Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling"

Transkript

1 Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling December 2006 I dette nyhedsbrev kan du læse: Nytårshilsen fra Center for Produktudvikling Teknologisk Institut køber Danmarks første RM-maskine til metal Ring til hjerteforsøg Liftkontrollen løfter sikkerhedsniveauet Ny mand på maskindirektivet Ung innovatør med baggrund i bilbranchen Julequiz om innovation NYTÅRSHILSEN FRA CENTER FOR PRODUKTUDVIKLING Nytåret står for døren, og det er tid til at gøre status over 2006 og kigge frem mod var for Center for Produktudvikling et godt år præget af stor aktivitet i de enkelte forretningsområder, 2007 tegner endnu mere travlt og fagligt udfordrende. Mogens Vig Pedersen beretter om 2006, der var et godt år for Center for Produktudvikling Inden for produktudvikling har centeret medvirket til at udvikle adskillige nye produkter. Centerets medarbejdere har coachet og samarbejdet med virksomhederne om kreativ idegenerering, designet og konstrueret i CAD, simuleret, styrkeberegnet, produktmodnet og afslutningsvis fremstillet fysiske modeller. I 2007 øger vi fokus mod flere større opgaver på baggrund af meget stor tilfredshed blandt kunderne specielt ved disse opgaver. Forretningsområdet Rapid Prototyping, RPT, eller Rapid Manufacturing, RM, fylder efterhånden mere i centerets dagligdag. I det forløbne år har RM budt på seminarer og netværk for branchen, vi har i samarbejde med Handelshøjskolen i Århus, holdt to konferencer med titlen Produktion Konferencerækken fortsætter i 2007, hvor vi glæder os til at skabe øget fokus på

2 forretningsudvikling med RM. Vores maskiner har også været i fuld gang. SLA en producerer på fuldt tryk, SLS en er blevet opgraderet til at kunne køre med flere materialer, og vores voksmaskine er igen i fuld vigør efter at flere kunder igen har fået øjnene op for voksens egenskaber. I RM-sammenhæng tegner 2007 også godt. Strategien er på plads, og centeret har - med baggrund i en nylig gennemført behovs- og markedsanalyse - besluttet at investere i en RM-metalmaskine. (se artiklen herom). De medarbejdere, der arbejder med CE-mærkningsdirektiverne og kontrolordninger, har været travlt beskæftiget med gennemgang af tekniske dossiers og kontrolbesøg i marken. Typeafprøvning indenfor ATEX-direktivet er netop blevet akkrediteret af DANAK for at opfylde DS/EN/ISO/IEC 17020, et arbejde der har stået på det meste af året. Inden for Maskindirektivet kommer der fortsat mange forespørgsler på typeafprøvning og risikovurderinger. Det nye Maskindirektiv, som træder i kraft ved årsskiftet 2009/2010, er vi ved at sætte os godt ind i, så vi kan rådgive de danske maskinproducenter og Dansk Industri med henblik på den bedste implementering. Centeret har i 2006 afholdt kurser i ATEX-direktivet og har desuden startet et samarbejde med Pilz om at holde en række kurser inden for praktisk risikovurdering. Samarbejdet og kurserne har været en succes, og vi har i 2007 udvidet udbudet til også at omfatte CE-mærkning. Det nye i 2007 bliver at supplere centerets Sekretariat for Typeafprøvning til også at omfatte typeafprøvning i henhold til Trykdirektivet. En ydelse, som vi forventer vil skabe stor synergi i de løste opgaver. Undersøgelser af havarerede maskiner mm. har holdt flere af centerets medarbejdere travlt beskæftiget. Foruden de nære undersøgelser, indenfor landets grænser, er det blevet til enkelte større opgaver udenfor Europa. Centerets vindmølleaktiviteter er blevet styrket igennem året, hvor Instituttets ansættelse af specifik vindmøllekoordinator har øget fokus. Vores lynregistreringssystem er suppleret med en digital kortlæser, som gør det muligt at indlæse data direkte i en database med henblik på Risk Management. Center for Produktudvikling står godt rustet til at skyde det nye år i gang. Strategien er lagt, investeringerne er på plads og centerets kompetente og motiverede medarbejdere glæder sig til at rådgive og ekspedere såvel eksisterende som nye kunder. Medarbejderne i Center for Produktudvikling ønsker kunder og samarbejdspartnere en glædelig jul samt et lykkebringende nytår. Center for Produktudvikling Mogens Vig Pedersen TEKNOLOGISK INSTITUT KØBER DANMARKS FØRSTE RM-MASKINE TIL METAL Center for Produktudvikling på Teknologisk Institut investerer som de første i Danmark, i en RM-maskine til metal og får dermed unikke muligheder for forskning og udvikling til gavn for dansk erhvervsliv. Maskinen installeres i begyndelsen af det nye år i centerets lokaliteter i Århus.

3 - Begrænsningerne er nærmest ikke til at få øje på, for mulighederne med RM i metal er uendelige, siger centerchef Mogens Vig Pedersen om de muligheder, centeret får med den nye RM-maskine. Rapid Manufacturing giver mulighed for at fremstille meget komplekse geometrier bygget i ét stykke. Hvor RM med plast primært er blevet brugt til fremstilling af prototyper og har haft sin begrænsning på grund af materialet, vil man med en RMmaskine til metal få nærmest ubegrænsede muligheder for at fremstille blandt andet værktøjer, maskindele og implantater. Det er de muligheder, Center for Produktudvikling nu skal til at udforske. Først og fremmest skal centeret forske i, hvordan man med maskinen kan bygge nye og bedre forme til plastindustrien. Forme med integreret vandkøling, som kan køle emnerne op til 20 procent hurtigere end i dag, og som dermed kan hjælpe med til at bevare de danske plaststøbevirksomheder. - Vi kan ved hjælp af RM fremstille forme til plastsprøjtestøbning, som man simpelthen ikke kan lave med de teknikker, man bruger i dag. Selv om værktøjerne bliver dyrere, er udgiften - i alle tilfælde når det gælder store sprøjtestøbte serier meget hurtigt tjent hjem, forklarer Mogens Vig Pedersen, som ikke er bekymret over, at producenter i Østen har adgang til den samme teknologi. - Det er klart, at man også vil kunne bruge RM-metal-maskiner i Kina, men indtil videre er arbejdskraften derude billigere end teknologien. Vi i Danmark er derimod nødt til at optimere produktionen for at blive ved at være et skridt foran, siger Mogens Vig Pedersen. Den nye RM-maskine skal naturligvis også bruges til produktion af helt specielle metal-emner et marked, som centeret i kraft af RM s mange nye muligheder ser et stort potentiale i. - Vi får adgang til et helt nyt markedssegment, fordi det reelt kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan fremstille på den nye maskine. Det kan være alt fra værktøjer til hydraulikudstyr, komplicerede dele til maskiner og implantater til operationer efter ulykker eller ved deformiteter, siger Mogens Vig Pedersen. Rent teknisk arbejder den nye RM-maskine ved temperaturer, der svejser metalstøvet sammen i stedet for at sintre det. Det betyder, at de emner, man bygger på maskinen, får samme styrke som emner fremstillet ved de kendte, traditionelle teknologier. Maskinen kan arbejde i alle de metaller, der kan svejses. RING TIL HJERTEFORSØG Forskere på Skejby Sygehus henvendte sig til Teknologisk Instituts Center for Produktudvikling, da de i forbindelse med et forskningsprojekt skulle have fremstillet en ring til implantation i hjerter. Forskningen skal være med til at belyse, hvordan man forbedrer disse ringe, som dagligt indsættes i hjerter på mennesker, der har haft en blodprop.

4 Det er civilingeniør Morten Ølgaard Jensen, som står for projektet i samarbejde med Ingeniørhøjskolen i Århus og Teknologisk Institut. Han forklarer om forskningen: - Når man har haft en blodprop i hjertet, deformeres hjertemuskulaturen en smule, og hjerteklappen kan efterfølgende være lidt utæt, hvilket gør, at hjertet ikke fungerer optimalt. Det er for at genskabe den geometri, som passer til hjerteklappen, at man indopererer disse ringe, som syes fast til hjertemuskulaturen. Forskningen udføres med svin som patienter. Man fremkalder en blodprop hos svinet og indopererer så ringen i hjertet for at følge, hvordan den fungerer. Teknologisk Institut har bygget flere udgaver af ringene i nylon på sin SLS-maskine. I forbindelse med måling af kraftpåvirkning af ringen i hjertet, fik Skejby Sygehus også ringen lavet i titanium. Denne ring fik Teknologisk Institut bygget hos en af sine internationale samarbejdspartnere. LIFTKONTROLLEN LØFTER SIKKERHEDSNIVEAUET Skærpet sikkerhed og fokus på arbejdsmiljø var årsagen til, at Teknologisk Institut i samarbejde med Liftgruppen under Dansk Byggeri for fem år siden etablerede Liftkontrollen. Ordningen er blevet en stor succes, og Center for Produktudvikling har netop genforhandlet kontrakten om liftkontrol for en ny treårig periode.

5 Vores styrke i forhold til liftkontrol er, at vi som institutfolk også kommer ud til havariundersøgelser, når en personlift er havareret. Vi har netop i kraft heraf en unik indsigt i forhold til konkurrenter, forklarer Frits Fynbo, der er leder af Liftkontrollen for Teknologisk Institut. Liftkontrollen har til formål at højne kvaliteten og dermed sikkerheden på liftene, og ordningen omfatter en række godkendte værksteder, som står for den lovpligtige årlige kontrol af mandskabslifte. Det er Teknologisk Instituts afdeling for Havari og Sikkerhed, der godkender værkstederne til at udføre de lovpligtige årseftersyn til mobile personløftere. Værkstederne undersøger og reparerer liftene efter en godkendt tjekliste udarbejdet af Arbejdstilsynet, og Teknologisk Institut tager stikprøver på 5 % af årseftersynene. - Vi er ikke en myndighed, men har dialogen med de værksteder, der udfører lovpligtige årseftersyn under ordningen. Det er en stor styrke, at der er den åbenhed, for det sikrer, at vi får informationer om de problemer, der måtte være med konkrete personløftere eller mekaniske dele, forklarer Frits Fynbo. I de tilfælde, hvor man ude på værkstederne observerer konkrete problemer, får Liftkontrollen besked, og problemet og ofte også løsningen på det kommunikeres til alle medlemmer gennem nyhedsbreve. Er fejlen grel, tager Liftkontrollen kontakt til producenten for at få dennes hjælp til at løse problemet. Liftkontrollen registrerer alle de lovpligtige årseftersyn, der udføres under liftkontrolordningen og sikrer, at de godkendte værksteder arkiverer oplysninger, så alt udført arbejde er dokumenteret og sporbart. Når årseftersyn er udført påklæbes den godkendte lift en kontrolmærkat, så brugerne af personliften kan se, at liften har fået udført eftersynet og hvem der har udført dette lifte i Danmark (over halvdelen af alle lifte) får udført det lovpligtige årseftersyn under ordningen og har Liftkontrollens mærkat. De lifte, der er udenfor ordningen, føres der ikke tilsyn med. Når et værksted er godkendt af Liftkontrollen, skal det overholde fastsatte regler. Hvis Liftkontrollen opdager, at et godkendt værksted begår grelle fejl, kan det ende med, at værkstedet bliver smidt ud af ordningen. Vil du læse mere om Liftkontrollen, kan du kigge her: NY MAND PÅ MASKINDIREKTIVET Maskin- og svejseingeniør Claus Dalbøge, 39, er ny mand på maskindirektivet hos Center for Produktudvikling. Claus har tidligere arbejdet med kvalitetsstyring hos Holco Maskinbyggeri og med trykbærende udstyr som produktionsleder hos Bjørnkjær Maskinfabrik. Efter Bjørnkjærs fusion med Varo fik Claus - i kraft af sit arbejde med trykbærende udstyr - job

