Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling"

Transkript

1 Nyhedsbreve fra Center for Produktudvikling December 2006 I dette nyhedsbrev kan du læse: Nytårshilsen fra Center for Produktudvikling Teknologisk Institut køber Danmarks første RM-maskine til metal Ring til hjerteforsøg Liftkontrollen løfter sikkerhedsniveauet Ny mand på maskindirektivet Ung innovatør med baggrund i bilbranchen Julequiz om innovation NYTÅRSHILSEN FRA CENTER FOR PRODUKTUDVIKLING Nytåret står for døren, og det er tid til at gøre status over 2006 og kigge frem mod var for Center for Produktudvikling et godt år præget af stor aktivitet i de enkelte forretningsområder, 2007 tegner endnu mere travlt og fagligt udfordrende. Mogens Vig Pedersen beretter om 2006, der var et godt år for Center for Produktudvikling Inden for produktudvikling har centeret medvirket til at udvikle adskillige nye produkter. Centerets medarbejdere har coachet og samarbejdet med virksomhederne om kreativ idegenerering, designet og konstrueret i CAD, simuleret, styrkeberegnet, produktmodnet og afslutningsvis fremstillet fysiske modeller. I 2007 øger vi fokus mod flere større opgaver på baggrund af meget stor tilfredshed blandt kunderne specielt ved disse opgaver. Forretningsområdet Rapid Prototyping, RPT, eller Rapid Manufacturing, RM, fylder efterhånden mere i centerets dagligdag. I det forløbne år har RM budt på seminarer og netværk for branchen, vi har i samarbejde med Handelshøjskolen i Århus, holdt to konferencer med titlen Produktion Konferencerækken fortsætter i 2007, hvor vi glæder os til at skabe øget fokus på

2 forretningsudvikling med RM. Vores maskiner har også været i fuld gang. SLA en producerer på fuldt tryk, SLS en er blevet opgraderet til at kunne køre med flere materialer, og vores voksmaskine er igen i fuld vigør efter at flere kunder igen har fået øjnene op for voksens egenskaber. I RM-sammenhæng tegner 2007 også godt. Strategien er på plads, og centeret har - med baggrund i en nylig gennemført behovs- og markedsanalyse - besluttet at investere i en RM-metalmaskine. (se artiklen herom). De medarbejdere, der arbejder med CE-mærkningsdirektiverne og kontrolordninger, har været travlt beskæftiget med gennemgang af tekniske dossiers og kontrolbesøg i marken. Typeafprøvning indenfor ATEX-direktivet er netop blevet akkrediteret af DANAK for at opfylde DS/EN/ISO/IEC 17020, et arbejde der har stået på det meste af året. Inden for Maskindirektivet kommer der fortsat mange forespørgsler på typeafprøvning og risikovurderinger. Det nye Maskindirektiv, som træder i kraft ved årsskiftet 2009/2010, er vi ved at sætte os godt ind i, så vi kan rådgive de danske maskinproducenter og Dansk Industri med henblik på den bedste implementering. Centeret har i 2006 afholdt kurser i ATEX-direktivet og har desuden startet et samarbejde med Pilz om at holde en række kurser inden for praktisk risikovurdering. Samarbejdet og kurserne har været en succes, og vi har i 2007 udvidet udbudet til også at omfatte CE-mærkning. Det nye i 2007 bliver at supplere centerets Sekretariat for Typeafprøvning til også at omfatte typeafprøvning i henhold til Trykdirektivet. En ydelse, som vi forventer vil skabe stor synergi i de løste opgaver. Undersøgelser af havarerede maskiner mm. har holdt flere af centerets medarbejdere travlt beskæftiget. Foruden de nære undersøgelser, indenfor landets grænser, er det blevet til enkelte større opgaver udenfor Europa. Centerets vindmølleaktiviteter er blevet styrket igennem året, hvor Instituttets ansættelse af specifik vindmøllekoordinator har øget fokus. Vores lynregistreringssystem er suppleret med en digital kortlæser, som gør det muligt at indlæse data direkte i en database med henblik på Risk Management. Center for Produktudvikling står godt rustet til at skyde det nye år i gang. Strategien er lagt, investeringerne er på plads og centerets kompetente og motiverede medarbejdere glæder sig til at rådgive og ekspedere såvel eksisterende som nye kunder. Medarbejderne i Center for Produktudvikling ønsker kunder og samarbejdspartnere en glædelig jul samt et lykkebringende nytår. Center for Produktudvikling Mogens Vig Pedersen TEKNOLOGISK INSTITUT KØBER DANMARKS FØRSTE RM-MASKINE TIL METAL Center for Produktudvikling på Teknologisk Institut investerer som de første i Danmark, i en RM-maskine til metal og får dermed unikke muligheder for forskning og udvikling til gavn for dansk erhvervsliv. Maskinen installeres i begyndelsen af det nye år i centerets lokaliteter i Århus.

3 - Begrænsningerne er nærmest ikke til at få øje på, for mulighederne med RM i metal er uendelige, siger centerchef Mogens Vig Pedersen om de muligheder, centeret får med den nye RM-maskine. Rapid Manufacturing giver mulighed for at fremstille meget komplekse geometrier bygget i ét stykke. Hvor RM med plast primært er blevet brugt til fremstilling af prototyper og har haft sin begrænsning på grund af materialet, vil man med en RMmaskine til metal få nærmest ubegrænsede muligheder for at fremstille blandt andet værktøjer, maskindele og implantater. Det er de muligheder, Center for Produktudvikling nu skal til at udforske. Først og fremmest skal centeret forske i, hvordan man med maskinen kan bygge nye og bedre forme til plastindustrien. Forme med integreret vandkøling, som kan køle emnerne op til 20 procent hurtigere end i dag, og som dermed kan hjælpe med til at bevare de danske plaststøbevirksomheder. - Vi kan ved hjælp af RM fremstille forme til plastsprøjtestøbning, som man simpelthen ikke kan lave med de teknikker, man bruger i dag. Selv om værktøjerne bliver dyrere, er udgiften - i alle tilfælde når det gælder store sprøjtestøbte serier meget hurtigt tjent hjem, forklarer Mogens Vig Pedersen, som ikke er bekymret over, at producenter i Østen har adgang til den samme teknologi. - Det er klart, at man også vil kunne bruge RM-metal-maskiner i Kina, men indtil videre er arbejdskraften derude billigere end teknologien. Vi i Danmark er derimod nødt til at optimere produktionen for at blive ved at være et skridt foran, siger Mogens Vig Pedersen. Den nye RM-maskine skal naturligvis også bruges til produktion af helt specielle metal-emner et marked, som centeret i kraft af RM s mange nye muligheder ser et stort potentiale i. - Vi får adgang til et helt nyt markedssegment, fordi det reelt kun er fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan fremstille på den nye maskine. Det kan være alt fra værktøjer til hydraulikudstyr, komplicerede dele til maskiner og implantater til operationer efter ulykker eller ved deformiteter, siger Mogens Vig Pedersen. Rent teknisk arbejder den nye RM-maskine ved temperaturer, der svejser metalstøvet sammen i stedet for at sintre det. Det betyder, at de emner, man bygger på maskinen, får samme styrke som emner fremstillet ved de kendte, traditionelle teknologier. Maskinen kan arbejde i alle de metaller, der kan svejses. RING TIL HJERTEFORSØG Forskere på Skejby Sygehus henvendte sig til Teknologisk Instituts Center for Produktudvikling, da de i forbindelse med et forskningsprojekt skulle have fremstillet en ring til implantation i hjerter. Forskningen skal være med til at belyse, hvordan man forbedrer disse ringe, som dagligt indsættes i hjerter på mennesker, der har haft en blodprop.

4 Det er civilingeniør Morten Ølgaard Jensen, som står for projektet i samarbejde med Ingeniørhøjskolen i Århus og Teknologisk Institut. Han forklarer om forskningen: - Når man har haft en blodprop i hjertet, deformeres hjertemuskulaturen en smule, og hjerteklappen kan efterfølgende være lidt utæt, hvilket gør, at hjertet ikke fungerer optimalt. Det er for at genskabe den geometri, som passer til hjerteklappen, at man indopererer disse ringe, som syes fast til hjertemuskulaturen. Forskningen udføres med svin som patienter. Man fremkalder en blodprop hos svinet og indopererer så ringen i hjertet for at følge, hvordan den fungerer. Teknologisk Institut har bygget flere udgaver af ringene i nylon på sin SLS-maskine. I forbindelse med måling af kraftpåvirkning af ringen i hjertet, fik Skejby Sygehus også ringen lavet i titanium. Denne ring fik Teknologisk Institut bygget hos en af sine internationale samarbejdspartnere. LIFTKONTROLLEN LØFTER SIKKERHEDSNIVEAUET Skærpet sikkerhed og fokus på arbejdsmiljø var årsagen til, at Teknologisk Institut i samarbejde med Liftgruppen under Dansk Byggeri for fem år siden etablerede Liftkontrollen. Ordningen er blevet en stor succes, og Center for Produktudvikling har netop genforhandlet kontrakten om liftkontrol for en ny treårig periode.

5 Vores styrke i forhold til liftkontrol er, at vi som institutfolk også kommer ud til havariundersøgelser, når en personlift er havareret. Vi har netop i kraft heraf en unik indsigt i forhold til konkurrenter, forklarer Frits Fynbo, der er leder af Liftkontrollen for Teknologisk Institut. Liftkontrollen har til formål at højne kvaliteten og dermed sikkerheden på liftene, og ordningen omfatter en række godkendte værksteder, som står for den lovpligtige årlige kontrol af mandskabslifte. Det er Teknologisk Instituts afdeling for Havari og Sikkerhed, der godkender værkstederne til at udføre de lovpligtige årseftersyn til mobile personløftere. Værkstederne undersøger og reparerer liftene efter en godkendt tjekliste udarbejdet af Arbejdstilsynet, og Teknologisk Institut tager stikprøver på 5 % af årseftersynene. - Vi er ikke en myndighed, men har dialogen med de værksteder, der udfører lovpligtige årseftersyn under ordningen. Det er en stor styrke, at der er den åbenhed, for det sikrer, at vi får informationer om de problemer, der måtte være med konkrete personløftere eller mekaniske dele, forklarer Frits Fynbo. I de tilfælde, hvor man ude på værkstederne observerer konkrete problemer, får Liftkontrollen besked, og problemet og ofte også løsningen på det kommunikeres til alle medlemmer gennem nyhedsbreve. Er fejlen grel, tager Liftkontrollen kontakt til producenten for at få dennes hjælp til at løse problemet. Liftkontrollen registrerer alle de lovpligtige årseftersyn, der udføres under liftkontrolordningen og sikrer, at de godkendte værksteder arkiverer oplysninger, så alt udført arbejde er dokumenteret og sporbart. Når årseftersyn er udført påklæbes den godkendte lift en kontrolmærkat, så brugerne af personliften kan se, at liften har fået udført eftersynet og hvem der har udført dette lifte i Danmark (over halvdelen af alle lifte) får udført det lovpligtige årseftersyn under ordningen og har Liftkontrollens mærkat. De lifte, der er udenfor ordningen, føres der ikke tilsyn med. Når et værksted er godkendt af Liftkontrollen, skal det overholde fastsatte regler. Hvis Liftkontrollen opdager, at et godkendt værksted begår grelle fejl, kan det ende med, at værkstedet bliver smidt ud af ordningen. Vil du læse mere om Liftkontrollen, kan du kigge her: NY MAND PÅ MASKINDIREKTIVET Maskin- og svejseingeniør Claus Dalbøge, 39, er ny mand på maskindirektivet hos Center for Produktudvikling. Claus har tidligere arbejdet med kvalitetsstyring hos Holco Maskinbyggeri og med trykbærende udstyr som produktionsleder hos Bjørnkjær Maskinfabrik. Efter Bjørnkjærs fusion med Varo fik Claus - i kraft af sit arbejde med trykbærende udstyr - job

6 hos Force, hvor han arbejdede med det nye Trykudstyrsdirektiv (PED) og svejseteknisk godkendelse. Da Force efter en årrække valgte at koncentrere deres PED-aktiviteter i Brøndby, startede Claus kompagniskab med en tidligere kollega i firmaet Weldadvice i Randers. Hos Weldadvice bestod arbejdet b. la. i svejsecertificering og procedureprøvning samt aktiviteter som bemyndiget organ via en svensk samarbejdspartner udnævnt som tredjepart ved godkendelse af trykudstyr. Hos Center for Produktudvikling skal Claus arbejde med maskindirektivet og med kvalitetsstyring på akkrediteringsprocessen, for at opretholde aktiviteterne inden for ATEX-direktivet. Claus har to børn og bor i Risskov sammen med Charlotte. Fritiden går med kampsport, skiløb og især sejlsport, hvor den nye Jeanneau Sunfast 36 er ved at blive klargjort til både kapsejlads og familieture. UNG INNOVATØR MED BAGGRUND I BILBRANCHEN Blot 24 år, nyuddannet ingeniør men allerede med godt halvandet års erfaring fra henholdsvis en schweizisk og en tysk virksomhed i bilbranchen. Jens Christian Lodberg Høj er seneste skud på stammen af nyansatte i Center for Produktudvikling. Han skal arbejde med innovation og produktudvikling.

7 Jens Christian tog eksamen som Business Development Engineer fra Handels- og Ingeniørhøjskolen i Herning denne sommer med et projekt om Development efficiency improvement et projekt han skrev, mens han var ansat som intern konsulent på udviklingsprocesser i den tyske afdeling af virksomheden Faurecia, der er underleverandør til bilindustrien. Konkret havde Jens Christian ansvar for at indføre LEAN-principper i Faurecias udviklingsafdeling. Forud for denne ansættelse havde Jens Christian været ansat i syv måneder som produktudvikler hos Protoscar i Schweiz. Protoscar designer og laver 3D-animationer til bilindustrien og samarbejder med blandt andre General Motors. I sine syv måneder hos Protoscar var Jens Christian produktudvikler på to projekter: et om udnyttelse af oppustelige elementer til at konstruere elementer til bilindustrien f.eks. til taget i en cabriolet. Det andet projekt, handlede om at udvikle og bruge biologisk nedbrydelige plastformer på en ny måde. I fritiden fylder Jens Christians fascination af biler en del, men også fodbold og guitar er blandt de store interesser. JULEQUIZ OM INNOVATION Ingen jul uden julequiz. Vi vil næsten vædde på, at begrebet innovation indgår i statsministerens nytårstale, men lokker i stedet med en flaske champagne til de to, der kan hjælpe os med henholdsvis den sjoveste og den mest rammende definition af begrebet. Definitionen må være på max ti ord, og svaret skal sendes pr. mærket julequiz til Han skal have det inden 10. januar. Vinderne får direkte besked, og deres navne offentliggøres i næste nummer af nyhedsbrevet. Vi forbeholder os retten til at gøre brug af de indkomne forslag.

KHer hvor sommeren og sommerferien for alvor banker på

KHer hvor sommeren og sommerferien for alvor banker på News Nr.4 ære læser KHer hvor sommeren og sommerferien for alvor banker på døren, er jeg stolt af endnu engang at kunne præsentere et nyt nummer af vores kundemagasin Innofactor News. I de forgangne måneder

Læs mere

10 pct. mere digitalisering øger danske virksomheders værdiskabelse med op til 50 mia. kr.!

10 pct. mere digitalisering øger danske virksomheders værdiskabelse med op til 50 mia. kr.! MEDLEMSINFORMATION - udgives af Emballage og Transport Nr. 1 februar 2014 10 pct. mere digitalisering øger danske virksomheders værdiskabelse med op til 50 mia. kr.! v/lars Germann, centerchef og Jan Overgaard,

Læs mere

VS14 VIRTUELT SAMARBEJDE ANNO 2014

VS14 VIRTUELT SAMARBEJDE ANNO 2014 VS14 VIRTUELT SAMARBEJDE ANNO 2014 Organisering og ansvar Værktøjer og brugere Anvendelse internt og eksternt Prioritering og fremtid FORORD Denne rapport indeholder resultaterne af en undersøgelse af

Læs mere

SKAB VÆKST FOR DIN VIRKSOMHED

SKAB VÆKST FOR DIN VIRKSOMHED ANNONCETILLÆG TIL BØRSEN FRA GTS GODKENDT TEKNOLOGISK SERVICE Vækst Dansk teknologi renser badevand i hele verden. Sammen med GTS-instituttet DHI har virksomheden Skjølstrup & Grønborg sikret en unik eksportsucces.

Læs mere

Virksomheder holder fast i forskning og innovation

Virksomheder holder fast i forskning og innovation NNOVATION 3 ud af krisen INNOVATIONDANMARK E-MAGASIN NR. 1 Forsknings- og Innovationsstyrelsen Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Test: Har du fingeren på krisens puls? Tag stilling til

Læs mere

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde

Egen virksomhed Belal og Andreas V. 1.1 Roskilde Teknisk Gymnasium. Egen Virksomhed. Teknologi - Knallert skjolde Egen Virksomhed - Knallert skjolde Belal Zalali & Andreas Vidø 1.1 HTX Roskilde 1 Indholdsfortegnelse: Indledning 3 Resume..3 1. Analyse..4 1.1 Problemanalyse 4 1.2 Problemformulering.5 1.3 Produktbeskrivelse.5

Læs mere

Vi er i en tid med store forandringer

Vi er i en tid med store forandringer MEDLEMSBLAD FOR kreds nordea / EN FINANSKREDS I FINANSFORBUNDET / Februar 2014 Vi er i en tid med store forandringer Bestyrelsen ser tilbage på året der gik og frem mod generalforsamlingen den 29. marts

Læs mere

Metal & fakta INDHOLD

Metal & fakta INDHOLD Metal & fakta INDHOLD Bedre udstyr giver bedre uddannelser Ledelsen ofte skyld i rekrutteringsproblemer Ledighedstal: 3,5 pct. ledighed Jobformidling: 1.534 flere job Analysenyhedsbrev fra Dansk Metal

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE MARTS 2006 3. årgang

NYHEDSBREV OM LEDELSE MARTS 2006 3. årgang NYHEDSBREV OM LEDELSE MARTS 2006 3. årgang Kære læser! Kender du talenterne i din virksomhed? En virksomheds overlevelse kan afhænge af, om man får spottet talenterne og de meget dygtige medarbejdere i

Læs mere

Side 7. TekSam Nyt September 2012. Spillet om arbejdspladserne. Nye tider for efteruddannelse. hos AAO steel

Side 7. TekSam Nyt September 2012. Spillet om arbejdspladserne. Nye tider for efteruddannelse. hos AAO steel TekSam Nyt September 2012 Spillet om arbejdspladserne - robotter kan hente arbejde tilbage til Danmark Side 7 Nye tider for efteruddannelse hos AAO steel Leder Side 2 leder AAOsteel Side 3 En million emner

Læs mere

Systemanalyse. Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv. Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde

Systemanalyse. Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv. Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde Energivejledning og Energirenovering i et Håndværkerperspektiv Et pilotstudie fra Roskilde Kommune udført i samarbejde med Grøn Puls Systemanalyse Institut for Systemer, Produktion og Ledelse Danmarks

Læs mere

Beredskab af viden og teknologi

Beredskab af viden og teknologi DI SÅDAN Også i denne serie: Indsigt i kundens verden Idé og konceptudvikling Lean-tanken når innovationsprojekter gennemføres Markedsintroduktion Ledelse og innovationskultur Innovationsprocessen Beredskab

Læs mere

Nr. 3 I 2013 I 8. årgang

Nr. 3 I 2013 I 8. årgang Business-to-Business i metal-, plast- og maskinindustrierne I 8. årgang Ropox i pagt med tiden Automaten gør alt i ét Optimér afkortningen Forlæng lejets levetid Omkostningsbesparelser på 30 procent over

Læs mere

FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore VIRksomhEDER

FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore VIRksomhEDER FRA VIDEN TIL VÆRDI 11 syn på serviceinnovation blandt små og mellemstore virksomheder Forord Af Camilla Kølsen, områdechef, Business & Processes Lab, Alexandra Instituttet, og afdelingsleder, Forskning

Læs mere

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt)

Networked business EU-DK 2012. MOBILE (Internt/Eksternt) Networked business FACTBOOK EU-DK 2012 DANSK ERHVERVSLIVS BRUG AF: SOCIALE MEDIER (Internt/Eksternt) PR & Kommunikation Salg & Marketing (inkl. web) Service & Support Innovation (R&D, produkt- & procesudvikling)

Læs mere

R U N D T O M. Lej en. Krølle. Vaccine til forsker. på halen. mobilen Side 4. Side 11. Side 22

R U N D T O M. Lej en. Krølle. Vaccine til forsker. på halen. mobilen Side 4. Side 11. Side 22 R U N D T O M Lej en Krølle Vaccine til forsker på halen mobilen Side 4 Side 11 Side 22 20 Højoktan viden til fremtidens virksomheder På få år har CISS bevist, at centret - dets medarbejdere og ph.d.-studerende

Læs mere

Der var en... der var to... 12.300 venter på fleksjob

Der var en... der var to... 12.300 venter på fleksjob Nr. 1 Maj 2007 1. årgang Der var en... der var to... 12.300 venter på fleksjob De tørre tal fra Beskæftigelsesministeriets Konjunktur og Arbejdsmarked fortæller at der i december 2006 var næsten 12.300

Læs mere

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 56 / juni / 2011 PÅ JOBBET FLEST BA ERE ER LEDERE

K O MmagasinET. magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 56 / juni / 2011 PÅ JOBBET FLEST BA ERE ER LEDERE K O MmagasinET magasinet for forbundet kommunikation og sprog / nummer 56 / juni / 2011 PÅ JOBBET HVERDAGEN ER FIN, MEN FREMTIDEN KRÆVER MERE UDVIKLING FLEST BA ERE ER LEDERE ALLE HAR FOKUS PÅ FORRETNINGSSTRATEGI

Læs mere

SUCCES FOR PRAKTIKPLADSKAMPAGNE

SUCCES FOR PRAKTIKPLADSKAMPAGNE SUCCES FOR PRAKTIKPLADSKAMPAGNE Praktikpladskampagnen har skaffet flere lærlinge- og elevpladser og haft flere positive sidegevinster Af Dorthe Kragh Der er blevet plads til 142 ekstra lærlinge og elever,

Læs mere

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser

En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser En kvalitativ undersøgelse af langtidseffekter af Masteruddannelser Gennemført for Københavns Universitet Kompetenceenheden Af Ulveman Explorative A/S Jobnr. 205-045 20. december 2005 Indholdsfortegnelse

Læs mere

AlfaNordic Magazine #04

AlfaNordic Magazine #04 AlfaNordic Magazine December 2014 Indhold Årsberetning Interview med Christian Ilsøe, Henrik Linnemann & Thomas Meldgaard Petersen Portræt af Director for Strategic Compliance and Risk Management, Frank

Læs mere

Malaria ombord s. 8. Første udmønstring s. 15. Fra sportsjournalist til skibsmægler s. 26. Skoleblad for studerende og ansatte på SIMAC

