HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019"

Transkript

1 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 Sag 224/2018 X Finance Bulgaria EOOD (advokat Michael Gregersen) kærer kendelse om tilbageholdelse af lastbil i sagen: Anklagemyndigheden mod T Ltd I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Kolding den 26. marts 2018 og af Vestre Landsrets 7. afdeling den 24. april I påkendelsen har deltaget tre dommere: Thomas Rørdam, Marianne Højgaard Pedersen og Vibeke Rønne. Påstande Kærende, X Finance Bulgaria EOOD, har nedlagt påstand om, at lastbilen af mærket Scania R 410, stel nr...., udleveres til selskabet, subsidiært at anklagemyndigheden skal anerkende, at lastbilen ikke kan tilbageholdes, og mere subsidiært, at sagen hjemvises til fornyet behandling ved byretten. Anklagemyndigheden har påstået stadfæstelse. Sagsfremstilling Den 9. februar 2018 standsede Sydøstjyllands Politi en lastbil af mærket Scania R 410, stel nr...., reg.nr...., med tilkoblet sættevogn, reg.nr...., for en rutinemæssig kontrol. Føreren af lastbilen fremviste bulgarsk kørekort, og ved gennemsyn af registreringsattester konstaterede politiet, at både lastbil og sættevogn var registreret til T Ltd i Bulgarien.

2 - 2 - I forbindelse med kontrollen af lastbilen fik politiet mistanke om, at der var foretaget manipulation af lastbilens takograf og hastighedsbegrænser. Mistanken blev bekræftet ved en nærmere undersøgelse af lastbilen. På denne baggrund blev der den 11. februar 2018 rejst sigtelse mod T og mod føreren af lastbilen for 42 forhold om overtrædelse af færdselsloven, bestemmelserne om køre- og hviletid og takografforordningen. Bøderne blev af politiet beregnet til kr. for T og kr. for føreren, hvortil kom en regning for den tekniske undersøgelse på kr. Da T ikke ønskede at stille sikkerhed for det samlede krav på kr., foretog politiet tilbageholdelse af lastbilen i medfør af færdselslovens 120. Den 19. februar 2018 anmodede T om, at sagen blev indbragt for retten. Politiet indbragte herefter sagen for Retten i Kolding den 20. februar 2018 med anmodning om, at tilbageholdelsen blev opretholdt. Den 2. marts 2018 fremsatte X Finance Bulgaria EOOD krav over for politiet om udlevering af lastbilen under henvisning til en leasingaftale indgået med T som leasingtager. Den 6. marts 2018 gjorde anklagemyndigheden byretten opmærksom på, at lastbilen tilhørte X Finance, og at leasingselskabet havde fremsat krav om udlevering af lastbilen. Anklagemyndigheden anmodede om berammelse af retsmøde i sagen hurtigst muligt med tilvarsling af selskabet. Den 22. marts 2018 indleverede X Finance processkrift til byretten med påstand om udlevering af lastbilen. Processkriftet var vedlagt kopi af leasingaftalen mellem X Finance og T, der blev indgået den 15. juni Ved kendelse af 26. marts 2018 godkendte byretten politiets tilbageholdelse af lastbilen og bestemte, at politiet måtte opretholde tilbageholdelsen. Af kendelsen fremgår bl.a.: Retten lægger til grund, at den nævnte lastbil er anvendt i forbindelse med overtrædelse af færdselsloven, overtrædelse af køre-hviletidsbestemmelserne og takografforordningen. Lastbilen og føreren er hjemmehørende i Bulgarien, og bøder og sagsomkostninger beløber sig til kr. Herefter, og da der ikke er stillet sikkerhed for betaling af bøde og sagsomkostninger, er tilbageholdelsen påkrævet for at sikre betaling af det nævnte beløb.

3 - 3 - Den omstændighed, at ejeren af lastbilen, ikke er mistænkt i sagen, kan ikke føre til, at der ikke kan ske tilbageholdelse. Retten har herved lagt vægt på, at henvisningen til retsplejelovens bestemmelser efter ordlyden af færdselslovens 120, stk. 2, må forstås som en henvisning til reglerne om kompetence og fremgangsmåde ved beslaglæggelse med henblik på konfiskation. Retten har endvidere lagt vægt på, at det fremgår af færdselslovens 120, stk. 2, sidste pkt., at tilbageholdelse er udelukket, hvis føreren uberettiget var i besiddelse af køretøjet. Det fremgår ligeledes af kommentaren til færdselslovens 120, stk. 2, at tilbageholdelse kan ske, selvom køretøjet ikke tilhører den person, der er ansvarlig for overtrædelsen. Betingelserne for tilbageholdelse af lastbilen er derfor opfyldt, jf. færdselslovens 120, stk. 1 og 2. Retten har ikke herved taget stilling til, om betingelserne for at søge fyldestgørelse i køretøjet efter sagens endelige afgørelse er opfyldt. Da både føreren og lastbilen er hjemmehørende i Bulgarien, ville formålet med indgrebet være forspildt, hvis politiet havde afventet rettens kendelse, jf. retsplejelovens 806, stk. 4. Byrettens kendelse blev den 28. marts 2018 kæret af X Finance til Vestre Landsret, der ved kendelse af 24. april 2018 stadfæstede byrettens kendelse med følgende begrundelse: Det følger forudsætningsvist af færdselslovens 120, stk. 2, sidste punktum, at tilbageholdelse efter stk. 1 kan ske, selvom køretøjet ejes af andre end føreren. Med denne bemærkning og af de grunde, der i øvrigt er anført af byretten, stadfæstes byrettens kendelse. Den 12. december 2018 gav Procesbevillingsnævnet tilladelse til kære af landsrettens kendelse, og sagen blev herefter indbragt for Højesteret den 19. december I straffesagerne mod T og føreren af lastbilen er der den 25. juni 2018 indgivet anklageskrifter. Sagerne havde indtil da været udsat som følge af vedtagelsen af nye regler på området vedrørende overtrædelse af køre- og hviletidsbestemmelserne mv. Der er rejst tiltale mod T og føreren for 40 forhold om overtrædelse af færdselsloven, overtrædelse af bestemmelserne om køre- og hviletid og takografforordningen, idet påtale er blevet opgivet i to forhold. Bøderne er af anklagemyndigheden opgjort til kr. for T og kr. for føreren.

4 - 4 - Anbringender X Finance har anført navnlig, at politiet ikke er berettiget til at opretholde tilbageholdelsen af lastbilen, idet politiet ikke har hjemmel til at søge sig fyldestgjort i lastbilen i strid med selskabets ejendomsret. Tilbageholdelse kan efter færdselslovens 120, stk. 2, 2. pkt., kun ske med henblik på at sikre betaling af de i stk. 1 nævnte beløb, og i denne sag opretholdes tilbageholdelsen alene med det formål at sikre betaling for de bøder, der er udstedt til leasingtageren og føreren af lastbilen. Da politiet ikke har adgang til at søge fyldestgørelse herfor i lastbilen, eksisterer der ingen retlig interesse i at opretholde tilbageholdelsen, og tilbageholdelsen må af samme grund anses for at være i strid med proportionalitetsgrundsætningen. Færdselslovens 120 indeholder ikke hjemmel for politiet til at søge sig fyldestgjort i tredjemands aktiver. Det fremgår tværtimod af forarbejderne til bestemmelsen, at fyldestgørelse må ske ved almindelig tvangsfuldbyrdelse, således at spørgsmålet om retstillingen for indehavere af panteret, ejendomsforbehold mv. i befordringsmidlet afgøres efter lovgivningens almindelige regler om sådanne rettigheders gyldighed ved retsforfølgning. Dette må så meget desto mere gøre sig gældende i den foreliggende situation, hvor der ikke blot er tale om en panteret eller et ejendomsforbehold, men derimod ejendomsretten til det køretøj, der er genstand for tilbageholdelse. Toldlovens 84 (tidligere 190 a) indeholder en lignende bestemmelse om toldvæsenets og politiets adgang til tilbageholdelse af befordringsmidler, der har været anvendt til smugleri. I U H fastslog Højesteret, at der ikke efter den dagældende bestemmelse i 190 a var adgang til at søge fyldestgørelse i en fiskekutter anvendt til smugleri, da kutteren tilhørte en tredjemand, som ikke havde forbindelse til smugleriet. Afgørelsen forekommer at være det tætteste præjudikat for, at selskabets ejendomsret skal respekteres i denne sag. I mangel af udtrykkelig lovhjemmel til at søge sig fyldestgjort i tredjemands aktiver må udgangspunktet være, at tredjemands ret er sikret mod beslaglæggelse og tilbageholdelse, jf. princippet i straffelovens 76, stk. 3. Dette er også kommet til udtryk i retspraksis, jf. U Ø, hvor landsretten fandt, at et ejendomsforbehold i et køretøj skulle respekteres, selv om køretøjet var blevet konfiskeret hos føreren i medfør af færdselslovens 133 a, da der ikke var oplyst særlige forhold, som efter straffelovens 76, stk. 3, kunne begrunde bortfald

5 - 5 - af ejendomsforbeholdet. Såfremt politiet er forhindret i at fortrænge et ejendomsforbehold i en konfiskationssag, må politiet også være forhindret i at fortrænge tredjemands ejendomsret i en tilbageholdelsessag. Leasingselskaberne bør ikke pålægges risikoen for situationer som den foreliggende. Leasingselskaberne har ikke nogen mulighed for at sikre sig, idet de ikke har indflydelse på, om leasingtager overholder lovgivningen, herunder reglerne om køre- og hviletid. Førerens manipulation af takografen udgør en hævebegrundende misligholdelse, således at selskabet er berettiget til at kræve lastbilen udleveret fra leasingtageren. Leasingtageren vil ikke på ny kunne få rådighed over lastbilen, og tilbageholdelsen udgør således ikke et relevant tvangs- og pressionsmiddel for at sikre betaling af bøderne. Anklagemyndigheden har anført navnlig, at der er klart grundlag for i medfør af færdselslovens 120 at tilbageholde lastbilen, selv om X Finance ikke er ansvarlig for lovovertrædelserne. Spørgsmålet om X Finance s rettigheder over lastbilen er ikke afgørende i forhold til bedømmelsen af, om der er grundlag for at opretholde tilbageholdelsen. Færdselslovens 120 udgør et tvangsmiddel for politiet i de tilfælde, hvor en færdselslovsovertrædelse er begået af en udenlandsk fører i et udenlandsk køretøj, og hensynet bag bestemmelsen er, at det uden denne hjemmel må antages at blive en særdeles vanskelig opgave at inddrive bøder mv., når føreren og køretøjet igen har forladt landet. Bestemmelsen lægger et pres på de ansvarlige selskaber og førere, idet de må affinde sig med ikke at have rådighed over og kunne benytte køretøjer, der er anvendt i forbindelse med lovovertrædelser i Danmark. Det anføres direkte i forarbejderne til bestemmelsen, at tilbageholdelse kan ske, selv om køretøjet ikke tilhører den for lovovertrædelsen ansvarlige, og at tilbageholdelse og tvangsfuldbyrdelse alene vil være udelukket i tilfælde, hvor førerens besiddelse af køretøjet var uretmæssig. Det fremgår tillige forudsætningsvist af forarbejderne, at spørgsmålet om tvangsfuldbyrdelse, herunder retstillingen for indehavere af panteret, ejendomsforbehold osv., ikke skal afgøres under en sag som den foreliggende, der alene angår spørgsmålet, om der er hjemmel

6 - 6 - til at tilbageholde køretøjet. Om der på et senere tidspunkt kan ske tvangsfuldbyrdelse i køretøjet, må afgøres særskilt efter lovgivningens almindelige regler. Bestemmelsen i 120, stk. 2, 2. pkt., hvorefter tilbageholdelse kun kan ske, for så vidt den findes påkrævet for at sikre betaling af de nævnte beløb, omhandler ikke spørgsmålet om tvangsfuldbyrdelse og retstillingen i forhold til køretøjet i øvrigt, men er ifølge forarbejderne møntet på den situation, hvor det ikke er påkrævet at tilbageholde køretøjet for at sikre betaling af bøder mv., fordi hjemlandet overtager strafforfølgningen. I forarbejderne til toldlovens 84 skelnes der på samme måde som ved færdselslovens 120 tydeligt mellem selve tilbageholdelsen og muligheden for at søge fyldestgørelse i befordringsmidlet. Den påberåbte afgørelse refereret i U H må forstås i forlængelse af denne sondring, idet afgørelsen netop slår fast, at tilbageholdelsen af fiskekutteren var lovligt iværksat, men at toldvæsenet var udelukket fra at søge fyldestgørelse i kutteren som følge af tredjemands ejendomsret til kutteren. Den foreliggende sag vedrører alene tilbageholdelsen af lastbilen og ikke spørgsmålet om, hvorvidt anklagemyndigheden i sidste ende kan søge sig fyldestgjort i lastbilen. Straffelovens 76 omhandler konfiskation, der i modsætning til tilbageholdelse og beslaglæggelse udgør en endelig overførelse af ejendomsretten. Bestemmelsen indeholder en regulering af, hos hvem konfiskation kan ske, og i den forbindelse fastslår stk. 3, at særligt sikrede rettigheder over genstanden skal respekteres. Dette princip adskiller sig ikke fra det anførte i forarbejderne til færdselslovens 120, hvor det også gøres klart, at der ved den endelige tvangsfuldbyrdelse skal tages hensyn til retstillingen i forhold til indehavere af panteret, ejendomsforbehold osv. Den påberåbte afgørelse refereret i U Ø angik en situation, hvor en bil var beslaglagt udelukkende med henblik på konfiskation i medfør af færdselslovens 133 a. At landsretten fandt, at et ejendomsforbehold i bilen medførte, at politiet ikke kunne opretholde beslaglæggelsen, kan ikke tages til indtægt for, at færdselslovens 120 skal fortolkes på samme måde. En tilbageholdelse i medfør af 120 er således først og fremmest udtryk for en pression, hvor det forhold, at køretøjet tilbageholdes og dermed i en periode ikke står til rådighed for de ansvarlige selskaber og førere, giver et incitament til ikke at ignorere bødekrav.