6 hos Force, hvor han arbejdede med det nye Trykudstyrsdirektiv (PED) og svejseteknisk godkendelse. Da Force efter en årrække valgte at koncentrere deres PED-aktiviteter i Brøndby, startede Claus kompagniskab med en tidligere kollega i firmaet Weldadvice i Randers. Hos Weldadvice bestod arbejdet b. la. i svejsecertificering og procedureprøvning samt aktiviteter som bemyndiget organ via en svensk samarbejdspartner udnævnt som tredjepart ved godkendelse af trykudstyr. Hos Center for Produktudvikling skal Claus arbejde med maskindirektivet og med kvalitetsstyring på akkrediteringsprocessen, for at opretholde aktiviteterne inden for ATEX-direktivet. Claus har to børn og bor i Risskov sammen med Charlotte. Fritiden går med kampsport, skiløb og især sejlsport, hvor den nye Jeanneau Sunfast 36 er ved at blive klargjort til både kapsejlads og familieture. UNG INNOVATØR MED BAGGRUND I BILBRANCHEN Blot 24 år, nyuddannet ingeniør men allerede med godt halvandet års erfaring fra henholdsvis en schweizisk og en tysk virksomhed i bilbranchen. Jens Christian Lodberg Høj er seneste skud på stammen af nyansatte i Center for Produktudvikling. Han skal arbejde med innovation og produktudvikling.

7 Jens Christian tog eksamen som Business Development Engineer fra Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning denne sommer med et projekt om Development efficiency improvement et projekt han skrev, mens han var ansat som intern konsulent på udviklingsprocesser i den tyske afdeling af virksomheden Faurecia, der er underleverandør til bilindustrien. Konkret havde Jens Christian ansvar for at indføre LEAN-principper i Faurecias udviklingsafdeling. Forud for denne ansættelse havde Jens Christian været ansat i syv måneder som produktudvikler hos Protoscar i Schweiz. Protoscar designer og laver 3D-animationer til bilindustrien og samarbejder med blandt andre General Motors. I sine syv måneder hos Protoscar var Jens Christian produktudvikler på to projekter: et om udnyttelse af oppustelige elementer til at konstruere elementer til bilindustrien f.eks. til taget i en cabriolet. Det andet projekt, handlede om at udvikle og bruge biologisk nedbrydelige plastformer på en ny måde. I fritiden fylder Jens Christians fascination af biler en del, men også fodbold og guitar er blandt de store interesser. JULEQUIZ OM INNOVATION Ingen jul uden julequiz. Vi vil næsten vædde på, at begrebet innovation indgår i statsministerens nytårstale, men lokker i stedet med en flaske champagne til de to, der kan hjælpe os med henholdsvis den sjoveste og den mest rammende definition af begrebet. Definitionen må være på max ti ord, og svaret skal sendes pr. mærket julequiz til klaus.orskov@teknologisk.dk. Han skal have det inden 10. januar. Vinderne får direkte besked, og deres navne offentliggøres i næste nummer af nyhedsbrevet. Vi forbeholder os retten til at gøre brug af de indkomne forslag.

Produktchef Olivier Jay ved den nye SLM-maskine. 3D-tegningen på skærmen viser det emne, maskinen er ved at bygge.

Produktchef Olivier Jay ved den nye SLM-maskine. 3D-tegningen på skærmen viser det emne, maskinen er ved at bygge. Nyhedsbrev juli 2007 I dette nyhedsbrev kan du læse: Klar til at microsvejse Få råd om ATEX og elektrisk materiel hos os Kursus: Fra idé til prototype Bedre trivsel og højere sikkerhed på arbejdspladsen

Læs mere

Stigning i virksomhedernes produktudvikling i Region Midtjylland

Stigning i virksomhedernes produktudvikling i Region Midtjylland 10. juni 2008 Stigning i virksomhedernes produktudvikling i Region Midtjylland Innovation og udvikling. Omkring to tredjedele af de små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland har de seneste 3

Læs mere

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp

Produktion i Danmark. Robotter i global kamp Produktion i Danmark Robotter i global kamp Titel: Robotter i global kamp Udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup August 2015 Forfattere: Stig Yding

Læs mere

Nyhedsbrev december 2007

Nyhedsbrev december 2007 Nyhedsbrev december 2007 I dette nyhedsbrev kan du læse: Vi flytter og etablerer Rapid Manufactory Center for Produktudvikling sætter dagsordenen Ny akkreditering inden for trykbærende udstyr Årets sidste

Læs mere

Det nye kvalitets- og garantimærke for vinduer og døre

Det nye kvalitets- og garantimærke for vinduer og døre Det nye kvalitets- og garantimærke for vinduer og døre 2 Alle vinduer, der er omfattet af ordningen, skal være forsynet med en synlig mærkat med det nye logo. Mærkaten rummer desuden oplysninger om, hvem

Læs mere

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis

Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis Professionel pladebearbejdning Alsidig Fleksibel Præcis LASERSKÆRING REVOLVERSTANSNING Den foretrukne underleverandør Med mange års erfaring, en bred og alsidig maskinpark og ikke mindst en professionel

Læs mere

Alternative kølemetoder

Alternative kølemetoder Temadag om Alternative kølemetoder få mere at vide om alternative kølemetoder og hvor de kan bruges ÅRHUS 9. JUNI 2008 Hvilke alternative kølemetoder findes der og hvor anvendes de? Hør om den seneste

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Skab værdi for din virksomhed med en arbejdsmiljøstrategi - med fokus på sunde og sikre medarbejdere. Det giver god økonomi Klare fordele ved at

Læs mere

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING

STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING STRATEGISK DESIGN OG FORRETNINGSUDVIKLING SEMINAR OG WORKSHOPFORLØB Evnen til at udnytte nye markedsmuligheder og digitale forretningsområder har afgørende betydning for en virksomheds potentiale og konkurrenceevne.

