FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU"

Transkript

1 Harmonisering af kendskab til biomedicinske bivrkninger i forbindelse med misbug af doping FØRSTE SKRIDT I DOPING FOREBYGGELSEN! BASIS NIVEAU SLIDE 2: Der er flere teorier om, hvor ordet doping stammer fra. Kaffir stammen i Afrika brugte navnet dop om en stimulerende, alkoholisk drik, som blev brugt ved religiøse ceremonier. Andre har beskrevet, at Zulu krigere har drukket dop en alkoholisk drik indeholdende vindrueskal og cola. Senere anvendte de hollandske kolonister ordet dop til at beskrive en stimulerende drik og på den måde blev begrebet spredt til resten af verden. Senere begyndte begrebet at omfatte en større mængde af stoffer også indenfor sport og i 1889 optrådte ordet doping for første gang i en engelsk ordbog. Doping er brugen af forbudte stoffer eller forbudte metoder som medfører præstationsforbedring Doping er unfair og kan skade helbredet Ifølge World Anti-Doping Code 2003 er doping defineret som en overtrædelse af en eller flere af de regler, som er givet i Artikel 2.1 til Artikel 2.8 i Koden. World Anti-Doping Agency definerer World Anti-Doping Code på følgende måde: En af de største succeser til dato i kampen mod doping i idræt har været udarbejdelsen, vedtagelsen og implementeringen af et ens sæt af antidopingregler, World Anti-Doping Coden (Code). Coden er fundamentet for harmoniseringen af strategien for antidopingarbejdet dets regler og love indenfor idrættens organisationer og offentlige instanser. Coden virker i sammenhæng med fire internationale standarder, og det overordnede mål er at officielle antidopingmyndigheder harmoniseres indenfor forskellige områder: Testning, laboratorier, medicinske dispensationer (TUE) og listen over forbudte stoffer og metoder. (Den komplette og officielle version af Coden findes på Listen over forbudte stoffer og metoder Listen over Forbudte stoffer og metoder er en international standard som angiver stoffer og metoder, der er forbudte i konkurrence, udenfor konkurrence og i Yderligere information:

2 specifikke idrætsgrene. Listen blev første gang publiceret i 1963 under ledelse af Den internationale Olympiske Komite. Siden 2004 har WADA haft ansvaret for udarbejdelsen og offentliggørelsen af listen. Listen opdateres og offentliggøres én gang om året. Den nuværende, gældende liste kan downloades på SLIDE 3: Under de Olympiske Lege i det antikke Grækenland er det beskrevet at specialister tilbød atleter kosttilskud for at øge deres præstationsevne. Det blev betragtet som en absolut nødvendighed og datidens specialister kan betragtes som nutidens idræts medicinske eksperter. Yderligere er det beskrevet at atleter forsøgte at øge deres præstationsevne ved at indtage forskelligt slags kød og blodigt brød forud for konkurrencerne. Rapporter om brugen af urter, svampe og tyretestikler for at øge præstationen stammer helt tilbage fra det gamle Romerrige og Middelalderen. 1896: Det første tilfælde af død forårsaget af doping fandt sted dette år.. Den engelske cykelrytter, Arthur Linton, døde efter at have indtaget stryknin under cykelløbet Paris-Bordeaux. 1904: Thomas Hicks kollapsede umiddelbart efter at have vundet det Olympiske St. Louis maraton og lægerne kunne bevise, at kollapset skete efter et indtag af stryknin (stimulerende stof) og cognac (alkohol) før løbets start: Kombinationen af alkohol og et stimulerende stof tog nærmest livet af ham : Det er almindeligt kendt at piloterne under anden verdenskrig to stimulerende stoffer for at holde sig vågne og skarpe. SLIDE 4: 1960: Brugen af anabole steroider tog for alvor fart I 1960 erne. Den almindelige holdning i samfundet dengang var, at der var medicinske stoffer som kunne få kroppen til at klare alt. Brugen af stimulerende stoffer var udbredt og mindst to dødsfald kan tilskrives brugen af dem. 1980s: Med medicinalindustriens fortsatte udvikling af nye præparater, særligt komplekse præparater som er naturlige for kroppen, blev stoffer med præstationsfremmende effekt (styrke og udholdenhed) også en naturlig del af markedet. Blandt disse vandt EPO (erythropoeitin), som stimulerer til produktionen af røde blodlegemer stor udbredelse i udholdenhedsidrætsgrene. Yderligere information:

3 2003: Opfindelsen af designersteroidet, THG (Tetrahydrogestrinone), et anabolt steroid. Stoffet blev kendt da en atletiktræner kontaktede det amerikanske antidoping agentur (USADA) og gav dem en sprøjte indeholdende THG. 2007: Diverse skandaler og spekulationer om brugen af doping (blod doping, EPO osv.) ved Tour de France SLIDE 5: Det første store skridt I kampen mod doping blev foretaget I 1960, da Europarådet indførte en resolution mod brugen af doping i sport. Det kan derfor synes, at de første dødsfald var nødvendige for at de officielle instanser blev opmærksomme på fænomenet. I 1963 indførte Frankrig som der første land i verden en antidopinglovgivning mens Belgien fulgte efter i I 1967 oprettede den internationale olympiske komite (IOC) en medicinsk komite med ansvar for bl.a. antidopingarbejdet. 1968: Dopingtests blev første gang introduceret ved de sommerolympiske lege I Mexico og ved de vinterolympiske lege i Grenoble. IOC lavede en liste over forbudte stoffer (Prohibited list) selvom de tekniske procedurer for at teste for de forbudte stoffer fortsat var mangelfulde : Den første udenfor konkurrence test (OOC) i Tyskland. Definitionen af en udenfor konkurrence test er ifølge WADAs 'Guideline for out-of-competition testing': Enhver dopingkontrol som ikke er i konkurrence : På grund af skandalerne ved Tour de France i 1998, indkaldte IOC til en Verdenskonference om doping I sport I Lausanne I Resultatet af konferencen blev oprettelsen af World Anti-Doping Agency (WADA) d. 10. november : The Code er fundamentet for harmoniseringen af strategien for antidopingarbejdet, dets regler og love indenfor idrættens organisationer og offentlige instanser. Coden virker i sammenhæng med fire internationale standarder, og det overordnede mål er at officielle antidopingmyndigheder harmoniseres indenfor de fire forskellige områder: Testning, laboratorier, medicinske dispensationer (TUE) og listen over forbudte stoffer og metoder. 2007: Konventionen er den første af slagsen, hvor verdens regeringer blev enige om at indføre en international lovgivning på dopingområdet. Det Yderligere information:

4 er nødvendigt idet, der i antidopingarbejdet er nogle områder, hvor kun regeringer har midlerne til at føre kampen mod doping videre. Konventionen er et nødvendigt redskab til at formalisere antidopingregler, regler og procedurer i forsøget på at skabe et fair og lige konkurrencemiljø for alle atleter. Men det er endnu ikke alle regeringer, som har underskrevet konventionen. SLIDE 6: Selvom brugen af præstationsfremmende stoffer og metoder er tydeligt defineret som doping, er dopingmisbruget i motionsidræt ikke nævnt. I vores konkurrenceprægede hverdag findes der også en række eksempler på misbrug af stoffer hos en række personer og altså ikke kun hos professionelle idrætsudøvere. Grundet flere af dopingstoffernes effektive virkning bliver flere af dem også anvendt indenfor motionsidrætten. En stor gruppe af såkaldte sportsudøvere består af personer, som laver idræt på motionsplan og som har andre grunde til at stoffer, mest for at forbedre deres krops fysiske udseende. Videnskabelige undersøgelser af omfanget af dopingbruget viser, at der et stort misbrug både bland konkurrenceudøvere og motionister. I tillæg er præstationsfremmende stoffer ikke kun et problem i idrætten; brugen livsstilsmedicin blandt elever, teenagere osv. har tilført den offentlige sundhed et nyt problem over hele verden. Det er i dag også kendt at grupper af arbejdere indtager specifikke stoffer for at kunne holde til deres arbejdsbyrde. Brug af stoffer = doping er ikke kun et problem i sport, men også I samfundet! SLIDE 7: Resume og nøgleord! SLIDE 8: De fleste dopingstoffer er almindelige lægemidler. Lægemidlerne indgår I behandlingen af en lang række medicinske sygdomme. Lægemidlerne har således på den ene side den efterstræbte behandlende virkning på sygdommen, men på den anden side også uønskede bivirkninger. Disse uønskede bivirkninger er blevet afdækket gennem en række kontrollerede kliniske forsøg og blevet bedømt til at være acceptable i forhold til de problemer sygdommen medfører. Yderligere information:

5 Problemet med at raske atleter benytter sig af præstationsfremmende lægemidler er det faktum at disse ikke har et erkendt behov. I tillæg så tages lægemidlerne ofte i såkaldte suprafysiologiske doser eller i kombination ( stacking ) med andre lægemidler uden forudgående lægeundersøgelse, hvilket kan medføre bivirkninger, som er umulige at forudsige. Billedet viser: Sammenhængen mellem lægemidler brugt mod sygdomme og stoffer misbrugt I sport. Lægemidler brugt i behandlingen af sygdomme har en terapeutisk virkning i farmakologiske doser, mens præstationsfremmede midler kan medføre uheldige bivirkninger, når de bruges i suprafysiologiske doser. På den baggrund kan bivirkninger opdeles i korte, forbigående, vedvarende eller medføre forsinkede negative virkninger. SLIDE 9: Anabole steroider eller anabole androgene steroider (AAS) er hormoner. Som de fleste hormoner, transporteres de med blodet med henblik på at regulere bestemte funktioner. AAS kan for eksempelvis øge metabolismen af proteiner, hvilket medfører til en øget muskelmasse. Anabol betyder "at opbygge". Andro + genic betyder "mandlig" + "at fremstille" Steroider er en form for fedtholdige molekyler. Testosteron er f.eks. et anabolt steroid, eller mere specifikt det mandlige kønshormon, som produceres endogent i testes, æggestokkene, binyremarven og i leveren. Et eksempel på medicinsk anvendelse af anabole steroider er i behandlingen af sygdommen muskel-dystrofi (muskel sygdomme, der forårsager tiltagende muskelsvaghed). På billedet ses: Det pågældende hormon er produceret af specifikke celler i de respektive organer og derefter udskildt i blodet (kar-systemet). Vha. det vaskulære system kan hormonet transporteres til et andet sted i kroppen. Målrettede celler har specifikke receptorer, som genkender steroidhormoner og reagerer i overensstemmelse hermed. SLIDE 10: Den ønskede effekt af AAS-misbrug i sport, skyldes de anabole påvirkninger af organismen (cellevækst). Atleter ønsker i nogle tilfælde at opbygge muskelmasse, Yderligere information:

6 og benytter sig derfor af AAS, der øger proteinsyntesen og dermed fører til øget vækst i muskelvævet. Steroidmisbrug kan også bidrage til at regenerere hurtigere igen på grund af den øgede proteinsyntese. AAS kan have en virkning på muskulaturen især når udførelse af træning gennemføres under påvirkning med disse stoffer. Ikke desto mindre er idrætsudøvere nødt til at forblive aktive, fordi AAS alene ikke fører til muskelvækst. Musklerne, eller rettere hele den menneskelige organisme, er fysiologisk set ikke er forberedt på en så voldsom og hurtig vækst, så skader på muskler kan optræde som følge af misbrug af anabole steroider under træning. På billedet ses: AAS kan tages i form af tabletter, eller indgives ved intramuskulær injektion, hvilket fører til yderligere indirekte sundhedsrisici, såsom infektioner (f.eks hiv eller hepatitis forårsaget af deling af kanyler). SLIDE 11: Misbrug af AAS resulterer i en forøgelse af træningsmotivationen, som kan medføre en øget risiko for overtræning, inklusive alle de dertil hørende skadelige virkninger på bevægeapparatet. Der er desuden en udbredt opfattelse af, at misbrug af AAS i store mængder, frembringer betydelige virkninger mens bivirkningerne ofte bliver negligeret og betragtes som harmløse. Det er dog en kendsgerning at bivirkninger som umiddelbart virker harmløse (eksempelvis mindre ændringer af udseende på et tidligt stadium) blot er forløbere for de langt farligere bivirkninger, som bl.a. omfatter de indre organer. Sundhedsfarerne ved AAS-misbrug er i vid udstrækning relateret til de androgene påvirkninger. Hos mandlige udøvere kan observeres en forøget vækst af brystvæv, såkaldt gynækomasti. I modsætning udviser kvindelige misbrugere en øget udvikling af mandlige seksuelle karakteristika (udvikling af mandlige træk). Yderligere bivirkninger: Steroid-relateret akne er en mindre farlig, men æstetisk ubehagelig bivirkning (billede a). Betændelsestilstande i leveren; fedtdegenerationer af væv og dannelsen af levercyster er eksempler på de direkte skader på væv, der kan opstå (billede b). Mindskning af testes (billede c). Gynækomasti (vækst af brystvæv hos mænd (billede d). Yderligere information:

7 Degeneration af skelettet. Kardiovaskulære forstyrrelser ses i hjertet i form af en utilstrækkelig iltforsyning som følge af vækst af hjertemuskulatur uden samtidig tilpasning af omkringliggende blodkar. Ydermere ses kredsløbslidelser som er forbundet med en reduktion af High Density Lipoprotein (HDL), der beskytter blodkarrenes vægge, samt en forøgelse af Low Density Lipoprotein (LDL), som forvolder skade på blodkarrenes vægge. Udvikling af dybere stemme (kvinder). Skægvækst (kvinder) / skaldethed (mænd). Øget aggressivitet (roid-rage). SLIDE 12: Resumé og stikord. SLIDE 13: Stimulanser som amfetamin, efedrin eller koffein blev som den første gruppe af stoffer, placeret på dopinglisten, der blev udarbejdet i Koffein betragtes dog ikke længere som en dopingstof og optræder således ikke længere på dopinglisten. Denne gruppe af stoffer omfatter meget forskellige medikamenter, både naturligt forekommende stoffer og deres derivater samt syntetisk fremstillede stoffer. Stimulanser er eksogene stoffer (såsom efedrin) og påvirker centralnervesystemet ved at stimulere frigivelsen af mere transmitterestof (f.eks Acetylcholin). Disse stoffer øger pulsen, åndedrætsfrekvensen og hjernefunktionen og kan føre til eufori. Beslægtede stoffer i det menneskelige legeme er adrenalin eller noradrenalin. Disse endogene stoffer øger ligeledes energiomsætningen. Stimulanser eller amfetamin bruges ved medicinske formål hovedsageligt til lokal administration eksempelvis med henblik på bronkieudvidelse eller at aflaste slimhinden i næsehulen (forkølelseslindrende medicin). Desuden misbruges stimulanser også som narkotika, f.eks XTC. Billedet viser: A-neuron - de funktionelle celler i hjernen - med strukturer forbundet med indkommende impulser strukturer (dendrites) og strukturer forbundet med udadgående impulser (Axon). Tilsammen anvendes udløberne til at kommunikere med andre celler vha. synapser. En synapse er en kommunikationskobling mellem celler og udgør den del af neuronet, hvor stimulanserne har sin virkning! Stimulanser fører til en øget frigivelse af neurotransmittere. Yderligere information:

8 SLIDE 14: Stimulanser øger hjernend og kroppens parathed. Misbrug iblandt udøvere er baseret på øget årvågenhed, reduceret træthed, øget præstationsevne og aggression med mindre følsomhed over for smerte. Stimulanser øger ikke direkte den fysiske præstation. De mest almindeligt anvendte stimulanser i sport er amfetamin, kokain, efedrin og koffein. Grafikken viser: "Total udmattelse" kan under normale forhold (f.eks. indenfor sport) ikke opnås. De sidste reserver minder mest om en selvbeskyttende ressource og kan kun aktiveres under særlige omstændigheder. Stimulanser gør det muligt at udnytte kroppens sidste ressourcer! SLIDE 15: Stimulanser fører til undertrykkelse af frygt eller udmattelse. Effekten af stimulanser kan være så stærke, at en atlet ikke formår at indse, hvor opbrugt hans ressourser er. Der er registreret tilfælde af overanstrengelse med døden til følge især indenfor elitesport. Dehydrering og hypertermi kan opstå efter længerevarende aktivitet som en af følgerne af de nævnte fysiske påvirkninger. Biomedicinske bivirkninger af stimulanser er for det første udviklingen af psykiske forstyrrelser, eksempelvis afhængighed eller depression og for det andet fysiologiske bivirkninger såsom: Dysregulation af kropstemperaturen Tab af appetit og søvn Hallucinationer Tremor, rastløshed, uro, spænding Hjertearytmier På grund af deres euforiske virkning, bliver stimulanser misbrugt såvel inden- som udenfor sportens verden! SLIDE 16: Resumé og stikord. Yderligere information:

9 SLIDE 17: Forkortelsen EPO står for erythropoietin, der er et hormon som især dannes i nyrerne, og stimulerer produktionen af de røde blodlegemer. Røde blodlegemer eller erytrocytter transporterer ilt rundt til oganismens væv. Denne cyklus af dannelsen af røde blodlegemer er kontrolleret af ilt indholdet i blodet, som "måles" af receptorer og sammenlignes med en kontrolkoncentration. Hvis iltindholdet er reduceret, og organet kommer i en hypoxisk tilstand, vil produktion af EPO blive udløst, og efterfølgende vil produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven stige. Det vigtigste organ er i denne forbindelse nyrerne, hvor epo bliver produceret. Det er muligt at injicere syntetisk fremstillet EPO, hvilket medfører en stigning i knoglemarvens produktion af røde blodlegemer, vel at mærke uden at udøveren har trænet. Erythropoietin bruges til medicinsk behandling af blodmangel. På billedet ses: Erythropoietin er produceret af renale celler og udskilles i blodet. Det stimulerer til produktionen af røde blodlegemer i knoglemarven. SLIDE 18: Erythropoietin stimulerer produktionen af røde blodlegemer eller erytrocytter, som er ansvarlige for transport af ilt rundt i kroppen. Dette foregår i knoglemarven. Ilt er af afgørende betydning for fysiologiske funktioner i kroppen. Næst efter hjernen er muskulaturen det organ som har mest brug for ilt for at sikre udholdenhed og ydeevne. Derfor bliver nogle cykelryttere, langdistanceløbere eller langrendsløbere fristet til at misbruge EPO for at øge ilttransporten i kroppen. En juridisk og sikrere mulighed for at øge udholdenhed ydeevne eller mere specifikt den ilt bindende kapacitet er højde-træning. Det begrænsede udbud af ilt i luften som findes i høj højde (bjerge) fører til en stimulering af syntesen af røde blodlegemer. Dette er en fuldstændig legal måde at øge antallet af røde blodlegemer. På billedet ses: Den finske langrendsskiløber Eero Mäntyranta har en mutation i et gen som er forbundet med erythropoietin-receptorerne. Dette førte til en øget ilttransportkapacitet i blodet, hvilket gav ham en retlig fordel og førte ham til flere olympiske guld medaljer. SLIDE 19: Erythropoietin (EPO) kan enten være produceret naturligt af kroppen (human [h] EPO), eller være fremstillet vha. genteknologi (rekombinant human [rh] EPO). Yderligere information:

10 Hormonet har relativt beskedne bivirkninger som er baseret på dets struktur og omfatter allergiske (sjældene) eller immunologiske reaktioner. Stoffets sundhedskadelige virkninger, er primært knyttet til dannelsen af røde blodlegemer, hvilket medfører en forøget viskositet i blodet. Derfor øger EPO-misbrug risikoen for arteriel hypertension (højt blodtryk) samt tromboemboliske hændelser (blodpropper) i lunger, hjerne eller hjerte, der kan resultere i infarkt eller slagtilfælde. EPO-misbrug kan være livstruende! På billedet ses: Til venstre ses hjertets højre ventrikel, mens venstre ventrikel ses til højre. Den venstre ventrikel illustrerer det patologisk udvidede hjerte. Infarktet er markeret med en blå cirkel. SLIDE 20: Resumé og stikord. SLIDE 21: Bloddoping tilhører kategorien af ulovlige metoder og er en direkte måde med øjeblikkelig virkning at øge ilttilbuddet på ved at mængden af røde blodlegemer øges. I modsætning hertil inducerer EPO kun en øget syntese af røde blodlegemer. Der findes to forskellige blodtransfusionsmetoder : Udtagning af eget blod og senere reinfusion Udtagning af blod fra en donor og indgift til udøveren De fysiologiske virkninger er de samme som for EPO-misbrug: - Øget antal røde blodlegemer - Øget iltbindingskapacitet Blodtransfusioner anvendes i den medicinske verden til behandling af store. blodtab. SLIDE 22: Flere røde blodlegemer mere ilt transporteres bedre præstation i forbindelse med udholdenhed! Yderligere information:

11 Virkningerne er tilsvarende EPO-misbrug, men med en mere umiddelbar konsekvens. Grafikken viser: Den imponerende virkning af blodtransfusion på fysisk præstation er beskrevet i de følgende forsøg, der viser effekten på tid for løb på 10 km distancen efter reinfusion eller placebo. Gruppe 1: Ingen effekt kan observeres efter infusion af placebo, men en signifikant effekt ses efter blod reinfusion -> 10 km tid forkortes. Gruppe 2: 10 km tid falder umiddelbart efter blod reinfusion. Denne forbedring af tiden var vedholdende i 13 dage efter reinfusion af røde blodlegemer og var således stadig til stede på tidspunktet for placebo infusion. SLIDE 23: De fleste af de biomedicinske bivirkninger svarer til de af EPO-misbrug følgende bivirkninger. Bloddoping forårsager en øget belastning af det kardiovaskulære system, der fører til forhøjet blodtryk og øget risiko for trombose. Desuden medfører blodtransfusioner risici i forbindelse med allergier eller uforligeligheder (ABO-system) samt risikoen for alvorlige infektioner som hepatitis eller HIV. SLIDE 24: Resumé og stikord. SLIDE 25: Kosttilskud er stoffer som findes naturligt i kroppen, og som indtages som et supplement til normal daglig ernæring eksempelvis glukose, mineraler, vitaminer eller sporstoffer. Disse stoffer kan være afgørende for vækst og udvikling af en flercellet organisme som den menneskelige krop. Disse tilskud består oftest af flere stoffer. Formålet med yderligere tilførsel af kosttilskud indenfor sundhedvæsenet, er mangel på stoffet i kroppen på grund af underernæring eller sygdomme. Hovedårsagen til at anvende kosttilskud i offentligheden er at fremme sundhed, reducere risikoen for sygdom og kontrol af kropsvægt. De fleste kosttilskud er ikke på dopinglisten. Yderligere information:

12 SLIDE 26: Ikke desto mindre er en velafbalanceret ernæring langt bedre end nogen form for kosttilskud. De indtagede mængder af tilskud må naturligvis tages i betragtning, for at undgå 'overdosering'. Kosttilskud kan være nødvendig for nogle elitesportsudøvere for at være i stand til at opretholde høj intensitet eller længere varighed af den pågældende sport. De har en ekstremt høj energiomsætning, som ikke kan dækkes af den normale daglige ernæring (som Tour de France, Ultra Triathlon osv.). Ydermere må indtagelse af nogle typer B-vitaminer betegnes som væsentlige hos udøvere, der følger en vegetarisk diæt. SLIDE 27: En af de betydeligste risikofaktorer for kosttilskud kan være en positive dopingprøve som følge af et kontamineret kosttilskud. Der er oftest tale om ingredienser, som ikke nævnes på etikettens indholdsfortegnelse og som i værste fald kan resultere i en positiv dopingprøve. De biomedicinske bivirkninger afhænger af typen af det kontaminerende stof. De hyppigste stoffer er forskellige AAS eller stimulanser. Det er en kendsgerning, at mange sportsfolk bruger kosttilskud uden at kende til bivirkninger og mængderne af anbefalet daglig indtaglse. Set i lyset af det store marked, der eksisterer for kosttilskud (ca. 12 mia US $ i USA i år 2001) og det omfattende salg på verdensplan, må balancen mellem forsvarlig daglig tilførsel og misbrug (overforbrug) betragtes som flydende. Desuden kan antagelsen, at brugen af kosttilskud kan anvendes til at forhindre eventuelle ernæringsmæssige mangler føre til mindre fokus på en sund og velafbalanceret kost. Tabellen viser: En analyse udført af Den Internationale Olympiske Komité omhandlende 600 kosttilskud i håndkøb konkluderede, at en syvendedel af de undersøgte kosttilskud indeholdt forbudte stoffer såsom anabole steroider. SLIDE 28: Resumé og stikord. Yderligere information:

13 SLIDE 29: Gener er sekvenser af DNA som indeholder arvelig information. Disse gener indeholder oplysninger om sammensætningen af kroppen og dermed også for kroppens egne proteiner f.eks muskel proteiner. Tanken bag genterapi er at forsøge at ændre informationer i DNA-strengen, som koder for selektive gener. Den gældende dopingliste definerer gendoping som værende en ikke terapeutisk implementering af celler, gener, genetiske elementer eller modulation af genekspression, med en præstationsforbedring for øje. Billedet viser: Ideen bag genterapi er at implementere modificerede gener i cellen ved hjælp af specifikke transportmekanismer. Efter implementeringen af nye eller tilrettede gener, kan nye proteiner syntetiseres af cellen og sygdommen kan helbredes eller dennes omfang i det mindste begrænses. Det medicinske formål med genterapi er at tilrette defekte gener, der er ansvarlige for sygdommens udvikling, eksempelvis arvelige sygdomme. I den forbindelse kan opstå problemer med misbrug af det terapeutiske koncept til idrætsligelige formål. SLIDE 30: Når korrektion af defekte gener er muligt, vil der ikke være langt til ændring af gener i eksempelvis muskler. Oplagte target-gener for misbrug kunne være gener som koder for følgende funktioner: Øget erythropoietin produktion (her henvises til langrendsløberen Eero Mäntyranta), med henblik på at forbedre udholdenhedspræstationer Stimulation at specifikke muskelvækstfaktorer med henblik på at forbedre styrke og hurtighed Venstre billede viser: ses en dreng på syv måneder, som tidligt virkede ekstraordinært muskuløs. Da han var 4.5 år gammel, var han i stand til at holde to 3- kg vægte i horisontalt udstrakte arme. (Originale data af: Schuelke et al. (2004) N Engl J Med. 350: ) Højre billede viser: En såkaldt "Belgian Blue" ko med en mutation i myostatingenet. Den øgede muskelmasse er et visuelt kendetegn. Der er endnu ikke konstateret misbrug af genterapi indenfor sport. Yderligere information:

14 SLIDE 31: Manglende kontrol med det kunstige gen, er den største bekymring i genterapi. Hverken ønskede virkninger eller uønskede bivirkninger kan i øjeblikket forudsiges med videnskabens nuværende kendskab til de gængse mekanismer indenfor genregulering. Resultater fra kliniske forsøg til genterapi metoder rapporterer følgende problemer: Kræft, Multiple organsvigt og Andre stærkt livstruende hændelser På grund af de sparsomme undersøgelser og publikationer af biomedicinske bivirkninger som følge af genterapi er yderligere risici indtil videre ukendte. Genterapi er endnu ikke under kontrol! SLIDE 32: Resumé og stikord. Yderligere information:

De første skridt I dopingbekæmpelsen!

De første skridt I dopingbekæmpelsen! De første skridt I dopingbekæmpelsen! Grund-niveau Hvad er doping? Præstationsfremmende ved brug af forbudte stoffer eller forbudte metoder Uetisk handling med helbredsrisici Internationale regler: World

Læs mere

ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU

ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU Harmonisering af kendskab til biomedicinske bivrkninger i forbindelse med misbug af doping ET NÆRMERE INDBLIK I DOPINGPROBLEMATIKKEN MEDIUM NIVEAU SLIDE 2: Det verdensomspændende antidoping agentur (WADA)

Læs mere

Værd at vide om. kosttilskud

Værd at vide om. kosttilskud Værd at vide om kosttilskud Indhold Hvad er et kosttilskud? Er kosttilskud nødvendigt? Kan mit kosttilskud være forurenet og hvordan kan jeg sikre mig? Hvilke kosttilskud er typisk forurenet? Hvis ansvar

Læs mere

Påvirker lysten og evnen til sex. Det kan også godt være, du mener, at du får større selvtillid i takt med at musklerne vokser.

Påvirker lysten og evnen til sex. Det kan også godt være, du mener, at du får større selvtillid i takt med at musklerne vokser. Anabolske steroider Af Fitnews.dk - fredag 02. november, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/anabolske-steroider/ Påvirker lysten og evnen til sex Det kan godt være, du synes, at din krop bliver større

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

Danish. wada-ama.org 1/5

Danish. wada-ama.org 1/5 1 2 3 4 5 6 7 8 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Forklaring: Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin

Læs mere

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi

Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Patientinformation Regionshospitalet Silkeborg Diagnostisk Center Hæmatologisk Ambulatorium Polycytæmia Vera og Sekundær Polycytæmi Polycytæmia betyder mange celler

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten 10/2016 Indledning I forbindelse med implementering af 2015-versionen af det internationale kodeks for antidoping, har Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger.

Forord. Du vil finde links til hjemmesider og artikler, hvor du finder flere oplysninger. 5 Forord Formålet med denne bog er at overbevise dig om, at der ofte er naturlige og medicinfri løsninger på tilstande som depression, nedtrykthed og modløshed. Jeg vil ikke forsøge at gøre mig klog på

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Mangel på binyrebarkhormon

Mangel på binyrebarkhormon Patientinformation Mangel på binyrebarkhormon Binyrebarkinsufficiens Hypofyseklinikken Endokrinologisk Afdeling M MANGEL PÅ BINYREBARKHORMON, KORTISOL BINYRERNE Binyrerne er to små hormondannende kirtler,

Læs mere

Genmanipulation i sport Gendoping

Genmanipulation i sport Gendoping Genmanipulation i sport Gendoping Peter Schjerling Copenhagen Muscle Research Centre Gendoping Doping baseret på genmanipulation Misbrug af resultater fra genterapi En fremtidig trussel for sporten? Gendoping

Læs mere

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for Danish 1 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin og kosttilskud,

Læs mere

Trænermøde - klubtrænere

Trænermøde - klubtrænere Dansk Svømmeunion Trænermøde - klubtrænere Torsdag den 4. maj 2017 Dansk Svømmeunion Målet er, at give jer grundlæggende forståelse af antidopingområdet samt en række redskaber til at håndtere jeres rolle

Læs mere

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/

Muskelvækst sådan. Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012. http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Muskelvækst sådan Af Fitnews.dk - fredag 21. september, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/muskelvaekst-sadan/ Der er ingen tvivl om, at nutidens atleter er betydelig større og stærkere end for bare få

Læs mere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere

Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Vejledning til læger og andet sundhedspersonale om antidoping og behandling af idrætsudøvere Udgivet af Anti Doping Danmark 4. udgave, 1. oplag, 2019 Indhold Baggrund 5 Ansvar i idrætten 6 Dopinglisten

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 6 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE afsagt den 12. december 2014 i sag

Læs mere

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf.

Behandling. Rituximab (Mabthera ) med. Aarhus Universitetshospital. Indledning. Palle Juul-Jensens Boulevard Aarhus N Tlf. Behandling med Rituximab (Mabthera ) Indledning Sidst revideret: 28.08.2019 Side 1 af 6 Palle Juul-Jensens Boulevard 99 8200 Aarhus N Tlf. 7845 5810 Blodsygdomme Denne vejledning skal give dig og dine

Læs mere

Overtræning. Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/

Overtræning. Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014. http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/ Overtræning Af Fitnews.dk - mandag 14. april, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/overtraening-2/ Allerede tilbage i midten af det 19. århundrede blev overtræning omtalt af en engelsk videnskabsmand. Han

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juni 2015 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juni 2015 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 30. juni 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0021 (NLE) 10010/15 CORDROGUE 49 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Udkast RÅDETS

Læs mere

Information om Testosteronbrist

Information om Testosteronbrist Information om Testosteronbrist Information om testosteronmangel Indledning Hvis du er over 40 år, har du måske oplevet forandringer i din krop og i din almene sundhedstilstand, som for eksempel vægtforøgelse,

Læs mere

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug

Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab Træning øger cellulært genbrug Træning øger genbrug i museceller. Er det derfor, at motion er

Læs mere

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM TRÆTHED www.almirall.com Solutions with you in mind HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind

Alt om. træthed. www.almirall.com. Solutions with you in mind Alt om træthed www.almirall.com Solutions with you in mind Hvad er det? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er

Læs mere

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008

Ernæring for atletikudøvere. Foredrag FIF 4/3 2008 Ernæring for atletikudøvere Foredrag FIF 4/3 2008 Kasper Hansen Kasper Hansen 16 år i BAC Professions bachelor i ernæring og sundhed Speciale: Atletikudøvere og ernæring Tro på mig Sandt eller falsk Hvis

Læs mere

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil

NYT NYT NYT. Sundhedsprofil NYT NYT NYT Kom og få lavet en Sundhedsprofil - en udvidet bodyage Tilmelding på kontoret eller ring på tlf. 86 34 38 88 Testning foregår på hold med max. 20 personer pr. gang; det varer ca. tre timer.

Læs mere

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling

Til patienter og pårørende. Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof. Hæmatologisk Afdeling Til patienter og pårørende Rituximab (MabThera) Information om behandling med antistof Hæmatologisk Afdeling Indledning Denne vejledning skal give dig og dine pårørende viden om den medicinske kræftbehandling

Læs mere

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 10. marts 2014 Den 5. marts 2014 blev i sag nr. 5/2013 afsagt følgende Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg mod A KENDELSE: Dopingudvalget har indklaget A (indklagede) for overtrædelse

Læs mere

Patientinformation DBCG 04-b

Patientinformation DBCG 04-b information DBCG 04-b Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en risiko

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig

Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig Kend dine bryster Kend dine bryster og hvad der er normalt for dig To tredjedele af alle brystkræft opdages af kvinder selv. Ved at kende dine bryster og hvad der er normalt for dig har afgørende betydning

Læs mere

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Notat, Nov. 2013 KH og HT I de senere år har der været en stigende opmærksomhed og debat omkring lægers beslutninger ved livets afslutning. Praksis

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer,

Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, Konklusioner vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, om bekæmpelse af doping inden for rekreativ sport Rådet for Den Europæiske Union og repræsentanterne

Læs mere

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen?

1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? 1. Hvad er kræft, og hvorfor opstår sygdommen? Dette kapitel fortæller om, cellen, kroppens byggesten hvad der sker i cellen, når kræft opstår? årsager til kræft Alle levende organismer består af celler.

Læs mere

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA)

IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro IL-1 receptor antagonist mangel (DIRA) Version af 2016 1. HVAD ER DIRA 1.1 Hvad er det? IL-1 receptor antagonist mangel (Deficiency of IL-1Receptor Antagonist,

Læs mere

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling

Forhøjet blodtryk. Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling 4 HIGH BLOOD PRESSURE Forhøjet blodtryk Dr. Raths Cellular Health anbefalinger for forebyggelse og supplerende behandling Fakta om forhøjet blodtryk: Dr. Raths Cellular Health anbefalinger - Dokumenteret

Læs mere

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 221. marts 2011 JL Den 21. marts 2011 blev i sag nr. 2/2011 Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg mod A afsagt sålydende KENDELSE: Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg har indbragt

Læs mere

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme

Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme Sundhed med udgangspunkt hjertekarsygdomme 1. En redegørelse for udviklingen af hjertesygdomme og hvad begrebet hjertekarsygdomme dækker over. 2. En forklaring af begreber som blodtryk (og hvordan man

Læs mere

Værd at vide om væskeoptagelse

Værd at vide om væskeoptagelse Værd at vide om væskeoptagelse Af: Astrid Bertelsen og Karina Berthelsen, PB i Ernæring & Sundhed Din krop har brug for væske for at kunne give dig et træningspas med velvære og præstationsevne i top.

Læs mere

Naturlig hjælp til en god søvn

Naturlig hjælp til en god søvn Naturlig hjælp til en god søvn Forening til oplysning om homøopatiske lægemidler og antroposofisk lægekunst 1 Søvnproblemer Søvnen kaldes også den store helbreder, og en dyb og sund søvn kan udligne mange

Læs mere

Dagens instruktør. Britta Boe Andersen

Dagens instruktør. Britta Boe Andersen Pulstræning Dagens program 1. Teori om pulstræning 2. Måling af hvile- og makspuls i praksis 3. Aftensmad 4. Teori om pulszoner 5. Beregn jeres pulszoner 6. Gruppearbejde 7. Afrunding Dagens instruktør

Læs mere

Et nærmere kik på doping problemet!

Et nærmere kik på doping problemet! Et nærmere kik på doping problemet! MEDIUM-Niveau The World Anti-Doping Code Et sæt antidoping regler Global Anti-Doping Organization Chart Rammer for en harmoniseret antidopingpolitik, regler og love

Læs mere

Sport, doping og etik

Sport, doping og etik Sport, doping og etik Af Adjunkt Thomas Søbirk S Petersen Ph.d. Roskilde Universitetscenter Afd. for Filosofi og Videnskabsteori Hvad er doping? At en idrætsud tsudøver anvender stoffer eller metoder,

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism)

Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) Type 2 Diabetes symptomer og komplikationer Charlotte Brøns MSc. PhD. Dept. of endocrinology (Diabetes and Metabolism) PREVIEW fællesmøde 12 maj 2015 Diabetes er et voksende globalt problem 2014 2035 WORLD

Læs mere

Patientinformation DBCG 2007- b,t

Patientinformation DBCG 2007- b,t information DBCG 2007- b,t Behandling af brystkræft efter operation De har nu overstået operationen for brystkræft. Selvom hele svulsten er fjernet ved operationen, er der alligevel i nogle tilfælde en

Læs mere

Knogleskørhed og prostatakræft

Knogleskørhed og prostatakræft Mads Hvid Poulsen, Læge, Ph.d. Knogleskørhed og prostatakræft Urinvejskirurgisk forskningsenhed, Urologisk Afdeling, Odense Universitets Hospital Folderen er udarbejdet på baggrund af eksisterende litteratur

Læs mere

Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion

Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Styrelsen for Patientsikkerhed Oktober 2017 Kolofon Titel på udgivelsen: Bloddonorer oplysninger om blodtapning og blodtransfusion Udgivet af:

Læs mere

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag?

Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? Hvordan håndtere arbejdsliv, stress og relationer i en travl hverdag? V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Undervisningsaften i Søften/Foldby d.19. marts 2015 1 Kl. 18-19.15: Aftenens forløb

Læs mere

Stævne: Ernæring Udstyr Koncentration og viljen til at yde Træner = autoritet Forældre = tilskuere/hjælpere

Stævne: Ernæring Udstyr Koncentration og viljen til at yde Træner = autoritet Forældre = tilskuere/hjælpere Ansvaret for træning deles mellem træner og svømmer Før/efter træning: Melde afbud Sørge for ordentligt udstyr Komme til tiden Ordentlig ernæring Påklædning i forhold til årstid Søvn Disciplin i fritiden

Læs mere

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Lone Hansen, Dir. Anti Doping Danmark 1 Både Lance Armstrongs og den danske cykelstjerne Michael Rasmussens dopingsager og dopingbekendelser satte fokus på et

Læs mere

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning

Styrk dit immunforsvar. - med kost og træning Styrk dit immunforsvar - med kost og træning Immunforsvaret Immunforsvarets vigtigste opgave er at beskytte mod infektioner og fremmede stoffer som f.eks.: Bakterier Svampe Parasitter Virus Cancerceller

Læs mere

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER

MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER MÅLRETTET BEHANDLING AF LUNGEKRÆFT PATIENTINFORMATION OM NYESTE BEHANDLINGSMULIGHEDER I løbet af det seneste årti har vi fået langt mere viden om, hvordan kræft udvikler sig. På baggrund af denne viden

Læs mere

anti-age s anti-age Genecode bone s Genecode

anti-age s anti-age Genecode bone s Genecode I takt med du ældes bremses den hastighed hvormed dine celler regenererer. Korrekt ernæring og motion spiller en afgørende rolle for at holde din krop kørende og udskyde aldersrelaterede forhold. anti-age

Læs mere

Løb og styrk din mentale sundhed

Løb og styrk din mentale sundhed Løb og styrk din mentale sundhed Af Fitnews.dk - torsdag 25. oktober, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/lob-og-styrk-din-mentale-sundhed/ Vi kender det alle sammen. At have en rigtig dårlig dag, hvor

Læs mere

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm

http://medlem.apoteket.dk/pjecer/html/direkte/2008-direkte-01.htm Side 1 af 5 Nr. 1 \ 2008 Behandling af forhøjet kolesterol Af farmaceut Hanne Fischer Forhøjet kolesterol er en meget almindelig lidelse i Danmark, og mange er i behandling for det. Forhøjet kolesterol

Læs mere

NeuroBloc Botulismetoksin type B injektionsvæske, opløsning 5.000 E/ml

NeuroBloc Botulismetoksin type B injektionsvæske, opløsning 5.000 E/ml NeuroBloc Botulismetoksin type B injektionsvæske, opløsning 5.000 E/ml Vigtig sikkerhedsinformation til læger Formålet med denne vejledning er at informere læger, der er godkendt til at ordinere og administrere

Læs mere

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Undersøgelse af børn. med for tidlig pubertetsudvikling. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Undersøgelse af børn med for tidlig pubertetsudvikling Børneambulatoriet 643 Hvad er pubertet? Puberteten er den periode, hvor piger udvikler sig til kvinder og drenge til mænd. Den

Læs mere

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration

Kredsløb. Lungerne, den indre og ydre respiration Kredsløb Under udførelse af arbejde/ idræt skal musklerne have tilført ilt og næringsstoffer for at kunne udvikle kraft/energi. Energien bruges også til opbygning af stoffer, fordøjelse, udsendelse af

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome)

Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Title Mevalonat Kinase Defekt (MKD) (eller HYper IgD syndrome) Version af 2016 1. HVAD ER MKD 1.1 Hvad er det? Mevalonat kinase mangel er en genetisk sygdom.

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE

INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE INDBERETTEDE BIVIRKNINGER I FORBINDELSE MED MEDICINSK BEHANDLING AF OSTEOPOROSE 2013 Titel Indberettede bivirkninger i forbindelse med medicinsk behandling af osteoporose Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen

Læs mere

- Sådan kan du let holde øje med din løbeform

- Sådan kan du let holde øje med din løbeform TRÆNING 72 Test din form - Sådan kan du let holde øje med din løbeform Der findes masser af løbetest, men de kan være svære at bruge korrekt. To motionsløbere har dog udviklet en meget simpel metode: Kilometertiden

Læs mere

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11

Blodomløbet... s. 3. Boldtrykket... s. 3-6. Pulsen... s. 6-8. Kondital... s. 8-10. Konklution... s. 11 Denne raport går ind og ser på vøres blodomløb. Det vil sige at der vil blive uddybet nogle enmer som blodtrykket, pulsen og kondital. Ved hjælp af forskellige målinger, er det muligt at finde ud af, hvor

Læs mere

OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT

OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT OPLYSNING OG RÅDGIVNING OM FREMME AF DOPINGFRI FIRMAIDRÆT Dette er en folder med oplysning og rådgivning om antidopingreglerne til dig, der er medlem af en firmaidrætsforening under Dansk Firmaidrætsforbund.

Læs mere

Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk. Hvad sker der med. Brugertræf 2. februar 2008. under vægttab. kroppen

Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk. Hvad sker der med. Brugertræf 2. februar 2008. under vægttab. kroppen Hvad sker der med kroppen under vægttab Brugertræf 2. februar 2008 Af læge Carl J. Brandt, stifter af SlankeDoktor.dk Hvad sker der med din krop Hovedet psykiske Muskler og kraft Hjerte og kredsløb Blodkar

Læs mere

Kost og træning Mette Riis kost, krop og motion, 1. oktober 2013

Kost og træning Mette Riis kost, krop og motion, 1. oktober 2013 Kost og træning Dagens program Energibehov, - forbrug og -forsyningen Test af dine kostvaner De energigivende stoffer Kosten før, under og efter træning Vitaminer og mineraler Væske Kostprofilen Musklerne

Læs mere

Mitokondrier og oxidativt stress

Mitokondrier og oxidativt stress Forskningsnyheder om Huntingtons Sygdom På hverdagssprog Skrevet af forskere. Til det globale HS-fællesskab At gå målrettet mod oxidativ stress i Huntingtons Sygdom Skade på celler skabt af oxidativt stress

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til steroidmisbrugere

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til steroidmisbrugere Beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2009-10 Fremsat den 12. november 2009 af Karl H. Bornhøft (SF), Anne Baastrup (SF), Jonas Dahl (SF), Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Ole Sohn (SF) Forslag til

Læs mere

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på?

Diabetesmedicin. selv gøre, og hvad skal du være opmærksom på? Diabetesmedicin Denne brochure handler om medicin til type 2-diabetes. Hvordan får du den bedste effekt af din medicin? Hvilke bivirkninger kan den have? Hvad kan du selv gøre, og hvad skal du være opmærksom

Læs mere

Spørgsmål nr.1. Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin. Spørgsmål nr.2. Menneskets evolution. Spørgsmål 3. Diabetes

Spørgsmål nr.1. Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin. Spørgsmål nr.2. Menneskets evolution. Spørgsmål 3. Diabetes Spørgsmål nr.1 Evolutionsteorien fra Lamarck til Darwin I din fremlæggelse skal du redegøre for Lamarck s og Darwins teori om livets udvikling. Fremhæv væsentlige forskelle imellem teorierne, nævn gerne

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt Mellem etik, moral og resultatkontrakter Idrættens største udfordringer II Vejen Idrætscenter 31. maj 2012 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 1 Team Danmarks formål Team Danmark har til formål

Læs mere

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019,

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, 11.15-12.15 Guide for svømmere Regler Medicin Dispensation fra Dopinglisten (TUE) Kosttilskud Whereabouts Dopingkontrol Du skal overholde reglerne i

Læs mere

Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m.

Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m. Vejledning til opgaver ved poster, kopiark, QR kode, henvisninger m.m. Herunder findes vejledning til opgaverne på banerne, facit, skemaer, m.m. I kan samtidig anvende nedenstående som rettenøgle og tjekliste,

Læs mere

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet)

1. Udskiller affaldsstoffer (fra stofskiftet) Nyrernes funktion Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af ribben og muskler. Man har normalt to nyrer, men kan sagtens

Læs mere

PRP (Platelet Rich Plasma)

PRP (Platelet Rich Plasma) Patientinformation PRP (Platelet Rich Plasma) Behandling af kroniske seneskader med kroppens egne væksthormoner Velkommen til Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Idrætsklinikken - Middelfart Middelfart

Læs mere

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge

Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Til forældre og unge Information om MEDICIN MOD ADHD Til børn og unge Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er ADHD? 04 Hvordan behandler man ADHD? 05 Medicin mod ADHD 06 Opstart af medicin

Læs mere

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN

INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN INDLÆGSSEDDEL: INFORMATION TIL BRUGEREN Discotrine, 5 mg/24 timer, 10 mg/24 timer, 15 mg/24 timer, depotplaster Glyceryltrinitrat Læs denne indlægsseddel grundigt, inden du begynder at bruge medicinen.

Læs mere

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme

Information til patienten. Højt stofskifte. Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Information til patienten Højt stofskifte Regionshospitalet Viborg Klinik for Diabetes og Hormonsygdomme Skjoldbruskkirtlen sidder normalt foran på halsen under adamsæblet, og kan hverken ses eller føles.

Læs mere

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/

Børnecancerfonden informerer HLH. Hæmofagocytisk lymfohistiocytose _HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/ HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 1 16/05/2017 14.46 HLH Hæmofagocytisk lymfohistiocytose 31429_HLH_Informationsbrochure.indd 2 16/05/2017 14.46 3 Fra de danske børnekræftafdelinger

Læs mere

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER

MAVE-TARM-FORSTYRRELSER ALT OM MAVE-TARM-FORSTYRRELSER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DE? Mave-tarm-problemer forbundet med MS inkluderer alle dem, som påvirker fordøjelsessystemet og er et resultat af sygdommens

Læs mere

Til patienter og pårørende. Blodtransfusion. Vælg billede. Vælg farve. Syddansk Transfusionsvæsen

Til patienter og pårørende. Blodtransfusion. Vælg billede. Vælg farve. Syddansk Transfusionsvæsen Til patienter og pårørende Blodtransfusion Vælg billede Vælg farve Syddansk Transfusionsvæsen Samtykke til blodtransfusion Sygehuset er forpligtet til at give dig den nødvendige information og indhente

Læs mere

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne?

Hvordan hænger det sammen? Hvad betyder det? Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? ADHD og misbrug Hvordan hænger det sammen? 04 Hvad betyder det? 06 Hvordan virker rusmidler på en ADHD-hjerne? 08 Brug og misbrug 10 Ungdomsliv 12 Hvem taler man med? 14 04 ADHD er en forstyrrelse i hjernens

Læs mere

BLOD - oplysning til bloddonorer om blodtapning og blodtransfusion

BLOD - oplysning til bloddonorer om blodtapning og blodtransfusion BLOD - oplysning til bloddonorer om blodtapning og blodtransfusion 2005 Denne pjece kan bestilles hos Schultz Information på tlf. 7026 2636, samt downloades fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside Tapning af

Læs mere

Ekstrakter - rammebevillinger

Ekstrakter - rammebevillinger Ekstrakter - rammebevillinger Professor Bente Vilsen Aarhus Universitet Biokemi 4.736.000 kr. Natrium-kalium pumpen sidder i membranen på alle celler og er livsnødvendig for at opretholde deres funktion.

Læs mere

Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen

Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen Urealistiske kropsidealer bliver stadig en større del af de unges hverdag og den markerede og knivskarpe krop bliver oftere

Læs mere

Henoch-Schönlein s Purpura

Henoch-Schönlein s Purpura www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Henoch-Schönlein s Purpura Version af 2016 1. HVAD ER HENOCH- SCHÖNLEIN S PURPURA? 1.1. Hvad er det? Henoch-Schönleins purpura (HSP) er en tilstand med inflammation

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

Miniguide: 27 piller der kan give demens - se hvad du skal undgå Alzheimerforeningen advarer nu stærkt mod medicin, som øger risikoen for den

Miniguide: 27 piller der kan give demens - se hvad du skal undgå Alzheimerforeningen advarer nu stærkt mod medicin, som øger risikoen for den Miniguide: 27 piller der kan give demens - se hvad du skal undgå Alzheimerforeningen advarer nu stærkt mod medicin, som øger risikoen for den frygtede sygdom med hele 50 procent Af Torben Bagge, 28. oktober

Læs mere

SMERTER HOS PERSONER MED DEMENS

SMERTER HOS PERSONER MED DEMENS SMERTER HOS PERSONER MED DEMENS DEMENSDAGEN D. 20. NOVEMBER 2014 Demenskonsulent Hanne Harrestrup & Demensfaglig leder Pia Østergaard "SMERTE ER EN UBEHAGELIG SENSORISK OG EMOTIONEL OPLEVELSE, FORBUNDET

Læs mere

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe

Bliv klogere på din sundhed. Medarbejderens egen sundhedsmappe Projekt Sund Medarbejder Bliv klogere på din sundhed Medarbejderens egen sundhedsmappe I samarbejde med Bliv klogere på din sundhed Navn: Dato: Du har nu mulighed for at komme igennem forskellige målinger,

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Patientinformation. Nyrernes funktion

Patientinformation. Nyrernes funktion Patientinformation Nyrernes funktion Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Center Beliggenhed Nyrerne er to bønneformede organer på størrelse med en knyttet hånd. De er beliggende op ad ryggen, beskyttet af

Læs mere

Facts om type 2 diabetes

Facts om type 2 diabetes Facts om type 2 diabetes Diabetes 2 rammer primært voksne. Sygdommen kan være arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes 2 kan derfor i

Læs mere

PRODUKTRESUMÉ. for. Uniferon, injektionsvæske, opløsning, beregnet til pattegrise

PRODUKTRESUMÉ. for. Uniferon, injektionsvæske, opløsning, beregnet til pattegrise 9. april 2015 PRODUKTRESUMÉ for Uniferon, injektionsvæske, opløsning, beregnet til pattegrise 0. D.SP.NR 08324 1. VETERINÆRLÆGEMIDLETS NAVN Uniferon 2. KVALITATIV OG KVANTITATIV SAMMENSÆTNING Aktivt stof

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere