Sport, doping og etik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sport, doping og etik"

Transkript

1 Sport, doping og etik Af Adjunkt Thomas Søbirk S Petersen Ph.d. Roskilde Universitetscenter Afd. for Filosofi og Videnskabsteori

2 Hvad er doping? At en idrætsud tsudøver anvender stoffer eller metoder, der er opført påp WADA s forbudsliste. Stoffer som fx: Alkohol, amfetamin anabole steroider, astmamedicin, betablokere, cannabis, EPO, efedrin, væksthormon. Metoder som fx: bloddoping og brug af intravenøst drop.

3 Doping og hensynet til atleternes sundhed 1. Ekstrem paternalisme Hvis doping er usundt/skadeligt for atleten, sås bør r det forbydes. Doping er usundt og bør b r derfor forbydes.

4 Udfordringer A. FåF vil acceptere de urimelige implikationer synspunktet har. Fx at vi ikke skulle accepterer styrtløb, boksning, fodbold, maratonløb etc, da det kan være v skadeligt at dyrke disse idrætsgrene. B. Brugen af visse stoffer og metoder er ikke altid sundhedsskadelige tværtimod.

5 Gavnlig brug af doping Fx Intravenøs s tilførsel af sukker og salt vil gøre g restitution mindre smertelig. For en cykelrytter vil der være v rigtig god logik i at supplere med det, han mangler. Fuldstændig ligesom når n r man tager en vitaminpille for at supplere det man ikke får r i kosten. [ ] Det vil også være smart at supplere med lidt EPO. SåS man får f blodprocenten op igen. Andreas Hartkopp,, Læge, L i Weekendavisen 2005.

6 Gavnlig brug af doping Jeg er overrasket over at [EPO] er ulovligt. I vores sport vil indtag af EPO udgøre en minimal sundhedsrisiko, og det vil faktisk øge sikkerheden for atleten, fordi du dermed vil minimere risikoen for at begå en fejltagelse til slut i løbet l (hvor du er meget træt t og skal foretage beslutninger i løbet l at et splitsekund) som kan slå dig ihjel. Bode Mille, World Cup vinder i skiløb, Arizona Daily Star,, 2005.

7 Doping og hensynet til atleternes sundhed 2. Moderat paternalisme Atleter bør, b inden for visse rammer,, kunne vælger v at dyrke idræt t selvom de bliver skadet eller har risiko for at blive skadet.

8 Men hvad skal vi forstå ved visse rammer? Kun skader som er uundgåelige, for at kunne udøve idrætten, er acceptable (fx golfalbue, brækket næse ved boksninge). Doping er ikke nødvendigt for at dyrke en idræt t og er en ekstra og unødvendig skade atleten påfører p sig selv.

9 Udfordringer Det er ikke al brug af doping, der er skadeligt. Synspunkter har urimelige konsekvenser: At vægttrv gttræning for en fodboldspillere kan være v umoralsk, såfremt s en fodboldspilleren får f r en skade i forbindelse med vægttrv gttræning.

10 Hvad skal vi forstå ved visse rammer? Brug af stoffer, der selv anvendt i små mængder er meget skadelig, bør b r forblive påp WADA s liste (fx amfetamin, anabolske steroider, etc.). Stoffer og metoder som enten kan være v sundhedsfremmende eller som kun er lidt skadelige, hvis brugt forsvarligt, bør b r fjernes fra listen. Det kan fx være v astmamedicin, bloddoping, cannabis, efedrin,, EPO, eller brug af intravenøst drop. Der er mange stoffer og metoder som i forvejen ikke er påp listen.

11 Tre udfordrende spørgsm rgsmål 1. Hvor skadeligt er fx EPO? 2. Hvis en frigivelse af fx EPO vil øge muligheden for misbrug, sås bør r det vel forblive påp forbudslisten? 3. Hvor meget skade (eller risiko for skade), bør b r vi tillade atleter at udsætte sig selv (og andre) for?

12 Hvor skadeligt er fx EPO? Ad 1. Der er intet videnskabeligt belæg for, at begrænset brug af EPO er farligt for helbredet eller mere skadeligt end andre anerkendte metoder til at øge iltoptagelsen (som fx højdetræning og højdetrykskamre). Hvis EPO blev tilladt, vil det måske m lede til en mere åben dialog om brugen af EPO og mere viden om hvad der kendetegner forsvarlig brug af EPO.

13 Muligheden for misbrug Ad 2. Alt kan blive misbrugt fx panodil og bilkørsel men blot fordi et medikament eller en teknologi kan blive misbrugt, følger f ikke, at det sås også bør være strafbart at anvende medikamentet eller teknologien. I hvilken udstrækning vil frigivelsen af et dopingstof, føre f til misbrug af stoffet eller andre stoffer, hvis fjernet fra listen? NB. Sammenligning mellem misbrug ved frigivelser og ved forbud. Ex koffein

14 Doping og hensynet til atleternes sundhed 3. Anti-paternalisme En velinformeret, kompetent og frivillig person, bør b r selv have lov til at vælge v hvad det udsætte sin krop for inklusiv at dope sig, selv når n det er usundt.

15 Udfordringer Er der tale om et frivilligt valg, når n atleter benytter sig af doping? Der er grænser for hvor meget skade vi bør b r acceptere at lade folk udsætter sig selv for (selvmord, krav om brug af sikkerhedshjelm, alkoholpolitik, forsøgspersoner der vil dø etc).

16 Doping af rollemodeller dårligt for unge Hvis rollemodeller som idrætsstjerner doper sig, sås vil det have en dårlig d effekt påp unge fans det vil sende et signal om at det er ok at bruge fx EPO

17 Udfordringer Hvis brugen af stoffer og metoder kan være gavnligt og ikke er forbudt, sås er der vel tale om at man er en god rollemodel hvis man bruge disse stoffer eller metoder. Sammenhængen ngen er udokumenteret. Tværtimod forekommer det åbenlyst, at unge fans ikke handler som deres idrætsidoler de træner fx ikke sås meget og drikker mere alkohol.

18 Udfordringer Ex Havde fx frigivelsen af koffein, den effekt af unge begyndte at dope sige mere? Vi forbyder heller ikke forældre - som er de mest betydningsfulde rollemodeller for børn at ryge eller drikke alkohol. SåS hvorfor påp den baggrund forbyde atleter at bruge medicin inden for visse medicinsk forsvarlige rammer, hvorfor er de særligt s ansvarlige for ungdommens valg af stoffer?

19 Doping er i modstrid med sportens natur og er derfor umoralsk 1. HVAD ER SPORTENS NATUR? WADA s definition: Fx Sundhed Excellent optræden Sjov og leg Samarbejde Dedikation og engagement Mod Doping er fundamentalt set i modstrid med sportens ånd

20 Doping er i modstrid med sportens natur - hvorfor Brug af præstationsfremmende stoffer, kan vel lige sås godt være v i overensstemmelse med sportens natur? I elitesport, forskning, uddannelse og arbejde, er mennesker villige til at lide store afsavn og benytte sig af hjælpemidler for at blive bedre. Det er måske i vores natur, at vi ønsker at blive bedre.

21 Doping er i modstrid med sportens natur 2. Er det rimeligt at slutte fra, at noget er imod sportens natur, til at det er umoralsk? Hvis ja, har det urimelige konsekvenser: fx at en fodboldspiller der ikke viser sjov og leg eller mod på banen, handler umoralsk.

22 Doping er i modstrid med sportens natur Doping forhindre en retfærdig rdig konkurrence. A. Ja, hvis der er tale om snyd. B. Ikke nødvendigvis, n hvis der ikke er tale om snyd, kan doping (fx EPO) øge muligheden for en retfærdig rdig kappestrid mellem atleter.

23 Doping er i modstrid med sportens natur Doping krænker de regler, der er sat op for at beskytte sportens væsentligste attraktionsmoment: Den gennemskuelige konkurrence, hvor intet er givet påp forhånd. nd. Morten Mølholm, M DIF, Politiken 2005

24 Udfordringer Selv hvis doping var frit, vil vi jo ikke på forhånd vide hvem der vandt. Blot fordi fx Prins Henrik valgte at bruge EPO, vil det jo ikke betyde at han vil vidne alle de tenniskampe han deltog i. En mindre rigid forbudsliste, kan være med til at gøre g sporten mere gennemsigtig.

25 Doping og tvang En træner eller leder kan direkte true mig til at bruge stoffer påp forbudslisten. Eller konkurrenter kan indirekte presse mig til at bruge forbudte stoffer

26 Doping og tvang Hvis der er tale om tvang ved trusler, er det selvfølgeligt lgeligt problematisk. Men ellers er der bl.a. følgende f udfordringer: Hvorfor ikke antage at en person selv vælger om hun vil anvende et præstationsfremmende stof. Vi accepterer allerede, at atleter selv vælger om de vil følge f et træningsprogram, deltage i en turnering, bruge medicin som ikke er påp WADA s liste etc.

27 Doping og tvang Ifølge tankegangen om det indirekte pres følger, f at det er moralsk problematisk at en maratonløber føler sig presset af sine konkurrenter til at træne hver dag. Men det er vel næppe moralsk problematisk?

28 Alle atleter ønsker et dopíng ng-frit miljø Et forbud mod doping, der bliver håndhævet fra centralt hold, vil stille alle atleter bedre med hensyn til sundhed og alle atleter ønsker dette

29 Opstilling i et spilteoretiskskema B er C B er D A er C 10/10 5/12 A er D 12/5 7/7 A og B repræsenterer forskellige grupper af atleter. C = clean og D = doping Vinde = 10, Chance for at vinde = 5 hvis (c,c( c,c) (d,d) Sundhed = 5, Doping = - 3 i sundhed. Uanset hvad A vælger v vil det være v rationelt at dope sig, da (12/7) er bedre end (10/5) det samme gælder g for B derfor vil de havne i 7/7. En central dopingkontrol, kan flytte udfaldet til (10/10).

30 Udfordringer Doping kan være v sundhedsfremmende. Atleters præference for sundhed og at vinde er forskellige. Der er grund til at være v skeptiske overfor atleter, der hævder h at doping bør b forbydes. De har jo en fordel ved at argumentere for at de stoffer de anvende er påp en forbudsliste eller kunne de jo ikke fåf gavn af doping!

31 Konklusion Argumenterne for at WADA s har en omfattende liste er problematiske. Frigive alle de stoffer, der ikke er meget sundhedsfarlige, vi accepterer i forvejen at atleter udsætter sig for sundhedsfarlige handlinger. Test for sundhed (fx forhøjet hæmotokritværd), i stedet for hvad årsagen er til forhøjet hæmotokritværdirdi (fx genetiske årsager, brug af EPO, højdetrh jdetræning eller brug af højdetrykskamre). Afkriminalisering har nogle fordele: Øget viden om medikamenter, gøre konkurrencen mere gennemsigtig, gøre g indtjeningsgrundlaget for kriminelle mindre og forhindre klapjagt på atleter for petitesser.

32 Lidt om metode 1. Etiske holdninger kan kritiseres i forhold til om de: Er baseret påp fejlagtige (evt. videnskabelige) kendsgerninger Ex: Vi bør b r ikke acceptere gen modificerede tomater, fordi de i modsætning til almindelige tomater, indeholder gener.

33 Lidt om metode 2. Hviler påp uklare begreber Ex: Forterdiganostik efterfulgt at selektiv abort er det samme som eugenik og derfor umoralsk.

34 Lidt om metode 3. Er udtryk for dobbeltmoral For at to handlinger kan vurderes forskelligt, måm der være v en konkret forskel mellem disse handlinger der er moralsk relevant. Eksempler påp dobbeltmoral. Ex: Kunstig befrugtning er umoralsk fordi det er unaturligt,, men selv om jeg finder vaccination, blodtransfusion og forædling af afgrøder unaturligt mener jeg ikke at disse tiltag er umoralske.

35 Lidt om metode 4. Er ubegrundet Hvis en person ønsker at folk skal handle påp en bestemt måde m (hvilket jo er det vi ønsker når n r vi har en moralsk holdning), sås forekommer det rimeligt at kræver en begrundelse for holdninger. Hvis vi er uenige, sås ønsker at vide hvorfor vi skal ændre vores holdninger og handlinger. Ex: Hr. Statsminister; hvorfor skal vi gåg i Krig med Irak? Det var da et mærkeligt m spørgsm rgsmål jeg foreslår r at vi snakker om noget andet? Ex: Amanda hvorfor har du sagt til Malthe,, at han er irriterende Fordi, det har jeg bare!

Teknologi og Demens - Etiske Problemstillinger. Kasper Mosekjær

Teknologi og Demens - Etiske Problemstillinger. Kasper Mosekjær Teknologi og Demens - Etiske Problemstillinger Kasper Mosekjær Moralfilosofi. Hvad er rigtigt og forkert? Hvad er etisk problematisk? Hvorfor? Meninger og argumenter. TEKNOLOGI Teknologi er ikke i sig

Læs mere

DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN

DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN DEN HESTEPRAKTISERENDE DYRLÆGES ROLLE I DOPINGPROBLEMATIKKEN Den hestepraktiserende dyrlæges fornemste opgave er at varetage hestens tarv. Intet over, intet ved siden af. Doping har noget at gøre med manglende

Læs mere

Fascinationen ved idræt

Fascinationen ved idræt Fascinationen ved idræt Doping blandt danske -Eller cykelryttere Cykelsportens paradoksale attraktion - Et humanistisk perspektiv ph.d. stipendiat, cand.scient. Institut for Idræt og Biomekanik, cand.

Læs mere

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt

Mellem etik, moral og resultatkontrakter. Team Danmarks formål. Centrale dokumenter for dansk eliteidræt Mellem etik, moral og resultatkontrakter Idrættens største udfordringer II Vejen Idrætscenter 31. maj 2012 Michael Andersen, direktør mian@teamdanmark.dk 1 Team Danmarks formål Team Danmark har til formål

Læs mere

BadmintonDanmarksAdfærdskodeks

BadmintonDanmarksAdfærdskodeks BadmintonDanmarksAdfærdskodeks 1. Etisk grundlag Badminton Danmarks adfærdskodeks hviler på alment menneskelige normer og værdier, som markerer et tilhørsforhold til vort samfunds kultur og tradition.

Læs mere

ISHOCKEYENS SÅDAN. Fairplay &Respekt. &Respekt

ISHOCKEYENS SÅDAN. Fairplay &Respekt. &Respekt ISHOCKEYENS SÅDAN 1 Danmarks Ishockey Union (DIU) har det overordnede ansvar for ishockeyens fælles værdigrundlag i Danmark det som er rigtigt eller forkert i ishockey, på eller udenfor banen. Fair play

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Ishockeyens SÅDAN. Fairplay &Respekt. &Respekt

Ishockeyens SÅDAN. Fairplay &Respekt. &Respekt Ishockeyens SÅDAN 1 Danmarks Ishockey Union (DIU) har det overordnede ansvar for ishockeyens fælles værdigrundlag i Danmark det som er rigtigt eller forkert i ishockey, på eller udenfor banen. Fair play

Læs mere

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende:

Den simple ide om naturlighed Det måske simpleste bud på, hvad det vil sige, at en teknologi er unaturlig, er følgende: Naturlighed og humanisme - To etiske syn på manipulation af menneskelige fostre Nils Holtug, filosof og adjunkt ved Institut for Filosofi, Pædagogik og Retorik ved Københavns Universitet Den simple ide

Læs mere

Martin Langagergaard. Agenda

Martin Langagergaard. Agenda Agenda Introduktion Talentudvikling og forældrenes rolle Forældre til børn og unge der træner meget Spillerens mentale styrke Relation og præstation Forældretyper Forældre i kamp ( og træning) Anbefalinger

Læs mere

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL

TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL TÆNK FOR 2 FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL MINDRE DRUK. MERE FEST En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage

Læs mere

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet

Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge? af Klemens Kappel, Afdeling for filosofi, Københavns Universitet Omskæring af drenge hvad med rettighederne?, Folketingets Tværpolitiske Netværk for Seksuel og Reproduktiv Sundhed

Læs mere

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL

SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL SK B H LE O LEV L SER FAKTA OM TEENAGERE OG ALKOHOL EN STOR OPLEVELSE VENTER FORUDE Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med de bedste

Læs mere

MINDRE DRUK. MERE FEST

MINDRE DRUK. MERE FEST MINDRE DRUK. MERE FEST FØR DU SENDER DIN TEENAGER PÅ FESTIVAL En stor oplevelse venter forude Det er en stor oplevelse for din teenager at tage på festival. Det er musik og fest i flere dage sammen med

Læs mere

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten

Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten Adfærdskodeks om doping i bowlingsporten 10/2016 Indledning I forbindelse med implementering af 2015-versionen af det internationale kodeks for antidoping, har Anti Doping Danmark (ADD) og Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Trænermøde - klubtrænere

Trænermøde - klubtrænere Dansk Svømmeunion Trænermøde - klubtrænere Torsdag den 4. maj 2017 Dansk Svømmeunion Målet er, at give jer grundlæggende forståelse af antidopingområdet samt en række redskaber til at håndtere jeres rolle

Læs mere

En tablet daglig mod forhøjet risiko

En tablet daglig mod forhøjet risiko En tablet daglig mod forhøjet risiko Af: Dorte Glintborg, Institut for Rationel Farmakoterapi, Sundhedsstyrelsen. Der kommer flere og flere lægemidler på markedet, som ikke skal helbrede men forebygge

Læs mere

Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten

Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten Adfærdskodeks om matchfixing og tilsvarende uetisk adfærd i bowlingsporten 11/2016 Indledning Idrættens ånd og integritet er dybt afhængig af, at forløbet og resultatet af enhver idrætskonkurrence eller

Læs mere

Danish. wada-ama.org 1/5

Danish. wada-ama.org 1/5 1 2 3 4 5 6 7 8 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Forklaring: Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin

Læs mere

Etisk kodeks for grønlandsk konkurrenceidræt

Etisk kodeks for grønlandsk konkurrenceidræt Etisk kodeks for grønlandsk konkurrenceidræt Præambel Det etiske kodeks har følgende indhold: Kapitel 1: Etiske normer for udøvere Kapitel 2: Etiske normer for trænere Kapitel 3: Etiske normer for dommere

Læs mere

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen

Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Efter Lance Armstrong før WADA-konferencen Lone Hansen, Dir. Anti Doping Danmark 1 Både Lance Armstrongs og den danske cykelstjerne Michael Rasmussens dopingsager og dopingbekendelser satte fokus på et

Læs mere

Talenternes forældre

Talenternes forældre ernes forældre DJGA Hjarbæk 2008 Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

5. Bio A, Idræt B, Mat B

5. Bio A, Idræt B, Mat B Studieretningsbeskrivelse for 5. Bio A, Idræt B, Mat B I studieretningerne sætter de tre fag præg på undervisningen i klassens øvrige fag. Det sker gennem et samarbejde mellem to eller flere fag om et

Læs mere

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for

Spørgsmål: Dopingkontrollanter skal oplyse udøvere om, at de vil blive udtaget til dopingkontrol to timer forud for Danish 1 Spørgsmål: Jeg er til enhver tid altid ansvarlig for, hvad jeg indtager eller på anden måde tilfører min krop. Alle idrætsudøvere skal proaktivt indhente information om medicin og kosttilskud,

Læs mere

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 221. marts 2011 JL Den 21. marts 2011 blev i sag nr. 2/2011 Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg mod A afsagt sålydende KENDELSE: Danmarks Idræts-Forbunds dopingudvalg har indbragt

Læs mere

Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler

Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark 29. maj 2008 Dansk idræts holdning til brug af kosttilskud og præstationsfremmende hjælpemidler "Et holdningsnotat" Indhold: Side: 1. Etiske holdninger - hvorfor

Læs mere

Imod ikke-terapeutisk genetisk manipulation - fravalg eller valg

Imod ikke-terapeutisk genetisk manipulation - fravalg eller valg Imod ikke-terapeutisk genetisk vil være en krænkelse af menneskets værdighed, vil have negative konsekvenser for et menneske at vide, at det er blevet til som konsekvens af genetiske valg og fravalg (ret

Læs mere

Empowerment Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen

Empowerment Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen Empowerment Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen kj@vghf.dk Opfattelser af empowerment-begrebet Charles Dickens 1860:...I am empowered to mention that it is the intention of the person to reveal

Læs mere

Empowerment. Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen.

Empowerment. Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen. Empowerment Etiske perspektiver - v. Kasper Ploug Jepsen kj@vghf.dk Opfattelser af empowerment-begrebet Charles Dickens 1860:...I am empowered to mention that it is the intention of the person to reveal

Læs mere

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED

SOCIAL ULIGHED I SUNDHED KAPITEL 2: SOCIAL ULIGHED I SUNDHED de rige er raske, de fattige er syge 20 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 21 Kapitel 2: Nogle er sundere end andre Det er dit eget valg,

Læs mere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere

Idræt og Astma. Information til trænere og idrætslærere Idræt og Astma Information til trænere og idrætslærere Hvorfor skal børn og unge med astma træne? Astma Du møder mange, der har astma Som underviser i idræt kan du ikke undgå at møde børn med astma. 7%

Læs mere

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE

DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE Side 1 af 6 DOPINGAPPELUDVALGET DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELUDVALGETS KENDELSE afsagt den 12. december 2014 i sag

Læs mere

SURROGATMODERSKAB OG FERTILITETSBEHANDLING - ARGUMENTER FOR OG IMOD EN LEGALISERING

SURROGATMODERSKAB OG FERTILITETSBEHANDLING - ARGUMENTER FOR OG IMOD EN LEGALISERING SURROGATMODERSKAB OG FERTILITETSBEHANDLING - ARGUMENTER FOR OG IMOD EN LEGALISERING DANSK FERTILITETSSELSKABS ÅRSMØDE 11.-12. MARTS 2017 Ved Professor (MSO) i Etik Thomas Søbirk Petersen Roskilde Universitet

Læs mere

SEJR FOR ENHVER PRIS ELLER?

SEJR FOR ENHVER PRIS ELLER? SEJR FOR ENHVER PRIS ELLER? SEJR FOR ENHVER PRIS ELLER?hånden. Denne folder skal være med til at skabe DBU Sjællands arbejde består blandt andet i at støtte den gode adfærd og tone på og udenfor fodboldbanerne,

Læs mere

DASU skal medvirke til at sikre, at der er en mangfoldighed inden for dansk bilsport, der appellerer til bredden i sporten.

DASU skal medvirke til at sikre, at der er en mangfoldighed inden for dansk bilsport, der appellerer til bredden i sporten. DASU kommunikationsstrategi 2019 Vi vil være den samlende organisation for al bilsport i Danmark med det formål at få flere aktive, frivillige og tilskuere til medlemsklubbernes arrangementer. Vi vil være

Læs mere

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden

Teknologihistorie. Historien bag FIA-metoden Historien bag FIA-metoden Baggrund: Drivkræfter i den videnskabelige proces Opfindermyten holder den? Det er stadig en udbredt opfattelse, at opfindere som typer er geniale og nogle gange sære og ensomme

Læs mere

Donation fra levende donorer. Hvad er problemet etisk set?

Donation fra levende donorer. Hvad er problemet etisk set? Donation fra levende donorer Hvad er problemet etisk set? 2 Disclaimer 3 Hvorfor anonym donation? Levende donation mellem venner og familie er allerede en praksis Enhver kan skabe en relation, hvis man

Læs mere

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES Af Fitnews.dk - onsdag 05. marts, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/indre-motivation-er-noeglen-til-succes/ ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION Træning giver øget

Læs mere

Hvorfor spiller man og træner man påp

Hvorfor spiller man og træner man påp ldersrelateret træning Målrettet Hvorfor spiller man og træner man påp denne måde? m DOKUMENTATION Aldersrelateret træning DOKUMENTATION Alt for tidligt resultatpres Turneringsstruktur Klub Træneren Forældre

Læs mere

DOMS - Delayed onset muscle soreness

DOMS - Delayed onset muscle soreness DOMS - Delayed onset muscle soreness Vi kender det alle. Man vågner om morgenen efter en omgang hård arm træning, og ens arme føles som om de er blevet kørt over af en damptromle. Fænomenet kaldes DOMS,

Læs mere

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019,

Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, Dansk Svømmeunion Idrættens Hus 20. september 2019, 11.15-12.15 Guide for svømmere Regler Medicin Dispensation fra Dopinglisten (TUE) Kosttilskud Whereabouts Dopingkontrol Du skal overholde reglerne i

Læs mere

Kan de-radikaliseringstiltag fører til øget radikalisering hvad mener unge muslimer i Århus?

Kan de-radikaliseringstiltag fører til øget radikalisering hvad mener unge muslimer i Århus? Kan de-radikaliseringstiltag fører til øget radikalisering hvad mener unge muslimer i Århus? Lasse Lindekilde Adjunkt i sociologi præsen TATION Disposition 1. Undersøgelsens baggrund 2. Nationale og lokale

Læs mere

Personlig stof- og alkoholpolitik

Personlig stof- og alkoholpolitik Recke & Hesse 2003 c Kapitel 2 Personlig stof- og alkoholpolitik Tvivl, muligheder og ambivalens Et menneske som anvender rusmidler, og som oplever at der er problemer forbundet hermed, kan sagtens være

Læs mere

Påstand: Et foster er ikke et menneske

Påstand: Et foster er ikke et menneske Påstand: Et foster er ikke et menneske Hvad svarer vi, når vi møder denne påstand? Af Agnete Maltha Winther, studerende på The Animation Workshop, Viborg Som abortmodstandere hører vi ofte dette udsagn.

Læs mere

Floorballens omdømme afhænger af spillernes, dommernes, trænernes, ledernes og tilskuernes opførsel på og udenfor banen

Floorballens omdømme afhænger af spillernes, dommernes, trænernes, ledernes og tilskuernes opførsel på og udenfor banen - -ETISKE REGLER FOR Lyngby Floorball Forening(LFF) - - Floorball er bygget op omkring en række skrevne og uskrevne etiske spilleregler, der er meget væsentlige at holde fast i: Fairplay, respekt for modstanderne,

Læs mere

Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI).

Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). Dopingreglement for De Danske Skytteforeninger (DDS), Dansk Firmaidræts Forbund (DFIF) og Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI). DDS, DFIF og DGI ønsker at bidrage til kampen mod doping inden for

Læs mere

KENDELSE 3/2017. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede):

KENDELSE 3/2017. Anti Doping Danmark mod A. DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede): DIF s dopingnævn 27. juni 2018 KENDELSE 3/2017 Anti Doping Danmark mod A DIF s dopingnævn har truffet følgende afgørelse i sag nr. 3/2017, Anti Doping Danmark mod A (indklagede): Anti Doping Danmark (ADD)

Læs mere

Selvmord, assisteret selvmord og aktiv dødshjælp

Selvmord, assisteret selvmord og aktiv dødshjælp 1 Lilian Zøllner Ph.D. Centerleder Center for Selvmordsforskning Søndergade 17, 5000 Odense C e mail: lz@selvmordsforskning.dk Lilian Zøllner er centerleder ved Center for Selvmordsforskning i Odense.

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd og sociale overdrivelser 2014-2015. www.silkeborgkommune.dk

Mod til at vælge. - Forebyggelse af risikoadfærd og sociale overdrivelser 2014-2015. www.silkeborgkommune.dk Mod til at vælge - Forebyggelse af risikoadfærd og sociale overdrivelser 2014-2015 16:59 Lydløs de næste 2 timer Mod til at vælge Forebyggelsesindsats i forhold til risikoadfærd og sociale overdrivelser

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

ALKOHOL? suna nalunngiliuk? Hvad ved du om. aalakoornartortalik pillugu ALKOHOLPJECE FORÆLDRE

ALKOHOL? suna nalunngiliuk? Hvad ved du om. aalakoornartortalik pillugu ALKOHOLPJECE FORÆLDRE Departementet for Sundhed og Infrastruktur 204, Desværre har 24 % af grønlandske unge allerede drukket alkohol første gang inden deres 4 års fødselsdag. Dette på trods af at alt salg og udskænkning af

Læs mere

Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016

Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016 Struktur for talentudvikling og elitearbejde 2012-2016 Eliteudvalget har besluttet den kommende struktur for talentudvikling og elitearbejde gældende fra 2012. Nedenstående tabel viser en oversigt over

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Talenternes forældre.

Martin Thomsen Langagergaard. Talenternes forældre. Talenternes forældre Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver rådgivningsvirksomheden Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

BEFOLKNINGENS HOLDNING TIL MATCHFIXING

BEFOLKNINGENS HOLDNING TIL MATCHFIXING NOTAT 1. NOVEMBER 2013 DIF UDVIKLING, TEAM ANALYSE BEFOLKNINGENS HOLDNING TIL MATCHFIXING Fra: Kasper Lund Kirkegaard og Michael Fester, Team Analyse I forbindelse med DIF s vedtagelse af et regelsæt gældende

Læs mere

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger

Martin Thomsen Langagergaard. Agenda. Introduktion. Talent anno 2012 ATK, trivsel og miljø Forældrerollen Forældre i konkurrence Anbefalinger Driver virksomheden Learn2improve med base i Aalborg. Gennem 15 år specialiseret i præstationspsykologi og sportspsykologi Cand.scient. Idræt og Psykologi Løser pt. opgaver for: Dansk Golf Union, Dansk

Læs mere

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen

Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Det vigtigste er IKKE at vinde men at blive bedre! Perspektiver på gode idrætsmiljøer for børn og unge i skolen og foreningen Hvad er der på menuen? Jeg vil blive bedre - hvad er vigtigt for børn når de

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

&*+!(,-., /012(+) # (58( :! (58(15915%;8 67 <675

&*+!(,-., /012(+) # (58( :! (58(15915%;8 67 <675 !"#$ %& '() &*+!(,-., /012(+) 34$$$67 # (8(1919 :! (8(191%;8 67 = 4 INDLEDNING... 1 FORMÅL, OMFANG OG ORGANISERING AF DET INTERNATIONALE PROGRAM OG KODEKS FOR ANTIDOPING...

Læs mere

Vilkår for medlemskab af Nutrilett Willpower Group. Gælder fra 1. maj 2016.

Vilkår for medlemskab af Nutrilett Willpower Group. Gælder fra 1. maj 2016. Vilkår for medlemskab af Nutrilett Willpower Group. Gælder fra 1. maj 2016. Orkla Health AS, cvr. 919 661 356 (Orkla Health) tilbyder adgang til Nutrilett Willpower Group på følgende vilkår, som accepteres

Læs mere

Talentprisen 2014 går til Viktor Anker

Talentprisen 2014 går til Viktor Anker Talentprisen - Næstved Idræts Union De nominerede til Talentprisen 2014 er: Anne Frimann, Næstved Roklub Josephine Bøgh, Næstved Sportsrideklub Viktor Anker, Næstved IF Fodbold Årets Talent er ubestrideligt

Læs mere

Træning på Concept 2 Indoor Rower

Træning på Concept 2 Indoor Rower Modest Sport Fredensborgvej 17-3080 Tikøb tlf. 4975 9660 & fax. 4975 9760 E-mail: reiner@modest-sport.dk www.modest-sport.dk Træning på Concept 2 Indoor Rower Nærværende hæfte er tiltænkt som en inspirationskilde

Læs mere

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient

De fysiske grænser for dig og din medicinske patient De fysiske grænser for dig og din medicinske patient Leif Skive - Korsika 2013 Rådgivningssituationer fra den daglige klinik Cases Sygehistorie 1 58årig kvinde med reumatoid artrit debuteret da hun var

Læs mere

eucnvs.dk Rusmiddelpolitikken - på EUC Nordvestsjælland EUC Nordvestsjælland Juni 2017

eucnvs.dk Rusmiddelpolitikken - på EUC Nordvestsjælland EUC Nordvestsjælland Juni 2017 eucnvs.dk Rusmiddelpolitikken - på EUC Nordvestsjælland Juni 2017 EUC Nordvestsjælland Rusmiddelpolitik på EUC Nordvestsjælland 2017 2 Rusmiddelpolitik på EUC Nordvestsjælland 2017 Juni 2017 EUC Nordvestsjælland

Læs mere

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati

playmaker program Samfundsniveauet Det sociale niveau Det individuelle niveau Identitet Nysgerrighed og refleksion Konflikthåndtering Demokrati Empowerment Niveauer Empowerment Idræt er vigtig i unges udvikling, fordi det styrker fysisk og mental sundhed samtidig med, at det skaber vigtige, sociale relationer. Idræt er en mulighed for leg, deltagelse

Læs mere

Hvad er formel logik?

Hvad er formel logik? Kapitel 1 Hvad er formel logik? Hvad er logik? I daglig tale betyder logisk tænkning den rationelt overbevisende tænkning. Og logik kan tilsvarende defineres som den rationelle tænknings videnskab. Betragt

Læs mere

Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet

Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet CENTER FOR STUDIER AF LIGHED OG MULTIKULTURALISME/FØDEVAREØKONOMISK INSTITUT, LIFE Etiske principper (og hensyn) for prioriteringer i sundhedsarbejdet Morten Ebbe Juul Nielsen, Adjunkt Københavns Universitet,

Læs mere

Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen

Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen Idrætslærerens rolle i forhold til sunde og usunde kropsidealer i udskolingen Urealistiske kropsidealer bliver stadig en større del af de unges hverdag og den markerede og knivskarpe krop bliver oftere

Læs mere

Kvindefodbold Velfærd

Kvindefodbold Velfærd 1. udgave, august 2008 - - - - - ETISKE REGLER FOR VIF s KVINDEAFDELING - - - - - Fodbolden er bygget op omkring en række skrevne og uskrevne etiske spilleregler, der er meget væsentlige at holde fast

Læs mere

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge.

Udfyld den manglende information, og udskriv en oversigt til at have med til konsultationen, før du konsulterer din læge. At forberede en konsultation hos en læge En start sammen At træffe en aftale om at konsultere en læge er et af de første positive skridt, du kan tage i retning af at nå dit mål om at få et barn. Det er

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE

HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE HIK TENNIS SKOLES TRÆNINGS STRUKTUR FOR 5-18 ÅRIGE Deltagelse på HIK hold Talent og turnerings træning Sommer og Vinter deltagelse DTF Licens Deltag i flere turneringer Vær med i klubturnering Spil tennis

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til steroidmisbrugere

Forslag til folketingsbeslutning om behandlingstilbud til steroidmisbrugere Beslutningsforslag nr. B 52 Folketinget 2009-10 Fremsat den 12. november 2009 af Karl H. Bornhøft (SF), Anne Baastrup (SF), Jonas Dahl (SF), Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Ole Sohn (SF) Forslag til

Læs mere

Trivselsregler og funktioner for ETT

Trivselsregler og funktioner for ETT Version 2 december 2012 Følgende generelle opgaver og ansvarsområder har en træner i ETT 1.0 Træner i ETT 1.1 De 10 bud for vore trænere : 1 Se hver konkurrenceudøver. 2 Lyt med opmærksomhed. 3 Skab tryghed,

Læs mere

Citation for published version (APA): Petersen, T. S. (2012). Drop sportens ånd, fokuser på atleternes sundhed og frigiv EPO! Metier, 2, 16-17.

Citation for published version (APA): Petersen, T. S. (2012). Drop sportens ånd, fokuser på atleternes sundhed og frigiv EPO! Metier, 2, 16-17. Drop sportens ånd, fokuser på atleternes sundhed og frigiv EPO! Petersen, Thomas Søbirk Published in: Metier Publication date: 2012 Document Version Tidlig version også kaldet pre-print Citation for published

Læs mere

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen "..." angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere.

Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen. Markeringen ... angiver at sætningen bliver afbrudt eller fortsat senere. Debat mellem professor Peter Gøtzsche og psykiater Henrik Day Poulsen Skrevet af Johnny Boesen http://www.bedremedicin.dk/ Det følgende er en afskrift at en debat mellem Peter

Læs mere

Værd at vide om. kosttilskud

Værd at vide om. kosttilskud Værd at vide om kosttilskud Indhold Hvad er et kosttilskud? Er kosttilskud nødvendigt? Kan mit kosttilskud være forurenet og hvordan kan jeg sikre mig? Hvilke kosttilskud er typisk forurenet? Hvis ansvar

Læs mere

Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter

Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter Rusmiddelpolitik for Platangårdens Ungdomscenter Baggrund Det er et anerkendt vilkår, at risikovillighed og det at eksperimentere med bl.a. identitet, tilhørsforhold og rusmidler fylder forholdsvis meget

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Sundhedsprofil Trivsel, Sundhed og Sygdom i Nordjylland

Sundhedsprofil Trivsel, Sundhed og Sygdom i Nordjylland Sundhedsprofil 2013 Trivsel, Sundhed og Sygdom i Nordjylland Forebyggelse i gamle dage Forebyggelsespakke 1: Forår: Rens kroppen for at få de dårlige væsker ud Forebyggelsespakke 2: Sommer: Undgå aktiviteter

Læs mere

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN?

INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? INDIREKTE GENTESTS PÅ FOSTRE MEDFØRER ETISKE PROBLEMER - BØR MAN KENDE SANDHEDEN? I Danmark kan man på 6 af landets offentlige sygehuse få foretaget indirekte prænatale gentests. Dette er eksempelvis muligt,

Læs mere

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test

Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Test af handlemåde i en konfliktsituation Inspireret af Kilmann s test Introduktion Denne test er inspireret af Kilmann s test, som er designet til at fastlægge vores handlemåder i konfliktsituationer

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

8. Kl. SSP ldremøde. de. SSP kontaktlærer,

8. Kl. SSP ldremøde. de. SSP kontaktlærer, 8. Kl. SSP forældrem ldremøde. de. SSP kontaktlærer, De fleste 14-15 15-årige: Er hjemme de fleste aftener om ugen (77 %) Spiser tit aftensmad sammen med forældrene (86 %) Skal altid sige derhjemme, hvor

Læs mere

Det frivillige arbejde.

Det frivillige arbejde. Det frivillige arbejde. Samvirkets kvartalsmøde, Gellerup d. 27. September 2016 Michael Fehsenfeld Hvad er en frivillige forening : At den er frivilligt grundlagt At dens primære formål ikke er at skabe

Læs mere

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige.

Køn. Hvilken klasse går du i? Hvor gammel er du? Hvad synes du om at gå i skole? Hvordan synes du, at du klarer dig i skolen? (1) Pige. Køn (1) Pige (2) Dreng Hvilken klasse går du i? (1) 8. klasse (2) 9. klasse Hvor gammel er du? (3) 13 år (4) 14 år (5) 15 år (6) 16 år Hvad synes du om at gå i skole? (1) Vældig godt (2) Temmelig godt

Læs mere

AT HÅNDTERE STIGMATISERING VED ADHD

AT HÅNDTERE STIGMATISERING VED ADHD AT HÅNDTERE STIGMATISERING VED ADHD I dette kapitel undersøges det stigma, der er forbundet med ADHD, og hvordan dette opleves af barnet og af øvrige familiemedlemmer. Der stilles forslag til, hvordan

Læs mere

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark

Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Beslutninger ved livets afslutning - Praksis i Danmark Notat, Nov. 2013 KH og HT I de senere år har der været en stigende opmærksomhed og debat omkring lægers beslutninger ved livets afslutning. Praksis

Læs mere

For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning?

For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning? Thomas Søbirk Petersen For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning? Bør det være lovligt for sundhedspersoner at hjælpe kvinder over 45 år med kunstig befrugtning

Læs mere

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE:

Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg. mod KENDELSE: DIF s dopingnævn Den 10. marts 2014 Den 5. marts 2014 blev i sag nr. 5/2013 afsagt følgende Danmarks Idrætsforbunds dopingudvalg mod A KENDELSE: Dopingudvalget har indklaget A (indklagede) for overtrædelse

Læs mere

For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning?

For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning? politica, 46. årg. nr. 2 2014, 204-218 Thomas Søbirk Petersen For gammel til behandling? Bør kvinder over 45 år have adgang til kunstig befrugtning? Bør det være lovligt for sundhedspersoner at hjælpe

Læs mere

Etiske problemer i forbindelse med præimplantationsdiagnostik (PID) Peter Øhrstrøm Institut for Kommunikation Aalborg Universitet

Etiske problemer i forbindelse med præimplantationsdiagnostik (PID) Peter Øhrstrøm Institut for Kommunikation Aalborg Universitet Etiske problemer i forbindelse med præimplantationsdiagnostik (PID) Peter Øhrstrøm Institut for Kommunikation Aalborg Universitet 29/8 2000 Det Etiske Råd behandlede i 1996 spørgsmålet om præimplantationsdiagnostik

Læs mere

Udbredelse af doping i Danmark - individuel praksis eller socialt fænomen?

Udbredelse af doping i Danmark - individuel praksis eller socialt fænomen? Udbredelse af doping i Danmark - individuel praksis eller socialt fænomen? Inge Kryger Pedersen, lektor, ph.d. Sociologisk Institut, Københavns Universitet Disposition 1. Hvad er doping? 2. Sociologiske

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

DEN GODE KOLLEGA 2.0

DEN GODE KOLLEGA 2.0 DEN GODE KOLLEGA 2.0 Dialog om dilemmaer Udveksling af holdninger Redskab til provster, arbejdsmiljørepræsentanter og tillidsrepræsentanter UDARBEJDET AF ETIKOS OVERBLIK INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4 5 5 6 7

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Sektion for Idræt, Aarhus Universitet

Sektion for Idræt, Aarhus Universitet Sektion for Idræt, Aarhus Universitet Kort introduktion til forskningsområder med relevans for eliteidræt, Sektion for Idræt, AU v Klavs Madsen, sektionsleder Forskningsprojekt i samarbejde med Team Danmark,

Læs mere

Etiske problemer. i forbindelse med. manipulation af. menneskelige fostre. Fostre og abort. Af Søren Holm

Etiske problemer. i forbindelse med. manipulation af. menneskelige fostre. Fostre og abort. Af Søren Holm Etiske problemer i forbindelse med manipulation af menneskelige fostre Af Søren Holm Fostre og abort De fleste mennesker har en umiddelbar følelse Kloning af mennesker med det formål at frembringe et klonet

Læs mere

Politik for anvendelse af computere og sociale medier

Politik for anvendelse af computere og sociale medier Politik for anvendelse af computere og sociale medier Forord Formålet med at udarbejde denne politik er, at klubben ønsker at synliggøre de pædagogiske overvejelser i forbindelse med klubbens udbud af

Læs mere