Vigtige færdselsregler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vigtige færdselsregler"

Transkript

1 Vigtige færdselsregler 45 5 Vigtige færdselsregler Bilister har pligt til at kende færdselsreglerne og vise hensyn, når de færdes i trafikken. Dette kapitel kommer ind på udvalgte regler og forhold i trafikken. Vigepligter Ubetinget vigepligt betyder, at du skal holde tilbage for trafikken fra både venstre og højre side. Der er kun krav om, at du skal standse helt, hvis der er fuldt stop, dårlig oversigt i krydset, eller hvis der er krydsende trafik. Du har ubetinget vigepligt, hvis der er hajtænder, tavle for ubetinget vigepligt eller fuld STOP tavle. Man har også ubetinget vigepligt, hvis man kører over et fortov, cykelsti eller ud fra en ejendom, parkeringsplads, tankstation, markvej eller en anden mindre vej. Højrevigepligt betyder, at du skal holde tilbage for kørende fra højre side, men du skal også holde øje med, om trafikken

2 46 Vigtige færdselsregler fra venstre holder tilbage for dig. Der er højrevigepligt, hvis krydset ikke er afmærket med ubetinget vigepligt, eller hvis lyssignalet i kryds går ud. Vær opmærksom, hvis det sker, for der er mange bilister, som ikke husker denne regel. Standsning og parkering Når man standser eller parkerer, skal det som hovedregel ske i højre side af vejen i færdselsretningen. På mindre trafikerede veje som villaveje og lignende må man gerne standse og parkere i venstre side af vejen. Standsning eller parkering må ikke være til fare eller ulempe for trafikken. Der er flere forskellige regler for, hvornår man ikke må standse eller parkere. Dette afsnit nævner de fleste, men du kan læse mere om de gældende færdselsregler på Nogle af de vigtigste regler er, at man ikke må parkere sin bil indenfor 30 meter før og efter en jernbaneoverkørsel. Man må ikke parkere sin bil i 2. position, det vil sige ved siden af andre køretøjer, medmindre der er tegnet parkeringsbåse. Man må heller ikke parkere foran ind- og udkørsler eller foran porte. Derudover er der særlige regler, som betyder, at man ikke må standse (eller parkere) på cykelstier, gangstier, fortove eller på midterrabatter, helleanlæg og lignende. Det samme gælder ligeledes inden for en afstand af 5 meter foran et fodgængerfelt eller en cykelstis udkørsel. I vejkryds må man hverken standse eller parkere inden for en afstand af 10 meter fra den tværgående kørebanes eller cykelstis nærmeste kant. Og kører man på en bro over en motorvej eller i en viadukt eller en tunnel, må man heller ikke standse eller parkere der. Det er ligeledes forbudt at standse og parkere 12 meter før og efter et busstoppested eller på hyrevognenes holdepladser. Stopper du for rødt lys, punkterer eller har et ufrivilligt stop regnes det hverken for en standsning eller en parkering.

3 Vigtige færdselsregler 47 Overhaling og forbikørsel Du må gerne overhale andre biler, dog ikke umiddelbart foran eller i vejkryds, med mindre: Der er flere baner i samme færdselsretning Man kører højre om et køretøj, der svinger til venstre Krydset er reguleret af lyssignal eller politi Den krydsende færdsel har ubetinget vigepligt Du må heller ikke overhale umiddelbart foran eller på en jernbaneoverkørsel, eller hvis dit udsyn er begrænset af f.eks. en bakke eller en skarp vejkurve, medmindre kørebanen i kørselsretningen har mindst to vognbaner, hvor modkørende færdsel ikke må forekomme. Man skal normalt overhale andre kørende venstre om. Kørende, der forbereder et venstresving eller er ved at svinge til venstre, skal overhales højre om; altså indenom. Fart Fart er medvirkede årsag til de fleste alvorlige trafikulykker, og hvis alle overholdt hastighedsgrænserne og afpassede hastigheden efter forholdene regner man med, at hvert 3. trafikdrab kunne undgås. Hastigheden må aldrig overstige den tilladte grænse. I Danmark er de generelle grænser: 50 km/t i tættere bebygget område 80 km/t uden for tættere bebygget område 80 km/t på motortrafikveje 130 km/t på motorveje På alle strækninger kan der være skiltet med en anden hastighed, og det er da færdselstavlerne, der er gældende.

4 48 Vigtige færdselsregler Udover at overholde de generelle hastighedsgrænser gælder det også, at man aldrig må køre stærkere, end forholdene tillader. Det betyder, at man f.eks. skal tage hensyn til vej-, vejr- og oversigtsforhold. Du skal også altid kunne standse indenfor den strækning, du kan se for dig. Det kan nemt betyde, at du er nødt til at køre langsommere, end hastighedsgrænsen tillader. Straffen for at køre for stærkt Op til 30 % Bøde % Klip i kørekortet + bøde % Betinget frakendelse + bøde Over 100 % Ubetinget frakendelse + bøde (min 100 km/t) Hvis du har været involveret i en ulykke, eller der er andre skærpende omstændigheder, kan straffen blive højere. Hvis du får en ubetinget frakendelse to gange inden for tre år, bliver din bil konfiskeret. Du kan se bødestørrelserne på Klip i kørekortet De fleste klip i kørekortet gives, fordi man kører for stærkt. Men også mange bilister får klip for at køre over for rødt, farlig overhaling og manglende brug af sikkerhedsudstyr til børn. Hvis du får tre klip inden for tre år, får du en betinget frakendelse af dit kørekort. Det betyder, at du skal op til en kontrollerede køreprøve, hvor du skal bestå både en teori- og en køreprøve inden for tre måneder for at beholde dit kørekort. Du kan godt få flere klip på én gang. F.eks. hvis du både kører for stærkt og over for rødt, så får du to klip. Tre klip, tre år Får du en betinget frakendelse af dit kørekort, er der en prøvetid på tre år. Hvis du inden for prøvetiden begår en forseelse, som normalt ville give betinget frakendelse af kørekortet, får du dit kørekort frakendt ubetinget i mindst seks måneder.

