MAGNOLIAHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OG BØRNEMILJØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MAGNOLIAHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OG BØRNEMILJØ"

Transkript

1 MAGNOLIAHUSETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER OG BØRNEMILJØ Da alle børn i Magnoliahuset er børn med særlige behov, udarbejder vi individuelle pædagogiske mål og handleplaner for det enkelte barn, hvor vi har de pædagogiske læreplaner med i overvejelserne. De pædagogiske læreplaner indeholder følgende seks temaer, og er generelle pædagogiske overvejelser, som gælder for alle børn i den udstrækning, de kan være deltagende ud fra deres udviklingsniveau. - Barnets alsidige personlige udvikling - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Naturen og naturfænomener - Kulturelle udtryksformer og værdier BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING: Vores mål er at vores børn skal opleve sig selv som anerkendte og værdsatte individer, da en positiv selvværdsfølelse er befordrende for barnets mod og lyst til at agere i og med sin omverden. Målet er desuden at lære børnene at tage ansvar for sig selv i forhold til omverdenen, i den udstrækning de kan, med den problematik de har. Handleplan: Som institution ser vi det som vores fornemste opgave at skabe et anerkendende og udviklende miljø, bestående af lydhøre, medlevende og engagerede voksne, som søger at skabe udviklende rammer og aktiviteter. Som følge af de vanskeligheder vores børn har, er det vigtigt, at vi ruster dem med god selvværds følelse, så de kan håndtere de udfordringer, som deres vanskeligheder kan give. Vi ser området som en vigtig del af behandlingen af børnene i dagligdagen, og det er et integreret fokus i alle aktiviteter og kommunikation med det enkelte barn.

2 SOCIALE KOMPETENCER: Vores mål er at styrke barnets evne til at kunne indgå i sociale relationer og derved få barnet til at føle sig som en del af fællesskabet samt være med til at inkludere andre i fællesskabet. Handleplan: Mange af børnene i Magnoliahuset har vanskeligt ved at indgå sociale relationer. De har dagen igennem brug for støtte og vejledning til at kunne indgå i sociale sammenhænge. De sociale relationer støtter vi bl.a. ved, at arbejde på tværs af grupperne/kuberne, ud fra barnets aktuelle behov. Dette kan gøres f.eks. gennem leg på legepladsen, leg i fællesrum, gåture, leg på stuen og leg i mere strukturerede legeforløb. Et struktureret legeforløb kan bl.a. bruges til at øve og udvikle evnerne til at kunne indgå i parallellege og rollelege med et andet barn. Mange børn i Magnoliahuset kan have svært ved at tage initiativ til leg med andre børn, men når vi ser det ske, støtter vi dem i det. Det kunne f.eks. være hvis to børn leger fangeleg, at vi vælger at lade børnene fortsætte legen og udskyde eller aflyse planlagte aktiviteter. De sociale spilleregler kan øves i mange sammenhænge f.eks. ved måltiderne samt morgensamlingen. For nogle børn kan det at sidde på en stol i selskab med andre og at indgå i en gruppesammenhæng være meget svært. Det kan være et mål i sig selv at lære barnet dette. For andre børn kan det at henvende sig ved navn til hinanden, at bede om mælken og at vente på tur være svært, så det kan være en del af det, der arbejdes med i denne situation. En gang om ugen har vi fælles sang med børn og voksne i børnehaven. Her synges sange med tegn og leges sanglege. Børnene har her mulighed for at øve at sidde i en rundkreds, at holde andre børn / voksne i hånden og at imitere andre børn. Når vi er på ture lægger vi også vægt på at øve sociale spilleregler. Det kan f.eks. være i en bus, på en cafe eller i svømmehallen. Her kan børnene lære at tage hensyn til andre f.eks. øve ikke at kontakte fremmede, ikke at berøre andre i svømmehallen eller at lære at man må stå op i bussen, når der ikke er siddeplads. Dette kan vi også arbejde med i børnehaven, ved hjælp af forberedelse til en tur, visualisering og sociale historier omhandlende problematikken.

3 SPROG: Vores mål er at barnet lærer at formidle ønsker, behov og følelser, og at barnet kan modtage og forstå omverdenens udspil. Handleplan Det kommunikative område vægtes meget højt i Magnoliahuset. Da de fleste børn i Magnoliahuset har kommunikative vanskeligheder arbejder vi meget bevidst med barnets kommunikation. Arbejdet foregår i tæt samarbejde med tale-hørepædagogen, der medvirker til en sproglig vurdering, når barnet starter i Magnoliahuset. Vurderingen laves med baggrund i test eller i observationer af barnet i samspil med andre. Da alle børn vurderes individuelt, er det også meget forskelligt, hvad der bliver iværksat overfor det enkelte barn. Generelt arbejder vi ud fra et grundsyn, hvor barnets niveau og barnets udspil er i centrum for dialog. Derfor tilrettelægges indholdet i dagligdagen nøje ud fra barnets aktuelle niveau og med særligt blik for barnets næste udviklingstrin. Fælles for alle børn gælder at de udvikler sig bedst sprogligt, ved en målrettet sproglig indsats i den daglige pædagogik i institutionen. Da børnenes sproglige færdigheder spænder vidt, kan vi ikke beskrive alt det, der laves, men det kan nævnes, at vi gør meget ud af at tale i et så enkelt og konkret sprog som muligt. Dette suppleres med de tidligere nævnte kommunikationsmidler, såsom skematavler, boardmaker og konkreter. En del børn profiterer endvidere af "Tegn Til Tale" og PECS-systemet. PECS er et visuelt system, udviklet oprindeligt for målgruppen børn med autisme uden eller med begrænset talesprog. PECS ( Picture Exchange Communications System) er udviklet af psykologen Andy Bondy og talepædagog Lori Frost USA. Systemet bygger, kort fortalt, på udveksling af billeder, som et middel til at opnå ønskede mål. PECS sætter barnets spontane kommunikation i fokus, og adskiller sig herved fra andre metoder. Som udgangspunkt for barnets evne til udvikling af kommunikationen (samspil med andre) har vi fokus på, om barnet kan lege give/tage lege og om barnet kan imitere (efterligne lyde/mimik f.eks.). Dette kan f.eks. være at trille bold med barnet eller at køre biler frem og tilbage mellem hinanden lege, hvor man skiftes til at give og tage, og derigennem træner lysten og evnen til at indgå i en dialog. Til udvikling, stabilisering og vedligeholdelse af børnenes begrebsverden læser vi ofte bøger. Niveauet tilpasses børnenes udviklingstrin, således at det for nogle børn er relevant at fortælle om billederne, mens det for andre vil være relevant at læse teksten.

4 KROP OG BEVÆGELSER: Vores mål er at børnene får en øget bevidsthed om egen krop og, at de får en positiv oplevelse i forbindelse med at bruge kroppen. Handleplan Da mange af vores børn har sansemotoriske problemer, er det et område, vi er meget opmærksomme på i dagligdagen, både ved at iværksætte aktiviteter og ved at understøtte børnenes egne initiativer. Børnene kan have vanskeligheder ved at koordinere deres bevægelser, de kan have problemer med at tolke de sanseindtryk, de modtager fra omgivelserne og dels fra deres egen krop. Disse vanskeligheder kan have betydning for børnene i deres hverdag, da det kan være svært at klare de praktiske færdigheder. Det kan f.eks. være svært for nogle børn at tage beskidte støvler af eller at skulle spise med fingrene. For at give børnene mange forskellige sanseindtryk, sætter vi forskellige aktiviteter i værk. Eksempler på disse aktiviteter kan være : At gå på forskellige underlag, at lege med forskellige materialer (hårde, bløde, noprede, fedtede..), at komme i boblebad, høre forskellige lyde, afprøve forskelligt lys, lave suge-pustelege, børsteprogram, lave rytmik, leg i sandkasse, maling og modellervoks m.m. Rytmik: Rytmik, sang og musik foregår på stuerne, i fysrummet, i fællesrummet og på legepladsen. Det kan være som planlagte forløb med faste hold og tider eller spontant i forskellige situationer. Til rytmik har vi i Magnoliahuset diverse legeredskaber og musikinstrumenter vi kan bruge, f.eks. hulahopringe, måtter, ballonbolde, faldskærm, trommer, rasle æg, marimba m.m. Rytmik kan handle om mange forskellige ting: at kunne vente/skiftes til tur, samarbejde, kigge på hinanden, modtage fælles beskeder m.m. Men først og fremmest handler rytmik om at bruge sin krop, synge og spille musik og som det allervigtigste: at have det sjovt sammen. (se desuden vores bevægelses politik)

5 NATUREN OG NATURFÆNOMENER: Vores mål er at øge børnenes nysgerrighed og evne til at udforske naturen og bruge det til fysiske og sansemæssige aktiviteter. Handleplan: Det gør vi ved at flytte aktiviteter ud i naturen. Det kan være at tage på en skov tur, hvor børnene f.eks. kan klatre på træstammer og lave andre fysiske udfoldelser. Vi har ligeledes natur kondihold, hvor formålet er at børnene kommer ud i naturen, bevæger sig, indgår i nyt fællesskab og lærer nye lege. Programmet på naturkondiholdet indeholder elementer af læring omkring opmærksomhed, koncentration, at lære enkle regler i enkle lege, øget kropsfornemmelse, sanseintegration, at vente og kunne høre en kollektiv besked, alt i mens de befinder sig i naturen. En del af legene kan være at finde ting i naturen, men også andre lege så som fange leg. De aktiviteter vi flytter ud i naturen foregår året rundt, så børnene dermed kan følge årets gang i naturen. Vi finder ting i naturen, som vi tager med tilbage til Magnoliahuset, for på den ene eller anden måde at benytte det. Det kan være at lave en uro af efterårsblade, kastanje figurer m.v. Efterfølgende taler vi i grupperne med børnene om de oplevelser, de har haft i naturen, - om de kan huske og refere til oplevelserne, evt. ud fra fotos og de ting de har samlet. KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER: Vores mål er at børnene får en kulturel forståelse og viden, at give dem kendskab til traditioner i forhold til både Magnoliahuset, deres familie og Danmark. Handleplan: I Magnoliahuset finder vi det vigtigt at have traditioner, som vi kan se frem til med glæde, det være sig både traditioner for børnene og de ansatte, såvel som traditioner hvor deres familie er med. Årets faste traditioner er: Februar : Marts/april : Vi holder fastelavn, hvor børnene meget gerne må være udklædt. Vi slår katten af tønden, spiser fastelavnsboller og holder fest. Fastelavn er for børn og voksne i huset. Vi holder fælles påskefrokost for alle børn og voksne i huset.

6 Maj/Juni : September : December : Sommerfest for børn, forældre og søskende Børnehavens fødselsdag, åbent hus med kaffe, saft og kage, for både de børn og deres familier, der går i Magnoliahuset på nuværende tidspunkt, samt de børn med familie, der tidligere har gået i huset. Vi jule hygger med lys og julesange på stuerne. Vi afholder julefest for børn, forældre, søskende og personale, hvor vi drikker gløgg og spiser æbleskiver og danser om juletræet, endvidere er der Lucia optog. Julefrokost for børn og personale i Magnoliahuset, vi alle mødes i fællesrummet til en fest frokost. Ud over de traditioner vi har i huset, benytter vi os flittigt af de tilbud der findes uden for Magnoliahuset, og forsøger i videste udstrækning at integrere os i det øvrige samfund. Ud fra vores børns udviklingstrin tilstræber vi at give børnene mulighed for at opleve og glæde sig over kunst og kultur. Dette foregår bl.a. ved biblioteks ture, biograf og teaterture, zoologiskhave besøg og museumsbesøg. Transport til og fra disse aktiviteter uden for Magnoliahuset, foregår ved hjælp af offentlige transport midler. Det er vigtigt for vores børn at lære at færdes i offentlige transportmidler, da det udvider deres mulighed for at komme ud og opleve den omgivende verden. Desuden benytter vi os af nærmiljøets forretninger, hvor børnene ligeledes kan lære at vente på tur, og få en fornemmelse af hvordan vi agerer blandt de øvrige kunder i forretningen. Inden skolestart besøger vi de aktuelle skoler. De besøger os og vi forsøger på denne måde at tilgodese, at barnet får så optimal skolestart som muligt. Til slut er der tradition for en afslutningsfest for skolebørnene, tilrettelagt ud fra de enkeltes behov. Det kan være på stuen med enkelte kammerater fra børnehaven, pædagoger og forældre, eller det kan være et større arrangement for flere skolebørn i vores fællesrum, med forældrene til skolebørnene og pædagoger.

7 BØRNEMILJØET Børnemiljø står som noget centralt i dagtilbudsloven. Formålet er følgende: Børn i dagtilbud skal have et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring. Børnemiljøet ligger implicit i læreplanerne, og vil overvejende være ud fra pædagogernes syn på børnemiljøet. Børnene i Magnoliahuset har grundet deres problematikker sjældent interesse/mulighed for at beskriver deres oplevelse af børnemiljøet. Derfor er Børnemiljøet i Magnoliahuset baseret på vores viden og erfaring i forhold til de forskellige udfordringer og problematikker børnene har, og de mange forskelligartede og individuelle behov der skal tilgodeses. Indretningen af rum. Vi forsøger at tilgodese den enkeltes behov samt tillige gruppens behov, og vi er opmærksomme på hele tiden at justere indretningen efter de enkelte børn. Grupperne i Magnoliahuset består af 4 børn. De har et fælles bord, hvor morgensamling, fællesleg, spisning foregår. Børnene får herigennem et fællesskab, på trods af forskelligheder i alder, udvikling og evner. Pædagogerne arbejder bevidst på at skabe et så givende miljø, hvor det fysiske miljø (bord, stole og diverse redskaber) er tilgodeset i forhold til det enkelte barn og samspillet. Tillige bliver det psykiske, æstetiske og sociale miljø ligeledes tilrettelagt løbende ud fra hver enkelt barns behov samt fællesskabet. Det enkelte barns behov forsøges ligeledes at tænkes ind i dagligdagen, det kan f.eks. være børn der er sansemæssigt udfordret, nogen også i den grad, at de har et behov for at være alene uden kontakt med de øvrige børn, i indlæringssituationer eller i pause. De voksne er rollemodeller i forhold til bl.a.at signalere hvad der er rigtigt og forkert. Eksempler på hvordan vi kan tilgodese barnet sansemæssigt : - Der kan etableres små afskærmninger hvor barnet kan føle sig tryg og beskæftige/ lege med yndlings legetøjet i pauser. - En kurv eller en krybbe uden understel kan opleves som en dejlig, tryg beskyttende ramme for de alt for høje lyde samt forstyrrende synsindtryk. - Et afgrænset område, f.eks. et tæppe kan være nok, i forhold til at føle sig sikret og tryg i forhold til omgivelserne. - Et afskærmet bord, til træning med en voksen. Der arbejdes desuden på, at etablere grupper på tværs af huset og herigennem skabe et godt børnemiljø. Udendørs Vores legeplads er indrettet til børnene i Magnoliahuset. Med blik for mange funktioner og sanseoplevelser. Legepladsen kan opdeles så børn med sanseforstyrrelser kan afskærmes fra de hurtige og mere larmende børn. Der er

8 legeredskaber til alle behov. Vi forsøger at skabe et godt lærings - og børnemiljø, hvor der er mulighed for at børnenes initiativer bliver set, at de har indflydelse på en aktivitet, lære at vælge og give udtryk for hvad de vil lave og hvem de gerne vil lege med. DOKUMENTATION: Vi dokumenterer vores læreplaner og børnemiljø i dagligdagen gennem børnenes kontaktbøger. Hvert barn har en kontaktbog, hvor vi hver dag skriver om barnets dag, både i forhold til barnets trivsel, samt om de aktiviteter barnet har været med i, og hvilke udviklingsområder vi træner gennem aktiviteterne. Vi supplerer desuden de fleste dage, med billeder fra dagen. Vi tager jævnligt video af børnene, som vi bl.a. benytter til forældresamtaler, samt ved interne møder i institutionen. Vi udarbejder en statusrapport/revisitation vedr. de enkelte børn 2 gange om året, hvor vi beskriver barnet, med fokus på om barnet har udviklet sig, inden for de individuelle mål vi har sat for det enkelte barn. Som grundlag for statusrapporten udarbejder vi en DPU, dansk pædagogisk udviklingsbeskrivelse, DPUén viser hvilket udviklingstrin barnet er på, og vi kan dermed se hvor meget barnet har flyttet sig i forhold til tidligere udviklingsbeskrivelse. Konsulenter som er tilknyttet institutionen (talepædagog og fysioterapeut), udarbejder ligeledes ½ årligt en beskrivelse af de enkelte børn. En række test ligger til grundlag for beskrivelsen, og det fremgår tydeligt, hvad deres udviklingsniveau er, og hvor meget de har udviklet sig i forhold til året før. Overordnet som institution, har vi, med tilladelse fra forældrene til de medvirkende børn, udarbejdet en video, som viser nogle af de forskellige metoder vi benytter i Magnoliahuset, med fokus på livsduelighed og skoleparathed. Filmen kan vises til samarbejdspartnere. EVALUERING: Vi har en del aktiviteter/hold på tværs af børnegrupperne, hvilke vi evaluerer jævnligt på vores personalemøder, samt på vores stuemøder og konferencer (møder m. talepædagog, fysioterapeut, psykolog, leder samt pædagogerne fra den enkelte stue). Vi evaluerer ved at komme med tilkendegivelser i forhold til de enkelte aktiviteters forløb, og med forslag til udvikling af aktiviteterne. I evalueringen benytter vi i nogle tilfælde videoklip fra aktiviteterne.

9 Vi evaluerer aktiviteterne/holdene både i forhold til gruppen som helhed og i forhold til det enkelte barn. Statusrapporten og konsulenternes beskrivelse ligger til grund for ½ årlige statusmøder / revisiteringsmøder, hvor forældre, repræsentanter fra børnehaven og fra kommunen, er deltagende. Mødet omhandler barnets udvikling siden sidste møde, og ved mødes afslutning tages der stilling til om barnet stadig er velplaceret i Magnoliahuset. I året op til skolestart tager den psykolog som er tilknyttet Magnoliahuset en række test på det kommende skolebarn, som ligger til grund for en psykologisk beskrivelse, hvor der er fokus på barnets udviklingstrin i forhold til skoleparathed og valg af skole. Revideret juli 2016

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Det er lovpligtigt at der i alle dagtilbud udarbejdes en pædagogisk læreplan, som skal indeholde følgende seks temaer: - Barnets alsidige personlige udvikling - Sociale kompetencer

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.:

Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i Den foreskriver bl.a.: Pædagogiske læreplaner for Rødkilde Børnehus Loven om de pædagogiske læreplaner blev vedtaget i Folketinget i 2004. Den foreskriver bl.a.: Børn i dagtilbud skal have et børnemiljø, som fremmer trivsel,

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

Læreplan. Tydeliggørelse af det pædagogiske arbejde i Børnehaven Sølyst.

Læreplan. Tydeliggørelse af det pædagogiske arbejde i Børnehaven Sølyst. Læreplan Tydeliggørelse af det pædagogiske arbejde i Børnehaven Sølyst. Med lov om pædagogiske læreplaner har socialministeriet udarbejdet en beskrivelse af, hvilke mål der er styrende for arbejdet i dagtilbuddet.

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner. For

Pædagogiske Læreplaner. For Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Bilag 1. Pædagogiske Læreplaner For 2014-2017 Indledning: I Nordbakkens Børnehus danner De pædagogiske lærerplaner grundlag for tilrettelæggelsen af det daglige pædagogiske

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Digital handleplan for område Tønder

Digital handleplan for område Tønder Digital handleplan for område Tønder Indledning Digitale medier er generelt blevet en integreret del af børns hverdag. Børn møder digitale medier i hjemmet og i det offentlige rum, hvilket gør, det er

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Læringsmål (mål og tegn) Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? Praksissituation (baggrund)

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd

Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd Pædagogiske læreplaner for vuggestueafdelingen i Børnehuset Syd Læreplanerne for de 0-3 årige lægger sig tæt op af eller er identiske med dem, der udarbejdet for de 3-6 årige. Det er især målene, der er

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015

Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 Læreplan Dagplejen i Københavns Kommune 2015 LÆRING I 2004 blev loven om pædagogiske læreplaner indført. Loven skal sikre og inspirere til at dagplejen skaber rummelige læringsmiljøer med lydhørhed overfor

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012

Afrapportering af arbejdet med pædagogiske læreplaner i dagplejen, Randers kommune 2012 Afrapportering af pædagogiske læreplaner fra dagplejen i Randers kommune januar 2013 Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Dagplejen har udarbejdet fælles pædagogiske læreplaner med

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg

Læreplan for Børnehaven Augusta Børnehaven Augusta Primulavej Augustenborg Læreplan for Børnehaven Augusta 2016-2019 Børnehaven Augusta Primulavej 2-4 6440 Augustenborg 74 47 17 10 Arbejdet med de pædagogiske læreplaner i Børnehaven Augusta skal som minimum omfatte 7 temaer:

Læs mere

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen

Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Smtte-modeller på indendørs læringsrum i vuggestuen Maren Mus Maren mus. Mere alderssvarende tiltag for de yngste børn. En målrettet pædagogisk indretning af Maren mus. Barnets alsidige personlige udvikling,

Læs mere

Hvis barnet skal have opfattelsen af at det er legalt at give udtryk for egne ønsker, kræver det at vi respektere disse udtryk!

Hvis barnet skal have opfattelsen af at det er legalt at give udtryk for egne ønsker, kræver det at vi respektere disse udtryk! LÆREPLAN LÆRINGSBEGREBET Vuggestuen Vestervangs Pædagogiske grundholdninger er: ANERKENDELSE Vi anerkender barnets ret til at give udtryk for egne ønsker og behov, til at vise følelser og til at have indflydelse

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Det Pædagogiske arbejde 2. Tale-Høre bistand 2. Fysioterapeutisk behandling 2. Ergoterapeutisk behandling 2.

Indholdsfortegnelse. Det Pædagogiske arbejde 2. Tale-Høre bistand 2. Fysioterapeutisk behandling 2. Ergoterapeutisk behandling 2. Forældrefolder Indholdsfortegnelse Det Pædagogiske arbejde 2 Tale-Høre bistand 2 Fysioterapeutisk behandling 2 Ergoterapeutisk behandling 2 Psykolog 3 Studerende 3 Kommunikation 3 Relationer 3 Ture ud

Læs mere

Børnehuset Kastaniebakken Institution Birkehaven

Børnehuset Kastaniebakken Institution Birkehaven Børnehuset Kastaniebakken Institution Birkehaven Pædagogisk praksis- og handleplan 2012 0 Pædagogiske principper og pædagogiske læreplaner Vores målsætning er at understøtte barnets udvikling, læring og

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Forældrefolder. Børnehuset Troldemosen. Tlf. 3998 4480. Bank-Mikkelsens Vej 23 2820 Gentofte. www.bhtroldemosen.dk. Email: troldemosen@gentofte.

Forældrefolder. Børnehuset Troldemosen. Tlf. 3998 4480. Bank-Mikkelsens Vej 23 2820 Gentofte. www.bhtroldemosen.dk. Email: troldemosen@gentofte. Børnehuset Troldemosen Bank-Mikkelsens Vej 23 2820 Gentofte Forældrefolder Tlf. 3998 4480 www.bhtroldemosen.dk Email: troldemosen@gentofte.dk HB Handicap-Befordring tlf.36 72 10 10 8 Forældrebestyrelse

Læs mere

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14

Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Det vil sige, det vi vil gøre og lægge vægt på i 2013 /14 Den alsidige personlige udvikling Afrapportering af Læreplaner 2013 /14 Alsidig personlig udvikling Vi forstår

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven, Orkestervej Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål:

Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Mål: Læreplanstema - Barnets alsidige og personlige udvikling: Barnet føler sig unik. Barnet bliver selvstændigt og selvhjulpen med de forudsætninger som barnet har. Barnet oplever sig selv om værdifuld deltager

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune

Den pædagogiske læreplan for DRAGEN. i Gentofte Kommune Den pædagogiske læreplan for DRAGEN i Gentofte Kommune 2009 Den overordnede ramme for dagtilbuddets pædagogiske arbejde Dagtilbudsloven: Lov 2007-06-06 nr. 501 om dag-, fritidsog klubtilbud m.v. til børn

Læs mere

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling

Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig udvikling December Januar November Februar Oktober Marts September April August Maj Juli Juni Temaer, traditioner og aktiviteter i Eventyrhuset for team 1, der tager udgangspunkt i de 7 læreplanstemaer. 1. Personlig

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Den pædagogiske læreplan Trivsel Udvikling Ansvar Tillid Gode oplevelser Sociale relationer Engagement Rummelige voksne Sund kost Venner Godt vejr Omsorg Plads til alle Leg Anerkendelse Naturoplevelser

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS KUNDBY BØRNEHUS INTEGRERET DAGINSTITUTION TRØNNINGEVEJ 11 B-C, KUNDBY, 4520 SVINNINGE KONTOR 72 36 72 10 BØRNEHAVE 72 36 76 13 FRITTER 72 36 76 18 DAGPLEJEN 72 36 76 16 E-MAIL: KUNDBYBOERNEHUS@HOLB.DK

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011 Årets særlige fokus tema: Sociale relationer. 1. Sociale relationer. 2. Barnets alsidige personlige udvikling. 3. Krop og bevægelse. 4. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet

Hvad gør vi? Vi har fokus på fællesskabet Pædagogisk læreplan for Kastanjehuset Tema: Barnets alsidige personlige udvikling Mål At barnet udvikler sig på samtlige udviklingsområder. At barnet udvikler selvfølelse, selvværd og selvtillid. Får bevidsthed

Læs mere

Velkommen til Troldestuen

Velkommen til Troldestuen Velkommen til Troldestuen Hej og velkommen til Troldestuen. Så er det tid til at dit barn skal på Troldestuen. Vi glæder os til at lære jeres barn bedre at kende, samt håber på og glæder os til et godt

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia

Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Pædagogiske læreplaner i Børnehuset Gaia Alle dagtilbud skal ifølge Dagtilbudsloven udarbejde Pædagogiske Læreplaner, der skal indeholde områderne: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere

Indledning Pædagogiske overvejelser:

Indledning Pædagogiske overvejelser: Børnegårdens læreplan 2016 Indledning Børnegården har valgt at aldersopdele børnegruppen. Således at vi har et hus med vuggestue, et hus med mellemgruppe børn 3- ca. 4,5 år, samt et hus for de ældste børn

Læs mere

Lidt om os og dagligdagen.

Lidt om os og dagligdagen. April 2011 Lidt om os og dagligdagen. Høgevængets børneinstitution er en sammenlagt institution som består af 2 bygninger der er bygget samtidigt og fremstår som sammenbygget med indgange ca. 20 meter

Læs mere

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune

Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Den Pædagogiske Læreplan i Hjørring Kommune Forord: Dette materiale er sammen med Strategi for Pædagogisk Praksis grundlaget for det pædagogiske arbejde i Hjørring kommunes dagtilbud. Det omfatter formål,

Læs mere

Årshjul for 2013-2014

Årshjul for 2013-2014 Årshjul for 2013-2014 Årshjulet er en sammenskrivning af årsplanen og læreplanen. Årsplanen er den overordnede planlægning af årets aktiviteter. Læreplanen er den beskrivende del af, hvordan arbejdet udføres

Læs mere

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på.

Voksne der understøtter barnets evne og anerkender barnet, for den det er. Voksne der er respektfulde i deres omgangstone og måde at være på. Mål og indholdsbeskrivelse Overordnet målsætning for Saltum SFO. Der er taget udgangspunkt i børnehavernes læreplaner, for at skabe helhed og sammenhæng i børnenes dagligdag med fokus på sammenhæng mellem

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi:

Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Hvad gør vi: Pædagogisk Praksis De seks temaer i læreplaner: Sproglige færdigheder: Sprog og kommunikation er forudsætningerne for relationsdannelsen og interaktionen med andre. Det er igennem sproget, at vi møder

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Pædagogiske læreplaner:

Pædagogiske læreplaner: Pædagogiske læreplaner: Brunebjerg børnehave: Kulturelle udtryksformer og værdier. Udvikler forståelser for forskellige kulturelle værdier og praksisser. Får erfaringer med og udvikler lyst til at eksperimentere

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Den pædagogiske læreplan for Stolpegårds Vuggestue. i Gentofte Kommune 2010 / 2011.

Den pædagogiske læreplan for Stolpegårds Vuggestue. i Gentofte Kommune 2010 / 2011. Den pædagogiske læreplan for Stolpegårds Vuggestue i Gentofte Kommune 2010 / 2011. Stolpegårdsvej 20 2820 Gentofte Tlf.: 39.68.18.38 stolpegaardsvg@gentofte.dk www.gentoftekommune.dk/stolpegaardsvg Den

Læs mere

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven.

Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. Lærerplanernes udmøntning i Spurven Beskrivelse af arbejdet med de 6 læreplanstemaer i vuggestuen Spurven. I arbejdet med de 6 læreplanstemaer bruger vi status og udviklingsmaterialet som ramme for vores

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 6 3. BØRNEMILJØ 6 4. FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 8 2 af 9 1. INTRODUKTION

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Traditioner i Børnehuset Viften.

Traditioner i Børnehuset Viften. Traditioner i Børnehuset Viften. Fastelavn: Vi holder fastelavnsfest i Børnehuset fastelavns mandag. Hver gruppe har deres egen tønde som de skal slå ned grupperne er rundt omkring i huset. Vi er alle

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2017 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan

Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan Dagplejen Favrskovs pædagogiske læreplan Denne pjece vil indeholde hvorfor og hvordan, vi arbejder med læreplaner, samt de værdier vores arbejde med børnene i Dagplejen Favrskov tager udgangspunkt i. I

Læs mere

Børnehaven Skolen Morsø kommune

Børnehaven Skolen Morsø kommune Nordmors Børnegård er en landsbyordning, med børn i alderen 2,9-11 årige. Børnehaven for de 2,9-6 årige og SFO for 0.-3. klasse. Vi er en del af Nordmorsskolen. Børnehave og SFO er delt i to grupper det

Læs mere

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø.

børnene udviklingsmuligheder i et pædagogisk-, og lærende miljø. 1 Evaluering af de pædagogiske læreplaner: BØRNEHUSET GALAKSEN 1) landvindinger børnehuset galaksen har foretaget, i processen med implementering af de pædagogiske læreplaner: - Vi oplever, at vi som personalegruppe

Læs mere