Maiken Rahbek Thyssen og Ole Haubo Christensen. Bæredygtig fremtid. natur/teknologi og dansk klasse. Elevhæfte

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maiken Rahbek Thyssen og Ole Haubo Christensen. Bæredygtig fremtid. natur/teknologi og dansk klasse. Elevhæfte"

Transkript

1 Maiken Rahbek Thyssen og Ole Haubo Christensen Bæredygtig fremtid natur/teknologi og dansk klasse Elevhæfte

2 Bæredygtig fremtid natur/teknologi og dansk klasse Forfatterne og astra* 2016 Forfattere: Maiken Rahbek Thyssen og Ole Haubo Christensen Foto & illustrationer: s 1, 4, 5, 6, 8, 18 Niels Poulsen; s 9 Alex Tringle, NASA, s 13, 14, 20 Verdens bedste nyheder og Danida, s 10, 12, 18, 20, 22 DR, s 22 Lone Thybo Mouritsen, Kattegatcentret; s 7, 16, 17, 19, 21, 22 Ole Haubo Christensen Layout: Søren Kirkemann Tryk: Grafisk Forum, Horsens ISBN web: dr.dk/skole/bæredygtig og astra.dk/bæredygtigfremtid Elevhæfte og webmateriale er udgivet med støtte fra Danida. Vi takker varmt for tilliden. Bæredygtig fremtid er et supplerende læremiddel til undervisningen i bæredygtighed og klimaproblematikker i den 3. verden. Læremidlet arbejder målrettet mod, at eleverne opnår faglig viden, indsigt og handlekompetence i forhold til nogle af de problemstillinger, som præger vores tid. Vi har kun Jorden til låns, og vi skal derfor passe godt på den. Hvordan takles bæredygtighed og klimaudfordringen her og i den 3. verden og hvordan kan vi alle gøre en forskel. FNs 17 Verdensmål vedtaget i 2015 er et centralt omdrejningspunkt i Bæredygtig fremtid. Arbejdsforslagene lægger op til at eleverne skal udvikle deres handlekompetence gennem faglig viden og indsigt. Eleverne skal opleve, at de kan være med til at gøre en forskel, og at deres handlinger har betydning. Eleverne skal være rollemodeller og agere klima- og bæredygtighedsambassadører, der passer på vores Jord og bruger ressourcer med omtanke. Bæredygtig fremtid tager fagligt udgangspunkt i forenklede Fælles Mål for natur/teknologi og dansk og er struktureret i fire undertemaer med tv-klipsamlinger, korte elevtekster og nærværende og praktiskorienterede opgaver. Opgaverne lægger op til at arbejde fagligt og tværfagligt med problematikker for den 3. verden: Bæredygtighed, Fremtidens klima, Børneliv og Gør en forskel. Bæredygtig fremtid kan benyttes i sin helhed, eller man kan vælge at fokusere på udvalgte elementer af læremidlet. Bæredygtig fremtid er lavet i samarbejde mellem DR Skole og Astra - nationalt center for læring i natur, teknik og sundhed. Bæredygtig fremtid er tema på DR Skole dr.dk/skole/bæredygtig og astra.dk/bæredygtigfremtid Lærervejledning og elevopgaver kan hentes på astra.dk/bæredygtigfremtid samlet i elevhæftet Bæredygtig fremtid. Her kan også bestilles klassesæt (25 eks.) af elevhæftet mod betaling af udgifter til porto og ekspedition.

3 I N D H O L D Bæredygtighed 1. Vandrensning Planters fotosyntese Byg en solovn Brug dit affald... 7 Fremtidens klima 5. Isen smelter Vandet stiger Tørke og oversvømmelse Personlig beretning Børneliv 9. Verdens vigtigste Verdensmål Værdier i mit liv Storyboard - Værdier i mit liv Fra barn til voksen Bwana Simba Genbrugsbil Gør en forskel 14. Pas på naturen Min bæredygtige skole Gør skolen bæredygtig Lav chips af tang... 22

4 4 Bæredygtighed 1. Vandrensning Afprøv hvordan jord kan hjælpe med at rense vand. I skal bruge: 1 stort marmeladeglas Filterpapir eller lagenlærred ¼ liter strandsand ¼ liter grus/småsten Aktivt kul 2 stk. 1½ liter plasticflasker. Den ene hvor toppen er skåret af. Den anden hvor bunden er skåret af. Jord, kaffegrums mm. til organisk forurenet vand Sådan gør I: Lav det forurenede vand. Bland og rør vand, jord, kaffegrums og evt. ufarligt farvet væske til en ensartet brunlig væske. Byg renseanlægget som vist på tegningen. 1. Skær bunden af den ene flaske. Rent vand er en mangelvare i mange u-lande. Mange har kun adgang til vand fra forurenede floder. En måde de kan få rent vand på, er at grave dybe brøndhuller et stykke fra floden. Når vandet siver ned gennem jord, bliver det filtreret og renset. På denne måde dannes grundvand. 2. Lav små huller i proppen. Fx med en saks eller bor små huller i proppen. 3. Monter filteret på den anden tomme flaske, hvor toppen er skåret af og placer filterflasken med proppen nedad. 4. Læg lagenlærred eller filterpapir ned oven på proppen og placer de forskellige filtermaterialer oven på. 5 cm aktivt kul 5 cm sand 5 cm grus/småsten 5. Stil filteret med sand, kul og grus ned i flasken, hvor toppen er skåret af. Hæld forurenet vand gennem filteret og læg mærke til hvad der sker. - Ser vandet renere ud? - Hvordan lugter vandet nu? Smag ikke på det rensede vand. Vandet kan se rent ud uden at være det.

5 Bæredygtighed 5 2. Planters fotosyntese Undersøg planters fotosyntese I skal bruge: Antal iltbobler Blade fra træer eller andre planter To glas med vand Et forstørrelsesglas Papir til notater Viskestykke til afdækning Sådan gør I: Forsøg 1 Blad i lys Forsøg 2 Blad i lys Forsøg 2 Blad i mørke Forsøg 1 1. Fyld vand i et glas. Læg et blad ned i glasset og dæk det helt med vand. 2. Stil glasset i solen. Hvad vil der ske? 3. Undersøg bladet med et forstørrelsesglas efter 1 time. 4. Hvad kan I se i glasset? 5. Tegn det I ser i glasset og noter antal iltbobler i skemaet. Hvorfor er planter vigtige for dyr og mennesker? Hvilken betydning har træer og planter for liv på jorden? Kan vi overleve uden? Hvordan kan plantning af træer hjælpe med at løse klimaproblemerne? Forsøg 2 1. Gentag forsøget med to nye blade. Brug samme slags og størrelse blade og læg dem i hvert sit glas. 2. Stil det ene glas i solen. Stil det andet glas i mørke eller pak det ind i et viskestykke. 3. Hvad tror I, der vil ske? 4. Tegn hvad I ser i glassene og noter antallet af iltbobler i de to glas. Planter omdanner kuldioxid - CO 2, vand - H20 og sollys til sukker og oxygen Planter bruger sukkeret til at vokse. Planten bruger ikke selv oxygen, men det gør dyr og mennesker. Processen kaldes fotosyntese.

6 6 Bæredygtighed 3. Byg en solovn Byg jeres egen solovn i en papkasse og varm vand op med solens stråler. I skal bruge: Papkasse. Fx kopipapirskasse Ekstra pap Sølvpapir Limstift Tape/malertape Hæftemaskine Saks Sort maling Pensel 4 liters plastpose Termometer Mål vandets temperatur efter Solovne bruges som solkomfur ½ time og efter 1 time. flere steder i Afrika, hvor man mangler træ til brænde og ikke Hvor effektiv er jeres solovn? har elektricitet. Temperatur ved start C Temperatur efter ½ time C Temperatur efter 1 time C Sådan gør I: 1. Klip eller skær ned i kassens hjørner, så der er 10 cm tilbage. 2. Fold siderne ud i skrå vinkel og tape eller hæft trekantede papstykker fast i hjørnerne. 3. Mal den nederste del af kassen sort og lim sølvpapir på den øverste del. 4. I er nu klar til at teste jeres solovn i solen. 5. Fyld 1 liter vand i en plastpose og bind en knude. Mål vandets temperatur og læg plastposen i bunden af jeres solovn. Placer solovnen så åbningen vender mod Solen.

7 Bæredygtighed 7 4. Brug dit affald En måde at være bæredygtig på er at skabe mindst muligt affald. Derfor skal vi genbruge og genanvende vores affald. Genbrug betyder, at man bruger en ting igen uden at lave den om til noget andet. Fx genbruger man en sodavandsflaske, når man vasker den og fylder den med ny sodavand. Genanvend betyder, at man bruger det, som tingen er lavet af, til at lave noget andet. Fx genanvender man, hvis man smelter en vandflaske af plastik om til fleece og syr trøjer af det. Affald kan bruges som legetøj, som det er, eller laves om til legetøj. Fx hjemmelavet bil af vandflaske. Skriv 5 ting ned som du kan finde i skraldespanden derhjemme. Vurder om det kan genbruges eller genanvendes. Find hjælp på affald.dk. Her kan du se, hvad forskellige materialer kan genanvendes til. Tal med din sidemand om hvad man kan lave eller opfinde ud af affald. Tegn jeres opfindelse. Affald Hvad er det lavet af? Noter: fx plastik, metal, papir, madrester, glas. Kan det genbruges? Ja/Nej - Til hvad? Kan det genanvendes? Ja/Nej - Til hvad?

8 8 Fremtidens klima 5. Isen smelter Dette forsøg viser, hvordan afsmeltning af is på landjorden og i havene påvirker vandstanden i havene forskelligt. I skal bruge: 2 stk. 100 ml måleglas 1 stor gulerod Vand 2 isterninger Hårtørrer Sådan gør I: 1. Læg guleroden i det ene måleglas med spidsen nedad. Guleroden skal forestille land. Hæld vand i glasset. Toppen af guleroden og vandet skal stå i samme højde. Læg den ene isterning på toppen af guleroden. 2. Læg den anden isterning i det andet glas. Fyld vand i så vandet står lige højt i de to glas. Blæs på siden af glassene med en hårtørrer til isen smelter. 3. Hvordan tror I vandstanden i de to glas vil ændre sig? Prøv efter. Passer jeres forudsigelse? Hvad viste forsøget? Mere om havstigning Hvor på Jorden er der store mængder af is og sne, som vil kunne få vandstanden i verdenshavene til at stige, hvis den smelter. Brug atlas eller nettet til hjælp.

9 Fremtidens klima 9 6. Vandet stiger Brug demonstrationsværktøjet Vandet stiger på flood.firetree.net/partner.php Hvor meget skal vandstanden stige, for at oversvømme der hvor I bor? Find steder i Danmark og i resten af verden, som risikerer at blive oversvømmet ved havstigninger på: 2 m 4 m Hvad kan man gøre for at forebygge oversvømmelser? 9 m

10 10 Fremtidens klima 7. Tørke og oversvømmelse Klimaforandringerne gør, at nogle områder i verden bliver ramt af lange perioder med enten tørke eller oversvømmelse. Det har store konsekvenser. Det gør det svært at dyrke afgrøder og kan skabe mangel på mad. Se eksempler i klippene. Overvej hvad familierne kan gøre for at tilpasse sig klimaændringerne, så de ikke bliver nød til at forlade deres hjem? Oversvømmelser i Cambodja. Se klippet på kortlink.dk/mbx4 Undersøg hvad der sker, når man udsætter en mini-mark for forskellige klimapåvirkninger. I får brug for: 4 bakker med karse En stor balje med vand En stor tung sten til bakke 3 Et lille glas til at vande med (2 cl.) Papir og tape til nummerskilte 4 % saltvands-opløsning (40 gram salt opløses i 1 liter vand) Sådan gør I: 1. Noter numrene 1, 2, 3 og 4 på de fire karsebakker Tørken spreder sig. Se klippet på kortlink.dk/mbx5 2. Mål karsens højde med en Bakke 3 sættes ned i baljen. lineal, og noter i skemaet overfor Baljen fyldes med vand, så 3. Udsæt karsebakkerne for karsen netop er dækket. klimaforandringer Læg en sten på karsebakken, så den holdes under vandet. Bakke 1 udsættes for tørke. Den skal ikke vandes. Bakke 4 vandes med 2 cl. saltvands-opløsning hver dag Bakke 2 vandes med 2 cl. vand hver dag.

11 Fremtidens klima 11 Højde - Dag 1 Højde - Dag 2 Højde - Dag 3 Højde - Dag 4 Højde - Dag 5 Bakke 1 Tørke Bakke 2 2 cl vand Bakke 3 Oversvømmelse Bakke 4 Saltpåvirkning 4. Sæt bakkerne et lyst sted, og noter karsens højde i skemaet de næste dage. Hvad tror I, der vil ske med karsen i de næste dage? Hvad skete der med karsen i de forskellige bakker? Vis i et koordinatsystem hvordan karsen vokser. Prøv at forklare hvorfor karsen voksede, som den gjorde. Hvordan kan landbruget tilpasse sig ændringer i klimaet? Landbruget kan tilpasse sig klimaændringerne på mange måder. Fx ved at dyrke nye kornsorter eller planter der bedre kan klare sig ved tørke eller oversvømmelse. Nogle forskere arbejder også med at fremstille mere klimavenlige planter ved genmodifikation (kaldet GMO).

12 12 Fremtidens klima 8. Personlig beretning En hverdag med tørke eller oversvømmelse. Forestil dig at du er en pige eller dreng, der lever, hvor der er tørke eller oversvømmelse. Skriv en personlig beretning om en dag i hans/hendes i liv. Sådan gør du: skriv i 1. person skriv i datid skriv kronologisk vis hvordan klimaændringerne påvirker din persons hverdag skriv sanseligt. Læseren skal kunne føle på egen krop, hvordan du oplevede begivenhederne. Planlæg din beretning ved at skrive stikord i skemaet: En personlig beretning Er en personlig fortælling om en eller flere begivenheder, der er sket. Fx en rejsebeskrivelse, en skoleudflugt eller en dagbogsbeskrivelse. I en beretning fortælles begivenhederne i den rækkefølge, de er sket. Der bruges mange tidsbindeord. Fx først, derefter, bagefter, da, lige pludselig og dernæst. En beretning skrives i datid. Overskrift Indledning. Hvem handler beretningen om, hvor, hvad og hvornår Begivenhed 1 Oversvømmelser i Cambodja. Se klippet på kortlink.dk/mbx4 Begivenhed 2 Begivenhed 3 Afslutning med kommentarer/evaluering af begivenhederne Tørken spreder sig. Se klippet på kortlink.dk/mbx5 Makkerrespons Læs og giv respons på hinandens personlige beretninger. Opfylder jeres beretninger kravene, eller er der noget, I kan forbedre. Tal også om forskelle og ligheder mellem jeres egen og personens hverdag.

13 Børneliv Verdens vigtigste Verdensmål Vi har alle forskellige drømme og mål med livet. De forskellige drømme afhænger af hvor vi lever, og hvilke muligheder vi har. De 17 Verdensmål er fælles for alle i verden. Læs om de 17 Verdensmål på heleverdeniskole.dk/de-17-maal Se Verdensfilm Animationsfilm på Verdens bedste Nyheder: kortlink.dk/m6c7 (5 min 59 sek.) Se klippet Børn i hele verden har time om Verdensmål på DR Ultra UltraNyt: kortlink.dk/m6c4 (1 min 46 sek.) Hvilke af FNs Verdensmål, synes du, er de vigtigste? Bliv enige om de tre vigtigste Verdensmål sammen med din sidemand Hvad gør de tre mål vigtige for jer?

14 14 Børneliv 10. Værdier i mit liv Optag en lommefilm på telefon eller tablet med overskriften Værdier i mit liv. Tag udgangspunkt i FNs Verdensmål. Hvilke fælles værdier er de vigtigste for os? Lommefilm Lommefilm er korte film på højst 1 minut med en stram struktur. Den korte tid har som mål at fokusere på det vigtigste i historien. I filmen må der kun bruges tekst til filmens titel. Filmen skal indeholde mange klip. Filmen skal ikke være et teaterstykke, der optages på film. Vores lommefilm tager udgangspunkt i FNs Verdensmål (nr. og navn): og skal handle om: Sådan laver I lommefilmen Værdier i mit liv Vælg hvilken værdi jeres film skal handle om. Tag udgangspunkt i FNs Verdensmål. Fortæl i punkter hvorfor værdien er værdifuld for jer. Lav et storyboard til filmen. Lav stregtegninger af klippene og beskriv hvert klip. Noter handling, evt. lyd og optagevinkel på boardet. Optag med telefon eller tablet og klip filmen sammen. Upload filmen og gør jer klar til premieren. Hold kameraet helt stille Brug stativ eller støt kameraet mod en stol eller dørkarm Tal højt og tydeligt Pas på vindstøj hvis lyden er vigtig Optag i dagslys Optag i meget lys og undgå at filme mod solen Gå tæt på Motivet skal fylde - ikke baggrunden Lav film ikke teater Film har mange korte klip ikke optaget teater Kopier storyboard-arket på næste side. Tegn og forklar handlingen.

15 Børneliv 15 Storyboard Værdier i mit liv. Filmens titel: Klip: Hvor skal der filmes: Handling: Klip: Hvor skal der filmes: Handling: Klip: Hvor skal der filmes: Handling:

16 16 Børneliv 11. Fra barn til voksen Kan du overleve i naturen. Fra masai-dreng til masai-mand Masaier er kvæghyrder, der lever i Kenya og Tanzania i Østafrika. Masaidrengenes overgangsritual fra barn til voksen skal vise, at de kan leve og klare sig selv på savannen i to måneder sammen med 3-4 jævnaldrende. De skal selv skaffe mad, finde ly for natten og forsvare sig mod løver og andre af savannens dyr. Masaidrenge der går fra barn til voksen ved at bevise, at de kan overleve to måneder blandt løver og andre vilde dyr på savannen i Tanzania. Forestil dig at du er en masaidreng, der skal overleve to måneder i naturen sammen med fire jævnaldrende. I må ikke kontakte andre mennesker eller medbringe mobiltelefon eller andre moderne teknologier. I må kun medbringe en fyldt rygsæk. Planlæg hvordan I vil klare jer: Hvor tager I hen? På hvilken årstid? Hvad kan I leve af? Hvordan får I fat på maden? Hvilke planter kan I spise? Hvilke dyr kan I jage? Hvordan får I rent drikkevand? Hvor finder I ly? Vil I bygge en pilehytte, en hule eller en bivuak? Hvordan kan I tænde ild? Hvad skal I være særligt på vagt over for? Naturfolk er dygtige til at forberede sig på vejrskift fx ved at aflæse skyerne eller fugle og andre dyrs adfærd. Hvilke vejrvarsler kan I bruge? Find hjælp på spejder.dk/how

17 Børneliv 17 Hvad vil I pakke i jeres rygsæk? Fremtiden for masaier og andre hyrdefolk Tørke og klimaændringer gør, at der ikke er nok græs til masaiernes husdyr. De bliver nød til at finde andre måder at overleve på. Nogle forsøger at opdyrke marker, andre at leve af turister og mange flytter til byerne. Hvad kan det betyde for deres levevis og traditioner? Hvad vil være godt ved at være afsted i de to måneder? Hvad vil I savne? Hvad vil ikke være rart? Vil I have forandret jer? Hvordan? Hvordan tror I masaidrengenes ophold på savannen forandrer dem? Hvilke andre overgangsritualer fra barn til voksen kender I fra andre kulturer eller religioner?

18 18 Børneliv 12. Bwana Simba Fangeleg fra Tanzania. FNs Børnekonvention beskriver en række grundlæggende rettigheder, som gælder for alle børn. Blandt andet at alle børn har ret til fritid og til at lege. Hvorfor synes I, det er godt at lege og have fritid? Hvorfor er det godt med en legeplads i et slumkvarter? Legeklub i et af slumkvartererne i Zambias hovedstad Lusaka. FNs Børnekonvention - artikel 31 Deltagerstaterne anerkender barnets ret til hvile og fritid, til at lege og dyrke fritidsinteresser, som er passende for barnets alder, og til frit at deltage i det kulturelle og kunstneriske liv. Det betyder, at børn skal have fritid og tid til at lege samt lov til at deltage i forskellige aktiviteter. Bwana Simba Bwana Simba er swahili og betyder Hr. løve Legen er fra Tanzania og kræver mindst 6 deltagere Vælg en som Hr. Løve, Bwana Simba. Resten fordeler sig på hver side af savannen. Nogle er i skoven og vil gerne hjem. Derfor spørger de hele tiden i kor løven, hvad klokken er. Hr. Løve svarer og børnene løber. På et tidspunkt bliver Hr. Løve sulten og svarer det er spisetid og prøver at fange en eller flere af børnene. Man kan redde sig ved at løbe hjem tværs over savannen. Børn: Hvad er klokken Hr. Løve? Løve: Klokken er 4 Børn: Hvad er klokken Hr. Løve? Løve: Klokken er 7 Gentages med forskellige klokkeslæt. De der fanges, bliver spist, men genopstår som løver. Fortsæt til der kun er en tilbage, som bliver løve i den næste runde.

19 Børneliv Genbrugsbil I skal bruge: Gå på jagt på skolen og derhjemme og indsaml æggebakker, dåser, æsker, mælkekartonner, vinpropper, små grene, sten, garnrester, stofrester, knapper, skotøjsæsker, bølgepap, ispinde, tændstik- Modelnavn: æsker, pap, yoghurtbægre, fjer og hvad du ellers kan finde af gode ting til at bygge fremtidens fantasifulde genbrugsbil af. Kom alle tingene i en stor fælles materialekasse. Hvordan skal din bil se ud? Tegn en skitse, find materialer og gå i gang. Lav en rampe i klassen. Hvor langt kan jeres biler køre? Kørelængde: m cm Hvilken bil kan køre længst? Hvordan kan I forbedre jeres biler?

20 20 Gør en forskel 14. Pas på naturen Hvordan kan vi passe på naturen? Hvordan kan vi sortere affald, spare på el, vand og varme? Skriv dine ideer ned. Sådan kan vi spare på vand Sådan kan vi spare på varme Sådan kan vi spare på elektricitet Sådan kan vi også passe på naturen Mutukwa på 14 er klimaambassadør for UNICEF I i Zambia. Se klippet på kortlink.dk/mbx7

21 Gør en forskel Min bæredygtige skole Hvordan kan vi gøre vores skole klima- og energivenlig? Gå på jagt på skolen. Fråses der med el, vand og varme på skolen? Noter hvad der skal gøres og tag billeder af dryppende vandhaner og løbende toiletter. Giv billederne til pedellen så vandhaner og toiletter kan blive repareret. Ting der skal repareres 16. Gør skolen bæredygtig Hvordan kan vi gøre vores skole klima- og energivenlig? Find gode vand- og energispareråd til skolen Noter og find på gode slogans. Lav små plakater med slogans og sæt dem op på toiletter og ved bruserne i omklædningsrummene. Lav tegninger til sparerådene. Laminer plakaterne så de kan holde. Slogans Vandspareråd fra Tanzania. Bæredygtige ideer Luk for vandet når du ikke bruger det. Spar på vandet der skal være nok til os alle. Sluk for lyset når du går fra toilettet. Find selv på andre gode spareråd.

22 22 Gør en forskel 17. Lav chips af tang I skal bruge: 200 g blæretang eller sukkertang, frisk eller tørret og udblødt 1 spsk. majs- eller solsikkeolie Krydderier fx salt og soya, chili eller sesamfrø Sådan gør I: 1. Brug de yderste ca. 10 cm. af tangens spidser og klip af hvor tangen begynder at blive hård. 2. Skyl tangen og dup den tør med et viskestykke. 3. Klip tangen i mindre stykker. 4. Bland tangen med olie, salt og evt. krydderier. 5. Bag tangen min ved 200 C til tangen er sprød. 6. Lad chipsene dryppe af på et stykke køkkenrulle før de spises. 7. Smag til med ekstra salt. Saltvandet giver i forvejen en saltet smag. Kvinder på Zanzibar høster tang til sæbe. Tang kan fx bruges til gødning på marker, til biogas og fortykningsmiddel i tandpasta, kakao og is. Tang er sundt og kan bruges i mange madopskrifter og til at lave chips og snacks.

23 Bæredygtig fremtid natur/teknologi og dansk klasse Bæredygtig fremtid er et temahæfte til natur/teknologi og dansk i klasse om Bæredygtighed og klimaproblematikker i den 3. verden relateret til elevernes egen verden. Temahæftet supplerer læringssitet Bæredygtig fremtid på dr.dk/skole/bæredygtig og astra.dk/bæredygtigfremtid. På DR Skole finder du tv-klipsamlinger, korte elevtekster pædagogisk bearbejdet til målgruppen klasse med nærværende og praktiskorienterede opgaver. På Astra finder du lærervejledningen som pdf med klikbare link til alle klip samt elevhæfte i pdf og som bladrebog til fælles præsentation på storskærm. Målet med Bæredygtig fremtid er, at eleverne opnår faglig viden, indsigt og handlekompetence i forhold til nogle af de problemstillinger, som præger vores tid. Vi har kun Jorden til låns, og vi skal derfor passe godt på den. Hvordan takles bæredygtighed og klimaudfordringen her og i den 3. verden, og hvordan kan vi alle gøre en forskel. ISBN

Bæredygtig fremtid. Big Bang

Bæredygtig fremtid. Big Bang Bæredygtig fremtid Big Bang 22-3-2017 Afprøv 'Bæredygtig fremtid', et nyt gratis læremiddel til natur/teknologi og dansk. Materialet relaterer sig til elevernes egen verden og FN's verdensmål og er fagligt

Læs mere

Rent vand til alle. Eleverne skal have kendskab til simpel mekanisk vandrensning.

Rent vand til alle. Eleverne skal have kendskab til simpel mekanisk vandrensning. Side 1/10 Fag/klassetrin: N/T, 2.4. klasse Omfang: Ca. 6 lektioner Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Målet er, at eleverne aktivt indkredser forskellige muligheder for bedst

Læs mere

Koldt og varmt vand i havene

Koldt og varmt vand i havene Elevopgave 1 1 Koldt og varmt vand i havene Undersøg hvor koldt og varmt vand vil lægge sig i et akvarie med lunkent vand. I får brug for: Lille plastakvarie Iskoldt vand Håndvarmt vand Kogende vand 2

Læs mere

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog Vores hjem Børnehaveklasse og 1. klasse Opgavebog Vores hjem Natur/teknik og dansk For børnehaveklasse og 1. klasse WWF Verdensnaturfonden, Ordet Fanger og Ørsted, 2019 Forfatter: Ole Haubo Christensen

Læs mere

MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN. Verdensmål.nu. Elevbog. Verdensmål.nu

MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN. Verdensmål.nu. Elevbog. Verdensmål.nu MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN Elevbog natur/teknologi og dansk 1. 3. klasse Forfatterne og Hauboundervisning 2018 Forfattere: Maiken Rahbek Thyssen og Ole Haubo Christensen Foto og illustrationer:

Læs mere

Det Blå Guld. Naturfag i spil

Det Blå Guld. Naturfag i spil Det Blå Guld Naturfag i spil 29-11-2017 Det Blå Guld', et gratis supplerende læremiddel til undervisningen i det fællesfaglige fokusområde Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer i naturfagene

Læs mere

Det Blå Guld. Big Bang 5.april 2018

Det Blå Guld. Big Bang 5.april 2018 Det Blå Guld Big Bang 5.april 2018 Det Blå Guld', et gratis supplerende læremiddel til undervisningen i det fællesfaglige fokusområde Drikkevandsforsyning for fremtidige generationer i naturfagene 7. 9.

Læs mere

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer?

AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! AKTIVITET 1 FORLØB NR. 1. Hvad er affald, og hvad er ressourcer? AFFALDETS RESSOURCER LÆR AT SE VÆRDIEN I DIT AFFALD! FORLØB NR. 1 Har du nogensinde tænkt over, at dit affald har værdi? Vores affald indeholder det, man kalder ressourcer. Det betyder, at vores affald

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Smager vand ens alle steder? Hvor kommer drikkevand fra? Kan jeg lave vand? Foto: Emil Thomsen Drikkevand i fremtiden. Baggrund for hæftet og konkurrencen.

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling

Opgave 1. Vand og vandforsyning (fase 3) Vandets fordeling! Forholdet mellem saltvand og. Ferskvand. Ferskvandets fordeling Opgave 1 Vandets fordeling! Hvor stor en del af jordens overflade er dækket af vand (brug bøger eller internettet)? % af jordens overflade er vand. Forholdet mellem saltvand og ferskvand Hvor mange % er

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 4. 6. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4. 6. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 4.-6. klasse 7 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...........................................3 b. Et lille vandkredsløb.......................................5

Læs mere

Lav ure med sand og sol

Lav ure med sand og sol Månestenen #06 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse. Omfang: 2 lektioner Lav ure med sand og sol I denne opgave skal eleverne arbejde med at måle tid. De skal lave ure, hvor de bruger to ting, der er

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science

Det grønne. fingeraftryk. House of Science. House of Science. Kontakt House of Science Kontakt Det grønne Projektleder for Rasmus Andreassen Mobil. +45 2671 5963 Tlf. +45 7488 9529 Raan@danfossuniverse.com fingeraftryk Projektkoordinator for børnehaver og folkeskoler Maria Wandahl Mobil

Læs mere

MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN. Verdensmål.nu NATUR/TEKNOLOGI OG DANSK KLASSE. Elevbog. Verdensmål.nu

MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN. Verdensmål.nu NATUR/TEKNOLOGI OG DANSK KLASSE. Elevbog. Verdensmål.nu MAIKEN RAHBEK THYSSEN OG OLE HAUBO CHRISTENSEN NATUR/TEKNOLOGI OG DANSK 4. 6. KLASSE Elevbog natur/teknologi og dansk 4. 6. klasse Forfatterne og Hauboundervisning 2019 Forfattere: Maiken Rahbek Thyssen

Læs mere

Fang en krabbe. Husk redningsvest!

Fang en krabbe. Husk redningsvest! Fang en krabbe Prøv at fang en krabbe med: madding (små stykker fisk, et fiskeskellet eller muslinger) net, snor eller fiskesnøre klemme spand eller akvarium med vand Sådan fanger du en krabbe Få fat i

Læs mere

på Tandslet Friskole

på Tandslet Friskole på Tandslet Friskole ALLE VORES IDEER TIL BEDRE BÆREDYGTIGHED PÅ VORES SKOLE OG I KLASSEN: Klik på tegningerne for at komme til vores forskellige ideer. Til sidst kan I læse mere om vores klasse. PAPIR

Læs mere

Klassetrinmål: 1. klasse:

Klassetrinmål: 1. klasse: Klassetrinmål: 1. klasse: Skoven beskrive udvalgte dyr dyr og planter fra og planter fra nærområdet, kende deres navne og kunne naturområder henføre dem til grupper planters og dyrs livscyklus gennem året

Læs mere

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole:

Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring. Navn: Klasse: Skole: Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Navn: Klasse: Skole: 1 Varme fødder i Grønland Ingeniørens udfordring Varme fødder i Grønland kan være en udfordring. Men du skal nu lære, hvordan du kan

Læs mere

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i?

Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Nu skal I også sortere jeres affald her! Men hvilken affaldsspand er det lige, du må putte hvad i? Dit affald skal sorteres i 4 forskellige affaldsspande: PAPIR og KARTON ORGANISK AFFALD EMBALLAGE af Metal,

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline

Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Klimaambassadørernes bidrag til 2030-panelets SDG-baseline Opgaven fra 2030-panelet Klima Ambassadør Uddannelsen er et undervisningsforløb for københavnske 7. klasser. Uddannelsen inddrager eleverne i

Læs mere

NATUR/TEKNOLOGI - 2. KLASSE

NATUR/TEKNOLOGI - 2. KLASSE Lærer: Line Lund Forord til faget i klassen I natur og teknologi skal eleverne udvikle naturfaglige kompetencer, som skal være med til at øge deres forståelse for den verden de lever i. De skal tilegne

Læs mere

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids.

For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Pilleløb For drenge og piger i alderen 10-15. Løbet viser og lærer børnene og de unge, hvor svært det kan være at få fat i medicin, når man er ramt af aids. Formålet med løbet er at virkeliggøre for børnene,

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1

LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 INDLEDNING Da Timon og Pumba opdager, at deres yndlingsferiested er blevet skadet af forurening, lærer de, hvordan de kan være Safety Smart i forbindelse med miljøet. Elever i børnehaveklasse til og med

Læs mere

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter

Leg og bevægelse. Kompetenceområder Kompetencemål Færdigheds- og vidensmål. Eleven kan samarbejde om idrætslige aktiviteter Trækfuglen Opgaveark Idræt, 1.-5. klasse Omfang: 0,5 lektion og opefter Leg og bevægelse I dette opgaveark får du inspiration til sjove lege- og bevægelsesaktiviteter, som kan inddrages i undervisningen

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS

JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS LEKTION 1B JORDEN: ET KÆMPESTORT DRIVHUS DET SKAL I BRUGE Adgang til internettet 1 stort syltetøjsglas med låg termometre 1 saks stykker sort karton Ur Skriveredskaber LÆRINGSMÅL 1. I kan forklare drivhuse

Læs mere

Nisseland. Sne og sø:

Nisseland. Sne og sø: Nisseland Sne og sø: Materialer: 1 pakke vat, et lille spejl og noget silkepapir Krøl silkepapiret sammen til en bakke. Spred vattet ud over det område, hvor nisselandskabet skal være. Lav et hul i vattet

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser Henkastet affald Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser I dette emne skal du blandt andet: Lære om affald

Læs mere

Det store energikørekort

Det store energikørekort Blik- og Rørarbejderforbundet - i forbund med fremtiden El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat - Højnæsvej 71-2610 Rødovre - tlf.: 36 72 64 00 www.vvs-uddannelse.dk/folkeskole - E-mail: folkeskole@vvsu.dk

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i forsøgsområdet ved Brummers Plads Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Forsøgsområdets beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder

Læs mere

MADSPILD OG EMBALLAGE

MADSPILD OG EMBALLAGE FORLØB NR. 6 Hvad er din madpakke pakket ind i? Det er ikke helt lige meget, hvad du eller dine forældre pakker din madpakke ind i. Det betyder nemlig noget for madens holdbarhed, og der er brugt ressourcer

Læs mere

Fra saltvand til ferskvand

Fra saltvand til ferskvand Månestenen #07 Opgaveark Natur/teknologi, 1.-5. klasse Omfang: 4 lektioner Fra saltvand til ferskvand I denne opgave skal I tale om vandets betydning for livet på Jorden. Eleverne bliver introduceret til

Læs mere

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Alle de ting, du kan købe i butikkerne, har en historie eller en rygsæk.

Læs mere

Natur/teknik delmål 2. klasse.

Natur/teknik delmål 2. klasse. Natur/teknik delmål 2. klasse. Den nære omverden sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse undersøge

Læs mere

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI

Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI Center for Miljø og Teknik NYE SKILTE VIL GI DIT AFFALD HØJ VÆRDI DET DU GØR MED AFFALDET - HAR BETYDNING FOR ANDRE I løbet af 2018 kommer der nye skilte på dine affaldsbeholdere. Det skal gøre det nemmere

Læs mere

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn

SaBInE L emire. ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn SaBInE L emire 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn Til Philip, Florian, Manon og Inès Tak for masser af inspiration 365 ting, DU KaN LAVe MEd DIt barn er en idé-bog til ting, du enten kan lave til dit barn

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Opgave 1: Lav 100% din havregrød

Opgave 1: Lav 100% din havregrød Opgave 1: Lav 100% din havregrød Du skal nu prøve at lave 100% din havregrød. Skal der rosiner, vaniljesukker, kardemomme eller måske æbletern i din havregrød? Vælg de krydderier, tørrede eller friske

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T

SORTERINGSVEJLEDNING U D S M I D D E T I G T SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV S M I D D E T R I G T U D I G T DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du smider affaldet rigtigt ud, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken

Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Forsøg med affaldssortering i Vandtårnsparken Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Vandtårnsparken er udvalgt til at deltage i et forsøg med affaldssortering, som gennemføres af Næstved Kommune

Læs mere

en Guide til din affaldssortering

en Guide til din affaldssortering en Guide til din affaldssortering Hjælp dig selv og miljøet Til dig i Kildemosen METAL Forsøget SORTER MERE har nu kørt over 1/2 år. Kildemosens beboere har sammen med de 7 andre forsøgsområder allerede

Læs mere

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G

SORTERINGSVEJLEDNING D E T S O R T E R E R U N D E R D I G SORTERINGSVEJLEDNING GIV DIT AFFALD NYT LIV D E T S O R T E R E R U N D E R D I G DIT AFFALD KAN FÅ NYT LIV Når du sorterer dit affald, kan det få nyt liv i stedet for at gå op i røg på forbrændingen.

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse:

opgaveskyen.dk Vandets kredsløb Navn: Klasse: Vandets kredsløb Navn: Klasse: Mål for forløbet Målet for dette forløb er, at du: ü Kender til vandets nødvendighed for livet på Jorden ü Har kendskab til vandets opbygning som molekyle. ü Kender til vandets

Læs mere

BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug. Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken.

BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug. Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken. BOLIGFORENINGENS Guide til affald og genbrug Til beboerne i ejendommen: Skriv adressen på ejendommen eller boligblokken. KONTAKTPERSON Jeg er kontaktperson for affald i denne boligforening. Du kan spørge

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6

Indholdsfortegnelse. Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3. Papirs kvalitet og vægt...4. Undersøg A4 papir...6 Hvad er papir? Indholdsfortegnelse Hvad er papir? - Papirs egenskaber...3 Papirs kvalitet og vægt...4 Undersøg A4 papir...6 Undersøg træfibrenes retning i A4-papir...7 Undersøg papirs gennemskinnelighed

Læs mere

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte. Natur/teknologi. Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Natur/teknologi Ida Toldbod Peter Jepsen Per Buskov ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Når vi har vinter og koldt vejr i Danmark, er der andre steder, hvor det er stegende hedt. Det er

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV? FORLØB NR. 8 KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV? Der er sikkert meget af dit legetøj, som du ikke leger med mere. Måske har du allerede givet det videre, eller det er solgt til nogen, som nu leger med det. Men det

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park

Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Forsøg med affaldssortering i Sct. Jørgens Park Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Sct. Jørgens Park er, sammen med tre andre boligområder, udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse

Grundvandet i Hillerød. Elevhæfte 1. 3. klasse Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1. 3. klasse 1 Grundvandet i Hillerød Elevhæfte 1.-3. klasse 8 lektionsopgaver: a. Vandet i Hillerød...................................... 3 b. Hvor findes vandet?..................................

Læs mere

Den seje. Vandplaskere - Niveau 2 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 2

Den seje. Vandplaskere - Niveau 2 - Trin for trin. Vandplaskere Niveau 2 Årstid: Årstid: Forår, sommer og efterår Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 3 trin + en formiddag eller eftermiddag - - Trin for trin Omkring ¾ af jordens overflade er dækket af vand. Det

Læs mere

TAG SKRALDET! GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 3.-6. KLASSETRIN

TAG SKRALDET! GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 3.-6. KLASSETRIN GOD TIL NATURFAG Elevark TAG SKRALDET! Et undervisningsforløb til natur/teknik 3.-6. KLASSETRIN Opgaver og forsøg med sortering, forbrænding og nedbrydning af affald Udviklet af Erland Andersen og Lykke

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Algedråber og fotosyntese lærervejledning

Algedråber og fotosyntese lærervejledning Algedråber og fotosyntese lærervejledning Kære lærer Først og fremmest tak fordi du har tænkt dig at bruge dette forsøg som en del af din undervisning. Dette dokument er en komplet vejledning til dig,

Læs mere

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen

Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Undervisningsmateriale MYKA My Grönholdt og Katya R. D. Nielsen Polar Bear Et undervisningmateriale til forestillingen Polar Bear for 0. 2. klasse Du skal bruge: Til læreren tuscher saks Isbjørnen er i

Læs mere

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet

Masseeksperiment Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Masseeksperiment 2018 Jagten på de gode bakterier Protokol: Trin for trin-guide til selve eksperimentet Protokol Trin for trin guide til selve eksperimentet Masseeksperimentet kan gennemføres i uge 38,

Læs mere

Når skraldet skal fjernes

Når skraldet skal fjernes Når skraldet skal fjernes Information om affaldssystemet i Horsens Kommune KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ Horsens Kommunes affaldssystem - nemt for dig og godt for miljøet Horsens Kommune har et velfungerende

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V!

UDE LIV + LÆRING = SJ O V! SJ O V! UDE LIV + LÆRING = SJ O V! Sukker, salt og sne øvelse Denne øvelse er en kemisk proces med hjælp af naturen og køkkenets hjælp. Materialer: 3 dåser eller 3 spande. Sukker og salt. Børnene henter sne og

Læs mere

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen

Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Forsøg med affaldssortering i Kirsebærplantagen Affaldsforsøg skal føre til bedre sortering Kirsebærplantagen er sammen med tre andre boligområder udvalgt til et nyt forsøg med affaldssortering. Forsøget

Læs mere

Udfordringen. Forstå udfordringen

Udfordringen. Forstå udfordringen n Forstå udfordringen Udfordringen Milliardæren Elon Musk, der udviklede Tesla-bilen, har en vision om, at der bor 1 mio. mennesker på Mars om 50-100 år. En vigtig forudsætning, for at det kan lade sig

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Turen går til Myanmar

Turen går til Myanmar Turen går til Myanmar kap 1 Sophie og Mads sidder i skolen, de er bedste venner. Sophie er 13 år gammel, har mørkebrunt hår og har blå brune øjne. Mads er 13 år gammel, har lyst hår og grønne øjne. De

Læs mere

Lærervejledning. Besøg på genbrugspladsen for klasse. Om besøg på genbrugspladsen

Lærervejledning. Besøg på genbrugspladsen for klasse. Om besøg på genbrugspladsen Lærervejledning Besøg på genbrugspladsen for 0.-4. klasse Om besøg på genbrugspladsen Elever i grundskolens 0.-4. klasse inviteres til at besøge ARCs genbrugspladser. Ved besøget lærer eleverne at sortere

Læs mere

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union LÆrervejledning I Viborg Kommune kan alle borgere fra 1. februar til 1. juli 2014 hente en fedtespand på den lokale genbrugsplads, indsamle deres fedt i spanden og aflevere det igen til genbrug. Så bliver

Læs mere

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Lærervejledning

Vores hjem. Børnehaveklasse og 1. klasse Lærervejledning Vores hjem Børnehaveklasse og 1. klasse Lærervejledning Vores hjem Natur/teknik og dansk For børnehaveklasse og 1. klasse WWF Verdensnaturfonden, Ordet Fanger og Ørsted, 2019 Forfatter: Ole Haubo Christensen

Læs mere

Vild Viden! om batterier

Vild Viden! om batterier Vild Viden! om batterier 1 VELKOMMEN Her er batteri-banditterne. De er vores gode venner. Selvom de kan være nogle rigtige banditter, så er de også meget kloge. De ved alt om batterier, og hvordan man

Læs mere

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at:

Forbered jer på at blive eksperter i affald! Din Jr.FLL- udfordring i denne sæson er at: I 2015 skal Junior FIRST LEGO League holdene lære at indsamling af affald blot er begyndelsen på affaldets spændende rejse. Holdene skal se nærmere på reducering, genbrug og recirkulering, og hvilken betydning

Læs mere

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan

Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan Naturfænomener Natur og naturfænomener er en del af den pædagogiske læreplan. Guderup Børnehave ligger i et område hvor der er et ønske fra politisk hold om at børn bliver nysgerrige på de naturvidenskabelig

Læs mere

Velkommen til Tom Dåses Returskole

Velkommen til Tom Dåses Returskole Velkommen til Tom Dåses Returskole Hej, jeg hedder Glas-Mads. Velkommen til vores opgavebog. Mit navn er Petra Plast. Vi skal både regne og tegne og gætte. Jeg hedder Tom Dåse. Har du lyst til at blive

Læs mere

Main Survey HÆFTE2006

Main Survey HÆFTE2006 Identifikationsfelt Elev ID: Elevnavn: L Main Survey HÆFTE2006 SPØRGSMÅL TIL PIRLS 2006 LÆSEBOG International Association for the Evaluation of Educational Achievement Danmarks Pædagogiske Universitet

Læs mere

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014

Evaluering for Natur og Teknik på Ahi Internationale Skole 2013-2014 Fællesmål Ahi Internatioanel Skole efter 2.kl sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve, funktion og anvendelse Eleverne

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

SPØRGEKORT ENIG / UENIG

SPØRGEKORT ENIG / UENIG I min familie afleverer vi tomme flasker og dåser i returautomaten i supermarkedet. Hvorfor er det en god idé? Så kan de blive brugt igen og igen, og det er godt for miljøet. Man kalder det closed loop

Læs mere

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag

KEMI FOR DE YNGSTE GOD TIL NATURFAG. Elevark. Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN. De allerførste oplevelser med naturfag GOD TIL NATURFAG Elevark KEMI FOR DE YNGSTE Et undervisningsforløb til natur/teknik 1. - 3. KLASSETRIN De allerførste oplevelser med naturfag Udviklet af Christian Petresch & Erland Andersen Redaktion:

Læs mere

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål

Bølgebetvingere. Udfordringen. Formål Årstid: Sommeren Forløbets varighed: 4 trin + 24 timer Udfordringen Formål Dette mærke har til formål at udfordre pigerne på deres kreative og ingeniørmæssige evner, da de skal konstruere en tømmerflåde

Læs mere

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til?

AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2. Affald hvad kan jeg bruge det til? AFFALD SOM EN RESSOURCE Undervisningsmodul 2 Affald hvad kan jeg bruge det til? Hvad er affald? I Danmark smider vi ting i skralde spanden, når vi ikke kan bruge dem længere. Det, vi smider ud, kaldes

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Kan alt affald genbruges? Hvor kommer affaldet hen? Hvordan får vi mere ud af vores affald? Foto: Emil Thomsen Affald er en ressource. Baggrund for

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem Mere energi Mindre CO2 Sund økonomi Affald som ressource bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund.

Læs mere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere

Din nye affaldsordning. Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Din nye affaldsordning Etageejendomme og rækkehuse med fælles beholdere Sammen om genbrug I Rudersdal Kommune ønsker vi at tage ansvar og være med til at bevare de værdifulde ressourcer i affaldet. Derfor

Læs mere

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog.

Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet. / ifølge drejebog. Samlet oversigt over alle værktøjer, materialer, grafik oa til afvikling af Frivillighed på Skoleskemaet / ifølge drejebog (Kit, nummer 4) SAMLET OVERSIGT // Over hvad der skal printes / skaffes til alle

Læs mere

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax:

OPSKRIFTER til. En skoledag om ENERGI Ørstedsvej Hjørring. Telefon: Fax: OPSKRIFTER til 2012-2013 Ørstedsvej 2-9800 Hjørring Telefon: 99 24 56 56 Fax: 98 90 16 93 www.nordenergi.dk INDHOLDSFORTEGNELSE Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Kogning af æg 3 Kogning af pasta 4 Stegning

Læs mere

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal

Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal LEKTION 3D TÆL NATUREN DET SKAL I BRUGE Skemaer Snor og pinde til at markere opmåling En-meter lineal Lommeregner LÆRINGSMÅL 1. I kan bruge procent (Tal) 2. I kan lave diagrammer ud fra tabeller (Statistik)

Læs mere

PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER

PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER PLASTIKHELTESKOLEN UNDERSØGELSER OG EKSPERIMENTER Strandrensning Formål Formålet med denne øvelse er, at undersøge plastikforureningen i jeres eget lokalområde. Hypotese Hvad tror I, at I finder? Hvor

Læs mere

Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg. Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014

Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg. Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014 Klima-undervisning på Lindebjerg skolen et oplæg Asger Bech Abrahamsen 28 Oktober 2014 Baggrund for klimaudfordringen Det egentlige problem er hvor mange mennesker der er plads til på jorden (geografi).

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015

Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Årsplan for natur/teknik Klasse 34 i skoleåret 2014-2015 Mål: Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker, sprog og

Læs mere

Det bedste vand kommer fra hanen

Det bedste vand kommer fra hanen Det bedste vand kommer fra hanen Hvor kommer vandet fra? Vand er i konstant bevægelse. Den måde, det bevæger sig på, hedder vandets kredsløb. Når det regner eller sner, kommer der vand på jorden. Vandet

Læs mere