ALT OM TRÆTHED. Solutions with you in mind

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ALT OM TRÆTHED. www.almirall.com. Solutions with you in mind"

Transkript

1 ALT OM TRÆTHED Solutions with you in mind

2 HVAD ER DET? Træthed defineres som en følelse af mangel på fysisk og/eller psykisk energi, hyppigt oplevet som udmattelse eller træthed. Det er et meget almindeligt symptom, som er yderst invaliderende for personer med MS. Træthed kan forværre andre MS-symptomer, såsom visuelle forstyrrelser, koncentrationsvanskeligheder og hukommelsestab, såvel som påvirke bevægeligheden (langsommere bevægelser) og muskelspasmer, hvorved personens evne til at udføre sine daglige aktiviteter hæmmes. Der er to typer træthed: primær og sekundær træthed Primær træthed: Et direkte resultat af sygdommens skader på centralnervesystemet. Der er forskellige typer primær træthed: Energiløshed: er overdreven træthed, som ikke er direkte relateret til deltagelse i nogen aktivitet eller øvelse. Neuromuskulær træthed : forekommer i specifikke muskelgrupper (for eksempel i hånden efter skrive arbejde). Træthed pga. varmefølsomhed: en stigning i kropstemperatur kan forårsage træthed. Denne type træthed kan være et resultat af ændringer i vejret pga. årstiden, men kan også forekomme af andre årsager (f.eks. ved at tage et varmt bad eller spise krydret mad). Sekundær træthed: kan forekomme som en følge af faktorer, som ikke er direkte relateret til MS, såsom ændringer i søvnmønster, infektioner, motion, medicin, etc.

3 HVAD ER SYMPTOMERNE? Trætheden forbundet med MS er forskellig fra person til person: Hos nogle mennesker er det en træthed, som er uudholdelig. Hos andre forværrer trætheden andre symptomer, såsom visuelle forstyrrelser, koncentrationsvanskeligheder, hukommelsestab, langsommere bevægelser og muskelspasmer. Træthed kan påvirke alle slags daglige aktiviteter fra de mest simple opgaver til de mest komplekse. Det kan også negativt påvirke aktiviteter, som er vigtige for personen med MS, og for dennes venner, pårørende og omgangskreds. Personer med MS siger, at de, når de er trætte, ikke kan lave noget sjovt, kun det nødvendige. De siger også, at min hukommelse svigter mig, eller Jeg har dårlig samvittighed, fordi jeg pga. trætheden virker, som om jeg er doven. Disse udsagn viser, at træthed har følger for psykologiske, kognitive, sociale og fysiske aspekter af livet for personer med MS.

4 HVORFOR FOREKOMMER DET? Udmattelse eller almen træthed ved MS kan skyldes forskellige årsager: 1. Primær træthed: forekommer som et direkte resultat af skaden på centralnervesystemet forbundet med MS. Energiløshed: tilstand af svaghed og betydelig almen træthed uden forinden at have deltaget i nogen aktivitet eller øvelse. Neuromuskulær træthed : fysisk, mental eller organisk manglende evne til at fortsætte med at arbejde i samme rytme som tidligere. Forekommer i specifikke muskelgrupper (for eksempel i hånden efter skrivning). Træthed pga. varmefølsomhed: tilstand af svaghed og betydelig almen træthed pga. en stigning i kropstemperatur, som hos raske forsøgspersoner ikke overhovedet ville forårsage problemer. Kan skyldes ændringer i vejret pga. årstiden, men kan også forekomme af andre årsager (f.eks. ved at tage et varmt bad eller spise krydret mad). 2. Sekundær træthed: kan forekomme som en følge af faktorer, som ikke er direkte relateret til skade på nervesystemet (Tabel 1), såsom: Søvnforstyrrelser. Vanskeligheder med at falde i søvn, sove uden at vågne eller sove godt (søvnløshed), som forhindrer en person i at føle sig som ny, når han/ hun vågner om morgenen. Som regel på grund af symptomer forbundet med MS, som afbryder søvn og kan formindskes eller reduceres (smerter, trang til at tisse om natten, depression eller angst, spasticitet, etc.). Infektioner. Kan forårsage forekomsten af visse symptomer (såsom feber), der kan føre til træthed. Motion. Den øgede anstrengelse for kroppen, når den kompenserer for kompromitteret bevægelsesevne eller koordination, kan forårsage træthed. Depression og angst. Vanskelige emner kan trætte dig følelsesmæssigt og fysisk. Depression og angst er almindelige ved MS. Hvis du eller dine pårørende bemærker ændringer i humøret eller mistet interesse i aktiviteter, som du plejede at nyde, skal du sørge for at nævne det for din sundhedsplejer.

5 Miljø. Mængden af lys og den omgivende temperatur på din arbejdsplads og i dit hjem er vigtigt, da lav belysning kan betyde, at dine øjne skal arbejde hårdere. Vejrforhold (høj varme, temperaturstigning). Varme får dig til at føle dig mere træt, og fugtighed kan forværre effekten af varmen. Stress. Der er mange faktorer, der skaber stress, hos patienter med MS: flere krav end du kan opfylde, personlige konflikter, forstyrrelser i din rutine, depression, etc. Utilstrækkelig rationering af din fysiske energi. Når du udfører en opgave, som kræver fysisk anstrengelse (deltagelse i sport, husarbejde, etc.), kan du begå den fejl hurtigt at bruge al din energi. For patienter med MS anbefales det, at de rationerer deres energi, og de skal derfor udøve alle anstrengelser gradvist. Medicin: bivirkningerne af mange slags medicin kan gøre dig træt eller søvnig. Hvis du tror, at der en sammenhæng mellem øget træthed og en ændring i din medicin, skal du fortælle det til lægen. Det er vigtigt at føre en liste over den medicin, som du tager: Receptpligtig medicin. Anden medicin, som ikke kræver recept, som f.eks. aspirin, ibuprofen og andre produkter, herunder medicin mod forkølelse, influenza eller allergi. Eventuel urtemedicin eller alternativ medicin. Vitaminer, mineraler eller andre kosttilskud.

6 Når du går til læge, skal du tage listen med dig. Hvis din medicin ændres, skal du huske at opdatere listen. TABEL 1: Mulige årsager til sekundær træthed forbundet med MS. Mulige årsager Infektioner Medicin Søvnforstyrrelser Depression Invaliditeter Smerter Stress Vejrtrækningsproblemer Symptomer Forkølelse, influenza, urinvejsinfektioner Bivirkninger ved visse typer medicin, inklusive ikke-receptpligtig medicin og alternative produkter. Vekselvirkninger mellem visse typer medicin. Vanskeligheder med at falde i søvn Afbrudt søvn fra hyppigt at skulle stå op for at tisse eller pga. spasmer og smerter Opvågnen træt eller med en hovedpine Nedtrykthed og irritabilitet Manglende interesse i mennesker eller emner, der tidligere interesserede dig Følelser af inkompetence eller at være en fiasko Reduceret fysisk form af dine muskler, hjerte og/eller lunger Hovedpine, gigtsmerter, hovedpine Vanskeligheder på arbejdet, familie stress, økonomiske bekymringer, problemer relateret til din MS Astma, åndedrætsbesvær

7 HVOR HYPPIGT FOREKOMMER DET? Træthed er det mest almindelige symptom på MS, og forekommer hos cirka 96 % af alle MS-patienter. 4 % 96 % BEHANDLINGER Som patient behandles du sandsynligvis af et multidisciplinært team bestående af speciallæger og specialister i sygepleje, psykologer, talepædagoger, rehabiliteringsspecialister og/ eller fysioterapeuter. Dette team overvejer de forskellige behandlingsmuligheder for at finde den løsning, som virker bedst i din situation. De forskellige typer almindelige behandlinger svarende til typen af træthed, som opleves af patienten, er beskrevet nedenfor udelukkende som information: 1. Lægemiddelbaserede behandlinger Det er rimeligt almindeligt for nogle personer med primær træthed at få en lægemiddelbaseret behandling, der også anvendes til at behandle Parkinsons sygdom, influenza eller narkolepsi (overdreven søvnighed i løbet af dagen). Eksempler på disse inkluderer amantadin og modafinil. Begge disse lægemidler er blevet påvist at være effektive til behandling af træthed. I tilfælde af sekundær træthed er det vigtigt at huske på, at årsagerne til trætheden skal behandles. Disse er som regel depression, angst, infektioner, feber, etc.

8 2. Behandlinger, som ikke involverer medicin Visse ændringer i din daglige rutine, såsom at dele planlagte opgaver op og sprede dem ud over hele dagen kombineret med på skift at udføre aktiviteter og hvile, kan hjælpe dig med at kontrollere din træthed. Den bedste måde at foretage disse ændringer på er med støtte fra ergoterapeuter, fysioterapeuter, din primære læge, din neurolog og/eller sygeplejepersonalet med speciale i MS. En ergoterapeuts rolle består i at organisere og tilpasse patientens daglige aktiviteter, så de kan udføres effektivt, hvorved patienten undgår at spilde for meget energi. Han eller hun vil tage trætheden, som er forbundet med din MS i betragtning, såvel som eventuel træthed, der stammer indirekte fra sygdommen. En ergoterapeut kan fortælle dig om praktiske og effektive teknikker til at tage personlige beslutninger afhængig af dine behov og energimønstre, så du kan udarbejde dit eget energibesparende program. Dette program skal diskuteres med andre behandlere med speciale i MS, og dets formål bør være at forbedre din evne til at kontrollere din træthed og livskvalitet.

9 Solutions with you in mind

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Information til forældre om depression hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er symptomerne på depression hos

Læs mere

Sådan håndterer jeg stress

Sådan håndterer jeg stress EN INFORMATIONS- FOLDER Fredericia Kommunes Sundhedsguide Sådan håndterer jeg stress 1 Baggrund I Fredericia Kommune vil vi gerne hjælpe dig til et sundere liv og et bedre helbred. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine.

HOVEDPINE HOVEDPINE. Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Hovedpine HOVEDPINE Næsten alle har oplevet hovedpine på et eller andet tidspunkt i deres liv, nogle har dagligt eller næsten dagligt hovedpine. Blandt dem, der har hovedpine, er de fleste kvinder specielt

Læs mere

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER. www.almirall.com. Solutions with you in mind ALT OM SEKSUELLE PROBLEMER Solutions with you in mind www.almirall.com HVAD ER DET? Seksuelle problemer hos patienter med MS defineres som de emotionelle/psykologiske og fysiologiske sygdomme, der gør

Læs mere

Før du går til lægen

Før du går til lægen 1 Før du går til lægen Det er en god idé at tænke over, hvad du vil sige og spørge om, før du går til lægen. Det er en god idé at skrive de vigtigste ting ned på et stykke papir. Det er god idé at øve

Læs mere

Mere om MS (multipel sklerose)

Mere om MS (multipel sklerose) Mere om MS (multipel sklerose) EXT-11/2008-15 EX.1498 www.novartis.dk Mere om MS (multipel sklerose) Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Attakvis MS (RRMS) 6 Sekundær-progressiv

Læs mere

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE)

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) Udarbejdet i samarbejde med læge Anna Tsakiri Neurologisk afdeling, Glostrup Hospital. Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Hvordan

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Stress. Hvad er stress?

Stress. Hvad er stress? Stress Hvad er stress? Stress er en normal reaktion, som vi alle kommer ud for i mindre eller større grad. Stress kan hjælpe os til at præstere ekstra i kortvarige tidsperioder eller overskue en mulig

Læs mere

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae

Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere. Bobby Zachariae Håndbog i trivsel og stresshåndtering for medarbejdere og ledere Bobby Zachariae INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 FORORD... 3 INDLEDNING... 4 LÆSEVEJLEDNING... 5 DEL 1: STRESS, STRESS-SYMPTOMER

Læs mere

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet

Sådan styrker du samarbejdet med lægen. - og får bedre behandling og livskvalitet Sådan styrker du samarbejdet med lægen - og får bedre behandling og livskvalitet Det handler om indsigt og kontrol I dette hæfte finder du vejledning og konkrete værktøjer til, hvordan du styrker samarbejdet

Læs mere

Kort og godt! Råd og tips til hverdagen, når du har Parkinsons sygdom!

Kort og godt! Råd og tips til hverdagen, når du har Parkinsons sygdom! Kort og godt! Råd og tips til hverdagen, når du har Parkinsons sygdom! Januar 2011 Indholdet i denne pjece er en oversættelse af udvalgte afsnit af Guide to living with Parkinson s Disease en pjece udgivet

Læs mere

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om

Generaliseret angst. Oplysning til patienter og pårørende om Oplysning til patienter og pårørende om Generaliseret angst Udarbejdet af: Christer Allgulander, docent, Karolinska Institutet, Sverige Professor Lars Kessing, speciallæge i psykiatri, Danmark Redigeret

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere stres s 4 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T à Lær at håndtere stres s 4 e f f e k t i v e ø v e l s e r 4 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a

Læs mere

Når vi rammes af en voldsom hændelse

Når vi rammes af en voldsom hændelse Når vi rammes af en voldsom hændelse Håndbogen er udarbejdet som hjælp til dig, din famile og kollegaer. Når vi rammes af en voldsom hændelse En traumatisk hændelse er enhver begivenhed, der kan anses

Læs mere

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte

Værd at vide om atrieflimren. 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Værd at vide om atrieflimren 12 spørgsmål og svar om hjerne og hjerte Indhold 3 Hvad er atrieflimren? 4 Er atrieflimren farligt? 6 Hvorfor kan jeg få en blodprop i hjernen, når jeg har en sygdom i hjertet?

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf.

Fakta & Depression LANDSINDSATSEN MOD DEPRESSION I KØBENHAVNS AMT. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. Psykiatrisk Center Gentofte Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Tlf. 39 77 76 00 Psykiatrisk Center Ballerup Ballerup Boulevard 2 2750 Ballerup Tlf. 44 88 44 03 Psykoterapeutisk Center Stolpegård Stolpegårdvej

Læs mere

ADD - Den stille ADHD

ADD - Den stille ADHD ADD - Den stille ADHD Hvad er ADD? ADD er en betegnelse for en bestemt type ADHD. ADHD er en neuropsykiatrisk lidelse, som giver forstyrrelser i forskellige hjernemæssige funktioner, der blandt andet har

Læs mere

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn

Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø. Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Spørgeskema om psykisk arbejdsmiljø Her er gjort plads til institutionens/firmaets eget logo og navn Hvilken afdeling arbejder du i? Hvad er din stilling? Psykisk arbejdsmiljø De følgende spørgsmål handler

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN

Forebyggelse og håndtering af sygefravær. Information om udbygning af 1-5-14 WEBUDGAVE HR-AFDELINGEN Forebyggelse og håndtering af sygefravær Information om udbygning af 1-5-14 HR-AFDELINGEN BAGGRUND Horsens Kommune prioriterer sunde arbejdspladser. Med sunde arbejdspladser forstår vi et godt fysisk og

Læs mere

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk

RAFFINADERIET.DK. stress. - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred. www.srg.dk RAFFINADERIET.DK stress - få inspiration til at bryde et negativt stressmønster til gavn for humør, hoved og helbred Håndbog om stress Anshv. redaktør: Direktør Else-Marie Stilling Tekst: Marie Gjerum,

Læs mere

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud

BØRN OG UNGE MED. hovedpine. Regionshuset Viborg. Nære Sundhedstilbud BØRN OG UNGE MED hovedpine Regionshuset Viborg Nære Sundhedstilbud Børn og unge med hovedpine Hovedpine og migræne rammer omkring 5% af alle børn i alderen 3-11 år. Faktisk er der beskrevet tilfælde af

Læs mere

GLA:D. Deltagermateriale. Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale. Godt Liv med Artrose i Danmark

GLA:D. Deltagermateriale. Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale. Godt Liv med Artrose i Danmark GLA:D Deltagermateriale Godt liv med Artrose i Danmark (GLA:D) 1.4. Deltagermateriale Godt Liv med Artrose i Danmark 15 Hvad er artrose? Artrose er en lidelse, som er meget almindelig. Artrose rammer hele

Læs mere

SYMPTOMER OG BEHANDLING

SYMPTOMER OG BEHANDLING Blodtryk BLODTRYK Blodtryk er et udtryk for blodets tryk på blodårernes vægge. Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet pumper blodet rundt med, og hvor stor modstand blodet møder ved kontakt

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt

Susanne Ohrt og Lene Poulsen. at være Pårørende til en parkinsonramt Susanne Ohrt og Lene Poulsen at være Pårørende til en parkinsonramt formål Parkinsonforeningen har udarbejdet denne pjece for at støtte pårørende, der ligesom den parkinsonramte er blevet kastet ud i en

Læs mere

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER Når kroppen siger fra Det ville være nemt, hvis kroppen bare var en maskine 2 Når kroppen siger fra Maven gør ondt. Hovedet er ved at eksplodere. Svimmelheden er næsten

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere