ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU"

Transkript

1 Harmonisering af kendskab til biomedicinske bivrkninger i forbindelse med misbug af doping ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU SLIDE 2: Det verdensomspændende antidoping agentur (WADA) udtrykker udarbejdelsen af World Antidoping Code på følgende måde: At sammenfatte og implementere et ensartet antidoping regelsæt, World Anti- Doping Code, repræsenterer et af de mest betydningsfulde resultater for antidoping samarbejdet til dato. Kodekset danner rammer for harmonisering af politik, regler og lovgivning indenfor antidoping anliggender for såvel offentlige indstanser som sportsorganisationer. Det fungerer i praksis sammen med fire Internationale Standarder, med det overordnede mål at harmonisere følgende områder: tests, laboratorier, dispensationer for brugen af forbudte stoffer også kaldet therapeutic use exemptions (TUEs) og den officielle liste over forbudte stoffer dopinglisten... Den fuldstændige beskrivelse og den resterende del af dokumentet kan hentes på: På billedet ses den globale struktur indenfor WADA s antidoping police. WADA og The World Anti-Doping Code ( The Code ) international, selvstændig monitorering, rollen som regulator/vagthund i forbindelse med udarbejdning af rammerne for den verdensomspændende dopingbekæmpelse indenfor sport ( The Code ). IOC (International Olympic Committee), IPC (International Paralympic Committee), IF (International Sports Federations) ansvar for udførelse af tests og sanktioner, den rent praktiske udførelse varetages ofte af nationale organisationer. Regeringer finansiel, politisk og strutrukturel opbakning mm. NOCs (National Olympic Committees), NPCs (National Paralympic Committees), NFs (National Sports Federations) forventes at efterleve implementering af kodekset NADOs (Nationale Antidoping Organisationer), RADOs (Regionale Antidoping Organisationer) Yderligere information:

2 ansvar for testning af udøvere på nationalt niveau, såvel til konkurrencer som udenfor konkurrence ( out-of-competition ).ydermere domsfældelse ved overtrædelse af antidopinglovgivningen samt undervisning omkring antidoping. Udøver og dennes omgangskreds efterleve antidopingkodekset Laboratorier analysere prøver fra dopingkontroller CAS (Court for Arbitration for Sports) endelig afgørelse af sportsrelaterede uenigheder. SLIDE 3: Overtrædelse af reglerne ifølge antidopingkodekset er defineret som følgende: 2.1 Tilstædeværelse af forbudte stoffer, markører eller metaboliter i dopingprøven fra udøveren. 2.2 Anvendelse eller forsøg på anvendelse af forbudte stoffer eller metoder. 2.3 At nægte prøveafgivelse, eller af anden ikke gyldig grund undlade at medvirke til afgivelse af prøve (fra udøverens side), efter anmodning fra antidopingautoriteter. 2.4 Overtrædelse af regler angående tilrådighed i forbindelse med Out-of Competition kontroller, eller manglende indberetning af opholdssteder. 2.5 Manipulation af prøve, eller forsøg på dette, herunder gælder også proceduren omkring indsamling af samme. 2.6 Besiddelse af forbudte stoffer eller metoder. 2.7 indførsel eller udførsel af forbudte stoffer eller metoder. 2.8 Omdeling eller forsøg på samme, af forbudte stoffer eller metoder herunder gælder desuden at opfordre til brug af, samt at assistere med anvendelse af førnævnte. Det gældende antidoping kodeks fra 2003 kan downloades på: Yderligere information på:

3 SLIDE 4: Listen over forbudte stoffer følger nedenstående inddeling: I Stoffer og metoder forbudt i- og udenfor konkurrence: S1. Anabole stoffer S2. Hormoner og lignende stoffer S3. Beta-2-agonister S4. Hormonelle antagonister og modulatorer S5. Diuretika og andre sløringsstoffer M1. Forøgelse af ilttransporten. M2. Kemisk og fysisk manipulation M3. Gendoping. II Stoffer og metoder forbudt i konkurrence: Alle kategorier under sektion I plus S6. Stimulerende stoffer S7. Narkotika S8. Cannabinoider S9. Glukokortikosteroider III Stoffer forbudte i visse sportsgrene: P1. Alkohol P2. Beta-blokkere IV Specificerede stoffer. Den aktuelle liste kan downloades på: Listen opdateres årligt. SLIDE 5: Hvorvidt reglerne omkring antidoping respekteres, kontrolleres vha. testning af udøvere som inddeles i testgrupper. Internationale sportsforbund bør kategorisere udøvere på internationalt niveau med henblik på testning i én testgruppe såvel i som udenfor konkurrence. Dette forhold gør sig ligeledes gældende for de nationale Yderligere information på:

4 forbund. Antidopingkontroller kategoriseres enten som værende forud anmeldte, eller uanmeldte kontroller, hvoraf sidsnævnte er at foretrække. Såfremt der er tale om en forud anmeldte kontrol skal være denne finde sted senest seks timer efter indkaldelsen, mens en uanmeldt kontrol skal påbegyndes senest en time efter indkaldelsen. I dette tidsrum skal udøveren i øvrigt overvåges uafbrudt. Specifikke informationer angående testprocedurer findes i det gældende antidoping kodeks fra 2003 og kan downloades på: SLIDE 6: En dopingprøve kan bestå af en urin- eller en blodprøve. WADA tillader desuden indsamling af andre biologiske prøver såsom spyt, hår mm. Indtil videre er størstedelen af de insamlede prøver urinprøver, men anvendelse og efterfølgende analyse af blodprøver (A- og B-prøve af størrelsen 3 mililiter) vinder stadig større indpas. Blodprøver giver desuden indblik i udøvernes sundhed, eksempelvis monitoreres langrendsløberes hæmoglobin med henblik på at undgå eksempelvis højt blodtryk og eller blodpropper. SLIDE 7: Definitionen af WADAs retningslinier for Therapeutic Use Exemption er som følger: Therapeutic Use Exemption (TUE) skal betragtes som en tilladelse til at indtage et forbudt stof under strengt kontrollerede forhold.. Ansøgning om et TUE skal ske i overenstemmelse med de internationale standarder for ansøgning herom. Et TUE skal udstedes før et hvilken som helst stof på dopinglisten må indtages. I tilfælde af udstedelse gælder udelukkende den i TUEet nævnte indtagelsesform... Alle udøvere med et medicinsk anerkendt behov for behandling med et stof eller en metode nævnt på dopinglisten, har pligt til at ansøge om et TUE hos de relevante antidopingmyndigheder. For at udøveren kan blive tildelt et TUE skal der foreligge videnskabelig dokumentation for udøverens behov for behandling. Yderligere information på:

5 Opfyldelse af fire kriterier er en nødvendighed for, at et TUE kan udstedes. Kriterierne er underlagt de internationale standarder for udstedelse af TUE: 1. Udøverens helbred bliver betydeligt forværret hvis ikke behandlig med det pågældende forbudte stof opretholdes eller påbegyndes. Det er underordnet om der er tale om en akut eller kronisk tilstand (Paragraf 4.2 International Standard for TUE) 2. Efter behandling med det pågældende forbudte stof, forventes en tilbagevenden til normalt helbred. Herunder gælder ikke kompensation for eksempelvis en lav endogen hormonproduktion. (Paragraf 4.3 International Standard for TUE). En præstationsforbedring som følge af behandlingen tillades ikke. Tilbagevenden til normalt helbred dækker over at udøveren som følge af behandlingen, kan konkurrere på samme niveau som det ville være tilfældet såfremt han/hun ikke var plaget af den givne forringelse af helbredstilstand. En præstationsforbedring må forventes, men det tillades ikke, at forbedringen overstiger hvad udøveren ellers kunne have præsteret uden lidelsen. 3. Der findes intet tilsvarende terapeutisk alternativ til anvendelse af det forbudte stof eller metoden (Paragraf 4.4. International Standard for TUE). For at der er tale om et tilsvarende terapeutisk alternativ, skal to krav være opfyldt: - Udelukkende dokumenteret og godkendte medikamenter kan komme i betragtning. - Definitionen af dokumentation og godkendelse kan variere fra land til land. De nationale variationer bør indgå i den overordnede betragtning ved afgørelse om udstedelse af TUE; et medikament kan eksempelvis være godkendt i ét land men ikke i et andet land. 4. Nødvendigheden for behandling med det forbudte stof eller metode, må ikke til fulde eller delvist være en konsekvens som følge af tidligere ikke-terapeutisk indtagelse af et stof fra dopinglisten (Paragraf 4.5 International Standard for TUE). Et TUE kan udelukkende udstedes, hvis alle fire kriterier er opfyldt. Omfattende information om Therapeutic Use Exemptions (TUE) kan downloades på: SLIDE 8: Udøvere på internationalt og nationalt plan udgør en del af den registrerede test-pool (i henhold til WADA-kodeks). Udøvere udvælges til testning udenfor konkurrence fra denne pulje. For at sikre, at alle sportsfolk er tilgængelige for uanmeldt kontrol, er Yderligere information på:

6 udøverne forpligtet til at oplyse deres opholdssted til det internationale eller nationale sportsforbund. Atletens opholdssted indeholder oplysninger om personens nuværende opholdssted, og har til formål at sikre at kontrollen forbliver uanmeldt. Udøvere risikerer karantæne eller andre sanktioner ved manglende indberetning. SLIDE 9: De fleste dopingstoffer er lægemidler som under normale forhold anvendes til behandling af medicinske lidelser. Som følge af dette har medikamenterne selvsagt en ønsket effekt på den pågældende lidelse, men ofte optræder der ligeledes uønskede bivirkninger. Disse biomedicinske bivirkninger bliver afprøvet og kortlagt ved adskillige forsøg inden medikamentet kan godkendes som lægemiddel. Kun hvis den gavnlige eller helbredende effekt står mål med de eventuelle bivirkninger, bliver medikamentet godkendt. Der perspektiveres naturligvis også for omfanget af de lidelser, som patienten må gennemgå i et sygdomsforløb, hvis disse er få eller kun optræder i mindre omfang, accepteres de eventuelle bivirkninger kun i ringere grad eller mindre omfang. Det er problematisk når raske udøvere indtager præstationsfremmende stoffer på trods af en ikke eksisterende nødvendighed. Ydermere anvendes medikamenterne ofte i såkaldte suprafarmakologiske doser, eller i kombination med andre medikamenter, uden en tilbundsgående undersøgelse af eventuelle interaktioner. Dette kan medføre bivirkninger som under normale omstændigheder ikke bliver kortlagt i sundhedsmæssig sammenhæng og som derfor kan repræsentere risici som ingen er i stand til at forudsige. Billedet viser sammenhængen mellem medikamenter anvendt med sundhedsfremmende formål for øje, kontra misbrug af samme stoffer i sportsverdenen. Pga. korrekt anvendelse og dosering ses en terapeutisk virkning i forbindelse med den sundhedsfremmende anvendelse, mens misbrug kan føre alvorlige, uventede bivirkninger med sig, som følge af suprafarmakologiske doseringer og/eller forkert anvendelse. Konsekvenserne af misbrug kan være forbigående, reversible eller ikke-reversible, eller have indflydelse på medikamentets oprindelige virkning. SLIDE 10: Anabole steroider eller anabole androgene steroider (AAS) er hormoner. Som de fleste hormoner, transporteres de med blodet med henblik på at regulere bestemte Yderligere information på:

7 funktioner. AAS kan for eksempelvis øge metabolismen af proteiner, hvilket medfører til en øget muskelmasse. Anabol betyder "at opbygge". Andro + genic betyder "mandlig" + "at fremstille" Steroider er en form for fedtholdige molekyler. Testosteron er f.eks. et anabolt steroid, eller mere specifikt det mandlige kønshormon, som produceres endogent i testes, æggestokkene, binyremarven og i leveren. Et eksempel på medicinsk anvendelse af anabole steroider er i behandlingen af sygdommen muskel-dystrofi (muskel sygdomme, der forårsager tiltagende muskelsvaghed). På billedet ses: Det pågældende hormon er produceret af specifikke celler i de respektive organer og derefter udskildt i blodet (kar-systemet). Vha. det vaskulære system kan hormonet transporteres til et andet sted i kroppen. Målrettede celler har specifikke receptorer, som genkender steroidhormoner og reagerer i overensstemmelse hermed. SLIDE 11: Anabole androgene steroider (AAS), anvendes til medicinske sygdomme som: En androgen relateret mangeltilstand hypogonadisme kan være associeret med en nedsat produktion af androgener i testes eller æggestokke. AAS bruge som substitutionsterapi mængden af androgener normaliseres Mandlig gigantisme enorm højde Endometriose spredning af livmoderens slimhinde (vækst udenfor livmoderen) Anæmi manglende antal blodlegemer AAS anvendes til at stimulere erythropoeise Muskeldystrofi muskelsygdomme, der forårsager tiltagende muskelsvaghed Impotens eller erektil dysfunktion tilbagevendende eller konsekvent manglende evne til at opnå eller fastholde en erektion SLIDE 12: Den ønskede effekt af AAS-misbrug i sport, skyldes de anabole påvirkninger af organismen (cellevækst). Atleter ønsker i nogle tilfælde at opbygge muskelmasse, og benytter sig derfor af AAS, der øger proteinsyntesen og dermed fører til øget Yderligere information på:

8 vækst i muskelvævet. Steroidmisbrug kan også bidrage til at regenerere hurtigere igen på grund af den øgede proteinsyntese. AAS kan have en virkning på muskulaturen især når udførelse af træning gennemføres under påvirkning med disse stoffer. Ikke desto mindre er idrætsudøvere nødt til at forblive aktive, fordi AAS alene ikke fører til muskelvækst. Musklerne, eller rettere hele den menneskelige organisme, er fysiologisk set ikke er forberedt på en så voldsom og hurtig vækst, så skader på muskler kan optræde som følge af misbrug af anabole steroider under træning. På billedet ses: AAS kan tages i form af tabletter, eller indgives ved intramuskulær injektion, hvilket fører til yderligere indirekte sundhedsrisici, såsom infektioner (f.eks hiv eller hepatitis forårsaget af deling af kanyler). SLIDE 13: Abstractet som omtales i slideshowet, omhandler talrige senerupturer hos en fordboldspiller efter AAS-misbrug Original Abstract of Isenberg et al. (2008): Unfallchirurg, 46-49: Successive ruptures of patellar and Achilles tendons. Anabolic steroids in competitive sports Derivatives of testosterone or of 19-nor-testosterone are used as anabolics for the purpose of improving performance although the effect of anabolics is known still to be under discussion. The use of anabolic steroids continues among competitive athletes despite increased controls and increasingly frequent dramatic incidents connected with them. Whereas metabolic dysfunction during anabolic use is well documented, ruptures of the large tendons are rarely reported. Within 18 months, a 29-year-old professional footballer needed surgery for rupture of the patellar tendon and of both Achilles tendons. his strength. After each operation anabolic steroids were taken again at a high dosage during early convalescence and training. Minimally invasive surgery and open suturing techniques led to complete union of the Achilles tendons in good time. Training and anabolic use started early after suturing of the patellar tendon including bone tunnels culminated in histological confirmed rerupture after 8 weeks. After a ligament reconstruction with a semitendinosus tendon graft with subsequent infection, the tendon and reserve traction apparatus were lost. Repeated warnings of impaired healing if anabolic use was continued had been given without success. In view of the high number of unrecorded cases in competitive and athletic sports, we Yderligere information på:

9 can assume that the use of anabolic steroids is also of quantitative relevance in the operative treatment of tendon ruptures. Øverste billede viser: Patella (gule pile) og den manglende forbindelse til tibia (ruptur af tendo patella). Nederste billede viser: Et anatomisk billede af lokaliseringen af bruddet (rød pil markerer patellar rupturer). SLIDE 14: Misbrug af AAS resulterer i en forøgelse af træningsmotivationen, som kan medføre en øget risiko for overtræning, inklusive alle de dertil hørende skadelige virkninger på bevægeapparatet. Der er desuden en udbredt opfattelse af, at misbrug af AAS i store mængder, frembringer betydelige virkninger mens bivirkningerne ofte bliver negligeret og betragtes som harmløse. Det er dog en kendsgerning at bivirkninger som umiddelbart virker harmløse (eksempelvis mindre ændringer af udseende på et tidligt stadium) blot er forløbere for de langt farligere bivirkninger, som bl.a. omfatter de indre organer. Sundhedsfarerne ved AAS-misbrug er i vid udstrækning relateret til de androgene påvirkninger. Hos mandlige udøvere kan observeres en forøget vækst af brystvæv, såkaldt gynækomasti. I modsætning udviser kvindelige misbrugere en øget udvikling af mandlige seksuelle karakteristika (udvikling af mandlige træk). Yderligere bivirkninger: Steroid-relateret akne er en mindre farlig, men æstetisk ubehagelig bivirkning (billede a). Betændelsestilstande i leveren; fedtdegenerationer af væv og dannelsen af levercyster er eksempler på de direkte skader på væv, der kan opstå (billede b). Mindskning af testes (billede c). Gynækomasti (vækst af brystvæv hos mænd (billede d). Degeneration af skelettet. Kardiovaskulære forstyrrelser ses i hjertet i form af en utilstrækkelig iltforsyning som følge af vækst af hjertemuskulatur uden samtidig tilpasning af omkringliggende blodkar. Ydermere ses kredsløbslidelser som er forbundet med en reduktion af High Yderligere information på:

10 Density Lipoprotein (HDL), der beskytter blodkarrenes vægge, samt en forøgelse af Low Density Lipoprotein (LDL), som forvolder skade på blodkarrenes vægge. Udvikling af dybere stemme (kvinder). Skægvækst (kvinder) / skaldethed (mænd). Øget aggressivitet (roid-rage). SLIDE 15: Resumé og stikord. SLIDE 16: Hormoner og lignende stoffer er endogene eller exogene signalmolekyler, der frigives i endokrine kirtler eller tages i medikamentform. De transporters med blodet med det formål at regulere funktionerne af et specifikt organ, eksempelvis: Erythropoietin, et hormon der hovedsageligt er dannet i nyrene og som stimulerer til dannelse af røde blodlegemer (detaljeret forklaring følger på de næste sider). Humant væksthormon er naturligt forekommende hormon som stimulerer til højdevækst, og som udvindes fra mennesker eller produceres syntetisk i en rekombinant version. Insulin lignende vækst faktor (IGF) er et peptid som strukturmæssigt ligner insulin, og som særligt udskilles under fostrets udvikling og i opvæksten. Stoffet medierer væksthormons aktivitet. Mekano vækst faktorer (MGF) er en underkategori af den insulin-lignende vækst faktor. Human choriongonadotropin er et glykoprotein hormon, der findes i urin og serum hos gravide kvinder. Anvendes almindeligvis i forbindelse med graviditetstests til at fremkalde ægløsning samt til behandling af mandlig hypogonadisme og kryptorkisme. Hormonet produceres desuden af visse kræftformer (eksempelvis testikelkræft). Insulin er et peptidhormon, der syntetiseres i bugspytkirtlen og som er essentielt for omsætning af kulhydrater, lipider og proteiner. Hormonet regulerer blodsukkerniveauet ved at lette optagelsen af glukose ind i kroppens celler. Dette sker ved at fremme makronæringsstoffernes omdannelse til hhv. glykogen, fedtsyrer Yderligere information på:

11 og triglycerider og ved at reducere frigivelsen af glukose fra leveren. Diabetes mellitus skyldes en utilstrækkelig eller ophørt endogen produktion insulin. Corticotropin er et derivat af ACTH (adrenocorticotropiske hormon - et peptidhormon fra den forreste hypofyselap. Det stimulerer binyrebarken og bruges især ved behandlingen af leddegigt og gigtfeber. SLIDE 17: Forkortelsen EPO står for erythropoietin, der er et hormon som især dannes i nyrerne, og stimulerer produktionen af de røde blodlegemer. Røde blodlegemer eller erytrocytter transporterer ilt rundt til oganismens væv. Denne cyklus af dannelsen af røde blodlegemer er kontrolleret af ilt indholdet i blodet, som "måles" af receptorer og sammenlignes med en kontrolkoncentration. Hvis iltindholdet er reduceret, og organet kommer i en hypoxisk tilstand, vil produktion af EPO blive udløst, og efterfølgende vil produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven stige. Det vigtigste organ er i denne forbindelse nyrerne, hvor epo bliver produceret. Det er muligt at injicere syntetisk fremstillet EPO, hvilket medfører en stigning i knoglemarvens produktion af røde blodlegemer, vel at mærke uden at udøveren har trænet. Erythropoietin bruges til medicinsk behandling af blodmangel. På billedet ses: Erythropoietin er produceret af renale celler og udskilles i blodet. Det stimulerer til produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven. SLIDE 18: Erythropoietin stimulerer produktionen af røde blodlegemer eller erytrocytter, som er ansvarlige for transport af ilt rundt i kroppen. Dette foregår i knoglemarven. Ilt er af afgørende betydning for fysiologiske funktioner i kroppen. Næst efter hjernen er muskulaturen det organ som har mest brug for ilt for at sikre udholdenhed og ydeevne. Derfor bliver nogle cykelryttere, langdistanceløbere eller langrendsløbere fristet til at misbruge EPO for at øge ilttransporten i kroppen. En juridisk og sikrere mulighed for at øge udholdenhed ydeevne eller mere specifikt den ilt bindende kapacitet er højde-træning. Det begrænsede udbud af ilt i luften som findes i høj højde (bjerge) fører til en stimulering af syntesen af røde blodlegemer. Dette er en fuldstændig legal måde at øge antallet af røde blodlegemer. På billedet ses: Den finske langrendsskiløber Eero Mäntyranta har en mutation i et gen som er forbundet med erythropoietin-receptorerne. Dette førte til en øget Yderligere information på:

12 ilttransportkapacitet i blodet, hvilket gav ham en retlig fordel og førte ham til flere olympiske guld medaljer. SLIDE 19: Erythropoietin bruges til medicinsk behandling af anaemi (en tilstand med mangel på røde blodlegemer og dermed et lavt indhold af hæmoglobin) Lidelsen kan skyldes kronisk nyresygdom, kræftbehandling, aids eller kritisk syge mennesker. Grafikken viser: Vævet udvikler hypoksi, der er en mangel på tilgængelig og nødvendig ilt. Som en konsekvens af dette, induceres den menneskelige organismes egenproduktion af erythropoietin, hvilket medfører en øget syntese af erytrocytter - med en forsinkelse på et par dage. SLIDE 20: Erythropoietin (EPO) kan enten være produceret naturligt af kroppen (human [h] EPO), eller være fremstillet vha. genteknologi (rekombinant human [rh] EPO). Hormonet har relativt beskedne bivirkninger som er baseret på dets struktur og omfatter allergiske (sjældene) eller immunologiske reaktioner. Stoffets sundhedskadelige virkninger, er primært knyttet til dannelsen af røde blodlegemer, hvilket medfører en forøget viskositet i blodet. Derfor øger EPO-misbrug risikoen for arteriel hypertension (højt blodtryk) samt tromboemboliske hændelser (blodpropper) i lunger, hjerne eller hjerte, der kan resultere i infarkt eller slagtilfælde. EPO-misbrug kan være livstruende! På billedet ses: Til venstre ses hjertets højre ventrikel, mens venstre ventrikel ses til højre. Den venstre ventrikel illustrerer det patologisk udvidede hjerte. Infarktet er markeret med en blå cirkel. SLIDE 21: Resumé og stikord. Yderligere information på:

13 SLIDE 22: Beta-receptorer er en gruppe af receptorer, der er til stede på celleoverfladen af nogle organer og væv. Stimulation af beta-receptorerne gennem det sympatisk nervesystem medfører visse fysiologiske reaktioner f.eks vasodilatation, udvidelse af bronkier og øget hjerterytme, vha. stimulation af specifikke adrenerge ligander. Beta-receptor-blokkere er en gruppe stoffer som blokerer aktiviteten af betareceptorerne, med henblik på at mindske hjertefrekvens og kontraktionsstyrke og dermed sænke forhøjet blodtryk. Derfor anvendes beta-receptorblokkere hyppigt af patienter med hjertelidelser. En receptor er normalt et membran protein, hvor specifikke molekyler kan binde sig til og udløse en bestemt reaktion. Billedet viser: Beta-receptor-blokkere der indtages oralt, absorberes i mavetarmkanalen og transporteres med blodet til lever og derefter hjertet, hvor de blokerer stimulationen af beta-receptorer. SLIDE 23: Beta-blokkere har ingen direkte præstationsfremmende virkning. De er forbudt i flere sportsgrene, hvor mindsket nervøsitet er en fordel, eksempelvis bueskydning eller motorløb. En nedsat hjertefrekvens og dermed blodcirkulation kan observeres ved anvendelse af beta-receptorblokkere. Desuden kan beta-receptorblokkere mindske nervøsitet, præstationsangst og rystelser på hænderne, alt i alt en afslapning af organismen. Billedet viser: En normal krop reagerer på stress ved at aktivere "fight-or-flight mekanismerne. Det sker ved, at mængden af adrenalin i blodet stiger med det formål at øge hjerterytmen, og give en følelse af hurtig forøgelse af energi. I en stressende situation, stimulerer det sympatiske nervesystem binyrebarken til at producere adrenalin. Adrenalin strømmer med blodet til hjertet. Adrenalin aktiverer receptorer i hjertemuskelcellerne. Hjertefrekvens stiger, "fight-or-flight mekanismer aktiveres. Efter oral indtagelse af beta-blokkere føres disse over i blodbanen efter optagelse i mave-tarmkanalen og forebygger, at adrenalin bliver bundet til receptorer på hjertemuskulaturet. Yderligere information på:

14 Hjertefrekvensen bliver normal og "fight-or-flight reaktioner forekommer ikke i udtalt grad. SLIDE 24: Biomedicinske bivirkninger af beta-blokkere er: Bradykardi, som er nedsat hjertefrekvens. Uventet reduktion af blodtrykket (lavt blodtryk). Acoasma eller hallucinationer er en indre opfattelse af en hændelse (i dette tilfælde oftest skræmmende) uden at der forekommer nogen ydre årsag. Dette sker normalt som følge af en lidelse i nervesystemet eller i forbindelse med indtagelse af medikamenter. Søvnforstyrrelser er observeret. Bronchiale spasmer er sammentrækning af luftvejenes muskler, der gør det svært at trække vejret. Depression er en psykisk lidelse, som kommer til udtryk ved nedtrykthed, sløvhed, koncentrationsbesvær, en betydelig stigning eller fald i appetit, vanskeligheder med at falde i søvn, følelser af afvisning og håbløshed og fører i nogle tilfælde til selvmord. Udpræget træthed eller udmattelse i forbindelse med fysisk arbejde eller anstrengelse kaldet fatigue. SLIDE 25: Resumé og stikord. SLIDE 26: Beta-2-agonister (også kaldet beta-sympatomimetika) simulerer stimulation af betareceptorer. Derfor udgør afslapning af glat muskulatur i luftvejene stoffernes primære virkning. Den biokemiske virkning af beta-2-agonister er en påvirkning af beta-2- receptorerne i lungerne. Den medicinske anvendelse af beta-2 agonister er i behandlingen af astma. Atleter skal være opmærksomme på muligheden for en få udstedt et TUE (therapeutic use exception) i tilfælde af astma. Yderligere information på:

15 Billedet viser: Virkningen af beta-2 agonister på bronchial glat muskulatur. Kontraheret bronchial muskulatur, som ses ved astmaanfald, kan undgås ved inhalation af beta-2-agonister. SLIDE 27: Atleter som misbruger beta-2 agonister er typisk overbevist om at de via en forbedret lungefunktion kan øge deres udholdenhed eller gennem en øget proteinsyntese forbedre deres styrke. På trods af misbrugernes opfattelse, er der på nuværende tidspunkt ingen sikker videnskabelige dokumentation. En af de bedst kendte historier omhandlende misbrug af beta-2-agonister, er historien om Katrin Krabbe (tysk sprinter) og hendes clenbuterol misbrug. Clenbuterol blev udviklet som vækstfremmer til brug indenfor kvægavl i forsøget på at øge muskelmasse og minimere fedtindhold i udskæringerne og blev først senere misbrugt inden for sport SLIDE 28: Kendte bivirkninger af beta-2 agonister: Øget hjertefrekvens og blodtryk Rysten på hænderne, rastløshed og hovedpine Rødmen og hjertebanken Adfærdsforstyrrelser hos børn Muskelkramper og allergiske reaktioner Irritation i hals og øvre luftveje SLIDE 29: Resumé og stikord. SLIDE 30: Bloddoping tilhører kategorien af ulovlige metoder og er en direkte måde med øjeblikkelig virkning at øge ilttilbuddet på ved at mængden af røde blodlegemer øges. Yderligere information på:

16 I modsætning hertil inducerer EPO kun en øget syntese af røde blodlegemer. Der findes to forskellige blodtransfusionsmetoder : Udtagning af eget blod og senere reinfusion Udtagning af blod fra en donor og indgift til udøveren De fysiologiske virkninger er de samme som for EPO-misbrug: - Øget antal røde blodlegemer - Øget iltbindingskapacitet Blodtransfusioner anvendes i den medicinske verden til behandling af store. blodtab. SLIDE 31: Flere røde blodlegemer mere ilt transporteres bedre præstation i forbindelse med udholdenhed! Virkningerne er tilsvarende EPO-misbrug, men med en mere umiddelbar konsekvens. Grafikken viser: Den imponerende virkning af blodtransfusion på fysisk præstation er beskrevet i de følgende forsøg, der viser effekten på tid for løb på 10 km distancen efter reinfusion eller placebo. Gruppe 1: Ingen effekt kan observeres efter infusion af placebo, men en signifikant effekt ses efter blod reinfusion -> 10 km tid forkortes. Gruppe 2: 10 km tid falder umiddelbart efter blod reinfusion. Denne forbedring af tiden var vedholdende i 13 dage efter reinfusion af røde blodlegemer og var således stadig til stede på tidspunktet for placebo infusion. Original abstract of Brien & Simon (1987): JAMA 257 (20), : The effects of red blood cell infusion on 10-km race time The purpose of this study was to investigate the effect of infusion of 400 ml of red blood cells (RBCs) on 10-km track race time, submaximal heart rate, hematocrit, 2,3- diphosphoglycerate, and partial pressure of oxygen at 50% hemoglobin saturation. Six highly trained, male, distance runners twice donated a unit of RBCs, which was frozen for subsequent reinfusion. Eleven weeks after the second donation, they undertook a series of three competitive 10-km races on a standard 400-m track: before infusion, after 100 ml of saline solution, and after 400 ml of autologous, previously frozen deglycerolized RBCs. All subjects took all trials in this double-blind, placebo, crossover, experimental design. Running time was recorded at each 400-m Yderligere information på:

17 split, and blood was collected prior to each trial. The data were analyzed by analysis of variance. Results following the RBC infusion showed a significantly higher hematocrit concentration, a significantly faster 10-km run, a nonsignificant decrease in submaximal heart rate, a nonsignificant decrease in submaximal heart rate (10 beats per minute), and no significant changes in either 2,3-diphosphoglycerate or partial pressure of oxygen at 50% hemoglobin saturation. Erythrocythemia induced by the infusion of 400 ml of autologous packed RBCs effectively increased performance capacity in a 10-km track race, probably due to an increase in oxygen delivery to the working muscles. SLIDE 32: De fleste af de biomedicinske bivirkninger svarer til de af EPO-misbrug følgende bivirkninger. Bloddoping forårsager en øget belastning af det kardiovaskulære system, der fører til forhøjet blodtryk og øget risiko for trombose. Desuden medfører blodtransfusioner risici i forbindelse med allergier eller uforligeligheder (ABO-system) samt risikoen for alvorlige infektioner som hepatitis eller HIV. SLIDE 33: Resumé og stikord. SLIDE 34: Plasma-volumen-ekspandere hører til gruppen af diuretika og andre slørende stoffer på dopinglisten. Plasmaekspandere øger blodets flydende komponent (plasma), der fører til en nedsat hæmatokrit. Dette bruges i forbindelse med akut lægehjælp i tilfælde af store blodtab eller omfattende forbrændinger. Definition af hæmatokrit: Den del af blodvolumen, der består af røde blodlegemer, som regel udtrykt som en procentdel af det samlede blodvolumen. Billedet viser: Det menneskelige blod kan opdeles i plasma (gul) og i blodlegemer (rød). Den gule væskefase består af vand og opløste bestanddele herunder proteiner (som albumin, fibrinogen, og globuliner), elektrolytter (som natrium og klorid), sukker (som glucose), lipider (som kolesterol og triglycerider), metabolske affaldsprodukter (som urinstof), aminosyrer, hormoner, og endelig vitaminer. Den røde del består af cellestrukturer i blodet, f.eks erytrocytter, leukocytter osv. Yderligere information på:

18 SLIDE 35: Plasmaekspandere misbruges af udøvere for at kompensere for en høj hæmatokrit, ved at reducere blodets viskositet. En høj hæmatokrit er findes normalt efter EPOmisbrug og plasma ekspandere kunne i sådanne tilfælde anvendes til at dække over denne dopingmanipulation. Et andet aspekt er det tab af væske som forekommer ved udholdenhedspræstationer, som i den sidste ende fører til mindre blodvolumen. Plasmaekspandere kan øge blodvolumen ved at kompensere for dette væsketab. Billedet viser: Virkningen af misbrug af plasma-volumen-expander er påvist i dette billede. Venstre kolonne: Blood sammensætning før anvendelse af plasma-volumenexpander, der ses en øget hæmatokrit. Højre kolonne: Blood sammensætning efter anvendelse af plasma-volumenexpander, her ses en nedsat hæmatokrit. Størrelsen af blodets cellulære del (rød kolonne) forbliver uændret (sammenlign venstre og højre kolonne). Kun plasmamængden (gul kolonne) er forøget så den procentuelle distribution af fast kontra flydende dele af blod (hæmatokrit) er faldet vha. plasmaekspander misbrug. SLIDE 36: Biomedicinske bivirkninger af plasma-volumen-ekspandere: Allergiske reaktioner såsom kløe Svimmelhed/vertigo Astmasymptomer eller kredsløbskollaps. SLIDE 37: Resumé og stikord. SLIDE 38: Diuretika er produkter, hvis virkning er at udskilde væske fra kroppen. De har indflydelse på nyrefunktionen, hvilket medfører en øget udskildelse væsketab og Yderligere information på:

19 vægtreduktion. De medfører et tab af vand ved delvis at hæmme reabsorption af væske, dvs øget vandladning. Disse virkninger kan opnås inden for et par timer. Kraftige diuretika kan øge mængden af urin til omkring 6 liter per dag. De medicinske indikationer på anvendelse af diuretika er forhøjet blodtryk, hjertesvigt eller skrumpelever. SLIDE 39: En direkte præstationsforbedring kan ikke forventes som følge af brugen af diuretika. Diuretika misbruges til et hurtigt vægttab, der eventuelt medfører muligheden for at starte i en lavere vægtklasse. Alternativt bliver diuretika misbrugt til at fortynde en urin prøve ved at fortynde urinens koncentration med henblik på at at skjule misbrug af andre dopingmidler. Diuretika er også meget udbredt i bodybuildermiljøet. Målet med bodybuilding er at forbedre muskulaturets fremtoning, hvorfor tab af væske kan give mere udtalt definition af skeletmuskulaturen. Nedenstående publikation viser de fatale konsekvenser af hurtigt fremprovokeret vægttab hos en roer. Udover de gængse (lovlige) metoder til vægttab havde han benyttet sig af diuretika. Abstract of Dunker et al. (2001): Anaesthesist, : Exertional heatstroke. Lethal multiorgan failure due to hyperthermia in a 23- year-old sportsman We report the case of a 23-year-old rower who suffered from an exertional heatstroke while trying to lose 2 kg in weight by jogging before a competition. The development of this illness was favoured by clothes that were inappropriate for the environmental conditions and which the sportsman wore intentionally to enhance sweating. The maximum core temperature was over 43 C. As a consequence the comatose patient developed a fulminant multi-organ failure with the liver ceasing its function, renal failure, massive rhabdomyolysis, and disseminated intravascular coagulation. In addition, he suffered from pericardial effusion and acute pulmonary failure (ARDS). In spite of maximum intensive care with an extensive substitution of blood products, continuous hemodiafiltration, and inhalative administration of nitrous oxide the young sportsman died 48 h after his admission to the intensive care unit. This tragic course demonstrates the danger of the widespread habit of losing weight by vigorously exercising with inappropriate clothes. In this article, potential risk factors, symptomatology, therapy, and methods of preventing an exertional heatstroke are shown and discussed. Yderligere information på:

