Anna Smith. 50 år gammel tidligere prostitueret.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Anna Smith. 50 år gammel tidligere prostitueret."

Transkript

1 Anna Smith 50 år gammel tidligere prostitueret. Som ung var du en af de meget eftertragtede piger i Boston, og det lærte du hurtigt at tjene penge på. Dine forældre var fattige, og det var derfor nødvendigt for dig at arbejde. Det udsvævende liv som prostitueret passede dig fint, men betød også, at du tillagde dig nogle dyre vaner et stort forbrug af alkohol og tobak, som er fortsat, efter at du har tabt formerne. Folk kalder dig afdanket og hærget, og du ved godt, at du ikke længere er attraktiv, men på trods af dine uvaner besidder du en utrolig fysisk styrke. Det ærgrer dig meget, at du ikke længere kan arbejde på den måde, som du gjorde engang, men du har altid forstået at bruge albuerne. Det er nødvendigt at være barsk for at overleve, og man må være snu. Blødsødenhed og medlidenhed er der ikke plads til, og hvis det går nogen dårligt, er det deres egen sag at komme ovenpå du ved, at det kan lade sig gøre, hvis man tager sig sammen. Verden er kold og ond, og hvis ikke man synger med på melodien, går man til grunde. * * * Du er for nylig blevet ansat af en berømt mangemillionær, Mr. Simmons, til at assistere ham i noget arbejde af temmelig lyssky karakter. Han betaler godt, og du har ingen kvaler mht. arbejdet, så du har ikke stillet nogen spørgsmål indtil videre. Mr. Simmons beskæftiger sig med magi og alkymi og har derfor købt en afsidesliggende ejendom i New England, Evermore Manor. Her kan han uforstyrret foretage eksperimenter, og det er dem, du hjælper ham med. Desuden udfører du alt praktisk arbejde i forbindelse med at holde hus. For få dage siden fik Mr. Simmons besøg af sin grandniece, Lenore von Schwartzwald, og I dræbte hende, fordi hendes hjerne skulle bruges i et af hans eksperimenter. Du ved ikke, om Mr. Simmons har opnået, hvad han ville, men han lader ikke til at fortryde noget. Nu har han sendt bud efter en læge, hvis hjerne skal bruges til noget lignende. Lægen har fået at vide, at Lenore er syg og derfor skal undersøges. Dette er selvsagt et påskud for at lokke ham til Evermore Manor. Ejendommen bebos stadig af den gamle ejer, Nathaniel Evermore. Han er en mand på ca. 40 år, men du ved ikke, hvad han laver. Han holder sig meget for sig selv, og det er godt det samme, men du har da bemærket, at han er meget afhængig af bl.a. alkohol. At der er andre i huset end dig og Mr. Simmons, er ikke så praktisk, så du er indstillet på, at han før eller siden skal skaffes af vejen især hvis han opdager, hvad det er, I laver.

2 Anna Smith Du er på vej til Europa i et sørgeligt ærinde: Din ægtemand gennem de sidste 30 år er død, og han skal begraves i England, hvor han stammer fra. Sådan var hans sidste ønske. Han er blevet behørigt balsameret og lagt i en kiste, som du i al hemmelighed har fået lov til at opbevare i din kahyt. Du elskede ham højt, og det betyder meget for dig, at du kan åbne kisten og betragte ham, når du har en ledig stund. Du holder det hemmeligt, da det er en meget privat sag. I løbet af den sidste tid er alt begyndt at gå galt på skibet. To besætningsmedlemmer er døde, sandsynligvis af en slags forgiftning. Dertil kommer, at resten af besætningen er forsvundet, og du har for nylig bemærket nogle blodstænk på agterdækket. Store dele af passagererne er også forsvundet. Ud over dig er der fem tilbage. Der er Mr. Simmons, en ældre herre, som rejser med en ung kvinde, Lenore. Efter hans opførsel at dømme er det tydeligt, at han føler et stort ansvar for hende. Hun er ganske ung og bange. Der er Mr. Hopkins, en læge, som er døden nær af en ukendt sygdom, der ramte ham for få dage siden. Måske det samme som de to besætningsmedlemmer døde af symptomerne er i hvert fald de samme. Og så er der Miss Beckett, en sygeplejerske, som ikke ser ud til at være ligeså beklemt ved situationen som resten. Det virker, som om hun ved noget, I andre ikke ved.

3 Anasmithus Som Storinkvisitor Anasmithus, udsendt af Den Hellige Romersk-Katolske Kirke, er det din hellige ret og pligt at dømme andre. Det tilkommer ikke Satan og hans befængte yngel at skille synderne fra de rettroende og gudsfrygtige. Du prædiker for dem, men de lytter ikke. De bliver voldelige, når du taler på den hellige Guds vegne, og de eksekverer ikke de domme, du afsiger, kun deres egne. De er i Den Ondes sold de er fortabte og vil stå til regnskab på den yderste dag. De spotter dig og kalder dig kvinde. Du må befri deres sidste offer, som var en renfærdig jomfru, indtil hun havnede her. Nu er hun Satans hore, og Satan er lige kommet på besøg...

4 Anna Smith Du er tung i hele kroppen, og har en smule kvalme. Du har røget opium, fordi du har haft en rædsom dag. Du er ikke attraktiv længere, men det gør så ondt at indse det. Den unge Lenore har derimod masser af kunder. Hun er smuk, men hun er også arrogant. Du hader hende og ville ønske, at du kunne skaffe hende af vejen. Der er et tomrum i din hukommelse. Du ved, at der tidligere på aftenen er sket noget markant, men du husker ikke, hvad det var. Måske er der sket noget, som du kan bruge imod Lenore. Der er fem andre end dig selv til stede, som har røget opium: To velklædte herrer, som ikke ligner stamklientellet. Måske er der basis for en ekstraindtægt her; det er jo ikke sikkert, at offentligheden skal vide, at de er her. De ser rige ud. En midaldrende mand, som du har set før. Han kommer her ofte, han er ludfattig og harmløs. Vistnok en digter. Og Lenore og Virginia. Det er ikke pænt af Lenore at bringe Virginia i fordærv. Virginia er en fornuftig pige, som arbejder på et hospital for at skaffe penge til sin familie. Lenore er selvcentreret og ond over for andre.

5 Anna Smith Du er husholderske hos Nathaniel Evermore. Det har du været i lang tid, og nu skal han giftes med en adelsdame, Lenore von Schwartzwald. Det kan få nogle konsekvenser måske bliver du fyret, eller også skal du til at tage imod ordrer fra en storsnudet tøs. Mr. Evermore er en god arbejdsgiver, og for ham kommer det sig ikke så nøje, hvordan du holder hus. At han nu skal giftes, er ikke en rar tanke, og det ville være rart, hvis der i sidste øjeblik skete et eller andet, som kunne forhindre brylluppet. Helst uden at Mr. Evermore kommer noget til.

6 Anna Smith Du ejer det hus i Baltimore, hvor Nathaniel Evermore bor til leje. Han har aldrig betalt sin husleje til tiden, og den sidste tid har han slet ikke betalt. Desuden lever han et udsvævende liv og har en døgnrytme, som er til gene for de andre beboere. Han giver stedet et dårligt ry, og det gavner jo ikke din forretning. Ingen har set ham i fem dage, så der er nok noget galt. Du må undersøge det nærmere, men én ting er sikkert: Nathaniel Evermore skal ud af dit hus hurtigst muligt.

7 Jeremiah Hopkins 37 år gammel læge. Du gennemførte dit studium med topkarakterer, og lægegerningen har altid interesseret dig. Du betragter dig selv som videnskabsmand, og det betyder meget for dig hele tiden at tilegne dig ny viden om dit fag. Det er din pligt at redde liv, men du er indstillet på lejlighedsvis at bringe ofre i videnskabens tjeneste. Psykiatri og psykologi har din særlige interesse; sammenhængen mellem ånd og materie er i høj grad et studium værd. Du bliver betragtet som dygtig og ambitiøs. Nogle mener endda, at du ikke interesserer dig for andet end dit fag, men det passer ikke. Du har i høj grad et behov for nærhed, som skal tilfredsstilles. Du bliver ofte forelsket, og forelskelsen bliver hurtigt til en besættelse for dig. Kaster du din kærlighed på en kvinde, så må du have hende, og får du hende, er det vigtigt, at hun bekræfter sin kærlighed til dig igen og igen. Du ved, at de ting, du gør, er gode og rigtige, så får du ikke ros, bliver du med god grund fornærmet. Kærlighed og respekt er vigtigt, for at du kan fungere optimalt i dit virke, og det er jo i alles interesse, at du kan det. * * * Evermore Manor har altid været et sted, folk undgik på grund af rygterne om den besynderlige eneboer Mr. Evermore. Nu har stedet fået en ny ejer, Mr. Simmons, og han sendte for nylig besked om, at hans niece var blevet meget syg. Han frygter, at det er alvorligt, og har derfor bedt dig om at tilse hende hurtigst muligt. Du ved, at Mr. Simmons er en meget rig og magtfuld mand. Hvis han hidkalder én, bør man have en meget god grund til at afslå. Rygter om stedet er ikke nok, og en rigmands niece kan der være mange gode grunde til at undersøge nærmere. Mr. Simmons har ikke fortalt nærmere om sygdommen, blot at det haster. Du har besluttet at medbringe en sygeplejerske, Miss Beckett, som er ung og pligtopfyldende. Miss Beckett er en stille og anonym kvinde, som ikke vil komme til at distrahere, såfremt arbejdet viser sig at være omfattende. Hvis der ikke er noget, som kan opholde dig på stedet, kan Miss Beckett blive et par dage for god ordens skyld. Du har ikke fortalt hende andet, end at hun skal med til Evermore Manor på et sygebesøg.

8 Jeremiah Hopkins Du arbejder på en sindssygeanstalt i New York. Her har du mulighed for at forske alt det, du vil, for de personer, der ender her, er der ingen, der savner du kan gøre, hvad der passer dig. For en måned siden fik du en patient, Lenore von Schwartzwald, som ikke virkede syg. Faktisk blev du forelsket i hende, men hun var meget afvisende. Det beseglede hendes skæbne, og hun er nu ét af dine yndlingsprojekter på afdeling 7, som er for særlig svære tilfælde. Hun er blevet indlagt af sin værge, Mr. Simmons. Du ved ikke hvorfor, blot at det er ham meget magtpåliggende, at hun bliver her han skulle lige prøve det selv. Blandt de andre indlagte er der en Mr. Evermore. Han tror, at han er notar i Helvede, og at du er dommer over de sjæle, som kommer der. På en måde har han ret, og du har altid ladet ham blive i sit mareridtsunivers. Faktisk bruger du ham som en slags rådgiver, da han har en gal mands fascinerende indsigt. Miss Smith, som tror at hun er en mand, er der derimod ikke så ofte grund til at lytte til. Når det en sjælden gang sker, at en patient får besøg, sørger du for, at sygeplejersken Miss Beckett er tilstede. Så ser det ud, som om nogen tager sig af patienterne.

9 Jeremiah Hopkins Alting svæver omkring dig, og du kan høre dig selv le. Hvorfor ved du ikke, og du ved heller ikke, hvor du er. Du ved bare, at du har travlt, du arbejder på en doktorafhandling, som snart skal være færdig. Den skal skaffe dig velfortjent prestige blandt andre forskere og det bedre borgerskab. Afhandlingen omhandler opiums virkning på psyken. Hvad laver en sømand og en abe her...?

10 Jeremiah Hopkins Lenore er dit livs kærlighed, og nu har hun giftet sig med en anden Nathaniel Evermore. Engang var du og Mr. Evermore gode venner, men det er I ikke mere, selv om han tror det. Du må enten stjæle Lenore fra ham eller på anden måde forhindre deres bryllup. Tanken om Lenore sammen med en anden er alt for smertefuld, men der er stadig håb: Hun holder meget af dig. Faktisk så meget, at det engang var meningen, at I skulle giftes. Det ved Nathaniel ikke, og det kan måske bruges til noget. Kærligheden imellem dem må dræbes for enhver pris.

11 Jeremiah Hopkins Ingen har hørt fra din ven Nathaniel Evermore i fem dage, og du er urolig for hans helbred. Han lever et meget udsvævende liv og plages ofte af depression. Du ved, at det tog meget hårdt på ham, da du hans eneste ven giftede dig med Lenore, og at han ikke har været sig selv siden. Det er trods alt hende, han tilegner hele sit forfatterskab. Derfor var det måske ikke nogen god idé at tage hende med på besøg, men hun insisterede. Hun holder meget af ham, men kan naturligvis ikke gengælde hans kærlighed.

12 Lenore von Schwartzwald 20 år gammel. Eneste barn af en tysk baron. Velhavende og guddommeligt smuk. Du er meget romantisk anlagt, og dit hjerte banker for poesi og musik. Siden du var ganske lille, har du med stor fryd læst om den store kærlighed, og mange stunder er gået med at drømme om den dag, hvor du ville finde den selv. Du er dannet, høflig og elskværdig over for andre, men forstår også at sætte folk på plads, hvis de er onde mod andre. Engang havde du svært ved at se ondskab i andre mennesker, men du er blevet ældre; du har indset, at folks venlighed og godhed over for dig skyldes din blændende skønhed, og det gør dig trist. De fleste mennesker finder dig naiv, fordi de ikke kender dig, og det er ikke mange, der lytter oprigtigt, når du taler; det er, som om din skønhed overskygger resten af dig totalt, selv om du ikke er dum. Du afskyr nedrig opførsel, men føler dig ofte magtesløs over for den. Du savner respekt for din person og er træt af alle de tomme lovprisninger, du får. Den sande kærlighed synes efterhånden at være uopnåelig, men du drømmer stadig om den. * * * For ca. en måned siden ankom du til Amerika for at besøge din grandonkel, mangemillionæren Vincent Simmons. Alt hvad du havde af følgeskab fra Europa, blev i Boston, da du tog afsted til din grandonkels ejendom, Evermore Manor, for en uge siden. Du har aldrig mødt din grandonkel før, og mødet med ham blev fatalt for to dage siden; han blandede en gift i din te, som bragte dig i en dødlignende tilstand. Du kunne intet foretage dig, skønt din åndsnærværelse var intakt. Du fandt snart ud af hvorfor... Du blev straks bragt ind i et laboratorium i kælderen og lagt på et bord. Det sidste du opfattede, inden du mistede bevidstheden i vanvid, var, at han sammen med sin hjælper, en midaldrende dame ved navn Anna Smith, savede toppen af dit kranium af. Du er lige vågnet, og du har gjort en uhyggelig opdagelse: Da du rejste dig fra bordet, lå der stadigvæk noget på det: Et lig. Dit lig. Du er et genfærd. Du bevæger dig, som om du var i live, men du kan ikke røre ved ting, og hele verden er så uvirkelig. Nu må du hævne dig på din grandonkel. Han skal afsløres, men du kan ikke gøre det alene. Du må finde allierede.

13 Lenore von Schwartzwald Du har lige besøgt én af dine forældres gamle venner i Amerika, Mr. Vincent Simmons. Han er en meget konservativ gammel mand, men du har haft en god tur. Du har været i Amerika i et halvt år og er nu på vej hjem til Schwartzwald. Mr. Simmons ledsager dig på turen. Sejlturen over Atlanten gik godt, indtil for nylig. Det var tydeligt, at sømændene om bord tænkte syndige tanker om dig, men du følte dig alligevel tryg om bord og kunne sagtens tale med dem. Problemet er, at nu er hele besætningen forsvundet sammen med en stor del af passagererne. Det er sket i løbet af de sidste to døgn, og dertil kommer, at kaptajnen og førstestyrmanden er døde af en eller anden forgiftning. Der er nogen om bord, som vil jer alle til livs. Den eneste, du stoler på, er Mr. Simmons, som du kender godt. Ud over jer er der fire andre passagerer tilbage: Mr. Evermore, en melankolsk herre som virker lidt kynisk. Miss Smith, som du ikke kender meget til. Hun virker åndsfraværende og gør dig utryg. Dr. Hopkins, en læge, som tydeligvis er blevet ramt af samme forgiftning som de to besætningsmedlemmer. Han holder ikke længe. Og Miss Beckett, en sygeplejerske, der virker som det eneste menneske, der stadig er en smule håb i.

14 Lenore von Schwartzwald Din krop føles svag. Du kan ikke mærke om du har tøj på eller ej, men du er ligeglad. Du ligger arm i arm med din veninde Virginia. Du har haft travlt i aften. Der har været en del herrer, som trængte til dit selskab. I ryger. Stemningen er afslappet og behagelig, og en sødlig røg stiger op fra piben som en slange fra en kurv. Du hører musik. Det er en slangetæmmers fløjte, men du kan ikke høre, hvor lyden kommer fra. Du opdager, at I ikke er alene, og det forskrækker dig. Du elsker Virginia og vil have hende for dig selv. Du ser ansigter, som nærmer sig. Dæmoniske ansigter, der er grimme og onde. Du ser gamle, grimme Anna gribe ud efter Virginia. Og du ser mænd gamle, grimme, liderlige mænd, som vil forgribe sig på jer, mens de ler ondt. Du må forsvare Virginia. Du bliver søvnig, og ansigterne forsvinder. Midt i det hele står en matros og en stor abe. De stirrer på dig, og du sender dem et blik, mens du smilende kalder dem til dig.

15 Lenore von Schwartzwald Du er det lykkeligste menneske i hele universet. Du har fundet dit livs kærlighed, den mest romantiske, poetiske, omsorgsfulde og charmerende mand: Nathaniel Evermore. Han har friet til dig, og du har sagt ja. Du har drømt om ham i lang tid. Og du er ikke den mindste smule i tvivl om, at det er ham, du vil være sammen med. Nu og altid. Før Nathaniel friede, var der tegn i sol og måne på, at du skulle have været gift med en læge, Jeremiah Hopkins, som også kender Nathaniel. Du nærede ikke helt de samme følelser for ham, men din elskede ved ikke, at du og Jeremiah også var tæt på hinanden engang. Både Jeremiah Hopkins og en anden tidligere bejler, Vincent Simmons, kommer til brylluppet. Bare de nu ikke bærer nag. Desuden kommer din gamle veninde Virginia Beckett, som du ikke har set i lang tid.

16 Lenore Hopkins Du giftede dig for kort tid siden med Jeremiah Hopkins. I lever i et trygt, men lidt uromantisk forhold. Du ved, at jeres fælles ven Nathaniel Evermore altid har været forelsket i dig, og du gengælder i nogen grad hans kærlighed. Det blev bare ikke jer to. Ingen har hørt fra ham i fem dage, og du er urolig for ham. Hans dårlige vaner tager livet af ham, og du føler en smule dårlig samvittighed måske var det bare din kærlighed, han havde brug for, og han kunne have fået den, hvis ikke Jeremiah havde været så vedholdende. Du er taget med Jeremiah hen for at besøge Nathaniel. Du har en fornemmelse af, at I kommer for at sige farvel til ham.

17 Nathaniel Evermore 40 år gammel forfatter og poet. Du var fire år gammel, da dine forældres døde, og du blev adopteret af en velhavende købmand. Jeres indbyrdes forhold har altid været dårligt, og I har ikke været på talefod i mange år. Din stedfar har altid villet bestemme alting og har ingen forståelse for den måde, du lever dit liv på. Du er forfatter, men du har ikke udgivet særlig meget. Alt hvad du skriver, er meget personligt, og dit univers er givetvis for bizart for de fleste. Du er ofte blevet kaldt indelukket, og nogle tror endda, at du er sindssyg. Sagen er snarere den, at du i højere grad end andre forsøger at beskytte dig mod verdens ondskab. Nogle af de bedste værn mod depressionens og vanvidets dæmoner er alkohol, morfin og opium. Uden disse stoffer er du ikke i stand til noget, men når du får dem, bliver hele dit talent sluppet løs, og så udtrykker du dig meget poetisk. Lidelsen er overalt, og du må dyrke den romantisk det er det, du er god til, og du kan alligevel ikke slippe fra den. Du savner kærligheden og lidenkaben mere end noget andet, du kan komme i tanke om, men er begyndt at indse, at du ikke er blevet tildelt nogen af delene. Du må nøjes med at skrive om dem. * * * Det eneste, din stedfar gav dig, var en ejendom i New England, Evermore Manor. Nu har du solgt den til en rig mand ved navn Mr. Simmons, som er flyttet ind sammen med en midaldrende dame, Miss Smith. Du solgte stedet for at få råd til at dyrke dine laster, og Mr. Simmons betalte dig ikke meget. Til gengæld har du fået lov til at blive boende, hvis bare du holder dig for dig selv. Det kan du godt acceptere, om end det ikke behager dig at være alene i huset med dem. Du ved, at køberne har en bizar og lyssky beskæftigelse, og at Mr. Simmons smukke niece for nylig måtte lade livet i denne forbindelse. Du er ikke sikker på formålet, men blander dig heller ikke du betragter på afstand. Når du ikke er påvirket af stoffer, er du bange, og når du først har fået din dosis, er de morbide hændelser en uforlignelig kilde til inspiration for dine historier og digte. Mordet på niecen, Lenore, gjorde stort indtryk på dig. Det er svært at holde vanviddet på afstand, og dit forbrug af alkohol og morfin er steget siden. Der er død i luften, og alligevel er det, som om Lenore er tilstede. Du har ikke fortalt de nye ejere, at du er forfatter: Du frygter deres reaktion, hvis de opdager, at deres aktiviteter bliver noteret. Mr. Simmons har sendt bud efter en læge. Der er ikke nogen syge i huset, så du frygter for lægens liv. Ikke desto mindre er det godt, at han kommer du er nemlig løbet tør for morfin...

18 Nathaniel Evermore Du er på vej fra New York til Europa, da du har et ærinde i England. Du arbejder på en roman og mangler noget research. Hvad du ikke vidste, da du tog afsted, var, at turen over Atlanten i sig selv kunne blive til en ganske nervepirrende fortælling... Der sker mærkelige ting om bord på skibet. To besætningsmedlemmer er døde af en slags forgiftning, og mange er forsvundet fra skibet. Der er ikke mere besætning om bord, og mange passagerer er ligeledes forsvundet. Der er noget eller nogen om bord, som ikke skulle være det. Ud over dig selv er der fem andre passagerer tilbage, så vidt du ved: En læge, Mr. Hopkins, som er blevet meget syg; Miss Smith, om hvem du har bemærket, at hun medbringer en ligkiste i sin bagage; Ms. Beckett, en sygeplejerske, som ikke i nævneværdig grad er mærket af situationen; Mr. Simmons, en besk ældre herre; og en ung dame ved navn Lenore. Lenore er den smukkeste kvinde, du nogensinde har set, men Mr. Simmons vogter over hende som en høg. Situationen er kritisk, og det er sandsynligvis et meget makabert mysterium, der skal løses, før I kan gøre jer nogen forventninger om at blive reddet.

19 Evermore Du er notar i Helvede. Helt præcist arbejder du i det 7. Helvede, og det er din pligt at notere, hvem der bliver underlagt hvilken tortur, og hvad anklagerne imod dem er. Oven i det har du en ganske særlig pligt: Du skal sørge for, at ingen engel havner i Helvede. Sker det, mister du din dæmonstatus, og så er du ligeså fortabt som de sjæle, der retmæssigt ender her (den eneste engel, som må komme her, er dødsenglen, der lejlighedsvis er tilstede, når en sjæl skal dømmes). Det er din pligt at underrette Dommeren, som er din herre her, hvis du bliver opmærksom på noget. Du ved, at en engel er havnet her. Hun hedder Lenore, og du kan se hendes vinger og hendes glorie. Det er vigtigt, at du hurtigt overbeviser Dommeren om, at du har ret. Så kan hendes plads til gengæld udfyldes af den person, som har anbragt hende her. Han kommer af og til, og du ved, at det i virkeligheden er ham, som skal tilbringe sit evige liv her.

20 Nathaniel Evermore Dit hoved er meget tungt, og du føler dig svag i kroppen. Du har svært ved at fokusere og tænker uklart. Du kender fornemmelsen. Du ved, hvad det skyldes... Du er lige vågnet af en større rus i en opiumshule. Der er fem andre, der også har røget opium... En ældre herre, som tilsyneladende er velhavende. Han ligner ikke én, der plejer at gøre den slags. Måske har han haft et andet ærinde. En yngre herre, ligeledes pænt klædt på. Han ligner en akademiker. Og så tre prostituerede. Den ene er gammel og grim. Hun ligner én, som vil gøre hvad som helst for en rus. Den anden er yngre og ser ganske almindelig ud. Hun ligner én, som ofte føler sig trådt på. Den attitude kender man. Den sidste er ubeskriveligt smuk. Det gør ondt i sjælen at se en sådan skønhed ende her. Måske man skulle prøve at komme i kontakt med hende...

21 Nathaniel Evermore Din lykke er gjort. Den guddommelige, henrivende Lenore har sagt ja til at blive din brud, og nu skal brylluppet stå. Luften emmer af romantik, og du har aldrig før været så lykkelig som nu. Lenore er din. Du må lovprise hende. Forgude hende. Ingen må være i tvivl om, at I hører sammen. Nu og altid. Nogle af bryllupsgæsterne er ankommet tidligt. Det er Mr. Simmons, din forlægger, Mr. Hopkins, din gamle ven og læge, Miss Smith, din betroede husholderske, og Miss Beckett, som er Lenores gamle veninde.

22 Vincent Simmons 65 år gammel mangemillionær Det er din families tobaksplantage i staten West Virginia, der har skabt grundlaget for din formue. Selv har du købt talrige ejendomme rundt omkring og grundlagt en lang række firmaer, heriblandt et forlag. Du har indgående kendskab til jura, politik og i særdeleshed økonomi. Alle dine forretninger går fremragende. Du er en travl mand, og det centrale i dit liv er at opnå kontrol over alt, hvad du beskæftiger dig med. At du ofte bliver beskyldt for at være kynisk og bitter, skyldes givetvis, at du altid taler og handler uden omsvøb. Du skyer ingen midler for at nå dine mål, og du har intet tilovers for folk, som i dine øjne er svage. Du respekterer kun en konkurrent, til du har knust ham, og det sker altid. En slave er en slave, og en arbejder er en arbejder; du ejer begge dele. Men du ejer ikke en kvinde. Det var i dine unge dage en stor kilde til sorg, men det bekymrer dig ikke mere; kærlighed er en gift, og den stærkeste gift er ofte den som smager bedst. * * * Kontrol, overblik, dominans, magt. Dit finansimperium vokser stødt, men du er altid gået den slagne vej. Det er på tide at tage nogle større skridt det skal vokse hurtigere. At have folk ansat er nødvendigt, men det betyder, at man skal stole på dem og give dem løn. Hvis bare man havde deres viden og deres ekspertise oplagret et sted, hvor man hele tiden kunne trække på den, så ville verden hurtigt ligge for éns fødder og måske er det muligt... Du har for nylig købt en afsidesliggende residens i New England, Evermore Manor. Du har kastet din interesse på magi og alkymi og er blevet bekendt med et gammelt ritual, som du her kan øve dig uforstyrret på. Ritualet går ud på at lave en eliksir, som bl.a. indeholder en menneskehjerne. Drikker du den, tilegner du dig den pågældende persons viden. Hvad der er nok så vigtigt, er, at dit offers sjæl skal bortmanes. Indtil videre har du kun øvet dig på én person din grandniece Lenore, som kom på besøg for nogle dage siden. Du er ikke helt sikker på, om alt er forløbet vel, for eliksiren har ikke rigtig virket. Du må øve dig noget mere og helst med en person, som du ved er meget begavet, for at du kan føle virkningen. Derfor har du sendt bud efter en læge under det påskud, at Lenore er blevet meget syg. Du har ansat en hjælper, Miss Smith, som har den rette indstilling mht. det, du er i gang med. Desuden huser du Mr. Evermore. Det var en betingelse ved køb af huset, at han kunne blive boende. Han er en særling, men bekymrer sig ikke om, hvad du laver.

23 Vincent Simmons Du har haft besøg af Lenore von Schwartzwald, hvis forældre du har kendt længe. Hun har været i Amerika i et halvt år, og du har lovet at eskortere hende tilbage til Schwartzwald i Europa og vil i den anledning besøge dine gamle venner og eventuelt gøre nogle forretninger. Du glæder dig til at slippe af med det fjollede pigebarn og har ikke tænkt dig at blive længe i Europa. Turen over Atlanten kan være ganske ubehagelig i sig selv, da man er tvangsindlagt til en masse inferiøre mennesker undervejs. Du har ikke mødt nogen endnu, som du bryder dig om, men du har langt alvorligere ting at tænke på: Folk er begyndt at forsvinde fra skibet, både rejsende og besætning. Desuden er kaptajnen og førstetyrmand døde af en eller anden form for forgiftning, som skibets eneste læge, en rejsende ved navn Dr. Hopkins, tilsyneladende også har fået. Resten af besætningen er væk. Ud over Lenore, Dr. Hopkins og dig selv er der så vidt du ved tre andre om bord: Mr. Evermore, en forfatter fra New York, som ikke er meget bevendt; Miss Smith, som virker en smule sær; og Miss Beckett, en sygeplejerske, som ud over dig selv er den enste, der stadig bevarer fornuften. I en situation som denne gælder det om at holde hovedet koldt. Det er din pligt at beskytte Lenore mod den fare, der er om bord.

24 Vincent Simmons Siden Lenores forældre døde, har du været hendes værge. Om et år opnår hun selv fuld råderet over sin formue, medmindre du gør noget. Formuen er kæmpestor, så det kan godt betale sig at arbejde på sagen, og det er du i fuld gang med. Du har fået to læger til (læs: betalt to læger for) skriftligt at erklære, at Lenore er syg i sindet. Hun er derfor blevet indlagt på et sindssygehospital for ca. to måneder siden. Erklæres hun utilregnelig, vil du fortsat have råderetten over hendes formue. Du ved godt, hvor svært det er at slippe væk fra en anstalt som den, Lenore er blevet anbragt på, og at hun før eller siden bliver gal af at være der. Nu er du på hospitalet for at besøge Lenore og for at se, hvor galt det står til med hende. Du vil gerne have en skriftlig erklæring fra den ansvarshavende læge med hjem.

25 Vincent Simmons Lenore von Schwartzwald og Nathaniel Evermore skal giftes, og du er draget til Spanien for at være med til deres bryllup. Det er ikke til at begribe, at Lenore er så forelsket i dette selvdestruktive vrag af en mand. Hun skulle hellere have sagt ja, dengang du friede til hende. Måske kan det stadig lade sig gøre at vinde hendes gunst enten ved at sætte Mr. Evermore i et dårligt lys over for hende eller ved at skaffe ham af vejen. En af de andre gæster er også forelsket i Lenore. Det er Mr. Hopkins, en gammel ven af Mr. Evermore. I kunne måske slå jer sammen? I så fald må du være forsigtig, for Lenore skulle jo nødig forelske sig i ham i stedet.

26 Vincent Simmons Mr. Evermore har fået udgivet nogle få noveller og digte på dit forlag. De sælger ikke ret godt, og han kan ikke overholde deadlines. Han lever et udsvævende liv, og han har fået chancer nok. For fire dage siden skulle han have afleveret et manuskript, men det gjorde han ikke. Faktisk er der ingen, der har hørt fra ham de sidste fem dage, og du er tilsyneladende ikke den eneste, der er utilfreds med ham. Du er meget træt af Mr. Evermore og ønsker ikke længere at udgive hans værker. Han skal fyres.

27 Virginia Beckett 28 år gammel sygeplejerske. Du har altid været flittig og hjælpsom. Dit arbejde er vigtigt for dig, og alle forventer meget fra din side måske fordi du aldrig har beklaget dig. Du har en yngre søster, som er doven og arrogant, men meget køn, og en yngre bror, som er handicappet. Der har derfor altid hvilet en tung byrde på dine skuldre. Ingen mennesker har nogensinde beklaget sig over dig, og det har du længe været stolt af. Inderst inde ved du godt, at det er fordi ingen lægger mærke til dig, og du savner opmærksomhed. Du er træt af at være kedelig og anonym, og du føler, at folk betragter dig som en genstand mere end som en kvinde. Du er bange for, at dit liv skal suse forbi, og at du skal dø ubemærket. Du ved, at du har en indre styrke, men den er altid blevet brugt på at hjælpe andre, og du har erkendt, at du står i et vanskeligt dilemma; mange mennesker er afhængige af din styrke, men det er du også selv. Der er nogle valg, som snart skal træffes. * * * Du har haft ualmindelig travlt de sidste dage. Det var derfor ikke ligefrem glæde, du følte, da Dr. Hopkins bad dig assistere ham ved et lægebesøg. Dertil kommer, at det ikke er et hvilket som helst sted I skal hen: Evermore Manor. Evermore Manor har længe været omgærdet af bizare rygter. Det er afsidesliggende, og Mr. Evermore, som er eneboer, siges at beskæftige sig med ting, som der ikke skal tales højt om. Du har set stedet på afstand, hvilket har givet dig kuldegysninger det ligner noget fra en spøgelseshistorie, og du kunne ikke tænke dig at besøge det. Mr. Evermore har du aldrig set, i hvert fald ikke hvad du ved af. Folk, som har set ham, siger forskellige ting. Nogle beskriver ham som en bindegal mand, der taler usammenhængende med sig selv, mens andre siger, at han er er det mest triste menneske, de nogensinde har set som om han bar på en stor sorg. Du har overvejet at sige til Dr. Hopkins, at du ikke vil med, men det vil virke barnligt. Desuden har han stor indflydelse på dit arbejdsforløb, så det vil ikke være klogt at være til besvær.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661

15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 1 15. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 13. september 2015 kl. 10.00. Salmer: 447/434/29/369//41/439/674/661 Åbningshilsen For en måned siden begyndte 21 nye konfirmander fra Forældreskolens

Læs mere

Den Indre mand og kvinde

Den Indre mand og kvinde Den Indre mand og kvinde To selvstændige poler inde i os Forskellige behov De har deres eget liv og ønsker De ser ofte ikke hinanden Anerkender ofte ikke hinanden Den største kraft i det psykiske univers,

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14.

Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. Juledag d.25.12.10. Luk.2,1-14. 1 Julen var noget, der skete engang. Et barn blev født I Betlehem et menneske, der blev til fryd og fred for alle, selv for os, der lever i dag. Julen er en drøm. En drøm

Læs mere

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00

Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 1 Prædiken til 1. s. i fasten 2014 kl. 16.00 336 Vor Gud han er så fast en borg 698 Kain hvor er din bror 495 Midt i livet er vi stedt 292 Kærligheds og sandheds Ånd 439 O, du Guds lam 412 v. 5-6 som brød

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 19,1-10 1 7. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 19. juli 2015 kl. 10.00. Salmer: 30/434/436/302//3/439/722/471 Åbningshilsen + I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn, amen. Vel mødt i kirke denne

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 2.s.e.hel3konger.2015.docx 18-01-2015 side 1. Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. 18-01-2015 side 1 Prædiken til 2. s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Johs. 2,1-11. Moral eller evangelium. Evangelium betyder det glædelige budskab. En kinesisk lignelse fortæller om et andet bryllup.

Læs mere

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække

Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke. Søndag d. 8. september 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 15. søndag efter trinitatis, Matt. 6,24-34. 1. tekstrække Salmer DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide DDS 29:

Læs mere

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække.

Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 1. april 2013 kl. 11.00. Egil Hvid-Olsen Prædiken til 2. påskedag, Luk. 24,13-35. 1. tekstrække. Salmer. DDS 234 Som forårssolen morgenrød. DDS 241 Tag det sorte kors fra graven!.

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre

Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31. 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: Lihme 9.00 615.1-9 (dansk visemel.) Far verden 696 Kærlighed er 615.10-15 (dansk visemel.) 2 Lover den Herre Rødding 10.30 615.1-9 (dansk visemel.)

Læs mere

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch

PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch PRÆDIKEN TIL 4. SØNDAG EFTER PÅSKE 2014 Stine Munch I dag er det med at holde tungen lige i munden og ørene stive. Teksten er en typisk Johannestekst, snørklet og svært forståeligt. I hvert fald sådan

Læs mere

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen

5 selvkærlige vaner. - en enkelt guide til mere overskud. Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen 5 selvkærlige vaner - en enkelt guide til mere overskud Til dig, der gerne vil vide, hvordan selvkærlighed kan give dig mere overskud i hverdagen Birgitte Hansen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 1 Prædiken til Fastelavnssøndag 15. februar kl. 10.00 i Engesvang 29 - Spænd over os 448 - Fyldt af glæde 674 - Sov sødt, barnelille 441 - Alle mine kilder skal være hos dig Nadver: 192 v. 3: Kærligheden,

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne April 2014. Vædderen: På hovedet. Retvendt. på hovedet. Omgiv dig med et smaragdgrønt lys, og lad universet heale dig. Du er mere følsom end man umiddelbar tror ved første

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Læsning. Prædikeren kap 3.

Læsning. Prædikeren kap 3. 02-01-2015 side 1 Prædiken til midnatsgudstjeneste 2014. Christianshede Læsning. Prædikeren kap 3. Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt. En tid til at fødes, en tid

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen

Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Depression Ved aut. psykolog Aida H. Andersen Bethesda, Aalborg D. 21. november 2014 Depression o Hyppighed o Hvad er en depression, og hvordan kan det opleves? o Hvorfor får man en depression? o Hvad

Læs mere

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet

15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet 15.s.e.trin. Matt. 6,24-34. Pengene eller livet Pengene eller livet det er det, det handler om i dag. Ingen kan tjene to herrer. Han vil enten hade den ene og elske den anden eller holde sig til den ene

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006

Den Talende Kamel. Den Talende Kamel. 2.a s storyline om Aladdin. Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: MB 2006 Den Talende Kamel MB 2006 2.a s storyline om Aladdin Børnenes historier sammenskrevet til et teater-stykke: Den Talende Kamel Den Talende Kamel Ørkenscene: Troldmand, 3 kameler: Ali og den bedrøvede og

Læs mere

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til 3. s. i fasten kl. 10.00 i Engesvang 413: Vi kommer, Herre, til dig ind på Spænd over os dit himmelsejl 448 - Fyldt af glæde 36 - Befal du dine veje 675 Gud vi er i gode hænder på Egemoses

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet

Helle har dog også brugt sin vrede konstruktivt og er kommet Jalousi Jalousi er en meget stærk følelse, som mange mennesker ikke ønsker at vedkende sig, men som alle andre følelser kan den være med til at give vækst, men den kan også være destruktiv, når den tager

Læs mere

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA

- stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA - stammebeskrivelser ET UNDERVISNINGSMATERIALE FRA Hvid stamme MOTTO: Det er Solgudens vilje, at du skal gøre hvad jeg siger STIKORD: Præster, bestemmer, rige Da Solguden straffede menneskerne, troede

Læs mere

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det.

LEKTIE. Unge mand, rejs dig op! Parat til at undervise. Vi tjener Gud, når vi hjælper andre, som er kede af det. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 5 Unge mand, rejs dig op! Ugens tekst og referencer: Luk 7,11-17. Den store Mester, kap. 32. Huskevers: Gud har besøgt sit folk. (Luk 7,16) Hovedformålet er, at børnene Ved,

Læs mere

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael

9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael 6 9 Påkaldelse af ærkeenglen Mikael Hellige ærkeengel Mikael, forsvar os i kampen; vær vort værn mod djævelens ondskab og efterstræbelser. Gud kue ham; derom beder vi ydmygt; og du, fyrsten over den himmelske

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Hvad er det, du siger -3

Hvad er det, du siger -3 Hvad er det, du siger -3 Alt, hvad Djævelen siger, er falsk og forkert. Mål: Børn indser, at ting, som ser godt ud, ikke altid behøver at være godt. Hvis vi vil holde os til det, som er sandt og godt,

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Forelsket i den forkerte.

Forelsket i den forkerte. Forelsket i den forkerte. Guds gode gave Enhver der har prøvet at være forelsket véd, at det er en følelse og en stemning ud over det almindelige. Triste og grå dage bliver pludselig til dage med solskin.

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem.

Mørket forsøger at lukke sig om os, vinterens mørke, vores eget mørke, al vores modstand - men lyset bryder igennem. 1 Juleaften 2009. Hvad er det bedste ved julen? ja, hvad er det bedste ved julen? Måske al hyggen i dagene op til jul, med pynt i gaderne, lys overalt, med julekalendere i fjernsynet, hvor man sammen har

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn

Frugtfaste. Fadervor. Jabes bøn Frugtfaste Faste er en vej til at rense ud i dit liv og åbne din ånd. Her finder du en frugtfaste, som varer 10 dage. Selve programmet, kræver ikke meget af dig, kun at du er frisk på at spise frugt morgen,

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7)

Konfirmandord. Fra det Gamle Testamente. Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Konfirmandord Fra det Gamle Testamente Mennesker ser på det, de har for deres øjne, men Herren ser på hjertet. (1 Sam 16,7) Vær modig og stærk! Nær ikke rædsel, og lad dig ikke skræmme, for Herren din

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

Konsulentfirmaet Holler

Konsulentfirmaet Holler Om forudsætninger for kreativitet set i forhold til børn og unges udvikling At være kreativ er at skabe (sig noget). Ordet kreativ er afledt at det latinske ord for at skabe. Alle børn og unge er skabende

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Glæden ved at kvitte cannabis

Glæden ved at kvitte cannabis Glæden ved at kvitte cannabis Af Chris Sullivan www.quitcannabis.net 1 Bag om forfatteren Som ung levede Chris Sullivan det hårde liv, hvor han indtog stort set hvilket som helst stof han kunne få fat

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Prædiken tl 3. søndag efer trinitats, Jægersborg kirke 2013. Salmer: 736 678 302 // 507 492 v.1 & 6 498 v.4-6

Prædiken tl 3. søndag efer trinitats, Jægersborg kirke 2013. Salmer: 736 678 302 // 507 492 v.1 & 6 498 v.4-6 Prædiken tl 3. søndag efer trinitats, Jægersborg kirke 2013 Salmer: 736 678 302 // 507 492 v.1 & 6 498 v.4-6 Jeg beder for dem, der ikke er lys i mere, dem uden længselserindring og kraf. Jeg beder for

Læs mere

Bedre Balance testen:

Bedre Balance testen: Bedre Balance testen: Sæt kryds på skalaen, hvor du umiddelbart tænker at det hører hjemme. prøv ikke at tænke så meget over hvad der står bare vælg det, der falder dig ind. Intet er rigtigt eller forkert

Læs mere

appendix Hvad er der i kassen?

appendix Hvad er der i kassen? appendix a Hvad er der i kassen? 121 Jeg går meget op i, hvad der er godt, og hvad der ikke er. Jeg er den første til at træde til og hjælpe andre. Jeg kan godt lide at stå i spidsen for andre. Jeg kan

Læs mere

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013

Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Prædiken af Provst Hans-Henrik Nissen 18. søndag e. Trinitatis 29. september 2013 Højmesse i Rungsted kirke. 2 da b Salmer: 9; 422; 277; 54; 464; 729; 750; 727. Kollekt: Ordet og Israel Tekst: Matt.22,34-46

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål

Navneord. Spørgsmål Pigerne løb hen over vejen. Spørgsmål Navneord Pigerne løb hen over vejen. Hvilket ord er navneord, og hvilken tid står de i? Pigerne, bestemt flertal. Vejen, ubestemt ental. Der var engang en dreng, som godt kunne lide at spise æbler. Der

Læs mere

Målet med projektet er tredelt:

Målet med projektet er tredelt: Forord Denne antologi er et led i et større»giv dig rig«-projekt, som har været to år undervejs, og som søsættes i 2010. Forhåbentlig sætter projektet og dets elementer sig længerevarende spor. Jesus udfordrer

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske

Mikkel Christian Rahbek, 3.y, Gammel Hellerup Gymnasium Pandoras Æske Pandoras Æske For mere end 2000 år siden skrev Hesoid sit værk Værker og Dage, der bl.a. indeholdt myten om Pandoras Æske. Denne myte har spillet en særlig rolle igennem senere europæisk idehistorie, hvor

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte.

2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. 2. søndag efter trinitatis. Lukas 14,16-24. Festen der aldrig vil slutte. En dreng skulle fejre sin 7 års fødselsdag. Han gik i 0 kl. og det var første gang han skulle ha sine klassekammerater med hjem.

Læs mere

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål

3.2 Jesus-planen. Check-in. Introduktion til denne lovsangsaften. Formålet med aftenen. 10 minutter. Materialer. Aktivitet. Formål 32 JESUS-PLANEN - LOVSANGSAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 32 Jesus-planen Introduktion til denne lovsangsaften I aften handler om, at hver enkelt teenager opdager eller erfarer Jesusplanens betydning

Læs mere

Med kurs mod kærligheden

Med kurs mod kærligheden Med kurs mod kærligheden Dating-junglen: Henrik Gehrt opgav de krævende danske kvinder og søgte i stedet en østeuropæisk. Hans nye kæreste er fra Ukraine, og alt virker bedre og nemmere Af Rikke Struck

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Mandag d. 25. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 305: Kom, Gud Helligånd,

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 5 klasse, 6 klasse M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde

Uddannelsesparathed og forældresamarbejde Uddannelsesparathed og forældresamarbejde I 2010 besluttede ministeriet, at alle elever, der forlader grundskolen, skal vurderes m.h.t., om de er uddannelsesparate eller om de ikke er uddannelsesparate

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen.

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26. Bøn. Lad os bede. Kom til os, Gud, og giv os liv fra kilder uden for os selv! (DDS 367, v.1) Amen. 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 19. januar 2014 kl. 10.00. Salmer: 123/31/138/596//441/439/326/308 Uddelingssalme: se ovenfor: 326 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Joh 4,5-26

Læs mere

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976)

Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Barndommens gade (1942) af Tove Ditlevsen (1917-1976) Roman: kom 1943 Sat musik til (Anne Linnet) + filmatisering af romanen 1986 Strofer: 7 a 4 vers ialt 28 vers/verslinjer Krydsrim: Jeg er din barndoms

Læs mere

Opfølgningsspørgeskema

Opfølgningsspørgeskema BRS-460 Opfølgningsspørgeskema for undersøgelsen Livskvalitet og Brystkræft Arbejdsmedicinsk Klinik Regionshospitalet Herning Gl. Landevej 61 7400 Herning BR-FUC GENERELT HELBRED OG VELBEFINDENDE SIDE

Læs mere