5 Vigtige færdselsregler 49 Det giver klip i kørekortet at 1. overskride hastighedsgrænsen med mere end 30 % 2. Køre over for rødt lys 3. Foretage en farlig overhaling (overskride spærrelinjer, overtræde reglerne for overhaling og forbud mod overhaling og overhale ved et fodgængerfelt) 4. Undlade at spænde børn under 15 år fast efter reglerne 5. Køre mod færdselsretningen 6. Overtræde reglerne for vigepligt 7. Ændre færdselsretning og placering til fare eller unødig ulempe for andre trafikanter 8. Køre venstre om et helleanlæg Kilde: 9. Køre med for kort afstand til forankørende 10. Køre ulovligt i nødsporet 11. Køre over jernbanespor, hvis der er givet signal til standsning 12. Køre om kap eller væddeløbskørsel på vejen 13. Køre ulovligt med børn under 15 år på motorcykel 14. Køre uforsvarlig slalom- og forbikørsel i tæt trafik 15. Øge hastigheden, når du bliver overhalet Hvor længe gælder et klip? Et klip gælder fra den dag, hvor forseelsen bliver begået og tre år frem. Det vil sige, at hvis du har fået et klip i kørekortet og mere end tre år senere begår en forseelse, der giver to klip i kørekortet, så betyder det ikke en betinget frakendelse af dit kørekort, fordi det første klip så er forældet.

6 50 Vigtige færdselsregler Spritkørsel Promillegrænsen i Danmark er 0,5, men du kan også bliver dømt for at køre med en mindre promille end 0,5. Det kan ske, hvis politiet vurderer, at du ikke har kørt på betryggende vis. Det er svært at vide præcist, hvornår ens promille er på 0,5 eller derover, fordi det er meget forskelligt, hvor lang tid det tager at forbrænde alkohol. Det afhænger bl.a. af, hvor meget du vejer. En person på 50 kg er f.eks. mellem 1,5 og 2,5 timer om at forbrænde en genstand, mens en person, der vejer 100 kg forbrænder en genstand på mellem 48 minutter og 1 time og 12 minutter. Husk, at andre lande kan have en anden og eventuelt lavere grænse for, hvor høj din promille må være, når du kører bil. Easy Rider Ingredienser: 1/2 citron 2 spsk. honning 3 basilikumblade 2/3 ufiltreret æblejuice 1/3 danskvand Isterninger Fremgangsmåde: Citronerne skæres i både og lægges i et glas sammen med honning og basilikum. Blandingen mases let sammen med en gaffel. Kom isterninger i og tilsæt 2 dele ufiltreret æblejuice og 1 del danskvand. Pynt med en kvist basilikum.

7 Vigtige færdselsregler 51 Undgå spritkørsel Det er bedst helt at undgå at komme i en situation, hvor du er i tvivl om, du kan køre forsvarligt ift. den alkohol, du har drukket. Enten ved at lade bilen stå hjemme, når du skal i byen og ved, du får alkohol, eller ved på forhånd at aftale, hvem der kører bilen hjem. Alternativt kan man sikre sig ved slet ikke at drikke alkohol eller nøjes med at drikke én genstand hele aftenen. Holder du en middag eller en fest, hvor dine gæster kommer i bil, er det altid en god idé at have en alkoholfri drink parat til dem. Det kan godt være kedeligt at drikke vand en hel aften, mens vennerne nyder god vin, øl eller spændende drinks. Alkoholfrie drinks smager glimrende. På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside er der flere opskrifter på drinks uden alkohol. Her er et par af dem: Take me home Ingredienser: 1 spsk. marmelade med jordbær og rabarber 1 citronbåd 2 cm fintskåret chili Hyldeblomstdrik med brus Isterninger Fremgangsmåde: Skær chili i tynde skiver og rør alle ingredienser godt rundt. Tilsæt is og pynt af med friske udskårne jordbær. Se flere opskrifter på alkoholfrie drinks på under råd og viden.