20 SLIDE 40: Sundhedsfarerne ved diuretika skal findes i forskydning af vand- og salt-balance førende til dehydrering og elektrolytderangering. Yderligere bivirkninger: Tab af mineraler Øgede muskelkramper og nyrelidelser Mænd: Impotens Kvinder: Forstyrrelse af menstruationcyklus Forklaring af bivirkninger kan ses i abstractet ovenfor! SLIDE 41: Resumé og stikord. SLIDE 42: Stimulanser som amfetamin, efedrin eller koffein blev som den første gruppe af stoffer, placeret på dopinglisten, der blev udarbejdet i Koffein betragtes dog ikke længere som en dopingstof og optræder således ikke længere på dopinglisten. Denne gruppe af stoffer omfatter meget forskellige medikamenter, både naturligt forekommende stoffer og deres derivater samt syntetisk fremstillede stoffer. Stimulanser er eksogene stoffer (såsom efedrin) og påvirker centralnervesystemet ved at stimulere frigivelsen af mere transmitterestof (f.eks Acetylcholin). Disse stoffer øger pulsen, åndedrætsfrekvensen og hjernefunktionen og kan føre til eufori. Beslægtede stoffer i det menneskelige legeme er adrenalin eller noradrenalin. Disse endogene stoffer øger ligeledes energiomsætningen. Stimulanser eller amfetamin bruges ved medicinske formål hovedsageligt til lokal administration eksempelvis med henblik på bronkieudvidelse eller at aflaste slimhinden i næsehulen (forkølelseslindrende medicin). Desuden misbruges stimulanser også som narkotika, f.eks XTC. Billedet viser: A-neuron - de funktionelle celler i hjernen - med strukturer forbundet med indkommende impulser strukturer (dendrites) og strukturer forbundet med udadgående impulser (Axon). Tilsammen anvendes udløberne til at kommunikere med andre celler vha. synapser. En synapse er en kommunikationskobling mellem Yderligere information på:

FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU

FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU Harmonisering af kendskab til biomedicinske bivrkninger i forbindelse med misbug af doping FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU SLIDE 2: Der er flere teorier om, hvor ordet doping stammer

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

Et nærmere kik på doping problemet!

Et nærmere kik på doping problemet! Et nærmere kik på doping problemet! MEDIUM-Niveau The World Anti-Doping Code Et sæt antidoping regler Global Anti-Doping Organization Chart Rammer for en harmoniseret antidopingpolitik, regler og love

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

De første skridt I dopingbekæmpelsen!

De første skridt I dopingbekæmpelsen! De første skridt I dopingbekæmpelsen! Grund-niveau Hvad er doping? Præstationsfremmende ved brug af forbudte stoffer eller forbudte metoder Uetisk handling med helbredsrisici Internationale regler: World

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

Danish. wada-ama.org 1/5

Danish. wada-ama.org 1/5 1 2 3 4 5 6 7 8 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Forklaring: Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin

Læs mere

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret

Gruppe A Diabetes Glukagon hæver blodsukkeret: Regulation af blodsukkeret Vibeke Rønnebech - København oktober 2013 Gruppe A Diabetes Regulation af blodsukkeret Insulin sænker blodsukkeret: Øger optagelsen af glukose i cellerne Øger omdannelsen af glukose til glykogen i lever

Læs mere

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for Danish 1 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin og kosttilskud,

Læs mere

Adrenogenitalt syndrom AGS

Adrenogenitalt syndrom AGS Adrenogenitalt syndrom AGS Information til børn/voksne med adrenogenitalt syndrom og deres pårørende August 2014 Vækst og Reproduktion Afsnit 5064 Opgang 5, 6. sal Rigshospitalet Juliane Marie Centret

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Gruppe A Diabetesmidler

Gruppe A Diabetesmidler Vibeke Rønnebech Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Gruppe

Læs mere

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind Alt om træthed www.almirall.com Solutions with you in mind Hvad er det? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Påvirker lysten og evnen til sex. Det kan også godt være, du mener, at du får større selvtillid i takt med at musklerne vokser.

Påvirker lysten og evnen til sex. Det kan også godt være, du mener, at du får større selvtillid i takt med at musklerne vokser. Anabolske steroider Af Fitnews.dk - fredag 02. november, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/anabolske-steroider/ Påvirker lysten og evnen til sex Det kan godt være, du synes, at din krop bliver større

Læs mere

Information om Testosteronbrist

Information om Testosteronbrist Information om Testosteronbrist Information om testosteronmangel Indledning Hvis du er over 40 år, har du måske oplevet forandringer i din krop og i din almene sundhedstilstand, som for eksempel vægtforøgelse,

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Mitokondrier og oxidativt stress

Mitokondrier og oxidativt stress Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab At gå målrettet mod oxidativ stress i Huntingtons Sygdom Skade på celler skabt af oxidativt stress

Læs mere

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten 10/2016 Indledning I forbindelse med implementering af 2015-versionen af det internationale kodeks for antidoping, har Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Værd at vide om. kosttilskud

Værd at vide om. kosttilskud Værd at vide om kosttilskud Indhold Hvad er et kosttilskud? Er kosttilskud nødvendigt? Kan mit kosttilskud være forurenet og hvordan kan jeg sikre mig? Hvilke kosttilskud er typisk forurenet? Hvis ansvar

Læs mere

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Hæmatologisk Ambulatorium Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia betyder mange celler

Læs mere

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Muskelvækst sådan Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Der er ingen tvivl om, at nutidens atleter er betydelig større og stærkere end for bare få

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom

1. Diabetesmøde. Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Type 2 diabetes en hjerte- og karsygdom Facts og myter om sukkersyge Hvad er sukkersyge = Diabetes mellitus type 1 og 2 Hvilken betydning har diabetes for den enkelte Hvad kan man selv gøre for at behandle

Læs mere

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn

Hvilke problemer kan opstå, hvis det trykkede hoved ikke løsnes helt op? En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn En introduktion til Osteopati for spædbørn og større børn Det er en almindelig opfattelse at spædbørn og børn ikke bør have nogen strukturel stress eller spænding i sin krop, fordi de er så unge. Virkeligheden

Læs mere

Porfyriforeningen i Danmark

Porfyriforeningen i Danmark Porfyriforeningen i Danmark På foreningens hjemmeside, www.porfyriforeningen.dk kan du tilmelde dig, læse mere om foreningen og få adgang til porfyriforum. Denne pjece indeholder information om de mest

Læs mere

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA)

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) Version af 2016 1. HVAD ER DIRA 1.1 Hvad er det? IL-1 receptor antagonist mangel (Deficiency of IL-1Receptor Antagonist,

Læs mere

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database.

Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Effects of Strattera (atomoxetine) on blood pressure and heart rate from review of MAH clinical trial database. Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP November 2011 PRODUKTRESUMÉ 4.2 Dosering og indgivelsesmåde

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Udgivet af Anti Doping Danmark 4. udgave, 1. oplag, 2019 Indhold Baggrund 5 Ansvar i idrætten 6 Dopinglisten

Læs mere

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet)

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet) Nyrernes funktion Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af ribben og muskler. Man har normalt to nyrer, men kan sagtens

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling 4 HIGH BLOOD PRESSURE Forhøjet blodtryk Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling Fakta om forhøjet blodtryk: Dr. Raths Cellular Health anbefalinger - Dokumenteret

Læs mere

14. Mandag Endokrine kirtler del 2

14. Mandag Endokrine kirtler del 2 14. Mandag Endokrine kirtler del 2 Midt i dette nye spændende emne om endokrine kirtler kan det være nyttigt med lidt baggrundsdiskussion omkring især glukoses (sukkerstof) forskellige veje i kroppen.

Læs mere

Trænermøde - klubtrænere

Trænermøde - klubtrænere Dansk Svømmeunion Trænermøde - klubtrænere Torsdag den 4. maj 2017 Dansk Svømmeunion Målet er, at give jer grundlæggende forståelse af antidopingområdet samt en række redskaber til at håndtere jeres rolle

Læs mere

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag?

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Undervisningsaften i Søften/Foldby d.19. marts 2015 1 Kl. 18-19.15: Aftenens forløb

Læs mere

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger Indhold Stress og Hovedpine Bruno Vinther, Cand. Psych. Aut. Dansk Hovevdpinecenter Neurlogisk afdeling Glostrup Hospital Stress, afklaring, udredning og behandling Trods- og acceptadfærd Den kognitive

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

sikrer, at enhver stigning i muskelarbejde er præcist matchet af en stigning i O 2

sikrer, at enhver stigning i muskelarbejde er præcist matchet af en stigning i O 2 RESUMÉ Den tætte kobling mellem blodgennemstrømning, O 2 tilførsel og metabolisme er essentiel da denne sikrer, at enhver stigning i muskelarbejde er præcist matchet af en stigning i O 2 tilførsel. Identificering

Læs mere

Patientvejledning. For højt stofskifte

Patientvejledning. For højt stofskifte Patientvejledning For højt stofskifte For højt stofskifte kaldes også hypertyreose, thyreotoksikose eller hyperthyreoidisme. Når kroppen danner for mange stofskiftehormoner, får man ofte for højt stofskifte.

Læs mere

Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk. Hvad sker der med. Brugertræf 2. februar 2008. under vægttab. kroppen

Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk. Hvad sker der med. Brugertræf 2. februar 2008. under vægttab. kroppen Hvad sker der med kroppen under vægttab Brugertræf 2. februar 2008 Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk Hvad sker der med din krop Hovedet psykiske Muskler og kraft Hjerte og kredsløb Blodkar

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Facts om type 2 diabetes

Facts om type 2 diabetes Facts om type 2 diabetes Diabetes 2 rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i

Læs mere

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud.

Diabetes DIABETES TYPE 2. Diabetes kaldes også sukkersyge. fedtet sidder på maven der er udslagsgivende for, om sygdommen bryder ud. Diabetes Type 2 Diabetes Diabetes kaldes også sukkersyge. Der findes to forskellige typer diabetes: type 1 og type 2. Når du har type 2-diabetes, reagerer dine celler ikke så godt på insulin det stof,

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Genmanipulation i sport Gendoping

Genmanipulation i sport Gendoping Genmanipulation i sport Gendoping Peter Schjerling Copenhagen Muscle Research Centre Gendoping Doping baseret på genmanipulation Misbrug af resultater fra genterapi En fremtidig trussel for sporten? Gendoping

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne

Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne Kredsløb, lunger og metabolisme i højderne 1 Kan denne mand deltage i en trekking tur, Anapurna rundt (4000-5500 mtr)? 60 årig mand med kendt hjerteinsufficienspå iskæmisk basis. Tidl. AMI x 1 i 2013 beh.

Læs mere

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Information til patienten Højt stofskifte Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Skjoldbruskkirtlen sidder normalt foran på halsen under adamsæblet, og kan hverken ses eller føles.

Læs mere

Har du astma? Og er du gravid?

Har du astma? Og er du gravid? Har du astma? Og er du gravid? I Danmark gennemfører op mod 5.000 kvinder med astma hvert år en graviditet. I forbindelse med graviditet, fødsel og amning er mange kvinder utrygge ved astma-medicinen.

Læs mere

anti-age s anti-age Genecode bone s Genecode

anti-age s anti-age Genecode bone s Genecode I takt med du ældes bremses den hastighed hvormed dine celler regenererer. Korrekt ernæring og motion spiller en afgørende rolle for at holde din krop kørende og udskyde aldersrelaterede forhold. anti-age

Læs mere

BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN

BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN AUGUST 2015 BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN Med fokus på ældre brugere og hyponatriæmi BRUGERE AF OG INDBERETTEDE BIVIRKNINGER VED LÆGEMIDLER MED DESMOPRESSIN Med

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Overtræning. Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/

Overtræning. Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/ Overtræning Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/ Allerede tilbage i midten af det 19. århundrede blev overtræning omtalt af en engelsk videnskabsmand. Han

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Bricanyl, infusionsvæske, opløsning, koncentrat til

PRODUKTRESUMÉ. for. Bricanyl, infusionsvæske, opløsning, koncentrat til 10. januar 2012 PRODUKTRESUMÉ for Bricanyl, infusionsvæske, opløsning, koncentrat til 0. D.SP.NR. 2900 1. LÆGEMIDLETS NAVN Bricanyl 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING 1 ml indeholder: Terbutalinsulfat

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Helhjertet træning. - og et længere liv

Helhjertet træning. - og et længere liv Helhjertet træning - og et længere liv Kredsløbet Består af to systemer: Det lille som forbinder hjerte og lunger Det store forsyner kroppen med O2, div. stoffer og bringer metabolitter og CO2 tilbage

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

Prædiabetes: findes det? hvor mange har det, hvor farligt er det og hvad kan gøres?

Prædiabetes: findes det? hvor mange har det, hvor farligt er det og hvad kan gøres? Prædiabetes: findes det? hvor mange har det, hvor farligt er det og hvad kan gøres? Marit Eika Jørgensen Overlæge, Professor Steno Diabetes Center Copenhagen Marit.eika.joergensen@regionh.dk Diabetesforeningen

Læs mere

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier

Fremtidens velfærdsløsninger. Aldring. Aldring. Antal ældre. Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen. Vi fødes som kopier Fremtidens velfærdsløsninger Forebyggelse frem for pleje forbliv aktiv og selvhjulpen 1. november 2011 Vi fødes som kopier Carsten Hendriksen Overlæge, lektor, dr. med. Bispebjerg Hospital og Center for

Læs mere

Når du skal behandles for nyresvigt

Når du skal behandles for nyresvigt , er der mange ting, du skal vide og holde styr på. Det gælder både undersøgelser, prøver og behandlingstyper. Her kan du læse mere om nyrernes funktion, hvilke undersøgelser der udføres, og hvad du kan

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ventoline 0,4 mg/ml oral opløsning Salbutamol

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ventoline 0,4 mg/ml oral opløsning Salbutamol INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Ventoline 0,4 mg/ml oral opløsning Salbutamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger.

