Uddannelsesprogram. Introduktionsstilling. Odense Universitetshospital Ortopædkirurgisk afd. O

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Uddannelsesprogram. Introduktionsstilling. Odense Universitetshospital Ortopædkirurgisk afd. O"

Transkript

1 Uddannelsesprogram Introduktionsstilling Odense Universitetshospital Ortopædkirurgisk afd. O AL 24. juli 2012

2 Indholdsfortegnelse 2 1. Indledning side 3 2. Præsentation af afd. O, OUH side 4 3. Uddannelsesforløbet på afdeling O side Præsentation af kompetenceudvikling mm. side 12 Skema over kompetencer der skal erhverves side Teoretisk uddannelse side Læringsstrategier side Evalueringsstrategier side Evaluering af den lægelige videreuddannelse/uddannelsesstedet side Vejledning i den lægelige videreuddannelse side Bilag side 24 Bilag 1 Referenceliste Bilag 2 Skema til bedømmelse af operativ teknik

3 1. Indledning 3 1 a. Introduktionsstilling- generelt (uddrag fra målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i ortopædkirurgi) Speciallægeuddannelsen i ortopædisk kirurgi påbegyndes efter basisuddannelsen. Uddannelsen består af introduktions- og hoveduddannelse. Introduktionsforløbet er på mindst 12 måneder. Hoveduddannelsesforløbet varer i alt 48 måneder. Progressionen i kompetenceerhvervelsen vil almindeligvis medføre, at den uddannelsessøgende de sidste måneder af hoveduddannelsen vil kunne varetage bagvagtsfunktion, og desuden etablere selvstændigt ambulatorium og operationsprogram. Beskrivelse af uddannelsens opbygning (i alt 60 måneder) : Uddannelsesdel Indhold Introduktionsuddannelse: 12 måneder Almen ortopædkirurgi Hoveduddannelse: Almen ortopædkirurgi 48 måneder Specialiseret ortopædi på universitetsafdeling. Rotation mellem special-sektorer med henblik på opnåelse af kompetencer inden for fagområderne Almen ortopædkirurgi i beslutningstagende bagvagtslag Forskningstræning Specialespecifikke kurser Færdighedskursus i thorax- og karkirurgi og kirurgisk teknik i hoveduddannelsen Tværfaglige kurser 1 b. Hoveduddannelsen i ortopædkirurgi Ortopædisk kirurgi varetager forebyggelse, diagnostik og behandling af lidelser i bevægeapparatet af såvel traumatisk som ikke traumatisk oprindelse ved hvilke operative indgreb eller bandagering er et væsentlig led. Faget er centralt placeret i behandlingen af medfødte, traumatologiske, udviklingsbetingede, degenerative, infektiøse og neoplastiske lidelser i bevægeapparatet. Herudover spiller den ortopædkirurgiske speciallæge en central rolle ved behandling af den svært tilskadekomne patient. Faget har i de senere år gennemgået en betydelig udvikling med dannelse af 9 fagområder: håndkirurgi, børneortopædi, skulder- og albuekirurgi, rygkirurgi, idrætstraumatologi, knæ- og hoftealloplastik, traumatologi, fod- og ankelkirurgi samt tumorkirurgi. Ortopædisk kirurgi er det største kirurgiske speciale samt trediestørste medicinske i Danmark med en årlig registrering af ca operative indgreb i landspatientregistret. De senest år har der været en betydelig udvikling i sygehusstrukturen med sammenlægning af sygehuse og oprettelse af større funktionsbærende enheder samtidigt med etablering af elektive klinikker. Desuden har den af Sundhedsstyrelsen gennemførte specialeplanlægning medført at komplekse og sjældne diagnoser/indgreb fremover placeres på færre kliniske enheder, for at sikre kommende patienter optimal behandling via forbedrede forhold for kvalitet, forskning, udvikling og uddannelse.

4 2. Præsentation af: Ortopædkirurgisk afdeling O, Odense Universitetshospital 4 Ortopædkirurgisk afdeling O fungerer på tre matrikler (Odense, Svendborg og Nyborg). Afdelingen arbejder desuden sammen med Sygehus Lillebælt Kolding om børneortopædi, idet speciallæger fra Odense fungerer i Kolding 4 dage pr. uge. Afdelingen modtager alle patienter indenfor det ortopædkirurgiske speciale, og varetager behandling af patienter med traumatiske og ikke traumatiske lidelser indenfor bevægeapparatet. Derudover har afdelingen følgende særlige funktioner: Drift af forskningslaboratorium Drift af stereo-røntgenfunktion Drift af ganganalyse laboratorium Drift af Ulykkes Analyse Gruppen (skadestue, hoftefraktur- og multitraumeregister). Ankerrolle i OUH s Traumecenterfunktion (Level I). Ansvar for de såkaldte Fynsdækkende aktiviteter som omfatter: o NIP registrering af hoftefrakturpatienter o Udbredelse af UAG s register til alle skadestuer på Fyn o Trafik-sortpletsbekæmpelse. Afdelingen har iht. Specialeplanen for ortopædkirurgi hovedfunktion for Fyn eksklusiv Middelfart kommune. Desuden har afdelingen regionsfunktioner for Region Syddanmark og højt specialiserede funktioner for Region Syddanmark og en del af Region Sjælland. Afdelingen har endvidere landsfunktion for replantationer, og behandling af plexus brachialis læsioner. Undervisning og uddannelse: Ortopædkirurgisk afdeling har universitetsstatus og varetager undervisning af medicinske studenter i ortopædisk kirurgi. Alle læger deltager i undervisning 1 time onsdag morgen kl Ved morgenkonferencen de øvrige 4 dage afholdes et 3 minutters indlæg hvor relevant emne præsenteres af sektorene på skift. Endvidere arrangeres der en gang om måneden i semestermånederne forskningsmøder eller møder med videnskabeligt indhold. I afdelingens Odense matrikel er der til stadighed læger under videreuddannelse: 4-5 i basisuddannelse 4 i introduktionsstilling i ortopædkirurgi hoveduddannelsesstilling 0,5 i hoveduddannelsesstilling i plastikkirurgi (Fase II) Der er ansat en klinisk professor og 7 af afdelingens overlæger er lektorer ved Odense Universitet. Desuden er der ansat en forskningslektor. En af afdelingens overlæger er samfundsmediciner og epidemiolog. For alle uddannelsessøgende læger foreligger der et uddannelsesprogram. Endvidere har hver uddannelsessøgende en vejleder, med denne afholdes de relevante introduktions- og evalueringssamtaler. Overlæge Anders Lorentsen samt overlæge Michael Brix er uddannelsesansvarlige overlæger. Michael Brix er hovedansvarlig for læger i basis- og introuddannelsen og Anders Lorentsen er hovedansvarlig for læger i hoveduddannelse.

5 Afdelingen deltager endvidere i uddannelsen af sygeplejestuderende, radiografstuderende, og SOSA studerende samt i uddannelsen af lægesekretærelever. Som universitetsafdeling har afdelingen forsknings- og udviklingsforpligtelse og gennemfører løbende en række projekter. Aktuelt er der ca. 19 PhD studerende tilknyttet afdelingen, desuden gennemføres der fordybelsesopgaver og prægraduate forskningsforløb. 5 Lægenormering og stabsstruktur: Afdelingens aktuelle lægebemanding i Odense omfatter: 1 ledende overlæge 1 professor og specialeansvarlig overlæge 1 matrikelansvarlig og specialeansvarlig overlæge 1 matrikelansvarlig overlæge for Nyborg 7 specialeansvarlige overlæger 18 overenskomstansatte overlæger (i alt 29 overlæger) 12 afdelingslæger 20 reservelæger 1 forskningslektor I alt 62 stillinger Med hensyn til fase 1 og 3 i hoveduddannelsen fungerer Svendborg som en enhed. Sengeafsnit: Afdelingen råder over 64 egne senge i Odense. Afdelingen har desuden råderet over 7 senge på børnekirurgisk afsnit (OH7) samt 6 senge i Rygcentret der drives i fællesskab med Neurokirurgisk afd. U. De enkelte afsnits beliggenhed og funktion: I Odense: CAP NORD (ca 8 senge) Er et akut observations- og visitationsafsnit beliggende i FAM skadestuen/modtagelsen. Her kan patienterne ligge i op til to døgn. O2: (21 senge): Er beliggende på højhusets 12. etage, her ligger hånd- og traumepatienter. O3: (20 senge på hverdage og 16 senge i week-ends): Er beliggende i bygning 4. Her ligger hofte- og knæalloplastik patienter og elektive skulderpatienter. O4: (20 senge): Er beliggende på højhusets 9. etage, her ligger infektions-, amputations-, tumor- og rekonstruktionspatienter sammen med fod/ankel patienter. OH7: (7 på hverdage, 5 senge i week-ends): Er beliggende i børneafdelingen, her ligger børn til og med 15. år. Rygcenteret (6 senge) Operationsafsnit: I Odense: Afdelingens operationsafdeling på 1. sal i højhuset har ugentligt 25 anæstesibetjente operationslejer i dagtiden samt 20 operationsstuer i stueetagen hvoraf 19 er anæstesibetjente. I Svendborg: Operationsafdelingen er her tilknyttet den anæstesiologiske afdeling og ortopædkirurgisk afdeling råder over flere operationsstuer. I Nyborg: Afd. O råder over 8 anæstesibetjente lejer pr. uge.

6 6 Ambulatoriefunktioner: I Odense: Ambulatoriefunktionen foregår hovedsageligt i ortopædkirurgisk ambulatorium beliggende i stueetagen i højhuset, her rådes over 14 konsultationsrum og et gipse- rum. Desuden er der dagligt 4 ambulatoriestuer på patienthotellet. Dagklinik: Odense: Er beliggende i ambulatoriet. Her rådes over senge og hvilestole til håndtering (klargøring og opvågning) af dagkirurgiske patienter. Nyborg: Alle operationer foregår i dagkirurgisk regi. Afdelingsledelse: Afdelingsledelsen består af ledende overlæge Niels Dieter Röck og oversygeplejerske Marianne Lundegaard. Afdelingens lægelige funktioner/sektorer: Alle læger er knyttet til en sektor (et subspeciale), men skal også deltage i fællesfunktioner (vagtog akutfunktioner). Sektioneringen er til dels gennemført i sengeafsnit og sekretariater. Gennem etableringen af sektioner tilstræbes det at give den enkelte patient og personalet større kontinuitet i behandlingsforløbet, at øge behandlingskvaliteten samt at sikre at den enkelte læge har et veldefineret tilhørsforhold i afdelingen. Den aktuelle sektoropdeling og tilknyttede overlæger (pr. 1/8-2012): Ledende overlæge: Overlæge Niels Dieter Röck, MPM (O og M) Håndsektor Overlæge Tune Ipsen (matrikelansvarlig i Odense og specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Anders Lorentsen (Uddannelsesansvarlig overlæge i Odense) (O) Overlæge, phd Hans Tromborg (O) Overlæge Søren Larsen (O) Overlæge Jerzy Staisny Rygsektor Overlæge, phd Stig M. Jespersen (specialeansvarlig overlæge) (O) Sektor for infektions-, tumor- amputations- og rekonstruktionskirurgi (ITAR): Overlæge phd Ole Skov (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Lars Schjøtz (O)

7 7 Fod-/ankelsektor: Overlæge Johnny Frøkjær (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Palle Bo (O) Overlæge Niels Herold (O) Overlæge Jens Wester (O) Sektor for børneortopædi (incl børnetraumatologi): Overlæge Niels Wisbech Pedersen (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Keld Daubjerg (O) Overlæge Bjarne Lundgaard (O) Overlæge Vilhelm Engell (O) Hofte- og knæ sektor (alloplastikker): Professor overlæge dr. med. Søren Overgaard (forskningsleder) (O) Overlæge Ole Ovesen (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Claus Emmeluth (O) Overlæge Hans Christian Kærlev (O) Overlæge Anders Lamberg (O) Traumesektor og skadestuen: Overlæge Morten Schultz Larsen (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Carsten Fladmose Madsen (O) Overlæge Michael Brix (O) Knæ- og skulder/albue sektor: (incl. Idrætsmedicin): Overlæge Søren Skydt Kristensen (specialeansvarlig overlæge) (O) Overlæge Ejnar Kuur (matrikelansvarlig overlæge) (O) Overlæge Lars Henrik Frich (O) Overlæge Lars Binderup Larsen (O) Overlæge Niels HM Mortensen (O) Overlæge Peter Gaster (O) UAG og såkaldt fynsdækkende initiativer Overlæge lic.med. Jens Lauritsen (O) Konferencer: I Odense: Mødetiden for læger er kl (omklædt). Morgenkonference afholdes kl i afd. O s konferencelokale (formålet med at konference først starter 8.05 er at der dermed er tid til at hilse på operationspatienter før morgenkonferencen). Morgenkonference afholdes kl i afd. O s konferencelokale. Onsdag dog kl pga. fælles undervisning/møde for alle læger fra 8.00 til 8.50.

8 8 Konferencen er tværfaglig, med deltagelse af alle tilstedeværende læger og ledende sygeplejersker (repræsentation fra alle afsnit). Ved konferencen gennemgår den afgående vagthavende det forløbne døgns vigtigste akutte indlæggelser og specielle begivenheder. Herefter drøftes dagens aktiviteter og det planlagte operationsprogram samt kapaciteten, hvorefter der kan gives korte meddelelser. Alle dage undtagen onsdag er der et kort indlæg fra sektorerne kaldet tre minutter. Fordeling af 3 minutter : Lige uger Ulige uger Mandag Hofte/knæ Skulder/albue knæ Tirsdag Ryg Børn Onsdag Fælles møde Fælles møde Torsdag ITAR Fod/ankel Hånd Fredag Traume Afdelingsledelsen Almen røntgenkonference kl (alle de læger der har mulighed herfor forventes at deltage). Håndkirurgisk røntgenkonference kl (afgående skadevagt samt de reservelæger der skal være i skadeambulatoriet deltager). Skaderøntgenkonference kl (bagvagten sammen med afgående skadevagt). Håndkirurgisk ergoterapikonference tirsdag og torsdag kl Tumorkonference tirsdag kl torsdage kl Alle der har mulighed for at deltage i (de ikke obligatoriske) konferencer er velkomne ved disse. Videokonferencer: På grund af opdeling i tre matrikler Odense, Svendborg og Nyborg har afdelingen videokonferenceudstyr. Dette anvendes dels ved morgenkonferencerne dels ved mødeaktivitet. Mødestruktur: Der afholdes løbende ledergruppemøder i forskellige fora, overlægemøder, afdelingssygeplejerskemøder og samarbejdsudvalgsmøder. Den 1. onsdag i hver måned er morgenmødet såkaldt administrativ konference ved ledende overlæge. Den 4. onsdag i hver semestermåned er der forskningsmøde, om eftermiddagen ved forskningslederen.

9 Vagtforhold: 9 I dagtiden er der 2 læge tilknyttet FAM/skadestuen og 1 tilknyttet operationsgangen (mellemvagt). Desuden er der 1 bagvagt (speciallæge). I vagttiden er der i bundet vagt 1-2 læger tilknyttet FAM/skadestuen og 1 tilknyttet operationsafdelingen og sengeafsnittene (mellemvagt) samt 1 bagvagt. Alle med tilstedeværelsesvagt. Med henblik på varetagelse af landsfunktionen i replantationskirurgi er der en speciel håndvagt bestående af speciallæger (tilkaldevagt fra bolig). Med henblik på varetagelse af specialfunktionen i rygkirurgi er der en rygberedskabsvagt. Med henblik på varetagelse af traumecenterfunktionen indgår bagvagten i hele døgnet i det såkaldte traumeteam, der tilkaldes til FAM ved melding om svært- eller multitraumatiserede patienter (se særskilt traumemanual). Desuden råder afdelingen over en traumebagbagvagt (beredskabsvagtlag), som understøtter traumefunktionens kvalitet. Vagtplanerne udarbejdes i henhold til rammeplaner samt af de enkelte sektorer. Forvagten i afd. U har tilkaldevagt. I hyperakutte situationer er afd. O s vagthold forpligtet til at dække forvagtfunktionen i afd. U indtil U s eget vagthold kan møde frem (senest efter en ½ time). Vagtholdene har en kollektiv forpligtelse overfor opgaverne, bagvagten forventes derfor at have det samlede overblik over behovet for lægelige ressourcer i vagttiden. Alle afdelingens læger indgår i det såkaldte civile beredskab i katastrofesituationer. Derfor skal afdelingen have kendskab til privat adresse og telefonnumre. Uddannelsesforhold: For alle uddannelsessøgende læger foreligger der et uddannelsesprogram. Endvidere har hver uddannelsessøgende en hovedvejleder, med denne afholdes uddannelsessamtaler og udfærdiges en uddannelsesplan. Overlæge Anders Lorentsen samt Michael Brix er uddannelsesansvarlige overlæger. Desuden er der en uddannelseskoordinerende yngre læge. Forskningansvarlig og muligheder: Forskningsansvarlig overlæge er professor dr. med. Søren Overgaard. Igangsættelse af projekter sker i henhold til særskilt manual vedrørende forskningsaktivitet. SO støttes i denne aktivitet af et forskningsudvalg bestående af: Professor, overlæge Søren Overgaard Ledende overlæge Niels Dieter Röck Overlæge Lars Henrik Frich Overlæge Jens Lauritsen Oversygeplejerske Marianne Lundegaard Udviklingssygeplejerske Charlotte Myhre En PhD studerende Afdelingsledelsen skal godkende alle forskningsprojekter (før de iværksættes) og holdes orienteret om publikations- og foredragsvirksomhed.

10 10 Afdelingen råder over faciliteter til knogle/led laboratorium. røntgenstereoanalyser og ganganalyse samt et Desuden er Ulykkes Analyse Gruppen en del af afdelingen. UAG er principielt fynsdækkende og er registerbestyrer for afdelingens større kliniske databaser. Der er tale om en stabsfunktion ledet af afdelingsledelsen. UAG råder over personale der kan være behjælpelig med dataudtræk. Kursus- og mødeaktivitet: Der skal ansøges om tjenestefrihed på specielle skemaer. Dette skal gøres i god tid og senest seks uger før d. 1. i måneden hvor kurset foregår. Forinden ansøgning sendes til afdelingsledelsen, skal den påtegnes af funktionslederen i den respektive sektor. Afdelingen lægger stor vægt på at lægerne i afdelingen er aktive, hvorfor der kan forventes bevilget tjenestefrihed til obligatoriske kurser og til aktiviteter hvori man er aktiv. Midlerne til understøttelse af møde- og kursusaktivitet herudover er begrænsede. Generelt lettes sagsbehandlingen hvis der før ansøgning udarbejdes et så præcist som muligt budget og desuden vedlægges oplysninger om karakteren af arrangementet. Kliniske registre: Afdelingen er ansvarlig for tre større registre: Skadestueregistret Hoftefrakturregistret (begge fynsdækkende) Multitraumeregistret (OUH dækkende). Der er i tidens løb afsat ressourcer til disse funktioner, som alle medarbejdere forventes at støtte op omkring, i forbindelse med indsamling af data. Samtidig sker der indberetning til en række andre landsdækkende registre (f.eks.hofte- og knæalloplastik registrene). Vedrørende epikriser, kodning og DRG: Epikriser er et nødvendigt og meget nyttigt kommunikationsinstrument mellem afdelingen og henvisende læger. Samtidigt færdigregistreres patientforløbene i forbindelse med epikriseafsendelsen, hvorved epikrisen også får karakter af regning og grundlag for al aktivitetsregistrering. Det er derfor særdeles vigtigt at epikriserne afvikles hurtigt. Epikrisen skal være afsendt senest 3. dag efter udskrivelse. De dikteres af den udskrivende læge i umiddelbar sammenhæng med udskrivelsen. Kodning sker efter hvert ambulant besøg, efter alle større procedurer/operationer, samt ved udskrivelse. Kodningen skal være naturlig, dækkende og ikke spekulativ, og skal afspejle patientens lidelse og den behandling der er foretaget. Normalt vil den primære diagnose være relateret til en ortopædkirurgisk lidelse, men det er også vigtig at kode relevante bidiagnoser. Vedrørende operationer kodes det mest vidtgående indgreb først.

11 3. Introduktion til uddannelsesforløbet 11 Du vil 1 måned inden din start på afdelingen modtage dit vagtskema for den første måned. Desuden får du tilsendt introduktionspapirer samt et program for introduktionen i afdelingen. Den første dag møder du i Afdeling O s konferencerum kl og vil blive introduceret. Du vil blive vist rundt på afdelingen og informeret om de mange praktiske ting, så som omklædningsrum, nøgler, arbejdstidsplaner, fysiske rammer m.m. der fremgår af det tilsendte tjek skema. De første 2 uger er afsat til introduktionsundervisning samt introduktion til dine forskellige funktioner på afdelingen inkl. følgevagter. Hvis det er din første ansættelse på OUH, skal du deltage i hospitalets fælles introduktion der omfatter brandøvelser m.m. Hvis du ikke kender til den elektroniske patient journal COSMIC skal du tidligt i ansættelsen på kursus i brug af systemet. Sekretær Lisbeth Bro kan oplyse dig om datoerne. Funktionslederen i den sektor du er tilknyttet, vil normalt være underrettet om det; men check lige arbejdsplanlægningen. Du vil under din ansættelse på afdelingen være placeret i for- eller mellemvagten med vagter dels i Fælles Akut Modtagelsen dels på operationsgangen. Når du ikke har vagt er du tilknyttet en af afdelingens sektorer og hjælper med til operationer, stuegang og ambulatorier. Efter du har lært afdelingen at kende kommer du hurtigt til at arbejde selvstændigt. Der vil dog altid være mulighed for direkte supervision eller mulighed for at rådføre sig hos ældre kollega. Som afgående nattevagt deltager du i håndrøntgenskadekonference mellem , og skaderøntgenkonference , hvor alle billeder fra det foregående døgn gennemgås. Efter du er introduceret til ambulatoriet kommer du ligeledes til at arbejde selvstændigt men med mulighed for at få råd hos ældre kollegaer. På operationsgangen assisterer du til/udfører diverse operationer og skal under din ansættelse opnå kompetencer som anført i logbogen (findes i porteføljen på DOS hjemmeside) Endvidere deltager du i stuegang på den sektor du er tilknyttet. Vi glæder os til at se dig på afdelingen, og er sikker på du vil kunne tilegne dig nogle gode færdigheder under dit ophold. Det er dog vigtigt, at du selv viser initiativ og nysgerrighed og spørgelyst; hele tiden med det mål for øje at du når at tilegne dig de krævede kompetencer som fremgår af din logbog.

12 12 4. Præsentation af kompetenceudvikling De kompetencer som skal erhverves i løbet af den 1-årige ansættelse i introduktionsstilling i ortopædisk kirurgi på Odense Universitetshospital - er på forhånd defineret i målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i ortopædkirurgi - og præsenteres her i skematisk form med de kompetencer - eller "mål", der skal erhverves i løbet af ansættelsen på afdelingen. De forskellige kompetencer er grupperede i forhold til de af Sundhedsstyrelsen definerede 7 lægeroller. 4.1 Mål for introduktionsuddannelsen Formålet med introduktionsuddannelsen er at bibringe den uddannelsessøgende en generel indføring i faget ortopædisk kirurgi, samt at sikre, at der opnås tilstrækkelige kliniske, praktiske, teoretiske og videnskabelige kvalifikationer til at lægen kan kvalificere sig til hoveduddannelsen. Herudover lægges vægt på at den uddannelsessøgende udvikles indenfor alle 7 lægeroller. Det forventes, at den uddannelsessøgende ved udgangen af introduktionsuddannelsen, udover at få godkendt at kompetencerne er erhvervet, mindst har gennemført de antal procedurer, der fremgår af Bilag 2. Teoretisk viden Tilegnelsen af den teoretiske viden i introduktionsuddannelsen foregår ved møder, konferencer, formaliseret undervisning, deltagelse i kurser og kongresser og ved selvstudier af relevante tidsskrifter, faglitteratur og IT baseret materiale inklusiv www. Referenceliste, der forventes bekendt og brugt i introduktionsuddannelsen, fremgår af bilag1.

13 Medicinsk ekspert Generelt Mål Hvornår i forløb Læringsstrategi Evalueringsmetode 1 Skal kunne aseptisk procedure, operations-afdækning, bandagerings- og sutur-teknik, eks. ved knæartroskopi og hofteosteosyntese Klinisk arbejde på FAM og OP, færdig-hedslab. 2 Behandling af akutte sår Klinisk arbejde på FAM og i ambulatoriet 3 Skal kunne redegøre for indikationer for billeddiagnostik: Rtg. CT, UL og MR 4 Redegøre for hyppigste postoperative komplikationer og iværksætte udredning og behandling a. infektion i sår b. DVT c. kompartmentsyndrom d. blødning/shock/sepsis e. pareser Sidst røntgenkonferencer, kursus, selvstudier Midt Klinisk arbejde stuegang, ambulatorie kursus, selvstudier Struktureret klinisk observation. K1, K4 Struktureret gennemgang af patienter og skadejournaler K7 Struktureret patientgennemgang K7 Struktureret patientgennemgang K7 5 Skal kunne vurdere præoperative parakliniske undersøgelser med henblik på anæstesiologisk tilsyn Sidst Klinisk arbejde FAM samt ambulatorium, kursus, selvstudier Struktureret patientgennemgang K7 6. Skal kunne aspekter af smertebehandling Sidst selvstudie K Traumatologi Mål Hvornår i forløb Læringsstrategi Evalueringsmetode 1 Alment: Skal kunne modtage og indlede primær behandling af den tilskadekomne patient, redegøre for primær og sekundær gennemgang, GCS score Klinisk arbejde FAM og stuegang, færdighedslab., kursus, selvstudier Struktureret klinisk observation K3 2 Skal kunne diagnosticere, primært behandle og visitere: Distorsioner. Ligamentskader: MCL, ACL, ulnar collateral ligament, ankel. Klinisk arbejde - FAM og ambulatorium, kursus, selvstudier, konference Struktureret patientgennemgang med fokus på behandlings strategier. K5, K7

14 14 Luksationer: Skulder, AC-led, albue, fingerled, patella. 3 Skal kunne diagnosticere og behandle patienter med hoftenære femurfrakturer, f.eks. : a. collum femoris fraktur garden1+2 b. pertrokantær fraktur, stabile typer til DHS c. osteosyntese af min. 5 hoftenære frakturer, midt Klinisk arbejde FAM og OP, kursus, selvstudier, konference Struktureret klinisk observation. K1,K8 4 Skal kunne redegøre for diagnostik og behandlings strategi for de hyppigst forekomne frakturer. a. collum chirurgicum fraktur b. antebrachium fraktur c. Colles fraktur d. os scaphoideum fraktur e. kompressionsfraktur. ryg f. hoftenær fraktur. g. malleol fraktur. h. olecranon fraktur i. clavikel fraktur j. finger fraktur Sidst Klinisk arbejde FAM, ambulatorium og OP, kursus, selvstudier, konference Gennemgang af rtg.billeder. (gennemgang af vagtdøgnets optagelser mhp læring og kvalitetskontrol) Dialog over logbogsoptegnelser K2, K7 5 Skal kunne foretage konservativ behandling og lukket reponering af distal antebrachium fraktur (inkl. Colles) Klinisk arbejde FAM selvstudier Struktureret klinisk observation. K2 6 Skal kunne diagnosticere muskel-, sene-, kar- og nervelæsioner a. differentialdiagnostik hos skadestuept. og redegørelse med baggrund i anatomisk gennemgang. b. ex: extensor og flexorsenelæsion fingre, rotatorcuff og akilles sener, a. radialis, n. ulnaris/n. peroneus og følger efter luxationer. Klinisk arbejde FAM, ambulatorium, kursus, selvstudier Struktureret patientgennemgang K7 7 Skal kunne modtage og iværksætte primær behandling og udredning af multitraumatiseret eller svært tilskadekommet patient (herunder patient med kranietraume) færdighedslaboratorium, kursus, selvstudier Struktureret patientgennemgang K3,K Infektionslidelser og andre

15 Mål 1 Skal kunne diagnosticere de hyppigste ledinfektioner herunder kunne foretage ledpunktur a. ex: knæled (punktur, behandlingsstrategi, visitation) Hvornår i forløb 15 Læringsstrategi Midt Klinisk arbejde FAM, ambulatorium og OP, kursus, selvstudier Evalueringsmetode Struktureret klinisk observation.. Dialog over logbogsoptegnelser. K4 2 Skal kunne diagnosticere infektioner i bløddele og behandle subkutan absces, diskutere anvendelse af UL, CT, RTG., Midt selvstudier Dialog over logbogsoptegnelser. Gennemgang af skadesjournaler. K7 3 Skal kunne diagnosticere de hyppigste, ikke-traumatisk betingede lidelser i bevægeapparatet: Bursit, traktionstendinit, akut nervekompression og ekstremitets iskæmi Sidst kursus, selvstudier Dialog over logbogsoptegnelser. K7 4 Skal kunne foretage diagnostisk del af knæledsartroskopi under supervision. Sidst kursus, selvstudier Struktureret klinisk observation K4, K8

16 4.3 Kommunikator God patient-kommunikation medfører tilfredse patienter med god kompliance og kan have afgørende indflydelse på udfaldet af patientbehandlingen. 16 Mål 1 Skal kunne etablere kontakt og kommunikere med patient og pårørende på et niveau og i en detaljeringsgrad som er tilpasset den enkelte patient Hvornå r i forløb, Midt Læringsstrategi tværfagligt Evalueringsmet ode 360 graders evaluering K6 2 Skal kunne informere patienter og pårørende om behandlings-procedurer vedrørende forventelig effekt, forløb, mulige bivirkninger/komplikationer/, Midt, tværfagligt stuegang 360 graders evaluering K6 3 Skal kunne informere pårørende om dødsfald, herunder regler for obduktion og om mulighed for organdonation, Midt tværfagligt. Undervisning ved patologisk afd. 360 graders evaluering K6 4 Skal kunne etablere kontakt med kolleger, andet sundhedspersonale og øvrige samarbejdspartnere herunder kommunikation i team afdelingsog tværfaglig konference, 360 graders evaluering. K1, K6, K8 5 Skal kunne undervise og vejlede kolleger, andre personalegrupper og medicin-studerende 6 Skal kunne fremlægge case, instruks el. lign., samt kunne afrapportere sufficient efter vagt Midt Sidst Midt Mundtlig præsentation, morgenkonference, tutorfunktion, vejlederkursus, onsdagsmøder Mundtlig præsentation, konference 360 graders evaluering K6 Rapport over patientforløb K7 7 Skal kunne demonstrere entydig journalføring og fyldestgørende epikrise Midt afdeling K6+K7

17 Samarbejder Mål 1 Skal kunne samarbejde med patient med henblik på udfærdigelse og effektuering af behandlings- og optræningsplaner Hvornår i forløb Midt Læringsstrategi stuegang, og klinisk arbejde Evalueringsmetode Dialog over logbogsoptegnelser 360 gr. K6 2 Skal kunne samarbejde med kolleger og andet sundhedspersonale/praktiserende læger med henblik på udfærdigelse og effektuering af behandlingsplaner Midt stuegang, og klinisk arbejde Dialog over logbogsoptegnelser 360 gr. K6 4.5 Leder og administrator Mål 1 Skal kunne prioritere egen tid og egne ressourcer Hvornår i forløb Midt Læringsstrategi tværfagligt kursus Evalueringsmetode Godkendt kursus, dialog over logbog, 360 graders evaluering K6 2 Skal kunne varetage lederrollen i mindre behandlingsteams i skadestuen og på operationsgangen Midt tværfagligt kursus Godkendt kursus, 360 graders evaluering K1,K8,K6 3 Skal kunne prioritere og administrere egen uddannelse Tværfagligt kursus Godkendt kursus, dialog over logbog 4 Skal kunne udfærdige attester Simple forsikrings, sociale og politiattester selvstudier Kursus Dialog over logbogsoptegnelser Gennemgang af attester 5 Skal kunne redegøre for sundhedsvæsenets opbygning, det regionale politiske system, økonomiske styringsforhold og forvaltningsmæssige og organisatorisk forhold. Sidst Kursus i ledelse, administration og samarbejde Godkendt kursus

18 18 Sundhedsfremmer Mål 1 Skal kunne oplyse om profylakse i forhold til arbejds- og fritidsulykker 2 Skal kunne informere om profylaktiske tiltag (rygeophør, alkohol, osteoporose mm) Hvornår i forløb Læringsstrategi Evalueringsmetode selvstudier Dialog over logbogsoptegnelser, Struktureret patientgennemgang K7 selvstudier K7 3 Skal kunne oplyse om risikofaktorer for komplikation ved operation, herunder infektion, blødning Kar/nerveskader, og deres relevans samt hyppighed Midt selvstudier, kursus Struktureret patientgennemgang K7 4.7 Akademiker Mål 1 Ved selvstudier kunne erhverve seneste faglig viden, søge i databaser (PubMed) Hvornår i forløb Læringsstrategi Evalueringsmetode Kursus selvstudier Dialog over logbog og patientforløb 2 Skal under supervision kunne formulere videnskabelig baseret hypotese og udarbejde projektprotokol og evt. gennemføre videnskabeligt studie Sidst Veldefineret opgave (fx ud fra journalgennemgang) Gennemgang af artikel Kollegial bedømmelse, vurdering af gennemført opgave, journal audit 3 Skal kunne erkende kliniske problemstillinger og foreslå løsning herpå vedr. emner i målbeskrivelsen Midt selvstudier, Dialog over logbogsoptegnelser 4 Skal kunne varetage uddannelsesfunktion overfor kolleger, andre faggrupper og patienter Sidst Kursus, selvstudier, tutorfunktion Dialog over logbogsoptegnelser, 360 graders evaluering K6

19 Professionel Mål Hvornår i forløb Læringsstrategi Evalueringsmetode 1 Skal kunne etablere, fastholde og afslutte en professionel relation til patienter og pårørende selvstudier 360 graders evaluering. K6 2 Skal kunne praktisere lægelig adfærd i overensstemmelse med lægelovens faglige og etiske regelsæt selvstudier 360 graders evaluering. K6 3 Skal kunne udvise medicinsk ekspertise og omhu i medikolegale sager selvstudier 360 graders evaluering. K6 Gennemgang af evt. klagersager/procedure ved disse med vejleder 4 Skal kunne erkende egne personlige, faglige og etiske grænser Klinisk arbejde 360 graders evaluering. K6 Hvert enkelt af kompetencerne skal evalueres for sig - og en tilfredsstillende evaluering attesteres i den uddannelsessøgendes logbog. I logbogen kan den uddannelsessøgende i øvrigt også løbende følge sin egen kompetenceudvikling. Hvert mål skal attesteres af den ansvarlige tutorlæge - eller af en anden speciallæge i det relevante speciale / praksis. Attestering/underskrift skal være læselig og stemplet således det er muligt at finde frem til den læge der har underskrevet kompetencen.

20 5. Teoretisk uddannelse 5.1 Specialespecifikke kurser 20 Region Syd afholder over de 2 semestre ca. 6 fælleskurser for regionens introduktionslæger i ortopædkirurgi. Programmet kan ses på Region Syds hjemmeside samt i folder udgivet af Regionen. Kurserne omhandler specifikke ortopædkirurgiske problemstillinger f.eks. Håndkirurgi, Infektioner og Amputationer m.m. Du forventes at deltage i disse og afdelingen yder fri med løn, - du skal selv sørge for at ansøge om dette. 5.2 Tværfaglige kurser De tværfaglige kurser har til formål at understøtte den uddannelsessøgendes muligheder for at erhverve sig den nødvendige minimumskompetence inden for de nævnte områder, hvilket kan finde sted, hvis den teoretiske uddannelse knyttes sammen med den kliniske hverdag. Derfor lægges stor vægt på, at den teoretiske uddannelse integreres i og gennemgås sideløbende med den kliniske uddannelse. Det overordnede ansvar for de tværfaglige teoretiske kurser, vil ligge hos Sundhedsstyrelsen, mens de tre regioner hver har ansvaret for den praktiske tilrettelæggelse og gennemførelse af kurserne. Med hensyn til de tværfaglige kurser under uddannelsen henvises til målbeskrivelsen. Under ansættelsen i introduktionsstilling gennemføres kursus i Vejledning, som arrangeres af Region syd. Se: under kurser. 6. Læringsstrategier: De læringsstrategier som vil blive anvendt relaterer sig til klinisk arbejde, selvstudier, deltagelse i konferencer og kurser som anbefalet i målbeskrivelsen for speciallægeuddannelse i ortopædisk kirurgi. 7. Evalueringsstrategier: Metoder til evaluering af den uddannelsessøgende er anbefalet og mere udførligt beskrevet i målbeskrivelsen for speciallægeuddannelsen i ortopædisk kirurgi. Struktureret observation og tilbagemelding er den evalueringsmetode, som mesterlæren naturligt benytter, og denne metode kaldes i målbeskrivelsen for skb (struktureret kollegial bedømmelse). Den tætte supervision under introduktionsuddannelsen gør skb til en velegnet metode, idet man umiddelbart får vurdering af en arbejdsprocedure og samtidig anvisning til, hvordan evt. fejl og mangler kan rettes. De øvrige evalueringsmetoder, som vil blive anvendt, relaterer sig til dialog med vejleder over logbogsoptegnelser og gennemgang af kompetencekort med vejledere. De kompetencekort, som skal godkendes under introduktionsuddannelsen findes som en del af logbogen. Desuden skal der i forløbet gennemføres 360 graders evaluering samt mindst 10 vurderinger af operativ teknik (Bilag 3, = kompetencekort 8). Vurderingsskema til sidstnævnte findes på op i dikterrummene, på lægegangen ved udd.opslagstavlen samt i logbogen. Efter ca. ½ år kan der afholdes en samtale med vejleder, uddannelsesansvarlige overlæge samt administrerende overlæge som skal resultere i en udtalelse om de opnåede kompetencer m.v. er tilstrækkelige til at hoveduddannelsesstilling kan søges før introstillingen er gennemført.

21 21 8. Evaluering af den lægelige videreuddannelse / uddannelsesstederne Evaluering af uddannelsesstedet bør foregå løbende i forbindelse med vejledersamtaler, hvor det bør være et fast punkt. Ved afslutning af hver fase i uddannelsen skal der foretages evaluering på den regionale hjemmeside Alle læger i uddannelsesstilling får tilsendt brugernavn samt adgangskode fra regionen i starten af forløbet. Har du ikke modtaget adgangskode skal du kontakte regionen se: evaluer.dk Inspektorordningen som kører under Sundhedsstyrelsen er en obligatorisk ordning til kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af den lægelige videreuddannelse på uddannelsesafdelingerne på landets sygehuse. Der er udvalgt ortopædkirurgiske inspektorer i de 3 uddannelsesregioner. Inspektorbesøget foregår mindst hvert 4. år, ved at mindst 2 inspektorer aflægger besøg på en uddannelsesafdeling. Forud for besøget udfærdiger afdelingen en selvevalueringsrapport. Med udgangspunkt i selvevalueringsrapporten og semistrukturerede interview med relevante personalegrupper udfærdiges en inspektorrapport med forslag til indsatsområder. Indsatsområderne er inspektorernes løsningsforslag til udvikling og forbedring af uddannelsesforhold m.v. Se i øvrigt Vejledning for inspektorordingen 2007 på

22 22 9. Vejledning i den lægelige videreuddannelse Under speciallægeuddannelsen er ansvaret for vejlederfunktionen delt ud til uddannelsesansvarlige overlæge, hovedvejleder og daglige kliniske vejledere. Vejledersamtalen: Den overordnede vejledning finder sted i forbindelse med vejledersamtalerne mellem uddannelsessøgende læge og hovedvejlederen. Inden for de første 2 uger af hver ansættelse skal der holdes en introduktionssamtale hvor der ud fra uddannelsessøgende læges erfaring og logbog samt uddannelsesprogram skal laves en uddannelsesplan. Under ansættelsen skal der løbende holdes justeringssamtaler hvor det kontrolleres om de i uddannelsesplanen aftalte kompetencer er opnået. Er der behov for justering af planen gøres dette. Det anbefales at afholde justeringssamtale ca. hver 3. måned for at sikre en passende kontinuitet i forløbet. Ved slutevalueringssamtalen gennemgås logbog og uddannelsesplan for at sikre at de nødvendige kompetencer er opnået og underskrevet. Det anbefales at slutevalueringssamtalen afholdes ca. 1 måned før afslutningen så det er muligt at få udfyldt evt. manglende kompetencer. Ved hver samtale laves der et referat som underskrives af både vejleder og uddannelsessøgende læge. Kopi heraf afleveres til uddannelsesansvarlige overlæge Ansvarsfordeling: Uddannelsesansvarlig overlæge Overordnet sikre læringsmiljøet i afdelingen. Sikre at der forefindes uddannelsesprogrammer for afdelingens typer af udd.stillinger. Sikre at der bliver udarbejdet en uddannelsesplan for den uddannelsessøgende. Planlægge evt.fokuserede ophold og sikre gennemførsel af dem. Sikre videreførelse af den udd.mæssige status ved skift af hovedvejledere i forløbet. Planlægge og sikre program for introduktion i afdelingen. Sikre at enhver uddannelsessøgende tildeles en hovedvejleder. Engagere og instruere daglige kliniske vejledere. Sikre hovedvejleders og daglige kliniske vejleders arbejdsopgaver ved den ledende overlæge. Deltage i håndteringen af uhensigtsmæssige uddannelsesforløb. Sikre at opnåede kompetencer bliver attesteret. Sikre at evaluering af uddannelsen udføres. Give afdelingen feedback på uddannelsen, iværksætte og gennemføre kvalitetsudviklingsarbejde. Hovedvejleder Hovedvejlederen har en helt central rolle og pålægges ansvar for den praktiske gennemførsel af en eller flere uddannelsessøgendes forløb i afdelingen. Arbejdsopgaverne: Sætte sig grundigt ind i uddannelsesprogrammet for det gældende uddannelsesforløb. Udarbejde en uddannelsesplan sammen med den uddannelsessøgende for uddannelsesforløbet i afdelingen. Sikre at uddannelsesplanen bliver gennemført. Sikre løbende justering af uddannelsesplanen. Informere daglige kliniske vejledere om uddannelsesplanen. Være ansvarlig for at introduktionsprogrammet bliver gennemført. Anvende pædagogiske redskaber sammen med den uddannelsessøgende, fx ugentlige/månedlige, læringskontrakter. Evt. uddelegeres opgaven. Yde daglig klinisk vejledning og give feedback.

23 23 Gennemføre fortløbende vejledersamtaler. Inddrage den uddannelsesansvarlige overlæge i uhensigtsmæssige uddannelsesforløb. Evaluere enkelte kompetencer. Attestere at de til uddannelsesforløbet svarende kompetencer er opnået. Daglig klinisk vejleder I den daglige arbejdssituation har hver ansat læge et ansvar som vejleder. Den daglige kliniske vejleder som er senior i forhold til uddannelsessøgende læge kan evaluere og attestere opnåelsen af kompetencer for de uddannelsessøgende læger. Arbejdsopgaverne: Holde sig orienteret om uddannelsesplaner for afdelingens uddannelsessøgende læger. Deltage i gennemførsel af introduktionsprogrammet. Yde daglig klinisk vejledning og give feedback. Evaluere, enkelte kompetencer eller delkompetencer og rapportere til hovedvejleder.

24 Bilag 1. Reference liste Anbefalet litteratur og hjemmesider ortopædiske I- og H- læger Nedenstående referenceliste forventes bekendt og brugt i introduktionsuddannelsen: Ortopædisk Kirurgi (FADL s forlag. Editor: Otto Sneppen, Cody Bünger, Ivan Hvid) o En rigtig god basis bog, specielt for I-læger, som på dansk fint beskriver såvel undersøgelses-teknikker som generelle og specifikke ortopædiske lidelser. o Surgical Exposures in Orthopaedics. (Lippincott Williams and Wilkins. Editor: Stanley Hoppenfeld, Piet deboer). o Et sublimt opslagsværk, som bør være tilgængelig på alle afdelinger. Beskriver deltaljeret og flot illustreret de kirurgiske adgange. o Campbell s Operative Orthopaedics. (Mosby. Editor: S. Terry Canale) o Opslagsværk, som dækker ortopædkirurgien bredt. 24 Rockwood and Green s Fractures in Adults (Lippincott Williams and Wilkins. Editor: Bucholz, Heckman, Court-Brown) o Opslagsværk, som dækker fraktur behandling systematisk og detaljeret Rockwood and Wilkin s Fractures In Children (Lippincott Williams and Wilkins. Editor: Beaty, Kasser) o Opslagsværk, som dækker børne-frakturer behandling systematisk og detaljeret Handkirurgi en introduktion, Göran Lundborg, Studenterlitteratur, Lund ATLS student course manual. o ATLS bogen, som anvendes på ATLS kursus. Bogen gives i forbindelse med ATLS kurset, men kan formentlig lånes af læger på afdelingen, som allerede har været på kursus. Den seneste version (8. edition) er rigt illustreret og let-læselig. Bogen fokuserer på initielle traume-modtagelse og kendskab til indholdet vil lette kommunikationen med øvrige deltagere i traume-modtagelse. Hjemmesider. o Hjemmeside for Dansk Ortopædisk Selskab, hvor man bl.a. finder nyt om kurser og kongresser. Uddannelses-udvalgets nyttige information om kvalifikation til hoveduddannelse, log-bøger, operationslister etc. links til de forskellige sub-specialer under DOS de danske reference-programmer (Colles-fraktur, hoftenær fraktur, total hofte-alloplastik) o Hjemmeside for Dansk Ortopædisk Traumeselskab. Under undervisning kan findes tidligere DOT mini-symposier med nyttige tips and tricks omkring bl.a. marvsømning, ankel-frakturer etc. o Under education findes: AO Surgery Reference: meget illustrativ og brugbar guide for frakturer med indikationer for operation, kirurgiske adgange, lejring, osteosyntese guides, etc. e-learning modul: her kan man lære om generelle principper for de forskellige osteosyntesetyper (skinner, skruer, marvsøm, extern fixation) AO Video. Se osteosynteseteknikkerne på video inden operation

25 25 AO Traumaline. Gennemlæst litteratur inden for de forskellige fraktur typer med beskrivelse af evidens-niveau for de forskellige behandlinger. o Brochurer, som PDF-filer, for implantater der anvendes i forbindelse med osteosynteser i Danmark

26 Bilag 2 ( Kompetencekort 8) 26 Vurderingsskala til bedømmelse af kirurgisk færdighed Skalaen kan anvendes ved forskellige indgreb, på forskellige uddannelsesniveauer og inden for samme indgreb over tid til dokumentation for progression i tekniske færdigheder. Reference: Reznik R et al.: Testing technical skills via an innovative Bench Station examination. Am J Surg 1997; 173: Uddannelsessøgende læges navn Dato.., Odense Universitetshospital, afdeling O Operation Kode Supervisor/evaluerende læge Cirkuler det tal, der svarer til den uddannelsessøgende læges udførelse inden for hver kategori. Uden at tage hensyn til lægens uddannelsesniveau Respekt for vævsstrukturer 1 Hyppig og unødvendig belastning af væv eller beskadigelse ved uhensigtsmæssig brug af instrumenter Tid og bevægelser 1 Mange unødvendige bevægelser Instrumenthåndtering 1 Bruger instrumenterne uhensigtsmæssigt ved forsigtige, tøvende eller klodsede bevægelser Kendskab til instrumenter Fremdrift i operationen Anvendelse af assistenten Kendskab til den specifikke procedure 1 Spørger ofte efter forkerte instrumenter eller anvender forkerte instrumenter 1 Stopper tit operationen og synes ubekendt med næste skridt 1 Placerer konsekvent assistenten dårlig eller undgår at bruge denne 1 Utilstrækkeligt kendskab. Har behov for specifik instruktion for hver fase af operationen 2 3 Omhyggelig håndtering af væv, men forårsager lejlighedsvis uhensigtsmæssig vævsskade 2 3 Effektivt tid / bevægelsesmønster, men enkelte unødvendige bevægelser. 2 3 Kompetent anvendelse af instrumenterne, men virker lejlighedsvis stiv eller klodset. 2 3 Kender navnene på de fleste instrumenter og anvender de rigtige 2 3 Demonstrerer en vis forud planlægning af indgrebet og har en timelig fremdrift i dets forløb 2 3 Anvender assistenterne hensigtsmæssigt det meste af tiden 2 3 Kender alle vigtige faser i operationen 4 5 Håndterer væv hensigtsmæssigt med minimal vævsskade 4 5 Tydelig økonomisering med bevægelserne og maksimal effektivitet 4 5 Flydende anvendelse af instrumenterne og ingen klodsethed 4 5 Tydeligt fortrolig med instrumenterne og deres navne 4 5 Tydeligt forud planlagt operations-forløb med uanstrengt overgang fra den ene fase til den næste. 4 5 Anvender assistenter strategisk korrekt og med størst udbytte i alle faser. 4 5 Demonstrerer fortrolighed med alle faser af operationen. Generelt har lægen løst opgaven: Tilfredsstillende Utilfredsstillende Evt. bemærkninger:

Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling

Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling Ortopædkirurgisk afdeling SVS Revideret okt. 2012/TV 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Præsentation af afdelingen side 4 3. Uddannelses forløb side

Læs mere

3.januar 2004. Side 1 af 9

3.januar 2004. Side 1 af 9 3.januar 2004 Side 1 af 9 1 Indledning Beskrivelse af specialet: Ortopædisk kirurgi varetager forebyggelse, diagnostik og behandling af lidelser i ekstremiteter og columna. Faget er centralt placeret i

Læs mere

Uddannelsesprogram. for den kliniske basisuddannelse

Uddannelsesprogram. for den kliniske basisuddannelse 1. ansættelse Uddannelsesprogram for den kliniske basisuddannelse Ortopædkirurgisk afdeling O Odense Universitetshospital Din basisuddannelses sammensætning: 1. 6 måneders ansættelse på ortopædkirurgisk

Læs mere

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008 Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi Godkendt af Danske Regioner Den 29. oktober 2008 Indledning På baggrund af et ønske om at forkorte uddannelsestiden før hoveduddannelsen

Læs mere

UDDANNELSESPROGRAM FOR INTRODUKTIONSSTILLINGER

UDDANNELSESPROGRAM FOR INTRODUKTIONSSTILLINGER UDDANNELSESPROGRAM FOR INTRODUKTIONSSTILLINGER ORTOPÆDISK KIRURGI PÅ RANDERS CENTRALSYGEHUS 1.1 Indledning Beskrivelse af specialet: Ortopædisk kirurgi varetager forebyggelse, diagnostik og behandling

Læs mere

Uddannelsesprogram. For læger ansat i Hoveduddannelsesstilling i Almen Medicin. Ortopædkirurgisk afd. Slagelse Sygehus

Uddannelsesprogram. For læger ansat i Hoveduddannelsesstilling i Almen Medicin. Ortopædkirurgisk afd. Slagelse Sygehus Uddannelsesprogram For læger ansat i Hoveduddannelsesstilling i Almen Medicin Ortopædkirurgisk afd. Slagelse Sygehus Marts 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Afdelingsbeskrivelse 3. Præsentation

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd. Udarbejdet af Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelse på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling T, Aalborg Sygehus Syd Udarbejdet af Jørn A. Sollid Uddannelsesansvarlig overlæge Aalborg, Januar 2004 1. Indledning...2

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord

Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord 1 Uddannelsesprogram for introduktionsstilling i dermatologi i Region Nord 1. Indledning Det dermato-venerologiske speciale varetager forebyggelse, diagnostik, behandling og forskning inden for hudsygdomme

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Indholdsfortegnelse: Indledning Præsentation af uddannelsesforløbet Beskrivelse af afdelingen Præsentation

Læs mere

Dette er en skabelon til et selvevalueringsskema. Skemaet indgår som en integreret element i Inspektorordningen.

Dette er en skabelon til et selvevalueringsskema. Skemaet indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Vejledning Dette er en skabelon til et selvevalueringsskema. Skemaet indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Formålet med skemaet er indsamle og beskrive væsentlige forhold på en afdeling

Læs mere

Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H.

Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H. Introduktion til Medicinsk/Pædiatrisk afdeling, D.I.H. Indledning Dronning Ingrids Hospital tjener som lokalsygehus for distriktet Nuuk og som landsdækkende sygehus for de øvrige distrikter. Optageområdet

Læs mere

Kompetencekort. Uddannelsessøgendes navn. Oversigt kompetencekort. Introduktionsuddannelsen :

Kompetencekort. Uddannelsessøgendes navn. Oversigt kompetencekort. Introduktionsuddannelsen : Kompetencekort Oversigt kompetencekort Introduktionsuddannelsen :. Hoftenær fraktur 2. Colles fraktur. Traumepatienten 4. Artroskopi. Distorsio genus 6. 60 graders evaluering 7. Rapport over patientforløb

Læs mere

3. januar Side 1 af 9

3. januar Side 1 af 9 3. januar 2004 Side 1 af 9 1 Indledning Beskrivelse af specialet: Ortopædisk kirurgi varetager forebyggelse, diagnostik og behandling af lidelser i ekstremiteter og columna. Faget er centralt placeret

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Helsingør Hospital Reumatologisk

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. speciale Ortopædkirurgi 1 1 Generelle overvejelser i

Læs mere

Karkirurgisk Afd. T, OUH

Karkirurgisk Afd. T, OUH Karkirurgisk Afd. T, OUH Beskrivelse af faget. Karkirurgi omfatter ebyggelse, undersøgelse, behandling og kontrol af patienter med sygdomme i blodkar uden hjernen og hjertet. Det drejer sig overvejende

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende funktionsbeskrivelse for vejledere Det Regionale Videreuddannelsesråd, Region Nord

Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende funktionsbeskrivelse for vejledere Det Regionale Videreuddannelsesråd, Region Nord Dato Journalnr. Sagsbehandler e-mail Tlf.nr. 3. april 2003 2-15-3-3-03 Jan Greve jag@ag.aaa.dk 8944 6410 Rapport fra arbejdsgruppen vedrørende funktionsbeskrivelse for vejledere Det Regionale Videreuddannelsesråd,

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Uddannelsesprogram. Den Kliniske Basisuddannelse. Afdeling, hospital / Afdeling, hospital el. Almen praksis. Målbeskrivelse årstal

Uddannelsesprogram. Den Kliniske Basisuddannelse. Afdeling, hospital / Afdeling, hospital el. Almen praksis. Målbeskrivelse årstal Uddannelsesprogram Den Kliniske Basisuddannelse Afdeling, hospital / Afdeling, hospital el. Almen praksis Målbeskrivelse årstal Godkendt xx.xx.xxxx af DRRLV (udfyldes af VUS) INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3

Læs mere

UDDANNELSE PÅ ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING H

UDDANNELSE PÅ ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING H UDDANNELSE PÅ ORTOPÆDKIRURGISK AFDELING H Køge Sygehus Lykkebækvej 1 4600 Køge INDHOLD: Præsentation af Ortopædkirurgisk Afdeling side 3 Ortopædkirurgisk afdelings organisation side 3 Målsætning og værdigrundlag

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato 02-06-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato 02-06-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00001817 Afdelingsnavn Nuklearmedicinsk afdeling Hospitalsnavn Hospitalsenheden Vest Besøgsdato 02-06-2015

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsstillinger i Ortopædisk Kirurgi på Nykøbing/Thisted Sygehus

Uddannelsesprogram for introduktionsstillinger i Ortopædisk Kirurgi på Nykøbing/Thisted Sygehus Uddannelsesprogram for introduktionsstillinger i Ortopædisk Kirurgi på Nykøbing/Thisted Sygehus 3. januar 2004 Side 1 af 9 1 Indledning 1.1 Beskrivelse af specialet Ortopædisk kirurgi varetager forebyggelse,

Læs mere

Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som en integreret element i Inspektorordningen.

Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Vejledning Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er indsamle og beskrive centrale elementer på en afdeling

Læs mere

Uddannelsesprogram. for introduktionsuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi. Ortopædkirurgisk Afdeling Regionshospitalet Randers

Uddannelsesprogram. for introduktionsuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi. Ortopædkirurgisk Afdeling Regionshospitalet Randers Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi Ortopædkirurgisk Afdeling Regionshospitalet Randers Udarbejdet af: Uddannelsesansvarlig overlæge, klinisk lektor Hans Boie hansboie@rm.dk

Læs mere

Uddannelsesprogram for Introduktiosstilling i pædiatri ved Pædiatrisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg

Uddannelsesprogram for Introduktiosstilling i pædiatri ved Pædiatrisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg Uddannelsesprogram for Introduktiosstilling i pædiatri ved Pædiatrisk afdeling på Sydvestjysk Sygehus Esbjerg 1 Beskrivelse af børneafdelingen i Esbjerg Afdelingen består af: børnemodtagelse stationært

Læs mere

Vejledning - Selvevalueringsskema

Vejledning - Selvevalueringsskema Vejledning - Selvevalueringsskema Dette er en skabelon til et selvevalueringsskema. Skemaet indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Formålet med skemaet er indsamle og beskrive væsentlige

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002300 Afdelingsnavn Karkirurgisk afdeling Hospitalsnavn Slagelse Sygehuse Besøgsdato 03-06-2015

Læs mere

Vejledning - Selvevalueringsskema

Vejledning - Selvevalueringsskema Vejledning - Selvevalueringsskema Dette er en skabelon til et selvevalueringsskema. Skemaet indgår som en integreret element i Inspektorordningen. Formålet med skemaet er indsamle og beskrive væsentlige

Læs mere

DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2015

DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2015 DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2015 SYGEHUS LILLEBÆLT Vejle Sygehus, side 2 Kolding Sygehus, side 5 Fredericia Sygehus, side 7 KBU guide Vejle Sygehus 1. Hvilke uddannelsesforløb har jeres hospital/praksis?

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Afdelingsnavn. Besøgsdato 31-10-2014. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer.

Inspektorrapport. Temaer. Afdelingsnavn. Besøgsdato 31-10-2014. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002330 Afdelingsnavn FAM Hospitalsnavn Sydvestsjysk sygehus Besøgsdato 31-10-2014 Temaer Introduktion

Læs mere

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager Rapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Specificering af Rating scale Holstebro neurologisk

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center. Besøgsdato 24-02-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for.

Inspektorrapport. Temaer. Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center. Besøgsdato 24-02-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002257 Afdelingsnavn Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center Hospitalsnavn Sygehus Sønderjylland

Læs mere

Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi

Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i Ortopædisk Kirurgi Sundhedsstyrelsen Dansk Ortopædisk Selskab September 2014 Målbeskrivelse for speciallægeuddannelsen i ortopædisk kirurgi Redaktion Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital FUNKTIONSBETEGNELSE Uddannelsesansvarlig overlæge FUNKTIONENS INDHOLD Organisatorisk placering og ledelsesmæssig

Læs mere

Funktionsbeskrivelser for vagthavende læger. Ortopædkirurgisk Afdeling E Aarhus Universitetshospital

Funktionsbeskrivelser for vagthavende læger. Ortopædkirurgisk Afdeling E Aarhus Universitetshospital Funktionsbeskrivelser for vagthavende læger Ortopædkirurgisk Afdeling E Aarhus Universitetshospital Afdelingsledelsen Ortopædkirurgisk Afdeling E Aarhus Universitetshospital Maj 2012 1 Funktionsbeskrivelse

Læs mere

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling i Diagnostisk Radiologi Ved Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Sygehus Syd Region Sjælland 2012 Uddannelsesprogrammet er udfærdiget i samarbejde med Uddannelsesrådet

Læs mere

Uddannelsessøgendes navn

Uddannelsessøgendes navn 3RUWHI OMH IRU,QWURGXNWLRQVXGGDQQHOVHQ L 2UWRS GLVN.LUXUJL 6XQGKHGVVW\UHOVHQ RJ 'DQVN2UWRS GLVN6HOVNDE $SULO ,QGKROGVIRUWHJQHOVH 3RUWHI OMHQVIRUPnOV 8GGDQQHOVHVSODQV %HVNULYHOVHDIDIGHOLQJHQVRYHURUGQHGHUDPPHURJXGGDQQHOVHVVWUXNWXUV

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro 12-01-2010 1 Uddannelsesprogram for tidlig hoveduddannelse i

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Den kliniske basisuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord

Den kliniske basisuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Den kliniske basisuddannelse i Videreuddannelsesregion Nord Lægefaglig indstilling Hospital/sygehus: Sammensætning af kliniske basisforløb: 1. ansættelsessted 2. ansættelsessted 1. Medicinsk Afdeling,

Læs mere

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI Kompetencemål STUEGANG 1. Danne sig overblik over stuegangen og prioritere opgaverne i samarbejde med stuegangsteamet (forstuegang) 3. Lave

Læs mere

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning Sygehusene i Ringkjøbing Amt Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Herning Turnuslæge: Vejleder: Ansættelsesperiode: Maj 2004 Ringkjøbing Amt 1. Indledning. I henhold til målbeskrivelse

Læs mere

Uddannelsesplan for hoveduddannelsen Ortopædkirurgisk afdeling O, RHR. Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder:

Uddannelsesplan for hoveduddannelsen Ortopædkirurgisk afdeling O, RHR. Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder: Uddannelsesplan for hoveduddannelsen Ortopædkirurgisk afdeling O, RHR Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder: Uddannelsesforløb indtil nu (angiv stilling, afdeling og antal måneder):

Læs mere

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Baggrund Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer, afhængig

Læs mere

Specialtandlægeuddannelsen

Specialtandlægeuddannelsen Specialtandlægeuddannelsen Sundhedsstyrelsen Maj 2013 Indledning 3 Organisering af specialtandlægeuddannelsen 3 Opbygning af specialtandlægeuddannelsen 3 Introduktionsuddannelsen 3 Hoveduddannelsen 4 Uddannelsesprogram

Læs mere

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde Kirurgisk uddannelsesprogram for hoveduddannelse i almen medicin kirurgisk afdeling Køge Roskilde Forord. Den kirurgiske del af uddannelsen i Almen Medicin skal sikre opfyldelsen af den tilhørende del

Læs mere

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008

Faglige bedømmelseskriterier: Hoveduddannelsen ortopædkirurgi, version 22. oktober 2008 Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi Godkendt af Danske Regioner Den 29. oktober 2008 1 Indledning På baggrund af et ønske om at forkorte uddannelsestiden før hoveduddannelsen

Læs mere

DAGENS MEDICINS KBU-GUIDE 2016

DAGENS MEDICINS KBU-GUIDE 2016 DAGENS MEDICINS KBU-GUIDE 2016 INDHOLD VEJLE SYGEHUS S.2 KOLDING SYGEHUS S.6 FREDERICIA SYGEHUS S.9 Klinisk basisuddannelse på Vejle Sygehus Vejle Sygehus svarer på 22 spørgsmål om KBU 1. Hvilke uddannelsesforløb

Læs mere

Beskrivelse af afdelingen (COM)

Beskrivelse af afdelingen (COM) Beskrivelse af afdelingen (COM) Center for Ortopædi og Medicin Center for Ortopædi og Medicin (COM) fungerer på 2 matrikler i hhv. Aabenraa og Sønderborg og er en del af Sygehus Sønderjylland. Centeret

Læs mere

Uddannelsesprogram for YL-navn. Introduktionsstilling i Almen Medicin. Praksisnavn Adresse Post/by

Uddannelsesprogram for YL-navn. Introduktionsstilling i Almen Medicin. Praksisnavn Adresse Post/by Den Lægelige Videreuddannelse Uddannelsesprogram for YL-navn Introduktionsstilling i Almen Medicin Praksisnavn Adresse Post/by Redigeret 1. marts 2009 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning...

Læs mere

Særdeles god Introduktion til afdelingen. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger

Særdeles god Introduktion til afdelingen. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus RH Afdeling Kæbekirurgisk afd Dato for besøg 25. februar

Læs mere

Forskningstræning i speciallægeuddannelsen i Neurologi i Region Syd

Forskningstræning i speciallægeuddannelsen i Neurologi i Region Syd Forskningstræning i speciallægeuddannelsen i Neurologi i Region Syd Formål: Forskningstræningen skal bidrage til at opbygge og styrke kompetencer til, at speciallægen selvstændigt kan opsøge, vurdere og

Læs mere

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro

Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro Sygehusene i Ringkjøbing Amt Uddannelsesprogram for turnuslæger i ortopædkirurgi Klinik Holstebro Turnuslæge: Vejleder: Ansættelsesperiode: Maj 2004 Ringkjøbing Amt 1. Indledning. I henhold til målbeskrivelse

Læs mere

Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning

Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning Uddannelsesplan, vejledersamtale, karrierevejledning Bente Sørensen Temadag for uddannelse OUH 2014 Hvorfor skal der laves uddannelsesplan? Den pregraduate uddannelse er afkortet Turnus (18 måneder) er

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig.

Inspektorrapport. Temaer. Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002226 Afdelingsnavn Neurologisk Afdeling Hospitalsnavn Holstebro, Hospitalsenheden Vest Besøgsdato

Læs mere

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager Rapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Specificering af Rating scale Holbæk Medicinsk

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002299 Afdelingsnavn Medicinsk afdeling Hospitalsnavn Svendborg Hospital Besøgsdato 15-09-2015 Temaer

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Rammer Uddannelsens varighed er 6 måneder. Psykiatrien sammenkobles med enten 6 måneders medicin eller 6 måneders kirurgi eller

Læs mere

Uddannelsesprogram. Introduktionsuddannelsen Kirurgi. Kirurgisk afdeling K. Regionshospitalet Randers

Uddannelsesprogram. Introduktionsuddannelsen Kirurgi. Kirurgisk afdeling K. Regionshospitalet Randers Uddannelsesprogram Introduktionsuddannelsen Kirurgi Kirurgisk afdeling K Regionshospitalet Randers Kære Velkommen til din introduktionsstilling i kirurgi. Vi håber du bliver glad for opholdet på afdelingen

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi.

Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi. Faglige bedømmelseskriterier til hoveduddannelsesstillingen Ortopædkirurgi. Dette dokument beskriver følgende: Den faglige profil for lægen, der vil søge hoveduddannelse indenfor ortopædkirurgien Kompetencer,

Læs mere

DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2016

DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2016 DAGENS MEDICINs KBU-GUIDE 2016 SYGEHUS LILLEBÆLT Vejle Sygehus, side 2 Kolding Sygehus, side 5 Fredericia Sygehus, side 7 KBU guide Vejle Sygehus www.dagensmedicin.dk/karriere/kbu-guiden/vejle-sygehus

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Psykiatrisk afdeling Kolding-Vejle Psykiatrien i Region Syddanmark Besøgsdato 17-09-2015. Særdeles god

Inspektorrapport. Temaer. Psykiatrisk afdeling Kolding-Vejle Psykiatrien i Region Syddanmark Besøgsdato 17-09-2015. Særdeles god Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002130 Afdelingsnavn Psykiatrisk afdeling Kolding-Vejle Hospitalsnavn Psykiatrien i Region Syddanmark

Læs mere

Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi

Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi DANSK DERMATOLOGISK SELSKAB September 2008 Faglig profil for ansøgere til hoveduddannelsesforløb i dermato-venerologi Det dermato-venerologiske speciale varetager forebyggelse, diagnostik, behandling og

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002250 Afdelingsnavn Lungemedicinsk afdeling J Hospitalsnavn Odense Universitetshospital Besøgsdato

Læs mere

FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg

FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg FUNKTIONSBESKRIVELSE UDDANNELSESANSVARLIGE OVERLÆGER Regionshospitalet Viborg Den uddannelsesansvarlige overlæge udpeges af afdelings- eller sygehusledelsen blandt afdelingens overlæger eller ansættes

Læs mere

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager

Introduktionen har begrænset værdi for YL. Har begrænset værdi for YL. Ikke alle har personlige uddannelses-planer. Enkelte yngre læger deltager Rapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Specificering af Rating scale Sønderborg

Læs mere

Uddannelsesplan for hoveduddannelsen (Fase 2) Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH. Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder:

Uddannelsesplan for hoveduddannelsen (Fase 2) Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH. Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder: Uddannelsesplan for hoveduddannelsen (Fase 2) Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Navn: Stilling: Ansættelsesperiode: Uddannelsessteder: / Vejleder: Uddannelsesforløb indtil nu (angiv stilling, afdeling og

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Hillerød Hospital Anæstesiologisk

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Ålborg Psykiatriske Sygehus Afdeling

Læs mere

Uddannelsesprogram for den fælles Introduktionsuddannelse i Intern medicin

Uddannelsesprogram for den fælles Introduktionsuddannelse i Intern medicin Uddannelsesprogram for den fælles Introduktionsuddannelse i Intern medicin Center for Ortopædi og Medicin, Medicinsk klinik og Geriatrisk klinik, Aabenraa, Sygehus Sønderjylland Din introduktionsstillings

Læs mere

Uddannelsesprogram Logbog for hoveduddannelsen i Psykiatri H-bogen

Uddannelsesprogram Logbog for hoveduddannelsen i Psykiatri H-bogen Uddannelsesprogram Logbog for hoveduddannelsen i Psykiatri H-bogen Uddannelsesansvarlige overlæger i Region Nord Ulla Bartels 11-02-04 af H-forløb uddannelsesprogrammer\hoveduddannelse psyk H-bogen.doc

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Introduktionsuddannelse i ortopædisk kirurgi Ortopædkirurgisk Afdeling / Aalborg Universitetshospital Årstal (2014)

Introduktionsuddannelse i ortopædisk kirurgi Ortopædkirurgisk Afdeling / Aalborg Universitetshospital Årstal (2014) Uddannelsesprogram Introduktionsuddannelse i ortopædisk kirurgi Ortopædkirurgisk Afdeling / Aalborg Universitetshospital Årstal (2014) Godkendt den 14.12.2018 af Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Uddannelsesprogram/Logbog

Uddannelsesprogram/Logbog Uddannelsesprogram/Logbog for læger i blokstilling til almen medicin på kirurgisk afdeling, Nykøbing Falster Sygehus. 2009 1 Indledning: Funktionen på kirurgisk afdeling omfatter et præoperativt, operativt

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Sygehus Sydsjælland, Slagelse Anæstesiologisk

Læs mere

1) Godkendelse af dagsorden. Ingen bemærkninger. 2) Godkendelse af referat fra sidste møde. Bilag 1: Referat fra mødet 23.

1) Godkendelse af dagsorden. Ingen bemærkninger. 2) Godkendelse af referat fra sidste møde. Bilag 1: Referat fra mødet 23. Afdeling: Afdelingen for Kvalitet og Forskning/MTV Udarbejdet af: Christine Dichmann Sagsnr.: 07/24879 E-mail: christine.dichmann@rsyd.dk Dato: Telefon: 2115 8523 Referat Møde: Rådet for lægelig videreuddannelse

Læs mere

Vejledning - Inspektorrapport

Vejledning - Inspektorrapport Vejledning - Inspektorrapport Dette er en skabelon til en inspektorrapport. Rapporten indgår som et integreret element i Inspektorordningen. Formålet med rapporten er at indsamle og beskrive centrale elementer

Læs mere

Speciallægeuddannelsen i klinisk biokemi i Region Nord

Speciallægeuddannelsen i klinisk biokemi i Region Nord Århus, 10. januar 2004 EN/lmn specialludd04.doc Speciallægeuddannelsen i klinisk biokemi i Region Nord Faglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelse 1. Indledning Indstillingen omhandler det

Læs mere

Praktiksteds- beskrivelse

Praktiksteds- beskrivelse Praktiksteds- beskrivelse for social- og sundhedsassistentelever på Fælleskirurgisk afdeling 100 Sydvestjysk Sygehus Grindsted Engparken 1 7200 Grindsted Tlf.nr: 7918 9100 Indholdsfortegnelse: 1. Præsentation

Læs mere

Uddannelsesprogram for den kliniske basisuddannelse på

Uddannelsesprogram for den kliniske basisuddannelse på 1. ansættelse Uddannelsesprogram for den kliniske basisuddannelse på Ortopædkirurgisk Afdeling Sydvestjysk Sygehus Indholdsfortegnelse: Generel information o Formelle regelsæt og vigtige dokumenter o Formål

Læs mere

Rammer for læring til sygeplejestuderende

Rammer for læring til sygeplejestuderende Rammer for læring til sygeplejestuderende i klinisk uddannelse på OUH Vælg farve KFIU - Uddannelse og kompetenceudvikling Velkommen til klinisk undervisning på OUH Velkommen til OUH som sygeplejestuderende.

Læs mere

Ansættelsesprocedure: overlæge

Ansættelsesprocedure: overlæge Ansættelsesprocedure: overlæge Korrespondancen med sygehusledelsen foretages pt. med Susanne Pedersen (ssp@sks.aaa.dk) Sygehusledelsen varetager korrespondancen med ansøgerne. Afdelingsledelsen sikrer

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Revideret forår 2012 Indholdsfortegnelse: Formål.side 3 Subspecialet rygkirurgi...side 3

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Odense Universitets Hospital Neurologisk

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00001825 Afdelingsnavn Endokrinologisk afd. M Hospitalsnavn Odense Universitetshospital Besøgsdato

Læs mere

Uddannelsesprogram for: Almen blok på ortopædkirurgisk afd. Holbæk Sygehus

Uddannelsesprogram for: Almen blok på ortopædkirurgisk afd. Holbæk Sygehus Uddannelsesprogram for: Almen blok på ortopædkirurgisk afd. Holbæk Sygehus Indholdsfortegnelse 1. Indledning s. 3 2. Uddannelsesforløbet s. 3 3. Afdelingsbeskrivelse s. 4 Introduktion Uddannelse Afdelingens

Læs mere

Særdeles god Introduktion til afdelingen. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger

Særdeles god Introduktion til afdelingen. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Køge Sygehus Akutafdelingen 13.

Læs mere

Uddannelsesplan for 9. semester medicinstuderende ved Ortopædkirurgisk Afdeling - Kolding Sygehus

Uddannelsesplan for 9. semester medicinstuderende ved Ortopædkirurgisk Afdeling - Kolding Sygehus 1 Uddannelsesplan for 9. semester medicinstuderende ved Ortopædkirurgisk Afdeling - Kolding Sygehus Ortopædkirurgisk afdeling ved Kolding Sygehus varetager diagnostik og behandling af lidelser og skader

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Århus Universitetshospital Skejby Besøgsdato Særdeles god

Inspektorrapport. Temaer. Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Århus Universitetshospital Skejby Besøgsdato Særdeles god Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00001260 Afdelingsnavn Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling Hospitalsnavn Århus Universitetshospital Skejby

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler E-mail Telefonnr. Sagsnr. 26. november 2015 Thomas Bøttern Christensen Thomas.Christensen@rm.dk 7841 0809 1-30-72-147-15

Læs mere

Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev

Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev Beskrivelse af introstillinger nyuddannede sygeplejersker Sygehus Sønderjylland, Haderslev Plads til faglig og personlig udvikling Et positivt og lærende arbejdsmiljø Udarbejdet oktober 2007/rev. december

Læs mere

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange.

Behov for forbedringer. Introduktionen har begrænset værdi. Har begrænset værdi for uddannelsessøgende. læger. Ikke alle har personlige. gange. Inspektorrapport Inspektorernes vurdering af temaer Den skematiske rapport skal uddybes under konklusionen. Afkryds et felt i hver række Sygehus Afdeling Dato for besøg Sygehus Vendsyssel, Hjørring Anæstesien,

Læs mere