Projekt FOTdanmark. HRKS Høringssvar vedrørende Forretningsmodel for FOTdanmark. November 2006

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt FOTdanmark. HRKS Høringssvar vedrørende Forretningsmodel for FOTdanmark. November 2006"

Transkript

1 Projekt FOTdanmark HRKS Høringssvar vedrørende Forretningsmodel for FOTdanmark November 2006

2 i INDHOLDFOTEGNELSE 1 INDLENDNING FOT PRINCIPPET GENERELLE KOMMENTARER LSA Objektansvar Overgangsproblemer Økonomi Generelt om fordelingsnøgler Fordelingsnøgle for fotoflyvning og ortofoto Fordelingsnøglen for fotogrammetrisk dataproduktion Fordelingsnøgle for reference- og egenskabsattributter og metadata Fordelingsnøgle for tværgående og landsdækkende dataopgaver i overgangsperioden Fordelingsnøgle for systemopgaver Fordelingsnøgle for øvrige fællesopgaver Fordelingsnøgle for indtægter Fordelingsnøgle vedrørende KMS' og kommunernes ydelser Forhold til eksterne brugere Selskabsoprettelse Ledningsejere Andre eksterne brugere Ophavsret og Selskabsform Ophavsret Selskabsform

3 2-1 1 INDLENDNING Nærværende høringssvar er udarbejdet som fælles høringssvar for HRKS-området. Høringssvaret indeholder dels overordnede kommentarer til FOTdanmark princippet og en række generelle kommentarer til det udsendte materiale. 2 FOT PRINCIPPET Set fra et generelt samfundsmæssigt synspunkt er FOT projektet en god idé. Et veldefineret geografisk landsdækkende og sømløst datasæt af høj kvalitet, centralt placeret, vil være grundlag for en effektiv og ensartet digital forvaltning. FOT vil navnlig være til gavn for nationale og regionale brugere der har behov for ensartede og opdaterede data på tværs af administrative og sektorielle grænser, som f.eks. stat, det nationale beredskab, ledningsejere og regionerne. Det vil også potentielt kunne gavne forsknings- og udviklingsmiljøer. Fra et kommunalt perspektiv er fordelen nærmere knyttet til de datamæssige forbedringer af struktur og kvalitet, som kommunerne får som konsekvens af samarbejdet samt fordele ved stordrift. En landsdækkende tilslutning vil FOT kunne være en omkostningseffektiv måde at etablerer et homogent fællesoffentligt digitalt geografisk forvaltningsgrundlag til løsning af administrative myndigheds- og serviceopgaver. Endvidere vil et homogent datagrundlag være en forudsætning for tværkommunale ensartede analyser og modelleringer. Det vil give et bedre grundlag for at træffe beslutninger, det være sig af politisk, juridisk eller beredskabsmæssig karakter. Endvidere vil en homogen datamodel med centralt tilgængelige geodata muliggøre en billigere applikationsudvikling. En forudsætning for at opnå disse fordele er imidlertid at systemet bliver landsdækkende og at data kontinuert ajourføres. Et system med huller og manglende løbende ajourføring vil medføre et væsentligt tab af datakvalitet, både temporalt og kvalitativt og vil uvilkårligt føre til manglende ensartethed, en forudsætning for at kunne høste ovennævnte gevinster. Set ud fra en snæver kommunal budgetmæssig vinkel er det ikke sikkert at der opnås økonomiske fordele, speciel ikke for de grupper der allerede har etableret et samarbejde. Etablering og drift af en central databank vil for HKRS gruppen være en meromkostning i forhold til eksisterende løsning. Det er derfor vigtigt at der opstår merværdi ved det udvidede samarbejde. Det kunne f.eks. være i form af kvalitetsmæssige forbedringer, sparede lagringsomkostninger, let adgang til nabodata, sparet administration til databestillinger/udtræk, ensartet datasnitflade (WMS/WFS), fælles applikationsudvikling osv. Men det kræver som ovenfor beskrevet at systemet bliver landsdækkende og at de forventelige meromkostninger reduceres ved at fordele etablerings- og driftsudgifter på samtlige kommuner.

4 3-2 Kommunerne er i høj grad nødt til at tage hensyn til snævre økonomiske interesser frem for det større almennyttige perspektiv. Frivillighedsprincippet bør derfor overvejes nøje. Derfor var et lovkrav om deltagelse måske en idé. 3 GENERELLE KOMMENTARER I det efterfølgende kommenteres en række generelle emner vedrørende FOTdanmarks forretningsmodel. 3.1 LSA Forslaget til forretningsmodellen for FOT fastlægger en totalajourføring hvert 3. år. Den medtager ikke LSA (eller en anden form for hyppig ajourføring) som en del af aftalen. Det skal dog blive en væsentlig del af FOT, at der sker en hyppig og en ensartet ajourføring, før kortet får værdi for ledningsejere, beredskab og mange kommuner. Det er vigtigt, at der i FOT indarbejdes en aftale om ajourføring der lever op til de krav som størstedelen af FOT s bruger stiller til produktet. Hvis enkelte kommuner vælger ikke at ajourføre data i 3 år, giver det en negativ begrænsning af FOT s salgsog anvendelsesmuligheder. LSA er en stor opgaver og kan medføre en betydelig udgift for kommunerne og en udgift for KMS til datavalidering, men LSA syntes ikke at være medtaget som ugift eller som merværdi eller som værdiforøgelse. Det giver uklarhed om, hvorvidt kommunerne eller de lokale FOT samarbejder må holde årligt ajourførte data i egen database og sælger disse direkte, og så kun aflevere hvert 3. år, eller om der opbygges en betalingsmodel, der tager hensyn til omkostninger og værdiforøgelse for årlige eller hyppigere ajourføring. Konklusionen er at LSA skal indgå som en del af samarbejdets ajourføring af FOT og selvfølgelig skal medregnes som en udgift. Der skal i den forbindelse tages stilling til hyppighed, fuldstændighed og nøjagtighed, så FOT ikke bliver for uensartet over kommunegrænserne, alt efter hvordan den enkelte kommune vælger at implementere LSA. Det er en hensigtserklæring at FOT skal være med til at indbygge den geografiske dimension i forvaltningen og på sigt udvikle LSA. Det er derfor nødvendigt at anerkende LSA (eller en anden form for hyppig ajourføring) som en del af FOT s værdi, på samme måde som de mere sjældne totale ajourføringer. Hvis KMS eller øvrige statslige myndigheder ikke har det sammen behov for ajourføring må det medtages i de relevante fordelingsnøgler.

