8. kontor. J.nr Ref. SRN. Godkendelse af vindmøllepark på Middelgrunden Den 13. december 1999

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "8. kontor. J.nr. 6140-0003 Ref. SRN. Godkendelse af vindmøllepark på Middelgrunden Den 13. december 1999"

Transkript

1 ENERGISTYRELSEN 8. kontor J.nr Ref. SRN Godkendelse af vindmøllepark på Middelgrunden Den 13. december 1999 Københavns Belysningsvæsen (KB) og Middelgrundens Vindmøllelaug I/S (MV) ansøgte den 24. juni 1999 Energistyrelsen om godkendelse af etablering af et vindmølleanlæg på Middelgrunden i Øresund. KB og MV har tilkendegivet, at parterne vil gennemføre projektet i samarbejde og anvende SEAS Vindkraftcenter som projektleder og rådgiver. Af sagen fremgår følgende: KB ansøgte den 4. juni 1997 Energistyrelsen om principgodkendelse af etablering af et vindmølleanlæg på Middelgrunden i Øresund. Energistyrelsen sendte i efteråret 1997 et projektforslag til høring hos myndigheder og interesseorganisationer. På baggrund af de indkomne høringssvar, der især gjorde indsigelse mod projektets visuelle påvirkninger, udarbejdede parterne et reduceret projekt, der i sommeren 1998 på ny har været sendt til høring hos myndigheder, organisationer mv., ligesom der har været gennemført et offentligt høringsmøde over projektet. Energistyrelsen principgodkendte den 21. maj 1999 projektet på en række vilkår og gav i den forbindelse tilladelse til forundersøgelser. Principgodkendelsen var blandt andet betinget af, at svenske myndigheder høres i henhold til Espoo-konventionen, og at der gennemføres en VVM-procedure med tilhørende offentlighedsfase. De svenske myndigheder blev hørt i henhold til Espoo-konventionen den 10. juni I den forbindelse ønskede de svenske myndigheder at deltage i den danske VVM-procedure. Miljø- og Energiministeriet Energistyrelsen Amaliegade København K Tlf Fax Telex energ dk E-post (X.400):S=ens; P=ens; A=dk400;C=dk; E-post (Internet): ens@ens.dk

2 2 KB og MV har efterfølgende indsendt ansøgning om endelig godkendelse af projektforslag bilagt en VVM-redegørelse til Energistyrelsen. Ansøgning med tilhørende VVM-redegørelse fra projektansøger blev den 24. juli 1999 offentligt annonceret og sendt til relevante høringsparter med høringsfrist den 20. september De indkomne høringssvar samt udsendelsesliste er refereret i vedlagte notat. Resultatet af VVM-høringen har medført, at der er blevet gennemført supplerende undersøgelser. Projektet er dog ikke væsentligt ændret i forhold til det ansøgte. Resultaterne af den offentlige høring har sammen med redegørelsen og det fremlagte projektforslag dannet grundlag for Energistyrelsens endelige vurdering af ansøgningen. Projektet er blevet anmeldt til Københavns Kommune den 17. november 1999, jf. bekendtgørelse nr. 304 af 14. maj 1991 om støj fra vindmøller. Projektets udformning Det ansøgte projekt er en vindmøllepark bestående af 20 vindmøller med en samlet effekt på mellem 33 og 40 MW placeret mellem 1,4 - og 3,5 km fra Københavns kyst opstillet i en bue med et cirkelslag på ca. 3,3 km. Vindmølleparken strækker sig fra vindmølle nr. 1 placeret på 55 42,418 nord, 12 40,102 øst til vindmølle nr. 20 placeret på 55 40,555 nord, 12 40,103 øst (koordinat system UTM32/WGS84). De enkelte møller har en navhøjde på omkring 75 meter og en rotordiameter på ca. 72 meter, således at højden fra vingetip til havoverflade bliver op til ca. 111 meter. Valg af mølletype samt valg af gravitationsfundamenter eller monopæl vil afhænge af indkomne tilbud. Eltilslutningen er planlagt som et 30 kv 40 MVA kabel fra en 30 kv sektion på Amagerværket til et centralt punkt på Middelgrunden. Der vil til anvendelse for relæbeskyttelse og til kommunikationsformål herudover blive etableret et kommunikationskabel mellem Amagerværket og mølleområdet, enten integreret i 30 kv kablet, eller parallelt hermed. KB og MV har oplyst, at de samlede investeringer forventes at være ca. 364 mio. kr. fordelt med ca. 334 mio. kr. på selve parken inklusive møller, fundamenter, internt netsystem og projektering og ca. 30 mio. kr. til netforbindelsen mellem land og et tilslutningspunkt på Middelgrunden.

3 3 KB og MV har aftalt en ejerskabsfordeling med 10 møller hver, men med en mulighed for at MV kan overdrage en eller flere af sine 10 møller til KB, såfremt det ikke er muligt at sælge tilstrækkelig antal andele. Det er aftalt mellem KB og MV, at KB er ansvarlig for opførelsen af vindmølleparken. Det er endvidere aftalt, at hver af parterne hæfter økonomisk for anlægget og driften for hver deres del af projektet. Hver af parterne forestår endvidere driften af hver deres del af projektet. Tidsplan Projektansøger har oplyst; at en endelig godkendelse af projektet inden udgangen af 1999 er en forudsætning for projektets gennemførelse. at der blev afholdt EU-udbud primo oktober 1999 med tilbudsfrist primo november at kontraktunderskrivelse forventes at finde sted medio december at anlægsarbejdet forventes igangsat i første kvartal år at afprøvning og idriftsættelse forventes at finde sted sidste kvartal år Energistyrelsens godkendelse af en vindmøllepark på Middelgrunden Energistyrelsen godkender i henhold til 1, stk. 6, i lov om elforsyning som affattet ved lov nr. 89 af 10. februar 1998, at KB og MV etablerer en vindmøllepark på Middelgrunden. Godkendelsen omfatter tilladelse til opstilling af produktionsanlæg og etablering af søkabel. Energistyrelsen lægger til grund for godkendelsen, at projektansøger har oplyst, at KB etablerer, driver og ejer et 30 kv 40 MVA kabel inkl. kommunikationskabel fra en 30 KV sektion på Amagerværket til et centralt punkt på Middelgrunden. Energistyrelsen er indforstået med, at KB s del af vindmøllerne på Middelgrunden medgår ved opfyldelsen af miljø- og energiministerens pålæg af 14. februar 1996 om etablering af landbaserede vindmøller i Elkraft området. Energistyrelsen finder, at VVM-redegørelsen for det foreslåede projekt bestående af 20 vindmøller på Middelgrunden i Øresund kan lægges til grund for godkendelsen under forudsætning af, at der i forbindelse med supplerende undersøgelser foretaget efter offentliggørelsen af VVM-redegørelsen ikke fremkommer nye oplysninger vedrørende miljøbelastningen fra projektet, der giver anledning til væsentlige nye argumenter imod projektforslaget.

4 4 På baggrund af VVM-redegørelsen fastsættes for godkendelsen følgende vilkår: 1. at tracéændringer i forhold til det af projektansøger fremsendte materiale skal holde en afstand på mindst 100 meter fra to punkter, hvor der er fundet interessante seismiske data. 2. at bygherre skal foretage en analyse af eventuel påvirkning af sedimentspredning af naturbeskyttelsesområdet ved Saltholm Flak inden anlægsarbejdet igangsættes. 3. at bygherre skal følge Miljøkontrollens anvisninger i forbindelse med anlægsarbejdet, og at der foretages landdeponering eller anvendes anlægs- og arbejdsmetoder i områderne fra de værst forurenede positioner for møllefundamenter samt kabeltrace, der begrænser spredning af forurenet materiale til ubetydelige niveauer. 4. at bygherre forhandler med Miljøkontrollen om tidspunktet for anlægsarbejde, med henblik på at foretage arbejdet i en periode, der er gunstig i forhold til den påvirkning, sedimentspild medfører. 5. at et moniteringsprogram af ålegræssets udbredelse skal igangsættes inden anlægsarbejdet. 6. at anlægsaktiviteterne skal foregå på en måde, som ikke påvirker fiskeriet unødigt. 7. at bygherre gennemfører forhandlinger med erhvervsfiskerne om eventuelle erstatninger for mistede fiskerimuligheder under og efter anlægsarbejdet i henhold til 17 i Saltvandsfiskeriloven. 8. at bygherre koordinerer opstilling af vindmøller på Middelgrunden med forsvarskommandoen. 9. at bygherre, hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til etablering af en ekstra radar. 10. at bygherre, hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til afmærkning i forbindelse med sejlads og luftfart. 11. at bygherre skal forhandle med Kystinspektoratet for at finde en tilfredsstillende løsning for sikring af kabler. 12. at bygherre i forbindelse med dette specielle kystnære anlæg anvender oliefrie kabler for at forebygge risiko for efterfølgende forurening. 13. at Miljøstyrelsens anbefalinger med hensyn til vandgennemstrømning følges.

5 5 Endvidere har Farvandsvæsnet fastsat følgende vilkår for projektets gennemførelse før, under og efter etablering: Før etableringen: 14. Farvandsvæsenet skal anmode om snarest muligt at modtage en koordinatliste (f.eks. UTMkoordinater) over de to kablers tracé. 15. Der må ikke uden myndighedernes forudgående accept afviges fra de godkendte kabeltracéer samt de godkendte placeringer af vindmøllerne. 16. Senest 4 og gerne 6 uger før arbejdets forventede påbegyndelse, skal Farvandsvæsenet underrettes herom vedlagt arbejdsbeskrivelse med angivelse af anvendte arbejdsfartøjer og sejladshindringers udstrækning. Desuden skal der vedlægges en tidsplan for arbejdet. 17. På baggrund af de meddelte oplysninger skal der - med udgangspunkt i forslag fra bygherre eller entreprenør - optages forhandlinger med Farvandsvæsenet om trafikkens sikring og eventuel midlertidig afmærkning under arbejdets udførelse. 18. Herefter skal Farvandsvæsenet holdes løbende underrettet om ændringer af tidspunkter eller arbejdsmetoder m.m. Under etableringen: 19. Vindmøller og kabler skal etableres med størst mulig nøjagtighed på de godkendte placeringer og i de godkendte tracéer. 20. Der må ikke uden Farvandsvæsenets forudgående tilladelse forekomme dybdeforringelser under eller efter arbejdets udførelse. Efter etableringen 21. Samtidig med arbejdets afslutning skal Farvandsvæsenet underrettes herom. 22. Snarest muligt efter arbejdets afslutning skal Farvandsvæsenet samt Kort & Matrikelstyrelsen have tilsendt følgende: Tegninger og planer i målestok 1:4.000 eller bedre, der viser vindmøllernes og kablernes nøjagtige placeringer. På planerne skal desuden angives og beskrives vrag og andre objekter ud over naturlige forekomster, der eventuelt konstateres under arbejdets udførelse. Plan der viser vanddybderne omkring vindmøllerne og over/langs kabeltracéerne. Tegning i samme målestok og med vertikal målestok 1:250 over kabeltracéernes længdeprofiler, der viser kablernes placering i forhold til DNN og havbund. Koordinater (UTM eller GI-34) for vindmøllernes og kablernes nøjagtige placeringer. 23. Farvandsvæsenet forbeholder sig ret til for bygherres regning at kræve afmærkning eller belysning af vindmølleparken, hvis det viser sig påkrævet, jf. 4 i Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 229 af 4. april Ved eventuelle senere reparationer af anlægget, der kan berøre skibsfarten i området, skal

6 6 Farvandsvæsenet af hensyn til meddelelse i Efterretninger for Søfarende underrettes herom. 25. Såfremt en reparation foranlediger ændringer i kablernes placering eller nedgravningsdybde, skal Farvandsvæsenet have tilsendt ajourførte tegninger og koordinater. 26. Når anlægget ikke længere anvendes efter sin bestemmelse, skal det fjernes fuldstændigt, såfremt der ikke opnås godkendelse til anden anvendelse. Energistyrelsen fastsætter følgende vilkår for godkendelsen: 27. at vindmøllerne skal være typegodkendte i henhold til gældende regler for godkendelse og certificering. 28. at der ikke uden Energistyrelsens godkendelse må foretages væsentlige ændringer af anlægget. 29. at ejeren er forpligtet til at vedligeholde anlægget, således at det er i driftsmæssig god og forsvarlig stand. 30. at ejeren er forpligtet til for egen regning at fjerne anlægget eller resterne heraf samt at reetablere den tidligere tilstand i opstillingsområdet, såfremt ansøgers tilladelse udløber, anlægget ikke vedligeholdes, eller ødelægges, anlægget ikke længere anvendes som vindmøllepark, vilkår for godkendelsen ikke opfyldes eller overholdes. 31. at Energistyrelsen kan fastsætte tidsfrister for opfyldelse af forpligtelserne i vilkår i punkterne 29 og at ejeren stiller tilstrækkelig sikkerhed for opfyldelse af vilkår i punkterne 29 og 30. Energistyrelsen skal godkende sikkerhedsstillelsen. 33. at såfremt hele eller dele af anlægget skifter ejer til andre end de oprindelige parter KB og MV skal de nye ejere godkendes af Energistyrelsen. 34. at en ny ejer skal opfylde alle vilkår opstillet i godkendelsen. 35. at Energistyrelsen kan stille supplerende vilkår i forbindelse med væsentlige nye miljø- eller sikkerhedsmæssige opståede problemer. 36. at godkendelsen bortfalder, såfremt den ikke er udnyttet inden 2 år fra d.d. For godkendelsen gælder i øvrigt, at godkendelse ikke fritager ejeren af anlægget for i forbindelse med dettes tilstedeværelse eventuelt opstående civilretlige ansvar, godkendelsen ikke indeholder garanti for de foreslåede konstruktioners sikkerhed eller stabilitet. Det bemærkes endvidere, at en meddelt godkendelse fortabes, såfremt nogen af de for godkendelsen fastsatte vilkår ikke måtte blive opfyldt.

7 7 Denne godkendelse vil ikke medføre indskrænkninger i statens højhedsret over søterritoriet eller statens eneret over den eksklusive økonomiske zone. Ejeren af vindmølleparken vil blive hørt i forbindelse med myndighedsbehandlingen af eventuelle ansøgninger vedrørende aktiviteter, som bedømmes at have indvirkning på vindmølleparken. Det videre forløb I henhold til 13, stk. 2, i lov nr. 375 af 2. juni 1999 kræver udnyttelse af energi fra vind på søterritoriet tilladelse fra miljø- og energiministeren. Det forventes, at en sådan tilladelse vil blive givet med en varighed af 25 år med mulighed for genforhandling af vilkårene for fortsat drift af anlæg. Opmærksomheden henledes på, at et detailprojekt skal forelægges til Energistyrelsens godkendelse forud for anlægsarbejdets påbegyndelse. Miljøkontrollen i Københavns Kommune og Energistyrelsen skal i god tid inden anlægsarbejdet påbegyndes have fremsendt uddybende informationer herom, jf. vilkår fremkommet ved VVMproceduren. Miljøkontrollen er miljøgodkendelses- og tilsynsmyndighed for projektet, jf. miljøbeskyttelsesloven 27 stk. 2 samt i forbindelse med lov om beskyttelse af havmiljøet, jf. bek. 975 af 19. december 1986 om dumpning af optaget havbundsmaterialer (klapning). Energistyrelsen forbeholder sig ret til at kræve sikkerhedsmæssigt begrundede ændringer af anlæggene. Opmærksomheden henledes på, at kap. 9 om miljøvenlig elproduktion i den nye elforsyningslov ( lov nr. 375 af 2. juni 1999 ) først vil kunne træde i kraft, når der foreligger en godkendelse fra EUkommissionen. Miljø- og energiministeren har tilsluttet sig godkendelsen, der ikke kan indbringes for anden administrativ myndighed.

8 8 Bilag: Vurdering af de indkomne bemærkninger til VVM redegørelse vedrørende en vindmøllepark Middelgrunden Sammenfatning af høringssvar i forbindelsen med VVM redegørelse vedrørende en vindmøllepark Middelgrunden Udsendelsesliste

9 9 Bilag I Vurdering af de indkomne bemærkninger til VVM redegørelse vedrørende en vindmøllepark Middelgrunden I forbindelse med Energistyrelsens behandling af ansøgning fra Københavns Belysningsvæsen og Middelgrundens Vindmøllelaug I/S om tilladelse til etablering af et vindmølleanlæg bestående af 20 vindmøller på Middelgrunden i Øresund, er der den 21. maj 1999 givet en principgodkendelse af projektet. Heraf fremgår det blandt andet, at svenske myndigheder skal høres i henhold til Espookonventionen og at der skal gennemføres en VVM-procedure med tilhørende offentlighedsfase. Dette notat sammenfatter de indkomne bemærkninger til VVM-redegørelse vedrørende en vindmøllepark Middelgrunden. Der har tidligere været gennemført 2 offentlige høringer samt afholdt offentligt møde. De visuelle konsekvenser af en placering på Middelgrunden var ved disse lejligheder hovedanken imod projektet. Den visuelle udformning af det nuværende reducerede projektforslag bestående af 20 vindmøller opstillet i en bue, skal ses som et resultat af den forudgående høringsproces. De svenske myndigheder blev hørt i henhold til Espoo-konventionen den 10. juni I denne forbindelse gav de svenske myndigheder udtryk for et ønske om at deltage i den danske VVMprocedure. Ansøgning med tilhørende VVM-redegørelse fra projektansøger blev den 23. juli 1999 sendt til relevante høringsparter med høringsfrist den. 20. september Se vedlagte udsendelsesliste. VVM-proceduren blev den 24. juli 1999 annonceret i Politiken og Berlingske Tidende, samt i de regionale udgaver i Søndagsavisen i Nordsjælland og Københavnsområdet (den 1. august). VVM-redegørelsen kunne besigtiges på hovedbibliotekerne i København, Frederiksberg, Gentofte, Lyngby og Tårnby. Desuden kunne VVM-redegørelsen med tilhørende bilag gennemses i EnergiOplysningen og i Miljøbutikken.

10 10 Energistyrelsens vurdering Energistyrelsen finder, at VVM-redegørelsen for det foreslåede projekt bestående af 20 vindmøller på Middelgrunden i Øresund kan lægges til grund for godkendelsen under forudsætning af, at der i forbindelse med supplerende undersøgelser foretaget efter offentliggørelsen af VVM-redegørelsen ikke fremkommer nye oplysninger vedrørende miljøbelastningen fra projektet, der giver anledning til væsentlige nye argumenter imod projektforslaget. Følgende vilkår forventes at indgå i en eventuel endelig godkendelse; at tracéændringer i forhold til det af projektansøger fremsendte materiale skal holde en afstand på mindst 100 meter fra to punkter, hvor der er fundet interessante seismiske data. at bygherre skal foretage en analyse af eventuel påvirkning af sedimentspredning af naturbeskyttelsesområdet ved Saltholm Flak inden anlægsarbejdet igangsættes. at bygherre skal følge Miljøkontrollens anvisninger i forbindelse med anlægsarbejdet, og at der foretages landdeponering eller anvendes anlægs- og arbejdsmetoder i områderne fra de værst forurenede positioner for møllefundamenter samt kabeltrace, der begrænser spredning af forurenet materiale til ubetydelige niveauer. at bygherre forhandler med Miljøkontrollen om tidspunktet for anlægsarbejde, med henblik på at foretage arbejdet i en periode, der er gunstig i forhold til den påvirkning, sedimentspild medfører. at et moniteringsprogram af ålegræssets udbredelse skal igangsættes inden anlægsarbejdet. at anlægsaktiviteterne skal foregå på en måde, som ikke påvirker fiskeriet unødigt. at bygherre gennemfører forhandlinger med erhvervsfiskerne om eventuelle erstatninger for mistede fiskerimuligheder under og efter anlægsarbejdet i henhold til 17 i Saltvandsfiskeriloven. at bygherre koordinerer opstilling af vindmøller på Middelgrunden med forsvarskommandoen. at bygherre, hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til etablering af en ekstra radar. at bygherre, hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til afmærkning i forbindelse med sejlads og luftfart. at bygherre skal forhandle med Kystinspektoratet for at finde en tilfredsstillende løsning for sikring af kabler. at bygherre i forbindelse med dette specielle kystnære anlæg anvender oliefrie kabler for at forebygge risiko for efterfølgende forurening. at Miljøstyrelsens anbefalinger med hensyn til vandgennemstrømning følges. at bygherre følger de vilkår for projektets gennemførelse før, under og efter etablering, som fremført af Farvandsvæsnet.

