KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro"

Transkript

1 KRYDSFELT Moské og Islamisk kulturcenter på Nørrebro

2 introduktion Den islamiske kultur fascinerer mig. Socialt, religiøst og ikke mindst arkitektonisk. Jeg har ikke selv noget religiøst tilhørsforhold, men jeg respekterer religioner som en måde for mennesket at forstå og være i verden på og den forståelse vil jeg gerne tilegne mig for at kunne omsætte den til arkitektur. Udover denne fascination har jeg ligeledes valgt denne problemstilling, da jeg har en ambition om at kunne medvirke til at løse dele af sociale problematikker i dette tilfælde integration i arkitekturens verden. I et samfund er viden om hinanden vigtig. Frygt skabes og vokser, når noget er ukendt. Man føler sig truet, når man ikke ved hvor andre står. Det er det jeg mener der udspiller sig i det danske samfund i dag. Mange føler sig truet af den islamiske kultur, fordi vi ikke kender den. Med dette projekt ønsker jeg at bidrage til en forståelse for den islamiske kultur i det danske samfund. Ved at forflytte de religiøse handlinger fra skjulte lagerbygninger og ud i det offentlige byrum, tilsigter jeg, at Danmark bevidstgøres om den accept og anerkendelse som religionen og menneskene bag fortjener. Integration går begge veje ligesom samfundet forventer at muslimer følger de danske love og regler, må det danske samfund åbne sig mere og anerkende det islamiske trossamfund på lige fod med øvrige store religioner. Projektet har jeg valgt at kalde KRYDSFELT, idet jeg både ser denne opgave som et krydsfelt mellem to kulturer den danske og den islamiske såvel som et krydsfelt rent geografisk. Projektet bliver placeret centralt og i et punkt, der ikke bare binder Nørrebro op på de omkringliggende bydele, men også Nørrebros borgere indbyrdes. Udover at dette projekt skal være med til at give muslimerne en følelse af accept fra det danske samfund og et sted at være stolt af, skal det ligeledes være et integreringsprojekt. For at fremme forståelsen mellem muslimer og ikke-muslimer vil jeg også implementere et islamisk kulturcenter. Her vil det være muligt for muslimer, som ikke-muslimer at få oplysninger om islam - og endvidere være et centrum, der åbner for debat forskellige trosretninger imellem. Det hele forestiller jeg mig styret af en paraplyorganisation, som indeholder flere forskellige islamiske foreninger. Evt. styret af en organisation som Moskeforeningen Kbh. Moskeforeningen Kbh. er blandt dem, der peger peger på det stigende behov for et samlingssted for de dansksprogede muslimer. Dette behov er opstået som følge af en naturlig udvikling, i kraft af konvertitter, såvel som af de anden- og tredjegenerationsindvandrere, der har dansk som hovedsprog. Det primære sprog bliver derfor dansk. Modsat hvad mange tror har moskéen ikke en strengt dikteret udformning, men afspejler ofte den historiske tid og de lokale byggetraditioner. Denne sammenkobling mellem det danske og det islamiske har vakt min nysgerrighed for hvad dette møde kan afstedkomme. Målet er en syntese af de forskellige træk og dermed en form for arkitektonisk integration.

3 måské i københavn?

4 introduktion I denne opgave ligger der mange spændende emner og udfordringer. For at fokusere har jeg udvalgt de tre udfordringer, jeg har set som de vigtigste i henhold til at varetage parkens, som moskéens interesser. Den første er at gøre moskéen til et identitetsskabende element for danske muslimer. Et sted, der kan gøre dem stolte, føle de hører til og give dem den føromtalte anerkendelse.

5 Moskéen som identitetsskabende element for danske muslimer Fremme integrationen mellem den danske og islamiske kultur Tilføre Nørrebro Parks grønne strøg en ny karakter på dette sted

6 introduktion Den næste er at fremme integrationen mellem den danske og den islamiske kultur og dermed menneskene bag.

7 Moskéen som identitetsskabende element for danske muslimer Fremme integrationen mellem den danske og islamiske kultur Tilføre Nørrebro Parks grønne strøg en ny karakter på dette sted

8 introduktion Og den sidste: at lade Nørrebro Parks lange grønne strøg få sin egen identitet i dette område, så det ikke går hen og bliver endnu et grønt felt, der blot skal passeres for at komme videre, men vil bidrage med en anderledes oplevelse på turen.

9 Moskéen som identitetsskabende element for danske muslimer Fremme integrationen mellem den danske og islamiske kultur Tilføre Nørrebro Parks grønne strøg en ny karakter på dette sted

10 introduktion Jeg har valgt at placere moskéen i en park af flere grunde. 1. Som nævnt, da jeg mener denne del af Nørrebro Park har brug for sin egen karakter. 2. Derudover mener jeg der skal en speciel sindsstemning til for at fremme integrationen. Som man f.eks. finder i en park, hvor folk ofte befinder sig i deres fritid og derfor er mere afslappede og åbne overfor nye inputs (og andre kulturer). 3. Jeg ser også visse lighedspunkter mellem parken og moskéen i forhold til former for ophold og bevægelser, men det vil jeg komme nærmere ind på senere i præsentationen.

11

12 sted Først vil jeg fortælle lidt om grunden og området for projektet. Som sagt har jeg valgt at placere denne moské og det islamiske kulturcenter på Nørrebro I en kommende udvidelse af Nørrebro Park. Ved at bygge et islamisk kulturrum på Nørrebro markerer og anerkender man bydelens identitet og særpræg, i stedet for at fokusere på de problemer, der oftest fremstilles i medierne. Samtidig har den centrale placering på Nørrebro en signalværdi, der kan være med til at vise den accept af den islamiske religion, som i mange år har manglet i det danske samfund. Jeg har valgt at placere dette projekt i krydsfeltet mellem Jagtvej og Nørrebro Park. I slutningen af år 2005 vedtog Borgerrepræsentationen at føre det grønne stræk (og samtidig cykelruten) videre ad den gamle jernbanestrækning og over Ågade. Schønherr Landskab har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et projektforslag og den første etape, som er etableringen af en bro over den stærkt trafikerede Ågade, forventes færdig i starten af år For at denne ubrudte strækning skal blive en realitet mangler der dog stadig stykket mellem Rantzausgade og Jagtvej, hvor der i dag ligger en bil- og bådforhandler. Uden en bearbejdning af dette sidste stykke mangler der et led i kæden. Grunden ligger mellem Jagtvej, Rantzausgade og Han Egedes Gade. Grunden har klare rumlige potentialer, som ikke udnyttes i dag. Lige nu fremstår den som en stopklods for det markante landskabstræk gennem byen. For at denne situation ikke skal opstå igen har jeg ønsket at lade moskéen og det islamiske kulturcenter indskrive sig i parkens bevægelse. Ikke alene vil det give borgeren lyst til at stoppe op undervejs og kigge indenfor, men der er også grundlag for at kulturen vil bibringe med noget spændende og anderledes til det grønne byrum. Og på denne måde forstærke det grønne bånd. Inden jeg fortæller videre om selve grunden vil jeg lige zoome ud og se på den som en del af og i forhold til det overordnede grønne forløb.

13

14 sted På grund af store karreer opleves turen gennem byen ofte som bevægelser i korridorer med visuelle barrierer. Således kan oplevelsen tillige være gennem Jagtvej. Ved at lade Nørrebro Park krydse Jagtvej åbnes korridoren op og den visuelle barrierer nedbrydes. Ved denne åbning gives der muligheden for det lange kig og et åndehul opstår.

15 Ågade Jagtvej

16 sted I dag fremstår Nørrebro Park som en grøn og lang ubrudt flade. Ved at tilføre parken en ny funktion, opstår der en særlig identitet i dette område. Dermed forhindres det at parkstykket mellem Jagtvej og Rantzausgade kommer til at ligge hen som en neutral flade, der blot skal passeres for at komme fra a til b. Denne funktion vil skabe en karakter, og dermed danne en anderledes form for ophold i parken.

17

18 sted Hvis man zoomer ind og ser på den nære kontekst spiller trafikanten en stor rolle. Først og fremmest ligger grunden lige op til den stærkt trafikerede Jagtvej. De andre omkringliggende veje er meget mere stille med pullerter og bussluser, der forhindre unødig trafik. I fremtiden vil der derudover komme denne forbindelse på tværs for de blødere trafikanter i forbindelse med cykel- og gangstien.

19

20 sted Udover de kommende brugere af moskéen, kulturcenteret og parken er der i de nære omgivelser også potentielle brugere af det kommende område. Som sagt ligger der udover de mange boliger to skoler øst for området. På den måde vil det grønne område også aktiveres i løbet af dagen. Derudover ligger der et potentiale i de forbipasserende trafikanter.

21 gennemgående trafik hverdagsbrugere gennemgående trafik

22 sted Kanten vil derfor både blive opfattet på af dagligdagsbrugerne, der diffundere ind fra siderne og af de forbipasserende, der hurtigt vil registrere skift af typologi inden, de fortsætter videre gennem byen.

23

24 sted På selve grunde vil der i fremtiden komme denne form for hierarki: Den primære retning/bevægelse vil være via. cykel- og gangstien, der går gennem hele Nørrebro Park, og højst sandsynligt vil blive brugt af mange cykelister, på vej mod cykel- og gangbroen over Ågade. Med dette projekt vil jeg dog prøve på ligeledes at skabe retninger på tværs af grunden og på den måde prøve at opnå en aktivering af hele fladen.

25

26 islam Inden jeg går videre med hvordan denne situation kan angribes ved at placere en bygning (moské og islamisk kulturcenter) i en park, vil jeg først gennemgå hovedelementerne i islam og mine analyser deraf.

27

28 islam Når man taler om islam får man mange forskellige associationer lige fra påklædning over væremåde til arkitektur. Jeg har dog valgt at tage udgangspunkt i selve religionens grundelementer, som jeg ser dem.

29 kupler kønsroller bøn Muhammed de fem søjler minaret søjler udråb moské arabisk mønstre bedetæppe koranen islam tørklæder Mekka Allah ornamentering haver imam thehus

30 islam I arbejdet med religionen Islam har jeg identificeret fire grundelementer. Disse grundelementer i religionen danner ramme for væsentlige kulturelle kendetegn i den islamiske kultur. Disse kendetegn har sammen med den fysiske kontekst dannet grundlag for den videre udformning af projektet. Hurtigt gennemgå dem En væsentlig pointe ved religionen islam er at der kun er een gud. Dette kommer til udtryk i kulturen gennem mønstrene, da det ikke er tilladt at portretere levende væsener. Derfor er brugen af mønstre og anden form for ornamentering så veludviklet. For at gøre den religiøse handling til noget specielt renser man hænder, fødder og ansigt inden bøn. Derfor får vandet (og de overgange der opstår i den forbindelse) en fremtrædende rolle i den islamiske kultur. Bedestillinger og retningen mod Mekka er etitentiel for en muslim. Pga. Den fysiske kontakt med det underlag der bliver bedt på er det ofte blødt, hvilket fordrer til andre former for ophold end, dem man ser her i norden, hvor gulvet oftest anses som koldt og snavset. Efter at have identificeret disse grundelementer indenfor islam har jeg arbejdet videre med koblingen til den valgte kontekst, som jeg vil vise på de næste slides.

31 islam religion een gud renselse bedestillinger/ritual retning mod Mekka kultur mønstre vandelement/overgange belægning opholdsformer

32 islam Der ligger en udfordring i at opnå indre ro og fordybelse i et hektisk og støjende byrum. Man har brug for en overgang, der kan hjælpe med at skabe denne ændring i ens sindstilstand. I den islamiske religion findes der flere rituelle handlinger, der trin for trin distancerer een fra hverdagen og tillader den åndelige fordybelse at indtræde, selvom man fysisk stadig befinder sig i den samme omgivelser. Eksempler på overgange: indtræden i moskéens gårdrum, den rituelle renselse, indskrænkning af et helligt område (i form af et bedetæppe), og andre. Her i dette diagram vises den rituelle renselse, der skaber overgangen fra at befinde sig på byens flade og derefter at bede på den religiøse.

33

34 islam Udover at moskéen kan give en ny funktion og identitet til Nørrebro Park, kan sammenlægningen af park og moské også formidle overgangen mellem to kulturer. Parken og moskéen har som tidligere nævnt flere sammenligningspunkter. (Bevægelse, ophold, sindstilstand) I nogle af de tidlige moskéer var der af konstuktionsmæssige grunde mange søjler i de store bedesale. Dette affødte en måde at bevæge sig på, som minder meget om bevægelsesformerne i en park med træer. Man finder sig egen vej og går frem mod lysningen - det store åbne rum. Moskéer har ingen møbler, men oftest en stort gulvtæppe, da bevægelsesmønstrene i bønnen gør at man kommer i nær kontakt med underlaget med hele kroppen. Inden og efter bøn er der ofte små samlinger af mennesker, der afslappet sidder og snakker sammen, eller får sig en lille lur. Dette ophold minder derfor på mange måder om den måde man opholder sig i en park med et græsunderlag, end man gør i resten af byen, hvor underlaget er hårdt og ikke på samme måde indbyder til spontane ophold i jordniveau. Udover bevægelsesmønstre og opholdsformer minder sindstilstanden i en park og en moské sig til dels om hinanden. En tur i en park kan for mange være noget, der minder om en religiøs oplevelse. Her er der ro og en visuel afskærmning fra hverdagen i byen. For mange mennesker kan det ligefrem være den eneste mulighed for fordybelse de har.

35

36 islam Størstedelen af moskéer findes under varmere himmelstrøg end her i norden. Dette vil helt naturligt også afspejle sig i fortolkningen af rumlighederne, der danner det religiøse sted. I varme omgivelser (til venstre i billedet) ser man ofte moskéer med et lyst gårdrum, med plads til den rituelle renselse, og et meget mørkt og svalt søjlerum, hvor selve den religiøse handling finder sted. For at føre denne tankegang videre til det kolde og mørke nord er situationen vendt om (diagrammet i midten). Så det religiøse rum bliver det lyse (det man her i norden higer efter) og ankomstrummet det mørke. Denne kontrast mellem det lyse og det mørke vil tilføre noget ekstra til oplevelsen af træde ind i det religiøse rum. Videre (i diagrammet til højre) har jeg valgt at rykke søjlerne ud i ankomstrummet. Så man nu får den mere snoede og individuelle bevægelse væk fra hverdagen allerede inde i ankomstrummet. Og det religiøse rum er nu helt åbent. På denne måde beholder man bevægelsesmønstrene fra den oprindelige grundplan, men får samtidig et stort og åbent bederum, der også er fordelagtigt i forbindelse med fredagsbønnen, hvor imamen holder prædikener og kan se alle der tales til.

37

38 islam Da det er ikke tilladt at anvende billeder indenfor den islamiske tro, (af frygt for gudedyrkelse af dem) har mønstre og ornamentering som udsmykning fået en meget fremtrædende karakter i den islamiske arkitektur. Udover den direkte reference med brugen af mønstre i dette projekt, kan mønstrene tillige bruges som et diagram over dette projekt: De islamiske mønstre er ofte opbygget af utallige enkle mønstre. I dette projekt er der arbejdet med metaforen over at parken og moskéen, som typologier, kommer med to forskellige enkle mønstre og tilsammen via kulturcenteret danner et mere komplekst og sammensat mønster, der har begge typologier i sig. Inden jeg går videre til selve det afleverede projekt vil jeg gennemgå dele af mine overvejelser og de udfordringer der har været med at placere en moské og et islamisk kulturcenter på denne grund.

39

40 krydsfelt Som funktion har et kulturcenter til opgave at være formidler af en kultur. Det islamiske kulturcenter kan derudover ses som en katalysator mellem den danske og islamiske bygningstypologi, og dermed skabe en formidling mellem to kulturer.

41 kulturcenter kulturcenter

42 krydsfelt Placeringen af moskéen og det islamiske kulturcenter i parkanlægget skaber to forskellig rettede fokusområder. Hvor det islamiske kulturcenter skal åbne op mod forbipasserende, vil moskéen nærmere skærme af og rette fokus mod det himmelske.

43

44 krydsfelt Udover at have arbejdet med de forskellige retninger de to funktioner giver har jeg også arbejdet med forskellige grader af iagttagelse og fordybelse. Denne øvelse har gået ud på at være opmærksom på hvordan man vækker forbipasserendes nysgerrighed i forskellige grader... Den første grad for iagttagelse er et kendetegn i dette tilfælde arkitektur. Den anden grad kan være en punchline eller noget grafik/kunst, der er udstillet inde i kulturcenteret, der vækker ens interesse. Det har måske pirret ens nysgerrighed så meget at man næste gang stopper op og går ind for at se nærmere på kunsten og læse teksterne. Hvis man virkelig er blevet interesseret i religionen og kulturen kan man gå på biblioteket eller følge noget undervisning i koranskolen. Og til sidst er der den største form for fordybelse, der foregår ved bøn i moskéen, som jo foregår indeni den første grad af iagttagelse... Dette skal ikke forstås som et forsøg på at omvende alle danskere til islam, men blot for at forklare hvordan jeg har været opmærksom på de forskellige interessegrupper undervejs i mit projekt.

45 iagttagelse 1. kendetegn / arkitektur 2. punchline / grafik 3. udstilling - tekst / kunst 4. studier - bibliotek / koranskole fordybelse 5. religiøs handling / moské / bøn

46 krydsfelt Dernæst har jeg arbejdet med et såkaldt aktivitets program. Arbejdet med aktivitetsprogrammet har (delvist) gået ud på at identificere rum og stemninger i projektet. De primære ophold er inspireret af traditionelle mødesteder indenfor islam, Såsom koranskolen, søjlehaller og thehuset, hvor de bedende mødes efter fredagsbøn.

47

48 krydsfelt Nu vil jeg kort gennemgå de analyser der ligger til baggrund for udformningen af projektet. Jeg har valgt at placere moskévolumet (som er det største bygningsvolume i mit projekt) på denne nord/vest-vendte trekant på grunden. Her kan den være områdets kendetegn (1. grad af iagttagelse), relatere sig til den omkringliggende by i linie og volume og samtidig ikke virke somme denne stopklods, men blot gå ind og tangere det grønne træk.

49

50 krydsfelt I projektet er der to typer af bevægelser: Den direkte (hurtige) cykelrute og den langsommere rekreative vej. Da jeg placere et bygningsvolumen i parken har jeg delt det ind i mindre stykker, så bygningskroppen ikke kommer til at virke som en uigennemtrængelig væg, men nærmere et let beskyttende hegn, der både visuelt og fysisk kan passeres.

51

52 krydsfelt I arbejdet med et projekt i en bymæssig kontekst og en grund som en del af et stort grønt træk, har det været vigtigt at finde balancen mellem by og park. På den modsatte side af Rantzausgade fortsætter det grønne træk og ender i en cykel- og gangbro over Ågade. Dette område er i disse måneder under opførsel og man har her arbejdet med et grid af træer, samlet i lunde. Dette grid har jeg valgt at føre videre, dog i en mere opløst form. Grid et finder både sted i form af træer og søjler og lyselementer. På denne måde kobler grid et ikke blot to grønne område sammen, men danner også en sammenhæng mellem bygning og landskab.

53

54 krydsfelt På de næste tre slides vil jeg vise hvordan disse analyser har manifesteret sig i udformningen af det endelige projekt. På det første ser man placeringen af moskévolumenet

55

56 krydsfelt På det næste er også den slyngende bygningskrop, i form af kulturcenteret og søjlerummet, kommet på. Bygningernes placering er opstået i samspil med den slyngende bevægelse gennem parken og med ønsket om at danne rum med forskellige former for privathed. Selve udformningen på bygningerne er dannet af een af de fire grundelementer indenfor islam Mekkaretningen og, som vist på det næste slide:

57

58 krydsfelt Parkens grid. Her blot vist i form af træernes placering. På denne måde bliver bygningerne formidler mellem park og islam.

59

60 materialer På de sidste slides vil jeg fortælle om de forskellige materialer jeg har arbejdet med i dette projekt. Jeg vil kort gennemgå koncepterne for dem, og senere udpege dem i projektet, når jeg slukker for projektoren. Disse to referencer man her ser på skærmen er fra henholdsvis et kremtorium i Berlin og Bornholms Kunstmuseeum. De har bl.a. inspireret mig vandelementets indtræden i projektet.

61

62 materialer Et vigtigt materiale i dette projekt har været glasset. Jeg har arbejdet med to former for glas. Det transparente og det translucente. Dette har jeg gjort pga. ønsket om forskelle mellem udsyn og indblik, såvel som direkte sollys og indirekte. Nogle steder har jeg ønsket at man kunne se alt hvad der foregik bag facaderne, og andre steder i projektet har der været mere brug for privathed og en vis form for afskærmning, uden dog at have ønsket om at skærme helt af for hvad der skete på den anden side af glasset. Ligeledes med lyset har jeg nogle steder blot ønsket at give et lyst rum og en lysende flade, mens jeg andre steder ville give facaden og rummet bag en ekstra dimension, ved at lade slagskyggerne aksentuere mønstrene i flere lag.

63 glas

64 materialer Som sagt har jeg arbejdet meget med mønstre i dette projekt. På ankomstpladsen vises dette mønster ved store trekantede fliser støbt i grov beton. Når belægningen går fra ude til inde (i søjlerummet) skifter overfladen karakter og bliver mere fin og behagelig at gå med bare fødder på. Jeg har valgt at fliserne skulle være af beton, da de ofte (i forbindelse med regn eller brug af vandbassinerne) vil komme i kontakt med vand. Dette vil skabe en ekstra dimension i form af duft, som fortovets fliser dufter efter en regnbyge.

65 beton

66 materialer I projektet har jeg arbejdet med to former for pladser. En urban og en mere landskabelig. Den lanskabelige har en belægning af græsarmering, der skaber en blød overgang mellem park, plads og derefter vej.

67 græsarmering

68 materialer Som sagt spiller vandelementet en stor rolle indenfor islam. Og som det kunne ses på referencebillederne har jeg prøvet at skabe nogle bassiner, der ligger helt plan med den tørre overflade de ligger i. På denne måde tilsigter jeg at skabe spejlblanke overflader, der som evige vandpytter spejler og reflekterer søjler, mennesker og vind og vejr. Koblingen mellem dem bliver en smal rende (som på Bornholms kunstmuseeum), der løber få centimeter nede i pladsen og danner mønstre, der føre til de egentlige bassiner for rituel renselse. Og så kommer der selvfølgelig også helt naturligt spor i form af våde fødder. (Om det så er i forbindelse med en islamisk rituel handling eller blot er små barnefødder efter afkøling på en sommerdag.

69 vandelement

70 materialer De sidste slides handler om belysning. Jeg starter med belysningen inde. I moskéen (der på facaderne har det samme mønster som belægningen udenfor) er det dette mønster, der får et nyt lag i ornamenteringen via. de tynde lysstofrør, der bliver placeret i forbindelse med sprosserne. I resten af bygningerne bliver tagene holdt oppe af søjler, hvorfor det også bliver dem, der kommer til at styre lyset her. Rundt om nogle af søjlerne vil der i loftet ligeledes blive placeret tynde lysstofrør, der her vil danne cirkler (eller lysstråler om man vil) rundt om dem under loftet.

71 lys - inde

72 materialer Lyset ude vil ligesom belægningen have to forskellige karakterer i forhold til om de er i forbindelse med den urbane- eller landskabelige plads. På den urbane plads vil belysningen således bestå af lysende søjler og i den mere parkrelaterede vil lyset komme nedefra og lyse op på undersiden af trækronerne. Begge steder vil belysningen forholde sig til parkens grid.

