s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s."

Transkript

1 Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s. 4 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? s. 16 Hvert femte barn i Afrika drikker snavset vand Hvor meget vand bruger du? Juliet har hiv og drømmer om at blive læge s. 22 Dribl hen og se hvad Peter Utaka spiser for at blive sej til fodbold s. 30 s. 8 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? Se svaret på s årige Jonathan gør verden bedre + Er du en helt? + Chiedza læser lektier i smug

2 2 Jeg er alene hjemme altid s. 4. Alene hjemme altid s. 4. Storesøster og storebror sørger for alt også vand s. 8. Jeg troede jo, at vi skulle være sammen altid s. 10. Det er min krop s. 22. Juliet vil være læge s. 22. Hvad er hiv og aids? s. 26. Steffan SKAL spise sundt s. 28. Dribl hen og se, hvad de proffe mener om fodbold og mad s. 30. Jeg bestemmer over mit eget liv s. 12. Chiedza ville have en uddannelse s. 12. Dilemma - hvem sender du i skole? s. 16. Find din indre helt frem s. 18. Tag en tur til Zimbabwe s. 20. Jeg gør noget for andre s. 32. Christian pudser glorien hver tirsdag s. 32. Chengetai danser og rapper som frivillig i Zimbabwe Røde Kors s. 36. Er du en helt? s. 38. Interview med Jonathan Furbo s. 39. act AFRIKA Materialet består af et magasin til elever og en lærervejledning. Det er målrettet klasse. Materialet er gratis, du betaler kun for porto og ekspedition. Klassesæt kan rekvireres hos Dansk Røde Kors. Redaktionen er afsluttet april Udgivet af Dansk Røde Kors med støtte fra Danida og Undervisningsministeriets Tips- og lottomidler. Redaktion: Line Rønnow (ansv.), Maria Amrani, Ilse Lærke Kristensen, Kirsten Marie Kristensen, Mette Stentoft, Lene Vendelbo. Pædagogisk konsulent: Henrik Elling Illustrationer: Jon Skræntskov/Tintank. Layout: DR Design. Tak for bidrag til materialet til alle nævnte undervejs samt: Andy Grysbæk Aids-Fondet, Annelene Højvang Larsen, Dorthe Korshøj Børns vilkår, Tinne Laursen Århus Universitetshospital. Tak for gode råd og sparring til: Viggo Aalbæk, Emil Bertelsen, Erik Rønnow, Jens Bregnhøj og 5. klasse på Busses skole ( ), Sune Gylling Æbelø. Dansk Røde Kors udgave, 1. oplag: ISBN: Dansk Røde Kors Postboks 2600 Blegdamsvej KBH Ø Telefon: skoletjenesten@drk.dk Tryk: Handy-Print A/S. Forsidefoto: Tomas Bertelsen.

3 act AFRIKA er taget til Zimbabwe. Et af Afrikas 53 lande. Her besøger vi børn, der skaber en bedre fremtid for sig selv. act AFRIKA sætter fokus på de handlemuligheder, børn i Zimbabwe har, og på hvad du kan gøre hjemme i Danmark. 3 Jeg bestemmer over mit eget liv Selv om du er barn, så har du faktisk ret til en hel masse for eksempel at gå i skole. Det gælder også børn i Afrika. Mød Chiedza, der VIL have en uddannelse, og bestem selv, hvem der skal gå i skole. Jeg gør noget for andre Vil du være en superhelt eller bare gøre andre glade? Mød to, der gør noget for andre: Christian, der er frivillig i en lektiecafe på Nørrebro i København og Chengetai, der er frivillig på et ungdomscenter i Zimbabwe. Jeg er alene hjemme altid Hvordan klarer man sig selv, når ens forældre er døde? Mød Tendai og Tatenda fra Zimbabwe, der bor helt alene i det hus, de har arvet efter deres mor. Mød også danske Frederikke, der har mistet sin far. Vidste du at Zimbabwe har cirka 11 millioner indbyggere i Danmark er vi omkring halvt så mange? er ni gange større end Danmark? har en dagtemperatur ned til 12 grader om vinteren og op til omkring 40 grader om sommeren? ligger lige ved siden af Sydafrika? Det er min krop At få hiv ændrer dit liv læs hvad det betyder for Juliet i Zimbabwe og Steffan i Silkeborg. Læs også om, hvordan du passer på din krop, så du får et godt liv.

4 4 JEG ER ALENE HJEMME ALTID Tendai og Tatenda Kagandes mor døde for to år siden. Dengang var de to søskende 12 og 14 år. I dag bor de alene. Deres far er nemlig også død, og de kan næsten ikke huske ham. Tendai og Tatenda klarer alt selv lige fra rengøring til madlavning. De savner deres mor meget. Men de er gode til at klare sig selv.

5 JEG ER ALENE HJEMME ALTID 5 BLÅ BOG BLÅ BOG Tendai Kagande Alder: 14 år Yndlingsfag: Shona (det lokale sprog) Hadefag: Matematik Livret: Bananer, men det får jeg kun én gang om måneden Bedste veninde: Esnath Bedste øjeblik: Da jeg var ni år og fik en blå skoletaske af min mor Fremtid: Jeg bor sammen med min bror og er stewardesse Tatenda Kagande Alder: 16 år Yndlingsfag: Regnskab Hadefag: Historie Livret: Sadza med oksekød (sadza er lavet af majsmel og minder om kartoffelmos) Bedste ven: Ricardo Bedste øjeblik: Da jeg bestod 7. klasse Fremtid: Jeg bor sammen med min søster og er revisor

6 6 JEG ER ALENE HJEMME ALTID 1. Yndlingsserien er i fjerneren Det er ved at blive mørkt i millionbyen Chitungwiza. Klokken er halv syv og 14-årige Tendai sidder klar foran fjernsynet hos sin bedste veninde Esnath. Sammen ser de tvserien Studio 263 og drømmer om et andet liv. Tendai vil gerne være stewardesse på et fly. Jeg kunne flyve til Botswana, Sydafrika eller måske helt til Danmark, smiler 14-årige Tendai. 2. Tatenda og Tendai er voksne børn Tatenda er 16 år og smiler ikke så meget som søsteren. Børnenes mor døde for to år siden, og det har været hårdt at være den ældste i en familie, der kun består af ham og søsteren. Tatenda ved godt, de er heldige. De har nemlig arvet forældrenes hus. Alligevel bliver han meget ked af det, når han fortæller om sin mor. For det er svært at være alene hjemme altid. Tatenda og Tendai skal selv stå op om morgenen og gå de fem kilometer i skole. Og så er der alt det andet. Vi lærte at lave mad, vaske op og vaske tøj af vores mor. Men det kan være lidt svært at vaske tøj, for nogle gange er det meget beskidt, fortæller Tendai, der bedst kan lide at lave mad. 3. Vil bo sammen altid Jeg tror mig og Tatenda kommer til at bo her altid, selv om det ikke er så godt, at det regner ned gennem et hul i taget og helt ned i vores soveværelse. Børnene lejer to af husets andre værelser ud og får på den måde lidt penge, som de blandt andet køber bøger for. Tatenda er rigtig stolt af reolen i stuen med de slidte skolebøger. Han kan godt lide at læse, men synes, det allerbedste fag i skolen er regnskab. Jeg drømmer om at blive revisor ligesom min fætter. Illustration: Tintank Tatenda og Tendai er ikke de eneste forældreløse 1 million børn i Zimbabwe er forældreløse. Enten er deres mor eller far død af aids. Nogle af børnene har mistet begge deres forældre danskere støtter forældreløse børn i Zimbabwe gennem Dansk Røde Kors. Børnene får mad, medicin og skolepenge. Læs mere på: Loveness passer på børnene Tatenda og Tendai får tit besøg af en frivillig fra Røde Kors, som hedder Loveness Samugadza. Hun hjælper dem med praktiske ting, og så kan de snakke med hende, hvis de er kede af det. Test dig selv: Hvor længe kan du være alene hjemme?

7 JEG ER ALENE HJEMME ALTID 7 HUSK: Jeg elsker dig! Hvis en far eller mor bliver syg af aids i Zimbabwe, foreslår Røde Kors dem at lave en særlig bog. I huskebogen er der masser af billeder af familien og breve med kærlige hilsner fra forældrene. Der er også opskrifter på gryderetter og anden praktisk viden, som kan være god at have, når man står alene tilbage som 12-årig. Tendai og Tatendas mor skrev i sit testamente, at de skulle have huset. Derfor har børnene et sted at bo i dag.

8 8 JEG ER ALENE HJEMME ALTID Elizabeth på 18 år og Joas på 16 år tager sig af deres små søskende, men de har også planer for fremtiden. Elizabeth drømmer om at få sin egen butik. Joas drømmer om at blive læge. Storesøster og storebror sørger for alt også vand Der er ingen vandhane, ingen penge til en flaske kildevand og heller ikke nogen voksne, der hjælper. Velkommen til familien Bhawas liv. Familien består af fem børn, som selv henter vand fra brønden og går de tre kilometer ned til floden for at vaske tøj og tage et bad. Moses på syv år gnubber sine våde hænder mod hinanden. Han har lige taget et stykke af den lysegrønne sæbe og skal til at skrubbe sin krop. Han pjatter med sine større brødre. Det er dejligt at være i vandet, for det er over 40 grader varmt oppe på land, og børnene er gået tre kilometer for at komme ned til floden. Hvert femte barn drikker snavset vand Over 1 milliard mennesker i verdens fattigste lande har ikke adgang til rent vand. Over halvdelen bor i Afrika syd for ørkenen Sahara i lande som Zimbabwe. Mange af dem er børn faktisk er hvert femte barn i verden nødt til at drikke snavset vand. Det kan man få så dårlig mave diarre af, at man dør. Diarre dræber 1,8 millioner mennesker hvert år. Kilde: WHO Lidt derfra står storesøsteren Elizabeth på 18 og storebror Joas på 16 og vasker familiens tøj i flodvandet. De er nødt til at bøje sig ned; der er ikke meget vand i floden, for det er længe siden, at det har regnet. Elizabeth og Joas fungerer som mor og far for familien. Det har de gjort de sidste tre år. Dengang døde deres forældre nemlig. Piiiiiiiiiiiifffttt lyder det pludselig. Det er storesøster Elizabeth, der pifter. Drengene skyller det sidste sæbe af sig og løber hen til søsteren, hvor de afleverer deres beskidte tøj, som nu også bliver skrubbet. Drengenes hud tørrer hurtigt i varmen. Og de hygger sig, mens tøjet tørrer på klippen bagved.

9 Så meget vand bruger du om dagen: JEG ER ALENE HJEMME ALTID 9 Så lidt kunne du nøjes med: Det får familien Bhawa af Røde Kors Sådan vasker man tøj uden en vaskemaskine: Skoleuniformer (som man skal have på i Zimbabwe) Mad Køkkenhave og såsæd til markerne Sæbe og vaseline (som de bruger i stedet for creme) FN vil give flere rent vand Vidste du at En hel afrikansk familie i gennemsnit bruger omkring 18 liter vand om dagen. Kilde: Water.org Passmore (12), Moses (7) og Aron (10) bader i floden, mens deres store søskende vasker tøj. Måske har du hørt om 2015-målene? I år 2000 blev 189 lande enige om otte ting, man skulle gøre for at verden blev bedre at leve i især for de fattigste mennesker. Danmark skrev også under på, at flere i verden skal kunne drikke rent vand i 2015, og at alle børn skal gå i skole. Læs mere på: milliarder mennesker går på toilettet bag et træ Kilde: WHO

10 10 JEG ER ALENE HJEMME ALTID Jeg troede jo, at vi skulle være sammen altid Frederikke Falbe-Hansen er 13 år. For lidt over et år siden døde hendes far. Det kom helt pludseligt. 1. Min far er død Frederikke sidder på sengen på sit værelse i Lyngby ved København. Rihanna kigger ned fra en plakat på væggen. Frederikke begynder at fortælle om, hvordan det er at have en far, der er død. Min far havde været gift to gange før, så jeg havde tit spurgt ham og min mor, om de også en dag skulle skilles? Og altid fået svaret: Nej, vi skal være sammen altid. Men det skulle vi så ikke. Kan du vælge din egen familie? Hvis din far dør, så er det en god idé at snakke om, hvem du gerne vil bo hos, hvis din mor også dør. Hvis du for eksempel er helt vild med din moster, så kan I aftale med din moster, at du skal bo hos hende. Det kan I skrive ned i et børnetestamente. Kilde: Børns Vilkår 2. Skal lave mad og passe lillesøster Frederikke bor nu alene sammen med sin mor og lillesøster på ni år. Vi er blevet sådan en lille pigefamilie, der drikker kakao og spiller kort. Frederikke har også fået flere pligter. Hun laver mad hver mandag. Og hun skal passe sin lillesøster, når moren skal noget. Det er ikke kun Frederikke, der har fået nye opgaver. Moren har brugt familiens boremaskine mange gange, siden faren døde. Lejligheden er helt lavet om, og Frederikke har fået sit eget værelse, og det nyder hun. Frederikke smiler og fortæller, at hun synes, at hendes mor har været ret sej. Men det ser nu lidt sjovt ud, når hun står med en kæmpestor boremaskine. 3. Hvordan kunne han forlade os? Frederikkes far begik selvmord. Det var længe svært for Frederikke at forstå, at han kunne finde på det. Tænkte han kun på sig selv? Hvordan kunne han forlade så mange mennesker, der holdt af ham? I et halvt år efter hans død, var Frederikke og hendes mor meget kede af det. Lillesøsteren på ni, Josefine, havde svært ved at forstå, at de ikke kunne være lidt glade bare en gang imellem. Men der var hele tiden ting, der mindede om faren. Hans røde varevogn stod på parkeringspladsen uden for lejligheden i et halvt år, inden den blev solgt. Jeg fik et sug i maven hver gang, jeg så den. Frederikke og faren kørte tit i bilen sammen, fordi faren var sælger. Sommeren før han døde, var vi også taget til Sverige sammen bare Josefine, mig og far. Det var rigtig hyggeligt, vi spiste masser af slik, slog telt op, lavede bål. Han var meget spejderagtig. 4. Jeg er ikke den eneste, der har mistet en far eller mor Frederikke gik i en sorggruppe efter farens død. Her mødte hun andre børn, der også havde mistet en far eller en mor. I sorggruppen snakkede de om, hvordan de havde det. Jeg fandt ud af, at det ikke er unormalt, og at det sker for ret mange også sådan en som mig, som ikke havde haft det svært før og har haft en dejlig barndom. Og i dag har jeg tilgivet ham.

11 JEG ER ALENE HJEMME ALTID 11 BLÅ BOG Frederikke Falbe-Hansen Alder: 13 år Klasse: 6.a Yndlingsfag: Idræt Hadefag: Kristendom Lytter til: Rihanna Ser: Angel A (fransk film) Læser: Bente Clod Englekraft Bedste ven: Jeg har rigtigt mange gode venner og veninder. Bedste øjeblik: Et par måneder før min far døde, var vi på messe i Tappehallerne. Det var rigtigt dejligt. Fremtid: Måske advokat danske børn under 18 år har mistet én eller begge forældre. Langt de fleste har stadig både deres mor og far, når de selv bliver voksne. Der er dog nogle, som mister deres forældre, mens de er børn. Det sker hver dag for seks børn i Danmark. Der er flere børn, der mister en far end en mor. I 2008 var der 1636 børn, der mistede en far. 817 børn mistede en mor, og tre børn mistede begge forældre. Kilde: Danmarks Statistik

12 Chiedza er vokset op hos sin onkel. Han syntes ikke, at Chiedza skulle bruge tid på skole og lektier. Men Chiedza VILLE have en uddannelse. Derfor var hun nogle gange nødt til at læse lektier i måneskin.

13 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV 13 Verdenserklæringen om menneskerettighederne blev vedtaget i FN i Her står blandt andet, at alle mennesker har ret til skole. Se mere på: Navn: Chiedza Mavis Chakawanei Alder: 21 år Familie: To søstre, forældrene er døde Fremtid: En uddannelse, så hun kan tjene penge BLÅ BOG FN står for Forenede Nationer. Formålet med FN er at sørge for sikkerhed og fred imellem verdens lande. Næsten alle lande i verden er medlemmer af FN. Det er en menneskeret at gå i skole Kilde: Unesco

14 14 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV Chiedza sammen med sine to søstre Tendai Agnes (14) og Nyarai Martha (19). 1. Har du pligter? Chiedza havde mange Hente brænde fem kilometer væk. Passe køkkenhave. Sørge for mad til de mindre søstre. Sælge tomater og løg. Pligterne var uendelige, og Chiedza kunne ikke sige nej til sin onkel. Han bestemte over hende og de to mindre søstre, efter at pigernes forældre døde af aids. Onklen havde ikke selv en uddannelse, og han syntes, at pigerne skulle arbejde i hjemmet. Men Chiedza ville have en uddannelse! Og derfor læste hun lektier, hver gang hun havde mulighed for det. En dag blev onklen så sur, at han skruede pæren ud af lampen på værelset for at undgå, at pigerne brugte tid på lektier. Derfor sad Chiedza af og til om natten og læste i måneskinnet. Andre gange stod hun op klokken seks, så hun kunne nå at læse lektier, inden onklen vågnede klokken ti og satte hende til at lave mad og gøre rent. 2. Chiedza blev voksen som 13-årig Pigernes far døde allerede, da Chiedza var syv år. Han underviste i fysik på universitetet. Min far er en stor inspiration for mig. Han kom selv fra en fattig familie. Da han var barn, gik han i skole Illustration: Tintank med ståltråd om skoene for at holde sammen på dem. Dengang var der ikke noget Røde Kors, der hjalp, men alligevel klarede han sig godt, fortæller 21-årige Chiedza, som efter morens død skulle passe sine søstre, selv om hun kun var 13 år på det tidspunkt. Jeg får styrke fra mine søstre. De ser op til mig. Derfor fortæller jeg dem ikke, at jeg er ked af det, eller hvor meget jeg savner vores forældre. Jeg ved, at hvis jeg mister håbet, vil de også ste håbet, fortæller Chiedza og kan mi- ikke lade være med at græde.

15 3. Chiedza vil hjælpe andre forældreløse I dag bor 21-årige Chiedza og hendes to søstre på 19 og 14 år alene. Selv om det har været svært at få lov til at gå i skole, så er Chiedza nu kommet så langt, at hun skal starte på universitetet. Her har hun valgt at læse et af de sværeste fag; forsikringsvidenskab. Bagefter kan hun udregne ting for banker og forsikringsselskaber. Chiedza har valgt faget, fordi der kun er ganske få i landet, der har uddannelsen. Så er hun sikker på at få et job. For det er ikke kun for sin egen skyld, at hun tager en uddannelse. Jeg er forældreløs. Med en uddannelse har jeg mulighed for at hjælpe mine søstre og andre forældreløse. JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV 15 Hvis du hader at gå i skole så skal du flytte til Afghanistan, hvis du er pige. Her er det kun hver femte pige, der kommer i skole og får lært at læse. Drengene skal tage til Mali, som ligger i Afrika. Her er det kun hver tredje dreng, der går i skole. Kilde: Unesco Vidste du at For 11 år siden var der 105 millioner børn i verden, der ikke gik i skole. Nu er der kun 72 millioner. 32 millioner af dem bor i et afrikansk land syd for ørkenen Sahara. Her ligger blandt andet Zimbabwe. Kilde: Unesco Chiedza sammen med sine forældre. Faren var fysiklærer på universitetet. Drømmer om internettet: Chiedza har aldrig set internettet. Hun har fået at vide, at det er et sted, hvor man kan finde svar på alt. Det lyder helt fantastisk, synes hun.

16 16 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV Hvem sender du i skole? Byen findes ikke, men dilemmaet er virkelighed i mange lande, hvor det ikke er almindeligt, at alle børn går i skole. For det meste, fordi de ikke har råd... Du bor i byen Bulanayi. Der er kun én skole, og I er 51 elever i klassen. Du og mange af dine skolekammerater er så fattige, at I ikke kan betale skolepenge. Hvis I ikke betaler, bliver I smidt ud. Skolen har to fripladser. Din lærer er helt ny. Derfor har han bedt dig vælge de to elever, som kan få dem. Hvem vil du vælge? Dilemma Solomon: Illustration: Tintank William: Hans far ejer byens købmand. Din far sender dig af og til hen til butikken for at købe ind. Tit har I ikke penge nok, men så giver Williams far dig altid lov til at vente med at betale. Dig selv: Du bor langt ude på landet sammen med din far og dine to storebrødre. Dine brødre går ikke i skole, men hjælper jeres far med at dyrke jorden. I har ikke nogen maskiner, så I kan kun dyrke lige præcis nok til, at I kan spise to gange om dagen. Han er din bedste ven, men du ser ikke så meget til ham, efter hans mor døde af aids for et år siden. Han har tit travlt med at passe sine to mindre brødre. Det er heller ikke hver dag, han kommer i skole. PSSST! Hvis man har hiv, kan man få medicin og leve et nærmest almindeligt liv i 40 år, hvis man altså får nok mad. PS: I Afrika er det smart at give pigerne en uddannelse. Det er et skridt ud af fattigdommen. Så kan pigerne nemlig læse og eksempelvis tage stilling til, hvad de skal gøre, når nogen i familien er syge. Når en pige bliver voksen og selv får børn, er der også en større chance for, at hun sender sine egne børn i skole, hvis hun selv har gået i skole. Lovemore: Han er klassens dygtigste dreng. Han læser altid selv i frikvarteret. Lovemore har været meget syg. Han har hiv, men nu får han medicin mod sygdommen. Annah: Hun bor sammen med sin tante, som synes, at hun altid skal gøre rent og lave mad. Der går rygter om, at hun tænder bål om natten for i smug at læse lektier.

17 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV 17 Friplads betyder, at du ikke skal betale for at gå i skole. Tatendas penalhus med skoleskema. Du koster kr. om året I Danmark koster det cirka kr. om året at sende et barn i skole (kilde: Foreningen Skolelederne). I Zimbabwe kan et barn gå i skole i et helt år for 350 kr. Oven i det kommer skoleuniform, blyanter og skolegrej. I alt koster det omkring 500 kr. at sende et barn i skole i Zimbabwe. Vidste du at Næsten alle børn i Zimbabwe starter i skole? Men der er mange, der stopper efter nogle år, og det er kun fire ud af ti, som fortsætter efter 7. klasse. 880 millioner i verden kan ikke læse og skrive. Det ville koste omkring 50 milliarder kr. at lære dem det. Det er mindre end det beløb, som folk i Europa bruger på is på et år. Kilde: Unicef Kilde: Unesco

18 Find din indre helt frem! Har du helt styr på, hvad du er god til, og hvad du skal lave, når du går ud af folkeskolen? Det har Maxwell fra Zimbabwe. Han er en rigtig god ven og skal køre lastbil, når han bliver voksen. BLÅ BOG Maxwell Nyoni Alder: 12 år Fritid: Fodbold og venner Bedste øjeblik: Da jeg blev udnævnt til gruppeleder i skolen Fremtid: Vil gerne være lastbilchauffør Heltearbejdet handler om at arbejde med sine mål og sine udfordringer. I en af øvelserne får en dreng bind for øjnene. Han skal prøve at nå sit mål i øvelsen er det en kop. En af de andre unge forsøger at holde ham væk fra koppen. Senere i øvelsen får han hjælp af en af de andre unge.

19 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV 19 Sådan foregår heltearbejdet Heltearbejdet kan tage et helt år. Først finder de unge ud af, hvad deres personlige mål er. Bagefter snakker de om, hvordan de når målet. For mange af de unge er der en masse ting, der kan gå galt på vejen til målet. Nogle har for eksempel ikke råd til at gå i skole. Andre bliver slået. Og nogle bliver syge. En helt i mit liv min mor. De unge mødes en gang om ugen i to timer. Alle har en bog, hvor de skriver om deres heltearbejde. 1. Skriver om helte og monstre Lav et portræt af dit forbillede beskriv det bedste øjeblik i dit liv tegn dine problemer som et uhyre 12-årige Maxwell Nyoni fortæller, mens han ivrigt bladrer gennem den farvestrålende bog, der ligger på hans knæ. Maxwell har selv lavet bogen, og siderne flyder over med fortællinger om helte og monstre, lykkelige øjeblikke og god energi. Hver fredag mødes Maxwell med andre unge fra byen. Alle har haft sygdommen aids tæt på. Maxwell har for eksempel mistet sin far. Sammen laver de unge rollespil og snakker om, hvordan de får det bedste ud af deres liv, selv om de oplever mange hårde ting i hverdagen. Det handler kort sagt om at turde tro på sig selv at blive helt i sit eget liv. Jeg har fået meget mere selvtillid af at være med i de her rollespil, hvor jeg skal stille mig op og sige min mening foran de andre, forklarer Maxwell. 2. Drømmer om at hjælpe andre Første skridt på vejen til at blive helt er at sætte et personligt mål. Maxwell og de andre vælger selv deres mål det eneste krav er, at det skal være realistisk. Maxwell drømmer om at blive lastbilchauffør ligesom sin far. Jeg vil gerne være sådan en chauffør, der kører mad ud til folk. Jeg beundrer virkelig dem, der gør det, for det er et vigtigt arbejde, de laver. Maxwells far døde, da han var helt lille, så han husker ikke sorgen over at miste ham. Til gengæld savner han en far til hverdag, og han har ikke rigtig lyst til at tale om ham. 3. Maxwell bliver mobbet Selv om de unge laver realistiske mål for deres liv, så er det slet ikke sikkert, at de når dem. Mange af dem har alvorlige problemer, der nemt kan ødelægge deres drømme. Fattigdom, sygdom, alkohol og vold er nogle af de problemer, som mange af de unge skriver om i deres personlige bøger. Mobning er Maxwells store problem. Nogle af de ældre drenge i skolen mobber ham, fordi han er lille, og fordi han laver rollespil og tegner i sin bog sammen med de andre unge. Det er kun for pattebørn, vrænger Maxwell, da han skal beskrive, hvordan de driller ham. Men jeg ved, at det er godt for mig. Jeg lærer vigtige ting, og jeg får selvtillid af det. Derfor stopper jeg ikke, selv om de mobber, fortsætter han.

20 20 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV Går der løver rundt i gaderne i Afrika, er der altid drønvarmt og er det fuldstændig umuligt at opdrive en cola? Tag en tur til Zimbabwe og bliv klogere. Foto: Dansk Røde Kors Foto: Toma Tag trappen Nogle af husene i Zimbabwes hovedstad, Harare, er i flere etager. Tag en tur op til 10. eller 12. etage i et af Harares højhuse, og hold formen, mens du besøger Zimbabwe. Foto: Polfoto/Nordicphoto/Chad Ehlers

21 JEG BESTEMMER OVER MIT EGET LIV 21 Husk sweateren s Bertelsen Flimmertid Ramasjang kan du ikke tune ind på i Zimbabwe, men hvis du lige har en halv time til overs, så kan du snildt tage en slapper foran tv et. Det kan så godt være, at du skal dele med en del andre. I Zimbabwe er der 38 indbyggere for hvert tv. Når det er sommer i Danmark, er det vinter i Zimbabwe og alle de andre lande, der ligger syd for Ækvator. Det kan godt være koldt om vinteren i Zimbabwe husk tyk sweater og vinterdyne. Sluk tørsten i cola Drop bekymringen om, at du ikke kan få din daglige cola, hvis du snupper en ferie i Zimbabwe. Du kan købe dem i supermarkeder og kiosker også laaangt ude på landet. Kram en løve Der findes løver, elefanter, flodheste og andre eksotiske dyr i Zimbabwe, men du falder ikke over dem uden for den lokale kiosk. De bor i reservater, hvor du kan tage hen og kigge på dem (og røre dem, hvis du tør). I think about you every day Foto: Polfoto/Corbis/Gideon Mendel Hvide afrikanere Næsten alle lande i Afrika har været koloniseret af et europæisk land, og derfor er der mange hvide mennesker, der er flyttet til kontinentet. I Zimbabwe er en ud af 100 indbyggere lige så bleg som dig. I Sydafrika, som ligger lige ved siden af Zimbabwe, er hver tiende hvid. Roki er et stort popnavn i Zimbabwe. Han er vildt populær. Kig efter cd en Roki At Last.

22

23 DET ER MIN KROP 23 Juliet Mwashusha har oplevet mere end de fleste på 14 år. Hun har mistet sin far og to søstre og har selv været ved at dø af aids. Men med medicin har hun fået det bedre, og nu drømmer hun om at blive læge. Før jeg fik medicin, kunne jeg ikke klare særlig meget. Jeg var tit hjemme fra skole i flere uger, og jeg havde det rigtig skidt, husker Juliet. Men Juliet har fået det bedre nu, og hun er begyndt at lægge planer for fremtiden. BLÅ BOG Blå bog: Navn: Juliet Mwashusha Alder: 14 år Vægt: 36 kg Højde: 148 cm Yndlingsfag: Håndarbejde (man skal selv have stof med for at få lov til at sy) Livret: Sadza og kød Familie: Bor med sin mor, lillesøster og to kusiner Bedste venner: Rachel, Memory og Talent Bedste øjeblik: Da hun var til sin søsters bryllup Fremtid: Vil gerne være læge En dag i Juliets liv Kl. 6: Står op, fejer, vasker op efter aftensmaden, vasker sig, morgenmad (grød) Kl. 7: Går i skole, så hun er sikker på at nå det, da hun ikke har noget ur Kl. 8.30: I skole Kl. 13: Spiser frokost (stegte bønner) Kl. 15: Går hjem fra skole, vasker op, samler brænde og forbereder aftensmad Kl : Spiser aftensmad (sadza med grøntsager) Kl. 20: I seng (der er ikke noget elektrisk lys. Når det er blevet mørkt, kan man ikke se noget mere)

24 24 DET ER MIN KROP 1. Juliet finder ud af, at hun har aids Juliet har ingen appetit. Hun kaster også blod op og har tit sår i munden. Det er meget dyrt at komme til læge i Zimbabwe. Derfor er det først, da Juliets lillesøster dør af aids, at hendes mor tager hende til læge. Lægen finder hurtigt ud af, at Juliet også har aids og skal have medicin med det samme, hvis hun skal overleve. Det gjorde virkelig ondt at få at vide, at jeg var smittet. Jeg troede ikke, at jeg var smittet, og derfor blev jeg virkelig overrasket. Juliet kigger ned på sine hænder, mens hun med lav stemme fortæller om den alvorlige besked fra lægen. 2. Kur mod aids: Medicin, mad og drømme Medicinen gør, at Juliet har det bedre nu. Men det er rigtig vigtigt, at hun spiser mad hver dag sammen med sin pille. Ellers virker medicinen ikke. Jeg spiser mine piller hver morgen sammen med min morgengrød, fortæller Juliet, mens hun spiser sin grød med fingrene. 3. En lille pause i hverdagen Et par timer hver lørdag mødes Juliet med andre unge hos Røde Kors. Nogle har aids, og nogle er blevet forældreløse af sygdommen. Sammen snakker de om deres sorg over at miste og deres bekymringer over selv at være syge. De har alle en personlig bog, som de skriver ting i. Nogle gange er de 15 børn, nogle gange er de kun fire, men Juliet er der hver gang. Jeg kan godt lide at mødes med de andre og at skrive i min dagbog. Det er min private bog, hvor jeg kan skrive om sygdommen og mig selv, forklarer Juliet. Juliet finder brænde i buskene rundt om huset og sælger det for at få penge til at komme til lægen. Svært at skaffe penge til bussen Hver måned skal Juliet til tjek på hospitalet. Det ligger 50 km fra hendes by, og det er svært for familien at skaffe penge til både mad, busbilletter og lægetjek. Det koster 25 kr. for bussen og 30 kr. for undersøgelsen på hospitalet. Derfor bliver Juliet nogle gange hjemme fra skole for at sælge grøntsager og brænde, så hun får råd til at komme på hospitalet. Juliet er meget lille og tynd. Hun taler heller ikke særlig meget eller højt. Men når hun fortæller, hvad hun godt kan lide og gerne vil, så stråler hendes øjne: Hun vil være sammen med sine venner og søstre, hjælpe sin mor, gå i skole og være læge, når hun bliver voksen. Hvor mange har hiv? I Zimbabwe har 1,3 millioner mennesker hiv, i Danmark er cirka 5000 mennesker smittet. Kilde: Unicef og AIDS-Fondet

25 DET ER MIN KROP 25 Juliet tjener selv sine penge. Hun bruger dem på at komme på hospitalet. Hvordan får du penge, og hvad bruger du dem på? Foto: Privat Foto: Privat For 50 kr. om måneden kan Røde Kors hjælpe Juliet med hiv-medicin Sofia Ramsgaard Skou, København, 11 år Jeg får 30 kr. i lommepenge. Jeg lægger 15 kr. til side, og så har jeg 15 kr. tilbage, som jeg bruger på alt muligt. Emil Aakjær, Rønde, 11 år Jeg tjener 25 kr. om ugen i lommepenge. Nogle gange tjener jeg lidt ekstra på at finde flasker og hjælpe min far. Jeg bruger pengene på legetøj. Foto: Privat Foto: Privat Søren Claudi Gregersen, Brønshøj, 13 år Jeg får næsten aldrig lommepenge. Når jeg får dem, er det ofte med et års mellemrum. Jeg har lige fået et job, hvor jeg deler flyers ud for en ejendomsmægler. Jeg er typen, der sparer op. Lige nu overvejer jeg at købe et nyt keyboard. Laura Fisker Lorentzen, Hellerup, 13 år Jeg er lige begyndt at få lommepenge. Jeg får 250 kr. pr. måned. Jeg tjener nogle gange penge ved at hjælpe min mor, som har sit eget firma. Jeg bruger mine penge til spil, tøj og slik.

26 26 DET ER MIN KROP Hvad er hiv og aids? Peter er 12 år gammel og går i 6. klasse i Snørre Omme. Peters storebror Rasmus har fået hiv. Rasmus er 25 år gammel. Peter er ked af det. Han ved ikke helt, hvad det betyder at have hiv. Men han ved, at det er en farlig sygdom. Og han kan slet ikke svare på alle de spørgsmål, som alle de andre fra klassen stiller. Derfor har han taget Rasmus med over på skolen i dag, så Rasmus selv kan svare på spørgsmålene. Historien om Peter og Rasmus er ikke rigtig, men alle fakta er rigtige. Risikerer du ikke at smitte din kæreste? Jo, men kun, hvis vi ikke bruger kondom, når vi har sex. Man kan godt være kæreste med en hivsmittet uden selv at blive smittet. Mads spillede fodbold med Rasmus i torsdags. Rasmus tacklede Mads, så han fik en hudafskrabning. Er jeg smittet? Niks. Langt fra. Hiv smitter kun, hvis man får det ind i blodet. Det kan man kun få, hvis man har sex eller får en blodtransfusion med noget blod fra en hiv-smittet. Eller hvis man bliver født af en dame med hiv. Så no worries. Hvordan har du fået det? Hvad er hiv og aids? Hiv er et virus, der angriber og nedbryder immunforsvaret. Når hiv har nedbrudt immunforsvaret, skal der ikke mere end for eksempel en helt almindelig forkølelse til at gøre én meget syg. Så siger man, at den hiv-smittede har aids. Hiv = Human Immundefekt Virus Aids = Acquired Immune-Defiency Syndrome (på dansk Erhvervet Immundefekt Syndrom)

27 DET ER MIN KROP 27 Blodtransfusion er en blodoverførsel fra et menneske til et andet menneske. For eksempel under en operation. Dør du af det? Min læge siger, at jeg kan leve næsten lige så mange år, som jeg kunne, hvis jeg ikke havde fået hiv. Jeg fik det af min kæreste fra Ukraine. Hun vidste ikke selv, at hun var smittet med hiv. Illustration: Tintank Kilde: Aids-Fondet

28 28 DET ER MIN KROP Steffan skal spise sundt Steffan har hiv. Det bliver han mindet om hver dag, når han sammen med sin frokost skal spise tre store piller mod sygdommen. Blå bog BLÅ BOG Navn: Steffan Schjøtt Alder: 24 år Job: pensionist Fritid: gåture, svømning, venner og familie Lytter til: pop, rock, klassisk musik Ser: autentiske film, actionfilm og nyhederne Læser: faglitteratur, biografier og tegneserier Bedste ven: min kæreste Bedste øjeblik: da jeg var på IPC (Den Internationale Højskole) Fremtid: tja... tager en dag ad gangen, men håber på at kunne rejse mere Foto: Niels Aage Skovbo

29 1. Pillerne er megastore I starten kunne Steffan kun sluge én pille, og så var han nødt til at holde en pause. De var svære at få ned tre gange så store som Panodil, og de skulle sluges hele. Nu har han taget pillerne i to år og har næsten vænnet sig til det. To af dem er glatte, så de er nemme at sluge, men den sidste er lidt ru på overfladen og sidder nærmest fast på tungen og går lidt i opløsning, fortæller Steffan Schjøtt, der er 24 år og fra Silkeborg. Det er også vigtigt, at Steffan spiser sundt. Pillerne er nemlig især hårde ved hjertet, så for at undgå hjertesygdomme, skal han spise masser af grøntsager og fedtfattig mad og dyrke en masse motion. 2. Svært at få en kæreste Steffan er homoseksuel og fik hiv, da han var i seng med en anden mand, der havde sygdommen. Den anden mand vidste ikke, at han havde hiv. Når Steffan møder nye kærester, fortæller han ret hurtigt, at han har hiv. Og så er der en del, som pludselig ikke har lyst til at være sammen med ham. I starten blev jeg meget ked af det, men det er jo ikke mig, de vælger fra, men sygdommen. 3. Du kan også få hiv Du skal også spise sundt! Steffan har hiv og skal spise sundt. Det skal du også! Du kan sammenligne din krop med en maskine og den mad, du putter i munden, med benzin. Hvis bilen løber tør for benzin, kan den ikke køre. Jo hurtigere og jo mere du bevæger dig, jo mere benzin skal du bruge. Det er ikke ligegyldigt, hvad du putter i munden. For eksempel viser undersøgelser, at hvis du spiser meget frugt og grønt, er du beskyttet mod nogle sygdomme. Sund morgenmad og mellemmåltider giver dig energi til at klare skoledagen og holde koncentrationen. Hvis du spiser forkert, kan du blive tyk og få huller i tænderne. Du kan også få kræft, sukkersyge eller få et dårligt hjerte. Du skal bevæge dig en time om dagen, hvis du vil være sund. Din motorik bliver for eksempel bedre. Det kan hjælpe dig til at blive sej til at danse eller spille fodbold. Kilde: Fødevarestyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed Hvad vil det sige at leve sundt? Lever du sundt? Foto: Privat DET ER MIN KROP 29 Foto: Privat Steffan synes, at folk i Danmark ved alt for lidt om hiv. Det er jo ikke kun en sygdom nede i Afrika. Der er faktisk omkring 300 danskere, der får sygdommen hvert år. Steffan synes, at alle, der er seksuelt aktive, skal testes for sygdommen mindst én gang om året, og at man skal turde snakke noget mere om det. Mille Ramsgaard Skou, København, 11 år Det er godt at holde sig sund, så man ikke får for højt blodtryk og fedt rundt om blodårerne. Jeg tror, man har det lidt bedre, hvis man lever sundt, i stedet for at gå på McDonald s hver dag og få sodavand til aftensmad. Jeg synes selv, at jeg spiser sundt. Jeg løber med min mor en gang imellem. Jeg får kun slik og sodavand om fredagen. Mads Schmidt Donnerborg, Gentofte, 12 år Når man lever sundt, får man god kost, dyrker sport og har det godt socialt med sine kammerater. Jeg spiser sundt, og jeg dyrker også sport. Men der ryger også lidt slik ned i ny og næ. Hvis jeg har spist usundt en hel dag, bliver jeg lidt knotten og kedelig at være sammen med.

30 30 DET ER MIN KROP Se, hvad de proffe mener om fodbold og mad Mange børn i Danmark er vilde med fodbold. Det er børn i Afrika også. Nogle af dem er så gode til at spille det, at det er blevet til deres arbejde. Vi har spurgt seks afrikanske spillere i Super-ligaen, hvordan de er blevet så seje til fodbold, og om de tænker over, hvad de spiser. Peter Utaka, OB Hvad skal man spise for at blive en god fodboldspiller? Ris, pasta, kartofler. Man skal holde sig væk fra Burger King og alkohol. Andre gode råd? Fokusér, tro på dig selv, og vær parat til at give afkald på mange ting. Foto: OB Foto: Allan Baden/ Dioh Williams, AGF Er der nogen i Liberia, der har hjulpet dig? Da jeg var 12 år, blev jeg blandt drenge udtaget til et talenthold. Vi deltog flere gange i stævner i Skandinavien, og det var til et af disse stævner, at jeg blev opdaget af en svensk klub. Kan du give et godt råd til danske børn, som gerne vil være professionelle fodboldspillere? Det er lysten, der skal drive værket, og ellers gælder det om at træne meget og ikke lade sig slå ud af modgang. Njogu Demba-Nyrén, OB Hvordan er du blevet så god til at spille fodbold? Jeg startede tidligt. I Gambia var der ikke så meget legetøj andet end fodbold. Jeg spillede fodbold hele tiden. Andre gode råd? Det vigtigste er, at man går i skole, for hvis man ikke får opfyldt den store drøm om at blive professionel fodboldspiller, så skal man have noget at falde tilbage på.

31 DET ER MIN KROP 31 Sibusiso Zuma, FC Nordsjælland og Sydafrika Kan du give et godt råd til danske børn, som gerne vil være professionelle fodboldspillere? Du skal gøre skolen færdig. Du må IKKE drikke eller ryge, bliv i stedet hjemme, og hvil dig. Og så skal du træne fem gange hårdere end alle andre. Foto: OB Eric Djemba-Djemba, OB Har du fået hjælp fra nogen i det land, du kommer fra (Gambia)? Jeg blev udvalgt til at gå i en særlig fodboldskole, som nogle rige mennesker havde bygget. Hvad skal man spise for at blive en god fodboldspiller? Man skal undgå at spise fed mad og i stedet spise mad som pasta, ris og fisk. Og så skal man sørge for at få sin nattesøvn. Når man er udhvilet, så går træningen meget bedre. Foto: Brøndby IF Foto: boesenfoto.dk Ousman Jallow, Brøndby og Gambia Hvor mange timer om dagen træner du? I sæsonen træner vi nærmest hver dag, mens vi om vinteren træner otte-ti timer om ugen. Foto: OB Kulhydrater er kroppens vigtigste brændstof. De giver energi til kroppen og hjernen. Kulhydrater findes for eksempel i grøntsager, frugt, ris, pasta, kartofler, brød og havregryn. Kilde: Skoleduel.dk Hvis man er barn og gerne vil være en god fodboldspiller, hvad skal man så spise? Du skal spise mange forskellige ting, men frugt og grøntsager er selvfølgelig vigtige. Når du træner meget, er det også vigtigt at spise kulhydrater som ris og pasta, men som barn, synes jeg, at det er vigtigere at spise mange forskellige ting og så træne.

32 32 JEG GØR NOGET FOR ANDRE... hver tirsdag Christian Sinding er en af omkring 400 frivillige, der hver dag hjælper børn over hele Danmark med lektierne. Christian synes, det er sjovt. Samtidig er han tilfreds med sig selv, når han cykler hjem efter lektiecaféen. Blå bog Navn: Christian Sinding Alder: 26 år Job: Arbejder som økonom Fritid: Lektiehjælper, spiller fodbold og løber Ser: Inglorious Bastards Læser: Under en strålende sol af Khaled Hosseini Lytter til: Empire of the sun, Kashmir, Michael Jackson Bedste ven: Min søster (som i øvrigt også arbejder i lektiecaféen) Bedste øjeblik: Da Danmark vandt EM i 92, Mastodon på Roskilde i 2005, eller måske da jeg blev gift. Fremtid: Den er lys! BLÅ BOG

33 JEG GØR NOGET FOR ANDRE 33 Christian sammen med Hassan, der får hjælp til lektierne.

34 34 JEG GØR NOGET FOR ANDRE 1. Det er sjovt at hjælpe Kom her, hjælp mig! lyder det gennem det lille lokale på Nørrebro i København. Der er lektiecafé, og omkring 20 børn sidder og sveder over engelsk udtale, regnestykker og bogstaver. De får hjælp til lektierne af fire unge frivillige, og en af dem er Christian. Han har i et halvt år brugt halvanden time hver tirsdag på at hjælpe børnene med at få brøker og bogstaver til at gå op. Først og fremmest er det sjovt. Og så er det dejligt at se, når børnene har forstået noget, man har forklaret, fortæller Christian, der er 26 år. 2. Hassan får hjælp til matematik og en kop kaffe En af dem, som Christian hjælper i dag, er 12-årige Hassan Zaher, der går i 6. klasse. Han er kommet i lektiecaféen de sidste to år. Når jeg kommer her, får jeg lavet alle lektierne. De bliver også lavet bedre end derhjemme, fortæller Hassan, der bedst kan lide matematik, men som også er ret god til hjemkundskab. Når jeg bliver voksen, vil jeg være skibsingeniør, businessman eller brandmand, fortæller Hassan, som både er glad for lektiehjælperne i caféen og for kaffen. 3. Det er lidt helligt Christian besluttede sig for at være frivillig, fordi han havde lidt ekstra tid. Men også fordi, han var nysgerrig efter at se, hvordan hverdagen er for de børn, som vokser op i den del af Danmark, der tit fortælles negative historier om i tv og i aviser. Der er nogle af mine venner, som synes, at det er lidt helligt at arbejde frivilligt, smiler Christian og tilføjer: Men ok, det er jo meget rart at få pudset glorien. I baggrunden bliver der grinet. Nogle af de helt små fra 0. klasse er oppe at toppes om nogle farveblyanter. Og tre store piger fra 9. og 10. klasse snakker i en sofakrog om, at de dagen efter får at vide, om de kan komme i gymnasiet. Der er mange, der hjælper Ungdommens Røde Kors driver omkring 40 lektiecaféer i Danmark. Omkring 400 frivillige unge hjælper med lektierne i caféerne. De er typisk mellem 18 og 40 år gamle. I alt er omkring 3000 frivillige engageret i Ungdommens Røde Kors i Danmark. I Dansk Røde Kors bruger omkring frivillige noget af deres fritid på at hjælpe andre, der har brug for det.

35 JEG GØR NOGET FOR ANDRE 35 Christians venner synes, det er lidt helligt at være frivillig. Christian kan godt lide at gøre noget for andre.

36 36 JEG GØR NOGET FOR ANDRE Chengetai Chaonwa danser og rapper som frivillig i Zimbabwe Røde Kors Chengetai Chaonwa er 18 år og frivillig i Zimbabwe Røde Kors. Sammen med ni andre frivillige hjælper hun tre gange om ugen andre unge i et af Røde Kors ungdomscentre.

37 JEG GØR NOGET FOR ANDRE 37 Høj musik og 10 dansende og fjollede unge = en helt almindelig dag i et af Zimbabwe Røde Kors ungdomscentre. Ungdomscentre i Zimbabwe Røde Kors driver ni ungdomscentre og ti lidt mindre steder youth corners i Zimbabwe. På hvert center er der to frivillige, der har ansvaret for stedet og for aktiviteterne. Derudover er der mellem fem og 20 frivillige, der hjælper til. De frivillige er mellem 18 og 30 år. De frivillige underviser og vejleder andre unge i nogle af de problemer, de har i hverdagen. Gennem rollespil viser de, hvad de unge skal gøre, hvis de bliver misbrugt eller slået af voksne. De laver også mindre alvorlige ting med de unge. De dyrker grøntsager i en køkkenhave ved siden af centret. De spiller fodbold og volley. Laver mad og spiser sammen. Og så ser de musikvideoer på centrets tv, mens de danser. Se de unge på centret danse til kæmpehittet i Zimbabwe, sommeren 2009, The Jobho dance på: Chengetai har lavet en rap om hiv og aids, som hun bruger til at skabe opmærksomhed om sygdommen. Se hende rappe på:

38 38 JEG GØR NOGET FOR ANDRE Afrika-helt: Saml flasker, og giv overskuddet til Røde Kors, som sender pengene til Afrika. Lav en kagebod på skolen, og send pengene til Afrika. Lav genbrugsmodeshow, sælg tøjet, og send pengene til Afrika. Super-helt: Multitask, og gør flere helte-ting på én gang. Er du en helt? En helt er en, der har gjort noget fantastisk for et eller flere mennesker. Du kan også blive en helt. Det koster dig typisk ikke andet end lidt sved på panden. Det er fedt at være en helt. Du bliver glad. Og du bliver populær. Hos vennerne, derhjemme, i nabolaget eller ude i verden. Prøv det selv! Lokal-helt: Følg en gammel dame over vejen. Køb en liter mælk for hr. Hansen, som er dårligt gående og bor på 5. sal. Tjek folk for hjelm, lys og reflekser. Saml hundelorte op på din vej. Hjemme/familie-helt: Puds vinduerne. Tøm opvaskemaskinen. Ryd op på søsters værelse. Vask fars bil. X-factor-helt: Lav en koncert på gågaden, og tjen penge til nogen, der har mere brug for dem end dig. Lav din egen sang om Afrika, og om hvor vigtigt det er, at vi hjælper. Kom med i MGP eller X-factor, og sørg for at få den sunget.

39 JEG GØR NOGET FOR ANDRE 39 Venne-helt: Hjælp en kammerat med lektierne. Hjælp en fra klassen, som bliver mobbet af de andre, fordi hun er tyk. Der er slet ikke noget irriterende ved at hjælpe 13-årige Jonathan Furbo har startet sin egen hjælpeorganisation Børns Hjælp, som skal inspirere danske børn til at hjælpe andre børn i verden. Foto: Privat Da Jonathan var syv år gammel, læste han i avisen om børn i verden, der ikke har det godt. Han spurgte sin far om, hvordan han kunne hjælpe. Sådan startede Børns Hjælp. Jonathans første projekt var at sælge ting, som vennerne og han havde produceret på skolens værksted. Siden har Jonathan fået mange flere gode idéer. Hvorfor skal vi hjælpe? Vi er heldige. Mange børn i Danmark er glade og har mange ting. Mange børn i udlandet har det skidt. De får ikke nok mad. Det synes jeg er forfærdeligt. Derfor skal man hjælpe. Kan vi ikke være ligeglade vi bor jo i Danmark? Blå bog: BLÅ BOG Navn: Jonathan J.K. Furbo Alder: 13 år Livret: Pasta med kødsovs Yndlingsfag: Matematik Hadefag: Sløjd Lytter til: Green Day Ser: Alice in Wonderland Læser: Harry Potter Bedste øjeblik: Mine forældres bryllup. Det var en fantastisk fest. Fremtid: Læge. Fordi jeg gerne vil hjælpe folk. Illustration: Tintank Robin hoodhelt: Tag fra de voksne, og giv til børnene i Afrika. Hvis alle støtter sammen og ikke bare tænker på sig selv, så tror jeg, at det bliver en fantastisk verden. Hvad er det bedste/sjoveste ved at hjælpe? Man får en rigtig dejlig følelse. Det har været sjovt at finde på alle tingene. Hvad er det værste ved at hjælpe? Der er slet ikke noget irriterende ved at hjælpe. Hvad synes andre om, at du hjælper? Mine venner synes, det er en god idé. Mine forældre er også rigtigt stolte. Alle bakker op. Folk, som jeg møder, synes også, at det er rigtigt sejt. Bliver du ved med at hjælpe i fremtiden? Helt stensikkert. Jeg bliver nok ved gennem Børns Hjælp. Synes du selv, du er lidt af en helt? Jeg er overhovedet ik en helt. De børn, der bor i Afrika og alligevel klarer sig godt, de er nogle helte. Læs mere om Jonathans hjælpeorganisation på:

40 act AFRIKA er taget til Zimbabwe. Et af Afrikas 53 lande. Her besøger vi børn, der selv skaber en bedre fremtid. act AFRIKA sætter fokus på, hvad børn i Zimbabwe gør for at få et godt liv, og på hvad du kan gøre hjemme i Danmark. Vidste du at Afrika er verdens næststørste verdensdel? Den største er Asien. Nollywood i Nigeria spytter flere film ud om året end Hollywood? Kun Bollywood i Indien laver flere film. Når der bliver spillet VM i fodbold i sommeren 2010, så er det første gang nogensinde, at et afrikansk land er vært? Vidste du at Røde Kors er verdens største hjælpeorganisation? Du kan møde Røde Kors i alle lande i Afrika? Røde Kors hjælper forældreløse børn i Zimbabwe, så de kan klare sig selv? Afrika er ikke kun sultne børn, sygdomme og krig. Der er også gode historier at fortælle. Nogle af dem kan du læse i act AFRIKA 2015-målene - Det er NU det rykker 189 lande er blevet enige om, at det er NU, vi skal gøre noget, så alle i verden får et bedre liv. Derfor har de lavet 2015-målene, hvor der blandt andet står, at alle skal have rent drikkevand, flere skal i skole og sygdomme som hiv/aids skal bekæmpes. Det er første gang nogensinde, at SÅ mange lande har lavet SÅ præcise mål for at få en bedre verden. Læs mere på: De børn, der bor i Afrika og alligevel klarer sig godt, de er nogle helte. Jonathan Furbo, 13 år, har lavet sin egen hjælpeorganisation Børns Hjælp.

s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s.

s. 4 Går der løver rundt i gaderne i Afrika? s. 16 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s. Tatenda på 14 og Tendai på 12 er alene hjemme altid! s. 4 Dilemma: Hvem vil du IKKE sende i skole? s. 16 Hvert femte barn i Afrika drikker snavset vand Hvor meget vand bruger du? Juliet har hiv og drømmer

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel

OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Læs annoncer Kærester - Venner - Sex - og meget mere... Mærke 00 Den optimistiske fyr OBS: Denne annonce er kun et lille eksempel - Denne annonce er kun et lille eksempel Jeg er en optimistisk hiv-smittet

Læs mere

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år

Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Bilag 5: Meningskondensering af transskribering af interview med Jonas, 15 år Naturlig enhed Vi hører altid radio og så tjekker jeg også min mobil, men vi ses ikke tv om morgenen. Men så sidder jeg også

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år

Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET. Førstehjælp for børn 7-9 år Torben Blankholm NÅR ULYKKEN ER SKET Elevhæfte Førstehjælp for børn 7-9 år Hvad sker der? Du kender det: Det er sjovt at lege med dine venner. Der er gang i den. Du har det dejligt, og så sker det lige

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603

Sammenligningsniveau 1: Landsplan - Klassetrin ( Alle ) - Antal besvarelser: 30603 RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen inkl. SSP-del SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelsen 2015 - Fredericia GRUNDLAG

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

sport.dk Ung handicapidræt

sport.dk Ung handicapidræt sport.dk x- Ung handicapidræt Caroline kan det hele 18-årige Caroline Cecilie Nielsen har været til De Paralymp selv, hendes holdkammerater og hendes familie vandt hun e TEKST: KRISTIAN BANG LARSEN FOTO:

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007

Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Fokusgruppe - HTX Tirsdag den 13. november 2007 Deltagere: To elever fra 1. htx, to elever fra 2. htx, to elever fra 3. htx, uddannelseschef, evaluator og referent. Hvad er en god lærer? En lærer der ikke

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse

Kjellerup Skole Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen. Resultat. Spørgeskemaundersøgelse Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Resultat Spørgeskemaundersøgelse -Min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen -en undersøgelse blandt elever på. 1.-10. klassetrin 1 Min

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Barnelandet. Levebrødet forsvinder. Nyt fra. + Brødene Chibare håber på regn + Klimaforandringerne rammer hårdt + Fadder:»De fortjener hjælp«

Barnelandet. Levebrødet forsvinder. Nyt fra. + Brødene Chibare håber på regn + Klimaforandringerne rammer hårdt + Fadder:»De fortjener hjælp« Nyt fra Barnelandet EN FREMTID FOR FORÆLDRELØSE BØRN / SEPTEMBER 2009 d+ Levebrødet forsvinder + Brødene Chibare håber på regn + Klimaforandringerne rammer hårdt + Fadder:»De fortjener hjælp« Annelene

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse

RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Grundskole. MÅLGRUPPE Udskoling. UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse RAPPORT Fuld rapport SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Grundskole MÅLGRUPPE Udskoling UNDERSØGELSE 7. og 9.-10. klasse GRUNDLAG Henriette Hørlucks Skole - Klassetrin ( Alle ) RESPONDENT Børn/unge ANTAL BESVARELSER

Læs mere

Forløbsundersøgelse af danske og etniske børn født i 1995. CAPI-Skema til barnet selv

Forløbsundersøgelse af danske og etniske børn født i 1995. CAPI-Skema til barnet selv Socialforskningsinstituttet 22-10-07 Forløbsundersøgelsen for børn født i1995 Us 1910-B: Børneinterview i 2006 Dines Andersen Forløbsundersøgelse af danske og etniske børn født i 1995 CAPI-Skema til barnet

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Guide: Sov godt - og undgå overvægt

Guide: Sov godt - og undgå overvægt Guide: Sov godt - og undgå overvægt Motion og slankekure er ikke nok. Vil du have styr på vægten, skal du sove nok. Dårlig søvn giver nemlig overvægt, siger eksperterne. Af Line Feltholt, januar 2012 03

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

storebror til tvillinger

storebror til tvillinger Marianne Grymer Bargeman 1 + 2 = 3 storebror til tvillinger Illustreret af Sus Borgbjerg/JE:SU 1 + 2 = 3 Storebror til tvillinger Af Marianne Grymer Bargeman Illustrationer: Sus Borbjerg/JE:SU/Gul Stue

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :)

Krop & Sundhed. - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) Krop & Sundhed - Hvad er det egentlig for noget? Find ud af det lige her! :) S ide 2 Krop & S u n dhed Å rgang 1, Nummer 1 Søvn - hvorfor er det så vigtigt? Søvn er en nødvendighed for alle levende væsner.

Læs mere

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde

Sommerskole. Sommerskole i Kirkeladen. En verden udenfor. Fællesskab på den fede måde Sommerskole En verden udenfor Fællesskab på den fede måde 2013 Sommerskole i Kirkeladen Kære sommerskoledeltagere. Efter en skøn uge i dejligt selskab, synes vi, at I skal vide, at det var skønt at være

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder

Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Bofællesskab giver tryghed i den tredje alder Rune Gleerup og Angete Birch Smith 16. april 2010 Tusindvis af danskere over 65 år har valgt at flytte i bofællesskab. Erling Nielsen er en af dem Den lille

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng

MIN VEN ER ALBINO. om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng MIN VEN ER ALBINO om en svagtseende dreng 1.udgave Udgivet af: Dansk Forening for Albinisme www.albinisme.dk kontakt@albinisme.dk Redaktion: Susan Poulsen, Karina

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

4. klasses avis 17. 21. maj 2010

4. klasses avis 17. 21. maj 2010 4. klasses avis 17. 21. maj 2010 Den fede overraskelse Mandag morgen klokken tidlig tog 4 og 5 til tyskland med tog I toget fik de at vide hvad de skulle alle dagene. Mandag med tog, tirsdag kanotur, onsdag

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Fatima. pigen i kørestolen. Grete Lyngsø Freddie Kristiansen Foto: Astrid Lomholt. International Børnesolidaritet Dansk Handicap Forbund

Fatima. pigen i kørestolen. Grete Lyngsø Freddie Kristiansen Foto: Astrid Lomholt. International Børnesolidaritet Dansk Handicap Forbund Fatima pigen i kørestolen International Børnesolidaritet Dansk Handicap Forbund Grete Lyngsø Freddie Kristiansen Foto: Astrid Lomholt Fatima pigen i kørestolen Udgivet i 2010 af International Børnesolidaritet

Læs mere

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev

Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Kia Christensen Mercy in Action, 2. Rejsebrev Generelle informationer om praktikstedet kan findes i mit 1. rejsebrev. Den pædagogiske opgave Min opgave i praktikken består som regel af at lave aktiviteter

Læs mere

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044

Midtdjurs Friskole, Ramtenvej 14D, 8581 Nimtofte. E-mail: mdsf@midtdjursfriskole.dk Skole: 86398137 SFO: 86398044 UGEBREV nr. 23 uge 05 Årgang 6 Temauge I næste uge har vi temauge om farver. I må læse under lærernes indlæg, hvad der skal ske i løbet af ugen, men her er lidt praktiske informationer. Mandag er normal

Læs mere

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 -

Nyhedsbrev April. Sjov og fart. Dus Mellervang. Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk - 1 - Sjov og fart Dus Mellervang Frøstrupvej 4 9220 Aalborg Øst www.mellervangskolen.dk Nyhedsbrev April BEMÆRK DUS-avisen kan også ses på Mellervangskolens hjemmeside under DUS, hvor alle månedens billeder

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge.

Vi havde også en dejlig arbejdsdag i lørdag og rigtigt mange arbejdsopgaver blev løst. Der er igen arbejdsdag på lørdag i næste uge. Uge 38 Gjerrild-Bønnerup Friskole, Knud Albæks Vej 4, Gjerrild, 8500 Grenå Tlf.8638-4422, E-post: kontoret@gbfriskole.dk Hjemmeside: www.gbfriskole.dk SFO. 8638-4460 Aktuelt Endnu en uge er gået og det

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole Marts 2014 Udeskole Vi var ude i skoven ved et bål hus, og der skulle vi lave nogle opgaver, nogle af opgaverne var matematik idræt musik dansk og naturteknik, vi

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier

Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier Slægtskabelser - relationer mellem børn i pleje, forældre, og plejeforældre Ph.d. Afhandling finansieret af RUC, Metropol og Børn & Familier idahammen@hotmail.com Program for formiddagen Lidt om undersøgelsen

Læs mere

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk.

JONAS (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. 1. INT. VÆRELSE. DAG. (10) sidder ved sit skrivebord og tegner monstre og uhyrer. Regitze (16) kommer ind på værelset og river tegningen væk. Hey! Regitze kigger afventende på ham med korslagte arme. (Vred)

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen:

Spørgsmål eleverne i 5. klasse skulle tænke over og besvare om skolereformen: Skolereform Elevernes tanker om skolereformen 5. klasse har talt med deres klasselærer om Skolereformen. De skulle fortælle, hvad de vidste, hvad de havde hørt, hvad de troede, og hvad de havde af ønsker

Læs mere

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3

Esrum og det mystiske Møn 3.oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og 3 .oktober 2014, 1.udgivelse ved gruppe 2 og Elever indtager vandrehjem og oplever Danmarks fødsel på Møns Klint Rejsen til Møn Lavet af: Nambahlou D.1/10.2014 Det var en lang rejse. Vi skulle både tage

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9.

RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016. OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen. MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. RAPPORT Rapport for Ungeprofilundersøgelsen SKOLEÅR 2015/2016 OMRÅDE Ungeprofilundersøgelsen MÅLGRUPPE Udskoling (7. - 9. klasse) UNDERSØGELSE Ungeprofilundersøgelse GRUNDLAG Glostrup - Klassetrin (7,8,9)

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE?

HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE? 8 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 1: HVORFOR BEGYNDER MAN AT RYGE hvorfor er der nogen, der begynder at ryge, hvor mange gør det, og hvad gør rygning ved kroppen www.op-i-røg.dk

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN

PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN PERSONLIGE HISTORIER OM AT VÆRE SIG SELV - FOR 6.-7. KLASSETRIN Uge Sex, Temamateriale 6. - 7. klasse 16 AT VÆRE DEN FØRSTE I PUBERTETEN Navn: Anne Beskæftigelse: Studerende på Business College Horsens

Læs mere

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation

Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Prædiken til 4. Søndag efter påske konfirmation Salmer: Indgangssalme: DDS 749: I østen stiger solen op Salme før prædikenen: DDS 70: Du kom til vor runde jord Salme efter prædikenen: DDS 478: Vi kommer

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

en drøm om udviklingssamarbejde

en drøm om udviklingssamarbejde udvikling OG en drøm om udviklingssamarbejde EUROPÆISKE FÆLLESSKABER DE 116 MAJ 2003 OG en drøm om udviklingssamarbejde Denne lille bog indeholder en historie som dem jeg selv plejede at fortælle mine

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE FIRE FILM OM AUTISME Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 1 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi

MADKLASSEN 3 KROP OG MOTION. Energi 3 N SE S A KL in mad D Dig og d A M P R K N I T M G KRP G MTIN KRP G MTIN MADKLASSEN 3 At røre sig og få motion er utrolig vigtigt. Både fordi kroppen skal bruges for at fungere godt, og fordi du risikerer

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Min bog om Baunegård 1

Min bog om Baunegård 1 Min bog om Baunegård 1 Velkommen til Baunegård Denne lille bog er til dig, da du skal flytte ind på Baunegård. I bogen kan du læse eller få læst højt, hvad Baunegård er. Midt i Værløse ved en dejlig stor

Læs mere

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN.

Jeg nedlagde ham med et spark i KLASSEKAMPEN. De tre muskelterer Det begyndte med, at solen stod op som en stor blodappelsin. Jeg stod midt på prærien med en rygende seksløber i hver hånd. Jeg havde allerede gennemhullet et bundt indajanere på krigsstien

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere