Forskningsstrategi. HCA Forskning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forskningsstrategi. HCA Forskning 2015-2017"

Transkript

1 Forskningsstrategi HCA Forskning

2 1 INDHOLD 1 INDHOLD 2 FORMÅL 3 ORGANISATION 4 SAMARBEJDE 5 MISSION OG VISION 6 FORSKNINGSTEMA 7 MÅLSÆTNINGER 8 SATSNINGSOMRÅDER 9 Allergi og lungesygdomme 10 Hormonelle sygdomme 11 Mave-tarmsygdomme 12 Sygdomme hos nyfødte 13 TVÆRFAGLIGE FORSKNINGSINITIATIVER 14 ANDEN FORSKNING 15 KONTAKT

3 2 FORMÅL Formålet med strategien for Forskningsenheden på H.C. Andersen Børnehospital (HCA Forskning) er at beskrive enhedens mission, vision og mål for perioden 2015 til Strategien skal fastlægge rammer og retning for enhedens fortsatte udvikling og skærpe kursen mod målsætningerne. Den skal styrke de satsningsområder indenfor pædiatrisk forskning, hvor vi er stærke og kan skabe vigtige resultater på et højt niveau samt stimulere til udvikling af nye forskningsområder. Målgruppen for strategien er ansatte i forskningsenheden og på Børnehospitalet, potentielle nye forskere, eksterne samarbejdspartnere, bevillingsgivere samt andre interessenter. Det er hensigten, at medarbejdere gennem deres daglige studier, arbejde og engagement skal kunne se sig selv - og hver især med egne initiativer og idéer bidrage til, at strategiens målsætninger bliver opfyldt.

4 3 ORGANISATION HCA Forskning er en del af H.C. Andersen Børnehospital, Odense Universitetshospital (OUH). Forskningsenheden hører under Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet (SDU). Enheden består af en forskningsleder, professorer, overlæger, kliniske lektorer og post.doc. s, en projektkoordinator, ph.d. studerende, prægraduat studerende, specialestuderende, bioanalytikere, en sygeplejerske samt sekretærer. HCA Forskning har optimale betingelser for at drive klinisk forskning, idet enheden er fysisk placeret i samme hus som klinikken på H.C. Andersen Børnehospital. Det giver mulighed for daglig kontakt og et tæt tværfagligt samarbejde mellem læger, sygeplejersker og andet klinisk personale om diagnostik, behandling og forebyggelse af sygdomme hos børn. Der afholdes jævnligt forskellige typer forskningsmøder; Journal Club, forskeroplæg, juniorforskermøder, seniorforskermøder, møder for specialeansvarlige overlæger samt et årligt forskningsseminar for både interne og eksterne gæster.

5 4 SAMARBEJDE HCA Forskning prioriterer samarbejde på både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt niveau meget højt. På OUH samarbejder vi tæt med andre afdelinger om blandt andet genetik, kirurgi, nuklearmedicin, endokrinologi, allergi, psykiatri og patologi. Derudover har vi et tæt samarbejde med Institutter på SDU, som arbejder med blandt andet idræt, immunologi og miljømedicin. Odense Børnekohorte har desuden et tæt samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark og med Odense Kommune. På regionalt niveau samarbejder vi i Region Syddanmark med andre pædiatriske afdelinger om projekter vedrørende astma og allergi, hypoglykæmi, gastroenterologi og neonatalogi. På nationalt niveau samarbejder vi med Rigshospitalet vedrørende leukæmi, mucositis og mikrobiomforskning, med Københavns Universitet vedrørende ernæring af børn, med Danmarks Tekniske Universitet vedrørende cøliaki samt med børneafdelinger i Region Sjælland vedrørende neonatal hypoglykæmi. Vi samarbejder desuden med forskellige private virksomheder som for eksempel Arla Foods og Novozymes. På internationalt niveau deltager vi i forskellige typer samarbejder om blandt andet fødevareallergi, anafylaksi, mave-tarmsygdomme, væksthormonbehandling, hypofosfatæmisk rakitis, kongenit hyperinsulinisme, insulinomer, D-vitamin og cøliaki. Vi er blandt andet med i EAACI, GA2LEN, ESPGHAN og samarbejder derudover med Charité Universitätsmedizin i Tyskland og med Mayo Clinic i USA.

6 5 MISSION OG VISION Vores mission er at fremme og gennemføre pædiatrisk klinisk og eksperimentel forskning på et fagligt højt niveau. Vores vision er at optimere børns sundhed og behandling af børns sygdomme gennem tværfaglig, klinisk og biomedicinsk forskning af høj kvalitet med fokus på såvel forebyggelse som diagnostik og behandling.

7 6 FORSKNINGSTEMA HCA Forskning støtter forskning indenfor alle pædiatriske fagområder (se figur), som samles under det overordnede tema: Barnet i centrum: udvikling, sygdom, forebyggelse Forskning i børns udvikling og sundhed stiller krav til en grundlæggende forståelse for en række aspekter omkring børn, herunder fysiologiske, psykologiske, etiske og sociale forhold. Forskning i børns sygdomme er en forudsætning for forbedringen af vores patientbehandling. Forskning i forebyggelse er et vigtigt indsatsområde, hvor vi fokuserer på betydningen af ernæring, miljø og livsstil, herunder tidlig identifikation af biologiske risikofaktorer med mulighed for forebyggende interventioner. Der er potentiale i at forske i udvikling, sygdom og forebyggelse hos børn og unge indenfor hvert specialeområde med udgangspunkt i kliniske problemstillinger. Der er forskningsmæssigt tilkommet en erkendelse og særlig opmærksomhed omkring graviditet og de tidlige barneårs betydning for senere sygdommes opståen og udvikling, hvilket øger muligheder for tværsektorielt samarbejde. Et centralt tværfagligt initiativ, som forener elementerne udvikling, sygdom og forebyggelse, er Odense Børnekohorte, som omtales senere. Endokrinologi Neonatologi Nefrologi Urologi Gastroenterologi Hepatologi Ernæring Allergologi Pulmonologi Barnet i centrum: udvikling, sygdom, forebyggelse Børnereumatologi Børnekardiologi Børneneurologi Infek onsmedicin Immunologi Socialpædiatri Børneonkologi Hæmatologi