Læs mere

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00

Sundheds CVU Nordjylland INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 INTERN PRØVE ANATOMI, FYSIOLOGI OG BIOKEMI S06V D. 15. JUNI 2006 KL. 09.00 13.00 ANATOMI OG FYSIOLOGI Opgave 1 Den menneskelige organisme er opbygget af celler. a. Beskriv cellens opbygning, heri skal

Læs mere

Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m.

Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m. Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m. Herunder findes vejledning til opgaverne på banerne, facit, skemaer, m.m. I kan samtidig anvende nedenstående som rettenøgle og tjekliste,

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration Kredsløb Under udførelse af arbejde/ idræt skal musklerne have tilført ilt og næringsstoffer for at kunne udvikle kraft/energi. Energien bruges også til opbygning af stoffer, fordøjelse, udsendelse af

Læs mere

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation

Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation Multipel Endokrin Neoplasi 1 (MEN1) Patientinformation MEN1 er en arvelig sygdom, hvor der påvises en eller flere knuder (tumorer) i hormonproducerende kirtler. MEN1 er en sjælden lidelse, som rammer mænd

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008 Ernæring for atletikudøvere Foredrag FIF 4/3 2008 Kasper Hansen Kasper Hansen 16 år i BAC Professions bachelor i ernæring og sundhed Speciale: Atletikudøvere og ernæring Tro på mig Sandt eller falsk Hvis

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Træning øger genbrug i museceller. Er det derfor, at motion er

Læs mere

Blodsukker og energi. Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen

Blodsukker og energi. Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen Blodsukker og energi Umahro Cadogan Sundhedsrevolutionær-uddannelsen 1 Blodsukker Blodsukker er mængden af sukkerstoffet glukose i blodbanen Den primære energikilde for de fleste mennesker i moderne samfund

Læs mere

GODE RÅD OG NYTTIG INFORMATION TIL DIG SOM HAR KRONISK TARMBETÆNDELSE OG SKAL BEHANDLES MED BIOLOGISKE LÆGEMIDLER

GODE RÅD OG NYTTIG INFORMATION TIL DIG SOM HAR KRONISK TARMBETÆNDELSE OG SKAL BEHANDLES MED BIOLOGISKE LÆGEMIDLER GODE RÅD OG NYTTIG INFORMATION TIL DIG SOM HAR KRONISK TARMBETÆNDELSE OG SKAL BEHANDLES MED BIOLOGISKE LÆGEMIDLER Hvad betyder IBD? Og hvad er kronisk tarmbetændelse? IBD er en forkortelse af den engelske

Læs mere

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER ALT OM MAVE-TARM-FORSTYRRELSER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DE? Mave-tarm-problemer forbundet med MS inkluderer alle dem, som påvirker fordøjelsessystemet og er et resultat af sygdommens

Læs mere

ALT OM SMERTER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SMERTER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SMERTER www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Smerter er beskrevet som en ubehagelig sensorisk og følelsesmæssig oplevelse, der er forbundet med en skadelig stimulus. Smerter

Læs mere

Anerkendende, understøttende

Anerkendende, understøttende Anerkendende, understøttende kommunikation Temaeftermiddag 26. Oktober 2009 1 Understøttende kommunikation Hvilke barrierer kan der være, for at patienten kan modtage relevant information fra sundhedspersonalet,

Læs mere

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug

guide Foto: Scanpix August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8sider Kaffe - Sundt eller usundt? Få styr på dit kaffeforbrug Få styr på dit kaffeforbrug Et stort indtag af kaffe kan føre

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ventoline 4 mg tabletter Salbutamol

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Ventoline 4 mg tabletter Salbutamol INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Ventoline 4 mg tabletter Salbutamol Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at tage dette lægemiddel, da den indeholder vigtige oplysninger. - Gem indlægssedlen.

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 6 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE afsagt den 12. december 2014 i sag

Læs mere

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn

Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Astmamedicin til astmatisk bronkitis småbørn Hurtigt virkende anfaldsmedicin Medicinen hedder fortrinsvis: Airomir eller Ventoline, Anfaldsmedicin indeholder B-2 agonist. Musklerne slapper af, så luftvejene

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

Syv transmembrane receptorer

Syv transmembrane receptorer Syv transmembrane receptorer Receptoren som kommunikationscentral Cellemembranen definerer grænsen mellem en celles indre og ydre miljø, der er meget forskelligt. Det er essentielt for cellens funktion

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose

Forstå dine laboratorieundersøgelser. myelomatose Forstå dine laboratorieundersøgelser ved myelomatose Denne vejledning giver indblik i de målinger og undersøgelser, der udføres hos patienter med myelomatose. Resultaterne af disse målinger og undersøgelser

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

Til patienter og pårørende. Blodtransfusion. Vælg billede. Vælg farve. Syddansk Transfusionsvæsen

Til patienter og pårørende. Blodtransfusion. Vælg billede. Vælg farve. Syddansk Transfusionsvæsen Til patienter og pårørende Blodtransfusion Vælg billede Vælg farve Syddansk Transfusionsvæsen Samtykke til blodtransfusion Sygehuset er forpligtet til at give dig den nødvendige information og indhente

Læs mere

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason

Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason Patientinformation Behandling af Myelomatose med cyklofosfamid og Dexamethason - Hæmatologisk Afsnit Velkommen til Vejle Sygehus Medicinsk Afdeling 1 rev. aug. 2011 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion

Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Styrelsen for Patientsikkerhed Oktober 2017 Kolofon Titel på udgivelsen: Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Udgivet af:

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Testim 50 mg gel. Testosteron

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN. Testim 50 mg gel. Testosteron INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Testim 50 mg gel Testosteron Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen. - Gem indlægssedlen. Du kan få brug for at læse den igen. -

Læs mere

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat

Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling Behandling af Crohn s sygdom med lægemidlet Methotrexat Patientinformation April 2011 Forfatter: Gastro-medicinsk ambulatorium Hillerød Hospital Kirurgisk Afdeling

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Fosfodiesterase-hæmmere: nyt HSlægemiddel

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Fosfodiesterase-hæmmere: nyt HSlægemiddel Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Fosfodiesterase-hæmmere: nyt HSlægemiddel testes snart CHDI og Pfizer annoncerer spændende dyreforskning

Læs mere

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde

Proteiner. Proteiner er molekyler der er opbygget af aminosyrer,nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Proteiner Proteiner er molekyler der er opbygget af "aminosyrer",nogle er sammensat af få aminosyrer medens andre er opbygget af mange tusinde Der findes ca. 20 aminosyrer i menneskets organisme. Nogle

Læs mere

PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM

PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM PRE-HABILITERING forberedelse af operation STEPHEN DE GRAAFF MBBS, FAFRM HVAD ER PRE-HABILITERING? Pre-habilitering, eller pre-operativ rehabilitering, betegner den proces der består i at forbedre patientens

Læs mere