Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN"

Transkript

1 Derfor grundloven STUDIEHÆFTE OM GRUNDLOVEN

2 KOLOFON Kolofon Derfor grundloven studiehæfte om grundloven Udgiver Folketinget 8. udgave September 2015 Bestilling ft.dk/publikationer Juridisk konsulent Højesteretsdommer, professor, dr.jur. Jens Peter Christensen Illustration Rasmus Meisler Tryk We Produce Oplag Foto Thorkild Jensen, s. 3, 8, Polfoto, s. 4, Nissen Mads/Polfoto, s. 5, David Kahr s. 5, Nicky de Silva, s. 5, Knud Jacobsen, s. 6, Det Kongelige Bibliotek, s. 7, Christoffer Regild s. 8, Jens Nørgaard Larsen/Scanpix, s. 9, DR, s. 10 Steen Brogaard, s. 11, Henning Bagger/Scanpix, s. 13, Kåre Viemose/Scanpix, s. 13, Peter Mørk/Nordjyske Medier/Scanpix, s. 14, Anders Hviid, s. 16. Eksemplarfremstilling af papirkopier/print af denne publikation til undervisningsbrug og intern administrativ brug kan ske frit og uden aftale med Copydan Tekst & Node.

3 3 Indhold Hvorfor har vi en grundlov? 04 Hvordan fik vi vores grundlov? 06 Hvad står der i grundloven? 08 Hvordan ændres grundloven? 15 Hvis du vil vide mere 18

4 4 HVORFOR HAR VI EN GRUNDLOV? Hvorfor har vi en grundlov? Grundloven giver os nogle rettigheder. Vi må f.eks. demonstrere for vores synspunkter. Hvor meget magt har dronningen? Kan statsministeren indføre censur? Må politiet forbyde en demonstration? Har mænd værnepligt? Skal alle børn modtage undervisning? Det og meget mere svarer grundloven på. Samfundets spilleregler Grundloven er Danmarks forfatning. En forfatning beskriver de grundlæggende regler for et samfund. Grundloven fortæller ikke alt i detaljer, men opstiller nogle overordnede spilleregler for vores samfund. Grundloven er landets vigtigste lov, og alle andre love skal overholde den. Magtens fordeling I grundloven står der, at Danmark er et indskrænket monarki. Det betyder, at vi har et kongehus med en konge eller en dronning. Men kongehuset har ingen reel magt. Magten er placeret hos folket. Derfor siger vi også, at Danmark er et folkestyre et demokrati. Vi er dog ikke direkte med til at bestemme, hvordan landet skal styres. I stedet vælger vi nogle repræsentanter til Folketinget, som så vedtager de regler, der skal gælde for os alle. Det foregår gennem almindelige og frie valg et vigtigt princip, som står i grundloven. Folketinget har ikke magten alene. Den er delt mellem Folketinget, regeringen og domstolene. Folketingets 179 medlemmer vedtager lovene, mens regeringen sørger for, at de bliver til virkelighed ude i samfundet. Derefter er det op til domstolene at afgøre, hvordan lovene skal fortolkes, og om nogen bryder lovene, og eventuelt straffe vedkommende. Denne tredeling af magten skal bl.a. hindre magtmisbrug. Rettigheder Grundloven giver os nogle grundlæggende rettigheder, som ingen kan tage fra os. Vi tænker måske ikke over det til daglig. Men vi har nogle rettigheder, som ikke er en selvfølge alle steder i verden. Vi må f.eks. sige vores mening og demonstrere for vores synspunkter. Vi kan oprette foreninger, hvis vi har lyst. Vi må udtrykke vores politiske holdninger og melde os ind i et politisk parti. Og så har vi ret til at dyrke den religion, vi vil. Desuden sikrer grundloven, at der er grænser for, hvad staten kan blande sig i. Hvis du f.eks. bliver anholdt, skal du stilles for en dommer inden 24 timer. Staten kan heller ikke uden videre overtage dit hus. Hvis der skal bygges en motorvej hen over en privat grund, skal staten betale en erstatning til grundejeren. Derfor grundloven Så selv om vi ikke tænker over det til daglig, spiller grundloven en væsentlig rolle i samfundet og for os alle i hverdagen. Den er en forudsætning for, at vores demokrati fungerer. Derfor er det også vigtigt, at vi interesserer os for, hvad der står i grundloven. Til et folketingsvalg stemmer vælgerne ved at sætte et kryds på en stemmeseddel. Det foregår bag et forhæng, fordi valget skal være hemmeligt.

5 FOLKETINGET REGERINGEN REGERINGEN DOMSTOLENE FAKTA! Magtens tredeling Grundlovens 3 siger, at den øverste magt i Danmark skal deles i tre: den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Folketinget har sammen med regeringen den lovgivende magt. Det vil sige, at Folketinget vedtager alle love, der skal gælde i Danmark. Regeringens ministre underskriver lovene. Kun Folketinget kan vedtage love og dermed bestemme, hvilke regler der skal gælde i landet. Regeringen har den udøvende magt. Det betyder, at det er ministrene, der sørger for at udføre det, som Folketinget bestemmer. Hvis Folketinget f.eks. vedtager en ny folkeskolelov, skal undervisningsministeren sørge for, at loven bliver til virkelighed. Domstolene har den dømmende magt. Dommerne i byretten, landsretten og Højesteret afgør, hvordan lovene skal fortolkes, og om folk har overtrådt de love, som Folketinget har vedtaget. Domstolene skal kun rette sig efter det, der står i loven. Folketinget eller regeringen kan ikke bestemme, hvad en dommer skal dømme. Ideen med tredelingen af magten er at forhindre, at én person eller ét statsorgan alene har magten, hvilket kunne føre til magtmisbrug. Hvis kun én person havde magten, kunne han eller hun f.eks. selv bestemme, hvad der skulle stå i en lov, og hvad der skulle ske, hvis loven blev brudt. Magtens tredeling er derfor afgørende for, at vores demokrati fungerer.

6 6 HVORDAN FIK VI VORES GRUNDLOV? Hvordan fik vi vores grundlov? Vi har ikke altid haft en grundlov. Før Danmark fik grundloven i 1849, var magten samlet hos én person, kongen. Han lavede lovene sammen med sine ministre og sørgede for, at de blev overholdt. Hvis folk overtrådte lovene, havde han også magten til at dømme dem. Kongen sad alene på magten, hvilket kaldes for enevælde. Sådan havde det været siden 1600-tallet ikke kun i Danmark, men også mange andre steder i Europa. Folket krævede indflydelse Enevælden kom dog under pres i slutningen af 1700-tallet. I Frankrig ville folket ikke længere finde sig i, at kongen bestemte alene. Folket ville have indflydelse, og det endte med en revolution. En op rørsk stemning bredte sig til andre steder i Europa. I Danmark ønskede folket også indflydelse på landets styre. Frederik den 6. ( ) åbnede for, at folket kunne deltage i styret ved at oprette stænderforsamlinger, dvs. forsamlinger, hvor bønder, borgere og adel var repræsenteret. Forsamlingerne kunne ikke bestemme noget, kun rådgive kongen i forskellige sager. Folket havde dog forventninger om at få mere indflydelse, men det ville kongen ikke være med til. Christian den 8. overtog tronen i 1839, og heller ikke han indfriede folkets ønske om indflydelse. Utilfredsheden med kongen tog til, og op gennem 1840 erne voksede kravet om en fri forfatning, hvor folket havde magten. Kongen afgav magt Christian den 8. kunne nu se, at det var nødvendigt med en fri forfatning, hvis han skulle forblive på tronen. Han blev dog alvorligt syg. Inden han døde i 1848, fik han sin søn, Frederik den 7., til at love at give befolkningen en ny forfatning. Målet var en grundlov, der gav frihed og lighed til alle, og som i al fremtid forhindrede, at én mand kunne tage magten alene. Frederik den 7. erklærede, at han nu så sig selv som konstitutionel konge. Det vil sige, at han ikke længere kunne bestemme frit, men skulle overholde det, der stod i forfatningen. Den Grundlovgivende Rigsforsamling.