11 11 Det er Miljøkontrollen, der er miljøgodkendelses- og tilsynsmyndighed for projektet jf. miljøbeskyttelsesloven 27 stk. 2 samt i forbindelse med lov om beskyttelse af havmiljøet jf. bek. 975 af 19. december 1986 om dumpning af optaget havbundsmaterialer, (klapning). Sammenfatning af bemærkninger fremsat i forbindelse med høringssvar med dertil knyttede kommentarer De indkomne høringssvar, som beskrives i det følgende, har især omhandlet påvirkning af det visuelle miljø, forureningsforhold i forbindelse med anlægsarbejdet, påvirkning af fiskeri og andre ressourcemæssige interesser samt forhold vedrørende sejlads og kommunikation. De indkomne bemærkninger for hver af disse 4 hovedområder er kort refereret med henvisning til høringsmyndighed/organisation, hvorefter der gives en kommentering og eventuel reference til eventuelle supplerende undersøgelser samt Energistyrelsens anbefaling. Det skal indledningsvist nævnes, at det fra både dansk og svensk side er blevet fremført, at der bør udarbejdes en fælles svensk/dansk handlingsplan eller VVM-lignende procedure for vindmølleudbygningen i hele Øresundsregionen. Dette skal ses i sammenhæng med, at der fra svensk side også er et ønske om at etablere havvindmøller i Øresund blandt andet på Lillegrunden. En fælles svensk/dansk handlingsplan har imidlertid ikke konsekvenser for projektforslaget på Middelgrunden. Bemærkninger til påvirkning af det visuelle miljø Det er fra Skov- og Naturstyrelsen, Københavns Amt, Gentofte Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune, Akademirådet, Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse og 2 privatpersoner blevet fremført, at projektet vil påvirke det visuelle miljø og derfor ikke bør etableres. På den anden side er det også blevet fremført af Skov- og Naturstyrelsen, at projektforslaget kan betragtes som en løsning, der i det mindste byarkitektonisk relaterer sig til både byens form og historiske udvikling. Energistyrelsen, som er godkendelsesmyndighed under Miljø- og Energiministeriet skal derfor foretage en afvejning mellem på den ene side hensynet til det nære visuelle miljø og på den anden side Danmarks energipolitiske målsætninger. Middelgrundsprojektet imødekommer i den sammenhæng de særlige lokale ønsker i København om at bidrage positivt til Danmarks energipolitiske målsætninger. Der vil endvidere kunne drages erfaringer fra etablering af projektet i forbindelse med den foranstående større udbygning med havvindmøller. Projektet forventes at medvirke til at fastholde Danmarks førende position inden for prioritering af vedvarende energi. Projektetforslaget består af 20 vindmøller placeret mellem 1,4 - og 3,5 km fra Københavns kyst opstillet i en bue med et cirkelslag på ca. 3,3 km. Som beskrevet i VVM-redegørelsen har projektet en udformning, der forsøger at begrænse den visuelle belastning. Projektforslagets begrænsede

12 12 visuelle belastning sammenholdt med det positive bidrag til Danmarks energipolitiske målsætninger ligger til grund for, at Energistyrelsens anbefaler at projektet realiseres. Lyngby-Taarbæk Kommune ønsker at der foretages en visualisering fra Springforbi. Der er efterfølgende foretaget en visualisering fra Springforbi af projektforslaget. Projektansøger har fremsendt resultatet til Skov- og Naturstyrelsen. Skov- og Naturstyrelsen har bedømt resultaterne af den nye visualisering fra Springforbi. Det er ikke Skov- og Naturstyrelsens opfattelse, at den nuværende placering af vindmølleparken vil påvirke udsigten fra Springforbi væsentligt og derved genere intentionerne i Springforbiplanen. Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse foreslår, at en alternativ placering på Peberholmen inddrages i vurderingen. Peberholmen som en mulig alternativ placering er beskrevet på side 33 i VVM-redegørelsen. Det fremgår her, at en placering på Peberholmen ikke er et realistisk alternativ fordi det er en del af et internationalt naturbeskyttelsesområde nr. 142 "Saltholm og omliggende hav", at der kun vil kunne opstilles 2-4 møller samt, at Øresundsforbindelsen på nuværende tidspunkt ikke er interesseret i opstilling af vindmøller. Skov- og Naturstyrelsen har oplyst, at en alternativ placering på Peberholmen, er problematisk, i og med at der er tale om et internationalt naturbeskyttelsesområde. Energistyrelsen anbefaler derfor, at der ikke arbejdes videre med dette alternativ. Gentofte Kommune foreslår en alternativ placering på Saltholm Flak. Saltholm Flak som en mulig alternativ placering er beskrevet på side i VVM-redegørelsen. Det fremgår her; - at en placering på Saltholm Flak, ud over at være i tilknytning til et internationalt naturbeskyttelsesområde (nr. 142), ikke er et realistisk alternativ, fordi det ikke findes økonomisk rentabelt at opføre en mindre park, som foreslået på Middelgrunden, og at en større park vil være problematisk af blandt andet visuelle årsager. Energistyrelsen anbefaler derfor, at der ikke arbejdes videre med dette alternativ eller lignende. En borger fremfører, at projektet bør opgives på grund af den eventuelle negative mentalhygiejniske effekt forbundet med projektet. Energistyrelsen er af den opfattelse, at projektforslaget om en vindmøllepark på Middelgrunden bestående af 20 vindmøller som beskrevet i den visuelle analyse i VVM-redegørelsen har fået en udformning, der forsøger at begrænse den visuelle belastning. Vindmøllerne er placeret så langt fra land, at det vil være vanskeligt at vurdere om møllernes tilstedeværelse vil kunne have en mental negativ påvirkning set i lyset af de øvrige tekniske anlæg der findes i Øresundsområdet. Energistyrelsen finder, at en undersøgelse af eventuelle negative mentalhygiejniske effekter ikke udarbejdes.

13 13 Bemærkninger til forureningsforhold i forbindelse med anlægsarbejdet Skov- og Naturstyrelsen og Fiskerivärket efterlyser dokumentation for effekten af anlægsarbejdet såsom størrelsen af påvirkningsområdet for sedimentspredning og tungmetalforekomst i sediment fra hver enkelt møllefundament. Det fremhæves, at fremstillingen af forureningstilstanden på den gamle klapplads er utilfredsstillende og bør præciseres, og, at især kviksølvs udvaskningens effekter på fødekæden bør vurderes ved boreprøver ved mølleplaceringerne herunder en vurdering af en påvirkning fra anlægsarbejdet af det internationale naturbeskyttelsesområde ved Saltholm Flak. Til denne bemærkning kan det oplyses, at der er foretaget prøveboringer ved de konkrete placeringer, hvilket fremgår af rapporten Forurening af sediment på Middelgrunden, september 1999, KB/Middelgrundens Vindmøllelaug. Det bliver opstillet som et vilkår, at bygherre skal foretage en analyse af en eventuel påvirkningen af sedimentspredning af naturbeskyttelsesområdet ved Saltholm Flak inden anlægsarbejdet igangsættes. Miljøstyrelsen påpeger, at visse møllepositioner er forurenede med kviksølv. De samme positioner er også hyppigt forurenede med bly og kobber og i sjældnere tilfælde med krom eller zink. Blandt disse metaller er kviksølv i en fareklasse for sig selv. Derfor foreslår Miljøstyrelsen udfra af en samlet afvejning af miljørisici, at overveje muligheden for en deponering på land af det mest forurenede materiale. Det øvrige materiale bør kunne klappes på Middelgrunden efter Miljøkontrollens anvisninger. Miljøstyrelsen anbefaler endvidere, at der anvendes særlig skånsomme grave /deponeringsmetoder med anlæggelse af en eventuel vindmøllepark, og, at det bør overvejes at stille krav om at sedimentspildet lægges på de dele af året hvor naturen tåler mest snarere end at anvende en bestemt grænseværdi for spildet. Fiskeridirektoratet fremfører, at der ikke bør klappes forurenet materiale fra projektet på Middelgrunden. Det opstilles som vilkår, at bygherre følger Miljøkontrollens anvisninger i forbindelse med anlægsarbejdet, og at der foretages landdeponering eller anvendes anlægs og arbejdsmetoder i områderne fra de værst forurenede positioner for møllefundamenter samt kabeltrace, der begrænser spredning af forurenet materiale til ubetydelige niveauer. Endvidere opstilles det som vilkår, at bygherre forhandler med Miljøkontrollen om tidspunktet for anlægsarbejde, med henblik på, at foretage arbejdet i en periode der er mest gunstig, i forhold til den påvirkning sedimentspild medfører. Miljøkontrollen fremhæver, at et moniteringsprogram af ålegræssets udbredelse skal igangsættes inden anlægsarbejdet. Undersøgelserne bør koordineres med NOVA Det opstilles som vilkår, at et moniteringsprogram af ålegræssets udbredelse skal igangsættes inden anlægsarbejdet.

14 14 Bemærkninger til påvirkning af fiskeri og andre ressourcemæssige interesser Länstyrelsen i Skåne Län fremfører, at VVM-redegørelsen bør suppleres med en udredning, der viser om Middelgrunden er et optimalt valg m.h.t. udnyttelsen af naturressourcer ved sammenligning af andre alternative placeringer i havområdet omkring Sjælland. Eftersom en vindmøllepark på Middelgrunden er igangsat som et lokalt initiativ i København, er det Energistyrelsens opfattelse, at der ikke vil være nogle alternative placeringsmuligheder uden for Øresundsregionen. Der henvises i øvrigt til side i VVM-redegørelsen hvor der foretages en afvejning af alternativer til et vindmølleprojekt og alternative placeringer i Øresundsområdet ud for København. Energistyrelsen finder derfor, at der ikke foretages yderligere afvejninger i forhold til det fremførte. Fiskeridirektoratet fremfører, at anlægsaktiviteterne bør foregå om efteråret og vinteren, hvor påvirkningen af fiskeriet er mindst. Det opstilles som vilkår, at anlægsaktiviteterne skal foregå på en måde, hvor det vil påvirke fiskeriet mindst muligt. Fiskeridirektoratet pointerer, at der i henhold til 17 i Saltvandsfiskeriloven skal gennemføres forhandlinger med erhvervsfiskerne om eventuelle erstatninger for mistede fiskerimuligheder under og efter anlægsarbejdet. Bygherre bør pålægges at forhandle områderne fra anlægsaktiviteterne med erhvervsfiskerne. Det opstilles som vilkår, at bygherre gennemfører forhandlinger med erhvervsfiskerne om eventuelle erstatninger for mistede fiskerimuligheder under og efter anlægsarbejdet. Länstyrelsen i Skåne Län, Fiskerivärket og Svenske Fiskeres Rigsforbund fremfører, at eventuelle effekter på fisks vandringer gennem Øresund hvad angår støj, infralyd og vibrationer bør tages med i et kontrolprogram for at kunne drage erfaringer i andre havvindmølle projekter. Danmarks Fiskeriundersøgelser er, i forbindelse med etablering af vindmølleparker ved Læsø og Horns Rev, i øjeblikket i færd med at udarbejde en redegørelse om de forventede effekter af støj og elektromagnetisk påvirkning på fisk og havpattedyr. Redegørelsen vil alene blive baseret på litteraturstudier og vil ikke omfatte feltundersøgelser. Baseret på redegørelsen vil DFU vurdere, om der er behov for egentlige undersøgelser og herunder udarbejde forslag til evt. overvågningsprogram. Først når arbejdet med redegørelsen er færdig vil Danmarks Fiskeriundersøgelser have den fornødne viden til at kunne vurdere, om støj og vibrationer fra vindmølleparker generelt kan forventes at påvirke fisk og mere specielt om parken på Middelgrunden kan forventes at påvirke en række fiskearters, som sild, hornfisk, stenbider og ål, vandring gennem Øresund. Det er Energistyrelsens vurdering, at spørgsmålet om iværksættelse af et undersøgelsesprogram om støj, infralyd og vibrationers indvirkning på fisks vandringer bør afvente de vurderinger, som foretages i forbindelse med etablering af vindmølleparker ved Læsø og Horns Rev.

15 15 Svenske Fiskeres Rigsforbund påpeger, at miljøkonsekvensvurderingen i VVM redegørelsen burde indrage påvirkningen af de biologiske forudsætninger i området, antallet af erhvervsfiskere i området, fangstmængder, fangstværdier, samt projektets påvirkning af erhvervsfiskeriet i nærområdet, i Østersøen og i Kattegat. Danmarks Fiskeriundersøgelser finder ud fra det tilgængelige materiale ikke grund til at stille spørgsmålstegn ved konklusionerne vedr. fiskeri på side 47 for så vidt angår andre effekter end lyd og vibrationer. Danmarks Fiskeriundersøgelser mener imidlertid ikke, at der er belæg for VVM-redegørelsens konklusion på side 46, om en øget flora og fauna i området efter nogle år, da der ikke er foretaget en analyse af, om de to biotoper (Vindeby og Middelgrunden) er så ens, at der kan forventes sammenlignelige "kunstige rev" effekter. Da der ifølge Fiskeridirektoratet ikke findes nogle officielle fangststatistikker for fiskeriet specifikt på Middelgrunden er det Energistyrelsens vurdering, at det ikke vil give nogen mening, at undersøge en eventuel påvirkning af fiskeriet i området omkring Middelgrunden efter eventuel etablering af en vindmøllepark i området. Miljøstyrelsen fremfører, at det er tilrådeligt at overveje om der bør foretages en vis afgravning, så det kan sikres at anlægget får en så neutral effekt så muligt på vandgennemstrømningen. Energistyrelsen finder, at Miljøstyrelsen anbefalinger følges. Københavns Amt fremfører, at selvom projektet vil afhjælpe CO2 regnskabet er der tale om en relativ dyr elproduktion set i forhold til andre vindmølleprojekter. Det er Energistyrelsens vurdering, at Middelgrundsprojektet i elproduktionssammenhæng kan sammenlignes med en god landplacering, og derfor er berettiget på linje med øvrige initiativer, der prioriterer vedvarende energi. Bemærkninger til forhold vedrørende sejlads og kommunikation m.v. Forsvarsministeriet og Flyveteknisk Kommando opstiller som krav, at opstilling af vindmøller på Middelgrunden skal koordineres med Forsvarskommandoen. Forsvarskommandoen har oplyst, at foranstaltninger til imødegåelse af den forringede radardækning ved opstilling af de omtalte vindmøller vil være etablering af en ekstra radar, og at udgifter hertil vil blive pålagt bygherre. Det opstilles som vilkår, at bygherre koordinerer opstilling af vindmøller på Middelgrunden med Forsvarskommandoen, og at bygherre hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til etablering af en ekstra radar. Forsvarsministeriet, Farvandsvæsnet og Søfartsstyrelsen indstiller, at yderligere afmærkning for sejlads og flytrafik kan kræves. Det opstilles som vilkår, at bygherre, hvis det findes nødvendigt, kan pålægges at afholde udgifter til afmærkning i forbindelse med sejlads og luftfart.

16 16 Kystinspektoratet bemærker, at kabler der dækkes med betonsække ikke forekommer sikkert, hvorfor en anden løsning bør findes. Det opstilles som vilkår, at bygherre skal forhandle med Kystinspektoratet for at finde en tilfredsstillende løsning for sikring af kabler. Länstyrelsen i Skåne Län fremfører, at VVM-redegørelsen bør suppleres med en mere detaljeret risiko- og sikkerhedsanalyse vedrørende sejlads også med en forudsætning om et øget fartøjstrafik samt en analyse af konsekvenser ved en eventuel ulykke. Länstyrelsen er af den opfattelse, at dette punkt bør udredes i et samarbejde mellem danske og svenske myndigheder, for herved at få et mere fuldstændigt billede af risiko- og sikkerhedsaspekterne i det berørte område. Søfartsstyrelsen oplyser, at området for den planlagte vindmøllepark på Middelgrunden er afmærket, og at der ikke er angivet vandybder i søkortet. Middelgrunden har gennem flere år på søkort været angivet med advarselsbetegnelsen undervandshindringer. De lave vandybder udelukker at et stort skib påsejler en vindmølle. Området ligger endvidere så langt fra skibes drejepunkter, at en vindmøllepark ikke vil være udsat for risiko som følge af skibes kursændringer. Energistyrelsen vurderer på den baggrund, at der ikke foretages yderligere risiko- og sikkerhedsanalyse vedrørende sejlads. Dansk Sejlunion fremfører, at VVM-redegørelsen bør suppleres med en nærmere belysning af, hvad ændringer i Drogden Vessel Traffic for radar og radioer kan betyde for usikkerhed for skibsfarten. Søfartsstyrelsen oplyser, at sejladsforholdene i Drogden er blevet forbedret efter tunnelbyggeriet, hvilket har medført, at gennemsejling af området i fremtiden vil kunne foretages uden kursændringer og således fjerne den usikkerhed i navigationen som den tidligere sejlrute kunne give. Energistyrelsen vurderer på den baggrund, at der ikke foretages yderligere analyse vedrørende usikkerhed for skibsfarten. Miljøstyrelsen indstiller, at der primært bør anvendes oliefrie kabler for at forebygge risiko for efterfølgende forurening, som følge af mulige utætheder på kablerne, som måtte opstå i kablernes levetid. Det opstilles som vilkår, at bygherre anvender oliefrie kabler for at forebygge risiko for efterfølgende forurening. Farvandsvæsnets opstiller en række vilkår for projektets gennemførelse før, under og efter etablering. Det opstilles som betingelse, at bygherre følger de vilkår for projektets gennemførelse før, under og efter etablering som fremført af Farvandsvæsnet.

17 17 Bilag II Sammenfatning af høringssvar i forbindelsen med VVM redegørelse vedrørende en vindmøllepark Middelgrunden Myndigheder Skov- og Naturstyrelsen Skov- og Naturstyrelsen vurderer, at opstilling af vindmøller på Middelgrunden vil virke forstyrrende på Københavns historiske byprofil. Opstilling af 20 vindmøller i en bue må efter Skov og Naturstyrelsens opfattelse betragtes som en løsning, der i det mindste byarkitektonisk relaterer sig til både byens form og historiske udvikling. De eksisterende møller på Lynetten, som i dag er indpasset i områdets bebyggelsesmæssige helhed, vil i sammenhæng med møllerne på Middelgrunden få et visuelt uheldigt samspil. En langsigtet saneringsplan for Lynettemøllerne bør derfor indgå i det videre arbejde. Skov- og Naturstyrelsen bemærker, at der ikke ligger dokumentation for effekten af anlægsarbejdet såsom størrelsen af påvirkningsområdet for sedimentspredning og tungmetalforekomst i sediment fra hver enkelt møllefundament. En påvirkning af det internationale fuglebeskyttelsesområde ved Saltholm flak er dermed ikke direkte belyst eller udelukket i miljøredegørelsen. Disse forhold bør afklares inden anlægsarbejdet begynder, hvilket miljøredegørelsen også lægger op til. Det kulturhistoriske kontor i Skov- og Naturstyrelsen har godkendt en afrapportering fra National museet vedrørende Marinarkæologiske forundersøgelser efter stenalder bopladser på Middelgrunden. Det stille som vilkår, at skulle der blive tale om tracéændringer, skal der holdes en afstand på mindst 100 meter fra to punkter hvor der er fundet interessante seismiske data. Miljøstyrelsen Miljøstyrelsen gør opmærksom på, at det er Miljøkontrollen der er miljømyndighed for området ved Middelgrunden. Ifølge miljøbeskyttelseslovens 27, stk. 2, er det Københavns Kommune, der giver fornøden tilladelse hvis stoffer der er aflejres i havet påvirkes så de kan forurene vandet. Miljøstyrelsen kommenterer i detaljer VVM-redegørelsen, og foreslår nedenstående præciseringer og korrektioner. Det påpeges bl.a., at fremstillingen af forureningstilstanden på den gamle klapplads er utilfredsstillende, og at der anvendes særlig skånsomme grave /deponeringsmetoder ved anlæggelse af en eventuel vindmøllepark.

18 18 Miljøstyrelsen har følgende kommentarer til VVM-redegørelsen om vindmøller på Middelgrunden: s , 1. afsnit: Opfyldningen er ca. 4,3 mio. m3 ikke 1,6 mio. m3. s afsnit: Fremstillingen af forureningstilstanden på den gamle klapplads er utilfredsstillende. Alle analyser burde offentliggøres med tilhørende kort. Endvidere er det ikke korrekt, at det er umuligt at give et fyldestgørende billede af forureningstilstanden. Det vil antageligt bare være dyrt og måske ikke stå mål med anstrengelserne. s. 15: Det fremgår dog allerede af det offentliggjorte materiale i Tabel 4.1, at kviksølvniveauerne på mindst to ud af 27 prøvetagningspositioner er stærkt forhøjede. Referencen er i øvrigt forkert! Det er Miljøprojekt 22, juni 1980 der er refereret til. Det skal foreslås følgende: Der skal anvendes særligt skånsomme grave/deponeringsmetoder i forbindelse med anlæggelse af en eventuel møllepark. Med de høje kviksølvværdier, der er konstateret, kan der ske en ikke uvæsentlig forurening af Øresund og Københavns Havn. En indledende øvelse må være en bedre prøvetagning og dermed et bedre beslutningsgrundlag. s afsnit: Rettes til : På grundlag af de gennemførte undersøgelser kan det konkluderes... s sidste afsnit: En mere fyldig geoteknisk beskrivelse havde været ønskelig. Beskrivelsen kan ikke bære konklusionen Generelt.. ikke... nævneværdigt forurenet. s afsnit 4.9: Hydrografi og bundforhold: Beskrivelsen af hydrografien er utilfredsstillende, fordi den er for enkel og for generel. s , 1. afsnit: SEMAC s datamateriale (foto m.m.) om vegetation kunne have været anvendt s afsnit: Hvordan er fundamenternes udformning blevet testet i hydrodynamisk henseende? s. 30: Der bør primært anvendes oliefrie kabler for at forebygge risiko for efterfølgende forurening som følge af mulige utætheder på kablerne, som måtte opstå i kablernes levetid. s : Der bør være opgivelse af spildet i % både ved gravearbejde + skubben til side s. 37: Udslippet af tungmetaller kan eventuelt være misvisende (se ovenstående bemærkning om kviksølv). s. 46: Flora og fauna. Med tanke på tidligere tiders opfyldninger på Middelgrunden af forskellige materialer virker det som et svagt argument, at der skulle komme en rigere flora og fauna bare fordi der sættes

19 19 endnu flere kunstige materialer ud på Middelgrunden. s. 47: Formodningen om en forskydning imellem forskellige arter af fisk er der ikke argumenteret grundigt nok for. Er formodningen kun baseret på torsks indtagelse af andre fisk i nærheden af møllefundamenterne? s. 48: Vandgennemstrømningen 3. afsnit, første linie rettes til I forbindelse med etableringen af Øresundsforbindelsens kyst-til-kyst anlæg foretages der kompensationsafgravning. s afsnit: Uklart hvad der egentligt menes. Afsnittet foreslås slettet. s. 52 Afsnit 8.2: Det bør overvejes, at stille krav om, at sedimentspildet lægges på de dele af året, hvor naturen tåler mest snarere end at anvende en bestemt grænseværdi for spildet. Der har været gode erfaringer fra Øresundsforbindelsens kyst-til-kyst anlæg ved netop at fordele spildet i tid og rum. s. 53: Hvorledes er formodningen om en lav artsdiversitet dokumenteret? Miljøstyrelsen har følgende kommentarer til beskrivelse af geotekniske og hydrografiske forhold der er fremsendt af projektansøger efter høringsfristens udløb: Rapporten "Forurening af sediment på Middelgrunden", september 1999 viser at visse dele er forurenede med kviksølv. De samme positioner er også hyppigt forurenede med bly og kobber i sjældnere tilfælde med krom eller zink. Derfor foreslår Miljøstyrelsen udfra af en samlet afvejning af miljørisici at overveje muligheden for en deponering på land af det mest forurenede materiale. Det øvrige materiale bør kunne klappes på Middelgrunden efter Miljøkontrollens anvisninger. I rapporten "Vindmøller på Middelgrunden. Påvirkning af vandstrømningsforhold, revideret type vindmøllefundamenter" anføres, at såfremt der kan findes områder som er egnede til kompensationsafgravninger, kan møllefundamenternes effekt på vandføringen kompenseres ved afgravninger på i størrelsesordenen ca m3. Der er ifølge rapporten angiveligt en minimal effekt, som der ikke umiddelbart kan være en miljømæssigt begrundet mening i at forlange imødegået i form, af kompenserende afgravninger. Imidlertid anser Miljøstyrelsen det alligevel tilrådeligt netop at overveje om der bør foretages en vis afgravning, så det kan sikres at anlægget får en så neutral effekt så muligt på vandgennemstrømningen. Erfaringen igennem de seneste 20 år viser, at der er sket indskrænkninger

20 20 i Øresunds tværsnitsareal igennem nyanlæg. Fiskeridirektoratet Fiskeridirektoratet har haft ansøgningen til høring hos Danmarks Fiskeriforening, Dansk Konsumfiskeriforening, Danmarks Sportsfiskerforbund samt Fiskeriinspektoratet Øst, Afdelingen i Roskilde. Det oplyses, at erhvervsfiskerne fortsat er modstandere af projektet. Fiskeridirektoratet anbefaler, at anlægsaktiviteterne bør foregå om efteråret og vinteren, hvor påvirkningen af fiskeriet er mindst. Eventuelle arbejdsområder bør være så små som muligt, og bygherre bør pålægges at forhandle områderne med erhvervsfiskerne. Det frarådes, at der klappes forurenet materiale fra projektet på Middelgrunden. De i VVM-redegørelsen nævnte spildprocenter fra Øresundsforbindelsen stemmer ikke overens med de erfaringer, erhvervsfiskerne har oplyst overfor Fiskeridirektoratet. Sedimentfanerne har i den forbindelse været stærkt genererede for fiskeriet. Det nævnes, at fisk er skræmt væk, og at redskaber er blevet tilsmudset. Fiskeridirektoratet anbefaler, at der i henhold til 17 i Saltvandsfiskeriloven skal gennemføres forhandlinger med erhvervsfiskerne om eventuelle erstatninger for mistede fiskerimuligheder under og efter anlægsarbejdet. Søfartsstyrelsen Søfartsstyrelsen har ingen indvendinger imod projektet. Henviser i øvrigt til at etablering og drift af vindmølleparken, i henhold til lov nr. 900 af 16. december 1998 om sikkerhed til søs, skal afpasses sejlads på tværs af sejlruten. Evt. yderligere afmærkning kan kræves uden udgifter for Søfartsstyrelsen. Søfartsstyrelsen har endvidere kommenteret synspunkter fremført af Länstyrelsen i Skåne og Dansk Sejlunion. Søfartsstyrelsen oplyser, at området for den planlagte vindmøllepark på Middelgrunden er afmærket og, at der ikke er angivet vandybder i søkortet. Middelgrunden har gennem flere år på søkort været angivet med advarselsbetegnelsen undervandshindringer. De lave vandybder udelukker at et stort skib påsejler en vindmølle. Området ligger endvidere så langt fra skibes drejepunkter, at en vindmøllepark ikke vil være udsat for risiko som følge af skibes kursændringer.

21 21 Søfartsstyrelsen oplyser endvidere, at sejladsforholdene i Drogden er blevet forbedret efter tunnelbyggeriet, hvilket har medført, at gennemsejling af området i fremtiden vil kunne foretages uden kursændringer og således fjerne den usikkerhed i navigationen som den tidligere sejlrute kunne give. Farvandsvæsnet Farvandsvæsnet har ingen indvendinger til projektet, men opstiller krav til afdækning af kabler. Der vil evt. blive stillet krav om yderligere afmærkning. Betingelserne for sejlads kan evt. ændres, hvis der foretages en komplet opmåling af Middelgrunden. Farvandsvæsnet opstiller endvidere en række vilkår ved en evt. tilladelse. Vilkårene opstilles for projektets gennemførelse før, under og efter etablering. Før etableringen: 1. Farvandsvæsenet skal anmode om snarest muligt at modtage en koordinatliste (f.eks. UTMkoordinater) over de to kablers tracé. 2. Der må ikke uden myndighedernes forudgående accept afviges fra de godkendte kabeltracéer samt de godkendte placeringer af vindmøllerne. 3. Senest 4 og gerne 6 uger før arbejdets forventede påbegyndelse, skal Farvandsvæsenet underrettes herom vedlagt arbejdsbeskrivelse med angivelse af anvendte arbejdsfartøjer og sejladshindringers udstrækning. Desuden skal der vedlægges en tidsplan for arbejdet. 4. På baggrund af de meddelte oplysninger skal der - med udgangspunkt i forslag fra bygherre eller entreprenør - optages forhandlinger med Farvandsvæsenet om trafikkens sikring og eventuel midlertidig afmærkning under arbejdets udførelse. 5. Herefter skal Farvandsvæsenet holdes løbende underrettet om ændringer af tidspunkter eller arbejdsmetoder m.m. Under etableringen: 1. Vindmøller og kabler skal etableres med størst mulig nøjagtighed på de godkendte placeringer og i de godkendte tracéer. 2. Der må ikke uden Farvandsvæsenets forudgående tilladelse forekomme dybdeforringelser under eller efter arbejdets udførelse. Efter etableringen 3. Samtidig med arbejdets afslutning skal Farvandsvæsenet underrettes herom. 4. Snarest muligt efter arbejdets afslutning skal Farvandsvæsenet samt Kort & Matrikelstyrelsen have tilsendt følgende: - Tegninger og planer i målestok 1:4.000 eller bedre, der viser vindmøllernes og kablernes

22 22 nøjagtige placeringer. På planerne skal desuden angives og beskrives vrag og andre objekter ud over naturlige forekomster, der eventuelt konstateres under arbejdets udførelse. - Plan der viser vanddybderne omkring vindmøllerne og over/langs kabeltracéerne. - Tegning i samme målestok og med vertikal målestok 1:250 over kabeltracéernes længdeprofiler, der viser kablernes placering i forhold til DNN og havbund. - Koordinater (UTM eller GI-34) for vindmøllernes og kablernes nøjagtige placeringer. 5. Farvandsvæsenet forbeholder sig ret til for bygherres regning at kræve afmærkning eller belysning af vindmølleparken, hvis det viser sig påkrævet, jf. 4 i Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 229 af 4. april Ved eventuelle senere reparationer af anlægget, der kan berøre skibsfarten i området, skal Farvandsvæsenet af hensyn til meddelelse i Efterretninger for Søfarende underrettes herom. Såfremt en reparation foranlediger ændringer i kablernes placering eller nedgravningsdybde, skal Farvandsvæsenet have tilsendt ajourførte tegninger og koordinater. 12. Når anlægget ikke længere anvendes efter sin bestemmelse, skal det fjernes fuldstændigt, såfremt der ikke opnås godkendelse til anden anvendelse. Kystinspektoratet Kystinspektoratet har ingen bemærkninger til projektet. Kystinspektoratet gør dog opmærksom på, at beskyttelse af kabler med betonsække ikke forekommer sikkert. Forsvarsministeriet Forsvarsministeriet påpeger, at der i perioden frem til 2004 forudses ændringer i forsvarets radardækning og, at en evt. opstilling af vindmøller koordineres med Forsvarskommandoen. Der foregår drøftelser mellem Statens Luftfartsvæsen, Forsvarskommandoen og Flyvetaktisk Kommando om fastlæggelse af lysafmærkning af møller over 100 m. Energistyrelsen anmodes om at informere Flyvetaktisk Kommando om møllernes nøjagtige position og, at møllerne, hvis Flyvetaktisk Kommando finder det nødvendigt, bliver lysafmærket. Forsvarskomandoen har i brev af 21. oktober oplyst overfor projektansøger, at foranstaltninger til imødegåelse af den forringede radardækning ved opstilling af de omtalte vindmøller vil være etablering af en ekstra radar, og at udgifter hertil vil blive pålagt bygherre. Københavns Havn Københavns Havn har ingen bemærkninger Danmarks Miljøundersøgelser Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Kystzoneøkologi har ikke bemærkninger for så vidt angår

23 23 fugle og sæler i forhold til en vindmøllepark på Middelgrunden. Københavns Kommune Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har anmodet Miljøkontrollen om bemærkninger. Miljøkontrollen vurderer på baggrund af VVM-redegørelsen, at projektet, under iagttagelse af visse forholdsregler, kan gennemføres uden væsentlige kort- eller langsigtede negative konsekvenser for vandmiljøet i Øresund. Miljøkontrollen påpeger, at de i rapporten angivne kviksølvkoncentrationer er fejlagtigt refereret og i virkeligheden er lavere. På baggrund af foreliggende resultater og de yderligere undersøgelser af sedimentets sammensætning der foretages af bygherre på de aktuelle positioner for placering af vindmøllefundamenter vil det være muligt at opstille krav til håndtering af sediment, - evt. tilladelse til klapning bortskrabning eller deponering af sediment. Eftersom sedimentet optages på søterritoriet er det ikke omfatte af den kommunale anvisningspligt, men Miljøkontrollen vil dog gerne medvirke med vejledning omkring håndtering af sediment på land, og anbefaler at der hurtigt igangsættes arbejde med beskrivelse af forskellige løsningsmodeller. Monitering af ålegræssets udbredelse anbefales som miljøindikator for anlægsarbejdets påvirkning af havmiljøet. Det anbefales at et moniteringsprogram igangsættes inden anlægsarbejdet og, at undersøgelserne koordineres med NOVA Københavns Amt (A) og (F) i amtsrådet i Københavns Amt har ingen bemærkninger, i og med den foreslåede placering ligger uden for Amtets område. (C), (V) og (O) påpeger at den samfundsmæssige værdi, herunder den samfundsøkonomiske værdi, ved etablering af projektet er tvivlsom, idet projektet vil afhjælpe CO2 regnskabet, men resultatet opnås gennem dyr elproduktion set i forhold til andre vindmølleprojekter. Endvidere vil projektet påvirke det visuelle miljø for borgere i amtet med deraf følgende æstetiske forringelser. Gentofte Kommune Byplanudvalget i Gentofte Kommune fastholder at være imod placeringen af vindmølleparken. På baggrund af visionaliseringsundersøgelsen har byplanudvalget tidligere anbefalet en alternativ placering på Saltholm Flak. Der gøres opmærksom på, at Gentoftelisten og Socialdemokratiet er for projektet.

Kystdirektoratet. Fonden Snekkersten Havn Strandvejen 71 D 3070 Snekkersten

Kystdirektoratet. Fonden Snekkersten Havn Strandvejen 71 D 3070 Snekkersten Kystdirektoratet Trafikministeriet Fonden Snekkersten Havn Strandvejen 71 D 3070 Snekkersten Dato: 3. december 2004 J.nr.: 4331-217-211-30 Sagsbehandler: Fuldm. cand. jur. Jøm Bisgaard Deres ref: Principiel

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Syddansk Universitet Campusvej 55 5230 Odense Att. Lars Seidelin Kystdirektoratet J.nr. 16/01406-19 Ref. Peter Lomholt Langdahl 26-05-2016 Sendt pr. mail til lds@biology.sdu.dk Tidsbegrænset tilladelse

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. A/S Storbælt Kystdirektoratet J.nr. 16/01668-15 Ref. Anni Lassen 07-06-2016 Tilladelse til bypass efter KYBL ved Spodsbjerg Færgehavn Kystdirektoratet giver hermed en 2-årige tilladelse til at foretage

Læs mere

Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark i Kattegat mellem Djursland

Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark i Kattegat mellem Djursland Energinet.dk att. Marian Kaagh Tonne Kjærsvej 65 7000 Fredericia 18. december 2008 J.nr. 026014/26044-0043 Ref. Energiforsyningsområdet Side 1/6 Beskrivelse af forundersøgelser for en 400 MW havmøllepark

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at foretage geotekniske undersøgelser, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at foretage geotekniske undersøgelser, på de vilkår som fremgår nedenfor. COWI A/S Casper Skandshus Jensen Jens Chr. Skous Vej 9 8000 Århus C Kystdirektoratet J.nr. 15/00708-9 Ref. Anna L. S. Østergaard 13-08-2015 Tilladelse til at foretage geotekniske undersøgelser i Mariager

Læs mere

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008.

Med venlig hilsen. Lotte Knudsen. 2008 af lov om beskyttelse af havmiljøet, samt senest ændret ved lov nr. 1401 af 27. december 2008. Sund & Bælt Holding A/S Vester Søgade 10 1601 København V Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00094 Ref. Loknu Den 4. juni 2009 Vedr.: Tilladelse til klapning af 9.000 m 3 uddybningsmateriale fra udgravning

Læs mere

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kanaler ved Teglholmen Nord i Københavns Havn COWI A/S Att.: Troels Wenzel Parallelvej 2 2800 Kgs Lyngby Sendt elektronisk til TRW@cowi.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Der er to forslag til hvordan vejen ved Strandpromenaden og Strandvænget lægges udenom (øst for) arbejdsområdet.

Der er to forslag til hvordan vejen ved Strandpromenaden og Strandvænget lægges udenom (øst for) arbejdsområdet. Københavns Kommune Att.: Projektchef Anne Kongsfelt Sendt elektronisk til annkon@tmf.kk.dk (Med kopi til lmo@byoghavn.dk) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Københavns Kommune, Center for Anlæg og Udbud Islands Brygge 37 1505 København V

Københavns Kommune, Center for Anlæg og Udbud Islands Brygge 37 1505 København V Københavns Kommune, Center for Anlæg og Udbud Islands Brygge 37 1505 København V Dato: 3.2.2009 Dokumentnr. 08/00637-32 Sagsbehandler: Natalya Møller Direkte tlf.nr.: 99 63 63 07 Deres reference: Principiel

Læs mere

Tilladelse til renovering af søindfatning syd ved Helsingør Færgeleje

Tilladelse til renovering af søindfatning syd ved Helsingør Færgeleje HH Ferries Helsingör ApS Færgevej 8 3000 Helsingør Sendt elektronisk til hqr@grontmij.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Vindmøller ved Stakroge

Vindmøller ved Stakroge Vindmøller ved Stakroge Debatoplæg Debatperiode: 8/10 2015-5/11 2015 Tillæg nr. 28 til Kommuneplan 2013-2024 Vindmøller ved Stakroge Med dette debatoplæg indledes planlægningen for et konkret vindmølleprojekt

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Nordfyns Kommune Rådhuspladsen 2, Otterup Rådhus 5450 Otterup Kystdirektoratet J.nr. 15/00422-19 Ref. Laura Storm Henriksen 26-06-2015 15/00422 Tilladelse til etablering af slæbested ud for Vestre Strandvej

Læs mere

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram)

Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Udskiftning af signalsystemet på S- banestrækningen Lyngby-Hillerød (Banedanmarks signalprogram) Sammenfattende redegørelse Indkaldelse af ideer og forslag Maj 2011 Forslag til kommuneplantillæg November

Læs mere

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende

VINDMØLLER. GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være. give gode muligheder for produktion af vedvarende VINDMØLLER MÅRUP GRUNDLAG OG FORUDSÆTNINGER Byrådet har som mål, at Århus Kommune skal være CO 2-neutral i 2030. Derfor ønsker Byrådet at give gode muligheder for produktion af vedvarende energi. På den

Læs mere

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn

Tilladelse til etablering af kajakpolo-anlæg ved matrikel nr. 64, Amagerbros Kvarter, Københavns Havn Bryggens Kajakpolo Att. Martin Møller Dannevirkegade 26 1763 København V E-mail: martin@bryggens-kajakpolo.dk Sendt elektronisk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Vejdirektoratet Peter Holt Guldalderen 12 2640 Hedehusene Kystdirektoratet J.nr. 15/00288-20 Ref. Bertram Tobias Hacke 08-06-2015 Sendt på mail til ph3@vd.dk Tilladelse til erosionsbeskyttelse ved Ny Lillebæltsbro

Læs mere

4. Regelgrundlag for miljøgodkendelsesprocedure 31

4. Regelgrundlag for miljøgodkendelsesprocedure 31 Indholdsoversigt 1. Indledning 4 2. Baggrund og status for havmølleudbygningen 7 3. Omø Stålgrunde - natur- og miljøforhold, sejladssikkerhed, fiskeri, råstofindvinding, marinarkæologi og visuelle forhold

Læs mere

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet

Debatoplæg. Vindmøller ved Tollestrup. Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015. Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Forudgående offentlighed xx. xx til xx. xx 2015 Debatoplæg Vindmøller ved Tollestrup Hjørring Kommune Teknik- & Miljøområdet Visualisering nr. 1. Projektets to 140 meter høje vindmøller set fra motorvejsbro

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til renovering af nordmolen i Hundested Havn, Halsnæs Kommune, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til renovering af nordmolen i Hundested Havn, Halsnæs Kommune, på de vilkår som fremgår nedenfor. Hundested Havn Amtsvejen 2 3990 Hundested Kystdirektoratet J.nr. 15/00374-19 Ref. Laura Storm Henriksen 09-06-2015 Tilladelse til renovering af nordmolen i Hundested Havn, Halsnæs Kommune Kystdirektoratet

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013

FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 Næsbjerg Rousthøje Årre Roust 28 FORSLAG TIL TILLÆG NR. VINDMØLLER VED ULVEMOSEN OG BÆKHEDE PLANTAGE ENKELTOMRÅDE 25.10.T01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2010-2022 - FEBRUAR 2013 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING

Læs mere

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3

Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring af lov om letbane på Ring 3 Transport- og Bygningsministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Sendt pr. e-mail til: trm@trm.dk og bgk@trm.dk Dato: 23. november 2015 Vor ref.: CMO Høringssvar vedr. Udkast til Lov om ændring

Læs mere

Dato Sagsbehandler Brev Journal nr. 14. september 2005 Torben Vang TOV/iep Tilladelse_Brejning Havn14-9-05.doc

Dato Sagsbehandler Brev Journal nr. 14. september 2005 Torben Vang TOV/iep Tilladelse_Brejning Havn14-9-05.doc Brejning Båd Klub v/bent Andersson Borggårdsparken 70 7080 Børkop Dato Sagsbehandler Brev Journal nr. 14. september 2005 Torben Vang TOV/iep Tilladelse_Brejning Havn14-9-05.doc 8.75.1-17 Tilladelse til

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Lindø Port of Odense V. Niels Kiersgaard Noatunvej 2 5000 Odense C Kystdirektoratet J.nr. 15/00806-12 Ref. Bertram Tobias Hacke 08-09-2015 Sendt på mail til nk@odensehavn.dk Tilladelse til geotekniske

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Kirk Property A/S Damhaven 5d 7100 Vejle Kystdirektoratet J.nr. 15/00664-24 Ref. Laura Storm Henriksen 26-08-2015 Tilladelse til opfyldning afsluttet med spuns ud for matr. nr. 34 a Engene, Vejle Jorder,

Læs mere

Tilladelse til efterforskning efter ler-silt-sand i Vadehavet ud for Mandø

Tilladelse til efterforskning efter ler-silt-sand i Vadehavet ud for Mandø Jørn Luther Mandø Byvej 26 6760 Ribe Landsplanområdet J.nr. SNS-7321-00034 Ref. pen Den 4. december 2006 Tilladelse til efterforskning efter ler-silt-sand i Vadehavet ud for Mandø Jørn Luther, Mandø, meddeles

Læs mere

Tilladelse til etablering af gangbro over Søndre Refshalebassin i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af gangbro over Søndre Refshalebassin i Københavns Havn Refshaleøens Ejendomsselskab Refshalevej 151 1432 København K Sendt elektronisk til: ks@refshaleoen.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen

Debatoplæg. VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune. Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Miljø- og Fødevareministeriet Naturstyrelsen Debatoplæg VVM-redegørelse for testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune Debatoplæg Testvindmølle ved Husumvej, Drantum, Ikast-Brande Kommune

Læs mere

Kystnære havmølleri Danmark Screening af havmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten Juni 2012

Kystnære havmølleri Danmark Screening af havmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten Juni 2012 Nedenstående er uddrag af materialet for havmøller redigeret, så det passer til uddraget. Kystnære havmølleri Danmark Screening af havmølleplaceringer indenfor 20 km fra kysten Juni 2012 Indledning Denne

Læs mere

Tilladelse til forlængelse af bådebro ved Nokken i Københavns

Tilladelse til forlængelse af bådebro ved Nokken i Københavns Bryggens Bådelaug Att. Michael Bernhard Sendt elektronisk til: michaelbernhard@me.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse til forlængelse

Læs mere

Tilladelse til permanent placering af havnebadet Fisketorvet

Tilladelse til permanent placering af havnebadet Fisketorvet Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen Fritid KBH Nyropsgade 1 1602 København V Sendt elektronisk til EEON@kff.kk.dk Tilladelse til permanent placering af havnebadet Fisketorvet elektronisk

Læs mere

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns

Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Thomas Forslund Rundholtsvej 49 2300 København S Sendt elektronisk til thomas.forslund@gmail.com Tilladelse til etablering af bådebro ud for Nokken i Københavns Sydhavn Edvard Thomsens Vej 14 2300 København

Læs mere

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller

Ideoplæg til temaplan for større vindmøller Ideoplæg til temaplan for større vindmøller april 2012 Kerteminde Kommune Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde Tlf. 65 15 15 15 www.kerteminde.dk miljo-og-kultur@kerteminde.dk Forord Med dette oplæg indkalder

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Holbæk kajakklub Fmd.: Per Rolmar Chr. Hansensvej 29 4300 Holbæk Kystdirektoratet J.nr. 15/00446-20 Ref. Bertram Tobias Hacke 24-08-2015 Tilladelse til 16. stk. fortøjningspæle i Holbæk Fjord ud for Strandmøllevej

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup.

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Den 9. oktober 2013 samledes Taksationsmyndigheden på Ruhøjvej 10, Moestrup. Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen Ruhøjvej 10, Moestrup, 8983 Gjerlev J som følge af opstilling af vindmøller ved Allestrupgård i henhold til lokalplan nr. 565 for Randers Kommune

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

3. Der må ikke uden Kystdirektoratets tilladelse foretages udvidelser eller væsentlige ændringer af anlægget.

3. Der må ikke uden Kystdirektoratets tilladelse foretages udvidelser eller væsentlige ændringer af anlægget. Peter Lendal Hestetorvet 7, 1.TV 4000 Roskilde Dato: 05-04-2013 Dokumentnr. 12/00782-25 Sagsbehandler: Bertram Tobias Hacke Direkte tlf.nr.: 91 33 84 28 Tilladelse til etablering af flydende vinterbadeanlæg

Læs mere

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster

Sammenfattende redegørelse VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2. Løgumkloster VVM-redegørelse og miljørapport for etablering af solenergianlæg etape 2 Løgumkloster TØNDER KOMMUNE Teknik og Miljø Marts 2016 Indhold Formalia... 3 Baggrund... 3 Sammenfattende redegørelse... 4 2 VVM-redegørelse

Læs mere

Midlertidig tilladelse til anlæggelse af flydebro - Green Island Copenhagen - Københavns Havn

Midlertidig tilladelse til anlæggelse af flydebro - Green Island Copenhagen - Københavns Havn Green Island Aps Åbenrå 28, st. th. 1124 København K Att. Rasmus Heinesen Sendt elektronisk til heinesen@ceunit.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Tilladelse til etablering af træbrygge og flydeponton i forbindelse med projektet BLOX i Københavns Havn

Tilladelse til etablering af træbrygge og flydeponton i forbindelse med projektet BLOX i Københavns Havn Real Dania By & Byg A/S Att. Ariel Wallner Jamers Plads 2 1551 København V Sendt elektronisk til: awallner@oma.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen

Læs mere

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg

Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg Idéfasehøring Elektrificering og hastighedsopgradering Roskilde - Kalundborg December 2015 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Naturstyrelsen VVM Haraldsgade 53 2100

Læs mere

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup

VVM-screening. Projekt for husstandsvindmølle, Løjenkærvej 16, 8300 Odder, matr. 10 a Løjenkær By, Astrup VVM-screening i henhold til 3, stk. 1 og bilag 3 i bekendtgørelse nr. 1184 af 6. november 2014 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.

FORSLAG. Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011. Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4. FORSLAG Vindmøller ved Bajlum/Vium APRIL 2011 Kommuneplantillæg nr. 9 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V5 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive Kommune som energikommune

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til anlægget Den uendelige bro, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til anlægget Den uendelige bro, på de vilkår som fremgår nedenfor. Aarhus Kommune Aarhus Events. Dokk 1, Hack Kampmanns plads 2 8000 Århus C Pr. mail: niels@aarhus.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01906-22 Ref. Thomas Larsen 16-08-2016 Tilladelse til opstilling af skulptur

Læs mere

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven

Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Standard: Afgørelse i henhold til Metroloven Energinet.dk Sendt elektronisk til Energinet.dk ved Niels Christian Brix: NCB@energinet.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262

Læs mere

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8

DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 DEBATOPLÆG Vindmøller ved Knuthenborg/Hunseby Lokalitet 360-T8 November 2010 Baggrund Lolland Kommune vedtog den 23. september 2010 Temakommuneplan for vindmøller. Temakommuneplanen vil blive en del af

Læs mere

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven

Vedr. Vurdering af klage over screeningsafgørelse efter miljøvurderingsloven Notat Jens Flensborg Advokat Åboulevarden 49, 4. sal DK-8000 Aarhus C Telefon:+45 86 18 00 60 Telefax:+45 88 32 63 26 J.nr. 07-11601 - 5 jfl@energiogmiljo.dk www.energiogmiljo.dk CVR: 31 13 54 27 24. september

Læs mere

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord

Tilladelse til etablering af midlertidig erhvervshavn/kaj anlæg i Roskilde Fjord SWECO Sendes elektronisk til christinalund.lojtnant@sweco.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.: TS6020103-00162 Dato:09-06-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

UDKAST. til. Bekendtgørelse om udlægning af områder for fælles indvinding af råstoffer fra havbunden

UDKAST. til. Bekendtgørelse om udlægning af områder for fælles indvinding af råstoffer fra havbunden UDKAST til Bekendtgørelse om udlægning af områder for fælles indvinding af råstoffer fra havbunden I medfør af 22, stk. 1, og 38, stk. 1, i lov om råstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 657 af 13. juni 2013,

Læs mere

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge.

Naturstyrelsen træffer hermed afgørelse om udvidelse af indvindingsmængden i fællesområde 548-AA Køge. NCC Roads A/S Fabrik Ejby Ejby Industrivej 8 2600 Glostrup Cc.: Christian Abildtrup Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-7322-01310 Ref. thobk Den 3. oktober 2014 Sendt til: soematerialer@ncc.dk UDKAST TIL

Læs mere

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014

Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod København K. Journal TS Dato 14. november 2014 Udviklingsselskabet By og Havn I/S Nordre Toldbod 7 1013 København K Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Principiel tilladelse til

Læs mere

Hermed fremsender Hvidovre Kommune indsigelse mod Københavns Kommunes forslag til Kommuneplantillæg om vindmøller på Kalvebod Syd.

Hermed fremsender Hvidovre Kommune indsigelse mod Københavns Kommunes forslag til Kommuneplantillæg om vindmøller på Kalvebod Syd. Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Bydesign Postbox 447 1505 København V. E-mail: bydesign@tmf.kk.dk http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/store-vindm-ller-ved-kalvebod-syd Indsigelse

Læs mere

Tilladelse til etablering af 10 faste bådebroer ved Lynettehavnen

Tilladelse til etablering af 10 faste bådebroer ved Lynettehavnen Strömma A/S Amager Strandvej 16 2300 København S Sendt elektronisk til: jjn@jjconsult.com Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 01 78 Fax 7262 6790 bts@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1.

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1. Jammerbugt Forsyning A/S Lundbakvej 5 9490 Pandrup Aarhus vand J.nr. Ref. stsch Den 2. marts 2011 KLAPTILLADELSE Klaptilladelse for: Haverslev Havn. Tilladelsen omfatter: Tilladelse til klapning af 1500

Læs mere

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle

KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse af 29. maj 2015 ophør af pristillæg for elektricitet produceret på en vindmølle (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA X OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1. Oversigtskort over havnen og anviste klapplads(markeret med rød prik)

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1. Oversigtskort over havnen og anviste klapplads(markeret med rød prik) Vand- og naturområdet J.nr. AAR-421-00052 Ref. Hebpe Den 27. januar 2010 KLAPTILLADELSE Klaptilladelse for: Nykøbing Mors lystbådehavn. Tilladelsen omfatter: Tilladelse til klapning af 10.000 m³ oprensningsmateriale

Læs mere

Klaptilladelse til: Mommark Strand Aps, Sejlrende og indsejling til Mommark Havn.

Klaptilladelse til: Mommark Strand Aps, Sejlrende og indsejling til Mommark Havn. Mommark Strand Aps Mommark 380 6470 Sydals Att. Carsten Jensen Kock E-mail info@mommarkmarina.dk CVR nr. 35142525 Vandplaner og havmiljø J.nr. NST-4311-00021 Ref. Jimho Den 28. maj 2014 Klaptilladelse

Læs mere

VVM-tilladelse. Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg. 12. april 2016

VVM-tilladelse. Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg. 12. april 2016 VVM-tilladelse Krigers Flak Havmøllepark - landanlæg 12. april 2016 1 Indhold Indhold... 2 1 VVM-tilladelse til Indsæt projektnavn... 3 1.1 Baggrund... 3 1.2 Beskrivelse af projektet... 3 2 Vilkår for

Læs mere

Tilladelsen er gældende med de vilkår, som er anført nedenfor og er gældende for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2020.

Tilladelsen er gældende med de vilkår, som er anført nedenfor og er gældende for perioden 1. januar 2017 til 31. december 2020. Resen Waves ApS Diplomvej 381 2800 Kongens Lyngby Tilladelse til bølgeenergianlæg i Nissum Bredning Resen Waves ApS har med ansøgning af 27. september 2016 ansøgt om tilladelse til udlægning og test af

Læs mere

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1

Vindmøller ved Lindum Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 FO FO R RS SL LA AG G Vindmøller ved Lindum DECEMBER 2010 Kommuneplantillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Skive Kommune vindmølleområde 4.V1 www.skive.dk/vindenergi INDLEDNING OG BAGGRUND Skive

Læs mere

Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan 2001-2012: Etablering af Even Statsskov og naturgenopretning

Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan 2001-2012: Etablering af Even Statsskov og naturgenopretning Næstved Kommune Miljø- og Planafdelingen Brogade 2 4700 Næstved Plan- og virksomhedsområdet J.nr. ROS-200-00023 Ref. kaape Den 25. marts 2008 Udstedelse af kommuneplantillæg til Næstved Kommunes Kommuneplan

Læs mere

Lov om ændring af lov om råstoffer, lov om kystbeskyttelse og lov om havstrategi 1)

Lov om ændring af lov om råstoffer, lov om kystbeskyttelse og lov om havstrategi 1) LOV nr 178 af 24/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. marts 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-700-00031 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1.

Tilladelsen er givet på en række nærmere angivne vilkår j. fr. afsnit 1 1. Samsø Kommune, Samsø Havne Havnefoged Frederik Bilsted Pedersen aufbp@samsoe.dk Aarhus vand J.nr. NST-431-00262 Ref. dofha 30. januar 2012 KLAPTILLADELSE Klaptilladelse for: Ballen Havn. Tilladelsen omfatter:

Læs mere

Tilladelse til placering af ponton med gangbro i Margretheholm

Tilladelse til placering af ponton med gangbro i Margretheholm FØNIKS A/S Refshalevej 3202 b 1432 København K Danmark Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Sagsnr.:TS6020103-00140 Dato:31-01-2017 Sagsbehandler:

Læs mere

Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg. Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE

Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg. Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE Flex Gødning A/S v/ Chr. Birk Sørensen Ternevej 5, Masnedø 4760 Vordingborg Vand- og naturområdet J.nr. Ros-421-00049 Ref. Den 10. december 2008 Mail: info@flex-godning.dk KLAPTILLADELSE Miljøcenter Roskilde

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Svendborg Ugeavis den 16. april 2008.

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Afgørelsen annonceres i Svendborg Ugeavis den 16. april 2008. Advokat Henrik Horn Andersen Det Gule Pakhus Havnepladsen 3A, 1 5700 Svendborg Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00060 Ref. LOKNU Den 16. april 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 44 m 3 oprensningsmateriale

Læs mere

Bekendtgørelse om færdsel m.v. på Furesøen

Bekendtgørelse om færdsel m.v. på Furesøen 1 af 6 02-08-2011 13:39 BEK nr 1205 af 20/11/2006 Gældende Offentliggørelsesdato: 12-12-2006 Miljøministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Særlige sejladsbestemmelser Bilag 2 Bilag 3 Fiskeri

Læs mere

Tilladelse til etablering af en ny kaj i Thyborøn Sydhavn

Tilladelse til etablering af en ny kaj i Thyborøn Sydhavn Thyborøn Havn Sydhavnen 7680 Thyborøn Sendt elektronisk til lene.bast@lemvig.dk; kaps@ramboll.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 lih@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Tilladelse

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til forstærkning af mole ved udlægning af marksten ved Blans Havn, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til forstærkning af mole ved udlægning af marksten ved Blans Havn, på de vilkår som fremgår nedenfor. Blans Bådklub Blans Hovedvej 23 4941 Bandholm Sendt på mail til gerding@campaqnet.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01862-13 Ref. Jeppe Bech Carlsen 09-06-2016 Tilladelse til forstærkning af mole ved Blans

Læs mere

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Med venlig hilsen. Lotte Knudsen / Lene Strøm Pedersen

Tilladelsen er givet på en række vilkår, som fremgår af side 2 og 3. Med venlig hilsen. Lotte Knudsen / Lene Strøm Pedersen Flemming Skøtt Vindeby Strandvej 17 5700 Svendborg Vand- og naturområdet J.nr. ODE-421-00048 Ref. LENSP/LOKNU Den 3. marts 2008 Vedr.: Tilladelse til klapning af 250 m 3 uddybningsmateriale ud for matr.

Læs mere

RAPPORT. Administrationspraksis for grøn ordning

RAPPORT. Administrationspraksis for grøn ordning RAPPORT Administrationspraksis for grøn ordning udarbejdet af Margit Lund Plan, Udvikling og Kultur, december 2010 ADMINISTRATIONSPRAKSIS Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Anvendelsesmuligheder

Læs mere

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem-

Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- KLIMA-, ENERGI- OG BYGNINGSMINISTERIET Energinet.dk info@enerqinet.dk Pålæg vedrørende etablering af ilandføringsanlæg og gennem- Ministeren førsel af forundersøgelser for storskala havmølleparker ved

Læs mere

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb

Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb 08-12- 2009 TILSYNET Vedr. din henvendelse om Odder Kommunes tilsyn og sagsbehandling i relation til olieforurening af et vandløb Du har ved brev af 3. september 2008 rettet henvendelse til Statsforvaltningen

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller.

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. HØR ING SN OT AT M IN IST ER IEL L E HØ R ING S P ART ER x. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. Den 14.

Læs mere

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse:

Baggrunden for Taksationsmyndighedens afgørelse: Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab vedr. ejendommen matr.nr. 36 Sønden Åen, Tim som følge af opstilling af vindmøller ved Tim i henhold til lokalplan nr. 281 for Ringkøbing-Skjern Kommune sagsnr.

Læs mere

Greenpeace høringssvar til Ironbarks ansøgning om udnyttelse af zink- og blyforekomsten ved Citronen Fjord

Greenpeace høringssvar til Ironbarks ansøgning om udnyttelse af zink- og blyforekomsten ved Citronen Fjord Greenpeace høringssvar til Ironbarks ansøgning om udnyttelse af zink- og blyforekomsten ved Citronen Fjord December 2015 Skrevet af: Jon Burgwald Email: jon.burgwald@greenpeace.org Telefon: +45 40 81 88

Læs mere

Tilladelse til igangsættelse af etape 4 i udvidelsen af Vordingborg

Tilladelse til igangsættelse af etape 4 i udvidelsen af Vordingborg Vordingborg Havn Vesthavnen 5 4760 Vordingborg Sendt elektronisk til: LBNE@orbicon.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Tilladelse til igangsættelse

Læs mere

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst

Idéfasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Ringsted Øst Idéfasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Ringsted Øst Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med Trafikaftalen af 24. juni mellem regeringen og Venstre,

Læs mere

Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget

Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2014-15 KEB Alm.del Bilag 95 Offentligt Hvem er vi og hvorfor har vi ønsket at møde Klima- og Energiudvalget Vi repræsenterer ca. 3000 sommerhusejere på Holmslands Klit

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande

Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Bekendtgørelse om forbud mod sejlads, ankring og fiskeri mv. i visse områder i danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 135 af 4. marts 2005 med bekendtgørelse om ændring nr. 480 af 1. juni

Læs mere

Tillæg nr. 6 til. Kommuneplan 2009-2021. Retningslinjer for master og antenner

Tillæg nr. 6 til. Kommuneplan 2009-2021. Retningslinjer for master og antenner Tillæg nr. 6 til Kommuneplan 2009-2021 Retningslinjer for master og antenner Kommuneplantillæg nr. 6 for master og antenner er udarbejdet af Teknik & Miljø i Greve Kommune. Indholdsfortegnelse Redegørelse

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn

Tilladelse til tilslutning til sydmolen i Køge Havn Køge Kommune Att.. Jens Christian Kaas Nordhavnsvej 40 4600 Køge Sendt elektronisk til:jens.christian.kaas@koege.dk og kontakt@koegekyst.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax

Læs mere

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden

Behandling af de væsentlige emner fra høringsperioden Plan og Udvikling Sagsnr. 270571 Brevid. 2142760 Ref. HABR Dir. tlf. hannebb@roskilde.dk NOTAT: Behandling af bemærkninger til indledende høring af VVM for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge

Læs mere

Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016

Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016 14. februar 2016 KLM-febr-2016.docx Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 11. februar 2016 STOP Vesterhav Syd vil

Læs mere

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 13. december 2006 om dumpning af optaget havbundsmateriale.

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 13. december 2006 om dumpning af optaget havbundsmateriale. Samsø Havne, Havnekontoret Att. Hartvig Pedersen Ballen Havn 1 8305 Samsø Vand- og naturområdet J.nr. AAR-421-00012 Ref. DOFHA 10. april 2007 KLAPTILLADELSE I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse

Læs mere

Tilladelsen omfatter: Tilladelse til klapning af 200.000 m³ uddybningsmateriale fra Aarhus Havn i perioden 4. oktober 2013 31. maj 2014.

Tilladelsen omfatter: Tilladelse til klapning af 200.000 m³ uddybningsmateriale fra Aarhus Havn i perioden 4. oktober 2013 31. maj 2014. Aarhus Havn Mindet 2. Postboks 130. DK-8100 Aarhus C Vand- og naturområdet J.nr. AAR-4311-00019 Ref. CHRAJ Dato. 06-09-2013 KLAPTILLADELSE Klaptilladelse for Aarhus Havn. Tilladelsen omfatter: Tilladelse

Læs mere

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 13. december 2006 om dumpning af optaget havbundsmateriale.

I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr af 13. december 2006 om dumpning af optaget havbundsmateriale. Vand- og naturområdet J.nr. Ref. Den 21. marts 2007 KLAPTILLADELSE I henhold til Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1649 af 13. december 2006 om dumpning af optaget havbundsmateriale. Klaptilladelse

Læs mere

i Frederiksværk på et areal svarende til ca m2 med ca m3 opfyldningsmateriale. Projektområdet er uden for havnens dækkende værker.

i Frederiksværk på et areal svarende til ca m2 med ca m3 opfyldningsmateriale. Projektområdet er uden for havnens dækkende værker. De Nova Metal ApS Havnevej 25 3300 Frederiksværk Sendt til jimmy@denova.dk og Stine.Jensen@atkinsglobal.com Tilladelse til inddæmning og opfyldning i inderhavnen i Frederiksværk Edvard Thomsens Vej 14

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til ny spuns og opfyld, på de vilkår som fremgår nedenfor. Samsø Kommune att.: Joachim Machholm kommune@samsoe.dk Kystdirektoratet J.nr. 16/01564-12 Ref. Thomas Larsen 11-04-2016 Tilladelse til ny spuns og opfyld i Ballen Lystbådehavn, matr.nr. 149a Brundby By,

Læs mere

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau?

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? N O T AT 18. januar 2012 J.nr. 3401/1001-3799 Ref. AHK Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? I forhandlingerne om finansieringsbehovet i regeringens energiudspil

Læs mere

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune

Økonomiudvalget. NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune Økonomiudvalget Teknik og Miljø Plan og Byggesag Plan og Udvikling Sagsnr. 84089 Brevid. 1419543 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Etablering af vindmøller i Roskilde Kommune 9. marts

Læs mere

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn.

Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse med anlæggelse af ny metrostation i Sydhavnen i Københavns Havn. HOFOR A/S Ved Eiko Steinhauer (Sendt elektronisk) Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Tilladelse til flytning af et udløb i Sluseholmen i forbindelse

Læs mere

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé

Blue Reef. Skov og Naturstyrelsen. Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé. Dansk resumé Blue Reef Påvirkning på sedimenttransportforhold - Dansk resumé Skov og Naturstyrelsen Dansk resumé 060707 Agern Allé 5 2970 Hørsholm Blue Reef BLUEREEF Tlf: 4516 9200 Fax: 4516 9292 dhi@dhigroup.com www.dhigroup.com

Læs mere

Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit

Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit 27-08-2014 Malene Stentoft Sørensen Direkte: 7257 7365 Mail: mss@jammerbugt.dk Sagsnr.: 01.02.05-G00-2-13 Notat vedrørende indsigelser - til forslag til lokalplan 18-001, Sommerhusområde, Rødhus Klit Forslag

Læs mere

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel

Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel Spørgsmål og Svar A6 udbud af almindelig rutekørsel 9. februar 2010 Ændring til udbudsbetingelserne: Nyt tilbud på udbudsenhed 8 eller kombinationer, hvori udbudsenhed 8 indgår. Udbudsenhed 8 er udbudt

Læs mere

Tilladelse til renovering og fremtidssikring af Gilleleje Havn

Tilladelse til renovering og fremtidssikring af Gilleleje Havn Gilleleje Havn Havnekontoret, Havnen 5 3250 Gilleleje Sendt elektronisk til gillelejehavn@gmail.com og kbo@niras.dk Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 julf@trafikstyrelsen.dk

Læs mere