Natur/teknik, case: Broer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natur/teknik, case: Broer"

Transkript

1 Natur/teknik, case: Broer Klokken er 11.50, og 5.a skal have natur/teknik. Eleverne er blevet færdige med deres arbejde med at konstruere deres broer og skal fremlægge for hinanden. Scienceafdelingen, hvor N/T undervisningen normalt foregår, er i anledning af fremlæggelserne blevet skiftet ud med to normale klasselokaler. Klasselokalerne skal bruges til præsentation af elevernes broer. Alle eleverne starter i det ene klasselokale med intro af klasselæreren, lærer A. Der er 18 elever i klassen i dag. Fordelt omkring 5 borde: 2 borde med 3 elever, 2 borde med 4 elever og et bord med 5 elever. 5-mandsbordet er rent drenge, 4- mandsbordene rent pigeborde, mens 3-mandsbordene er blandede. I klasselokalet er der opsat digitalt smartboards og en alm. tavle. Ved fremlæggelserne fordeles Bordgrupperne i to klasselokaler. Hver gruppe skal indbyrdes skiftes med enten at være presenter eller interesserede spørgende. Her afprøver eleverne deres faglige forståelse af begreberne tryk og træk mht. det at konstruere broer. Lærer A har brugt læremateriale fra den gratis hjemmeside Naturfagsdiplom.dk, hvor der kan hentes færdige undervisningsforløb. Forløbene er opbygget, så der sikres en eksperimenterende arbejdsform med fokus på faglige begreber. Forløbet er overvejende kørt efter vejledningen i materialet. Noget af materialet syntes lærer A var for teksttungt, og det er taget fra. Noget af det teksttunge som lærer A synes skulle med er blevet taget fælles på klassen, så han har haft mulighed for at uddybe og forklare nogle af tingene/begreberne. Lærer A har fordelt eleverne i 3 grupper, en stor mellemgruppe og 2 mindre grupper, en med usikre og en med sikre elever. Lærer A har sat grupperne sammen således at der var en sikker og en fra mellemgruppen eller en usikker og en fra mellemgruppen. Lærer A har i tankerne haft de usikre og sikre elever med i sin planlægning, men har ikke udleveret forskelligt materiale til de forskellige grupper! Eleverne har igennem forløbet arbejdet med at styrke deres naturfaglige arbejdsmåder og tankegange. Således har lærer A målrettet arbejdet med, at eleverne har lavet deres egen hypotese for, hvorledes de gerne vil konstruere deres bro. Eleverne har afprøvet deres ideer, fået nye ideer som er blevet afprøvet osv. Elevernes modelleringskompetence er blevet styrket, og man kan derfor forvente en fremlæggelse med brug af flere relevante, faglige begreber en normalt. Eleverne er engageret i fremlæggelserne og bruger fagtermerne tryk og træk på en fagligt tilfredsstillende måde i relation til deres bromodeller. Således kan de fleste pege meget nøjagtigt på, hvor der er træk og tryk i/på deres model! Klokken Lektionen starter med almindelig munterhed, og der fnises og laves grin under præsentationen af elever, lærere og os besøgende. Enkelte madkasser og drikkedunke står stadig fremme, en mælk og en madkasse ligger henkastet på et af bordene.

2 På den grønne tavle står der glædelig jul, og der er tegnet lys og gran med farvekridt. Lektier står skrevet i felter til højre. Kridttavlen bruges til mere varige informationer, der skal blive stående, mens den interaktive tavle bruges til dagsaktuelle informationer: dagens program og organisering Dagens program består af fem faser: velkomst, forberedelse, fremlæggelse, oprydning og afrunding. Program og organisering er samlet i en håndskrevet matrix, så alle ved, hvad de skal gøre, og hvornår den enkelte i gruppen enten skal præsentere eller cirkulerer. Organiseringen forklares med konkrete eksempler, Elev N, når du går på besøg, skal du det skal alle grupper. Efter et kvarter stoppes fremlæggelsen og så byttes der. Skal alle gå rundt, spørger en af eleverne. Hvad hvis man ikke kommer rundt til alle, spørger en anden. Læreren svarer og forklarer en mulig systematik. Klokken Opbrud: alle henter deres konstruktioner, der er lavet af papirruller. Elevspg.: Hvad var det, der skulle måles, var det tryk og træk? Læreren viser og anskueliggør vha. af et papir, hvad tryk og træk er. Lærer går hen til en ny gruppe og konkretiserer, hvad tryk og træk er, og spørger eleven, hvad der sker. De papirkonstruerede broer stilles op, så de er spændt ud mellem bordene. En enkelt gruppe anvender plastickasser som støtte. Eleverne i denne gruppe skal læse opgaven for at komme sporet. Læreren viser konkret, hvordan tryk på broen skaber et træk i snorene. En pige begynder at lægge magnet på broen. Hun fordeler dem sirligt ud over papirfladen. Så tegner hun striber på vejbanen hele vejen hen over broen. En dreng henter et halvstort kalenderlys og bruger det som tyngde. Andre grupper prøver sig også frem med magnet eller står og leger lidt med magneter i ventetiden inden fremlæggelse. Klokken Fremlæggelsen bliver sat i gang i de to klasser. Læreren må gentage, at man skal læse om organiseringen på tavlen. Elev Y1 er mest optaget af at pjatte, to andre piger i en gruppe diskuterer. En spørger: Hvorfor kalder man det en hængebro. En anden svarer: Fordi den hænger i snore. Lærer A bliver kaldt til elev Y1 s gruppe.

3 Elev Y1: Lærer A jeg synes selv vores bro ser smuk ud. Lærer A: Hvad hedder jeres bro? Elev Y1: Den hedder hængebro. Lærer A: En hængebro! Hvorfor kalder man den det? Hvor er der træk og tryk? Elev Y1: Jeg ved det, altså der er træk her (peger på toppen af pylonen, efterfølgende tages i snorene!) Lærer A: Er der træk i snorene? Elev Y1: Ja (viser det) Lærer A: Når jeg nu trækker i snorene (på hver side af pylonen), hvad sker der så? Er pylonen udsat for træk eller tryk? Elev Y1: Tryk Lærer A: Hvordan kan du se det? Elev Y1: Den ville krølle sammen, hvis den ikke kunne holde. Lærer A: Ja, det er rigtigt. Lærer A går videre og en ny besøgende kommer på besøg hos elev Y1 s gruppe. Elevspg.: Er det en bro? Hvor er der træk henne? Elev Y1: det ved vi ikke (stort grin! Elev Y1 laver sjov!) Elevspg.: Hvorfor tror I, at den er så stabil? Elev Y1: (meget grinende og svarer ikke) Den spørgende elev går videre til næste gruppe. Andre elever spørger: Hvornår går vi i gang. Læreren svarer overbærende: Vi er gået i gang. Ikke alle ved, hvordan man fremlægger. Nogle af eleverne bliver nødt til at forklare det til andre. Læreren spørger skiftevis forskellige elever ved deres demonstrationsmodeller. Der er ventetid rundt omkring. To andre drenge kommer på besøg i en gruppe længst overe i hjørnet. En dreng læser op. Broen er konstrueret med trekanter, der stiver. I den anden er der træk. En ny elev kommer. Han kommer til at stille det samme spørgsmål flere gange. Ham der skal fremlægge, griner. Det har du spurgt om. Der bliver læst op lettere mekanisk. En anden elev spørger: Hvad er det for en bro? Svar: det er en gitterbro Drengen går videre til nye besøg, og tænker højt: Når jeg går over til Besøg hos elev X: Elevspg.: Er den stabil? Elev X: Ja (Elev X tager nogle batterier!) Elevspg.: Prøv at sætte dine batterier på broen? Elev X: (siger ikke noget, men lægger batterierne på broen! Elev X kigger meget rundt til de andre grupper, virker ukoncentreret). Elev X sidder alene og prøver sin bro af. Han forsøger sig med at vende broen på hovedet og opdager, at den faktisk er mere stabil på denne måde!!

4 Klokken Læreren kalder til samling på gangen. Lærer A giver eleverne en lille opsang. Lærer A: Der, hvor det virker bedst, er der hvor man virker mest seriøs. Fx så jeg elev K1, som havde en fantastisk fremlæggelse. En god fremlæggelse betyder altså at man ikke står og fjanter og griner og laver alt muligt sjovt, fis og ballade. Så mister man det gode, alt det I faktisk gerne vil sige, I har lavet! Og det synes jeg, I skal prøve at huske. Vi har talt om det før, men det er et stykke tid siden, så derfor vil jeg lige repeterer det. Og det betyder også elev B, at når man går rundt og besøger nogle borde, så er man ikke en god gæst, hvis man begynder at stå og fjolle. (Elev B mener ikke at det var ham!). Slutter med et ok er det forstået? Løst ja svar fra eleverne! Lærer A: Den næste som skal fremlægge går ind og gør sig klar nu! Eleverne fordeler sig i de to klasseværelser og gør klar til næste fremlæggelses omgang. Nu mere seriøs tilgang: hej hvad hedder jeres bro, hvorfor, hvor er der træk og tryk Spændende, grin ja, det er spændende Spørgende elev sætter sig, benene kører, når man skal sidde stille Ventetid: fremlæger sidder eller står, mens de venter på nogen at fremlægge, Elev X gør sig umage med at læse, når han går rundt. Han spørger ikke alle steder. Der trækkes og undersøge ved hængebroen. Eleverne holder fast i en rimelig seriøs dialog og et engagement flere steder, Ved gitterbroen illustreres, hvorfor man har måttet konstruere på en bestemt måde, fordi en rulle papir ikke kan nå hele vejen på tværs, Lærer A: Hvad kan du fortælle mig om jeres bro? Elev: Denne her bro er en gitterbro, så der er træk her og tryk her og her (peger på forskellige steder på broen) Lærer A: (tager et stykke papir) Prøv lige at vise mig noget her, nu vil jeg gerne have at du holder fast i dette stykke papir, hold så meget fast så din hånd ikke kommer ned (så presser lærer A hans hånd ned på papiret og spørger) skal du trække eller trykke? Elev: jeg skal trække.. Lærer A: hvad sker der så nede på papiret hernede (på kørebanen)? Elev og lærer A bliver enige om at der er træk! Lærer A: Hvad med tryk, fx øverst på broen? Elev: (forsigtigt svarende) tryk! Lærer A: ja der kommer tryk, det bliver mast sammen. Lærer A: så hvor siger du der er tryk og træk hende? Elev: Der er tryk her (for oven, peger på toppen af broen) og træk her (peger på kørebanen). Lærer A gentager tryk for oven og træk for neden. Lærer A: hvorfor har I bygget den trekantet? Elev: Fordi det er det mest stabile Lærer A: hvad betyder det? Elev: at det er bedre end at være firkantet

5 Lærer A: ja hvorfor er det bedre Elev: fordi Lærer A: nu udfordre jeg dig lidt! Elev:!!!! (kan ikke rigtig svare, forsøger med noget med tapen som bruges som lim.) Der er meget ventetid ved demonstration tættest på døren. Mange elever bruger gestikulation til at understrege det forklarede indhold. Hænder der følger broernes konstruktioner, rør, snore og flader for at illustrere træk og tryk. Til sammenligning bruger elev Y1 gestikulation til at lave sjov Pigen i hjørnet noterer noget på papir, mens der er ventetid Retter i beskrivelsen, eksperimenterer videre, når der ikke er besøg så er der besøg. Forklarer om en understøttende konstruktion, der gjorde, at biler og lastbiler kan køre på papirfladen Tæt på døren læreren forklarer, så kan eleven bagefter kan forklare spørger til, hvad stabilitet er, der kommer en forklaring om trekantes Nu går læreren til hjørnet, hvor elev M klarer sig ret godt og får ros det var en flot forklaring. Klokken Læreren konstaterer at alle er færdige og kalder til samling Elev Y2 skal have det at vide flere gange. Det er vanskeligt at lade magneterne ligge. Lærer A: Jeg har et spørgsmål (på klassen): Hvorfor er der flest, 7 grupper ud af 8, der har valgt at bygge gitterbroer? Hvordan kan det være at man lige har valgt gitterbroer? Det kunne jeg godt tænke mig at høre lidt om? Mange elever rækker fingeren op og er interesseret i at svare! Elev A: Fordi, at sådan en bro (peger på hængebroen), kan man ikke lave så mange trekanter, som man kan i en gitterbro (peger på sin egen bro). Lærer A: Så du synes den er mere stabil? Er det derfor? Elev A: Ja - det var også en god ide. Lærer A: Hvad mente du med trekanter? Elev A: Trekanter er jo mere stabile og man kan ikke lave så mange trekanter, hvis man laver sådan en bro (hængebro). Lærer A: Ja, der er i hvert fald nogle andre principper, som gør sig gældende. Lærer A på klassen: Hvad for nogle andre broer kunne man også have lavet? Kan I huske det? Elev I: Hængebro. Elev M: Buebroer. Var lidt svære at lave! Lærer A spørger på klassen om elevernes oplevelse mht. fremlæggelsesmåden, som de ikke har prøvet før. Elev K2: Sjovt og irriterede. Lærer A: Det bliver du nød til at uddybe. Elev K2: Sjovt at høre om de andre broer, irriterende at min bro knækkende, hver gang man lagde et batteri på!! Lærer A: Det er jo træls du nåede ikke at blive helt færdig med din bro!

6 Elev K3: Det var sjovt fordi vi samarbejde om det og det blev lidt nemmere. Elev S: Det var kreativt. Lærer A: Hvordan det? Elev S: Altså, det var kreativt, at vi skulle prøve selv at bygge en bro. Lærer A: Ja og I skulle lige gøre jer nogle tanker om hvordan broen skulle se ud! Andre elevers synspunkter: - Det var spændende, at man ved noget om broer - Det var sjov at fremlægge kan ikke sætte ord på, fordi - Jeg kan godt lide det på den måde, fordi der er ikke er så mange der kigger på en - Sjov og irriterede, fordi man hele tiden skulle det samme - Spændende at lære om træk og tryk.. - Det var kreativt, at vi skulle lave broer - Det bekræftes at flere godt kan lide, at alle ikke kigger på en: Man prøver sig frem, en naturvidenskabelig metode (try and error). Hvad var godt ved, at en bro ikke virkede svar: at så man kunne lære noget af forskellen. Lærer A fremhæver det positive ved, at dem der fremlægger blev bedre for hver gang. Spørge til eksisterende broer: Lillebæltsbro, gammel gitterbro og nyere hængebro Hvor er der stolpebro? Storebælt det er sjovt at køre under vandet Lærer: så er vi færdige hurtigere end jeg havde regnet med. Det er godt, så kan vi nå lidt mere Fordeling af fejning, skaber lidt morskab og spænding Elev J havde et fantastisk forslag mht. elevernes broer. En udstilling nede på biblioteket Almindelig oprydning, der synges lidt imens Klokken Lærer A: Jeg har udvalgt to, til at blive interviewet, elev Y1 og elev X Lærer A: Jeg vil gerne fortælle lidt om efter jul. Vi skal snakke om mennesker der bygger. Hvad er det man bygger, og hvad er det man tænker på, når man bygger. Det skal vi afslutte med efter jul. På smartboard viser lærer A planen, eleverne skal bruge Alinea s Natur til teknik om konstruktioner. I matematik fortsætter vi med brøkker efter ferien. Nogen har allerede afleveret, dem der ikke har, husk nu at få lavet noget hver dag. Lærer A: Ros, I har arbejdet rigtigt godt med de broer, og det har fungeret godt med at I har arbejdet to og to sammen. Beskriver det de har lavet og roser hele indsatsen anden lærer har fortalt, at det var en fornøjelse at have dem som vikar en dreng: det er bare så smukt J

7 Læremidlet: Naturfagsdiplom.dk. Lærer A har brugt læremateriale fra den gratis hjemmeside Naturfagsdiplom.dk, hvor der kan hentes færdige undervisningsforløb. Forløbene er opbygget, så der sikres en eksperimenterende arbejdsform med fokus på faglige begreber. Materialet er produceret af Skolevisioner med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler og Nordea-fonden. Lærer A har brugt forløbet om broer for mellemtrinnet. Materialet består af: elevkompendium (12 sider), video og powerpoint om naturvidenskabelig metode, lærermateriale og lærervejledning. Lærervejledning og elevkompendium ligger meget op til eksperimenterende arbejde og arbejder med naturvidenskabelige arbejdsmåder og tankegange. Begreberne tryk og træk bliver gennemgået med eksemplar fra forskellige broer, som eleverne kender fra deres hverdag. Eleverne skal lave forskellige træningsopgaver, hvor de bliver udfordret i at tænke eksperimenterende. Gennem elevernes forskellige fremlæggelser kan man tydelig se at de har eksperimenteret en del med deres broer og ved dette lært begreberne. Så de både kan bygge deres egen bro, vise den frem og også spørge ind til de andres elevers konstruktioner! Planlægning af forløbet. Generelt tager lærer A ikke primært udgangspunkt i et lærebogssystem, men samler selv materialerne fra lærebøger, eget materiale, naturfagsdiplom m.m. Udgangspunktet er hvilke fagbegreber lærerne gerne vil have at eleverne lærer. Så bliver planlægningen af undervisningen sammensat ud fra dette, så begreberne bliver belyst på en sådan måde at eleverne får læring om dem. Forløbet med broer er overvejende kørt efter vejledningen i materialet. Eleverne har fuldt meget det der stod i materialet. Noget af materialet syntes lærer A var for teksttungt, og det er taget fra. Noget af det teksttunge, som lærer A synes skulle med, er blevet taget fælles på klassen, så han har haft mulighed for at uddybe og forklare nogle af tingene/begreberne. Lærer A har gennemgået en del af ordene på smartboardet, specielt så de to-sprogede elever kunne få sat nogle billeder og begreber på. Hvad er det vi mener med det og hvad er det det betyder. Især det med tryk og træk har de arbejdet meget med. Lærer A forklarer: Vi har startet med at lave de her indledende øvelser, som materialet ligger op til. Og så er de gået i gang med processen, at konstruerer denne her bro. Der har de skulle gøre sig nogle tanker om, hvordan bygger vi en holdbar bro. Hvilken slags broer kan vi vælge at bygge og hvilke ting gør sig gældende hvis vi bygger den ene eller anden slags bro. Og så har de skulle sætte nogle ord på det og så har de skulle tegne det de kunne forestille sig det de ville bygge. Og det er så svært at bygge det man har forestillet sig. De tegner det smadder flot og det er svært bygge. Når de så har lavet deres forslag, blevet enige i gruppen, skal de kunne argumentere for dette forslag. Så går de i gang med den endelige konstruktion. Desværre var der ikke tid i forløbet til at gå tilbage processen og afprøve nye forslag (hypoteser) pga. tidspres.

8 Lærer A forklarer om brug af multimodale tekster: de har faktisk næsten ikke læst så meget, men prøvet en masse og eksperimenteret og afprøvet tingene selv. Eleverne viste et meget stort engagement og snakken om deres konstruktioner bagefter, så få mange elever en aha oplevelse bagefter. Lærer A forklarer hvad han gjorde i undervisningen mht. den usikre og den sikre elev: Sammensætningen af gruppen gør at de usikre og sikre elever søger mindre hjælp hos lærer A end før. En del af spørgsmålet bliver faktisk taget i gruppen. Lærer A regner med, at han bagefter et oplæg tager sig af de usikre elever og lige hjælper dem i gang. Lærer A ved godt at der er nogen som skal have lidt ekstra hjælp. Lærer A påpeger at han fik lidt mere tid til at hjælpe pga. hans organisering af grupperne. Opmærksomhed og selvhjulpen hed gik godt pga. organiseringen i gruppen. Grupperne ville gerne have lidt ros når de havde lavet deres arbejde. I forløbet optil fremlæggelserne er der kørt efter Naturfagsdiplom.dk og efter jul arbejder eleverne videre i Alinea s Natur til teknik om konstruktioner. Lærer A s evaluering mht. fremlæggelserne er at det gjorde de godt, specielt var de gode til at fortælle om de vigtige begreber tryk og træk, samt også det med den stabile trekant.

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

MGP i Sussis klasse.

MGP i Sussis klasse. Side 1. MGP i Sussis klasse. Hans Chr. Hansen. Alrune. Side 2. 1. MGP i 2.b. Sussi har musik i skolen. Det har alle jo. Hun elsker de timer. De laver alt muligt i musik. De slår rytmer. De leger. De synger

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE

INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE INDSKOLING TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Bilag nr. 8: Interview med Lars

Bilag nr. 8: Interview med Lars Bilag nr. 8: Interview med Lars I: Se Lasse du tegnede denne her tegning i går. Kan du huske det? I: Kan du ikke starte med at fortælle os lidt om, hvad der er på den? 5 L: Det det mig og min far på vej

Læs mere

Manus navn... Et manuskript af. 8CDE Antvorskov Skole

Manus navn... Et manuskript af. 8CDE Antvorskov Skole Manus navn... Et manuskript af 8CDE Antvorskov Skole 3. Gennemskrivning, marts 2016 SCENE 1 INT DAG KLASSELOKALE: Klassen er i gang med gruppearbejde. De sidder spredt og man kan høre en summen af småsnak.

Læs mere

Du skal skrive en fortælling med titlen:

Du skal skrive en fortælling med titlen: Du skal skrive en fortælling med titlen: 1 DRENGEN, DER IKKE KUNNE FINDE HJEM Du må selv finde på handlingen i fortællingen, men der er nogle elementer du SKAL forholde dig til. 1) Drengen har et mål nemlig

Læs mere

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse

Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Værkstedsarbejde i matematik i 5. klasse Om grundbogen Format er et læremiddel, som både har en grundbog med 8 hovedafsnit, et tilhørende evalueringsmateriale og til hvert af hovedafsnittene er der ligeledes

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder

Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder Vi skal lave en sparegris, men inden vi går i gang, skal vi lige snakke om et par billeder 2 3 1. Hvad kommer du til at tænke på, når du ser bygningerne? 2. Er det bygninger, som du har lyst til at komme

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! I dette emne skal du blandt andet: Lære om broer Bygge en bro Deltage i en lille konkurrence Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

MALTE: Er det ikke på tide, at du snart får dame på? FREDERIK: Øhhh.. Det har jeg da allerede... MALTE:

MALTE: Er det ikke på tide, at du snart får dame på? FREDERIK: Øhhh.. Det har jeg da allerede... MALTE: Væddemålet Romantisk komedie/drama Af Kunstlinjen - Sønderskovskolen 2016 SC 1. - MIDT I FESTEN. Der er mørkt med farvestrålende diskolys. Frederik, Malte og nogle andre drenge står med en øl i hånden,

Læs mere

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar.

Evalueringsrapport. Sygeplejerskeuddannelsen. Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015. Med kvalitative svar. Evalueringsrapport Sygeplejerskeuddannelsen Fag evaluering - kommunikation Hold SOB13 Januar 2015 Med kvalitative svar. Spørgsmål til mål og indhold for faget. I hvilket omfang mener du, at du har opnået

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen

Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen Faglig identitet om at skabe et fælles engagement i uddannelsen Oplæg ved Kvalitetspatruljens temakonference 2011 Hvordan skabes de bedste rammer for et grundforløb Pointerne Engagement i uddannelsen er

Læs mere

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE LEVENDE FORTÆLLING I M497 DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE Levende fortællinger er en opdigtet fortælling, hvor man møder Biblens personer live og ser den bibelske beretning ud fra en af hovedpersonernes

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Nej sagde Kaj. Forløb

Nej sagde Kaj. Forløb Nej sagde Kaj Kaj siger nej til alle mors gode tilbud om rejser ud i verden. Han vil hellere have en rutsjebanetur - og det får han, både forlæns og baglæns gennem mærkelige og uhyggelige steder som Gruel

Læs mere

Vi gør det sammen -6

Vi gør det sammen -6 Vi gør det sammen -6 Sammen med Gud behøver vi ikke være bange Mål: Fortæl børnene, at det vigtigste af alt er, at Gud er med os, for når Gud er med os, er det lige meget, hvem der er imod os. Han kan

Læs mere

5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne

5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne Lektion 4: Om forstyrrelser og ro i klassen 5 min Evaluering fra sidste lektion: Hvad virkede godt? 5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne 5 min Tanker på

Læs mere

Ram elevernes energi!

Ram elevernes energi! Ram elevernes energi! Harriet Bjerrum Nielsen Universitet i Oslo CEFU konference 20.nov 2013: Unges motivation i forandring 1.klasse: Tøjdyr på arbejde Mange børn har deres tøjdyr med i skole.

Læs mere

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig

En af lærerne siger: Det handler meget om at have adgang til forskellige oplysninger, og det har computere og interaktive tavler bragt med sig Kap 5: Læringsaktivitet: Udvikling af professionsfaglighed Case-spil til læreruddannelsen Case 1: Skal internettet ind og bogen ud? Lærerne på Centralskolen har teammøde. De taler med hinanden om, hvordan

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

BILAGSRAPPORT. Vester Mariendal Skole og Undervisningscenter Aalborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. Vester Mariendal Skole og Undervisningscenter Aalborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT Vester Mariendal Skole og Undervisscenter Termometeret Læsevejled Bilagsrapporten viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45

Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 Bilag 3: Elevinterview 2 Informant: Elev 2 (E2) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 10:45 LO: Det er egentlig bare en udbygning af de spørgsmål, der var på spørgeskemaet. Det er bare

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

Samtaleteknik. At spørge sig frem

Samtaleteknik. At spørge sig frem Omkring spørgeteknikken: Brug HV-ord: hvordan kan det være / hvad skulle der til for at ændre/ hvad ville der ske hvis. Men undgå hvorfor Har du nogen fornemmelse af hvad det er der går galt? Hvis nu din

Læs mere

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme.

Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Besked nr. 1. Kære drenge og piger. Jeg har hørt, at I har lært alt om venner, og jeg ved, at I alle er meget hjælpsomme. Det er derfor jeg sender denne besked til jer, og jeg tror I kan hjælpe mig. Jeg

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

KOMMENTARRAPPORT. Farsø Efterskole, Eftersk. ved Risgårde Bredning Vesthimmerlands Kommune (Privatskoler) Termometeret

KOMMENTARRAPPORT. Farsø Efterskole, Eftersk. ved Risgårde Bredning Vesthimmerlands Kommune (Privatskoler) Termometeret KOMMENTARRAPPORT Farsø Efterskole, Eftersk. ved Risgårde Bredning Vesthimmerlands Kommune (Privatskoler) Termometeret Læsevejledning Kommentarrapporten viser de kommentarer, som eleverne har skrevet ved

Læs mere

MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE

MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE MELLEMTRIN TRIVSEL TIL ALLE Børns Vilkår er en privat, humanitær organisation, der siden 1977 har arbejdet for alle børn i Danmark med særlig fokus for de børn, som har det svært. Organisationen arbejder

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

Indhold: Rammefaktorer

Indhold: Rammefaktorer Indhold: Rammefaktorer o Dette emne om sæbebobler i en 4. klasse er planlagt med udgangs punkt i den didaktiske relationsmodel. Under emnet kommer eleverne bl.a. omkring begreber som fordampning, luftfugtighed,

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

4 Cantón de Jesús. Santa Maria de Jesus, Guatemala. De har ikke sådan en.

4 Cantón de Jesús. Santa Maria de Jesus, Guatemala. De har ikke sådan en. Studerendes navn: Adam Bisbjerg Wolff Studienummer: Ps10327 E-mail.: 1005168@ucn.dk Praktikperiode: 2. el. 3. 3. Praktik Periode Praktik fra til: dd.mm.år: 01-02-2012 31-07-2013 Institutionens navn: Jardin

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Matematik interne delprøve 09 Tesselering

Matematik interne delprøve 09 Tesselering Frederiksberg Seminarium Opgave nr. 60 Matematik interne delprøve 09 Tesselering Line Købmand Petersen 30281023 Hvad er tesselering? Tesselering er et mønster, der består af en eller flere figurer, der

Læs mere

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang

517.4.09. Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - En leder undrer sig. 36. årgang 517.4.09 36. årgang Trives vi? Arbejdsmiljø i bo - og dagtilbud Børn stresser En leder undrer sig På vej fra den ene institution til den anden snakker vi om bygninger og veje. De to arkitektstuderende

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

SOMMER hold øje 2014 - uge 26

SOMMER hold øje 2014 - uge 26 SOMMER hold øje 2014 - uge 26 Kære alle. Så er det slut med skoleåret 2013-2014. Vi glæder os nok ALLE til ferien, men inden længe glæder vi os også til igen at se vore venner og de andre bøffer. Så er

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten

Uanmeldt tilsyn. Udfyldes af konsulenten Uanmeldt tilsyn Udfyldes af konsulenten Institution Marthagården Status (selvejende/kommunal/privat) Selvejende Adresse Peter Bangs Vej 12 Leder Ingrid Fuglseth Jensen Normerede pladser 0-3 år Normeret

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

Personlige utopier. Af Annemarie Telling

Personlige utopier. Af Annemarie Telling Personlige utopier Hvorfor beskæftige sig med utopi? Hvorfor i alverden bruge tid på noget som alle fra starten ved er urealistisk? Hvorfor sætte sig og tage skyklapper på? Og lukke den konkrete tilværelse

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA.

TEMA 1. På alt du vil vide, der finder vi svar Hør motoren starter - missionen er klar! Et eventyr venter, vi letter HURRA. 6 TEMA 1 Nu skal du høre om Hopzakken Zak som har en planet i Galaksen GaGak Han er glad, han er blå, han er fuld af humør Han elsker at hoppe når tankerne klør. Raketten FutFut passer på vores fyr Men

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016

Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Den digitale verden tema projekt i perioden april, maj, juni 2014 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 27. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 27 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 27 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge27_sund_stærk.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 27 l Sund og stærk Hipp har lige

Læs mere

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse

Undervisningsvejledning 0.-2. klasse Undervisningsvejledning 0.-2. klasse I forbindelse med den årlige trivselsdag har jeres skole tilmeldt sig Call me og Red Barnets kampagne Min skole Min ven. Det betyder, at hver klasse på skolen skal

Læs mere

BILLAG 2: Storyboard, Level 1

BILLAG 2: Storyboard, Level 1 BILLAG 1: Personas Annika, 10 Annika går i 3. klasse. Hun interesserer sig en del for heste, hvilket også kan ses i hendes fritidsaktiviteter, da hun går til ridning og bruger meget tid på, at læse hestebladet

Læs mere

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses!

Broer. Hej med dig! God fornøjelse med emnet. Vi ses! Broer Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser. Når klassen er færdig får I et flot diplom! I dette emne

Læs mere

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget)

Jeg siger det der står på næste side. (Sideskift er angivet ved større linjeafstand og opgaveskift er angivet ved at de første ord er understreget) Kære underviser Når børnene har gået i skole i mellem en og to uger, laver jeg denne test, for at se hvor gode hvert barn er er til at omsætte det de får at vide til en tegning. Den er inspireret af den

Læs mere

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen)

Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) Feltobservation d. 1/12 2015: (16 elever i klassen) 1 Lasse og jeg går ind i klassen sammen med matematiklæreren. Da vi kommer ind, er der én lærer i 2 forvejen og én psykolog. En elev siger: Wow, nu er

Læs mere

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT

PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT PIGEN GRÆDER KL. 12 I NAT Et manuskript af 7.3, Helsinge Realskole 5. gennemskrivning, februar 2010 1 SC 1.ext. kvarterspladsen forår dag. THOMAS(13)kommer gående med armen rundt om foran vandrehjemmet.

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5.

Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1 Interviewsvar 5.1 Interviewspørgsmål 5.2 Interviewsvar 5.2 Interviewspørgsmål 5.3 Interviewsvar 5. Bilag 4 Pædagog interview Interviewspørgsmål 5.1: Hvad er arbejdsetik for dig? Interviewsvar 5.1: Jamen altså.. Etik så tænker jeg jo gerne i forhold til, ikke i forhold til personlig pleje, men i forhold

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undersøgelse af undervisningsmiljø FLE 08/09 Hold: 8. kl, 9.a, 9.b, 10.a, 10.b Køn: M, K Resultater i antal og procent Rammer 2 Synes du, at følgende forhold i klassen er i orden eller ikke

Læs mere

C-Licens Evaluering. 23. november 2013. Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF.

C-Licens Evaluering. 23. november 2013. Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF. 23. november 2013 C-Licens Evaluering Forløb fra 19. april 2013-12. november 2013 (Online Eksamen - 25 spørgsmål indenfor en time) Af Martin Ladegaard-Mortensen, U7D, Hvidovre IF. December 2012 startede

Læs mere

Simon Skov Fougt. F: Neeeej. F: Alkohol. I: Nej, fordi at det jo, det sku ik være om hvad du kan li, men hvad vi har brugt. F: Ja I (skriver) : Sådan

Simon Skov Fougt. F: Neeeej. F: Alkohol. I: Nej, fordi at det jo, det sku ik være om hvad du kan li, men hvad vi har brugt. F: Ja I (skriver) : Sådan . I: Vi kan næsten ikke høre noget der (de hører musik på en mobiltelefon). Er det for højt? 2. F: Nej (de er i gang med reklameassistenten. Læser højt): Hvordan får I jeres budskab til at fremgå af reklamen?

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 2 4. 6. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK

ELEV MED HEST LOVSANG SAMMENSPIL STØTTEDANSK Helårs valgfag ELEV MED HEST På LME har vi indledt et samarbejde med Ellum Rideklub, så du mulighed for at passe din hest, mens du går på efterskole. Rideklubben ligger kun 3 km fra efterskolen, her kan

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster

Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster Faglig læsning i 6. klasse: At læse og forstå fagtekster Det er tirsdag sidst i november. Klokken er 10.45. Klassen skal have dansk. Klasselokalet er småt, og de 21 elever sidder tæt. Denne dag er én elev

Læs mere

DB Evaluering oktober 2011

DB Evaluering oktober 2011 DB Evaluering oktober 2011 Matematik Vi har indarbejdet en hel del CL metoder i år: gruppearbejde, "milepæle" og adfærdsmæssige strategier. Eleverne er motiverede for at arbejde som et team. Hele DB forstår

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG?

Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Sofie Koborg Brøsen KAN I FORSTÅ MIG? Copyright Sofie Koborg Brøsen Grafisk formgivning af Kasper Kruse og Karlsson2/grafisk Illustreret af Peter Brøsen Tryk: Frederiksberg

Læs mere

Møllehjul. oktober/november 2012. Lejrskoler. Lys på cyklerne

Møllehjul. oktober/november 2012. Lejrskoler. Lys på cyklerne Der er nu gået et par måneder af skoleåret, så det er på tide med et Møllehjul med en omtale af mange af de ting, der arbejdes med og i perioden er arbejdet med på skolen. Vi er startet på den nye struktur

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk

Vikar-Guide. Venlig hilsen holdet bag Vikartimen.dk. Hjælp os med at blive bedre - besøg vikartimen.dk - vikartimen.dk Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Dansk 3. klasse Narcissos-myten 1. Fælles gennemgang: Udlever opgaverne. Du kan enten lade eleverne læse historien højt for hinanden, eller du kan læse den højt for

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Vejen til Noah og overdragelsen af ham!

Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Charlotte S. Sistrup, eneadoptant og mor til Noah Truong fra Vietnam fortæller sin historie Vejen til Noah og overdragelsen af ham! Den 29. august 2004 sendte jeg ansøgningspapirerne af sted til adoptionsafsnittet,

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

En dialogisk undervisningsmodel

En dialogisk undervisningsmodel 8 Lær e r v e j l e d n i n g En dialogisk undervisningsmodel Helle Alrø gør i artiklen En nysgerrigt undersøgende matematikundervisning 6 rede for en måde at samtale på, som kan være et nyttigt redskab,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Målgruppe: 2.-3. klasse Lavet af Christine Lund Jakobsen Aktiviteter 1. Forforståelse Tænd et stearinlys. Rul gardinerne for, og saml børnene tæt omkring

Læs mere

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen

Evalueringsrapport. Fleksible åbningstider i dagplejen Evalueringsrapport Fleksible åbningstider i dagplejen Indholdsfortegnelse Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Metodisk tilgang... 3 Resultater... 3 Kendskab til ordningen om fleksible åbningstider

Læs mere