7 HVORDAN FIK VI VORES KLUMMETITEL GRUNDLOV? 7 Frederik den 7. underskriver grundloven. Grundloven blev til En ny regering fik ansvaret for forhandlingerne om en forfatning. Politikeren D.G. Monrad skrev et udkast til grundloven, som Orla Lehmann og andre ministerkolleger rettede til. Monrad hentede inspiration i andre landes forfatninger, bl.a. den norske og den belgiske forfatning, og skrev på den baggrund 80 paragraffer. Udkastet til grundloven blev forelagt Den Grundlovgivende Rigsforsamling, der bestod af 152 medlemmer valgt til at udforme grundloven. De blev enige om indholdet og vedtog en grundlov med 100 paragraffer. Den 5. juni 1849 underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov, Junigrundloven. Danmark fik folkestyre Med grundloven blev enevælden afskaffet. Danmark fik et parlament, Rigsdagen. Det bestod af to kamre: Folketinget og Landstinget. Magten blev delt i tre. Den lovgivende magt fik kongen og Rigsdagen. Den udøvende magt fik kongen, og den dømmende magt fik domstolene. Så kongen havde stadig meget magt. Han valgte selv sine ministre og kunne nægte at skrive under på en lov. Først i 1901 afgav kongen reelt sin magt. Han accepterede, at det var Folketingets flertal, som afgjorde, hvilken regering der kunne dannes. Det kaldes for parlamentarisme. I begyndelsen var folkestyret forbeholdt de få. For at have stemmeret skulle man være mand og over 30 år. Først i 1915 fik kvinder også stemmeret. I dag må man stemme, når man er fyldt 18 år, bor i Danmark og er dansk statsborger.! Den 5. juni 1849 underskrev Frederik den 7. Danmarks første grundlov. Derfor fejrer vi grundlovsdag hvert år den 5. juni. Det foregår med politiske taler rundtomkring i landet.

8 8 HVAD STÅR DER I GRUNDLOVEN? Hvad står der i grundloven? Kapitlet siger også, at den øverste magt i landet skal deles i tre mellem den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt. Det betyder, at magten er delt mellem Folketinget, regeringen og domstolene. Grundloven er i sin nuværende form fra den 5. juni Men i hovedtræk går lovteksten tilbage til Den havde oprindelig 100 paragraffer, men er nu samlet til 89 paragraffer.? Siger grundloven... at en regering kun kan udnævnes, hvis den har flertal i Folketinget? Nej, men grundlovens 15 siger, at en regering ikke kan blive siddende, hvis Folketingets flertal udtaler sin mistillid til statsministeren. Grundloven består af 89 paragraffer, der er inddelt i 11 kapitler. Nogle af de vigtigste emner kan du læse om her. Regeringsformen (Kapitel 1) Grundloven indleder med et kapitel, der især handler om, hvordan Danmark skal regeres. Danmark er et indskrænket monarki. Det betyder, at en konge eller dronning skal regere landet, men uden at have nogen reel magt. I øjeblikket er Margrethe den 2. regent i landet. Når dronning Margrethe går af eller dør, skal en ny regent overtage tronen. Reglerne for, hvem der kan arve tronen efter dronningen, står i tronfølgeloven. Tronfølgeloven står nævnt i grundloven og har derfor samme status som grundloven. Kapitlet siger også, at den øverste magt i landet Kongehuset (Kapitel 2) Kapitel 2 handler om kongehuset. Her står bl.a., at kongen, hvilket i dag i praksis vil sige dronningen, ikke kan være regent i et andet land, uden at Folketinget først har givet hende lov til det. Dronningen kan heller ikke selv bestemme, hvilken trosretning hun vil tilhøre. Hun skal tilhøre den evangelisk-lutherske kirke, dog behøver hun ikke være medlem af den danske folkekirke. Hvert år modtager dronningen og resten af den kongelige familie penge fra staten. Det kaldes for apanage. Folketinget bestemmer, hvor stort et beløb de skal have. Regeringen (Kapitel 3) Kapitlet handler især om regenten og ministrene. Dronningen har ingen selvstændig magt. Det er regeringen, dvs. statsministeren og dennes ministre, der leder landet. Dronningen er ansvarsfri. Det betyder, at domstolene ikke kan dømme hende. Hun skal skrive under på alle love, men de gælder først, når en eller flere ministre også har skrevet under. Dronningen har ikke ansvar for det, der står i lovene. Det er ministrene, der har ansvaret. Hvis et flertal i Folketinget udtaler mistillid til en minister, skal ministeren gå af. Det gælder også for statsministeren. I det tilfælde skal hele regeringen gå af eller statsministeren skal udskrive valg. Regeringen kan fremsætte lovforslag og forslag til andre beslutninger, som Folketinget skal tage stilling til. Kongehuset overværer Folketingets åbning i Folketingssalen. I kapitlet står der også, hvem der fører landets udenrigspolitik, og hvordan Danmark kan afgive magt til organisationer, som landet er medlem af.

9 KLUMMETITEL 9 FAKTA! Grundloven og EU EU er et politisk, økonomisk og juridisk forpligtende samarbejde mellem 28 europæiske lande. Samarbejdet omfatter en lang række politikområder som f.eks. trafik, miljø og bekæmpelse af terror. Det er grundlovens 20, der gør det muligt, at Danmark kan deltage i EU-samarbejdet. Bestemmelsen betyder, at Danmark kan afgive magt til EU. Det kaldes også at afgive suverænitet. Når EU kan lave regler om miljø eller fiskeri, som gælder i Danmark, er det, fordi Danmark har afgivet suverænitet på området. Det kan f.eks. være regler om kvaliteten af badevand ved kysterne eller regler om, hvor mange torsk fiskerne må fange. Danmark kan ikke uden videre afgive magt til EU. Først skal lederne af EU s medlemslande blive enige om at ændre i de traktater, der gælder for EU. I traktaterne står der, hvad EU kan og ikke kan. Bagefter skal statsministeren have godkendt ændringerne af Folketinget. I grundlovens 20 står, hvordan ændringerne godkendes. Der skal først laves en lov, der handler om ændringerne, og som fortæller, hvilken magt Danmark afgiver. Herefter skal loven til afstemning i Folketinget. For at loven kan vedtages, skal fem sjettedele af Folketinget stemme ja til lovforslaget. Det svarer til 150 af Folketingets 179 medlemmer. Hvis tilslutningen til lovforslaget er lavere end fem sjettedele, men dog udgør et flertal, skal forslaget vedtages ved en folkeafstemning for at blive til lov. For at Danmark kunne blive medlem af EF i 1973 var det nødvendigt at afholde en folkeafstemning. Siden da er der afholdt fem folkeafstemninger om EF/EU i Danmark.

10 10 HVAD STÅR DER I GRUNDLOVEN? Partilederrunde på Christiansborg på valgaftenen den 15. september 2011.? Siger grundloven... at valgretsalderen er 18 år? Nej, grundloven har ingen bestemmelse om, at man skal være 18 år for at kunne stemme til et valg. Det står derimod i en anden lov, folketingsvalgloven. Hvis valgretsalderen skal ændres, skal Folketinget først vedtage en lov om det, som derefter skal til folkeafstemning. Valg til Folketinget (Kapitel 4) Grundloven siger, at Folketinget højst må have 179 medlemmer. Heraf vælges 2 medlemmer på Færøerne og 2 i Grønland. I kapitlet står også de overordnede bestemmelser for valg til Folketinget. Her står bl.a., at man skal være dansk statsborger og bo i Danmark for at kunne stemme til et folketingsvalg. Hvis man har stemmeret, kan man også vælges ind i Folketinget. Man må dog ikke være straffet for noget, der i almindeligt omdømme gør én uværdig til at være medlem af Folketinget. Folketingets medlemmer vælges ved almindelige, direkte og hemmelige valg, det vil sige, at alle vælgere skal have mulighed for at stemme direkte på de folketingskandidater, der stiller op. Afstemningen er hemmelig, og man sætter derfor sit kryds i en stemmeboks. I kapitlet henvises til en anden lov, folketingsvalgloven. Her står der bl.a., hvor gammel man skal være for at stemme til et folketingsvalg. I dag skal man være 18 år for at kunne stemme. I 1953 skulle man være 23 år. Loven siger også, hvordan et folketingsvalg konkret foregår. Kapitlet bestemmer, at kongen til enhver tid kan udskrive nyvalg. Det vil i praksis sige, at statsministeren bestemmer, hvornår der skal udskrives valg til Folketinget. Der skal være folketingsvalg mindst hvert fjerde år. Folketingets arbejde (Kapitel 5) De overordnede regler for Folketingets arbejde står i kapitel 5. Et folketingsår begynder altid den første tirsdag i oktober og slutter på samme tidspunkt året efter. På Folketingets første møde, hvilket også kaldes for Folketingets åbning, skal statsministeren holde en åbningstale. Her skal statsministeren fortælle om, hvilke planer regeringen har for det kommende år. Kapitlet handler også om Folketingets arbejde med at lave love. Alle Folketingets medlemmer kan komme med forslag til nye love og lovændringer. En lov skal behandles tre gange i Folketinget, inden den kan vedtages. Hvis et lovforslag bliver vedtaget, kan en tredjedel af Folketingets medlemmer, dvs. mindst 60 medlemmer, kræve, at forslaget sendes til folkeafstemning. Der er dog visse undtagelser fra denne regel, f.eks. kan skattelove ikke sendes til folkeafstem ning. Hvert år vedtager Folketinget en finanslov. Finansloven bestemmer, hvor mange penge staten må bruge, og hvad den må bruge pengene på. I det daglige kontrollerer Folketinget regeringen ved bl.a. at stille spørgsmål til ministrene. Kapitlet siger også, at et folketingsmedlem kun er bundet ved sin overbevisning. Det vil sige, at Folketingets medlemmer er uafhængige. De har ikke pligt til at tage hensyn til, hvad deres parti eller vælgere siger. Folketingets medlemmer får løn for deres arbejde. Lønnen bestemmes ved lov.

11 HVAD STÅR DER I GRUNDLOVEN? 11 SOFIE CARSTEN NIELSEN Sofie Carsten Nielsen er folketingsmedlem, tidligere minister og Radikale Venstres ordfører på grundlovsområdet. Hvordan oplever hun at grundloven har betydning for hendes arbejde? Grundloven er rammen for vort demokrati, hvor det er borgerne, der vælger, hvem der skal repræsentere deres synspunkter i Folketinget. Grundloven bestemmer derfor i princippet den måde, Folketinget skal arbejde på. Loven giver endvidere danskerne nogle helt grundlæggende frihedsrettigheder som stemmeret, ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og religionsfrihed. Grundloven siger også, at magten over landet skal deles i tre, så man forhindrer magtmisbrug. Det er vældig vigtigt og noget, jeg tænker over i mit daglige arbejde som folkevalgt. Som folketingsmedlem er en af mine opgaver bl.a. at føre kontrol med regeringen. Gør den det, den siger den gør? Og får borgerne de oplysninger, de har ret til at få om statens forhold alt det, vi har i fællesskab? Men grundloven skal i højere grad end i dag afspejle virkeligheden. Den er et historisk dokument, som p.g.a. dens alder fx ikke forklarer, hvad demokrati er, hvis man er ung eller ny dansk statsborger og lige har fået stemmeret. Den trænger til at blive diskuteret og moderniseret, så den passer bedre til den virkelighed, vi lever i i dag. SØREN ESPERSEN Søren Espersen er folketingsmedlem og Dansk Folkepartis ordfører på grundlovsområdet. Hvordan oplever han at grundloven har betydning for hans arbejde? Jeg føler mig forpligtet af grundloven og er beæret over at være blevet udpeget som Dansk Folkepartis grundlovsordfører. Jeg ser det som mine kollegers tillid til, at jeg med næb og kløer vil forsvare grundloven, når den udsættes for attentatforsøg. Som ordfører er jeg særligt optaget af de paragraffer, som sikrer, at Danmark stadig er et frit og selvstændigt land, hvilket jo er en torn i øjet på de desværre alt for mange EU-fanatikere, som arbejder for at afvikle Danmark som et frit land. Derfor er de paragraffer de absolut væsentligste i grundloven. Dertil kommer naturligvis bestemmelserne, der giver os frihedsrettigheder, som sikrer vort folkestyre. Jeg er stærkt optaget af at overvåge, at intet lovforslag strider imod grundloven. Derfor smerter det mig, at skiftende folketingsflertal, hvor det gælder EU, igen og igen har bøjet grundloven. Grundloven fremstår for mig som det danske folks værn mod, at et tilfældigt folketingsflertal på en tilfældig dato kan vende op og ned på vort samfund. Den sætter rammen for folkestyret, for Danmark og for det danske folk og skal derfor ikke kunne ændres som følge af nogle tilfældige populistiske vinde. Grundloven er for mig umådelig vigtig.

12 12 HVAD STÅR DER I GRUNDLOVEN? Borgernes rettigheder (Kapitel 8) Vi har nogle rettigheder og pligter som borgere i Danmark. De står i kapitel siger, at den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan sættes i fængsel på grund af sin politiske holdning, tro eller afstamning. Man kan heller ikke uden videre blive anholdt eller sat i fængsel. Der skal være en mistanke om, at man har overtrådt loven. Hvis man bliver anholdt, skal man stilles for en dommer, inden der er gået 24 timer. 72 siger, at boligen er ukrænkelig. Det betyder, at politiet ikke bare må gå ind i ens hjem. Politiet skal først have en retskendelse. Det vil sige, at en dommer har sagt ja til det. Der er dog undtagelser. Hvis politiet f.eks. jager en forbryder, der skjuler sig i et hus, må politiet gerne trænge ind i huset uden tilladelse. Politiet skal så straks derefter gå til en dommer og få godkendt handlingen. I paragraffen står der også, at myndighederne, f.eks. politiet, skal have en dommers tilladelse, før de må åbne borgernes breve og aflytte deres telefoner. 73 siger, at vores ejendom er ukrænkelig. Ingen har ret til at tage ting fra os, som vi ejer. Det kan dog ske, at staten har brug for vores ejendom. Hvis der f.eks. skal bygges en motorvej, som vil komme mange mennesker til gode, hen over ens ejendom, kan staten overtage den. Man skal dog have fuld erstatning for sin ejendom. En sådan overtagelse kaldes for ekspropriation. 75 siger, at enhver, der ikke kan forsørge sig selv, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, har ret til hjælp af det offentlige. For at få hjælp skal man dog først have udtømt sine egne muligheder for at forsørge sig selv.! I 1992 vedtog Folketinget, at den europæiske menneskerettighedskonvention skulle gælde som lov i Danmark. Mange af reglerne i konventionen beskytter borgerne i videre omfang, end den danske grundlov gør.

13 HVAD STÅR DER I GRUNDLOVEN? siger, at der er undervisningspligt for alle børn. Det er barnets forældre eller den, der har ansvaret for barnet, der har pligt til at sørge for, at barnet modtager undervisning. Alle børn har ret til at få gratis undervisning i folkeskolen, men man har ikke pligt til at gå i en folkeskole. Undervisningen kan også foregå hjemme eller på en privatskole. 77 siger, at vi har ytringsfrihed. Det betyder, at vi har ret til at give udtryk for, hvad vi mener på tryk, i skrift og i tale. Folketinget eller regeringen kan ikke forbyde et blad eller en bog. Men vi har et ansvar for vores ytringer. Lovgivningen sætter nogle grænser for, hvad vi kan sige og skrive. Hvis man f.eks. fornærmer et andet menneske offentligt, kan denne person sagsøge en. Så er det op til en domstol at vurdere, om loven er blevet brudt.? Siger grundloven... at vi ikke har censur? Ja, grundloven siger i 77, at censur ikke kan indføres i Danmark igen. Før vi fik grundloven i 1849, kunne kongen f.eks. bestemme, at noget ikke måtte trykkes i en bog. 78 siger, at vi må danne foreninger uden at spørge nogen først. Det kaldes foreningsfrihed. Foreningerne må dog ikke have til formål at begå noget ulovligt. 79 siger, at vi har forsamlingsfrihed. Det vil sige, at vi har ret til at samles til offentlige møder uden først at søge tilladelse. Vi har f.eks. lov til at samles til en demonstration. Politiet har dog lov til at opløse demonstrationen eller forbyde den, hvis de mener, at der er risiko for at forstyrre den offentlige orden. 81 siger, at alle mænd, der er sunde og raske, har pligt til at gøre tjeneste som soldat. Det kaldes for værnepligt.

14 Vi har religionsfrihed. Grundloven giver os bl.a. ret til at holde gudstjeneste og bede, som vi vil. Domstolene (Kapitel 6) Grundloven bestemmer, at domstolene har den dømmende magt. Domstolene afgør, hvordan de love, der gælder i landet, skal fortolkes. Domstolene er uafhængige. Det vil sige, at dommerne ikke må lade sig påvirke af hverken Folketinget, regeringen, pressen eller andre, når de dømmer. De skal kun rette sig efter, hvad der står i loven. Dommerne kan heller ikke afskediges af Folketinget eller regeringen. Folkekirken (Kapitel 7) Kapitlet handler om den danske folkekirke og om religionsfrihed. Her står bl.a., at man må tro på den gud, man vil. Derfor har man heller ikke pligt til at være medlem af folkekirken. Ingen må diskrimineres på grund af tro eller afstamning. Vi har de samme rettigheder og pligter uanset tro og afstamning. Færøerne, Grønland og Island (Kapitel 9) Kapitlet består af to paragraffer. De handler om Færøerne, Grønland og Island. Ændring af grundloven (Kapitel 10) Grundloven er vanskeligere at ændre end andre love. Kapitlet handler om, hvordan grundloven kan ændres. Grundlovens ikrafttræden (Kapitel 11) Kapitlet indeholder én paragraf. Den fortæller, hvornår grundloven træder i kraft.? Siger grundloven... at regeringen kan fyre en dommer, der træffer forkerte afgørelser? Nej, regeringen kan ikke fyre en dommer. Det står i grundlovens 64. Hvis regeringen kunne afsætte en dommer, ville domstolene ikke være uafhængige. Siger grundloven... at ingen må diskrimineres på grund af sin religion? Ja, grundloven siger i 70, at vi alle har de samme rettigheder og pligter uanset tro.

15 HVORDAN ÆNDRES GRUNDLOVEN? 15 Hvordan ændres grundloven? Grundloven er den lov, der er sværest at ændre. Det sker derfor kun med årtiers mellemrum. Sidste gang, grundloven blev ændret, var i For at grundloven kan ændres, skal der være et bredt politisk ønske om det, og så skal befolkningen også synes, at der er brug for ændringer : En ændring af grundloven kræver, at Folketinget først bliver enigt om, hvilke ændringer der skal ske, og vedtager forslaget til den nye grundlov. 2: Så skal der udskrives valg til Folketinget. 3: Efter valget skal det nye Folketing også vedtage den nye grundlov : Til sidst skal vælgerne spørges og der skal afholdes en folkeafstemning. Her skal et flertal stemme ja til den nye grundlov. Kun hvis flertallet udgør mindst 40 pct. af alle stemmeberettigede, bliver den ændrede grundlov endelig vedtaget.

16 16 HVORDAN ÆNDRES GRUNDLOVEN? Grundlovsændringer Siden grundloven blev vedtaget i 1849, er den kun blevet ændret få gange: i 1866, 1915, 1920 og Når grundloven kun er ændret få gange, skyldes det bl.a., at den er svær at ændre. Det skyldes også, at teksten ikke går i detaljer og derfor kan bruges, selv om samfundet har ændret sig. Grundlovene kan ses i Folketinget, hvor de ligger i en montre i Vandrehallen. Oversigt over vigtige grundlovsændringer: 1866 Valgreglerne til Rigsdagens ene kammer, Landstinget, bliver ændret. 12 af Landstingets 66 medlemmer vælges af kongen. Halvdelen af de øvrige medlemmer vælges af de vælgere, der har de højeste indkomster Kvinder og tjenestefolk får stemmeret. Valgretsalderen til Folketinget sættes ned fra 30 år til 25 år. Forholdstalsvalg indføres. Det er en optællingsmetode, der sørger for, at partierne får det antal pladser i Folketinget, der svarer til antallet af de stemmer, de har opnået. Ændringer af grundloven skal nu bekræftes ved en folkeafstemning, hvor mindst 45 pct. af de stemmeberettigede skal stemme ja Grundloven kommer nu også til at gælde for Sønderjylland, der genforenes med Danmark Landstinget afskaffes, og Folketinget udvides fra 149 til 175 medlemmer. Betinget kvindelig tronfølge indføres, sådan at Frederik den 9.s datter Margrethe kan overtage tronen. Fastsættelsen af valgretsalderen flyttes over i en særlig lov, valgloven. Valgretsalderen bliver derved lettere at ændre. Det parlamentariske princip skrives ind i grundloven. Regeringen kan ikke blive siddende, hvis et flertal i Folketinget har udtalt sin mistillid til den. Folketingets Ombudsmand indføres. Ombudsmanden tager sig bl.a. af klager fra borgere, der mener, at de er blevet behandlet forkert af offentlige myndigheder, dvs. af stat, regioner eller kommuner. Frihedsrettighederne styrkes. Det skrives ind i grundloven, at ingen dansk borger kan sættes i fængsel på grund af politisk holdning, tro eller afstamning. Det bliver muligt at afgive suverænitet til organisationer, som landet er medlem af. Det betyder, at Danmark kan blive medlem af EF/EU. Mindstekravet om tilslutning til grundlovsændringer sættes ned fra 45 pct. til 40 pct.

17 HVORDAN ÆNDRES GRUNDLOVEN? 17 En ny grundlov? Danmarks grundlov er en af verdens ældste over 150 år gammel. Mange af reglerne i grundloven stammer helt tilbage fra Samfundet har ændret sig meget siden da. Spørgsmålet, om grundloven skal ændres, bliver da også bragt op med jævne mellemrum. Især det øgede europæiske samarbejde har givet anledning til en debat om, hvordan grundloven skal tolkes, og om der er behov for, at den skal laves om. Tabel: Partiernes holdning til, om grundloven skal bevares eller ændres. Parti Ordfører Standpunkt Det siger ordførerne Socialdemokratiet Nick Hækkerup Ændres Grundloven er den fundamentale ramme om vores demokrati og samfundsmodel. For Socialdemokratiet er det afgørende, at grundloven giver rammen for det stærke fællesskab, som sikrer vores frihed, velfærd og velstand. Grundloven skal på den ene side være uforanderlig over tid og på den anden side rumme den samfundsmæssige udvikling. Derfor bør vi løbende have en diskussion af indholdet. Dansk Folkeparti Søren Espersen Bevares Grundloven skal netop ikke være i trit med tiden eller nem at ændre. Den er fundamentet for statsformen og for al anden lovgivning. Grundloven er et værn for Danmark og for det danske folk. Der er ikke behov for at få skrevet rettigheder ind i den. De er der allerede. Venstre Preben Bang Henriksen Bevares Grundloven sætter rammerne for vores demokrati. Grundloven skal sikre borgernes frihed og ret til at stræbe efter egen lykke, så længe det ikke sker på bekostning af andres ret til samme. Grundloven har været rummelig nok til at håndtere årtiernes skiftende udfordringer, og der er p.t. ikke behov for en ændring af grundloven. Enhedslisten Pernille Skipper Ændres Grundloven skal sikre de grundlæggende frihedsrettigheder og fuld ligestilling. Hensynet til miljøet skal med. Kirke og stat skal adskilles. Vi skal have et langt stærkere lokalt demokrati, der også sikres økonomisk. Så skal vi have en række velfærdsrettigheder. Endelig skal vi have et moderne demokrati med flere folkeafstemninger og uden kongehus. Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll Ændres Grundloven er et af vores vigtigste instrumenter til at sikre beskyttelsen af personlige friheder. Derfor er det vigtigt, at grundloven klart reflekterer, at Danmark har forpligtet sig på menneskerettighederne. Hvis grundloven skal moderniseres, ønsker vi at styrke ytringsfriheden, den private ejendomsret og privatlivets fred. Alternativet Josephine Fock Ændres Grundloven skal fornyes, fordi den på visse områder er forældet. Fx er det utidssvarende, at grundloven ikke nævner noget om klima og miljø, og at menneske- og frihedsrettighederne ikke er tilstrækkeligt beskrevet heri. Generelt er der et behov for en grundlovskommission, som skal have til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan vi får en mere moderne grundlov, der svarer til et nutidigt samfund. Radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen Ændres Grundloven afspejler ikke længere virkeligheden. Den indeholder en meget lang række gammeldags detaljer, og sproget er forældet. Der står ikke noget i grundloven om, at Danmark er et demokrati. Menneskerettighederne er ikke beskrevet tilstrækkeligt i grundloven. Derfor skal grundloven fornyes. Socialistisk Folkeparti Lisbeth Bech Poulsen Ændres SF arbejder for at få nedsat en grundlovskommission, som skal se på mulighederne for at ændre grundloven. Som det ser ud i dag, er grundloven utidssvarende og en række principper skal skrives ind. Det drejer sig bl.a. om menneskerettigheder, ligestilling, miljø- og klimahensyn, forbud mod tortur og dødsstraf, adskillelse af kirke og stat og afskaffelse af monarkiet. Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen Bevares Grundloven bør bevares. Selv om mange af dens bestemmelser går helt tilbage til 1849, sikrer den stadig borgerne de frihedsrettigheder, der også i dag er vigtige. Grundloven fortæller også om vores fælles historie, og med vores samlende institutioner som folkekirken og kongehuset er den med til at bygge bro mellem fortid og fremtid.

18 18 HVIS DU VIL VIDE MERE Hvis du vil vide mere Folketingets hjemmeside På Folketingets hjemmeside, ft.dk, kan du bl.a. læse om, hvordan folkestyret arbejder, hvem folketingsmedlemmerne er, og om Folketingets aktiviteter for skoleelever. På ft.dk s undervisningsdel finder du bl.a. film om grundloven, hvordan den blev til, og om de frihedsrettigheder, du har som borger i Danmark. Du kan også downloade eller bestille hæftet Min grundlov, der indeholder alle grundlovens 89 paragraffer med kommentarer. Folketingets undervisningsforløb Folketinget tilbyder undervisningsforløb for klasser, 10.-klasser, erhvervsskoler og gymnasier. Her diskuterer eleverne bl.a. grundlovens betydning for samfundet og deres egen hverdag. Booking online på eller hos Besøgstjenesten, Folketingets Oplysning Folketingets Oplysning svarer på spørgsmål om Folketinget. fo@ft.dk, Folketingets EU-Oplysning Folketingets EU-Oplysning svarer på spørgsmål om EU. euopl@ft.dk, eu.dk

19 HVIS DU VIL VIDE MERE 19 FOLKETINGETS PARTIER Socialdemokratiet socialdemokratiet.dk Alternativet alternativet.dk Dansk Folkeparti danskfolkeparti.dk Radikale Venstre radikale.dk Venstre venstre.dk Socialistisk Folkeparti sf.dk Enhedslisten enhedslisten.dk Det Konservative Folkeparti konservative.dk Liberal Alliance liberalalliance.dk

20 Derfor grundloven henvender sig til 8.- og 9. klasseelever til brug i samfundsfagsundervisningen. Hæftet præsenterer grundlovens indhold og baggrund. Målet er at give elever i 8. og 9. klasse en viden om grundloven som fundament for det danske demokrati og om dens betydning i samfundet og for den enkelte borger. Hæftet er det andet i en mindre serie af hæfter, som er udarbejdet af Folketingets Administration, der bl.a. formidler upartisk information om dansk demokrati, Folketingets abejde og EU. ISBN

Derfor grundloven. Studiehæfte om grundloven

Derfor grundloven. Studiehæfte om grundloven Derfor grundloven Studiehæfte om grundloven kolofon Kolofon Derfor grundloven Studiehæfte om grundloven Udgiver Folketinget 7. udgave Januar 2014 Bestilling www.ft.dk/publikationer Juridisk konsulent Højesteretsdommer,

Læs mere

Juridisk konsulent Højesteretsdommer, professor, dr.jur. Jens Peter Christensen

Juridisk konsulent Højesteretsdommer, professor, dr.jur. Jens Peter Christensen Derfor grundloven KOLOFON Kolofon Derfor grundloven studiehæfte om grundloven Udgiver Folketinget 9. udgave, 1. oplag Februar 2019 Bestilling ft.dk Juridisk konsulent Højesteretsdommer, professor, dr.jur.

Læs mere

Sådan skriver I et lovforslag

Sådan skriver I et lovforslag Sådan skriver I et lovforslag Vores lovforslag vil begrænse klimaforandringerne UNGDOMS- PARLAMENT 2011 TIL ELEVERNE Det er vores fremtid, det gælder! det vil gå ud over virksomhederne! HVEM SKAL BETALE

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 167 Offentligt 30. oktober 2015 J.nr. 15-2919473 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 167 af 2.

Læs mere

100 års stemmeret til kvinder

100 års stemmeret til kvinder 100 års stemmeret til kvinder Af Harald Børsting, formand for LO Kære Grundlov Som årringe i et gammelt egetræ er din udvikling et sandt vidnesbyrd om udviklingen af Danmark. Fra enevælde - til folkestyre,

Læs mere

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen

Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen Folketingets Forretningsorden. KAPITEL XI - Forhandlingen, dagsordenen 26 Medlemmerne og ministrene taler fra Folketingets talerstol eller efter formandens bestemmelse fra deres pladser i salen. Det er

Læs mere

Kolofon. Demokrati på dansk

Kolofon. Demokrati på dansk Demokrati på dansk S T U DI E H Æ F T E OM DA N S K D E M O K R AT I BEMÆRK VENLIGST, AT PUBLIKATIONEN ER UDGIVET FØR FOLKETINGSVALGET 2011, OG AT DER DERFOR VIL VÆRE TEKSTER OG BILLEDER, SOM IKKE ER OPDATEREDE.

Læs mere

Det talte ord på samrådet gælder

Det talte ord på samrådet gælder Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 128 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale ved samråd om øremærket barsel til mænd og barsel for mandlige ministre, samrådsspørgsmål

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand

Bekendtgørelse af lov om Folketingets Ombudsmand LBK nr 349 af 22/03/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-7652-0083 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse af

Læs mere

Ønsker til en ny grundlov

Ønsker til en ny grundlov Ønsker til en ny grundlov Tag ansvar Programmet er vedtaget af Radikale Venstres hovedbestyrelse 1. februar 2014. Radikale Venstres ønsker til en ny grundlov Radikale Venstre ønsker, at der nedsættes en

Læs mere

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v.

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v. BEK nr 619 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften BEK nr 220

Læs mere

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde

Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg, KL s Børnetopmøde Tale af Jane Findahl Ref. Sae/jbs Side 1/11 Anledning Børnetopmøde 2012 Dato 2. februar 2012 Sted Aalborg Kl. 10.08 10.20 Titel Taletid 8-9 minutter Tale: Jane Findahl, formand for KL s Børne- og Kulturudvalg,

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Ældrerådets sammensætning

Ældrerådets sammensætning Side 2 Side 3 Forslag til vedtægtsændringer Vedtægt for Ældrerådet i Københavns Kommune 1. Ældrerådet er nedsat i henhold til lov om retssikkerhed og administration på det sociale område 30-33. Formål

Læs mere

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler

Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Side 1 Skolestyrelsesvedtægt for Fredensborg Kommunes skoler Kapitel 1 Skolebestyrelsens sammensætning. 1 Skolebestyrelsen består af mindst 7 forældrerepræsentanter, mindst 2 medarbejderrepræsentanter

Læs mere

FN s børnekonvention og dansk national ret

FN s børnekonvention og dansk national ret Impossibilium nihil obligatio FN s børnekonvention og dansk national ret Børns rettigheder og samvær med forældre FN s børnekonvention siger i artikel 9: 3. Deltagerstaterne skal respektere retten for

Læs mere

Rammer til udvikling hjælp til forandring

Rammer til udvikling hjælp til forandring Rammer til udvikling hjælp til forandring Ungdomskollektivet er et tilbud til unge, som i en periode af deres liv har brug for hjælp til at klare tilværelsen. I tæt samarbejde tilrettelægger vi individuelle

Læs mere

Kildeopgave om Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849

Kildeopgave om Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 Kildeopgave om Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849 Kildekritiske spørgsmål til Danmarks Riges Grundlov af 5. juni 1849. Baggrund I årene omkring 1849 var Danmark præget af en nationalisme og optimisme

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne

Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne Mål for Danmarks udenrigspolitik i 1960erne I sin bog Danmarks udenrigspolitik fra 1965 beskrev udenrigsminister Per Hækkerup de udenrigspolitiske hovedlinjer og Danmarks stilling i den kolde krig. Uddrag.

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

Forretningsorden for. Viborg Byråd

Forretningsorden for. Viborg Byråd Forretningsorden for Viborg Byråd Byrådets møder 1 Byrådets møder er offentlige. Byrådet kan dog bestemme, at enkelte sager skal behandles for lukkede døre, jf. lov om kommunernes styrelse 10. Stk. 2.

Læs mere

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over

Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj 2007. 1. udkast. Betænkning. over Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik L 198 - Bilag 6 Offentligt Til lovforslag nr. L 198 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik den 0. maj

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 492 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 23. marts 2015 Dok.: 1547174 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 442 Offentligt J. nr. NST-101-01551 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. H og I stillet af stillet af Folketingets Retsudvalg Spørgsmål

Læs mere

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke.

L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. Bilag 4 Transskription af Per Interviewere: Louise og Katariina L: Louise K: Katariina L: Præsenterer og spørger om han har nogle spørgsmål inden de går i gang. Det har han ikke. L: Vi vil gerne høre lidt

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13 BUU alm. del Bilag 6 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samråd tirsdag den 25. september 2012 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Tid og sted Åbent

Læs mere

Victor, Sofia og alle de andre

Victor, Sofia og alle de andre Victor, Sofia og alle de andre Victor betyder vinder, og Sofia betyder vis dom. Begge er egenskaber, som vi alle sammen gerne vil eje. I denne bog er det navnene på to af de børn, vi møder i mange af bogens

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] --

-- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- -- AKT 281069 -- BILAG 1 -- [ Brev til Miljø- og Fødevareministeriet om brevstemmeafgivning i forbindelse med folk ] -- Miljø- og Fødevareministeriet mfvm@mfvm.dk Sagsnr. 2015-5970 Doknr. 281069 Dato 05-11-2015

Læs mere

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første.

[Om bortfald af tilsyn eller vilkår om samfundstjeneste] 1. Jeg vil tillade mig at besvare samrådsspørgsmål E som det første. Retsudvalget 2011-12 L 55, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Strafferetskontoret Dato: 7. februar 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2011-731-0012 Dok.: 336117 UDKAST

Læs mere

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale

Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Djøf Offentlig Formandens vedtægtstale Så er vi kommet til dagens højdepunkt, som jeg ved, alle har glædet sig til. Ja, jeg joker, og faktisk også lidt med urette. For jeg ser de vedtægtsændringer, som

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901

Højre. Estrup. Højres oprettelse. Helstatspolitik mod Ejderpolitik. Konkurrence fra Venstre. faktaboks. Fakta. I regeringen fra 1849-1901 Historiefaget.dk: Højre Højre Estrup Højre-sammenslutningen blev dannet i 1849 og bestod af godsejere og andre rige borgere med en konservativ grundholdning. Højrefolk prægede regeringsmagten indtil systemskiftet

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 501 Offentligt Folketinget Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik Christiansborg 1240 København K

Læs mere

INATSISARTUT OG DEMOKRATI

INATSISARTUT OG DEMOKRATI INATSISARTUT OG DEMOKRATI Om parlamentarisk demokrati i Grønland for voksne Se denne historie som film: www.ina.gl/voksne Udgivet af Bureau for Inatsisartut Januar 2015 Tegninger: Christian Rex, Deluxus

Læs mere

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist

Sag C-101/01. Straffesag mod Bodil Lindqvist Sag C-101/01 Straffesag mod Bodil Lindqvist (anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Göta hovrätt (Sverige))»Direktiv 95/46/EF anvendelsesområde offentliggørelse af personoplysninger på internettet

Læs mere

Overvåget samvær. En pjece til forældre

Overvåget samvær. En pjece til forældre Overvåget samvær En pjece til forældre 1 Hvad er overvåget samvær? Overvåget samvær betyder, at barnets samvær med sin far eller mor skal foregå i Statforvaltningen, mens der er en professionel børnesagkyndig

Læs mere

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00

Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl. 14.00 Kommunaludvalget 2011-12 L 160, endeligt svar på spørgsmål 26 Offentligt Side 1 af 5 Samrådssvar 15. maj 2012 Ministertale ved åbent samråd om L 160 om offentlig digital post tirsdag den 15. maj 2012 kl.

Læs mere

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007

H O L S T E B R O K O M M U N E FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 H O L S T E B R O K O M M U N E VEDTÆGT FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD JANUAR 2007 VEDTÆGTER FOR FORÆLDREBESTYRELSER I DAGTILBUD OVERORDNEDE MÅL OG RAMMER Holstebro byråd fastsætter overordnede mål

Læs mere

Lov om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution 1)

Lov om Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution 1) LOV nr 553 af 18/06/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 20. september 2016 Ministerium: Udenrigsministeriet Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 28.C.28.a.30-5. Senere ændringer til forskriften LOV nr 656 af

Læs mere

VEDTÆGT. for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG. Stk. 1.

VEDTÆGT. for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG. Stk. 1. VEDTÆGT for Gentofte Kommunes Ungdomsskole KAPITEL 1 UNGDOMSSKOLEBESTYRELSEN - SAMMENSÆTNING OG VALG 1 Ungdomsskolebestyrelsen består af 11 medlemmer: 2 repræsentanter for kommunalbestyrelsen 3 repræsentanter

Læs mere

Lige for loven? Hvad skal I lære? I skal bruge. I skal bruge. Sådan gør I. Historiefaget.dk: Lige for loven? Side 1 af 7

Lige for loven? Hvad skal I lære? I skal bruge. I skal bruge. Sådan gør I. Historiefaget.dk: Lige for loven? Side 1 af 7 Lige for loven? Undersøg, og analyser kongen, adelen og almindelige borgeres rettigheder og pligter fra enevælden og op til i dag. Hvad skal I lære? Hvordan magten i Danmark har ændret sig fra enevælde

Læs mere

Folketinget har 1. juni 2007 vedtaget en ændring af Lov om forbud mod tv-overvågning m.v. Loven træder i kraft 1. juli 2007.

Folketinget har 1. juni 2007 vedtaget en ændring af Lov om forbud mod tv-overvågning m.v. Loven træder i kraft 1. juli 2007. Den ny lov om tv-overvågning Folketinget har 1. juni 2007 vedtaget en ændring af Lov om forbud mod tv-overvågning m.v. Loven træder i kraft 1. juli 2007. Fra denne dato skifter loven navn til Lov om tv-overvågning,

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj 2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Handelsskole & Handelsgymnasium Hhx Samfundsfag

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Svarark til emnet Demokrati

Svarark til emnet Demokrati Svarark til emnet Demokrati 1) Skriv kort hvad hvert afsnit i teksten Demokratisering handler om. Demokratisk grundlov 1849 Det er en aftale man har i Danmark, som skal sikre sig at der ikke kommer enevælde

Læs mere

Vi passer på hinanden

Vi passer på hinanden Vi passer på hinanden Sammen kan vi lege os til forståelse, sjov og fællesskab. For voksne og børn, de vilde og de stille. Aktiviteter for både born og forældre Forældreaften Side 6-7 Vind en sjov fest

Læs mere

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune

Styrelsesvedtægt. for. dagtilbud. Middelfart Kommune Styrelsesvedtægt for dagtilbud i Middelfart Kommune Oktober 2009 1 1 Formål Middelfart Kommunes målsætning for dagtilbuddene er: at sikre pasningsgaranti for alle 0-6 årige, at tilbyde fleksible børnepasningstilbud,

Læs mere

Hvordan kan forældrene

Hvordan kan forældrene Dialogkort Hvordan kan forældrene Vise interesse for fagene og skolearbejdet? Være aktive i skole-hjem-samarbejdet? Tale elever, klasse, lærere og skolen op? Tage ansvar for hele klassen alle elever? Åbne

Læs mere

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion

Introduktion. Rigtig god fornøjelse. Introduktion Folkeskolen Introduktion Introduktion Socialdemokratiet blev stiftet i 1871. Partiet bliver sammen med Det Konservative Folkeparti, Venstre og Det Radikale Venstre kaldt for de "fire gamle partier". Disse

Læs mere

Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen

Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen Forretningsorden for skolebestyrelsen ved Gerbrandskolen Indholdsfortegnelse 1. Det konstituerende møde.... 1 2. Mødevirksomhed... 1 3. Beslutningsdygtighed og afstemning... 2 4. Beslutningsprotokol/referat...

Læs mere

Go On! 7. til 9. klasse

Go On! 7. til 9. klasse Go On! 7. til 9. klasse Fra skoleåret 2013 / 2014 Introduktion til linjer Alle er genier. Men hvis du dømmer en fisk på dens evne til at klatre i træer, vil den leve hele sit liv i den tro, at den er dum.

Læs mere

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen

Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen TEMA Stress Tekst indsættes Det gode personalemøde og arbejdspladskulturen Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Værktøj nr. 6 i serien Vi finder os ikke i stress! Personlige strategier mod

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Byråd

Forretningsorden for Haderslev Byråd Forretningsorden for Haderslev Byråd (gældende fra den 1. februar 2014) Vedtaget af Haderslev Byråd den 28. januar 2014 Forretningsordenen er fastsat med hjemmel i 2, stk. 4 i lov om kommunernes styrelse

Læs mere

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14.

2012-26. Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed. 14. 2012-26 Samtale om ansats loyalitet efter debatindlæg var i strid med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed I et debatindlæg havde en kvinde kritiseret, at der på danske museer var mere fokus på

Læs mere

Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE. 3. behandling. Forespørgsel. Redegørelse. Lovforslag

Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE. 3. behandling. Forespørgsel. Redegørelse. Lovforslag Folketinget i arbejdstøjet STUDIEHÆFTE OM FOLKETINGETS ARBEJDE 3. behandling Redegørelse Forespørgsel Lovforslag Folketinget i arbejdstøjet et studiehæfte om Folketingets arbejde Udgiver Folketinget 1.

Læs mere

Kan du forklare EU? Pr iso pgav e

Kan du forklare EU? Pr iso pgav e Kan du forklare EU? Pr iso pgav e 2 Kan du forklare eu? Formand for Europa-Kommissionen José Manuel Barroso.? Kan du forklare EU Kan du forklare EU Kan du forklare EU Kan du forklare eu? 3 Invitation Vi

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Juni 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og har

Læs mere

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil

Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Lederadfærdsanalyse II egen opfattelse af ledelsesstil Instruktion Formålet med Lederadfærdsanalyse II Egen er at give dig oplysninger om, hvordan du opfatter din ledelsesstil. I det følgende vil du blive

Læs mere

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden

Introduktion til forældre og andre voksne, der gerne vil være en del af vores verden Kære voksne til børn i Sundbrinkens Børnehus Sundbrinkens børn og vores børns måde at være i verden på, er en del af en helhed. Derfor er vi rigtig glade for at kunne dele vores verden med jer, når I har

Læs mere

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

Guds engle -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter Guds engle -1 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagt fil Guds Engle info igennem, så du er klar til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Lukas 1, 5-25 (Zakarias

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet

Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet A-KASSE DECEMBER 2014 Løntilskud et springbræt til arbejdsmarkedet Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads Indhold Forord 3 Hvorfor løntilskudsjob? 4 Hvad er formålet? 4 Et godt udgangspunkt

Læs mere

Foreningsvedtægter Lildstrand bådlag

Foreningsvedtægter Lildstrand bådlag Vedtægter for Lildstrand bådlag 1 Navn og hjemsted 2 Formål 3 Medlemmer 4 Udelukkelse og eksklusion 5 Ordinær generalforsamling 6 Ekstraordinær generalforsamling 7 Bestyrelsen 8 Regnskab og revision 9

Læs mere

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ

DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ TRYGHED VÆKST BALANCE LandmandsPension DER ER MANGE MÅDER AT FORSØDE TILVÆRELSEN SOM PENSIONIST PÅ nogle er mere langsigtede end andre! KÆRE LANDMAND LandmandsPension er Landbrug & Fødevarers pensionstilbud

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. ("Interessentskabet") CVR: 13523584

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. (Interessentskabet) CVR: 13523584 12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012 for det kommunale fællesskab Renosyd i/s ("Interessentskabet") CVR: 13523584 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er Renosyd i/s. 1.2 Interessentskabets hjemsted

Læs mere

Danskerne er mere korrupte end vi tror

Danskerne er mere korrupte end vi tror Danskerne er mere korrupte end vi tror Korruption og embedsmisbrug i Danmark mere udbredt end hidtil antaget - hver ottende har oplevet bestikkelse på arbejdspladsen og hver femte har set en kollega misbruge

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb

Ankestyrelsens principafgørelse 13-16 om hjemmehjælp - kvalitetsstandard - indkøbsordning - rehabiliteringsforløb KEN nr 9338 af 14/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juni 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2121-51397 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Bilag F - Caroline 00.00

Bilag F - Caroline 00.00 Bilag F - Caroline 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig, det var hvis du kunne fortælle mig om en helt almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Caroline: Ja. Jamen det er jo fyldt med

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE

SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE SERVICEDEKLARATION FOR LEDERE OG MELLEMLEDERE Udgiver: Socialpædagogerne Østjylland, maj 2014 Oplag: Konsulent: Gra isk produktion: 1.500 stk. Steen Kabel, Inquiry Partners WERKs Gra iske Hus a s, Aarhus

Læs mere

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba

1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 26. marts2007 1. kontor Sag nr. 07-015-59 Opgave nr. Kba Ministerens tale ved samråd vedrørende problemer

Læs mere

I morgen stemmer Danmark

I morgen stemmer Danmark I morgen stemmer Danmark Hvem må stemme? og hvordan stemmer man? Side 1 af 9 Lektion 1: Hvem kan stemme? Opgave 1 Instruktion: Match synonymerne Ord og udtryk fra teksten 1. valgkort 2. afstemningsdagen

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske

Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske Henning Thiesen, tale 15. januar 2014, til Folketingets konference om brugen af parlamentariske høringer. Jeg vil gerne indlede med at takke Folketingets Præsidium for lejligheden til - på vegne af Djøf

Læs mere

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15

Rigsrevisionen hvad er det? Rigsrevisionen. Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K. Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 Rigsrevisionen Landgreven 4 Postboks 9009 1022 København K Tlf. 33 92 84 00 Fax 33 11 04 15 www.rigsrevisionen.dk rr@rigsrevisionen.dk Rigsrevisionen hvad er det? rigsrevisionen Rigsrevisionen hvad er

Læs mere

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune

Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune Styrelsesvedtægt for forældrebestyrelser i kommunale dagtilbud i Ishøj Kommune 1. Forældrebestyrelsens sammensætning Forældrebestyrelsen består af 5 eller 7 repræsentanter valgt af og blandt forældre til

Læs mere

POLITIKUDSPIL: EU FORREST I KAMPEN MOD SKATTEFUSK

POLITIKUDSPIL: EU FORREST I KAMPEN MOD SKATTEFUSK POLITIKUDSPIL: EU FORREST I KAMPEN MOD SKATTEFUSK EU FORREST I KAMPEN MOD SKATTEFUSK Skatteunddragelse og skatteplanlægning er ikke et nyt problem, men med den globale økonomi og den teknologiske udvikling

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

Ændringsforslag. til. Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge. 3. november 2008 EM2008/10 Ændringsforslag Forslag til: Landstingsforordning nr. xx af xx måned 2008 om ændring af landstingsforordning om hjælp til børn og unge Fremsat af Landsstyret til anden behandling.

Læs mere

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15

VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 VALG AF DELEGEREDE Delegeretmøde 15 1. BRUG DEMOKRATIET Medarbejderforeninger På mange arbejdspladser med 5 DJ medlemmer eller flere, er der oprettet en medarbejderforening (standardvedtægter for medarbejderforeninger,

Læs mere

Vi er kirken. 1. episode. En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark

Vi er kirken. 1. episode. En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark Vi er kirken En storyline af Niels-Peter Jacobsen og Edith Mark Vi er kirken er en storyline, som skal give konfirmander anledning til at arbejde med fænomenet kirke. Hvad er en kirke? Hvad sker der i

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk

Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Ansøgervejledning for elever i 9. kl. Brugervejledning til Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen, Ulrik Sølgaard-Nielsen Styrelsen

Læs mere

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark

Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Udlændinge-, Integrations-, og Boligministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uibm@uibm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør?

1. maj tale Samsø. Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1. maj tale Samsø Dejligt at være her. Er I ved at komme i 1. maj-humør? 1.maj er arbejderbevægelsens vigtigste demonstrationsdag og festdag. 1. maj går arbejdere over det meste af verden i demonstration

Læs mere

Aarhus byråd onsdag den 11. maj 2016. Sag 11: Redegørelse vedr. magtanvendelser 2015

Aarhus byråd onsdag den 11. maj 2016. Sag 11: Redegørelse vedr. magtanvendelser 2015 Sag 11: Redegørelse vedr. magtanvendelser 2015 Så går vi til sag nummer 11, som er redegørelse vedrørende magtanvendelser 2015. Hvem ønsker ordet? Det gør Aage Rais-Nordentoft, Socialdemokraterne først.

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 1.6.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Andragende 826/2001 af Christian Monatte, fransk statsborger, om påstået kønsdiskriminering 1. Sammendrag Andrageren,

Læs mere

1 medarbejderrepræsentation november 2010

1 medarbejderrepræsentation november 2010 november 2010 Den nye selskabslov medarbejderrepræsentation I store træk er reglerne om medarbejderrepræsentation uændrede ved den nye selskabslov, der i relation til reglerne om medarbejderrepræsentation

Læs mere

Min grundlov GRUNDLOVEN MED FORKLARINGER

Min grundlov GRUNDLOVEN MED FORKLARINGER Min grundlov GRUNDLOVEN MED FORKLARINGER bes, at enhver arbejdsduelig borger g eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse. betrygger hans tilværelse. der stemmer med deres overbevisning,

Læs mere