73 lys - ude

74 Mine tre primære mål i dette projekt var: Moskéen som identitetsskabende element for danske muslimer At fremme integrationen mellem dansk og islamisk arkitektur Og at tilføre Nørrebro Parks grønne strøg en ny karakter på netop dette sted... projekt

75 KRYDSFELT islam Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro På grund af store karreer opleves turen gennem byen ofte som bevægelser i korridorer med visuelle barrierer. Således kan oplevelsen tillige være gennem Jagtvej. Ved at lade Nørrebro Park krydse Jagtvej åbnes korridoren op og den visuelle barrierer nedbrydes. Ved denne åbning gives der muligheden for det lange kig og et åndehul opstår. I dag fremstår Nørrebro Park som en grøn og lang ubrudt flade. Ved at tilføre parken en ny funktion, opstår der en særlig identitet i dette område. Dermed forhindres det at parkstykket mellem Jagtvej og Rantzausgade kommer til at ligge hen som en neutral flade, der blot skal passeres for at komme fra a til b. Denne funktion vil skabe en karakter, og dermed danne en anderledes form for ophold i parken. Cykel- og gangstien gennem Nørrebro Park danner den primære bevægelse gennem området. Ved at tilføre en ny funktion skabes der sekundære bevægelser på tværs af grunden. Placeringen af moskéen og det islamiske kulturcenter i parkanlægget skaber to forskellig rettede fokusområder. Hvor det islamiske kulturcenter skal åbne op mod forbipasserende, vil moskéen nærmere skærme af og rette fokus mod det himmelske. religion kultur een gud renselse bedestillinger/ritual retning mod Mekka mønstre vandelement/overgange belægning opholdsformer kulturcenter a I arbejdet med religionen Islam har jeg identificeret fire grundelementer. Disse grundelementer i religionen danner ramme for væsentlige kulturelle kendetegn i den islamiske kultur. Disse kendetegn har sammen med den fysiske kontekst dannet grundlag for den videre udformning af projektet. Som funktion har et kulturcenter til opgave at være formidler af en kultur. Det islamiske kulturcenter kan derudover ses som en katalysator mellem den danske og islamiske bygningstypologi, og dermed skabes en formidling mellem to kulturer. Der ligger en udfordring i at opnå indre ro og fordybelse i et hektisk og støjende byrum. Man har brug for en overgang, der kan hjælpe med at skabe denne ændring i ens sindstilstand. I den islamiske religion findes der flere rituelle handlinger, der trin for trin distancerer een fra hverdagen og tillader den åndelige fordybelse at indtræde, selvom man fysisk stadig befinder sig i den samme omgivelser. Eksempler på overgange: indtræden i moskéens gårdrum, den rituelle renselse, indskrænkning af et helligt område (i form af et bedetæppe), m.fl. Udover at moskéen kan give en ny funktion og identitet til Nørrebro Park, kan sammenlægningen af park og moské også formidle overgangen mellem to kulturer. Parken og moskéen har flere sammenligningspunkter. (Bevægelse, ophold, sindstilstand) I nogle af de tidlige moskéer var der af konstuktionsmæssige grunde mange søjler i de store bedesale. Dette affødte en måde at bevæge sig på, som minder meget om bevægelsesformerne i en park med træer. Man finder sig egen vej og går frem mod lysningen - det store åbne rum. Moskéer har intet møblement, men oftest en stort gulvtæppe, da bevægelsesmønstrene i bønnen gør at man kommer i nær kontakt med underlaget med hele kroppen. Inden og efter bøn er der ofte små samlinger af mennesker, der afslappet sidder og snakker sammen, eller får sig en lille lur. Dette ophold minder derfor på mange måder om den måde man opholder sig i en park med et græsunderlag, end man gør i resten af byen, hvor underlaget er hårdt og ikke på samme måde indbyder til spontane ophold i jordniveau. Udover bevægelsesmønstre og opholdsformer minder sindstilstanden i en park og en moské sig til dels om hinanden. En tur i en park kan for mange være noget, der minder om en religiøs oplevelse. Her er der ro og en visuel afskærmning fra hverdagen i byen. For mange mennesker kan det ligefrem være den eneste mulighed for fordybelse de har. a I arbejdet med et projekt i en bymæssig kontekst og en grund som en del af et stort grønt træk, har det været vigtigt at finde balancen mellem by og park. På den modsatte side af Rantzausgade fortsætter det grønne træk og ender i en cykel- og gangbro over Ågade. Dette område er i disse måneder under opførsel og man har her arbejdet med et grid af træer, samlet i lunde. Dette grid har jeg valgt at føre videre, dog i en mere opløst form. Grid et finder både sted i form af træer og søjler, rammer mekka-retningen og danner dermed rum for ophold inde som ude. Da det er ikke tilladt at anvende billeder indenfor den islamiske tro, (af frygt for gudedyrkelse af dem) har mønstre og ornamentering som udsmykning fået en meget fremtrædende karakter i den islamiske arkitektur. Udover den direkte reference med brugen af mønstre i dette projekt, kan mønstrene tillige bruges som et diagram over dette projekt: De islamiske mønstre er ofte opbygget af utallige enkle mønstre. I dette projekt er der arbejdet med metaforen over at parken og moskéen, som typologier, kommer med to forskellige enkle mønstre og tilsammen via kulturcenteret danner et mere komplekst og sammensat mønster, der har begge typologier i sig. Størstedelen af moskéer findes under varmere himmelstrøg end her i norden. Dette vil helt naturligt også afspejle sig i fortolkningen af rumlighederne, der danner dette religiøse sted. I varme omgivelser ser man ofte moskéer med et lyst gårdrum, med plads til den rituelle renselse, og et meget mørkt og svalt søjlerum, hvor selve den religiøse handling finder sted. For at føre denne tankegang videre til det kolde og mørke nord er situationen vendt om. Så det religiøse rum bliver det lyse (det man i nord higer efter) og ankomstrummet det mørke. Denne kontrast mellem det lyse og det mørke vil tilføre noget ekstra til oplevelsen af træde ind i det religiøse rum. Videre er søjlerne rykket ud i ankomstrummet. Så man nu får den mere snoede og individuelle bevægelse væk fra hverdagen inde i ankomstrummet. Og det religiøse rum er nu helt åbent. På denne måde beholder man bevægelsesmønstrene fra den oprindelige grundplan, men får samtidig et stort og åbent bederum, der også er fordelagtigt i forbindelse med fredagsbønnen, hvor imamen holder prædikener og kan se alle der tales til. kobber isolering isolering trapezplader H-profil nedsænket loft træbænk beton isolering detaljesnit 1:50 beton Motivation Intentionen med at tegne en moské som afgangsopgave udspringer af et ønske om at arbejde med nogle specifikke udfordringer indenfor arkitektfaget. Jag tvej Det at tegne et religiøst sted er en udfordring. Her er der så mange stærke følelser og symboler på spil. Ved at vælge en religion jeg har et begrænset kendskab til, udfordrer jeg min egen evne til at sætte mig ind i andres behov, følelser og synsvinkler, hvilket er en vigtig egenskab at have som arkitekt. Derudover fascinerer den islamiske kultur mig. Socialt, religiøst og ikke mindst arkitektonisk. Jeg har ikke selv noget religiøst tilhørsforhold, men jeg respekterer religioner som en måde for mennesket at forstå og være i verden på og den forståelse vil jeg gerne tilegne mig for at kunne omsætte den til arkitektur. Udover min personlige indgang til dette projekt har jeg ligeledes valgt denne problemstilling, da jeg har en ambition om at kunne medvirke til at løse dele af sociale problematikker i dette tilfælde integration i arkitekturens verden. I et samfund er viden om hinanden vigtig. Frygt skabes og vokser, når noget er ukendt. Man føler sig truet, når man ikke ved hvor andre står. Det er det jeg mener der udspiller sig i det danske samfund i dag. Mange føler sig truet af den islamiske kultur, fordi vi ikke kender den. Med dette projekt ønsker jeg at bidrage til en forståelse for den islamiske kultur i det danske samfund. Ved at forflytte de religiøse handlinger fra skjulte lagerbygninger og ud i det offentlige byrum, tilsigter jeg, at Danmark bevidstgøres om den accept og anerkendelse som religionen og menneskene bag fortjener. Integration går begge veje ligesom samfundet forventer at muslimer følger de danske love og regler, må det danske samfund åbne sig mere og anerkende det islamiske trossamfund på lige fod med øvrige store religioner. rum for rituel renselse b b Projektet har jeg valgt at kalde KRYDSFELT, idet jeg både ser denne opgave som et krydsfelt mellem to kulturer den danske og den islamiske såvel som et krydsfelt rent geografisk. Projektet bliver placeret centralt og i et punkt, der ikke bare binder Nørrebro op på de omkringliggende bydele, men også Nørrebros borgere indbyrdes. thehus / café Vision Han s Ta garderobe Min vision tager karakter af et samfundsmæssigt dilemma, som søges afklaret gennem en arkitektonisk løsning. vse bederum Udover at dette projekt skal være med til at give muslimerne en følelse af accept fra det danske samfund og et sted at være stolt af, skal det ligeledes være et integreringsprojekt. For yderligere at fremme forståelsen mellem muslimer og ikke-muslimer vil jeg som en integreret del af moskéen implementere et islamisk kulturcenter. Her vil det være muligt for muslimer, som ikke-muslimer at få oplysninger om islam - og endvidere være et centrum, der åbner for debat forskellige trosretninger imellem. Jeg forestiller mig alt dette styret af en paraplyorganisation, som indeholder flere forskellige islamiske foreninger. Evt. styret af en organisation som Moskeforeningen Kbh. Denne organisation peger på et stigende behov for et samlingssted for de dansksprogede muslimer. Dette behov er opstået som følge af en naturlig udvikling, i kraft af konvertitter, såvel som af de anden- og tredjegenerationsindvandrere, der har dansk som hovedsprog. Det primære sprog bliver derfor dansk, men kun i det omfang der til stadighed kan argumenteres for i forhold til størstedelen af de besøgende. nsg a de udstilling Dette nye mødested etablerer to primære funktioner, en for følelse og en for forståelse. Det er min intention at disse to forskellige funktioner skal komme til udtryk i udformningen af bygningskroppen. Den religiøse funktion appellerer til de indadvendte følelser, hvorimod den formidlende del, er udadvendt og åbner op. Modsat hvad mange tror har moskéen ikke en strengt dikteret udformning, men afspejler ofte den historiske tid og de lokale byggetraditioner. Denne arkitektoniske frihed kontra det mere formelle udtryk vækker min nysgerrighed for hvad dette møde mellem netop disse to kulturer kan afstedkomme. Målet er en syntese af de forskellige træk og dermed en form for arkitektonisk integration. Sted Ved at bygge et islamisk kulturrum på Nørrebro markerer og anerkender man bydelens identitet og særpræg, i stedet for at fokusere på de problemer, der oftest fremstilles i medierne. Samtidig har den centrale placering på Nørrebro en signalværdi, der kan være med til at vise den accept af den islamiske religion, som i mange år har manglet i det danske samfund. Jeg har valgt at placere dette projekt i krydsfeltet mellem Jagtvej og Nørrebro Park. Her mødes bilens og byens puls med en rolig cykeltur gennem et langt grønt træk. Jagtvejen skaber et langt lige snit gennem Nørrebro og indgår i Københavns overordnede ringvejssystem, hvilket gør stedet let tilgængeligt for brugerne af kulturcenteret, samtidig med at grunden ligger i et grønt og rekreativt område, der har stor værdi for et sted til fordybelse. koranskole I 1930 blev jernbanelinien mellem København og Klampenborg nedlagt og Nørrebro Park anlagt på en del af strækningen. Parken strækker sig i dag i en buet linie fra Jagtvej til Hillerødgade og er opdelt i to strækninger nord og syd for Stefansgade. Den nordlige del er den bredeste og kan betegnes som en egentlig park. Den sydlige strækning løber langs Hørsholmsgade. Dette stykke er en del smallere end den nordlige del af parken og er præget af gamle bunkeanlæg og af en sti, der slynger sig ned gennem karrébygningerne og stopper ved Jagtvej. Denne sti er blevet anlagt til gående og cykellister, og er en del af en større plan om at etablere en cykelforbindelse, der løber fra Emdrup i nord, tværs gennem Frederiksberg og til Valby i syd. Dette bliver en realitet, når Nørrebro Cykelrute står færdig. Nørrebro Park er midten af denne rute. Nord for parken (fra Nørrebrogade til Tagensvej) er der allerede nu etableret en sti. Dette stykke af cykelruten er med i et kvarterløftsprojekt, kaldet Superkilen. I slutningen af år 2005 vedtog Borgerrepræsentationen at føre det grønne stræk (og samtidig cykelruten) videre ad den gamle jernbanestrækning og over Ågade. Schønherr Landskab har i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejdet et projektforslag og den første etape, som er etableringen af en bro over den stærkt trafikerede Ågade, forventes færdig i starten af år For at denne ubrudte strækning skal blive en realitet mangler der dog stadig stykket mellem Rantzausgade og Jagtvej, hvor der i dag ligger en bil- og bådforhandler. Uden en bearbejdning af dette sidste stykke mangler der et led i kæden. Hans kontor Str uen s eeg sg Egede bibliotek ade ade Grunden ligger mellem Jagtvej, Rantzausgade og Han Egedes Gade. Udover den trafikerede Jagtvej er de omkringliggende veje stille, og på Rantzausgade mellem de to kommende grønne områder, er der etableret en bussluse. Grunden er omgivet af gamle Københavnske karrébygninger, samt to skoler liggende nord/øst for området. Skolerne giver dels et andet liv i dagtimerne, end de områder, der kun er omgivet af boligbebyggelse, samtidig med at disse bygninger ikke følger matriklen, som karrébygninger oftest gør. Grunden har klare rumlige potentialer, som ikke udnyttes i dag. Lige nu fremstår den som en stopklods for det markante landskabstræk gennem byen. For at dette grønne stykke mellem Jagtvej og den kommende bro over Ågade i fremtiden ikke skal stå hen som endnu en grøn stribe langs stiforløbet mener jeg det er oplagt at lægge en funktion, der giver stedet en speciel karakter. Noget der gør at det ikke blot er en grøn strækning, der skal passeres for at komme hen til broen, men giver den forbipasserende en oplevelse og skaber en identitet for området. Det er netop denne funktion moskéen og det islamiske kulturcenter kan skabe, ved at indskrive sig i parkens bevægelse. Ikke alene vil det skabe en pausering i Nørrebro Parks grønne strøg, men der er også grundlag for at kulturen vil bibringe med noget spændende og anderledes til det grønne byrum. Det grønne bånd forstærkes. situationsplan Ran tza usg a 1:2000 de a plan 1:200 snit aa kastanjetræ e æbletræ Flo r sg ad hængepil 1:200 snit bb 1:200 Cecilie Buemann Løwenstein Kunstakademiets Arkitektskole Afgangsprojekt sommer 2008 Studieafdeling 3 Vejleder Anette Dyring Naalund