5 Objektansvar Det fremgår ikke entydigt af høringsmaterialet hvad begrebet objektansvar det indebærer, med hensyn til geometri, fuldstændighed, egenskabsdata og attributter. Og hvad omfatter det juridisk? Kan en enkelt kommune eksempelvis blive sagsøgt for fejl i data? Det er alt for uklart afgrænset i forhold til FOT-specifikationens definerede ansvar for reference- og egenskabsattributter. Er objektansvar lig med ansvar for objektets geometri? 3.3 Overgangsproblemer FOTdanmark forudsætter at der ved LSA sker en løbende ajourføring af data på baggrund af kommunale administrative oplysninger. Imidlertid indeholder FOT2007 løsningen ikke værktøjer til LSA, hvorfor der i en overgangsfase opstår en række problemer. Ajourføringsfrekvenes på 3 år er ikke tilstrækkelig En 3-årig ajourføringsfrekvens er utilstrækkelig, både til brug i kommunal forvaltning og til videresalg til ledningsejere. Tilpasning af ajourføringsfrekvensen til kommunernes reelle behov kunne ske ved at tillade systematisk ajourføring af udvalgte kortelementer årligt, f.eks. bygninger og veje, mens andre elementer, f.eks. naturtemaer, kun ajourføres 5 årligt. I overgangsfasen kan der alternativt til LSA tænkes anvendt: Årlig udpeget fotogrammetrisk ajourføring. En række kommuner indkøber dækkende ortofoto hvert år, hvilket vil reducere merudgiften til årlig udpeget fotogrammetrisk ajourføring. Hybridmetoder (ajourføring af bygnings og vejtema ud fra ortofoto og DTM, evt. på baggrund af digital projektmateriale). Variabel takt for totalajourføring for intensivt og ekstensivt udbyttede områder. Økonomi ved hyppigere ajourføring end den 3 årige Oplægget i forretningsmodellen er at alle udgifter påføres de kommuner der ønsker årlig ajourføring, mens indtægter tilfalder fællesskabet efter FOT fordelingsnøglerne. Dermed er der intet incitament for kommuner til at lægge data i FOT databasen. Ved at sælge de ajourførte lag med ændringer selv, vil hele gevinsten tilfalde kommunen. FOTdanmark bliver derfor nødt til at honorere hyppigere ajourføring. Alternativt må FOTdanmark indarbejde en betalingsmodel, hvor indtægterne for videresalg af årligt ajourførte data tilfalder de parter der har betalt, nemlig kommunerne. Den enkelte kommunes betalingsandel skal være uafhængig af fuld tilslutning Nogle elementer i FOT-løsningen kræver investering i det fulde system straks når første kommune tilmelder sig. Det er væsentligt at kommunerne har sikkerhed for aldrig at komme til at hæfte for mere end den kommunale andel af startinvesteringen, beregnet efter fordelingsnøgler for fuld dækning.

6 3-4 Frist for tilslutning Forretningsmodellen lægger op til frivillig deltagelse i FOT, men den fulde nytteværdi opnås først ved fuld dækning, og når alle FOT-systemets funktioner er etableret, specielt LSA. Incitamentet for kommunal deltagelse vil da være, at vente på en væsentlig tilslutning inden man selv tilslutter sig FOT. Det vil stille de først tilmeldte kommuner i en uholdbar og usikker situation. Hertil kommer at LSA først implementeres i den endelige løsning, hvilket i overgangsperioden giver øgede kommunale udgifter til FOT, men ingen besparelse som konsekvens af LSA. Det vil derfor være ønskeligt med en frist for hvornår FOT opnår fuld dækning, specielt af hensyn til de først tilmeldte kommuner. Adgang til brug af data i FOT2007 databasen Det er ikke klart om man umiddelbart efter tilmelding får adgang til at trække på FOT2007 databasen, eller om retten først træder i kraft når kommunens kort har været ajourført og ligger i databasen. 3.4 Økonomi I det følgende kommenteres forretningsmodellens fordelingsnøgler dels generelt, dels individuelt med bemærkninger relateret til de respektive fordelingsnøgler Generelt om fordelingsnøgler Fordelingsnøglerne er i forretningsmodellen beskrevet principielt, men ikke så konkret, at det er muligt at kalkulere de økonomiske konsekvenser med den nøjagtighed, som det politiske beslutningssystem i kommunerne forlanger. Det grundlag, som til sin tid vil blive forelagt kommunerne ved beslutning om deltagelse i FOTsamarbejdet, bør derfor indeholde en standardiseret beregningsmodel (f.eks. i et regneark) baseret på de bedst muligt skønnede økonomiske parametre. Beregningsmodellen bør også give oplysning om størrelsen på usikkerheden i kalkuleresultaterne. Forretningsmodellen omhandler kun de økonomiske relationer, der kommer efter kommunerne har bragt et aktuelt datagrundlag i TK99-standard ind i samarbejdet. Ved stillingtagen til de økonomiske konsekvenser af en deltagelse i FOTsamarbejdet kan kommunerne ikke se bort fra, at dette datagrundlag repræsenterer en værdi. Denne værdi og værdien af KMS' indskudte datagrundlag vil sjældent være af samme størrelsesorden. Forretningsmodellens økonomidel bør derfor suppleres således, at den tillige omhandler de økonomiske relationer mellem staten og kommunerne vedrørende de indskudte datagrundlag. På grund af forretningsmodellens ophavsretslige regler vil en kommunes indskud af tekniske kortdata i FOT-samarbejdet medføre, at disse data taber i regnskabsmæssig værdi for kommunen. I de kommuner, hvor værdien af de tekniske kortdata er regnskabsført som et aktiv, vil en tilslutning til FOT-samarbejdet medføre en nedskrivning af aktivets værdi. Denne nedskrivning skal samtidig finansieres på driftsbudgettet. Dette kan medføre så negative konsekvenser for den pågældende forvaltnings drift, at en tilslutning til FOT-samarbejdet ikke kan lade sig gøre.

7 Fordelingsnøgle for fotoflyvning og ortofoto. I forretningsmodellen fordeles udgifterne til fotoflyvning og ortofoto ligeligt mellem KMS og kommunerne for kortlægning i OP1 i 90 pct. af landet og i OP3 i de resterende 10 pct. af landet. Fordelingen synes at være rimelig forudsat, at arealfordelingen 90/10 svarer til den reelle og teknisk nødvendige fordeling mellem højt- og lavtflyvning. Forventeligt vil bruttoarealet for lavtflyvning på grund af ortofotospecifikationens krav om mindste tilestørrelse på 1 km 2 betyde, at lavtflyvningen vil omfatte betydelig mere en 10% Fordelingsnøglen for fotogrammetrisk dataproduktion Ifølge forretningsmodellen bidrager KMS med halvdelen af udgifterne til kortlægning i OP1 i landområder. For kortlægning i byområder i OP3 bidrager KMS med, hvad der svarer til 3,5 gange det bidrag som KMS afholder pr. ha. for kortlægning i OP1. Danmarks Statistik definerer p.t. 92,8 pct. af Danmarks areal som landområder og 7,2 pct. som byområder. Begrebet fotogrammetrisk dataproduktion bør præciseres. Det er uklart, hvorvidt maskinel dataprocessering, f.eks. konvertering af TK99-tilladte splines til liniestrenge, snapberegning og lignende, som typisk foretages uden brug af fotogrammetri, er omfattet af begrebet. Fordelingsnøglen mangler at tage stilling til kortlægning af byområder i OP2, som kan blive aktuel i nogle kommuner, som i dag har byområder kortlagt i T2-standard og som evt. kun vil opgradere sine kortdata til aktuelle TK2-data i TK99-standard. Brugen af faktoren 3,5 til beregning af KMS bidrag til OP3-kortlægning er en ugennemsigtig måde at beskrive KMS bidragspolitik. KMS bidrag bør derfor fastsættes til en bestemt procentdel af de faktiske omkostninger for OP3 kortlægningen det pågældende år. KMS procentdel bør fastsættes til 50 % således, at stat og kommune deler omkostningerne ligeligt. Maksimumarealet for KMS' bidrag til OP3-kortlægning bør relateres til arealet af FOT-objekterne BY med egenskaben By, for at sikre at maksimumarealet beregnes på baggrund af aktuelle forhold Fordelingsnøgle for reference- og egenskabsattributter og metadata Alle FOT-objekter har reference- og metadata og mange har desuden en eller flere egenskabsattributter. Tilknytning af disse data til FOT-objekterne foretages ved maskinel eller manuel editering og er ikke fotogrammetrisk dataproduktion. Fordelingsnøgle for udgifterne til disse editeringsopgaver mangler i forretningsmodellen Fordelingsnøgle for tværgående og landsdækkende dataopgaver i overgangsperioden Omfanget af og omkostningsansvaret for disse opgaver er ikke præciseret.

8 Fordelingsnøgle for systemopgaver KMS varetager systemopgaverne i en overgangsperiode. KMS udvikler og stiller en systemmæssig løsning, FOT2007, til rådighed for kommunerne, indtil FOTsamarbejdet er landsdækkende. Kommunerne betaler et tilslutningsbidrag ved indtrædelsen i FOT-samarbejdet samt et årligt bidrag til den løbende drift. "Databasecontaineren" FOT2007, som er en overgangsløsning i ca. 5 år, vil koste landets kommuner ca. 8 mio. kr. i tilslutningsbidrag og ca. 2.5 mio. kr. pr. år i driftsbidrag. FOT2007 udvikles og stilles til rådighed af KMS for kommunerne og KMS dikterer, hvad kommunerne skal betale. Der foreligger således en forretningsmæssig relation, der egentlig ligger udenfor FOT-samarbejdets forretningsmodel. Selvom kommunerne hver for sig indgår aftale med KMS om FOT2007, vil formålet med kommunernes tilslutning og sammenhængen med FOT s forretningsmodel medføre, at disse aftaler vil kunne betragtes som koordinerede. Dermed løber kommunerne den risiko, at deres aftaler med KMS kan være i strid mod EU s indkøbsregler. FOT2007-systemet skal være dokumenteret mht. til foranalyse, systemanalyse (funktioner, standarder, snitflader, systemtests osv), systemdesign. Rettigheder til systemet (kildekode, hardware) mm. skal tilhøre FOTdanmark, således at FOT2007 kan overdrages til ny leverandør som grundlag for videreudvikling. Det kan drages i tvivl, hvorvidt kommunerne har brug for FOT2007 og særligt i betragtning af omkostningerne. Kommunerne bruger i princippet kun geografiske data, der vedrører kommunens egen jurisdiktion. Efter den fælles fotoflyvning, ortofotoog dataproduktion i de lokale samarbejder, foreligger der stort set de geografiske data, som kommunerne har brug for. Alle kommuner har eget GIS, som kan opbevare og stille disse data til rådighed for anvendelse i kommunes forvaltninger. Behovet for en "databasecontainer" foreligger egentlig hos FOTdanmark, som er den part, der iht. forretningsmodellen skal distribuere data til regionale og nationale databrugere. Nytten af "databasecontaineren" opstår hos disse databrugere, som derved opnår fordelen af at kunne hente data kun fra et sted Fordelingsnøgle for øvrige fællesopgaver Udgifterne til øvrige fællesopgaver fordeles ligeligt mellem kommunerne og KMS. Den kommunale del af finansieringen sker i form af et abonnementsbidrag. Disse opgaver er primært af administrativ karakter, såsom bestyrelses- og sekretariatsopgaver. Fordelingsnøglen giver ikke anledning til bemærkninger Fordelingsnøgle for indtægter I forretningsmodellen fordeles FOTdanmarks indtægter fra vederlag for salg af data mellem deltagerne i henhold til de samlede omkostninger i forbindelse med FOTsamarbejdet. Fordelingen af indtægterne bør ikke alene relateres til parternes omkostninger i forbindelse med FOT-samarbejdet, men også til fordelingen af solgte datas geografiske oprindelse. Afgrænsningen af den kreds databrugere, hvortil der kan udtrækkes data

9 3-7 uden vederlag til FOTdanmark er af stor betydning for indtægternes størrelse. Denne afgrænsning er uklar i høringsmaterialet. For kommunernes vedkommende siger forretningsmodellen på et sted, at kommuner, der deltager i FOT-samarbejdet, har adgang til alle FOT-data, som er nødvendige til udførelsen af den pågældende myndigheds opgaver. På et andet sted, siges, at kommunen får adgang til kortgrundlaget i nabokommunerne i det omfang, det er relevant for den kommunale sagsbehandling. Både nødvendigheds- og relevanskriteriet bør udgå. I stedet bør der indføres klare regler for afgrænsningen af kommunernes ret til vederlagsfri videregivelse af data til egne konsulenter, helt eller delvist ejede selskaber og til fællesskaber og samarbejder af forskellig art, hvori kommunen deltager. For statens vedkommende siger forretningsmodellen, at de statslige myndigheder, der har indgået aftale med KMS, har adgang til alle FOT-data, som er nødvendige til udførelsen af den pågældende myndigheds opgaver. Myndighedsbegrebet har flere forskellige definitioner i dansk lovgivning. Dette medfører en uklarhed om, hvilke statslige myndigheder KMS kan indgå aftale med. Endvidere er det ikke rimeligt overfor kommunerne, at KMS alene kan afgøre, hvilke statslige myndigheder KMS kan indgå aftale med, uden at betale vederlag til FOTdanmark for dataudtræk. Derfor bør den statslige "frikreds" besluttes af FOTdanmarks bestyrelse, f.eks., ved at "frikredsen" fortegnes i en positivliste. Nødvendighedskriteriet bør udgå for statslige og kommunale myndigheder og erstattes med regler for afgrænsningen af den vederlagsfrie videregivelse. Statslige myndigheder, som tilhører "frikredsen" og som har indgået aftale med KMS, kan have brug for at erhverve brugsret til kommunale ad-ons til FOT-data. Ved kommunalt salg af disse ad-ons skal kommunen have ret til samtidig at videregive FOT-data til den statslige myndighed uden at kommunen skal betale vederlag til FOTdanmark Fordelingsnøgle vedrørende KMS' og kommunernes ydelser Af forretningsmodellen fremgår, at visse opgaver vil blive varetaget af KMS og andre af kommunerne. Omfanget af de ydelser, som kræves for at løse disse opgaver er ikke nærmere beskrevet. Således mangler forretningsmodellen oplysninger om, hvordan omfanget af disse ydelser vil være fordelt mellem KMS og kommunerne, og hvorvidt ydelserne skal medregnes i parternes omkostningsgrundlag, og hvordan de derved skal prissættes. Denne ugennemsigtighed gør det vanskeligt for kommunerne at skabe sig et nogenlunde klart billede af konsekvenserne ved en tilslutning til FOT-samarbejdet. Det kan desuden frygtes, at ugennemsigtigheden kan blive grobund for påstande om konkurrencebegrænsning. 3.5 Forhold til eksterne brugere Selskabsoprettelse. FOTdanmark konceptet har kun fuld nytte og er mest økonomisk ved fuld tilslutning og når systemet er fuldt udbygget. På grund af usikkerheder om og hvornår systemet bliver fuldt udbygget mm. skal der afholdes en tegningsrunde, hvor tilslutning kan

10 3-8 undersøges og der bør fastsættes en minimumstilslutningsprocent før projektet iværksættes Ledningsejere Kommunerne anser det som et afgørende succeskriterium for FOTdanmark at ledningsejerne anvender FOTdanmark, dels for at sikre at der anvendes et fælles geodatagrundlag og dels af hensyn til økonomien i projektet, hvilket belyses i det efterfølgende. Fælles geodatagrundlag. Det er afgørende for nytten af et fælles geodatagrundlag at alle anvender fælles grundlag, idet det dels muliggør oprationel anvendelse af geodata i beredskabssituationer mm, og dels sikre at der ikke opstår fejl og misforståelser på grund af anvendelse af forskelligt grundlag. Ekstern medfinansiering. Ledningsejere har hidtil været en vigtig økonomisk bidragyder til grundkortlægning. Det vil samfundsmæssigt være mest optimalt, hvis der alene udføres en samlet grundkortlægning der dækker det samlede for skatte- og brugerbetalte område. Af ovennævnte grunde er det derfor af afgørende vigtighed, at der via FOTdanmarks kontaktudvalg til Dansk Ledningsejerforum opnås tilslutning af såvel nationale, regionale og lokale ledningsejere. I betragtning af Dansk Ledningsejerforums positive tilkendegivelse i deres brev af 16. juni 2006 syntes der alene at udestå afklaring af økonomisk fordelingsnøgle Andre eksterne brugere Forretningsmodellen bør endvidere muliggøre tilslutning af øvrige eksterne professionelle geodatabruger så som Krak, De Gule Sider, Teleatlas og eksterne GISapplikationsudviklere. Forretningsmodellen bør indeholde modeller for dels betaling (eksempelvis i form af klik-afgifter, anvendt areal, detaljeringsgrad/målestok) og fordelingsnøgle for indtægter fra eksterne brugere. 3.6 Ophavsret og Selskabsform Ophavsret Det er problematisk for kommunerne ikke at have ophavsret over egne data. Mange kommuner har en politik med at give grundkortsdata kvit og frit væk til uddannelsesinstitutioner og lignende eksempelvis Arkitektskolen og Geografisk Institut, såfremt data kun bliver brugt internt til uddannelse. Et andet område, hvor mange kommuner i dag udlåner data til 3. part, er til støjkortlægning. Carl Bro Acoustics har fået de fleste af Ekko-kommunernes data for, at lave et tilbud på en fælles støjkortlægning.

11 3-9 Et tredje område er, at nogle GIS-leverandører har enkelte kommuners grundkort i permanent udlån til brug for fejlfinding i GIS-softwaren og til demonstration af GISsoftware til andre kunder og kommuner. Det skal afklares om disse udlån af grundkortsdata til offentlige institutioner og private firmaer kan fortsætte vederlagsfrit i FOTdanmark Selskabsform. Kommunal udtrædelse af samarbejdet I høringsversionen af "Forretningsmodel for FOTdanmark", står der, at den enkelte kommune ikke har ejerskab over de data den bringer ind i fællesskabet. Ved en eventuel udtrædelse får kommunen kun en kopi af de data der er nødvendige for deres myndighedsopgaver. Kommunen får derved ikke alle de data med ud igen, som den har bragt til fællesskabet og de forbedringer som den undervejs har forædlet og betalt 70% af i år 1 og 100% af i år 2 og 3. Se i øvrigt afsnit om økonomien i FOT. Kommunen vil ligeledes miste sine nuværende kunder, så som HNG, NESA, TDC etc. da de vil indgå kontrakt med FOTdanmark og ikke den enkelte kommune. Hvem definere hvilke data der er nødvendige for kommunen, så den kan varetage sine forpligtelser? Det er svært, at indgå i et fællesskab med aktiver, i form af grundkortsdata og løbende ajourføringer, hvis man ikke kan få rettigheder til disse aktiver ved en eventuel senere udtrædelse. Forretningsmodellen beskriver ikke et scenario for KMS udtræden af samarbejdet. Vil KMS i denne situation også modtage et udtræk til brug for deres offentlige forpligtelser, mens resten af FOT-samarbejdet opretholder den fulde ret til FOT-data? Opløsning af samarbejdet Det er uklart om KMS, hvis det ikke længere ønsker at fortsætte samarbejdet, kan opløse samarbejdet og dermed få ejendomsret til alle data som følger af en opløsning af samarbejdet. Dette vil stille KMS fordelagtig i forhold til kommuner, da betingelserne for en opløsning er betydeligt bedre end ved en udtrædelse.

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR

FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR FÆLLES UDBUD AF ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR ØKONOMI- OG LØNSYSTEM VISIONSPAPIR Revision Dato Udarbejdet af Kontrolleret af Godkendt af Beskrivelse 0.5 2016-03-04 ASHD, BDK Første udkast på baggrund

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016

Spørgsmål og svar om håndtering af udenlandsk udbytteskat marts 2016 Indhold AFTALENS FORMÅL... 2 Hvilken service omfatter aftalen?... 2 Hvad betyder skattereduktion, kildereduktion og tilbagesøgning?... 2 AFTALENS INDHOLD OG OPBYGNING... 3 Hvilke depoter er omfattet af

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten.

Indstilling. Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice og træning. Til Århus Byråd via Magistraten. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 16. august 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Forslag til kvalitetsstandarder 2008 for pleje, praktisk hjælp, madservice

Læs mere

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling

5. Persondataloven 5.1. Indsamling, behandling, behandlingssikkerhed, videregivelse og oplysningspligt Indsamling Behandling 5. Persondataloven Persondataloven er indført bl.a. med det formål at sikre en så god beskyttelse af borgerne som muligt i forhold til den behandling, der finder sted af personoplysninger, og reglerne

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr.

Merudgifter og mindreindtægter anføres uden fortegn. Mindreudgifter og merindtægter anføres med negativt fortegn. Alle beløb er vist i 1.000 kr. for Ruderdal Kommune af lov- og cirkulæreprogrammet på Socialog Sundhedsudvalgets område. Ældreområdet, Borgerservice samt Psykiatri og Handicap har i samarbejde med Økonomi vurderet det lov- og cirkulæreprogram,

Læs mere

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter

Stil krav til din udvikling. - og få mere ud af samtalen med din leder. Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Stil krav til din udvikling - og få mere ud af samtalen med din leder Anbefalinger og inspiration til faglige repræsentanter Sæt udviklingssamtalen og udviklingsplanen på dagsordenen Når medarbejderen

Læs mere

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer

2014-34. Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer 2014-34 Overholdelse af forvaltningsretlige krav ved indførelse af nye offentlige IT-systemer Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Finansministeriet om sikringen af, at nye offentlige

Læs mere

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige

AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige Beskæftigelsesministeren AF har ikke tilstrækkeligt målrettet inddraget andre aktører i beskæftigelsesindsatsen for særlige AF har ikke givet andre aktører et tilstrækkeligt stærkt incitament til at få

Læs mere

Nyvurdering af administrativ organisation

Nyvurdering af administrativ organisation Nyvurdering af administrativ organisation Fra kommissoriet Målet har været at sikre en administration, der fremstår maksimalt trimmet, og som på den ene side kan levere effektiv betjening af borgerne

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren)

Sundhedssikring. Aftale om. Ind- og udtrædelse. mellem. Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) Aftale om Sundhedssikring Tegnernr.: Kundenr.: Aftalenr.: mellem Firmanavn Adresse Postnr. / By Cvr-nr. (i det følgende kaldet arbejdsgiveren) og Topdanmark Livsforsikring A/S Borupvang 4, 2750 Ballerup

Læs mere

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.

Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Risskov, d. 22.marts 2013 Høring om forslag til lov om ændring af lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov. Ligeværd takker for muligheden for at kommentere lovforslaget. Ligeværds overordnede

Læs mere

Foreningen for certificerede IT-advokater

Foreningen for certificerede IT-advokater Foreningen for certificerede IT-advokater Kolofon Metode Undersøgelsen er gennemført for Danske IT-Advokater. Data er indsamlet som en kvantitativ spørgeskemaundersøgelse i Userneeds webbaserede BtB-panel.

Læs mere

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund

Indstilling. Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer. 1. Resume. 2. Beslutningspunkter. 3. Baggrund Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 28. januar 2013 Tilslutning til fælles udbud af IT-systemer Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume KL har anmodet alle kommuner

Læs mere

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg

Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg Forsvarsministeriet Finansministeriet Kommissorium for Redningsberedskabets Strukturudvalg 11. marts 2013 Baggrund Det fremgår af Aftale om redningsberedskabet i 2013 og 2014 mellem regeringen, Venstre,

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009

Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly. Juni 2009 Notat til Statsrevisorerne om beretning om beslutningsgrundlaget for et eventuelt køb af nye kampfly Juni 2009 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører:

Læs mere

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at:

Borgerrådgiverens hovedopgave er først og fremmest dialog med borgerne i konkrete sager en mediatorrolle, hvor det handler om at: BORGER RÅDGIVEREN Det kan du bruge borgerrådgiveren til Er du utilfreds med behandlingen af din sag i Hvidovre Kommune eller med kommunens behandling af dig, kan du henvende dig til borgerrådgiveren. Borgerrådgiverens

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed.

NEXTWORK er for virksomheder primært i Nordjylland, der ønsker at dele viden og erfaringer, inspirere og udvikle hinanden og egen virksomhed. Erfagruppe Koncept NEXTWORK er et billigt, lokalt netværk for dig som ønsker at udvikle dig selv fagligt og personligt og gøre dig i stand til at omsætte viden og erfaringer til handlinger i dit daglige

Læs mere

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren

Ministeren bedes redegøre for, om ministeren Trafikudvalget 2010-11 L 173 Bilag 11 Offentligt Samrådstale til et kommende lukket samråd om forslag til lov om ændring af lov om taxikørsel m.v. (Tilladelser til offentlig servicetrafik og krav til beklædning

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice

Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Rådgivning vedr. udbud af rengøringsservice Notat vedr. adgang til at annullere udbud, angivelse af loft på tilbudssummer samt konsekvenser i relation til besparelsespotentiale (jf. Arbejdsretsdommen af

Læs mere

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum

Vedtægter for. Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum Vedtægter for Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum --- oo0oo --- 1. NAVN OG STATUS 1.01 Fondens navn er Fonden Dansk Sygeplejehistorisk Museum (i det følgende kaldet Museet ). 1.02 Museet er en selvejende

Læs mere

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd.

Minilex om kvalitetsrapporten. - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex om kvalitetsrapporten - ordforklaringer, inspiration og gode råd. Minilex.indd 1 19-04-2012 09:05:21 Introduktion " kvalitetsrapport. Kvalitetsrapporten er et redskab, der skal styrke kommunernes

Læs mere

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder

Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Den 12. november 2014 J.nr. 2014103514 Ref.: kj Handlingsplan for bedre behandling af fortrolige oplysninger om personer og virksomheder Sundhedsstyrelsens opfølgning på Rigsrevisionens beretning af 5.

Læs mere

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte

A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte A. Eksempel på beregning af forsknings- og udviklingsstøtte Samarbejdsprojekt mellem et universitet og tre virksomheder Gennemgangen af eksemplerne er inddelt i 4 afsnit. I. Indledning og baggrund. Side

Læs mere

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager

Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Notat om håndtering af aktualitet i matrikulære sager Ajourføring - Ejendomme J.nr. Ref. lahni/pbp/jl/ruhch Den 7. marts 2013 Introduktion til notatet... 1 Begrebsafklaring... 1 Hvorfor er det aktuelt

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing

Danske virksomheders erfaringer med outsourcing Danske virksomheders erfaringer med outsourcing HR-analyse December 2015 Indhold 1. Resumé... 3 2. Om undersøgelsen... 4 3. Udbredelse... 5 4. Hvad vil man opnå?... 6 5. Implementering og drift... 9 6.

Læs mere

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service.

Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. Fritidstilbud for unge under 18 år efter Dagtilbudsloven og Lov om social service. I forbindelse med budgetvedtagelsen i oktober 2014, blev det besluttet, at reducere budgettet for fritidstilbud for 4.

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut

Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut N O T A T Konsekvenser af direkte adgang til fysioterapeut Direkte adgang til fysioterapi uden en henvisning fra patientens praktiserende læge kræver en ændring i både overenskomsten med Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes

Notat. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes Notat Til: Vedrørende: Social- Seniorudvalget Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelser. Ankestyrelsens praksisundersøgelse om kommunernes bevilling af enkeltydelse efter

Læs mere

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt

Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 150 Bilag 6 Offentligt 26. april 2016 J.nr. 15-1434179 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende forslag

Læs mere

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109

N O T A T. Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Beskæftigelsesudvalget 2014-15 (2. samling) BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 98 Offentligt N O T A T Svar på spørgsmål fra 117 borgere samt BEU spørgsmål 98-109 Sagsnr. 2015-4001 Indledningsvist

Læs mere

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret?

Hvordan ligger verdenshjørnerne i forhold til den måde, du ønsker huset placeret? 20 Vi bygger hus Trin 3: Find grunden Trin 3: Find grunden I dette kapitel ser vi nærmere på overvejelserne omkring køb af selve grunden til byggeriet. Her skal du blandt andet sikre dig, at drømmehuset

Læs mere

Bilag 12. Offentlig regulering

Bilag 12. Offentlig regulering Bilag 12 21-03-2006 FI 4/0106-0300-0017 /MKJ Offentlig regulering Kort- og Matrikelstyrelsen er en central myndighed for opmåling og referencenet, kortlægning samt for matrikel og landinspektørvæsen. KMS

Læs mere

Økonomiudvalget. Henrik Brade Johansen. Morten Normann Jørgensen Simon Pihl Sørensen. Protokol. 27-01-2014 kl. 17:30 Udvalgsværelse 1

Økonomiudvalget. Henrik Brade Johansen. Morten Normann Jørgensen Simon Pihl Sørensen. Protokol. 27-01-2014 kl. 17:30 Udvalgsværelse 1 Økonomiudvalget Protokol 27-01-2014 kl. 17:30 Udvalgsværelse 1 Medlemmer Anne Jeremiassen Dorthe la Cour Jan Kaspersen Henrik Brade Johansen Mette Hoff Morten Normann Jørgensen Simon Pihl Sørensen Sofia

Læs mere

Håndtering af bunkning

Håndtering af bunkning Håndtering af bunkning Maj 2010 Indhold 1 Formål 3 2 Hvorfor nye retningslinjer for håndtering af bunkning 4 3 Håndtering af bunkning 5 3.1 Hvad er princippet i de nye retningslinjer for håndtering bunkning

Læs mere

Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb. visiteret til fleksjob. Bilag 1 - Kravspecifikation

Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb. visiteret til fleksjob. Bilag 1 - Kravspecifikation Udbud af afklarings- og jobsøgningsforløb for personer visiteret til fleksjob Bilag 1 - Kravspecifikation Vesthimmerlands Kommune - Jobcenter Vesthimmerland Indholdsfortegnelse 1. Målgruppe... 3 2. Specielt

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet

Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet Samarbejde om arbejdsmiljø på midlertidige eller skiftende arbejdssteder på bygge- og anlægsområdet At-vejledning F.3.4 Maj 2011 Erstatter At-vejledning F.2.7 Sikkerheds- og sundhedsarbejde på midlertidige

Læs mere

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik

Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Fællesregional Informationssikkerhedspolitik Indhold 1. Formål...1 2. Organisation...2 3. Gyldighedsområde...3 4. Målsætninger...3 5. Godkendelse...4 1. Formål Den Fællesregionale Informationssikkerhedspolitik

Læs mere

Pensionister - helbredstillæg

Pensionister - helbredstillæg Pensionister - helbredstillæg Pensionister, som opfylder betingelserne for helbredstillæg har ret til at få betalt op til 85 % af udgiften til briller. Kommunerne kan indgå prisaftaler og på baggrund af

Læs mere

Økonomien forbundet med førtidspensionsreform

Økonomien forbundet med førtidspensionsreform Click here to enter text. Økonomien forbundet med førtidspensionsreform Til Kopi til Fra Arne Lund Kristensen Indtast Kopi til Jobcenter Sekretariatet 13. august 2012 Init.: joa/njk Sagsnr./Dok.nr. 2012-30409

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 239 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samrådet den 10. februar 2016 om Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandlingstider

Læs mere

Direktionens strategiplan 2016-2017.

Direktionens strategiplan 2016-2017. Direktionens strategiplan 2016-2017. A. Indledning: Direktionens strategiplan for 2016 og 17 hviler på analyser af dels den generelle samfundsudvikling og dels den aktuelle udvikling i Vejen Kommune. Strategien

Læs mere

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse.

Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. Punkt 9. Orientering om lovforslag om uddannelsesydelse og 6 ugers selvvalgt uddannelse. 2013-22686. Familie og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalget orientering At lovforslag

Læs mere

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører

Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører NOTAT April 2016 Digitaliseringsmodel for administrationen af 225- timersreglen - Inspiration til kommunerne og deres it-leverandører J. Nr. 16/05933 Digitalisering og Support Dette notat er tænkt som

Læs mere

Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse.

Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse. Budgetafdelingen Sagsbehandler: Rune Skov Pode Poulsen Sagsnr. 00.30.00-S00-63-14 Dato:28.11.2014 Analyse af Dansk Industris Fakta om Konkurrenceudsættelse. 1. Baggrund I 2013 lavede Dansk Industri en

Læs mere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere

Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Materiale til behandling af brev fra 12 private børnepassere Info om: Kommunal dagpleje - der er d.d. 57 kommunale dagplejere. Godkendes og ansættes af Tønder Kommune til pasning af 4 børn med mulighed

Læs mere

Praktisk hjælp til indkøb

Praktisk hjælp til indkøb Praktisk hjælp til indkøb Efter servicelovens 83 Kvalitetsstandard Kerteminde Kommune tager afsæt i den rehabiliterende tankegang. Vi tager udgangspunkt i, at du er ansvarlig for dit eget liv og ønsker

Læs mere

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10

UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER. udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 UDBUDS- GUIDEN VEJLEDNING TIL OFFENTLIGE INDKØBERE VED INDKØB AF KOMMUNIKATIONSYDELSER udbud2.indd 1 16-12-2008 15:16:10 INDLEDNING OG BAGGRUND FOR VEJLEDNINGEN Som offentlig indkøber er det en svær og

Læs mere

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse

Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Valg af medlemmer til Jyske Banks repræsentantskab og bestyrelse Begrundelse for og kommentarer til vedtægtsændringer foreslået af bestyrelsen November 2015 1 Baggrund På den ekstraordinære generalforsamling

Læs mere

Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv.

Vejledning om forsigtighed i kreditvurderingen ved belåning af boliger i vækstområder mv. VEJ nr 9051 af 29/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin. Finanstilsynet,j.nr. 123-0014 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter

Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder. Regionshospitalet Hammel Neurocenter Implementering af specialiseringsniveauer hvordan? v/ledende terapeut Mette Schrøder Regionshospitalet Hammel Neurocenter Fire specialiseringsniveauer Almen genoptræning Basalt niveau Avanceret niveau

Læs mere

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE v. Kirsten Jørgensen, KL Den fælles kommunale digitaliseringsstrategi Frem mod 2020 vil kommunerne: arbejde for, at børns digitale dannelse og læring påbegyndes tidligt

Læs mere

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007

God adfærd i det offentlige - kort og godt. December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt December 2007 God adfærd i det offentlige - kort og godt Udgivet december 2007 Udgivet af Personalestyrelsen

Læs mere

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND

DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND DANSKE FYSIOTERAPEUTER REGION MIDTJYLLAND Region Midtjylland Primær Sundhed Att. Lisbeth Ulberg Poulsen Skottenborg 26 8800 Viborg 25. marts 2009 Høringssvar til udkast til praksisplan. Danske Fysioterapeuter

Læs mere

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse

Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Forretningsorden for Haderslev Katedralskole s bestyrelse Denne forretningsorden er fastsat i medfør af 18 i lov nr. 880 af 8.8 2011 om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt 2015-25805 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 21-09- 2015 Tilsynet Henvendelse vedrørende Holbæk Kommunes delvise afslag på aktindsigt Du har den 12. april 2015 meddelt Holbæk Kommune, at du

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole

Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Bilag 59 Fremtidens Fritidstilbud ved Lykkebo Skole Med udgangspunkt i de indkomne høringssvar vedrørende den fysiske struktur for Fremtidens Fritidstilbud fremlægger forvaltningen en ny løsningsmodel

Læs mere

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008.

Videreførelse af den samlede boligsociale indsats i Århus Kommune i årene 2004 til 2008. ÅRHUS KOMMUNE - Magistratens 1. Afdeling INDSTILLING Til Århus Byråd Den 5. december 2003 via Magistraten Tlf. nr.: 8940 3015 Jour. nr.: 2003/00078 Ref.: JLJ/PK/LH Videreførelse af den samlede boligsociale

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 04-06-2016. Sagsbehandlingstider i patientklagesystemet Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse:

Læs mere

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune:

Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: Statsforvaltningens vejledende udtalelse af 27. november 2007 til Esbjerg Kommune: 27-11- 2007 Esbjerg Kommune har i brev af 16. maj 2007 rettet henvendelse til Statsforvaltningen Syddanmark med anmodning

Læs mere

Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer

Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer Vejledning om kvalitetssikring i it-systemer - Rigsarkivets minimumskrav og anbefalinger Rigsarkivet, marts 2016 Indledning Ordet kvalitet bruges i forskellige sammenhænge og kan have mange betydninger.

Læs mere

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune

Notat om etablering af fælles brugerstyret vandforsyning i Furesø Kommune 23-10-2008 Page 1 of 1 Gitte Schack Fra: Ulla Merete Riel på vegne af Teknisk Postkasse Sendt: 2. oktober 2008 15:39 Til: Ulla Merete Riel Emne: Selskabsgørelse af vandforsyningen Vedhæftede filer: 000008.doc

Læs mere

Realkredittens udlån er godt sikret

Realkredittens udlån er godt sikret NR. 3 MAJ 2016 Realkredittens udlån er godt sikret Over 99 pct. af realkredittens udlån er dækket ind af pant i låntagernes ejendomme. Den sidste procent skyldes udlån med pant i ejendomme, som er faldet

Læs mere

Betingelser for Alka Tank&Tjen.

Betingelser for Alka Tank&Tjen. Betingelser for Alka Tank&Tjen. Forbrugere Gælder fra 17. maj 2016 Indledning Alka Tank&Tjen er en mobil app fra Alka Forsikring (herefter benævnt Alka), der kan downloades til mobile enheder med ios og

Læs mere

Individuel lønforhandling

Individuel lønforhandling KOM I GANG MED Individuel lønforhandling Dialog om løn betaler sig Få mere ud af lønforhandlingerne end kroner og øre I får mere ud af lønkronerne, når den enkelte leder får ansvar for at prioritere og

Læs mere

Vejle, den 29. oktober 2014

Vejle, den 29. oktober 2014 Vejle, den 29. oktober 2014 Til Undervisningsministeriet Afdelingen for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Emne: "Høringssvar kombineret ungdomsuddannelse" Produktionsskoleforeningens

Læs mere

Center for Plan & Miljø

Center for Plan & Miljø Center for Plan & Miljø Lov om byfornyelse Dialogbaseret sagsgang for Sundheds- og brandfarlige boliger Lovgrundlag: Formål: Lov om byfornyelse og udvikling af byer. 75. Kommunalbestyrelsen skal efter

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt

Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Socialudvalget L 107 - Svar på Spørgsmål 6 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 28. februar 2006 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk KWA/

Læs mere

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at:

Forbuddet mod ansættelse omfatter dog ikke alle stillinger. Revisor er alene begrænset fra at: Krav om cooling off-periode for alle (også SMV) revisorer inden ansættelse i tidligere reviderede virksomheder Det nye ændringsdirektiv om lovpligtig revision af årsregnskaber og konsoliderede regnskaber

Læs mere

Økonomi- og Planudvalget

Økonomi- og Planudvalget Økonomi- og Planudvalget Torsdag den 07.09.06 kl. 16.00 i Biblioteket Medlemmer: Hans Barlach (C) Bo Johansen (O) Jørgen Kristiansen (V) René Milo (V) Henrik Gliese Pedersen (B) Kai O. Svensson (F) Jakob

Læs mere

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse

NOTAT Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse NOTAT 3. februar 2005 Den forvaltningsretslige position m.v. for Det Tekniske Sikkerhedsråd samt nedsatte underudvalg Indledning og forslag til drøftelse På baggrund af drøftelser på rådets forrige møde

Læs mere

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden) Arbejdsmarkedsstyrelsen Niels Bülow Mie Skovbæk Mortensen Holmens Kanal 20 1016 København K Høringssvar på lovforslag L 68 - Forslag til lov om ændring af lov om sygedagpenge (Udvidelse af arbejdsgiverperioden)

Læs mere

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer

Notat. Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til kvalitetsstandarder/serviceniveau. kommentarer. 1.0 Indledning. 2.0 Høringssvar og kommentarer Notat Emne: Til: Kopi: til: Sundhed og Omsorgs serviceniveau/kvalitetsstandarder 2014 Byrådet Aarhus Kommune Sundhed Sundhed og Omsorg Den 13. august 2014 Bilag 3 Notat om høringssvar vedr. forslag til

Læs mere

Samrådsspørgsmål N. Svar:

Samrådsspørgsmål N. Svar: Skatteudvalget 2012-13 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 309 Offentligt Samrådsspørgsmål N Ministrene bedes redegøre specifikt for, hvilke EU-retlige problemstillinger, der er forbundet med at lade

Læs mere

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB

FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB September 2007 FLERE FØRTIDSPENSIONISTER I JOB Undersøgelse og anbefalinger vedr. den lokale indsats Pixiversion af rapport Præsentation af undersøgelsen Målsætningen for regeringens handicapstrategi er,

Læs mere

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT

GOD KOMMUNIKATION I BUF: ALLE MEDARBEJDERE KOMMUNIKERER VI KOMMUNIKERER EFTER MODTAGERNES BEHOV VI KOMMUNIKERER ÅBENT OG TROVÆRDIGT KOMMUNIKATION I BUF ORES VISION Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder for, at alle københavnske børn og unge skal få de bedste muligheder for at vokse op og skabe sig en tilværelse på egen hånd. Vi skal

Læs mere

Grøn firmabilskat August 2016 1

Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat August 2016 1 Grøn firmabilskat Det nuværende system for firmabilbeskatning er forældet, derfor ønsker vi et opgør med det nuværende system. Vi ønsker et nyt og grønnere skattesystem.

Læs mere

Ændringsforslag DSU s love

Ændringsforslag DSU s love sforslag DSU s love DSU s 41. kongres sforslag nr. 1 Side 5, linje 39 Distrikternes Hovedbestyrelsesmedlemmer i en region vælger en repræsentant til socialdemokratiets regionsbestyrelse. ændres til: Distriktsledelserne

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016

Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Drøftelse af aflastningsfamilier, interne skoler, egenbetaling mv. DASSOS 25. Januar 2016 Intro Udfordring: Kommunerne i Region Midtjylland oplever en mangel på aflastningsplejefamilier Baggrund: Notat

Læs mere

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS

Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet Århusgade 2100 København Ø Att. Martin Schultz København, den 28. maj 2014 Høring af ændring af bekendtgørelse om ledelse, styring og administration af danske UCITS Finanstilsynet har ved

Læs mere

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17

Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1. Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Orienteringsbrev til bolig Dato: 25.05.2016 Sagsnr.: 2016-027072 Dok. nr.:2016-027072-1 Mandag-fredag 8-15 Torsdag 8-17 Aalborg Varme A/S Hjulmagervej 20 Postboks 463 9100 Aalborg Tlf. 9931 4800 Fax 9931

Læs mere

2.2 Selskabet skal sikre, at spildevandsforsyningen drives effektivt under hensyntagen til forsyningssikkerhed, sundhed, natur og miljø.

2.2 Selskabet skal sikre, at spildevandsforsyningen drives effektivt under hensyntagen til forsyningssikkerhed, sundhed, natur og miljø. Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 149563 UDKAST 13.03.11 VEDTÆGTER FOR SOLRØD SPILDEVAND A/S CVR-nr. 33 04 69 87 1. SELSKABETS

Læs mere

forvaltning proces, der består i at administrere opgaver, midler, love eller rettigheder del af sagsbehandling, der består i at indsamle

forvaltning proces, der består i at administrere opgaver, midler, love eller rettigheder del af sagsbehandling, der består i at indsamle Mar 18 2011 12:44:25 - Helle Wittrup-Jensen 28 artikler. forvaltning proces, der består i at administrere opgaver, midler, love eller rettigheder sagsbehandling forvaltning, som udgør varetagelsen af en

Læs mere

VEDTÆGTER for Fonden Neverland

VEDTÆGTER for Fonden Neverland Kjeld Fruensgaard Henning Schiøtt Carsten R. Christiansen Michael Nathan Jakob Busse Lars Dinesen Lene Diemer Michael Jørgensen Peter Frandsen Nima Nabipour J. nr. 778.17-01 ldi@cphlex.dk cvr.nr. 27 07

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere