Høringsnotat om overkørselsbekendtgørelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Høringsnotat om overkørselsbekendtgørelse"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@trafikstyrelsen.dk Høringsnotat om overkørselsbekendtgørelse Udkast til bekendtgørelse har været i høring i perioden 25. oktober 4. december Formål med bekendtgørelsen Revision af overkørselsbekendtgørelsen sker på baggrund af de erfaringer, som styrelsen har indhentet med den tidligere bekendtgørelse (bekendtgørelse nr af 7. december 2011). Revisionen har været drøftet på møder med branchen den 27. august og 9. den oktober Hovedreglen i bekendtgørelsen er fortsat, at jernbaneinfrastrukturforvalteren for overkørslen er ansvarlig for sikkerheden i overkørslerne. Bekendtgørelsens anvendelsesområde udvides således, at den nu omfatter alle overkørsler og ikke alene Banedanmarks overkørsler. Kravene til sikkerhedsforanstaltninger afspejler den hidtidige praksis på området, og som hidtil kan eksisterende sikkerhedsforanstaltninger i overkørsler bestå i overensstemmelse med det grundlag, som de oprindeligt er etableret på. Bekendtgørelsens krav til sikkerhedsforanstaltninger gælder således kun, hvis der sker ændringer. Ændringer kan fx foranlediges af en hastighedsopgradering på jernbanen eller en ændring af trafikomfanget på vejen. Som hidtil skal ændringer i sikkerhedsforanstaltninger godkendes af Trafikstyrelsen. Det er dog vurderet hensigtsmæssigt at indarbejde en mulighed for dispensation til anvendelse i de tilfælde, hvor infrastrukturforvalteren kan sandsynliggøre, at ændringen er sikkerhedsmæssigt ubetydelig. Bekendtgørelsens opbygning Nogle høringssvar synes at afspejle, at opbygningen af bekendtgørelsen ikke forekommer helt klar. Bekendtgørelsen skal læses således: 1 Anvendelsesområde 2 Definitioner Side 1 (10)

2 3-5 Ansvar for etablering, drift og vedligehold af sikkerhedsforanstaltninger og for godkendelse af ændringer 4-5 Ansøgning om godkendelse af sikkerhedsforanstaltninger 6-7 Afklaring af, hvilken sikkerhedsforanstaltning, der er passende 8-14 Specifikke krav til udformning af konkrete sikkerhedsforanstaltninger, herunder hensyn til spærretid Øvrige forhold Modtagne høringssvar Trafikstyrelsen har modtaget svar fra følgende: DSB, Lokalbanen A/S, Regionstog A/S, Nordjyske Jernbaner A/S, Aarhus Letbane I/S, Dansk Jernbaneforbund, Banedanmark, Metroselskabet I/S, Dansk Erhverv, Trafikselskaberne, Danske Regioner, DTU Transport, Danske Veterantogs Fællesrepræsentation, Arriva Danmark A/S, Siemens A/S, Justitsministeriet, Rigspolitiet, KL og Vejdirektoratet. Trafikstyrelsen har afholdt møde med KL den 23. januar KL har ikke bemærkninger til bekendtgørelsen. Arriva Danmark A/S, DSB, Dansk Erhverv, Dansk Jernbaneforbund og DTU Transport har ingen bemærkninger. Trafikselskaberne henholder sig til det af Danske Regioner afgivne høringssvar. Der er foretaget følgende justeringer og præciseringer på baggrund af de modtagne høringssvar: Skarp krydsning Regionstog, Lokalbanen og Danske Regioner mener ikke, at krav om etablering af helbomsanlæg ved overkørsler, hvor der kan forekomme mere end én togpassage under samme spærring uanset antal af jernbanespor (skarp krydsning), er gældende praksis. Regionstog og Lokalbanen savner en sikkerhedsmæssig begrundelse for at indføre krav om helbomme. Regionstog og Siemens er af den opfattelse, at indførsel af krav om helbomanlæg er en fordyrelse. Danske Regioner bemærker, at privatbanerne har mange sikrede overkørsler, som ifølge den nye praksis fordrer helbom, hvilket vil medføre merudgifter, som af Banedanmark vil kunne overvæltes på privatbanerne under overskriften ændringer i det eksisterende anlæg. Siemens og Vejdirektoratet bemærker, at en ombygning til helbomsanlæg ved skarp krydsning vil medføre en øget spærretid. Side 2 (10)

3 Banedanmark bemærker, at formuleringen hvor der kan forekomme mere en én togpassage kan tolkes således at Banedanmark skal tage højde for alle eventuelle fremtidige køreplansændringer, og opgradere alle overkørselsanlæg på stationsområder, uanset om der faktisk forekommer mere end en togpassage under samme spærring på nuværende tidspunkt eller i fremtiden. Banedanmark anser 6 stk. 3 som medførende meromkostninger, idet kravet berører 28 overkørsler, der ikke på nuværende tidspunkt ud fra en sikkerhedsvurdering forventes at skulle opgraderes. Indledningsvis gør Trafikstyrelsen opmærksom på, at de eksisterende sikkerhedsforanstaltninger fortsat kan anvendes på det grundlag, som de er etableret i henhold til (se 21), som ovenfor bemærket. Bekendtgørelsen udløser således ikke krav om, at eksisterende sikkerhedsforanstaltninger skal ændres. Bekendtgørelsen skal først følges, hvis der sker ændringer på jernbanestrækningen eller på vejen, og hvor ændringen har betydning for vej- og/eller jernbanetrafikken. Det generelle princip i bekendtgørelsen er, at det er den jernbaneinfrastrukturforvalter, der forvalter en overkørsel, der har ansvar for dens sikkerhed. Ved ændringer i overkørsler skal der foretages en risikovurdering. Formålet med risikovurderingen er at bestemme, om enten helbomanlæg, halvbomanlæg eller advarselssignalanlæg er en passende foranstaltning af hensyn til sikkerhed for vej- og jernbanetrafikken. Dette gælder også for en skarp krydsning. Trafikstyrelsen har derfor vurderet, at der ikke er behov for en særlig bestemmelse i bekendtgørelsen, der relaterer sig til overkørsler, hvor der kan forekomme mere end én togpassage på samme spærring. Hvor infrastrukturforvalteren for strækningen og overkørslen ikke er den samme, og strækningsforvalteren foretager en ændring på banen (fx en hastighedsopgradering), der kan have betydning for sikkerheden i overkørsler på denne strækning, er det strækningsforvalteren, der skal foretage en risikovurdering af ændringen. Trafikstyrelsen har derfor præciseret i 6, at ved ændringer i sikkerhedsforanstaltninger eller ved gennemførelse af en strukturel, funktionel eller trafikal ændring på en jernbanestrækning, hvor der er overkørsler, skal den jernbaneinfrastrukturforvalter, der foranlediger ændringen foretage en risikovurdering. Det er dog stadig forvalteren af overkørslen, der har ansvaret for sikkerheden og derfor denne, der skal ansøge om godkendelse af sikkerhedsforanstaltninger på baggrund af den risikovurdering strækningsforvalteren laver. Trafikstyrelsen vil uddybe ovenstående i vejledning til bekendtgørelsen. Trafikstyrelsen er enig i, at brug af helbom forlænger spærretiden. Spærretiden vil således blive forlænget med mellem 2-7 sekunder afhængig af anlægstypen. Side 3 (10)

4 Denne forlængelse bør dog sammenholdes med den noget større forøgelse af spærretiden, der følger af, at to tog passerer overkørslen under samme bomlukning fremfor at bommen går op efter hver togpassage. Letbaner og veteranbaner Metroselskabet ønsker, at det præciseres, at bekendtgørelsen finder anvendelse for letbaner for så vidt disse kører i eget tracé eller særlig tracé. Metroselskabet foreslår et nyt 3, stk. 4, hvoraf det fremgår, at det ikke er tilladt at passere eget tracé eller særligt tracé uden for overgangsstederne. Letbanestrækninger, hvor passage af letbanesporene uden for overgangsstederne tillades, vil derfor altid henhøre til kategorien delt tracé. DVF bemærker, at det på branchemødet den 9. oktober 2013 blev tilkendegivet af Trafikstyrelsen, at bekendtgørelsen ikke skal gælde for veteranbaner. Denne undtagelse fremgår ikke som forventet af 1. Letbaner vil blive sidestillet med jernbane på strækninger, hvor letbanen kører i eget tracé, mens krydsning mellem letbane og anden trafik i delt eller særligt tracé vil være omfattet af færdselslovens bestemmelser. Derfor oplyses der i bekendtgørelsen om overkørsler ikke særskilt om letbaner. Trafikstyrelsen vil uddybe ovenstående i vejledning til bekendtgørelsen. Vedr. det foreslåede 3, stk. 4 bemærker Trafikstyrelsen, at overkørselsbekendtgørelsens formål er at regulere sikkerhedsforanstaltninger ved overkørsler. Bekendtgørelsen regulerer ikke øvrige letbaneforhold såsom passage af letbanesporene uden for overgangsstederne. Trafikstyrelsen ser derfor ikke grundlag for et nyt 3, stk. 4. Trafikstyrelsen bekræfter endvidere, at veteranbaner for nuværende ikke er omfattet af bekendtgørelsen. Ansvarsfordeling ved privatbaneoverkørsler Lokalbanen og Danske Regioner ønsker et nyt begreb overkørselsinfrastrukturforvalter i bekendtgørelsen for at lette en entydig definition af hvem, der tager sig af hvad ved den enkelte overkørsel, herunder afholder udgifter. Nordjyske Jernbaner bemærker, at det bør tydeliggøres, at kun den jernbaneinfrastrukturforvalter der varetager de automatiske overkørselsanlæg pålægges ansvar for disse. Nordjyske Jernbaner spørger endvidere, hvornår Banedanmark skal inddrages ved etablering af rødt blinksignal, hvis en hidtil usikret overkørsel (åben for almindelig færdsel) på en privatbane skal ombygges i forbindelse med ændret benyttelsesomfang (vejfarende). Side 4 (10)

5 Transportministeriet vil tage initiativ til at afklare og formidle ansvarsfordelingen mellem Banedanmark og privatbanerne. For så vidt angår opgradering af usikrede overkørsler på privatbanernes net, har privatbanerne selv ansvaret for de kommende sikrede overkørsler. Hvis en usikret overkørsels benyttelse skifter karakter eller omfang (fx øget trafikmængde), er det derfor privatbanerne der har ansvaret for at der foretages en risikovurdering af ændringen og for at ansøge om godkendelse af sikkerhedsforanstaltninger fra Trafikstyrelsen. Overgangsanlæg Nordjyske Jernbaner spørger, hvilken instans (Trafikstyrelsen eller Banedanmark) der vil træffe afgørelse om typen af rødt blinksignal overgangsanlæg contra det dyrere advarselssignalanlæg. Nordjyske Jernbaner spørger endvidere, om en privatbaneinfrastrukturforvalter, der konstaterer betydelig nedgang i vejfærdslen i en overgang forsynet med overgangsanlæg, vil kunne flytte dette til en anden overgang, hvor der er konstateret væsentlig mere vejfærdsel. Danske Regioner bemærker, at det bør afklares, om praksis i forhold til godkendelse af overgangsanlæg er blevet eller vil blive ændret. Både i den tidligere og i den nærværende bekendtgørelse er advarselssignalanlæg defineret som et anlæg, der består af krydsmærker, rødt blinksignal ved jernbaneoverkørsler og klokkesignal. For så vidt at overgangsanlæg opfylder dette, anses de for at være advarselssignalanlæg i bekendtgørelsens forstand og kan således anvendes. Det er altid Trafikstyrelsen, der godkender brugen af de valgte sikkerhedsforanstaltninger. Den rette sikkerhedsforanstaltning skal vælges på baggrund af en risikovurdering, hvorfor godkendelse af flytning af et overgangsanlæg vil bero på resultatet af risikovurderingen. Anvendelsesområdet Aarhus Letbane ønsker en præcisering i form af, at det skal fremgå, at 13 gælder for manuelle lukkeindretninger, hvor benyttelsen skifter karakter eller omfang. Aarhus Letbane bemærker endvidere, at 1 bør præciseres således, at der ikke er tvivl om, at fx perronovergange ikke er omfattet af bekendtgørelsen. Banedanmark og Nordjyske Jernbaner bemærker, at også usikrede overkørsler, som kun er sikret med krydsmærker eller sluseanlæg bør være omfattet af 1, stk. 2. Banedanmark ønsker endvidere en præcisering af, hvilke typer krydsninger der er omfattet, og hvad der forstås ved manuelle lukkeind- Side 5 (10)

6 retninger. Endeligt spørger Banedanmark, hvorvidt overkørsler, på offentlige vej og marker, der kun er sikret med et krydsmærke og se efter tog skilte skal behandles som 2 stk. 1 henholdsvis 1 stk stiller alene krav til udformning af manuelle lukkeindretninger og angiver ikke, hvornår disse skal anvendes. Trafikstyrelsen finder, at det fremgår tydeligt nok i bekendtgørelsens 2, stk. 1, nr. 1, at fx perronovergange ikke er omfattet af bekendtgørelsen. Trafikstyrelsen er enig i at 1, stk. 2 skal omfatte alle usikrede overkørsler og har derfor præciseret bestemmelsen. Begrebet lukkeindretninger fremgår af lov om jernbane og kan uddybes i vejledningen til bekendtgørelsen. Trafikstyrelsen finder, at det fremgår tilstrækkelig tydeligt, at bekendtgørelsen gælder for enhver krydsning i niveau mellem jernbane og veje og stier. Bekendtgørelsen omfatter alene overkørsler, der er åbne for almindelig færdsel. For så vidt en overkørsel over en mark ikke er åben for almindelig færdsel, er den ikke omfattet af bekendtgørelsen, men reguleres i lov om jernbane. Nyanlæg Lokalbanen anfører, at teksten i bekendtgørelsens 4 bør udformes, så at det klart fremgår, at paragraffens bestemmelser også anvendes ved nyanlæg af overkørsler indbefattet nyanlæg af usikrede overkørsler. Aarhus Letbane formoder, at også nyetablerede manuelle lukkeindretninger i 1, stk. 2 hører under bekendtgørelsens anvendelsesområde, og således ikke kun manuelle lukkeindretninger, der skifter karakter eller omfang. Bekendtgørelsens krav til sikkerhedsforanstaltninger finder anvendelse både på eksisterende overkørsler, der ændres, og på nye overkørsler. I 1, stk. 2 præciseres det, at eksisterende usikrede overkørsler kun er omfattet af bekendtgørelsen, hvis benyttelsen af den eksisterende overkørsel skifter karakter eller omfang (fx en hastighedsopgradering på banen eller øget trafikmængde gennem overkørslen). Som udgangspunkt bør der ikke etableres nye usikrede overkørsler, hvorfor minimumskravet for sikkerhedsforanstaltninger i bekendtgørelsen er et advarselssignalanlæg, se 6, stk.1. Ved eventuelle nye overkørsler kan manuelle lukkeindretninger derfor kun anvendes som supplement til et advarselssignalanlæg. Trafikstyrelsen vil uddybe dette i vejledning til bekendtgørelsen. Side 6 (10)

7 Rødt blinksignal ved overkørsler Nordjyske Jernbaner bemærker, at i 8 stk. 1 er det fastslået, at der skal opsættes krydsmærker foran alle jernbaneoverkørsler, mens ordet alle er udeladt i 9 stk. 1. Nordjyske Jernbaner udleder heraf, at der ikke er krav om rødt blinksignal ved alle jernbaneoverkørsler og yderligere, at der ved ændringer af usikrede overkørsler hvis risikovurderingen tilsiger dette vil kunne tillades, at der ikke opstilles rødt blinksignal. DVF læser den nuværende tekst i 9, således, at der skal opsættes rødt blinksignal foran jernbaneoverkørsler. Der er ikke angivet nogen undtagelser, altså må det gælde alle overkørsler. Banedanmark spørger endvidere, om 2, stk. 1, nr. 5-6 og 8 betyder, at der skal opsættes 2 stk. røde blink Z72 på hver side eller ét stk. på hver side af overkørslen beskriver kravene til den enkelte sikkerhedsforanstaltning (fx placering) og fastsætter ikke krav til hvornår sikkerhedsforanstaltningen skal anvendes. Dette er beskrevet i 6-7. Som nævnt ovenfor er minimumskravet for sikkerhedsforanstaltninger som udgangspunkt et advarselssignalanlæg, med mindre der er tale om en overkørsel, hvor der alene forekommer rangering (se 7). Vedrørende opsætning af røde blinksignaler ved overkørsler bemærker Trafikstyrelsen, at spørgsmålet blev drøftet på branchemødet den 9. oktober og bestemmelsen blev ændret efter Banedanmarks ønske. Den nye formulering ændrer ikke på gældende praksis om, at der i overkørsler, der kan anvendes af motorkøretøjer, traktorer eller motorredskaber, opstilles røde blinksignaler i både højre og venstre side af kørebanen. Rangerspor Banedanmark spørger om der ikke kan etableres nye gadesignalanlæg-sikrede overkørsler i forhold til 7. Endvidere læser Banedanmark 7, stk. 2 således, at hvis man vælger ikke at gennemføre risikovurdering ved rangering, så henvises der til 6, stk. 1, hvor der netop stilles krav om risikovurdering. Trafikstyrelsen bemærker, at gadesignalanlæg ikke er sikkerhedsforanstaltninger i bekendtgørelsens forstand. Hvorvidt disse kan bruges på rangerspor afhænger af den risikovurdering, der skal foretages efter 7, stk. 1. Det er korrekt forstået, at såfremt risikovurdering i 7, stk. 1 ikke foretages, skal der foretages en risikovurdering efter 6, stk. 1. 7, Side 7 (10)

8 stk. 1 er alene et tilbud om anvendelse af andre egnede alternativer end advarselssignalanlæg, halv- eller helbomme på rangerspor, hvor trafikmængden typisk er begrænset. Risikovurdering efter 7, stk. 1 skal vise, om det valgte alternativ er sikkerhedsmæssigt acceptabelt. Hvis man ikke ønsker at benytte dette tilbud, skal man opfylde kravet i 6, stk. 1, hvorefter risikovurdering foretages for at bestemme om advarselssignalanlæg, halv- eller helbomme skal anvendes. Begrebet knallert Rigspolitiet finder det hensigtsmæssigt, at der i bekendtgørelsen anvendes den differentierede terminologi for knallert, der kendes fra kørekortsbekendtgørelsens 7, nr. 1, hvor der sondres mellem a) lille knallert og b) stor knallert. Rigspolitiet foreslår endvidere, at sætningen motorkøretøjer, traktorer eller motorredskaber i bekendtgørelsens 6, stk. 4, ændres til motorkøretøjer, herunder førere af stor knallert, traktorer eller motorredskaber. Justitsministeriet kan i det hele henholde sig til bemærkningerne afgivet af Rigspolitiet. Bekendtgørelsens bestemmelser er ændret således, at der nu sondres mellem lille knallert og stor knallert efter Rigspolitiets forslag. Definitioner Nordjyske Jernbaner bemærker, at kørestole bør tilføjes i 2, nr. 7. Lokalbanen anfører, at da de traditionelle malmklokker ved flere overkørsler er erstattet af elektroniske lydgivere, bør dette forhold indarbejdes i bekendtgørelse. Vejdirektoratet bemærker, at det kunne overvejes at indsætte en bestemmelse om at nye klokker skal være elektroniske, skal kunne overvåges og have retningsbestemt lyd. Banedanmark bemærker, at hestesluser ikke er omtalt i 2, stk. 1, nr. 2 og at det bør præciseres hvilke afmærkninger, jf. færdselsloven, der er omfattet af 2, stk. 1, nr. 9. Færdselsloven sidestiller kørestole, som er konstrueret til en hastighed af højst 15 km i timen og som kun med væsentlig konstruktiv forandring kan ændres til større hastighed, med cykler. Hvis brugeren selv fører kørestolen og kører med almindelig ganghastighed, anses denne at være gående. Trafikstyrelsen vurderer derfor at kørestole er dækket af bestemmelserne i 2. Begrebet klokkesignal er ikke defineret nærmere i bekendtgørelsen. En elektronisk lydgiver vil efter Trafikstyrelsens vurdering også kunne rummes inden for begrebet klokkesignal. Trafikstyrelsens regler udarbejdes generelt som overordnede funktionskrav, der giver infrastrukturforvaltere mulighed for at vælge den løsning infrastrukturforvalte- Side 8 (10)

9 ren vurderer bedst på den pågældende infrastruktur, her overkørsler. Styrelsen vil derfor ikke som udgangspunkt detailregulere klokkesignalers udformning. Trafikstyrelsen anser hestesluser for at være omfattet af 2, stk. 1, nr. 2. Endeligt bemærker Trafikstyrelsen, at afmærkning af tættere bebygget område er reguleret i færdselsloven, og derfor ikke skal præciseres i overkørselsbekendtgørelsen. Krydsmærker Vejdirektoratet foreslår, at der i 8, stk. 5 anvendes de afstandskrav, der fremgår af bekendtgørelse om anvendelse af vejafmærkning, da disse er sikkerhedsvurderet af Vejdirektoratet. Vejdirektoratet foreslår endvidere, at Vejdirektoratets krav om retroreflektion af vejtavler også anvendes på banernes tavler. Trafikstyrelsens regulering er baseret på funktionskrav. Der reguleres generelt ikke i kvantitativ forstand eller på teknisk detaljeret niveau. Disse forhold kan uddybes som eksempler i vejledning til bekendtgørelsen. Spærretid Lokalbanen spørger om det, at spærretiden skal være så kort som muligt i bekendtgørelsens 15, indebærer et krav om anvendelse af hurtigere bommotorer. Kravet om en så kort som praktisk muligt spærretid indebærer ikke et krav om anvendelse af hurtigere bommotorer. Signaler mod jernbane Siemens spørger om der er generelle og/eller specifikke krav til signalering mod banetrafikken eller om de nuværende SR75 regler er obligatoriske. Trafikstyrelsen har ikke fastsat regler om signalering mod banetrafikken. Disse fremgår af infrastrukturforvalterens egne sikkerhedsregler, eksempelvis SR75. Alle gældende krav Siemens anfører, at de i udkastets 8 14 anførte krav næppe synes at være udtømmende. Det er ønskeligt med en komplet liste over alle (nødvendige) krav til og bestemmelser for sikkerhedsforanstaltninger, der samles og anføres i bekendtgørelsen eller et bilag hertil. Side 9 (10)

10 8-14 oplister de krav til sikkerhedsforanstaltninger, der efter Trafikstyrelsens vurdering er nødvendige. For så vidt angår udseende af de forskellige sikkerhedsforanstaltninger er dette reguleret i Vejdirektoratets vejafmærkningsbekendtgørelse. Trafikstyrelsen kan derfor ikke indføre disse krav i overkørselsbekendtgørelsen, men alene henvise til dem. Endelig kan infrastrukturforvaltere have egne regler til brugen af sikkerhedsforanstaltninger. Disse skal ikke indføres i overkørselsbekendtgørelsen. Side 10 (10)

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen

Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen Vejledning om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift Veteranbanebekendtgørelsen 9. maj 2011 3 Vejledning om ikke Forord Forord Generelt Bekendtgørelsen kan ses under Lovstof på Trafikstyrelsens hjemmeside.

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering

Notat. 20. februar 2014. Baggrundsnotat om taxi i busbaner. Opsummering Notat Sagsnummer Sagsbehandler JEG Direkte +45 36 13 16 78 Fax - jeg@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 20. februar 2014 Baggrundsnotat om taxi i busbaner Opsummering Taxikørsel i

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse

Høringsnotat vedrørende høring af udkast til ændring af bekendtgørelse Høringsnotat Notat Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@trafik- og Byggestyrelsen.dk www.trafik- og Byggestyrelsen.dk Dato 27. maj 2016 Høringsnotat vedrørende høring af udkast

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 21. september 2012 11/10037 OMLÆGNING OG UDVIDELSE AF VEJ I brev af 23. juni 2011 har I klaget over Kommunens beslutning af 26. april 2011 1 ekspropriation af dele

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

Sammenfattende redegørelse

Sammenfattende redegørelse Sammenfattende redegørelse VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge - Næstved maj 2014 Titel: Sammenfattende redegørelse for VVM for hastighedsopgradering af jernbanestrækningen Køge-Næstved

Læs mere

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006

Sagsbehandler: DDS. Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 19. april 2007 Journal nr.: HCLJ611-000084 Kollision mellem bil og tog ved Rindsholm den 20. april 2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780246 Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat om bekendtgørelse om krav til letbaneførere og trafikstyringspersonale på letbaneområdet Trafikstyrelsen

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej.

I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat fællesvej. Dato 2. juli 2014 Dokument 14/07149 Side Status for B vej 128A-130A I brev af 15. maj 2014 har du klaget over Kommunens brev af 25. april 2014 om fastlæggelse af status for B vej, 128A-130A, som privat

Læs mere

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. *****

I det følgende redegøres der for hovedsynspunkterne i de modtagne høringssvar. ***** Notat Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om film og bekendtgørelse om kommunalt tilskud til biografvirksomhed Kulturministeriet sendte den 17. juni 2013 et forslag til lov om ændring om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 9. september 2015 Sag 83/2014 (1. afdeling) Holbæk Kommune (advokat Steen Marslew) mod GF Forsikring A/S (advokat Nicolai Mailund Clan) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel

Vejledning om sikkerhedsforanstaltninger i jernbaneoverkørsler, der er åbne for almindelig færdsel om sikkerhedsforanstaltninger i Overkørselsbekendtgørelsen (Bekendtgørelse nr. 115 af 31. januar 2014) 7. marts 2014, 1. udgave 2 om Trafikstyrelsens overkørselsbekendtgørelse 1 regulerer de vejvendte

Læs mere

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom

Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Deloitte Opdateret vejledning - kønsmæssige sammensætning af ledelsen og afrapportering herom Erhvervsstyrelsen har udsendt en opdateret vejledning om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning

Læs mere

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget

Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger til forslaget 21. februar 2012 FM 2012/X Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger til forslaget Indledning Fremsættelse af ændringsforslaget til Landstingsloven sker på baggrund af henstilling fra udvalget

Læs mere

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport

Kvalitetsrapporter. Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter. Almindelige bemærkninger til lovforslag der vedrører den nye kvalitetsrapport Kvalitetsrapporter Folkeskolelovens bestemmelser om kvalitetsrapporter 40 a. Kommunalbestyrelsen udarbejder en kvalitetsrapport hvert andet år. Kvalitetsrapporten skal beskrive skolevæsenets og de enkelte

Læs mere

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert.

Man kan dog også straffes ved kørsel med en promille under 0,5, hvis man kører usikkert. Den lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t indenfor tættere bebygget område 80 km/t udenfor tættere bebygget område 80 km/t motortrafikvej 130 km/t motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål er med

Læs mere

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK

Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Til Uddannelsesforbundets tillidsrepræsentanter på EUD og AMU ANBEFALINGER OG KOMMENTARER TIL IMPLEMENTERINGEN AF PD I ERHVERVSPÆDAGOGIK Fra d. 15. januar 2010 er ansættelseskravene til lærere på AMU og

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030 Pkt.nr. 21 Ændring af forslag Lokalplan 223 Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej erhvervs og offentlige formål 454030 Indsling: Teknisk Forvaltning indsler Teknik og Miljøudvalget at anbefale

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget.

Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning, herunder Intern Revision og Revisionsudvalget. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi Bilag 10. UDKAST TIL HØRING I REVISIONSUDVALGET Revideret indstilling om forslag til modeller for ændring af Københavns Kommunes revisionsordning,

Læs mere

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Industri Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 133/H01-0014 Ref.: OD/BKR/9 Den Miljøstyrelsens afgørelse af klage over miljøgodkendelse

Læs mere

Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012

Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012 Inspektion af Statsfængslet i Ringe den 15. maj 2012 OPFØLGNING Dok.nr. 12/01219-30/PLS 2/8 Indholdsfortegnelse Ad 2.5. Telefonbokse... 3 Ad 2.6. Gårdhaver... 4 Ad 3.2.1. Forholdet mellem kvindelige og

Læs mere

Persondataloven hvad er nyt?

Persondataloven hvad er nyt? Persondataloven hvad er nyt? Den 27. februar 2013 Indhold Behandling af data... 2 Dataansvar og datasikkerhed... 3 Offentlighed... 4 Den registreredes rettigheder... 5 Nedenfor følger en oversigt over

Læs mere

Vejle, den 29. oktober 2014

Vejle, den 29. oktober 2014 Vejle, den 29. oktober 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Emne: "Høringssvar kombineret ungdomsuddannelse" Produktionsskoleforeningens

Læs mere

Så er det nu det gælder!!!

Så er det nu det gælder!!! Så er det nu det gælder!!! NYHEDSBREV 3 Vi vedlægger lovforslag nr. 204, nemlig forslag til en ny Kolonihavelov. Endvidere vedlægges bemærkningerne til 2-5 i Kolonihaveloven. Vi var i Folketinget i torsdags

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob

Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering Anne Hedegaard og Flemming Frandsen Njalsgade 72 C 2300 København S Høringssvar vedrørende forslag til fastsættelse af løn- og ansættelsesvilkår i fleksjob Styrelsen

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej.

Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-busser på motorvej. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 www.trafikstyrelsen.dk Sagsnummer: TS20000-00019 Dato 6.08.2013 Kommenteret høringsoversigt vedrørende høring over udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende:

Indledning Forslaget blev den 21. december 2005 sendt til ekstern høring hos følgende: Arbejdsmarkedsudvalget L 155 - Bilag 1 Offentligt MINISTERIET FOR FAMILIE- OG FORBRUGERANLIGGENDER FAMILIESTYRELSEN Den 23. januar 2006 J.nr.: 05-79-00001 Sagsbehandler: jewa N O T A T Om høringsvar til

Læs mere

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse

Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Motorsport på FDM Sjællandsringen Indkaldelse af ideer og forslag til miljøvurdering og VVM-redegørelse Foto eller oversigtskort Januar 2016 Opfordring til debat FDM har søgt om permanent tilladelse til

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt

Samlenotat. Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0053 Bilag 2 Offentligt Samlenotat Dato 28. april 2016 Dagsorden Side 1. Forslag til afgørelse om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige

Læs mere

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER

KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER NOTAT KØBSTÆDERNES FORSIKRING, GENSIDIG (CVR NR. 51 14 88 19) NYE VEDTÆGTER Selskabets nuværende vedtægter er sidst ændret i 2013. Bestyrelsen fremsætter forslag til nye vedtægter på selskabets ordinære

Læs mere

Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber.

Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber. Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 392 Offentligt Notat 23. juni 2010 Redegørelse om regler for ansættelsesprocedurer i statslige selskaber. Som opfølgning på Finansministeriets svar på Trafikudvalgets

Læs mere

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station.

Der har i flere år været overvejelser om at opgradere busbetjeningen på den tværforbindelse linje 18 dækker fra Friheden Station til Nordhavn Station. Notat Til: Hvidovre Kommune Kopi til: Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune Sagsnummer Sagsbehandler TOR Direkte +45 36 13 16 40 Fax - TOR@moviatrafik.dk CVR nr: 29 89 65 69 EAN nr: 5798000016798 9.

Læs mere

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post

Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post 20. marts 2014 KUI/BIL KIK/Masoe Artikel til digst.dk om offentlige myndigheders særlige vejledningspligt ifm. kanalskifte til Digital Post Særlig vejledningsforpligtelse ved offentlige myndigheders overgang

Læs mere

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling.

Da det ikke har været muligt at behandle sagen politisk, tages der forbehold for evt. efterfølgende bemærkninger efter politisk behandling. Justitsministeriet Udlændingeafdelingen Holbergsgade 6 1057 København K KL s bemærkninger til udkast til lovforslag om ændring af udlændingeloven og lov om ægteskabs indgåelse og opløsning (ny balance

Læs mere

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren

Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om prisloftregulering m.v. af vandsektoren Billund Spildevand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 1. marts 2013 Sag: Vand-12/04924-10 Sagsbehandler: /LTK Afgørelse om forøgelse af prisloft for 2011 i henhold til 8 i bekendtgørelse om

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt

Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 L 189 Bilag 8 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, j.nr. 2016/2333 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af integrationsloven

Læs mere

Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014

Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014 15. maj 2014 /team fonde Statusbrev for de erhvervsdrivende fonde, 1/2014 Nærværende statusbrev er koncentreret om L 154 forslag til lov om erhvervsdrivende, der blev fremsat den 12. marts 2014, og førstebehandlet

Læs mere

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel

Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel 25. juni 2009 Bilteknisk Afdeling J. nr.: FS318-000444 Sagsbeh.: Jesper Jukic Deres ref.: Høringsnotat om barnesæde på tohjulet motorcykel Den 27. marts 2009 udsendte Færdselsstyrelsen udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1

Udkast. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 Udkast Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer og motorredskaber 1 I medfør af 43, stk. 12, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Vejledning til Bekendtgørelse nr. 706 af 26. juni 2009 om en praktikplads- og betalingsordning mv. ved uddannelse af lokomotivførere

Vejledning til Bekendtgørelse nr. 706 af 26. juni 2009 om en praktikplads- og betalingsordning mv. ved uddannelse af lokomotivførere Vejledning til Bekendtgørelse nr. 706 af 26. juni 2009 om en praktikplads- og betalingsordning mv. ved uddannelse af lokomotivførere 1. Indledning I oktober 2005 blev der etableret en lokomotivføreruddannelse

Læs mere

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE

VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE VEJLEDNING FORSKELSBEHANDLING HANDICAP OG OPSIGELSE INDHOLD FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN... 3 Kort om forskelsbehandlingsloven... 3 HANDICAP.... 3 Hvornår er en lidelse et handicap?... 3 Særligt om stress....

Læs mere

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden

A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET A F T A L E om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden 1995 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ANVENDELSESOMRÅDE... 3 2.

Læs mere

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til

Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning. 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til Forberedelser forud for EU s databeskyttelsesforordning 12 spørgsmål som dataansvarlige allerede nu med fordel kan forholde sig til 1 Indledning 1 Dette dokument indeholder 12 spørgsmål, som I, der er

Læs mere

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«.

2. I 1, stk. 4, nr. 5, ændres:» 1, stk. 4 og 5,«til:» 3«. 3. I 1, stk. 6, 2. pkt., indsættes efter»bestemmelserne i«:» 4 og 5,«. Civilafdelingen Dato: 29. oktober 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christian Fuglsang Sagsnr.: 2015-706-0029 Dok.: 1769212 Justitsministeriets bidrag til Erhvervs- og Vækstministeriets forslag

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13

Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Jord & Affald J.nr. MST-7547-00102 Ref. kalie/asn Den 16. februar 2016 Vejledende udtalelse om 10 m 2 grænsen i affaldsbekendtgørelsens kapitel 13 Miljøstyrelsen skal vejledende udtale, at det er Miljøstyrelsens

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

F A X E K O M M U N E

F A X E K O M M U N E F A X E K O M M U N E VINTER- OG RENHOLDELSESREGULATIV BILAG Side 1 af 16 Indholdsfortegnelse BILAG A. VINTERVEJKLASSER, VEJTYPER, SERVICEMÅL OG METODER... 3 BILAG B. VINTERSTIKLASSER, STITYPER, SERVICEMÅL

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

Tips og Tricks til kompensationsbeløb ved forsinket betaling

Tips og Tricks til kompensationsbeløb ved forsinket betaling NEMT OG EFFEKTIVT - Ejendomsadministration Tips og Tricks til kompensationsbeløb ved forsinket betaling BOULEVARDEN 19E 7100 VEJLE LERSØ PARKALLE 101 2100 KØBENHAVN Ø TLF. 76 42 11 00 WWW.UNIK.DK Indholdsfortegnelse

Læs mere

Dette høringssvar omhandler bekendtgørelsens side 24, 23, skilt UE 33,4, der indeholder en definition af elbiler.

Dette høringssvar omhandler bekendtgørelsens side 24, 23, skilt UE 33,4, der indeholder en definition af elbiler. Vejdirektoratet (vd@vd.dk) Niels Juels Gade 13 1022 København K Kopi til: Transport- og Bygningsministeriet (trm@trm.dk) Frederiksholms Kanal 27 1220 København K Kopi til: Københavns Kommune Att.: Teknik-

Læs mere

Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg

Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg Høringsmateriale vedrørende ændring af skoledistrikter og ændring af regler for frit skolevalg Dato: 11-04-2011 Sagsnr.: 190-2010-28719 Dok.nr.: 190-2011-66748 Baggrund Børne- og Skoleudvalget har vedtaget

Læs mere

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar

Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Erhvervsstyrelsens udtalelse af 3. juli 2014 om revisors uafhængighed i relation til hvervet som depositar Udtalelse Lov nr. 598 af 12. juni 2012 om forvaltere af alternative investeringsfonde fastsætter

Læs mere

Høringssvar fra Danske Regioner vedr. udkast til bekendtgørelse om. Danske Regioner modtog den 20. januar 2010 forslag til en ny bekendtgørelse

Høringssvar fra Danske Regioner vedr. udkast til bekendtgørelse om. Danske Regioner modtog den 20. januar 2010 forslag til en ny bekendtgørelse Fuldmægtig Maria Bjerre Undervisningsministeriet Afdelingen for videregående uddannelser og internationalt samarbejde Kontor for erhvervsrettede, videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København

Læs mere

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet

Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 4178 0215 Fax 7221 8888 mva@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Vejledning til dokumentation af overholdelse af takststigningsloftet Baggrund

Læs mere

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker

Banenorm BN1-154-2. Sporafstand og frispormærker Udgivet 01.03.2008 Overordnet ansvar: Klaus Bergman Ansvar for indhold: Jette Hansen Ansvar for fremstilling: Niels Fischer-Nielsen Sporafstand og frispormærker Banenorm BN1-154-2 Udgivet 01.03.2008 Side

Læs mere

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser.

i sin søns patientjournal. På den måde ville både faren selv og andre sundhedspersoner få kendskab til dommen og dens konsekvenser. 2009 12-1 Patientklagenævnets pligt til at vejlede om konsekvenserne af en afgørelse truffet af nævnet I fortsættelse af behandlingen af en konkret klagesag om en fars ret til aktindsigt i sin søns patientjournal

Læs mere

Banedanmarks arbejde med overkørsler

Banedanmarks arbejde med overkørsler Banedanmarks arbejde med overkørsler Carsten Flyger Jørgensen Landinspektør Anlæg & Fornyelse Banedanmark Arbejdet med nedlæggelse af overkørsler siden 2009 Oversigt Overkørslernes funktion Status for

Læs mere

H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L L O V O M

H Ø R I N G O V E R F O R S L A G T I L L O V O M Social- og Indenrigsministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Danmark Att. Stine Hildebrandt sthi@sim.dk, cap@sim.dk og kopi til p-boern@sim.dk W I L D E RS PLA D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L

Læs mere

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer

Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Administrationsgrundlag for bade- og bådebroer Indledning Den 114 km lange kyststrækning har stor landskabelig og rekreativ værdi for kommunen. Derfor er det væsentligt, at der tages hensyn til landskabet,

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ 5-2-2010

Bestemmelser for Jernbane BJ 5-2-2010 Bestemmelser for Jernbane BJ 5-2-2010 Bestemmelser om gennemførelse af tekniske specifikationer for interoperabilitet (TSI) for delsystemer i de transeuropæiske jernbanesystemer for konventionelle tog

Læs mere

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg

Ingrid Dissing (2 stemmer) Claus Jørgensen Torben Steenberg AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2010-0050 Klageren: XX 6100 Haderslev Indklagede: DSB Fjern- og Regionaltog Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for at rejse uden billet.

Læs mere

Claus Haagen Jensen Professor Corfitzvej 5 9000 Aalborg Den 17. april 2008

Claus Haagen Jensen Professor Corfitzvej 5 9000 Aalborg Den 17. april 2008 1 Claus Haagen Jensen Professor Corfitzvej 5 9000 Aalborg Den 17. april 2008 Landsorganisationen i Danmark Islands Brygge 32 D 2300 København S Landsorganisationen har ved en e-mail af 27. marts anmodet

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år.

Manden havde samværsret med sine to mindreårige særbørn i Danmark, der dengang var otte og ti år. 2013-23 Familiesammenføring med ægtefælle med to særbørn i Danmark En dansk mand klagede over, at Udlændingeservice (nu Udlændingestyrelsen) og Justitsministeriet havde givet hans ægtefælle afslag på opholdstilladelse,

Læs mere

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM)

UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) UANMODEDE HENVENDELSER (SPAM) VIDEN RÅDGIVNING SERVICE TRYGHED INDHOLD 1. Kort fortalt... 3 2. Uanmodede henvendelser.... 3 3. Nærmere om samtykke til henvendelse.... 7 3.1. Krav om forudgående samtykke...

Læs mere

Markedsføringslovens regler om prisoplysninger ved kreditkøb og skiltningsbekendtgørelsens regler ved udbud af låne- og kredittilbud

Markedsføringslovens regler om prisoplysninger ved kreditkøb og skiltningsbekendtgørelsens regler ved udbud af låne- og kredittilbud NOTAT 16. november 2007 FORBRUGEROMBUDSMANDEN Markedsføringslovens regler om prisoplysninger ved kreditkøb og skiltningsbekendtgørelsens regler ved udbud af låne- og kredittilbud Ved den nye markedsføringslovs

Læs mere

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst:

Om sagens omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 25. august 2000 oplyst: Kendelse af 21. marts 2001. 00-161.414. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet. Årsregnskabslovens 62. (Ellen Andersen, Morten Iversen og Jan Uffe Rasmussen) K, der er medlem af

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om vejafmærkning BEK nr 845 af 14/06/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juli 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Transportmin., Vejdirektoratet, j.nr. 12/13410 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V.

Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR. Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. - 1 Ejendomsværdiskat - ubeboelig ejendom - SKM2012.525.LSR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse offentliggjort i SKM2012.525.LSR, at en ejendom under

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [XXX], GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 18. april 2013 kan

Læs mere

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer

Næstformand, prof., cand.jur. & ph.d. Birgitte Egelund Olsen Seniorforsker, civilingeniør Kirsten Engelund Thomsen Ingeniør m.ida Bjarne Spiegelhauer (Energibesparelser i bygninger) Anonymiseret Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA (XXX)

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I

Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I P7_TA(2011)0215 Bagtil monterede styrtsikre førerværn på smalsporede landbrugs- og skovbrugshjultraktorer ***I Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige beslutning af 11. maj 2011 om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Spørgsmål og svar vedrørende udbuddet af personlig pleje, praktisk hjælp, ikke kompleks sygepleje og håndtering af nødkald i Gladsaxe Kommune.

Spørgsmål og svar vedrørende udbuddet af personlig pleje, praktisk hjælp, ikke kompleks sygepleje og håndtering af nødkald i Gladsaxe Kommune. Spørgsmål og svar vedrørende udbuddet af personlig pleje, praktisk hjælp, ikke kompleks sygepleje og håndtering af nødkald i Gladsaxe Kommune. 18. september 20 Tilbudsgiver skal være opmærksom på at nedenstående

Læs mere

2016-13. Uhjemlede begrænsninger i mulighed for selvstudium ved køreuddannelsen. 9. marts 2016

2016-13. Uhjemlede begrænsninger i mulighed for selvstudium ved køreuddannelsen. 9. marts 2016 2016-13 Uhjemlede begrænsninger i mulighed for selvstudium ved køreuddannelsen På baggrund af nogle konkrete klagesager rejste ombudsmanden af egen drift en sag over for bl.a. Transport- og Bygningsministeriet.

Læs mere

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler)

2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016. Forslag. til. (Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler) 2007/2 LSF 33 (Gældende) Udskriftsdato: 18. september 2016 Ministerium: Transport- og Energiministeriet Journalnummer: Transportmin., j.nr. 400-11 Fremsat den 12. december 2007 af transportministeren (Carina

Læs mere

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16.

Skatteministeriet har 21. november 2011 fremsendt ovennævnte lovforslag med anmodning om bemærkninger inden den 24. november 2011 kl. 16. Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 24. november 2011 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2011\H139-11.doc) L31 Forslag til Lov om ændring af ligningsloven og forskellige

Læs mere

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015

Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro. Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 Udkast af 26. oktober 2015 til Kapitel 1 - Formål Forretningsorden for bestyrelsen for Fonden Settlementet på Vesterbro Således vedtaget på bestyrelsesmødet den 04.11.2015 1 Formål Bestyrelsen er Fonden

Læs mere

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet.

Kystdirektoratet har vurderet, at der ikke skal udarbejdes en konsekvensvurdering for projektet. Aalborg Kommune Miljø- og Energiforvaltningen Stigsborg Brygge 5 9400 Nørresundby Kystdirektoratet J.nr. 15/00170-30 Ref. Jeppe Bech Carlsen 13-11-2015 Tilladelse til etablering af gangbro i Lindholm Strandpark,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning, straffeloven og retsplejeloven 1) Lovforslag nr. L xx Folketinget 2012-13 Fremsat den 13. marts 2013 af klima-, energi- og bygningsministeren (Martin Lidegaard) Forslag til Lov om ændring af lov om elforsyning, lov om naturgasforsyning,

Læs mere