8 52

9 Vigtige færdselsregler 53 Kørsel med små børnebørn Generelt gælder det, at alle i bilen skal være spændt fast, og der må ikke være flere personer i en bil, end der er seler til. Er dine børnebørn lavere end 135 cm, skal de være fastspændt i udstyr, der passer til dem, og som er godkendt med ECE eller En bagudvendt baby- eller barnestol er det sikreste valg. Hvis du kører alene med dit barnebarn i bilen, kan det være en fordel at have stolen ved siden af dig på forsædet, men så skal airbag en være slået fra. I bilens instruktionsbog er beskrevet, hvordan man gør det. Bagudvendte stole kan bruges, til børnene er 3-4 år. Mange vil hellere have en fremadvendt stol, hvis barnet sidder på bagsædet, fordi man så har bedre kontakt til barnet. Når børn er 3-4 år vokser de ud af barnestolen, og så kan de skifte til en selepude med ryglæn. Den bør bruges til barnet er minimum 135 cm højt. Derefter må barnet gerne bruge bilens seler uden at sidde på selepude. Det kan være en god ide at øve sig i at indstille børneudstyret i bilen, så du har rutinen, når børnene er med i bilen. Det giver klip i kørekortet, hvis du kører med børn under 135 cm, som ikke anvender godkendt sikkerhedsudstyr, lige som det også giver klip, hvis børn under 15 år ikke er korrekt fastspændt. Læs mere om børn i biler på Regler om bilens stand Husk at tjekke bilen regelmæssigt. Som ejer eller bruger er du ansvarlig for, at bilen er i lovlig i stand f.eks., at bilen er lovmæssigt forsikret. Som fører er du ansvarlig for, at bilen også er i forsvarlig stand, som betyder, at f.eks. lys, styretøj, og bremser virker. I 2012 gjaldt det, at føreren får en bøde på 1000 kroner per fejl, også selv om du kører rundt i en lånt bil. Lygter I Danmark skal man altid køre med kørelys. Ikke alle biler tænder automatisk for kørelyset foran og bagpå. Du kan tænde bilens nærlys, så du er sikker på at have tilstrækkeligt lys på. Nærlyset skal derudover altid bruges i lygtetændingstiden, som er fra solnedgang til solopgang, og i øvrigt når det er mørkt og dårligt sigte. Fjernlyset må bruges i mørke, når det ikke generer andre trafikanter. Mange bilister kender ikke reglerne for brug af deres tågelygter. Færdselsloven foreskriver, at tågelygter (for- og baglygter) kun må anvendes ved tåge og under kraftigt nedbør som sne eller regn. Uden for lygtetændingstiden må tågeforlys anvendes, selv om det ikke er tåget, men kun i stedet for almindeligt nær-/kørelys. Man må altså ikke køre med både tågelygter og nærlygter tændt, når det ikke er tåget.

10 54 Vigtige færdselsregler Kører man med både tågeforlys og almindeligt nær-/kørelys i tåge eller kraftig nedbør, har man pligt til straks at slukke tågeforlyset, når man kører ud af tågen, eller nedbøren ophører. Overtræder man reglerne, kan man få en bøde. Dæk og dæktryk Bilens dæk, fælge og hjullejer skal være ubeskadigede. Mønsterdybden skal på personbiler være mindst 1,6 mm. Mønsterdybden måles i hovedmønsteret, som er de brede riller i slidbanens midterste del. Nye dæk giver en væsentlig kortere bremselængde og bedre vejgreb i forhold til slidte dæk. Når mønsterdybden er nede på 3 mm, sker der en forringelse af dækkets præstationsevne i vådt føre. Derfor anbefales det at skifte til nye dæk, når mønsterdybden er 3 mm. Det kan også være værd at overveje, om der er behov for vinterdæk, hvis man vil køre i snevejr. Der er store sikkerhedsmæssige gevinster ved at køre på gode dæk med korrekt dæktryk. Personbiler skal være forsynet med samme dæk på alle hjul. Det vil sige, at dækkene skal være af samme dimension og type og være oppumpet til korrekt dæktryk. Dæktrykket står altid i bilens instruktionsbog eller kan ofte findes på et mærkat i bilens fordøre. De fleste tankstationer har også en opslagsbog, man kan låne. Har bilen for lidt luft i dækkene, kan bilen opføre sig ustabilt ved kurvekørsel og nedbremsning. Advarselstrekant Får man motorstop eller havarerer, skal man forsøge at parkere bilen i vejkanten. Hvis bilen holder til fare og ulempe for færdslen, skal man straks opsætte en advarselstrekant i vejkanten. På almindelige veje skal den opsættes mindst 50 meter før bilen og på motorveje mindst 100 meter før bilen.

11 Vigtige færdselsregler 55 I visse andre lande, f.eks. Tyskland og Østrig, er det et krav, at man også skal have en gul reflekterende vest i bilen, som skal bruges, hvis man er nødt til at stille advarselstrekanten op. Det er ikke et krav i Danmark, men det er en god idé at have en i sin bil. Distraktorer, uopmærksomhed og træthed Når man kører bil, er det vigtigt at holde opmærksomheden på at køre bil. Der kan nemt opstå farlige situationer, når man bliver distraheret. I 30 % af alle trafikulykker spiller uopmærksomhed en afgørende rolle, og næsten halvdelen af alle danskere har inden for det seneste år oplevet en potentielt farlig situation i trafikken pga. uopmærksomhed. De hyppigste distraktioner i bilen er indstilling af radioen, tale i eller tjekke mobiltelefonen, skrive sms er eller rode med GPS en. Vær opmærksom på, hvad der kan distrahere dig og prøv at træffe nogle gode forholdsregler. Indstil f.eks. GPS eller radioen inden kørsel. Hvis du kører med små børnebørn, så sørg for at have mange ekstra sutter, så du ikke skal lede efter den tabte.

