Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren"

Transkript

1 Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for forsyningssektor - et gennemført certificeringsprogram af høj kvalitet, der fra A-Z klæder dig på i forhold til praktisk juridisk håndtering af offentlige udbud. Certificeringsprogrammet sætter en ny efteruddannelsesstandard inden for udbudsret og er udviklet i samarbejde med førende udbudseksperter fra Bird & Bird Advokatpartnerselskab (tidligere BvHD), der også står bag Nohr-Con kurset Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister, som programmet bygger videre på. Programmet er lavet for praktikere, og der er lagt stor vægt på at gøre juraen spændende, nærværende og letforståelig gennem et væld af eksempler, som relaterer til din hverdag. Du får trin-for-trin indføring i udbudsprocessen, værdifulde værktøjer og metoder til at støtte dig i arbejdet og får koblet juraen til de forretningsmæssige mål, som udbudsforretningen skal fremme. Formålet med Certificeringsprogrammet er at sikre en udbudsretlig efteruddannelsesstandard, der giver solide basiskompetencer til at håndtere udbudsforretninger fra A-Z og kan medvirke til at: Sikre de bedste tilbud Lette kontraktforløbet for alle parter Undgå unødig rådgiverassistance Spare penge og ressourcer Minimere klagesager og sikre lovlige udbud Skabe større sikkerhed og glæde i arbejdet med udbudsforretninger Som deltager får du: Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Overblik over udbudsprocessen og trin-for-trin indføring i, hvordan du håndterer et udbud Indblik i ofte forekommende juridiske problemstillinger og faldgruber, og hvordan du håndterer dem Best practise indsigt i udformning af udbudsbetingelser, kravspecifikation og kontrakt Metoder og værktøjer til at arbejde med prækvalifikation og tilbudsevaluering Indsigt i hvordan du styrer de kontrakter, du har indgået, så I får valuta for pengene. Værdifuld erfa-udveksling med andre praktikere, rådgivere m.fl. der arbejder med udbud Et omfattende materialesæt med dokumentskabeloner og praktiske værktøjer

2 Hvem kan deltage? Ordregivere: Programmet er relevant for dig, som er ansat i en forsyningsvirksomhed og har brug for at vide, hvordan du skal gå frem, når I skal indgå en kontrakt i overensstemmelse med reglerne om udbud. Leverandører og rådgivere: Som ansat i en leverandør- eller rådgivervirksomhed har du ofte brug for den viden, der ligger i hele eller dele af certificeringsprogrammet. Du kan derfor tilmelde dig hele programmet eller de enkelte moduler som åbne kurser. Find kurserne i arrangementskalenderen på Hvorfor certificering? Certificering er en fordel for både ansat og arbejdsgiver. Som ansat får du dokumentation for dine faglige kompetencer, og som arbejdsgiver har du med certificeringen en målestok for medarbejdernes faglige kvalifikationer og kan dokumentere, at jeres faglige niveau er i top. Certificeringen kan desuden bruges til at definere de kvalifikationer, jobansøgere skal besidde. Sådan er programmet bygget op: Nohr-Con s udbudsretlige certificeringsprogram er opdelt i 2 spor, henholdsvis for ansatte i forsyningssektoren og den klassiske sektor. Flere kurser er fælles for begge spor, hvor det er relevant. Hvert spor er opdelt i 3 moduler, der følger udbudsprocessen. Sporet for forsyningssektoren består af 6 kurser (fordelt på 6 kursusdage), som du gennemfører over ca. 3 måneder. Du kan også vælge at fordele din uddannelse over 2 kalenderår og tilmelde dig modulerne enkeltvis. Forløbet afsluttes med en certificeringstest, som skal bestås.

3 Datoer og kursusbeskrivelser: Kursustitel Modul Varighed Forår 2015 København Efterår 2015 Aarhus Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister I 1 dag 10/3 30/9 De nye forhandlingsmuligheder i udbudsdirektivet I 1 dag 18/3 1/10 Sådan laver du udbudsmaterialet I 2 dage 22/4-23/ /10 Prækvalifikation og tilbudsevaluering II 1 dag 12/5 12/11 Aktindsigt, klagenævns- og domstolsbehandling III ½ dag 9/6 fmd. 8/12 fmd. Contract Management - introduktion III ½ dag 9/6 eftmd. 8/12 eftmd. Certificeringstest (2 timer) kan løses i perioden: 2 timer 10/6-10/7 9/12-9/1 I alt antal dage 6 dage Certificeringstest: Certificeringsprogrammet afsluttes med en online certificeringstest, som du får tilsendt link til umiddelbart efter det sidste kursus og skal bestå. Din investering: Certificeringsprogrammet Udbudsret for forsyningssektor gennemføres over 6 kursusdage, fordelt på maks. 2 kalenderår. Din investering for hele certificeringen er kr ,- pr. person ekskl. moms. Beløbet forfalder i 1 rate. Når vi har modtaget din tilmelding, sender vi en bekræftelse og en faktura. Hvis du foretrækker at opdele beløbet til betaling over 2 rater, f.eks. hen over et årsskifte, er du velkommen til at skrive dette i kommentarfeltet ved tilmeldingen.

4 Du kan også vælge at tilmelde dig pr. modul: Hvis du f.eks. ikke har mulighed for afsætte alle kursusdagene på et halvår, så kan du gennemføre noget af uddannelsen det ene år og resten, det næste. Pris pr. modul 2015, test indregnet: Modul I: kr ,- pr. person ekskl. moms Modul II: kr ,- pr. person ekskl. moms Modul III: kr ,- pr. person ekskl. moms Har du allerede deltaget på kurset Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister? Har du allerede deltaget på vores kernekursus Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister eller andre af de kurser, der indgår i certificeringsprogrammet, inden for de seneste 2 år, så fratrækkes prisen for disse naturligvis den samlede investering. Så spild ikke chancen for at opnå kr. eller mere i rabat for kurser, du allerede har deltaget på! Tilmelding: Du tilmelder dig certificeringsprogrammet på i arrangementsoversigten. Vælg Certificeringsprogram: Udbudsret for forsyningssektor". Deltagelse på et eller flere kurser, uden certificering: Hvis du ikke har mulighed for at deltage i hele certificeringsprogrammet, kan du tilmelde dig kurserne separat ved at vælge det specifikke kursus i arrangementsoversigten på Nohr-Con s hjemmeside.

5 Underviser fra Bird & Bird Peter Dann Jørgensen Cand.merc.jur., Partner, Leder af Udbudsteamet Bird & Bird Advokatpartnerselskab (tidligere BvHD). Peter Dann Jørgensen er leder af afdelingen for udbudsret og partner i Bird & Bird (tidligere BvHD, som pr. maj 2013 fusionerede med det internationale advokatfirma Bird & Bird). Peter er en af de førende specialister indenfor udbudsret, og har gennem 16 års arbejde med udbud af aftaler inden for den offentlige sektor oparbejdet en stor og indgående erfaring med strategisk og organisatorisk rådgivning inden for området, da han løser opgaver for både kommunale, regionale- og statslige ordregivere samt virksomheder indenfor forsyningssektoren. Peter er meget engageret i at gøre udbudsområdet og anvendelsen af reglerne enklere med et fokus på at opnå de forretningsmæssige fordele der er ved konkurrenceudsættelse. Peter er vant til at operere i politisk styrede organisationer, idet Peter har stor erfaring med at bistå offentlige klienter i rollen som projektleder i forbindelse med udbud af bl.a. komplicerede itanskaffelser, projektkonkurrencer om byggerier og indkøbsfællesskabers rammeaftaler, ligesom Peter tidligere har været ansat i en større indkøbsafdeling. Derudover har Peter succesfuldt ført en lang række af sager i Klagenævnet for Udbud. Beskrivelse af kurserne i certificeringsprogrammet I det følgende finder du beskrivelser af de kurser, der indgår i certificeringsprogrammet. Kurserne er beskrevet i den rækkefølge, der fremgår af nedenstående illustration.

6 Modul 1: Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister Varighed: 1 dag Kurset giver dig overblik over hvilken type virksomhed og hvilke aftaler, der er omfattet af Forsyningsvirksomhedsdirektivet. Du får trin-for-trin indføring i den jura, der gælder for en udbudsprocedure, samt indblik i hvor problemstillingerne typisk opstår i praksis og hvordan du håndterer dem. PROGRAM Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister Registrering og forfriskninger Velkomst v/nohr-con Hvad adskiller Forsyningsvirksomhedsdirektivet (FVD) fra det andet udbudsdirektiv? Hvem er forpligtet af direktivet? Hvornår er du inden for, og hvornår er du uden for direktivet? Hvilke typer aftaler er omfattet, og hvad kan anskaffes uden udbud? Hvilke kontraktstørrelser er omfattet? Kvalifikationssystemer og brugen heraf Udbudsprocedure Bekendtgørelsesformer Hvilke udbudsformer finder anvendelse? Betingelser for anvendelse af udbudsformerne Planlægning af procedure Tilrettelæggelsen af et forhandlingsforløb Dialog og spørgeprocedure Kravspecifikation Formål og problemer Kravspecifikationsmetoder Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Ret til ændringer forbeholdes.

7 PROGRAM Forsyningsvirksomhedsdirektivet for ikke-jurister, fortsat Kvalifikationsprøvelse Formål, kvalifikationskriterier og kvalifikationsvurdering Kvalifikationsniveau og udelukkelse Hvordan sikres konkurrencen i forbindelse med anvendelse af kvalifikationssystemet? Udbudsprocedurens dokumenter Udbudsbekendtgørelse og udbudsmateriale Rettelsesblade, kontrakter og resultatbekendtgørelse Underretnings- og begrundelsesskrivelser og EU-rapport Tildelingskriterier Tildelings- og evalueringskriterier Tilbudsvurdering Afslutning Ret til ændringer forbeholdes Tilbudsvurdering og pointsystem, og håndtering af forbehold Hvordan kan man forhandle og med hvor mange? Retspraksis og relevante afgørelser fra Klagenævnet for Udbud En gennemgang af afgørelser fra Klagenævnet for Udbud som har relevans for forsyningsvirksomheder

8 Modul 1: De nye forhandlingsmuligheder i udbudsdirektivet Varighed: 1 dag Et grundigt indblik i forhandlingsmulighederne i de nye direktiver, herunder den lempede adgang til udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog og de regulerede procedurer herfor, nyskabelsen innovationspartnerskaber samt videreførelsen af reglerne om projektkonkurrencer. Trin-for-trin bliver du ført igennem de nye tiltag, så du er klædt bedre på i forhold til de juridiske spilleregler og de nye muligheder. PROGRAM De nye forhandlingsmuligheder i udbudsdirektivet Registrering og morgenkaffe Velkomst v/ Nohr-Con De nye muligheder for forhandling Hvad er baggrunden for - og formålet med den nye udvidede mulighed for forhandling? Hvilke krav er der stillet i forhold til at anvende de nye muligheder for forhandling? Kaffepause Den nye artikel 29 vedrørende proceduren for udbud med forhandling Den nye artikel 29 giver en decideret opskrift på, hvordan en forhandling skal forløbe, herunder hvad ordregiver kan og skal i processen. Er denne procedure mindre fleksibel end konkurrencepræget dialog? Konkurrencepræget dialog Hvornår kan konkurrencepræget dialog anvendes? Hvor går grænsen? Den nye artikel 30 vedrørende proceduren for konkurrencepræget dialog Er der krav til omfanget af dialog i en konkurrencepræget dialog? Hvori består konkurrencen? Fortrolighed og risikoen for videregivelse af fortrolige oplysninger Honorar for deltagelse? Er ordregiver moden? CASE: Hvordan kan en konkurrencepræget dialog afvikles? Bl.a.: Hvordan overholdes principperne om gennemsigtighed og ligebehandling? Er der et dokumentationskrav? Er der mulighed for løbende fravalg og udskillelse af løsninger og tilbudsgivere under dialogfasen? Afslutning af dialogfase og tilbudsvurdering Frokost. Der vil være pause ca. hver time.

9 Innovationspartnerskaber Hvad er et innovationspartnerskab, og hvorfor er det nyt? Hvilke indkøb kan falde ind under et innovationspartnerskab? Hvordan supplerer innovationspartnerskaber konkurrencepræget dialog? Kaffepause Hvilke regler om forhandling lever videre fra det gamle direktiv? Projektkonkurrencer Hvad er projektkonkurrencer? Hvilke indkøb kan falde ind under brugen af projektkonkurrencer? Hvordan supplerer projektkonkurrencer og innovationspartnerskabet konkurrencepræget dialog? Alternativer til de sædvanlige forhandlingsformer? Forudgående inddragelse af markedsaktører Forhandlingsformer uden for direktivet eller inden for light regimet Afslutning. Deltagerbeviser udleveres. Ret til ændringer forbeholdes.

10 Modul I: Sådan laver du udbudsmaterialet Varighed: 2 dage På Sådan laver du udbudsmaterialet arbejder du intenst med, hvordan du opbygger og formulerer dit udbudsmateriale - dvs. udbudsbekendtgørelse, udbudsbetingelser, kravspecifikation og kontrakt. Du bliver skarpere på at formulere succeskriterier for udbud, tænke selektionstragten igennem og få skabt sammenhæng i udbudsmaterialet, og du får konkrete metoder til at opbygge kravspecifikation og inspiration til at formulere kriterier og krav, koncipere kontrakt m.m. Med hjem får du en omfattende deltagerhåndbog med masser af inspiration til formuleringer og dokumenteksempler, som du kan bruge og tilpasse til de konkrete udbud, du arbejder med. Inden kurset får du udleveret materiale til gennemlæsning og vil skulle forberede eksempler på succeskriterier og kravformuleringer. PROGRAM Sådan laver du udbudsmaterialet: Dag Registrering og forfriskninger Velkomst Udbudsbekendtgørelsen Sammenhæng i overordnet strategi og udbudsplan. Markedskendskab. Fastlæggelse af formål, mål og succeskriterier. Brugen af mindstekrav til økonomisk/teknisk formåen. Overvejelser om selektionen - hvordan finder vi de bedst egnede? Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Udbudsbetingelserne Gennemgang af standard udbudsbetingelser. Valg af underkriterier og deres anvendelse. Case i plenum Afslutning dag 1 Ret til ændringer forbeholdes

11 PROGRAM Sådan laver du udbudsmaterialet: Dag Registrering og forfriskninger Kravspecifikationen Metodik for udarbejdelse af kravspecifikation Hvordan skrives et krav? Mindstekrav. Konkurrerbare krav. Funktionskrav Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Kontrakten Kontraktstrategiske overvejelser Indholdsovervejelser Kontraktimplementering Afslutning dag 2 Ret til ændringer forbeholdes

12 Modul II: Prækvalifikation og tilbudsevaluering i praksis Varighed: 1 dag På Prækvalifikation og tilbudsevaluering i praksis får du intens træning i at arbejde med prækvalifikation og tilbudsevaluering. Du får vist metoder, konkrete værktøjer og dokumentformuleringer, som du kan bruge i dit arbejde med prækvalificering af tilbudsgivere og tilbudsevaluering og bliver klædt endnu bedre på til at skabe sammenhæng mellem mål og resultat af din udbudsforretning. I kursusmaterialet indgår en værdifuld værktøjskasse af dokumentskabeloner og redskaber, du kan tilpasse og bruge i dit daglige arbejde, herunder f.eks. til: Prækvalifikationsanmodning Prækvalifikationsvurdering Tilbudsevaluering Artikel 43 udbudsrapport PROGRAM Prækvalifikation og tilbudsevaluering i praksis Registrering og forfriskninger Velkomst Prækvalificering af tilbudsgivere Prækvalifikationsanmodninger og prækvalifikationsvurderinger: Praktiske udfordringer, dokumentskabeloner og overbliksskabende værktøjer. Selektionsprocessen hvad bygger og dokumenterer du valget af de bedst egnede på? Sådan laver du en prækvalifikationsrapport. Formulering af afslag og budopfordringer. Ukonditionsmæssige anmodninger. Egnede, men ikke bedst egnede budopfordringer. Udbudsgrundlaget holder ikke i lakmusprøven med markedet kan vi aflyse? Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Tilbudsevaluering Skabelon til konditionsmæssighedsrapport. Den røde tråd fra udbudsmaterialet til tilbudsevalueringen. Hvordan foretages det subjektive skøn? Pointsystemer. Det gode afslag. Artikel 43 rapport Afslutning Ret til ændringer forbeholdes

13 Modul III: Aktindsigt, klagenævns- og domstolsbehandling Varighed: 1/2 dag De fleste, der har med udbud at gøre, vil kunne genkende indtrykket af, at det oftere og oftere sker, at nogen beder om aktindsigt. Derfor er det vigtigt at være klædt på til, hvordan en aktindsigtssag skal håndteres, da reglerne kan være vanskelige at håndtere i praksis. Med udgangspunkt i konkrete cases bliver der stillet skarpt på reglerne om aktindsigt med særligt fokus på de vanskelige grænsedragninger, der typisk opstår i udbudssituationerne. Du får endvidere råd om, hvordan du kan optimere dine arbejds- og forretningsgange, så arbejdet med sager om aktindsigt bliver mere overkommeligt. Desuden får du indblik i reglerne efter håndhævelsesloven og bliver indført i, hvordan en klagenævns- og en domstolssag forløber. PROGRAM Aktindsigt, klagenævns- og domstolsbehandling Registrering og forfriskninger Velkomst Aktindsigt Hvad siger loven? Og hvorfor? Er der aktindsigt i hele eller i dele af de indkomne tilbud, mens udbuddet pågår? Hvor meget skal der udleveres bagefter? Gør det en forskel, at sagen er indbragt for Klagenævnet for Udbud? Den interne forberedelse af udbuddet og tilbudsevalueringen hvad skal der gives aktindsigt i? Offentlighedsloven konsekvenser hvis den nye lov vedtages. Hvordan håndterer du sagerne i praksis? Organisatoriske, kommunikative og logistiske overvejelser og input. Klagenævnet Håndhævelsesloven. Myndighed og kompetencer. Hvordan forløber en klagenævnssag? Domstolene Hvordan forløber en sag ved domstolene? Frokost. Der vil være en pause ca. hver time. Ret til ændringer forbeholdes Medunderviser: Malene Roose Bagh, associeret partner, advokat, Kammeradvokaten, Advokatfirmaet Poul Schmidt, Malene Roose Bagh er specialiseret i udbuds- og kontraktret og rådgiver indenfor alle aspekter af udbudsretten. Malene har igennem 13 år opnået en alsidig og meget omfattende erfaring med rådgivning om tilrettelæggelse og gennemførelse af en bred vifte af forskellige udbudstyper, herunder forhandlingsudbud, samt rådgivning om udbudsretlige problemstillinger.

14 Modul III: Contract Management introduktion Varighed: 1/2 dag På Contract Management - introduktion får du viden om, hvordan du følger op på kontrakternes resultatkrav, så din organisation får det maksimale udbytte af jeres indkøbskontrakter. Du får inspiration til, hvordan I kan skabe overblik over kontraktforholdet, og bedre kan identificere, analysere og håndtere juridiske, finansielle og operationelle risici. I denne forbindelse vil vi bl.a. fokusere på sammen-spillet mellem kontraktindhold, processer og relationshåndtering samt standardisering og automatisering af kontraktstyringen. PROGRAM Contract Management introduktion Registrering og forfriskninger Velkomst Hvad er Contract Management, og hvorledes kan det bruges til at optimere indkøb? Kontrakter som styringsredskab Organisering af kontraktstyring Opfølgning på leverancer (kvalitet, leveringstider mv.) Optimering af leverancer Ændringshåndtering Opfølgning og analyse med henblik på optimering af fremtidige indkøb Sammenhæng mellem behov, udbud, kontrakt og behovsudvikling Afslutning Ret til ændringer forbeholdes Underviser: René Franz Henschel, Indehaver, Henschel Contract Management René Franz Henschel (cand.jur., ph.d.) forsker i kontraktret, proaktiv jura og Contract Management og underviser heri på bl.a. cand.jur., cand.merc.jur. og MBA-uddannelserne. René var med til at starte Danish Contract Management Association (DCMA), og han var den første formand for foreningen. Han er siden 2006 tilknyttet International Association for Contract and Commercial Management (IACCM), der har over Contract Managers som medlemmer. Han sidder bl.a. i redaktionen for medlemsbladet "Contracting Excellence". Gennem sit medforfatterskab til IACCM s nye bog, "Contract and Commercial Management The Operational Guide" (2011), har han været med til at definere, hvad best practice Contract Management er.

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for forsyningssektor - et gennemført certificeringsprogram

Læs mere

SÅDAN LAVER DU UDBUDSMATERIALET

SÅDAN LAVER DU UDBUDSMATERIALET Sådan laver du udbudsmaterialet På dette todages kursus arbejder du intenst med, hvordan du opbygger og formulerer dit udbudsmateriale det vil sige udbudsbekendtgørelse, udbudsbetingelser, kravspecifikation

Læs mere

NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER

NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER NOHRCON Certificering i Entrepriseret, RÅDGIVER I ALT 7 KURSUSDAGE + CERTIFICERINGSTEST NOHRCON Certificering i Entrepriseret er et målrettet uddannelsesforløb, hvor du bliver klædt på til at kunne gennemføre

Læs mere

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren

Styr på de grundlæggende EU-retlige regler og principper, der gælder for forsyningssektoren Nohr-Con s Certificeringsprogram: Udbudsret for Indkøbere Forsyningssektor Bliv certificeret i udbud! Velkommen til Nohr-Con s Certificeringsprogram Udbudsret for Indkøbere, forsyningssektor - et gennemført

Læs mere

UDBUDSLOVEN FOR IKKE-JURISTER

UDBUDSLOVEN FOR IKKE-JURISTER Udbudsloven for ikke-jurister En grundig introduktion til udbudsloven! Har du brug for at få helt styr på udbudsreglerne? Og har du brug for et overblik over, hvordan du skal bruge dem i praksis? På dette

Læs mere

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner

Evalueringsmodeller. v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Evalueringsmodeller v/ Peter Dann Jørgensen, Partner Den 21. juni 2016 Evalueringsmetode og tildelingskriteriet Evalueringsmetoden sker med udgangspunkt i tildelingskriteriet; "Det økonomisk mest fordelagtige

Læs mere

Undervisning i udbudsloven

Undervisning i udbudsloven Undervisning i udbudsloven Målrettet og specialiseret undervisning i den kommende udbudslov EU s nye udbudsdirektiv, der blev vedtaget i februar 2014, vil i 2015 blive implementeret i dansk ret via en

Læs mere

FLEKSIBLE UDBUDSFORMER

FLEKSIBLE UDBUDSFORMER 1 Senior jurist Klaus Iversen, COWI A/S 1 De fleksible udbudsformer Konkurrencepræget dialog Udbud med forhandling Innovationspartnerskaber Forsyningsvirksomhedsdirektivets artikel 47 49 Udbudslovens 61-79

Læs mere

UDBUDS- CERTIFICERING

UDBUDS- CERTIFICERING 2019 UDBUDS- CERTIFICERING 1 1 PROGRAMANSVARLIGE Certificeringen er udarbejdet af advokat Anja Piening, der er tidligere juridisk chef for SKI, og advokat Christina Heiberg-Grevy, der er ekspert på tilbudsgiver/leverandørsiden.

Læs mere

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018

Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven. 5. december 2018 Dansk Forening for Udbudsret Medlemsmøde Udbud med forhandling iht. udbudsloven 5. december 2018 Eftermiddagens program 16.00 16.10: Velkomst og intro til udbud med forhandling ved Martin Stæhr, Advokatfirmaet

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for ENTREPRENØRER OG UNDERLEVERANDØRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet

Læs mere

Udbudskursus med fokus på affald

Udbudskursus med fokus på affald udbud kriterier kontrakter Udbudskursus med fokus på affald Den 10. 11. september 2014 i Svendborg Formål og målgruppe Formålet med kurset er, at du får en viden, så du kan gennemføre et udbud uden at

Læs mere

Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014

Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014 Udbud med forhandling hvordan, med hvem og om hvad (direktiv 2014/24/EU) Advokat Torkil Høg 11. november 2014 1 Agenda 1. Introduktion 2. Udbud med forhandling udvalgte problemstillinger 2 1. Introduktion

Læs mere

FORELØBIG 6. AUGUST 2015

FORELØBIG 6. AUGUST 2015 SEPTEMBER 2015 VORDINGBORG KOMMUNE OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg APPENDIKS 3 Udbudsvilkår FORELØBIG 6. AUGUST 2015 2 INDHOLD 1 Indledning 4 2 Det endelige udbudsmateriale

Læs mere

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE

FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE FORHANDLING MED ELLER UDEN FORUDGÅENDE BEKENDTGØRELSE Andreas Christensen, advokat og partner 22. juni 2016 UDBUD MED FORHANDLING EFTER FORUDGÅENDE UDBUDSBEKENDTGØRELSE side 2 UDBUD MED FORHANDLING EFTER

Læs mere

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg

OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg OPS om etablering og teknisk drift af Vandhuset i Vordingborg Udbudsvilkår for deltagelse i konkurrencepræget dialog om OPS-aftale vedrørende Vandhuset på Panteren i Vordingborg 18. NOVEMBER 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE

INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE INNOVATION OG UDVIKLINGSSAMARBEJDE - i en udbudsretlig kontekst DI, KL og Danske Regioners fokus på klimatilpasningsplaner, Silkeborg den 16. november 2015 Indlæg af advokat Jeppe Lefevre Olsen, Kromann

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for ENTREPRENØRER OG UNDERLEVERANDØRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet

Læs mere

STJERNEKLUBBEN UDBUDSRET - TILBUDSGIVER

STJERNEKLUBBEN UDBUDSRET - TILBUDSGIVER STJERNEKLUBBEN UDBUDSRET - TILBUDSGIVER Hovmøller & Thorup advokatfirma Dagens program: 1. Kort om udbudsreglerne 2. Afgivelse af tilbud a. Egnethed og udvælgelse b. Tildelingskriterier c. Gennemgang udbudsmaterialet

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

Underbilag 3 til bilag 6 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT

Underbilag 3 til bilag 6 til FMT skr. 2013/004236-508906 af 07. august 2013. Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT Etablering og gennemførelse af juridisk undervisning i FMT 1. AKTUEL STATUS Et selvstændigt og meget omfattende juridisk compliance program er Juridisk Undervisning i FMT. Formålet med dette juridiske

Læs mere

Bliv certificeret i entrepriseret!

Bliv certificeret i entrepriseret! Bliv certificeret i entrepriseret! Velkommen til Nohr-Con's Entrepriseretlige Certificeringsprogram, for BYGHERRER Nohr-Con s Entrepriseretlige Certificeringsprogram er udviklet med det formål at skabe

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning

Udbudsbetingelser. Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning Rammeaftale om køb af kæder til fortøjning af flydende afmærkning 1 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Indledning... 3 2 Ordregivende myndighed... 3 3 Udbudsmaterialets bestanddele... 3 4 Virksomhedens generelle

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Revideret september 2016 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå klager

Læs mere

Ved udregning af kontraktsummens størrelse skal beløbene regnes eksklusiv moms.

Ved udregning af kontraktsummens størrelse skal beløbene regnes eksklusiv moms. Norddjurs Kommune Økonomisk sekretariat Område: Retningslinjer for indkøb af varer og tjenesteydelser Gældende fra: 15. november 2016 Ansvarlig: Økonomichefen Dækningsområde: Norddjurs Kommune Henvisning

Læs mere

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen

Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP. Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Den udbudsretlige udfordring ved partnering - og OPP Marianne K. Larsen Konkurrencestyrelsen Oversigt Regelgrundlag Partnering som samarbejdsform Grænsefladen til OPP Typer af partneringsamarbejde Udfordringer

Læs mere

Kurser i forhandling af komplekse IT-aftaler

Kurser i forhandling af komplekse IT-aftaler Kurser i forhandling af komplekse IT-aftaler Advokat Ane Falck Glavind og Henrik Zangenberg Grundkursus i forhandling af komplekse IT-aftaler Der er mange penge på spil, når kunder forhandler komplekse

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke?

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke? Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Hvad må man, og hvad må man ikke? IKA Indkøbsjura 2013 Advokat Mikala Berg Dueholm 19. og 20. juni 2013 At forstå markedet? Side 2 Risici Dyrt for

Læs mere

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner

Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven. Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner Nyskabelser og fokuspunkter for bygherrer i udbudsloven Bygherreforeningen 23. juni 2015 Tina Braad, partner tbr@bechbruun.com 2 Udbudspligten for varer og tjenesteydelser under tærskelværdien ændres Tilbudslovens

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Kim Lundgaard Hansen René Offersen. Udbudsprocessen. 2. udgave

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Kim Lundgaard Hansen René Offersen. Udbudsprocessen. 2. udgave Kim Lundgaard Hansen René Offersen Udbudsprocessen 2. udgave Kim Lundgaard Hansen og René Offersen Udbudsprocessen 2. udgave/1. oplag Karnov Group Denmark A/S, København 2016 ISBN 978-87-619-3851-0 Omslag:

Læs mere

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver

Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt bygge- og anlægsopgaver Godkendt i kommunalbestyrelsen den 17. maj 2011 Formål Formålet med disse retningslinier for udbud af rådgivningsopgaver samt

Læs mere

Muligheder for at tage miljøhensyn og gøre brug af miljømærker i udbud

Muligheder for at tage miljøhensyn og gøre brug af miljømærker i udbud Muligheder for at tage miljøhensyn og gøre brug af miljømærker i udbud Maria Haugaard, Advokat Gå-hjem-møde om udbudsloven og miljømærker 4. Maj 2016 Introduktion til udbudsloven og de nye muligheder for

Læs mere

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide

Bliv leverandør til det offentlige. Miniguide Bliv leverandør til det offentlige Miniguide INDLEDNING Denne miniguide indeholder vejledning i, hvad du skal huske når du vil byde på opgaver i Gribskov Kommune. Miniguiden indeholder nogle generelle

Læs mere

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet

Light Regimet. Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Light Regimet Carina Risvig Hamer Ph.d. lektor, Syddansk Universitet Carh@sam.sdu.dk www.udbudslov.dk Udbudslovens afsnit I Udbudslovens afsnit II Udbudslovens afsnit III Udbudslovens afsnit IV Udbudslovens

Læs mere

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser.

UDBUD -keep it simple. Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. UDBUD -keep it simple Spar transaktionsomkostninger og undgå klagesager og aktindsigtsbegæringer, når du køber rådgiverydelser. Februar 2015 2015 Side 2 af 7 Gør indkøb af rådgivning simpelt - og undgå

Læs mere

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer:

NYE REGLER FOR UDBUD BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Den nye udbudslov de mest markante ændringer: BEDRE UDBUD OG TILBUD DEN NYE UDBUDSLOV Partner og advokat Andreas Christensen, Horten 28. januar 2016 NYE REGLER FOR UDBUD side 2 Den nye udbudslov de mest markante ændringer: Ophævelse af annonceringspligten

Læs mere

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune

Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune Sådan bliver du leverandør til Thisted Kommune 1. Forord Som en hjælp til det lokale erhvervsliv har Thisted Kommune udarbejdet denne guide, der skal være en hjælp til, hvordan man deltager i kommunens

Læs mere

FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER

FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER FÅ STYR PÅ INDKØBENE - UDEN LANGHÅREDE JURIDISKE ORD OG PARAGRAFHENVISNINGER MINE FORUDSÆTNINGER FOR AT MØDE JER I DAG Nørgaard Piening advokater er et mindre advokatfirma, som arbejder specialiseret med

Læs mere

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE

Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester. 1. Indledning. Oktober 2012 GEE/GEE Prækvalifikationsbetingelser for deltagelse i udbud af DK2 systemtjenester Oktober 2012 GEE/GEE 1. Indledning Som systemansvarlig for det overordnede danske transmissionsnet er Energinet.dk ansvarlige

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning IKA indkøbsjura 2012 Advokat Kurt Bardeleben Advokat Mikala Berg Dueholm Dialogfaser 1. Forudgående dialog afdækning af markedet 2. Dialog i forhold

Læs mere

Bygherrekompetencer - MODUL 2

Bygherrekompetencer - MODUL 2 Bygherrekompetencer - MODUL 2 Byggecentrum i Middelfart d. 26. 28. januar 2015 DAG 1 26. januar 2015 ØKONOMI + NØGLETAL Kl. Emner Lærer / oplæg Kl. 09.00 Kl. 09.30 Kl. 12.00 Kl. 12.45 Kl. 14.30 Registrering

Læs mere

GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER

GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER GODE RÅD TIL KØB AF RÅDGIVERYDELSER Rådgiverbranchen oplever ofte, at det er unødigt ressourcekrævende at afgive tilbud til det offentlige. Det er et problem for branchen, men også for de offentlige indkøbere.

Læs mere

Udbud med forhandling

Udbud med forhandling Udbud med forhandling Muligheder og rammer Svend Bjerregaard, advokat (L), associeret partner, Holst, Advokater Anvendelsesområde 2 Udbud med forhandling kan anvendes i følgende tilfælde: 1. Ved bygge-

Læs mere

Udbudsloven. - den foreløbige version.

Udbudsloven. - den foreløbige version. Udbudsloven - den foreløbige version. Udvalgets arbejde Opstart 10.sept. 2013 til 3. nov. 2014 Afholdt 20 møder Sidste(?) møde den 3. november 2014 1. december 2014 2 Udvalgets sammensætning KL Statens

Læs mere

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser

Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI Resume Simple udbudsmodeller for rådgiverydelser 2 Denne vejledning, der er udarbejdet af DANVA og FRI, indeholder gode råd om, hvordan vandselskaber kan indkøbe

Læs mere

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning

Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning Dialog med markedet før, under og efter udbudsforretning IKA s leverandørjura 13. september 2012 Advokat Kurt Bardeleben Advokat Mikala Berg Dueholm Dialogfaser 1. Forudgående dialog afdækning af markedet

Læs mere

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard

Evaluering af tilbud. Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evaluering af tilbud Udbudsdirektør Christian Lunding & Advokat Michael Lund Nørgaard Evalueringen afslutter en udbudsproces Evalueringen skal danne grundlag for tildeling og afslag og dermed kontraktindgåelse

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING

UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen UDBUDSBETINGEL- SER FOR MINIBUSSER UDEN AFGIFT OPERATIO- NEL LEASING DATO: 04.05.2015 Sags nr. 2014-0252832 OFFENTLIGT UDBUD Udbudsbetingelser Minibusser

Læs mere

Konferencen består af flere moduler, og du kan frit vælge, hvilke dele du vil deltage i:

Konferencen består af flere moduler, og du kan frit vælge, hvilke dele du vil deltage i: Konferencen består af flere moduler, og du kan frit vælge, hvilke dele du vil deltage i: DATO Overblik over konferencen 12. november Studietur til nybyggede plejeboliger i København og Nordsjælland 13.

Læs mere

Aktuel udbudsret. Karsten Hagel-Sørensen (red.) Jurist- og Økonomforbundets Forlag

Aktuel udbudsret. Karsten Hagel-Sørensen (red.) Jurist- og Økonomforbundets Forlag Aktuel udbudsret Karsten Hagel-Sørensen (red.) Jurist- og Økonomforbundets Forlag Aktuel udbudsret K. Hagel-Sørensen (red.) Aktuel udbudsret Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2011 K. Hagel-Sørensen (red.)

Læs mere

BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET

BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET J.nr.: 7503082 MAL/ach BILAG TIL OPIGUIDE - INHABILITET OG NEUTRALISERING AF INHABILITET Hvis OPI-samarbejdet tilrettelægges på en sådan måde, at udviklingsprojektet og den efterfølgende leverance defineres

Læs mere

Kontraktforhandling der lykkes!

Kontraktforhandling der lykkes! Kontraktforhandling der lykkes! Målrettet uddannelse i jura og forhandlingsteknik for alle, der forhandler kontrakter Få det maksimale udbytte af dine kontraktforhandlinger Kontraktforhandleruddannelsen.

Læs mere

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen

Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen Udbudsmateriale for Projektlederuddannelse i Sundhedsstyrelsen - 2012 1. Generelle oplysninger... 2 1.1 Udbudsform... 2 1.2 Kontrakt... 2 1.3 Tidsplan... 2 2. Kravspecifikation... 3 3. Udarbejdelse af

Læs mere

INNOVATION I UDBUD. 04. juni

INNOVATION I UDBUD. 04. juni 04. juni 2019 1 Organisation og strategi Problemstillingen Innovation er ikke den primære mission hos de offentlige indkøbere. Der mangler vilje fordi, at det er tidskrævende og problematisk. Heroverfor

Læs mere

16. DECEMBER Netværksmøde. Udbud med forhandling. v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh

16. DECEMBER Netværksmøde. Udbud med forhandling. v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh Netværksmøde Udbud med forhandling v/associeret partner, advokat Malene Roose Bagh mal@kammeradvokaten.dk 1 Agenda 1. 2. 3. 4. Hvornår kan udbud med forhandling anvendes? Fordele og ulemper forskelle ift

Læs mere

Udbud med forhandling (og konkurrencepræget dialog) Rasmus Holm Hansen

Udbud med forhandling (og konkurrencepræget dialog) Rasmus Holm Hansen Udbud med forhandling (og konkurrencepræget dialog) Rasmus Holm Hansen Highligths Adgangen til at anvende udbud med forhandling og konkurrencepræget dialog er udvidet betragteligt. Meget positivt, da disse

Læs mere

Den nye danske udbudslov 4. februar 2015

Den nye danske udbudslov 4. februar 2015 UDBUDSKONFERENCE Den nye danske udbudslov 4. februar 2015 OBS! Konferencen afholdes kort efter lovforslaget er fremsat/ vedtaget. 1 TALERLISTE Morten Kroon Advokat og partner, Kammeradvokaten Ordstyrer

Læs mere

UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER

UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen UDBUDSBETINGEL- SER FOR ASFALTUDLÆGGER DATO: 23.2.2015 Sags nr. 2014-0240583 Dokument nr. 2014-0240583-1 OFFENTLIGT UDBUD Udbudsbetingelser Asfaltudlægger

Læs mere

Udbudsbetingelser. Rammeaftale. Bistand til planlægning af jordfordeling. EU-udbud

Udbudsbetingelser. Rammeaftale. Bistand til planlægning af jordfordeling. EU-udbud Udbudsbetingelser Rammeaftale Bistand til planlægning af jordfordeling EU-udbud Indhold 1. Introduktion... 3 2. Den ordregivende myndighed... 3 3. Udbudsmaterialet... 4 4. Beskrivelse af den udbudte ydelse...

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT.

Kontrakten vedrører udlicitering af regelmæssig gennemførelse af uddannelser indenfor AMU kurser rettet imod transporterhvervet i Region MIDT. Indledning: DEKRA AMU CENTER MIDTJYLLAND ApS inviterer hermed alle interesserede og kvalificerede leverandører til at afgive tilbud på undervisning i specifikke AMU transportuddannelser. Baggrund og formål

Læs mere

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer

Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Rigsrevisionens notat om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af omkostningerne ved offentlige indkøbsprocesser og mulige effektiviseringer Oktober 2018 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE

Læs mere

12. marts 2015 1. Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov. De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet

12. marts 2015 1. Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov. De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet 12. marts 2015 1 Velkommen til workshop om: Den nye udbudslov De fleksible procedurer og adgangen til dialog med markedet 12. marts 2015 2 Peter Moesgaard Kring Konst. chef for Jura & CSR, SKI 12. marts

Læs mere

It-kontrakter. Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter. Overblik over komplekse kontrakter. Undgå it-kontrakternes største faldgruber

It-kontrakter. Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter. Overblik over komplekse kontrakter. Undgå it-kontrakternes største faldgruber It-kontrakter 2 7. m a j 2 0 0 9 T e k n o l o g i s k I n s t i t u t T a a s t r u p Værktøjer til at håndtere forhandlingen af it-kontrakter Kurset opfylder kravene til efteruddannelse for advokater

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... udbud

fremtiden starter her... Gode råd om... udbud fremtiden starter her... Gode råd om... udbud INDHOLD Indledning 3 Før udbuddet går i gang 4 Hvor finder du udbud? 4 Markedsdialog 4 Under udbudsprocesses 4 Udbudsformer 4 Dokumentation 6 Udbudsmaterialet

Læs mere

Udbudsbetingelser for udbud af rammeaftale om bistand til gennemførelse af it-outsourcing

Udbudsbetingelser for udbud af rammeaftale om bistand til gennemførelse af it-outsourcing Udbudsbetingelser for udbud af rammeaftale om bistand til gennemførelse af it-outsourcing Side 1 af 10 Indhold 1. Indledning... 3 2. Udbudsmaterialets bestanddele... 3 3. Den ordregivende myndighed...

Læs mere

Den nye danske udbudslov - sådan blev den!

Den nye danske udbudslov - sådan blev den! UDBUDSKONFERENCE Den nye danske udbudslov - sådan blev den! Torsdag den 26. november 2015 1 TALERLISTE Morten Kroon Advokat og partner, Kammeradvokaten Ordstyrer på konferencen Tina Braad Advokat og partner,

Læs mere

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser

Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Rammeaftale 2013-1118-03 Udbudsbetingelser Udbud af håndværkerydelser Februar 2014 Indhold: 1 Generelle oplysninger 1 3 1.1 Ordregiver 1.1 3 1.2 Udbudsprocedure 1.2 3 1.3 De udbudte ydelser 1.3 3 1.3.1

Læs mere

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen

Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov. Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen Strategiske overvejelser i forbindelse med den nye udbudslov Ved Jesper Kaltoft og Anders Birkelund Nielsen 2 Temaer Status på lovgivningsprocessen Hvilke væsentlige ændringer medfører den nye lov? Fokus

Læs mere

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015

Den nye udbudslov i Vejdirektoratet. Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov i Vejdirektoratet Nationalt udvalgsmøde i NVF Organisering og marked den 5. november 2015 Den nye udbudslov - Baggrund Forventet ikrafttræden 1. januar 2016 Formål: Udbudsloven skal først

Læs mere

Vejledning og vilkår for udbud

Vejledning og vilkår for udbud Vejledning og vilkår for udbud Indhold 1. Indledning... 2 Udbyder... 2 Hosted løsning eller In-house-løsning... 2 Tidsplan... 2 2. Udbudsbetingelser... 3 Behandling af spørgsmål... 4 Vedståelsesfrist...

Læs mere

NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER

NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER NY UDBUDSLOV - UDBUDSPROCSSEN IT-FOKUSNETVÆRK 2. SEPTEMBER Emner 1. Udbudsprocessen grundlæggende ændringer 2. Fem gode råd til tilbudsgivere faldgruber og tips 3. IT-kontraktmuligheder under opførelsen

Læs mere

Region Syddanmarks EPJ-Udbud EPJ SYD

Region Syddanmarks EPJ-Udbud EPJ SYD 1 Region Syddanmarks EPJ-Udbud EPJ SYD EPJ SYD Dagsorden: 1. Velkommen 2. Præsentationsrunde 3. Rammer for udbuddet 4. Tidsplan 5. Overblik særlige forhold vedr. udbudsmaterialet 6. Spørgsmål-svar-processen

Læs mere

Udbud efter forhandling

Udbud efter forhandling Udbud efter forhandling Med og uden udbudsbekendtgørelse v/ partner, advokat Tom Holsøe Den juridiske ramme Hvad er forhandling? "Rådet og Kommissionen erklærer, at fremgangsmåderne med offentligt eller

Læs mere

Udbudsjuraen. Vibeke Jessen chefkonsulent, udbudsjurist

Udbudsjuraen. Vibeke Jessen chefkonsulent, udbudsjurist Udbudsjuraen Vibeke Jessen chefkonsulent, udbudsjurist Agenda Udbudsjura Beregning af tærskelværdier Teknisk dialog Sortimentsudbud En ekspert er en person, som har begået alle de fejl, som er muligt at

Læs mere

Udbudsbetingelser September 2014

Udbudsbetingelser September 2014 Svend Bjerregaard Advokat sbj@holst-law.com T +45 8934 1159 J.nr. 040704-0003 SBJ/MGL Udbudsbetingelser September 2014 Holst, Advokater Advokatpartnerselskab Hans Broges Gade 2 DK-8100 Aarhus C T, +45

Læs mere

Udbudsloven efter ét år

Udbudsloven efter ét år Udbudsloven efter ét år Et kritisk syn på udvalgte bestemmelser i loven Dansk Forening for Udbudsret, 19. januar 2017 Jesper Fabricius Advokat, partner Overordnede overvejelser Et overordnet perspektiv

Læs mere

Ny uddannelse om udbud af it-ydelser

Ny uddannelse om udbud af it-ydelser It udbud Ny uddannelse om udbud af it-ydelser 2 It & udbud Indhold It & udbud: Ny uddannelse om udbud af it-ydelser 3 Uddannelsens opbygning 5 Modul 1: Udbud Reguleringen af it-udbud 6 Modul 2: It-kontrakten

Læs mere

Kontrakt om indkøb af Software Assurance og licenser til Oraclesoftware. Udbudsbetingelser for offentligt udbud af rammekontrakt - 2015/S 201-363917.

Kontrakt om indkøb af Software Assurance og licenser til Oraclesoftware. Udbudsbetingelser for offentligt udbud af rammekontrakt - 2015/S 201-363917. Kontrakt om indkøb af Software Assurance og licenser til Oraclesoftware Udbudsbetingelser for offentligt udbud af rammekontrakt - 2015/S 201-363917. Indholdsfortegnelse 1. ORDREGIVER... 3 2. DE RETLIGE

Læs mere

Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen

Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen Bilag 1 Generelle vilkår for annonceringen [1] Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 1.1. Generelt...3 1.2. Annonceringens bestanddele...3 1.3. Ordregiver...4 1.4. Kontaktperson...4 2. Kravspecifikation...5

Læs mere

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller

Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Udbud med forhandling samt offentliggørelse af evalueringsmodeller Dansk Forening For Udbudsret 15. januar 2015 Tina Braad, Partner Bech-Bruun 2 Anvendelsesområdet for udbud med forhandling ( 60) 1. Ved

Læs mere

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område,

Lightregimet. Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Lightregimet Fremgangsmåde ved tildeling af kontrakter på det sociale område, Program 1. Hvad er udbud? 2. Hvilke regler gælder? 3. Beregningsregler - kontraktberegning 4. Udbud efter light-regimet 5.

Læs mere

KONKURRENCEBETINGELSER FORANALYSE TIL STANDARDKONTRAKT FOR OUTSOURCET IT-DRIFT

KONKURRENCEBETINGELSER FORANALYSE TIL STANDARDKONTRAKT FOR OUTSOURCET IT-DRIFT KONKURRENCEBETINGELSER FORANALYSE TIL STANDARDKONTRAKT FOR OUTSOURCET IT-DRIFT 1. INDLEDNING Digitaliseringsstyrelsen ønsker med denne konkurrenceudsættelse at indhente tilbud på løsning af opgaven Foranalyse

Læs mere

UDBUDSBETINGELSER. for KOMPETENCEUDVIKLING OG SPARRING "KLAR TIL NYE MULIGHEDER"

UDBUDSBETINGELSER. for KOMPETENCEUDVIKLING OG SPARRING KLAR TIL NYE MULIGHEDER for KOMPETENCEUDVIKLING OG SPARRING "KLAR TIL NYE MULIGHEDER" Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Ordregiver... 3 1.2 "Klar til nye muligheder"... 3 1.3 Den udbudte kontrakt... 3 2 Annonceringen... 4 3 Ordregiver...

Læs mere

Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus

Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus 20.12.2012 Udbudsbetingelser Rammeaftaler vedrørende bygherrerådgivning til Arealudvikling Aarhus Sagsnr. 12/017983 1. Indledning Arealudvikling Aarhus hører under Aarhus Kommune og er knyttet til Teknik

Læs mere

Udbudsbetingelser for Kulturstyrelsens. Udbud af National bruger- og benchmarkundersøgelse 2016 på folkebiblioteksområdet

Udbudsbetingelser for Kulturstyrelsens. Udbud af National bruger- og benchmarkundersøgelse 2016 på folkebiblioteksområdet Udbudsbetingelser for Kulturstyrelsens Udbud af National bruger- og benchmarkundersøgelse 2016 på folkebiblioteksområdet 1. INDLEDNING Kulturstyrelsen inviterer hermed virksomheder til at byde på opgaven

Læs mere

Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk. Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017

Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk. Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017 Kort & GIS J.nr. 16-560-000011 Ref. SANESK Den 6. januar 2017 Udbudsbetingelser: Udbud offentliggjort på udbud.dk Satellitbilledopgaver til landbrugskontrol 2017 Indhold 1. Indledning... 1 2. Betingelser...

Læs mere

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse

Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Generelle vilkår for tilbudsafgivelse Beskæftigelsesmin., sagsnr. 2010-0003721 17. maj 2010 1. Indledning/generelle forhold 1.1. Konkurrenceudsat udbud Dette udbud gennemføres i henhold til afsnit 2 i

Læs mere

Små og mellemstore virksomheders muligheder i det nye udbudsdirektiv. Opsummering af hovedanbefalinger

Små og mellemstore virksomheders muligheder i det nye udbudsdirektiv. Opsummering af hovedanbefalinger Små og mellemstore virksomheders muligheder i det nye udbudsdirektiv Opsummering af hovedanbefalinger Indledning Ved udformningen af det nye udbudsdirektiv er der implementeret tiltag til fordel for små

Læs mere