1. Talentudvikling under forandring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Talentudvikling under forandring"

Transkript

1 1. Talentudvikling under forandring Jens Christian Nielsen og Jesper Stilling Olesen Fra idrætstalent til idrætselev Talentudvikling har det seneste årti fået større bevågenhed både uddannelsespolitisk og i sportens verden, da talentudvikling i stigende grad anses som en forudsætning for at kunne konkurrere internationalt. Det har blandt andet i Danmark givet sig udslag i, at flere folkeskoler er begyndt at udbyde tematiske linjer for elever, der udviser særlig interesse eller særligt talent for en bestemt aktivitet. Med skolereformen fra 2013 (Undervisningsministeriet 2014) blev det lovfæstet, at der kan oprettes særlige eliteidrætsklasser på klassetrin på baggrund af en vurdering af elevers sportslige niveau. En idrætsklasse er et kombineret skole- og idrætstilbud i udskolingen. Med etableringen af idrætsklasserne er eliteidrætten og folkeskolen blevet bragt tættere på hinanden i udviklingen af en fælles praksis, der rummer en vision om at skabe bedre betingelser for idrætstalenters udvikling og skolegang og forberede dem på det, der i fagsproget og i elitesporten kaldes dual career (Stambulova & Wylleman 2015; Stambulova, Engström, Franck, Linnér & Lindahl 2015). Talentudvikling i Danmark forandrer sig altså i disse år. Den sætter tidligere ind, og den foregår i samspil med folkeskolen på den præmis, at talentudvikling skal foregå på en samfundsmæssig forsvarlig måde ved at blive kombineret med uddannelse. I bogen har vi derfor fokus på idrætseleven som en ny kategori i grænselandet mellem eliteidræt og skole. Vi undersøger, hvordan kategorien er opstået, og hvad de unge atleter/elever, der optages i en idrætsklasse, skal gøre for at kvalificere sig til den hybride betegnelse idrætselev,

2 Talentudvikling o g elitesp ort i skolen og hvilke forventninger og forpligtelser der bliver rejst til idrætseleverne gennem samarbejde mellem en række forskellige aktører, som fx skole, klub, kommune og elitekoordinator. Vi har fulgt en årgang idrætselever over en treårig periode både ved hjælp af kvalitative og kvantitative metoder. På den baggrund har vi haft mulighed for at studere idrætstalenter, mens de er under udvikling. Dette har givet os et detaljeret indblik i det arbejde, der hører til at være udvalgt som en person, der har mulighed for at nå eliten inden for sin idræt. Vi har både fulgt de idrætselever, der har haft succes, og dem, der har haft vanskeligt ved at leve op til forventningerne om en progressiv sportslig udvikling. Vi har fulgt de udvalgtes udvikling og de op- og nedture, der i nogle tilfælde har bragt dem tættere mod eliten og i andre tilfælde har ført til ophør med eliteidræt. Vi har også undersøgt, hvordan disse bevægelser forbinder sig med skolen afhængigt af, hvordan det går med deres sport, og hvordan uddannelsesmuligheder og -valg spiller tilbage på den spirende idrætskarriere. Et nyt blik på talentudvikling Bogen introducerer nye teorier og perspektiver til den eksisterende litteratur om talentudvikling og uddannelse. I litteraturen om talentudvikling og dual career har der traditionelt været en tendens til at betragte talent som noget, der enten er medfødt eller opdyrket gennem mange timers målrettet træning (Ericsson, Krampe & Tesch- Römer 1993). Størstedelen af den eksisterende forskning bygger på den antagelse, at talentet tilhører det enkelte individ, og at det derfor klart kan afgrænses og beskrives i sig selv. På samme måde afgrænses talentudvikling ofte til at handle om mere og bedre træning af den enkelte talentfulde udøver. Men når talent og talentudvikling opfattes som adskilte fænomener, er der efter vores mening stor risiko for at overse, at talent og talentudvikling først får eksistens ved at indtage en plads i et vidtrækkende og heterogent aktørnetværk, der påvirker, hvad et talent er, og hvad talentudvikling indebærer.

3 1. Talentudvikling under forandring I deres klassiske antropologiske videnskabsstudie Laboratory Life fra 1979 spurgte filosof og antropolog Bruno Latour og sociolog Steve Woolgar, hvordan en undersøgelse bliver til et videnskabeligt faktum. På samme måde kan man spørge, hvordan en idrætsudøver bliver til et talent. Latour og Woolgar viste, at et faktum er det endelige produkt af en omfattende social og materiel proces, men at det netværk, der producerer viden, gradvist bliver usynligt, så det videnskabelige faktum alene står tilbage. Pointen er, at selvom netværket og derved produktionen af et faktum bliver usynligt, så opretholdes det af et aktørnetværk. Den indsigt kan være frugtbar at bygge videre på i studiet af talenter, fordi talent ligesom et faktum ved første øjekast kan synes naturgivet og selvberoende. Den historie, der har skabt dem, og det netværk, der opretholder deres status som talenter, udviskes, efterhånden som de udvikler sig. Jo tættere de kommer på senioreliten, desto mere ser det ud til, at de altid har haft et naturligt, identificerbart talent. Når vi siger, at aktørnetværkene er heterogene, så er det for at markere, at talentudviklingsmiljøer ikke kun består af mennesker, men også af en lang række materielle anlæg og genstande som skolebygninger, idrætsanlæg, sportsudstyr og rekvisitter samt policydokumenter, ideologier, normer og visioner for den gode talentudvikling. Når vi siger, at aktørnetværkene er vidtrækkende, så er det for at indikere, at de rækker ud over det, vi normalt forbinder med talentudviklingsmiljøer som noget, der er rammet ind af en klubs arkitektoniske, organisatoriske og kulturelle struktur. Med idrætsklasserne som objekt for vores undersøgelse træder det tydeligt frem, at det aktørnetværk, som producerer talentudvikling, er under stærk forandring i disse år. Det er blevet ført ned i aldersklasse til folkeskolens udskolingstrin og foregår i samarbejde med skolen. Det er blevet rullet ud i kommuner i det meste af Danmark og er i dag spundet ind i en fortælling om, at idræt hænger sammen med uddannelse som det ene spor i en dual career. Talentudvikling bliver på den måde indrulleret i et nyt aktørnetværk, der knytter to traditionelt adskilte domæner sammen om et fælles anliggende.

