BORGERNÆR SYGEPLEJE MAJ 2019 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØ- RENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGER- NÆR SYGEPLEJE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BORGERNÆR SYGEPLEJE MAJ 2019 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØ- RENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGER- NÆR SYGEPLEJE"

Transkript

1 BORGERNÆR SYGEPLEJE MAJ 2019 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØ- RENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGER- NÆR SYGEPLEJE

2 [Titel] Indhold Indhold Indledende afsnit Krav til kursisterne før tilmelding på specialuddannelsen Organisering og tilrettelæggelse af den interne klinik Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Vejlederens/renes rolle Understøttelse af, at kursisten opnår specialuddannelsens læringsmål for den interne klinik Oversigt over evalueringer og prøver i specialuddannelsen Uddannelsens strukturering Uddannelsesafsnit 1 3 på specialuddannelsen Fravær under uddannelsen Den eksterne klinik Ansvar for indgåelse af aftaler Økonomi Ankerkommuner Faglige netværk Professionshøjskoler Nationale rammer omkring specialuddannelsen i borgernær sygepleje Stikordsregister (definitioner)... 15

3 1.0 Indledende afsnit I denne vejledning kan der findes mere information om specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Vejledningen er målrettet den/de i kommunen, der er ansvarlig for den overordnede tilrettelæggelse af specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Vejledningen skal understøtte og bidrage til forståelsen af Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse og den nationale uddannelsesordning, og er alene et vejledende dokument. Vejledningen har særligt fokus på kommunernes rolle og ansvar i specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Vejledningen er dynamisk, og opdateres løbende. Den nyeste version er altid at finde på KL's hjemmeside ( Side 3 af 16 Uddannelsens formål Specialuddannelsen i borgernær sygepleje er målrettet sygeplejersker i kommunerne og almen praksis. Uddannelsen har fokus på at løfte de sygeplejefaglige kliniske kompetencer med fokus på de komplekse og ustabile patientforløb. Samt at løfte de organisatoriske kompetencer i at lede og koordinere i og omkring patientforløb. Det drejer sig bl.a. om at sikre, at ny viden om håndtering af komplekse forløb bliver forankret i enheden/kommunen og dermed understøtter kvalitetssikring, patientsikkerhed og kvalitetsudvikling. Specialuddannelsen styrker sygeplejerskerne i at fungere som ressourceperson, både fagligt og tværfagligt i egen organisation og på tværs af sektorgrænser og faggrupper. Der udarbejdes udover en national uddannelsesordning en specialuddannelsesplan (SUP), der beskriver, hvordan uddannelsen i en ensartet struktur tilrettelægges i teori og klinik med rum for relevante variationer begrundet i regionale og lokale uddannelsesmuligheder og behov. Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse, national uddannelsesordning og landsdækkende specialuddannelsesplan samt øvrigt relevant materiale kan findes på KL's hjemmeside. Specialuddannelsen består af i alt 40 ugers fuldtidsuddannelse, der fordeler sig på: 28 ugers klinisk uddannelse på eget ansættelsessted (efterfølgende intern klinik) 6 ugers ekstern klinik, der som udgangspunkt afvikles på sygehuse og i almen praksis. (efterfølgende ekstern klinik) 6 ugers praksisnær teoriundervisning på professionshøjskolerne. (efterfølgende teori)

4 Uddannelsesafsnit 1 Kliniske kompetencer Samlet varighed: 6 måneder (20 uger) Uddannelsesafsnit 2 Organisatoriske kompetencer Samlet varighed: 3 måneder (10 uger) Uddannelsesafsnit 3 Kvalitetsudvikling og forankring af ny viden Samlet varighed: 3 måneder (10 uger) Teori: 100 timer (15 dage) Teori: 50 timer (7,5 dage) Teori: 50 timer (7,5 dage) Teori i klinik (e-læring): Svarende til 5 dage Teori i klinik (e-læring): Svarende til 2,5 dage Teori i klinik (e-læring): Svarende til 2,5 dage Side 4 af 16 Klinisk uddannelse: Egen praksis: 14 uger Ekstern: 3 uger Vejledning/supervision i klinik: 1-2 timer pr. uge Klinisk uddannelse: Egen praksis: 7 uger Ekstern: 2 uger Vejledning/supervision i klinik: 1-2 timer pr. uge Klinisk uddannelse: Egen praksis: 7 uger Ekstern: 1 uge Vejledning/supervision i klinik: 1-2 timer pr. uge 1.1 Krav til kursisterne før tilmelding på specialuddannelsen Der stilles i bekendtgørelsen følgende krav til de sygeplejersker, der kan optages på specialuddannelsen: Bestået dansk eller udenlandsk eksamen i sygepleje på professionsbachelorniveau eller Dansk eller udenlandsk eksamen i sygepleje suppleret med videnskabsteori og metode på diplomniveau eller tilsvarende Dansk autorisation som sygeplejerske Mindst 2 års fuldtids erhvervserfaring som sygeplejerske eller tidsmæssigt tilsvarende inden for relevant område (fortrinsvis primær sygepleje eller almen praksis) Aftale med arbejdsgiveren om deltagelse i teoriundervisningen og om systematisk og vejledt klinisk uddannelse under specialuddannelsen For sygeplejersker, der ikke er professionsbachelorer, gælder, at de skal have gennemgået videnskabsteori og metode på diplomniveau eller tilsvarende. Det betyder, at professionshøjskolen kan vurdere, hvilke andre relevante diplommoduler, der vil være adgangsgivende til specialuddannelsen. Professionshøjskolerne vil i tvivlsspørgsmål rådføre sig med Specialuddannelsesrådet. Dokumentation for klinisk erfaring og arbejdsgiveraftale I forbindelse med tilmeldingen skal der på professionshøjskolernes hjemmeside udfyldes dokumentet "dokumentation for klinisk erfaring og arbejdsgiveraftale", hvor kursist og leder skal bekræfte, at kursisten lever op til kravene om erfaring samt, at kursist og leder har en aftale om, at kursisten kan deltage i teoriundervisning samt i vejledt klinisk uddannelse.

