Gruppér dine Facebook-venner Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil Bestem hvem der har adgang til dine fotos...

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gruppér dine Facebook-venner... 2. Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil... 2. Bestem hvem der har adgang til dine fotos..."

Transkript

1 Styr dit privatliv på Facebook Hvorfor skal alle mine venner have en nyhed om, at jeg lige er gået fra kæresten? Hvorfor kan jeg lige pludselig optræde i en annonce for Anders Foghs fanside? Hvordan har mine venner adgang til mine oplysninger gennem applikationer på Facebook? Spørgsmål som disse har gjort Facebook til genstand for kritik for at krænke brugernes privatliv, men mange af de brugere, som klager over mangel på privatliv på Facebook, er ikke klar over muligheden for i høj grad selv at styre hvilke oplysninger de vil dele på Facebook. Her følger 10 tips til hvordan du enkelt kan skræddersy Facebook til dit personlige behov. På denne måde kan du sikre at kollegaerne, de fjerne venner og andre ikke kan se alt hvad du lægger op på din Facebook, vel at mærke uden de pågældende venner er klar over dette. Indhold Gruppér dine Facebook-venner... 2 Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil... 2 Bestem hvem der har adgang til dine fotos... 3 Bestem hvem der må skrive på din væg... 4 Skjul dine kontaktinformationer... 5 Synlighed i Facebook-søgninger... 5 Synlighed i Google-søgninger... 6 Bestem hvilke venner der kan se dine seneste aktiviteter... 6 Undgå at optræde i sociale annoncer... 7 Applikationsindstillinger... 7 TELEFON: MAIL:

2 Gruppér dine Facebook-venner Med muligheden for at gruppere dine Facebook-venner i vennelister, er det nemt at styre hvilke oplysninger på Facebook de forskellige venner har adgang til. Du kan fx vælge at skelne mellem nærmeste venner, familie, kollegaer og studiekammerater og selv bestemme hvilke grupper der har adgang til hvad på din profil. Vennelisterne er et nyttigt redskab til at styre dine privatindstillinger på din profil, hvis du fx ønsker, at én eller flere af disse grupper ikke skal kunne se dine billeder, følge med i alt hvad du skriver via dine statusopdateringer, have adgang til din og meget andet. For at lave vennelister skal du trykke på menuen venner i den blå bjælke, hvorefter du kan oprette en venneliste (se illustration). Når den nye liste er navngivet kan du vælge, hvilke venner, der skal være på den pågældende liste. En person kan godt være med på flere lister og nye venner kan tilføjes eksisterende lister i det øjeblik du accepterer venneanmodningen. På samme side er der mulighed for at redigere og slette vennelisterne, samt søge efter venner og tilføje dem til en liste. Kontrollér dine venners adgangsniveau til din profil For at kontrollere hvilke Facebook-oplysninger, de forskellige vennelister helt specifikt har adgang til, skal du gå ind i Indstillinger for personlige oplysninger. Herefter kan du vælge mellem følgende fire menuer til beskyttelse af dine personlige oplysninger: Profil, Søg, Nyheder og væg og Applikationer. TELEFON: MAIL:

3 Bestem hvem der har adgang til dine fotos Du kan vælge hvem der må se de billeder, som bliver tagget med dit navn, og dermed undgå at fx kollegerne kan klikke sig ind på de uheldige fotos fra weekenden. Helt specifikt kan du vælge hvilke venner eller vennelister der må have adgang til listen over billeder af dig, som du eller dine venner har tagget. Under menuen Profil (via fanen Grundlæggende) vises en række funktioner som bruges til at beskytte dine personlige oplysninger. For at ændre standardinstillingen Fotos tagget af dig, skal du klikke på pilen og aktivere menuen Tilpas. Under menuen Tilpas kan du vælge hvorvidt kun du skal have adgang til billeder tagget af dig, eller om der er specifikke venner eller vennelister der også må kunne se dem. Du kan fx vælge at det kun er dine venner der må have adgang, og dernæst vælge hvilke venner eller vennelister der ud af denne mængde nægtes adgang. Omvendt kan du også nøjes med at vælge specifikke venner eller vennelister der må have adgang til fotos tagget af dig. TELEFON: MAIL:

4 På samme måde som du kan kontrollere hvem der har adgang til Fotos tagget af dig, har du også mulighed for at vælge hvem der kan se de billeder, du selv uploader på Facebook i albums. Du kan vælge og frasortere venner for hvert album du opretter. For at redigere indstillinger for hvert album skal du klikke på Rediger personlige indstillinger for fotoalbum. Herefter kan du for hvert album vælge, hvem der skal have adgang til dine fotos via menuen Tilpas. Bestem hvem der må skrive på din væg Din væg på Facebook indeholder en masse personlig information om dig, så det er vigtigt at overveje, hvilke venner og vennelister der skal have adgang til denne. Du kan bestemme hvem der må skrive på din væg, og dermed også hvem der må se de beskeder der bliver skrevet. For at ændre indstillingerne skal du klikke på Vægbeskeder under menuen Profil (se hvordan du finder menuen under punkt 2). Herefter har du mulighed for at vælge og frasortere venner og vennelister der skal have adgang til din væg via menuen Tilpas. På samme måde som du kan styre hvem der må skrive på din væg og se dine fotos (se punkt 3), har du mulighed for at styre en lang række andre oplysninger via fanen Grundlæggende under menuen profil. Du kan bl.a. styre hvem der kan se dine statusopdateringer, hvem du er venner med, din uddannelsesog arbejdsinfo samt generelle oplysninger, såsom køn, fødselsdag, hjemby, politiske og religiøse synspunkter og civilstand. TELEFON: MAIL:

5 Skjul dine kontaktinformationer Ligesom du kan styre dine venners adgang til dine grundlæggende informationer på Facebook (punkt 3 og 4), kan du styre hvem der har adgang til dine kontaktinformationer. Dette er et nyttigt værktøj, når man ikke har et lige tæt forhold til alle sine venner på Facebook, og ikke ønsker at telefonnummer, adresse og skal være synlige for alle. Under menuen Profil (se hvordan du finder menuen under punkt 2) kan du redigere i disse indstillinger via fanen Kontaktinformation. Herefter kan du vælge hvilke venner og vennelister der skal have adgang til de forskellige informationer via menuen Tilpas. Synlighed i Facebook-søgninger Under menuen Søg (se hvordan du finder menuen under punkt 2) kan du kontrollere, hvem der skal kunne finde dig gennem søgning på Facebook, udover dem du er venner med som altid vil kunne finde dig. Det er fx muligt at vælge om det kun skal være dine venner der skal kunne søge på dig, eller om dine venners venner også skal kunne søge på dig. Yderligere kan du angive hvilke netværk der vil få vist din profil i søgninger på Facebook. Det er nemmest at ændre disse indstillinger via menuen Tilpas og derefter vælge og frasortere venner og vennelister. Endvidere kan du vælge hvilke informationer der skal vises i søgeresultatet, når de valgte personer søger på dit navn på Facebook. Du kan fx fravælge, at personer der ser din profil via en søgning på Facebook ikke kan se hvem du er venner med, eller hvilke sider (Public Profiles) du er fan af. TELEFON: MAIL:

6 Synlighed i Google-søgninger Hvis man Googler dit navn vil søgemaskinen automatisk finde en begrænset udgave af din Facebookprofil, som viser de oplysninger du har angivet folk kan se via en søgning (se punkt 6). Hvis ikke du har angivet nogle kriterier, vil en Google-søgning bl.a. vise dit profilbillede, hvem du er venner med på Facebook og hvilke Public Profiles (sider) du er fan af. Under menuen Søg (se hvordan du finder menuen under punkt 2) kan du ændre indstillingerne og undgå at blive vist i en Google-søgning, og andre søgemaskiner. For at deaktivere denne funktion skal du fjerne fluebenet i nedenstående boks, og dermed blokerer du søgemaskine-indeksering for din Facebook-profil. Bestem hvilke venner der kan se dine seneste aktiviteter Under menuen Nyheder og væg via fanen Handlinger på Facebook (se hvordan du finder menuen under punkt 2) kan du selv styre, hvilke historier om dine seneste aktiviteter på Facebook der skal vises i dine venners nyhedsstrøm, når de logger på Facebook. Dette værktøj er nyttigt hvis du fx ikke vil lade hundredvis af venner vide, at du og kæresten er gået fra hinanden, eller at du har fjernet oplysninger i din profil. Du kan også bestemme om dine venner skal have besked, når du tilføjet en ny ven, har skrevet kommentarer til fotos, tilkendegivet at du synes godt om en note, statusopdatering, video eller andet. TELEFON: MAIL:

7 Undgå at optræde i sociale annoncer Facebook sammenligner til tider annoncer med relevante sociale aktiviteter fra brugernes venner når der oprettes Sociale annoncer. Hvis du eksempelvis af fan af en Public Profile (side), og har skrevet en hilsen eller på anden vis været aktiv, så kan du risikere at blive fremhævet i en annonce som reklamerer for den givne Public Profile. Sociale annoncer gør annoncer mere interessante og skræddersyede til dig og dine venner, men du har altså mulighed for at fravælge at blive vist i dine venners annoncer. Klik på fanen Sociale annoncer under menuen Nyheder og væg (se hvordan du finder menuen under punkt 2) og vælg om du vil indgå i dine venners annoncer eller ej. Applikationsindstillinger Under menuen Applikationer kan du kontrollere, hvilke oplysninger, der er tilgængelige for applikationer, du bruger på Facebook (se hvordan du finder menuen under punkt 2). Du kan bl.a. læse om hvordan applikationer interagerer med dine personlige oplysninger, under fanen Oversigt., når du giver adgangstilladelse til applikationer. Applikationer får automatisk adgang til dine personlige oplysninger og billeder, såvel som dine venners personlige oplysninger (afhængigt af deres beskyttelsesindstillinger), når du tilføjer den pågældende applikationen. Vennernes personlige oplysninger, som du i forvejen har adgang til, bruges udelukkende til at gøre disse oplysninger tilgængelige for dig også via applikationer. Oplysningerne bliver altså ikke lagret af applikationens udviklere eller misbrugt kommercielt. Du kan ændre dine beskyttelsesindstillinger til at begrænse, hvilken type oplysninger dine venner må få om dig gennem applikationer via fanen Indstillinger. TELEFON: MAIL:

8 Under menuen Applikationsindstillinger kan du redigere indstillingerne for enkelte applikationer. Her får du et overblik over alle de applikationer du har tilføjet til din profil med mulighed for slette dem du ikke længere bruger samt redigere indstillingerne for hver enkel applikation. Når du klikker på Rediger indstillinger for den ønskede applikation, vises en boks med supplerende tilladelser, hvor du kan tillade eller forbyde applikationen en række handlinger. Du kan fx selv bestemme hvorvidt applikationen har adgang til dine data, når du ikke bruger applikationen, om du kan modtage s fra applikationen og om dine handlinger på applikationen bliver vist på din væg. Endvidere kan du vælge om applikationen skal bogmærkes på din profil, så du lettere kan finde den i din daglige gang på Facebook. Med disse 10 steps vil du højst sandsynligt opnå en forbedret oplevelse med Facebook. Vi modtager meget gerne kommentarer omkring emnet. Facebook Guiden er udarbejdet og udgivet af Komfo i samarbejde med Komfo er en IT- og rådgivningsvirksomhed, der hjælper virksomheder og organisationer med integrere Facebooks platform med nye, eller eksisterende, websites- og services. Få yderligere information omkring Komfo på overvåger it-sikkerheden i Danmark som en del af et internationalt samarbejde. Få yderligere information omkring på TELEFON: MAIL:

8 tips til Facebook sikkerhed

8 tips til Facebook sikkerhed 8 tips til Facebook sikkerhed SEPTEMBER 11, 2011 BY LEA THOMSEN14 COMMENTS Inden vi overhovedet starter med at forbedre din Facebook sikkerhed, er det værd at vide, at du aldrig kan få vandtætte skotter

Læs mere

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden

NIS Kvikguide. Kom godt i gang. Log ind i NIS. Intro til NIS. Opsætningsguiden NIS Kvikguide Kom godt i gang Velkommen til NIS EG Kommuneinformations webbaserede lovinformationssystem. Denne kvikguide giver dig en kort introduktion til arbejdet med NIS, så du kan gå i gang med det

Læs mere

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress.

Manual til Wordpress. 1. Log ind på din Wordpress-side. Indhold: Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Manual til Wordpress Sådan opdaterer du din hjemmeside i Wordpress. Dette er en manual til de mest grundlæggende ting, så du selv kan redigere indholdet og lægge nyt på din hjemmeside. Guiden er skrevet

Læs mere

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk

Gratis e-bog om internetplatforme. Find dine platforme, og brug dem rigtigt. lahme.dk Gratis e-bog om internetplatforme Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk Find dine platforme, og brug dem rigtigt lahme.dk 2 Kære læser, Ja, måske ved du allerede alt det, jeg vil fortælle dig

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

LinkedIn for mediefolk

LinkedIn for mediefolk Grundopsætning af profil for medlemmer af Dansk journalistforbund 10 gode og nemme råd Udarbejdet for Dansk Journalistforbund af Abelone Glahn, Amedia Kopiering sker efter aftale med Abelone Glahn Marts

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

[jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent]

[jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent] [jobsøgende] sådan gør du... [opret jobagent] Opret jobagent Hvad er en jobagent En jobagent gemmer information om den type job, du søger efter, når du er inde i menuen under 'Find job'. En jobagent gør

Læs mere

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold

Kom godt i gang. Kom godt i gang. Indhold Kom godt i gang Indhold Indledning.....2 Hovedmenu.....4 Oprettelse af brugere.....6 Organisationer og personer.....9 Aktiviteter... 11 E-mails... 14 Tilbud salgspipeline... 16 Enkle tilpasninger... 18

Læs mere

Webredaktør. Vejledning

Webredaktør. Vejledning Webredaktør Vejledning Version 4.0 opdateret september 2012 2 Velkommen som webredaktør... 3 Jeg vil gerne... 4 Redigere... 4 Gemme det jeg har lavet... 4 Ændre afdelingens navn og logo... 5 Ændre hjemmesidens

Læs mere

Vejledning til ereolens app til Android enheder

Vejledning til ereolens app til Android enheder Vejledning til ereolens app til Android enheder 26-01-2015 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App til smartphones og tablets?... 3 2. Opdatering af styresystem på din Android enhed... 4 3. Hvordan

Læs mere

Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring

Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring 60 61 KAPITEL 3 Brug TripAdvisor aktivt i din markedsføring 62 Brug TripAdvisor i din markedsføring For at du kan få anmeldelser, skal dine gæster vide, at du er på Trip- Advisor og at du gerne vil have

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

Frivillignet Intra kom godt i gang. De grundlæggende funktioner for frivillige og kontaktpersoner i Frivillignet Intra.

Frivillignet Intra kom godt i gang. De grundlæggende funktioner for frivillige og kontaktpersoner i Frivillignet Intra. De grundlæggende funktioner for frivillige og kontaktpersoner i Frivillignet Intra. Få et kodeord og log ind Adgang til Intra kræver et kodeord. For at få det, skal du være oprettet i Intra, og have oplyst

Læs mere

Gør dig klar til Google AdWords Workshop

Gør dig klar til Google AdWords Workshop Gør dig klar til Google AdWords Workshop Nu er du snart klar til at komme på workshop og blive ekspert i AdWords. Du skal inden kursusstart have oprettet din AdWords konto. Vi hjælper dig i gang med denne

Læs mere

Manualen til O-service

Manualen til O-service Manualen til O-service En vejledning for alle brugere og administratorer Af Flemming Aa. Bruun Farum Orienteringsklub Indholdsfortegnelse 1.Introduktion...3 2.De gængse funktioner...4 Logge på og af O-service

Læs mere

LinkedIn som karriereredskab. Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk

LinkedIn som karriereredskab. Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk LinkedIn som karriereredskab Ulla Meinecke-Søes, ums@dm.dk Program og forventninger Hvad er LinkedIn og hvorfor LinkedIn? Nu går vi på LinkedIn Din profil, headline, summary, kontakter m.m. Pause Grupper,

Læs mere

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering

Vejledning om sammenhængen. Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Vejledning om sammenhængen mellem Digital Post og e-boks til erhverv samt hvilke muligheder det giver for synkronisering Version: 1.0 Udarbejdet: Okt. 2013 Udarbejdet af: Erhvervsstyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen.

Læs mere

Bliv effektiv med TODOIST

Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten anbefaler: Bliv effektiv med TODOIST og få tingene ud af hovedet! Mie Münster-Swendsen 0Strukturkonsulent Bliv effektiv med TODOIST Strukturkonsulenten 2015 1. udgave 2015 ISBN: 978-87-998188-0-8

Læs mere

Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk

Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk Midlertidig vejledning til tolkebooking.dk På www.tolkebooking.dk kan du booke tolk på nettet. Er du allerede kunde hos CFD Vi lukker langsomt op, så I starten er det kun kunder der har modtaget et brugernavn

Læs mere

Intro til Fronter for studerende

Intro til Fronter for studerende Intro til Fronter for studerende I denne manual vil vi gennemgå: - Login i Fronter - Fronters brugerflade - Dagens (Fronters forside) - Navigation i rum og læsning/upload af dokumenter - Hvordan man opdaterer

Læs mere

sådan kommer Du i gang med mobilepay business Danske bank 1

sådan kommer Du i gang med mobilepay business Danske bank 1 sådan kommer Du i gang med mobilepay business Danske bank 1 2 Danske bank velkommen til mobilepay business MobilePay Business er en betalingsløsning, som giver din virksomhed mulighed for at modtage betalinger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6

Indholdsfortegnelse. Forord...4. 1. Indledning...6 Vejledning til bekendtgørelse om krav til information og samtykke ved lagring af eller adgang til oplysninger i slutbrugerens terminaludstyr, Cookie-bekendtgørelsen. 2. udgave, april 2013 Indholdsfortegnelse

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER.

GRUNDLÆGGENDE RÅD ANGÅENDE BRUGEN AF GPS'ER. Søgespor Hvordan? (udgave 1.0) side 1 af 20 SØGESPOR HVORDAN? Af Glenn Abramsson Som de fleste ved, så består en stor del af det arkæologiske arbejde i at indsamle data, også data om hvordan data er blevet

Læs mere

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS

Brug din ipad. Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Hjælp til: - At læse - At skrive - E-mails - Oversætte - Apps ASV HORSENS Indholdsfortegnelse Oplæsning af tekst... 3 VoiceOver... 6 Opgave til oplæsning... 6 IntoWords til ipad... 78 Oplæsning... 10 Skriv

Læs mere

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund

Kom godt i gang TAG DEL. - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk. vores samfund Kom godt i gang - den vellykkede inddragelse på TAGDEL.dk Denne manual er udformet til jer, som nu står foran at skulle bruge TAGDEL.dk som et værktøj til at inddrage jeres medlemmer, frivillige og andre

Læs mere

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk

Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer. Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Ansøger til videregående uddannelse med dansk CPR-nummer Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen,

Læs mere

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE

DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE EN PRAKTISK GUIDE TIL NYE MEDIER I TURISTINDUSTRIEN UDARBEJDET AF SEISMONAUT FOR MIDTJYSK TURISME DEN DIGITALE VÆRKTØJSKASSE En praktisk guide til nye medier i turistindustrien

Læs mere

Fronter for elever - Første undervisning

Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning Fronter for elever - Første undervisning 1 Kom godt i gang 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.7 1.8 1.9 1.10 1.11 0) Nulstille unilogin i UMS - (Elev) 4 1) Logge på Fronter

Læs mere

Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet

Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet Guide til hvordan du får mest muligt ud af søgeresultatet 1. Resultatlisten Når du klikker ind på selve resultatlisten, får du vist alle de materialer, der matcher din søgning. For hvert materiale er der

Læs mere