Gitmo processen 2016.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Gitmo processen 2016."

Transkript

1 Kopiering af tekst i denne bog på kun udføres i overensstemmelse med forfatteren. Undtaget herfra er korte citater med kildeangivelse i anmeldelser eller andre relevante formål såsom artikel, hvor denne bog kan være relevant. Gitmo processen 2016.

2 Af Jakob Terp Hansen Gitmo processen Den 22.januar 2009 ligger der noget hvidt papir foran Barack Obama. Den nyvalgte præsident sidder med en fyldepen i hånden. Bag ham står 16 pensionerede admiraler og generaler samt vicepræsident, Joe Biden. Foran, en masse kameraer og journalister. Barack Obama underskriver et dekret, der har til formål at lukke militærfængslet Guantanamo. Papiret, der læses lidt usikkert op af den unge præsident, signalerede det klart og tydeligt: Guantanamo skulle være lukket indenfor et år. Processen starter her. Klapsalverne lyder, og nu er det hele sparket i gang, for Guantanamo, der blev oprettet af Bush administrationen som et led i Krigen mod Terror, skal lukkes. Obama mener, at det strider mod de amerikanske værdier. Men reelt er der ikke sket noget. Guantanamo eksisterer stadig, og den prominente, republikanske kandidat, Ted Cruz(der droppede ud sent i løbet), ville ikke lukke Guantanamo men udvide det. Den valgte præsidentkandidat, Donald Trump, er heller ikke ligefrem fortaler. Bogen her tager dig med igennem selve processen og alle Obamas udfordringer, men først lidt kort baggrundsviden. Hvad er Guantanamo? Guantanamo er et militærfængsel, der har base i Cuba på Guantanamo Bay. Det er et berygtet fængsel, som har medført protester og demonstrationer. Det blev opført som amerikansk flådestation helt tilbage i Det gjorde den, da den Spansk amerikanske krig var slut, og USA tog kontrollen over Cuba. Tre år senere blev det skrevet ind i den Cubanske forfatning, at USA havde retten til Guantanamo Bay. Få år senere indgik de så en lejeaftale, der gjorde USA til evig lejer af Guantanamo Bay. Fangerne er ikke krigsfangere. Hvis de var det, skulle de behandles i henhold til Geneve konventionen, som USA selv har underskrevet, og som er en konvention, der blandt andet optegner krigsfangers rettigheder. Geneve konventionen udgør Den Humanitære Folkeret sammen med Haag reglerne.

3 De er heller ikke konventionelle fangere. Konventionelle fanger skal behandles, som den amerikanske lov foreskriver. USA kalder fangerne illegale kombattanter, som er et begreb mellem krigsfangere og konventionelle fangere. Det vil sige, at der er mange gråzoner og tvivlsomme ting ved fangernes rettigheder. Flådestationen blev så gjort til et militærfængsel, da man skulle have et sted at gøre af fangere. Da fængslet ikke er på amerikansk, men cubansk, grund, er det ikke amerikansk lovgivning, som gælder. Nu er det blevet status for politisk bevågenhed, nemlig fordi præsident Obama har ønsket at lukke det. Det er det, denne bog handler om, og jeg håber, du vil nyde at læse den.

4 Udfordringer Mange udfordringer har Barack Obama mødt i kampen for at lukke Guantanamo. Udfordringer, der endnu ikke er, og højest sandsynligt ikke bliver, løst. Udfordring 1: Obamas engagement Det er ikke fordi, Obama har været uinteresseret i at lukke Guantanamo slet ikke, men meget andet optog præsidentens tid. Det beskrives, at Obama i 2009 og i det tidlige 2010 var meget optaget af kampen for at få sin sundhedsreform hvilket heller ikke var nogen let kamp. Læg dertil alle de andre ting, som han også måtte tage stilling som præsident: Det arabiske forår, et offensivt Rusland, en ny udenrigspolitisk strategi, en voldsom fremmarch fra Islamisk Stat og soldaterne i Afghanistan. Det er noget, han gerne ville lukke, men at det er andre ting, der er kommet i første række, er der ikke noget at sige til. Udfordring 2: Hvor skal fangerne flyttes hen? Når Guantanamo skal lukkes ned, skal man jo finde et sted til fangerne, hvor de nu kan være. Det er måske her, den største udfordring var og er: Ingen stater vil have dem. Han blev mødt af en attitude, der hedder, at det er sympatisk, at han vil lukke Guantanamo, men at han død og pine ikke skal flytte fangerne hen til vores territorium. Her er et par eksempler, der viser, hvor svært det var. South Carolina guvernør, Nikki Haley(Republikanerne), ville under ingen omstændigheder have Guatanamo fangere til hendes stat og understregede det meget klart. Medlem af Kongressen, Scott Perry(Republikanerne), fra Pennsylvania er ligeledes imod. Han vil hellere beholde fangerne inde i Guantanamo.

5 Ja, selv demokraterne ville ikke bare sådan lige bakke om idéen, hvorfor det kun gjorde processen endnu sværere. Obama forsøger så andre ting, som vi kommer tilbage til senere. Udfordring 3: Befolkningens opbakning Befolkningens opbakning er altid god at have, hvis man vil lave et stort politisk tiltag, som dette jo er, men det er heller ikke noget, Obama har haft. En måling fra marts 2016 ifølge CNN viste, at 56 % er imod, mens 40 % støtter idéen om at lukke Guantanamo. Og der er flere nylige målinger, der viser, at amerikanerne er imod lukningen. Det er altså heller ikke fordi, præsident Obama har befolkningens 1 udelte opbakning tværtimod. Især Republikanerne er i målingen imod hele 83 %. Der er andre målinger, der viser det samme: Amerikanerne er stærkt imod. Udfordring 4: Det politiske spil Den amerikanske kongres er ikke specielt begejstrede og uheldigvis for Obama er der i skrivende stund republikansk flertal i begge kamre. De har blandt andet gennemført en lov, der forbyder overførsel af fangere til fastlandet og derved staterne. Den eneste måde, Obama lige umiddelbart kunne omgå Kongressen på, var ved at udstede en executive order. En executive order er en særlig ting, præsidenten har magt til at udstede. Det giver præsidenten mulighed for at omgå Kongressen og det politiske flertal for at få sine love igennem. Det har vi set Barack Obama gøre med for eksempel våbenlovgivningen. 2 Desværre for ham vil han, i dette tilfælde, skulle komme til at gøre det i strid med loven. 3 Men kilder fortæller til Reuters, at det ikke er noget, som Obama administrationen har i sinde at gøre. Derved er den mest sandsynlige mulighed for at lukke Guantanamo ovre. 1 Jeg baserer det på søgeresultaterne, der kommer op, når man søger Americans on closing Guantanamo og denne måling: bay poll north korea/ 2 Se side 8 i bogen. 3 usa guantanamo iduskcn0yz11v

6 Kort sagt: Nærmest hvad end, hvordan og til hvem, Obama foreslår noget om Guantanamo, bliver det skudt ned. Udfordring 5: Bureaukrati Bureaukrati er også et ord, man helt sikkert kan finde i denne proces. Det er en massiv bureaukratisk kamp for præsidenten. Frigivelsesreglerne er utroligt bureaukratiske, men ikke nok med det: Der er en bureaukratisk kamp mellem tre vigtige institutioner: Det Hvide Hus, Capitol Hill(Kongressen) og Pentagon, hvor de prøver at sætte hinanden skakmat, men det kan ikke gå op for nogen af dem. Obama bliver ved med at gå til Kongressen og bliver ved med at presse Pentagon. På den side bliver Pentagon ved med at sige til Obama, at det er dem, der skal skrive under på, at fangerne skal løslades, og det vil de ikke. Det vil jo ikke se så godt ud, hvis man fandt en af de løsladte skyldige i et bombeangreb i Yemen. Altså et kæmpe bureaukrati. Hvis du troede, at Guantanamo kun handler om Cuba, menneskerettigheder og terrorisme, kan du godt tro om igen. Alt indenrigspolitikken er ligeså, hvis ikke mere, vigtig end alt det andet.

7 Hvad er der sket? Mange ting. Først og fremmest dekretet i 2009, men det lykkedes jo som bekendt ikke at lukke det inden for et år på trods af, at han underskriver en executive order og er kontant omkring det. I december 2009 prøver Obama at komme med en idé. Han vil lukke og slukke faciliteterne på Cuba og i stedet lave et sikret fængsel i Illinois hans hjemstat. Det skal være en erstatning for Guantanamo. Dette afvises dog pure af lokale politikere. Senere også af Repræsentanternes Hus komitté The House armed services comitte. I 2013 sker der noget, der er værd at bemærke. Adskillige fangere går i sultestrejke nogle af dem bliver indlagt, og én taber sig voldsomt. I januar 2016 overfører man nogle fangere til Yemen og bringer derved antallet af fangere ned under 100 hvilket er første gang siden, det blev etableret i år Der sidder færre fangere end nogensinde, og det ser ud til, at Obama fokuserer på at få flyttet så mange som muligt. Februars lukningsplan Den 23.februar 2016 sender Obama en lukningsplan for at få lukket Guantanamo. Han afholder en briefing til pressen. Bag ham står vicepræsident Joe Biden og forsvarsminister Ash Carter. Obama siger blandt andet: I mange år har det været klart, at fængslet på Guantanamo Bay ikke styrker vores nationale sikkerhed det underminerer den. Det er ikke kun min mening. Det er eksperters og mange i vores militærs mening. Det er kontraproduktivt til vores kamp mod terrorister, fordi de bruger det som propaganda i deres forsøg på at rekruttere. Det dræner vores militærressourcer. Næsten $450 millioner dollars var brugt sidste år alene til at holde det gående. Og mere end $200 millioner dollars ekstra er nødvendigt for at holde det åbenbart for under 100 fangere. Guantanamo skader vores partnerskab med allierede og andre lande, hvis samarbejde vi skal bruge mod terrorisme. 4 hovedpunkter

8 Briefingen tager cirka 17 minutter. Her fremlægger Obama de fire punkter for lukningen af Guantanamo. 1. Først vil man fortsætte med, at de 35 fangere, der er klar til at blive overført, bliver det ansvarligt og sikkert. Som de bevæger sig fremad, vil de have 60 fangere tilbage potentielt færre endnu. 2. Som det næste punkt i den ambitiøse plan vil man accelerere de regelmæssige evalueringer af fangere til at finde ud af, om fortsat fængsling er nødvendig. Og hvis visse fangere ikke længere udgør en signifikant trussel, så kan de være klar til overførsel til et andet land. 3. Det tredje punkt her kræver lidt forklaring. Man omtaler nogle militærkommissioner. Da Guantanamo er et fængsel, der ikke er helt som andre, har man nedsat kommissioner inden for det militære system, da man ikke ville retsforfølge dem med almene domstole. Fangerne i Guantanamo er nemlig hverken krigsfangere eller konventionelle fangere(fangere, der skal behandles i henhold til amerikansk lov. Ellers er det tredjepunkt udformet således: Man vil fortsætte med at bruge alle juridiske værktøjer til at håndtere de tilbageværende fanger som holdes under "law of war detention". I øjeblikket er 10 fanger på et givent stadie af processen hos militærkommissionerne en proces,som vi reformerede i mit første år som præsident med tværpolitisk opbakning fra Kongressen. Disse kommissioner er meget omkostningsfulde og har stået på i årevis uden en løsning. Man er derfor ved at udarbejde yderligere ændringer for at forbedre disse kommissioner, ændringer, som vil kræve handling fra Kongressen." 4. Endelig vil man sørge for at finde en sikker lokation til de tilbageværende fangere, der ikke kan overføres til andre lande, men bliver nødt til fortsat at være fængslet, fordi de udgør en trussel. Planen møder opbakning fra de, på daværende tidspunkt, to demokratiske præsidentkandidater, Hillary Clinton og Bernie Sanders. Det republikanske felt skyder med skarpt. Det lykkes ikke at få planen realiseret. Jeg har aftalt at mødes med Phillip Christian Ulrich, der analyserer forsvarspolitik og er redaktør på Sikkerhedsrådet på netmediet Kongressen.com.

9 Jeg vil høre ham, om han kan fortælle mig mere om processen bag at få lukket Guantanamo Bay. Jeg møder ham ved Torvehallerne på en meget varm dag på Israels Plads i København, og vi sætter os på en lille café. Vi køber lidt forsyninger, snakker lidt og begynder så interviewet. Det centrale problem, siger Philip. Det har været, at der har været en hård kerne af fangere, som er for farlige til at blive løsladt eller overflyttet til et andet fængsel. Og hvad gør man så med dem? Det har Obama brugt otte på ikke at finde ud af. Kongressen har stået meget i vejen for Obama. Obama, der i kraft af at være præsident også er commander in chief, vil godt kunne overføre fangerne til militærfængsler. Desværre for Obama har kongressen vedtaget en lov om, at han ikke bruge penge fra forsvarsbudgettet til at overflytte fangerne til militærfængsler, og de penge ville han skulle bruge, hvis han ville flytte fangerne. Det er et smart træk fra Kongressen. Som Philip siger, er Obama nu skakmat. Der er ikke noget, han kan gøre. Hvis han gør det, er det i strid med lovgivningen, og så er det først for alvor galt. Vi taler også om andre ting, Obama har forsøgt. Han prøvede at sende fangerne tilbage til hjemlandene men det er svært, hvis hjemlandet er totalt i opløsning som Yemen og Somalia. Så har han sendt fangere til Algeriet og Marokko, som gerne ville tage sig af dem formodentlig mod en klækkelig belønning under en eller anden form, siger Philip. Den hårde kerne af fangere Et meget stort problem for Obama har været den hårde kerne af fangere, som man ikke kan komme udenom i mange heenseender. USA vil ikke tage sig af dem, men de er også for farlige til at komme andre steder hen. Det er ét problem med dem, og et af de gennemgående problemer i hele processen.

10 Noget andet er forholdene, som Philip og jeg kommer ind på. Igen dukker den hårde kerne af fangere op. De har ikke rigtig nogen juridisk status. De må gerne have en advokat, og de har lidt flere rettigheder end under Bush regeringen. De kunne så heller ikke rigtig få færre. Man har forbedret forholdene lidt, men denne hårde kerne af fangere kan ikke stilles for en dommer i USA. Og det har en udenrigspolitisk signalværdi, når man samtidig prædiker menneskerettigheder andre steder i verden. De beviser, man har fået imod dem, er opnået på måder, der måske er mere end tvivlsomme. Obama har dog smidt fløjshandskerne i forhold til rettighederne. Vi torturerer dem ikke, vi behandler dem respektfuldt og de må gerne få en advokat sådan har Obama ageret, siger Philip. Philip og jeg giver hånd for anden gang i dag og går ned mod Nørreport station, mens vi taler om andre ting amerikansk historie, den nuværende valgkamp og andre interessante ting.

11 Obamas resultater På trods af, at det ikke er blevet og højest sandsynligt heller ikke bliver til en lukning af Guantanamo, har Obama alligevel skabt resultater. Han er lykkedes med at få overført fangere til alt fra Estland og Uruguay til Saudi Arabien og Afghanistan. Han har fået bragt tallet ned under 100 fangere og fået sat fokus på de problemer, han mener, der er. Han sørgede for at få skabt Periodic Review Boards, hvor fangerne blev vurderet. En del af fangerne er kommet igennem den proces. Og han har fået sat det på dagsordenen til de kommende præsidenter og forsvarsministre. Så nej. En lang elendighed har det ikke været for Barack Obama, der kæmpede ihærdigt for, at det kunne lykkes. Konklusion Man kan sige, at det ikke var overraskende for en person som Obama at ville lukke Guantanamo, og det var et godt forsøg, han gjorde. Sagen er ikke helt afsluttet endnu, og som tidligere nævnt virker det, som om at Obama gør, hvad han kan, for at få flyttet så mange fanger som muligt. Når det er sagt, var han nok for urealistisk på det punkt, fordi det var en for stor indenrigspolitisk opgave. Krigen mellem Kongressen, Pentagon og Det Hvide Hus. Kampen for at guvernørerne ville bidrage og hjælpe. Det bliver noget nær umuligt for ham at lukke det, inden han træder tilbage, og jeg har meget svært ved at se det ske. Han må i stedet se, hvor mange fangere han kan nå at overføre. Derfor må konklusionen på bogen være: Et godt, men for svært forsøg og en for svær opgave. Det kommer nok i en eller en anden form til at præge hans eftermæle. I hvor stor en grad må tiden jo vise.

12 Han sætter dagsordenen til de næste præsidenter, og han opnåede resultater, men hver gang, han kom med en decideret plan eller et decideret forsøg, blev det skudt i stykker. De centrale udfordringer kunne ikke løses. Det må vi se, om den næste præsident. Obama har i hvert fald sat det på dagsordenen. Og det er nok det vigtigste, han kan tage med fra processen, selvom lukningen af fængslet ikke blev en realitet, og som det nok heller ikke bliver.

Indholdsfortegnelse. Indledning Om Super Tuesday Optakt Kandidaterne Analyse: Er der nogen, der kan slå Trump og Clinton? Bud på vinder og taber

Indholdsfortegnelse. Indledning Om Super Tuesday Optakt Kandidaterne Analyse: Er der nogen, der kan slå Trump og Clinton? Bud på vinder og taber Indholdsfortegnelse Indledning Om Super Tuesday Optakt Kandidaterne Analyse: Er der nogen, der kan slå Trump og Clinton? Bud på vinder og taber Indledning Tak fordi du har downloadet denne e guide om Super

Læs mere

Belkacem Bensayah. Guantánamo. Belkacem Bensayah

Belkacem Bensayah. Guantánamo. Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah Belkacem Bensayah er født i Algeriet, men var bosat i Bosnien. Han har været tilbageholdt på uden sigtelse siden januar 2002. Anklagerne mod Bensayah bygger på usikre

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0098/7. Ændringsforslag. Monika Hohlmeier, Elmar Brok for PPE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA B8-0098/7. Ændringsforslag. Monika Hohlmeier, Elmar Brok for PPE-Gruppen 9.2.2015 B8-0098/7 7 Punkt 4 4. opfordrer USA til at efterforske og retsforfølge de mange krænkelser af menneskerettighederne som følge af CIAprogrammet for overførsler og hemmelige tilbageholdelser og

Læs mere

I DANMARK ER JEG FØDT

I DANMARK ER JEG FØDT I DANMARK ER JEG FØDT UDE GODT, HJEMME BEDST Hans ben var gået i forrådnelse, og hele kupéen stank kvalm-sødt. Jeg var steget på sammen med en håndfuld andre intetanende rejsende i New Yorks subway, og

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 4.2.2015 B8-0133/2015 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 123, stk. 2 om det amerikanske

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING Europa-Parlamentet 2014-2019 Mødedokument B8-0584/2016 9.5.2016 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsler til mundtlig besvarelse B8-0367/2016 og B8-0368/2016 jf. forretningsordenens artikel

Læs mere

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 6 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier.

Arbejderen har mødt Ignacio Ramonet ved et foredrag i Malmö om kultur og medier. Arbejderen, udsender temaudgave for sandheden om de fem Sammen med hundredevis af aktivister og internationale personligheder har Ignacio Ramonet manden bag ATTAC og Verdens Sociale Forum netop deltaget

Læs mere

Pressekonference med senator Bob Graham 7. januar 2015: Afklassificer de 28 sider! Fuldt dansk udskrift

Pressekonference med senator Bob Graham 7. januar 2015: Afklassificer de 28 sider! Fuldt dansk udskrift Pressekonference med senator Bob Graham 7. januar 2015: Afklassificer de 28 sider! Fuldt dansk udskrift Senator Bob Graham: Jeg vil gerne takke Walter og Steve kongresmedlemmerne Jones og Lynch for deres

Læs mere

Danskernes holdning til tortur

Danskernes holdning til tortur Ugens Gallup, nr., 200 Side / QA: Mener du, at anvendelse af tortur kan accepteres som middel til at fremskaffe oplysninger om terror? 2 2 Gallups undersøgelse er gennemført i perioden.. 20.. baseret på

Læs mere

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~

l\jx;. Hændelsesforløb 'm ~ \~ Hændelsesforløb 2001 14. Folketingsbeslutning B37 om bl.a. danske specialoperationsstyrkers deltagelse i Operation december Enduring Freedom i Afghanistan. 2001 2002 9. januar - Tolken var udsendt med

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL FOMUSOH IVO FEH, CAMEROUN 1) Hvorfor sidder Ivo i fængsel? 2) Hvad stod der i sms en? 3) Hvem er Boko Haram? 4) Hvorfor mener myndighederne, at Ivo og hans venner er en trussel mod

Læs mere

US Elections. Forløbet er lavet med udgangspunkt i klasses elever, men rummer også udfordringer for elever i 10. klasse.

US Elections. Forløbet er lavet med udgangspunkt i klasses elever, men rummer også udfordringer for elever i 10. klasse. US Elections Niveau 8.-9. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Det amerikanske præsidentvalg bliver fulgt med spænding i hele verden. Hvem der bliver USA's næste præsident har stor betydning langt

Læs mere

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg!

tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! tale 8. aug. 2015 / Rådhuspladsen Af Annette Mørk Vi drukner i sorg! I går døde tre kurdiske unge mænd - teenagere! Den ene af dem hed Kamuran Bilin. Dræbt af det tyrkiske politi, som med militære kampvogne

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG

FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 9.2.2015 B8-0123/2015 } B8-0133/2015 } RC1 FÆLLES BESLUTNINGSFORSLAG forretningsordenens artikel 123, stk. 2 og 4 til erstatning af beslutningsforslag fremsat

Læs mere

Den kendsgerning, at et stort terrorangreb, angiveligt udført af muslimske

Den kendsgerning, at et stort terrorangreb, angiveligt udført af muslimske PRESSEMEDDELELSE: Amerikanske kongresmedlemmer kræver, at Obama offentliggør de 28 hemmeligstemplede sider af Kongresundersøgelsesrapporten om 11. september-angrebene og Saudi Arabiens rolle; øget pres

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 613 Offentligt Svar: [Indledning] Samrådet i dag handler om hjemsendelse til afsoning i udlandet. Jeg er blevet bedt mig om at redegøre for årsagen

Læs mere

11. SEPTEMBER - DAGEN DER ÆNDREDE VERDEN

11. SEPTEMBER - DAGEN DER ÆNDREDE VERDEN 11. SEPTEMBER - DAGEN DER ÆNDREDE VERDEN Af Mads Næsby, Simon Fink Jensen, Mikkel Sylvest Steffensen, Line Porsdal Henriksen og Julie Andresen. Another plane just hit sådan lød det fra CBS News, da det

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Første fase i krigen mod Islamisk Stat er ved at være overstået. 15. oktober, 2017 Lars Erslev Andersen om de kommende måneder: color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Kampen

Læs mere

Gallup til Berlingske. om Venstre og Søren Gade. Gallup til Berlingske. TNS Dato: 8. maj 2015 Projekt: 61927

Gallup til Berlingske. om Venstre og Søren Gade. Gallup til Berlingske. TNS Dato: 8. maj 2015 Projekt: 61927 om Venstre og Søren Gade Feltperiode: Den 7. 8 maj. 2015 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte venstre vælgere ved Folketingsvalget 2011 Metode: GallupForum (webinterviews) Stikprøvestørrelse: 1.008 personer

Læs mere

2001-02, 2. samling - Svar på 20-spørgsmål: Om USA's behandling af fanger fra Tal... Side 1 af 6

2001-02, 2. samling - Svar på 20-spørgsmål: Om USA's behandling af fanger fra Tal... Side 1 af 6 Forsvarsudvalget, Det Udenrigspolitiske Nævn 2006-07 FOU Alm.del Bilag 54, UM-del - Bilag 25 Offentligt 2001-02, 2. samling - Svar på 20-spørgsmål: Om USA's behandling af fanger fra Tal... Side 1 af 6

Læs mere

Revision af Udstationeringsdirektivet

Revision af Udstationeringsdirektivet Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0128 Bilag 17 Offentligt København, den 9. november 2017 Revision af Udstationeringsdirektivet Af Gunde Odgaard, Sekretariatschef i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet EU's ministerråd

Læs mere

GP NYT. Armstrong frataget titler 26-10-12. Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk

GP NYT. Armstrong frataget titler 26-10-12. Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk 26-10-12 GP NYT Redaktionschef: Erik Bertelsen kontak@ehb.dk Redaktionssekretærer: Ditte Thomsen & Natalia Pedersen ditte.thomsen1@live.dk Armstrong frataget titler Layouter: Troels Voss troelsvoss@gmail.com

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del Bilag 38 Offentligt Retsudvalget 2017-18 REU Alm.del Bilag 38 Offentligt [Generelt om formandskabet] Som I ved, overtager vi formandskabet for Ministerkomitéen den 15. november 2017 og har det herefter frem til maj 2018.

Læs mere

Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3

Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3 2005-06 - Svar på 20-spørgsmål: Om pågribelse af fanger i Irak og Afghanistan. Side 1 af 3 Spm. nr. S 4337 13) Til forsvarsministeren af:»kan ministeren bekræfte, at Danmark ifølge regeringens politik

Læs mere

I har bidraget med Politisk Forum, elevråd, SEF, Operation Dagsværk, DFUNK for uledsagede flygtninge, Amnesty, fredagscaféer og mange andre sociale og

I har bidraget med Politisk Forum, elevråd, SEF, Operation Dagsværk, DFUNK for uledsagede flygtninge, Amnesty, fredagscaféer og mange andre sociale og DIMISSIONSTALE 2018 At blive student, det er stort for jer og for skolen. Og glæden over det, begejstringen og stoltheden den skal deles med andre, for rigtigt at kunne folde sig ud. Derfor er det noget,

Læs mere

Tanker om TERROR. Erik Ansvang.

Tanker om TERROR. Erik Ansvang. 1 Tanker om TERROR Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tanker om TERROR Af Erik Ansvang World Trade Center, New York den 11. september 2001 Efter 11. september 2001 Efter angrebet på World Trade Center

Læs mere

Lyngallup Om forsvaret og det amerikanske præsidentvalg 22. oktober 2012

Lyngallup Om forsvaret og det amerikanske præsidentvalg 22. oktober 2012 Lyngallup Om forsvaret og det amerikanske præsidentvalg 22. oktober 2012 TNS Dato: 22/10 2012 Projekt: 58858 Feltperiode: Den 19.-22. oktober 2012 Målgruppe: Repræsentativt udvalgte vælgere landet over

Læs mere

Kurrild, Bjerre, Dragsdahl og Gress: Kampen om kvinderne

Kurrild, Bjerre, Dragsdahl og Gress: Kampen om kvinderne Kurrild, Bjerre, Dragsdahl og Gress: Kampen om kvinderne Af Esben Schjørring, medredaktør på RÆSON 3/9: HØJT SPIL. Umiddelbart efter Obamas Acceptance Speech ved Demokraternes konvent udnævnte John McCain

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

USA S VALGSYSTEM. Undervisningsforløb

USA S VALGSYSTEM. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - USA s valgsystem 2016 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Louise Mejer DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården 36C 5000

Læs mere

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition

TALEPUNKTER. Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition TALEPUNKTER Til: Udenrigsministeren J.nr.: 6.B.42.a. Fra: Dato: 17. april 2008 Emne: Samråd den 17. april 2008 om regeringens analyse om klyngeammunition Folketingets udenrigsudvalgs samrådsspørgsmål C:

Læs mere

Landepolitikpapir for Somalia

Landepolitikpapir for Somalia Det Udenrigspolitiske Nævn, Udenrigsudvalget 2013-14 UPN Alm.del Bilag 229, URU Alm.del Bilag 207 Offentligt Landepolitikpapir for Somalia Formålet vil være at få jeres bemærkninger og indspil til vores

Læs mere

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september 2001. USA under angreb. Fakta. Død og ødelæggelse. Reaktioner på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra organisationen Al- Qaeda et omfattende terrorangreb på USA. Det blev startskuddet til Vestens krig

Læs mere

Af Sven-Erik Simonsen

Af Sven-Erik Simonsen USA's blokade mod Cuba er verdens ældste blokade. Den er blevet strammet to gange op gennem 1990'erne - ikke lettet, sådan som USA forsøger at bilde verden ind. Af Sven-Erik Simonsen Den amerikanske blokade

Læs mere

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Bestyrelsens beretning for året 2012 til generalforsamlingen den 12. januar 2013. Så er der gået et år igen, og vi er samlet for at prøve at lave status

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 27. juni 2013 Sag 180/2011 (1. afdeling) A (advokat Tyge Trier, beskikket) mod Forsvarsministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans er

Læs mere

Guantanamo-lejren Gruppe 3 Humanistisk Bachelor Hus 05.2 Forårssemester 2014

Guantanamo-lejren Gruppe 3 Humanistisk Bachelor Hus 05.2 Forårssemester 2014 Guantanamo-lejren Gruppe 3 Humanistisk Bachelor Hus 05.2 Forårssemester 2014 Cathrine Brøndum Kjelstrup, Mads Alexander Hviid Poulsen, Julie Lyngvold Sørensen, Maria Ninnis, Xenia Juliane Langeskov Jørgensen

Læs mere

1. Er fedme (bmi > 30) en kronisk sygdom

1. Er fedme (bmi > 30) en kronisk sygdom 29. april 2019 blev en af de største undersøgelser omkring barrierer i behandling af overvægt offentliggjort. Undersøgelsen ses i et perspektiv fra både mennesker der lever med og fra sundhedsprofessionelles

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Kapitel 1: Gabende huller

Kapitel 1: Gabende huller Kapitel 1: Gabende huller (ALO FORTÆLLER) Hæfteklammerne borer sig ind i min hud. Der går et jag af smerte gennem min krop, hver gang sygeplejersken skyder en ind. Stå stille, siger Elon irriteret og puffer

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme?

Overvejelser: Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur? Er der grænser for hvad vi vil gøre i kampen mod terrorisme? Dilemma 1: Kan tortur acceptereres og retfærdiggøres, hvis det KUN bruges mod formodede terrorister for at få oplysninger om og afværge mulige terrorangreb? Hvad er konsekvenserne ved at bruge tortur?

Læs mere

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation

NYHEDSBREV JANUAR. Damarks største forsvars-, beredskabsog. sikkerhedspolitiske organisation NYHEDSBREV JANUAR Damarks største forsvars-, beredskabsog sikkerhedspolitiske organisation Det forestående forsvarsforlig, som skal gælde fra 2018 og frem, bliver utvivlsomt det vigtigste for Danmark i

Læs mere

Vi har et motto i Kunstnere for Fred. Det er ganske enkelt : Uden Sandhed Ingen Fred.

Vi har et motto i Kunstnere for Fred. Det er ganske enkelt : Uden Sandhed Ingen Fred. Vi har et motto i Kunstnere for Fred. Det er ganske enkelt : Uden Sandhed Ingen Fred. Medierne skal holde øje med magten. De skal afsløre løgne og ulovligheder de skal være demokratiets vagthunde, de skal

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.6.2018 C(2018) 3572 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 6.6.2018 om ændring af Rådets Forordning (EF) nr. 2271/96 af 22. november 1996 om beskyttelse

Læs mere

Det registrerede partnerskab

Det registrerede partnerskab Det registrerede partnerskab Det registrerede partnerskab (1989) En rigtig firserklassiker. Da den kom frem, var den nyskabende, og den er siden blevet genindspillet i mange andre lande. Den havde en lang

Læs mere

Vedr. Sennels Børnehave

Vedr. Sennels Børnehave Vedr Sennels Børnehave Plads til forskelle Jeg er mor til to tvillingepiger på 5 år, som går i Sennels børnehave Da jeg i december 2008 gik i fødsel var det ikke en glædelig begivenhed, da det var 13 uger

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske prioriteter. Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2016 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigs og sikkerhedspolitiske

Læs mere

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige

Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige Hovedpunkter 1. Tiden, hvor USA kunne gå på vandet 2. Opgøret med Clintons fumleri (som Reagan havde gjort op med Carters) 3. Forløbet: Den hurtige beslutning om at gå i krig Vejen til den letvægtsoptionen

Læs mere

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009

Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 Tale til Statsfængslet i Vridsløselilles 150 års jubilæum den 4. december 2009 (Det talte ord gælder) Allerførst vil jeg gerne sige mange tak for invitationen til at være med til at fejre 150 års jubilæet

Læs mere

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan?

Er de amerikanske kilder blevet fejlciteret i filmen Den hemmelige krig i spørgsmålet om de danske styrkers rolle i Afghanistan? Spørgsmål og svar Her følger svar på en række aktuelle spørgsmål vedrørende dokumentarfilmen Den hemmelige krig efterfulgt af en række spørgsmål og svar vedrørende TV Avisens opfølgende dækning. Spørgsmål

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017 Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Dato: 1. februar 2017 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0392 Dok.: UDKAST TIL TALE til

Læs mere

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V LEGER LIGE BØRN BEDST? SIDE 1/8

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V LEGER LIGE BØRN BEDST? SIDE 1/8 SIDE 1/8 DISKUTER TEMAETS OVERSKRIFT: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OPFIND FOKUSOMRÅDER TIL ET TEENAGEMINISTERIUM.

Læs mere

Obama overdrager stærk økonomi til Trump

Obama overdrager stærk økonomi til Trump Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Obama overdrager stærk økonomi til Trump Den 20. januar indsættes Trump som USA s 45. præsident. Amerikansk økonomi er blevet stærkt forbedret

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Du får ikke en revolution, hvis du ikke beder om en.

Du får ikke en revolution, hvis du ikke beder om en. ORGANIZING 'Fagbevægelsen har brug for en stor og smuk vision for de danske arbejdere' Af Lærke Øland Frederiksen @LaerkeOeland Torsdag den 15. februar 2018 En god vision betyder meget mere end diverse

Læs mere

Udkast til ministerens tale den 24. september 2008 ved åbningen af Retten i Hillerøds nye domhus. Det talte ord gælder

Udkast til ministerens tale den 24. september 2008 ved åbningen af Retten i Hillerøds nye domhus. Det talte ord gælder Udkast til ministerens tale den 24. september 2008 ved åbningen af Retten i Hillerøds nye domhus Det talte ord gælder 1. Kære Bjarne Bjørnskov Jensen, kære medarbejdere ved Retten i Hillerød og kære gæster.

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

TERROR SOM FÆNOMEN INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

TERROR SOM FÆNOMEN INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives TERROR SOM FÆNOMEN 10., 11. OG 12. SEPTEMBER Verden bliver aldrig den samme igen efter 11. september. Det er blevet sagt så mange gange efterhånden, at de færreste af os tænker over, om det er rigtigt.

Læs mere

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109 Kompetenceafklaring Der er næppe tvivl om, at det både er nemmest og mest interessant at tjene penge, hvis man benytter sine stærkeste kompetencer. Det skulle man tro, alle gjorde, men det ser ikke ud

Læs mere

PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT.

PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT. PÅ VEJ FRA RETSSTAT TIL POLITISTAT. Da USA s præsident Buch i 2001 erklærede krig mod terror forandrede det verden. Dog ikke til det bedre. Det myldrede frem med navne på personer og organisationer, som

Læs mere

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak

Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak Kilde nr. 29: Ikke lovligt at gå i krig i Irak af Tonny Brems Knudsen Politikens kronik 22.3.2003 Med støtte fra sine nærmeste allierede har USA igennem de seneste par måneder forsøgt at overtale FN s

Læs mere

Kan sociale viceværter bygge bro mellem særligt udsatte beboere og. De konkrete mål for indsatsen har været: AT NÅ DE SÆRLIGT UDSATTE BEBOERE

Kan sociale viceværter bygge bro mellem særligt udsatte beboere og. De konkrete mål for indsatsen har været: AT NÅ DE SÆRLIGT UDSATTE BEBOERE / Almen boligafdeling opført af Boligselskabet AKB, København i 1970 / Opført som højhuse i 12 etager og etagehuse i 5 etager / Beliggende ved Bispeengbuen, en af de mest befærdede indfaldsveje til København

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 25. januar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET Køn

SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET Køn SEMESTEREVALUERING MODUL 1 OG 2 EFTERÅRET 2014 Køn Jeg oplevede, at der var sammenhæng mellem semesterets forskellige undervisningsmoduler (fagområder, projekter m.m.) Bemærkninger/kommentarer til Studiemiljøet

Læs mere

Nr. 6: At involvere sine børn

Nr. 6: At involvere sine børn Nr. 6: At involvere sine børn Januar 2018: Der er før kommet hjælp fra børnene. Blandt andet stod en datter for at male køkkenet. Foto: Abelone Glahn Selvom vi var kommet bemærkelsesværdigt langt med saneringen

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

AFSLØRING AF URENT TRAV I UNDERSØGELSE AF LÆGESKØN - om Randers Kommunes undersøgelse af lægeskøn fra Lægeservice og Vibeke Manniche

AFSLØRING AF URENT TRAV I UNDERSØGELSE AF LÆGESKØN - om Randers Kommunes undersøgelse af lægeskøn fra Lægeservice og Vibeke Manniche AFSLØRING AF URENT TRAV I UNDERSØGELSE AF LÆGESKØN - om Randers Kommunes undersøgelse af lægeskøn fra Lægeservice og Vibeke Manniche INDHOLD SAGEN KORT 3 DOKUMENTATION 7 1. Randers Kommunes aftaler med

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu

Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu ANALYSE November 2008 Tzipi Livni eller Benjamin Netanyahu Jakob Egholm Feldt Som i de fleste moderne demokratier spiller kandidaternes personligheder også en stor rolle i israelsk politik. Israelerne

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen indfører ny procedure til beskyttelse

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14.

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 260 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 10. januar 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret Sagsbeh: Ane Røddik

Læs mere

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig.

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig. Grundlovstale Mike Legarth 5.juni 2014 165 år. Det er en gammel institution, vi fejrer i dag, og jeg bliver glad hvert år, når jeg dagen inden Grundlovsdag læser, hvad Grundloven egentlig har betydet for

Læs mere

Muslimer og demokrati

Muslimer og demokrati ANALYSE May 2011 Muslimer og demokrati Helle Lykke Nielsen Islamiske partier har længe været en del af det politiske landskab i Mellemøsten og den islamiske verden, men har generelt ikke klaret sig ret

Læs mere

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl

som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl Appetizer: Tænk at få at vide at det menneske som jeg elsker som jeg deler liv med som er blevet en del af min ånd og min krop og min sjæl ikke skal være her mere.. vil forlade mig, fordi han eller hun

Læs mere

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11.

1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1.s i Fasten d. 13.3.11. Matt.4,1-11. 1 Hvis der nogensinde har eksisteret et menneske, der har turdet kalde tingene ved rette navn, så er det Jesus. Han kaldte det onde for ondt. Satan for Satan. Det

Læs mere

Samfundsfag A. Studentereksamen. 1. del: Mandag den 22. maj 2017 kl Kl stx171-SAM/A

Samfundsfag A. Studentereksamen. 1. del: Mandag den 22. maj 2017 kl Kl stx171-SAM/A Samfundsfag A Studentereksamen 1. del: Kl. 9.00-15.00 1stx171-SAM/A-1-22052017 Mandag den 22. maj 2017 kl. 9.00-15.00 Udfordringer Opgavernes spørgsmål uden bilag. Opgavernes spørgsmål med bilag udleveres

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person.

Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person. Allerførst så er dette indlæg jagt efter systemet og ikke mine sagsbehandlere og min støtte person. Til at starte med her i indlægget kommer jeg med de anbefalinger der er kommet ud af en VISO rapport,

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 27. april 2017 om situationen i Venezuela (2017/2651(RSP))

VEDTAGNE TEKSTER. Europa-Parlamentets beslutning af 27. april 2017 om situationen i Venezuela (2017/2651(RSP)) Europa-Parlamentet 2014-2019 VEDTAGNE TEKSTER P8_TA(2017)0200 Situationen i Venezuela Europa-Parlamentets beslutning af 27. april 2017 om situationen i Venezuela (2017/2651(RSP)) Europa-Parlamentet, der

Læs mere

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017 Danskernes suverænitetsopfattelser Tænketanken EUROPA, maj 2017 BASE: 2056 EU KØN ALLE KVINDER MÆND Høj grad blive 36 32 40 64 62 Nogen grad blive 28 30 26 66 Nogen grad forlade 15 15 14 27 25 Høj grad

Læs mere

KRITISKE ANALYSER MODSTAND MOD GLOBALISERINGEN BAG AMERIKANSK VALG OG BREXIT.

KRITISKE ANALYSER MODSTAND MOD GLOBALISERINGEN BAG AMERIKANSK VALG OG BREXIT. 1 KRITISKE ANALYSER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand.scient. adm. www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Notat, rev. 10.11.16 MODSTAND MOD GLOBALISERINGEN BAG AMERIKANSK VALG

Læs mere

Afrika er blevet stormagtsinteressant

Afrika er blevet stormagtsinteressant En artikel fra KRITISK DEBAT Afrika er blevet stormagtsinteressant Skrevet af: Knud Vilby Offentliggjort: 03. maj 2008 Afrika er blevet interessant også for andre end afrikanere og turister på jagt efter

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1. Prædiken til 9.s.e.trinitatis Prædiken til 9.s.e.trinitatis 2017 Tekst: Luk.16,1-9

Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1. Prædiken til 9.s.e.trinitatis Prædiken til 9.s.e.trinitatis 2017 Tekst: Luk.16,1-9 Lindvig Enok Juul Osmundsen Side 1 Tekst: Luk.16,1-9 Den kloge afdelingschef. Penge er godt, men venner er mere værd. Jesu brugte lignelser til at sige noget om Guds rige, ved at tage en situation eller

Læs mere

Ottowakonventionen ikke

Ottowakonventionen ikke - fordømmer brug, produktion, udvikling, anskaffelse og overførsel af antipersonel miner. - forbyder underskrivende stater at assistere eller opfordre andre til at engagere sig i aktiviteter der er forbudt

Læs mere

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/ Der findes øjeblikke i livet, hvor det er som om himlen rører jorden. Øjeblikke af svimlende lykke; øjeblikke, hvor alting står klart for en, og man forstår, hvad det hele handler om, øjeblikke, der gør

Læs mere

Det er ikke altid chefens skyld

Det er ikke altid chefens skyld Det er ikke chefen, børnene eller økonomien, der stresser dig. Det er dine tanker om chefen, børnene og økonomien, der stresser dig. Det ser måske ud som om, det er verden uden for os selv, som skaber

Læs mere