Bliv certificeret i entrepriseret!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bliv certificeret i entrepriseret!"

Transkript

1 Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for ENTREPRENØRER OG UNDERLEVERANDØRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe et målrettet uddannelsesforløb, der højner kompetencen i byggeriet og klæder parterne på til proaktivt og konstruktivt at kunne gennemføre det gode byggeri, hvor parterne kender deres rettigheder og forpligtelser og i højere grad kan arbejde bevidst på at undgå unødige, dyre og relationsskadende tvister. Certificeringsprogrammet er orienteret imod praktikere. Du får overblik over de ofte meget komplekse udfordringer, retsområdet indeholder. Kompliceret jura bliver levende og tilgængelig for dig via vores fagligt og pædagogisk stærke eksperter gennem mange, spændende og aktuelle eksempler fra hverdagen og erfaringsudvekslingen mellem deltagerne og underviserne. Formålet med Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er at sikre byggeriets parter en entrepriseretlig efteruddannelsesstandard, der kan medvirke til at: Lette kontraktforløbet for alle involverede parter Minimere antallet og omfanget af tvister Styrke relationer Spare parterne penge, tid og ressourcer Som deltager får du bl.a. viden om: De grundlæggende juridiske regelsæt og principper inden for entrepriseretten AB92 Kontrakter imellem bygherre, entreprenører og rådgivere Ekstraarbejder og ekstraomkostninger hvordan de skal håndteres Ændringer hvordan de skal håndteres Håndtering af forsinkelser, herunder dagbøder Korrekt aflevering af byggeriet Håndtering af fejl og mangler ved byggeriet, herunder reklamationer Forsikringer, garantier og sikkerhedsstillelser Du får også et stærkt forum til viden- og erfaringsudveksling mellem deltagere hele vejen rundt om bordet i et entrepriseforløb. Hvem kan deltage? Certificeringsprogrammet er opdelt i tre spor, der retter sig mod tre grupper af professionelle aktører inden for byggeri, henholdsvis: Bygherrer Entreprenører, underleverandører i byggeentrepriser Rådgivere Denne beskrivelse vedrører forløbet for entreprenører og underleverandører

2 Hvorfor certificering? Certificering er en fordel for både ansat og arbejdsgiver. Som ansat får du dokumentation for dine faglige kompetencer, og som arbejdsgiver har du med certificeringen en målestok for medarbejdernes faglige kvalifikationer og kan dokumentere overfor kunder og samarbejdspartnere, at det faglige niveau er i top. Certificeringen kan desuden bruges til definere de kvalifikationer, jobansøgere skal besidde. Sådan er programmet bygget op: Tre moduler med hvert sit overordnede tema: Certificeringsprogrammet er opdelt i 3 spor til henholdsvis bygherrer, entreprenører og rådgivere. Hvert spor består af 3 spændende moduler med hvert sit overordnede tema hvortil hører en række underliggende kurser, der kan være fælles for deltagere på flere spor. Den indsigt du opnår på hvert modul udnytter og er sammenkædet med den viden og de værktøjer, der er gennemgået på de tidligere moduler. På den måde får du høj værdi ved at tage uddannelsesforløbet som et samlet hele. Hvert kursus styrker dig umiddelbart i din hverdag til at håndtere dine konkrete, entrepriseretlige udfordringer. Modul I: Det entrepriseretlige fundament På dette grundlæggende modul får du et solidt overblik over de love, regler og kontraktforhold som er væsentlige for en byggeentreprise og eksempler på, hvordan juraen fortolkes og anvendes i praksis. Modul II: Typiske tvistområder, juraen i praksis På modul II bygger du videre på din juridiske forståelse ved at knytte juraen til dér, hvor problemerne opstår i praksis. Formålet med modul II er at træne dine røde lamper i at blinke! Du kommer gennem en tour de force i typiske entrepriseretlige tvistområder og får en dybere fornemmelse for juraen i de ofte komplekse udfordringer, der kan opstå i praksis. Modul III: Undgå tvisterne Nu har du en et solidt juridisk navigationsgrundlag og på modul III får du værktøjer, så du kan bruge din indsigt proaktivt til, gennem klare aftaler og juridisk byggeledelse, at undgå unødige tvister.

3 Datoer og kursusbeskrivelser: Kursustitel Modul Varighed Dato foråret 2016 København Dato efterår 2016 Aarhus AB92 for ikke-jurister - intensiv entrepriseret Aftale om teknisk rådgivning ABR 89 og ydelsesbeskrivelserne I 1 dag 24/2 5/10 I 1 dag 13/4 12/10 Mangelhåndtering i byggeriet Tid, forsinkelse og dagbøder i byggeriet Ekstraarbejder i byggeriet II ½ dag 9/3 formiddag II ½ dag 14/4 formiddag II ½ dag 14/4 eftermiddag 13/10 formiddag 25/10 formiddag 25/10 eftermiddag Entreprisekontrakter i praksis Contract management i byggeriet Certificeringstest - kan løses i perioden: I alt antal dage III 1 dag 11/5 23/11 III 1 dag 15/6 7/12 2 timer 5 hele og 1 halv kursusdag Certificeringstest: Certificeringsprogrammet afsluttes med en online certificeringstest, som du får tilsendt link til umiddelbart efter det sidste kursus og skal bestå. Din investering: Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram for entreprenører og underleverandører gennemføres over 4 hele og en halv kursusdag, fordelt over 3 måneder og afsluttes med certificeringstesten. Din investering for hele certificeringen er kr ,- pr. person ekskl. moms. Beløbet forfalder i 1 rate. Når vi har modtaget din tilmelding, sender vi en bekræftelse og en faktura. Hvis du foretrækker at opdele beløbet til betaling over 2 rater, f.eks. hen over et årsskifte, er du velkommen til at skrive dette ved tilmeldingen. Du kan også vælge at tilmelde dig pr. modul:

4 Hvis du f.eks. ikke har mulighed for afsætte alle kursusdagene på et halvår og ønsker at gennemføre noget af uddannelsen det ene år og resten, det næste.

5 Pris pr. modul, test indregnet: Modul I: kr ,- pr. person ekskl. moms Modul II: kr ,- pr. person ekskl. moms Modul III: kr ,- pr. person ekskl. moms Har du allerede deltaget på kurser, der indgår i programmet? Hvis du har deltaget på nogle af kurserne i programmet, skal du ikke deltage igen. Anfør det i kommentarfeltet ved tilmeldingen, og vi fratrækker kursets værdi ved faktureringen. Tilmelding: Du tilmelder dig Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for entreprenører og underleverandører på i arrangementsoversigten. På tilmeldingssiden kan du vælge, om du vil gå på det forløb, der afholdes i København eller i Aarhus. Deltagelse på kurser uden certificering: Du kan udvælge og tilmelde dig enkeltstående kurser fra programmet. Find det specifikke kursus i Nohr-Con's arrangementsoversigt på Hvis du bliver forhindret i at deltage på et kursus i programmet: Kurserne i programmet er tilrettelagt som et forløb. Vi kan ikke garantere dig, at der udbydes et tilsvarende kursus, så det passer ind i dit forløb op til den afsluttende certificeringstest. Hvis du er forhindret i at deltage, gælder vores almindelige afbestillingsvilkår - læs mere om disse på Nohr-Con s hjemmeside under FAQ. Følgende gør sig gældende i forhold til gennemførelse af programmet: 1) Ved under 25 % fravær har du har mulighed for at læse op selv og deltage i certificeringstesten. Testen tages samtidig med de øvrige deltagere afslutter. 2) Du har mulighed for at deltage på et erstatningskursus, jfr. vores almindelige afbestillingsbetingelser.

6 Underviserteamet fra Bech-Bruun Advokatfirma Følgende eksperter underviser på kurserne: Anne Bergholt Sommer varetager opgaver med rådgivning og behandling af sager indenfor alle typer udbudsretlige problemstillinger. Hun har stor erfaring med behandling af udbudsretlige problemstillinger for både ordregivende myndigheder og tilbudsgivere. I den forbindelse bistår hun offentlige og private klienter med varetagelse af udbud samt løbende rådgivning og bistand i konkrete tvistsager. Anne repræsenterer klienter i sager ved domstolene og for Klagenævnet for Udbud og Konkurrencestyrelsen. Endelig er Anne ansat som ekstern lektor i Udbudsret ved Aalborg Universitet og holder løbende foredrag om Jens Hjortskov beskæftiger sig med alle aspekter af fast ejendom og entreprise. Han har stor erfaring med at rådgive om bl.a. entrepriseforhold, udbudsret, køb og salg af fast ejendom, almene boligorganisationer, projektudvikling, byfornyelse og erhvervslejeforhold. Han har desuden betydelig erfaring med at føre voldgiftssager ved Voldgiftsnævnet Byggeri og Anlæg, retssager ved de ordinære domstole og voldgiftssager. Jens repræsenterer bl.a. større bygherrer, entreprenørvirksomheder, almene boligorganisationer, ejendomsbesiddere samt danske og internationale virksomheder. Anna Hygum Clausen beskæftiger sig primært med entrepriseretlige forhold og har i den forbindelse været rådgiver for bygherrer og entreprenører i større sagskomplekser. Hendes erfaring omfatter forberedelsen og gennemførelsen af retssager samt sager for Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed, herunder håndteringen af procedurer omkring syn og skøn, stadeopgørelser samt 46-sager. Anna yder endvidere rådgivning i forbindelse med indgåelse af entreprise- og tekniske rådgivningskontrakter. Herudover beskæftiger Anna sig med andre aspekter af fast ejendom, herunder køb og salg af erhvervsejendomme.

7 Mette Bülow Riis er specialiseret inden for entrepriseret og har desuden erfaring med udbud og gennemførelse af større bygge- og anlægsprojekter. Særligt har Mette beskæftiget sig med udarbejdelse af og forhandling af rådgiver- og entreprisekontrakter, kontraktstyring og håndtering af ekstrakrav vedr. tid og økonomi. Mette har opnået en særlig indsigt i byggebranchen og det kommunale system, blandt andet gennem tidligere ansættelser ved Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune. Gæsteundervisere: René Franz Henschel, Indehaver, Henschel Contract Management, René Franz Henschel (cand.jur., ph.d.) forsker i kontraktsret, proaktiv jura og Contract Management og underviser heri på bl.a. cand.jur., cand.merc.jur. og MBA-uddannelserne. René var med til at starte Danish Contract Management Association (DCMA), og han var den første formand for foreningen. Han er siden 2006 tilknyttet International Association for Contract and Commercial Management (IACCM), der har over Contract Managers som medlemmer. Han sidder bl.a. i redaktionen for medlemsbladet "Contracting Excellence". Gennem sit medforfatterskab til IACCM s nye bog, "Contract and Commercial Management The Operational Guide" (2011), har han været med til at definere, hvad best practice Contract Management er. Kim Christiansen, Arkitekt MAA, Arkitektfirmaet Kim Christiansen Kim Christiansen har gennem 15 års virke i arkitektfirmaet 3XN A/S som partner og administrerende direktør haft ansvaret for bl.a. drift og økonomi, projektering, aftaleforhold og kvalitetssikring, såvel nationalt som internationalt. Dette kombineret med den nuværende bygherrerådgivningsvirksomhed giver mere end 20 års erfaring i den tekniske og administrative del af byggebranchen. Rådgivningserfaringen kombineret med 15 års virke som teknisk voldgiftsdommer, syn- og skønsmand, undervisning samt bestyrelsesarbejde for rådgivende virksomheder har givet en bred forståelse for byggebranchens mange problemstillinger og forslag til løsning af disse. Kurserne i certificeringsprogrammet Nedenfor finder du en beskrivelse af kurserne i den rækkefølge, de indgår i programmet.

8 Modul I: AB92 for ikke-jurister intensiv entrepriseret Varighed: 1 dag AB92 indgår som et ud af en række standarddokumenter, såkaldte agreed documents, som bruges til at indgå aftaler om entrepriser. Det antages, at størsteparten af større entrepriseaftaler bliver indgået på baggrund af AB92. Kurset giver dig kendskab til de regler og kontraktforhold, som er væsentlige i en byggesag med særlig vægt på indholdet og fortolkningen af AB92. 3 gode grunde til at deltage: Du får styr på, hvilke grundprincipper og regelsæt, der gælder i forskellige entrepriseretlige aftaleforhold Du får indsigt i, hvad der gælder i forbindelse med ændringer i arbejdet, uklarheder i udbudsmaterialet, tidsfristforlængelser, forsinkelser, aflevering, betaling, sikkerhedsstillelse m.m. Du får skærpet opmærksomhed, i forhold til hvor det ofte går galt i praksis og hvad du kan gøre for at undgå det PROGRAM AB92 for ikke-jurister, formiddag Registrering og forfriskninger Velkomst v/ Nohr-Con Aftaleindgåelse og aftalegrundlaget Hvad er og hvornår anvendes AB92, ABR89 og ABT93 Hvornår er der indgået en gyldig bindende aftale Mundtlige versus skriftlige aftaler Dokumenter, der typisk indgår i aftalegrundlaget Sikkerhedsstillelse, sagkyndig beslutning Arbejds- og betalingsgarantien Nedskrivning og frigivelse af garantier Retsvirkningen af ophævelse ift. garantier Forældelse af garantier Udbetaling på sikkerhedsstillelsen Risiko og forsikring Risikoen for hændelige skader Risikoens overgang Skader på hinandens arbejder De sædvanlige forsikringstyper og deres dækning Bygherrens betalingsforpligtelse Hvordan foregår betaling af entreprisesummen Betalingsfrist og renter Misligholdelse med betalingen Slutopgørelse

9 Bygherrens tilbagehold i betalinger Tidsfristforlængelse og forsinkelse AB 92 Entreprenøren og bygherrens ret til tidsfristforlængelse De økonomiske konsekvenser af forsinkelse Reklamationsforpligtelser Opsamling/spørgsmål Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Ekstraarbejder Ændringer i arbejdet Hvordan stiftes et betalingskrav ift. ekstraarbejder Prissætningen Arbejdets aflevering Færdigmelding og afleveringsforretning Bygherrens afvisning med at modtage byggeriet Afleveringsprotokol Retsvirkningerne af en aflevering Mangler ved arbejdet, reklamation, 5 års ansvarsperiode, Mangelbegrebet Mangler konstateret ved aflevering Mangler konstateret efter aflevering Dokumentation af mangler Bygherrens misligholdelsesbeføjelser afhjælpning mv. offergrænse Mangelansvarets ophør 1. og 5. års eftersyn Ophævelse af entreprisekontrakten Bygherrens hæveret Entreprenørens hæveret Konkurs m.v. Dødsfald Fælles regler om ophævelse Tvister Syn og skøn Voldgift Sagkyndig beslutning Evt. andre måder at løse tvister på? Opsamling/spørgsmål Afslutning Ret til ændringer forbeholdes

10 Modul II: Mangelhåndtering i byggeriet Varighed: ½ dag Omfanget af mangler ved byggeri er efterhånden så overvældende, at det ofte kommer til at dominere byggesagerne. Derfor vil en større juridisk indsigt og mere systematisk indsats kunne medvirke til, at betydelige tab undgås. Det får du ud af at deltage: Afklaring af, hvad der anses for mangler i forhold til de forskellige aktører. Tip til, hvordan du skal optræde, når du er mødt med et mangelkrav, og hvordan du som kravshaver bør sikre dig kravet. Redegørelse for de typiske sanktioner, som mangler kan lede til. Indsigt i krav til form, indhold og undersøgelsespligt i forhold til reklamationsfrister. Overblik over reklamationsfristerne. Indføring i grundlæggende træk ved forældelsesreglerne, samt en redegørelse for forskellen mellem reklamationsreglerne og forældelsesreglerne. Svar på, hvornår og hvordan en forældelsesfrist kan afbrydes. Råd til, hvordan du kan varetage forholdet til flere aktører som medskyldnere. Tip til, hvordan du kan minimere omfanget af mangler. PROGRAM Mangelhåndtering i byggeriet Registrering og forfriskninger Velkomst v/ Nohr-Con Introduktion til mangelbegrebet og hvad der anses som mangler Udviklingsskader Bygherrens mangelbeføjelser Afhjælpning Erstatning Afslag i entreprisesum Ophævelse Entreprenørens afhjælpningsret Syn og skøn ved uenighed om mangler Mulighederne for at gøre mangelkrav gældende over for underentreprenører Tilsynsansvaret 1 års og 5 års eftersyn Mangelansvarets ophør Mangelhåndtering i kontraktgrundlaget Frokost. Deltagerbeviser udleveres. Ret til ændringer forbeholdes

11 Modul II: Tid, forsinkelser og dagbøder i byggeriet Varighed: ½ dag På kurset får du en grundig gennemgang af reglerne for fristforlængelse og dagbod med udgangspunkt i AB92 og belyst ud fra praktiske eksempler. Endvidere indgår hvilke overvejelser, man bør gøre sig omkring dagbod og erstatning i forbindelse med kontraktindgåelsen, hvordan man varsler dagbod o.l. 3 gode grunde til at deltage Du får en god forståelse for reglerne for fristforlængelse og dagbod Du lærer, hvornår og hvordan man varsler dagbod Du får styr på de overvejelser, du bør gøre dig omkring forsinkelse, fristforlængelse og dagbod allerede ved kontraktforhandlingen. PROGRAM Tid, forsinkelser og dagbøder i byggeriet Registrering og forfriskninger Velkomst v/ Nohr-Con Tid og Forsinkelse Tidsfrister og deres betydning for forsinkelse og dagbod i byggeriet Entreprenørens ret til tidsfristforlængelse Ændringer i arbejdets art og omfang Bygherrens forhold Force majeure vejrlig Offentlige påbud eller forbud Myndighedsgodkendelse Kan andre tilfælde berettige til tidsfristforlængelse Entreprenørens reklamationspligt for tidsfristforlængelse AB 92 Skærpede krav I kontraktgrundlaget Bygherrens hæftelse ved forsinkelse Erstatning eller godtgørelse De typiske tabsposter Entreprenørens reklamationspligt Bygherrens ret til tidsfristforlængelse Entreprenørens hæftelse ved forsinkelse Dagbod eller erstatning Størrelsen af dagbod Bygherres varsling af dagbodskrav Tabsbegrænsningspligt og forcering af arbejderne Frokost. Deltagerbeviser udleveres. Ret til ændringer forbeholdes

12 Modul II: Ekstraarbejder i byggeriet Varighed: ½ dag På dette halvdagskursus får du praktiske anvisninger til, hvordan du fører tilsyn med, opgør og registrerer ekstraarbejder. Kurset sætter dig i stand til at udpege de vigtigste udgangspunkter for ekstraarbejder, i relation til AB92 14, argumentere for og gennemskue, om et udført arbejde er et ekstraarbejde eller et kontraktarbejde. Dyrebar viden, der medvirker til at undgå mange konflikter i dit daglige arbejde. Du får en fortolkning af praksis og jura med udgangspunkt i AB92 14 aftalegrundlaget for ekstraarbejder. Desuden præsenteres du for økonomiske og juridiske synsvinkler, utallige eksempler fra voldgiftsager og praktiske problemstillinger fra byggepladser. Det får du ud af at deltage: Afklaring på, hvad der anses for ekstraarbejder i forhold til forskellige aktører. Indsigt i de typiske problemstillinger, som ekstraarbejder kan lede til. Viden om krav til form, indhold og undersøgelsespligt. Overblik over fristerne i forhold til ekstraarbejder og betaling herfor. Styr på forældelsesreglerne for krav på ekstraarbejder. Tips til når flere aktører skal udføre ekstraarbejder samtidig. PROGRAM Ekstraarbejder i byggeriet Registrering, forfriskninger og let frokost Velkomst v/ Nohr-Con Entreprenørens ret og pligt til at udføre ekstraarbejde Skriftlighed som krav for bestilling af ekstraarbejde Kontrakt- eller ekstraarbejde Betalingskrav for ekstraarbejde Opgørelse af ekstrakrav vedr. Ekstraarbejder Vurdering af pris som regningsarbejde via syn og skøn Ekstraarbejder og afleveringsfrister/overskridelse heraf Afslutning. Deltagebeviser udleveres. Ret til ændringer forbeholdes

13 Modul III: Entreprisekontrakter i praksis Varighed: 1 dag Med udgangspunkt i AB92 gennemgås konkrete eksempler på vilkår i entreprisekontrakter og overvejelser, der ligger bag. Målet med kurset er, at du bagefter er i stand til at lave klare aftaler, fordi du har taget de rigtige hensyn og stillet de rigtige spørgsmål ved forhandling af kontrakter og efterfølgende bruger kontrakterne konstruktivt til at gennemføre byggeriet. PROGRAM Entreprisekontrakter i praksis Registrering og forfriskninger Velkomst v/ Nohr-Con Kontraktindgåelsen, hvor er faldgruberne? Den indledende planlægning Fortolkning og udfyldning AB92: Anvendelse og fravigelser Kontrakter skal overholdes eller ikke? Kontrakters opfyldelse Ophævelse af kontrakten Anfægtelse af kontrakten Misligholdelse af kontrakten Styring af kontrakter Tid og økonomi Fastholdelse af krav om opfyldelse Bod som følge af kontraktbrud Erstatning som følge af kontraktbrud Andre konsekvenser af kontraktbrud Frokost. (Der vil være en pause ca. hver time.) Styring i udførelsesfasen Proces, struktur og systemer Kontraktopstartsmøde Styring af tid og økonomi Cases Opsamling/spørgsmål Arbejdets aflevering og 1 og 5 års eftersyn Afleveringsforretning 1 års gennemgang 5 års gennemgang Opsamling/spørgsmål Afslutning. Deltagerbeviser udleveres. Ret til ændringer forbeholdes

14 Modul III: Contract Management i byggeriet II Varighed: 1 dag Med udgangspunkt i det som er gennemgået på Entreprisekontrakter i praksis Contract Management I, gennemgås på del II de generelle og specifikke processer, aktiviteter og værktøjer, der kan anvendes, når entrekontrakter skal styres ud fra et Contract Management perspektiv. Kurset indledes med en gennemgang af best practice Contract Management, og herefter vil de enkelte dele af entrepriseaftalens forberedelse, indgåelse, igangsætning og afslutning blive behandlet, med særlig fokus på hvilke områder man som entreprenør eller underleverander kan forbedre, set i forhold til best practice Contract Management i bred forstand. PROGRAM Contract management i byggeriet II Registrering og forfriskninger Velkomst v/ Nohr-Con Baggrunden for Contract Management Fra kontraktstyring til Contract and Commercial Management Rammeværker for best practice Contract Management Forskellige former for gevinster Entreprisekontrakter og Contract Management Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Workshop: Vi arbejder med emnet i praksis Forberedelsesfasen Budfasen Kontraktindgåelsesfasen Kontraktimplementering Arbejdets udførelse Styring af tid, kvalitet og økonomi Løbende afrapportering Arbejdets afslutning endelige afrapporteringer Lessons learned hvad kan vi gøre bedre næste gang? Afslutning. Deltagerbeviser udleveres Ret til ændringer forbeholdes

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER

NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER I ALT 7 KURSUSDAGE + CERTIFICERINGSTEST NOHRCON Certificering i Entrepriseret er et målrettet uddannelsesforløb, hvor du bliver klædt på til at kunne gennemføre

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for ENTREPRENØRER OG UNDERLEVERANDØRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for ENTREPRENØRER OG UNDERLEVERANDØRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

AB92 FOR IKKE-JURISTER

AB92 FOR IKKE-JURISTER Kursus i AB92 for ikke-jurister AB92 - Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomheder - indgår som et ud af en række standarddokumenter, såkaldte agreed documents, som

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Indkøbere Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for Indkøbere, forsyningssektor - et gennemført

Læs mere

AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING

AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING AFTALE OM TOTALRÅDGIVNING Indledning: Nærværende standardrammeaftale for totalrådgivning er udarbejdet til projektet Sammen om energimodernisering for Go Energi i samarbejde med Furesø Kommune. Anvendelse

Læs mere

Bygherreforeningens medlemsmøde den 27. marts 2012. Inspiration fra norsk og svensk entrepriseret. - Sammenligning med den danske AB 92

Bygherreforeningens medlemsmøde den 27. marts 2012. Inspiration fra norsk og svensk entrepriseret. - Sammenligning med den danske AB 92 Bygherreforeningens medlemsmøde den 27. marts 2012 ADVOKAT LIV HELTH LAUERSEN GOTHERSGADE 109 1123 KØBENHAVN K TLF: 33 14 93 00 WWW.VILTOFT.DK LHL@VILTOFT.DK Inspiration fra norsk og svensk entrepriseret

Læs mere

2.2 Ændringer og tillæg. Ændringer af og tillæg til Aftalegrundlaget er kun gældende, hvis parterne har aftalt dem skriftligt.

2.2 Ændringer og tillæg. Ændringer af og tillæg til Aftalegrundlaget er kun gældende, hvis parterne har aftalt dem skriftligt. Salgs- og leveringsbetingelser for Dynamic Venues ApS serviceydelser til erhvervskunder 1. Anvendelse 1.1 Anvendelse. Almindelige salgs- og leveringsbetingelser ( Betingelserne ) gælder for alle aftaler

Læs mere

Vintertjeneste med specialmaskiner 2013

Vintertjeneste med specialmaskiner 2013 særlige betingelser Vintertjeneste med specialmaskiner 2013 Februar 2013 DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 8. februar 2013 SÆRLIGE BETINGELSER VINTERTJENESTE MED SPECIALMASKINER 2013 FEBRUAR 2013

Læs mere

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger.

Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. Indbydelse til at afgive tilbud på: Data til fremme af energieffektivisering og fleksibelt energiforbrug i bygninger. 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1.1 Baggrund for udbuddet... 3 1.2 Udbuddets

Læs mere

Marts 2009 AKTIVERING

Marts 2009 AKTIVERING Marts 2009 AKTIVERING for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E 3 INDHOLD 1. Du er under 25 år og uden uddannelse side 4 2. Du er under 25 år og uden uddannelse, men har mindst 2 års

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Rammeaftale vedrørende. AD HOC TV inspektion og spuling. Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen. Københavns Ejendomme, Drift og Service

Rammeaftale vedrørende. AD HOC TV inspektion og spuling. Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen. Københavns Ejendomme, Drift og Service Københavns Kommune Økonomiforvaltningen Københavns Ejendomme, Drift og Service Rammeaftale vedrørende AD HOC TV inspektion og spuling Geografisk Område: 3 Nørrebro / Brønshøj 1. Aftalens Parter Mellem

Læs mere

INTRODUKTION TIL AB 92

INTRODUKTION TIL AB 92 INTRODUKTION TIL AB 92 DAGENS PROGRAM 14.30 Introduktion Advokat, partner Christian Molt Wengel Byggeprocessen Juraen Entrepriseformer Overblik over AB 92 Betaling og ekstraarbejder Tid og forsinkelse

Læs mere

BILAG ProjektoPtImerInG

BILAG ProjektoPtImerInG BILAG Projektoptimering Bilag 1 To modeller for kontrakt ifm. projektoptimering Udgangspunktet, når man går ind i en projektoptimering, bør være, at man som bygherre har et acceptabelt tilbud, som man

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2015 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2015 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 04-06-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Introduktion til ledelse

Introduktion til ledelse Introduktion til ledelse Kom godt fra start som ny leder Introduktion til ledelse er for dig, der gerne vil træne ledelse på ufarlig grund samtidig med, at du får svar på nogle af de grundlæggende spørgsmål,

Læs mere

Københavns Ejendomme Projekt og Bygherre Nyropsgade 1, 5 1602 København V. Att.: Anette Dyring Naalund

Københavns Ejendomme Projekt og Bygherre Nyropsgade 1, 5 1602 København V. Att.: Anette Dyring Naalund Københavns Ejendomme Projekt og Bygherre Nyropsgade 1, 5 1602 København V Att.: Anette Dyring Naalund E-mail: naalun@kff.kk.dk Danske Arkitektvirksomheder Kristen Danske Bernikowsgade Arkitektvirksomheder

Læs mere

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse]

Kontrakt. Leverancesystemet. Mellem. Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 Vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] [adresse] Kontrakt Leverancesystemet Mellem Region Syddanmark CVR 29190909 Damhaven 12 7100 Vejle (herefter benævnt kunden) og [Leverandør] [CVR] [adresse] [postnummer, by] (herefter benævnt leverandøren) [1] Indholdsfortegnelse

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Foreningen for certificerede IT-advokater

Foreningen for certificerede IT-advokater Foreningen for certificerede IT-advokater Kolofon Metode Undersøgelsen er gennemført for Danske IT-Advokater. Data er indsamlet som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse i Userneeds webbaserede BtB-panel.

Læs mere

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne)

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne) AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER (AB-dokumenterne) Ny certificering målrettet byggeog anlægsbranchens behov TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK/ CAB18 1 1 NY AB 18-CERTIFICERING DER RAMMER PLET JUC

Læs mere

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for forsyningssektor - et gennemført certificeringsprogram

Læs mere

Rådgivningskontrakt. UDKAST Aarhus Juni 2016. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041

Rådgivningskontrakt. UDKAST Aarhus Juni 2016. Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing an District, Shanghai, 200041 UDKAST Aarhus Juni 2016 Rådgivningskontrakt København Langelinie Allé 35 2100 København Ø Danmark Aarhus Værkmestergade 2 8000 Aarhus C Danmark Shanghai Suite 1818, 18/F No. 699 Nanjing West Road Jing

Læs mere

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v.

Bekendtgørelse om valg og certificering af tilsynsførende ved frie grundskoler m.v. BEK nr 619 af 09/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 20. august 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sag nr. 131.29F.031 Senere ændringer til forskriften BEK nr 220

Læs mere

Kontrakt. Rackinstallation KUBE 2 Mellem Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR]

Kontrakt. Rackinstallation KUBE 2 Mellem Region Syddanmark CVR 29190909. Damhaven 12. 7100 vejle. (herefter benævnt kunden) [Leverandør] [CVR] Kontrakt Rackinstallation KUBE 2 Mellem Region Syddanmark CVR 29190909 Damhaven 12 7100 vejle (herefter benævnt kunden) og [Leverandør] [CVR] [adresse] [postnummer, by] (herefter benævnt leverandøren)

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for forsyningssektor - et gennemført certificeringsprogram

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag

Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag Skabelon til beskrivelse af udviklingsprojekter om en længere og mere varieret skoledag I foråret 2014 går 34 kommuner og 75 skoler i gang med en række udviklingsprojekter om længere og mere varierede

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Kom igennem med dit budskab Hvad enten du sælger, fremlægger ideer, beskriver visioner, præsenterer projekter eller noget helt femte, har du brug for modtagernes

Læs mere

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER

AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER AB 18-CERTIFICERING: BYGGERIETS NYE AFTALEFORMER Ny certificering målrettet byggeog anlægsbranchens behov TILMELD DIG PÅ WWW.JUC.DK /CAB18 1 1 KOM I DYBDEN MED AB 18 PÅ HELT NY CERTIFICERING JUC inviterer

Læs mere

Leverancer eller materialer bygherren selv ønsker, at deltage med eller levere ind i projektet.

Leverancer eller materialer bygherren selv ønsker, at deltage med eller levere ind i projektet. Forkortelser: BH Bygherre, ENT entreprenør, LEV Leverandør Bilag A Entrepriseformer - Fordele og Ulemper Bygherreleverance: Leverancer eller materialer bygherren selv ønsker, at deltage med eller levere

Læs mere

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune

Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Standard for anvendelse af arbejds- og sociale klausuler ved byggeog anlægsopgaver og tjenesteydelser i Skanderborg Kommune Formål Skanderborg Kommune ønsker via sin Indkøbs- og Udbudspolitik at sikre

Læs mere

Sagkyndige beslutninger, jf. AB92 46. Ingeniørforeningen, 14. juni 2016

Sagkyndige beslutninger, jf. AB92 46. Ingeniørforeningen, 14. juni 2016 Sagkyndige beslutninger, jf. AB92 46 Ingeniørforeningen, 14. juni 2016 1 Parterne GARANTIMODTAGER Bygherre, jf. AB 92 6 Entreprenør, jf. AB92 7 Garantiløfte Entrepriseaftale GARANTISTILLER GARANTEN Entreprenør,

Læs mere

Teori U - Uddannelsen

Teori U - Uddannelsen Tina Bue og Pia Brøgger Teori U - Uddannelsen En uddannelse, der frisætter mennesker. Skaber energi og giver dig et grundlæggende kendskab til teorien. Uddannelsen er rettet mod praksis hverdagen er den

Læs mere

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012

Studieplan Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 Marketing studieretning Grenaa Handelsskole 2009-2012 1 Indledning Denne studieplan er den overordnede plan for undervisningen i 2. til 6. semester i din klasse (fra afslutningen af grundforløbet til og

Læs mere

Ejeraftaler. - Juridiske faldgruber - Udformning

Ejeraftaler. - Juridiske faldgruber - Udformning Ejeraftaler - Juridiske faldgruber - Udformning Indhold Introduktion til ejeraftaler. Hvad indgår man aftaler om? Hvordan håndhæver man ejeraftaler? Hvad er ejeraftaler? Selskabslovens 5, stk. 1, nr. 6

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med:

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med: Teamledelse Styrk teamsamarbejdet På dette lederkursus får du styrket din rolle som teamleder. Du lærer at opbygge, understøtte samt udvikle dit team, og du får redskaber til at motivere til et godt teamsamarbejde.

Læs mere

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD

Bilag 1b Vejledning til udfyldelse af ESPD Indhold 1 INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 2 UDFYLDELSE AF ESPD SOM TILBUDSGIVER... 2 2.1 START... 2 2.2 PROCEDURE... 4 2.3 UDELUKKELSE... 7 2.4 UDVÆLGELSE... 11 2.5 AFSLUT... 12 Side 1 af 14 1 Indledende

Læs mere

Entreprisekontrakt Projektets kaldenavn, tagrenovering eller lign.

Entreprisekontrakt Projektets kaldenavn, tagrenovering eller lign. Mellem Dato Boligselskabet AKB, København Øbro 95 c/o KAB og entreprenørens navn Sag 1026-3/0007 Øbro 95 1 Entreprisens art Mellem bygherre: Boligselskabet AKB, København 1026-3 Øbro 95 c/o KAB Vester

Læs mere

OFFENTLIGE UDBUD A D E N A

OFFENTLIGE UDBUD A D E N A OFFENTLIGE UDBUD HANDEL MED DET OFFENTLIGE Hvert år handles der for 100 milliarder kroner imellem den danske stat, regioner og kommuner og det private erhverv. Antallet af udbudsegnede opgaver vokser støt

Læs mere

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30

F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Juni 2010. for dig under 30 F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Juni 2010 AKTIVERING for dig under 30 INDHOLD 1. Du er under 25 år er uden uddannelse og har ingen børn side 4 2. Du er under 25 år er uden uddannelse og har

Læs mere

DK-Frederiksberg: Anlægsarbejde: renovering af hovedvandledninger 2010/S 201-307085 UDBUDSBEKENDTGØRELSE - FORSYNINGSVIRKSOMHED

DK-Frederiksberg: Anlægsarbejde: renovering af hovedvandledninger 2010/S 201-307085 UDBUDSBEKENDTGØRELSE - FORSYNINGSVIRKSOMHED 1/5 Denne bekendtgørelse på TED-webstedet: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:307085-2010:text:da:html DK-Frederiksberg: Anlægsarbejde: renovering af hovedvandledninger 2010/S 201-307085 UDBUDSBEKENDTGØRELSE

Læs mere

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. ("Interessentskabet") CVR: 13523584

12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012. for. det kommunale fællesskab. Renosyd i/s. (Interessentskabet) CVR: 13523584 12. januar 2012 VEDTÆGTER 2012 for det kommunale fællesskab Renosyd i/s ("Interessentskabet") CVR: 13523584 1. Navn og hjemsted 1.1 Interessentskabets navn er Renosyd i/s. 1.2 Interessentskabets hjemsted

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

GENERELLE BETINGELSER

GENERELLE BETINGELSER GENERELLE BETINGELSER I forbindelse med tilbudsindhentning på intern revision af Institut for Menneskerettigheder Danmarks Nationale Menneskerettighedsinstitution Side 1 af 5 1. INDLEDNING 1.1 GENEREL

Læs mere

Kontrakt Vedr. Faktorer for indtræden på arbejdsmarkedet for personer med handicap

Kontrakt Vedr. Faktorer for indtræden på arbejdsmarkedet for personer med handicap Kontrakt Vedr. Faktorer for indtræden på arbejdsmarkedet for personer med handicap Indholdsfortegnelse 1. Parterne... 3 1.1. Kontrakten indgås mellem... 3 2. Opgaven... 3 3. Projektperiode... 4 4. Pris

Læs mere

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17

Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Lokalaftale for lærere og børnehaveklasseledere i Odense Kommune for skoleåret 2016/17 Indledning Denne aftale er indgået med hjemmel i 2 i Arbejdstidsregler for undervisningsområdet i kommunerne og knytter

Læs mere

Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82

Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82 Vedtægter Thisted Forsikring A/S CVR-nr.: 37 03 42 82 Titel: Vedtægter Thisted Forsikring A/S Side 1 af 6 1. Navn og hjemsted Selskabets navn er Thisted Forsikring A/S ( Aktieselskabet ). Aktieselskabets

Læs mere

Renovering af ejendommen Nordre Fasanvej 97 A B, 2000 Frederiksberg

Renovering af ejendommen Nordre Fasanvej 97 A B, 2000 Frederiksberg Til lejerne i ejendommen Nordre Fasanvej 97 A B 2000 Frederiksberg Isaksen & Nomanni København Tlf. 61 31 20 60 Fax 86 11 41 18 Sag nr. 12 30565 AC/EJ 16. september 2011 Renovering af ejendommen Nordre

Læs mere

Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I

Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I Københavns Universitets Boligfond udbud af møblering af 250 ungdomsboliger på Sølvgade i august 2016 SPØRGSMÅL OG SVAR I Vær opmærksom på at flere af spørgsmålene har medført ændringer i udbudsmaterialet

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S

Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Kommissorium for Revisionsudvalget i Spar Nord Bank A/S Dato: Februar 2016 1 1. Indledning Det følger af bekendtgørelsen om revisionsudvalg i virksomheder samt koncerner, der er underlagt tilsyn af Finanstilsynet

Læs mere

Vejledning til kopi- og printaftalen

Vejledning til kopi- og printaftalen Vejledning til kopi- og printaftalen Økonomistyrelsen Landgreven 4 Postboks 2193 1017 København K T 3392 8000 www.oes.dk og www.statensindkob.dk Indholdsfortegnelse 2 1. Indledning...3 2. Hvad er formålet

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder

Lederuddannelsen Den Bevidste Leder Lederuddannelsen Den Bevidste Leder FORMÅL Formål med uddannelsen Ledelse handler om at få resultater gennem mennesker. Bevidste ledere er en forudsætning for at skabe attraktive arbejdspladser, og bevidst

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk

Netværksguide. sådan bruger du dit netværk. Danmarks måske stærkeste netværk Netværksguide sådan bruger du dit netværk Danmarks måske stærkeste netværk Step 1 Formålet med guiden Hvor kan netværk hjælpe? Netværk er blevet et centralt middel, når det gælder om at udvikle sig fagligt

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder

Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Finanstilsynet Forbrugerombudsmanden Den 2. september 2013 Samarbejdsaftale mellem Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden vedrørende finansielle virksomheder Som følge af ændringerne i markedsføringsloven

Læs mere

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet)

(inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) juni 2016/mrl Lokal studieordning for adgangskursus og suppleringskursus, Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet (inkl. optagelseskrav til diplomingeniørstudierne på Aarhus Universitet) Gældende fra august

Læs mere

AB92 Entreprisekontrakt

AB92 Entreprisekontrakt AB92 Entreprisekontrakt Mellem Syddjurs Kommune Lundbergsvej 2 8400 Ebeltoft (herefter: bygherren) og [Entreprenør] [adr] Cvr. [cvr] (herefter: entreprenøren) er indgået nærværende entreprisekontrakt vedrørende:

Læs mere

Kravspecifikation FSO certificering

Kravspecifikation FSO certificering Kravspecifikation FSO certificering Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører fuge- og tætningsarbejde på bygninger FSO/BK /SVC/2016 Rev 08 10.02. 2016 01 Formål/mål 2 02 Krav til certificeringsorganet

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Lokale aftaler om arbejdstid

Lokale aftaler om arbejdstid Lokale aftaler om arbejdstid For pædagoger på det forebyggende og dagbehandlende område Pædagogernes Forhandlingsfællesskab Blegdamsvej 124 2100 København Ø Juli 2010 Indledning Denne vejledning retter

Læs mere

Dette notat er udarbejdet som en hjælp til ANSA s medlemmer, når de påtænker at indgå en lejeaftale i Danmark.

Dette notat er udarbejdet som en hjælp til ANSA s medlemmer, når de påtænker at indgå en lejeaftale i Danmark. LIND Advokataktieselskab Ved Vesterport 6, 2. sal 1612 København V Telefon: +45 82 30 90 00 Fax +45 33 13 90 01 Mail: lind@lindlaw.dk www.lindlaw.dk CVR. 34 05 21 66 Bank: 6505 3053339793 Notat om lejeforhold

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Rådgivervalg og rådgivningskontrakt

Rådgivervalg og rådgivningskontrakt Rådgivervalg og rådgivningskontrakt Senest ajourført den 20. maj 2010 RÅDGIVERVALG OG RÅDGIVNINGSKONTRAKT Alle større byggeopgaver gennemgår en række tekniske projekteringsfaser, som ligger ud over BYG

Læs mere

ARBEJDSGIVERFORENING INDUSTRI - VVS - SMEDE

ARBEJDSGIVERFORENING INDUSTRI - VVS - SMEDE ARBEJDSGIVERFORENING INDUSTRI - VVS - SMEDE DS Håndværk & Industri. Magnoliavej 2. 5250 Odense SV. Telefon 66 17 33 33. Telefax 66 17 32 30 E-mail: ds@ds-net.dk. Hjemmeside: www.ds-net.dk A. Aftalegrundlaget...

Læs mere

Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt

Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt Følgeforskning til Greve Kommunes inklusionsprojekt Teori og Metodecentret Juni 2012 Greve Kommune har sat sig som mål, at det almene læringsmiljø skal kunne inkludere flere børn og unge, som tidligere

Læs mere

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord

Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Konkurrenceudsættelse Kort og godt om de svære ord Udbud Udlicitering Kontroltilbud EU-udbud OPP Koncern-HR Sekretariatet INDHOLD Økonomien sætter rammerne....side 4 Ordbog Begrænset udbud...side 6 EU-udbud...side

Læs mere

Kravspecifikationen er udformet med vekslende tekstuel beskrivelse af behov og krav og de relevante behov og krav.

Kravspecifikationen er udformet med vekslende tekstuel beskrivelse af behov og krav og de relevante behov og krav. 18. marts 2013 KMJ NOTAT SAPA Udbudsbilag Til brug for SAPA udbudsforretning udarbejdes følgende bilag: Bilag 0 Definitioner I dette bilag vil de definitioner som benyttes i kontrakten og på tværs af bilagene

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI

SKI s rammeaftaler. Anja Piening Juridisk chef, SKI SKI s rammeaftaler Anja Piening Juridisk chef, SKI Dagsorden Kort om rammeaftaler. SKI s rammeaftaler. Hvordan bliver man leverandør hos SKI? Opmærksomhedspunkter som leverandør. Gode råd til jer som leverandører.

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold

Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold Indgåelse af aftaler med sikkerhedsmæssigt indhold Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt - Differentiering af krav i henhold til type Sessionen Baggrund samt erfaringer fra tilsyn De lovmæssige

Læs mere

2. Opgaven 2.1 Projektet omfatter renovering og ombygning af afdeling 2 Uffesvej 20 til 26.

2. Opgaven 2.1 Projektet omfatter renovering og ombygning af afdeling 2 Uffesvej 20 til 26. Hovedentreprisekontrakt I henhold til AB92 med tilføjelser og fravigelser Afd. navn: Uffesvej Afd. nr.: 2 2016-xx-xx 1. Parterne 1.1 Undertegnede: Afdeling 2 Uffesvej 20 til 26 v. Civica Thomas B. Thriges

Læs mere

Middle Management Program (MMP)

Middle Management Program (MMP) IBC Kurser og kompetenceudvikling Lederuddannelser Middle Management Program (MMP) Forberedelseshæfte til lederudviklingsprogram for nye og erfarne mellemledere Kære Leder Velkommen på IBCs Middle Management

Læs mere

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren)

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) Aftale om Sundhedssikring Tegnernr.: Kundenr.: Aftalenr.: mellem Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) og Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4, 2750 Ballerup

Læs mere

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml

BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 141 Offentligt BESKÆFTIGELSESMINISTERIET 31. august 2006 1. kontor Sag nr. 06-011-11 Opgave nr. lml Ministerens tale ved samråd vedrørende mangel

Læs mere

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole

Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Krop & Kompetencer Den Åbne Skole Skolereformen sætter for alvor fokus på mere og bedre idræt, motion og bevægelse i skoledagen. Krop & Kompetencer er et kompetenceløft,

Læs mere

Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt

Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt GODT I GANG Vejledning til skabelon for resultatlønskontrakt Fase 4: Kontrakten udformes Formål Vejledningen giver svar på mange af de praktiske og juridiske spørgsmål, som bliver aktuelle i arbejdet med

Læs mere