Læs mere

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen.

Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Jysk Analyse 27. oktober 2009 Erhvervslivets udviklingsaktiviteter ikke lammet af krisen. Udviklingsaktiviteter. Over halvdelen af de midtjyske virksomheder har haft udviklingsaktiviteter i gang indenfor

Læs mere

Virksomhederne som driver af innovation i byggeriet

Virksomhederne som driver af innovation i byggeriet Virksomhederne som driver af innovation i byggeriet Erfaringer fra virksomheder i byggebranchen Teknologisk Institut d. 8. februar 2011 1 Jesper Salling Nielsen Kort om mig 25 år erfaring fra byggebranchen

Læs mere

Kan det tegnes, kan det laves

Kan det tegnes, kan det laves Kan det tegnes, kan det laves Der er ingen begrænsninger, hvis man vælger teknologien rapid prototyping til sine modeller og prototyper (se nederst fakta om teknologien). Men det betyder ikke, at modellen

Læs mere

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner

Business Aarhus. Aarhus som vækstby. Styrkepositioner Business Aarhus Aarhus som vækstby Business Aarhus 2 i Aarhus Energi, Klima og Miljø Fødevarer Medico og Sundhed Arkitektur og Design Videnservice IT og Medier Business Aarhus 3 Aarhus er hjemsted for

Læs mere

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011

InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 InViO Innovationssamarbejde Herning: Livsstil Bolig & Beklædning 9.11.2011 Invio Hvad for noget? Innovationsnetværk for videnbaseret Oplevelsesøkonomi 1. Juni 2010 31. maj 2014 InViO konsortium AAU ExCITe

Læs mere

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER

HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER HØST ALLE FORDELENE MED DIGITALE VÆRKTØJER En bog til håndværkeren der er klar til at tage det digitale skridt og dermed optimere sin dagligdag. Koster det at skippe digitaliseringen? Flere og flere virksomheder

Læs mere

Dansk Design Center. Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt

Dansk Design Center. Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt Dansk Design Center Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar 2016 Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt 1 1. Baggrund Om undersøgelsen 2 Om undersøgelsen Undersøgelsens

Læs mere

Nyhedsbrev december 2012

Nyhedsbrev december 2012 Nyhedsbrev december 2012 Kære kolleger Har din kollega fået nyhedsbrevet? Jeg vil begynde årets sidste nyhedsbrev med at takke alle ansatte ved Ejendomscenteret for jeres indsats i forbindelse med etablering

Læs mere

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som:

Hvad er en Teknisk Designer? Tekniske Designere kan k. f.eks. arbejde som: Hvad er en Teknisk Designer? Teknisk designer er en moderne udgave af teknisk assistent betegnelsen, som længe har været anset for forældet til tekniske assistenters funktionsområder. Det er den tidligere

Læs mere

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Automatisering og digitalisering. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Automatisering og digitalisering Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region

Læs mere

Tænk fremtid tænk plast

Tænk fremtid tænk plast Tænk fremtid tænk plast Nyt marked for plastmaterialer i offshoreindustrien Udviklingsprojektet Substitution af materialer offshore skaber vækst i plastbranchen og forøget indtjening i offshoreindustrien

Læs mere

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden

Vækstbarometer. Internationale medarbejdere. Region Hovedstaden Vækstbarometer Region Hovedstaden Internationale medarbejdere Region Hovedstadens Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 800 direktører for virksomheder i Region Hovedstaden. Region Hovedstaden

Læs mere

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig

Vores værdier er skabt af medarbejderne. Frøs for dig Vores værdier er skabt af medarbejderne. Værdisangen er blevet til på et seminar den 15. januar 2005, hvor alle medarbejdere var med til at udarbejde Frøs Værdier. Denne folder er bl.a. udarbejdet på grundlag

Læs mere

Uenige om ombygning af farlige lifte 3. september 2012 kl. 5:00 / Virksomheder / Af Kim Lesanner

Uenige om ombygning af farlige lifte 3. september 2012 kl. 5:00 / Virksomheder / Af Kim Lesanner Udskrift fra www.motormagasinet.dk - Motor-magasinet Uenige om ombygning af farlige lifte 3. september 2012 kl. 5:00 / Virksomheder / Af Kim Lesanner Arbejdstilsynet kalder Stenhøj Autolift A/S til udredningsmøde

Læs mere

Dynamics AX hos Columbus

Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX hos Columbus Dynamics AX er ikke længere bare Dynamics AX Stop lige op, før du vælger at opgradere Vejen til produktivitet er Rollecentre Henrik fortæller dig, hvordan det er at være kunde

Læs mere

ENGAGED ENGINEERING AT THE CUTTING EDGE

ENGAGED ENGINEERING AT THE CUTTING EDGE ENGAGED ENGINEERING AT THE CUTTING EDGE Engaged Engineering STENSBO leverer konsulentydelser med engagement, troværdighed og loyalitet. Fleksibilitet STENSBO tilbyder fleksibel arbejdskraft, der effektivt

Læs mere

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt

ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt ANALYSENOTAT Forandringstempoet i erhvervslivet er intenst højt AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Forandringstempoet er højt Erhvervslivet ændrer sig i disse år, og forandringstempoet er højt. Digitalisering

Læs mere

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi

Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Styrk virksomhedens arbejdsmiljø, salg og driftsøkonomi Vi er et stærkt team på arbejdsmiljø, og vi ser helst, at dine medarbejdere er sunde og sikre - hele dagen, også når de holder fri 2013 Sponsorkoncept:

Læs mere

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk 12 H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V DIRaadgiverne@di.dk +45 3377 4601 raadgiverne.di.dk Dansk Industris branchefællesskab for rådgivervirksomheder Følg på LinkedIn Følg på Twitter Bestil s

Læs mere

liftguide - find din løsning hos Cramo

liftguide - find din løsning hos Cramo liftguide - find din løsning hos Cramo udlejning Tlf. 70 110 210 Sikkerhed har høj prioritet hos Cramo Et ekspansivt produktområde Cramo er leverandør af alle slags lifte, lige fra 4 meter til 28 meters

Læs mere

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Den midtjyske tæppeproducent, Fletco Tæpper, deltog i en workshop i Rethink Business projektet om idéer til forretningsudvikling. Fletco Carpet lancerer

Læs mere

- a part of your business

- a part of your business - a part of your business 02 - vi skaber kvalitetsløsninger der holder - en del af din virksomhed DMV Industry AS er en moderne maskinfabrik, der i tæt samarbejde med vores kunder udvikler og producerer

Læs mere

Virksomhedernes lokale erhvervsvilkår. Regionskonsulent Steen Hoeck Klausen d. 23. sep. 2009 Århus

Virksomhedernes lokale erhvervsvilkår. Regionskonsulent Steen Hoeck Klausen d. 23. sep. 2009 Århus Virksomhedernes lokale erhvervsvilkår Regionskonsulent Steen Hoeck Klausen d. 23. sep. 2009 Århus DS Regioner 22 lokale afdelinger 5 regionsudvalg 1 fælles regionsudvalg 1 hovedbestyrelse 1 sekretariat

Læs mere

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring et b a k s m le d e m Om EBELTOFT GROUP Retail Institute Scandinavia er en del af det globale netværk af videns- og konsulenthuse

Læs mere

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet

Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Organisation for erhvervslivet Juni 2010 Hver fjerde virksomhed ansætter i udlandet Af konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk og konsulent Claus Andersen, csa@di.dk Når danske virksomheder frem til krisen

Læs mere

Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN P R O G R A M. Kursus

Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN P R O G R A M. Kursus Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN 13480 P R O G R A M Kursus Tr y k b æ r e n d e u d s t Trykbærende udstyr, rør og armaturer jvf. PED. ASME B31.3/EN 13480 Offshore Center Danmark

Læs mere

Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling

Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling Juni 2006 I dette nyhedsbrev kan du læse: SEMINAR OM DIGITAL PRODUKTION BLÆST OM MØLLE-HAVARIER PÅ MIDDELGRUNDEN VENTILATION GENNEM ET LUKKET VINDUE EN TUMLING

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Fire ud af ti fik hjælp og vejledning til iværksætteri

Fire ud af ti fik hjælp og vejledning til iværksætteri 27. december 2011 Fire ud af ti fik hjælp og vejledning til iværksætteri Iværksætterrådgivning. Fire ud af ti erfarne iværksættere har fået råd og vejledning fra andre ved opstarten af deres virksomhed.

Læs mere

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation

Præsentation af. Thomas Mathiasen. Faciliterer innovation. TM-Innovation Præsentation af Thomas Mathiasen Faciliterer innovation Personen bag - Thomas Mathiasen Mere end 20 års erfaring inden for international produktudvikling i den bio- og levnedsmiddel teknologiske industri.

Læs mere

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen

Virksomhederne ser positivt på globaliseringen D Indsigt Nummer 2 26. januar 2005 Virksomhederne ser positivt på globaliseringen A F K O N S U L E N T S U N E K. J E N S E N, s k j @ d i. d k 4 7 11 Høje forventninger til den politiske vilje I en DI-rundspørge

Læs mere

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ

TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ TRYGHED, SIKKERHED & ARBEJDSMILJØ Life2Save 360 Når vi siger 360 grader betyder det, at vi er med jer hele vejen rundt. Vores 360 cirkel er opbygget af moduler, der kan sammensættes og tilpasses, så det

Læs mere

Er der stadig behov for brugeruddannelse?

Er der stadig behov for brugeruddannelse? Er der stadig behov for brugeruddannelse? Bjarne Herskin, teach to teach, 2013 ER DET NØDVENDIGT MED BRUGERUDDANNELSE ANNO 2013? Er det virkelig stadig relevant at afholde it-brugerkurser. Er vi ikke nået

Læs mere

Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø

Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø Standardiseringsarbejdet indenfor Transport og miljø Netværksmøde 9. april 2013 Carsten Riis Fredriksen Dansk Standard Agenda Hvem er Dansk Standard? Hvorfor benytte standarder? Hvad tilbyder vi? Eksempler

Læs mere

Energi. Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland. 46% flere job i vindmøllebranchen

Energi. Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland. 46% flere job i vindmøllebranchen Beskæftigelse inden for vind i Nordjylland 46% flere job i vindmøllebranchen Virksomheder med relation til vindmølleindustrien har været i en markant positiv udvikling i Nordjylland de seneste år. I perioden

Læs mere

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde

Missionen er lykkedes når du leder din virksomhed med vision, kvalitet og viljen til at vinde business AHead Consulting & Concept Development www.b-ahead.dk Kontaktperson: Henning Jørgensen E-mail: mail@b-ahead.dk Tlf.: +45 40 54 84 80 Velkommen hos business AHead Missionen er lykkedes når du leder

Læs mere

SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind

SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind T r a n s p o r t e n s I n n o v a t i o n s d a g 1 5 SYDDANSK UNIVERSITET VELKOMMEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET! Prodekan for Forskning, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Professor Nina Dietz Legind

Læs mere

Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave

Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave NAKSKOV MASKININDUSTRI ApS Parathed og fleksibilitet Viden Høj kvalitet Konkurrenceevne Lidt om os Vores virksomhed Hvis det

Læs mere

MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts. MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer

MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts. MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer MEA s vækstspor 27. februar og 12. marts MEA konsulentuddannelse Modul 5 og 7 Ny Teknologi og nye innovationsformer Teknologisk Institut Erhvervsudvikling Center for Ide & Vækst Peter Lyngdrup Nedergaard

Læs mere

Sunshine House 2008. Velkommen - hvorfor Teknologisk Institut går ind i Sunshine house

Sunshine House 2008. Velkommen - hvorfor Teknologisk Institut går ind i Sunshine house Velkommen - hvorfor Teknologisk Institut går ind i Sunshine house Agenda 1. Velkommen (Teknologisk Institut, Nordicom, VIB) 2. Præsentation af dalbygård helhedsplan (Vicedirektør Stig Isaksen kolding kommune)

Læs mere

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn

Virksomheder: 2018 står i digitaliseringens tegn Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 JANUAR 18 Virksomheder: 18 står i digitaliseringens tegn Hver anden virksomhed har planer om at investere i it til næste år. Både store og små

Læs mere

Design Delivers Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI. Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center

Design Delivers Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI. Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center Design Delivers 2018 Mette Fjord Sørensen Chef for forskning og videregående uddannelser, DI Christian Bason Adm. direktør, Dansk Design Center Design En systematisk, skabende proces. Processen er visuel

Læs mere

Elplatek A/S GalvaNord LPTech Electroplating technic Electroplating know how Lysekil Plating

Elplatek A/S GalvaNord LPTech Electroplating technic Electroplating know how Lysekil Plating Hvem er vi? Ovenstående trio (alt ca. 25 medarbejdere) leverer løsninger på opgaver inden for avanceret overflade behandling, hovedsageligt galvanisk. Vi tilbyder en bred palette af overflader, som vi

Læs mere

Lovændringer per 1/1 2016

Lovændringer per 1/1 2016 BedreBolig Lovændringer per 1/1 2016 Under BedreBolig-ordningen kunne virksomheder tidligere godkendes som BedreBolig-rådgivervirksomheder til levering af tre ydelser: 1. Kortlægning af en bygnings energibesparelsesmuligheder

Læs mere

MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING

MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING Om medlemskabet EBELTOFT GROUP Retail Institute Scandinavia er en del af det globale netværk af videns- og konsulenthuse med speciale

Læs mere

Test vores telefoni systemer GRATIS BILLIGT SMART PÅLIDELIGT

Test vores telefoni systemer GRATIS BILLIGT SMART PÅLIDELIGT BILLIGT SMART PÅLIDELIGT Test vores telefoni systemer GRATIS Med et Comtalk telefonanlæg får du markedets bedste IP-telefoni løsning, når det gælder funktionalitet og kvalitet. Og oven i købet får du en

Læs mere

Tyskland nøglen til eksportsucces

Tyskland nøglen til eksportsucces Tyskland nøglen til eksportsucces Deltagelse fra 2195 kr. Husk 5. marts 2015 Lær vejen ind på det tyske marked af virksomheder, der allerede er der. Bliv inspireret af de kreative, og bliv klogere på de

Læs mere

Nakskov Maskinindustri

Nakskov Maskinindustri Nakskov Maskinindustri NAKSKOV MASKININDUSTRI ApS Lidt om os Velkommen til Nakskov Maskinindustri. Vi er en moderne virksomhed, der er præget af stabilitet og god udvikling. Vi har traditioner og værdier,

Læs mere

Kommunikation. Og information. V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden

Kommunikation. Og information. V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden Kommunikation Og information V. Mogens Vig Pedersen, adm. direktør Energi Horsens Fonden 2 Energi Horsens Fonden Hvem vi er Vi investerer i innovative projekter, virksomheder, iværksættere inden for: Energi

Læs mere

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske

Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske August 2007 Kloge hænder og kloge hoveder - en mangelvare i det midtjyske Arbejdskraft. 3 ud af 4 direktører fra det midtjyske erhvervsliv har inden for det sidste halve år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør CSR-rapport for 2016 Forord Kort om Feicon Ledelsessystemer hvad er det? Feicons identitet Politik for certificeringer Mål og indsatser Feicons interessenter CSR Rapporten Forord I 2013 blev Feicon ApS

Læs mere

Industrirobotter og sikkerhed

Industrirobotter og sikkerhed Maskinsikkerhed Aps Industrirobotter og sikkerhed 1 Maskinsikkerhed ApS 2 Opgaver Maskinsikkerhed og CE-mærkning - Risikovurdering - Sikker indretning af maskiner - Dokumentation og brugsanvisninger -

Læs mere

Krav til den gode proces og den gode konsulent. 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR

Krav til den gode proces og den gode konsulent. 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR Krav til den gode proces og den gode konsulent 9. December 2008, Horsens v. Søren Østergaard Pedersen, DMR 1 1. Om konsulentbranchen og DMR 2. Det gode konsulentkøb 3. Samspil mellem det offentlige vejlednings

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Bilbranchen har brug for skarpe hjerner, der kan tænke nyt og innovativt OM BILBRANCHEN

Bilbranchen har brug for skarpe hjerner, der kan tænke nyt og innovativt OM BILBRANCHEN VI ER PÅ VEJ FREM Bilbranchen har brug for skarpe hjerner, der kan tænke nyt og innovativt OM BILBRANCHEN Bilens rolle er under forandring, nye former for mobilitet vinder frem og den teknologiske udvikling

Læs mere

Ansættelse med løntilskud eller anden ordning - Til din virksomhed

Ansættelse med løntilskud eller anden ordning - Til din virksomhed Opdateret december 2017 Ansættelse med løntilskud eller anden ordning - Til din virksomhed Det skal være nemmere og mere overskueligt for virksomheder at finde kvalificeret arbejdskraft. Man kan som virksomhed

Læs mere

Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling

Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling Sæt kursen for din virksomhed og bliv klar til fremtidens udvikling Skab sammenhæng og synergi mellem mål, handleplan og et procesorienteret ledelsessystem Skab udvikling på baggrund af bevidst styring

Læs mere

SKS system, Kvalitetsledelsessystemer. Brandsikringsanlæg. Mads Risgaard Knudsen

SKS system, Kvalitetsledelsessystemer. Brandsikringsanlæg. Mads Risgaard Knudsen SKS system, Kvalitetsledelsessystemer og Brandsikringsanlæg Mads Risgaard Knudsen Den gode idé og de gode viljers magt i forbindelse med Stik og hugfaste krav Sikkerhedsstyrelsens (SIK) retningslinjer

Læs mere

DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser

DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser Den 25. oktober 2011 DI: Øget fokus på omkostninger koster danske arbejdspladser En ny undersøgelse fra DI viser, at omkring hver fjerde virksomhed har oprettet arbejdspladser i udlandet de seneste to

Læs mere

Hub Norths Nyhedsbrev får nyt design

Hub Norths Nyhedsbrev får nyt design DECEMBER / 2016 Hub Norths Nyhedsbrev får nyt design Hub North er inde i en forandringsfase. Det betyder, at Hub Norths nyhedsbrev udfases og fremover vil være en del af House of Energys nyhedsbrev. Du

Læs mere

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive

Infoblad. ISO/TS 16949 - Automotive Side 1 af 5 ISO/TS 16949 - Automotive Standarden ISO/TS 16949 indeholder særlige krav gældende for bilindustrien og for relevante reservedelsvirksomheder. Standardens struktur er opbygget som strukturen

Læs mere

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS

FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS i:\november-2000\erhv-c-11-00.doc Af Lars Andersen - direkte telefon: 33 55 77 17 November 2000 FORDOBLING AF ERHVERVSLIVETS FoU DE SIDSTE TI ÅR Forskning og udvikling i erhvervslivet er en af de ting,

Læs mere

Vækst og Forretningsudvikling

Vækst og Forretningsudvikling Vækst og Forretningsudvikling Uddrag af artikel trykt i Vækst og Forretningsudvikling. Gengivelse af denne artikel eller dele heraf er ikke tilladt ifølge dansk lov om ophavsret. Børsen Ledelseshåndbøger

Læs mere

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009

Område: Regional Udvikling Afdeling: Strategi og analyse Dato: 16. juli 2009 Notat Kreative borgere i Region Syddanmark Borgerpanelet om innovation og kreativitet. Næsten 8 ud af 10 borgere synes, at de bruger deres kreative evner på jobbet. 18 procent er mest kreative uden for

Læs mere

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer

Danske virksomheders investeringer. Analyse af danske virksomheders investeringer. Tema 1: Danske virksomheders investeringer Analyse af danske virksomheders investeringer Danske virksomheders investeringer Tema 1: Danske virksomheders investeringer To af tre danske virksomheder investerer i Danmark Investeringer drives af større

Læs mere

3D-printpotentiale i danske virksomheder

3D-printpotentiale i danske virksomheder Rapid prototyping og produktion i små serier 3D-printpotentiale i danske virksomheder Ny analyse foretaget af Teknologisk Institut viser massivt potentiale for 3D-print i dansk fremstilling Blot 4 procent

Læs mere

DAMRC nyhedsbrev 1 / 2015

DAMRC nyhedsbrev 1 / 2015 DAMRC nyhedsbrev 1 / 2015 Dette DAMRC nyhedsbrev må videresendes til alle interesserede, men kun gengives efter aftale med Direktør Klaus Bonde Ørskov kbo@damrc.com Hvis du er interesseret i at høre mere

Læs mere

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl

VÆKSTHUS SYDDANMARK. Gør udfordringer til muligheder. Peter Rosendahl VÆKSTHUS SYDDANMARK Gør udfordringer til muligheder Peter Rosendahl OPGAVE OG MÅLGRUPPE Målgruppen er virksomheder med høje vækstambitioner 20% Mindst 5 ansatte og ambition 20% årlig vækst 3 år i træk

Læs mere

Innovation i branding: Bryggerier hjælper hinanden med at udvikle forretningen

Innovation i branding: Bryggerier hjælper hinanden med at udvikle forretningen #4 2014 Forskning i Branding Selvom virksomheder umiddelbart er konkurrenter, kan det godt betale sig at stå sammen som branche, som 16 fynske bryggerier har gjort. Det handler om at fremme sektoren for

Læs mere

Toplederuddannelse. Styrk din forretningsudvikling med en international uddannelse

Toplederuddannelse. Styrk din forretningsudvikling med en international uddannelse Toplederuddannelse Styrk din forretningsudvikling med en international uddannelse Executive Management Programme INSEAD Opnå strategisk skarphed med den nyeste viden På vores toplederuddannelse Executive

Læs mere

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK

INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK INTRODUKTION TIL INNOVATIONSRADAR.DK Mie Wittenburg, Smith Innovation Målgrupper HVORFOR INNOVATIONSRADAR.DK? Et Realdania initiativ sat i verden for at øge byggeriets andel af offentlige og private fondsmidler.

Læs mere

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi

ROBOCLUSTER. Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi ROBOCLUSTER Nationalt innovationsnetværk for vækst og innovation gennem udvikling og udnyttelse af robotteknologi Veje til innovation Aalborg 6 Oktober Nationalt innovationsnetværk Samler de danske robotkompetencer

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015

VÆKST BAROMETER. Det betaler sig at løbe en risiko. Februar 2015 VÆKST BAROMETER Februar 2015 Det betaler sig at løbe en risiko Halvdelen af de virksomheder, som ofte løber en risiko, ender med at tjene flere penge. Kun få ender med at tabe penge på deres satsning.

Læs mere

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Denne lovpligtige redegørelse for virksomhedens samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a, er en del af ledelsesberetningen i årsregnskabet for

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere?

Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Hvilken betydning har physical agents-direktivet for arbejdsgivere og medarbejdere? Hvem påvirkes af direktiverne og reglerne? Direktiverne og reglerne henvender sig primært til arbejdsgivere for personer, der som led i deres arbejde skal holde og betjene værktøj eller udstyr, der overfører

Læs mere

Om Advanced Manufacturing

Om Advanced Manufacturing 1 2 Om Advanced Manufacturing 1. Hvad er Advanced Manufacturing? 2. Hvad er potentialet ved Advanced Manufacturing? 3. Et økosystem for Advanced Manufacturing 4. Hvad gør MADE? 3 Hvad er Advanced Manufacturing?

Læs mere

Det Tekniske Gymnasium

Det Tekniske Gymnasium Bliv godt rustet til både erhvervslivet og en videregående uddannelse på det innovative gymnasium: Det Tekniske Det Tekniske Det Tekniske er opbygget på samme måde som det almene gymnasium og handelsgymnasiet.

Læs mere

DESIGN ENGINEERING & DOCUMENTATION. Du har behovet... idoc har løsningen!

DESIGN ENGINEERING & DOCUMENTATION. Du har behovet... idoc har løsningen! DESIGN ENGINEERING & DOCUMENTATION Du har behovet... idoc har løsningen! 1 Hos idoc har vi store ambitioner for fremtiden Vores ambitioner bygger på et tæt forhold til vores kunder. Ambitionerne er drivkraften

Læs mere

3/2018. Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG. Fællesskabet skal genskabes

3/2018. Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG. Fællesskabet skal genskabes 3/2018 Sydjylland OPRÅB TIL POLITIKERNE: Kom ud i virkeligheden 100 NYE KOLLEGAER HOS ARLA I ESBJERG Fællesskabet skal genskabes Peders leder Tilbagetrækning Noget for noget Arbejdergiverne siger, at de

Læs mere

POTENTIALE. Realisér jeres. Tina Skov Andersen Administrerende direktør FLK Cabin A/S

POTENTIALE. Realisér jeres. Tina Skov Andersen Administrerende direktør FLK Cabin A/S Tid til INNOVATION Innovationsagenterne identificerede en række indsatsområder, og vi fandt hurtigt det fokus- område, der havde det største potentiale. De satte os i kontakt med en ekspert, der havde

Læs mere

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien

www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien www.robotool.com Food og Pharma Robotbaserede løsninger til Food og Pharma industrien ROBOTOOL // velkommen til robotool Velkommen til Robotool RoboTool har siden 1997 beskæftiget sig med udvikling og

Læs mere

Fælles fundament. Den nordiske arbejdsmiljølovgivning

Fælles fundament. Den nordiske arbejdsmiljølovgivning Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi Kåre Hendriksen Master of Environmental Management Har siden midten af 1980 erne periodisk været beskæftiget med: Arbejdsmiljøforskning Arbejdsmiljø-

Læs mere

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN...

EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... EN RIGTIG LEDER ER ET DUMT SVIN... OM MOTIVATION MANAGEMENT I 2009 startede Motivation Management en succesfuld rejse. Vi har formået at forene motivation og ledelse på en succesfuld måde. Ideen om at

Læs mere

Jacob Salmon, stifter, spiludvikler Elevated: Strategi- og innovationsværktøjer til nye og etablerede virksomheder Brætspillet Breakaway gør det

Jacob Salmon, stifter, spiludvikler Elevated: Strategi- og innovationsværktøjer til nye og etablerede virksomheder Brætspillet Breakaway gør det Jacob Salmon, stifter, spiludvikler Elevated: Strategi- og innovationsværktøjer til nye og etablerede virksomheder Brætspillet Breakaway gør det muligt for iværksættere at håndtere strategi Erfaringer

Læs mere

Bestyrelsesuddannelse. Få den nyeste viden om fremtidens bestyrelsesarbejde

Bestyrelsesuddannelse. Få den nyeste viden om fremtidens bestyrelsesarbejde Bestyrelsesuddannelse Få den nyeste viden om fremtidens bestyrelsesarbejde Executive Board Programme INSEAD Skab værdi i bestyrelsen og bidrag til forretningsudviklingen På vores bestyrelsesuddannelse

Læs mere

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark. v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen OPI og udviklingen af velfærdsteknologi Region Syddanmark v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Offentlig-privat samarbejde Offentlig-privat samarbejde er en grundsten for Syddansk Vækstforums erhvervsfremmetiltag

Læs mere

TOM NYMANN. Kursets Undervisere. PRINCE2 Projektledelse. PRINCE2 Foundation & Practitioner

TOM NYMANN. Kursets Undervisere. PRINCE2 Projektledelse. PRINCE2 Foundation & Practitioner Tom er en af vores undervisere. Han er akkrediteret PRINCE2 underviser og har særlig stor erfaring med både teoretisk og anvendt projektledelse. Han er pædagogisk orienteret, og lægger vægt på at formidle

Læs mere

Service-, viden- og oplevelsessamfundet

Service-, viden- og oplevelsessamfundet KAPITEL 1 Service-, viden- og oplevelsessamfundet Den berømte danske forfatter Hans Christian Andersen sagde: At rejse er at leve. Hvad var egentlig meningen med dette? Han mente, at hvis man rejser ud

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere