Vækst med grøn og bæredygtig turisme Idekatalog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vækst med grøn og bæredygtig turisme Idekatalog"

Transkript

1 Side 1 af 10 Vækst med grøn og bæredygtig turisme Idekatalog

2 Side 2 af 10 Indledning På verdensplan er turismen i vækst, men Danmark taber markedsandele. Danmark skal tilbagevinde markedsandele og få del i væksten. I sommeren 2013 kom både regeringens Vækstteam og HORESTA s Vækstråd med bud på, hvordan det gøres. Da regeringen har fokus på grøn vækst supplerer HORESTA med et idekatalog for hvordan der opnås vækst via grøn og bæredygtig turisme. Vækstteam for Turisme og Oplevelsesøkonomi Regeringens Vækstteam for turisme nævner bæredygtighed og det grønne (side 27). Her fremgår det under anbefaling # 1: En stærk organisering og en samlet national strategi, at: Samtidig er dansk kunst og kulturliv på mange måder den koncentrerede og unikke essens af oplevelser, som Danmark kan tilbyde turister fra alverdens lande. Det samme gælder vores livsstil og kunnen, som den afspejler sig i vores gastronomi, design, musik, mode og kompetencer inden for bæredygtighed og livskvalitet. Der er her erhvervsmæssigt betydningsfulde eksportsynergier med andre serviceerhverv og industri. Det er i god tråd med de seneste års udvikling, hvor: Daværende Erhvervs- og Vækstminister Anette Vilhelmsen har flere gange markeret, at bæredygtig turisme er vigtigt fx i debat på folkemødet i TV2 Bornholm. I en debat med kulturminister Marianne Jelved og HORESTAs direktør Katia K. Østergaard sagde den daværende minister: o At brande os i Danmark på noget af det vi er gode til og det er at levere kvalitet og slå os op på bæredygtighed samt At vi har nogle gode tilbud inden for bæredygtighed og det grønne. Turismens Vækstråd, der er nedsat af HORESTA og som fungerer som en tænketank for turismen, er i juni 2013 også kommet med forslag om at styrke den grønne indsats med en grøn strategi, oplevelsestilbud og planlægning. Det foreslås: o at der udarbejdes en samlet strategi for den grønne turisme i Danmark og Danmark som grøn destination o at turisme og oplevelsestilbud i højere grad tænkes ind i de oplevelser den danske natur har at byde på o at kommunerne i deres fortolkning af planloven udviser en fleksibilitet, så virksomhederne har et vist råderum at agere i og understøtter innovation Turisterne forbinder ifølge VisitDenmarks Brandmåling 2013 Danmark med rent og frisk luft på 1. pladsen og miljøvenlig destination på 10. pladsen, mens kunst og kultur - som er fremhævet i anbefalingerne - ligger nummer 16 og design og arkitektur på 18. pladsen.

3 Side 3 af 10 EU Kommissionens meddelelse om "Opbygning af det indre marked for grønne produkter" redegør for de økonomiske fordele ved grønne produkter og grønne organisationer: Det globale marked for miljøvenlige varer og tjenesteydelser med et lavt kulstofforbrug (som udgør en del af det samlede marked for grønne produkter), anslås til 4,2 mia. EUR med en andel i EU på 21 %. Dette marked er selv under den økonomiske afmatning vokset med gennemsnitligt 4 % om året, hvilket bidrager til at gøre den grønne økonomi til en af de sektorer, der har det stærkeste vækstpotentiale med hensyn til beskæftigelse. Europa-Kommissionen i juni 2010 sendte en meddelelse til Europa- Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regions-udvalget i forbindelse med arbejdet med en ny turismepolitik. Her stod det, at en ny handlingsplan skal styrke turismens konkurrenceevne og evne til bæredygtig vækst, og Kommissionen ønsker at fremme en bæredygtig, ansvarlig og kvalitetspræget turisme som et af fire mål. Danmark er blevet brandet som bæredygtig ved EU formandskabet i 2012 og COP København er blevet udnævnt som EU s miljøhovedstad i 2014 navnlig pga. af byens miljøinnovation og bæredygtig mobilitet, sin indsats som rollemodel for grøn økonomi både i og uden for Europa og for sin meget lovende kommunikationsstrategi. Handlingsplan for offensiv global markedsføring af Danmark i skrev, at den samlede markedsføringsindsats baseres på de af Markedsføringspanelet anbefalede temaer liv i balance, innovation og grøn nation Derudover skal Danmarks innovative og kreative kompetencer markedsføres, bl.a. inden for klima- og miljøområdet og inden for området for velfærdsteknologi. Endelig skal Danmarks image som grøn nation fortsat styrkes, bl.a. med fokus på energivenlige teknologier, grønne naturområder i hele Danmark og den spirende interesse for ny nordisk mad og fødevarer. Anbefalingerne Danmark i verden verden i Danmark fra det såkaldte Markedsføringspanel som bestod af repræsentanter fra danske virksomheder og organisationer fremhæver, at vi alle skal blive bedre til at markedsføre Danmark som et land med stor sammenhængskraft og som et innovativt, grønt foregangsland. VisitDenmark offentliggjorde i januar 2009 en ny strategi for dansk turisme frem mod 2015 (Vores Rejse). I den er visionen at Danmark vil være kendt for at sætte menneskers livskvalitet og livsglæde i centrum på en nyskabende og bæredygtig måde. Det fortsætter under missionen med Dansk turisme skaber synlige resultater. Vi tilbyder vores gæster unikke oplevelser bygget på bæredygtige rammer for livskvalitet og livsglæde.