7 - 7 - Hvis kærendes synspunkter følges, vil en tilbageholdelse af et køretøj i medfør af færdselslovens 120 skulle ophøre, så snart tredjemand gjorde opmærksom på sin ejendomsret over køretøjet. En konsekvens af denne fortolkning vil være, at bestemmelsen i vidt omfang bliver gjort overflødig og uanvendelig i praksis, idet køretøjer, herunder særligt lastbiler, ofte er ejet af andre end dem, der er ansvarlige for lovovertrædelserne. Retsgrundlag Færdselslovens 120 lyder således: Er såvel føreren som det motordrevne køretøj, med hvilket overtrædelsen er begået, hjemmehørende i udlandet, kan køretøjet tilbageholdes af politiet, indtil forskyldte bøder, standsnings- og parkeringsafgifter, sagsomkostninger, erstatningsbeløb eller præmier for lovpligtig ansvarsforsikring er betalt, eller der er stillet sikkerhed for betalingen. Er beløbet ikke betalt inden 2 måneder efter sagens endelige afgørelse, kan der søges fyldestgørelse i køretøjet. Stk. 2. Med hensyn til iværksættelse af tilbageholdelsen efter stk. 1 finder retsplejelovens bestemmelser om beslaglæggelse med henblik på konfiskation, tilsvarende anvendelse. Tilbageholdelsen kan kun ske, for så vidt den findes påkrævet for at sikre betaling af de nævnte beløb. Var føreren uberettiget i besiddelse af køretøjet, kan tilbageholdelse ikke ske. Stk. 3. Reglen i stk. 1 finder bortset fra forskyldte standsnings- og parkeringsafgifter ikke anvendelse med hensyn til førere, der er hjemmehørende i Finland, Island, Norge eller Sverige. Bestemmelsen fik i det væsentligste sin nuværende affattelse ved lov nr. 223 af 4. juni 1969 om ændring af færdselsloven. Af bemærkningerne til bestemmelsen i lovforslaget fremgår bl.a. (Folketingstidende , tillæg A, lovforslag nr. 192 af 12. december 1968, sp ): Til nr. 13 ( 69) Er en færdselslovsovertrædelse begået med et ikke her i landet registreret motordrevet køretøj, kan politiet efter færdselslovens 69, stk. 3, ved henvendelse til politiet eller toldvæsenet på det sted, hvorfra køretøjet agtes ført ud af landet, kræve, at køretøjet holdes tilbage, indtil sagen har fundet sin afslutning, medmindre føreren stiller sådan sikkerhed for betaling af bøde og erstatning, som måtte blive forlangt, og desuden opgiver en her i landet boende person, som kan modtage søgsmål på hans vegne.

8 - 8 - Det er oplyst, at det forholdsvis sjældent har været nødvendigt formelt at bringe bestemmelsen i anvendelse; i de fleste tilfælde har man på baggrund af bestemmelsens blotte eksistens kunnet opnå udlændingens medvirken til, at færdselssagerne har fundet en hurtig afgørelse. Der antages fortsat at være behov for et tvangsmiddel af denne karakter, idet hensyn til bevisførelsen hyppigt vil være til hinder for en sags oversendelse til hjemlandet til videre forfølgning. Justitsministeriet foreslår herefter bestemmelsen opretholdt, men med en formulering, der i højere grad bringer den i overensstemmelse med almindelige strafferetlige og straffeprocessuelle principper. Bestemmelsen vil herved også blive bragt på linie med tilsvarende bestemmelser i toldlovens 190 a og saltvandsfiskerilovens 34, stk. 1 og 2. Til stk. 3. I forhold til den gældende regel sker der den begrænsning, at tilbageholdelse ikke kan ske, hvis føreren er hjemmehørende her i landet, selv om motorkøretøjet er hjemmehørende i udlandet. Endvidere er kravet om, at udlændingen skal opgive en her i landet person, som kan modtage søgsmål på hans vegne, opgivet. Ændringen skal ses i sammenhæng med bestemmelsen i retsplejelovens 934, stk. 1, hvorefter en sag når der ikke er spørgsmål om højere straf end bøder, og omstændighederne ikke findes at tale herimod kan påkendes, uden at der gives møde for tiltalte. Den gældende regel giver mulighed for at holde et køretøj tilbage, men hjemler ingen særlig adgang til tvangsfuldbyrdelse af bøder m.v. Man har derfor haft tilfælde, hvor politiet i lang tid har måttet opbevare efterladte relativt værdiløse køretøjer, uden at de skyldige beløb er blevet betalt. For at få sådanne sager afsluttet inden for en rimelig tid foreslås det at give adgang til at søge fyldestgørelse i køretøjet, når der ikke er sket betaling inden for 2 måneder fra sagens endelige afgørelse. Fyldestgørelsen må ske ved almindelig tvangsfuldbyrdelse, således at spørgsmålet om retsstillingen for indehavere af panteret, ejendomsforbehold m.v. i befordringsmidlet afgøres efter lovgivningens almindelige regler om sådanne rettigheders gyldighed ved retsforfølgning. Bestemmelsens betydning ligger i, at tvangsfuldbyrdelse vil kunne ske, selv om køretøjet ikke tilhører den for lovovertrædelsen ansvarlige, f.eks. fordi der er tale om en udlejningsvogn. Tilbageholdelse, og dermed tvangsfuldbyrdelse, vil alene være udelukket i tilfælde, hvor førerens besiddelse af køretøjet var uretmæssig, jf. stk. 4, sidste pkt. Til stk. 4. Medens tilbageholdelsesbeføjelsen hidtil har været rent administrativ, henvises der i den foreslåede formulering til retsplejelovens 745 og 746 om iværksættelse af beslaglæggelse af ting, der findes at burde konfiskeres. Herefter skal beslutning om tilbageholdelse som hovedregel træffes af retten. Politiet kan efter nærmere regler foretage en foreløbig tilbageholdelse, hvor rettens beslutning ikke uden fare kan afventes. Ordningen gælder dog ikke, hvis den pågældende frivillig udleverer sit køretøj til politiet. Tilbageholdelsen kan kun ske, for så vidt den findes påkrævet for at sikre betaling af de nævnte beløb. Skabes der mulighed for, at udenlandske motorførere kan straffes i hjem-

9 - 9 - landet for færdselsforseelser begået i Danmark vil behovet for at tilbageholde køretøjet være væsentligt mindsket. Tilbageholdelse bør ikke ske, hvor sagen bevismæssigt stiller sig således, at det vil være forsvarligt at overlade retsforfølgningen til hjemlandets myndigheder. Er den pågældende forsynet med gyldigt forsikringsbevis ( grøn kort ), vil det ikke være påkrævet at tilbageholde køretøjet af hensyn til erstatningsspørgsmålet. Man har endelig som tidligere nævnt fundet det rimeligt at udelukke tilbageholdelse i tilfælde, hvor føreren har gjort sig skyldig i brugstyveri eller på anden måde uberettiget var i besiddelse af køretøjet. Af cirkulæreskrivelse nr af 28. juli 1970 om underretning til ejeren af et udenlandsk motorkøretøj, der tilbageholdes i medfør af færdselslovens 69, stk. 3 (nu 120), fremgår: Ifølge færdselslovens 69, stk. 3-5, som ændret ved lov nr. 223 af 4. juni 1969, kan der under visse betingelser ske tilbageholdelse af og eventuelt senere tvangsfuldbyrdelse i udenlandske motordrevne køretøjer for bøder m.v., selv om køretøjet ikke tilhører den for lovovertrædelsen ansvarlige, men f.eks. en udenlandsk udlejer, en udenlandsk sælger, der har ejendomsforbehold i køretøjet, eller en udenlandsk vognmandsvirksomhed. Man skal herved anmode om, at der i tilfælde, hvor det af tilstedeværende dokumenter vedrørende køretøjet fremgår, eller på anden måde, f.eks. gennem førerens oplysninger, bliver politiet bekendt, at en anden end føreren er ejer af køretøjet, gives ejeren underretning om den skete tilbageholdelse. Underretningen bør gives senest i forbindelse med sagens endelige afgørelse og indeholde oplysning om, at der efter forløbet af 2 måneder fra sagens afgørelse vil kunne søges fyldestgørelse i køretøjet for det skyldige beløb. Højesterets begrundelse og resultat Sagen angår, om politiet i medfør af færdselslovens 120 er berettiget til over for leasingselskabet X Finance Bulgaria EOOD at opretholde tilbageholdelsen af lastbilen af mærket Scania R 410, stel nr...., som er leaset til T Ltd. Tilbageholdelsen er sket til sikkerhed for betaling af bødekrav mv. mod leasingtager og lastbilens fører. Leasingselskabet er ikke ansvarlig eller medansvarlig for de overtrædelser, som begrunder bødekravene mv. Lastbilen er hjemmehørende i Bulgarien og har siden den 9. februar 2018 været tilbageholdt af politiet, idet den ifølge politiet har været anvendt i forbindelse med overtrædelser af færdselsloven, bestemmelserne om køre- og hviletid og takografforordningen. Der er den 25. juni 2018 rejst tiltale for overtrædelserne mod T, der er registreret bruger af lastbilen, og føreren af

10 lastbilen, der begge ligeledes er hjemmehørende i Bulgarien. Bøderne er af anklagemyndigheden opgjort til kr. for T og kr. for føreren. Efter færdselslovens 120, stk. 1, kan der ske tilbageholdelse af et udenlandsk motordrevet køretøj med udenlandsk fører, hvis der med køretøjet er begået en overtrædelse af færdselsloven, indtil forskyldte bøder mv. er betalt, eller der er stillet sikkerhed for betalingen. Efter bestemmelsens stk. 2, 2. pkt., kan tilbageholdelse ske, for så vidt den findes påkrævet for at sikre betalingen, og efter 3. pkt., kan tilbageholdelse ikke ske, hvis føreren var uberettiget i besiddelse af køreøjet. Af forarbejderne til bestemmelsen fremgår bl.a., at tilbageholdelse er et tvangsmiddel, der skal medvirke til, at bøder i anledning af færdselslovsovertrædelser begået med udenlandske køretøjer bliver betalt, eller der bliver stillet sikkerhed for betalingen. Begrænsningen i adgangen til tilbageholdelse efter stk. 2, 2. pkt., er efter forarbejderne begrundet i, at behovet for at tilbageholde køretøjet vil være væsentligt formindsket, hvis der skabes mulighed for, at udenlandske motorførere kan straffes i hjemlandet for færdselsforseelser begået i Danmark, og er i øvrigt udtryk for en proportionalitetsgrundsætning. Begrænsningen i stk. 2, 3. pkt., skyldes, at man har fundet det rimeligt at udelukke tilbageholdelse i tilfælde, hvor føreren har gjort sig skyldig i brugstyveri eller på anden måde uberettiget var i besiddelse af køretøjet. Det må i overensstemmelse med leasingaftalen mellem X Finance og T lægges til grund, at T og dermed føreren var i berettiget besiddelse af lastbilen, da den blev tilbageholdt af politiet i forbindelse med de omhandlede færdselslovsovertrædelser. Herefter, og da der fortsat ikke er sket betaling af bøderne eller stillet sikkerhed herfor, tiltræder Højesteret, at betingelserne for tilbageholdelse af lastbilen i færdselslovens 120 er opfyldt. Spørgsmålet om X Finance s rettigheder over køretøjet må afgøres i forbindelse med en eventuel senere tvangsfuldbyrdelse af bødekravene mod føreren og T. Højesteret stadfæster herefter landsrettens kendelse. Thi bestemmes: Landsrettens kendelse stadfæstes.

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 230/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Kristian Mølgaard for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 11. juli 2017 Sag 275/2016 X-firma A/S under konkurs kærer Østre Landsrets kendelse i sagen: X-firma A/S under konkurs (v/kurator, advokat Andreas Kærsgaard Mylin)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 24. januar 2019 Sag 39/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. februar 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. februar 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 24. februar 2012 Sag 44/2011 Anklagemyndigheden mod T og A (advokat Peter la Cour for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 22.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 12. juni 2019 Sag 5/2019 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 4. oktober 2018 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 27. november 2015 Sag 182/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Siboni) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Næstved den 20. februar 2015 og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. december 2015 Sag 197/2014 Advokat Anne Almose Røpke kærer Vestre Landsrets afgørelse om acontosalær i sagen: Jens Nielsen mod Finansiel Stabilitet A/S. I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 24. juli 2017 Sag 110/2017 A (advokat Charlotte Castenschiold, beskikket) mod B I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Svendborg den 14. november 2016

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. april 2016 Sag 41/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Ole Schmidt) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 10. afdeling den 16. december

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 6. oktober 2015 Sag 56/2015 Advokat A kærer Østre Landsrets kendelse om rejseforbehold i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat A) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 31. august 2017 Sag 14/2017 A (advokat Jan Presfeldt) mod B (advokat Mathias Steinø) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 4. afdeling den 31.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 11. februar 2015 Sag 219/2014 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Birger Hagstrøm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 25. marts 2014 Sag 291/2013 Tårnby Kommune (advokat René Offersen) mod Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 182/2014 A (advokat Martin Cumberland) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. august 2014 Sag 79/2014 A og B (advokat Peter Vilsøe) kærer afgørelse om nægtelse af genoptagelse i sagen: C (advokat Lars Langkjær) mod D (selv) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 15. februar 2019 Sag 173/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Erbil Gökhan Edge Kaya) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 13. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. august 2015 Sag 183/2014 A (advokat Stine Gry Johannesen) mod Den Uafhængige Politiklagemyndighed I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Aarhus

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. november 2016 Sag 238/2016 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Gert Dyrn, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 1. september

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 Sag 36/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob S. Arrevad, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Horsens den 13.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. december 2012 Sag 216/2012 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jan Schneider) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten i Århus den 15. februar 2012

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 20. marts 2019 Sag 181/2018 Københavns Kommune (advokat Anders Valentiner-Branth) mod A (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byrets fogedret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. februar 2018 Sag 209/2017 Anklagemyndigheden mod A (advokat Karoly Németh) I tidligere instans er truffet beslutning af Vestre Landsrets 7. afdeling den 14. juni

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. november 2012 Sag 180/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat J. Korsø Jensen) T2 (advokat Niels Ulrik Heine) T3 (advokat Lars Kjeldsen) T4 (advokat Niels Forsby)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 26. februar 2019 Sag 68/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Martin Cumberland) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Svendborg den 1. februar 2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. maj 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. maj 2012 Lukkede døre HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 10. maj 2012 Sag 129/2011 Anklagemyndigheden mod T (advokat Lars Lindhard, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af retten i Esbjerg den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 14. september 2017 Sag 101/2017 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 A/S (advokat Jesper Baungaard, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 19. februar 2016 Sag 248/2015 A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afslag på fri proces i en sag om forældremyndighed mv. (advokat Henrik Ehlers)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 22. februar 2019 Sag 101/2018 Anklagemyndigheden mod X-Bank A/S (advokat Lotte Eskesen) og T (advokat Jakob Lund Poulsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 26. februar 2010 Sag 331/2009 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 24.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 19. januar 2016 Sag 258/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) Sagen angår spørgsmålet om varetægtsfængsling af T under anke af

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. marts 2014 Sag 28/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Retten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 20. april 2012 Sag 238/2011 Anklagemyndigheden mod A A/S (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er truffet afgørelse af Retten i Helsingør den 13. oktober

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. februar 2018 Sag 205/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Hougaard) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 13. afdeling den 20.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37558/2018 HJR (1. afdeling) A kærer landsrettens afvisning af at behandle en kæresag om afvisning af en anmodning om fri proces i en sag om

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 21. august 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 21. august 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 21. august 2018 Sag 21/2018 F (advokat Søren Dybdahl Andersen, beskikket) mod Jyske Finans A/S (advokat Michael Gregersen) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 19. november 2014 Sag 135/2014 A (advokat Svend-Aage Dreist Hansen, beskikket) mod Faxe Vandforsyning A/S (advokat Sten Corfix Jensen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 156/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Juel Halberg, beskikket) I tidligere instans er truffet beslutning af Østre Landsrets 18. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 186/2015 Advokat Søren Beckermann kærer Vestre Landsrets afgørelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Beckermann) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 28. april 2016 Sag 152/2015 Kurator, advokat Michael Serring, kærer Østre Landsrets afgørelse om afvisning af kære af Sø- og Handelsrettens skifterets afgørelse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 22. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 22. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 22. september 2016 Sag 40/2016 K/S A (advokat Flemming Bastholm) mod B (advokat Michael Serring) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Sø- og Handelsrettens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 188/2012 Anklagemyndigheden mod T1 (advokat Casper Andreasen, beskikket) og T2 (advokat Hanne Rahbæk, beskikket) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 5. oktober 2018 Sag 107/2018 A (advokat Esben Skjernov, beskikket) mod Rigspolitiet (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Hillerød den 12. april

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 11. marts 2015 Sag 256/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Tage Siboni, beskikket) I påkendelsen har deltaget tre dommere: Michael Rekling, Lars Hjortnæs og Oliver

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 13. oktober 2016 Sag 122/2016 Anklagemyndigheden vedrørende Foranstaltning under efterforskning (advokat Stefan Reinel) I tidligere instanser er afsagt kendelser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 201/2015 LIP Regnskab & Consult ved Lisbeth Irene Vedel Pedersen, Advokat Lisbeth Pedersen ApS og Lipsen Holding ApS (advokat Lisbeth Pedersen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 19. september 2016 Sag 144/2016 A og B (advokat Jakob Fastrup) mod Ringkøbing-Skjern Kommune (advokat Jens Erik Pedersen) I tidligere instanser er truffet afgørelse

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M S025000A- CNI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 25. april 2012 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne Michael Kistrup, M. Stassen og Christina Breinstrup (kst.) med domsmænd).

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 21. januar 2019 Sag 118/2018 A (tidligere Advokater ApS) (selv) og B (selv) mod Advokatnævnet (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. april 2013 Sag 324/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens Henrik Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 22. marts

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. februar 2012 Sag 178/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 4.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. februar 2017 Sag 127/2016 og 128/2016 A (advokat Peter Schradieck) mod Teoplyy dom LRS (advokat Jakob Rosing) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 30. maj 2011 194/2010 Anklagemyndigheden mod A (advokat Jens Bruhn-Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den 22. januar

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 6. august 2015 Sag 139/2015 Advokat Mogens Olesen kærer Vestre Landsrets kendelse i sagen: A (advokat Mogens Olesen) mod B (advokat Hanne Louise Mikkelsen) I tidligere

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009

Rigsadvokaten Informerer Nr. 19/2009 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 30. november 2009 JOURNAL NR. RA-2009-131-0002 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E

H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E H Ø J E S T E R E T S K E N D E L S E afsagt fredag den 29. marts 2019 Sag BS 30204/2018 HJR A (advokat Christina Neugebauer) mod B (advokat Poul Westergaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af

Læs mere

Enkelte sager af mere generel interesse

Enkelte sager af mere generel interesse BILAG 1 Enkelte sager af mere generel interesse Dette bilag indeholder en beskrivelse af og kommentarer til enkelte sager af mere generel interesse om forsvarerens adgang til aktindsigt. 1. Forsvarerens

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. januar 2017 Sag 182/2016 IWT LLC ApS (advokat Jens Rysgaard) mod Scharf GmbH (advokat Jakob Blicher Ravnsbo) I tidligere instanser er truffet beslutning af Skifteretten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2011 Sag 360/2010 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T1 (advokat Henrik Stagetorn, beskikket), T2 (advokat Merethe Stagetorn, beskikket) og T3 (advokat Michael

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 26. februar 2015 Sag 230/2014 Journalist Niels Northroup og DR (advokat Tyge Trier) kærer Østre Landsrets kendelse om navneforbud i sagen Anklagemyndigheden mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. februar 2017 Sag 250/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Rasmussen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 18. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 14. januar 2011 Sag 82/2010 Foranstaltning under efterforskning i straffesag (advokat Poul Helmuth Petersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 23. august 2017 Sag 20/2017 Anklagemyndigheden mod T (advokat Stig Lynghøj Nielsen, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Vestre Landsrets 3. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 18. maj 2017 Sag 4/2017 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Klaus Ewald, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Randers den 4. marts 2016

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 12. juni 2015 Sag 57/2015 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (advokat Sysette Vinding Kruse, beskikket for begge) I tidligere instanser er afsagt kendelser af Københavns

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 15. maj 2019 Sag 15/2019 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Nils-Erik Kallmayer, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding den 15.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. februar 2014 Sag 186/2013 Advokat Trine Nytrup kærer Vestre Landsrets kendelse om salærfastsættelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Trine Nytrup,

Læs mere

B0951005-IDJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG

B0951005-IDJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG B0951005-IDJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS RETSBOG Den 29. oktober 2015 satte Østre Landsret retten i retsbygningen, Bredgade 59, København. Som dommere fungerede landsdommerne Alex Puggaard, Malou Kragh

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 8. august 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 8. august 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 8. august 2016 Sag 75/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen, beskikket) I tidligere instanser er der truffet beslutning af Sermersooq Kredsret

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 27. oktober 2016 Sag 90/2016 L (advokat Karoly Laszlo Nemeth, beskikket) mod Anders Aage Schau Danneskiold Lassen (advokat Lotte Eskesen) I tidligere instanser er

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 13. februar 2019 Sag 113/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod Ringsted Kommune (selv) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 21.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 Sag 325/2009 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jakob Juul, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. marts 2009

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. august 2019 Sag 219/2018 A (advokat Rasmus Mangor Andersen) mod B (advokat Anders Rynkebjerg) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Skifteretten på Frederiksberg

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre tiltaltes identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 220/2015 Advokat Casper Andreasen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 21. september 2017 Sag 26/2017 (1. afdeling) Rokkevænget Middelfart ApS (advokat Bjarne Aarup) mod Elly Mortensen og Aage Mortensen (advokat Steen Jørgensen, beskikket

Læs mere

N O T A T om isolation under anholdelse

N O T A T om isolation under anholdelse Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 29. juni 2004 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0008 Dok.: CHA20826 N O T A T om isolation under anholdelse 1. Direktoratet for Kriminalforsorgen har

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 2. december 2011 Sag 76/2011 A (advokat Jens Bruhn-Petersen, beskikket) mod Rigspolitichefen (selv) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns Byret den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 24. april 2012 Sag 240/2010 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 1. afdeling

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 Sag 138/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jytte Lindgård, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt den 14. september 2018 Sag BS 7799/2018 HJR I/S Gunderup Deponi, Efterbehandlingssamarbejde ved Mariagerfjord Kommune, Randers Kommune og Rebild Kommune (advokat Christian Bachmann)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 27. juli 2016 Sag 64/2016 A og B (advokat Michael E. Hansen for begge) mod Boet efter C ved D og E (advokat Mogens Vinther) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 11. januar 2018 Sag 173/2017 (1. afdeling) A (advokat Christian Falk Hansen) mod Skatteministeriet (advokat Anders Vangsø Mortensen) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. maj 2019 Sag 206/2018 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mikkel Holm Nielsen) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Østre Landsrets 22. afdeling den 29. juni

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. juni 2016 Sag 194/2015 (2. afdeling) Dorthe Agerskov (advokat Carsten Grosen) mod Grundejerforeningen Planetbyen (advokat Michael S. Wiisbye) I tidligere instanser

Læs mere

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737).

Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). Vedlagt fremsendes i 5 eksemplarer besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del bilag 737). / Besvarelse af spørgsmål nr. 215 af 27. april 2004 fra Folketingets

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 17. februar 2010 Det forbydes ved offentlig gengivelse af kendelsen at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre pågældendes identitet.

Læs mere

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten.

E har påstået erstatningskravet hjemvist til realitetsbehandling ved Statsadvokaten. D O M afsagt den 5. december 2013 Rettens nr. 11-3506/2013 Politiets nr. SA4-2010-521-0611 Erstatningssøgende E mod Anklagemyndigheden Denne sag er behandlet med domsmænd. E var i tiden fra den 15. februar

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. januar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. januar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 12. januar 2015 Sag 130/2014 Anklagemyndigheden mod T Holding A/S (advokat Jens H. Elmerkjær) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 7. februar

Læs mere

Rigsadvokaten Informerer Nr. 17/2010

Rigsadvokaten Informerer Nr. 17/2010 Til samtlige statsadvokater, samtlige politidirektører, Politimesteren i Grønland og Politimesteren på Færøerne DATO 1. december 2010 JOURNAL NR. RA-2010-131-0003 BEDES ANFØRT VED SVARSKRIVELSER RIGSADVOKATEN

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 21. oktober 2016 Sag 140/2016 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob Lund Poulsen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Qeqqata kredsret i Sisimiut

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 217/2017 Gerdes Ejendomme ApS (advokat Palle Viuff) mod A (advokat Morten Bünemann Dalsgaard) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. februar 2014

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. februar 2014 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. februar 2014 Sag 231/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod ROJ TV A/S (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 5. april 2016 Sag 252/2015 Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Odense den 19. august

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere