Kommunikation i Byggeriet F.A.Q.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kommunikation i Byggeriet F.A.Q."

Transkript

1 1 Kommunikation i Byggeriet F.A.Q. BYG DTU CHRISTIN EGEBJERG

2 2 Om dette hæfte og BygSOL BygSOL initiativet har en vision om at styrke samarbejde gennem læring - og læring gennem samarbejde. Dette notat er ét af flere formidlingsmaterialer, som omhandler nogle af tidens aktuelle ledelsesprincipper i byggebranchen. Hver for sig kredser hæfterne om kardinalpunktet for alt byggeri: Dét at kunne arbejde sammen med andre. Hæfterne repræsenterer forskellige perspektiver på ledelse, som alle søger at styrke samarbejdet på byggepladsen henholdsvis gennem Partnering, Kommunikation samt ledelse af og med Værdier. Med henblik på læring er tanken med dette hæfte: - at tage ved lære af de erfaringer, som allerede er gjort i BygSOL - at lære fra sig igen ved at rejse og besvare de spørgsmål omkring disse temaer, som ligger tættest på byggepladsens organisation Derfor er det i dette materiale forsøgt at opfylde flere ambitioner: - at komme rundt om emnerne i en aktuel teoretisk tilgang - at selektere og vende den aktuelle teori til en relevans for byggepladsens praktikere - at forenkle stoffet i tilgængelig sprog og form. BYG DTU Christin Egebjerg

3 3 Frequently Asked Questions (FAQ) - Ofte stillede spørgsmål om Kommunikation i Byggeriet Hvad er det egentligt med byggeri og kommunikation, som åbenbart er så svært? Kommunikation er på mange måder byggeriets akilleshæl... Det er i kommunikationen, at tingene kan gå rigtig galt og koste ekstra ressourcer for alle. Byggeri er jo i sin essens et samarbejde mellem en serie af selvstændige operationer og en meget fint udbygget kommunikationskultur udviklet til netop det formål gennem mange generationer af dygtige byggefolk. Det har givet stolte byggefaglige traditioner, som desværre ikke altid fungerer lige hensigtsmæssigt for de nuværende generationer. Senere års udvikling af nye metoder, nye produkter og samfundsudvikling generelt har lagt pres på de gamle kommunikationsformer, og det kan skabe misforståelser og sprækker i samarbejdet. Branchen kritiseres ofte for at være fragmenteret, hvor hver faggruppe har deres eget sprog. Gentagne undersøgelser bekræfter dette i forbindelse med en række beslægtede problemstillinger som manglende tillid, misforståelser, konflikter, fejl, forsinkelser, dårlig koordination mellem design og udførelse og ineffektivitet i forhold til andre brancher. Derfor er der behov for at udvikle de gamle kommunikationsformer, så de bliver mere tidssvarende med de nye organisationsformer, metoder, ansvarsfordeling og kompetencer. Ledelsesværktøjer som lean, partnering og BygSOL forsøger at udvikle nye, positive samarbejdsformer. I sammenligning med andre brancher adskiller byggeriet sig ved, at kommunikationen omkring et byggeprojekt omfatter usædvanligt mange og skiftende aktører eksempelvis:

4 4 Hvad sker der, når kommunikationen ikke fungerer mellem byggepladsens folk? Vi har alle hver vores forskellige personligheder, værdier og overbevisninger omkring forskellige måder at gøre tingene på og derfor også forskellige måder at kommunikere på. Selv i et lille land som Danmark kan en jyde og en københavner gå hovedrystende fra en samtale, som udviklede sig lige forunderligt for dem begge... Der er selvfølgelig ikke noget, som er mere rigtigt eller forkert i den forbindelse. Men det er praktisk at kunne være fleksibel i sin egen kommunikationsform, så man har mulighed for at komme nogenlunde helskindet i mål med sit budskab. Den klassiske, lineære kommunikationsmodel kan skitseres således:

5 5 Der skelnes mellem information og kommunikation, hvor kommunikation er en social aktivitet, som er meget mere kompleks end blot det at viderebringe informationer. Først og fremmest involverer kommunikationen et sprog, som igen kan antage mange former f.eks.: - tale - skrive - tegne - kropssprog - m.v. Sproget bruger vi til at forme det budskab, som vi ønsker, det skal blive forstået hos modtageren. Ideen om et præcist budskab eller en eksakt information er en myte. Oversættelsen til vores modtager indbefatter en kompliceret og ubevidst proces, hvor vi omformer vores informationer, så vi mener, at de passer til den forståelse, vi har af modtagerens forudsætninger og baggrund. Dette kan illustreres som følger:

6 6 Dertil kan man sige, at kommunikationen udvider vores mulighed for at forstå hinanden, når vi lykkes med at overføre informationer mellem personer med forskellige erfaringer. I byggeriet skal disse modeller med støj og forskelligheder sættes i perspektiv til det store antal parter, som er involveret i kommunikation og mødeaktiviteter på kryds og tværs.

7 7 Hertil kommer, at kommunikationsnettet ofte ligger dobbelt, fordi der både kommunikeres formelt og uformelt mellem de fleste parter. Ikke sært, at det kan føles vanskeligt og gå galt ind i mellem - Og egentlig tilsvarende fantastisk, at det lykkes det meste af tiden! Måske kunne man vove den påstand, at byggeriets parter er verdensmestre i kommunikation, fordi det rent faktisk lykkes at få husene op af jorden hver eneste dag på trods af udfordringen med at transportere alle de små informationer, som dagligt skal få samarbejdet til at gå op i en højere enhed? Endelig er der en række forskellige kommunikationsmiljøer, som gør sig gældende her nogle af de mest almindelige listet efter graden af deres effektivitet: 1. uformelle møder med skriftlig bekræftelse 2. uformelle møder 3. formelle møder med skriftlig bekræftelse 4. telefonsamtale med skriftlig bekræftelse 5. skreven kommunikation ( , brev, fax m.v.) 6. telefonsamtale 7. via en 3. person Og i disse miljøer er der endelig forskellige kommunikationsformer som ofte er i spil samtidigt: - kropssprog, mimik og sanseapparat (fagter, attituder, mimik, fornemmelser m.v.) - mundtlig kommunikation (tale, udbrud m.v.) - skriftlig kommunikation (breve, noter, s, sms m.v.) - visuel kommunikation (tegninger, skitser, fotos m.v.)

8 8 Skal man ikke altid undgå uenigheder? Nej, tværtimod! - Ofte bliver uenigheder betragtet som noget negativt, som man helst skal undgå. Men undersøgelser viser, at grupper som undgår sårbarheden ved at formulere uenighed, kan risikere at få deres behov overset. Derimod kan en vis mængde uenigheder bibringe ny udvikling og alternative løsninger til et fællesskab. Endvidere viser undersøgelser, at et vredt udbrud ofte kan udløse ideer til nye, positive løsninger og endvidere oftere styrker end svækker fællesskabet. Mennesker er forskellige og uenigheder er uundgåelige... så vi kan ligeså godt lære at tackle dem så konstruktivt som muligt. En simpel metode indenfor den uformelle kommunikation til at undgå for mange misforståelser, forglemmelser, fejl eller uheld er at gentage et vigtigt budskab for at være helt sikker på, at det når frem til rette modtager og i rette form. Måske lige vedhæftet en lille undskyldning for at gentage... men bare for at være på den sikre side. Ved at gentage budskabet kan modtageren nå at reagere, hvis vedkommende registrerer en divergens til sin egen opfattelse af budskabet, når det bliver reformuleret. En ekstra sikring af vigtige informationer er at spørge, hvordan modtageren har opfattet indholdet af budskabet. Således kan man ved genfortællingen selv høre, om der er fælles forståelse. En sådan dialog vil kan endda kunne bringe mulige alternativer frem i lyset, fordi den ofte afdækker en anden logik, et andet værdisæt eller ukendte informationer for den anden part. Uanset hvor lille en konflikt er, vil den altid medføre følelsesudladninger, som kan være svære at håndtere. I stedet for at stikke hovedet i busken er det vigtigt, at især den nærmeste leder er parat til at lytte til de forskellige perspektiver og overveje nye aspekter af en konflikt, som måske har ligget latente, og som det kun kan være positivt at få bragt frem i lyset til en større løsning. Man kan skelne groft mellem forskellige typer af konflikter: - reel konflikt hvor der virkelig er et modsætningsforhold mellem mål og adfærd, hvor løsningen er vanskelig - tilsyneladende konflikt parterne tror, de er i modsætningsforhold, men kan hjælpes til en løsning

9 9 - selvskabt konflikt - som er en del af et helt andet magtspil - kan virke meget skadelig for sammenholdet - konflikt med overgreb retoriske overgreb eller voldelige konflikter bør der sættes ind overfor øjeblikkeligt - direkte konflikt hvor parterne blot er i direkte diskussion ud fra forskellige værdisæt, og som en udefrakommende mediator vil kunne mægle Men når uenighederne alligevel er blevet til konflikt... Hvad siger man så? I konflikter er det vigtigt at skelne mellem de stridende parters krav, interesser og behov, som kræver forskellig indsats for en løsning. I en tilspidset konflikt vil der oftest være tale om, at kravene ligger langt fra hinanden og muligvis også udelukker hinanden.

10 10 Konflikter må aldrig ignoreres eller undervurderes... så vokser de og popper op et helt andet og meget ubelejligt sted! De forstyrrer arbejdsrytmen, slider på den enkeltes arbejdsglæde og på sammenholdet, og de tager lang tid at komme helt over om nogensinde. Derfor skal de stoppes - jo før des bedre! Konflikter er en fastlåst uenighed, hvor mindst én af parterne har en tendens til kun at kunne/ville se problemsættet fra egen banehalvdel (- aldrig modpartens, selvfølgelig...)

11 11 Derfor er en uvildig mediators hjælp altid en god idé. Den uvildige mediators rolle skal være at kunne oversætte problemet mellem parternes forskellige synspunkter. Hvis dette er suppleret med en kompetence til at se nye synsvinkler med flere løsningsmuligheder, kan man komme langt. En professionel konfliktløser kan f.eks. skelne mellem saglige argumenter kontra personlige angreb uden selv at have en aktie i problemstillingen. Hvis man ikke lige har en mediator ved hånden, må man som nærmeste ansvarlige give konflikten virkelig god tid, plads og rum. Erkend, at det kan betale sig at investere lidt tid nu for at spare meget mere på længere sigt. Find et fredeligt sted, hvor ingen andre kan se eller lytte med, og sæt på forhånd god tid af til virkelig at komme til bunds i sagen. Tag gerne et par suppleanter med til duellen... det lægger altid lidt anstændighed til diskussionen, når indviede får lov til at lytte med som tavse vidner. Kaffe og kage kan gøre underværker ved sure maver. Problemet er altid større, end det lige så ud på overfladen det er en naturlov. Til gengæld er løsningen også altid meget simplere, end nogen havde turdet forestillet sig, når den endelig dukker ud som et skib af røg og damp. Indled med at aftale, at man under alle omstændigheder skal mødes om problemet igen næste dag eller snarest - f.eks. for at sikre, at alle parter føler sig hørt og forstået, og at man lige får vendt en glemt detalje, efter alle har sovet på løsningen. I enkelte svære tilfælde må seancen gentages et par gange. Giv aldrig op Gevinsten for at nå helt i mål udbetales altid i guld.

12 12 Efter konflikten er løst, lurer en ny fjende: Berøringsangst og tavse spekulationer. Så kommunikation må der til igen: Den gode leder sørger for, at der i passende dosseringer bliver talt ud og lavet jokes om det passerede, indtil alle har fået luft for de sidste frustrationer og kan slappe af igen. Men den bedste leder forebygger fremtidige konflikter med langsigtede initiativer, teambuilding, åben kommunikation, respekt og konsensussøgende samarbejde.

13 13 Hvordan kan alle MØDERNE komme til at fungere mere effektivt? Det må vi holde et møde om... bliver ofte nævnt som løsningen på et hvilket som helst problem. Og det er jo også sandt men derfor også utroligt vigtigt, at møderne fungerer effektivt og hensigtsmæssigt som enhver anden arbejdsopgave, så hele dagen ikke går med møder og afledte frustrationer. Det er selvfølgelig vigtigt med en god ledelse af mødet og at mødelederen holder alle klart, hvad formålet er med netop dette møde. Der bør på forhånd være givet en ordentlig brief og faste rammer for: - formål og dagsorden kort og præcist - tidsramme - start og sluttidspunkt, som skal respekteres - deltagere som måske skal have en reminder dagen forinden Der findes en tommelfingerregel for al information: Max. 3 informationer ad gangen! Tre informationer er, hvad et normalt menneske kan overskue, tage ind og huske ad gangen. Hvis man har flere budskaber på hjerte, må man fordele dem over flere møder eller finde andre metoder til at sikre sig, at de bliver husket og forstået. For mødelederen er det en afgørende egenskab for resultatet at kunne kontrollere en forsamling: - evt. at have uddelt mindre opgaver inden mødet sammen med en reminder, så alle er klar over, at deres tilstedeværelse og engagement er ønsket og at de kommer med en forventning om at skulle deltage aktivt - at styre gennem programmet til fastlagt tidsramme - at fokusere opmærksomheden på målsætningen uden at kvæle de mere turbulente dialoger, som kan være vigtig grobund for nye tanker og initiativer - at forstå og genkende de forslag, som måtte komme - at sørge for, at alle kommer til orde ved at dæmpe de sædvanlige højtråbende samt opmuntre de mere stille til at tage ordet - at modtage og håndtere de følelsesmæssige spændinger, som måtte ligge under budskaber, så mødet kan gennemføres i en positiv ånd

14 14 - personligt at være 100% nærværende under hele mødet med krop, blik og stemme som center for samlingens fokus - afsluttende at samle op på resultaterne, uddelegere arbejdsopgaver og runde positivt af - at følge op med evt. referat eller en brief af de ikke tilstedeværende ved mødet I kontrast til dette er der en række forhold, som karakteriserer det dårlige møde, og som selvfølgelig bør undgås: - tidskrævende, passificerende ligegyldigheder og repetitioner af gammelt stof - at undervurdere og overse gruppens egen viden, initiativ og idéer - at falde i en grøft med at bruge for meget tid på et enkelt emne, synspunkt eller agenda - tidskrævende diskussioner af irrelevante bagateller - glemme at give plads til det sociale aspekt, hygge, humor og teambuilding - at overse sårbare relationer i diskussionen af problemer, så der efterfølgende bliver behov for socialt oprydningsarbejde i gruppen Ofte finder vigtig kommunikation sted umiddelbart før eller efter et møde eller i en pause. Det er derfor vigtigt, at faciliteterne også underbygger denne funktion og giver mulighed for lige at veksle nogle ord omkring selve det formelle møde.

15 15 Ud over den formelle årsag til mødet skal man ikke undervurdere den bredere sociale funktion af det at mødes i en gruppe. Det opfylder fundamentale, menneskelige behov for at kommunikere og danne bånd. Mødet giver en fornemmelse af at høre til et sted og spejler organisationens kollektive værdier. Til at understøtte denne funktion er det vigtigt at finde og indrette gode steder at mødes. At der er lyst, rent og rart og mulighed for at få stillet basale behov undervejs er en selvfølge. Det handler om kommunikation. Brug derfor lidt tid på at tænke på, hvordan møblerne kan stilles, så de netop underbygger den form for kommunikation, som skal finde sted. Skal alle kunne se en enkelt taler, som skal holde et længere indlæg? - Ellers skal faciliteterne fremme en dialog med samtlige deltagere, så det er vigtigt, at alle kan se hinanden og ikke kan sidde og gemme sig i et hjørne? Alle spilder dyre arbejdstimer, hvis ikke faciliteterne for at høste resultater af denne vigtige fælles arbejdsopgave med at mødes og kommunikere er fuldt tilstede. Hvordan kan byggepladsens sprog nogensinde blive hørt og respekteret højere oppe i hierarkiet? En ting er selvfølgelig at være åben overfor, at forstå og lytte til, at andre faggrupper har deres sprog. En anden ting er at gøre sig selv forståelig for andre. Mange byggefolk er gode til at sige tingene direkte og uden omsvøb. Det kan til gengæld virke voldsomt på folk, som er uvante med jargonen, og som kan opfatte et velment budskab som kritik eller negativ attitude. Det vil være en god idé lige at tage forbehold for den slags misforståelser og måske nævne, at man nok taler meget direkte, men at det er konstruktivt ment. Mange af byggepladsens folk har også meget let ved at kommunikere visuelt og forstår let at omsætte det fysiske sprog. De læser to-dimensionelle tegninger og oversætter dem til tre dimensioner i virkelighedens verden uden at tænke nærmere over det... Men dette kommunikations talent er ikke nogen selvfølge. (Det kan man bare spørge almindelige mennesker om, som har kæmpet med at samle et IKEA-skab derhjemme...)

16 16 Det er i det hele taget vigtigt at være sig bevidst, hvor ens hjemmebane ligger, når man ønsker at formidle et budskab til andre. I visse tilfælde bør der ved møder med ledere højere oppe i hierarkiet være mulighed for at supplere de tanker, man ønsker at udtrykke med at kunne demonstrere det visuelt med en tegning på en flip-over eller en tavle. Eller man kan medbringe et eksempel på en problemstilling med sig fra pladsen, hvis det kan lade sig gøre. Det virker meget stærkt i en kommunikation at kunne hive et artefakt på bordet eller visualisere med en tegning. Ledelsen skal til gengæld til at lære at lytte mere aktivt ved at spørge oprigtigt og lytte efter svarets reelle indhold - uanset hvad de ellers havde forventet at høre. Det forudsætter en reel vilje til rent faktisk at forstå - og et mod til at høre et anderledes budskab, end hvad man forventede. Manglende kompetencer i aktiv lytning er måske stadig en af de største barrierer for kommunikation, dialog og samarbejde i byggebranchen, hvor andre brancher med en kortere historie ikke har samme fag-arrogante attituder i den interne kommunikation. Og hvad så med udviklingen, som kræver, at man pludselig også skal kommunikere skriftligt og digitalt på byggepladsen? Det må ikke undervurderes som en kommende magtfaktor, at kommunikationen flytter til nye medier. Mobiltelefon og computer er på få år blevet en selvfølgelig del af enhver arbejdsopgave og den udvikling er kun lige begyndt. For pladsens folk gælder det om at være på forkant med krav om efteruddannelse og med at stille krav til producenterne af de nye kommunikationsværktøjer om at tilpasse sig særlige forudsætninger hos pladsens folk. Fokus på den visuelle kommunikation og staveprogrammer kan eksempelvis blive en hjælp til folk med læsevanskeligheder hvis den type krav høres og integreres i værktøjernes udvikling. Og eftersom arkitekter og rådgivere også er i omstillingsfase med nye digitale muligheder, er det godt tidspunkt at stille krav om at tænke pladsens behov ind i de nye koncepter, mens de stadig er åbne i formen. F.eks. at stille krav om, at tekstinformationer bliver skrevet på selve tegningen i stedet for i en særskilt rapport, hvor man skal sammenholde de to medier for at forstå budskabet. Eller

17 17 hvad måske med en funktion i arkitektens tegningsprogrammel, som sender en lille advarsel, hvis der er glemt at målsætte en bygningsdel... ligesom bilen advarer om glemt sikkerhedssele? Den type dialog med udveksling af behov og løsninger mellem alle parter i organisationen bør byggepladsens folk være bedre til at stille krav om fremover, hvis ikke andre skal sætte dagsordenen for dem. Det gælder om at være på forkant med kommunikationen for at få opfyldt sine behov så man ikke sidder og ærgrer sig senere og synes, at man skal gøre andres arbejde eller skal bruge tid på noget, som kunne være gjort smartere. Midlet kan bl.a. være aktivt og kompetent at udnytte deltagelsen i workshops, Byg-SOL møder o.l. på flere og flere af de gode pladser, hvor de tilbydes. At tage ansvar for egen situation og fremtid. Vidensdeling... Gammel vin på nye flasker? Det kan man godt sige... I mange år talte byggebranchen om problemer med at opsamle og videregive erfaringer. At man blev ved med at opfinde den dybe tallerken rundt på byggepladserne, og at alle havde så travlt med at komme videre til det næste projekt, at man aldrig nåede at fastholde den nye viden, man havde lært. Men man blev også bevidst om, at problemet handlede meget om kommunikation. Om at man ikke fik opsamlet viden nede fra folkene på byggepladsen eller brugt det i planlægningen af de næste projekter. At der slet ikke bliver talt nok på tværs af organisationen internt på pladsen og fagene imellem. Dette forhold for byggebranchen bliver især tydeligt, hvis man følger nogle af de fejl, svigt eller mangler, som kan registreres og ser på deres vej gennem systemet: Hvorfor opstod de? Undersøgelser viser, at omkring 60% af den slags fejl kan føres tilbage til brister i kommunikationen i byggeprocessen. Der er ikke uvilje til at dele viden. Problemet er, at den, som har eller får viden, ikke altid har overblik eller tænker på, hvem der bør deles viden ud til. Af frygt for at give for meget viden videre bliver viden derfor kun delt med de nærmeste, hvor andre dele af organisationen måske kunne have nytte af den konkrete viden.

18 18 Viden kan antage forskellig karakter: Den faglige viden - kan være erhvervet gennem udannelse, oplæring og praksis. Den koordinerende viden - der sikrer, at den faglige viden koordineres til en samlet indsats (hvem, der burde gøre hvad og hvornår men også hvem, som rent faktisk gør hvad) Den objektbaserede viden - beskriver anvendelsen af den faglige eller koordinerende viden på et objekt. Den relationsbaserede viden beskriver viden om hvem, som ved hvad... eller hvor, man finder viden Viden og kompetencer bliver mere og mere afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og har derfor ledelsernes voksende bevågenhed i disse år i forhold til alle niveauer af organisationen. Viden har altid været Danmarks vigtigste råstof, hvoraf vi skaber værdierne. I de senere år er konkurrencen blot blevet skærpet ude fra den store verden. Kommunikation handler på mange måder om at formidle viden mellem sig. Ikke mindst derfor bliver evnerne til at håndtere kommunikationen på byggepladsen afgørende også for bygningsarbejdernes muligheder for at fungere og præstere professionelt fremover. Kilder 1) Emmitt S., Gorse C.; (2003) Construction Communication, Blackwell Publishing, UK 2) Graversen G, Holt Larsen H.; (2004) Arbejdslivets psykologi, Hans Reitzels Forlag 3) Haslebo, G.; (2004) Relationer i Organisationer, Dansk Psykologisk Forlag 4) Holdt Christensen P.; (2004), Vidensdeling, Handelhøjskolens Forlag

19 19 The blind men and the Elephant Den amerikanske poet John Godfrey Saxe ( ) skrev følgende digt på basis af en gammel, indisk fabel: It was six men of Indostan To learning much inclined, Who went to see the Elephant (Though all of them were blind), That each by observation Might satisfy his mind The First approached the Elephant, And happening to fall Against his broad and sturdy side, At once began to bawl: God bless me! but the Elephant Is very like a wall! The Second, feeling of the tusk, Cried, Ho! what have we here So very round and smooth and sharp? To me tis mighty clear This wonder of an Elephant Is very like a spear! The Third approached the animal, And happening to take The squirming trunk within his hands, Thus boldly up and speak: I see, quoth he, the Elephant Is very like a snake! The Fourth reached out an eager hand, And felt about the knee. What most this wondrous beast is like Is mighty plain, quoth he; Tis clear enough the Elephant Is very like a tree! The Fifth, who chanced to touch the ear, Said: E en the blindest man Can tell what this resembles most; Deny the fact who can This marvel of an Elephant Is very like a fan!

20 20 The Sixth no sooner had begun About the beast to grope, Than, seizing on the swinging tail That fell within his scope, I see, quoth he, the Elephant Is very like a rope! And so these men of Indostan Disputed loud and long, Each in his own opinion Exceeding stiff and strong, Though each was partly in the right, And all were in the wrong! Moral: So oft in theologic wars, The disputants, I ween, Rail on in utter ignorance Of what each other mean, And prate about an Elephant Not one of them has seen!

Værdier i Byggeriet F.A.Q.

Værdier i Byggeriet F.A.Q. 1 Værdier i Byggeriet F.A.Q. BYG DTU CHRISTIN EGEBJERG 270406 2 Om dette hæfte og BygSOL BygSOL initiativet har en vision om at styrke samarbejde gennem læring - og læring gennem samarbejde. Dette notat

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn

SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn SÅDAN EN SOM DIG - Når voksne konstruerer og typificerer børn Af: Anne-Lise Arvad, 18 års erfaring som dagplejepædagog, pt ansat ved Odense Kommune. Han tager altid legetøjet fra de andre, så de begynder

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi bliver endnu bedre til at vejlede. Undervejs kommer der øvelser og eksempler

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang. Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk

Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang. Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk Pædagogisk kursus for instruktorer 2014 1. gang Gry Sandholm Jensen gsjensen@tdm.au.dk Præsentationsrunde Dit navn? Hvor kommer du fra? Har du undervist før? 2 Program gang 1-3 1. Mandag d. 20. januar

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Hold 1, 2014. LOGBOG. 2. Samling. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014. LOGBOG. 2. Samling. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG. 2. Samling Denne

Læs mere

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid

Gør din tid som seniormedarbejder i ældreplejen i Faxe Kommune til en god tid Baggrund for og beskrivelse af projektet har en hel del medarbejdere, der allerede er fyldt 50 år. Vi har haft dette projekt i ældreplejen, da vi har et ønske om at blive en attraktiv arbejdsplads, også

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Evaluering fra omstillingsgrupperne hvad har vi lært?

Evaluering fra omstillingsgrupperne hvad har vi lært? Evaluering fra omstillingsgrupperne hvad har vi lært? Opsamlingsmøde 3. juni 2014 Denne type samarbejde, hvor borgere og virksomheder inddrages i udviklingen af kommunen er en læreproces for os alle, men

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 2013 PUBLICERET 26-05-2013 09:29:31 BESKRIVELSE. Påbegyndt 14 Afsluttede 14

Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 2013 PUBLICERET 26-05-2013 09:29:31 BESKRIVELSE. Påbegyndt 14 Afsluttede 14 Relationwise Oversigt Excelpræsentation NAVN Studieevaluering, PS forår 23 FORFATTER Erling Andersen PUBLICERET 26-5-23 9:29:3 BESKRIVELSE Påbegyndt 4 Afsluttede 4 Hvordan vil du karakterisere dit samlede

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Ledelse af forandringer

Ledelse af forandringer Ledelse af forandringer Om at forene personlige og organisatoriske virkemidler af arkitekt, HD Ole Steen Andersen, osa@implement.dk, Implement A/S Resumé Formålet med denne artikel er at indføre læseren

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014

BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 BRUGERUNDERSØGELSE BORGERENS MØDE MED REHABILITERINGSTEAMET LEJRE KOMMUNE 2014 1 Om rapporten Denne rapport præsenterer resultater fra en spørgeskemaundersøgelse blandt de borgere, der i perioden den 1.

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før.

Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Kald 3 - The Power of why. I dag skal vi tale om HVORFOR du ønsker det, du ønsker. Og vi skal tale om det på en måde, som du måske ikke har tænkt over det før. Derfor er det super vigtigt, at du har god

Læs mere

Innovationsledelse i hverdagen

Innovationsledelse i hverdagen Innovationsledelse i hverdagen Af Erik Staunstrup, Nyt Perspektiv, medlem af IFLI Artiklen rejser spørgsmålet hvorvidt innovationsledelse kan læres og hvis det kan, hvordan det så kan implementeres i hverdagen?

Læs mere

Har du talt med dine medarbejdere i dag? - om at kommunikere forandringer

Har du talt med dine medarbejdere i dag? - om at kommunikere forandringer Har du talt med dine medarbejdere i dag? - om at kommunikere forandringer Når forandringens vinde blæser, er der nogle, der bygger læhegn - og andre, der bygger vindmøller Gammelt kinesisk ordsprog Stik

Læs mere

Mini-guide til Den Gode Fortælling

Mini-guide til Den Gode Fortælling Mini-guide til Den Gode Fortælling version 1.0 maj 2012 Storytelling er et power- redskab, hvad enten du vil nå ud til nye donorer, styrke relationen til loyale støtter, rekruttere frivillige eller simpelthen

Læs mere

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015

Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Dansk Sygeplejeråd 26. februar 2015 Psykologisk intervention og metode Ledende psykolog Pia Ryom, Arbejdsmedicinsk Klinik Teoretisk baggrund Arbejdets udvikling Fra - Den disciplinære struktur metafor

Læs mere

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling

Se teater hør historier mal og tal. Lav jeres egen forestilling Børnehavkl. Se teater hør historier mal og tal Mine monstre - interaktiv teaterfortælling. Jeg guider jer gennem historien og børnene tager aktivt del i hele forestillingen og spiller alle rollerne, samtidig

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse

Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Dit Liv På Nettet - Manus 6. klasse Materiale om netetik og digital dannelse til Aalborg Kommunes Skoleforvaltning 2015 Center for Digital Pædagogik Forord Dette manuskript er tilknyttet præsentationen

Læs mere

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet

»Jeg havde ikke lyst til at bruge kompetencehjulet SPOT Unge holder fokus med tilværelsespsykologien 28. oktober 2014 Ordene tilhører Anders, en ung på Katrinebjerg. Anders forbehold overfor kompetencehjulet er efterhånden forsvundet, og han bruger i dag

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

Leder i en sammenlægningsproces

Leder i en sammenlægningsproces Sendes ufrankeret Modtageren betaler portoen Leder i en sammenlægningsproces Ledernes Hovedorganisation Att.: Lederudvikling Vermlandsgade 65 +++ 1048 +++ 2300 København S 11 gode råd til, hvordan kommunale

Læs mere

Synlig Læring i Gentofte Kommune

Synlig Læring i Gentofte Kommune Synlig Læring i Gentofte Kommune - også et 4-kommune projekt Hvor skal vi hen? Hvor er vi lige nu? Hvad er vores næste skridt? 1 Synlig Læring i følge John Hattie Synlig undervisning og læring forekommer,

Læs mere

Mentorsamtale. Støtte, udfordre og fastholde

Mentorsamtale. Støtte, udfordre og fastholde + Mentorsamtale Støtte, udfordre og fastholde + Den unges vigtigste udviklingsopgaver At den unge kender, accepterer, respekter og kan leve op til almindelige samværsregler At den unge kan tage ansvar

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores

6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores 6.s.e.trin. A. 2015. Matt 5,20-26 Salmer: 392-396-691 496-502-6 Det er hårde ord at forholde sig til i dag. Det handler om at forlige os med vores bror, det handler om tilgivelse. Og der bliver ikke lagt

Læs mere

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN

SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN SORGPLAN FOR BØRNEHUSET MARTHAGÅRDEN Indholdsfortegnelse. side Forord 3 Når et barn mister et nært familiemedlem 4 Ventet dødsfald 4 Rådgivning til forældre 4 Pludselig dødsfald 5 Begravelse 5 Tiden efter

Læs mere

Specialpædagogisk messe fik værdierne frem

Specialpædagogisk messe fik værdierne frem Specialpædagogisk messe fik værdierne frem Ringsted Kommunes første specialpædagogiske messe fik vist kommunens tilbud og værdierne bag frem. Det fik ikke andre kommuner til lommerne, men til gengæld blev

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk

Aktionslæring VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3. www.læringsspor.dk VÆRKTØJ TIL LÆRINGSSPOR 1-2-3 Aktionslæring Hvad er aktionslæring? Som fagprofessionelle besidder I en stor viden og kompetence til at løse de opgaver, I står over for. Ofte er en væsentlig del af den

Læs mere

UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING

UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING UNDERVISNING I PROBLEMLØSNING Fra Pernille Pinds hjemmeside: www.pindogbjerre.dk Kapitel 1 af min bog "Gode grublere og sikre strategier" Bogen kan købes i min online-butik, i boghandlere og kan lånes

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær

Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede. Professionelt nærvær Om socialpædagogers arbejde med udviklingshæmmede borgere Professionelt nærvær Kære læser Socialpædagogerne Nordjylland vil præsentere vores fag med dette hæfte. Det er et fag, som vi er stolte af, og

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

INSPIRATION TIL DIALOG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG

INSPIRATION TIL DIALOG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG - KONKRETE PROCESMETODER VÆRKTØJSKASSE CENTRALRÅDETS PERSONALEPOLITISKE UDVALG Generelle henvendelse om Statens personale- og ledelsespolitik kan ske til: eller Personalestyrelsen Personale- og Ledelsespolitisk

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Livskvalitet/driftsledelse/arbejdsforhold

Livskvalitet/driftsledelse/arbejdsforhold Livskvalitet/driftsledelse/arbejdsforhold Indlæg ved Kompetenceudvikling i Økologisk Bæredygtighed Eva Gleerup Udviklingskonsulent, DLBR Akademiet Livskvalitet/driftsledelse/arbejdsforhold Fokusområder

Læs mere

7.2 Flugten. Check-in. Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Formål

7.2 Flugten. Check-in. Introduktion til denne aften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Formål 72 Flugten - Lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 7 72 Flugten Introduktion til denne aften Denne aften er en spændende, men også meget indholdsfyldt aften Den handler om, at man ligesom Jonas ikke altid

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin.

Indhold i [ klammer ] er udeladt af redaktionen efter ønske fra Karin. August 2006 - helt ind i hovedet på Karin Der er gået to måneder, siden Karin fik at vide, at hun er donorbarn. Det er august 2006, og hun sender denne mail til en veninde. Indhold i [ klammer ] er udeladt

Læs mere

Er dette sandheden eller er det synsninger :

Er dette sandheden eller er det synsninger : Gode ideer og tips fra vores tema aften: Ved du hvad bordstemmer er? Det er en snakke stemme som vi bruger når vi sidder ved bordene. Er dette sandheden eller er det synsninger : Man kan ikke spise selv,

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet

Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Sammenlægning i Vejen Kommune Fra modvilje til samarbejde, forståelse og fleksibilitet Udfordringen Udfordringen var en sammenlægning af to organisationer med 12 kilometers afstand mellem sig: Åparken

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

Arbejdstilsynet succes eller fiasko?

Arbejdstilsynet succes eller fiasko? DEBATARTIKEL Tage Søndergård Kristensen Arbejdstilsynet succes eller fiasko? Har Arbejdstilsynet ingen effekt på arbejdsmiljøet eller er det kritikerne, der skyder ved siden af? I år 2000 udkom der to

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16

D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 RELATIONSKOMPETENCE D E T L Y D E R E N K E L T, M E N H V O R L E T E R D E T? C F U H J Ø R R I N G 1 9. 9. 1 3 K L. 1 2-16 1 RELATIONSKOMPETENCE? Vores evne til at indgå i relation med eleverne (og

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008 ISSN 1901- Nr. 7 2008 Tema: Medarbejder-udvikling eller -afvikling Når afvikling sker ud fra en god etik Ledelse af medarbejdere er en kongedisciplin for ledere. Medarbejder-udvikling er et plus-ord. Afvikling

Læs mere

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET

SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET SPILLEREGLER FOR DET GODE SAMARBEJDE FOR ANSATTE OG FRIVILLIGE PÅ FLYGTNINGEOMRÅDET Maj 2015 Visioner og beskrivelser af det gode samarbejde i snitfladen mellem frivillig og ansat Evalueres efter max 1½

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information En leder kommunikerer ved sin blotte eksistens. Folk om bord orienterer sig efter lederen, hvad enten han/hun taler eller er tavs handler eller undlader at handle. Følger

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere

» Intro « » Du er formand «

» Intro « » Du er formand « FORMANDS GUIDE » Intro Du er formand «Tusind tak fordi du har sagt ja til at være formand i LMU! Det er en vigtig og meningsfuld opgave, som ligger foran dig, og vi er mange, der sætter pris på, at du

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Erfaringer med dialogsamtaler ved klager

Erfaringer med dialogsamtaler ved klager Erfaringer med dialogsamtaler ved klager En interviewundersøgelse blandt patienter og personale - kort fortalt Introduktion Undersøgelsen af dialogsamtaler ved klager er en interviewundersøgelse af patienters

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

Udsætter du dig for udsættelse?

Udsætter du dig for udsættelse? Udsætter du dig for udsættelse? STUDENTERRÅDGIVNINGEN Udsætter du dig for udsættelse? Fakta om udsættelse Op til 90% af studerende, undervisere og forskere ved videregående uddannelser er plagede af en

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

I hvilken grad har du under ansættelsen af den unge med særlige behov følt dig kvalificeret til opgaven gennem kontakten til Havredal gl. Skole?

I hvilken grad har du under ansættelsen af den unge med særlige behov følt dig kvalificeret til opgaven gennem kontakten til Havredal gl. Skole? BILAG 9: Spørgeskemaundersøgelse virksomheder I hvilken grad havde du kendskab til unge med særlige behov før kontakten til Havredal gl. Skole? 0 8 6 6 4 3 Meget høj Høj Nogen Lav Slet ikke I hvilken grad

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI

HER. Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI HER Katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret BOR VI Af: Tine Sønderby Praxis21 November 2013 Om kataloget Katalogets indhold Dette er et katalog om livet i gårdmiljøer i Fuglekvarteret. Det er tænkt

Læs mere