4 Side 4 af 10 Grøn dansk turismeinnovation Danmark er foran på grøn turismeinnovation, hvilket fremgår af følgende eksempler. Green Key Den Grønne Nøgle - et dansk miljømærke fra 1994 er blevet til Green Key, som er verdens mest udbredte miljømærke for turisme og som findes i mere end 40 lande og på mere en 2000 virksomheder. Bæredygtig kyststrækning via Blå Flag Blå Flag startede oprindelig i Frankrig i 1985, og Danmark kom med i 1987 sammen med 8 andre europæiske lande. Sidenhen har Danmark bl.a. via Friluftsrådets engagement i den internationale miljølæreorganisation FEE (Foundation of Environmental Education) spillet en afgørende rolle for at få udbredt ordningen på nu 3850 strande og lystbådehavne i 48 lande. Bæredygtigt EU formandskab Det danske EU-formandskab er blevet certificeret som bæredygtigt efter den nye internationale ISO20121-standard for bæredygtige events. Det skete i forbindelse med et projekt mellem en række turistaktører som VisitDenmark, Wonderful Copenhagen, HORESTA etc. I forbindelse med certificeringen blev der lagt vægt på, at alle mødestederne - Bella Center, Eigtveds Pakhus, Hotel Opus og Forum Horsens var og er miljømærket med Green Key. Klimatopmødet COP15 i 2009 markedsførte Danmark som en grøn og bæredygtig nation og selve mødet blev verdens første certificerede bæredygtige internationale topmøde. I maj 2010 modtog København international anerkendelse for afviklingen med tildelingen af den prestigefyldte Green Meetings Gold Award Også bag dette arbejde stod en arbejdsgruppe med relevante turistaktører og Københavns Kommune. Destination 21 Danmark var på forkant med bæredygtige destinationer. Destination 21 blev etableret i 1997 i Danmark, som en mærkningsordning for bæredygtige destinationer. Trods den god ide var konceptet for kompliceret og blev ikke rigtig udbredt og blev derfor nedlagt i 2011 trods interesse fra andre lande. State of Green State of Green samler alle førende aktører i Danmark inden for energi, klima, vand og miljø og fremmer forbindelser med internationale parter med interesse i at lære fra de danske erfaringer. State of Green er udlandets vej til at lære mere om den ambitiøse danske plan og innovative løsninger. Klimakonsortiet Klimakonsortiet forløber for State of Green - blev oprettet i 2008 for at synliggøre danske grønne løsninger før, under og efter COP15 i København. Konsortiet har siden 2008 bygget videre på de branding- og kommunikationsaktiviteter, som blev iværksat i forbindelse med FNs klimakonference.

5 Meetovation Den unikke danske Meetovation møde designkoncept er med til at gøre konferencer og møder mere effektive og ansvarlige. Det engagerer deltagerne aktivt og tilbyder en ny kreativ tilgang til langt mere fleksibel brug af møde- og konferencefaciliteter.. Side 5 af 10

6 Side 6 af 10 Bæredygtig fremtid i dansk turisme Hvis Danmarks førerposition for grøn turisme skal fastholdes kræver det en indsats. Flere lande og byer ånder os i nakken. Dette afsnit giver forslag til, hvordan Danmarks styrkeposition kan bidrage til at øge væksten i turismen. Samlet strategi for grøn turisme Der bør udarbejdes en samlet strategi for den grønne turisme i Danmark og Danmark som grøn destination. Danmark bør have en strategi for grøn turisme jf. forslag fra Turismens Vækstråd, som sikrer, at der er en rød tråd i arbejdet og en national linje. Det kan sikre, at indsatsen prioriteres, og at Danmark udnytter sin førerposition til at skabe vækst i turismesektoren. Strategien kan udarbejdes af Erhvervs- og Vækstministeriets tværgående koordinationsgruppe for turisme i samarbejde med relevante turistaktører og skal være omdrejningspunktet for det fremtidige arbejde. Strategien bør gælde frem til 2020 og indeholde ambitiøse, men realistiske målsætninger samt sikre koordinering og inddragelse af de forskellige ressortområder på tværs af ministerier og brancher. Indførelse af grønne destinationer og vision om certificering af København og Danmark Den danske turistbranche bør indføre grønne destinationer i en ny og bedre version og have visioner om at Danmark certificeres som første grøn turistnation i 2020 og København som førstegrønne hovedstad i 2014 Danmark har tidligere været på forkant med oprettelsen af bæredygtige nationer, men tiden var ikke moden og Destination 21 for kompliceret. Det har sidenhen ændret sig og bl.a. EU og Nordisk Råd har fokus på området. Danmark kan igen gå foran og indfører et system for bæredygtige destinationer med udgangspunkt i viden fra Destination 21, EU og Nordisk Råd. Visionen er, at København i 2014 certificeres som den første grønne turisthovedstad i forbindelse med, at byen er udvalgt som miljøhovedstad samme år og at Danmark certificeres, som den første grønne turistnation i Rammer, men fri konkurrence for miljøprodukter og -mærker Danmark bør i EU regi støtte og sikre rammer for miljøprodukter og mærker samt anprisning heraf. Danmark bør arbejde for, at der fastsættes rammer for miljømærker og grønne produkter bl.a. ved støtte til EU s arbejde, jf. EU Kommissionens meddelelse om "Opbygning af det indre marked for grønne produkter". I turismesammenhæng er det vigtigt at have et internationalt fokus, da turi-

7 Side 7 af 10 sterne ikke kun kommer fra Norden og EU. Danmark bør arbejde for, at der opstilles internationale rammer for anprisning af grønne produkter. Danmark har allerede Forbrugerombudsmandens vejledning og grøn markedsføring, men ved at arbejde for tilsvarende i EU og internationalt, sikres det, at danske virksomheder ikke bliver sorteper, når de fremsætter en reel, dokumenteret og afbalanceret anprisning af deres grønne produkt, mens andre lande og virksomheder kan overdrive deres indsats. Rammerne for grønne produkter bør opsættes og udvikles, så det ikke kun er de store virksomheder, som har mulighed for at gennemføre dyre livscyklusanalyser (LCA) og dermed har råd til og mulighed for at markedsføre deres grønne produkter. Samtidig skal de sikre, at der ikke opstår ulig konkurrence bl.a. som i dag ved at støtte og forfordele officielle mærker som EU Blomsten og Svanen. Disse har ikke samme krav til dokumentation og åbenhed, som andre almene miljømærker, og det kan være med til at devaluere troen på miljømærker generelt. Målrettet markedsføring mod erhvervsturismen Danmark bør udnytte turistbranchens forspring på miljøområdet til at tiltrække endnu flere erhvervsturister. CSR og miljøindsatsen er blevet vigtigt og et must for store dele af erhvervslivet - og især kendte danske og internationale virksomheder stiller øget miljøkrav til deres leverandører. Mange virksomheder spørger til den grønne profil, når der skal lægges møder og konferencer. Danmark har et forspring, da vi allerede har grønne møde-, konference- og overnatningsfaciliteter. Det kan generere øget omsætning for erhvervsturisme og samtidig sikre, at Danmark ikke fravælges på dette punkt, da mange konkurrerende byer og lande opruster på dette område. Danmark er foran, vi skal blot fortælle historien til omverden. Hvis vi ikke gør det nu - er der andre der gør det. Det kræver, at relevante turistaktører går sammen om at kommunikere det enten i samarbejde eller med inspiration fra State of Green. Et andet eksempel kan være, at hjemmesiden målrettes internationale gæster og lægges synligt under Visitdenmark.com og/eller Staten går foran og belønner indsats Staten og andre offentlige virksomheder bør i forbindelse med indkøb i højere grad gå foran ved at belønne og vægte kvalitet og bæredygtighed frem for pris. Det offentlige er en stor forbruger også på overnatnings- og konferencesiden - og ønsker eller er på baggrund af pres fra EU, regeringen og organisationer tvunget til i højere grad at prioritere grønne indkøb og ansvarlighed. Men i mange tilfælde spiller prisen en for stor rolle i forhold til kvalitet og

8 Side 8 af 10 miljøindsats. Det gør at overnatnings- og mødevirksomhedernes incitament til at gøre noget ekstra mindskes. Den danske stat bruger årligt ca. 250 mio. kr. på eksterne møder og konferencer mm. I snit holder staten, regioner og kommuner dagligt møder for kr. en kvart milliard kroner på årsbasis. En ekspert fra MICE området har udtalt: En af de værste MICE-prispressere er den danske stat, som bl.a. køber hotelydelser for ca. en milliard kr. om året. Men staten har nærmest kun ensidig fokus på pris ikke kvalitet. I forbindelse med større udbudsrunder og andre bestillinger for hotel og konferencer bør staten gå foran og i højere grad belønne de virksomheder, som fokuserer på produktet med bl.a. kvalitet og bæredygtigt og ikke kun på prisen. 1 Samlet indgangsportal til grøn turisme Danmark bør have en samlet og koordineret indgangsportal til grøn turisme som underside af en samlet turisthjemmeside Både VisitDenmark og mange af de større danske byer har i mere eller mindre grad fokus på det grønne. Både VisitDenmark, Århus og København har selvstændige grønne initiativer, materiale og hjemmesider, som er målrettet turister med fokus på det grønne område. Men det følges ikke op lokalt og der mangler en samlet og koordineret indsats, så det ikke bliver spredte initiativer, som mere skaber forvirring end afklaring. Det forvirrer, hvis turisterne trækkes til Danmark bl.a. pga. den bæredygtige indsats, og at det så ikke følges op lokalt. Det kan være ved at tilføre bæredygtighed som et tema og synliggøre grønne pakker fra de nationale til lokale sites. Grønne turistpakker Det skal gøres nemt for turisterne at vælge de grønne tilbud fx via grønne pakker. Danmark har meget at byde på, men det er ikke altid, at tilbuddene gøres tilgængelige og attraktive over for turister. Danskerne er gode til at etablere pakkerejser til udlandet, men vi er ikke gode nok til at sammensætte de samme tilbud i Danmark for både danske og udenlandske turister. Fx kan en turistpakke strække sig over flere dage og indeholde cykeltur langs kysten, besøg på et oplevelsescenter, en tur med en naturvejleder til en nærliggende skov, badning på en Blå Flag strand, hvor offentlig transport og miljømærket overnatningssteder tænkes med. Pakkerne kan både sammensættes ved kysten såvel som i større byer. Turistvirksomheder kan blive bedre til at samle disse løsninger, hvis de får de rette værktøjer. Et system som SwitzerlandMobility kan gøre det lettere for turisten og turistaktører at sammensætte målrettede pakker. Men der er også behov for, at nogle med ekspertise og lokalt kendskab som fx lokale 1 Standby, d. 28/06/2013

9 Side 9 af 10 turistkontorer - bidrager til at udvikle spændende pakkeløsninger, hvor logistikken tænkes med. Forslaget stemmer overens med anbefalingerne fra Turismens Vækstråd og Copenhagen Economics Turismen som væksterhverv i Danmark. Samme konklusion er man enig om i netværket Friluftsliv skaber vækst og arbejdspladser nedsat er miljøministeren i forbindelse med udarbejdelsen af en national friluftspolitik. Grøn transport Det skal gøres endnu nemmere for turisterne at benytte miljøvenlig transport. Danmark er allerede godt på vej, som cykelnation og etablering af fx metro. Men det kræves, at turisterne i højere grad tænkes med i planlægningen og opgardering af den offentlige transport. Det drejer sig både om forståelse af deres behov og ønsker, ved korrekt og aktuel information på engelsk og andre sprog og via attraktive og forståelige priser. Flere midler og erhvervspartnerskab Danmark bør rejse flere midler til en øget markedsføring af den grønne profil bl.a. i form af flere offentlige midler og via erhvervspartnerskaber. Danmark har tidligere øremærket midler til grøn turisme i forbindelse Fonden for offensiv global markedsføring og benyttet erhvervspartnerskaber. Relevante lande har fået kendskab til Danmarks grønne profil og branchen har fået en række erfaringer, som er værd at arbejde videre med og følge op på. Branchen er blevet endnu mere skarp på, hvad Danmark kan tilbyde erhvervsturister på det grønne område. En fornyet markedsføringsindsats skal høste frugten og bygge videre på den tidligere indsats, så der gås videre fra awareness til action på relevante markeder. Dette kan bl.a. ske via af erhvervspartnerskaber, hvor der gås sammen om en samlet markedsføring.

10 Side 10 af 10 Samlet liste over forslag Samlet strategi for grøn turisme Der bør udarbejdes en samlet strategi for den grønne turisme i Danmark og Danmark som grøn destination. Grønne destinationer Den danske turistbranche bør indføre grønne destinationer i en ny og bedre version og have visioner om at Danmark certificeres som første grøn turistnation i 2020 og København som første grøn hovedstad i 2014 Rammer men fri konkurrence for miljøprodukter og -mærker Danmark bør i EU regi støtte og sikre rammer for miljøprodukter og mærker samt anprisning heraf. Målrettet markedsføring mod erhvervsturismen Danmark bør udnytte turistbranchens forspring på miljøområdet til at tiltrække endnu flere erhvervsturister. Staten går foran og belønner indsats Staten og offentlige virksomheder bør i forbindelse med indkøb i højere grad gå foran ved at belønne og vægte kvalitet og bæredygtighed frem for pris. Samlet indgangsportal til grøn turisme Danmark bør have en samlet og koordineret indgangsportal til grøn turisme som underside af en samlet turisthjemmeside Grønne turistpakker Det skal gøres nemt for turisterne at vælge de grønne tilbud fx via grønne pakker. Grøn transport Det skal gøres endnu nemmere for turisterne at benytte miljøvenlig transport. Flere midler og erhvervspartnerskab Danmark bør rejse flere midler til en øget markedsføring af den grønne profil bl.a. i form af flere offentlige midler og via erhvervspartnerskaber.

GRØN TURISME. Forudsætninger & Analyse

GRØN TURISME. Forudsætninger & Analyse GRØN TURISME Forudsætninger & Analyse Indhold Indledning s. 3 Sammenfatning s. 4 1. Folketingets og EU s fokus på grøn turisme s. 7 1.1 Handlingsplan for offensiv global markedsføring af Danmark 2011-2012

Læs mere

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME

FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME FORNYELSE OG VÆKST I DANSK TURISME Juni 2011 Forord I en globaliseret verden må et lille land som Danmark hele tiden arbejde for at have de bedste rammevilkår, hvis vi skal klare os i konkurrencen med

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest:

Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag til ansøgning om udbud af Serviceøkonom på Erhvervsakademi SydVest: Bilag 1: Uddrag af Kystturismen i Danmark Udarbejdet af Center for Regional- og Turismeforskning for Videncenter for Kystturisme

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål H fra Udvalget for Landdistrikter og Øer Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 (Omtryk - 02/02/2012 - Redigeret svar fra miljøministeren) ULØ alm. del, endeligt svar på spørgsmål 56 Offentligt J.nr. NST- 101-00584 Den 9.1.2012 Miljøministerens

Læs mere

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010

Naturen+ Handlingsplan. I Lysets Land. For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark. PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Naturen+ I Lysets Land Handlingsplan For udvikling af helårsturisme i Toppen af Danmark 2009 2012 PIXI-UDGAVE revideret september 2010 Indholdsfortegnelse Indledning 3 Toppen af Danmark i dag 4 Vision

Læs mere

Kvalitets- og servicestandard for turisme

Kvalitets- og servicestandard for turisme Kvalitets- og servicestandard for turisme Agenda Hvorfor lave en standard for kvalitetsturisme? Idé, baggrund og formål Hvilken form og hvilket indhold får standarden? Myter og virkelighed Hvordan foregår

Læs mere

TALE. 26. maj 2008. Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder. Et lysglimt eller en dynamo

TALE. 26. maj 2008. Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder. Et lysglimt eller en dynamo TALE 26. maj 2008 Kulturminister Brian Mikkelsen tale ved Øresundstinget torsdag den 29. maj Det talte ord gælder Et lysglimt eller en dynamo Tak for invitationen til at tale her i dag. Jeg er glad for

Læs mere

You can have both - International strategi for Københavns Kommune

You can have both - International strategi for Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Bilag 1 You can have both - International strategi for Københavns Kommune 1) Fortællingen om København Det internationale arbejde skal understøtte kommunens fælles fortælling om byen

Læs mere

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013

Punkt nr. 1 - Fokuseret Vækstdagsorden - fællesregionalt samarbejde om vækst 18. februar 2013 18. februar 2013 Bilag 1 - Side 1 af 4 Kommissorium for arbejdsgruppe om en fokuseret dagsorden for vækst i hovedstadsregionen Baggrund Hovedstadsregionen er Danmarks internationale metropol. Hovedstadsregionen

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005

Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 bilag 7 Notat om den videre proces efter afholdelse af tre Bilfri Dage i København i 2005 den 09. november 2005 I forbindelse med planlægningen af de Bilfri Dage i 2005 har der været nedsat en arbejdsgruppe

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

Linking grøn udbud og efterspørgsel

Linking grøn udbud og efterspørgsel Linking grøn udbud og efterspørgsel Mikal Holt Jensen Miljøkonsulent i HORESTA Sekretariatsleder for Green Key HOTEL, RESTAURANT & TURISTERHVERVET 1 Grøn Turisme Det er en god oplevelse at virksomheder

Læs mere

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt

Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt. Kort fortalt Miljøudvalget 2012-13 MIU Alm.del Bilag 350 Offentligt Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Danmark i omstilling Danskerne flytter fra landet til byerne hurtigere end tidligere. Det giver

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK

WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK WONDERFUL COPENHAGENS MILJØPOLITIK INDLEDNING Turisme skaber arbejdspladser og vækst i hovedstadsregionen og er med til at gøre vores hovedstad og hele Greater Copehagen mere levende og mangfoldig. De

Læs mere

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016

Bornholm rigere på oplevelser. Bornholms turismestrategi 2013-2016 Bornholm rigere på oplevelser Bornholms turismestrategi 2013-2016 STRATEGI Bornholms nye turismestrategi tager over, hvor strategien fra 2006 slipper. Ambitionen med Bornholm I/S var at skabe grundlag

Læs mere

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

TURISMEN I DANMARK. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark TURISMEN I DANMARK - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Det er ikke kun os danskere, der er glade for at holde ferie herhjemme. Danmark er det mest populære rejsemål i Norden blandt udenlandske

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Hvad har du af planer for de næste 10 år?

Hvad har du af planer for de næste 10 år? Hvad har du af planer for de næste 10 år? Fremtiden for Region Hovedstaden er til debat. Vi har brug for din mening. Fra kanalerne ved Christiansborg til Kronborg ved Øresund og fra Rådhuspladsens duer

Læs mere

KKR den 11. juni 2014

KKR den 11. juni 2014 KKR den 11. juni 2014 Erhverv, vækst og beskæftigelse Fokuseret Vækstdagsorden Regional erhvervs- og udviklingsstrategi, herunder turisme Klimastrategi (punkt 2.2) KKR SJÆLLAND En brændende platform OECD

Læs mere

Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus. Skanderborg 13. april 2016

Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus. Skanderborg 13. april 2016 Turisme i Business Region Aarhus + Gæsteservice i Aarhus Skanderborg 13. april 2016 Agenda Baggrund Status Gæsteservice i Aarhus Baggrund Kommunerne iværksatte i 2014 en proces i regi af Business Region

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

Danmark som Gourmetland. Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009

Danmark som Gourmetland. Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009 Danmark som Gourmetland Pelle Andersen Danske Regioner, 4. september 2009 Baggrund 1. 2. 3. 4. Gourmetoplevelser: Den stigende internationale opmærksomhed omkring dansk madkultur har et stort turismepotentiale.

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder Beskrivelse af Restaurant Skarresø - Konkurrence, muligheder og samarbejder Restaurant Skarresø Indledning I det projekt, som er beskrevet om Skarresø vandrehjem, campingplads og restaurant, er restauranten

Læs mere

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE

Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE Beskæftigelsesudvalget 2013-14 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 369 Offentligt T A L E Samråd i Beskæftigelsesudvalget den 14. maj 2014 kl. 8.00-9.20, alm. del, samrådsspørgsmål AE 6. maj 2014 J.nr.

Læs mere

Det Transformative Møde

Det Transformative Møde Konceptbeskrivelse Version 2 Titel Baggrund Det Transformative Møde Fra foråret 2011 og foreløbig tre år fremover er der nu ressourcer til at gøre en ekstra indsats for at udvikle Nordsjælland som rejsemål.

Læs mere

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA

Nye veje til vækst i kystturismen. v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA Nye veje til vækst i kystturismen v/ Katia K. Østergaard adm. direktør, HORESTA DANSK KYSTTURISME tak for invitationen.. Dansk turisme i tal Turisterhvervet omsætter for 82,4 mia. kr. årligt Turisterhvervet

Læs mere

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi

Redegørelse til Danmarks Vækstråd i forbindelse med høring af Region Hovedstadens og Vækstforum Hovedstadens regionale vækst- og udviklingsstrategi Center for Regional Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Att. Danmarks Vækstråd Telefon 38 66 50 00 Direkte 38665566 Fax 38 66 58 50 Web www.regionh.dk Ref.: 15002338 Dato: 22. april 2015 Redegørelse

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer

Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer Ansøgningsskema til Region Midtjyllands initiativer og programmer 2018 ISAF Sailing World Championships Worlds 2018 1. Oplysninger om ansøger Navn, Adresse, Kontaktperson, tlf, mailadr, CVR nr. 2. Indhold

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed

Socialøkonomisk virksomhed Socialøkonomisk virksomhed Case - Magneten René Risom Johansen & Jens Christian Kobberø 50i180 i Frederiksberg Kommune Marts 2015 Indledning Denne rapport er blevet til under projektet 50 akademikere i

Læs mere

Viden viser vej til vækst

Viden viser vej til vækst Djøfs jobpakke Viden viser vej til vækst 26.02.2013 Virksomheder, der investerer i ny viden og ansætter højtuddannede medarbejdere, vokser hurtigere, ansætter derudover flere kortuddannede, ufaglærte og

Læs mere

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Hovedstaden Region Hovedstaden har godt 1,7 mio. indbyggere, og indbyggertallet har været stigende de senere år. Beskæftigelsen

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet!

Spørg ikke hvad klimaet kan gøre for dig spørg hvad du kan gøre for klimaet! Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 L 30 Bilag 6 Offentligt Brancheforeningen for Husstandsvindmøller Til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget den 18. november 2015 Vedr. L 30 Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt turisme

Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt turisme 12664/97 (Presse 358) C/97/358 2049. samling i Rådet - TURISME - den 26. november 1997 i Bruxelles Formand: Fernand BODEN Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014

Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 Strategi for Energitilsynet 2013 og 2014 1. Indledning: Præsentation af Energitilsynet Energitilsynet arbejder for velfungerende sektorer inden for el, gas og varme. Energitilsynet består af en formand,

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde:

01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Målsætningtype: Fagområde Fagområde: Klimaindsats 01-01-2015 31-12-2018 Politisk udvalg: Teknik- og miljøudvalg Klima og energiarbejdet er drevet af et lokalt politisk ønske om, at arbejde for en bedre forsyningssikkerhed og at mindske sårbarheden

Læs mere

Fakta om Tøndermarsk Initiativet

Fakta om Tøndermarsk Initiativet Fakta om Tøndermarsk Initiativet Budget: Samlet budget: 210,9 millioner kr. Heraf kommer 111,3 millioner kr. fra Tønder kommune. Realdania har bevilget 65 millioner kr., og A.P. Møller og Hustru Chastine

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark

På cykel i Danmark. Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark På cykel i Danmark Ved konsulent Helle Damkjær, VisitDenmark Definition af cykelturisten Hvad er definitionen på en international cykelturist i Danmark? Er det den tyske familiefar, der har cyklen bag

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Service-, viden- og oplevelsessamfundet

Service-, viden- og oplevelsessamfundet KAPITEL 1 Service-, viden- og oplevelsessamfundet Den berømte danske forfatter Hans Christian Andersen sagde: At rejse er at leve. Hvad var egentlig meningen med dette? Han mente, at hvis man rejser ud

Læs mere

DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013

DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013 DESTINATIONSUDVIKLING SØNDERJYLLAND VED URS DEN 28.08.2013 FORMÅL OG PROCES Denvigtige sønderjyske turisme I 2010 brugte turister 3,3 mia. kr. i destinationen lig med en værditilvækst på 1,7 mia. kr. i

Læs mere

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan?

Vækst i Region Sjælland. hvorfra og hvordan? Vækst i Region Sjælland hvorfra og hvordan? Vær med til at forme den nye vækststrategi Der skal udarbejdes en ny vækst- og udviklingsstrategi for regionen. Til dette arbejde ønsker vi input fra alle, der

Læs mere

Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet

Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet Erhvervspartnerskabernes arbejde med kystturisme ved Peter Sørensen, Østdansk Turisme Poul Fejer Christiansen, Campingrådet Idéen om erhvervspartnerskaberne fødes i Vores Rejse - den fælles strategi for

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Indgåelse i samarbejde med 6-byerne om røgfri storby.

Indgåelse i samarbejde med 6-byerne om røgfri storby. Punkt 3. Indgåelse i samarbejde med 6-byerne om røgfri storby. 2014-5596. Forvaltningen indstiller, Sundheds- og Kulturudvalget godkender, forvaltningen indgår i samarbejde med Københavns Kommune og de

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018

Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018 Turisme INVESTERINGSSTRATEGI FOR INNOVATIONSFONDEN 2016-2018 Indhold Introduktion 3 Definition 3 Beskrivelse 4 Hvorfor investerer Innovationsfonden? 8 Vision og mål 9 Investeringsområder 9 Investeringskriterier

Læs mere

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr.

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Frontoffice NOTAT Til direktionen KFF Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation Borgerne, brugerne, tilflytterne og turisterne Hver dag har vores

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

Samarbejde mellem FRI og DI

Samarbejde mellem FRI og DI DANSK INDUSTRI Den 6. december 2007 PFo Samarbejde mellem FRI og DI 1. DI som erhvervslivets interessevaretager Kort om DI DI er Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation. DI samler internationalt

Læs mere

Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark

Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark H A N D L I N G S P L A N O F F E N S I V G L O B A L M A R K E D S F Ø R I N G A F D A N M A R K Udmøntning af midlerne til offensiv global markedsføring af Danmark og Fonden til Markedsføring af Danmark

Læs mere

Turismestrategi 2013-2017

Turismestrategi 2013-2017 Turismestrategi 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Vision... 5 Strategi... 6 Fokus Stærke værdikæder... 7 Fokus Nem tilgængelighed... 8 Fokus Smart markedsføring... 9 2 Vision: Køge vil overraske dig Strategi:

Læs mere

UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY

UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY STRATEGI OG HANDLINGSPLAN 2016-2018 Hvordan fortsætter vi den stærke udvikling og griber mulighederne i udviklingen af en attraktiv detailhandel i Aalborg? 1

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

VIDENSHUS. Sønderborg Havn

VIDENSHUS. Sønderborg Havn VIDENSHUS Sønderborg Havn En masterplan af den verdenskendte arkitekt Frank Gehry Introduktion: Sønderborg Havneselskab og Rambøll er gået sammen om at udvikle et projekt for et Videnshus på Sønderborg

Læs mere

Input til Regeringens Vækstteam

Input til Regeringens Vækstteam HORESTAs Input til Regeringens Vækstteam Januar 2013 Vækst gennem turisme og oplevelser Indledning Turisterhvervet bidrager med en årlig omsætning på 74,6 mia. og beskæftiger 109.000 fuldtidsmedarbejdere

Læs mere

Tænk hvis det er dig, der løber med lauerbærrene i år...

Tænk hvis det er dig, der løber med lauerbærrene i år... Tænk hvis det er dig, der løber med lauerbærrene i år... ARBEJDSMILJØPRISEN 2008 På ArbejdsmiljøDagen den 18. november 2008 er alle danske virksomheder med i kapløbet om at vinde Danmarks mest prestigefulde

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge.

Vedlagt er et for-projektoplæg til oprettelsen og udviklingen af Nordsjællands Maritime Klynge. København, d. 19. november, 2014 Kære Byråd v/borgmesteren i Halsnæs, Gribskov og Helsingør kommune. Ansøgning om støtte i 1 år, til at udvikle projektet: Nordsjællands Maritime Klynge (Maritime Cluster

Læs mere

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by?

DE RØDE LØBERE. Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? DE RØDE LØBERE Vordingborgs bymidte er afgørende for din, min og vores fremtid. Vil du med på den røde løber og gøre en forskel for vores by? VINDERBYEN VORDINGBORG Vordingborg er nu en vinderby. Sådan

Læs mere

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark

Turismen i Danmark. - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismen i Danmark - skaber vækst og arbejdspladser i hele Danmark Turismens nøgletal Turismen er vigtig for dansk økonomi Den skaber omsætning for 94,7 mia. kr. Turismen er et stort eksporterhverv Den

Læs mere

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten.

Jeg vil derfor også sige mange tak for opbakningen til denne konference med temaet Visioner for vandkanten. Det talte ord gælder [Åbningstale: Visioner for vandkanten] Først og fremmest vil jeg gerne sige tak til KU og VisitDenmark for, at vi i samarbejde har fået stablet denne konference på benene. Det er en

Læs mere

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet

En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet En National Friluftspolitik Af Jan Eriksen Direktør i Friluftsrådet Foto: Søren Svendsen 1 En dansk friluftslov? I 1930 vil Thorvald Stauning give danskerne natur og friluftsoplevelser. Danmarks første

Læs mere

Regeringens planer for elbiler

Regeringens planer for elbiler Det Energipolitiske Udvalg 2010-11 EPU alm. del Bilag 181 Offentligt Klima- og energiministerens besvarelse af samrådsspørgsmål M om regeringens planer for udrulning af en infrastruktur til opladning af

Læs mere

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet,

Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Aftale mellem regeringen og Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti om: Fordeling af

Læs mere

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder

EU som løftestang for vækst i Danmark. - arrangementet i billeder EU som løftestang for vækst i Danmark - arrangementet i billeder Godt 130 deltog i DAcoB og EU-repræsentationens debatarrangement om EU som løftestang for vækst i Danmark. Debatpanellet bestod af uddannelses-

Læs mere

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010

Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark. Claus Frelle-Petersen København 29. oktober 2010 Problemet i dansk turisme Konsekvenser for Danmark Agenda 1. Situationen i dansk turisme 2. Hvad er forklaringerne? 3. Hvad kan vi gøre og skal vi gøre noget? Hvordan går det med dansk turisme? Turisterhvervet

Læs mere

Tal omkring autocamperturismen.

Tal omkring autocamperturismen. Tal omkring autocamperturismen. 1 INTRODUKTION AF AUTOCAMPERRÅDET Autocamperrådet er stiftet 11. december 2010. Autocamperrådets medlemmer er DK-Autocam og Dansk Autocamper Forening. Andre foreninger,

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020

FORKORTET VERSION. Økologisk Handlingsplan 2020 FORKORTET VERSION Økologisk Handlingsplan 2020 1 Forord Interessen for økologi har aldrig været større. Salget af økologiske varer har nået nye højder og øko-begivenheder, som køernes forårsfest og høstmarkeder,

Læs mere

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Indhold Indledning 3 En styrket arbejdsmiljøindsats 4 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Anbefalinger om nanomaterialer og arbejdsmiljø 6 Børn og unge 7 Folkemøde på Bornholm 8 ArbejdsmiljøPrisen

Læs mere

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer

Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer Udkast til Strategi for Ribe - Version 1.0: Ikke flere ændringer 1. Indledning En rapport fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter slog i 2015 fast, at en af årsagerne til Ribes succes er, at nogle

Læs mere

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006

Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 N O T A T Regionale nøgletal for dansk turisme, 2004-2006 Kort før nytår offentliggjorde VisitDenmark rapporten Tre forretningsområder i dansk turisme Kystferie, Storbyferie og Mødeturisme, der for første

Læs mere

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30

Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Borgermøde i Bagenkop 28. oktober, kl. 18.30 20.30 Charlotte Hvid Program Tidspunkt Program 18.30 Velkomst og baggrund for borgermødet v/ Steffen Nielsen, Bagenkop Bylaug 18.40 Trends og tendenser på idræts-,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret:

Indholdsfortegnelse. Gruppen har arbejdet kontinuerligt lige siden og følgende er blandt andet realiseret: 1 Indholdsfortegnelse Baggrund...2 Status på Kriegers Flak...3 Tidsplan pr. maj 2015...4 Status...4 Foreslået handlinger...5 Aktiviteter...5 Budget og modeller for indsats...5 Baggrund ØPU godkendte den

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Hals September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Hals... 2 Turismeforbrug... 2 Samfundsøkonomiske

Læs mere

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord

# Endelig kigges der på Aarhus image som mødeby blandt danske virksomheder# # Kildegrundlag. Indhold. Forord Erhvervsturisme Aarhus som møde og konference by! VisitDenmark, februar 204 For VisitAarhus Adresse Islands Brygge, 43, 3 2300 København S Tlf. +45 32 88 99 00 www.visitdenmark.dk/analyse VisitDenmark,

Læs mere

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE

SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE SAMARBEJDSSTRATEGI OM DEN ALMENE SEKTOR I ODENSE SAMARBEJDSSTRATEGI MELLEM BOLIGORGANISATIONERNE FYNS POLITI OG ODENSE KOMMUNE 1 Odense Kommune Bystrategisk Stab Oktober 2014 Indledning De almene boliger

Læs mere

CleEn21 LIFE08 ENV/DK/000468. Green21-10 grønne værktøjer. 10 grønne værktøjer. - til at trimme din virksomhed

CleEn21 LIFE08 ENV/DK/000468. Green21-10 grønne værktøjer. 10 grønne værktøjer. - til at trimme din virksomhed 10 grønne - til at trimme din virksomhed Green Enterprises of the 21st Century Green21 CleEn21 LIFE08 2 Formål Ny online webbaseret værkstøjskasse små og mellemstore virksomheder Styrke virksomhederne

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025 1 of 7 Region Midtjylland Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg vusmidt@ru.rm.dk Høringssvar fra Syddjurs Kommune vedr. forslag til Vækst- og Udviklingsstrategi for Region Midtjylland 2015-2025

Læs mere

Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018

Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018 Regionshuset Viborg Regional Udvikling Annoncering efter operatør til Vækstforums initiativ More Creative i perioden 2016-2018 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk

Læs mere