Retningslinjer for estimering af LGD, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode ("estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode")

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for estimering af LGD, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode ("estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode")"

Transkript

1 EBA/GL/2019/03 6. marts 2019 Retningslinjer EBA/GL/2019/03 6. marts 2019 Retningslinjer for estimering af LGD, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode ("estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode")

2 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette dokument indeholder retningslinjer, der er udstedt i medfør af artikel 16 i forordning (EU) nr. 1093/ I henhold til artikel 16, stk. 3, i forordning (EU) nr. 1093/2010 skal de kompetente myndigheder og finansielle institutioner bestræbe sig på at efterleve retningslinjerne mest muligt. 2. Retningslinjerne fastlægger EBA's syn på hensigtsmæssig tilsynspraksis inden for Det Europæiske Finanstilsynssystem, eller hvordan EU-lovgivningen bør anvendes på et bestemt område. De kompetente myndigheder, som er omhandlet i artikel 4, stk. 2, i forordning (EU) nr. 1093/2010, og som er omfattet af retningslinjerne, bør efterleve disse ved i fornødent omfang at indarbejde dem i deres praksis (f.eks. ved at ændre deres retlige rammer eller deres tilsynsprocesser), også hvor retningslinjerne primært er rettet mod institutioner. Indberetningskrav 3. Ifølge artikel 16, stk. 3, i EBA-forordningen skal kompetente myndigheder inden [dd.mm.åååå] meddele EBA, om de efterlever eller agter at efterleve disse retningslinjer eller i modsat fald angive begrundelsen herfor. Meddeles dette ikke EBA inden for den angivne frist, anser EBA de kompetente myndigheder for ikke at efterleve retningslinjerne. Meddelelser bør indsendes på formularen, der er tilgængelig på EBA's websted, til compliance@eba.europa.eu med referencen "EBA/GL/2019/03". Meddelelser bør indsendes af personer med bemyndigelse til at indgive meddelelse om efterlevelse på vegne af de pågældende kompetente myndigheder. Enhver ændring af status med hensyn til efterlevelse skal også meddeles EBA. 4. Meddelelser offentliggøres på EBA's websted i henhold til artikel 16, stk Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1093/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Banktilsynsmyndighed), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/78/EF (EUT L 331 af , s. 12).

3 2. Emne, anvendelsesområde og definitioner Emne 5. Med disse retningslinjer specificeres kravene for estimering af tab givet misligholdelse (LGD), som er passende for en økonomisk nedgangsperiode, i overensstemmelse med tredje del, afsnit II, kapitel 3, afdeling 6, i forordning (EU) nr. 575/2013, artikel 181 i nævnte forordning og EBA's endelige udkast til lovgivningsmæssige tekniske standarder for den interne ratingbaserede vurderingsmetode, EBA/RTS/2016/03 [lovgivningsmæssige tekniske standarder for den interne ratingbaserede vurderingsmetode] af 21. juli 2016 samt EBA's endelige udkast til lovgivningsmæssige standarder vedrørende specificeringen af en økonomisk nedgangsperiode, EBA/RTS/2018/04 [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende en økonomisk nedgangsperiode] af 16. november Disse retningslinjer bør betragtes som en ændring fra EBA vedrørende estimering af sandsynligheden for misligholdelse (PD), estimering af tab givet misligholdelse (LGD) og behandling af misligholdte eksponeringer, EBA/GL/2017/16 [EBA's retningslinjer for PD og LGD], som blev offentliggjort den 20. november Anvendelsesområde 6. Disse retningslinjer gælder med hensyn til den interne ratingbaserede metode i overensstemmelse med tredje del, afsnit II, kapitel 3, i forordning (EU) nr. 575/2013, for så vidt angår alle metoder baseret på egne estimeringer af LGD. Anvendelsen af egne estimeringer af LGD, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode, i overensstemmelse med disse retningslinjer, er med forbehold for tilsynsmyndighedernes godkendelse i overensstemmelse med artikel 144 i forordning (EU) nr. 575/2013. Disse retningslinjer gælder ikke for beregningen af kapitalgrundlagskrav i relation til udvandingsrisiko i overensstemmelse med artikel 157 i forordning (EU) nr. 575/2013. Målgrupper 7. Disse retningslinjer er rettet til de kompetente myndigheder, der er defineret i artikel 4, stk. 2), litra i), i forordning (EU) nr. 1093/2010, og til de finansielle institutioner, der er defineret i artikel 4, stk. 1, i forordning (EU) nr. 1093/2010. Definitioner 8. Medmindre andet er angivet, har de udtryk, der er anvendt og defineret i forordning (EU) nr. 575/2013 og direktiv 2013/36/EU [og i EBA's retningslinjer for PD og LGD], den samme betydning i disse retningslinjer. I disse retningslinjer gælder derudover følgende definitioner:

4 Kvantificering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode Kalibrering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode Estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode Kvantificering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode dækker alle elementer af denne kvantificering, herunder kvantificeringen af kalibreringsmålet, kvantificeringen af de deraf følgende estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for hver ratingklasse og pulje og kvantificeringen af forsigtighedsmargenen. Med udtrykket kalibrering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode henvises der i forbindelse med disse retningslinjer til kvantificeringen af kalibreringsmålet på det relevante niveau. Disse er estimeringer af LGD, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode, for hver ratingklasse eller pulje efter kalibrering, men før anvendelse af forsigtighedsmargenen. 3. Gennemførelse Anvendelsesdato 9. Disse retningslinjer gælder fra og med den 1. januar Institutterne bør inden dette tidspunkt indarbejde kravene i disse retningslinjer i deres ratingsystemer, men de kompetente myndigheder kan vælge at fremrykke tidspunktet for denne overgang. Første anvendelse af disse retningslinjer 10. Institutternes interne valideringsfunktion bør efterprøve ændringerne, der finder anvendelse på ratingsystemerne som følge af anvendelsen af disse retningslinjer i overensstemmelse med EBA's endelige udkast til lovgivningsmæssige tekniske standarder for den interne ratingbaserede vurderingsmetode, EBA/RTS/2016/03 [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende den interne ratingbaserede vurderingsmetode] af 21. juli 2016 og kategoriseringen af ændringerne i overensstemmelse med Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 529/ Institutterne, der i henhold til artikel 143, stk. 3, i forordning (EU) nr. 575/2013 og forordning (EU) nr. 529/2014 skal indhente forudgående tilladelse fra de kompetente myndigheder til de ændringer i ratingsystemerne, som er nødvendige for at indarbejde disse retningslinjer første gang inden den frist, der er angivet i punkt 9, bør aftale den endelige frist for indgivelse af ansøgning om en sådan forudgående tilladelse med deres kompetente myndigheder.

5 12. Inden disse retningslinjer anvendes, skal institutterne identificere de relevante økonomiske nedgangsperioder for den pågældende type eksponering i overensstemmelse med EBA's forelagte [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder]. Retningslinjerne vil, hvor det er relevant, blive tilpasset, når de lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder offentliggøres i deres endelige udgave i EUT. 4. Generelle krav til estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode 13. Med henblik på at kvantificere LGD er, som er passende for en økonomisk nedgangsperiode, bør institutterne anvende alle definitioner og alle krav fastsat i afsnit 4, afsnit 6, afsnit 7, afsnit 8 og afsnit 9 i EBA's retningslinjer for estimering af PD, estimering af LGD og behandling af misligholdte eksponeringer (EBA/GL/2017/16) af (EBA's retningslinjer for estimering af PD og LGD), der er relevante for dette formål. 14. Som et tillæg til punkt 13 og med det formål at kvantificere LGD under en økonomisk nedgangsperiode bør institutterne anvende følgende krav, der er specifikke for estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode pr. facilitetsratingklasse eller pulje: (a) kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode på mindst samme niveau, på hvilket institutterne beregner det tilsvarende langsigtede gennemsnitlige LGD, med henblik på kalibrering af LGD i overensstemmelse med punkt 161 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] (b) opdele de faciliteter, der er dækket af den samme model for LGD, i så mange forskellige kalibreringssegmenter som nødvendigt, hvor hvert kalibreringssegment har en væsentligt anderledes tabsprofil og derfor kan påvirkes forskelligt af forskellige økonomiske nedgangsperioder. Med henblik herpå bør institutterne som minimum overveje det hensigtsmæssige i at indføre kalibreringssegmenter, der dækker væsentlige eksponeringsdele i forskellige geografiske områder, i forskellige industrisektorer og, for detaileksponeringer, af forskellige produkttyper. 15. Hvis institutterne konstaterer flere økonomiske nedgangsperioder i overensstemmelse med det endelige udkast til lovgivningsmæssige tekniske standarder for økonomiske nedgangsperioder indgivet af EBA [lovgivningsmæssige tekniske standarder for økonomiske nedgangsperioder], (a) bør de udføre hvert af trinnene i følgende rækkefølge: (i) kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for hver af de identificerede økonomiske nedgangsperioder i overensstemmelse med afsnit 4.3 for hvert enkelt kalibreringssegment

6 (ii) anvende for hver af disse økonomiske nedgangsperioder de deraf følgende estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode på deres aktuelle ikkemisligholdte eksponeringer for den pågældende type eksponeringer og på tidspunktet for kalibreringen (iii) vælge den periode som endelig relevant økonomisk nedgangsperiode, der resulterer i det højeste gennemsnitlige LGD under en økonomisk nedgangsperiode, inklusive den endelige forsigtighedsmargen som fastsat i punkt 45 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] for et givet kalibreringssegment af deres aktuelle ikkemisligholdte eksponeringer som omhandlet i (ii). Institutterne bør derefter anvende de deraf følgende LGD er under en økonomisk nedgangsperiode baseret på den endelige relevante økonomiske nedgangsperiode for hvert kalibreringssegment for at opfylde kravene i artikel 181, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 575/2013 (iv) hvis institutterne kan kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 5 eller 6 i mindst én økonomisk nedgangsperiode, men de ikke er i stand til at kvantificere LGD under en økonomisk nedgangsperiode i henhold til afsnit 5 eller 6 for en eller flere andre økonomiske nedgangsperioder, kun tage hensyn til de estimeringer, der er baseret på afsnit 5 eller 6, og tilføje en passende kategori A-forsigtighedsmargen i overensstemmelse med punkt 37(a) [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] til de endelige estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for at dække de økonomiske nedgangsperioder, for hvilke der ikke foreligger tilstrækkelige og relevante tabsdata til at vurdere eller estimere effekten. (b) Uanset punkt 15, litra a), nr. i), behøver institutterne ikke at foretage en kalibrering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for et bestemt kalibreringssegment for økonomiske nedgangsperioder, der er identificeret i overensstemmelse med [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder], hvor institutterne kan dokumentere, at de tilsvarende økonomiske faktorer ikke er relevante for det pågældende kalibreringssegment. 4.1 Krav, der finder anvendelse på de endelige estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode 16. Med henblik på at sikre, at de deraf følgende LGD er under en økonomisk nedgangsperiode anvendes, hvis de er mere forsigtige end de tilsvarende langsigtede gennemsnitlige LGD er i henhold til artikel 181, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 575/2013, bør institutterne gøre følgende: (a) hvis institutterne anvender særskilte estimeringsmetoder for langsigtet gennemsnitligt LGD og LGD for en økonomisk nedgangsperiode, sammenligne deres endelige LGD er under en økonomisk nedgangsperiode, som anvendes til kalibrering, plus den tilsvarende endelige forsigtighedsmargen, som er fastsat i

7 punkt 45 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], med deres langsigtede gennemsnitlige LGD plus den tilsvarende endelige forsigtighedsmargen, som er fastsat i punkt 45 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] på det niveau, hvor det langsigtede gennemsnitlige LGD beregnes med henblik på at kalibrere LGD i overensstemmelse med punkt 161 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] (b) hvis institutterne fastsætter en enkelt estimering af LGD, som omfatter en estimering af et langsigtet gennemsnitligt LGD og en nedjustering, der lægges til estimeringen af det langsigtede gennemsnitlige LGD, sikre, at den endelige forsigtighedsmargen, jf. punkt 45 i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] vedrørende estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, omfatter de usikkerheder, der stammer fra såvel estimeringen af det langsigtede gennemsnitlige LGD som beregningen af justeringen for økonomiske nedgangsperioder. 17. For modeller med risikofaktorer, der er følsomme over for den økonomiske cyklus, bør institutterne sikre, at de deraf følgende estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode ikke er uhensigtsmæssigt følsomme over for ændringer i den økonomiske cyklus. Med henblik herpå bør institutterne gøre alle følgende: (a) analysere forskellen mellem fordelingen af eksponeringer i facilitetsratingklasser eller -puljer, eller over passende intervaller, i tilfælde af kontinuerlige facilitetsratingskalaer, af den aktuelle portefølje og den sandsynlige fordeling af den aktuelle portefølje, der påvirkes af den relevante økonomiske nedgangsperiode, der er valgt i henhold til punkt 15 (b) hvis der er en væsentlig forskel som følge af analysen i (a), foretage en justering af deres estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for at begrænse kapitalvirkningerne af en økonomisk nedgangsperiode i overensstemmelse med artikel 181, stk. 1, litra b), i forordning (EU) nr. 575/ Institutterne bør sammenligne det endelige LGD under en økonomisk nedgangsperiode med den referenceværdi, der er beregnet i overensstemmelse med afsnit 8, for de tilsvarende referencedatasæt (RDS) og beregnet som minimum på niveauet for kalibreringssegmenter. Institutterne bør begrunde enhver væsentlig forskel mellem det endelige LGD under en økonomisk nedgangsperiode og referenceværdien. 19. Når det endelige LGD under en økonomisk nedgangsperiode sammenlignes med referenceværdien i henhold til punkt 18, bør institutterne tage hensyn til følgende: (a) En væsentlig forskel mellem det endelige LGD under en økonomisk nedgangsperiode plus den endelige forsigtighedsmargen, som er fastsat i punkt 45 i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], og referenceværdien kan være berettiget, hvis perioden for tab, der er identificeret ved referenceværdien, ikke stammer fra en potentielt uidentificeret økonomisk nedgangsperiode, eller hvis forskellen skyldes minimumskravet til forsigtighedsmargenen i punkt 36(b), hvor LGD under en økonomisk nedgangsperiode er baseret på den metode, der er beskrevet i afsnit 7. Hvis det underliggende LGD under en økonomisk

8 nedgangsperiode er baseret på metoden i afsnit 5, kan institutterne anvende den dokumentation, der er indsamlet i forbindelse med effektanalysen i punkt 27. (b) Hvis den væsentlige forskel mellem det endelige LGD under en økonomisk nedgangsperiode og referenceværdien ikke kan begrundes, bør institutterne revurdere deres kvantificering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, idet det navnlig sikres, at de økonomiske nedgangsperioder er blevet identificeret fyldestgørende, og at effekten, når der anvendes mellemliggende parametre, af den relevante økonomiske nedgangsperiode, der er observeret (baseret på afsnit 5) eller skønnet (baseret på afsnit 6) på mellemliggende parametre er blevet aggregeret passende. Når instituttet har genvurderet sin kvantificering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, og metoden vurderes at være passende, kan en væsentlig forskel i forhold til referenceværdien forklares. 4.2 Estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for misligholdte eksponeringer 20. Ved estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for misligholdte eksponeringer bør institutterne anvende den samme økonomiske nedgangsperiode, som er identificeret for de tilsvarende ikkemisligholdte eksponeringer. 21. Ved estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for misligholdte eksponeringer for den økonomiske nedgangsperiode, der er omhandlet i punkt 20, bør institutterne opfylde alle følgende betingelser: (a) Komponenten for en økonomisk nedgangsperiode for estimering af LGD for misligholdte eksponeringer, som omhandlet i punkt 193(b) nr. i) i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], bør kvantificeres, ved enten: (i) at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for de pågældende misligholdte eksponeringer for hver referencedato i overensstemmelse med afsnit 4.3 ved at udlede komponenten for den økonomiske nedgangsperiode i det misligholdte LGD for hver referencedato baseret på forskellen mellem nedgangen i estimeringerne af LGD og ELBE, eller (ii) først at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 4.3 for de pågældende misligholdte eksponeringer på tidspunktet for misligholdelse og dernæst at udlede komponenten for den økonomiske nedgangsperiode for det misligholdte LGD på andre referencedatoer på basis af forskellen mellem estimeringerne af LGD under en økonomisk nedgangsperiode på tidspunktet for misligholdelse og ELBE på tidspunktet for misligholdelse. (b) For at overholde punkt 21 (a) nr. ii), kan institutterne anvende komponenten for den økonomiske nedgangsperiode i estimeringerne af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for ikkemisligholdte eksponeringer i stedet for komponenten for misligholdte eksponeringer på tidspunktet for misligholdelse, når instituttet kan dokumentere, at dette resulterer i mere forsigtige estimeringer. (c) For at overholde punkt 21(b), og hvor institutterne anvender separate estimeringsmetoder for det langsigtede gennemsnitlige LGD og LGD for en økonomisk

9 nedgangsperiode i henhold til punkt 16(a), kan komponenten for den økonomiske nedgangsperiode for estimeringerne af LGD for ikkemisligholdte eksponeringer udledes ved at tage hensyn til forskellen mellem de resulterende estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode og de tilsvarende langsigtede gennemsnitlige LGD er, under hensyntagen til punkt 193 i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD]. 4.3 Estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode for en bestemt økonomisk nedgangsperiode 22. Med henblik på at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for hver af de udvalgte økonomiske nedgangsperioder, der er identificeret i overensstemmelse med forordning (EU) xx/xx [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder], bør institutterne anvende en af de tre typer af fremgangsmåder, der er beskrevet i afsnit 5, 6 og 7 i disse retningslinjer, i overensstemmelse med hierarkiet i punkt nedenfor. 23. Hvis institutterne har tilstrækkelige og relevante tabsdata til at foretage den i punkt 27 omhandlede effektanalyse, bør de kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den pågældende økonomiske nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 5 i disse retningslinjer. Med henblik herpå bør institutterne sikre, at de relevante tabsdata er tilgængelige under den pågældende økonomiske nedgangsperiode samt i en passende periode før og efter den udvalgte økonomiske nedgangsperiode. 24. Hvis der ikke foreligger tilstrækkelige og relevante tabsdata til at vurdere effekten af den pågældende økonomiske nedgangsperiode, men det er muligt at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den udvalgte økonomiske nedgangsperiode ved at anvende den metode, der er beskrevet i afsnit 6, bør institutterne kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den udvalgte økonomiske nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 6 i disse retningslinjer. 25. Hvis der ikke foreligger tilstrækkelige og relevante tabsdata til at vurdere effekten af den udvalgte økonomiske nedgangsperiode, og det ikke er muligt at opgøre LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den udvalgte økonomiske nedgangsperiode ved at anvende den metode, der er beskrevet i afsnit 6, bør institutterne kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den udvalgte økonomiske nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 7 i disse retningslinjer. 26. Uanset den fremgangsmåde, der anvendes til at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode, bør institutterne overholde følgende principper: (a) Hvis den anvendte metode indebærer en estimering eller en analyse af forskellige mellemliggende parametre, bør sammenlægningen af disse mellemliggende parametre med henblik på at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode

10 begynde med den parameter, hvor den højeste effekt er observeret i henhold til punkt 27 eller estimeret i henhold til punkt 30, og eventuelle andre effekter, der er observeret eller estimeret på andre parametre, bør tilføjes om nødvendigt. (b) Estimaterne af LGD under en økonomisk nedgangsperiode bør ikke blive forudindtagede af observerede eller skønnede pengestrømme, som modtages med en betydeligt længere tidsforskydning end den periode, der er omhandlet i punkt 156 [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], og som snarere kan afspejle et opsving eller forbedrede økonomiske vilkår efter den pågældende økonomiske nedgangsperiode. 5. Estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode baseret på observerede effekter 27. For at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode på grundlag af den observerede effekt af en udvalgt økonomisk nedgangsperiode bør institutterne foretage en analyse af effekten af denne økonomiske nedgangsperiode på de tabsdata, der vedrører det pågældende kalibreringssegment. (a) Analysen skal mindst omfatte følgende: (i) dokumentation for et forøget niveau af faktiske LGD er som følge af den pågældende økonomiske nedgangsperiode under hensyntagen til følgende: (1) De faktiske LGD er bør beregnes som gennemsnit i forbindelse med alle de misligholdelser, der fandt sted i løbet af et udvalgt år, og som enten har nået deres maksimale tilbagebetalingstid i overensstemmelse med punkt 156 [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] eller er blevet lukket før. (2) For alle ufuldstændige inddrivelsesprocesser vedrørende misligholdte eksponeringer, der ikke har nået deres maksimale inddrivelsesperiode i overensstemmelse med punkt 156 [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], bør de marginale inddrivelser, der er opnået hvert år efter misligholdelse, beregnes. De deraf følgende inddrivelsesmønstre bør sammenlignes med inddrivelsesmønstrene for de misligholdelser, der er omhandlet i stk. 1) for hvert år, de pågældende misligholdelser fandt sted (ii) dokumentation for færre årlige inddrivelser ved hjælp af kilder for inddrivelser, der er relevante for det pågældende kalibreringssegment. Disse årlige inddrivelser bør analyseres med og uden tilbagetagelser, hvor det er relevant, og uanset datoen for misligholdelsen (iii) dokumentation for et fald i antal eksponeringer, der var misligholdt, og som vendte tilbage til en ikkemisligholdt status inden for en på forhånd fastlagt tidshorisont for

11 alle misligholdelser, der fandt sted i et givet år i henhold til artikel 178, stk. 5, i forordning (EU) nr. 575/2013. Den på forhånd fastlagte tidshorisont bør være hensigtsmæssig for den pågældende type eksponering. (iv) dokumentation for forøget tid som misligholdt pr. år i forhold til alle misligholdelser i et givet år. (b) Den i punkt 27(a) krævede analyse skal tage så mange punkter i betragtning over tid som muligt, hvor der foreligger tilstrækkelige relevante tabsdata. Ellers, hvis der kun foreligger få relevante tabsdata på årsbasis, bør institutterne sammenlægge på hinanden følgende års observationer, så længe det anses for at være af merværdi for analysen. (c) Den i punkt 27(a) og (b) krævede analyse skal tage hensyn til en eventuel forsinkelse mellem en økonomisk nedgangsperiode og det tidspunkt, hvor dens potentielle effekt observeres på de relevante tabsdata. 28. På grundlag af den dokumentation, der er indsamlet fra den i punkt 27 omhandlede effektanalyse, bør institutterne kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode ved at anvende en estimeringsmetode, der er sammenhængende med den indsamlede dokumentation fra effektanalysen. 29. Hvis effektanalysen, der er udført i henhold til punkt 27, viser, at en økonomisk nedgangsperiode ikke har nogen effekt på et instituts relevante tabsdata, således at det konstaterede gennemsnitlige realiserede tab i denne økonomiske nedgangsperiode ikke adskiller sig fra dem, der findes under andre økonomiske betingelser, kan instituttet anvende det langsigtede gennemsnitlige LGD som LGD under en økonomisk nedgangsperiode, hvor alle følgende betingelser er opfyldt: (a) Instituttet sikrer og dokumenterer, at de konstaterede fejl og mangler og den forsigtighedsmargen, der anvendes i overensstemmelse med afsnit 4.4 i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], omfatter alle yderligere usikkerhedselementer, som er forbundet med de identificerede økonomiske nedgangsperioder. (b) Med henblik på litra (a) bør instituttet navnlig kontrollere, at ingen af de mangler, der er konstateret i henhold til kategori A-forsigtighedsmargenen i overensstemmelse med punkt 37(a), i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] for den pågældende økonomiske nedgangsperiode, er meget alvorlige, og at der ikke er yderligere mangler eller justeringer i henhold til kategori B-forsigtighedsmargenen i overensstemmelse med punkt 37(b), [i EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD]. 6. Estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode baseret på estimerede effekter

12 30. Hvis punkt 24 finder anvendelse, bør institutterne kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode ved at anvende en af de metoder, der er angivet i punkt 31 ("haircutmetoden"), og punkt 32 ("ekstrapoleringsmetoden") eller en kombination heraf. Institutterne bør, inden de kvantificerer deres estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, vælge den mest relevante metode baseret på: (a) egnetheden af den metode, der anvendes til at estimere effekterne af den pågældende økonomiske nedgangsperiode på faktiske LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer (b) hvor det er relevant, behovet for at anvende en kombination af metoder til at sikre, at de deraf følgende LGD er under en økonomisk nedgangsperiode i tilstrækkelig grad afspejler en potentiel lavkonjunktureffekt på alle væsentlige økonomiske tabskomponenter i overensstemmelse med afsnit i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] og i overensstemmelse med principperne i punkt 26. Haircut-metoden bør navnlig anses for at være den mest egnede til ovennævnte formål, når markedsværdien eller et tilsvarende indeks, der er relateret til en relevant type sikkerhedsstillelse, fungerer som et direkte eller transformeret input til et instituts model for estimering af LGD og er blevet identificeret som en relevant økonomisk faktor i overensstemmelse med artikel 2 i forordning (EU) xx/xxx [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder]. 31. ("Haircut-metoden") I disse retningslinjer forstås ved en "haircut-metode" en metode til at estimere effekten af den økonomiske nedgangsperiode på faktiske LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer, hvori en eller flere økonomiske faktorer som omhandlet i forordning (EU) xx/xx [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder] er direkte eller omdannede input i modellen for LGD, og disse input med henblik på denne estimering justeres for at afspejle effekterne af den pågældende økonomiske nedgangsperiode. Navnlig hvis den pågældende økonomiske faktor vedrører den pågældende økonomiske nedgangsperiode, bør haircut baseres på den mest alvorlige observation af denne økonomiske faktor i overensstemmelse med specificeringen af omfanget af en økonomisk nedgangsperiode fastsat i artikel 3 i forordning (EU) xx/xx [lovgivningsmæssige tekniske standarder for økonomiske nedgangsperioder]. 32. ("Ekstrapoleringsmetode") Ved "ekstrapoleringsmetode" forstås i disse retningslinjer en estimering af effekten af den pågældende økonomiske nedgangsperiode på LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer, hvis alle følgende betingelser er opfyldt: (a) Hvis en statistisk signifikant afhængighed mellem de faktiske LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer, beregnet som et gennemsnit over passende tidsperioder, og de økonomiske faktorer, der er udvalgt i overensstemmelse med artikel 2 i forordning xx/xxx [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder], som er relevante for den pågældende økonomiske nedgangsperiode, kan konstateres, er de heraf følgende estimeringer baseret på de ekstrapolerede værdier af de gennemsnitlige faktiske

13 LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer i den periode, der afspejler effekten af den økonomiske nedgangsperiode. (b) Hvis en statistisk signifikant afhængighed som beskrevet i punkt 32(a) ikke kan konstateres for en mellemliggende parameter eller risikofaktor, kan institutterne estimere effekten af den pågældende økonomiske nedgangsperiode på en mellemliggende parameter eller risikofaktor på basis af observerede data fra en anden periode, hvis alle følgende tre betingelser er opfyldt: (i) Som minimum de økonomiske tabskomponenter, der forklarer den væsentlige andel af det samlede økonomiske tab, bør estimeres ved hjælp af enten en haircut-metode i overensstemmelse med punkt 31 eller en ekstrapoleringsmetode i henhold til punkt 32(a). (ii) Instituttet har observeret data for den mellemliggende parameter eller risikofaktoren i en tilstrækkelig lang periode, der er mindst lige så lang som den periode, der er omhandlet i artikel 181, stk. 1, litra j), eller artikel 181, stk. 2, sidste underafsnit, i forordning (EU) nr. 575/2013. Denne tidsperiode bør omfatte en periode, hvor den eller de økonomiske faktorer, der ligger til grund for den pågældende økonomiske nedgangsperiode, viser værdier, der repræsenterer ugunstige økonomiske forhold. (iii) Den pågældende mellemliggende parameter eller risikofaktor udviser lav volatilitet i de perioder, der er nævnt i underpunkt ii). 33. Hvis institutterne har observeret data, der dækker den økonomiske nedgangsperiode og afspejler effekten af den pågældende økonomiske nedgangsperiodes betingelser på en mellemliggende parameter eller risikofaktor, bør de anvende de observerede data i kombination med haircut- eller ekstrapoleringsmetoden til at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den pågældende økonomiske nedgangsperiode i overensstemmelse med punkt Hvis institutterne anvender en af de metoder, der er beskrevet i punkt 31-33, med henblik på at estimere mellemliggende parametre eller risikofaktorer, bør de sikre, at afhængighedsstrukturen mellem mellemliggende parametre eller risikofaktorer afspejles på passende vis i sammenlægningen af disse mellemliggende parametre eller risikofaktorer, jf. punkt For at afspejle manglen på tilstrækkelige tabsdata bør institutterne kvantificere en strengt positiv kategori A-forsigtighedsmargen i overensstemmelse med punkt 37(a), nr. xi) i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] for alle fremgangsmåder i dette afsnit. Navnlig institutioner, der anvender en ekstrapoleringsmetode, (a) som omhandlet i punkt 32(a), bør kvantificere kategori A-forsigtighedsmargenen ved hjælp af et passende konfidensinterval for at afspejle den usikkerhed, der er forbundet med den statistiske model, der anvendes til at beskrive afhængigheden

14 mellem de faktiske LGD er, mellemliggende parametre eller risikofaktorer og de relevante økonomiske faktorer (b) for en mellemliggende parameter eller risikofaktor, som omhandlet i punkt 32(b), bør kvantificere kategori A-forsigtighedsmargenen under hensyntagen til forholdet mellem værdien/værdierne af de(n) økonomiske faktor(er), der ligger til grund for den pågældende økonomiske nedgangsperiode, der er identificeret i overensstemmelse med artikel 3 i forordning xx/xxx [lovgivningsmæssige tekniske standarder vedrørende økonomiske nedgangsperioder], og værdien/værdierne af de(n) relevante økonomiske faktor(er) observeret i de perioder, der er omhandlet i punkt 32(b), nr. ii). 7. Estimering af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, hvor der ikke foreligger observerede eller estimerede effekter 36. Hvis de relevante tabsdata til at vurdere effekten af den pågældende økonomiske nedgangsperiode ikke foreligger, og det heller ikke er muligt at kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode for den pågældende økonomiske nedgangsperiode i overensstemmelse med afsnit 6 i disse retningslinjer, bør institutterne kvantificere LGD under en økonomisk nedgangsperiode ved hjælp af enhver anden metode på følgende betingelser: (a) De bør sikre, at den relevante forsigtighedsmargen, der skal anvendes i overensstemmelse med afsnit i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD], omfatter en kategori A-forsigtighedsmargen, som er strengt positiv for at tage højde for de manglende data. (b) De bør sikre, at de deraf følgende estimeringer af LGD under en økonomisk nedgangsperiode, herunder den endelige forsigtighedsmargen som fastsat i punkt 45 i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] for den pågældende økonomiske nedgangsperiode er højere end eller lig med et minimum af de langsigtede gennemsnitlige LGD er plus et tillæg på 15 procentpoint og 105 %. Desuden skal de over for den kompetente myndighed give en behørig begrundelse for, at de ikke kan kalibrere LGD under en økonomisk nedgangsperiode, som er passende for den pågældende økonomiske nedgangsperiode, ved at anvende nogen af de metoder, der er beskrevet i afsnit 5 og 6 i disse retningslinjer.

15 8. Referenceværdi 37. Institutterne bør beregne en referenceværdi i overensstemmelse med følgende trin: (a) Institutterne bør anvende alle tilgængelige tabsdata og vælge de to enkelte år med det største observerede økonomiske tab ved: (i) at gruppere alle misligholdelser efter det år, hvor de fandt sted (ii) for hvert år som identificeret i nr. i) at beregne for de misligholdelser, der har fundet sted i det pågældende år, forholdet mellem det samlede økonomiske tab som specificeret i afsnit i [EBA s retningslinjer for estimering af PD og LGD] og det samlede udestående beløb af de tilhørende gældsforpligtelser på tidspunktet for misligholdelse (iii) at vælge de to enkelte år med det højeste årlige forhold mellem det samlede økonomiske tab og det samlede udestående beløb fra ii) som de to enkelte år med de højeste konstaterede økonomiske tab. (b) Institutterne bør beregne referenceværdien/-værdierne i det mindste for hvert enkelte kalibreringssegment som det enkle gennemsnit af de gennemsnitlige faktiske LGD er fra de to enkelte år med de højeste observerede økonomiske tab som angivet i punkt 37(a)(iii).

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Retningslinjer om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Guidelines Status for disse retningslinjer

Læs mere

for implicit støtte til securitiseringstransaktioner

for implicit støtte til securitiseringstransaktioner EBA/GL/2016/08 24/11/2016 Retningslinjer for implicit støtte til securitiseringstransaktioner 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette dokument indeholder

Læs mere

L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF OPLYSNINGER OM IFRS 9-OVERGANGSORDNINGER EBA/GL/2018/01 16/01/2018.

L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF OPLYSNINGER OM IFRS 9-OVERGANGSORDNINGER EBA/GL/2018/01 16/01/2018. L RETNINGSLINJER FOR ENSARTET OFFENTLIGGØRELSE AF EBA/GL/2018/01 16/01/2018 Retningslinjer for ensartet offentliggørelse af oplysninger i henhold til artikel 473a i forordning (EU) nr. 575/2013 hvad angår

Læs mere

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17

Retningslinjer. med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i henhold til artikel 23 i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/17 RETNINGSLINJER MED SPECIFIKATIONER AF BETINGELSERNE FOR KONCERNINTERN FINANSIEL STØTTE EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Retningslinjer med specifikationer af betingelserne for koncernintern finansiel støtte i

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/02 11/07/2017 Endelige retningslinjer vedrørende det indbyrdes forhold mellem rækkefølgen for nedskrivning og konvertering i BRRD og CRR/CRD 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status

Læs mere

for vurdering af kreditværdighed

for vurdering af kreditværdighed EBA/GL/2015/11 19.08.2015 EBA retningslinjer for vurdering af kreditværdighed 1 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 Efterlevelses og indberetningsforpligtelser 3 Afsnit 2 Genstand, anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE TESTS, GENNEMGANGE ELLER AKTIVITETER, DER KAN FØRE TIL STØTTEFORANSTALTNINGER EBA/GL/2014/

RETNINGSLINJER VEDRØRENDE TESTS, GENNEMGANGE ELLER AKTIVITETER, DER KAN FØRE TIL STØTTEFORANSTALTNINGER EBA/GL/2014/ EBA/GL/2014/09 22. september 2014 Retningslinjer vedrørende de typer af test, gennemgange eller aktiviteter, der kan føre til støtteforanstaltninger i henhold til artikel 32, stk. 4, litra d), nr. iii),

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer EBA/GL/2015/05 07.08.2015 Retningslinjer for konstatering af, hvornår realisering af aktiver og passiver ved almindelig insolvensbehandling kan have negative virkninger for et eller flere finansielle markeder

Læs mere

Retningslinjer. for mulige scenarier til brug i genopretningsplaner EBA/GL/2014/ juli 2014

Retningslinjer. for mulige scenarier til brug i genopretningsplaner EBA/GL/2014/ juli 2014 EBA/GL/2014/06 18. juli 2014 Retningslinjer for mulige scenarier til brug i genopretningsplaner 1 EBA-retningslinjer for mulige scenarier til brug i genopretningsplaner Retningslinjernes status 1. Dette

Læs mere

EBA/GL/2017/16 23/04/2018

EBA/GL/2017/16 23/04/2018 EBA/GL/2017/16 23/04/2018 Retningslinjer for estimering af sandsynligheden for misligholdelse (PD), estimering af tab givet misligholdelse (LGD) og behandling af misligholdte eksponeringer 1 Compliance-

Læs mere

RETNINGSLINJER OM ERHVERVSANSVARSFORSIKRING I HENHOLD TIL 2. BETALINGSTJENESTEDIREKTIV (PSD2) EBA/GL/2017/08 12/09/2017.

