NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING"

Transkript

1 BUSINESS ASSURANCE NÅ VIRKSOMHEDENS MÅL MED CSR RAPPORTERING DNV GL er specialister inden for viden om fremtidens CSR udfordringer. Denne informationsfolder hjælper dig med at skabe overblikket over CSR rapportering. SAFER, SMARTER, GREENER

2 02 CSR HOS DNV GL CSR SERVICES DNV GL jeres uafhængige partner til at sikre samfundsmæssig ansvarlighed Et partnerskab omkring samfundsansvar I tager jeres samfundsansvar alvorligt. Det gør vi også. Derfor hjælper DNV GL danske virksomheder og organisationer som jeres med at kortlægge de risici en forretning i dag er udsat for, så I kan styre dem effektivt og ansvarligt. I ønsker at jeres CSR arbejde skaber en konkurrencemæssig fordel. Det gør vi også. Derfor hjælper vi virksomheder som jeres med certificeringer og revisionserklæringer, så I kan redegøre for jeres resultater tydeligt og troværdigt. I vil mere end bare overholde loven og ligge i gennemsnittet. Det vil vi også. Derfor udfordrer vi ledere som jer til at inspirere jeres kunder og jeres medarbejdere ved at hæve overliggeren for god forretning værdiskabende og bæredygtigt. Bæredygtig forretningspraksis hvad indebærer det? Kært barn har mange navne, men om vi kalder det CSR, Socialt Ansvar, Sustainability, Bæredygtighed, Corporate Citizenship eller bare Samfundsansvar, så drejer det sig om ansvarlig ledelse og styring af jeres miljømæssige, sociale og økonomiske forhold. Hos DNV GL siger vi at CSR er en måde at gøre forretning på, der skaber langtidsværdi for både ejere og andre interessenter gennem bæredygtig praksis i forhold til miljø, samfund og økonomi. Det vil sige det drejer sig om systematisk risikostyring og et godt øje for de forretningsmuligheder der ligger i netop jeres kompetence og måde at styre jeres påvirkning af samfund, miljø og mennesker. DNV GL s kompetencer ligger i værdiskabende risikostyring, driftsmæssig bæredygtighed og uafhængige tredjepartsvurderinger. Vores erfaring fra en bred vifte af kunder i Danmark og verden over kan hjælpe jer til at komme i gang eller videre med jeres arbejde omkring samfundsansvar. Vi hjælper jer med at finde svar på både de større strategiske spørgsmål og de mere praktiske udfordringer og dilemmaer omkring samfundsansvar. Spørgsmålene har vi sikkert hørt før, men svarene er altid skræddersyet til lige netop jeres behov, så I kan tage de rigtige beslutninger for netop jeres forretning.

3 CSR HOS DNV GL 03 DNV GL kan hjælpe CSR-ledelsessystemer Gap-analyse på CSR standarder og principper Certificering efter DS (herunder præ-audit) Verificering efter ISO Træning i opbygning af ledelsessystem for CSR, herunder interessent- og væsentlighedsanalyse Bæredygtige produkter Verificering af udsagn om produkters bæredygtighed Verificering efter RBE s vejledning om bæredygtige produkter Certificering i henhold til ProSustain Træning i bæredygtige produkter Leverandørstyring Leverandøraudits Certificering af leverandører i henhold til f.eks. SA8000 Træning i ansvarlig leverandørstyring Træning af egne auditorer til at gennemføre leverandøraudits CSR rapportering Verificering af CSR rapporter inkl. klima regnskaber Vurdering af jeres anvendelse af GRI og andre rammeværk Træning i interessent- og væsentlighedsanalyse, dataindsamling og rapportering Træning CSR og bæredygtighed en introduktion til principper og praksis Ledelsessystem for CSR Datastyring og rapportering af bæredygtighed Carbon Footprint og CO2 styring Ansvarlig leverandørstyring Bæredygtig produkt vurdering Forretningsetik og anti-korruption Interessentanalyse og engagement Andre CSR tjenester Verifikation af klimaregnskab ISO 14064, WRI/ WBCSD om Corporate Greenhouse Gas Accounting. Assessment på overholdelse af FN Global Compact Principperne, The Equator Principles, BSCI og EICC Assessment efter Integreret ISRS Best Practice Safety and Sustainability Management. Verifikation efter ISO 14050serien og ISO serien, PAS 2050 og ISO og WRI/WBCSD om Project and Product Greenhouse Gas Accounting. Assessment efter WRI/WBCSD om Supply Chain Greenhouse Gas Accounting. Jeres værdi Bedre kompetencer Bedre ledelsessystemer Bedre grundlag for beslutninger Ideer til forbedringer Øget tillid Uafhængige vurderinger Solidt grundlag for jeres strategi proces Værktøj og inspiration til at omsætte jeres hensigter til handling Ovenstående er blot et udpluk. Kontakt os omkring jeres ønsker og problemstillinger. Vi har både lokal og global ekspertise til at hjælpe jer i Jeres unikke situation.

4 04 CSR HOS DNV GL CSR LEDELSESSYSTEMER Skab fokus og systematik omkring jeres samfundsansvar CSR standarder Hvad betyder bæredygtighed betyder for jer? Hvad vil I opnå? Hvordan kan I integrere bæredygtige forretningsprincipper i jeres ledelsessystem og omsætte dem til praksis? Med udgangspunkt i den internationale vejledning for samfundsansvar ISO og den danske certificerbare standard DS hjælper DNV GL virksomheder som jeres med at skabe fokus og systematik omkring jeres indsats. ISO og DS som inspiration Den internationale vejledende standard for samfundsansvar, ISO 26000, er en milepæl i den globale indsats for at udbrede ledelsesprincipper og organisatorisk adfærd der understøtter bæredygtig udvikling. Med ISO har vi endelig fået et fælles sprog og fælles forventninger til samfundsansvar. ISO giver praktisk vejledning til hvordan alle typer virksomheder og organisationer kan integrere og systematisere deres CSR arbejde. Den danske certificerbare standard for CSR hedder DS og indeholder en række principper og konkrete krav til organisationers adfærd, ledelse og kommunikation. Standarden bygger på indholdet i ISO og er struktureret ligesom andre ledelsessystemer, f.eks. ISO 9001 og ISO Tag udgangspunkt i jeres risikoprofil Det bedste udgangspunkt for ansvarlig ledelse er at forstå hvad der er mest væsentligt for netop jeres virksomhed og hvorfor. DNV GL s ekspertise indenfor interessent- og væsentlighedsanalyse kan hjælpe jer afklare hvor jeres største risici ligger og give jer et solidt grundlag for en strategi og handlingsplan for samfundsansvar, herunder involvering af interessenter.

