Redegørelse vedr. Siemens Wind Power og Vestas

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse vedr. Siemens Wind Power og Vestas"

Transkript

1 Beskæftigelsesudvalget BEU Alm.del Bilag 251 Offentligt Redegørelse vedr. Siemens Wind Power og Vestas NV GL bedømmer ved årlige audits, om Siemens Wind Power og Vestas opfylder krav i: S/OHSAS Arbejdsmiljøledelsessystemer Kravbeskrivelse Bekendtgørelserne vedrørende Kronesmiley (BEK 1191/2013 og 87/2005) Siemens Wind Power har været arbejdsmiljøcertificeret efter BEK 87/2005 (siden maj 2014 efter BEK 1191/2013) (Kronesmiley) siden juni Vestas har været arbejdsmiljøcertificeret efter BEK 1191/2013 siden marts Redegørelsen afgrænses til at omhandle de adresser og den periode hvor NV GL har auditeret selskaberne i henhold til Kronesmiley ordningen. NV GL har foretaget en vurdering af de to certificeringssager hos hhv. Siemens Wind Power og Vestas og finder på nuværende tidspunkt ingen indikationer på at gennemførte audits hos de to virksomheder ikke har fulgt gældende procedurer og instruktioner i NV GL s system. NV GL s system opfylder kravene i; S/EN ISO/IE 17021:2011, Overensstemmelsesvurdering Krav til organer, der foretager audit og certificering af ledelsessystemer. Akkrediteringsbestemmelse 14 Arbejdsmiljø - Anvendelse af S/EN ISO/IE ved akkreditering til certificering af arbejdsmiljøledelsessystemer. Retningslinje 18 - Arbejdsmiljø - Kompetencekrav ved inspektion og certificering. Bekendtgørelse vedr. Kronesmiley (BEK 1191/2013 og BEK 87/2005). Såvel Siemens Wind Power som Vestas har et arbejdsmiljøcertifikat med flere adresser (Multisite) og lokaliteterne skal derfor være; a. individuelt auditeret af certificeringsorganet, eller b. omfattet af en stikprøvebaseret ordning. Idet fremstillingen af vindmøller foregår via sammenhængende processer, betyder det, at virksomhedens audit tilrettelægges med udgangspunkt reglerne herfor, som fremgår af IAF M1:2007 Organizations which conduct their business through linked processes in different locations are also eligible for sampling providing all other provisions of this document are met. Where processes in each location are not similar but are clearly linked, the sampling plan shall include at least one example of each process conducted by the organization (e.g. fabrication of electronic components in one location, assembly of the same components by the same company in several other locations). IAF M1:2007, afsnit Stikprøven er derfor tilrettelagt således at f.eks. produktionen udgør en stikprøvegruppe, hvorfra der udtages stikprøver under hensyntagen til at hele fremstillingsprocessen auditeres, samtidig med at de internationale krav til antallet af sites der skal besøges, overholdes.

2 Page 2 of 8 I tillæg til dette krav, skal alle adresser for at leve op til kravene til Kronesmiley ordningen og AB 14 besøges minimum hvert 6. år svarende til mindst 1 gang i hver anden certifikatperiode. Når der foretages multi-site audits er audit af hovedkontoret altid en del af det samlede audit. I forbindelse med denne del af audit auditeres fælles centrale elementer af ledelsessystemet f.eks. hændelsesregistreringer, interne audits, ledelsens evaluering, risikovurderinger og overholdelse af lovgivning. NV GL har en risikobaseret tilgang til audits hvor der i samarbejde med virksomheden udvælges fokusområder, der afspejler virksomhedens risikovurdering. Resultatet af denne del af audit indgår i kriterierne for udvælgelse af stikprøven. Planlægningen og gennemførslen af audit er således foretaget med afsæt i gældende nationale og internationale regler. et er NV GL s opfattelse af audits er gennemført i henhold til gældende nationale og internationale regler. NV GL har på baggrund af de oplysninger, der er kommet frem om erhvervssygdomme relateret til fremstilling af vindmøller, valgt at øge auditfrekvensen, så alle adresser med vingefremstilling besøges i alle årlige audits fremadrettet uafhængig af muligheder for sampling. Efter NV GL s opfattelse at audits er gennemført med korrekte kompetencer, og audits har omfattet og fokuseret på de væsentlige arbejdsmiljøforhold. ets kompetencer og omfang af besøg på de adresser, der arbejder med produktion af vinger Til vurdering af kompetencebehovet anvendes en kategorisering af brancheområderne i 4 kompleksitetsgrupper (Limited, Lav, Medium og Høj). Siemens Wind Power og Vestas er begge placeret i kategorien Høj. NV GL s audithold er årligt udvalgt, således at auditholdet har kompetencer inden for arbejdsmiljøledelsessystemer, forståelse af arbejdsmiljømæssige spørgsmål, teknisk kendskab til den aktivitet, der skal auditeres, kompetence i audit af ledelsessystemer samt kendskab til lovmæssige krav i forbindelse med virksomhedens aktiviteter. Ved alle audits er der anvendt kompetente ledende arbejdsmiljøauditorer som også besidder den nødvendige arbejdsmiljø- og branchemæssige ekspertise. Procedure for fastsættelse af kompetencekrav til auditholdet Både Siemens Wind Power og Vestas er registreret med branchekoden Fremstilling af motorer og turbiner undtagen til flyvemaskiner, motorkøretøjer og knallerter. ette er efter NV GL s vurdering korrekt og i øvrigt i overensstemmelse med VR-registret, hvor registreringen er anført som Fremstilling af vindmøller og dele hertil.

3 Page 3 of 8 I forbindelse med indgåelse af certificeringsaftale fastlægges der i projektafklaringsfasen indledningsvis relevante branchekoder ud fra oplysninger modtaget fra virksomhederne. Ved den indledende audit er det en del af den ledende auditors opgave og kompetence at vurdere kompleksitet og relevant fagekspertise. Branchekoder og relevante arbejdsmiljøforhold på den konkrete virksomhed danner således grundlag for vurderingen af hvilke kompetencer, der er påkrævet for at gennemføre audit. I praksis fastlægges audithold derfor ud fra den identificerede branchekode og uddybende tilbagemeldinger fra auditholdet efter den første indledende audit. Med udgangspunkt i denne vurdering udpeges et audithold, som opfylder de identificerede krav. Følgende auditorer har varetaget en specialistrolle med udgangspunkt i de anførte arbejdsmiljøområder: Auditor A: Maskinsikkerhed, indeklima, støv/ventilation, støj og vibrationer, ulykker, personlige værnemidler. Auditor B: Ingen specialistrolle. Auditor : Sikkerhedsorganisation, personlige værnemidler, indeklima. støv/ventilation, ulykker, kemi, biologiske forhold. Auditor : Kemi, sikkerhedsorganisation, personlige værnemidler, indeklima. støv/ventilation, støj og vibrationer, ulykker, biologiske forhold, psykisk arbejdsmiljø. Auditor E: Maskinsikkerhed, indeklima, støv/ventilation, støj og vibrationer, ulykker, personlige værnemidler. Auditor F: Ergonomi, ulykker, sikkerhedsorganisation, vibrationer, psykisk arbejdsmiljø. På mange virksomheder vil der være flere væsentlige arbejdsmiljøforhold, og det vil derfor være relevant at have forskellige specialister repræsenteret over tid, hvilket afspejler sig i bemandingen af audithold. et er NV GL s vurdering at audits hos Siemens Wind Power og Vestas har været bemandet med korrekte og relevante kompetencer. Audittid Audittid fastlægges ligeledes med udgangspunkt i ovennævnte kompleksitetsgruppering, antallet af medarbejdere og antallet af adresser. er er en direkte sammenhæng mellem kompleksitet, antal medarbejdere samt antal adresser og omfanget af audittid. Retningslinjer for fastlæggelse af audittid er fastsat i nationale og internationale regler. en anvendte audittid hos Siemens Wind Power og Vestas er fastlagt efter disse regler. Audits hos Siemens Wind Power Audits på adresser med produktion af vinger og forme har været gennemført og bemandet med følgende audithold bestående af kompetente ledende arbejdsmiljøauditorer med følgende arbejdsmiljø og branchemæssige ekspertise; A, B,,, F:

4 Page 4 of 8 År Assensvej vingefabrik P-nr.: Mølholm formproduktion P-nr.: A A B+ Engesvang vingefabrik P-nr.: A B F 2014 A B F 2013 A 2012 B 2011 B B+F B+ F A B A B B B ertificeringsprojektet hos Siemens Wind Power omfatter årlige besøg på alle certificerede adresser i henhold gældende aftale. I forbindelse med ændringer i den lagte plan for audit i 2015 gled P-nr ved en fejl ud af auditprogrammet. I 2016 har adressen været besøgt 2 gange, senest i forbindelse med ekstraordinært audit udført i maj, hvor også P- nr.: blev besøgt. Audits hos Vestas NV GL udstedte certifikat til Vestas i december ette certifikat dækker en række danske såvel som internationale adresser og var ikke omfattet af BEK 1191:2013. ertifikatet er et multi-site certifikat og formelt set en overtagelse fra et andet certificeringsorgan. Auditcyklus baseres derfor på den tidligere certifikatcyklus. Audits har været gennemført som vist nedenfor. I stikprøveplanen indgår i tillæg til de udtagne adresser altid et besøg på hovedkontoret. ene har været bemandet med lokale kompetente ledende arbejdsmiljøauditorer: Lokaliteter 2014 Antal adresser (ekskl. hovedkontor) Min. stikprøve krav (Periodisk audit) Besøgt (ekskl. hovedkontor) Alle Produktion Salg og service I forbindelse med audit af produktionen har audit i 2014 dækket adresser der tilsammen sikrer at den sammenhængende fremstillingsproces har været dækket af audit. Vestas har form- og vingeproduktion på samme lokalitet. I forbindelse med audit i 2014 blev vingeproduktion auditeret på fabrikken i Spanien.

5 Page 5 of 8 I 2015 har Vestas besluttet at arbejde for, at de danske enheder - i tillæg til det globale certifikat - også certificeres efter BEK 1191:2013. BEK 1191:2013 stiller krav om selvstændig certificering indenfor juridiske enheder. Vestas i anmark er således blevet certificeret i 3 juridiske enheder. I hver af de juridiske enheder er der lavet en stikprøveplan, som angiver rammerne for de årlige audits. I stikprøveplanen indgår i tillæg til de udtagne adresser altid et besøg på hovedkontoret. Audits på adresser i anmark har været gennemført og bemandet med følgende audithold bestående af kompetente ledende arbejdsmiljøauditorer med følgende arbejdsmiljø og branchemæssige ekspertise; A, B,,, E: P-numre 2015 Min. stikprøve krav (Recertificering) Besøgt (ekskl. hovedkontor) Vestas Manufacturing: A, B,,, E Vestas Northern Europe: B, E Vestas Wind Systems: A, B,, E I forbindelse med audit i 2015 blev vindmølleproduktionen i Videbæk auditeret i august Min. stikprøve krav (Periodisk audit) Besøgt/Plan (ekskl. hovedkontor) Vestas Manufacturing: B,, E 1* Vestas Northern Europe: Under planlægning Vestas Wind Systems: B, *Ny site, Randers I forbindelse med audit i 2016 blev vindmølleproduktionen i Lem og Videbæk auditeret i maj. Endvidere auditeres aktiviteter i forbindelse med udvikling af vinger i juni På baggrund af de oplysninger der er kommet frem om erhvervssygdomme relateret til fremstilling af vindmøller, vil NV GL ændre auditfrekvensen, så alle adresser med vingefremstilling besøges i alle årlige audits fremadrettet uafhængig af mulighed for stikprøvebaseret audit. ette er implementeret med virkning fra og med Audit af hændelser på Siemens Wind Power og Vestas Erhvervssygdomme og arbejdsskader kan i forhold til S/OHSAS betragtes som hændelser. Erhvervssygdomme og arbejdsskader er en implicit del af audit af hændelser. Krav til håndtering af hændelser fremgår i standardens punkt og definitionen på hændelser står i standardens punkt 3.9.

6 Page 6 of 8 Ref. arbejdsskadestyrelsens hjemmeside har arbejdsgiver pligt til at anmelde arbejdsulykker. For erhvervssygdomme gælder forpligtelsen til anmeldelse for læger og tandlæger. enne anmeldelse sendes både til AT og Arbejdsskadestyrelsen, ref. er er i rammerne for certificering og Kronesmiley ikke procedurer der sikrer at Arbejdstilsynet eller Arbejdsskadestyrelsen orienterer certificeringsorganerne om erhvervssygdomme. NV GL har ikke modtaget informationer vedr. erhvervssygdomme hos Siemens Wind Power og Vestas fra Arbejdstilsynet eller Arbejdsskadestyrelsen. Hvis virksomheden modtager information om erhvervssygdomme fra Arbejdsskadestyrelsen, vil NV GL med udgangspunkt i standardens punkt forvente, at der oprettes en hændelsesregistrering, ref. standardens punkt et vil derfor også indgå i virksomhedens proces til identifikation af farer og gennemførelse af risikovurderinger. Information om registrerede erhvervssygdomme kan ligeledes indgå som en del af inddragelsen af sygefraværet i virksomhedens Arbejdspladsvurdering (APV), jf. At-vejledning Hændelser, APV og risikovurderinger indgår i de årlige audits hos Siemens Wind Power og Vestas. Erhvervssygdomme og arbejdsskader er en implicit del af denne del af audit, jf. ovenstående. NV GL har i sin hidtidige instruks ikke haft fokus på specifikt at auditere registrering af erhvervssygdomme som hændelser. NV GL har gennemgået dokumentationen fra de gennemførte audits, og der er på de to sager ikke fastholdt objektive vidnesbyrd for, at NV GL s auditorer har modtaget information om erhvervssygdomme. NV GL har hos begge virksomheder auditeret håndtering af registreringer af hændelser og virksomhedernes evne til at gennemføre korrigerende handlinger samt gennemføre risikovurderinger. NV GL har rejst observationer og afvigelser vedr. hændelsesregistreringer men ikke specifikt ift. erhvervssygdomme. Virksomhederne har reageret hensigtsmæssigt på de forhold NV GL har påpeget. et er NV GL s vurdering at selskabernes systemer sikrer, at hændelsesregistreringen bliver brugt hensigtsmæssigt i det fremadrettede arbejde. På baggrund af de oplysninger, der er kommet frem om erhvervssygdomme relateret til fremstilling af vindmøller, skærper NV GL instruksen vedr. opfølgning på området. Således vil NV GL i forbindelse med arbejdsmiljøaudits fremadrettet auditere specifikt på dette område med henblik på at sikre, at viden om erhvervssygdomme bruges i det fremadrettede arbejdsmiljøarbejde. enne instruks er generel og gælder alle virksomheder med arbejdsmiljøcertifikat hos NV GL. NV GL har igangsat en ekstraordinær audit af arbejde med kemi på Vestas og Siemens Wind Power. NV GL har iværksat følgende:

7 Page 7 of 8 Siemens Wind Power er er gennemført et ekstraordinært møde med relevante personer i Siemens Wind Powers ledelse af arbejdsmiljøområdet. er er gennemført en ekstra audit på Siemens Wind Power. Audit er gennemført den 19. maj 2016 på fabrikken i Engesvang med P-nr og fabrikken i Mølholm med P-nr Fokus i de ekstraordinære opfølgningsaktiviteter har været arbejdsmiljøforhold vedr. kemi og hvordan erhvervssygdomme hændelsesregistreres og indgår i det forebyggende arbejde. o I forbindelse med audit demonstrerede virksomheden overblik over anerkendte erhvervssygdomme. Eksempelvis sås en statistik over antallet af anerkendte erhvervssygdomme indenfor en 10 års periode. o NV GL blev betrygget i at anerkendte erhvervssygdomme fremadrettet indgår systematisk i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. Vestas en årlige ordinære audit på vingeproduktionen hos Vestas Manufacturing var planlagt til gennemførelse i maj. På baggrund af de oplysninger som blev bragt frem af medierne vedr. erhvervssygdomme i begyndelsen af maj, blev auditprogrammet tilrettelagt med fokus på forholdende omkring arbejdet med kemi samt registrering og brug af erhvervssygdomme i det forebyggende arbejde. o I forbindelse med audit demonstrerede virksomheden overblik over anerkendte erhvervssygdomme. Eksempelvis sås en statistik over antallet af anerkendte erhvervssygdomme indenfor en 10 års periode. o NV GL blev betrygget i at anerkendte erhvervssygdomme fremadrettet indgår systematisk i det forebyggende arbejdsmiljøarbejde. er er planlagt yderligere audit af vingeproduktionen hos Vestas Wind Systems den 14. juni Her besøges vingeproduktionen på Smed Hansens Vej med P-nr og et yderligere audit er planlagt for at sikre audit af alle adresser, der arbejder med fremstilling af vinger. Fokus vil også her være på kemi samt registrering og brug af erhvervssygdomme i det forebyggende arbejde. På baggrund af resultatet af denne audit vil yderligere audits og/eller andre tiltage blive vurderet. På baggrund af gennemgangen af de to sager har NV GL vurderet opretholdelsen af certifikaterne udstedt til henholdsvis Siemens Wind Power og Vestas. er er på det nuværende grundlag ikke fundet anledning til at suspendere eller tilbagetrække certifikaterne. Konklusion NV GL har udført audit hos Siemens Wind Power og Vestas i henhold til gældende standarder og krav. Med baggrund i ovenstående er det NV GL s vurdering at audits hos Siemens Wind Power og Vestas har været bemandet med korrekte og relevante kompetencer.

8 Page 8 of 8 et er NV GL s vurdering at de to certificeringsprojekter er gennemført i henhold til gældende nationale og internationale regler og retningslinjer og vurderer at begge selskaber lever op til gældende krav for at være arbejdsmiljøcertificeret. På baggrund af de oplysninger der er kommet frem om erhvervssygdomme relateret til fremstilling af vindmøller, vil NV GL ændre auditfrekvensen, så alle adresser med vingefremstilling besøges i alle årlige audits fremadrettet uafhængig af mulighed for stikprøvebaseret audit. ette er implementeret med virkning fra og med På baggrund af de oplysninger, der er kommet frem om erhvervssygdomme relateret til fremstilling af vindmøller, skærper NV GL instruksen vedr. opfølgning på området. Således vil NV GL i forbindelse med arbejdsmiljøaudits fremadrettet auditere specifikt på dette område med henblik på at sikre, at viden om erhvervssygdomme bruges i det fremadrettede arbejdsmiljøarbejde. enne instruks er generel og gælder alle virksomheder med arbejdsmiljøcertifikat hos NV GL.

En styrket arbejdsmiljøcertificering

En styrket arbejdsmiljøcertificering Bilag til aftale om En styrket arbejdsmiljøcertificering November 2016 Initiativ 1: Indsamling af viden om certificeringsorganernes tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø Virksomheder, der har et anerkendt

Læs mere

Arbejdsmiljø Nr. : RL 18 Kompetencekrav ved inspektion og certificering Dato : 2009.03.26 Side : 1/6

Arbejdsmiljø Nr. : RL 18 Kompetencekrav ved inspektion og certificering Dato : 2009.03.26 Side : 1/6 Side : 1/6 1. GYLDIGHEDSOMRÅDE Retningslinjen er gældende for alle organer, som er eller ansøger om at blive akkrediteret til inspektion af arbejdsmiljø og/eller certificering af arbejdsmiljøledelsessystemer.

Læs mere

Bekendtgørelse om anerkendt arbejdsmiljøcertifikat opnået gennem DS/ISO m.v.

Bekendtgørelse om anerkendt arbejdsmiljøcertifikat opnået gennem DS/ISO m.v. 18. juni 2018 Bekendtgørelse om anerkendt arbejdsmiljøcertifikat opnået gennem DS/ISO 45001 m.v. I medfør af 65 b, stk. 4, og 65 d, i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 1084 af 19. september

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet

Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet Kommissorium for Arbejdsmiljøcertificeringsudvalget under Arbejdsmiljørådet Baggrund Den daværende regering (Venstre), Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Det Radikale

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse i vurdering af psykisk arbejdsmiljø for certificeringsorganers auditorer

Bekendtgørelse om uddannelse i vurdering af psykisk arbejdsmiljø for certificeringsorganers auditorer 18. juni 2018 Bekendtgørelse om uddannelse i vurdering af psykisk arbejdsmiljø for certificeringsorganers auditorer I medfør af 65 d i lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 1084 af 19. september

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5

Akkreditering til certificering Nr. : AB 6 UDKAST Dato : Side : 1/5 Side : 1/5 1. Anvendelsesområde Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse ved DANAK s akkreditering af virksomheder i henhold til: a. DS/EN ISO/IEC 17065 Overensstemmelsesvurdering Krav til organer,

Læs mere

DANAK-AKKREDITERINGSBESTEMMELSE

DANAK-AKKREDITERINGSBESTEMMELSE til certificering af arbejdsmiljøledelsessystemer Side : 1/14 1. Anvendelsesområde Akkrediteringsbestemmelsen er gældende for alle organer, som er, eller ansøger om at blive, akkrediteret til certificering

Læs mere

Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes rolle

Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes rolle Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del Bilag 211 Offentligt T A L E 22. maj 2016 Samråd om erhvervssygdomme på Siemens Wind Power A/S som følge af udsættelse for epoxy og isocyanater og myndighedernes

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : xx UDKAST af 3/ Side : 1/6 UDKAST af 3/6 2013 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : 2013.08.21 Side : 1/6 Side : 1/6 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter DANAK),

Læs mere

DokumentID / Dokumentnr / 4.4

DokumentID / Dokumentnr / 4.4 Sygehus Sønderjylland - Tværgående dokumenter SHS - 1 Ledelse - Arbejdsmiljø - 4 Planlægning Tværgående dokumenter SHS Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Fremmede virksomheder Niveau: Dokumentbrugere:

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87

Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS og bek. 87 Arbejdsmiljøcertificering Selvevaluering i forhold til DS/OHSAS 18001 og bek. 87 Punkt Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal etablere og vedligeholde et arbejdsmiljøledelses-system

Læs mere

Forslag. lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

Forslag. lov om ændring af lov om arbejdsmiljø UDKAST 14. juni 2017 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (ændring af reglerne om arbejdsmiljøcertifikat m.v.) 1 I lov om arbejdsmiljø, jf. lovbekendtgørelse nr. 1072 af 7. september 2010,

Læs mere

Høring: Fokusområder og ambitionsniveau for arbejdsmiljøarbejdet

Høring: Fokusområder og ambitionsniveau for arbejdsmiljøarbejdet Fælles MED-Udvalg i Region Syddanmark og MED- Udvalg uden tilknytning til et Fælles MED-Udvalg Human Resources Personaleudvikling Kontaktperson: Tine Hald Tine.Hald@regionsyddanmark.dk Direkte tlf. 76631810

Læs mere

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3

Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: Udg. 3 Generelle bestemmelser for certificering af ledelsessystemer Dato 2008-10-16 Side 1 af 5 Sign: 1. Definitioner Dancerts bestemmelser for certificering af ledelsessystemer omfatter: - Alm. vilkår for certificerings,

Læs mere

Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø oktober Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen

Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø oktober Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen Opfølgningsaudits, miljø og arbejdsmiljø 27. + 28. oktober 2011 Teknik og Miljø, Aarhus Kommune Århus Brandvæsen Auditteam: Asger Højland Lorentzen (AHL), Ledende auditor arbejdsmiljø Karin Birgitte Hils

Læs mere

Notat. Indledning. Ressourcer forbundet med arbejdsmiljøcertificeringen. Hovedudvalg og Områdeudvalg. HR/arbejdsmiljøkoordinator

Notat. Indledning. Ressourcer forbundet med arbejdsmiljøcertificeringen. Hovedudvalg og Områdeudvalg. HR/arbejdsmiljøkoordinator Notat Til: Hovedudvalg og Områdeudvalg Rådhusgade 3 8300 Odder Fra: Notat til sagen: HR/arbejdsmiljøkoordinator Oplæg til drøftelse af arbejdsmiljøcertificering Indledning I 2007 besluttede Hovedudvalget,

Læs mere

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening

Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening Ændrede regler om uddannelse på arbejdsmiljøområdet v/sekretær for MIA, chefkonsulent Torben Rentzius Jans, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening 1 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation 2 Fremtidens arbejdsmiljøorganisation

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø IDA Arbejdsmiljø 29. April 2016 Peter Hasle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet København Diskussionen om arbejdsmiljøcertifikatet

Læs mere

Certificering af ISO 45001

Certificering af ISO 45001 Business Assurance BUSINESS ASSURANCE Certificering af ISO 45001 SAFER, SMARTER, GREENER Lidt om mig Steen Christian Larsen Principal Lead Auditor Ansat 01-03-1995 Auditerer offentlige og private organisationer

Læs mere

CHECKLISTE FOR ARBEJDSMILJØCERTIFICERING

CHECKLISTE FOR ARBEJDSMILJØCERTIFICERING CHECKLISTE FOR ARBEJDSMILJØCERTIFICERING DS/OHSAS 18001:2008 og Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 87 af 31. januar 2005 Nr. Emne Bemærkninger Handlingsplan 4.1 Generelle krav Organisationen skal have

Læs mere

Fælles fundament. Den nordiske arbejdsmiljølovgivning

Fælles fundament. Den nordiske arbejdsmiljølovgivning Arbejdsmiljøcertificering som tilsynsredskab og -strategi Kåre Hendriksen Master of Environmental Management Har siden midten af 1980 erne periodisk været beskæftiget med: Arbejdsmiljøforskning Arbejdsmiljø-

Læs mere

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder

F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder At-VEJLEDNING F.0.4 December 2003 Forebyggelse af arbejdsulykker i små virksomheder 2 Hvad er en At-vejledning? At-vejledninger vejleder om, hvordan reglerne i arbejdsmiljølovgivningen skal fortolkes.

Læs mere

Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet

Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet 1. Indledning Aftale om anden organisering af arbejdsmiljøarbejdet på Københavns Universitet I henhold til Finansministeriets cirkulære af 1. juni 2011 om samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

Ledelsens Evaluering 2015

Ledelsens Evaluering 2015 Ledelsens Evaluering 2015 1. Indledning. En arbejdsmiljøcertificering kræver et struktureret og godt arbejdsmiljøledelsessystem. Arbejdsmiljøledelsessystemet har som hovedformål at udvikle og sikre et

Læs mere

Introdag om arbejdsmiljø

Introdag om arbejdsmiljø Introdag om arbejdsmiljø Eftermiddagens program 13:30 16:15 Arbejdsmiljø Når dit hjem er en arbejdsplads Arbejdsmiljøets love og regler Pligter og ansvar Arbejdsgiver Arbejdsleder Arbejdstager Ca. 15:00

Læs mere

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland.

Formål Retningslinjen beskriver fremgangsmåden ved registrering og undersøgelse af arbejdsulykker i Region Sjælland. Retningslinjer til håndtering af arbejdsulykker Disse retningslinjer skal efterleves af de enheder, der implementerer det elektroniske anmeldelsessystem for arbejdsskader Opus Arbejdsskade under den administrative

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø

Forslag. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø Lovforslag nr. L 21 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af beskæftigelsesministeren (Troels Lund Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Ændring af reglerne om arbejdsmiljøcertifikat

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø

Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Rigsrevisionens notat om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Januar 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø (beretning nr. 9/2014)

Læs mere

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018

ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØREDEGØRELSE FOR 2018 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Arbejdstilsynets væsentligste arbejdsmiljøforhold... 2 Arbejdstilsynets arbejdsmiljøarbejde... 2 Ulykker og nærved-ulykker

Læs mere

Egedal Kommune. Re-certificeringsaudit. Ledelsessystemcertificering ISO 9001: apr-28 til 2015-apr-29. Certificeringens dækningsområde

Egedal Kommune. Re-certificeringsaudit. Ledelsessystemcertificering ISO 9001: apr-28 til 2015-apr-29. Certificeringens dækningsområde Ledelsessystemcertificering 2015-apr-28 til 2015-apr-29 Certificeringens dækningsområde Hidtidigt gyldighedsområde: Sagsbehandling på natur- og miljøområdet Nyt gyldighedsområde: Administration og sagsbehandling

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12. Ledelsessystemcertificering Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.2011 Audit 22. oktober 2014 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Sagsbehandling på

Læs mere

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Onsdag den 23. maj 2012 Processen og vejen til certificeret ledelsessystem v./business developer Lars Vestergaard

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : Side : 1/8 Side : 1/8 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- fond (herefter ), eller som er akkrediteret

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøcertificering - hvordan?

En styrket arbejdsmiljøcertificering - hvordan? En styrket arbejdsmiljøcertificering - hvordan? AM2017 - Fora Lars Vestergaard Jensen Business Developer Bureau Veritas Denmark 1 Baggrund Konkrete virksomhedssager, undersøgelser og rapporter om arbejdsmiljøforhold

Læs mere

Initiativ 6: DANAK s redegørelse for akkreditering af og tilsyn med certificeringsorganerne vedr. arbejdsmiljøcertificering, 7.

Initiativ 6: DANAK s redegørelse for akkreditering af og tilsyn med certificeringsorganerne vedr. arbejdsmiljøcertificering, 7. TITEL: Styrket arbejdsmiljøindsats Initiativ 6: DANAK s redegørelse for akkreditering af og tilsyn med certificeringsorganer vedr. arbejdsmiljøcertificering Denne redegørelse er DANAK s bidrag til initiativ

Læs mere

Akkreditering til certificering Nr. : AMC 15 samt til verifikation Dato : 2015.05.08 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6

Akkreditering til certificering Nr. : AMC 15 samt til verifikation Dato : 2015.05.08 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6 - Omfang af DANAK s bedømmelsesaktiviteter (Markbesøg) Side : 1/6 Indledning Akkreditering til certificering samt til verifikation omfatter, at DANAK udfører bedømmelse/overvågning af certificeringsorganers/verifikatorers

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.)

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Konsekvensændringer m.v.) 1 I lov nr. 442 af 7. juni 2001 om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder, som ændret ved lov nr.

Læs mere

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde

Netplan A/S. Periodisk audit, P1. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2008. 2013-aug-30 til 2013-aug-30. Certificeringens dækningsområde Ledelsessystemcertificering 2013-aug-30 til 2013-aug-30 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Rådgivning indenfor IT- og telenetværk Jesper Halmind Jesper Halmind Projektnr.:PRJC-300259-2011-MSC-DNK

Læs mere

Værdien af arbejdsmiljøcertificering

Værdien af arbejdsmiljøcertificering Værdien af arbejdsmiljøcertificering Workshop på AM2010 tirsdag d. 9/11 kl. 13.00 Sektorchef Lars Vestergaard Jensen Program Præsentation Kort om arbejdsmiljøledelse/arbejdsmiljøcertificering Erfaringer

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering

Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering Arbejdsmiljøredegørelse og ledelsens evaluering 1.udgave - 213 Den 8. september 214 Indhold Ledelsens og Arbejdsmiljøudvalgets forord... 3 Arbejdsmiljøsystemet... 4 Arbejdsmiljøpolitik... 4 Nye arbejdsmiljømål

Læs mere

Proceduren Proceduren for en given vare eller varetype fastlægges ud fra:

Proceduren Proceduren for en given vare eller varetype fastlægges ud fra: Forudsætning for CE-mærkning En fabrikant kan først CE-mærke sit produkt og dermed få ret til frit at sælge byggevaren i alle EU-medlemsstater, når fabrikanten har dokumenteret, at varens egenskaber stemmer

Læs mere

ISO Styr på Arbejdsmiljøet på din virksomhed

ISO Styr på Arbejdsmiljøet på din virksomhed ISO 45001 Styr på Arbejdsmiljøet på din virksomhed Hvem er med Topledelsen Mellemledere Medarbejdere Eksterne Kunder Leverandører Besøgerne Outsoucering Kontractors Gevinst Styr på Arbejdsmiljøet Mindre

Læs mere

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse

Gode råd om. Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Gode råd om Den årlige arbejdsmiljødrøftelse Formål: Formålet med den årlige arbejdsmiljødrøftelse er, at tilrettelægge samarbejdet og arbejdsmiljøarbejdet bedst muligt. På den måde forebygger man arbejdsmiljøproblemer

Læs mere

Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets. mellem 2020-arbejdsmiljøaftalen og de varslede nedskæringer i Arbejdstilsynet

Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets. mellem 2020-arbejdsmiljøaftalen og de varslede nedskæringer i Arbejdstilsynet Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 89 Offentligt T A L E Besvarelse af samrådsspørgsmål om reduktion i Arbejdstilsynets bemanding samt spørgsmål om sammenhængen mellem

Læs mere

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse

Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Jernbanesession 10 Ny bekendtgørelse om krav til sikkerhedsledelsessystemer for virksomheder, der skal opnå sikkerhedscertifikat eller sikkerhedsgodkendelse Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference

Læs mere

Combipack Danmark A/S

Combipack Danmark A/S Ledelsessystemcertificering 09. december 2014 Certificeringens dækningsområde DNV GL teamleader: Kompetencecenter for lager og logistik, herunder pakning, opbevaring, håndtering og risikostyring af temperaturfølsomme

Læs mere

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger

Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Kravspecifikation Tækkearbejde af bygninger Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Tækkearbejde af bygninger D&J-TL/BK /SVC/2016 Rev 03 07.09. 2016 01 Formål/mål 2 02 Krav til certificeringsorganet

Læs mere

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER

P1 Rapport. Emborg-Form ApS. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/04/ /04/10 SAFER, SMARTER, GREENER Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/04/10-2018/04/10 Projektnummer PRJC-498414-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Jesper Halmind SAFER, SMARTER, GREENER 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1. Anvendelsesområde DANAK-AKKREDITERINGSBESTEMMELSE

1. Anvendelsesområde DANAK-AKKREDITERINGSBESTEMMELSE Side : 1/13 1. Anvendelsesområde Akkrediteringsbestemmelsen er gældende for alle organer, som er, eller ansøger om at blive, akkrediteret til certificering af energiledelsessystemer. 2. Gyldighed Akkrediteringsbestemmelsen

Læs mere

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET

½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET 5 + 5 + 5½ OPGAVER FOR ET BEDRE ARBEJDSMILJØ I ARBEJDSTILSYNET ARBEJDSMILJØPOLITIK 3 BEDRE RESULTATER MED ET ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT 4 TRE GODE RÅD 5 SAT-ORGANISATIONEN 5 5 OPGAVER I DET ENKELTE CENTER

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Kæbekirurgisk Afdeling K

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Kæbekirurgisk Afdeling K November 2018 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Kæbekirurgisk Afdeling K HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Business Institute A/S

Business Institute A/S Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 28/09/2018-28/09/2018 Projektnummer PRJC-499744-2014-MSC-DNK DNV GL Team Leader Torben Paarup Pedersen Auditteam Mette Geisler SAFER, SMARTER,

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter

Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Høje-Taastrup Kommune, Teknik- og Miljøcenter Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2019/02/05-2019/02/05 Projektnummer DNV GL Team Leader PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Larsen

Læs mere

Midlertidige vejledningstekster vedrørende rådgivningspåbud

Midlertidige vejledningstekster vedrørende rådgivningspåbud Midlertidige vejledningstekster vedrørende rådgivningspåbud Disse midlertidige vejledningstekster redegør for, hvilke pligter og opgaver virksomheder og rådgiver har i forhold til følgende typer af rådgivningspåbud:

Læs mere

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006

At-VEJLEDNING. Sikkerhedsudvalg GRØNLAND. September 2006 At-VEJLEDNING GL.6.3 Sikkerhedsudvalg September 2006 GRØNLAND 2 At-vejledningen oplyser om sikkerhedsudvalgets opgaver, funktion og oprettelse. Vejledningen informerer desuden om den daglige leder af sikkerheds

Læs mere

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse

Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale på samråd den 12. februar 2016 om arbejdsmiljøuddannelse 8. februar 2016 J.nr.

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi og Planlægning, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Økonomi

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017, Kæbekirurgisk Afdeling K

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017, Kæbekirurgisk Afdeling K November 2017 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017, Kæbekirurgisk Afdeling K HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner

Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 162 Offentligt T A L E 18. november 2016 Samrådspørgsmål Ø - Arbejdstilsynets byggepladsaktioner J.nr. 20165200341 SD, Byggeri og teknik

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Reumatologisk Afdeling C

Arbejdsmiljøredegørelse 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Reumatologisk Afdeling C November 2017 Arbejdsmiljøredegørelse 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Reumatologisk Afdeling C HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER

RC Rapport. Høje-Taastrup Kommune. Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015. Auditstart og -slutdato 2018/03/ /03/14 SAFER, SMARTER, GREENER Høje-Taastrup Kommune Ledelsessystemcertificering ISO 9001:2015 Auditstart og -slutdato 2018/03/13-2018/03/14 Projektnummer DNV GL Team Leader Auditteam PRJC-497468-2014-MSC-DNK Steen Chr. Larsen Leif

Læs mere

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3 coc).-- ) Aftalens område 2 nformation og drøftelse Samarbejdsværdier og opgaver 2 i Procedure for evaluering af SOSU Nords arbejdsmiljøarbejde og aftalens effekt herpå 6 Procedure for gennemførelse og

Læs mere

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9

Generel bestemmelse om akkreditering af virksomheder Nr. : AB 1 Dato : UDKAST Side : 1/9 UDKAST Side : 1/9 1. Anvendelsesområde 1.1 Denne generelle akkrediteringsbestemmelse finder anvendelse på virksomheder, der ansøger om akkreditering af Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond (herefter

Læs mere

Velkommen Gruppe SJ-1

Velkommen Gruppe SJ-1 Velkommen Gruppe SJ-1 Lasse Ahm Consult Onsdag, den 25. september 2013 15:26 1 Kl. 10.05 11.00 Bordet rundt Kl. 11.00 12.00 Den gode audit DS/EN ISO 19 011 Kl. 12.00 12.45 Frokost & networking Kl. 12.45

Læs mere

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato. Gældende

Titel Nr. Udgave dato. Udarb. af Godkendt af Gyldighed Erstatter nr. Udgave dato. Gældende Formål Formålet med kvalitetsstyring er overordnet, at der skabes en forbedringskultur, der kan beskrives som en systematisk, fortløbende proces i 4 dele: Planlægning af opgaveløsning (procedurer) Opgaveløsning

Læs mere

Intern audit Procedure nr.: 4.5.5

Intern audit Procedure nr.: 4.5.5 afsnit 4.5.5 Sidst rettet 01 09 2013 Side 1 af 5 Intern audit Dette er et kontrolleret dokument, som opdateres løbende. Den elektroniske version er den til enhver tid gældende. Indholdsfortegnelse 1 Formål

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Indhold 1. Arbejdsmiljøsystemet... 2 2. Arbejdsmiljøpolitik... 2 3. Konkrete mål og handlingsplan for arbejdsmiljøet på SDE 2013-2016... 4 4. Overordnet beskrivelse

Læs mere

ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT HVORFOR OG HVORDAN?

ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT HVORFOR OG HVORDAN? MILJØ- OG SOCIALSEKRETARIATET ARBEJDSMILJØCERTIFIKAT HVORFOR OG HVORDAN? Arbejdsmiljøcertifikat hvorfor og hvordan? Der er alvorlige arbejdsmiljøproblemer på over halvdelen af virksomhederne inden for

Læs mere

Særlige krav. Outsourcing / Multisite

Særlige krav. Outsourcing / Multisite Særlige krav Outsourcing / Multisite - Outsourcing - Certificering af flere sites (multisite) 2 of 14 Outsourcingkrav Den certificerede virksomhed skal opretholde juridisk ejerskab til varerne Der skal

Læs mere

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Onsdag den 23. maj 2012 Certificeringsprocessen fra A-Å v./business developer Lars Vestergaard Jensen Certificering

Læs mere

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Sygehusenheden Ærø

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Sygehusenheden Ærø November 2018 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Sygehusenheden Ærø HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Klinisk IT

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Klinisk IT Oktober 2018 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Klinisk IT HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 2 Sådan

Læs mere

En styrket arbejdsmiljøindsats Alle har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø

En styrket arbejdsmiljøindsats Alle har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre), Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti En styrket arbejdsmiljøindsats Alle har ret til et sikkert og sundt arbejdsmiljø

Læs mere

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber

Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Friske Forsyninger - med sikkerhed Seminar om ledelsessystemer for vand- og spildevandsselskaber Torsdag den 8. september 2011 Processen og vejen til certificeret ledelsessystem v./sektorchef Lars Vestergaard

Læs mere

PEFC Danmarks. Krav til certificerings- og akkrediteringsprocedurer PEFC DK PEFC Danmark standard

PEFC Danmarks. Krav til certificerings- og akkrediteringsprocedurer PEFC DK PEFC Danmark standard PEFC Danmark standard PEFC DK 005-3 PEFC Danmarks Krav til certificerings- og akkrediteringsprocedurer Revideret standard marts 2012, med tilføjelser oktober 2012 PEFC Danmark Amalievej 20 DK-1875 Frederiksberg

Læs mere

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5

Kvalifikationskrav ved Miljøcertificering Nr.: RL 13 og Miljøverifikation Dato: 2009.03.27 Side: 1/5 Side: 1/5 1. AFGRÆNSNING OG FORMÅL Denne retningslinje fastlægger DANAK s fortolkning af kravene til faglig kompetence, som miljøcertificeringsorganer og miljøverifikatorer skal råde over ved miljøcertificering

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013

Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø, Odense - Juni 2013 Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Arbejdsmiljøredegørelse 2012 for Afdelingen for

Læs mere

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering Arbejdsmarkedsudvalget (2. samling) AMU alm. del - Svar på Spørgsmål 182 Offentligt T A L E Ministerens besvarelse af to samrådsspørgsmål i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg den 28. maj om arbejdspladsvurdering

Læs mere

Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme

Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme Arbejdsmiljøindsatsen frem mod 2020 og anmeldelse af erhvervssygdomme Oplæg om Arbejdstilsynets tilsynspraksis den 4. oktober 2016 på fyraftensmøde om sikre og sunde arbejdspladser for alle aldre v/ Jens

Læs mere

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø

Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Psykiatri og Social Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område Dato november 2011 i Region Midtjylland Fælles regional retningslinje for arbejdsmiljø Vejledning til, hvordan det enkelte tilbud kan arbejde

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Steno Diabetes Center Odense

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Steno Diabetes Center Odense November 2018 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2017 & 1. halvår 2018, Steno Diabetes Center Odense HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Dansk Erhverv Josefine Thrane Sletten Slotsholmsgade 1 1217 København K. Dato: 30-04-2013 Ref.: AHU. Kære Josefine Thrane Sletten

Dansk Erhverv Josefine Thrane Sletten Slotsholmsgade 1 1217 København K. Dato: 30-04-2013 Ref.: AHU. Kære Josefine Thrane Sletten Dansk Erhverv Josefine Thrane Sletten Slotsholmsgade 1 1217 København K Dato: 30-04-2013 Ref.: AHU Kære Josefine Thrane Sletten Det er med fornøjelse, jeg sender vores rammeaftale vedr. certificering /

Læs mere

Kravspecifikation. Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører

Kravspecifikation. Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Kravspecifikation Særlige vilkår for certificering af virksomheder der udfører Diamantboring og -skæring samt slibning i tunge bygningsmaterialer som fx beton, granit og asfalt DEB/BK/SVC/2016 Rev. 01

Læs mere

Indstillingen tiltrådt

Indstillingen tiltrådt Indstillingen tiltrådt Emne Til Kopi til Arbejdsmiljøredegørelse - Arbejdsmiljødrøftelse og ledelsens evaluering samt delmål for HMU Aarhus Kommune Den 11. november 2011 Indledning En gang årlig skal ledelsen

Læs mere

Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling

Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling Et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø i Borgmesterens Afdeling 2 Et godt arbejdsmiljø er et fælles ansvar - derfor er det vigtigt: At du har kendskab til vores arbejdsmiljøpolitik og handleplaner på området

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte

Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med højst ni ansatte At-vejledning F.3.1 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5 Sikkerhedsgrupper

Læs mere

Auditering af psykisk arbejdsmiljø

Auditering af psykisk arbejdsmiljø Auditering af psykisk arbejdsmiljø Fokuspunkter, muligheder og begrænsninger Operation Manager Ruth Kjeldsmark Oktober 2008 Agenda 1. Hvorfor er psykisk arbejdsmiljø i fokus for virksomheder med arbejdsmiljøledelse?

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning

Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Juni 2014 Arbejdsmiljøredegørelse 2013 for Afdeling for Økonomi og Planlægning Afdelingen for Sikkerhed og Arbejdsmiljø Indholdsfortegnelse Forord... 1 Guide til LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse... 1

Læs mere

Energiledelse Nr. : RL 16 Kompetencekrav ved certificering Dato : 2010.03.23 Side : 1/6

Energiledelse Nr. : RL 16 Kompetencekrav ved certificering Dato : 2010.03.23 Side : 1/6 Side : 1/6 1. GYLDIGHEDSOMRÅDE Retningslinjen er gældende for alle organer, som er, eller ansøger om at blive, akkrediteret til certificering af energiledelsessystemer. 2. FORMÅL Denne retningslinje fastlægger

Læs mere

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010

Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering. 28. September 2010 Metoder til ledelse af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøcertificering 28. September 2010 Regionshuset og satellitter 7 direktørområder 43 afdelinger Satellitter i Middelfart, Odense, Esbjerg, Ribe,

Læs mere

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord

Uddannelsesplan. for. arbejdsmiljøuddannelsen. BAR Jord til Bord Uddannelsesplan for arbejdsmiljøuddannelsen BAR Jord til Bord 1 Formål med arbejdsmiljøuddannelsen Arbejdsmiljøuddannelsens formål er at: styrke det forebyggende arbejde effektivisere arbejdsmiljøorganisationens

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen 2010 Arbejdsmiljøuddannelsen Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse Grundlæggende uddannelse for arbejdsmiljø-/sikkerhedsorganisationens medlemmer. Opbygget på baggrund af bekendtgørelsen om sikkerhedsgruppens

Læs mere

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

en nem til et bedre arbejdsmiljø og direkte vej Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros en nem og direkte vej til et bedre arbejdsmiljø Gode råd om arbejdsmiljøorganisation og APV Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Sådan etablerer I en arbejdsmiljøorganisation Er I 10 eller

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Øre-Næse-Hals Kirurgisk, Afdeling F

Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Øre-Næse-Hals Kirurgisk, Afdeling F November 2017 Arbejdsmiljøredegørelse for 2. halvår 2016 & 1. halvår 2017 Øre-Næse-Hals Kirurgisk, Afdeling F HR-afdelingen, Arbejdsmiljøfunktionen Indholdsfortegnelse Forord... 1 LMU s årlige arbejdsmiljødrøftelse...

Læs mere

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7:

Nedenfor er en oversigt over implementering af Rammedirektivets art. 7: Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 273 Offentligt N O T A T 4. april 2016 Notat om implementering af EU-Rammedirektivets artikel 7 om beskyttelses- og forebyggelsestjenester

Læs mere

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Indhold 1. Indledning Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2 Vejledning om arbejdsmiljø for præster Dato: 29. juni 2018 Sagsbehandler Marlene Dupont Indhold 1. Indledning... 2 2. Organiseringen af arbejdsmiljøarbejdet... 2 3. Aktører i arbejdsmiljøarbejdet... 2

Læs mere

Forslag. Til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og om ophævelse af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder

Forslag. Til. Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og om ophævelse af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder 15. oktober 2012 Forslag Til Lov om ændring af lov om arbejdsmiljø og om ophævelse af lov om arbejdsmiljøcertifikat til virksomheder (Psykisk arbejdsmiljø og overførelse af certifikatreglerne til arbejdsmiljølovgivningen

Læs mere