4 Talentudvikling o g elitesp ort i skolen I denne bog interesserer vi os for, hvad der er blevet koblet sammen i samarbejdet mellem skole og eliteidræt, og hvordan det har påvirket såvel skolernes praksis som eliteklubbernes praksis, samt i hvilken grad man kan tale om, at der er opstået en ny fælles praksis: elitesport på skolens præmisser; skole på elitesportens præmisser eller måske snarere en hybrid praksis, som vi endnu ikke helt kender karakteren af. Første trin i en dobbelt karriere I et traditionelt forskningsperspektiv på talentudvikling ville interessen samle sig om, hvor godt idrætseleverne klarer sig under de nye rammer for talentudvikling. Det vil kunne udmønte sig i forskningsspørgsmål af typen: Hvor mange idrætselever opnår at blive en del af senioreliten, og hvor mange medaljer vinder de ved internationale turneringer som EM, VM og OL? Hvor godt klarer de sig i skolen set i relation til almindelige elever, der ikke bruger mange timer på idræt, og hvor mange kommer i gang med en ungdomsuddannelse og siden på en videregående uddannelse? Det er ikke uinteressante spørgsmål. Vi stillede også den type af spørgsmål i vores undersøgelse, fordi svarene siger noget om, hvilke kapaciteter der opbygges i det hybride aktørnetværk. Men det traditionelle forskningsperspektiv går ukritisk ud fra, at idrætselever er præsterende subjekter, som bliver hele idrætsmennesker ved at gøre det godt i begge domæner. I vores undersøgelse tilbyder vi et andet perspektiv, når vi mere åbent spørger til, hvilken slags subjekter aktørnetværket idrætsklassen frembringer, og hvilke kapaciteter der opbygges i idrætseleverne, uden på forhånd at reducere forskningsinteressen til nogle bestemte effekter. Tværtimod er vi interesseret i at anlægge et undersøgende perspektiv på det, man kan kalde den samlede affektøkonomi i aktørnetværket (Fox & Alldred 2016). Hvilke kræfter bliver aktiveret i en idrætsklasse, og hvordan påvirker de alle de forskellige aktører, der bliver bundet sammen af den nye fælles betegnelse?

5 1. Talentudvikling under forandring For at finde ud af det er vi nødt til først at vende os mod idrætsklassen og undersøge, hvordan idrætsklassen er blevet til. Det indebærer, at vi skal identificere de aktører, som en idrætsklasse består af, og se på, hvordan de er forbundet med hinanden. Sociologen John Law bruger betegnelsen heterogeneous ingeneering til at begribe den proces, hvorigennem forskelligartede aktører som fx redskaber, teknologier, normer og følelser føjes sammen til et nyt aktørnetværk (Law 1987). Begrebet betoner, at det ikke kun er mennesker, der er aktivt handlende, og som har styr på, hvilke aktører der mobiliseres og indrulleres i netværket. Der står tværtimod mange ingeniører bag opbygningen af en idrætsklasse, og det er også en relativt lang proces, der har gået forud for, at en stor del af den tidlige talentudvikling i dag er blevet institutionaliseret i idrætsklasser omkring en fælles vision om, at talentudvikling skal tolkes og praktiseres som en dual career. På sin vis er der indtrådt en form for konsensus om, hvordan tidlig talentudvikling skal foregå i Danmark, men den er fremkommet på baggrund af nogle større og mindre magtkampe, som vi vil analysere som kontroverser (Latour 2005). Analysen af kontroverserne er med til at give en forståelse for, hvordan idrætsklasserne interagerer med idrætseleverne på til tider tvetydige måder. Den udveksling, der finder sted, er grundlæggende ambivalent i den forstand, at idrætseleverne opnår nogle gunstige muligheder for at udvikle deres talent, samtidig med at de skal underlægge sig nogle ret store begrænsninger, for at det kan lykkes. Kun ved at underlægge sig og til en vis grad agere institutionskonformt er det muligt for dem at indfri deres ambition om at blive eliteidrætsudøvere. Ambivalensen er svær at overse i genkomne udsagn fra flere idrætselever om, at de er villige til at gøre det, der skal til, for at kunne gøre det, de har lyst til. Idrætselevernes engagement I en stor del af bogen kredser vi om idrætselevernes engagement og om, hvordan det bidrager til at knytte forbindelserne mellem elite-

6 Talentudvikling o g elitesp ort i skolen idræt, skole og idrætselever. I analyserne af engagement bestræber vi os også på ikke at behandle engagement som en individuel kapacitet, men som et produkt af interaktion mellem aktører i et netværk præcis som det gælder for alle andre sociomaterielle aktører. Engagement kan skabes, udvikles, forstørres, udveksles, transformeres, slukkes og trækkes tilbage. Og idrætselevernes engagement er så vigtigt, at talentudviklingen ikke kan lykkes uden. Derfor er det relevant at undersøge, hvad der får idrætstalenter til at koble sig op på en idrætsklasse, og hvordan de lærer at fordele deres passion på den dobbelte engagementsproduktion i idræt og skole. Selvom talentudvikling ofte foregår i organisatoriske sammenhænge med meget klare specificeringer af, hvad en idrætselev skal gøre for at være en del af den specifikke praksis, så betyder det ikke, at de ingen autonomi har. Idrætseleverne agerer og reagerer på deres oplevelse af den indflydelse, som aktørnetværket har på dem. De reflekterer og reagerer på oplevelsen af at være en del af idrætsklassens affektive flow (Fox & Alldred 2016), som sætter dem i stand til at gøre nogle ting, samtidig med at det afskærer dem fra andre handlinger. Vi afsøger derfor også de muligheder, der viser sig for idrætseleverne, for at søge andre veje end at følge det dobbelte udviklingsspor. Vi analyserer, om idrætseleverne forskyder balancen mellem uddannelse og sport, om det foregår i overensstemmelse med idrætsklassens standard. Hvad sker der, hvis de bryder med lokale normer for passende adfærd ved fx at vælge enten uddannelse eller sporten fra? I forlængelse af litteraturen om transitioner i elitesport (Stambulova, Alfermann, Statler & Côte 2009; Stambulova & Wylleman 2014; Stambulova & Wylleman 2015), der fastslår, at tidligt ophør med en elitekarriere ofte knytter sig til bestemte vanskelige overgange, ser vi på, hvordan kompleksiteten øges i idrætsklassemodellen, hvor overgangen mellem idræts- og uddannelsesfeltet også påvirker hinanden. For den aldersgruppe, der indgår i vores undersøgelse, nemlig de årige, drejer det sig på det sportslige plan om oprykning til en højere ungdomsrække (fx U17), hvor der ikke er plads til alle i

7 1. Talentudvikling under forandring truppen, og på uddannelsessiden er det overgangen til ungdomsuddannelse, der stiller nye betingelser for deltagelse (fx investering af mere tid i undervisning, lektier og transport til skole). Talentudvikling er stadig ikke for alle Endelig har vi fundet det vigtigt at se på, hvem og hvad der eventuelt marginaliseres og ekskluderes fra idrætsklassen. Det betegner vi som idrætsklassens mikropolitik (Fox & Alldred 2016). Med den efterhånden store udbredelse af idrætsklasser i Danmark er de ved at blive en ny hovedindgang til en idrætskarriere inden for visse idrætsgrene. Det er derfor relevant at spørge, hvem det er, der bliver lukket ind og dermed får adgang til talentudviklingens ressourcer, og hvem der ikke gør. Med idrætssociologerne David Karen og Robert Washington kan man spørge, om idrætsklasserne er i stand til at praktisere access fairness og derved leve op til det generelle ideal for eliteidræt om, at det skal foregå på lige vilkår såvel i konkurrence som under træning (Karen & Washington 2015). Er der nogle grupper, som systematisk bliver udelukket fra den tidlige talentudvikling, fordi eliteidræt er gået i kompagniskab med folkeskolen? Eliteidræt er utvivlsomt en tidskrævende aktivitet, der kræver, at idrætseleverne prioriterer mellem forskellige dele af deres liv. Der er mange aktører, der vil noget med idrætseleverne, og som gør krav på de unges tid. I den løbende kamp om deres tid fremstår idrætsklassen som en stærk aktør, der sørger for, at både eliteidrætten og skolen får del i denne sparsomme ressource. Når dual career i stigende grad anses for at være vejen til at skabe hele idrætsmennesker, så er det også oplagt at undersøge om, der er dele af livet, der bliver trængt i idrætsklassens praksis (Kulturministeriet & Team Danmark 2005, 2009; Team Danmark 2009; Team Danmark 2010).

8 Talentudvikling o g elitesp ort i skolen En ny standard for talentudvikling Ved at undersøge idrætsklassen som et fænomen under udvikling, der er blevet til gennem sammenkobling af en række heterogene aktører fra to tidligere adskilte domæner, bliver det muligt at få øje på de forandringer, som både talentudvikling og skole undergår. I bogen argumenterer vi for, at idrætsklasser ikke bare leverer en neutral ramme om mere tid til talentudvikling, sådan som vi traditionelt set har kendt den. Idrætsklasserne bliver også selv aktører i netværk med potentiale til at påvirke vores forestillinger om, hvad et idrætstalent er, og hvad talentudvikling er. Ved at introducere en dual career-praksis på et meget tidligt tidspunkt i idrætstalenternes karriere formes der en passion hos udøveren/eleven for at engagere sig i et dobbelt selvudviklingsprojekt. Vi argumenterer for, at idrætsklasserne er en ny standard for tidlig talentudvikling og uddannelse, hvor engagementet i eliteidræt er af samme slags som engagementet i skolen. I idrætsklasserne sker der i den forstand en fordobling af engagementet, som kan flyde frit mellem de to domæner, når de er blevet forenet i et aktørnetværk.

IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE

IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE TEAM DANMARK - IDRÆTSPOLITISK KONFERENCE 18. NOVEMBER 2015 IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE JESPER STILLING OLESEN & DPU - DANMARKS INSTITUT FOR PÆDAGOGIK OG UDDANNELSE EMAIL: JEO@EDU.AU.DK & JCN@EDU.AU.DK

Læs mere

Talentudvikling i sportens verden

Talentudvikling i sportens verden Talentudvikling i sportens verden Konference 22.9.2008 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk tlf: 43 26 25 00 eller 51 26 60 62 Kort præsentation - MA Cand. mag. (samfundsfag idræt) Adjunkt og

Læs mere

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen

SPORT I FOLKESKOLEN. Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen SPORT I FOLKESKOLEN Team Danmarks koncept for samarbejde med kommunerne om Folkeskolen 1. Baggrund og formål Gennem flere år har Team Danmark samarbejdet med kommunerne om udvikling af den lokale idræt.

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ IDRÆTSTALENTKLASSER // VELKOMMEN TIL ET STÆRKT FÆLLESSKAB I IDRÆTSTALENTKLASSERNE/ Når man er ung idrætsudøver og gerne vil dyrke sin idræt på særligt højt plan uden

Læs mere

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/

//NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ //NÅ DINE MÅL I UDDANNELSE & SPORT/ ELITEIDRÆTSKLASSER // VELKOMMEN TIL ELITEIDRÆTSKLASSERNE!/ Jeg er rigtig glad for, at vi kan give unge idrætstalenter i Slagelse Kommune mulighed for at søge om optagelse

Læs mere

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive!

Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab. Highfive! Balance mellem skole og eliteidræt - et dialogredskab Highfive! Et dialogredskab Highfive -folderen er et dialogredskab, som viser, hvordan man kan skabe et godt børneliv for elever, der dyrker eliteidræt.

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret September 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er

Læs mere

Talentudvikling i Sønderjylland

Talentudvikling i Sønderjylland Talentudvikling i Sønderjylland tirsdag den 26. april 2011 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk Tlf: 43 26 25 00 51 26 60 62 Team Danmarks mission Team Danmark har til formål at udvikle dansk

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 FORORD Hvidovre Kommune har stolte idrætstraditioner. Sådan skal det også være i fremtiden, fordi eliteidræt skaber sammenhængskraft, stolthed og gode oplevelser.

Læs mere

Det hele menneske? En samtidsdiagnostisk analyse af uddannelsestænkning og praksis i danske fodboldakademier

Det hele menneske? En samtidsdiagnostisk analyse af uddannelsestænkning og praksis i danske fodboldakademier Det hele menneske? En samtidsdiagnostisk analyse af uddannelsestænkning og praksis i danske fodboldakademier Uddannelsesseminar 26.11.2015 Martin Treumer Gregersen, ekstern lektor Sektion for Idræt, Aarhus

Læs mere

Aqua Clinic Dansk Svømmeunion Billund 13.9.2014. Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk Tlf: 51 26 60 62

Aqua Clinic Dansk Svømmeunion Billund 13.9.2014. Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk Tlf: 51 26 60 62 Aqua Clinic Dansk Svømmeunion Billund 13.9.2014 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk Tlf: 51 26 60 62 Team Danmarks hovedopgave Team Danmark har til formål at udvikle dansk eliteidræt på en socialt

Læs mere

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner

Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Præsentation af Hjørring Kommunes Eliteidrætsråds arbejde og visioner Att.: Fritids- og Folkeoplysningsudvalget og Byrådet Hjørring, d. 29. august 2018 Baggrund Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget

Læs mere

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt Mellem etik, moral og resultatkontrakter Idrættens største udfordringer II Vejen Idrætscenter 31. maj 2012 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 1 Team Danmarks formål Team Danmark har til formål

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017

HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 HVIDOVRE KOMMUNES ELITEIDRÆTSPOLITIK 2017 FORORD Hvidovre Kommune har stolte idrætstraditioner. Sådan skal det også være i fremtiden, fordi eliteidræt skaber sammenhængskraft, fællesskab og gode oplevelser.

Læs mere

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation 1. juli 2013 Notat om rolle- og ansvarsfordeling mellem Danmarks Idrætsforbund, specialforbund og Team Danmark vedr. talentrekruttering, -identifikation og - udvikling. 1. Indledning og baggrund International

Læs mere

Idrætsskoler, elitekommuner og Team Danmark

Idrætsskoler, elitekommuner og Team Danmark Idrætsskoler, elitekommuner og Team Danmark TOPMØDE om PROJEKT SKOLESPORT 15. april 2008 Idrættens Hus, Brøndby Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk Tlf: 43 26 25 00 eller 51 26 60 62 (mobil)

Læs mere

ESAA Talent Guide. Del 1

ESAA Talent Guide. Del 1 ESAA Talent Guide Del 1 Juni 2016 Indholdsfortegnelse ESAA Talent Guide 1. Intro 2. Talenthuset værdisættet for talentudviklingen i Danmark 3. Fra Værdier til handling: ESAA-talentudviklingsmodellen 4.

Læs mere

Nyt tilbud til unge talenter. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg

Nyt tilbud til unge talenter. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg Nyt tilbud til unge talenter Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg 2 Velkommen i eliteidrætsklassen! 13. august 2008 bliver en ganske særlig dag. Denne dag slår Sønderbroskolen i Aalborg

Læs mere

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport Eliteidrætsmiljøer med udgangspunkt i badminton Carsten Hvid Larsen Institut for idræt og biomekanik Syddansk Universitet Forskningsperspektiver indenfor talentudvikling Perspektiv Biologisk Psykologisk

Læs mere

NOTAT. Høringssvar til Eliteidrætspolitikken

NOTAT. Høringssvar til Eliteidrætspolitikken Høringssvar til Eliteidrætspolitikken Kommunalbestyrelsen godkendte 28. februar 2017 at sende udkast til kommunens nye eliteidrætspolitik i høring. Høringsperioden udløb 1. maj og der er indkommet i alt

Læs mere

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET

VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET VÆRDISÆT FOR TALENTUDVIKLING I DANSK IDRÆT TALENTHUSET 1 HELHED UDVIKLING ENGAGEMENT 2 SAMARBEJDE TRIVSEL 3 INDLEDNING OG BAGGRUND Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med

Læs mere

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Indledning og baggrund Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med en række tilknyttede handlingsanvisninger, samt definitioner

Læs mere

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde

Villa Venire Biblioteket. Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi. Vidensamarbejde Af Marie Martinussen, Forsker ved Aalborg Universitet for Læring og Filosofi Vidensamarbejde - Når universitet og konsulenthus laver ting sammen 1 Mødet Det var ved et tilfælde da jeg vinteren 2014 åbnede

Læs mere

IDRÆTSELEVERS TILBLIVELSE OG TRANSITIONER IDRÆTSKLASSER SOM NY STANDARD FOR TIDLIG TALENTUDVIKLING I DANMARK

IDRÆTSELEVERS TILBLIVELSE OG TRANSITIONER IDRÆTSKLASSER SOM NY STANDARD FOR TIDLIG TALENTUDVIKLING I DANMARK IDRÆTSELEVERS TILBLIVELSE OG TRANSITIONER IDRÆTSKLASSER SOM NY STANDARD FOR TIDLIG TALENTUDVIKLING I DANMARK Jens Christian Nielsen, Aarhus Universitet Jesper Stilling Olesen, Aarhus Universitet Lotte

Læs mere

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Idrættens Træner Akademi DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere dine idrætsudøveres præstation og få viden om, hvordan du udvikler elite- og

Læs mere

Bestyrelsesrapport for perioden 6. november 3. december Ledelsesresumé

Bestyrelsesrapport for perioden 6. november 3. december Ledelsesresumé Bestyrelsesrapport for perioden 6. november 3. december 2018 Ledelsesresumé Dual Career Team Danmark har udpeget 41 Team Danmark-uddannelsespartnere blandt 57 modtagne ansøgninger fra ungdomsuddannelsesinstitutioner

Læs mere

Tilbud til dig, som har talent og viljen til at blive en af de bedste. Afprøv dit talent og ambitioner på eliteniveau. www.holstebroelitesport.

Tilbud til dig, som har talent og viljen til at blive en af de bedste. Afprøv dit talent og ambitioner på eliteniveau. www.holstebroelitesport. Tilbud til dig, som har talent og viljen til at blive en af de bedste. Afprøv dit talent og ambitioner på eliteniveau. www.holstebroelitesport.dk Baggrund for elitesamarbejde www.holstebroelitesport.dk

Læs mere

Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark

Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark Skoleidræt, elitekommuner og Team Danmark Dansk Skoleidræt Fredericia 16. marts 2007 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk Team Danmarks mission Team Danmark har til formål at udvikle dansk eliteidræt

Læs mere

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år

Fra defensiv til offensiv. - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv - Om talentudvikling i dansk idræt de seneste 10 år Fra defensiv til offensiv talentudvikling Fra at værne talenter mod eliteidræt, til at guide talenterne ind i eliteidrætten

Læs mere

Eliteidrætten har brug for dig. Hold-An Vej 7 / 2750 Ballerup / teamballerup.dk /

Eliteidrætten har brug for dig. Hold-An Vej 7 / 2750 Ballerup / teamballerup.dk / Eliteidrætten har brug for dig Hold-An Vej 7 / 2750 Ballerup / teamballerup.dk / +45 20 69 13 61 Bliv en del af netværket i Team Ballerup Team Ballerup eksisterer udelukkende pga. det lokale erhvervslivs

Læs mere

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE

DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Idrættens Træner Akademi DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere dine idrætsudøveres præstation og få viden om, hvordan du udvikler elite- og

Læs mere

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK

GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK GENTOFTE I BEVÆGELSE IDRÆTS- OG BEVÆGELSESPOLITIK 2017-2029 Foto Uber Images Das Büro Per Heegaard STT Foto Flemming P. Nielsen Udarbejdelse Gentofte Kommune Layout: Operate A/S Tryk Bording A/S Oplag:1000

Læs mere

Svendborg Mentaliteten

Svendborg Mentaliteten Svendborg Mentaliteten Sportspsykologien har i dette årti gået igennem et paradigmeskift i tilgangen til talentudvikling. Med Kristoffer Henriksen, Lektor ved Syddansk Universitet og sportspsykolog ved

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport CARSTEN HVID LARSEN Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport PROGRAM 1. Sektion Tre perspektiver på talentudvikling 2. sektion 3 oplæg fra trænere i Ålborg 3. sektion. Vidensdeling og erfaringsudveksling

Læs mere

Bestyrelsesrapport for perioden 28. februar 29. april Ledelsesresumé

Bestyrelsesrapport for perioden 28. februar 29. april Ledelsesresumé Bestyrelsesrapport for perioden 28. februar 29. april 2019 Ledelsesresumé Rammer og vilkår Team Danmarks uddannelse Det personlige lederskab i elitesport blev igangsat d. 21-23. marts i Aarhus. Der deltager

Læs mere

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau

2015/ 2016. For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau 2015/ 2016 For dig, der vil dyrke din idræt på højt niveau AMBITIONER? Idrætslinjen giver dig mulighed for: At udvikle dig i et idrætsmiljø sammen med andre talentfulde idrætsudøvere og med kvalificerede

Læs mere

Er du et talent? Informationsmøde. om Idrætsklasserne: Den 22. november 2016 Klokken Sønder Otting Skole, Kløvermarken 2, 6100 Haderslev

Er du et talent? Informationsmøde. om Idrætsklasserne: Den 22. november 2016 Klokken Sønder Otting Skole, Kløvermarken 2, 6100 Haderslev Er du et talent? Er du et talent?... så har Idrætsklasserne på Sønder Otting Skole det rigtige tilbud til dig. Idrætsklasserne er for unge talenter, som skal i 7., 8. eller 9. klasse og ønsker at prøve

Læs mere

Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/

Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/ Bilag 3.3: Ansøgning om forlængelse af 4-årig bevilling med udløb 31/12-215 Til forberedelse for en ansøgning om forlængelse har vi udarbejdet en redegørelse for Team Copenhagen Eliteidrætsakademis virke

Læs mere

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser

ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser 1 ESAA Code of Conduct for ESAA talenter på ungdomsuddannelser Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport

Talent strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Talent 2016-20 - strategi for talentarbejdet i dansk sejlsport Baggrund Talentstrategi 2016-20 beskriver målene for udvikling af talentarbejdet i dansk sejlsport og de områder, som talentarbejdet har særlig

Læs mere

ELITEKLASSER. for dig der vil forene eliteidræt og uddannelse Ungdomsuddannelserne EUD, EUX, HHX & STX

ELITEKLASSER. for dig der vil forene eliteidræt og uddannelse Ungdomsuddannelserne EUD, EUX, HHX & STX ELITEKLASSER for dig der vil forene eliteidræt og uddannelse Ungdomsuddannelserne EUD, EUX, HHX & STX ELITEKLASSER Herning Elite Herning Kommune har siden 2007 været Team Danmark Elitekommune og har derfor

Læs mere

Bestyrelsesrapport for perioden 27. februar 19. april Ledelsesresumé

Bestyrelsesrapport for perioden 27. februar 19. april Ledelsesresumé Bestyrelsesrapport for perioden 27. februar 19. april 2017 Ledelsesresumé NEC Team Danmark har været i dialog med Danmarks Idrætsforbund om forberedelsen af det fælles bestyrelsesmøde vedr. NEC 19. april

Læs mere

Strategiplan

Strategiplan Indledning Direktionens Strategiplan 2017-2020 sætter en tydelig retning for, hvordan vi i den kommende treårige periode ønsker at udvikle organisationen, så vi kan skabe endnu bedre løsninger for borgerne.

Læs mere

IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE FORPLIGTIGET PÅ UDVIKLING

IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE FORPLIGTIGET PÅ UDVIKLING IDRÆTSTALENTER I DEN DANSKE FOLKESKOLE FORPLIGTIGET PÅ UDVIKLING Jesper Stilling Olesen, Aarhus Universitet Lotte Stausgaard Skrubbeltrang, Aalborg Universitet & Jens Christian Nielsen, Aarhus Universitet

Læs mere

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013 Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Team Danmarks hovedopgave

Læs mere

DTriF elitesetup 2014 =>

DTriF elitesetup 2014 => DTriF elitesetup 2014 => Version 20. december 2013 Indhold Vision:... 1 Strategi: Miljø, miljø og atter miljø... 1 Tri Team SDU... 1 Organisatorisk Elitesetup:... 2 Ad.1. Talent rekruttering og udvikling

Læs mere

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 -

Idrætsklasser for talenter i 7. til 9. klasse - oversigt over optagelsesprocedure for skoleåret 2010/11 - Uddannelsesudvalget 2010-11 UDU alm. del Svar på Spørgsmål 97 Offentligt Elitekommune Struktur/organisering Hvilke elever/behov er idrætsklasserne rettet mod? Aalborg Ballerup Esbjerg Pt. ingen folkeskoletilbud

Læs mere

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg

TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE. 26.01.15 Norsk Friidrett - kompetansehelg TALENTUDVIKLINGSMILJØER I VERDENSKLASSE Talentudvikling er en kerneudfordring Idrettsklub Talent-identifikation Sætter potentialet i centrum Talent i biologisk perspektiv Sætter potentialet i centrum

Læs mere

Talent- og Eliteidrætspolitik

Talent- og Eliteidrætspolitik Talent- og Eliteidrætspolitik Baggrund og formål Fritids-, Kultur- og Bosætningsudvalget besluttede mødet den 2. december 2014 at igangsætte arbejdet med at formulere en politik indenfor talent- og eliteidræt,

Læs mere

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept

6.1:Team Copenhagens Støttekoncept 6.1:Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagens Støttekoncept Team Copenhagen arbejder for at gøre København til det bedste sted i Norden at dyrke eliteidræt i. Dette skal bl.a. realiseres ved, at

Læs mere

Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001, og dens navn er Elitesport Aalborg.

Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001, og dens navn er Elitesport Aalborg. 1 Elitesport Aalborg 1 Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001, og dens navn er Elitesport Aalborg. 2 Institutionens formål er: at styrke og vedligeholde talentudvikling

Læs mere

Retningslinjer SPORTSKLASSERNE. Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE. Holstebro Elitesport. Talent Sport Uddannelse

Retningslinjer SPORTSKLASSERNE. Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE. Holstebro Elitesport. Talent Sport Uddannelse Retningslinjer SPORTSKLASSERNE Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE Holstebro Elitesport Talent Sport Uddannelse Indledning Som udøver tilknyttet Holstebro Elitesport indgår du ikke blot i et program,

Læs mere

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet

Processen. Efterår 2014. Dialogmøder om talentarbejdet med LU. Efterår 2014. Åbent dialogmøde om talentarbejdet Processen Efterår 2014 Dialogmøder om talentarbejdet med LU Efterår 2014 Åbent dialogmøde om talentarbejdet Januar/februar 2015 2 workshops (kl. 10-16) udarbejdelse af talentpolitik og strategi Høringsproces

Læs mere

Nye talenter. www.holstebroelitesport.dk. Har du viljen til at blive en af de bedste! Skoleåret 2011 2012. Her kan du kombinere sport og uddannelse.

Nye talenter. www.holstebroelitesport.dk. Har du viljen til at blive en af de bedste! Skoleåret 2011 2012. Her kan du kombinere sport og uddannelse. Nye talenter Skoleåret 2011 2012 www.holstebroelitesport.dk Har du viljen til at blive en af de bedste! Her kan du kombinere sport og uddannelse. www.holstebroelitesport.dk www.holstebroelitesport.dk Talentudvikling

Læs mere

AIF Royal Fonden Uddeling november 2016.

AIF Royal Fonden Uddeling november 2016. # Klub/foreni ng Formål Ansøgt tilskud Idrætssamvirkets indstilling. Beslutning 1 Tailgate Talentudvikling er en væsentlig faktor i klubbernes daglige virke, hvorfor talentudvikling vil have et særligt

Læs mere

Hvilke life skills er vigtige i et succesfuldt fodboldmiljø? Carsten Hvid Larsen, Institut for idræt og biomekanik, Syddansk Universitet, Odense.

Hvilke life skills er vigtige i et succesfuldt fodboldmiljø? Carsten Hvid Larsen, Institut for idræt og biomekanik, Syddansk Universitet, Odense. Hvilke life skills er vigtige i et succesfuldt fodboldmiljø? Carsten Hvid Larsen, Institut for idræt og biomekanik, Syddansk Universitet, Odense. Formål Skabe ny viden om relationelle læreprocesser og

Læs mere

Dyrk dit talent. - mens du passer skolen IDRÆTSKLASSER. Skive Kommunes. skive.dk/elite

Dyrk dit talent. - mens du passer skolen IDRÆTSKLASSER. Skive Kommunes. skive.dk/elite Dyrk dit talent - mens du passer skolen Skive Kommunes IDRÆTSKLASSER skive.dk/elite skive.dk/elite fb.com/skiveelite Skive Kommunes Idrætsklasser v. Aakjærskolen Frederiksgade 21K, 7800 Skive aakjærskolen@skivekommune.dk

Læs mere

Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17

Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17 Ansøgning om optagelse i talentidrætsklasse på Frederiksborg Byskole 2016/17 For at søge om optagelse i talentidrætsklasserne skal du sende 3 ark: 2. Udtalelse fra nuværende skole udfyldes af klasselærer

Læs mere

IDRÆTTENS TRÆNER AKADEMI DIF og Team Danmarks elitetræneruddannelse

IDRÆTTENS TRÆNER AKADEMI DIF og Team Danmarks elitetræneruddannelse IDRÆTTENS TRÆNER AKADEMI DIF og Team Danmarks elitetræneruddannelse 2019-2020 Idrættens Træner Akademi DIF OG TEAM DANMARKS ELITETRÆNER UDDANNELSE Bliv en bedre og mere målrettet træner. Lær at optimere

Læs mere

Code of Conduct for ESAA talenter i folkeskolen

Code of Conduct for ESAA talenter i folkeskolen 1 Code of Conduct for ESAA talenter i folkeskolen Som ESAA udøver indgår du ikke blot i et program, der understøtter og optimerer din egen sportslige og uddannelsesmæssige udvikling. Ved at blive ESAA

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

Skolen på Sønderager

Skolen på Sønderager Skolen på Sønderager TALENTKLASSER 2017 2018 I talentklasserne har du samme obligatoriske fag som andre folkeskoleelever. Men her er du sammen med andre talenter, der har samme mål og behov som dig! Informationsmøde

Læs mere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere

Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Hovedstaden Svømmeklubs langsigtede udviklingsplan for konkurrencesvømmere Introduktion I Hovedstadens Svømmeklub har vi nordens bedste potentiale for at skabe konkurrencesvømmere på højt internationalt

Læs mere

Eliteidrætspolitik i Holstebro Kommune Vers.1 07.06.07

Eliteidrætspolitik i Holstebro Kommune Vers.1 07.06.07 Side 1 af 5 Eliteidrætten i Holstebro Kommune tager afsæt i udviklingen af talenter. Udviklingen af eliteidrætten sker i et samspil mellem eliteidrætsudøvere, eliteklubber, uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv

Læs mere

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole

KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole KLAR TIL AT DYRKE DIT TALENT? Kombiner din sport og din skolegang i talentklassen på Himmelev Skole Talentklassen giver dig optimale muligheder for at kombinere din skolegang med din sportslige udvikling!