Malaria ombord s. 8. Første udmønstring s. 15. Fra sportsjournalist til skibsmægler s. 26. Skoleblad for studerende og ansatte på SIMAC Nummer 28 5. december 2011 Malaria ombord s. 8 Første udmønstring s. 15 Fra sportsjournalist til skibsmægler s. 26 Skoleblad for studerende og ansatte på SIMAC Lederne Jesper Bernhardt Direktør SPECIALIST

Læs mere

NÅR DET LANGE SEJE TRÆK LYKKES

NÅR DET LANGE SEJE TRÆK LYKKES DE SELVSTÆNDIGE Håndværksrådets medlemsblad for små og mellemstore virksomheder Nr. 1 - febr. 2007 PAUL MOLLERUP - INTERVIEW MED HÅNDVÆRKSRÅDETS NYE ADM. DIREKTØR... SIDE 4-7 Hvordan ansætter du udenlandsk

Læs mere

Det blå kraftcenter. Frederikshavn Skagen 2012. Efterspurgte unge De maritime uddannelser i Nordjylland uddanner de unge til sikre og velbetalte job

Det blå kraftcenter. Frederikshavn Skagen 2012. Efterspurgte unge De maritime uddannelser i Nordjylland uddanner de unge til sikre og velbetalte job Tillægget er udgivet af Frederikshavn Kommune, Marcod og Erhvervshus Nord Det blå kraftcenter Frederikshavn Skagen 2012 4&6 markante 10 Stærk maritim 18&19 havneudvidelser klynge Frederikshavn og Skagen

Læs mere

KEfteråret er for alvor ved at melde sin ankomst, men det betyder

KEfteråret er for alvor ved at melde sin ankomst, men det betyder News Nr.2 ære læser KEfteråret er for alvor ved at melde sin ankomst, men det betyder ikke, at vi hos Innofactor er ved at gå i hi tværtimod. For kort tid siden afholdte vi Innofactors første kundedag:

Læs mere

INDLEDNING. Problemfelt Drømmen om et langt og lykkeligt designerliv

INDLEDNING. Problemfelt Drømmen om et langt og lykkeligt designerliv PBA Professionsbacheloropgave Pernille Rask Grønfeldt 7. semester Furniture design Klasse Thbfd7a Aflevering 1. december 2011 PBA eksamen 12. december 2011 Vejleder Morten Kokkendoff Censor Susanne Grønlund

Læs mere

Biibo I/S EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK. Firma- og projektnavn: URL til website: www.lej1bil.dk

Biibo I/S EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK. Firma- og projektnavn: URL til website: www.lej1bil.dk EKSAMENSPROJEKT 2012, 3. SEMESTER DK Firma- og projektnavn: Biibo I/S URL til website: www.lej1bil.dk URL til projektsite: mmd3semspring2012.mmd.eal.dk Antal anslag (med mellemrum): 121.246 Afleveringsdato:

Læs mere

Strategi. Forbrugerrådets strategi og visioner. De næste ti år Forbrugerrådets vision frem mod 2020

Strategi. Forbrugerrådets strategi og visioner. De næste ti år Forbrugerrådets vision frem mod 2020 Strategi Forbrugerrådets strategi og visioner De næste ti år Forbrugerrådets vision frem mod 2020 DET gør vi de næste tre år Strategiske mål for Forbrugerrådets arbejde 2011-2013 Her skal vi satse Interview

Læs mere

Nyhedsbrev for medlemshververe nr. 1 og 2 Marts og juli 2005

Nyhedsbrev for medlemshververe nr. 1 og 2 Marts og juli 2005 agitator Nyhedsbrev for medlemshververe nr. 1 og 2 Marts og juli 2005 Indhold Fortsat tilbagegang i medlemstal Medlemstallet i LO-forbundene er faldet i de seneste ti år, og udviklingen er accelereret

Læs mere

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean

Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Skab likviditet og resultater med lean Aktuel viden om produktivitet og lean Produktivitet DI, marts 2009 1 DI s undersøgelse 435 ledende medarbejdere fra medlemmer af DI har deltaget i en undersøgelse

Læs mere