12 56 Vigtige færdselsregler De fleste mennesker udvikler køretræthed ved længere ture. Selv om du ved turens start var veludhvilet, kan ensformigheden give anledning til køretræthed. Trætheden forringer din reaktionsevne og opmærksomhed, og netop de to ting gør, at du kan overse vigtige signaler om vejarbejde, skarpe sving, modkørende trafik og pludseligt opståede farlige situationer. Vær ekstra opmærksom, hvis du lider af søvnunderskud, har sovet dårligt eller tager medicin. For at undgå køretræthed er det en god idé at skiftes til at køre, hvis man er to i bilen, der kan køre. Hold pauser mindst hver anden time. Hvis du er alene og bliver træt, så hold ind og tag et power nap. Det er også en god idé at stabilisere blodsukkeret, f.eks. ved at spise frugt og altid drikke rigeligt med vand eller saftevand. Kaffe er også en god opkvikker, men skal bruges sammen med en pause, ikke i stedet for. Det er forbudt at køre bil, hvis man er så træt, at man ikke kan køre forsvarligt. Det gælder også, hvis man er syg eller påvirket af medicin. Overtrædelser straffes på linje med spritkørsel. Spøgelsesbilister En spøgelsesbilist er en bilist, der kører mod kørselsretningen på motorvejen. Mange af spøgelsesbilisterne er påvirket af medicin, alkohol eller narkotika. Det er oftest mænd, der ender som spøgelsesbilister. Nogle har vendt om på motorvejen; andre kommer til at køre ind på motorvejen ad en frakørselsrampe eller i den forkerte vej fra rastepladsen. Endelig er der nogle, der bakker i nødsporet, fordi de overser en frakørsel, de skulle have været fra ved. Hvis du møder en spøgelsesbilist på motorvejen, så gør følgende: Hold til højre på motorvejen. Spøgelsesbilisten tror typisk, at han befinder sig på en tosporet landevej og vil i de fleste tilfælde holde til højre i sin egen retning - dvs. køre i din overhalingsbane. Undgå at overhale og sæt farten ned, men ikke så meget, at medtrafikanterne begynder at overhale. Hvis du selv er kommet ind på motorvejen i den forkerte retning, skal du standse hurtigst muligt, tænde havariblinket og prøve at få køretøjet så langt op mod autoværnet som muligt. Kontakt herefter alarmcentralen på 112.

13 57

14 58 Der findes mange forskellige færdselstavler. Nogle er nye, andre har altid været der. I dette kapitel gennemgås kun udvalgte færdselstavler.

Driveteam s lille teoribog

Driveteam s lille teoribog Driveteam s lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål

Læs mere

Vores lille teoribog

Vores lille teoribog Generelle hastigheder Vores lille teoribog 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Spiritus: Højst tilladte promillegrænse

Læs mere

City køreskolens lille teoribog

City køreskolens lille teoribog City køreskolens lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune

Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune XX.XX 2010 (UDKAST) Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune Teknik og Miljø Side 2 Standsning og parkering. I medfør af færdselslovens 28 stk. 3, 3. pkt. 92, stk.

Læs mere

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Det er ikke gratis at overtræde færdselsloven Men hvad koster det

Det er ikke gratis at overtræde færdselsloven Men hvad koster det Det er ikke gratis at overtræde færdselsloven Men hvad koster det? P 669 (01/06) 1 BØDETABEL I tabellen er anført Rigsadvokatens vejledende bødetakster for en række af de mest almindelige over trædelser.

Læs mere

Børn i bilen Børn i bilen Side 1

Børn i bilen Børn i bilen Side 1 Side 1 Hvad siger loven? Vægt 0-13 kg 0-ca. 1 år Vægt 9-18 kg Ca. 1-4 år Alle i bilen skal være spændt fast. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal være spændt fast

Læs mere

Udvalgte færdselstavler

Udvalgte færdselstavler Udvalgte færdselstavler 59 6 Udvalgte færdselstavler Advarselstavler Advarselstavler er trekantede med rød kant. Spidsen vender opad. Tavlerne bruges til at advare trafikanterne om farer, som man ikke

Læs mere

- - - Teoriprøve - - -

- - - Teoriprøve - - - - - - Teoriprøve - - - læs dette godt og bestå første gang Generelle hastighedsgrænser Hvem må køre hvad? Bil Bil/anhænger Lastbil I tættere bebygget område 50 km/t I tættere bebygget område 5o km/t 50

Læs mere

Erfarne bilisters gode vaner

Erfarne bilisters gode vaner Erfarne bilisters gode vaner 25 3 Erfarne bilisters gode vaner De fleste ældre bilister er meget erfarne bilister. De mange års erfaring med at køre i trafik ken har givet dem indblik i, hvordan man skal

Læs mere

DE GODE RÅD FØR TEORIPRØVEN

DE GODE RÅD FØR TEORIPRØVEN DE GODE RÅD FØR TEORIPRØVEN De følgende sider er udarbejdet for at give dig nogle af de vigtigste regler at huske før din teoriprøve. Det første indskud du har til at svare er 80 % korrekt og hvis du er

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C. Version 3.07 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI C Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 11. juni 1996 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011.

Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Alminde-Viuf Fællesskoles trafikpolitik 2011. Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. PÅ

Læs mere

BESTÅ. MINI TEORIBOG

BESTÅ. MINI TEORIBOG BESTÅ. MINI TEORIBOG HASTIGHEDSGRÆNSER TÆTTERE BEBYGGET OMRÅDE: Indenfor 50 km/t Udenfor 80 km/t Motorvej 130 km/t Motortrafikvej 80 km/t HASTIGHEDSNEDSÆTTELSE SKAL SKE I/VED: Uoverskueligt kryds Uoverskueligt

Læs mere

Lærervejledning til filmen

Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Lærervejledning til filmen Drengen der ikke kunne blive bange Indhold I. Filmens handling II. Om det gamle folkeeventyr III. De tre prøver i trafikken IV. Fakta om cykelulykker

Læs mere

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse

Lær om trafik. Opgaver til dig. Navn Klasse Lær om trafik Opgaver til dig Navn Klasse Hej, jeg hedder Hugo. Jeg er 6 år og er lige begyndt i skole. Jeg har trænet skolevejen sammen med min mor og far. Men der er stadig meget, jeg ikke er helt sikker

Læs mere

10 gode råd om færdsel

10 gode råd om færdsel 10 gode råd om færdsel 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Træn skolevejen med jeres barn både før og efter skolestart Vælg den skolevej der er sikrest ikke kortest Opstil få og enkle regler for færdsel i trafikken Lær

Læs mere

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre

PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN. Opgaver til dig og dine forældre PAS PÅ DE SMÅ I TRAFIKKEN Opgaver til dig og dine forældre Det her er Arthur. Han er 6 år og lige begyndt i skole. Han har trænet skolevejen sammen med sin mor og far. Men der er stadig meget, han ikke

Læs mere

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler

Kør sikkert I KCK. Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Kør sikkert I KCK Kørsel i felt Tegngivning Køreregler Færdselsetiske retningslinier Lovlydig 1. Jeg er en lovlydig cykelrytter, som kender og efterlever Færselsloven 2. Jeg er særlig hjemme i Færselslovens

Læs mere

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold:

Værd at vide. om skolepatruljen. Indhold: Værd at vide om skolepatruljen Indhold: Introduktion, 2 Belønning, 2 Bevis, 2 Blinde vinkler, 2 Diplom, 3 Farlig opførsel, 3 Forsikring, 3 Forældremøder, 3 Forældres accept, 3 Hastighed, 4 Hensigt, 4 Hvor

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

Små passagerer på cyklen

Små passagerer på cyklen Små passagerer på cyklen Vi cykler i Danmark. Mere end i de fleste andre lande tramper vi rundt i pedalerne hver dag. Børn og voksne, på små og store cykler, og små børn som passagerer på voksnes cykler

Læs mere

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille)

BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategori AM(lille) BEDØMMELSESSKEMA Praktisk prøve kategri AM(lille) Elevens navn: Persnnummer: Underviser: Censr: Ungdmsskle: Prøvedat: Tid: Hldnummer: Prøverute: Du har i dag været til praktisk prøve på lille knallert.

Læs mere

Bekendtgørelse af færdselsloven

Bekendtgørelse af færdselsloven 8. oktober 2014 Henrik Bjerring Poulsen Vej og ejendodm Uddrag af LBK nr 1386 af 11/12/2013 Vej og ejendom har indsat de ændringer der følger af lov nr. 169 af 26/02/2014, hvor de tidligere bestemmelser

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

På vej til skole På vej til skole Side 1

På vej til skole På vej til skole Side 1 Side 1 Skoledagen starter allerede på vej til skole En god tommelfingerregel siger, at omkring 10-12-års alderen kan børn selv overskue trafikken. Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk

Læs mere

Færdsel - Kørende (fl 14-40)

Færdsel - Kørende (fl 14-40) Færdsel - Kørende (fl 14-40) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 9.12.2014 Status: Gældende Udskrevet: 27.12.2016 Indholdsfortegnelse 1. Overblik og tjekliste

Læs mere

http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07

http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07 http://www.sparpaafarten.dk/spr2/s1.php?p=9999&n=123456 1 of 1 02-11-2006 13:07 Nu begynder den del af spørgeskemaet, som omhandler dine holdninger til og erfaringer med trafik. Det er vigtigt, at du husker

Læs mere

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP

Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? Kære forældre. Cyklisternes By og Fyns Politi KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Kære forældre Hvorfor kan jeg ikke bare køre mit barn frem og tilbage? KOM SIKKERT TIL SKOLE MED DEN NYE MOBIL APP Scan koden og hent app en GRATIS! Eller læs mere på www.odense.dk/skolevej Er du klar

Læs mere

NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013

NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013 NORTEK DK OM VEJAFMÆRKNING MØDE I OSLO 17. 18. APRIL 2013 OM VEJDIREKTORATET Film om Vejdirektoratet Link: http://www.vejdirektoratet.dk/da/trafik/webtv/sider/default.aspx Aktuelt om nye bekendtgørelser

Læs mere

Trafikfarlig medicin

Trafikfarlig medicin Trafikfarlig medicin Der er andet end alkohol, der kan påvirke din evne til at køre bil. Denne brochure handler om, hvordan du styrer uden om trafikproblemer i forbindelse med medicin. Hvad er trafikfarlig

Læs mere

Typiske ulykker med ældre bilister

Typiske ulykker med ældre bilister Typiske ulykker med ældre bilister 15 2 Typiske ulykker med ældre bilister De almindeligste ulykkesårsager i trafikken er kørsel med høj hastighed og kørsel med sprit eller narkotika i blodet. Ældre bilister

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt

A11 A16 A17 A18. Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt A11 Farlig vejkryds, hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt Hvor den krydsende trafik har ubetinget vigepligt. Tavlen opstilles hvor vejens forløb har betydning for nedsættelse af hastigheden.

Læs mere

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser

Køresikkerhed for godschauffører. Navn på underviser Køresikkerhed for godschauffører Navn på underviser 1 Velkommen Navn Lidt om min faglige baggrund Baggrund og mål for kurset 2 Årsager til ulykker Hvad tror I er de største årsager til dræbte og kvæstede

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen

Skoledagen starter allerede. På vej til skole. Gode råd. En god tommelfingerregel. at børn først kan overskue trafikken omkring årsalderen Skoledagen starter allerede på vej til skole Den første skoledag bringer mange oplevelser og indtryk med sig, og vejen til skolen er ingen undtagelse. Det er vigtigt, at dit barn allerede i en tidlig alder

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven for Grønland

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven for Grønland 2007/2 LSF 95 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., 2005-801-0002 Fremsat den 12. marts 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag til

Læs mere

Trafikkens tæthed og art (skoler, stadion, indkøbscenter, sportspladser, mm) Tavle med børn, tavle med ryttere, mange busser, mange parkerede biler

Trafikkens tæthed og art (skoler, stadion, indkøbscenter, sportspladser, mm) Tavle med børn, tavle med ryttere, mange busser, mange parkerede biler Til Teoriprøven VEJENS OMGIVELSER Mange blade på kørebanen Bevoksning / skov skygge på vejen i forbindelse med sne/is Åbne marker ved sne/sand fygning VEJENS UDSTYR ELLER STANDARD Meget smal/bred kørebane

Læs mere

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B. Version 7.06

Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B. Version 7.06 Rigspolitiet LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Færdselsstyrelsens bekendtgørelse af 30. november 1995 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Sådan cykler vi ikke i ACK

Sådan cykler vi ikke i ACK Sådan cykler vi ikke i ACK Teoriprøve for håbløse cyklister Eksemplerne i prøven bygger desværre delvist på virkelige begivenheder, som tidligere er oplevet i klubben. Formålet med prøven er derfor, på

Læs mere

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn

Klar til skolestart. Træn trafik med dit barn Træn trafik med dit barn Side 1 Dit barn i trafikken Dit barn skal snart starte i skole, og det betyder en ny fase i livet også i trafikken. I skal måske til at køre en anden og længere vej, end I gør

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

lærervejledning Til prøve a B C KNALLERT sikkert af sted

lærervejledning Til prøve a B C KNALLERT sikkert af sted lærervejledning Til prøve a KNLLERT sikkert af sted Vejledning Ifølge Trafikministeriets bekendtgørelse nr. 653 af 9. august 1993, 5, skal læreren i den obligatoriske knallertundervisning bruge tre r,

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL STOR LASTBIL (KATEGORI C)

LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL STOR LASTBIL (KATEGORI C) LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL STOR LASTBIL (KATEGORI C) Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Rigspolitiets bekendtgørelse nr. 1310 af 28. november 2014 om undervisningsplan for

Læs mere

Kørsel på vej. Øvelseshæfte

Kørsel på vej. Øvelseshæfte EasyDrive.dk Administration: Tranegilde Bygade 13, 2635 Ishøj Tlf. 24 25 42 00 e-mail info@easydrive.dk Kørsel på vej Øvelseshæfte Mål med øvelserne på vej Formålet med undervisningen er at give dig færdighed

Læs mere

Forseelsestyper.

Forseelsestyper. Forseelsestyper http://www.helsingor.dk/borger/transport-pas-og-trafik/veje-trafik-ogparkering/parkering/parkeringsafgifter/forseelser/ 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. Køretøjet er standset, hvor

Læs mere

Bekendtgørelse. Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune. Trafik og Ejendomme

Bekendtgørelse. Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune. Trafik og Ejendomme Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Holbæk Kommune Trafik og Ejendomme Standsning og parkering. I medfør af færdselslovens 28, 92, stk. 1, nr.1, bestemmes med samtykke af

Læs mere

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1)

Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1) Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. 1) I medfør af 50, stk. 2-3, 68, stk. 1 og 2, 70, stk. 3, 83, 84, stk. 1, 85, stk. 1 og 118, stk. 5, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 735 af

Læs mere

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN

LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN LEGE OG AKTIVITETER I NATUREN Rid og løb To ryttere og én hest/pony udgør et hold. Hesten er udstyret med grime under trensen. En afmærket strækning er inddelt i 4, 6 eller 8 nogenlunde lige lange etaper.

Læs mere

Trafikfarlig medicin

Trafikfarlig medicin Trafikfarlig medicin Der er andet end alkohol, der kan påvirke din evne til at køre bil. Denne brochure handler om, hvordan du styrer uden om trafikproblemer i forbindelse med medicin. Hvad er trafikfarlig

Læs mere

Hellerup Skoles trafikpolitik

Hellerup Skoles trafikpolitik Hellerup Skoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at børn, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon.

Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Velkommen til Taastrup 5:15:5 motionstriathlon. Denne guide vil orientere dig om de praktiske forhold i forbindelse med afholdelsen af stævnet uanset, om du deltager som individuel atlet eller som deltager

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer UDKAST af 9. november 2015 J.nr.TS2060604-8 Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer I medfør af 70, stk. 4, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr.1386 af 11. december 2013, fastsættes

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte

KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte KLAR TIL KNALLERT Elevhæfte A Risiko og konsekvens Side 4 Fra cykel til knallert dit nye ansvar B Knallertens udstyr Side 12 At køre på knallert giver dig nogle nye muligheder. Du kan nemmere komme omkring,

Læs mere

Grænseegnens Touring Club

Grænseegnens Touring Club Kørevejledning for Denne vejledning skal tjene til, at alle som kører med Grænseegnens Touring Club har så ensartet en forståelse af vores køresystem, at det er sikkert at deltage på ture med GTC. Det

Læs mere

Sankt Jørgens Vej, Svendborg

Sankt Jørgens Vej, Svendborg Sankt Jørgens Vej, Svendborg Prioritering af trafiksikkerhedsprojekter Granskning af løsningsmuligheder Udarbejdet af: Gunvor Winther Dato: 11.07.2014 Version: 02 Projekt nr.: 7108-001 MOE A/S Åboulevarden

Læs mere

Oversigt over forseelser Dato: 01-02-2015 Side 1 af 6

Oversigt over forseelser Dato: 01-02-2015 Side 1 af 6 Side 1 af 6 01a 01 STANDSNING FORBUDT 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. 510 kr. 0 min. Køretøjet er henstillet, hvor der er et ubetinget standsningsforbud. Dette er markeret enten med den forbudstavle,

Læs mere

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen

Trafikpolitik 2014. Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik 2014 Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Trafikpolitik for Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen Denne trafikpolitik er udarbejdet af Børnehuset Skattekisten og Lilleåskolen i samarbejde

Læs mere

1 of :15

1 of :15 http://www.sparpaafarten.dk/spr3/s1.php?p=99999 1 of 1 02-11-2006 15:15 Kære deltager i Spar på farten For nogle måneder siden udfyldte du et spørgeskema omhandlende dine holdninger til og erfaringer med

Læs mere

Lege- og aktivitetshæfte

Lege- og aktivitetshæfte Lege- og aktivitetshæfte 1 Indhold Som at være i trafikken -lege...3 Den korteste vej...3 Vejkryds...3 Bussen...4 Tandemcykel...4 Rundt om institutionen...4 Trafiklege med hop og dans...5 Rød/grøn stopdans...5

Læs mere

Tillægsdagsorden Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget

Tillægsdagsorden Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget Tillægsdagsorden Teknik-, Miljø- og Klimaudvalget : Tirsdag den 08. april 2014 Mødetidspunkt: Kl. 17:00 Mødested: Det Røde Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Johannes Hecht-Nielsen (V) Anders Drachmann

Læs mere

Tvis Skoles trafikpolitik

Tvis Skoles trafikpolitik Tvis Skole har vedtaget følgende overordnede trafikpolitik, der er udgangspunkt for skolens samlede arbejde med trafiksikkerhed: Tvis Skoles trafikpolitik Skolen vil på enhver måde medvirke til at forebygge

Læs mere

Sikker bilist. så længe som muligt

Sikker bilist. så længe som muligt Sikker bilist så længe som muligt www.gftrafiksikker.dk Husk at forny kørekortet Hvis du vil beholde dit kørekort, skal du forny det, inden det udløber. Udløbsdatoen står på kørekortets forside under punkt

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning BEK nr 313 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 9. august 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Vejdirektoratet, j.nr. 18/15242

Læs mere

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3

Baby i trafikken. Baby i trafikken Side 3 Baby i trafikken Baby i trafikken Side 3 Baby i bilen Hvad siger loven? Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde. Sikkerhedsudstyr skal være godkendt med

Læs mere

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion

De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion De 10 bud Leveregler for Vejen cykelmotion - Tag altid dit affald med hjem, eneste undtagelse er bananskrald - Tis hvor det ikke generer omgivelserne - Overhold færdselsreglerne, også selv om det går stærkt

Læs mere

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe

Lokkemad. Nemme veje til mere energi i maden. 8 opskrifter på ny energi til dem, der spiser for lidt. Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Nemme veje til mere energi i maden Kom smør, fløde eller olie i sovs og suppe Kom smør eller olie i grød og kartoffelmos Kom fløde og pasteuriserede æggeblommer i færdigkøbt koldskål Kom fløde i kakaomælk

Læs mere

OM ALKOHOL. Fakta om alkohol

OM ALKOHOL. Fakta om alkohol OM ALKOHOL Fakta om alkohol Der er meget at vinde ved at drikke med måde Vi drikker for meget i Danmark. Men vores alkoholkultur er under konstant forandring. Én ting har dog ikke ændret sig: Et væsentligt

Læs mere

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev

Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Slagelse Kommune Skitseprojekt - Østvendte motorvejsramper ved Vemmelev Trafiksikkerhedsrevision Juni 2009 COWI A/S Nørretorv 14 4100 Ringsted Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse

Læs mere

Trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler

Trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler Trafikantforståelse af udvalgte symboler og færdselstavler Lene Herrstedt 8. april 2011 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk 2 Trafikantforståelse af symboler og færdselstavler Indhold Sammenfatning

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B

LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B LÆRERVEJLEDNING OM KØREUDDANNELSEN TIL KATEGORI B Denne lærervejledning er udarbejdet i tilknytning til Rigspolitiets bekendtgørelse nr. 198 af 26. februar 2014 om undervisningsplan for køreuddannelsen

Læs mere

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP

Skolerunde 2013 - Trekronerskole. kolen. Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. TSP Veje og Grønne områder Trekronerskolen 1 Skolerunde 2013 - Trekronerskole kolen Der har været afholdt møde med Trekronerskolen den 18. november 2013. VGO: Veje og Grønne områder CP: Cyklistplan 2012 TSP:

Læs mere

Trafikpolitik for Humlebien

Trafikpolitik for Humlebien Trafikpolitik for Humlebien Med denne politik sætter Humlebien trafiksikkerhed på dagsordenen og lægger op til en mere målrettet indsats både i dagligdagen og for en forbedret trafiksikkerhed ved institutionens

Læs mere

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD

Allerød Kommune. Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD Ravnsholtskolen Skolevejsanalyse 2015 NOTAT 20. november 2015 Rev: 11. december 2015 BRJ/JKD 1. Baggrund Allerød Kommune har i 2015 udarbejdet en skolevejsundersøgelse for at afdække årsager til elevernes

Læs mere

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole

På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole På vej - Trafikpolitik på Blåbjerg Friskole Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også

Læs mere

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.)

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 3. august 2006 EM 2006/47 Dok.: MKO40577 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven for Grønland (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 1 I færdselslov for Grønland

Læs mere

Børn i bilen Børn i bilen Side 1

Børn i bilen Børn i bilen Side 1 Side 1 Hvad siger loven? Alle i bilen skal være spændt fast. Der må ikke være flere i bilen, end der er seler til. Børn under 135 cm skal være spændt fast i sikkerhedsudstyr, der passer til vægt og højde.

Læs mere

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig

Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Opstart: Del 1 Sundhedsstyrelsen Og NIRAS Konsulenterne 2 Spørgeskema til dig, som vil tabe dig Når du skal i gang med at tabe dig, er der mange ting, du skal tænke

Læs mere

Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler

Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler KOLOFON Trafiklege sjove lege på din vej Udarbejdet af Børneulykkesfonden med støtte fra Tips og Lotto midler 1. udgave 1. oplag 2011 Tegninger/illustration marengdeluxe og anetterahbek@sol.dk Layout:

Læs mere

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter

Havarikommissionen for Vejtrafikulykker. 10 gode råd. til motorvejstrafikanter Havarikommissionen for Vejtrafikulykker 10 gode råd til motorvejstrafikanter H A V A R I K O M M I S S I O N E N Havarikommissionen for Vejtrafikulykker blev nedsat af Trafikministeren i 2001. Formålet

Læs mere

Sundhedsdansk Rygning og alkohol

Sundhedsdansk Rygning og alkohol REPETÈR ORDENE Klip ord og billeder ud. Match ord og billede (side 1-2) Hun ryger cigaretter Han ryger pibe Han ryger cigar Han ryger vandpibe Hun sætter et skilt op med rygning forbudt Han må ikke ryge

Læs mere

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale

SIKKER CYKLIST digitalt undervisningsmateriale Lærervejledning til Cyklistprøven Cyklistprøven er en læreproces, der styrker elevernes viden om færdselsreglerne, kompetence til at omsætte teori til praksis, samt øge elevernes risikoforståelse gennem

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Trafikhæftet er støttet af Tips og Lotto midler. Du kan få flere gode tips til sikkerhed i trafikken på www.borneulykkesfonden.dk

Trafikhæftet er støttet af Tips og Lotto midler. Du kan få flere gode tips til sikkerhed i trafikken på www.borneulykkesfonden.dk Dette trafikhæfte er udarbejdet af Børneulykkesfonden og henvender sig til både børn og forældre. Trafikhæftet indeholder en lang række sjove trafiklege og gode sikkerhedsråd, som skal være med til at

Læs mere

Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole

Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole Trafikpolitik for Voldumegnens Friskole På vej Voldumegnens Friskole vil på alle måder medvirke til at forebygge og undgå trafikulykker på skolevejen. Det samme gælder ved arrangementer og ekskursioner

Læs mere

Velkommen til skimøde 2016

Velkommen til skimøde 2016 Velkommen til skimøde 2016 Vesthimmerlands og Rebild Ungdomsskoler Skitur til Kaprun / Zell Am See Uge 8, 2016 Aftensprogram Velkomst Rejseplanen Kaprun - Byen - Skiområdet JUFA Skileje Skiskole Opførelse

Læs mere

Punkter der kan skrives afgifter for

Punkter der kan skrives afgifter for Punkter der kan skrives afgifter for Reglerne om standsning og parkering findes i færdselsloven (fremover "FÆL"), vejafmærkningsbekendtgørelsen (fremover "vejbkg."), bekendtgørelse om parkeringsskiver

Læs mere

15-03-2016. Indholdsfortegnelse

15-03-2016. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Holmegaardhøj - Asfalt mellem vej og cykelsti... 2 Sølunden - Bedre udsigtforhold ved udkørsel på Næstvedvej... 3 Sølunden - Fortov langs Næstvedvej til begge sider... 4 Pinjevej -

Læs mere

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU)

Tæt på de udsatte fodgængere HVU v. Henriette Thorlacius-Ussing, htu@vd.dk Temakoordinator i Havarikommissionen for Vejtrafikulykker(HVU) Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister

Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister Marlene Rishøj Kjær og Jette Ravn Håndbog for erfarne bilister Håndbog for erfarne bilister 3 Indledning I de seneste år har der været en del debat om ældre bilister, og myten om den trafikfarlige mand

Læs mere

Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Køge Kommune

Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Køge Kommune 1. maj 2009. Bekendtgørelse Standsning og parkering i tættere bebygget område i Køge Kommune Teknisk Forvaltning Side 2 Standsning og parkering. I medfør af færdselslovens 28 stk. 3, 3. pkt. 92, stk. 1

Læs mere

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre

Inspiration til en bedre nats søvn Sov bedre Sov bedre Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvorfor sover vi? Vi sover for at få energi til at være vågne. Hvordan bruger du pjecen? I denne pjece finder du tips til at få vaner, som kan give

Læs mere

Hvorfor sker trafikulykkerne?

Hvorfor sker trafikulykkerne? Dybdeanalyse af 291 ulykker Velkommen Hvorfor sker trafikulykkerne? HVU - Havarikommissionen for Vejtrafikulykker Henrik Værø huv1@vd.dk marts 2015 Velkommen Præsentation af de hyppigst forekommende ulykkesfaktorer

Læs mere

Oversigt over parkeringsforseelser

Oversigt over parkeringsforseelser 01a 01 STANDSNING FORBUDT 01a. Ved skiltning og ubrudt kantlinje. 510 kr. 0 min. Køretøjet er henstillet, hvor der er et ubetinget standsningsforbud. Dette er markeret enten med den forbudstavle, der betyder

Læs mere

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær

råsaft af havtorn ca. 7 dl saft af 1 kg bær basiskøkkenet Vel hjemme fra sit havtorntogt og med skåle, gryde og poser fyldt med rensede bær går det op for én, at man da vist slet ikke har plads til alle de bær i fryseren. Og det er her, at basiskøkkenet

Læs mere