5 CSR HOS DNV GL 05 Hvor står vi? Få overblikket med en screening Hvis I vil arbejde mere systematisk og effektivt med CSR kan DNV GL hjælpe jer med en detaljeret screening, så I kan vurdere jeres foreløbige indsats i forhold til ISO 26000, DS eller andre initiativer såsom FN s Global Compact. Screeningen afdækker de områder I bør arbejde mere med for at etablere et ledelsessystem eller sikre at jeres praksis er i overensstemmelse med indholdet i de forskellige rammeværk. Med screeningen kan I bedre målrette jeres arbejde og ressourcer for at opfylde forventninger og krav på troværdig vis. Er vi kommet i mål? Certificering skaber tillid DNV GL certificerer danske virksomheder som jeres efter DS 49001, så I kan efterprøve og dokumentere jeres indsats omkring samfundsansvar. Certificeringen skaber tillid og viser jeres kunder, medarbejdere og andre interessenter at der er handling bag de store ord. DNV GL kan hjælpe Vi leverer: Gap-analyse på standarder og principper Certificering efter DS (herunder præ-audit) Verifikation efter ISO Træning i opbygning af ledelsessystem for CSR, herunder interessent- og væsentlighedsanalyse Jeres værdi I får: Solidt grundlag for jeres strategi proces, målsætning og ledelsessystem Kompetence i systematisk arbejde med CSR i et integreret ledelsessystem Ekstern bekræftelse på jeres ledelse og systematik omkring samfundsansvar Vores DS audit kan kombineres med f.eks. ISO 9001, ISO og OHSAS audits eller som del af en audit af et integreret ledelsessystem. En sådan strømlinet audit proces giver harmoniserede mål henover forskellige systemer, færre forstyrrelser i organisationen og lavere certificeringsomkostninger.

6 06 CSR HOS DNV GL BÆREDYGTIGE PRODUKTER Få overblik over produktets livscyklus samt etik- og miljøegenskaber. Kan I tilbyde jeres kunder et bæredygtigt produkt? I dag bliver mange påstande om produkters grønne egenskaber mødt med skepsis hos kunder, fordi producenten ikke kan dokumentere sine påstande og anprisninger. Man kan skille sig ud fra mængden ved at fremvise 3. parts dokumentation for, at alle markedsføringspåstandene er korrekte, baseret på uvildig vurdering fra en uafhængig instans med anerkendt faglig kompetence. I Danmark har både Forbrugerombudsmanden og Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling udgivet anbefalinger om grønne påstande ; de stiller ganske rimelige forventninger til forsvarlig brug af miljømæssige, sociale og etiske påstande i markedsføringen af produkter og tjenesteydelser. Verifikation af produkt udsagn DNV GL hjælper danske virksomheder med at vurdere bæredygtigheden af deres produkter. Vi gennemgår livscyklusanalyser, CO2 beregninger, energi og vandforbrug mm. for at vurdere hvorvidt et udsagn er fuldstændigt, relevant og sammenligneligt, i henhold til vores protokol for verificering af kommunikation omkring bæredygtighed. Det giver det bedste grundlag for retvisende markedsføring, der efterlever vejledningen fra Forbrugerombudsmanden. ProSustainTM sætter fokus på ledelse gennem hele værdikæden DNV GL har i samarbejde med større industrivirksomheder i Europa udviklet en standard på produkters bæredygtighed: ProSustain er en solid metode til at vurdere og verificere produkters bæredygtige egenskaber såvel som modenheden af de underliggende styrings- og arbejdsprocesser. Den hjælper virksomheder til at vurdere, forbedre og formidle deres arbejde indenfor dette område. DNV GL certificerer jeres indsats i henhold til ProSustain. Det skaber tryghed omkring jeres produkter og tillid til de påstande I hænger ved. Certificeringsprocessen begynder med en vurdering af jeres overordnede tilgang til bæredygtighed af produkter og derefter en vurdering af de processer I har på plads til at sikre bæredygtigheden af et specifikt produkt, herunder jeres risikovurdering, processtyring, målinger og sporbarhedsanalyse. Gennem interviews og dokument gennemgang vurderes produktets resultater og om de nødvendige krav og hensyn i ProSustain er opfyldt og jeres certifikat kan udstedes. En evalueringsrapport giver en scoring på

7 CSR HOS DNV GL 07 graden af modenhed indenfor styring samt evt. anbefalinger til forbedringer, så I hurtigt og effektivt kan fortsætte arbejdet henimod best practice. RBE s vejledning om bæredygtige produkter en robust verifikation Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling (RBE) har udarbejdet nogle principper om de nødvendige hensyn, som RBE anbefaler, der bør tages i forbindelse med udvikling og fremstilling af produkter, for at man retvisende kan karakterisere produktet som bæredygtigt. Efterlevelse af principperne skal efterprøves ved en uafhængig 3. parts kontrol. Der er til brug herfor udarbejdet nogle retningslinjer som skal følges: RBE s Verifikationsprotokol for RBE s principper for Bærdygtige produkter. Retningslinjerne er udarbejdet i et samarbejde mellem DNV GL og RBE. DNV GL gennemfører verifikation af produkters bæredygtighed. I får en verifikationserklæring, der kan anvendes som uafhængig dokumentation for produktets bæredygtighed. bæredygtighed i stigende grad bliver afgørende for deres kommercielle succes. Det kan også hjælpe til løbende forbedring af kvaliteten og bæredygtigheden i produkter ved at gradvis nedbringe deres belastning af miljø og samfund og ved at udnytte de fordele og nye muligheder, der opstår ved dette. DNV GL kan hjælpe Vi leverer: Verificering af udsagn om produkters bæredytighed Verificering efter RBE s vejledning om bæredytige produkter Certificering i henhold til ProSustain Træning i bæredygtige produkter Jeres værdi I får: Kompetence i systematisk arbejde med måling og forbedring af produkters bæredygtighed Tillid omkring udsagn til brug i markedsføring Ekstern bekræftelse på bæredygtigheden af jeres produktion og produkter. Bæredygtighed som en vigtig del af kommerciel succes Virksomheder drager mange fordele af at arbejde med robust analyse og troværdig kommunikation af produkters bæredygtighed. Udover at differentiere jeres produkt på markedet kan det styrke jeres profil blandt mange vigtige interessenter, heriblandt investorer og forretningspartnere, der også mener at produkters

8 08 CSR HOS DNV GL STYRING AF LEVERANDØRER Hvordan flytter I jeres indsats til mere effektiv risikostyring af leverandører? Bæredygtighed ind i en overskuelig leverandørkæde Efter kritiske medie overskrifter, NGO kampagner og bekymrede investorer er mange virksomheder begyndt at arbejde seriøst med ansvarlig leverandørstyring. Med vore dages globale og komplekse leverandørkæder opstår nye risici, ofte med ekstremt hurtige og umiddelbart uoverskuelige konsekvenser. Det er typisk dårlige arbejdsforhold og miljøproblemer der dukker op langt væk fra Danmark, men det kan lige så vel være svindel og udnyttelse hos leverandører tættere på. Ansvarlig leverandørstyring stiller os overfor en kompliceret verden fuld af dilemmaer. Men DNV GL hjælper virksomheder som jeres med at navigere igennem ved at skabe overskuelighed og tillid i hele leverandørkæden. DNV GL s globale auditor netværk garanterer lokal ekspertise Med over 300 kontorer verden over har vi et stort netværk af lokale eksperter til at udføre leverandør audits der hurtigt fortæller jer hvordan jeres leverandører opfører sig om de rent faktisk overholder jeres Code of Conduct og/ eller lokal lovgivning, eller om de lever op til inter- nationale standarder såsom ISO eller SA8000. Vi foretager også audits som del af jeres due diligence eller præ-kvalificering af nye leverandører. Det reducerer risikoen for problemer helt fra begyndelsen. Et typisk forløb for auditering af leverandører Et typisk forløb for auditering af leverandører er at vi sammen med jer foretager en risikovurdering på jeres leverandører, således at audits afholdes der hvor risikoen for overtrædelser er størst. Vi gennemgår tilgængelige dokumenter og laver audit program. Vi kan også hjælpe jer i dialogen med leverandørerne omkring den forestående audit, så vi sammen skaber de bedst mulige rammer for et konstruktivt besøg. Auditten foregår ved interviews, observation og inspektion af systemer, procedurer og forhold på arbejdspladsen. Vi rapporterer tilbage til jer, så I har et solidt grundlag for at vurdere det næste trin, f.eks. igangsætte forbedringsarbejdet med leverandøren eller afslutte kontrakten. Vi foretager opfølgningsaudit, så I har en konsekvent vurdering af leverandøren. Dette forløb justeres alt efter jeres behov.

9 CSR HOS DNV GL 09 DNV GL s uafhængige vurderinger Med DNV GL s uafhængige vurderinger har I klar og konkret information på bordet, når I skal tage en svær beslutning eller når I skal dokumentere at I har et robust leverandør program på plads. Så kan I fokusere systematisk på at bygge et langvarigt, bæredygtigt forhold med de leverandører der er vigtigst for jeres forretning. DNV GL kan hjælpe Vi leverer: Leverandøraudits Certificering af leverandører i henhold til f.eks SA8000 Træning i ansvarlig leverandørstyring Træning af egne auditorer til at gennemføre leverandøraudits Jeres værdi I får: Kompetence i systematisk arbejde med leverandørstyring Ekstern bekræftelse på jeres leverandørers adfærd Solidt grundlag for beslutninger der vedrører jeres leverandører Kontakt os på for en snak om CSR, og hvordan vi kan hjælpe jer med verifikationer, certificering, assessments samt uddannelse og træning.

10 10 CSR HOS DNV GL CSR RAPPORTERING Ekstern verifikation øger troværdigheden og forbedrer interne rapporteringsprocesser. Antallet af danske virksomheder der rapporterer på deres CSR arbejde er stadig stigende. Det er ikke kun fordi investorer og kunder forventer større åbenhed, eller fordi mange nu er underlagt krav dertil i Årsregnskabslovens 99a eller har rapporteringspligt efter indmeldelse i FN s Global Compact. Det er også fordi en god rapport er et vigtigt internt styrings- og kommunikationsværktøj, der øger forståelsen af virksomhedens ansvar, giver et solidt beslutningsgrundlag og understøtter virksomhedens forretningskultur. Men er rapportens indhold baseret på en systematisk vurdering af jeres væsentlige påvirkninger og jeres interessenters informationsbehov? Afspejler den en konstruktiv dialog med jeres interessenter? Har I de mest effektive rapporteringsprocesser og rutiner på plads til at frembringe pålidelige data? Kan I bruge rapporten til at overvåge jeres fremgang og sætte forbedringsmål? Ekstern verifikation øger kvalitet, tillid og troværdighed. DNV GL verificerer alle former for bæredygtighedsrapportering, herunder klima regnskaber, FN s Global Compact rapporter, datasystemer og udvalgte data. DNV GL s protokol, VeriSustain, er robust og anerkendt af mere end 100 kunder verden over. Den integrerer anbefalingerne fra Global Reporting Initiative (GRI) og kravene fra Accountability, og DNV GL har licens til at verificere iht. AA1000AS. Vi vurderer også i hvilket omfang rapporter gør brug af GRI s rammeværk for rapportering om bæredygtighed. En struktureret og overskuelig proces DNV GL s verifikation foregår ved at vi gennemgår jeres data og regnskabsprincipper, udfordrer jeres erklæringer, og vurderer robustheden af de underliggende datastyringssystemer, informationsstrømme og interne kontrolprocesser. Gennem interviews på hovedkontoret og i forskellige dele af virksomheden (udvalgt efter en risikovurdering) bekræfter vi om principperne er opfyldt. Vi udsteder derefter en revisionserklæring til udgivelse i jeres rapport samt en intern rapport til ledelsen.

11 CSR HOS DNV GL 11 Gennem hele processen får I en række nyttige indspil til jeres dataindsamling og analyse, hvordan processerne kan blive mere effektive og komme på linje med best practice hos både danske og internationale virksomheder. De opsummeres i den interne rapport, der indeholder detaljeret tilbagemeldinger på stærke og svage punkter samt muligheder for forbedring. Vi vejleder også om nye forventninger, krav og praksis der vil påvirke netop jeres rapportering, herunder integreret rapportering og branchespecifikke initiativer. DNV GL - en erfaren partner DNV GL hjælper nogle af verdens største virksomheder med at sikre kvalitet, tillid og troværdighed i deres rapportering gennem verifikation. Vi har global erfaring og solid branchespecifik forståelse for hvordan jeres indsats omkring bæredygtighed bør dokumenteres og formidles, og vores kompetence kan hjælpe jer håndtere kompleksitet og dilemmaer, der opstår undervejs. Vi tror at balanceret, troværdig formidling skaber den bedste forståelse for jeres løbende resultater og udfordringer. DNV GL kan hjælpe Vi leverer: Verificering af CSR rapporter inkl. klima regnskaber Vurdering af jeres anvendelse af GRI og andre rammeværk Træning i interessent- og væsentlighedsanalyse, dataindsamling og rapportering Jeres værdi I får: Kompetence i effektiv og troværdig formidling omkring jeres CSR indsats Vejledning til forbedring af jeres dataindsamling Ekstern revisionserklæring til offentliggørelse i jeres rapport Kontakt os på for en snak om CSR, og hvordan vi kan hjælpe jer med verifikationer, certificering, assessments samt uddannelse og træning.