RETNINGSLINJER OM ERHVERVSANSVARSFORSIKRING I HENHOLD TIL 2. BETALINGSTJENESTEDIREKTIV (PSD2) EBA/GL/2017/08 12/09/2017. RETNINGSLINJER OM ERHVERVSANSVARSFORSIKRING I HENHOLD TIL 2. BETALINGSTJENESTEDIREKTIV (PSD2) EBA/GL/2017/08 12/09/2017 Retningslinjer om de kriterier, der skal anvendes til at fastsætte minimumsbeløbet

Læs mere

Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde

Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde EBA/GL/2015/21 19.05.2016 Retningslinjer for de minimumskriterier, som en virksomhedsomlægningsplan skal opfylde 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer EBA/GL/2015/04 07.08.2015 Retningslinjer for de faktiske omstændigheder, der udgør en væsentlig trussel mod den finansielle stabilitet, og for elementerne i tilknytning til effektiviteten af virksomhedssalgsværktøjet

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer EBA/GL/2017/03 11/07/2017 Endelige retningslinjer for satsen for konvertering af gæld til egenkapital ved bail-in 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for disse retningslinjer 1. Dette dokument

Læs mere

for restancer og tvangsauktion

for restancer og tvangsauktion EBA/GL/2015/12 19.08.2015 EBA retningslinjer for restancer og tvangsauktion 1 Indholdsfortegnelse Afsnit 1 Efterlevelses og indberetningsforpligtelser 3 Afsnit 2 Genstand, anvendelsesområde og definitioner

Læs mere

Retningslinjer. for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver. 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03

Retningslinjer. for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver. 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03 RETNINGSLINJER FOR OFFENTLIGGØRELSE AF BEHÆFTEDE OG UBEHÆFTEDE AKTIVER 27. juni 2014 EBA/GL/2014/03 Retningslinjer for offentliggørelse af behæftede og ubehæftede aktiver EBA-retningslinjer for offentliggørelse

Læs mere

EBA-retningslinjer. for dataindsamling vedrørende højtlønnede EBA/GL/2012/5

EBA-retningslinjer. for dataindsamling vedrørende højtlønnede EBA/GL/2012/5 EBA-retningslinjer for dataindsamling vedrørende højtlønnede EBA/GL/2012/5 London, den 27. juli 2012 Status for retningslinjerne 1. Dette dokument indeholder retningslinjer udstedt i medfør af artikel

Læs mere

Endelige retningslinjer

Endelige retningslinjer RETNINGSLINJER FOR BEHANDLING AF AKTIONÆRER EBA/GL/2017/04 11/07/2017 Endelige retningslinjer for behandling af aktionærer ved bail-in eller nedskrivning og konvertering af kapitalinstrumenter 1. Compliance-

Læs mere

for aflønningspolitik og -praksis i forbindelse med salg og levering af detailbankprodukter og -tjenester

for aflønningspolitik og -praksis i forbindelse med salg og levering af detailbankprodukter og -tjenester EBA/GL/2016/06 13/12/2016 Retningslinjer for aflønningspolitik og -praksis i forbindelse med salg og levering af detailbankprodukter og -tjenester 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Status for

Læs mere

Retningslinjer. for udløsningsmekanismer for tidlig indgriben i henhold til artikel 27, stk. 4, i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/

Retningslinjer. for udløsningsmekanismer for tidlig indgriben i henhold til artikel 27, stk. 4, i direktiv 2014/59/EU EBA/GL/2015/ EBA/GL/2015/03 29.07.2015 Retningslinjer for udløsningsmekanismer for tidlig indgriben i henhold til artikel 27, stk. 4, i direktiv 2014/59/EU 1 Indhold EBA's retningslinjer for udløsningsmekanismer for

Læs mere

EBA-retningslinjer. vedrørende. den avancerede målemetode (AMA) Udvidelser og ændringer (EBA/GL/2012/01)

EBA-retningslinjer. vedrørende. den avancerede målemetode (AMA) Udvidelser og ændringer (EBA/GL/2012/01) EBA-retningslinjer vedrørende den avancerede målemetode (AMA) Udvidelser og ændringer (EBA/GL/2012/01) London, den 6. januar 2012 EBA-retningslinjer vedrørende den avancerede målemetode (AMA) Udvidelser

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR MINIMUMSLISTEN OVER TJENESTEYDELSER OG FACILITETER EBA/GL/2015/ Retningslinjer EBA/GL/2015/06 06.08.2015 Retningslinjer for minimumslisten over de tjenesteydelser eller faciliteter, som er nødvendige for at muliggøre en modtagers drift af en virksomhed, som overføres til den i medfør

Læs mere

Uwe CORSEPIUS, generalsekretær for Rådet for Den Europæiske Union

Uwe CORSEPIUS, generalsekretær for Rådet for Den Europæiske Union RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 18. marts 2014 (OR. en) 7866/14 Interinstitutionel sag: 2011/0202 (COD) EF 87 ECOFIN 273 DELACT 78 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 12. marts 2014 til: Komm.

Læs mere

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II

Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II Retningslinjer Afstemning af automatiske afbrydelser af handelen og offentliggørelse af suspensioner af handelen i henhold til MiFID II 27/06/2017 ESMA70-872942901-63 DA Indhold 1 Anvendelsesområde...

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR JUSTERINGER AF DEN MODIFICEREDE VARIGHED EBA/GL/2016/09 04/01/2017. Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR JUSTERINGER AF DEN MODIFICEREDE VARIGHED EBA/GL/2016/09 04/01/2017. Retningslinjer EBA/GL/2016/09 04/01/2017 Retningslinjer for justeringer af den modificerede varighed for gældsinstrumenter som omhandlet i artikel 340, stk. 3, andet afsnit, i forordning (EU) nr. 575/2013 1. Compliance-

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.12.2014 C(2014) 9802 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 18.12.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEGRÆNSNINGER FOR EKSPONERINGER MED ENHEDER I DEN GRÅ BANKSEKTOR EBA/GL/2015/20 03/06/ Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR BEGRÆNSNINGER FOR EKSPONERINGER MED ENHEDER I DEN GRÅ BANKSEKTOR EBA/GL/2015/20 03/06/ Retningslinjer EBA/GL/2015/20 03/06/ 2016 Retningslinjer Begrænsninger for eksponeringer med enheder i den grå banksektor, som udfører bankvirksomhed uden for de regulerede rammer, i overensstemmelse med artikel 395,

Læs mere

19. juni 2014 EBA/GL/2014/04. Retningslinjer

19. juni 2014 EBA/GL/2014/04. Retningslinjer 19. juni 2014 EBA/GL/2014/04 Retningslinjer vedrørende harmoniserede definitioner og indberetningsskemaer for kreditinstitutters finansieringsplaner i medfør af henstilling A4 i ESRB/2012/2 1 EBA's retningslinjer

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 23. oktober 2017 (OR. en) 13528/17 EF 248 ECOFIN 873 DELACT 200 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 20. oktober 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU,

Læs mere

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA)

JC May Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) JC 2014 43 27 May 2014 Joint Committee Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) 1 Indholdsfortegnelse Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren

Læs mere

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter

Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter Retningslinjer om EMIR-forordningens anti-procykliske marginforanstaltninger for centrale modparter 15/04/2019 ESMA70-151-1496 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 2 II. Henvisninger til lovgivning

Læs mere

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014

Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 Retningslinjer Samarbejde mellem myndigheder i henhold til artikel 17 og 23 i forordning (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 DA Indholdsfortegnelse 1 Anvendelsesområde... 2 2 Formål... 4 3 Compliance-

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.1.2015 C(2015) 361 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 30.1.2015 om ændring af delegeret forordning (EU) nr. 241/2014 om udbygning af Europa-

Læs mere

EBA-retningslinjer. for benchmarking af aflønning EBA/GL/2012/4

EBA-retningslinjer. for benchmarking af aflønning EBA/GL/2012/4 EBA-retningslinjer for benchmarking af aflønning EBA/GL/2012/4 London, 27. juli 2012 EBA-retningslinjer for benchmarking af aflønning (EBA/GL/2012/4) Status for retningslinjerne 1. Dette dokument indeholder

Læs mere

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II

Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II Retningslinjer Retningslinjer for anvendelsen af C6 og C7 i bilag 1 til MiFID II 05/06/2019 ESMA-70-156-869 DA Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde... 3 II. Henvisninger til lovgivning og forkortelser...

Læs mere

EBA/GL/2014/ december Retningslinjer

EBA/GL/2014/ december Retningslinjer EBA/GL/2014/14 23. december 2014 Retningslinjer om væsentlige eller fortrolige oplysninger og oplysninger, der er institutternes ejendom, og om offentliggørelseshyppighed i henhold til artikel 432, stk.

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

11. januar 2013 EBA/REC/2013/01. EBA-henstillinger. om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet 11. januar 2013 EBA/REC/2013/01 EBA-henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet Henstillinger om tilsyn med aktiviteter vedrørende bankers deltagelse i Euribor-panelet

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR DATAINDSAMLING VEDRØRENDE HØJTLØNNEDE EBA/GL/2014/07 16/07/2014. Retningslinjer. for dataindsamling vedrørende højtlønnede

RETNINGSLINJER FOR DATAINDSAMLING VEDRØRENDE HØJTLØNNEDE EBA/GL/2014/07 16/07/2014. Retningslinjer. for dataindsamling vedrørende højtlønnede EBA/GL/2014/07 16/07/2014 Retningslinjer for dataindsamling vedrørende højtlønnede 1 Status for disse retningslinjer Dette dokument indeholder retningslinjer, der er udstedt i medfør af artikel 16 i Europa-

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 30.6.2016 L 173/47 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/1055 af 29. juni 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for så vidt angår de tekniske metoder til passende offentliggørelse

Læs mere

Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren

Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren 04/10/2018 JC 2018 35 Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren og banksektoren Retningslinjer for klagebehandling i værdipapirsektoren (ESMA) og banksektoren (EBA) Formål 1. Med det formål

Læs mere

Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre

Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre EIOPA-BoS-14/178 DA Retningslinjer for selskabsspecifikke parametre EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Retningslinjer EBA/GL/2018/ december 2018

Retningslinjer EBA/GL/2018/ december 2018 EBA/GL/2018/07 4. december 2018 Retningslinjer for betingelserne for undtagelse fra beredskabsmekanismen i henhold til artikel 33, stk. 6, i forordning (EU) 2018/389 (de reguleringsmæssige tekniske standarder

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 1.6.2017 L 141/21 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2017/935 af 16. november 2016 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om egnethed og hæderlighed samt vurdere krav til egnethed

Læs mere

6353/19 SDM/ipj RELEX.2.A. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) 6353/19. Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE)

6353/19 SDM/ipj RELEX.2.A. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) 6353/19. Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 12. marts 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2019/0018 (NLE) 6353/19 AELE 19 EEE 12 N 14 ISL 12 FL 16 EF 62 ECOFIN 157 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Kontaktpunkter L 148/16 10.6.2017 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/981 af 7. juni 2017 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for standardformularer, -modeller og -procedurer for høring af andre

Læs mere

EIOPA-17/ oktober 2017

EIOPA-17/ oktober 2017 EIOPA-17/651 4. oktober 2017 Retningslinjer i henhold til direktivet om forsikringsdistribution om forsikringsbaserede investeringsprodukter, der indebærer en struktur, som gør det vanskeligt for kunden

Læs mere

Retningslinjer for kompetente myndigheder og administrationsselskaber for investeringsinstitutter UCITS

Retningslinjer for kompetente myndigheder og administrationsselskaber for investeringsinstitutter UCITS Retningslinjer for kompetente myndigheder og administrationsselskaber for investeringsinstitutter UCITS Retningslinjer om risikoberegning og beregning af samlet eksponering for visse typer af strukturerede

Læs mere

Retningslinjer. for produktudviklings- og produktstyringsprocesser for detailbankprodukter EBA/GL/2015/18 22/03/2016

Retningslinjer. for produktudviklings- og produktstyringsprocesser for detailbankprodukter EBA/GL/2015/18 22/03/2016 EBA/GL/2015/18 22/03/2016 Retningslinjer for produktudviklings- og produktstyringsprocesser for detailbankprodukter 1 Retningslinjer for produktudviklings- og produktstyringsprocesser for detailbankprodukter

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) [ÅÅÅÅ/[XX*]] af [dato måned] 2016 om kompetente nationale myndigheders udøvelse af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold til EU-retten,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.5.2019 C(2019) 3785 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 28.5.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/2402

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2016 COM(2016) 21 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om vurdering af hensigtsmæssigheden af definitionen af "justeret kapitalgrundlag",

Læs mere

EBA/GL/2013/ Retningslinjer

EBA/GL/2013/ Retningslinjer EBA/GL/2013/01 06.12.2013 Retningslinjer vedrørende detailindskud, der indebærer forskellige udgående pengestrømme, med henblik på indberetning af oplysninger om likviditet i medfør af forordning (EU)

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/23 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/959 af 17. maj 2016 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for markedssonderinger for så vidt angår de systemer og indberetningsmodeller,

Læs mere

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet

Retningslinjer. for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet Retningslinjer for fremgangsmåden ved beregning af indikatorer til fastsættelse af en værdipapircentrals (CSD s) væsentlige betydning for værtslandet 28/03/2018 ESMA70-708036281-67 DA Indhold for fremgangsmåden

Læs mere

Retningslinjer og henstillinger

Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger Retningslinjer og henstillinger vedrørende skriftlige aftaler mellem medlemmer af CCP-kollegier ESMA CS 60747 103 rue de Grenelle 75345 Paris Cedex 07 France Tel. +33 (0)

Læs mere

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611

Retningslinjer. Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Retningslinjer Retningslinjer for FAIF-nøglebegreber 13.08.2013 ESMA/2013/611 Dato: 13.08.2013 ESMA/2013/611 Indholdsfortegnelse I. Anvendelsesområde 3 II. Definitioner 3 III Formål 4 IV. Opfyldelse og

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 17.6.2016 L 160/29 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2016/960 af 17. maj 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 148/36 20.5.2014 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. 529/2014 af 12. marts 2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår reguleringsmæssige

Læs mere

Henstilling om omfattelse af enheder i koncerngenopretningsplanen

Henstilling om omfattelse af enheder i koncerngenopretningsplanen EBA/Rec/2017/02 26/01/2018 Henstilling om omfattelse af enheder i koncerngenopretningsplanen 1. Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser Henstillingernes status 1. Dette dokument indeholder henstillinger

Læs mere

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling

EIOPA(BoS(13/164 DA. Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA(BoS(13/164 DA Retningslinjer for forsikringsformidleres klagebehandling EIOPA WesthafenTower Westhafenplatz 1 60327 Frankfurt Germany Phone: +49 69 951119(20 Fax: +49 69 951119(19 info@eiopa.europa.eu

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.2.2016 C(2016) 901 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 18.2.2016 om berigtigelse af delegeret forordning (EU) nr. 528/2014 om supplerende regler til

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 274/6 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/1638 af 13. juli 2018 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 6.4.2018 L 90/105 AFGØRELSER DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS AFGØRELSE (EU) 2018/546 af 15. marts 2018 om delegation af beføjelser til at vedtage afgørelser om kapitalgrundlag (ECB/2018/10) STYRELSESRÅDET

Læs mere

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13)

DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) 31.3.2015 DA L 86/13 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS FORORDNING (EU) 2015/534 af 17. marts 2015 om indberetning af finansielle oplysninger i tilsynsøjemed (ECB/2015/13) STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR OFFENTLIGGØRELSE AF LIKVIDITETSDÆKNINGSGRAD EBA/GL/2017/01 21/06/2017. Retningslinjer

RETNINGSLINJER FOR OFFENTLIGGØRELSE AF LIKVIDITETSDÆKNINGSGRAD EBA/GL/2017/01 21/06/2017. Retningslinjer EBA/GL/2017/01 21/06/2017 Retningslinjer for offentliggørelse af likviditetsdækningsgrad som supplement til offentliggørelse af likviditetsrisikostyring i henhold til artikel 435 i forordning (EU) nr.

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.3.2018 C(2018) 1558 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 19.3.2018 om de proceduremæssige skridt for høringsprocessen med henblik på fastlæggelse

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2017 C(2017) 5518 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 9.8.2017 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 615/2014 om gennemførelsesbestemmelser

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 31.10.2016 C(2016) 6867 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 31.10.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 575/2013

Læs mere

Retningslinjer. for betalingsforpligtelser i henhold til direktiv 2014/49/EU om indskudsgarantiordninger EBA/GL/2015/

Retningslinjer. for betalingsforpligtelser i henhold til direktiv 2014/49/EU om indskudsgarantiordninger EBA/GL/2015/ EBA/GL/2015/09 11.09.2015 Retningslinjer for betalingsforpligtelser i henhold til direktiv 2014/49/EU om indskudsgarantiordninger 1 EBA's retningslinjer for betalingsforpligtelser i henhold til direktiv

Læs mere

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114,

(EØS-relevant tekst) under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 114, 27.12.2017 Den Europæiske Unions Tidende L 345/27 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2017/2395 af 12. december 2017 om ændring af forordning (EU) nr. 575/2013 for så vidt angår overgangsordninger

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 I medfør af 126 c, stk. 6, 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI

DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI 12.3.2016 DA Den Europæiske Unions Tidende C 97/23 DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICI DET EUROPÆISKE UDVALG FOR SYSTEMISKE RISICIS AFGØRELSE af 11. december 2015 om vurderingen af tredjelandes

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Udveksling af oplysninger mellem tilsynsmyndighederne i tilsynskollegiet

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Udveksling af oplysninger mellem tilsynsmyndighederne i tilsynskollegiet 12.11.2015 L 295/11 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/2014 af 11. november 2015 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder vedrørende procedurerne og skemaerne i forbindelse med indberetning

Læs mere

Retningslinjer for supplerende kapitalgrundlag

Retningslinjer for supplerende kapitalgrundlag EIOPA-BoS-14/167 DA Retningslinjer for supplerende kapitalgrundlag EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 31.3.2017 L 87/411 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/588 af 14. juli 2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger

MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger MAR-retningslinjer Personer, der modtager markedssonderinger 10/11/2016 ESMA/2016/1477 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Henvisninger, forkortelser og definitioner... 3 3 Formål... 4 4 Overholdelses-

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.5.2016 C(2016) 3017 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 24.5.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU for

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 28.11.2017 L 312/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2017/2194 af 14. august 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst)

AFGØRELSER. (EØS-relevant tekst) 22.6.2018 DA L 159/31 AFGØRELSER RÅDETS AFGØRELSE (EU) 2018/893 af 18. juni 2018 om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg, vedrørende ændringen af bilag

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 25.6.2018 L 160/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2018/895 af 22. juni 2018 om ændring af forordning (EF) nr. 340/2008 om gebyrer og afgifter

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 14. marts 2014 (OR. en) 2012/0184 (COD) 2012/0185 (COD) 2012/0186 (COD) PE-CONS 11/14 TRANS 18 CODEC 113 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.7.2019 C(2019) 4912 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 3.7.2019 om ændring af delegeret forordning (EU) 2017/653 for at tilpasse overgangsordningen

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse.

(EØS-relevant tekst) (6) Foranstaltningerne i denne forordning er i overensstemmelse med Regnskabskontroludvalgets udtalelse. 19.12.2015 L 333/97 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2015/2406 af 18. december 2015 om ændring af forordning (EF) nr. 1126/2008 om vedtagelse af visse internationale regnskabsstandarder i overensstemmelse

Læs mere

C 120/2 DA Den Europæiske Unions Tidende

C 120/2 DA Den Europæiske Unions Tidende C 120/2 DA Den Europæiske Unions Tidende 13.4.2017 DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HENSTILLING af 4. april 2017 om fælles specifikationer for kompetente nationale myndigheders udøvelse af nogle af de valgmuligheder

Læs mere

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HENSTILLING. af 4. april 2017

ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HENSTILLING. af 4. april 2017 DA ECB-PUBLIC DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HENSTILLING af 4. april 2017 om fælles specifikationer for kompetente nationale myndigheders udøvelse af nogle af de valgmuligheder og skøn, der gives i henhold

Læs mere

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen

Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA-BoS-14/174 DA Retningslinjer for behandling af eksponeringer for markeds- og modpartsrisiko i standardformlen EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20;

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET

DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 1. december 2017 (OR. en) 2016/0360 B (COD) 2016/0360 (COD) PE-CONS 59/17 EF 266 ECOFIN 915 CCG 31 CODEC 1756 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG

Læs mere

02016Y0312(02) DA

02016Y0312(02) DA 02016Y0312(02) DA 21.09.2018 004.001 1 Denne tekst tjener udelukkende som dokumentationsværktøj og har ingen retsvirkning. EU's institutioner påtager sig intet ansvar for dens indhold. De autentiske udgaver

Læs mere

for meddelelse af kreditformidleres grænseoverskridende virksomhed i henhold til boligkreditdirektivet

for meddelelse af kreditformidleres grænseoverskridende virksomhed i henhold til boligkreditdirektivet EBA/GL/2015/19 19.10. 2015 Retningslinjer for meddelelse af kreditformidleres grænseoverskridende virksomhed i henhold til boligkreditdirektivet 1 1. Efterlevelse og indberetningsforpligtelser Status for

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

Retningslinjer for vurdering af egen risiko og solvens

Retningslinjer for vurdering af egen risiko og solvens EIOPA-BoS-14/259 DA Retningslinjer for vurdering af egen risiko og solvens EIOPA Westhafen Tower, Westhafenplatz 1-60327 Frankfurt Germany - Tel. + 49 69-951119-20; Fax. + 49 69-951119-19; email: info@eiopa.europa.eu

Læs mere

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91,

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91, 29.4.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 127/129 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/46/EU af 3. april 2014 om ændring af Rådets direktiv 1999/37/EF om registreringsdokumenter for motorkøretøjer

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.7.2015 C(2015) 4359 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE AFGØRELSE (EU) / af 1.7.2015 om de gældende systemer til vurdering og kontrol af konstansen af spildevandstekniske

Læs mere

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse

Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse Retningslinjer Regler og procedurer vedrørende CSD-deltageres misligholdelse 08/06/2017 ESMA70-151-294 DA Indhold 1 Anvendelsesområde... 3 2 Definitioner... 4 3 Formål... 5 4 Overholdelses- og rapporteringsforpligtelser...

Læs mere