Læs mere

Træningsfaciliteter for talentudvikling og elitetræning kommunale, nationale og internationale perspektiver

Træningsfaciliteter for talentudvikling og elitetræning kommunale, nationale og internationale perspektiver Træningsfaciliteter for talentudvikling og elitetræning kommunale, nationale og internationale perspektiver Fredericia 5. november 2014 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 51 26 60 62 Team Danmarks

Læs mere

Sportscollege Horsens rethink 2016

Sportscollege Horsens rethink 2016 Sportscollege rethink 2016 Sportscollege mission er følgende: Sportscollege skal øge kvaliteten i horsensiansk idræt samt medvirke til at fastholde og tiltrække unge mennesker med talent inden for idræt

Læs mere

Hovedlinjer. i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016

Hovedlinjer. i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016 Hovedlinjer i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016 indholdsfortegnelse 1. Beslutningsproces og høring...3 2. Sammenhængen mellem lovgrundlaget og støttekonceptet...4 3. Tendenser i international eliteidræt...6

Læs mere

FREDERICIA ELITEIDRÆT HJÆLPER DIG PÅ VEJ

FREDERICIA ELITEIDRÆT HJÆLPER DIG PÅ VEJ FREDERICIA ELITEIDRÆT HJÆLPER DIG PÅ VEJ ADGANG TIL TRÆNING I TALENTCENTER OG MORGENTRÆNING TALENTCENTER Fredericia Eliteidræt træner idrætstalenter mellem 13-20 år i et tværgående miljø én gang ugentligt

Læs mere

1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg.

1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg. VEDTÆGTER For Den selvejende Institution Elitesport Aalborg 1: NAVN: 1.1: Institutionen er oprettet ved Aalborg Byråds beslutning på mødet den 13. august 2001 og dens navn er Elitesport Aalborg. 2: FORMÅL:

Læs mere

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere 10. klasse

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere 10. klasse TALENTKLASSER for idrætstalentet der vil mere 10. klasse TALENTKLASSER Herning Elite Talentklasser Herning Kommune har siden 2007 været Team Danmark Elitekommune og har derfor en samarbejdsaftale med Team

Læs mere

Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter

Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter Beskrivelse af idrætsklasserne for talenter Målsætning og værdigrundlag for talentidrætsklasser på Skolen på Sønderager (TIK-klasser) Skolen på Sønderager tilbyder i samarbejde med Herning Elite og idrætsforeninger

Læs mere

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune

Indstilling. Evaluering af Eliteidræt Århus. Til Århus Byråd via Magistraten. Kultur og Borgerservice. Den 22. september 2008 Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Kultur og Borgerservice Den 22. september 2008 Århus Kommune Sport & Fritid Kultur og Borgerservice Evaluering af Eliteidræt Århus 1. Resume I forbindelse med

Læs mere

Talentudviklingsplan for AIF Svømning

Talentudviklingsplan for AIF Svømning Talentudviklingsplan for AIF Svømning 1. Indledning Denne TalentUdviklingsPlan herefter kaldet TUP er udarbejdet i december 2009 af AIF Svømmeafdeling. Planen er en præcisering af de forskellige politikker

Læs mere

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen

FRAFALD I DANSK SVØMNING. Mads N Andersen FRAFALD I DANSK SVØMNING Mads N Andersen FRA STOLTE RESULTATER TIL NYE FÆLLES AMBITIONER Game Changer: FORØGET ANDEL AF KONKURRENCESVØMMERE I DANMARK ved rekruttering og fastholdelse af svømmere i længere

Læs mere

Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ. Forvaltning for Børn, Familie og Skole

Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ. Forvaltning for Børn, Familie og Skole Skolepolitik KOMMUNEQARFIK SERMERSOOQ Forvaltning for Børn, Familie og Skole Skolepolitik Fælles om folkeskolen sammen skaber vi fremtiden I vores folkeskoler former vi vores elevers fremtid og dermed

Læs mere

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark

Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark Svøm dialogmøde 27. april 2019 Jens Meibom Elite- og Sportschef, Badminton Danmark jeme@badminton.dk Indhold: Hvad ved man om talentudvikling? Hvad betyder det for BD s talentudvikling? Rekruttering og

Læs mere

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen

Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Life Skills Hvordan kan uddannelse bruges på fodboldbanen? Carsten Hvid Larsen Carsten Hvid Larsen! Sportspsykologisk konsulent, Team Danmark! PhD. indenfor talentudvikling og sportspsykologi! Cand. Scient.

Læs mere

Danske eliteatleters vilkår Økonomisk, sportsligt og socialt

Danske eliteatleters vilkår Økonomisk, sportsligt og socialt Danske eliteatleters vilkår Økonomisk, sportsligt og socialt August 2009 De 403 bedste atleter fra de 31 Team Danmark-støttede sportsgrene har hen over sommeren 2009 deltaget i en elektronisk spørgeskemaundersøgelse.

Læs mere

Gå i klasse i talentklasserne på Hobro Søndre Skole skolefag og talentudvikling

Gå i klasse i talentklasserne på Hobro Søndre Skole skolefag og talentudvikling Gå i 7.+8.+9. klasse i talentklasserne på Hobro Søndre Skole skolefag og talentudvikling Opstart skoleåret 19/20 for 7. årgang MARIAGERFJORD KULTURSKOLE SØNDRE SKOLE Overbygningsskolen i Hobro GENEREL

Læs mere

Et særligt tilbud til unge talenter Skoleåret 2010-2011. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg

Et særligt tilbud til unge talenter Skoleåret 2010-2011. Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg Et særligt tilbud til unge talenter Skoleåret 2010-2011 Eliteidrætsklasser for 7., 8. og 9. årgang i Aalborg 2 Velkommen i eliteidrætsklasserne! I august 2008 tog Sønderbroskolen i Aalborg for første gang

Læs mere

ELITEIDRÆT PÅ RØDOVRE GYMNÅSIUM

ELITEIDRÆT PÅ RØDOVRE GYMNÅSIUM ELITEIDRÆT PÅ RØDOVRE GYMNÅSIUM Vi har plads til ba de uddannelse og eliteidræt Velkommen til Eliteidræt på Rødovre Gymnasium Af rektor Peter Ditlev Olsen Målet er en dobbeltkarriere Med Eliteidræt på

Læs mere

FÅ TID TIL DIN SPORT

FÅ TID TIL DIN SPORT FÅ TID TIL DIN SPORT MED EN ERHVERVS- UDDANNELSE KOMBINER ELITESPORT MED EN ERHVERVSUDDANNELSE Ny forsøgsordning sikrer mere fleksible rammer for, at du kan realisere dine sportslige mål, samtidig med

Læs mere

KØBENHAVNS IDRÆTSSKOLE IDRÆTSLINJEN - FOR DIG, DER VIL DYRKE DIN IDRÆT PÅ HØJT NIVEAU BELLAHØJ SKOLE KØBENHAVNS IDRÆTSSKOLE

KØBENHAVNS IDRÆTSSKOLE IDRÆTSLINJEN - FOR DIG, DER VIL DYRKE DIN IDRÆT PÅ HØJT NIVEAU BELLAHØJ SKOLE KØBENHAVNS IDRÆTSSKOLE IDRÆTSLINJEN - FOR DIG, DER VIL DYRKE DIN IDRÆT PÅ HØJT NIVEAU BELLAHØJ SKOLE IDRÆTSTALENT? DYRKER DU IDRÆT PÅ HØJT NIVEAU? Ønsker du at dyrke dit idrætstalent endnu mere? Dyrker du; basketball, fodbold,

Læs mere

Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014

Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014 Eliteidrætssamrådet møde med Kultur & Fritidsudvalget d. 12. august 2014 Tip en 7 er Hjemmeside http://b.socrative.com/login/student/ Indtast følgende Room Name: 147b2230 Højdepunkter fra året der gik

Læs mere

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere klasse

TALENTKLASSER. for idrætstalentet der vil mere klasse TALENTKLASSER for idrætstalentet der vil mere 7.-9. klasse TALENTKLASSER Herning Elite Talentklasser Herning Kommune har siden 2007 været Team Danmark Elitekommune og har derfor en samarbejdsaftale med

Læs mere

FÅ FLEKSIBILITET I HVERDAGEN ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT

FÅ FLEKSIBILITET I HVERDAGEN ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT FÅ FLEKSIBILITET I HVERDAGEN ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT KOMBINER ELITESPORT MED EN ERHVERVSUDDANNELSE Ny forsøgsordning sikrer mere fleksible rammer for, at du kan realisere dine sportslige mål,

Læs mere

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret

ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE. Opdateret ELITEIDRÆTSSTRATEGI ODENSE KOMMUNE Opdateret Januar 2014 Baggrund Nærværende eliteidrætsstrategi er udarbejdet af Eliteidræt Odense i tæt samarbejde med Odense Kommunes Eliteidrætsråd. Strategien er gældende

Læs mere

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole

Retningslinjer. Eliteidrætsklasserne Østre Skole Retningslinjer Eliteidrætsklasserne Østre Skole Indledning Som et ungt talent optaget i eliteidrætsklassen på Østre Skole i Thisted Kommune, indgår du ikke blot i et skoleforløb, der understøtter og optimerer

Læs mere

Plads til idrætstalenter i den danske folkeskole

Plads til idrætstalenter i den danske folkeskole Plads til idrætstalenter i den danske folkeskole Inspirationsmateriale til videreudvikling af idrætsklassen som en helhedsorienteret model for tidlig talentudvikling Af Jens Christian Nielsen & Jesper

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

UDKAST TIL TALENTUDVIKLINGSSTRATEGI PÅ IDRÆTSOMRÅDET I ODENSE KOMMUNE

UDKAST TIL TALENTUDVIKLINGSSTRATEGI PÅ IDRÆTSOMRÅDET I ODENSE KOMMUNE 1 - Udkast til ny eliteidrætsstrategi - version septem UDKAST TIL TALENTUDVIKLINGSSTRATEGI PÅ IDRÆTSOMRÅDET I ODENSE KOMMUNE Opdateret September 2018 1 Introduktion Talentudviklingsstrategi på Idrætsområdet

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole

Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Information om IDRÆTSklasserne på Brøndbyvester Skole Principper for idrætsklasserne Idrætsklasserne på Brøndbyvester Skole er et tilbud om at kombinere uddannelse og talentidræt. Dette tiltag har til

Læs mere

Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole. www.slagelse.dk

Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole. www.slagelse.dk Eliteidrætsklasser på Nymarkskolen et unikt samarbejde mellem idrætstalenter og skole Hvorfor? Den nye skolereform giver mulighed for at tilgodese talentudviklingen inden for idræt ved at skabe rum til

Læs mere

Lærere og pædagogers samarbejde om undervisningen

Lærere og pædagogers samarbejde om undervisningen Lærere og pædagogers samarbejde om undervisningen Denne rapport handler om lærere og pædagogers samarbejde om undervisningen i folkeskolen. Hensigten med rapporten er at give et overblik over samt at undersøge

Læs mere

Koldings nye flagskib. Kolding Boldklub / Nr. Bjært Strandhuse - Elite

Koldings nye flagskib. Kolding Boldklub / Nr. Bjært Strandhuse - Elite Koldings nye flagskib Kolding Boldklub / Nr. Bjært Strandhuse - Elite Kvindefodbolden i rivende udvikling Danmark har altid været med fremme i kvindefodboldens historie, og vi er fortsat med helt i toppen.

Læs mere