København vil kopiere Midtjyllands EU-succes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "København vil kopiere Midtjyllands EU-succes"

Transkript

1 Page 1 of 5 Succeshistorierne fra især Region Midtjylland har fået København til at overveje oprettelsen af sit eget EU-kontor i Bruxelles efter seks år uden repræsentation. København vil kopiere Midtjyllands EU-succes Af: Andreas Baumann EXECUTIVE SUMMARY Succesfuld lobbyisme i Bruxelles henter millioner af støttekroner til danske kommuner og regioner. Den regionale danske lobbyindsats er blevet professionaliseret i det seneste årti i takt med at EU-lovgivningen i stigende grad påvirker kommunalpolitikken. En fokuseret tilgang til interessevaretagelse i Bruxelles giver bedre adgang til EU-støttekroner fra de enorme forskningsog udviklingsfonde. Det kan sætte skub i lokale danske væksttiltag og forskningsinitiativer Da Ritt Bjerregaard blev overborgmester i København for næsten ti år siden, skulle det ifølge den tidligere EU-kommissær være slut med pindemadslobbyismen i Bruxelles. Kort efter sin tiltræden besluttede hun at lukke kommunens repræsentationskontor i den belgiske hovedstad, fordi det var spild af skattekroner. Men siden da har kommunerne i de fire andre danske regioner vist vejen til de store EU-puljer, der støtter projekter inden for innovation, erhvervsudvikling og forskning. Så nu overvejer København igen at åbne et EU-kontor. "København skal være med helt fremme sammen med andre europæiske storbyer, når det handler om at tiltrække EU-midler og EU-projekter, som kan understøtte vækst og nye arbejdspladser. De øvrige danske regioners kontorer i Bruxelles er allerede i gang med dette arbejde og visse regioner har tiltrukket op mod 60 millioner kr. årligt," siger overborgmester Frank Jensen. Planen er, at Københavns Kommune skal drive kontoret i samarbejde med Region Hovedstaden og de andre hovedstadskommuner, så de mange virksomheder i hele området kan få glæde af EU-midlerne.

2 Page 2 of 5 Fokus på lobbyisme Forstør Læs mere om lobbyisme i de tidligere analyser i serien om den grå magt: Lobbyslaget om fremtidens databeskyttelse Lobbyboom har ændret EU's magtbalance Ærlige lobbyister har mere magt Venstre-veteran beskyldes for skjult lobbyvirksomhed Hvor bliver det danske lobbyregister af? Formålet med kontoret er således først og fremmest at understøtte regionens internationale vækststrategi ved at gribe det betydelige uudnyttede potentiale i de store EU -projekter til at fremme jobskabende vækst, som det udtrykkes i det politiske beslutningsgrundlag, der i disse dage er til diskussion i de igangværende kommunale budgetforhandlinger. SF har allerede peget på at hovedstadens fraværende EU-engagement indebærer tabte millioninvesteringer, fordi København ikke er gode nok til at få EU s opmærksomhed, som partiets budgetordfører i København, Sisse Welling (SF), udtrykte det tidligere på sommeren. Faktisk er København en af de eneste europæiske hovedstæder, der ikke har egen repræsentation i Bruxelles. De to store forskningsinstitutioner i hovedstaden, DTU og Københavns Universitet, har da også for længst indset, at dette er en uholdbar situation. Derfor har de sammen med Region Hovedstaden oprettet lobbykontoret creodk, som varetager de tre institutioners interesser og årligt henter millioner af kroner hjem til dansk sundhedsforskning. Men forskning er ikke det eneste, EU-kasserne kan bruges til. Der er også penge til erhvervsudvikling og vækstfremme, og det har København erkendt ved at se på erfaringerne i resten af landet.

3 Page 3 of 5 Midtjylland viser vejen Her er kommuner og regioner allerede ganske gode til at få fingre i EU-midlerne. Særligt i løbet af krisen er der kommet øget fokus på, at EU-projekterne kan kickstarte lokale initiativer inden for forskning, innovation og erhvervsudvikling. Og det kan skabe tiltrængte lokale arbejdspladser. Det er en stor kamp om midlerne, og derfor er det selvfølgelig vigtigt, at vi er vågne, siger borgmester i Viborg, Søren Pape Poulsen (K). Han er formand for KL s internationale udvalg, hvorfra han har været med til at fremme de danske kommuners internationale indsats. Han betegner det som hamrende vigtigt, at kommunerne har forståelse for, hvordan man får adgang til disse midler, fordi det bidrager til at fremme lokale vækstaktiviteter og skabe udvikling: Der hives utroligt mange millioner kroner hjem til de danske kommuner årligt. De penge ville jo gå til andre lande, hvis ikke vi følger ordentligt med, siger Søren Pape Poulsen. Nogle af de dygtigste kommunale fundraisere er folkene i Midtjyllands EU-kontor, som har eksisteret siden starten af 1990 erne, dengang som Aarhus Kommunes repræsentation. Siden kommunalreformen er kontoret blevet drevet af Region Midtjylland og regionens 19 kommuner i fællesskab. Over de sidste seks år har kontorets ni ansatte bidraget til at hente omkring 400 millioner kr. hjem til midtjyske udviklingsprojekter. Den projekterede tunnel under Marselisborg Boulevard ved Aarhus Havn har eksempelvis indkasseret 110 millioner EU-støttekroner. Men også mange mindre lokale virksomheder har nydt godt af kontakterne i EU-kontoret. Innovationsaktiviteter Under overskriften ifacilitator vejledes lokale virksomheder skridt for skridt i, hvordan de selv kan få EU-støtte til teknologisk udvikling. På fire år er 20 projekter på den konto blevet godkendt med en samlet EU-støtte på 160 millioner kr. Succeshistorien inkluderer virksomheden RadiJet fra Randers, som sammen med sine internationale projektpartnere har fået 9,5 millioner kr. til at udvikle en ny type gasturbine til miljøvenlige varmepumper. Et andet eksempel er Aarhus-virksomheden Sekoia, der udvikler velfærdsteknologi og telemedicin. Den er kommet med i et udviklingsprojekt, der har fået 13,7 millioner kr. i EU-støtte. Den slags projekthjælp er kærkommen. Vi arbejder med mange private virksomheder i regionen og hjælper dem med at få EU-midler til deres innovationsaktiviteter. Det kan være en kæmpe hjælp til vækst, hvis virksomheder kan få tilskud til at købe ny viden eller udvikle nye produkter, siger Lars Holte Nielsen, leder af Midtjyllands EU-kontor. Det koster årligt ca. 5,5 millioner skattekroner at drive EU-kontoret. Så det er en ganske god forretning, påpeger Lars Holte Nielsen. På kroner og øre kan vi sige, at vi har gjort en forskel, siger han.

4 Page 4 of 5 Det giver luft til kontorets andre arbejdsopgaver, hvor man ikke på samme måde kan måle effekten økonomisk. Når vi kan vise det regnestykke, så har vi også bedre mulighed for at arbejde med internationalisering og læring over grænser, som vores partnere også kan have stor glæde af, siger han. Vi danskere er jo ikke nødvendigvis de bedste i verden, selv om mange ofte siger det. Så derfor opfordrer vi vores partnere i Midtjylland til at se ud over de danske grænser og samarbejde med partnere i andre EU-lande, siger han. Når både virksomheder og offentlige institutioner kan have stor glæde af det, er forklaringen, at man mange steder i Europa slås med de samme udfordringer. Internationaliseringen hjælper kommunerne til at skabe offentlig innovation og til at lave en bedre opgaveløsning for en relativt lille investering, siger Lars Holte Nielsen. Fokuseret EU-indsats virker Opskriften på en succesfuld kommunal EU-indsats hænger sammen med, at kommunallobbyisterne er blevet mere fokuserede på, hvad der er de lokale nøglekompetencer. I Kalundborg er det f.eks. produktion af insulin hos virksomheder som Novo Nordisk og Novozymes, der får meget opmærksomhed. I Region Syddanmark har man nøglekompetencer inden for velfærdsinnovation i miljøet omkring Odense Universitetshospital og offshore-energi på Esbjerg-egnen. Og i Region Midtjylland viser en virksomhed som Grundfos i Bjerringbro regionens internationale styrkeposition inden for miljø- og vandteknologi. Vi er blevet mere fokuserede i vores arbejde og skaber større synlighed i hele EU for, hvad vi er gode til i Midtjylland, siger Lars Holte Nielsen. Tidligere har vi måske sendt for meget løs information hjem og håbet på, at nogle derhjemme ville bruge det. I dag er vi mere proaktive og med til selv at skabe projekter og aktiviteter omkring os, siger han. Samme melding kommer fra Region Syddanmarks EU-kontor. Her har man udvalgt nogle konkrete indsatsområder, som målretter kontorets arbejde mod bl.a. energisektoren og sundheds - og velfærdsinnovation. Vi tager udgangspunkt i vores styrker, og så matcher vi dem med kommissionens fokusområder og sikrer på den måde flest EU-midler til regionen, siger Jonas Groes, leder af Syddanmarks EU -kontor. Han pointerer, at Esbjerg er en international klynge inden for offshore-energi, og EU-kontoret har på den konto hjulpet med til at hente 13,4 millioner kr. til et projekt om at gøre havvindmøller mere konkurrencedygtige.

5 Page 5 of 5 Når vi fokuserer, så skaber vi også flere succeser. Og så bliver vi også mere kendte i Kommissionen for, at vi kan noget særligt på nogle specielle områder. Hvilket igen gør os i stand til at hente flere midler, siger han. Håbet er, at succeshistorierne kan overbevise EU-Kommissionen om også i fremtiden at målrette forskningsmidler mod de danske kernekompetencer. Lige nu er kommunallobbyisternes fokus således rettet mod EU s næste rammeprogram for innovation og forskning, Horizon Her er midler for 80 milliarder euro eller hvad der svarer til knap 600 milliarder kr. til projekter i perioden Kort sagt: rigtig mange penge. Penge, som København nu altså også lader sig friste af. Facebook - socialt tilføjelsesprogram Gå til top Mandag Morgen, Valkendorfsgade 13, Postbox 1127, 1009 København K, Tlf: , Fax: , Følg Mandag Morgen: Artiklen er låst. Log ind eller tegn abonnement hér.

Tale til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde

Tale til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde 1 Tale til Landdistrikternes Fællesråds årsmøde Jeg vil godt lige starte med at skrue tiden 1½ år tilbage bare for at trække en streg i sandet og se, hvor langt vi egentlig er kommet. For 1½ år siden flød

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Projektboom i det offentlige: Efterlyser viden om udviklingsprojekter

Projektboom i det offentlige: Efterlyser viden om udviklingsprojekter Page 1 of 7 Annonce Projektboom i det offentlige: Efterlyser viden om udviklingsprojekter Artikel OPIguide 24.10.14 1 Ledelse Der er godt gang i projekterne i offentlige sektor, men videndeling mellem

Læs mere

Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen

Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen Velfærdsdanmark skal innovere sig ud af udgiftsklemmen HOVEDPUNKTER Radikal innovation er den offentlige sektors eneste svar på udgiftspresset Nye innovative velfærdsløsninger kan hjælpe politikerne med

Læs mere

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12

Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse nr. R 1 (4/10 2011) Folketinget 2011-12 Redegørelse af statsministeren i henhold til grundlovens 38 (mundtlig del). (Redegørelse nr. R 1). Kl. 12:05 Statsministeren (Helle Thorning-Schmidt):

Læs mere

M u l i g h e d e r i E u r o p a

M u l i g h e d e r i E u r o p a Muligheder i Europa Ydelser NordDanmark en aktiv del af EU NordDanmarks EU-kontors vigtigste opgaver er at skabe kontakter og finansieringsmuligheder for norddanske virksomheder og offentlige institutioner

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

I spidsen for Europa

I spidsen for Europa Marts 2012 I spidsen for Europa Logoet for Danmarks EU-formandskab og seks radikale ministre, der er med til at sætte dagsordenen under det. I første halvår af 2012 sidder Danmark på formandskabet i EU.

Læs mere

Mundtlig beretning ved Generalforsamlingen 2011

Mundtlig beretning ved Generalforsamlingen 2011 Danske Fysioterapeuter, Region Hovedstaden Mundtlig beretning ved Generalforsamlingen 2011 Indledning Selvom vi alle hver især nok kan finde meget at glædes over i det forløbne år, har det ikke desto mindre

Læs mere

15. møde. Torsdag den 7. november 2013 (D) 1. Miljøministeren (Ida Auken):

15. møde. Torsdag den 7. november 2013 (D) 1. Miljøministeren (Ida Auken): Torsdag den 7. november 2013 (D) 1 Miljøministeren (Ida Auken): 15. møde Torsdag den 7. november 2013 kl. 10.00 Dagsorden 1) Spørgsmål om fremme af forespørgsel nr. F 8: Forespørgsel til statsministeren,

Læs mere

ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK

ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK ØSTJYLLAND PÅ ARBEJDE FOR DANMARK ØSTJYLLAND ARBEJDER FOR DANMARK Østjylland er Danmarks næststørste vækstregion. Vi vil udvikle og styrke det østjyske område som den ene af to førende vækstmetropoler

Læs mere

Region Midtjylland. Evaluering af Medtech Innovation Center (MTIC)

Region Midtjylland. Evaluering af Medtech Innovation Center (MTIC) Region Midtjylland Evaluering af Medtech Innovation Center (MTIC) Juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1. Sammenfatning... 4 1.1. Kort introduktion til MTIC... 4 1.2. Udviklingen i klyngen

Læs mere

INVESTERINGER I ETNISKE MINORITETSFORENINGER FRIVILLIGRÅDET

INVESTERINGER I ETNISKE MINORITETSFORENINGER FRIVILLIGRÅDET FRIVILLIGRÅDET INVESTERINGER I ETNISKE MINORITETSFORENINGER En landsdækkende undersøgelse af de etniske minoritetsforeninger og deres ansøgning om økonomisk støtte 2 INVESTERINGER I ETNISKE MINORITETSFORENINGER

Læs mere

Virketrang i Danmark På jagt efter danske vækstkulturer er udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup

Virketrang i Danmark På jagt efter danske vækstkulturer er udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup Virketrang i Danmark På jagt efter danske vækstkulturer er udarbejdet af: Teknologisk Institut Analyse og Erhvervsfremme Gregersensvej 1 2630 Taastrup Kontakt: Chefkonsulent Leif Jakobsen Teknologisk Institut

Læs mere

Lær af. eksportsucceserne

Lær af. eksportsucceserne Lær af eksportsucceserne Politiske anbefalinger og eksportværktøjer der styrker de mindre og mellemstore virksomheders internationale konkurrencedygtighed DESIGNIT A/S ORANA A/S Termonova A/S LINIMATIC

Læs mere

Sag 7: Hjemtagelse af Teknisk Kollegium og overdragelse til fonden Eliteidræt Aarhus

Sag 7: Hjemtagelse af Teknisk Kollegium og overdragelse til fonden Eliteidræt Aarhus Sag 7: Hjemtagelse af Teknisk Kollegium og overdragelse til fonden Eliteidræt Aarhus Der gøres opmærksom på, at der ikke er læst korrektur på denne afskrift. Borgmesteren: Så går vi til sag nummer 7, hjemtagelse

Læs mere

Sundhedsinnovation med europæiske perspektiver

Sundhedsinnovation med europæiske perspektiver Sundhedsinnovation med europæiske perspektiver Information om EU-projekter til virksomheder, der arbejder med sundhedsrelaterede produkter og services, inkl. IKT inden for disse. I det følgende finder

Læs mere

Strategiarbejde i lyset af finanskrise og globalisering

Strategiarbejde i lyset af finanskrise og globalisering september 2011 Strategiarbejde i lyset af finanskrise og globalisering Resume Vilkårene for at drive og udvikle virksomheder i Danmark bliver stadigt mere komplekse, og det giver ekstra udfordringer i

Læs mere

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet

SOV TRYGT. Fælles lønforsikring. Så kan du klare dig, hvis du mister dit job. med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Fælles lønforsikring Så kan du klare dig, hvis du mister dit job DAGLIGVARE BUTIKKEN SOV TRYGT med Socialpædagogernes lønforsikring har du råd til at miste jobbet Socialpædagogerne får fælles lønforsikring

Læs mere

SUND VÆKST VÆKST. Velfærdsingeniører der tænker anderledes. Teknologiske løsninger med mennesket i centrum

SUND VÆKST VÆKST. Velfærdsingeniører der tænker anderledes. Teknologiske løsninger med mennesket i centrum IDA Idéklinikken dyrker, motiverer og udbreder innovation, der kan gøre sundhedsvæsenet bedre og give patienterne en bedre behandling. Sundhedsinnovation Side 24 Tillægget er udgivet af IDA SUND VÆKST

Læs mere

Arsenalet 2.0: RELOADED

Arsenalet 2.0: RELOADED Forslag til projektperiode 2015-2018 1 Arsenalet 2.0: RELOADED RESUME... 3 MÅLSÆTNINGER FOR ARSENALET 2015-2018... 3 FORVENTEDE EFFEKTER... 4 PROJEKTBESKRIVELSENS OPBYGNING... 5 ARSENALET, UDVIKLINGSSTRATEGIEN

Læs mere

Populærhåndbog om EU-Projekter

Populærhåndbog om EU-Projekter Populærhåndbog om EU-Projekter -En guide til den gode ansøgning September 2004 November 2004 EU-projekter 1. Indledning NordDanmarks EU-kontor har i den seneste tid oplevet en øget interesse fra de nordjyske

Læs mere

Danmark som udviklingsland

Danmark som udviklingsland (NB! De talte ord gælder klausuleret til kl. 14.00) Danmark som udviklingsland DI s formand Jesper Møllers tale ved DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010 Velkommen til DI's Erhvervspolitiske Topmøde 2010!

Læs mere

JUNI 2014 INSPIRATION TIL EU-PROJEKTER

JUNI 2014 INSPIRATION TIL EU-PROJEKTER JUNI 2014 INSPIRATION TIL EU-PROJEKTER Forord Indhold Nyt liv i gamle mursten Nordjysk firma udvikler fremtidens TV-boks Kontakt til bedre elforsyning i Kenya Verdens hurtigste overførsel af data Madspild

Læs mere

FORSIKRING. Socialt. ansvar. Har selskaberne fokus på social ansvarlighed? Humanistnørd brænder for CSR [Side 10]

FORSIKRING. Socialt. ansvar. Har selskaberne fokus på social ansvarlighed? Humanistnørd brænder for CSR [Side 10] Nr. 1 / 2015 DFL - foreningen for ansatte i forsikring FORSIKRING Humanistnørd brænder for CSR [Side 10] Fleksjob en guds gave eller en fandens plage? [Side 14] Kend faldgruberne på de sociale medier [Side

Læs mere

Frivillige skaber. livskvalitet. Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige

Frivillige skaber. livskvalitet. Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige Frivillige skaber livskvalitet Inspiration til samarbejdet mellem den frivillige verden og det offentlige Indhold Forord: Samarbejde skaber livskvalitet 5 Grundlag for samarbejdet 7 Udgiver: Ældre Sagen

Læs mere

BEDRE PLEJE OG BEHANDLING I EGET HJEM

BEDRE PLEJE OG BEHANDLING I EGET HJEM BEDRE PLEJE OG BEHANDLING I EGET HJEM Kommuner og kronikere - bedre pleje og behandling i eget hjem Kommuner og kronikere - bedre pleje og behandling i eget hjem Copyright 2011 Mandag Morgen ISBN: 978-87-90275-74-7

Læs mere

Lån en leder giver bonus. Virksomhederne forventer markant vækst

Lån en leder giver bonus. Virksomhederne forventer markant vækst Lån en leder giver bonus Virksomhederne forventer markant vækst de fik trykket på speederen 139 syddanske virksomheder har sat skub i ny udvikling. I perioden 20122014 har de lånt en leder. Forventningerne

Læs mere

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer

- Der er kommet meget nyt science fiction til, som interesserer de fleste medlemmer Anbefaling fra Tænketanken angående foreningens fremtid & dens form. Baggrund Umiddelbart før generalforsamlingen 2008 blev der nedsat en tænketank, der skulle se på fremtiden for trekkies.dk. Grundlaget

Læs mere

Giv jeres virksomhed et forspring

Giv jeres virksomhed et forspring Giv jeres virksomhed et forspring Sæt fokus på forretningen og find vej i de danske innovations- og erhvervsfremmetilbud Sådan har andre virksomheder fundet finansiering: Jydsk Aluminium Industri: Vækstkaution

Læs mere