5 Dokumentet udfyldes i forbindelse med tilmelding til specialuddannelsen, og sendes til den professionshøjskole, hvor kursisten tilmeldes. Individuel specialuddannelsesplan (ISUP) Før uddannelsesstart skal der udarbejdes en individuel specialuddannelsesplan (ISUP) for hver enkelt kursist. Planen skal fungere som planlægningsværktøj for kursisten og som mål og overblik for ansættelsessted/leder. Planen skal forholde sig til mål for læringsudbytte jf. uddannelsesordningen, og hvordan kursisten opnår disse. Side 5 af 16 Ansvar for udarbejdelsen Planen udfyldes i samarbejde mellem kursisten, vejleder/ne og evt. den uddannelsesansvarlige sygeplejerske. Det er den uddannelsesansvarlige sygeplejerske, der godkender den endelige ISUP. Det er ansættelsesstedet, der har ansvaret for at udarbejde ISUP'en, da udgangspunktet for ISUP'en er kursistens erfaringer og læringsbehov, og samtidig er det mest hensigtsmæssigt, at evt. ændringer i ISUP'en grundet fx sygdom eller barsel koordineres af ansættelsesstedet. Selvom det er ansættelsesstedet, der har ansvaret for udarbejdelse af ISUP'en, bistår professionshøjskolerne med hjælp og afklaring til udarbejdelsen i det omfang, som kommunerne efterspørger det. Indhold ISUP'en udarbejdes med afsæt i den enkelte sygeplejerskes erfaringer og læringsbehov og målene i de tre uddannelsesafsnit. Planen skal også være afstemt med ansættelsesstedets behov. Af ISUP'en fremgår: perioden, som uddannelses løber over faglige fokuspunkter og mål for den interne klinik mål og aftaler for den eksterne klinik faglige teoretiske fokuspunkter navn på den uddannelsesansvarlige, samt de kollegaer/ledere, der får særligt ansvar for vejledning og supervision. Mulighed for merit Specialuddannelsesrådet kan give merit i forbindelse med specialuddannelsen. Rammerne om merit fastlægges efter første holds gennemførsel af specialuddannelsen. 2.0 Organisering og tilrettelæggelse af den interne klinik Den kliniske del af specialuddannelsen består af samlet set 34 uger. Heraf udgør den interne kliniske del af specialuddannelsen 28 uger, mens eksterne klinik udgør 6 uger. Grundlæggende forstås intern klinik, som klinisk uddannelse på det sted kursisten er ansat (ansættelsesstedet/). I bekendtgørelsen anvendes begrebet " det kliniske stamuddannelsessted", og i uddannelsesordningen "intern klinik"

6 og "ansættelsesstedet". Alle tre begreber er som udgangspunkt den kommune, som kursisten er ansat i. Jf. bekendtgørelsens 9 skal den uddannelsesansvarlige/vejleder udarbejde en skriftlig vurdering af den uddannelsestagenes opnåelse af de målbeskrevne kompetencer. De kliniske uddannelsesdele skal være godkendt inden prøven. 2.1 Uddannelsesansvarlig sygeplejerske I hver kommune, hvor der er sygeplejersker på specialuddannelsen skal der udpeges én eller flere uddannelsesansvarlige sygeplejersker afhængig af kommunens størrelse. Den uddannelsesansvarlige sygeplejerskes opgaver afhænger endvidere af ansættelsesstedets organisation. Der stilles ikke krav om, at den uddannelsesansvarlige sygeplejerske skal have et bestemt uddannelsesniveau, men den uddannelsesansvarlige sygeplejerske skal have de nødvendige forudsætninger for at bidrage til og godkende den individuelle uddannelsesplan (ISUP), samt være ansvarlig for afvikling af prøver og bedømmelse heraf. Side 6 af 16 Den uddannelsesansvarlige sygeplejerske har ansvar for: Indgå i et fagligt netværk faciliteter af ankerkommunerne At tilrettelægge den kliniske uddannelse som understøtter mål for læringsudbytter herunder sikre at der er indgået aftaler med relevante eksterne klinik samarbejdspartnere (vha. de nationale rammeaftaler at kursisten har mulighed for at gennemføre det kliniske uddannelsesforløb Bidrager til at udfylde og godkender ISUP'en Bedømme kursistens interne klinik som bestået/ikke bestået Deltage i afvikling af prøver og eksamener i henhold til uddannelsesordningen 2.2 Vejlederens/renes rolle Ansættelseskommunen udpeger en vejleder, der er ansvarlig for, at kursistens vejledning og supervision er i overensstemmelse med kursistens individuelle uddannelsesplan. Der stilles ikke krav til, at vejlederne skal have et bestemt uddannelsesniveau. Dele af vejledningen kan evt. uddelegeres og varetages af fx en sygeplejerske med erfaring og kompetencer inden for specialuddannelsens emneområder, en sygeplejerske med ledelseserfaring eller projektledererfaring, den uddannelsesansvarlige eller en anden aktør med erfaring inden for uddannelsens mål. Vejlederens opgaver indeholder bl.a.: Vejlederen medvirker til at kursisten reflekterer over og omsætter de teoretiske fokuspunkter i egen praksis mhp., at understøtte at kursisten udvikler kliniske kompetencer svarende til den individuelle specialuddannelsesplan (ISUP). Vejledning i forhold til tilrettelæggelse af studieaktiviteter så de understøtter opnåelse af læringsmålene for specialuddannelsen.

7 Vejleder samarbejder med kursisten om at planlægge de kliniske perioder, så der skabes mulighed for en progression i kursistens læreproces. Vejleder samarbejder med kursisten om, at udvælge konkrete situationer og borger forløb, der gør det muligt for kursisten at arbejde målrettet mod opnåelse af læringsmålene for specialuddannelsen. Vejlederkursus Med henblik på at understøtte vejlederens rolle og opgaver i forhold til at vejlede/supervisere kollegaer udbyder alle professionshøjskoler, hvor specialuddannelsen udbydes, et vejlederkursus for vejledere til den kommende specialuddannelse. Tid og dato fremgår af professionshøjskolernes hjemmesider. Side 7 af Understøttelse af, at kursisten opnår specialuddannelsens læringsmål for den interne klinik Læringsmålene for de tre uddannelsesafsnit fremgår af den nationale uddannelsesordning og skal tilsammen sikre at kursisten når uddannelsens samlede mål. I specialuddannelses planen (SUP en) fremgår fokuspunkter for den interne klinik, som danner rammen tilrettelæggelsen af kursistens individuelle specialuddannelsesplan (ISUP'en). I den interne klinik er det forudsat, at kursisten som udgangspunkt har en arbejdsværdi på 70 procent jf. afsnit 3.0. I de ca. 30 procent af den interne klinik kan der planlægges studieaktiviteter, der understøtter opfyldelsen af læringsmålene. Det kan bl.a. være: Obligatoriske opgaver Vejledning E-læring (arrangeret af professionshøjskolen) Studiebesøg i egen kommune Studiebesøg i andre kommuner Kollega-observationer Samle data/analysere Studiegrupper Prøver/bedømmelser Listen er eksempler på relevante studieaktiviteter, og er ikke udtømmende. I den del af den interne klinik hvor kursisten ikke laver studierettede aktiviteter (jf. afsnit 3.0), vil det være hensigtsmæssigt i videst muligt omfang at kursistens opgaver målrettes de relevante mål i det uddannelsesafsnit, som kursisten pt. befinder sig i. Dette skal dog ske under hensyn til den almindelige drift. 2.4 Oversigt over evalueringer og prøver i specialuddannelsen

8 Nedenfor er et overblik over opgaver, bedømmelser og prøver. Uddannelsesafsnit Teori Intern klinik Uddannelsesafsnit 1 - delafsnit 1a, 1b, 1c Uddannelsesafsnit 1 Uddannelsesafsnit 2 Uddannelsesafsnit 3 Uddannelsesafsnit 3 Obligatorisk opgave ved afslutning af hvert delafsnit. Prøve (både for teori og klinik) - intern bedømmelse Obligatorisk opgave ved afslutning af uddannelsesafsnit. Obligatorisk opgave ved afslutning af uddannelsesafsnit. Afsluttende prøve for hele uddannelsen - ekstern bedømmelse Ved afslutning af kliniske perioder vurderer den uddannelsesansvarlige sygeplejerske (evt. vejleder) om kursisten har nået uddannelsesafsnittets mål. I bedømmelsen indgår uddannelsesafsnittets obligatoriske opgave. Ved afslutning af kliniske perioder vurderer den uddannelsesansvarlige sygeplejerske (evt. vejleder) om kursisten har nået uddannelsesafsnittets mål. I bedømmelsen indgår uddannelsesafsnittets obligatoriske opgave. Ved afslutning af kliniske perioder vurderer den uddannelsesansvarlige sygeplejerske (evt. vejleder) om kursisten har nået uddannelsesafsnittets mål. I bedømmelsen indgår uddannelsesafsnittets obligatoriske opgave. Side 8 af 16 Hvis der ikke sker den forventede læringsmæssige progression i den kliniske uddannelse (intern klinik), kan den uddannelsesansvarlige sygeplejerske evt. i samråd med uddannelsesinstitutionen tilrettelægge supplerende læringstilbud Uddannelsens strukturering Af de 40 uger som specialuddannelsen varer vil kursisten være fraværende fra sin arbejdsplads i 12 uger. Heraf vil de 6 uger være teori, mens de 6 uger vil være ekstern klinik. Ugerne vil fremgå af specialuddannelsesplanen (SUP'en). Det vil være op til den lokale leder at vurdere behovet for at anvendelse af erstatningspersonale. I de 28 uger af uddannelsen som tilrettelægges som intern klinik vil kursisten som udgangspunkt være på eget ansættelsessted. Her er det forudsat, at kursisten som udgangspunkt har en arbejdsværdi svarende til 70 procent af sin normale arbejdstid. Angivelsen af arbejdsværdi er vejledende, og skal ses som en rettesnor i forhold til planlægning af de enkelte forløb, herunder lederens vurderingen af behovet for erstatningspersonale. I de resterende ca. 30 procent af den interne klinik forudsættes det som udgangspunkt, at kursisten vil kunne deltage i relevante studieaktiviteter (jf. afsnit 2.0).

9 3.1. Uddannelsesafsnit 1 3 på specialuddannelsen Temaer Fordeling af teori, internt og ekstern klinisk undervisning Læringsmål (Uddannelsesordning side 4-5) Intern klinik (30/70 procent) Interne evalueringer Første uddannelsesafsnit: Kliniske kompetencer (20 uger) Syge ældre (7 uger) Ældres sygdomme multisygdom og polyfarmaci (3 uger) Borgernær sygepleje (2 uger) Sundhedsfremme og forebyggelse til ældre (2 uger) 5 dages teori 5 dages ekstern klinik 24 dages intern klinik Borgere og pårørende i langvarige sygdomsforløb (6 uger) At være borger og pårørende i langvarige forløb (2 uger) Klinisk beslutningstagen (1 uge) Rehabiliterende sygepleje og borgerinvolvering (3 uger) 5 dages teori 5 dages ekstern klinik Borgere med psykisk sygdom og/eller misbrug (7 uger + prøve) Psykisk sygdom og misbrug (3 uger) Kommunikation i borgerkontakt og personalerelationer (3 uger) 4 dages teori 5 dages ekstern klinik 23 dages intern klinik 21 dages intern klinik Selvstændigt og sammen med lokale og tværsektorielle samarbejdspartnere at varetage sygepleje til borgere i komplekse og uforudsigelige forløb, der kræver nye løsninger i borgerens eget hjem eller nærmiljø. 177,6 timer, heraf 30 procent er 53,28 timer. Vurdering af den uddannelsestagendes opnåelse 155,4 timer heraf 30 procent er 46,62 timer Vurdering af den uddannelsestagendes opnåelse af 170,2 timer heraf 30 procent er 51,06 timer Vurdering af den uddannelsestagendes opnå- Andet uddannelsesafsnit: Organisatoriske kompetencer 9 uger 9 uger Klinisk lederskab i lokale plejeforløb (2 uger) Koordinering på tværs af professioner og organisationer (4 uger) At navigere i eget forløb (1 uge) Organisering af samarbejde (2 uger) 7 dages teori 10 dages ekstern klinik 28 dages intern klinik Selvstændigt at påtage sig faglig ledelse samt koordinere tværprofessionelle, tværsektorielle og borgerinvolverede indsatser i sammenhængende borgerforløb 207,2 timer Heraf 30 procent er 62,16 timer Vurdering af den uddannelsestagendes opnåelse af de målbeskrevne kompetencer Tredje Uddannelsesafsnit: Kvalitetsarbejde og forankring af ny viden Side 9 af 16 Kvalitetssikring og udvikling (4 uger) Faglige møder i borgerforløb (2 uger) Formidling og vejledning i personalegrupper (3 uger) 7 dages teori 5 dages ekstern klinik 33 dages intern klinik At tage ansvar for egen og bidrage til organisationens udvikling gennem systematisk arbejde med kvalitetssikring, udvikling, formidling og videndeling. 244,2 timer. Heraf 30 procent er 73,26 timer. Vurdering af den uddannelsestagendes opnåelse af de målbeskrevne kompetencer

10 Eksterne evalueringer (eksamener) af de målbeskrevne kompetencer de målbeskrevne kompetencer else af de målbeskrevne kompetencer Første uddannelsesafsnit afsluttes med en individuel prøve. Afsluttede eksamen. Side 10 af Fravær under uddannelsen Ifølge bekendtgørelsens 14 fremgår, at ved fravær bortset fra ferie i henhold til lovgivning eller overenskomst svarende til mere end 10 pct. af henholdsvis de teoretiske eller kliniske uddannelsesdele forlænges uddannelsen med den samlede fraværsperiode. Dette koordineres med egen leder og professionshøjskolerne. 4.0 Den eksterne klinik Specialuddannelsen består af 6 ugers ekstern klinik. De eksterne klinikperioder er fordelt på følgende vis: 3 uger under uddannelsesafsnit 1 2 uger under uddannelsesafsnit 2 1 uge under uddannelsesafsnit 3 KL har i samarbejde med Danske Regioner udarbejdet et centralt rammepapirer, der sætter de overordnede rammer, for den eksterne klinik. Af rammeaftalen fremgår, at regionerne er ansvarlig for at stille eksterne klinikpladser til rådighed, samt at der ikke drøftes økonomi lokalt. Dertil har ekstern klinik ansvar for at give mulighed for at følge en relevant sundhedsperson i løbet af den eksterne klinik, og samtidig samarbejdes med kursisten og dennes vejleder (jf. afsnit 2.2) om, hvilke typer af borgere og patienter samt andre opgaver, der er relevante for kursisten at arbejde med under den eksterne klinik. Den eksterne klinik har ikke ansvar for vejledning under den eksterne klinik. Kursisten har derfor sammen med sin vejleder ansvar for at forberede sig til den eksterne klinik således, at kursisten har fokus på at opnå læringsmålene for ekstern klinik. PLO har udarbejdet et orienteringsbrev til almen praksis som kommunerne kan anvende i dialogen med de praktiserende læger lokalt. Heri fremgår det, de praktiserende læger bliver honoreret for at tilbyde eksterne klinikpladser til kommunale sygeplejersker. Taksten følger den takst, som moderniseringsstyrelsen har til medicinstuderendes, der er i praktik i almen praksis. Denne takst er på godt 860 kr. pr. dag. Orienteringsbrevet kan tilgås på KL's hjemmeside.

11 4.1. Ansvar for indgåelse af aftaler Ankerkommunerne er ansvarlig for at sikre fremdrift i indgåelsen af aftaler mellem kommuner og almen praksis og sygehuse. Dertil har ankerkommunerne kontakten til de (koordinerende) uddannelsesansvarlige i hver enkel kommune. Den enkelte kommune skal aftale de konkrete eksterne klinikker for kursisten med almen praksis eller relevante sygehuse. 5.0 Økonomi Deltagergebyret til professionshøjskolerne for den teoretiske del af specialuddannelsen er på kr. per kursist. Side 11 af Ankerkommuner Der er udpeget fem ankerkommuner, der har en overordnet koordinerede funktion i forbindelse med specialuddannelsen. Tabel x: Overblik over ankerkommunerne samt kontaktoplysninger KKR Midt Silkeborg Birthe Thoft Knudsen Winnie Seidelin H93i@kk.dk Kommune Navn Mail Tlf. Roskilde Jens-Oluf Mye jensosm@roskilde.dk Sjælland Birthethoft.knudsen@silkeborg.dk Hovedstaden København Syd Odense Susan Feldborg susfv@odense.dk Vahl Nord Frederikshavn Tanja Nørgård tanr@frederikshavn.dk Ankerkommunerne har følgende opgaver: Nedsættelse af fagligt netværk bestående af bl.a. de uddannelsesansvarlige sygeplejersker Overordnet koordinere og sikre fremdrift i aftaleindgåelse mellem kommunerne og ekstern klinik (regioner og almen praksis) Overordnet koordinere kommunernes behov for opkvalificering af vejledere Dialog med den lokale professionshøjskole ift. uddannelsens afvikling og udvikling. 7.0 Faglige netværk Det faglige netværk består af de uddannelsesansvarlige sygeplejersker for de kommuner, som har kursister tilmeldt specialuddannelsen og mulige interesserede kommuner. De faglige netværk kan også inddrage repræsentanter fra PLO, regionerne og professionshøjskolerne, hvis der vurderes at være behov herfor.

12 De faglige netværk kan tilgås via ankerkommunen. De faglige netværk har følgende opgaver: Sparring omkring, hvordan den kliniske uddannelse tilrettelægges Aftale ved eventuelle behov for at dele ressourcer fx til vejledning Aftale om mulighed for studiebesøg på andres kommuner akutteams, pladser, demensklinikker m.v. Samarbejde med den lokale professionshøjskole om specialuddannelsen Side 12 af 16

13 8.0 Professionshøjskoler UC SYD Pia Assenholm Leder Sundhedsfaglig Videreuddannelse Chefkonsulent, MPH VIA University College Anne Døssing Lektor Side 13 af 16 UCN Birgitte Tørring Udviklingskonsulent UCL Kirsten Honoré Ledende sundhedsfaglig uddannelseskonsulent Absalon Anne Bondesen Uddannelsesleder Københavns Professionshøjskole Liselotte Braarup Larsen Chefkonsulent

14 9. Nationale rammer omkring specialuddannelsen i borgernær sygepleje Sundhedsstyrelsen Godkendelse af uddannelsesordning Fører register over færdiguddannede (specialuddannelsen) sygeplejersker (Styrelsen for Patientsikkerhed) Specialuddannelsesrådet Side 14 af 16 Professionshøjskolerne Udbud af den teoretiske uddannelse Bidrage til udarbejdelse af ISUP Dialog med ankerkommuner om specialuddannelsen Ankerkommuner Nedsættelse af fagligt netværk bestående af bl.a. de uddannelsesansvarlige sygeplejersker Overordnet koordinere og sikre fremdrift i aftaleindgåelse mellem kommunerne og ekstern klinik (regioner og almen praksis) Overordnet koordinere kommunernes behov for opkvalificering af vejledere Dialog med den lokale professionshøjskole Specialuddannelsesrådets opgaver Kommunerne og almen praksis Ansvarlig for den interne klinik Udarbejdelse af ISUP Udarbejdelse af kontrakt med sygeplejerske Indstilling af den nationale, landsdækkende uddannelsesordning til Sundhedsstyrelsens godkendelse. Udarbejdelse af kriterier for at opnå godkendelse af kliniske stamuddannelsessteder og godkendelse af de kliniske uddannelsessteder. Etablering og koordinering af censorvirksomhed og godkendelse af censorer. Medvirke til kortlægning af uddannelsesbehov. Overblik over det samlede antal uddannelsespladser og medvirken til koordinering af disse. Behandling af klager over afgørelser truffet af uddannelsesinstitutionerne og de kliniske uddannelses-/ansættelsessteder. Fastlæggelse af krav til teoretiske og kliniske undervisere. Opstilling af kriterier for adgang til uddannelsen for sygeplejersker, der ønsker merit på grundlag af anden dokumenteret relevant uddannelse. Foretage meritvurdering. Vurdering af udenlandske uddannelser med henblik på anerkendelse til funktionen som specialuddannet sygeplejerske i borgernær sygepleje. Udarbejdelse af uddannelsesbevis, som godkendes af Sundhedsstyrelsen. Godkendelse af lærings- og evalueringsmetoder til opfyldelse af kliniske læringsmål. Løbende evaluering af uddannelsen. Årlig indberetning til Sundhedsstyrelsen om uddannelsen m.m. Indberetning til Styrelsen for Patientsikkerhed af sygeplejersker, der har gennemført uddannelsen til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje.

15 10. Stikordsregister (definitioner) Uddannelsesansvarlig sygeplejerske: Den uddannelsesansvarlige sygeplejerske skal have de nødvendige forudsætninger for at bidrage til og godkende den individuelle uddannelsesplan (ISUP), samt være ansvarlig for afvikling af prøver og bedømmelse heraf. Hovedvejleder: En vejleder, der er ansvarlig for, at kursistens vejledning og supervision er i overensstemmelse med kursistens individuelle uddannelsesplan. Ekstern klinik: Ekstern klinik er klinisk undervisning på sygehuse og i almen praksis. Intern klinik: Intern klinik er klinisk undervisning på ansættelsesstedet (i kommunen) Klinisk stamuddannelsessted: Er det samme som den interne klinik og ansættelsesstedet dvs. kommunen. Ansættelsessted: Ansættelsesstedet er ansvarlig for den interne klinik (dvs. kommunen) ISUP: ISUP er en forkortelse for individuel specialuddannelsesplan. Planen skal fungere som planlægningsværktøj for kursisten og som mål og overblik for ansættelsessted/leder. Planen skal forholde sig til mål for læringsudbytte jf. uddannelsesordningen, og hvordan kursisten opnår disse. SUP: SUP'en er en forkortelse for specialuddannelsesplanen. Af SUP'en fremgår bl.a. fokuspunkter for den interne klinik, som danner rammen tilrettelæggelsen af kursistens individuelle specialuddannelsesplan (ISUP'en) National uddannelsesordning: Der er udarbejdet en national uddannelsesordning til specialuddannelsen, og her fremgår læringsmålene for de tre uddannelsesafsnit. Bekendtgørelse: Den overordnede ramme for specialuddannelsen er Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr af 28. september 2018 bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje. Intern prøve: er en prøve uden censor i forbindelse med bedømmelsen Ekstern prøve: er en prøve med censor i forbindelse med bedømmelsen. Side 15 af 16

16

BORGERNÆR SYGEPLEJE NOVEMBER 2018 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØRENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGERNÆR SYGE- PLEJE

BORGERNÆR SYGEPLEJE NOVEMBER 2018 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØRENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGERNÆR SYGE- PLEJE BORGERNÆR SYGEPLEJE NOVEMBER 2018 SUNDHED VEJLEDNING VEDRØRENDE DEN NYE SPECIAL UDDAN- NELSE I BORGERNÆR SYGE- PLEJE Vejledning Indhold Indhold... 2 1.0 Indledende afsnit... 3 1.1 Krav til kursisterne

Læs mere

SUNDHED BORGERNÆR SYGEPLEJE AUGUST 2019

SUNDHED BORGERNÆR SYGEPLEJE AUGUST 2019 SUNDHED BORGERNÆR SYGEPLEJE AUGUST 2019 Tema Side 2 af 20 TEMA Titel VEJLEDNING VEDRØRENDE DEN NYE SPECIAL UDDANNELSE I BORGERNÆR SYGEPLEJE Tema Side 3 af 20 TEMA Titel Vejledning_august2019 Indhold Indhold...2

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje

Uddannelsesordning for uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje Uddannelsesordning for uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje Godkendt af Specialuddannelsesrådet for Borgernær sygepleje og Sundhedsstyrelsen den 16. oktober 2018 Indhold 1. Uddannelse

Læs mere

Specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Irmgard Birkegaard, leder af Sygeplejen Kerteminde Kommune

Specialuddannelsen i borgernær sygepleje. Irmgard Birkegaard, leder af Sygeplejen Kerteminde Kommune DSR Fagdag 2018: Specialuddannelsen i borgernær sygepleje Irmgard Birkegaard, leder af Sygeplejen Kerteminde Kommune Medlem af skrivegruppen og medlem af KL uddannelsesrådet & Kirsten Honoré, ledende sundhedsfaglig

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær. sygepleje

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær. sygepleje Den fulde tekst Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje I medfør af 16, stk. 1 og 3, i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær. sygepleje

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær. sygepleje Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje I medfør af 16, stk. 1 og 3, i lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i psykiatrisk sygepleje

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i psykiatrisk sygepleje BEK nr 1083 af 30/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-97/1 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje

Bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje BEK nr 1199 af 28/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-429/2 Senere ændringer

Læs mere

Høringssvar over bekendtgørelse for specialuddannelsen i borgernær sygepleje

Høringssvar over bekendtgørelse for specialuddannelsen i borgernær sygepleje Høringssvar Sundhedsstyrelsen Att. Steen Hartvig Hansen 11. juni 2018 Ref.: SOSE J.NR.: 2015-0073/160351 Danske Professionshøjskoler Ny Vestergade 17 st. tv. 1471 København K Tel. 3338 2200 uc-dk@uc-dk.dk

Læs mere

Landskursus FSK 2012 Specialuddannelsen i kræftsygepleje et løft til kræftsygeplejen

Landskursus FSK 2012 Specialuddannelsen i kræftsygepleje et løft til kræftsygeplejen Landskursus FSK 2012 Specialuddannelsen i kræftsygepleje et løft til kræftsygeplejen Baggrund for specialuddannelsen I 2006 blev der udarbejdet et forslag til specialuddannelse i kræftsygepleje, der afløste

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje BEK nr 396 af 07/04/2017 Gældende Offentliggørelsesdato: 28 04 2017 Sundheds og Ældreministeriet Ændrer i/ophæver BEK nr 521 af 19/06/1997 CIR nr 92 af 26/06/1997 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i intensiv sygepleje BEK nr 396 af 07/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-98/1 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-03-199/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE I UDDANNELSESREGIONERNE NORD - SYD - ØST

UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE I UDDANNELSESREGIONERNE NORD - SYD - ØST UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE I UDDANNELSESREGIONERNE NORD - SYD - ØST Godkendt af Sundhedsstyrelsen 15. juni 2015 på dispensation til at gælde for specialuddannelsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje

Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Kvalitetsstandard for klinisk undervisning af studerende på uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Formål med klinisk undervisning Tilbyde studerende på modul 6, 11 og 12 på uddannelsen til professionsbachelor

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 3. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse 3. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 3 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7

Læs mere

Temadag om revision af sygeplejerskeuddannelsen 2016

Temadag om revision af sygeplejerskeuddannelsen 2016 Temadag om revision af sygeplejerskeuddannelsen 2016 For kliniske vejledere OUH Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus den 23. august i Odense den 30. august i Svendborg Bekendtgørelse om uddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien

Bekendtgørelse om uddannelse af specialpsykologer i psykiatrien Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Formål Kapitel 2 Funktionsområde Kapitel 3 Uddannelsesansvar og uddannelsesstruktur Kapitel 4 Uddannelsesråd m.v. Kapitel 5 Uddannelsen Kapitel 6 Bedømmelse m.v.

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. semester - modul 13. Hold ss2010v. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. semester - modul 13. Hold ss2010v. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 7. semester - modul 13 Hold ss2010v Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 13... 1 TEORETISKE VALGMODULER... 2 KLINISKE

Læs mere

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens vejledning Juli 2007 1 Indledning I henhold til 6, stk. 2. i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 660 af 10. juli 2003 om uddannelse af

Læs mere

Ergoterapeutuddannelsen

Ergoterapeutuddannelsen Ergoterapeutuddannelsen, University College Syddanmark Ergoterapeutuddannelsen Samarbejde mellem Ergoterapeutuddannelsen, UC Syddanmark og kliniske undervisningssteder Lokalt tillæg til studieordning 2011-08-30

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 12 Selvstændig professionsudøvelse 07/2016 modul 12 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige

Læs mere

Studieordning Specialuddannelsen For sygeplejersker i intensiv sygepleje Specially trained nurse in INTENSIVE CARE

Studieordning Specialuddannelsen For sygeplejersker i intensiv sygepleje Specially trained nurse in INTENSIVE CARE Studieordning Specialuddannelsen For sygeplejersker i intensiv sygepleje Specially trained nurse in INTENSIVE CARE 1 Indhold INDHOLD... 2 1. PRÆAMBEL... 3 2. FORORD... 4 3. VARIGHED & TITEL... 5 Varighed...

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 2. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 2. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. semester INDHOLD Indledning 3 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7 Indhold

Læs mere

Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje

Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Den 19. december 2016 Ref.: BGR Sagsnr.: 1611-0045 Dansk Sygeplejeråd Vedr. Høring over udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker

Læs mere

Informationsmateriale til Hold 19. Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst

Informationsmateriale til Hold 19. Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst Informationsmateriale til Hold 19 Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst 2016-2017 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker i psykiatrisk

Læs mere

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Sundhedsfaglige Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Selvstændig professionsudøvelse Tema: Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Modulet retter

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN ODENSE & SVENDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen

Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Feedback skema Kliniske underviseres rolle ved intern og ekstern prøve Temadag ledere og kliniske undervisere Praktikkoordinator Anne Karin Petersen Læringsprocesser og baggrundsmaterialer udvikling af

Læs mere

Studieordning Specialuddannelsen for Sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Specially trained nurse in anaesthetic nursing

Studieordning Specialuddannelsen for Sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Specially trained nurse in anaesthetic nursing Studieordning Specialuddannelsen for Sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje Specially trained nurse in anaesthetic nursing 1 Indhold Studieordning Specialuddannelsen for Sygeplejersker i anæstesiologisk

Læs mere

Informationsmateriale til Hold 22. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden

Informationsmateriale til Hold 22. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden Informationsmateriale til Hold 22 Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden 2019-2020 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker

Læs mere

Generel klinisk studieplan

Generel klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelserne i Odense, Svendborg og Vejle Generel klinisk studieplan Skabelon Godkendt af Taktisk Styregruppe d. 20.2.2017. 24-02-2017 TS 1180943 Indhold Indledning 2 Den almene del 2 Overordnet

Læs mere

Informationsmateriale til Hold 20. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden

Informationsmateriale til Hold 20. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden Informationsmateriale til Hold 20 Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden 2017-2018 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje

Bekendtgørelse om specialuddannelsen for sygeplejersker i anæstesiologisk sygepleje BEK nr 395 af 07/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 1. maj 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2-1012-99/1 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse i stråleterapi

Bekendtgørelse om uddannelse i stråleterapi BEK nr 344 af 09/05/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-01-54/1

Læs mere

GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED

GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED .Outlook\SCXE9MUK\Ansøgningtilgodkendelseafkliniksted1semesterHøjeTaastrup18 08 2017.docx GODKENDELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED DETTE DOKUMENTET BESTÅR AF: GRUNDLAG FOR GODKENDELSE TIL KLINISK UNDERVISNING

Læs mere

Høringssvar fra DASYS vedr. udkast til bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje

Høringssvar fra DASYS vedr. udkast til bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær sygepleje Sundhedsstyrelsen Evidens, Uddannelse & Beredskab uddannelse@sst.dk og shh@sst.dk 13. juni 2018 Høringssvar fra DASYS vedr. udkast til bekendtgørelse om uddannelse til specialsygeplejerske i borgernær

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i psykiatrisk sygepleje

Udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i psykiatrisk sygepleje Udkast til bekendtgørelse for specialuddannelse for sygeplejersker i psykiatrisk sygepleje Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8

Læs mere

UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE

UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE UDDANNELSESORDNING SPECIALUDDANNELSEN FOR SYGEPLEJERSKER I PSYKIATRISK SYGEPLEJE I UDDANNELSESREGIONERNE NORD (Region Nordjylland og Region Midtjylland) SYD SJÆLLAND HOVEDSTADEN Godkendt af Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Modulbeskrivelse. 7. semester. Modul 13. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 7. semester. Modul 13. Professionsbachelor i sygepleje SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN Modulbeskrivelse 7. semester Modul 13 Professionsbachelor i sygepleje Efterårssemesteret 2017/18 Indhold MODUL 13 2 TEMA: VALGMODUL SYGEPLEJE PRAKSIS-, UDVIKLINGS- OG FORSKNINGSVIDEN

Læs mere

Klinisk forudsætningskrav 6. semester

Klinisk forudsætningskrav 6. semester Klinisk forudsætningskrav 6. semester Tværprofessionelt og tværsektorielt samarbejde i det individuelle pleje- og behandlingsforløb i samspil med patient/borger Læringsudbytte Læringsudbyttet viser fokus

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 04/2016 - Modul 11 Indhold 1 Indledning... 3 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 4 2.1 Varighed... 4 2.2 Særlige forhold...

Læs mere

Generel beskrivelse med information til klinisk praksis

Generel beskrivelse med information til klinisk praksis Sygeplejerskeuddannelsen Institut for Sygepleje Modul 13 Valgmodul: Sygepleje Praksis-, udviklings- og forskningsviden Generel beskrivelse med information til klinisk praksis Kolofon Dato 1. oktober 2016

Læs mere

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt

Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt Forudsætninger for indgåelse af kontrakt om klinisk undervisning med Ergoterapeutuddannelsen ved University College Nordjylland (UCN). Målsætningen for klinisk

Læs mere

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller Uge 1 intro til primærsektoren Forventningsafstemning Forberedelse til forventningssamtale Om viden: med fokus på sygepleje Planlægning af forløb Følges med vejleder Kan kombinere viden om til den akutte

Læs mere

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed

SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG. MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed SYGEPLEJERSKEUDDAELSE ODESE & SVEDBORG MODUL 11 Kompleks klinisk virksomhed 1 Indhold 1 Indledning... 3 Undervisnings- og arbejdsformer... 4 2 Modul 11 Kompleks klinisk virksomhed... 5 2.1 Varighed...

Læs mere

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje.

Inden for en ramme, der til enhver tid afspejler tendenser og udviklinger, i såvel den aktuelle som den fremtidige psykiatriske sygepleje. Specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje én uddannelse på landsplan. Specialuddannelsen i Psykiatrisk Sygepleje udbydes regionalt, og der er på tværs af de fire uddannelsesregioner et tæt samarbejde,

Læs mere

Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst

Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst Informationsmateriale til Hold 18 Uddannelsesregion Nord, Syd og Øst 2015-2016 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker i psykiatrisk

Læs mere

PRAKSISNÆRE UDDANNELSER OG KLINISKE KARRIEREVEJE

PRAKSISNÆRE UDDANNELSER OG KLINISKE KARRIEREVEJE PRAKSISNÆRE UDDANNELSER OG KLINISKE KARRIEREVEJE CHEFKONSULENT I DSR BIRGITTE GRUBE TEMAER I WEBINARET Praksisnære uddannelser Hvorfor? Fordele Opgaver/job efter endt uddannelse Typiske benyttede, praksisnære

Læs mere

Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis

Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis 2018 ucsyd.dk Efterudannelse for konsultationssygeplejersker BAGGRUND Den demografiske udvikling viser, at antallet

Læs mere

SYGEPLEJE BRAINSTORM

SYGEPLEJE BRAINSTORM SYGEPLEJE BRAINSTORM Hvad er der brug for, at de nye social- og sundhedsassistenter bliver dygtigere til, når: 1. Der lægges mere vægt på en metodisk tilgang til sygeplejen? 2. De skal indgå i mere komplekse

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 4. Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 4 Sygepleje, grundlæggende klinisk virksomhed Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 4 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Informationsmateriale til Hold 21. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden

Informationsmateriale til Hold 21. Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden Informationsmateriale til Hold 21 Uddannelsesregion Nord, Syd, Sjælland og Hovedstaden 2018-2019 Information om specialuddannelsen i psykiatrisk sygepleje Uddannelsen Specialuddannelsen for sygeplejersker

Læs mere

3. studieårs tema: Det tværprofessionelle arbejde og tværprofessionelle samarbejde

3. studieårs tema: Det tværprofessionelle arbejde og tværprofessionelle samarbejde Generel beskrivelse af Valgmodulerne 11 og 12 3. studieårs tema: Det tværprofessionelle arbejde og tværprofessionelle samarbejde Hold 3K 2013 Modulbeskrivelse Modul 11 og 12 Januar 2016 Udarbejdet i henhold

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 7. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 7. semester Semesterbeskrivelse 7. semester INDHOLD 1 Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 5 7 Indhold 6 8 Undervisnings- og arbejdsformer

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik. skal være beskrevet i forpligtende aftaler som er udarbejdet

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik. skal være beskrevet i forpligtende aftaler som er udarbejdet Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i psykomotorik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 1147 af

Læs mere

Radiologisk studieretning

Radiologisk studieretning 11. Modulbeskrivelse Radiologisk studieretning Gældende pr. 1. februar 2014 1 Forord Modulbeskrivelse er primært tænkt som et opslagsværk for radiografstuderende, kliniske og teoretiske lærere og kliniske

Læs mere

7. semester. Praksisinnovation, entreprenørskab, udvikling og forskning i radiografi. September 2018 RADIOGRAFUDDANNELSEN UCL

7. semester. Praksisinnovation, entreprenørskab, udvikling og forskning i radiografi. September 2018 RADIOGRAFUDDANNELSEN UCL RADIOGRAFUDDANNELSEN UCL 7. semester Praksisinnovation, entreprenørskab, udvikling og forskning i radiografi September 2018 UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole Niels Bohrs Allé 1. 5230 Odense M

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Semesterbeskrivelse. 2. semester Semesterbeskrivelse 2. semester INDHOLD Indledning 3 2 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 5 7 Indhold 6 8 Undervisnings- og arbejdsformer

Læs mere

Radiologisk studieretning

Radiologisk studieretning 11. Modulbeskrivelse Radiologisk studieretning Gældende pr. 1. februar 2013 MAGO 19. november 2012 1 Forord Modulbeskrivelse er primært tænkt som et opslagsværk for radiografstuderende, kliniske og teoretiske

Læs mere

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland MODULBESKRIVELSE Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Hold: sept. 13 Efterår 2016 Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse

Læs mere

Introduktion 3. semester. VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke

Introduktion 3. semester. VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke Introduktion 3. semester VIA Sygeplejerskeuddannelsen Britta Stenholt Mette Bønløkke Tema: Klinisk lederskab af patient- og borgerforløb På dette semester kommer du til at arbejde med patient-/borgerforløb

Læs mere

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09

Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk 1-30-72-162-09 Vejledning om kompetencevurdering i specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 25. januar 2012 Stine Whitehouse Stine.Whitehouse@stab.rm.dk

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 36 af 27. december 1993 om uddannelsen til sygeplejerske og sundhedsassistent

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 36 af 27. december 1993 om uddannelsen til sygeplejerske og sundhedsassistent Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 36 af 27. december 1993 om uddannelsen til sygeplejerske og sundhedsassistent I medfør af 6, 7 og 8 i Landstingsforordning nr. 9 af 13. maj 1993 om uddannelse til sygeplejerske

Læs mere

Funktionsbeskrivelse for sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje

Funktionsbeskrivelse for sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje Funktionsbeskrivelse for sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrisk sygepleje Dansk Sygeplejeråd 2005 Dansk Sygeplejeråd 2005 Funktionsbeskrivelse for sygeplejersker med specialuddannelse i psykiatrisk

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik. Kapitel 2 Varighed, struktur og tilrettelæggelse Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i bioanalytisk diagnostik I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE

FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE FAGPROFILER FOR ERGO OG FYSIOTERAPEUTER I TRÆNINGSOMRÅDET IKAST-BRANDE KOMMUNE Indledning Fagprofilen for ergo- og fysioterapeuter i Ikast-Brande Kommunes træningsområde er et samarbejdsredskab. Den danner

Læs mere

Introduktionsprogram

Introduktionsprogram Specialuddannelsen i intensiv sygepleje Ekstern klinisk praktik Introduktionsprogram Pædagogisk arbejdsgruppe/januar 2011 Side 1 af 7 1 INDLEDNING Dette introduktionsprogram er udarbejdet i et samarbejde

Læs mere

Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis

Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis Efteruddannelse for konsultationssygeplejersker med fokus på sygeplejen i almen praksis 2018-2019 ucsyd.dk Efterudannelse for konsultationssygeplejersker BAGGRUND Den demografiske udvikling viser, at antallet

Læs mere

Kommissorium for Censorformandsudvalget inden for Specialuddannelsen i intensiv sygepleje

Kommissorium for Censorformandsudvalget inden for Specialuddannelsen i intensiv sygepleje Kommissorium for Censorformandsudvalget inden for Specialuddannelsen i intensiv sygepleje Baggrund: Kommissorium for Censorformandsudvalget Landsudvalget nedsatte i 1999 et landsdækkende Censorformandsudvalg.

Læs mere

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune.

Sygeplejerskeprofil. Roskilde Kommune. 2 Sygeplejerskeprofil Roskilde Kommune. i Sygeplejerskeprofilen beskriver de udfordringer, forventninger og krav, der er til hjemmesygeplejersker i Roskilde Kommunes hjemmepleje. Sygeplejerskeprofilen

Læs mere

Ny Bekendtgørelse og studieordning pr. sept foreløbig struktur pr

Ny Bekendtgørelse og studieordning pr. sept foreløbig struktur pr Ny Bekendtgørelse og studieordning pr. sept. 2016 foreløbig struktur pr. 3.03.2016 v. Lena Busch Nielsen, Uddannelseschef Birgit Hedegaard Møller, Teamleder Bekendtgørelse Uddannelsen består af teoretiske

Læs mere

Bilag. Bilag 10. Samarbejdsaftale. 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen

Bilag. Bilag 10. Samarbejdsaftale. 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen Bilag Bilag 10 Samarbejdsaftale 3. praktikperiode i Social- og sundhedsassistentuddannelsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Overordnet organisering af 3. praktikperiode... 2 2.1 Sygehuspraktikken...

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje

Lovtidende A. Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje Lovtidende A Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje I medfør af 22 i lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser, jf. lovbekendtgørelse nr. 1147 af 23.

Læs mere

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen UCSJ Modulbeskrivelse Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse Introduktion til modul 12 beskrivelsen... 3 Studieaktivitetsmodel

Læs mere

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010

Modul 9. Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74. Juni 2010 Modul 9 Ergoterapeutisk professionsudøvelse i en kompleks praksis. Klinisk undervisning V E 74 Juni 2010 Udarbejdet af i Holstebro Den Sundhedsfaglige Højskole VIA University College Side 1 af 6 Side 1

Læs mere

Sygeplejeprofil i Skive Kommune

Sygeplejeprofil i Skive Kommune Sygeplejeprofil i Skive Kommune Indledning. Kommunerne kommer i fremtiden til at spille en større rolle i sundhedsvæsenet. De eksisterende kommunale sundhedstilbud bliver sammen med helt nye en del af

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 1. semester

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. 1. semester Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Semesterbeskrivelse. semester INDHOLD Indledning 3 Tema 3 3 Semesterstruktur og opbygning 3 4 Fagområder og fag 4 5 Studieaktivitetsmodellen 4 6 Læringsudbytte 4 7 Indhold

Læs mere

Dette papir er udarbejdet med opbakning fra en enig styregruppe bag udviklingen af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser.

Dette papir er udarbejdet med opbakning fra en enig styregruppe bag udviklingen af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser. Notat Fælles om udvikling af de sundhedsfaglige professionsbacheloruddannelser Uddannelses- og Forskningsministeriet igangsatte ultimo 2014 et udviklingsprojekt med henblik på at sikre, at de sundhedsfaglige

Læs mere

Samarbejde mellem Sygeplejerskeuddannelsen og kliniske undervisningssteder. Tillæg til studieordning. Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens

Samarbejde mellem Sygeplejerskeuddannelsen og kliniske undervisningssteder. Tillæg til studieordning. Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Samarbejde mellem Sygeplejerskeuddannelsen og kliniske undervisningssteder Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens VIA University College Sygeplejerskeuddannelsen i Horsens Udarbejdet

Læs mere

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden

Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Sygeplejerskeuddannelsen Nordsjælland MODULBESKRIVELSE Modul 13 Valgmodul Sygepleje- Praksis- Udviklings- forskningsviden Hold: sept. 12 Efteråret 2015 Professionsbachelor i sygepleje Indholdsfortegnelse

Læs mere

Modul 12 - Sygeplejerskeuddannelsen Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse

Modul 12 - Sygeplejerskeuddannelsen Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse MODULBESKRIVELSE - Sygeplejerskeuddannelsen Sygepleje og selvstændig professionsudøvelse Modulbeskrivelsen er udarbejdet i henhold til Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i sygepleje.

Læs mere

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus

Modulbeskrivelse KVALITETSSTYRING OG INNOVATION. Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus Modulbeskrivelse Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus 5 ECTS Modulet er målrettet

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav. Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav. Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester Læringsudbytte Læringsudbyttet viser fokus for forudsætningskravet. Du bedømmes ud fra kriterierne Forudsætningskravet

Læs mere

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS

Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapiuddannelsen Nordsjælland - Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Modulet starter i uge 17 og 46 Modulets tema Modulet retter sig mod den udviklingsorienterede selvstændige og kritiske

Læs mere

Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio

Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio Bilag 2 Uddannelsesmappe - portfolio 1.0 Præsentation og formål Uddannelsesmappen er et arbejdsredskab, der kan hjælpe dig til at holde fast i eventuelle problemstillinger, så du kan kombinere teori og

Læs mere

Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016

Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016 UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016 Særligt tilrettelagt forløb for studerende med SSA uddannelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, september 2016 Godkendt

Læs mere

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan

Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan kk Sygeplejerskeuddannelsen i VIA Klinisk studieplan 6. semester For Klinik for Mave- og Tarmsygdomme, RH Silkeborg, HE Midt Udarbejdet: Juni 2017 Klinisk studieplan Den kliniske studieplan giver dig en

Læs mere

Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016

Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016 SYGEPLEJERSKEUDDANNELSEN I VEJLE Tillæg til studieordning Sygeplejerskeuddannelsen 2016 Særligt tilrettelagt forløb for studerende med SSA uddannelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle, september 2016 Godkendt

Læs mere

Praktik (klinisk uddannelse) ved UC SYD. Samarbejdsaftale. Ergoterapeutuddannelsen. ucsyd.dk. Institut for sundhedsuddannelse

Praktik (klinisk uddannelse) ved UC SYD. Samarbejdsaftale. Ergoterapeutuddannelsen. ucsyd.dk. Institut for sundhedsuddannelse Praktik (klinisk uddannelse) ved UC SYD Samarbejdsaftale Ergoterapeutuddannelsen Et praktiksted er et ledelsesmæssigt afgrænset område, der er godkendt af UC SYD som uddannelsessted for 1. Indledning studerende

Læs mere

NB. Spørgsmål 1-8 skal besvares. Praktikvirksomhedens navn og adresse: Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

NB. Spørgsmål 1-8 skal besvares. Praktikvirksomhedens navn og adresse: Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for social- og sundhedsassistentuddannelsen Bilag. Vejledning til udfyldelse

Læs mere

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje

Modulbeskrivelse. 6. semester - modul 12. Hold ss2011s. Professionsbachelor i sygepleje Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse Modulbeskrivelse 6. semester - modul 12 Hold ss2011s Professionsbachelor i sygepleje Februar 2014 Sygeplejerskeuddannelsen Slagelse INDHOLDSFORTEGNELSE MODUL 12 SELVSTÆNDIG

Læs mere

Temadag torsdag den 30 november 2017

Temadag torsdag den 30 november 2017 Gør tanke til handling VIA University College Temadag torsdag den 30 november 2017 Karakterskala / 7- trins skala Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse ved uddannelser på Uddannelses- og

Læs mere

Prøvevejledning til afsluttende prøve

Prøvevejledning til afsluttende prøve Prøvevejledning til afsluttende prøve Social og sundhedsassistentuddannelsen Formål At give mulighed for at vurdere og dokumentere elevens opnåede erhvervsfaglige kompetencer som fremgår af uddannelsens

Læs mere

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet.

Bilag. Vejledning til udfyldelse af oplysningsskemaet. Oplysningsskema - foreløbig til brug for godkendelse og registrering af praktiksteder ikke omfattet af koncerngodkendelser inden for social- og sundhedshjælperuddannelsen Bilag. Vejledning til udfyldelse

Læs mere

Mødeindkaldelse. Dagsorden. Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30. Sted: Campus Århus N, lokale 33.11

Mødeindkaldelse. Dagsorden. Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30. Sted: Campus Århus N, lokale 33.11 Mødeindkaldelse Mødeforum: Overordnet samarbejdsorgan for klinisk undervisning Dato: 27-03-2012 Tid: 12.30 15.30 Sted: Campus Århus N, lokale 33.11 Mødeleder: Deltagere: Afbud: Referent: Bodil Primsø Tove

Læs mere

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin

Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin Sundhedsstyrelsens retningslinier for godkendelse af uddannelsesforløb til speciallægeuddannelsen i almen medicin (Sendt til amter, H:S, Bornholms Kommune, Færøerne, Grønland, de amtslige videreuddannelsesråd

Læs mere

Praktikbeskrivelse, KD

Praktikbeskrivelse, KD Praktikbeskrivelse, KD 4. og 5. semesters praktik: Klinisk diætetik 4. og 5. semester, 2018 Placering: Praktikken er en 9 ugers praktik (16,5 ECTS) og strækker sig over 1 uge på 4. semester og 8 uger på

Læs mere