8 7 MÅLSÆTNINGER Nye projekter Vi vil styrke og udvikle forskning indenfor de kliniske fagområder ved at etablere og iværksætte nye projekter indenfor mavetarmsygdomme, allergi og lungesygdomme, hormonelle sygdomme og sygdomme hos nyfødte. Projekterne skal fokusere på relevante tværfaglige emner, som omfatter vækst, kropssammensætning, livskvalitet, kommunikation og miljø. Formålet med nye projekter er at skabe forskningsresultater af høj international standard med udgangspunkt i kliniske problemstillinger. Flere eksterne midler Vi vil øge tilgangen af økonomiske midler, hvilket vil være medvirkende til at styrke forskningsenhedens position indenfor pædiatrisk forskning på både et nationalt og et internationalt niveau. Vi har fokus på fundraising og gør en stor indsats for at skaffe forskningsmidler fra både OUH s og Region Syddanmarks forskningspuljer samt fra andre nationale, offentlige og private fonde. Flere forskere Vi vil bibeholde antallet af ph.d. studerende og øge antallet af kliniske professorer, post.doc. s og adjungerede professorer. Vi gør en stor indsats for at rekruttere prægraduat studerende og motivere læger på forskningstræningsmodulet i hoveduddannelsesforløbet til at forske. Vi vil udvikle et forskningsmiljø, der motiverer alle læger, studerende, biomedicinere, sygeplejersker og andre med tilknytning til H.C. Andersens Børnehospital til at indgå i forskning. Mere samarbejde Vi vil styrke både internt og eksternt samarbejde og øge deltagelsen i tværfaglige projekter på både regionalt, nationalt og internationalt niveau. Vi vil de kommende år forberede HCA Forsknings integration med Nyt OUH ved at styrke samarbejdet med relaterede specialer og med SDU. Odense Børnekohorte udvikler løbende nye tværgående delprojekter i samarbejde med nye samarbejdspartnere. Større videnskabelig produktion Vi vil øge den videnskabelige produktion til omkring 60 artikler pr. år i peer-reviewede tidsskrifter med høj impact (i 2013 var der omkring 50 artikler). Et systematisk fokus på vejlederfunktionen af ph.d. studerende samt ansættelse af flere adjungerede professorer og post.doc. s skal medvirke til at sikre de forventede publikationer.

9 8 SATSNINGSOMRÅDER HCA Forskning har udpeget fire satsningsområder, som repræsenterer forskningen bredt. Det er på disse områder, vi er særligt stærke, og hvor vi ønsker at skabe stor synlighed. Allergi og lungesygdomme (allergologi og pulmonologi) Hormonelle sygdomme (endokrinologi) Mavetarmsygdomme (gastroenterologi) Sygdomme hos nyfødte (neonatologi) Alle satsningsområder samarbejder på tværs og mange projekter involverer ofte flere fagområder, således at enhedens ressourcer udnyttes bedst muligt.

10 9 Allergi og lungesygdomme Astma og allergi er kroniske folkesygdomme, der udvikler sig i barnealderen på baggrund af en interaktion mellem genetiske faktorer og miljøfaktorer. Der er forskningsmæssigt tilkommet særlig opmærksomhed på graviditet og de tidlige barneårs betydning for senere sygdommes opståen og udvikling af disse sygdomme. Gode prospektive kohorteundersøgelser med valide data vedrørende maternelle faktorer, neonatalperioden og hele barndommen er derfor essentielle. Der er initieret et betydeligt europæisk samarbejde blandt andet vedrørende kohorteundersøgelser inklusiv design, metoder og diagnostiske kriterier, så data fra forskellige kohorter kan sammenholdes og diskuteres og dermed muliggøre bedre og bredere konklusioner som også omfatter forklaring af kontroversielle fund. Vi gennemfører flere store prospektive fødselskohorteundersøgelser med langtidsopfølgning, den ene omfatter også et europæisk samarbejde (MeDALL). I en kohorte af meget præmature børn undersøges ernæringens betydning for blandt andet allergiudvikling og metabolisk syndrom. Desuden har vi i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet undersøgt indeklimaets betydning (inklusiv luftfugtighed, ventilation, forekomst af allergener og phatalater) for udviklingen af allergiske sygdomme i barnealderen. Der er en pågående udvikling af nye diagnostiske tests, som medfører, at man nu kan identificere enkelte komponenter i forskellige allergener, som kan relateres til forskellige allergiske reaktioner og mønstre, og som kan forklare nogle forskellige krydsreaktioner. Derved åbnes også mulighed for at individualisere og forbedre behandlingsmæssige tiltag og vejledning af allergiske patienter. Der er stigende fokus på astmasygdommens og behandlingens langtidseffekt på væksten inklusiv sluthøjde samt den mulige prædiktive værdi af biomarkører, hvoraf flere er udviklet på Institut for Molekylær Medicin, SDU, med hensyn til sværhedsgrad og varighed af astmasygdommen. For at belyse dette gennemfører vi forskellige projekter inklusiv to ph.d. studier. Non-farmakologisk behandling af allergisk astma adresseres i et multicenterprojekt, hvor vi sammen med blandt andre børneafdelingen i Skejby, Århus Universitet og Statens Byggeforskningsinstitut undersøger mulig effekt af øget ventilation hos børn med astma og husstøvmideallergi. Udover stadig forbedring af symptomatisk behandling og nonfarmakologisk behandling udvikles behandlingsmetoder, som har potentiale til at ændre det naturlige forløb af allergiske sygdomme ved at nedsætte risikoen for progression og udvikling af andre manifestationer, f.eks. risikoen for at børn med allergisk høfeber også får astma. Der forskes i bedre metoder til allergenspecifik immunterapi til behandling af allergisk høfeber og astma, f.eks. sublingual administration i stedet for subkutan, ligesom der pågår undersøgelser af forskellige regimer for immunterapi til behandling af fødevareallergi. Vi deltager i internationale undersøgelser af sublingual immunterapi både som behandling af allergisk rhinitis og som mulig forebyggende behandling med hensyn til udvikling af astma. Der er et behov for forskning vedrørende udvikling af luftvejsproblemer og lungefunktion hos børn, som er født meget for tidligt og børn med alvorlige medfødte mave-tarmmisdannelser, som i neonatalperioden har gennemgået store mave-tarmoperationer. Vi har en patientpopulation og et tværfagligt samarbejde som muliggør initiering af en sådan undersøgelse.

