Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl. 10.00-17.00, søndage fra kl. 10.00-16.00. Frokost afholdes kl. ca. 13.00-14.00."

Transkript

1 7. SEMESTER - HOLD OB EFTERÅR 2015 (OB 3.20_12-6) 7. Sidst opdateret den version (Videnskabsteori den 9. oktober opdateret) - Sidst opdateret den version (første udkast) - Introduktion til semesterplan OBS! Semesterplanen for 7. semester andrager kun 12 dage ud af de i alt 14 dage der er normen. Dette er ikke en fejl. Differencen på to dage indhentes på 8. semester, hvor de anvendes i forbindelse med bl.a. vejledning på 4. års hovedopgave i plenum samt eksamination. Tider og temaer Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca Der tages udgangspunkt i dagens undervisningstema som en vejledende overskrift for dagens forløb. Vælger en underviser at afvige fra semesterplanen, da skal der sendes en formålsrettet mail herom til holdet, så eventuelle misforståelser undgås. Denne mail sendes Cc til øvrige undervisere og uddannelsesleder. Forum Forum fungerer som kommunikationskanal fra administrationen til studerende. Det er kursisternes eget ansvar, at holde sig opdateret om generel information og evt. ændringer/aflysning af en weekends undervisning, som løbende annonceres på forum. Forudsætninger for at deltage på 4. år Som studerende på 4. år er det obligatorisk at gennemføre mindst ét klientforløb (der danner grundlag for 4. års eksamen) og få sagssupervision herpå, samt gå i egenterapi: pligt til 25 timers sagssupervision (ud over de i undervisningen indeholdte supervisionstimer) på terapeutisk arbejde med egne klienter (betaling herfor er ikke inkluderet i prisen for uddannelsen, men betales særskilt), hos én af underviserne, som hver tilbyder gruppesupervisionsforløb, se under kurser på Alle medlemmer i samme træningsgruppe må ikke vælge samme supervisionsgruppe. pligt til 10 timers individuel egenterapi hos anerkendt psykoterapeut / klinisk psykolog. Betaling herfor, er ikke inkluderet i prisen for uddannelsen, men betales særskilt. Egenterapein skal forløbe ved en terapeut som ikke er underviser eller har andre økonomiske forbindelser til Psykoterapeutisk Institut Århus. Såfremt den studerende har gået i egenterapi (ved et medlem af Psykoterapeut Foreningen, autoriseret klinisk Psykolog eller psykiater) under de to første år at uddannelsen eller tidligere, tæller dette forløb med i de 10 timer. Det er den studerendes eget ansvar, at indsende kopi af attesterede kvitteringer for egenterapi og supervision til administrationen i god tid inden udfærdigelse af eksamensbevis. Træningsgrupper og referater

2 Træningsgrupperne mødes (obligatorisk) 3 gange pr. semester med referatpligt. I alt 18 timers obligatorisk arbejde med mødepligt i træningsgrupperne. Træningsgrupperne skal arbejde med 1-2 terapeut-klient-øvespositioner hver gang de mødes, samt diskutere den obligatoriske litteratur. Fokuspunkterne er, at sætte sig ind i begrebsapparatet, samt at forholde sig personligt til det teorien - genkender jeg mig selv eller nære relationer i det læste. Spørgsmål til teorien kan bringes op i plenum. Træningsgruppearbejdet tager afsæt i form og struktur kendt fra undervisningen og gæsteklientarbejde. Vælger gruppen at arbejde med andet (evt. presserende problemstillinger), da redegøres der i referatet herfor. Fokus for gruppereferaterne er ikke en nøjagtig og minutiøs gengivelse af mødet i træningsgruppen. Fokus for referatet skal være: Hvad tager jeg med fra dette træningsgruppemøde? Hvad fylder mest? Er der noget jeg har brug for at tage op med underviseren ved næste undervisning? OBS! Referaterne er en orientering til underviserne. Underviserne giver ikke eksplicit feedback på de enkelte referater. Det er gruppens ansvar, at bringe temaer/problemstillinger ind i undervisningen. Referentens rolle er at samle de enkelte deltageres bidrag, og sende disse samlet (i alt max 1,5 sider). Overholdes ovenstående formalia for referatets omfang og indhold ikke, da afvises referatet. Der afleveres gruppereferater til følgende undervisere, samt administrationen: Kim Nygaard mail@kimnygaard.dk Anita Knapek anitaknapek@yahoo.dk Claire Neger claire@claireneger.dk Administration (Niels Møller) info@piaa.dk NB! Der refunderes ikke for deltagerfravær. Ret til ændring af semesterplan forbeholdes august Anita Knapek Ryesgade 29 Ingen obligatorisk litteratur anført Ingen supplerende litteratur anført Gæsteklienter Medbring gerne gæsteklienter - Søndag klokken koordineres med dagens underviser Tema - Introduktion til 4. år Semesterstart Gennemgang af semesterplanen. Vi skal vælge klientkoordinator og forholde os til at alle på holdet skal have mindst et klientforløb i egen praksis. I denne forbindelse skal vi forholde os til, at supervision på egne klienter obligatorisk (specielt som novice-terapeut). Hovedopgaven får opmærksomhed (se evt. formalia m.m i studieordningen).

3 september Claire Neger Søndergade 64 Hildebrand og Christensen, Familier med seksuelt misbrug af børn o Download fra Forum Cloé Madanes, Sex, Love and Violence A Norton professional book. ISBN: Gæsteklienter Medbring gerne gæsteklienter koordineres med dagens underviser Tema - Seksualitet og krænkelse Formål Vi skal forholde os til den sunde udlevede seksualitet, og undersøge når grænsen til krænkelse optræder: Han/hun/de gik ind over mine grænser. Der opstår ubehagelige oplevelser, når et barn, ung (eller voksen) udsættes for grænseoverskridende handlinger fra de voksnes side. Dette kan ske på mange måder, og vi voksne er ikke altid opmærksomme på, hvornår vi krænker. I denne weekend indstiller vi fokus på det område, der udgør de voldsomste traumatiske begivenheder, der kan overgå for et barn. Vi skal som psykoterapeuter kende de signaler, der kan tyde på at krænkelser har fundet sted og vi skal kende grænsen for, hvornår vi kan gå ind i temaet, og hvornår vi skal henvise til erfarende terapeuter med specialviden herom. Temaet introduceres for at give en fortrolighed med emnerne seksualitet og krænkelser. Indhold og teori Se angivet obligatorisk litteratur. Metode Kort oplæg fra underviseren. Undervisningen vil centrere sig omkring en forholden sig til den obligatoriske litteratur og individuelle processer. Teorien kobles til egne erfaringer og indsigter. Øvelser af terapeutiske processer, der tager afsæt i den obligatoriske litteratur, for at træne den studerendes refleksion og opmærksomhed på egne processer i relation til klient eller gruppe. Der arbejde med: Hvorledes skal jeg arbejde med voksne klienter, der er incest-overlevere? Hvad skal jeg passe på? Hvilke signaler viser sig typisk, når et barn er udsat for seksuelle overgreb og hvilke signaler sender en voksen person person der er incestoverlever? Hvordan kan jeg vide, at jeg arbejder på en professionel forsvarlig måde med krænkede personer? Træningsgrupperne får opmærksomhed. Det forventes at underviseren i god tid inden weekenden har modtaget referater fra alle træningsgrupperne.

4 9. oktober 2015 Hanne Mette Ochsner Ridder Risskov / Auditorium Klokken Esben Hougaard (2004) Psykoterapi teori og forskning. Kbh.: Dansk Psykologisk Forlag. Måske når du ikke at få læst hele bogen så her er vigtige udpluk: Kap. 2, s : Hvad er psykoterapi. Kap. 3, s : De psykoterapeutiske skoledannelsers videnskabelige forankring Kap. 4, s : Empirisk udforskning af psykoterapi Kap. 6, s : Forholdet mellem videnskab og praksis Læs evt. også: Kap, 8, s : Psykoterapi som mening + Alternativ vs. prof. psykologisk behandling Kap. 13, s : Sandhed, mening og eksistens Kap. 15, s : Sammenhængen ml. problem og metodevalg + antropologiske dilemma Kap. 15, s : Hvor langt er vi nået? Herudover kan følgende bøger anbefales supplerende litteratur Christensen, G. (2003) Psykologiens videnskabsteori en introduktion. Roskilde Universitets Forlag. Olsen, P.B. & Pedersen, K. (2003) Problemorienteret projektarbejde en værktøjsbog. Roskilde Universitets Forlag. Sohlberg, P. & Sohlberg, B.M. (2004) Erkendelsens former videnskabsteori og forskningsmetode. Århus: Forlaget Klim. Tema - introduktion til videnskabsteori for psykoterapeuter Ved lektor fra Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet: Hanne Mette Ochsner Ridder Forelæsningen er indrettet på, at forhåndskendskab til faget videnskabsteori for studerende ved PIÅ er meget varieret. Undervisningen vægter at give en vedkommende og praksisnær undervisning der lægger op til dialog og spørgsmål undervejs. Som en introduktion til undervisningen vil Hanne Mette beskrive sin egen indgang til videnskabsteori og give deltagerne indblik i egen forskning. Der vil inddrages eksempler fra psykoterapeutisk dokumentation og evidens, men også sikres at der nås en gennemgang af grundlæggende videnskabsteoretiske begreber. Kort beskrivelse af temadag Introduktion til videnskabsteori for psykoterapeuter Psykoterapi defineres af bl.a. psykoterapeutforeningen som en videnskabeligt baseret psykologisk behandlingsmetode. Hvad menes der med at psykoterapi er videnskabeligt baseret? Hvad er videnskab og videnskabsteori? Ødelægges psykoterapiens værdier om nærhed, empati og intuition af en videnskabeliggørelse hvor terapeuten fjernes fra praksis og den reelle virkelighed ved akademisk teoretisering og rigide manualer? Eller er en videnskabeliggørelse nødvendig for en blåstempling af faget? Introduktionen til videnskabsteori for psykoterapeuter foregår som en temadag med tre forelæsninger hvor der undervejs er plads til spørgsmål og diskussion. Underviser er Hanne Mette Ridder som er ansat som lektor i musikterapi og gerontologi ved Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet. Udover at forske i musikterapi indenfor gerontopsykiatrien underviser hun i bl.a. videnskabsteori på musikterapistudiet.

5 G Opgave Vi går 10 år frem i tiden hvor du er blevet godt etableret som psykoterapeut. Du får en henvendelse fra det medicinske fagtidsskrift Ugeskrift for Læger. De er ved at redigere et temanummer om lige præcis den patient/klient-gruppe, som du arbejder med. De vil gerne have en artikel fra dig, da du har stor erfaring med psykoterapi med målgruppen, og fordi du har lavet en undersøgelse om psykoterapeutisk arbejde der klart viser at psykoterapi kan gøre en forskel. Du skal nu skrive en synopsis om din undersøgelse som du forestiller dig at du ville præsentere den i ugeskriftet. Synopsen (som altså blot er en forkortet udgave af dine ideer til artiklen) skal højst fylde 2 sider. Giv en kort beskrivelse af klientgruppen (det kan være førskolebørn med ADHD, unge kvinder med alkoholmisbrug, teenagedrenge med anoreksi, lungecancer patienter, skolebørn der oplever tab ), definer hvilke behov ved netop denne klientgruppe du ønsker at sætte fokus på i psykoterapien. Hvad er det for problemer de har? Skriv herefter kort om - den måde du vil arbejde psykoterapeutisk på - hvilken forandring hos klienten der er formålet med din intervention - hvordan denne forandring kan observeres - og endelig om den undersøgelse, du har lavet (altså, som vi forestiller os at du har lavet). Du har måske lavet en caseundersøgelse, interview, spørgeskemaundersøgelse, videoanalyse, gennemført tests før og efter, fået klienterne til at udfylde spørgeskemaer før og efter, eller noget helt andet Beskriv din undersøgelse så detaljeret som muligt (indenfor pladsrammen). Mail din synopsis til hanne@hum.aau.dk mærket: PIAA-dit-navn senest 7 dage før undervisningen afholdes. Besvarelserne vil blive inddraget (anonymt) på selve temadagen. Temadag: Introduktion til videnskabsteori for psykoterapeuter Program Velkomst. Introduktion til dagens forløb. Forelæsning I Pause Forelæsning II Frokostpause Oplæg til gruppediskussion, herefter gruppediskussion Plenumdiskussion Pause Forelæsning III samt opsamling og afrunding Forelæsning I: Hvad er Videnskabsteori? Praktiske problemer, fantasifuld undren og opstillede teorier. Ontologi som handling og som viden. Viden - videnstaxonomi. Videnskabteoretiske beslutninger og -problemstillinger. Teori, metode, empiri. Metateori. Videnskabsområder: human-, natur- og samfundsvidenskab. Erfaringsvidenskab: Empiri, teori. Videnskabteoretiske begreber. Erkendelsesinteresser og paradigmer Ontologi, epistemologi, metodologi, axiologi Induktion, deduktion, abduktion Reliabilitet, validitet Beskrivelse, analyse, fortolkning Hypoteser og eksperimentelle metoder Forforståelse og humanistiske metoder Evidens, generalisering, statistisk signifikans Etik og formidling Kontekst, Metateoretisk Refleksion Forelæsning II: Hvad er psykoterapeutisk forskning? Opsummering af videnskabsteoretiske begreber. Åbent/lukket system, non-specifikke faktorer/specifikke årsagssammenhænge

6 Videnskabsfilosofiske positioner: Positivisme, fænomenologi, hermeneutik, etnografi, kritisk teori, systemteori, socialkonstruktivisme, holisme, m.m. Videnskabelige forskningsmetoder, bl.a. tekstanalyse, forskningsinterview, casestudie, grounded theory, observation, kulturstudie, laboratorieforsøg, effektundersøgelse samt epidemiologisk, sundhedsstatistisk eller historisk undersøgelse. Eksempler på kvantitative og kvalitative metoder, kontrol af variable, randomisering, generalisering. Psykoterapi og videnskabelighed? Psykoterapeutisk forskning? Gruppediskussion: problem intervention ændringsproces effekt effektmåling Forelæsning III: Proces/effektforskning Psykoterapeutiske meta-modeller. Behandling, forandring, psykologisk/fysiologisk virkning Evidensbaseret praksis, Cochrane-hierarkiet, Forskning i den terapeutiske alliance. Placebo. Forventningsfaktorer. Eksempler på anvendt forskning oktober Claire Neger Søndergade 64 o Yalom, Irvin Terapiens essens Åbent brev til en ny generation af terapeuter og patienter, Gyldendal, 2002, ISBN o Yalom, Irvin, Eksistentiel psykoterapi: Kap. 8 eksistentiel isolation, Kap. 9 eksistentiel isolation og psykoterapi, Kap. 10 meningsløsheden og kap. 11. meningsløsheden og psykoterapi. o Fog, Jette Saglig medmenneskelighed, Hans Reitzels Forlag Gæsteklienter o Medbring gerne gæsteklienter koordineres med dagens underviser Der sættes gæsteklint til lørdag Der sættes gæsteklint til søndag kl Tema Det terapeutiske lederskab, del 2. og gæsteklientarbejde Weekenden er koncentreret om terapeutens samspil med klienten. Hvad er mit særkende og min stil i samværet med klienten? Hvilken metode passer sammen med min måde at opleve verden på? Hvad kan jeg give min klient, og hvilke begrænsninger ligger der for mig i mit arbejde? Hvilke andre metoder inddrager jeg, og hvordan påvirker disse mit terapeutiske arbejde? Metode Kort oplæg fra underviseren. Undervisningen vil centrere sig omkring en forholden sig til den obligatoriske litteratur og individuelle processer. Teorien kobles til egne erfaringer og indsigter. Øvelser af terapeutiske processer, der tager afsæt i den obligatoriske litteratur, for at træne den studerendes refleksion og opmærksomhed på egne processer i relation til klient eller gruppe. Weekenden indledes med en personlig runde, hvor alle forholder sig reflekterende til sit aktuelle psykoterapeutiske arbejde.

7 6. november Anita Knapek Søndergade 64 Rienecker, Lotte og Jørgensen, Peter Stray, Samfundslitteratur ISBN Den gode opgave, opgaveskrivning på videregående uddannelser Ingen supplerende litteratur anført Gæsteklienter Ingen gæsteklienter Tema 1. Opgaveskrivning _ 4. års opgave Der er fokus på opgaveskrivning, og der er mulighed for, at holdet kan få hjælp og vejledning til at udforme problemformulering til 4. års hovedopgave, samt at få vurderet den litteratur der påtænkes anvendt i opgaveskrivningen. 18. december Anita Knapek Ryesgade 29, 3. sal december Kim Nygaard Ryesgade 29, 3. sal Rienecker, Lotte og Jørgensen, Peter Stray, Samfundslitteratur ISBN Den gode opgave, opgaveskrivning på videregående uddannelser Ingen supplerende litteratur anført Gæsteklienter Medbring gerne gæsteklienter koordineres med dagens underviser Tema 1. Opgaveskrivning (fredag)

8 I weekenden er der fokus på opgaveskrivning, og der er mulighed for at holdet kan få hjælp og vejledning til at udforme problemformulering til 4. års hovedopgave, samt at få vurderet den litteratur der påtænkes anvendt i opgaveskrivningen. Tema 2. Klientarbejde og semesterafslutning (lørdag og søndag) I weekenden er der fokus på opgaveskrivning, og der er mulighed for at holdet kan få hjælp og vejledning til at udforme problemformulering til 4. års hovedopgave, samt at få vurderet den litteratur der påtænkes anvendt i opgaveskrivningen. Der er mulighed for at sætte gæsteklienter til lørdag eftermiddag og søndag kl Det er klientkoordinatoren der koordinere med underviser.

9 Psykiatrisk Hospital Risskov / orientering vedr. brug af eksterne lokaler Lokalerne (auditoriet) er beliggende på Skovagervej 2, 8240 Risskov, Psykiatrisk Hospital. Fra Århus hovedbanegård / Park Alle er der ca minutter i bus (nr. 6 og 16) hvorfra der ca. 2-3 minutters gang (benyt stien som går lige bagved busstoppestedet). I hverdagen kan mad købes i kantinen, som kun er åben i hverdagene fra til Ydermere er der en cafe der åbner klokken (kun hverdage), hvor der kan købes kaffe, rundstykker mm. Der forefindes ikke et køleskab til kursistbrug. Alternativt kan mad hentes i Kvickly / Veri-centeret. I Kvickly (tlf ) er der mulighed for, at forudbestille flutes med pålæg. God fornøjelse!

10 Orientering vedr. brug af eksterne lokaler på Ryesgade 29, 3. sal Lokalerne er beliggende på adressen er Ryesgade 29, 3. sal, der ligger mellem Århus Hovedbanegård og PIÅ. Fra Banegården er der cirka 1-2 minutters gang til lokalerne på Ryesgade. Det er dagens underviser der har nøgle og låser op. Det er tilladt at bruge venterum og regnskabslokale som grupperum. Er regnskabslokalet mod forventning låst, da ligger nøglen i øverste skuffe i personalekøkkenet I tilknytning til undervisningslokalet er der et køkken inklusiv køleskab. Det er vigtigt, at I stabler stolene i undervisningslokalet og frokoststuen (grupperum) efter endt undervisning. Dette da der er rengøring umiddelbart efter I forlader lokalerne. NB: At stolene evt. er sat frem når I kommer er ment som en hjælp til Jer - ikke et resultat af, at andre har glemt at stable dem. OBS! Der er rygeforbud i hele opgangen. Rygning er derfor kun tilladt i gården eller på gaden

11 LITTERATURLISTE 7. SEMESTER Evt. udgået litteratur kan downloades via forum. Hvis ikke den udgåede litteratur findes på forum, skriv da en mail til Niels Møller på NB: Identisk litteratur kan gå igen og optræde under forskellige temaer. Dette er ikke en fejl. Obligatorisk litteratur Cullberg, J. (2008), Dynamisk psykiatri, 5. reviderede udgave, 8. oplag. Hans Reitzel Etikregler fra Dansk Psykologforening og Psykoterapeut Foreningen. Kan hentes på nettet (Forvaltningsret). Hildebrand og Christensen, Familier med seksuelt misbrug af børn Kan downloades fra Forum som PDF Karterud, S., Wilberg, T. & Urnes, Ø (2013), Personlighedspsykiatri, 1. udg., 1. oplag Rienecker, L. & Jørgensen, P.S. (2010), Den gode opgave, opgaveskrivning på videregående uddannelser, 3. udg., 4. opl.. Samfundslitteratur Sigel, D. (2008), Sindets tilblivelse og udvikling, Klim Yalom, I. (2009), Terapiens essens, Gyldendal, 2. udgave. Hans Reitzel Yalom, I. (2009), Eksistentiel psykoterapi. Hans Reitzel Cloé Madanes (1990), Sex, Love and Violence, A Norton professional book Fog, J. (1998), Saglig medmenneskelighed, Hans Reitzels Forlag Levine, Peter A. (2008), Den Tavse Stemme, Hans Reitzels Forlag Skårderud, P. (1998), Uro, Tiderne skifter Vedfeldt, Ole (2007), Drømmens dimensioner, Gyldendal Psykoterapeutisk Institut Århus Semesterplan Søndergade th Århus C info@piaa.dk

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl. 10.00-17.00, søndage fra kl. 10.00-16.00. Frokost afholdes kl. ca. 13.00-14.00.

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl. 10.00-17.00, søndage fra kl. 10.00-16.00. Frokost afholdes kl. ca. 13.00-14.00. 7. SEMESTER - HOLD OB 4.11 - FORÅR 2014 (OB 3.17) 7. Sidst opdateret den 11.04.13 3. version (Neuro-affektiv udviklings og psykoterapi temabeskrivelse tilføjet) Sidst opdateret den 09.03.12 2. version

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 7. SEMESTER - HOLD OB 4.18 EFTERÅR 2017 (OB 3.24_14-6) 7. Sidst opdateret den 05.01.16 2. version (Montanagade 15 B den 7. + 8. okt.) + (8.+9.+10. december) Sidst opdateret den 15.10.15 1. version (Første

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 5. SEMESTER - HOLD OB 3.22 - EFTERÅR 2015 (13-6) 5. Sidst opdateret den 20.08.15 3. version (Videnskabsteori den 9. oktober opdateret) - Sidst opdateret den 20.04.15 2. version (lokaler og undervisere)

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 5. SEMESTER - HOLD OB 3.23 FORÅR 2016 (14-3) 5. SEMESTER - HOLD OB 3.13 (08-6) EFTERÅR 201009 Sidst opdateret den 05.01.16 5. version (Montanagade 15 B den 17.+18.+19. juni) Sidst opdateret den 01.01.16

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 5. SEMESTER - HOLD OB 3.26 EFTERÅR 2017 (15-6) 5. Sidst opdateret den 22.08.16 3. version (Seksualitet i psykoterapi den 1.+ 2.+ 3. dec.) Sidst opdateret den 05.01.16 2. version (Montanagade 15 B den 29.

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl. 10.00-17.00, søndage fra kl. 10.00-16.00. Frokost afholdes kl. ca. 13.00-14.00.

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl. 10.00-17.00, søndage fra kl. 10.00-16.00. Frokost afholdes kl. ca. 13.00-14.00. 2. SEMESTER - HOLD 16-6 - FORÅR 2017 2. SEMESTER - HOLD 09-6 FORÅR 201009 Sidst opdateret den 05.01.16 3. version (Montanagade 15 B den 9.+10.+11. juni) Sidst opdateret den 04.01.16 2. version (Internat

Læs mere

4. SEMESTER - HOLD 15-6 FORÅR 2017

4. SEMESTER - HOLD 15-6 FORÅR 2017 4. SEMESTER - HOLD 15-6 FORÅR 2017 Sidst opdateret den 05.08.16 3. version (Aflevering af 2. års opgave den 1. april) Sidst opdateret den 04.01.16 2. version (Internat på Sjørupgård) Sidst opdateret den

Læs mere

8. SEMESTER - HOLD OB 4.14 FORÅR 2016

8. SEMESTER - HOLD OB 4.14 FORÅR 2016 8. SEMESTER - HOLD OB 4.14 FORÅR 2016 Sidst opdateret den 01.01.16 6. version (Tekst til Social og forvaltningsret d. 18. april) Sidst opdateret den 26.10.15 5. version (aflevering af 4. års opgave den

Læs mere

8. SEMESTER - HOLD OB 4.16 FORÅR 2017

8. SEMESTER - HOLD OB 4.16 FORÅR 2017 8. SEMESTER - HOLD OB 4.16 FORÅR 2017 Sidst opdateret den 05.01.16 3. version (Montanagade 15 B den 6.+7.+8. januar) Sidst opdateret den 04.01.16 2. version (Internat på Sjørupgård) Sidst opdateret den

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 2. SEMESTER - HOLD 15-3 EFTERÅR 2015 2. SEMESTER - HOLD 10-3 EFTERÅR 2010 2. SEMESTER - HOLD 08-6 FORÅR 2009 Sidst opdateret den 20.08.15 4. version (Videnskabsteori den 9. oktober opdateret) - Sidst opdateret

Læs mere

4. SEMESTER - HOLD 14-6 FORÅR 2016

4. SEMESTER - HOLD 14-6 FORÅR 2016 4. SEMESTER - HOLD 14-6 FORÅR 2016 Sidst opdateret den 01.01.16 5. version (Tekst til Social og forvaltningsret d. 18. april) Sidst opdateret den 01.09.15 4. version (Ryesgade 29. den 30. + 31. januar)

Læs mere

Vejledning til AT-eksamen 2016

Vejledning til AT-eksamen 2016 Sorø Akademis Skole Vejledning til AT-eksamen 2016 Undervisningsministeriets læreplan og vejledning i Almen Studieforberedelse kan findes her: http://www.uvm.dk/uddannelser/gymnasiale-uddannelser/fag-og-laereplaner/fagpaa-stx/almen-studieforberedelse-stx

Læs mere

4. SEMESTER HOLD 19-3 EFTERÅR 2020

4. SEMESTER HOLD 19-3 EFTERÅR 2020 4. SEMESTER HOLD 19-3 EFTERÅR 2020 Sidst opdateret den 16.07.19 2. version (Undervisere og mailadresser) Sidst opdateret den 01.08.18 1. version (Første udkast) Introduktion til semesterplan Træningsgrupper

Læs mere

Undervisningslokale Der henvises til timeplanen: http://autumnschedule.au.dk/dk/default.aspx

Undervisningslokale Der henvises til timeplanen: http://autumnschedule.au.dk/dk/default.aspx Uddannelse: Masteruddannelsen i Positiv Psykologi Modul (nr. + navn): Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2016 Undervisningssted: København hhv. Aarhus Modulansvarlige Nina Tange Undervisere

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder

Etikregler. Dansk Psykoterapeut forening. Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Etikregler Dansk Foreningen af uddannede psykoterapeuter og psykoterapeutiske uddannelsessteder Admiralgade 22, st. tv. 1066 København K Tlf. 70 27 70 07 kontakt@dpfo.dk dpfo.dk Etik Dansk Foreningens

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium

Københavns åbne Gymnasium Københavns åbne Gymnasium Information om eksamen i Almen Studieforberedelse AT 2015 Redaktion Nina Jensen Vigtige datoer: 26. januar udmelder Undervisningsministeriet emnet og det såkaldte ressourcerum,

Læs mere

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS)

Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) København, Forår 2015 Modul 4: Masterprojekt (15 ECTS) Master i specialpædagogik Formål: På dette modul arbejder den studerende med teori og metoder inden for specialpædagogikken med henblik på at behandle

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 1. SEMESTER - HOLD 17-3 FORÅR 2017 1. SEMESTER - HOLD 10-3 FORÅR 201 Sidst opdateret den 05.01.16 2. version (Montanagade 15 B den 19.+20.+21. maj) Sidst opdateret den 15.10.15 1. version (Første udkast)

Læs mere

2. SEMESTER - HOLD 17-3 EFTERÅR 2017

2. SEMESTER - HOLD 17-3 EFTERÅR 2017 2. SEMESTER - HOLD 17-3 EFTERÅR 2017 Sidst opdateret den 04.01.16 2. version (Internat på Sjørupgård) Sidst opdateret den 15.10.15 1. version (Første udkast) - Introduktion til semesterplan Tider og temaer

Læs mere

To bud på hvad evaluering er:

To bud på hvad evaluering er: Evalueringspraksis To bud på hvad evaluering er: "Evaluering" defineres normalt som bedømmelse eller værdisættelse og har derfor nær tilknytning til værdi og vurdering. Evaluering er altså en værdisættelse

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser.

Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. Eksempler på skabeloner til situationsbeskrivelser. I forhold til de forløb hvor deltagerne skal tage udgangspunkt i selvoplevede kommunikationssituationer, har vi afprøvet skabeloner hvori deltagerne

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Eksamensformer på EBUSS

Eksamensformer på EBUSS Eksamensformer på EBUSS Godkendt af Studienævnet for E-business august 2007 Ikrafttræden: 1. september 2007 Dette dokument indeholder afklarende forhold vedrørende eksamensformer, der benyttes på EBUSS.

Læs mere

Anvendt videnskabsteori

Anvendt videnskabsteori Anvendt Reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver viden skabs teori Vanessa sonne-ragans Vanessa Sonne-Ragans Anvendt videnskabsteori reflekteret teoribrug i videnskabelige opgaver Vanessa Sonne-Ragans

Læs mere

Workshop 5: Undervisning gennem vejledning

Workshop 5: Undervisning gennem vejledning Workshop 5: Undervisning gennem vejledning Hvilken læring kan ske/sker, når vi vejleder gymnasieelever/hf- kursister? Gymnasielærergerningen forudsætter, at vi kan indtage forskellige lærerroller. Lærerrollen

Læs mere

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP

lyn kursus LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART AARHUS UNIVERSITET AKADEMISK SKRIVECENTER - EMDRUP FORÅR 2013 LYNKURSUS I SYNOPSISSKRIVNING HELLE HVASS, CAND.MAG TORSTEN BØGH THOMSEN, MAG.ART lyn kursus OM AKADEMISK SKRIVECENTER DE TRE SØJLER Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 1. SEMESTER - HOLD 16-3 FORÅR 2016 1. SEMESTER - HOLD 10-3 FORÅR 201 Sidst opdateret den 01.01.16 5. version (Tekst til Social og forvaltningsret d. 18. april) - Sidst opdateret den 01.10.15 4. version

Læs mere

worksho opgave p LYNKURSUS I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP

worksho opgave p LYNKURSUS I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP EFTERÅR 2014 LYNKURSUS I ANALYSE STINE HEGER, CAND.MAG. worksho opgave p CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER - EMDRUP VI TILBYDER

Læs mere

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014

Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 [Bilag 17] Forsøgslæreplan for international økonomi B hhx, marts 2014 1. Identitet og formål 1.1. Identitet International økonomi er et samfundsvidenskabeligt fag, der omhandler den samfundsøkonomiske

Læs mere

2. SEMESTER - HOLD FORÅR 2019

2. SEMESTER - HOLD FORÅR 2019 2. SEMESTER - HOLD 18-6 - FORÅR 2019 Sidst opdateret den 08.10.17 2. version (Psykopatologi erstatter Psykoterapiens Historie den. 8. april) Sidst opdateret den 17.07.17 1. version (Første udkast) Introduktion

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER. Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR OBLIGATORISKE MODULER Sundhedskommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 11-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen på de obligatoriske

Læs mere

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende

Enhed for Selvmordsforebyggelse. Information til pårørende Enhed for Selvmordsforebyggelse Information til pårørende 2 Kort om denne pjece Denne pjece er til dig, der er pårørende til en person, der skal i gang med et behandlingsforløb hos Enhed for Selvmordsforebyggelse.

Læs mere

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling

Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Nonspecikke faktorer i terapeutisk behandling Line Brink-Jensen kandidat i musikterapi, juni 2010. Kontakt: line.brink.jensen@gmail.com Fokus Denne artikel er baseret på mit kandidatspeciale (Brink-Jensen,

Læs mere

MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer

MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer OPDRAGELSE et fællesanliggende mellem skole og hjem MANGLER BØRN GRÆNSER eller mangler de voksne? Foredrag, Skole og Forældre Foråret 2015, nogle hovedpointer Mange dilemmaer i opdragelse Mellem fælles,

Læs mere

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn

Inspirationsmateriale til drøftelse af. rammerne for brug af alkohol i. kommunale institutioner med børn Inspirationsmateriale til drøftelse af rammerne for brug af alkohol i kommunale institutioner med børn Rammer for brugen af alkohol som led i en alkoholpolitik i kommunale institutioner med børn Indledning

Læs mere

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017 Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017 Undervisningen tager primært udgangspunkt i bøgerne: Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk af Steinar Kvale og Svend Brinkmann

Læs mere

Psykoterapi og erkendelse

Psykoterapi og erkendelse Psykoterapi og erkendelse Terapiserien Bøger om spændende og aktuelle psykoterapeutiske metoder og praksisområder, skrevet af førende danske og udenlandske forskere og klinikere. Foreløbig er udkommet:

Læs mere

Elevbrochure 2015-16

Elevbrochure 2015-16 Elevbrochure 2015-16 Lemvig Gymnasium Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del Det Internationale Område Studieområdet 3. del afvikles på 3. år af hhx-uddannelsen, og omfatter

Læs mere

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret 2017

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret 2017 Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret Undervisningen tager primært udgangspunkt i bøgerne: Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk af Steinar Kvale og Svend Brinkmann

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen

Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen Semesterbeskrivelse Socialrådgiveruddannelsen 7. semester Oplysninger om semesteret Skole for Sociologi og Socialt Arbejde Studienævn for Socialrådgiveruddannelsen Studieordning Professionsbacheloruddannelsen

Læs mere

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering

Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Studie-guide Masteruddannelsen i Rehabilitering Modul 1 - Introduktion til videnskabsteori og videnskabelig metode (med forbehold for ændringer) Masteruddannelsen i Rehabilitering MR 13, efterårssemester

Læs mere

1 af 5. Modulansvarlige Nina Tange, Ib Ravn, Undervisere Lektor Ib Ravn, Specialkonsulent Nina Tange,

1 af 5. Modulansvarlige Nina Tange, Ib Ravn, Undervisere Lektor Ib Ravn, Specialkonsulent Nina Tange, Uddannelse: Masteruddannelsen i Positiv Psykologi Modul (nr. + navn): Modul 4, Masterprojekt ECTS: 15 Semester + år: Forår 2018 Undervisningssted: Emdrup hhv. Aarhus Modulansvarlige Nina Tange, nta@dpu.dk,

Læs mere

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder

For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbeskrivelse For modul 14 - Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag og metoder Modulbetegnelse, tema og kompetencer Modulet retter sig mod viden om sygepleje, systematiserede overvejelser, metoder

Læs mere

25.11.2010. Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr. 2010-86079. Dokumentnr. 2010-805610. Kære Henrik Appel Esbensen

25.11.2010. Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Sagsnr. 2010-86079. Dokumentnr. 2010-805610. Kære Henrik Appel Esbensen Henrik Appel Esbensen MB Rådhuset 1599 København V. Kære Henrik Appel Esbensen 25.11.2010 Sagsnr. 2010-86079 Dokumentnr. 2010-805610 Tak for din henvendelse af 18. november 2010, hvor du stiller følgende

Læs mere

Bilag til AT-håndbog 2010/2011

Bilag til AT-håndbog 2010/2011 Bilag 1 - Uddybning af indholdet i AT-synopsen: a. Emne, fagkombination og niveau for de fag, der indgår i AT-synopsen b. Problemformulering En problemformulering skal være kort og præcis og fokusere på

Læs mere

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt

Succesfuld start på dine processer. En e-bog om at åbne processer succesfuldt Succesfuld start på dine processer En e-bog om at åbne processer succesfuldt I denne e-bog får du fire øvelser, der kan bruges til at skabe kontakt, fælles forståelser og indblik. Øvelserne kan bruges

Læs mere

Tre-dags kursus om seksuelle overgreb

Tre-dags kursus om seksuelle overgreb Tre-dags kursus om seksuelle overgreb Godkendt af Dansk Psykologforening Undervisning, refleksion og dialog omkring seksuelle overgreb, hvor overgrebet ses som en alvorlig tilknytningsforstyrrelse mellem

Læs mere

Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse

Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse Køge Gymnasium Eksamen i almen studieforberedelse 2015 Praktiske oplysninger og gode råd 1 Eksamen i almen studieforberedelse Den mundtlige eksamen i almen studieforberedelse afholdes i maj/juni og tager

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Hvad er filosofisk coaching?

Hvad er filosofisk coaching? Indsigt, forståelse, refleksion, innovation. Hvad er filosofisk coaching? 1 Kontaktoplysninger: Visbjerg Hegn 14 830 Mårslet 980-8558 el. 86-6180. www.filosofiskvejleder.dk Læs på vores blog om aktuelle

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori

Ny Nordisk Skole. Arbejdshæfte til forandringsteori Ny Nordisk Skole Arbejdshæfte til forandringsteori Introduktion Ny Nordisk Skole handler om at styrke dagtilbud og skoler, så de har de bedste forudsætninger for at give børn og unge et fagligt løft. Dette

Læs mere

Årsafslutning i SummaSummarum 4

Årsafslutning i SummaSummarum 4 Årsafslutning i SummaSummarum 4 Som noget helt nyt kan du i SummaSummarum 4 oprette et nyt regnskabsår uden, at det gamle (eksisterende) først skal afsluttes. Dette betyder, at det nu er muligt at bogføre

Læs mere

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet Tillæg til Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Studieordning for bacheloruddannelsen med Historie som centralfag samt tilvalgsfag

Læs mere

AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren. Studiebeskrivelse

AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren. Studiebeskrivelse AFFEKTFOKUSERET PAR- OG SEXTERAPI - ved Inger Bugge og Lennart Lindgren Indledning Studiebeskrivelse Parterapi og sexologi er to forskellige videnskaber, som sjældent bliver forenet. I praksis er der ofte

Læs mere

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI

Leder- AkAdemiet. - i samarbejde med DIF og DGI Leder- AkAdemiet - i samarbejde med DIF og DGI En stærk forening med en god leder DIF og DGI har en fælles drøm. Vi drømmer om, at flere danskere vil dyrke motion. Derfor har vi sat os det mål, at der

Læs mere

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier

NOTAT. GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier GLADSAXE KOMMUNE Projekt Kommunale plejefamilier Kommissorium for netværkssupervision af kommunale plejefamilier i forbindelse med udviklingsprojekt i perioden 2011-2013 NOTAT Dato: november 2012 Navn:

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Uddannelse til professionsbachelor i sygepleje - et særligt tilrettelagt forløb med fritagelse af 60 ECTS-point Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Januar 2014 Modul 9 Sygepleje,

Læs mere

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca

Undervisningen afholdes fredage og lørdage fra kl , søndage fra kl Frokost afholdes kl. ca 1. SEMESTER - HOLD 16-6 - EFTERÅR 2016 1. SEMESTER - HOLD -6 EFTERÅR 2010 1. SEMESTER - HOLD 0 EFTERÅR 2009 Sidst opdateret den 01.11.16 5. version (Tekst vedr. internat på Sjørupgård) Sidst opdateret

Læs mere

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret 2017

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret 2017 Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 efteråret Undervisningen tager primært udgangspunkt i bøgerne: Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk af Steinar Kvale og Svend Brinkmann

Læs mere

Modulbeskrivelse for modul 11

Modulbeskrivelse for modul 11 Modulbeskrivelse for modul 11 Modulets titel Kvalitetssikring i professionen gennem klinisk ræsonnering og behandling 15 ECTS Modulbeskrivelse modul 11 28.06.13 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Tæt på praksis og tæt på teorierne

Tæt på praksis og tæt på teorierne w w w. v i a u c. d k / j y d s k V I A U N I V E R S I T Y C O L L E G E Trainee-uddannelsen giver store fordele for både institution og studerende. Man lærer hinanden at kende og bidrager til gensidig

Læs mere

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI

FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI FEEDBACK INFORMED TREATMENT (FIT) HELLE HANSEN, SFI HVAD ER FIT? FIT er et dialog- og evalueringsredskab udviklet af Scott Miller og Berry L. Duncan Består af 2 skema med hver 4 spørgsmål: ORS Outcome

Læs mere

Unge med særlige behov og seksualitet. v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund

Unge med særlige behov og seksualitet. v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund Unge med særlige behov og seksualitet v. Kim Steimle Rasmussen, SUMH Mette Gundersen, Sex & Samfund Program Introduktion Særlige temaer og problematikker Case del 1: Charlotte onanerer i timen Case del

Læs mere

Praksisbaseret projekt: Kognitiv behandling af angstlidelser hos børn og unge/angstklinik

Praksisbaseret projekt: Kognitiv behandling af angstlidelser hos børn og unge/angstklinik Praksisbaseret projekt: Kognitiv behandling af angstlidelser hos børn og unge/angstklinik Formål Formålet med faget er - med baggrund i den studerendes hidtidige valg af fag - at den studerende på basis

Læs mere

Gruppeopgave kvalitative metoder

Gruppeopgave kvalitative metoder Gruppeopgave kvalitative metoder Vores projekt handler om radikalisering i Aarhus Kommune. Vi ønsker at belyse hvorfor unge muslimer bliver radikaliseret, men også hvordan man kan forhindre/forebygge det.

Læs mere

Studieplan for Kvalitativ metode 7. semester foråret 2018

Studieplan for Kvalitativ metode 7. semester foråret 2018 Studieplan for Kvalitativ metode 7. semester foråret 2018 Undervisningen tager primært udgangspunkt i bøgerne: Kvale, Steinar; Brinkmann, Svend ( 2015): Interveiw. Det kvalitative forskningsinterview som

Læs mere

Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje

Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje Peqqisaanermik Ilisimatusarfik. Institut for sygepleje og sundhedsvidenskab. Sygeplejestudiet Lektionskatalog Teoretisk undervisning Bachelor i sygepleje 8. semester Hold 2010 Indholdsfortegnelse Indhold

Læs mere

Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori

Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori Socialrådgiveruddannelsen Institut for Sociologi, Socialt arbejde og Organisation Undervisningsprogram: Anvendt Videnskabsteori Fagområdets/modulets titel: Videnskabsteori, projektarbejde og metode Semester:

Læs mere

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse

Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Så dån udfylder du en ånsøgning om optågelse på en kåndidåtuddånnelse Sådan udfylder du ansøgningen Velkommen til det digitale ansøgningssystem! Når du har logget på ansøgningssystemet, åbner systemet

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk M Ø D E R E F E R A T 1. JULI 2015 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk

Læs mere

DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL

DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL DANMARKS BEDSTE LÆRINGS- HOSPITAL EKSPERIMENT: "Tværfagligt refleksionsrum uden vejleder" - en håndbog Hospitalsenheden Vest i samarbejde med MidtLab 2009 Opdateret juli 2010 UG/JH 1 HÅNDBOG for "Tværfagligt

Læs mere

Det danske sundhedsvæsen

Det danske sundhedsvæsen Det danske sundhedsvæsen Undervisningsmateriale til sprogskoler Kapitel 8: Undersøgelse for brystkræft (mammografi) 8 Undersøgelse for brystkræft (mammografi) Brystkræft Brystkræft er en alvorlig sygdom.

Læs mere

Læring, der giver mening

Læring, der giver mening Læring, der giver mening Anerkendende tilgang som vej til fastholdelse på en erhvervsuddannelse som klinikassistent Hanne Hvid Sodemann Tandlæge, Master i Sundhedsantropologi Skolen for Klinikassistenter,

Læs mere

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017

Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017 Studieplan for Kvalitativ metode - modul 14 foråret 2017 Undervisningen tager primært udgangspunkt i bøgerne: Interview. Det kvalitative forskningsinterview som håndværk af Steinar Kvale og Svend Brinkmann

Læs mere

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C

ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C ÅRHUS KOMMUNE - Borgmesterens Afdeling Den Økonomiske Forvaltning - Rådhuset - 8100 Århus C INDSTILLING Til Århus byråd Den 18. marts 2005 via Magistraten Tlf. Nr.: 8940-2805 Jour. Nr.: AAK/2004/00333-30

Læs mere

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden.

Medicinhåndtering. Man skal være opmærksom på, om tabletter må deles eller knuses få lægens anvisning, f.eks. i forbindelse med medicin i sonden. Medicinhåndtering Ansvar: 1. Lægen har ansvar for ordinering af receptpligtig medicin. Når lægen har ordineret medicin til en patient, kan enhver varetage medicingivningen, såfremt den ordinerende læge

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Netbaseret Akademiuddannelse

Netbaseret Akademiuddannelse Netbaseret Akademiuddannelse VEJLEDNING I PROJEKTARBEJDE Forord For at kunne indstille sig til eksamen i de enkelte fagmoduler på 1. del og det obligatoriske fagmodul på 2. del på Akademiuddannelsen skal

Læs mere

Oplæg om ensomhed blandt ældre

Oplæg om ensomhed blandt ældre Oplæg om ensomhed blandt ældre 1 Ensomhed blandt ældre myter og fakta 2 Hvordan kan man identificere ensomhed? 3 Hvordan kan man italesætte ensomhed? 4 Hvordan kan man handle på ensomhed? 5 Opsamling Ensomhed

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune

Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune 176 Hjemmebesøg Beskrevet med input fra pædagogerne Annette Wittrup Christensen og Helle Danielsen, Børnehuset Viaduktvej, Aalborg Kommune Overgange Hjemmebesøg BAGGRUND Kort om metoden Hjemmebesøg er

Læs mere

STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET

STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET STUDIEORDNING FOR SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG PÅ DELTID VED AALBORG UNIVERSITET GÆLDENDE FRA 1. SEPTEMBER 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDEFAGSFORLØB I SAMFUNDSFAG Kapitel 1: Generelle bestemmelser... 3 1.

Læs mere

Forståelse af sig selv og andre

Forståelse af sig selv og andre 12 Forståelse af sig selv og andre Bamse Buller Skrevet med input fra pædagogerne Lone Kelly og Jane Andersen, Kildemosen, afd. Kilden i Kolding Kommune Forståelse af sig selv og andre Kort om metoden

Læs mere

Specialisering i autisme

Specialisering i autisme Specialisering i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme Specialiseringsuddannelse i autisme henvender sig til fagpersoner, der ønsker at øge og udvikle deres faglige kompetencer og kvalifikationer

Læs mere

Synopsis i hhx-studieområdet hvad er/kan være en synopsis?

Synopsis i hhx-studieområdet hvad er/kan være en synopsis? Synopsis i hhx-studieområdet hvad er/kan være en synopsis? Peter Stray Jørgensen Konference om studieområdet i hhx 14. og 15. april 2010 Program ca. Introduktion, præsentation, formål Problem, udfordringer

Læs mere

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET

UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET UNDERSØGELSES METODER I PROFESSIONS- BACHELORPROJEKTET KREATIVITET OG VEJLEDNING OPLÆG V. LARS EMMERIK DAMGAARD KNUDSEN, LEK@UCSJ.DK PROGRAM 14.45-15.30: Præsentation af de mest centrale kvalitative metoder

Læs mere

Flemming Jensen. Parforhold

Flemming Jensen. Parforhold Flemming Jensen Parforhold Papyrus Publishing Art direction: Louise Bech Illustatorer: Lea Maria Lucas Wierød Louise Bech Forskningsleder: Flemming Jensen Faglige konsulenter: Gitte S. Nielsen Lene V.

Læs mere

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen.

Til underviseren. I slutningen af hver skrivelse er der plads til, at du selv kan udfylde med konkrete eksempler fra undervisningen. Til underviseren Her er nogle små skrivelser med information til forældrene om Perspekt 3. Du kan bruge dem til løbende at lægge på Forældreintra eller lignende efterhånden som undervisningen skrider frem.

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

basiskursus 7: Samfundsvidenskabelig videnskabsteori Om kurset Fag Hjemmeside Kursustype Tilmelding Den samfundsvidenskabelige bacheloruddannelse Http://www.ruc.dk/om-universitetet/organisation/regelsamling/uddannelse/studieordningerknyttet-til-faellesreglerne-fra-2012/

Læs mere

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning

Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen. Eksamenskatalog Teori undervisning Peqqissaanermik Ilisimatusarfik/ Institut for Sygepleje og Sundhedsvidenskab Sygeplejerskeuddannelsen Eksamenskatalog Teori undervisning 6. Semester 8.maj 2013 Inholdsfortegnelse Obligatoriske forhold,

Læs mere