12 12 CSR HOS DNV GL CSR TRÆNING Nøglepersoner med ledelseskompetence er afgørende for at jeres forpligtelse til bæredygtig forretning omsættes til værdiskabelse i praksis. Få viden og værktøj der virker Hvis man vil realisere de gode hensigter, så skal bæredygtighed og samfundsansvar vendes fra at være abstrakte begreber til konkrete handlinger. Det kræver at jeres nøglepersoner er udstyret med den nødvendige kompetence til at lede arbejdet og håndtere udfordringerne undervejs. Kompetencen indebærer faglig viden og færdigheder såvel som evnen til at rådgive og kommunikere effektivt med forskellige interne og eksterne interessenter. Kursus efter jeres behov DNV GL hjælper organisationer og enkeltpersoner med at styrke deres kompetencer indenfor de forskellige aspekter af bæredygtig forretning. Vi tilbyder en række kurser med højt fagligt niveau og praktisk tilgang, der giver jer overblik, indsigt, inspiration og værktøj til at udføre jeres arbejde. Træningen udarbejdes i henhold til professionelle læringsmetoder og gennemføres af eksperter med både dansk og international erfaring indenfor CSR og bæredygtighed. Træningen leveres som åbne kurser eller som in-house, skræddersyet kompetenceudvikling. Træk på DNV GL s erfaringer De forskellige kurser er bygget op omkring DNV GL s danske og globale erfaring med CSR samt relevante internationale standarder og initiativer, herunder ISO (DS 49001), FN s Global Compact, SA8000, AA1000, Global Reporting Initiative og Greenhouse Gas Protocol. De udruster jer til at foretage det rigtige valg af rammeværk og metodikker for netop jeres virksomhed. DNV GL leverer spændende og lærerige oplevelser, der inspirerer jer til forbedring, udvikling og forandring. Datastyring og rapportering af bæredygtighed Carbon Footprint og CO2 styring Ansvarlig leverandørstyring Bæredygtig produkt vurdering Forretningsetik og anti-korruption Interessentanalyse og engagement Jeres værdi I får: Kompetenceudvikling der hjælper jer med at løse opgaverne indenfor bæredygtig forretning Værktøj og inspiration til at omsætte jeres hensigter til handling

13 CSR HOS DNV GL 13 NÅ NYE MÅL MED JERES CSR RAPPORT Få DNV GL til at sætte fokus på forretningsdrevet CSR ved en verifikation af jeres CSR Rapport Konkurrencefordele, øget vækst, effektivisering af driften, nye bæredygtige produkter. Alt sammen udbytte din virksomhed kan opnå ved, at arbejde strategisk med forretningsdrevet samfundsansvar (CSR). Hvor godt står det til med forretningsdrevet CSR i din virksomhed? Såfremt I vælger at samarbejde med DNV GL om en uafhængig verifikation af jeres CSR rapport, vil I få sat fokus på forretningsdrevet CSR. I forbindelse med CSR verifikationen gennemfører vi en evaluering af graden af forretningsdrevet CSR i jeres organisation inden for definerede fokusområder. Evalueringen afrapporteres i en samlet konklusion til virksomhedens ledelse sammen med konkrete anbefalinger til forbedringer. Samtidig afrapporteres hvert fokusområde i form af en Ledelseskonklusion, som peger på forbedringspotentialet. Fokusområderne udvælges i samarbejde ud fra en fælles vurdering. At gøre CSR til en konkurrencemæssig fordel er ingen nem opgave. Med DNV GL som samarbejdspartner for jeres CSR-verifikation, får I en partner som leverer en struktureret verifikationsproces, som gør jeres CSR rapportering pålidelig og troværdig. Samtidig giver vi anbefalinger til forbedringer inden for jeres CSR indsats. DNV GL anvender egen metode Verification Protocol for Sustainability Reporting. Den strukturerede verifikationsproces sikrer at DNV GL s verifikationsrapport og DNV GL s erklæring giver transparente og klare konklusioner.

14 SAFER, SMARTER, GREENER Tel Vores kontorer DNV GL BA Denmark A/S Tuborg Parkvej 8, 2 DK-2900 Hellerup DNV GL BA Denmark A/S Vandmanden 36 DK-9200 Aalborg SV DNV GL BA Denmark A/S Runetoften 14, 1 DK-8210 Aarhus V DNV GL BA Denmark A/S Bødkervej 7A, 3th DK-7000 Fredericia DNV GL BA Denmark A/S Dokken 10 DK-6700 Esbjerg DNV GL DNV GL er et af verdens førende certificeringsorganer. Vi hjælper vores kunder med at sikre virksomhedens resultater inden for ledelse, produkter, medarbejdere, udstyr og leverandørstyring gennem certificeringer, verifikation, assessments, kurser og kompetenceudvikling. Vi indgår partnerskaber med vores kunder og hjælper dem med at opbygge bæredygtige forretninger og skabe troværdighed i forhold til virksomhedens interessenter. DNV GL opererer i mere end 100 lande, hvor over medarbejdere dagligt arbejder engageret på at hjælpe vores kunder med at gøre verden safer, smarter and greener.

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

ER DIN VIRKSOMHED GEARET TIL FREMTIDENS LEDELSESSYSTEMER? 4 temakurser, der bringer din virksomhed up to speed

ER DIN VIRKSOMHED GEARET TIL FREMTIDENS LEDELSESSYSTEMER? 4 temakurser, der bringer din virksomhed up to speed ER DIN VIRKSOMHED GEARET TIL FREMTIDENS LEDELSESSYSTEMER? 4 temakurser, der bringer din virksomhed up to speed Med kursusrækken THE FUTURE OF MANAGEMENT SYSTEMS stiller vi skarpt på de trends, som vil

Læs mere

START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM. Vejledning

START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM. Vejledning START UP GUIDE: VEJEN TIL CERTIFICERING AF DIT LEDELSESSYSTEM Vejledning Sikker vej til certificering Denne vejledning sigter på at give et grundlæggende indblik i, og forståelse af certificering af ledelsessystemer.

Læs mere

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter:

Følgende generelle principper udgør kernen i dialogen med vores interessenter: Interessentpolitik 1. Formål Danske Bank har en lang række interessenter, som er vigtige for vores succes. Vi betragter en tæt dialog med vores interessenter som værende en integreret og naturlig del af

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN 19. november 2012 Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN Hvad indeholder samfundsansvar (CSR)? Dagsorden: UN Global Compact ISO 26000/DS 49000 * Regeringens handlingsplan

Læs mere

DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB

DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB BUSINESS ASSURANCE DNV GL BUSINESS ASSURANCE FOR MEJERITEKNISK SELSKAB CSR og ledelsessystemer 1 2015 01 SAFER, SMARTER, GREENER Agenda Kort om DNV GL og vores udgangspunkt i CSR Hvad er CSR Overblik over

Læs mere

CSR nyheder og erfaringer

CSR nyheder og erfaringer CSR nyheder og erfaringer Kundeseminar, Aarhus og København Helena Barton Eftermiddagens program Nye ledelsessystemer for samfundsmæssigt ansvar - DS 49001 og CSR Performance Ladder Ny standard for involvering

Læs mere

Samfundsansvar December 2015

Samfundsansvar December 2015 Samfundsansvar December 2015 1 Sammen bliver vi med sikkerhed bedre! Indhold 1. AT GØRE DIG UBEKYMRET... 2 2. HISTORIEN OM ICM... 3 3. VÆRDIER OG ADFÆRD... 3 4. CERTIFICERINGER OG POLITIK... 4 5. MENNESKERETTIGHEDER

Læs mere

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER

BUSINESS ASSURANCE. Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER BUSINESS ASSURANCE Fødevaresikkerhed SAFER, SMARTER, GREENER 2 ISO 22000 Formålet med dette dokument er at give jer indsigt i overgangen til ISO 22000:2018, den reviderede standard for fødevaresikkerhed.

Læs mere

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence

ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence ISO 9001:2015 OG ISO 14001:2015 NYE VERSIONER AF STANDARDERNE ER PÅ VEJ ER DU KLAR? Move Forward with Confidence HVORFOR 2015 REVISIONEN? I en verden hvor de økonomiske, teknologiske og miljømæssige udfordringer

Læs mere

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976

Mål og resultatstyring i den offentlige sektor. Kursusnr. 45976 Mål og resultatstyring i den offentlige sektor Kursusnr. 45976 Mål: Deltageren kan medvirke til opstillingen af mål- og handleplaner for udførelsen af egne opgaver. kan arbejde med mål- og handleplaner

Læs mere

Fair arbejdsforhold for alle

Fair arbejdsforhold for alle Fair arbejdsforhold for alle Stop unfair konkurrence Vi vil ikke acceptere, at håndværkere går for 40 kr. i timen på kommunens byggepladser. Og vi vil ikke acceptere, at vores gode leverandører med orden

Læs mere

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige?

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Workshop hos KL, 17.1.2012 Hanne Gürtler, Sekretariatsleder Hvad betyder samfundsansvar? samfundsansvarlig virksomhed respekterer menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder

Læs mere

Compass Groups etiske regelsæt

Compass Groups etiske regelsæt Compass Groups etiske regelsæt Udgave 1.2 Compass Groups etiske regelsæt & FN's Global Compact Som en verdensleder på vores felt har vi sat de allerhøjeste standarder for kvaliteten af de tjenesteydelser,

Læs mere

TA_RC RAPPORT. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering

TA_RC RAPPORT. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering TA_RC RAPPORT Emborg-Form ApS Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slut: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 27-mar.-2017 PRJC-498414-2014-MSC-DNK Jesper Halmind Jesper Halmind

Læs mere

Business Institute A/S

Business Institute A/S Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 28/09/2018-28/09/2018 Projektnummer PRJC-499744-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Torben Paarup Pedersen Auditteam Mette Geisler SAFER, SMARTER,

Læs mere

P2 RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. Charlotte Nørremark Hechmann

P2 RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. Charlotte Nørremark Hechmann P2 RAPPORT Auditstart og - slut dato: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 15-jun.-2016-15-jun.-2016 PRJC-503944-2014-MSC-DNK Charlotte Nørremark Hechmann Charlotte Nørremark Hechmann 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Certificering af ISO 45001

Certificering af ISO 45001 Business Assurance BUSINESS ASSURANCE Certificering af ISO 45001 SAFER, SMARTER, GREENER Lidt om mig Steen Christian Larsen Principal Lead Auditor Ansat 01-03-1995 Auditerer offentlige og private organisationer

Læs mere

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER Høje-Taastrup Kommune Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/03/13-2018/03/14 Projektnummer DNV GL Team Leader Auditteam PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Chr. Larsen Leif

Læs mere

OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR. - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation

OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR. - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation OPNÅ VÆRDI MED SAMFUNDSANSVAR - Corporate Social Responsibility (CSR) og kommunikation CSR ER AFGØRENDE FOR FORRETNINGEN Forretningsdrevet CSR handler om at tage ansvar og bidrage positivt til samfundsudviklingen

Læs mere

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats

Fra ad hoc-tilgang til en struktureret CSR-indsats Tryksag 541-643 Gode råd Her er nogle gode råd til, hvordan I griber CSR-processen an. Kom godt i gang med standarder > > Sæt et realistisk ambitionsniveau > > Sørg for, at CSR er en integreret del af

Læs mere

Combipack Danmark A/S

Combipack Danmark A/S Ledelsessystemcertificering ISO 14001:2015, ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/05/02-2019/05/02 Projektnummer PRJC-294181-2011-MSC-DNK DNV GL Team Leader Marianne Truelshøj SAFER, SMARTER, GREENER

Læs mere

PRÆSENTATION AF E4. Et CSR trænings- og procesforløb

PRÆSENTATION AF E4. Et CSR trænings- og procesforløb PRÆSENTATION AF E4 Et CSR trænings- og procesforløb Vores formålsparagraf (siden 1994) Medlemsbaseret non-profit erhvervsnetværk med særligt fokus på SMV er Green Networks formål er at skabe fortsat udvikling

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/02/05-2019/02/05 Projektnummer DNV GL Team Leader PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Larsen

Læs mere

Det rette fundament for procesforbedringer

Det rette fundament for procesforbedringer Whitepaper Det rette fundament for procesforbedringer En beskrivelse af TIPA modenhedsmålinger Af Jørgen Letager Hansen Introduktion Danske IT organisationer har udviklet og implementeret IT Service Management

Læs mere

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/04/10-2018/04/10 Projektnummer PRJC-498414-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Jesper Halmind SAFER, SMARTER, GREENER 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

UDVIKLING GENNEM NETVÆRK I BUREAU VERITAS

UDVIKLING GENNEM NETVÆRK I BUREAU VERITAS Bureau Veritas Netværksgruppe ARBEJDSMILJØLEDELSE & PSYKISK ARBEJDSMILJØ Vil du være med til at udvikle, afprøve og evaluere nye metoder og værktøjer, der kan bruges til at auditere arbejdsmiljøledelsessystemer,

Læs mere

Sustainability Policy

Sustainability Policy Sustainability Policy Juni 2019 2 TDC Sustainability Policy Politikkens omfang Hos TDC Group er samfundsansvar en naturlig del af vores forretning, baseret på vores historiske arv og den rolle, vi spiller

Læs mere

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA

HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA HR AFDELINGENS BIDRAG TIL ARBEJDSMILJØARBEJDET OG VISA VERSA 1 Indhold En klassisk workshop Mit baggrund for oplægget Mit oplæg Efterfølgende debat mellem deltagerne Opsamling i pointer i plenum 2 Hvad

Læs mere

Kompetenceprofiler for

Kompetenceprofiler for Kompetenceprofiler for medarbejder, teams, afdelingsleder og direktør Vi spiller hinanden gode på vores forskellige niveauer 13. januar 2015 1 MEDARBEJDER PRIORITET Som medarbejder skal jeg levere løsninger

Læs mere

Status og erfaringer med CSR-rapportering

Status og erfaringer med CSR-rapportering Status og erfaringer med CSR-rapportering - hvad er effekten af lovkravet? Mette Andersen Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Agenda Kort om Center for Samfundsansvar (CenSa) Regeringens

Læs mere

Global provider of medical devices, plastics solutions and pharmaceutical systems. Code of Conduct

Global provider of medical devices, plastics solutions and pharmaceutical systems. Code of Conduct Code of Conduct 3 Introduktion 4 Interne anliggender Menneskerettigheder Arbejdstagerrettigheder Tillid og respekt Sikkerhed 5 Eksterne anliggender Konkurrence Åbenhed og fortrolighed Anti-korruption og

Læs mere

RC RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Charlotte Nørremark Hechmann

RC RAPPORT. Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Charlotte Nørremark Hechmann RC RAPPORT Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slut: Projektnr: DNV GL teamleader: Auditteam: 30-maj-2017-12-jun.-2017 PRJC-503944-2014-MSC-DNK Charlotte Nørremark Hechmann Charlotte

Læs mere

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole

SCKK Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut SCKK Temamøde, d. 7. november, kl. 13-16 på Århus Købmandsskole Introduktion til KVIK Modellen Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

- Er din virksomhed klar?

- Er din virksomhed klar? Ansvarlig virksomhedsadfærd i en globaliseret verden - Er din virksomhed klar? OECD s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsadfærd Hvor begynder og slutter den enkelte virksomheds ansvar i en global virkelighed?

Læs mere

CSR - politik Danmarks Skibskredit

CSR - politik Danmarks Skibskredit CSR - politik Danmarks Skibskredit Indholdsfortegnelse Formål 3 Lovregulering 3 Målsætning 3 Fokusområder 4 Ansvar for CSR 5 Rapportering 5 2 Formål Corporate Social Responsibility (CSR) politikken har

Læs mere

Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed

Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed 2013 Stop Dreaming - styrk din personlige handlekraft - og gør dine drømme til virkelighed Anne-Mette Michaelsen, Berrit Kvorning og Anita Mac vil med godt humør og stor seriøsitet støtte dig i at udvikle

Læs mere

ARBEJDSMILJØ MØDEPLAN FOR 2014. Bureau Veritas Netværksgruppe

ARBEJDSMILJØ MØDEPLAN FOR 2014. Bureau Veritas Netværksgruppe Bureau Veritas Netværksgruppe ARBEJDSMILJØ Et sundt arbejdsmiljø har mange ansigter: tryghed, trivsel, glæde, engagement og overskud - både mentalt og forretningsmæssigt. Bureau Veritas netværksgruppe

Læs mere

KVIK Modellen. Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut. Temamøde den 30. januar 2008 fra kl. 13-16 SCKK

KVIK Modellen. Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut. Temamøde den 30. januar 2008 fra kl. 13-16 SCKK KVIK Modellen Introduktion til KVIK selvevaluering fra start til slut Temamøde den 30. januar 2008 fra kl. 13-16 Hvad er SCKK? Statens Center for Kompetence og Kvalitetsudvikling Formål: Styrke kompetence-

Læs mere

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund

PFA S CR-STRATEGI Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 Investering i et bæredygtigt samfund PFA S CR-STRATEGI 2017-2020 INVESTERING I ET BÆREDYGTIGT SAMFUND For PFA er det en grundlæggende del af forretningsmodellen at tage et medansvar

Læs mere

ISO 14001:2015 MILJØLEDELSESSYSTEMER KRAV Vejledning

ISO 14001:2015 MILJØLEDELSESSYSTEMER KRAV Vejledning ISO 14001:2015 MILJØLEDELSESSYSTEMER KRAV Vejledning Indledning Hvordan kan vi hjælpe Denne vejledning sigter på at give et grundlæggende overblik over de ændringer, der er foretaget i ISO 14001 efter

Læs mere

Dansk Passiv Brandsikring 2008-03-25. DS Certificering A/S

Dansk Passiv Brandsikring 2008-03-25. DS Certificering A/S Dansk Passiv Brandsikring 2008-03-25 Thomas Bruun DS Certificering A/S Program Certificering hvad er det Certificering Værdien af certificering Elementer i en certificeringsordning Hvordan foregår certificering

Læs mere

Partnerskaber for bæredygtig forretningsudvikling i værdikæden. - Erfaringer fra SUSBIZ Kenya-programmet v/ Håndværksrådet og Erhvervsstyrelsen

Partnerskaber for bæredygtig forretningsudvikling i værdikæden. - Erfaringer fra SUSBIZ Kenya-programmet v/ Håndværksrådet og Erhvervsstyrelsen Partnerskaber for bæredygtig forretningsudvikling i værdikæden - Erfaringer fra SUSBIZ Kenya-programmet v/ Håndværksrådet og Erhvervsstyrelsen CSR Master Class 29. januar 2015 Grader af engagement og væsentlige

Læs mere

Netværk Inspiration, idéudveksling og faglig sparring

Netværk Inspiration, idéudveksling og faglig sparring Netværk Inspiration, idéudveksling og faglig sparring Forord Inspiration, idéudveksling og faglig sparring er nøgleordene for Bureau Veritas netværkgruppe. Her finder du ligesindede, der kan bringe dig

Læs mere

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Onsdag den 23. maj 2012 Certificeringsprocessen fra A-Å v./business developer Lars Vestergaard Jensen Certificering

Læs mere

Certificering Service og vedligehold

Certificering Service og vedligehold Certificering Service og vedligehold Normal og udvidet certificering af vindmølleservice og vedligeholdelsesvirksomheder Erik M. Christiansen 28 Januar 2009 Normal certificering Omfatter verifikation af:

Læs mere

REPORT. Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013

REPORT. Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013 REPORT Esbjergværket ISO-rapport til GREENET 2013 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger 2. Ledelsessystemer og certificering 3. Politik for kvalitet, arbejdsmiljø og miljø 4. Forbrug og emissioner 5.

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Etisk leverandørstyring

Etisk leverandørstyring Etisk leverandørstyring - Håndværksrådet er din rådgiver Rice a/s har gennem længere tid arbejdet tæt sammen med Håndværksrådets CSR-konsulenter, hvor vi har fået professionel assistance til at videreudvikle

Læs mere

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi?

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi? Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for integreret ledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Helhedsorienteret

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I GLOBALE VÆRDIKÆDER Anbefalinger om samfundsansvar i globale værdikæder Introduktion Danske virksomheder møder et stigende forventningspres på området for samfundsansvar i

Læs mere

Vores forretningsprincipper

Vores forretningsprincipper Vores forretningsprincipper Vores vision er at skabe bæredygtige energiløsninger i verdensklasse. Vi ønsker at kunne kombinere stærk og vedvarende tilvækst med god lønsomhed. På denne måde skaber vi værditilvækst

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-2

Velkommen Gruppe SJ-2 Velkommen Gruppe SJ-2 Lasse Ahm Consult Torsdag, den 13. marts 2014 21:18 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne og nye grupper

Læs mere

Socialt ansvar på din virksomhed

Socialt ansvar på din virksomhed Socialt ansvar på din virksomhed Fremmer det sociale engagement og rummeligheden på arbejdsmarkedet Cabi er jobcentre og virksomheders partner i deres indsats for at skabe plads til alle på arbejdsmarkedet

Læs mere

CSR - en del af vores DNA

CSR - en del af vores DNA CSR - en del af vores DNA Hvordan CSR er en naturlig del af Brenntag s DNA? Hvordan skaber CSR værdi for Brenntag, og hvordan ser vi CSR som en naturlig del af vores værdigrundlag inkl. Code of Conduct"?

Læs mere

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder

Coop Danmark A/S Marts, Dokumentkontrol. Filnavn: Coops politik for menneskerettigheder Coops politik for menneskerettigheder Coop Danmark A/S Marts, 2019 Dokumentkontrol Godkendt dato: 25.03.2019 Godkendt af: Coop Danmark Direktion Dokumentejer: Signe Frese (Coop Ansvarlighed) Filnavn: Coops

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12. Ledelsessystemcertificering Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.2011 Audit 22. oktober 2014 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Sagsbehandling på

Læs mere

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV)

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) 20. november 2014 Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) Corporate Social Responsibility (CSR) eller samfundsansvar - er et begreb i konstant udvikling. Oprindeligt var CSR et frivilligt engagement

Læs mere

Årsregnskabs - loven

Årsregnskabs - loven DI Sådan > SÅDAN Kom sikkert gennem årsregnskabslovens rapporteringskrav Årsregnskabs - loven > Rapporteringskrav om interne kontroller 107 b Forord Med ændringen af Årsregnskabsloven i 2008 stilles der

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan?

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? EVALUERING Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? Hvilke målsætninger er der for eventen på hvilke områder? Er målsætningerne prioriteret i forhold

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGI- PROCES LYKKES er udgivet af SEGES P/S SEGES Økonomi & Virksomhedsledelse Agro Food

Læs mere

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak

Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed. Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Teoretisk modul: Ledelse af Design og bæredygtighed Forfatter: Cristina Rocha Med bidrag fra: Dionísia Portela Irina Celades Stig Hirsbak Introduktion til modulet Formål At præsentere forskellige typer

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for

Vejledning om retningslinjer for Inspirationsnotat nr. 9a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 9. november 2009 Vejledning om retningslinjer for APV-handlingsplaner Alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering (APV) mindst hver tredje

Læs mere

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne)

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne) Anbefaling 1.1.1. Det anbefales, at det centrale ledelsesorgan bl.a. gennem investor relations arbejde sikrer en løbende dialog mellem selskabet og aktionærerne, således at det centrale ledelsesorgan kender

Læs mere

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM

FORMÅL MED DAGENS PROGRAM FORMÅL MED DAGENS PROGRAM Give en smagsprøve på CSR Vise hvordan CSR og business kan gå hånd i hånd Give inspiration til at arbejde videre med med CSR 1 Aarhus School of Business Aarhus University ONS

Læs mere

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling.

Fokusområde 2. Prioriterede indsatsområder for perioden 2012-2014. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. 2.1 Indsatsområde Inddragelse af forældrene i børnenes læring og udvikling. Fra B & U `s Udviklingsplan: Med udgangspunkt i at forældrene er Børn og Unges vigtigste voksne, skaber vi konstruktive relationer

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

INTERN AUDITOR MØDEPLAN FOR 2014. Bureau Veritas nye Netværksgruppe

INTERN AUDITOR MØDEPLAN FOR 2014. Bureau Veritas nye Netværksgruppe Bureau Veritas nye Netværksgruppe INTERN AUDITOR Inspiration, idéudveksling og faglig sparring er nøgleordene for Bureau Veritas` netværksgrupper. Bureau Veritas har bl.a. grupper inden for kvalitet, miljø,

Læs mere

Konkrete eksempler. på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009

Konkrete eksempler. på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009 Konkrete eksempler på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009 Konkrete Eksempler FSR er som supplement til rapporten om samfundsansvar blevet bedt om at komme med enkelte konkrete eksempler

Læs mere

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/06/ /06/12

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/06/ /06/12 Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/06/12-2018/06/12 Projektnummer PRJC-503944-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Charlotte Nørremark Hechmann Auditteam Mikkel Lundstrøm

Læs mere

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne

Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Sekretariatets kommentarer til scenariebeskrivelserne Bilag 4 Denne kommentar er opbygget med først kort et indledende afsnit. Dernæst følger de 4 scenarier hver for sig det betyder, at nogle af kommentarerne

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

See: http://scitech.au.dk/mrms/ Ved Peter Borgen Sørensen, Bioscience samt Marianne Thomsen og Anne Jensen, Institut for miljøvidenskab

See: http://scitech.au.dk/mrms/ Ved Peter Borgen Sørensen, Bioscience samt Marianne Thomsen og Anne Jensen, Institut for miljøvidenskab See: http://scitech.au.dk/mrms/ Ved Peter Borgen Sørensen, Bioscience samt Marianne Thomsen og Anne Jensen, Institut for miljøvidenskab Relevansfor hvem? Private virksomheder Konsultvirksomheder Offentlige

Læs mere

DANVA Temadag Ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

DANVA Temadag Ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber DANVA Temadag Ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber 23. Maj 2012 Fakta om ALECTIA Etableret som Birch & Krogboe i 1912 Fire divisioner Stærke tværfaglige kompetencer 700 medarbejdere i ind-

Læs mere

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold

FSC-certificering af skove i Danmark. Indhold FSC-certificering af skove i Danmark Indhold Certificering af skove... 1 Hvad er fordelene ved certificering?... 2 FSC's principper og kriterier for ansvarlige skovforvaltning... 3 FSC's 10 grundprincipper...

Læs mere

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014

Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Lovpligtig redegørelse om samfundsansvar (CSR) 2013/2014 Denne lovpligtige redegørelse for virksomhedens samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a, er en del af ledelsesberetningen i årsregnskabet for

Læs mere

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2019/06/ /06/13. DNV GL Team Leader Charlotte Butty

Health Group A/S. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2019/06/ /06/13. DNV GL Team Leader Charlotte Butty Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/06/13-2019/06/13 Projektnummer PRJC-503944-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Charlotte Butty Auditteam Charotte Butty SAFER, SMARTER,

Læs mere

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk

Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Denne publika ion er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K Telefon 33 92 52 00 digst@digst dk Design: Bgraphic Foto: Colourbox Elektronisk publikation: ISBN:

Læs mere

Samråd ERU om etiske investeringer

Samråd ERU om etiske investeringer Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 139 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 25. marts 2008 Eksp.nr. 528419 /uhm-dep Samråd ERU om etiske investeringer Spørgsmål Vil ministeren tage initiativ

Læs mere

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar

De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar De bedste markedspladser i Skandinavien tager samfundsansvar STEEN & STRØM... er repræsenteret i 3 lande drifter 54 shoppingcentre har 400 ansatte.har 5.000 leverandører har 3.300 butikker har 25.000 medarbejdere

Læs mere

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg Strategi 2016-2018 I Forsvarets Auditørkorps arbejder vi sammen med forsvarets øvrige myndigheder hver dag for Danmarks sikkerhed, interesser og borgernes tryghed. Auditørkorpsets unikke bidrag til forsvarets

Læs mere

Intego CSR. Indhold Intego CSR...2 Miljøforhold...3 Arbejdsforhold...3 Menneskerettigheder...5 Forretningsetik...5 Bæredygtigt indkøb...7 Kvalitet...

Intego CSR. Indhold Intego CSR...2 Miljøforhold...3 Arbejdsforhold...3 Menneskerettigheder...5 Forretningsetik...5 Bæredygtigt indkøb...7 Kvalitet... Intego CSR Intego CSR Indhold Intego CSR...2 Miljøforhold...3 Arbejdsforhold...3 Menneskerettigheder...5 Forretningsetik...5 Bæredygtigt indkøb...7 Kvalitet...7 Hos Intego overholder vi til enhver tid

Læs mere

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA

Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring. Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA Fra branchestrategi til konkret anvendelse i virksomhedens markedsføring Temadag, Vejle 4. juni 2014 Carsten Bøg, GA CSR status i den danske grafiske branche Bred anvendelse af ledelsessystemer Mere end

Læs mere

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens:

Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: DS/ISO 31000 Risikoledelse ISO 31000 - Risikoledelse Virksomheden bør udvikle, implementere og konstant forbedre de rammer, der sikrer integration af processen til at håndtere risici i virksomhedens: overordnede

Læs mere

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke:

Hos Lasse Ahm Consult vurderer vi at følgende krav i de enkelte kravelementer er væsentlige at bemærke: ISO 9001:2015 Side 1 af 8 Så ligger det færdige udkast klar til den kommende version af ISO 9001:2015. Standarden er planlagt til at blive implementeret medio september 2015. Herefter har virksomhederne

Læs mere

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark Morgenmøde om DS/EN ISO 14064 hos Vrå Dampvaskeri d. 20/11-12 Kort præsentation Ole Weber Kazar/Konsulent (version: 20/11-12) Velkommen hos Glaesel

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-1

Velkommen Gruppe SJ-1 Velkommen Gruppe SJ-1 Lasse Ahm Consult Torsdag, den 25. september 2014 15:35 1 Program Programmet ser således ud: Kl. 10.00 Velkomst ved Lasse Michael Ahm - Info om ændringer blandt medlemmerne Kl. 10.05

Læs mere

Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010

Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Kan det betale sig at tage et samfundsansvar? Carsten Ingerslev, Kontorchef Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Oktober 2010 Om os Erhvervs- og Selskabsstyrelsen er en del af Økonomi-

Læs mere

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør

CSR-rapport for Med venlig hilsen Poul Feilberg Adm. direktør CSR-rapport for 2016 Forord Kort om Feicon Ledelsessystemer hvad er det? Feicons identitet Politik for certificeringer Mål og indsatser Feicons interessenter CSR Rapporten Forord I 2013 blev Feicon ApS

Læs mere

Et godt og effektivt vedligehold af en ISO27001 certificering. Erwin Lansing Head of Security & Chief Technologist

Et godt og effektivt vedligehold af en ISO27001 certificering. Erwin Lansing Head of Security & Chief Technologist Et godt og effektivt vedligehold af en ISO27001 certificering Erwin Lansing Head of Security & Chief Technologist Hvad laver DK Hostmaster? Register for.dk domæner 1.315.274 domænenavne Ca. 700.000 kunder

Læs mere

SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017

SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017 SEGES Akademi STRATEGI OG FORRETNINGSUDVIKLING 4. FORLØB 2016/2017 Styrk din rådgivning Strukturudviklingen gør, at vi skal være eksperter i strategi og forretningsudvikling. Vi skal kunne bruge værktøjerne

Læs mere

Driftsaftale 2013. Socialområdet

Driftsaftale 2013. Socialområdet Driftsaftale 2013 Socialområdet 1 Indhold 1. Indledning... 2 2. Beskrivelse af organisationen på Socialområdet... 3 2.1. Socialafdelingen... 3 3. Økonomi... 3 4. Socialområdets mål og specifikke indsatser...

Læs mere