Nyhedsbrev nr. 4 Tvis Mølle Naturlaboratorium.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nyhedsbrev nr. 4 Tvis Mølle Naturlaboratorium."

Transkript

1 Side 1/14 Nyhedsbrev nr. 4 Tvis Mølle Naturlaboratorium. Det er noget tid siden det sidste nyhedsbrev udkom. Det betyder ikke at projektet er gået i stå, men tværtimod at projektet har bevæget sig ind i en fase, hvor en stor del af arbejdet ikke er synligt udadtil. Den første og meget vigtige fase i udviklingen af Tvis Mølle Naturlaboratorium fokuserede på medborgerskab - at vi sammen fik sat grundpillerne til et ambitiøst og anderledes naturlaboratorium. Processen har været præget af stort engagement og resultatet er heller ikke udeblevet; der ligger nu et stort ønske- og idékatalog til det kommende Tvis Mølle Naturlaboratorium. Fundraising og koncept Projektet er med gået ind i en ny fase, hvor alle de gode ideer skal samles, konkretiseres og der skal træffes beslutning om, hvilke ideer, der arbejdes videre med. Aktuelt arbejdes der på at søge fonde, og Holstebro Kommune har i den forbindelse entreret med en ekstern fundraiser, som med baggrund i styregruppens beslutninger skriver målrettede ansøgninger til de forskellige fonde. Fundraising er en proces som kalder på tålmodighed, og resultaterne kan have lange udsigter. Vedhæftet dette nyhedsbrev er den projektbeskrivelse kaldet koncept for Tvis Mølle Naturlaboratorium, som er vores bud på en sammenskrivning af alle de ide og ønsker som arbejdsgrupperne er fremkommet med. Konceptbeskrivelsen bruges som udgangspunkt til udarbejdelsen af fondsansøgninger. Klimasikring af Holstebro har indflydelse på Tvis Mølle Naturlaboratorium Arbejdet med Tvis Mølle Naturlaboratorium har ligeledes afventet at det kommende klimasikringsprojekt for Holstebro by skulle finde sin form og blive vedtaget. Afhængigt af formen på klimasikringsprojektet kunne denne få indflydelse på placering af bygninger og aktiviteter. Byrådet vedtog den 15. december et klimasikringsprojekt, der indeholder en kombinationsløsning, der sikre Holstebro by mod konsekvenserne af en 100 års hændelse med et fremskrevet klimascenarie. Denne løsning indbefatter, at vandet magasineres ved etablering af en dæmning i Storåens ådal samt at Vandkraftsøen udnyttes som reservoir til tilbageholdelse af vand med en opstuvning af

2 Side 2/14 vand til kote 15 meter. Den maksimale oversvømmelseskote vil betyde, at Tvis Møllevej påvirkes på en 800 m lang strækning samt området hvor dambrugsdammen ligger ligeledes vil blive påvirket. Tvis klosterruinen vil ikke blive oversvømmet. Dette skal der tages højde for i den videre planlægning og udformning af Tvis Mølle Naturlaboratorium. Inddragelse af uddannelsesinstitutionerne Uddannelsesinstitutionerne i kommunen er ligeledes blevet inviteret til at deltage i den videre udvikling af Tvis Mølle Naturlaboratorium. Kort inden jul blev der derfor afholdt et møde med en række skoler og uddannelsesinstitutioner, der specifikt blev bedt om at bidrage med læringsforløb og aktiviteter, der kan foregå på Naturcenteret samt input til hvilke faciliteter, der er brug for i forbindelse med de enkelte læringsforløb og aktiviteter. Inddragelsen af uddannelsesinstitutioner sker på baggrund af et udtrykt ønske fra styregruppen, og processen vil kører sideløbende og vil bidrage yderligere til medborgerskabet. Aktiviteter i området Området er åbent, og flere og flere er begyndt at gå ture i området. Der er borde og bænke og brænde til bålstedet, i den gamle røde garagebygning, som er åben døgnet rundt. Vestjysk Orienteringsklub har fået lov til at opstille poster i området. Det er aftalt med orienteringsklubben, at posterne opsættes midlertidig pga. at den endelige udformning af centrets faciliteter ikke er klart. Placeringsplan Der er udarbejdet et udkast til en placeringsplan af alle de ideer som arbejdsgrupperne har produceret. Placeringsplanen giver en fælles ide til hvordan at naturområdet kan udvikles. Placeringsplanen er medsendt i dette nyhedsbrev, og I må meget gerne kommentere denne, men vær opmærksomme på, at placeringsplanen indgår i forhandlingerne med mulige fonde og derfor kan ændres afhængigt af konkrete ønsker. Ny projektleder Med Flemming Lehberts afgang fra Holstebro Kommune, er Helene Kiærskou fra Natur og Miljø blevet tilknyttet som projektleder på projektet. Helene ser frem til det videre arbejde med Tvis Mølle Naturlaboratorium og samarbejdet med jer.

3 Side 3/14 BILAG 1 Tvis Mølle Naturlaboratorium Koncept Tvis Mølle Naturlaboratorium Tvis Mølle Naturlaboratorium er et besøgs- og oplevelsescenter 3 km fra Holstebro centrum, med en alsidig natur som ramme for oplevelser, aktiviteter og læring inden for de fire hovedtemaer - Natur, teknologi, kultur og sundhed. Naturlaboratoriet ejes og drives af Holstebro Kommune. Vision for Naturlaboratoriet Visionen er kort og let at huske for alle der har kendskab til Holstebro Kommune, i det at den er en leg med Holstebro Kommunes velkendte slogan Dråber af kultur i alt, forenet med ønske om at skabe et miljø som den besøgende vil huske og ønske at genopleve: Dråber af kultur, bevægelse og oplevelser i naturen, der forandrer hverdagen. Visionen drives af oplevelser, aktiviteter og læring Gennem leg, fysiske aktiviteter, sanseindtryk og fordybelse, opnår den besøgende læring om hoved-læringstemaerne Naturvidenskab, Vand, Kulturarv og Sundhed. Gennem læringstemaerne, får den besøgende viden om natur og klima - hvordan vi påvirker miljøet, og hvordan naturen påvirker os i hverdagen. Et besøg på Tvis Mølle Naturlaboratorium er med til at skabe en fysisk og mentalt sundere og mere indholdsrig hverdag, Den besøgende får en dybere forståelse af, at vores natur har formet vores kulturarv og skabt rammerne for, hvorfor vores (lokal)samfund ser ud, som det gør i dag. Et ønske er, at området medvirker til at skabe en bevidsthed om, at vi som mennesker har indvirkning på naturen. Vi former, og er afhængige af, naturen. Derfor er et af de lærings- og oplevelsesmæssige omdrejningspunkter beskyttelse og benyttelse af naturen. Tvis Mølle Naturlaboratorium giver de besøgende et indblik i, hvordan menneskets adfærd og samfundets udvikling er med til at påvirke naturen.

4 Side 4/14 FAKTA: Holstebro Byråd vedtog i 2013 at afsætte kr. i perioden , til etablering af et Naturcenter på den tidligere dambrugsgrund Frøjk Fiskepark, 3 km fra Holstebro centrum. Dambruget udgør ca. 5,00 ha, og ligger på en 126 ha stor naturgrund ejet af Holstebro Kommune, men både skov, eng, ådal, sø, vandløb, hede og overdrev. Rammerne for spændende og alsidige naturoplevelser er gode i området. Projektet har deltagere fra flere forvaltninger, er valgt som et medborgerskabs-flagskib i Holstebro Kommune, og har en styregruppe med repræsentanter fra både byrådet, erhvervslivet og kommunens administration. Stor lokal opbakning Mere end 300 borgere og foreningsrepræsentanter har deltaget i en medborgerskabsproces og flere har givet deres bud på og ønsker til, hvordan Naturlaboratoriet kan udformes. Siden efteråret 2014 har ca. 35 borgere i tæt samarbejde med repræsentanter på tværs af forvaltninger i Holstebro Kommune arbejdet med at videreudvikle og konkretisere de mange forslag, samt udvikle visionen. Planen er at ejerskabet til Naturlaboratoriet skal være stærk i lokalbefolkningen, og at udvikling samt drift skal ske i et tæt samarbejde mellem brugerne og Holstebro Kommune. Resume Et besøg på Tvis Mølle Naturlaboratorium skaber øget opmærksomhed på - og interesse for naturen, hvilket sker på baggrund af et øget vidensniveau gennem undervisning, aktiviteter og formidling på områder som klima og miljø, menneskers indvirkning på naturen, kulturspor i landskabet, naturen som center for sundhed og velvære, samt naturen som ramme om det gode liv. Fortællinger Fortællinger er et bærende element i Tvis Mølle Naturlaboratorium. Fortællinger er med til at formidle, hvor alsidigt et naturområde kan være, og at det ofte indeholder langt mere, end det øjet kan se. De stedbundne værdier skal frem i lyset og i bevidstheden. Fortællinger skaber en kulturel og landskabelig helhedsforståelse hos besøgende, i området omkring Tvis Mølle Naturlaboratorium, og denne indsigt giver også værdi til de øvrige naturområder i Holstebro Kommune og i naturen generelt. Den gode fortælleoplevelse skaber nærvær og tilstedeværelse. Den får os til at mærke, hvad det vil sige at være menneske, og at vi er forbundne med andre mennesker på godt og på ondt. Gennem fortællinger giver vi oplevelsen en ekstra dimension. Tvis Mølle Naturlaboratorium vil formidle fortællinger på mange fronter - ansigt til ansigt, events og arrangement, bygningers udtryk, digitale platforme, udstillinger og kunstværker.

5 Side 5/14 Stedbundne værdier Tvis Mølle Naturlaboratorium er placeret i et område med mange kulturhistoriske spor i landskabet, hvoraf de mest fremstående er Tvis Kloster og den tilhørende vandmølle, Tvis Mølle, som kan dateres tilbage til Tvis Kloster havde et tilhørende teglværk, og der er kulturspor efter dette, samt fra perioden også mergelgravning, og mergeljernbane, og yderligere er der mange jord-damme udgravet i området. Landskabet har op gennem tiden, været præget af vandet fra Tvis Å og Storå. I området ligger den opstemmede Vandkraftsø, der blev etableret under 2. Verdenskrig som energikilde til det elværk, der skulle give strøm til Holstebro By og omegn. Vandkraftsøen er et væsentligt kulturhistorisk aktiv for Holstebro i dag, og en vigtig ramme om natur- og friluftsoplevelser i Naturlaboratoriets nærområde. Udformningen af Tvis Mølle Naturlaboratorium tager derfor udgangspunkt i fortællinger der primært knytter sig til Tvis Kloster, teknologien og til vandet. Endeligt arbejder Holstebro Kommune i samarbejde med Lemvig og Struer Kommuner på at oprette Geopark Vestjylland (Unesco godkendt mærkning), der har fokus på landskabet, og den kulturelle påvirkning det har haft på landdelen. Naturlaboratoriets 4 læringsområder Oplevelser, aktiviteter og læring er nøglen til at få realiseret visionen for Naturlaboratoriet. En central metode til at lære, er via fysisk aktivitet i Naturlaboratoriet. Så ofte som læringsrammen kan formes til fysisk aktivitet vil dette blive gjort. Der arbejdes med læring inden for fire fokusområder. 1. Naturvidenskab 2. Vand 3. Kulturarv 4. Sundhed 1. Naturvidenskab Læring og bevægelse (fysisk aktivitet), som supplerer og styrker prioriteringen natur-/science. Aktiviteterne vil i høj grad blive understøttet af et tæt samarbejde med uddannelsesinstitutioner. 1 Der har ligget en vandmølle på det sted, siden Prins Buris tid (ham med Liden Kirsten). Møllen omtales første gang i et gavebrev til Cistercienserordenen den 24. marts 1163, hvor Prins Buris Henriksen skænker et landområde og vandmøllen til munkene, så de kan bygge et kloster i området.

6 Side 6/14 For 1-6. klasses børn etableres der differentierede redskaber og målemetoder som giver børnene perspektiv på ressourceforbruget for de forskellige installationer. Konkret er en legeplads med fokus på læring om mål, vægt og masse foreslået. For klasses elever, elever på de tekniske skoler og gymnasierne, samt eventuelt de videregående uddannelser, er det især læring gennem handling der sættes fokus på. Læren om fysiske og biologiske teorier og mekanismer kombineres med den praktiske indretning af Tvis Mølle Naturlaboratorium og den tilknyttede håndtering af stedets installationer. For eksempel: - Planters udnyttelse af solenergi i sammenligning med tekniske solceller og videre i forhold til energiforbrug ved fysisk aktivitet. - Vandenergi (Storå) i sammenligning med solenergi vs. tekniske solceller vs. energiforbrug ved fysisk aktivitet (fx romaskine). Der etableres anlæg med effektmålere og hjælpeværktøjer til beregninger af energiforbrug for de forskellige energikilder. Læringen kommer til at ske ved at eleverne ved kvantificering af de enkelte energikilder kan sammenlige på tværs. Formålet er også at belyse de forskellige udfordringer ved forskellige energikilder. Potentielle partnerskab med bl.a. elinstallatører, vindmøllebranchen, forsyningsselskaberne, samt andre teknisk/naturvidenskabeligt funderede virksomheder og institutioner. 2. Vand For en meget bred vifte af målgrupper vil der, med udgangspunkt i Tvis Å og Storå, blive formidlet læring om metrologi, klimaændringer, arealanvendelse og klimatilpasning. Dette er lokalt meget vigtigt, da Holstebro, som den eneste indlandsby i Danmark, er udpeget som risikoby jf. EU s oversvømmelsesdirektiv. De øvrige udpegede byer i Danmark er fjordbyer. Fremtiden byder på flere udfordringer med bl.a. oversvømmelser, som følge af den globale opvarmning. Der laves en model af Holstebro by + opland, som viser oplandet i kombination med en oplevelse af, at kunne styre nedbør og afstrømning med forskellige virkemidler. Samtidig kan der udvikles forskellige former for digitale læringsværktøjer.

7 Side 7/14 Naturlaboratoriums tekniske og sanitære installationer indgår i læring om vand- og spildevandsforsyning. Arealanvendelse kan perspektiveres i forhold til grundvandsforekomster, miljøproblemer og fødevareproduktion. Der kan fx hentes grundvand med forskellige metoder (vindmølle, vandmølle, hestekraft, håndpumpe, elektrisk pumpe m.v.) Naturlaboratoriet skal formidle vandkredsløbet og herunder også de biologiske (flora og fauna) værdier (for eksempel udviklingen i bestanden af laks). Læring og bevægelse er i den sammenhæng ofte set som indsamling og analyser af planter og smådyr, men en ide kunne være at følge eksempelvis vandmolekyler fra en sodavand drikkes, til de igen indvindes på et vandværk til tapning til ny sodavand (nedsivning eller opsamling rensning og transportveje). 3. Kulturarv Området ved Tvis Mølle Naturlaboratorium emmer af kulturarv og det er også i høj grad kulturarven, som har været medvirkende til, at området især geologisk, har ændret karakter. Et vigtigt fokusområde er læring om historie og kulturarvens betydning gennem forskellige aktiviteter. For bestemte tidsperioder kan der være aktiviteter tilknyttet datidens opgaver som skal løses. Fx maling af korn på forskellige måde eller forskellige værktøjstyper sammenlignet med moderne værktøj. Forskellige transportformer gennem tiden, kan være kernen i læringen om råstoffer, energi og teknologiudvikling. Rollespil og udklædning vil give især de mindre børn en læring om historie og kulturudvikling. Partnerskaber med Holstebro Museum, Fenris (rollespilsforening), den borgerdrevne forening Klosterhavens Venner m.v. Etablering af en klosterhave hvor en gruppe af frivillige forestår vedligeholdelsen skal formidle viden om planteegenskaber, religion, kulturhistorie. Samtidig tænkes på tværs i forhold til læring om ernæring, jordbundskendskab i forhold til høstudbytte og miljøforhold. Klosterhaven kan også give inspiration til at etablere en nyttehave i egen have, ved børneinstitutionen eller skolen.

8 Side 8/14 4. Sundhed Gennem aktiviteter baseret på fælleskab, motorisk udvikling, fysisk udfordring, mental træning og afslapning vil Naturlaboratoriet være rammen om, at de besøgende i praksis vil opleve at få styrket deres fysiske og mentale sundhed. Naturlaboratoriet vil byde på områder, hvor de besøgende kan finde ro til fordybelse, samt områder der opfordrer til at anvende kroppen til bevægelse. Det vil eksempelvis være: En Kloster-inspireret have hvor sanserne stimuleres gennem dufte, berøring, farverige synsindtryk og anvendes til aktiviteter indenfor temaet Naturen som spisekammer. Meditationsområder hvor naturens lyde fra vandet, dyrene og træerne vil støtte de besøgendes evne til fordybelse og forundring. Disse områder kan også understøtte tiltag for bl.a. stress- og depressionsramte. Legeområder, der stiller krav til en kombination af fysisk udfordring og læring i forhold til hvad kroppen er i stand til eksempelvis ved at bruge vandet og områdets andre naturlige materialer som grundelement i den fysisk udfordring, og ved at bruge naturens materialer til musikinstrumenter der stimulerer den auditive sans. Multifunktionelle faciliteterne i området som bygninger, spiseområder, overnatningsfaciliteter, amfiteater, sø, klatretårn og skrænter skal indbyde til at anvendes på et væld af måder. Både med fokus på den traditionelle anvendelse og i særlig grad vil der være fokus på at udfordre den traditionelle anvendelse til at nå nye højder for faciliteternes anvendelse gennem skæve vinkler, udformninger og materialevalg. Målgrupper - Tvis Mølle Formålet er at give en kort beskrivelse af de målgrupper, der tænkes at gøre brug af området ved Tvis Mølle. Hvad har de af ønsker og behov og hvad tiltrækkes de af? Målgrupperne er overordnet delt op i 1. prioritet og 2. prioritet, baseret på en vurdering, der er sket på baggrund af udtrykte ønsker og behov fra involverede borgere og foreninger. Målgruppernes placering er i øvrigt i tilfældig rækkefølge. 1. Prioritet Børnefamilier (hjemmeboende børn) For at børnefamilier kommer ud i naturen, er der ønske om, at der udvikles bynære naturområder, hvor der er en række forskellige aktiviteter for børn på flere alderstrin.

9 Side 9/14 Der er ønske om, at der etableres aktiviteter, og faciliteter der kan danne ramme om aktiviteter, der styrker fællesskabet i familien. Der er behov for, at disse områder er sikre at færdes i og lettilgængelige, samt at de, for at forlænge opholdet, også rummer nødvendige faciliteter som toilet og pusleforhold. Børnefamilier, som også inkluderer bedsteforældre, vil primært anvende området i weekender og ferier. Der er behov for adgang til toiletfaciliteter. Skolebørn ( klasse) Der er ønske om, at udvikle udeskoleaktiviteter, da leg og bevægelse er med til at fremme indlæringen hos det enkelte barn, samt det sociale sammenhold i en klasse. Det er relevant at tænke aktiviteter for børn med særlige behov ind i aktiviteterne. Der er generelle udfordringer forbundet med transporten fra skolen til naturen. Der vil derfor arbejdes på, at udvikle temadage, som foregår i Tvis Mølle Naturlaboratorium, samt naturrelaterede undervisningsaktiviteter, der kan udføres tæt på den enkelte skole. Skoleklasser vil primært anvende naturen i skoletiden fra kl Der er behov for adgang til toiletfaciliteter, samt faciliteter der understøtter forskellige undervisningsformer, samt eventuelt en grejbank. Dagplejere og vuggestue (0-3 år) Der er ønske om, at udvikle sikre og afgrænsede faciliteter, der specielt retter sig mod børn i dagpleje og vuggestuealderen. I området ved Tvis Mølle Naturlaboratorium er der en lang række dagplejere og vuggestuer, som gerne vil bruge naturen mere som udflugtsmål. Aktiviteter rettet mod denne målgruppe, er også relevante for børnefamilier med helt små børn. Sikkerhed og overskuelighed er et stort behov hos denne målgruppe. Der kan være transportudfordringer specielt i forbindelse med vuggestuer. Denne målgruppe vil primært anvende området på hverdage i dagtimerne. Der er behov for adgang til toiletfaciliteter. Børnehavebørn (3-6 år) Der er ønske om, at skabe gode vaner for brug af og interesse for naturen i en ung alder, samt give børn gode rammer for motorisk og sanselig udvikling. Dette sker med henblik på at fremme børn og unges brug af og viden om naturen, samt skabe rammer, der kan være med til at styrke en god sundhedsmæssig og social udvikling. Aktiviteter kan også være knyttet tæt op på læring og formidling om eksempelvis klimatilpasning, beskyttelse af naturen (eksempelvis ved ikke at smide affald), kulturformidling osv., hvis disse er tilpasset aldersgruppen. Aktiviteter der er rettet mod målgruppen er også relevante for børnefamilier, med børn på dette alderstrin. Aktiviteterne vil være rettede mod alle børnehaver, men vil sandsynligvis primært anvendes af børnehaver beliggende i Tvis, Mejdal, Halgård og Mejrup. Der er behov for adgang til toiletfaciliteter.

10 Side 10/14 Aktive seniorer Denne målgruppe ønsker forholdsvis let adgang til naturen, dvs. mulighed for at cykle eller køre ud i naturen, hvorefter de så kan udføre en form for aktivitet. Dette kan omhandle eksempelvis skovture med medbragt kaffe og mad, løbeture, kortere vandreture, brug af naturfitnessredskaber, kulturaktiviteter, samvær med venner og familie, herunder også aktiviteter med børnebørn. For at forebygge skader og tage hensyn til eventuelt brug af hjælpemidler, efterlyses anlagte stier med fast underlagt. Der er behov for adgang til toiletfaciliteter. Motionister Den selvorganiserede idræt vinder mere og mere indpas, og det er også en målgruppe, som i høj grad har ønsket at påvirke udviklingen af området. Målgruppen lægger vægt på, at der er let adgang til området og især forbindelser for cyklende og gående/løbende, fra de omkringliggende byer; Tvis, Mejrup, Mejdal og Halgård (og videre ind til Holstebro). Det er også væsentligt for målgruppen, at der er et godt stisystem i området, der indbyder til forskellige aktiviteter. Der er således behov for både naturprægede stier og bredere stenmelsstier. Ligeledes er der udtrykt behov for forskellige muligheder for at dyrke fitness i naturen. Her er der mulighed for at kombinere redskaberne med læring om eksempelvis kulturarv og teknik. Specifikt kan der være tale om at udvikle et træningsredskab, som tager udgangspunkt i de gamle kulturredskaber som vandmøller, archimedesskruer og lignende. Det kan være hensigtsmæssigt med en eller flere vandposter fordelt i området, samt eventuelt adgang til toilet. Der er potentielt brugere fra målgruppen på alle tidspunkter. Foreningslivet Foreningerne har udtrykt ønske om, at området giver mulighed for at rumme en lang række forskellige aktiviteter. Dette kan eksempelvis imødekommes ved friholdelsen af et (større) fladt område, hvor disse aktiviteter kan finde sted. Samtidig er der ønske om etableringen af en omfattende grejbank, hvor foreninger kan booke forskelligt grej til brug for disse aktiviteter. Der er ligeledes ønske om et alternativt sted, hvor foreninger kan booke lokaler til at afholde møder og sociale aktiviteter. Dette bør medtænkes i den kommende hovedbygning i området. Foreninger dækker blandt andet over: lystfiskere, jægere, løbeklubber, spejdere m.fl. Udsatte grupper Der er ønske om, at Tvis Mølle også kan være med til at appellere til og inkludere mennesker, der på den ene eller anden måde er udsatte. Disse kan eksempelvis være: stressramte, depressionsramte, familier med særlige behov, personer med misbrugsrelaterede problemer, personer i jobafklaringsforløb m.m. For at gøre dette, er der i mange tilfælde behov for at inddrage fagfolk på tværs af forvaltninger i Holstebro Kommune. Især med henblik på at igangsætte lærings- og udviklingsforløb til disse målgrupper. I forbindelse med diverse forløb, vil brugen primært være på hverdage, men i privat regi kan brugen udvides til weekender og ferieperioder.

11 Side 11/14 Personer med handicap og bevægelseshæmmede I forbindelse med Holstebro Kommunes Handicappolitik, er der ønske om, at personer med handicap i videst muligt omfang kan deltage i samfundslivet på lige fod med alle andre. Der er således brug for at tænke tilgængelighed ind i etablering af bygninger, stisystemer, faciliteter og adgangsforhold. Der har været fokus på dette i arbejdsgrupperne, hvor der også har været en medborger med, som er kørestolsbruger. 2. Prioritet Teenager (13-19 år) - Ønsker: Der er et ønske fra målgruppen om at have et afgrænset område, som man kan bruge til samlings/mødested om sommeren - Behov: Der et behov for at tilgodese denne målgruppe, da de ikke har et område i Holstebro Kommune, som de legalt kan bruge som et mødested. Derfor bruger de forskellige shelterpladser, naturpladser som mødesteder med efterfølgende affald til følge. Der er et behov for at indgå i et samarbejde med SSP og Holstebro Ungdomsskole vedrørende etablering af et eventuelt mødested - Brug: Primært aftner i weekenderne Unge voksne (19-25 år) - Ønsker: Der er et ønske om at igangsætte aktiviteter, som appellerer til denne gruppe - Behov: Der er et behov for at skabe anderledes fællesskaber for netop denne målgruppe. Fælleskaber som kan være med til at afspejle naturaktiviteter (uden at være med i en spejdergruppe) i stedet for traditionelle idrætsgrene. - Brug: I fritiden (fritidsinteresse). Unge under uddannelse - Ønsker: Der er fra denne målgruppe et ønske om, at der gøres brug af deres engagement og ressourcer i kraft af deres uddannelser. - Behov: Der er fra uddannelsesinstitutionerne og de unge en stigende interesse/behov for at deltage i samskabelsesprojekter. Begreberne samskabelse og medborgerskab ligger indbygget i tanken om, at man skal gøre noget sammen og derved kommer de unges uddannelse og fagekspertise i spil. - Brug: Hverdage.

12 Side 12/14 Etniske minoriteter Der er et ønske fra målgruppen om at bruge naturen som et socialt mødested hvor fællesskabet er i centrum (evt. tilberedning af mad). Undersøgelser fra bl.a. Skov- og naturstyrelsen har dokumenteret, at personer med baggrund fra et ikke-vestligt land kun i meget ringe omfang besøger de danske skove. Etniske minoriteter får ikke de samme naturoplevelser som resten af befolkningen i Danmark, hvilket også kan få betydning for deres velvære og sundhed. Der er behov for at skabe bevågenhed om et kulturmøde i naturen for denne målgruppe. Kulturmødet kan indbefatte kulturforståelse, som retter sig imod basal læring om natur, miljø og klima. Brugen af naturen kan komme til at ske på daglig basis - hvilket dog afhænger af kulturmøder/informativ indsats for målgruppen. Turister: - Ønsker: Der er et ønske om at man som turist oplever noget markant anderledes ved et besøg i Tvis Mølle. Dette kunne eksempelvis være at smage på Vestjylland i form af dage, hvor forskellige vestjyske råvarer præsenteres og man har mulighed for at smage disse. Et andet område kunne være fortælling om dambrug, Storå-laksen, Tvis Kloster, Vandkraftsøen. - Behov: Der er et behov for at formidling af Tvis Mølle også indbefatter tysk og engelsk. Samt at Tvis Mølle medtænkes som et område der er værd at besøge i turistavisen, samt andre digitale platforme der henvender sig til turister. - Brug: Primært i sommerhalvåret. Erhvervslivet - Ønsker: Der er et behov om at den kommende bygning samt området kan bruges af virksomheder til møder, teambuilding og andre aktiviteter som tilgodeser erhvervslivet i Holstebro Kommune. - Behov: Der er et behov for at skabe virksomheds-/sponsorpleje eksempelvis bistået af arrangementer med naturvejledere. - Brug: Primært i hverdage/heldagsarrangementer.

13 BILAG 2 Plan over hele området Side 13/14

14 BILAG 3 Plan over nærområdet Side 14/14

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans.

Friluftspolitik. Inspiration fra 3 kommuner. Herning kommune. Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Friluftspolitik Inspiration fra 3 kommuner Herning kommune Friluftsstrategi et friluftsliv, der byder op til dans. Den nationale friluftspolitik har sat fokus på at styrke vores sundhed og livskvalitet.

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019

Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Udkast til Frederikssund Kommunes Fritidspolitik 2015-2019 Forord Fritidspolitikken fastlægger retningen for fritids-, idræts- og kulturområdet. Fritidsudvalget ønsker at understøtte og udvikle byområder,

Læs mere

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx

Ungepolitik. Vision. Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx Godkendt i Byrådet den xx. xx 20xx 7. oktober 2011 Sagsnr. 194816 Brevid. 1340268 Ref. TIGC Dir. tlf. 46 31 40 95 tinagc@roskilde.dk Ungepolitik Vision Roskilde Kommune ønsker en stærk, engageret ungdomskultur

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025

Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester. Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Idræt for alle fra hverdagsmester til verdensmester Idrætsstrategi for Køge Kommune 2015 2025 Indhold Vi ses på cykelstien side 4-5 Vi bevæger os mere end gennemsnittet side 6-7 Så mange som muligt skal

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Integrationsdaghaver på Lersøgrøftarealet

Integrationsdaghaver på Lersøgrøftarealet Integrationsdaghaver på Lersøgrøftarealet Konceptpapir 1 Med dette konceptpapir ønsker bestyrelsen for HF Lersøgrøftens Integrationsdaghaver, at præsentere sine visioner for anvendelsen af Lersøgrøftarealet,

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle

Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution. Bevægelse. Kreativ leg. Stjernerstunder. Fantasi. Bold. Vi gør det sammen Cykle Røde Kors Børnehus Pædagogisk idrætsinstitution Bevægelse Kreativ leg Stjernerstunder Bold Fantasi Vi gør det sammen Cykle Indholdsfortegnelse: Røde Kors Børnehus vision 3 Målsætning 3 Værdigrundlag 3

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning. 2. Det åbne land og de rekreative værdier. 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger Grøn Strukturplan - En rekreativ plan for Hillerød Kommune - 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Det åbne land og de rekreative værdier 3. Grøn Strukturplan principper og målsætninger 4. Grøn Strukturplan

Læs mere

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan Børnehuset Hjortholm Virksomhedsplan INDHOLD Virksomhedsberetning for 2013... 2 1. Pædagogik og indretning.... 2 2. Fællesskab.... 2 3. Systemisk analyse af læringsmiljøet ( SAL )... 2 4. Børnelynet....

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Cykler, karate og folkedans i naturen

Cykler, karate og folkedans i naturen Cykler, karate og folkedans i naturen 6 Aktivitets- og naturcenter Hindsgavl er blevet mere end et støttepunkt i naturen. Det er blevet et oplagt samlingssted for en række meget forskellige foreninger

Læs mere

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015

Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Natur og naturfænomener eget indsatsområde 2015 Læreplansområder Sociale, Natur (Science) Grobund og Vokseværk tema projekt i perioden April, maj, juni. 2015 Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk

ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. og 4. Afdeling Distriktssamarbejdet om børn og unge Tlf. 8940 2000 - Epost DSA@aarhus.dk INDSTILLING Til Århus Byråd Den 23. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940 5858

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015

Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015 Oversigt over Holstebro Kommunes naturvejlederture 2015 Hvert år afholder kommunen en række naturvejlederarrangementer ud i vores skønne natur. På turene bliver der fortalt om dyr og planter og om de store

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen

SAMMEN. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen SAMMEN skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Vision Politikkens omdrejningspunkt tager afsæt i Egedal Kommunes vision om: Hverdag

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

Overordnet pædagogisk grundlag

Overordnet pædagogisk grundlag BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 4. april 2016 Overordnet pædagogisk grundlag For nybygning og modernisering af daginstitutioner til børn i alderen

Læs mere

Idrætspolitik - kommissorium

Idrætspolitik - kommissorium Idrætspolitik - kommissorium Formål At sikre idrætsmuligheder for og tilbud til alle borgere i Herlev Kommune. Grundlag for idrætspolitikken Udgangspunktet er borgernes idrætsdeltagelse i Herlev Kommune.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011

Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011. Lokalrådet December 2011 Alsønderup Sogns Lokalråd Landsbyvision 2011 Lokalrådet December 2011 1 Kilde. Kms/Hillerød kommune 2 Baggrund Sommeren 2011 afholdt lokalrådet for Alsønderup sogn en visionsdag på Kulsviergården i Alsønderup,

Læs mere

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011

Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 Integrationspolitik 2010-2014 Vedtaget af Skive Byråd den 21. juni 2011 God integration af flygtninge og indvandrere betyder, at alle flygtninge og indvandrere deltager aktivt i og bidrager aktivt til

Læs mere

Fritidspolitik. Udkast

Fritidspolitik. Udkast Fritidspolitik 2015 Udkast 1 Indhold Indhold...Side 2 Forord...Side 3 Vision 1: Fællesskab...Side 5 Vision 2: Aktivitet...Side 7 Vision 3: Frivillige...Side 11 Vision 4: Partnerskaber...Side 13 Vision

Læs mere

Klubberne i skolereformen

Klubberne i skolereformen Klubberne i skolereformen Børn Kultur og Velfærd Albertslund Kommune Klubadministrationen Hedemarksvej 16 2620 Albertslund Inspirationspjece T 20 47 90 48 SIDE 2 Klubberne i Albertslund ønsker med denne

Læs mere

Samarbejde mellem den kommunale og den frivillige sektor på det grønne område

Samarbejde mellem den kommunale og den frivillige sektor på det grønne område Samarbejde mellem den kommunale og den frivillige sektor på det grønne område Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund XXX STUE Det frivillige foreningsliv

Læs mere

1 of 7 NYT LYS I MØRKE

1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 of 7 NYT LYS I MØRKE 1 2 of 7 BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET Langs det grønne bånd, der snor sig langs med jernbanen ind i det indre af Syddjurs Kommune, finder man fire jernbanebyer bundet sammen af Grenaabanen

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e

F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e F o l k e o p ly s n i n g s p o l i t i k f o r J a m m e r b u g t K o m m u n e Forord Jammerbugt Kommune betragter et levende forenings- og fritidsliv som en motor for udvikling i lokalsamfundet og

Læs mere

- En cykellegebane i byen med fokus på leg og læring. Cirkuspladsen i Varde

- En cykellegebane i byen med fokus på leg og læring. Cirkuspladsen i Varde - En cykellegebane i byen med fokus på leg og læring Cirkuspladsen i Varde Koncept: Cirkuspladsen fyldes ud med forskellige brikker med hvert sit indhold. Alle brikkerne behøves ikke at lægges på een gang

Læs mere

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune Børn og Unge MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2 FORORD Denne overordnede Mad- og måltidspolitik for dagtilbud i Furesø Kommune skal medvirke til at skabe gode

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017

Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Kulturpolitik Syddjurs som Kulturkommune frem mod 2017 Der arbejdes målrettet og strategisk med kulturudviklingen i kommunen. I forlængelse af byrådets beslutning af juni 2011 udnyttes synergien i sammenhæng

Læs mere

f f: fcykelpolitikken2012-20

f f: fcykelpolitikken2012-20 -20 f f: fcykelpolitikken2012-20 Forord Cykling er ikke alene godt set ud fra økonomiske og sundheds- og miljøperspektiver. Cykling er en ideel transportform, som medfører uafhængighed for den enkelte

Læs mere

Fokusgruppe om idrætsfaciliteter

Fokusgruppe om idrætsfaciliteter "Klik her og indsæt billede eller slet teksten" Fokusgruppe om idrætsfaciliteter En ny Sundhedspolitik I forbindelse med at Egedal Kommune er i gang med at udarbejde en ny Sundhedspolitik i tæt dialog

Læs mere

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud

Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Etablering af sansehave i Krumtappens Dagtilbud Som mennesker er vi en del af naturen. Vi fornemmer alle en ro og en livsstimulerende glæde ved naturoplevelser. Lyde, dufte, vind og sol aktiverer vores

Læs mere

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK

FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK FOLKEOPLYSNINGSPOLITIK for Glostrup Kommune 2012-2016 Center for Kultur og Idræt Glostrup Kommune FORORD Rammerne for denne Folkeoplysningspolitik er folkeoplysningsloven og det aktive medborgerskab. Folkeoplysningspolitikken

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes bevægelsespolitik har bestyrelsen i Børnehuset Arken vedtaget følgende lokale bevægelsespolitik: Det vil vi (vores mål

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Tandlæge på deltid eller heltid

Tandlæge på deltid eller heltid Tandlæge på deltid eller heltid Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig tandlæge med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik

Sammen om det gode liv. Kultur- og Fritidspolitik Sammen om det gode liv Kultur- og Fritidspolitik 2017 - Sammen om det gode liv Du sidder nu med Aabenraa Kommunes Kultur- og Fritidspolitik, der gælder fra 2017 og frem med overskriften Sammen om det gode

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang Af Iben Haugaard, Public Relations, Bikubenfonden Hvordan kan naturen bruges i arbejdet med socialt udsatte grupper, og hvilken effekt har det? Det

Læs mere

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706

Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 Egebjerg Friskole Egebjergvej 4, 5771 Stenstrup,Tlf: 62261706 - den lille skole med det store hjerte Til Svendborg Kommune Egebjerg d. 16.12.11 Børne- & Unge udvalg Ansøgning om tilskud til overgangsprojekt

Læs mere

Sunde Børn i en Sund By

Sunde Børn i en Sund By Sunde Børn i en Sund By Mad- og måltidspolitik for børn i dagtilbud børn og unge Indhold - Forord - Mad og måltidspolitikken - Bemærkninger - Links og litteratur 1.udgave oktober 2008 Kan downloades på

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING

LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING Indledning: LAG Favrskov, Landsbyrådet og Favrskov Kommune Projekt Udviklingsplaner og Landsbylokalplaner Resume af borgermøde i LADING Landbyrådsrepræsentanten fra Lading og Lokalrådet i Lading inviterede

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

FREMTIDENS LEGEPLADSER I KØGE KOMMUNE

FREMTIDENS LEGEPLADSER I KØGE KOMMUNE FREMTIDENS LEGEPLADSER I KØGE KOMMUNE UDARBEJDET AF TT+ LANDSKABSARKITEKTER ApS JUNI 2015 1 INTRODUKTION FREMTIDENS LEGEPLADSER I KØGE KOMMUNE Børn og unge anvender mere og mere tid i institution og skole,

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik

Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik Gladsaxe Kommunes Frivilligpolitik 2013-2017 Marts 2013 Forord Byrådet sætter med frivilligpolitikken en ny ramme for at styrke kommunens indsats på frivilligområdet, som bidrager til et styrket frivilligt

Læs mere

Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen

Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen Hovedgård Hallen et aktivt samlingssted for hele byen Foto: BOGO Projektbeskrivelse I Hovedgård ønsker vi at udvikle Hovedgård Hallen til et aktivt og imødekommende samlingssted for alle byens borgere

Læs mere

Idéer og input fra dialogmøder

Idéer og input fra dialogmøder Idéer og input fra dialogmøder december 2014. På fire dialogmøder i efteråret 2014 mødtes borgere, erhvervsliv, foreninger og politikere for at fylde den nye visionen ud med konkrete eksempler på de mange

Læs mere

Udviklingskoordinator Lene Rydal, DBU S. udvikling, lery@dbu.dk STYRK SAMSPILLET KLUB KOMMUNE DBU

Udviklingskoordinator Lene Rydal, DBU S. udvikling, lery@dbu.dk STYRK SAMSPILLET KLUB KOMMUNE DBU Udviklingskoordinator Lene Rydal, DBU S. udvikling, lery@dbu.dk STYRK SAMSPILLET KLUB KOMMUNE DBU Strategiens formål DBU har fra 2014 lanceret en fireårig kommunestrategi i samarbejde med Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019

Frederikshavn Kommune. Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 Frederikshavn Kommune Politik for frivilligt socialt arbejde 2015-2019 frivilligheden blomstrer Bærende principper fælles pejlemærker Tænkes sammen med fra politik til praksis 3 5 7 9 11 frivilligheden

Læs mere

Souschef med stedfortræderfunktion

Souschef med stedfortræderfunktion Souschef med stedfortræderfunktion Den Kommunale Tandpleje i Holstebro søger en dygtig souschef med tiltrædelse 01.01.14 eller hurtigst muligt herefter. Der er ansøgningsfrist den 13.12.13 med morgenposten

Læs mere

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune

Teknik og Miljø 2015. Nordskoven. Skovrejsning nord for Slagelse. Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune Teknik og Miljø 2015 Nordskoven Skovrejsning nord for Slagelse Et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Slagelse Kommune 2 2 3 Skovrejsning Skov- og naturområder opfordrer til leg og læring. Til bevægelse

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

børn og unge er et fælles ansvar

børn og unge er et fælles ansvar Vores børn og unge er et fælles ansvar Allerød Kommunes børne- og ungepolitik 2007 RUMMELIGHED MEDINDFLYDELSE ANSVARLIGHED SAMARBEJDE SAMMENHÆNG OG HELHED SUNDHED OG TRIVSEL SÅRBARE BØRN OG UNGE UDVIKLING

Læs mere

Smørhullet. Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094. Velkommen til Smørhullet:

Smørhullet. Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094. Velkommen til Smørhullet: Smørhullet Skolevej 5, Frørup Tlf. 6333 7094 Velkommen til Smørhullet: Denne folder er tænkt som en introduktion til nye forældre og andre interesserede, dels for at give nogle vigtige oplysninger, men

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær

Et år senere, den 22. november 2012 forbereder jeg mig på mit bud på stillingen som generalsekretær Jeg har i to år taget tilløb til dette oplæg. For to år siden, den 19. november 2011 stod jeg lige her til Dansk Sejlunions klubkonference. Jeg var som generalsekretær i Det Danske Spejderkorps inviteret

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Lær af Sveriges Naturum

Lær af Sveriges Naturum Lær af Sveriges Naturum I Sverige findes der 32 naturum, som er informationscentre, der formidler om landets forskellige naturtyper og -værdier til offentligheden. Af Sveriges 32 naturum ligger 14 i Sydsverige.

Læs mere

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15

Generationsmøder i plejeboliger. Inspirationskatalog 2014-15 Generationsmøder i plejeboliger Inspirationskatalog 2014-15 I gang med Generationernes By På Frederiksberg vil vi fortsat have tilbud til borgere i alle faser af livet, og vores dejlige by skal indrettes

Læs mere

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018

Sammen. skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen. Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Sammen skaber vi kulturen, som giver fællesskab og identitet i hverdagen Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 Indledning Med Kultur og Fritidspolitik 2015-2018 ønsker Byrådet at sætte retningen for arbejdet

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Tegn på læring sådan gør I

Tegn på læring sådan gør I Tegn på læring sådan gør I 1 2 3 Tegn på læring sådan bruger I materialet At sætte ord på læring sådan gør I At evaluere læring sådan gør I 4 Redskaber sådan holder I fokus 5 Cases sådan kan det gøres

Læs mere

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september

Inviter borgerne på NATURENS DAG. - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Inviter borgerne på NATURENS DAG - Skab glæde, livskvalitet og oplevelser på Naturens Dag den 11. september Naturens Dag er den årlige mærkedag for naturoplevelser over hele landet. Naturens dag er den

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

FODBOLDLEGELAND. en vision for fodboldspillere og alle andre mellem 1 og 100 år

FODBOLDLEGELAND. en vision for fodboldspillere og alle andre mellem 1 og 100 år FODBOLDLEGELAND en vision for fodboldspillere og alle andre mellem 1 og 100 år V i vil bygge Danmarks første udendørs fodboldlegeland. Vi vil skabe et univers, der er så unikt, at det både tiltrækker legende

Læs mere

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne

1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne 1 Bevægelsespolitik 2012 for Børnehuset Ved Søerne Denne bevægelsespolitik er udarbejdet på tværs af afdelingerne i institutionen. Alle medarbejdere har deltaget i udarbejdelsen på et fælles personalemøde.

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer

Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Informationsfolder til dagplejer og vuggestuer Indholdsfortegnelse Hvad er Hej skal vi tumle? Hvem står bag Hej skal vi tumle? Hvorfor skal vi tumle? Hej skal vi tumle? Følesansen Muskelledsansen Vestibulærsansen

Læs mere