11 10 Hormonelle sygdomme Et nationalt og internationalt Center for Hyperinsulinisme (CHI) er etableret for både diagnostik (inklusiv genetik og PET/CT-skanning) og medicinsk og kirurgisk behandling med tilhørende forskningsaktiviteter. I to afsluttede, internationale ph.d. projekter har CHI-Centret fokuseret på genetiske forandringer ved kongenit hyperinsulinisme ved hjælp af microarray teknik, henholdsvis dyreeksperimentelle studier om betacellefunktionen inklusiv vitamin D s betydning. Et tredje ph.d. studie fokuserer på forekomsten af lavt blodsukker hos nyfødte af diabetesmødre, undervægtige, præmature eller overvægtige nyfødte, og nyfødte med asfyksi. Cerebrale komplikationer ved langtids follow up af disse nyfødte samt nyfødte med kongenit hyperinsulinisme vurderes ved neurologisk undersøgelse, kognitiv score, samt motorisk score og adfærdsscoring. I et samarbejde med Klinisk Genetisk afdeling på OUH, er et internationalt ph.d. forløb om kongenit hyperinsulinisme godkendt. Vitamin D i aktiv form er et hormon med mangesidige effekter i kroppen. I tre ph.d. projekter arbejdes der med vitamin D s effekter under graviditeten, hos den nyfødte, specielt med henblik på lungemodning, og barnets vækst og knogleudvikling. Data indhentes fra Odense Børnekohorte, og to af projekterne involverer endvidere dyrestudier i samarbejde med Institut for Molekylær Medicin på SDU, og Charité Universitätsmedizin i Berlin. Et fjerde ph.d. studie har som delprojekt en analyse af vitamin D s betydning for infektionsmønstret hos småbørn i Odense Børnekohorte. Yderligere ph.d. projekter er projekteret i et internationalt samarbejde. Et ph.d. projekt om hereditær og ernæringsbetinget rakitis i Region Syddanmark er fortsat i et post.doc. forløb. Et klinisk forskningscenter for Calcium, D-vitamin og Knogler ( CDK- Centret ) er under opbygning. Afdelingen indgår endvidere aktivt i en international studiegruppe om effekter og bivirkninger af væksthormonbehandling til børn.

12 11 Mave-tarmsygdomme Vi udfører kliniske undersøgelser af medfødte misdannelser i et samarbejde med Det Børnekirurgiske Center ved OUH, blandt andet bugvægsdefekt og spiserørsdefekt (oesophagusatresi). Esofagusatresi har hyppige senfølger, dels spiserørskatar (gastroesofageal refluks-sygdom) og dels astma-lignende symptomer, som påvist i et ph.d. studium, der følges op af undersøgelse af genetikken ved spiserørsdefekt. Vi undersøger desuden forekomsten af allergisk spiserørskatar (eosinofil oesophagitis) i et europæisk samarbejde. Cøliaki er en autoimmun præget inflammatorisk sygdom. Vi har i samarbejde med andre forskningsinstitutioner modtaget en større forskningsbevilling fra Det Strategiske Forskningsråd, der har sat os i stand til at udarbejde nationale data om indtaget af gluten i kosten. I samarbejde med Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) belyser vi forekomsten af cøliaki i Danmark. Derudover udarbejder vi redskaber til belysning af livskvalitet (quality of life) hos børn med cøliaki i samarbejde med University of Cork i Irland, Vi har sammen med Oslo Universitet og Københavns Universitet startet et projekt, der ud fra den nationale danske og norske fødselskohorte skal belyse, hvorvidt infektioner og ernæringsforhold (amning) i den tidlige barnealder er medvirkende årsager til cøliaki. Vi udfører også kliniske og basale projekter, der belyser diagnosen og patogenetiske forhold ved cøliaki i samarbejde med Klinisk Immunologisk Afdeling på OUH og i et europæisk samarbejde (ESPGHAN). En alvorlig følge af præmaturitet (for tidlig fødsel) er nekrotiserende enterocolitis (NEC), der er en tarmbetændelse, der leder til betydelig sygelighed - af og til med senere tarmsvigt (korttarmssyndrom). I samarbejde med Københavns Universitet undersøges nye behandlingsprincipper ved korttarmsyndrom. Børn i behandling for akut lymfatisk leukæmi (ALL) får ofte slimhindeskade i mavetarmkanalen. Vi undersøger effekten af behandling med bovint colostrum og arbejder med eksperimentelle modeller for slimhindebeskadigelse ved kemoterapi med støtte fra Institut for Molekylær Medicin på SDU. Ydermere udfører vi kliniske og patogenese-orienterede undersøgelser ved kronisk inflammatorisk tarmsygdom (kronisk tarmbetændelse, IBD) hos børn. Undersøgelser af knoglevækst og inflammation ved IBD og ved kroniske gigtsygdomme hos børn vil blive igangsat. Den tidlige spædbarnsernæring består væsentligst af amning, og vi har inden for rammerne af Odense Børnekohorte iværksat en undersøgelse af hyppighed og varighed af amning, med anvendelse af ny SMS-baseret teknologi. Disse data vil blive anvendt til yderligere undersøgelser inden for Odense Børnekohorte.

13 12 Sygdomme hos nyfødte Et ph.d. studie om ernæring med tilskud til modermælk hos præmature børn efter indlæggelsen på neonatalafsnittet og eventuel senere udvikling af allergisk sygdom er afsluttet, og videreføres i et igangværende ph.d. projekt med hensyn til vækst og den fysiske og mentale udvikling hos disse børn i 6-7 års alderen. Et andet afsluttet ph.d. studie omhandlede betydningen af overvægt hos gravide for deres børn ved fødslen og ved 3 års follow up. Den neonatale forskning samarbejder med forskningsenheden på Obstetrisk Afdeling og Medicinskendokrinologisk Afdeling på OUH, om perinatale emner, f.eks. konsekvenserne af gestationel diabetes, præeklampsi, og infektioner for de nyfødte. Et ph.d. studie om amning og tidligt hjemmeophold er i gang. Endvidere fokuseres der på nyfødte med hypoglykæmi i et ph.d. studie om effekterne af en national guideline for neonatal hypoglykæmi, kongenit hyperinsulinisme, og medfødte forstyrrelser i kalkstofskiftet (se under hormonelle sygdomme). Den neonatale sektion deltager løbende i multicenter studier bl.a. om respiratorisk distress syndrom hos ekstremt præmature og blodtransfusioner.

14 13 TVÆRFAGLIGE FORSKNINGSINITIATIVER På H.C. Andersen Børnehospital prioriteres samarbejde på tværs af specialer (sygdomme, kirurgi, psykiatri, genetik m.m.) og på tværs af faggrupper (læger, sygeplejersker, psykologer m.fl.), hvilket er medvirkende til at skabe et dynamisk og produktivt forskningsmiljø på både regionalt, nationalt og internationalt niveau. Odense Børnekohorte er en større forskningssatsning, hvor 2551 børn født i følges op til 18 års alderen. Odense Børnekohorte er etableret i et samarbejde med Odense Kommune, Syddansk Universitet og Psykiatrien i Region Syddanmark og indgår i HCA Forskning. Undersøgelserne omhandler blandt andet udviklingsanalyse, indsamling af biologisk materiale foruden objektive undersøgelser og spørgeskemaer. Der er i 2014 ca. 12 delprojekter i Odense Børnekohorte, som omhandler emner som hormon-forstyrrende stoffer, vitamin D s rolle, amning og anden ernæring, infektioner og udvikling af ADHD. Knogler, kropssammensætning og vækst Forskning i både den langsigtede forebyggelse af knoglebrud hos raske og forebyggelse af knoglebrud hos syge børn er vigtigt pædiatrisk forskningsfelt. Et samarbejde med Institut for Idræt og Biomekanik på SDU giver gode muligheder for forskning i knoglesundhed, og vi deltager i undersøgelse af effekten af fysisk aktivitet på knoglevækst i et projekt, hvor skolebørn får ekstra idræt og kostvejledning (Svendborg-projektet). Projektet er startet i 2008 og der udføres en opfølgende undersøgelse med vægt på pubertetens indflydelse på knoglevækst. og modning i Enheden råder over en DEXAskanner, der giver mulighed for andre fremtidige projekter med fokus på vækst, knogler og kropssammensætning hos både syge og raske børn. Livskvalitet, kommunikation og miljø Livskvalitet, kommunikation og miljøpåvirkninger kommer mere og mere i fokus i forskningen indenfor pædiatri og viser sig at have stor betydning i mange henseender. Eksempelvis forskes der i livskvalitet hos syge børn og kommunikation med forældre til indlagte børn. I Odense Børkohorte forskes der i betydningen af forældrenes brug af miljøskadelige stoffer som f.eks. alkohol, nikotin og hormonforstyrrende stoffer.

15 14 ANDEN FORSKNING Inden for alle de pædiatriske fagområder gennemføres større og mindre forskningsprojekter. Det drejer sig bl.a. om internationale multicenterstudier inden for børneonkologi, immunoglobulinbehandling ved neonatal sepsis, og mindre opgørelser og kasuistikker. HCA Forskning ønsker både at inddrage yngre læger og studerende i mindre forskningsopgaver indenfor disse fagområder og at styrke ekspertområdernes forskning systematisk. HCA Forskning tilbyder derfor årlige møder med fagområderne for bredt at styrke forskning indenfor alle fagområder.

16 15 KONTAKT Odense Universitetshospital H.C. Andersen Børnehospital HCA Forskning Sdr. Boulevard Odense C Professor og forskningsleder Steffen Husby Steffen.Husby@rsyd.dk Oktober 2014

FORSKNINGSSTRATEGI HCA FORSKNING H.C. ANDERSEN BØRNEHOSPITAL ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL

FORSKNINGSSTRATEGI HCA FORSKNING H.C. ANDERSEN BØRNEHOSPITAL ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL FORSKNINGSSTRATEGI 2018-2020 HCA FORSKNING H.C. ANDERSEN BØRNEHOSPITAL ODENSE UNIVERSITETSHOSPITAL INDHOLD 1 INTRODUKTION 2 FORSKNINGSENHEDEN 3 SAMARBEJDE 4 VISION 5 FORSKNINGSOMRÅDER 6 SATSNING 7 ALLERGI

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 20.februar 2015 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Sygeplejesymposium på OUH 2013.

Sygeplejesymposium på OUH 2013. Sygeplejesymposium på OUH 2013. Syddansk forskningscenter for klinisk sygepleje I samspil med OUH! Ved Direktør Judith Mølgaard Baggrund for SFKS Fremtidens sygepleje bør bygge på evidens produceret af

Læs mere

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE

Deltagerinformation 10-01-2009 INFORMATION TIL DELTAGERE INFORMATION TIL DELTAGERE Tilskud af høj-dosis vitamin D under graviditeten med henblik på forebyggelse af astma hos børn: Delstudium i ABC (Asthma Begins in Childhood) kohorten Vi henvender os til dig

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

Stillings- og personprofil. Specialeansvarlig overlæge Kardiologisk Afsnit Medicinsk Afdeling Holbæk Sygehus

Stillings- og personprofil. Specialeansvarlig overlæge Kardiologisk Afsnit Medicinsk Afdeling Holbæk Sygehus Stillings- og personprofil Specialeansvarlig overlæge Kardiologisk Afsnit Medicinsk Afdeling Holbæk Sygehus November 2015 Opdragsgiver Medicinsk Afdeling, Holbæk Sygehus Adresse Holbæk Sygehus Smedelundsgade

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark

Model for postdoc ansættelser i Psykiatrien i Region Syddanmark Område: Administrationen Afdeling: Planlægning Journal nr.: Dato: 5. august 2014 Udarbejdet af: Anja Reilev/ Claus Færch E-mail: Anja.Reilev@rsyd.dk/ Claus.Faerch@rsyd.dk Model for postdoc ansættelser

Læs mere

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner:

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner: Fagområde Pædiatrisk Pulmonologi I lighed med anerkendelse af subspecialet pædiatrisk pulmonologi i USA har man indenfor EU, under ledelse af Paediatric Section of the European Union of Medical Specialists

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Vi vil spørge, om dig/jer om dit/jeres barn vil deltage i en videnskabelig undersøgelse.

Vi vil spørge, om dig/jer om dit/jeres barn vil deltage i en videnskabelig undersøgelse. Deltagerinformation Opsporing af kritisk forværring og intervention hos hospitalsindlagte børn - Et regionalt multi-center studie om implementering af Pædiatrisk Early Warning System Kære forældre Vi vil

Læs mere

Forskningsstrategi. Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Klinisk Institut, SDU

Forskningsstrategi. Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk afdeling O, OUH Klinisk Institut, SDU Forskningsstrategi - Den Ortopædkirurgiske Forskningsenhed, OUH - Klinisk Institut, SDU - udviklingsversion: 30. dec. 2011 Side 1 af 7 Forskningsstrategi Den ortopædkirurgiske forskningsenhed Ortopædkirurgisk

Læs mere

Hvidbogsresumé Diabetes og Vaskulær Sygdom

Hvidbogsresumé Diabetes og Vaskulær Sygdom Hvidbogsresumé Diabetes og Vaskulær Sygdom Baggrund Forskningsklyngen Diabetes og Vaskulær Sygdom er en ramme om et samarbejde mellem de lægelige specialer endokrinologi, nefrologi, kardiologi, neurologi

Læs mere

Særligt udvalg vedr. sundhedsområdet 1. oktober Sundhedsforskning og MTV i Region Syddanmark

Særligt udvalg vedr. sundhedsområdet 1. oktober Sundhedsforskning og MTV i Region Syddanmark Særligt udvalg vedr. sundhedsområdet 1. oktober 2009. Sundhedsforskning og MTV i Region Syddanmark Disposition 1. Hvorfor sundhedsforskning? 2. Rammerne for sundhedsforskning i Region Syddanmark 3. Hvordan

Læs mere

Formaliseret samarbejdsaftale mellem Reumatologisk afdeling C, OUH og Reumatologisk afdeling, SVS Esbjerg

Formaliseret samarbejdsaftale mellem Reumatologisk afdeling C, OUH og Reumatologisk afdeling, SVS Esbjerg Afdeling: Reumatologisk Afdeling Udarbejdet af: Ada Colic Journal nr.: E-mail: ada.colic@rsyd.dk Dato: 3. marts 2014 Telefon: 7918 2378 Formaliseret samarbejdsaftale mellem Reumatologisk afdeling C, OUH

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Majeed Version af 2016 1. HVAD ER MAJEED 1.1 Hvad er det? Majeed er en sjælden genetisk sygdom. Børn med denne sygdom lider af CRMO (kronisk rekurrent multifokal

Læs mere

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen

www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen www.regionsjaelland.dk/sundhed/efteruddannelse/yngre-laeger Mulighedernes sundhedsvæsen Forord Er du studerende eller nyuddannet læge er Region Sjælland et oplagt område at søge til: Her er gode karrieremuligheder

Læs mere

Faglig profil Arbejdsmedicin

Faglig profil Arbejdsmedicin Faglig profil Arbejdsmedicin Generelt om specialet Specialet arbejdsmedicin er orienteret mod sygdommes årsager og forebyggelse Hovedvægten ligger på det arbejdsmedicinske område, men omfatter tillige

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Udvikling af ADHD symptomer hos førskolebørn i Odense Børnekohorte. SAFARI Jette Asmussen Børne og Ungdoms psykiatri Odense

Udvikling af ADHD symptomer hos førskolebørn i Odense Børnekohorte. SAFARI Jette Asmussen Børne og Ungdoms psykiatri Odense Udvikling af ADHD symptomer hos førskolebørn i Odense Børnekohorte SAFARI Jette Asmussen Børne og Ungdoms psykiatri Odense SAFARI undersøger risikofaktorer i opvækstmiljøet der medvirker til at øge risikoen

Læs mere

Forskningsstrategi OUH Svendborg Sygehus

Forskningsstrategi OUH Svendborg Sygehus Forskningsstrategi 2012-2015 OUH Svendborg Sygehus Forord OUH Svendborg Sygehus ønsker at styrke sundhedsforskningen til gavn for patienter, personale og samfundet som helhed. Lokalt forankret klinisk

Læs mere

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne?

Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Hvad er effekten af rehabilitering til ældre med nedsat funktionsevne? Forskningsfysioterapeut Carsten Juhl, MPH, PhD. Forskningsenheden for musculoskeletal funktion og fysioterapi (FOF) Institut for idræt

Læs mere

IRS Universitetsklinikker. 23. August 2016

IRS Universitetsklinikker. 23. August 2016 IRS Universitetsklinikker 1 INSTITUT FOR REGIONAL SUNDHEDSFORSKNING INSTITUTLEDER RIKKE LETH -LARSEN A UGUST 2016 Hvem er vi? IRS er ét af 8 institutter på SUND-SDU Institut for Regional Sundhedsforskning

Læs mere

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi !!" # $ # %&$ Jf. Hospitalsplan for Region Midtjylland vil der være reumatologisk speciallægedækning på samtlige hospitaler med fælles akutmodtagelse, enten i form af en egentlig afdeling/funktion eller

Læs mere

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr

Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Institut for Klinisk Medicin: Forebyggelse af allergi overfor forsøgsdyr Udarbejdet af Adjungeret lektor, ph.d. Aage Kristian Olsen Alstrup Institut for Klinisk Medicin Aarhus Universitetshospital Formål

Læs mere

Overblik og status for Region Syddanmark forskningspuljer

Overblik og status for Region Syddanmark forskningspuljer Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for Sundhedssamarbejde og kvalitet Journal nr.: 15/1248 Dato: 7. januar 215 Overblik og status for Region Syddanmark forskningspuljer Forskningspuljer i Region

Læs mere

FORSKNINGSPROGRAM Forskning inden for MVU-professionerne 2015-16

FORSKNINGSPROGRAM Forskning inden for MVU-professionerne 2015-16 Forskningens Hus, Holbæk Sygehus, Region Sjælland FORSKNINGSPROGRAM Forskning inden for MVU-professionerne 2015-16 Forskningens Hus, Holbæk Sygehus, indgang E1, Smedelundsgade 60, 4300 Holbæk Forskning

Læs mere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35 Deltagerinformation Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere med BMI 30-35 Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af Ortopædkirurgien,

Læs mere

Forsøg med kræftmedicin hvad er det?

Forsøg med kræftmedicin hvad er det? Herlev og Gentofte Hospital Onkologisk Afdeling Forsøg med kræftmedicin hvad er det? Dorte Nielsen, professor, overlæge, dr. med. Hanne Michelsen, ledende projektsygeplejerske Birgitte Christiansen, klinisk

Læs mere

Stepped care. Allan Jones - PSYDOC

Stepped care. Allan Jones - PSYDOC Stepped care Allan Jones Cand. Psych., PhD., CPsychol. Lektor I klinisk psykologi og Forskningsleder PSYDOC. Syddansk Universitet E-mail: ajones@health.sdu.dk Stepped-care Der er en fortsat stigning i

Læs mere

Forskningsstrategi 2012-2017 for OUH, Odense Universitetshospital og SDU, Klinisk Institut, På vej mod Nyt OUH

Forskningsstrategi 2012-2017 for OUH, Odense Universitetshospital og SDU, Klinisk Institut, På vej mod Nyt OUH Forskningsstrategi 2012-2017 for OUH, Odense Universitetshospital og SDU, Klinisk Institut, På vej mod Nyt OUH 1 Forskning i rivende udvikling En intensiv forskningsindsats er en naturlig del af aktiviteten

Læs mere

DSOG ønsker at pege på Graviditet og Fødsel som særligt indsatsområde for fremtidig dansk forskning og vil fremhæve, at:

DSOG ønsker at pege på Graviditet og Fødsel som særligt indsatsområde for fremtidig dansk forskning og vil fremhæve, at: Idet Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) takker for muligheden for at bidrage med input til fremtidens forskningsbehov og potentialer, følger nedenfor den strategi som for os synes centralt

Læs mere

Organisering af forskning i Området for Sundhedsuddannelser

Organisering af forskning i Området for Sundhedsuddannelser UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Organisering af forskning i Området for Sundhedsuddannelser Oplæg møde i Uddannelsesudvalgene 4. november 2014 Søren Pedersen vicedirektør UNIVERSITY COLLEGE Området for Sundhedsuddannelser

Læs mere

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Personalestyrelsens stillingsstruktur og stillingsstruktur - DTU Diplom giver en udførlig beskrivelse af de enkelte stillinger, inklusive stillingsindhold

Læs mere

REHABILITERING af patienter med lungekræft

REHABILITERING af patienter med lungekræft REHABILITERING af patienter med lungekræft Arbejdsgruppen består af...2 Kommisorium...2 Arbejdsmetode...2 Lovgivning og opgaver...2 Formål med lungekræftrehabilitering...4 Rehabilitering starter den dag,

Læs mere

Lovkrav om forskning

Lovkrav om forskning Sundhedsforskning i Region Midtjylland Udvalget vedrørende forskning, teknologi og innovation i sundhedsvæsenet www.regionmidtjylland.dk Lovkrav om forskning Sundhedsloven 194: Regionsrådet skal sikre

Læs mere

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2003-08 FORORD DTU formulerede omkring årsskiftet 2002-2003 en strategi for årene 2003-2008. Strategien gælder naturligvis for al aktivitet på DTU i perioden og er

Læs mere

Klinisk Kræftforskningscenter

Klinisk Kræftforskningscenter Klinisk Kræftforskningscenter STRATEGI ORGANISATION LEDELSE 2013-2015 Klinisk Kræftforskningscenter Aalborg Universitetshospital Forskningens Hus Sdr. Skovvej 15 9000 Aalborg www.kkfc.rn.dk / www.kkfc.aalborguh.dk

Læs mere

Sundhed og trivsel hos 0-7 årige børn

Sundhed og trivsel hos 0-7 årige børn Pernille Due Professor, dr.med. Forskningsleder for Børn og Unges Sundhed og trivsel KL s sundhedsspot om de 0-7 årige børn Odense 9. december 2014 Sundhed og trivsel hos 0-7 årige børn Sundhed hos børn

Læs mere

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING 2017 2020 Indledning, vision og indsatsområder FORSKNING er en vigtig opgave for Psykiatrien i Region Syddanmark. Forskning

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Opgavebeskrivelse. Modtagere fremgår af bilag 1

Opgavebeskrivelse. Modtagere fremgår af bilag 1 Sundhedsplatformen Borgervænget 7, 3. 2100 København Ø Opgavebeskrivelse Modtagere fremgår af bilag 1 Ringsted Sygehus Bøllingsvej 30 4100 Ringsted www.regionh.dk www.regionsjaelland.dk Dato: 28. maj 2014

Læs mere

2003 Intern medicin: hæmatologi hæmatologi

2003 Intern medicin: hæmatologi hæmatologi Specialegruppering af nuværende og udgåede læge Tabellen viser hvorledes de oprindelige er grupperet, og dermed præsenteret, efter de nuværende samt specialet intern medicin. Udgåede er grupperet sammen

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Forsøgets titel: Individuel tværfaglig intervention for børn med cerebral parese Betydningen af tre- dimensionel klinisk ganganalyse

Læs mere

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 35 Offentligt. Resumé

Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 35 Offentligt. Resumé Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 35 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om forslag til kommissionsbeslutning om udstedelse af markedsføringstilladelse for lægemidlet Xolair (omalizumab)

Læs mere

Kanalstrategi LinkedIn

Kanalstrategi LinkedIn Kanalstrategi LinkedIn 1 Baggrund... 2 2 Formål... 2 3 Målgruppe... 2 4 Fordele ved valg af denne kanal... 2 5 Udfordringer... 2 6 Indhold og frekvens... 2 6.1 Hashtags:... 3 6.2 Tags:... 3 6.3 Tone of

Læs mere

Velkommen til nye medarbejdere

Velkommen til nye medarbejdere Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Velkommen til nye medarbejdere www.koldingsygehus.dk Velkommen til Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling, Sygehus Lillebælt, Kolding. Nyansat personale tilbydes systematisk

Læs mere

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på?

Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hvilke problemstillinger har det videnskabelige råd været inde på? Hans Gregersen Formand for det videnskabelige råd kommissorium (1) Center for Kliniske Retningslinjer er en institution, der samler, organiserer,

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Blau syndrom Version af 2016 1. HVAD ER BLAU SYNDROM/JUVENIL SARKOIDOSE 1.1 Hvad er det? Blau syndrom er en genetisk sygdom. Som patient lider man af en kombination

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center. Besøgsdato 24-02-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for.

Inspektorrapport. Temaer. Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center. Besøgsdato 24-02-2015. Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00002257 Afdelingsnavn Nyremedicinsk Klinik, Medicinsk Center Hospitalsnavn Sygehus Sønderjylland

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 1 INDLEDNING En afgørende forudsætning for et stærkt sundhedsvæsen er forskning og skabelse af ny viden. Sundhedsforskning

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder

Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Udvikling af nye lægemidler forudsætter forskningssamarbejde mellem læger og virksomheder Høring om klinisk forskning 2. november 2012 Formand for NSS Poul Jaszczak, overlæge, dr.med Fra statusrapporten

Læs mere

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem

MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem Sygeplejerskeuddannelsen MODUL 6 teoretisk del Sygepleje, kronisk syge patienter og borgere i eget hjem 4. semester Hold September 2013 Modul 6 Teoretisk del d. 16.januar 2015 Udarbejdet i henhold til

Læs mere

Forslag til fagpakke i Molekylær ernæring

Forslag til fagpakke i Molekylær ernæring Forslag til fagpakke i Molekylær ernæring Titel: Indhold: Placering: Molekylær ernæring/molecular Nutrition Almen molekylær ernæring (5 ECTS) Bioaktive Fødevarekomponenter og Functional Foods (10 ECTS)

Læs mere

Ortopædkirurgisk Forskningsenhed Strategi 2012-2017

Ortopædkirurgisk Forskningsenhed Strategi 2012-2017 Ortopædkirurgisk Forskningsenhed Strategi 2012-2017 1. Introduktion Det er målet at iværksætte forskningsprojekter som er hypotesegenererende, har klinisk nytte til gavn for både patienterne og samarbejdspartnere

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro 12-01-2010 1 Uddannelsesprogram for tidlig hoveduddannelse i

Læs mere

Nationalt Center for Cancer Immunterapi CCIT-Denmark

Nationalt Center for Cancer Immunterapi CCIT-Denmark Herlev and Gentofte Hospital Center for Cancer Immunterapi Nationalt Center for Cancer Immunterapi CCIT-Denmark Center for Cancer Immunterapi (CCIT) er det nationalt ledende forskningscenter indenfor cancer

Læs mere

Det fremgår af satspulje- aftalen, at der afsættes 13,6 mio. kr. i perioden 2011-2014. Midlerne, som er anført på år, er:

Det fremgår af satspulje- aftalen, at der afsættes 13,6 mio. kr. i perioden 2011-2014. Midlerne, som er anført på år, er: Revideret tidsplan Forudsætninger for puljen Som led i satspuljeaftalen på sundhedsområdet i perioden fra 2011 til 2014 har Tilsyn i fået til opgave at varetage punktet 1.4.4. Forebyggelse af uventede

Læs mere

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser

Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Journal nr.: 12/13856 Dato: 28. juni 2012 Børne- og ungdomspsykiatrien Regionsfunktion for Affektive lidelser, Autismepektumforstyrrelser Definition Undersøgelser og procedure indeholdt i forløbet Aldersgruppe:

Læs mere

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon:

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon: Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/5559 E-mail: Bo.B.Mikkelsen@rsyd.dk Dato: 25-11-215 Telefon: 292 1337 Notat Politik for Sundhedsforskning - status 215 Baggrund Regionsrådet

Læs mere

Beskrivelse af Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet

Beskrivelse af Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet Beskrivelse af Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet [1] BAGGRUND Sexologisk Forskningscenter (SeFo) er en forsknings- og undervisningsenhed under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg

Læs mere

Forskning og uddannelse i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen

Forskning og uddannelse i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen Forskning og uddannelse i et fleksibelt og fremtidssikret sygehusvæsen D. 23. maj 2008 Idéoplæg til, hvordan man i fremtidens sygehuse sikrer optimale forhold for forskning, udvikling og uddannelse, således

Læs mere

Krav 2. Hvordan parterne sikrer sammenhæng mellem de regionale og kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud.

Krav 2. Hvordan parterne sikrer sammenhæng mellem de regionale og kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud. Krav 2. Hvordan parterne sikrer sammenhæng mellem de regionale og kommunale forebyggelses- og sundhedsfremmetilbud. Grundaftaler for Region Syddanmark og kommuner 2.1. Sammenhæng mellem tilbud Der lægges

Læs mere

Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner

Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner Bilag 4 Samarbejde om specialiserede funktioner Heri beskrives Region Sjællands samarbejde om specialiserede funktioner. A. Region Sjællands samarbejde med Region Hovedstaden Region Sjælland og Region

Læs mere

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI Kompetencemål STUEGANG 1. Danne sig overblik over stuegangen og prioritere opgaverne i samarbejde med stuegangsteamet (forstuegang) 3. Lave

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma

Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma Allergivaccination i forbindelse med behandling af allergi og astma 3. august 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Lidt om allergi og astma...3 2.1 Udredning af allergi og astma...3 2.2 Behandlingen

Læs mere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere

Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere Deltagerinformation Forsøgets titel: Startløbemængden og risikoen for løbeskader hos nybegyndere Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg, der udføres af Ortopædkirurgien, Region Nordjylland.

Læs mere

Institut for Regional Sundhedsforskning. Sundhedsfaglig Forskning og Uddannelse i Region Syddanmark NØGLETAL

Institut for Regional Sundhedsforskning. Sundhedsfaglig Forskning og Uddannelse i Region Syddanmark NØGLETAL Institut for Regional Sundhedsforskning Sundhedsfaglig Forskning og Uddannelse i Region Syddanmark NØGLETAL 2008-2011 2. udgave juni 2012 Indholdsfortegnelse Vision... 3 Forskning Forskningspublikationer...

Læs mere

Medicin og Teknologi. Civilingeniør

Medicin og Teknologi. Civilingeniør Medicin og Teknologi Civilingeniør Medicin og Teknologi Forestil dig en læge, der forsker i hjerte-karsygdomme, men som mangler ingeniørens viden om de fysiske love, der bestemmer, hvordan blodet flyder

Læs mere

Politik for sundhedsforskning Region Syddanmark, november 2011. regionsyddanmark.dk

Politik for sundhedsforskning Region Syddanmark, november 2011. regionsyddanmark.dk Politik for sundhedsforskning Region Syddanmark, november 2011 regionsyddanmark.dk Indhold Forord... side 3 Sundhedsforskning definition...side 4 Indledning og målsætninger...side 5 Stærke forskningsmiljøer...side

Læs mere

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid

Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Deltagelse i videnskabeligt forsøg om Forekomsten af vektorbårne infektioner hos personer med risiko for flåtbid Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt forsøg? Det er frivilligt at deltage

Læs mere

Forskningsstrategi for sygepleje i Juliane Marie Centret

Forskningsstrategi for sygepleje i Juliane Marie Centret Den 28. august 2013 Forskningsstrategi for sygepleje i Juliane Marie Centret Forskning i klinisk sygepleje vil i de kommende år være koncentreret om visioner og strategier indenfor områderne: Klinisk forskning

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

børnekohorte * Projektet Odense Børnekohorte skal følge 4.000 børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år.

børnekohorte * Projektet Odense Børnekohorte skal følge 4.000 børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år. Odense børnekohorte * Projektet Odense Børnekohorte skal følge 4.000 børn fra fosterstadiet til de fylder 18 år. Alle kvinder, der er bosat i Odense Kommune, og som er gravide i perioden den 1. januar

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et sundhedsvidenskabeligt forsøg Forsøgets titel: Individuel tværfaglig intervention for børn med cerebral parese Betydningen af tredimensionel klinisk ganganalyse på

Læs mere

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk.

Frede Olesen, Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet. Fo@feap.dk. , Fhv. praktiserende læge, professor, dr. med Forskningsenheden for Almen Praksis Aarhus Universitet Fo@feap.dk Sygdoms-rejsen Støtte til efterladte Døende Terminal Recidivdiagnostik Behandling Rehabilitering

Læs mere

Beskrivelse af det kliniske undervisningssted og af kliniske undervisningsforløb på Neonatalafsnittet på Holbæk Sygehus. 1.0. Organisatoriske og

Beskrivelse af det kliniske undervisningssted og af kliniske undervisningsforløb på Neonatalafsnittet på Holbæk Sygehus. 1.0. Organisatoriske og Beskrivelse af det kliniske undervisningssted og af kliniske undervisningsforløb på Neonatalafsnittet på Holbæk Sygehus. 1.0. Organisatoriske og ledelsesmæssige forhold. Neonatalafsnittet (08-3) er et

Læs mere

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser.

$ % Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. ! ""# $ % $ &'% Jf. hospitalsplan for Region Midtjylland indgår IM: Lungemedicin i Region Midtjyllands planer for fælles akutmodtagelser. Med Hospitalsplan for Region Midtjylland er det besluttet, at der

Læs mere

Forskningslandskab i DIA. Diagnostik i Verdensklasse

Forskningslandskab i DIA. Diagnostik i Verdensklasse Forskningslandskab i DIA Forskning på højt internationalt niveau er vejen til Diagnostik i Verdensklasse CLK oktober 2015 Bettina Lundgren og Lene Ørnstrup, Københavns Universitet Hospitalsplan 2020 er

Læs mere

Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det?

Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det? Forskningssamarbejde SDU og Region Syddanmark Forskning overalt i sundhedsvæsenet skal vi have det? Kirsten Ohm Kyvik, læge, ph.d., MPM Institutleder, professor Institut for Regional Sundhedsforskning

Læs mere

Biologiske Signaler i Graviditeten

Biologiske Signaler i Graviditeten Biologiske Signaler i Graviditeten Vi vil spørge, om du vil deltage i et videnskabeligt studie, der udføres af Afdeling for Epidemiologisk Forskning, Statens Serum Institut. Før du beslutter, om du vil

Læs mere

Inddragelse af patienter i klinisk forskning

Inddragelse af patienter i klinisk forskning Inddragelse af patienter i klinisk forskning Peter Schwarz Professor, overlæge, dr.med. Osteoporoseambulatoriet MAO og Forskningscenter for Aldring og Osteoporose, FAO Medicinsk afd. M Glostrup hospital

Læs mere

Forskning i Region Sjælland. Hvad er vor vision og hvad tilbyder vi

Forskning i Region Sjælland. Hvad er vor vision og hvad tilbyder vi Forskning i Region Sjælland Hvad er vor vision og hvad tilbyder vi Knud Rasmussen Regional Forskningschef, dr. med. Speciallæge i Intern Medicin og Nefrologi Knud Rasmussen Speciallæge i Intern Medicin

Læs mere

Dimensioneringsplan 2013-2017. Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen

Dimensioneringsplan 2013-2017. Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen Dimensioneringsplan 2013-2017 Introduktions- og Hoveduddannelsesforløb i Speciallægeuddannelsen Titel Dimensioneringsplan 2013-2017, introduktions- og hoveduddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Centre of Research in Childhood Health. www.sdu.dk/rich

Centre of Research in Childhood Health. www.sdu.dk/rich www.sdu.dk/rich . RICH er et forskningscenter hvis mission er at forske i børn og unges sundhed med særligt fokus på fysisk aktivitet og kost generere viden, der kan bruges i konkrete sundhedstiltag på

Læs mere

Oversigt over mål, der forventes opnået under dit ophold i Neonatalklinikken

Oversigt over mål, der forventes opnået under dit ophold i Neonatalklinikken Oversigt over mål, der forventes opnået under dit ophold i Neonatalklinikken 4. Praktiske færdigheder Kunne anlægge navlevenekateter Kunne evakuere pneumothorax Kunne anvende CPAP behandling Anlægge en

Læs mere

Center for Interventionsforskning. Formål og vision

Center for Interventionsforskning. Formål og vision Center for Interventionsforskning Formål og vision 2015-2020 Centrets formål Det er centrets formål at skabe et forskningsbaseret grundlag for sundhedsfremme og forebyggelse på lokalt såvel som nationalt

Læs mere

Tværfaglige konsultationer

Tværfaglige konsultationer Tværfaglige konsultationer Professor, overlæge, dr.med. John R. Østergaard Center for Sjældne Sygdomme Børneafdelingen Aarhus Universitetshospital, Skejby Baggrund Sjældne rapport 2001 Klinik for Sjældne

Læs mere

Rigshospitalet Onkologisk Klinik. Strategi 2015. Kræftbehandling i særklasse. Strategi 2015-2017. Onkologisk Klinik Rigshospitalet

Rigshospitalet Onkologisk Klinik. Strategi 2015. Kræftbehandling i særklasse. Strategi 2015-2017. Onkologisk Klinik Rigshospitalet Strategi 2015 Rigshospitalet Onkologisk Klinik Kræftbehandling i særklasse Strategi 2015-2017 Onkologisk Klinik Rigshospitalet Onkologisk Klinik: Kræftbehandling i særklasse - Strategi 2015-2017 Onkologisk

Læs mere

Forskningsstrategi 2015-2018 Kirurgisk Afdeling A, OUH

Forskningsstrategi 2015-2018 Kirurgisk Afdeling A, OUH Forskningsstrategi 2015-2018 Kirurgisk Afdeling A, OUH Kirurgisk Afdeling A Indhold Overordnede mål og rammer...4 OUH - Forskningsstrategi 2012-2017...4 Politik for Sundhedsforskning i Region Syddanmark...4

Læs mere