76 Cecilie Buemann Løwenstein Afgang

KRYDSFELT. Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro

KRYDSFELT. Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro KRYDSFELT Moské og Islamisk Kulturcenter på Nørrebro Mekka N København Indholdsfortegnelse Motivation Vision Sted Metode Rumprogram Aflevering Kilder Bilag / baggrundsanalyse Motivation Intentionen med

Læs mere

K L O S T E R V E J I R Y

K L O S T E R V E J I R Y K L O S T E R V E J I R Y DATO: 18.08.2008 NORD Vision Den gennemgående vision i forslaget er en konkretisering af de retningslinier, der beskrives i»helhedsplan for Ry«. Banebåndets omdannelse fra barriere

Læs mere

Toftegårds Plads en ny vision

Toftegårds Plads en ny vision Louise Vogel Kielgast 19-01-2017 1 Toftegårds Plads en ny vision Opsamling fra konference Making Cities for People Indledning Dette notat er en opsamling på konferencen En ny vision for Toftegårds Plads

Læs mere

PORTFOLIO Henriette Ditte Marquard Andresen - Cand. Arch., Arkitekt maa. - sommer 2008

PORTFOLIO Henriette Ditte Marquard Andresen - Cand. Arch., Arkitekt maa. - sommer 2008 PORTFOLIO Henriette Ditte Marquard Andresen - Cand. Arch., Arkitekt maa. - sommer 2008 KLØVERPARKEN/KLØVERMARKEN - indledende skitsering for Skanska a/s - forår/sommer 2007 gennem brainstorming, undersøgelse

Læs mere

side 1 af 8 STØVRING BYTORV

side 1 af 8 STØVRING BYTORV 042015 side 1 af 8 STØVRING BYTORV Pladsen idé vision Velkommen til Støvring Bytorv. Visionen med nærværende projektforslag har været at skabe et nyt bytorv med en klar rumlig og funktionel identitet,

Læs mere

Superkilen for skoleklasser

Superkilen for skoleklasser Paul Hartvigson AN SVARLI G OG FORFATTER : Paul Hartvigson 201 3-201 4 GRAFI SK TI LRETTELÆGGELSE: Siri Reiter FOTOS: Paul Hartvigson ÆLDRE FOTOS: Nørrebro Lokalhistoriske Forening og Arkiv LI N K TI L

Læs mere

Tyrkisk Kulturhus. Skitseforslag, November 2017

Tyrkisk Kulturhus. Skitseforslag, November 2017 Tyrkisk Kulturhus Skitseforslag, November 2017 Koncept Vi ønsker at skabe et kulturhus der favner både omgivelser og brugere i et simpelt greb. Et hus hvor materialitet, form og funktion understøtter en

Læs mere

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde

OPSAMLING - WORKSHOP. Borgermøde OPSAMLING - WORKSHOP Borgermøde 06.02.2018 WORKSHOPPENS TEMAER HVORDAN SER LIVET & BYEN UD OMKRING ISS GRUNDEN UD I FREMTIDEN? BOLIG ERHVERV HVORDAN ER DE UDADVENDTE BOLIGER OG ERHVERV? HVORDAN ER BEBYGGELSES

Læs mere

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG

SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG SØKVARTERET INSPIRATIONSKATALOG Søkvarteret Forord Inspirationskataloget har til formål at vise en pallet af de elementer, der skal indtænkes i den kommende planlægning for Søkvarteret i Vinge. Søkvarteret

Læs mere

Desislava Mincheva Ida Willadsen Bang Kjeldsen den regulerende by. Program

Desislava Mincheva Ida Willadsen Bang Kjeldsen den regulerende by. Program Desislava Mincheva 140232 Ida Willadsen Bang Kjeldsen 915843 den regulerende by Program Kandidatprogram Kunst og Arkitektur Institut for Bygningskunst og Kultur Forår 2019 Vejleder: Peter Bertram Indhold

Læs mere

IKONISKE TRÆER TRÆER. materiale til LOKALUDVALG 2016

IKONISKE TRÆER TRÆER. materiale til LOKALUDVALG 2016 IKONISKE TRÆER 100.000 TRÆER materiale til LOKALUDVALG 2016 IKONISKE TRÆER 100.000 TRÆER materiale til LOKALUDVALG 2016 INDHOLD Kort præsentation af strategi for bynatur Præsentation af hvad er ikoniske

Læs mere

Niels Brocks internationale gymnasium. INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010

Niels Brocks internationale gymnasium. INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010 Niels Brocks internationale gymnasium INDRETNINGSKONCEPT 2. marts 2010 INDHOLD Indretningskonceptet skal understøtte Niels Brocks internationale gymnasiums image, værdier og mål - og være identitetsskabende

Læs mere

VISION FOR VESTERBRO METROSTATION

VISION FOR VESTERBRO METROSTATION M VISION FOR VESTERBRO METROSTATION ENGHAVE PLADS - INITIATIVET WWW.BEVARENGHAVEPLADS.DK Placeringen af Vesterbro metrostation Vi skal have mere metro i København. Der skal bygges en cityring, og det vil

Læs mere

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB

Vor Frue Kirkeplads. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 LANDSKAB Vor Frue Kirkeplads 28. PROJEKTFORSLAG FEBRUAR 2012 Revision 22. MARTS 2012 FOTOS AF EKSISTERENDE FORHOLD 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 2 4. 9. EKSISTERENDE FORHOLD 1:200 11. Vor Frue Stræde 3. 8.

Læs mere

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København

LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT. - strategi for et grønnere København LOMMEPARKER, TRÆER OG ANDET GRØNT - strategi for et grønnere København Mål og visioner for et grønnere København I visionen for København som Miljømetropol har vi under overskriften En grøn og blå hovedstad

Læs mere

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil?

[Intensitet] [Lyd] stille rum? Er der steder hvor der kunne tilføres lyde? måske af fuglekvidder eller et vandspil? [Lys] Lyset påvirker vores opfattelser af rum og vores psyke. Lyset er en meget vigtig medspiller når arkitekten skaber gode æstetiske rum til mennesker. Lyset kan langt mere end bare at give lys til mørke

Læs mere

falkonergårds have april 2018

falkonergårds have april 2018 falkonergårds have dialogprojekt april 2018 / falkonergårds have / dialogprojekt / april 2018 falkonergårds have Intro: Matrikel 58a af Frederiksberg med adressen Falkoner Allé 114a og 114b er placeret

Læs mere

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs

LUFTFOTO. SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs LUFTFOTO SFO ens område består i dag primært af plæne og bakker med græs SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen SITUATIONSPLAN Det opdaterede nye forslag til legepladsen Gynge Slack-line

Læs mere

FREMTIDENS AABENRAA. Markedspladsen. Skitseforslag til Markedspladsen i Aabenraa Bymidte Juni 2018 A D E P T TOPOTEK1 ATKINS

FREMTIDENS AABENRAA. Markedspladsen. Skitseforslag til Markedspladsen i Aabenraa Bymidte Juni 2018 A D E P T TOPOTEK1 ATKINS FREMTIDENS AABENRAA Markedspladsen Skitseforslag til Markedspladsen i Aabenraa Bymidte Juni 2018 A D E P T TOPOTEK1 ATKINS MARKEDSPLADSEN Projektets baggrund Projektet er en videre udvikling af det igangværende

Læs mere

Sofie Mandrup Andreassen Portfolio

Sofie Mandrup Andreassen Portfolio Sofie Mandrup Andreassen Portfolio Navn Sofie Mandrup Andreassen Adresse Hasserisgade 1, 2.th 9000 Aalborg, Denmark E-mail sman07@student.aau.dk Mobil +45 27 33 07 24 Fødselsdag 1. sep. 1986, 24 år PEDESTRIAN

Læs mere

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet.

FORTÆLLINGEN OM DELTAET. Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. FORTÆLLINGEN OM DELTAET Rådgivernes skitser og refleksioner over processen frem mod det arkitektoniske greb: deltaet. LIDT HISTORIE Byen i karréen - det historiske København København var oprindelig bebygget

Læs mere

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet

DTU-Compute. Institut for Matematik & Computer Science. Danmarks Teknisk Universitet DTU-Compute Institut for Matematik & Computer Science Danmarks Teknisk Universitet Danmarks Teknisk Universitet (DTU) Lyngby Campus På DTU nord for København har Christensen & Co arkitekter skabt en ny

Læs mere

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1

Tobaks BYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 TobaksBYEN Boligområde d. 24 April 2015 1 Tobaksbyen//23. April 2015//skala arkitekter 2 Identitet, Tæthed & Variation Fremtidens Tobaksbyen er placeret i et dynamisk felt mellem villakvarterer, industri/erhverv

Læs mere

RØDOVRE SYD. Åben idékonkurrence 2011

RØDOVRE SYD. Åben idékonkurrence 2011 RØDOVRE SYD Åben idékonkurrence 2011 12612 Taget og San Gimigano! Det horisontale og det vertikale Revitalisering fortætning urbane kvaliteter og landskabelige oplevelser en ny sammenfl ettet bystruktur!

Læs mere

Guide til konfirmandprojekt

Guide til konfirmandprojekt Guide til konfirmandprojekt - møde mellem konfirmander og unge muslimer Præster siger om projektet... Konfirmanderne blev meget glade og stolte af deres egen tro. Det var en helt anden måde at snakke om

Læs mere

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO

STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO STRØBY EGEDE MED KYSTEN SOM NABO BYENS PLACERING - situations diagram KYSTVEJEN - en unik strækning VEJEN TIL STRØBY EGEDE - Storyboard Tryggevælde Å Strand hotellet Kystvejen 1 Kystvejen 2 Entré til byen

Læs mere

Thors Bakke, Randers. Fra Vandet Til Byen i serial vision Sagnr

Thors Bakke, Randers. Fra Vandet Til Byen i serial vision Sagnr Thors Bakke, Randers Fra Vandet Til Byen i serial vision 02.10.2015 Sagnr. 15.358 beskrivelse View 1 Thors Bakke - bydelen der samler Randers Randers Kommunes visioner om at bringe by og vand tættere sammen

Læs mere

N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN

N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN N Y T P A R K E R I N G S H U S I R O S K I L D E B Y M I D T E VIEWS FRA ANKOMST SITUATIONEN 14. Maj. 2013 1 Plan 1:500 SNIT SCENARIE 1-1:250 50 P 50 P 52 P 50 P 50 P 50 P 49 P 47 P 52 P 50 P Hoveddisponering

Læs mere

DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej

DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej DISPOSITIONSFORSLAG Lommepark ved Solbjergvej 7. maj 2019 side 1 HOLGER TORNØES PASSAGE 6 SOLBJERGVEJ 3 Bænk Græsser og stauder Græsser og stauder Bænk Bænk Græsser og stauder Græsser og stauder Bænk Bænk

Læs mere

Louisiana DET ARABISKE NU

Louisiana DET ARABISKE NU Louisiana DET ARABISKE NU Tekst: Dorthe Bendtsen, arkitekt MAA og journalist DJ Foto: Mathilde Schjerning Byens Netværk har været en tur i Arabien. Eller i hvert fald noget der ligner! D. 6. marts var

Læs mere

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke-

ANNE ELLEKJÆR. leder i Dome of Visions og står for at skabe den kuratoriske ramme i bygningen på Søren Kierke- 76 ET TREDJE STED 77 ANNE ELLEKJÆR Dome of Visions er mange ting: Et opdateret forsamlingshus, et byudviklingsprojekt, et arkitektonisk og et bæredygtigt projekt klimatisk såvel leder i Dome of Visions

Læs mere

HVISSINGEGRØFTEN D. 2 JULI 2018

HVISSINGEGRØFTEN D. 2 JULI 2018 HVISSINGEGRØFTEN D. 2 JULI 2018 STI, 4 M EKSISTERENDE FORHOLD - 2 ZONER GRØFT Idag fremstår rummet opdelt pga hegn. STI, 2 M STI, 2 M FREMTIDIG FORHOLD - ÅBENT FREMTIDIG FORHOLD - BEPLANTNINGSSEKTION Ved

Læs mere

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard

AARHUS Ø. Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard AARHUS Ø Rekreativ forbindelse Nord Bernhardt Jensens Boulevard 5448 VISIONEN I begyndelsen af dette årtusinde satte Aarhus Kommune en vision for Aarhus: Aarhus en god by for alle og en by i bevægelse.

Læs mere

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur

Kunstsilo Kristiansand - Plads til kultur Kunstsilo Kristiansand - Kunstsiloen er Kristiansands nye varemærke. Den er transformeret og iscenesat i samhørighed med en ny bydel omkring et kulturtorv. Siloen har stor betydning for forståelsen af

Læs mere

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt

Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt Danø arkitektur September 2016 Stationstorv & Torvehal i Ry Skitseprojekt 23.09.2016 DANØ arkitektur & Danø arkitektur September 2016 Ry torv med Torvehal - ophold og aktivitet - mangfoldighed - følelse

Læs mere

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer

OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer OPLÆG TIL RAMME For udvikling af Albertslund Centrum og de centernære arealer BAGGRUND I løbet af 2017 er interessen vokset markant for at bygge nyt i Albertslund Midtby. Det gælder særligt for byområdet

Læs mere

FORSLAG TIL UDVIDELSE AF DYBBØLSBRO LAWA v/ Mads Lützen og Mads Windfeldt

FORSLAG TIL UDVIDELSE AF DYBBØLSBRO LAWA v/ Mads Lützen og Mads Windfeldt FORSLAG TIL UDVIDELSE AF DYBBØLSBRO LAWA v/ Mads Lützen og Mads Windfeldt LUFTFOTO FRA SYD Med projektet for udvidelse af Dybbølsbro foreslås at spænde en ade ud mellem de to eksisterende broer, og derved

Læs mere

LIGHTHOUSE-GREENHOUSE

LIGHTHOUSE-GREENHOUSE LIGHTHOUSE-GREENHOUSE 1 VISION Med vores forslag til en pavillon til Gl. Holtgaards Barokhave har vi fortolket videre på barokkens sædvanlige lyst til manipulerer og styre naturen. Istedet for at kontrollere

Læs mere

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING

R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID REMISEN I TØLLØSE - SEP. 2009 - IDÉKATALOG TIL VIDERE PROJEKTUDVIKLING R E M I S E N I T Ø L L Ø S E - BÆREDYGTIG HISTORIE OG RUMMELIG FREMTID VISIONER OG FOKUS PUNKTER VISIONER I Remisen i Tølløse ligger et kæmpe potentiale. Alene bygningens særegne arkitektur og historie

Læs mere

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk

Uddrag af kommuneplan 2009-2020. Genereret på www.silkeborgkommune.dk Uddrag af kommuneplan 2009-2020 Genereret på www.silkeborgkommune.dk Byen og landskabet Mål Silkeborg Kommune vil: Synliggøre Silkeborgs unikke placering i landskabet og bymidtens nærhed til Silkeborg

Læs mere

Byvandring på Frederiksberg Byens Netværk arrangement 2006.09.13 Tekst og foto: Teddy Olsen

Byvandring på Frederiksberg Byens Netværk arrangement 2006.09.13 Tekst og foto: Teddy Olsen Byvandring på Frederiksberg Byens Netværk arrangement 2006.09.13 Tekst og foto: Teddy Olsen 1/6 På en pragtfuld solskinsdag med skyfri himmel var 40 medlemmer af Byens Netværk samlet på Frederiksberg til

Læs mere

HAVEJE-ATELLIERNE 27681

HAVEJE-ATELLIERNE 27681 HAVEJE-ATELLIERNE 27681 BESKRIVELSE HAVEJE-ATELLIERNE INTENTION En spændende udviklings proces er i gang( ) Variation, kreativitet og liv på gaden. Et sted der er rart at være for dem der bor der, og tiltrækker

Læs mere

schønherr / stedet kommer først

schønherr / stedet kommer først schønherr / stedet kommer først program merværdi klimatilpasningsstempel? alle steder er forskellige alle steder har deres eget helt særlige karakteristika, nogen steder emmer af historie, stemning og

Læs mere

thurøvej

thurøvej thurøvej 13-15 Skitseforslag 03.02.2015 1 EKSISTERENDE FORHOLD Frederiksberg er en tæt og stort set færdig bygget by, og kommunegrænsen er hele vejen omkranset af København. Derfor er det på Frederiksberg

Læs mere

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014

VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 VARDE TORV PROJEKTFORSLAG 24.03.2014 Indledning I 2003 blev første etape af omlægningen af Varde Torv udført. Projektet er tegnet af kommunens landskabsarkitekt Charlotte Horn. GHB Landskabsarkitekter

Læs mere

Metropolzonen - Kulturaksen Projektforslag til The Copenhagen Mile

Metropolzonen - Kulturaksen Projektforslag til The Copenhagen Mile INDHOLD 1. Indledning 2. Oversigtsplan 3. Københavns længste kunstværk 4. Lysspor - forbinder The Copenhagen Mile 5. Nye rekreative muligheder 6. Udstillingsmontrer - små glimt af hvad The Copenhagen Mile

Læs mere

Frederiks Plads. Projektstatus og gennemgang for Teknisk Udvalg

Frederiks Plads. Projektstatus og gennemgang for Teknisk Udvalg Frederiks Plads Projektstatus og gennemgang for Teknisk Udvalg 20130902 DAGSORDEN OMRAADETS POTENTIALE PROJEKT VISION BEVARINGS OVERVEJELSER KULTURHISTORISKE RELATIONER AARHUS C IDAG Området har med sin

Læs mere

Kulturtovet idéoplæg

Kulturtovet idéoplæg Kulturtovet idéoplæg 21.10.2018 Indhold Kulturaksen - - en del af Kulturaksen - Ideen om Kulturaksen - som hængsel - Forskellige rumlige oplevelser - Sammenhæng i Kulturaksen - Forudsætninger - Udfordringer

Læs mere

Nyt Internationalt Kulturhus på ydre Nørrebro. - en analyse af 3 forskellige placeringsmuligheder

Nyt Internationalt Kulturhus på ydre Nørrebro. - en analyse af 3 forskellige placeringsmuligheder Nyt Internationalt Kulturhus på ydre Nørrebro - en analyse af 3 forskellige placeringsmuligheder 3. Potentialer for Ydre Nørrebros nye Kulturelle mødested 1. 2. I midten af maj sendte kvarterløft Nørrebro

Læs mere

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning

Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Hørsholm Gågade Kommentering af belysningsforslag for gadebelysning Indledning Med udgangspunkt i belysningsforslaget for gågadeområdet i Hørsholm Bymidte udarbejdet af COWI A/S, beskrives i det følgende

Læs mere

Forskertorvet: Belægningen foran bygning føres videre ind i bygningens gulv og er som et bånd af rektangulære fliser, der kører udefra og videre ind i huset og ud igen, som en ide om en strøm gennem forskertorvet.

Læs mere

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Dødningebakken 33, 9990 Skagen, Ejerlav Starholm, Matrikel 3n - Ejendom 178705 Februar 2011 1 Disponering og arkitektoniske ideer Huset har to udtryk

Læs mere

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74

POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S. info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 Skyen POLYFORM ARKITEKTER ApS Kigkurren 8M, 1. sal DK-2300 København S info@polyformarkitekter.dk Tlf 33 32 08 74 2 Skitseforslag byggefelt 1C// Aalborg Godsbaneareal // 21.12.212 // POLYFORM Arkitekter

Læs mere

Kultur. Hverdag. Læring. Det lokale. Bevægelse. Det globale. Samvær

Kultur. Hverdag. Læring. Det lokale. Bevægelse. Det globale. Samvær Børneverden Undervisere Læring Kunst Det lokale Hverdag Kunstnere Voksne Fest Voksenverden Børn Samvær Bevægelse Det globale Kultur Udtryk Forskere Kildevæld Kulturcenter Laboratorium for udvikling af

Læs mere

KALUNDBORG SUNDHEDS- CEnTER OG AKUTHUS

KALUNDBORG SUNDHEDS- CEnTER OG AKUTHUS SUNDHEDS- CEnTER OG AKUTHUS rh arkitekter REV. 2012.01.10 VISION På baggrund af de strukturændringer som Region Sjællands sygehusplan 2010 medfører, etablerer Region Sjælland og Kalundborg Kommune et sundheds-

Læs mere

Byskolen i Faaborg. 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter

Byskolen i Faaborg. 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter Byskolen i Faaborg 21 marts 2012 - Praksis Arkitekter BYSKOLEN i FAABORG Byskolen Byskolen er i dag en kulturinstitution, der huser en række skoler og foreninger. De fysiske rammer fremstår som nedslidte

Læs mere

OKKERHYTTE - En udstillingspavillon til Vestermølle

OKKERHYTTE - En udstillingspavillon til Vestermølle OKKERHYTTE - En udstillingspavillon til Vestermølle Side 1 OKKERHYTTE Okkerhytten er en udstillingspavillon udformet som et træskrin, som hænger svævende over Vestermølles lille okkerdam. En stabil trebuktømmerkonstruktion,

Læs mere

KONTORHUS OLOF PALMES ALLÉ 39

KONTORHUS OLOF PALMES ALLÉ 39 KONTORHUS OLOF PALMES ALLÉ 39 Infrastruktur Fundamentet for Skejby s erhvervsmæssige vækst fi ndes i områdets gode infrastruktur samt den umiddelbare kontakt til Århus midtby (6 km til Århus Hovebanegård)

Læs mere

ANNA KLINDT RY BORGER- OG KULTURHUS RY FOR GÆSTFRIT BORGERFÆLLESSKAB SAMMEN KAN VI... Ideoplæg Opslagstavle med vision for Posthusgruden

ANNA KLINDT RY BORGER- OG KULTURHUS RY FOR GÆSTFRIT BORGERFÆLLESSKAB SAMMEN KAN VI... Ideoplæg Opslagstavle med vision for Posthusgruden ANNA KLINDT RY BORGER- OG KULTURHUS RY FOR GÆSTFRIT BORGERFÆLLESSKAB SAMMEN KAN VI... Ideoplæg 2016 - Opslagstavle med vision for Posthusgruden Indhold Vision Beskrivelse Referencebilleder Illustrationsplan

Læs mere

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN

HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN HAVNEFRONTEN LANGS KYSTVEJSSTRÆKNINGEN MINDET AARHUS Å DOKK 1 - LETBANE PAKHUS 13 TOLDBODEN HACK KAMPMANNS HAVNEPLADSEN LETBANE REKREATIV BIBLIOTEK OG PLADS FORBINDELSE BORGERSERVICE, CYKEL- GANGSTI HØJVANDSSLUSE

Læs mere

FLERE GÅR MERE. Debatoplæg om fodgængerstrategi for København

FLERE GÅR MERE. Debatoplæg om fodgængerstrategi for København FLERE GÅR MERE Debatoplæg om fodgængerstrategi for København INTRODUKTION Kære fodgænger... Debatoplægget er en mini-udgave af Flere går mere, en fodgængerstrategi for Københavns Kommune. Teknik- og Miljøudvalget

Læs mere

En Adaptiv Struktur. Ide til Filmen: Budbringeren. - Manifest - Synopsis - Storyboard

En Adaptiv Struktur. Ide til Filmen: Budbringeren. - Manifest - Synopsis - Storyboard En Adaptiv Struktur 25719 Ide til Filmen: Budbringeren - Manifest - Synopsis - Storyboard Manifest for Danmarks fremtid - En Adaptiv struktur Historien viser, at det nærmest er umuligt at forestille sig

Læs mere

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010

ESTER. Skitseforslag 02.09.2010 ESTER Skitseforslag 02.09.2010 BY Udarbejdet af og NORD arkitekter TRAFIKSANERING AF SVENDBORGVEJ I VESTER AABY Skitseforslag Udarbejdet af Vejdirektoratet og NORD Arkitekter 02.09.2010 Yderligere oplysninger:

Læs mere

04. FEB UDVIKLINGSPROJEKT - MASTERPLAN GIMBELGRUNDEN SDR. HAVNEGADE, KOLDING

04. FEB UDVIKLINGSPROJEKT - MASTERPLAN GIMBELGRUNDEN SDR. HAVNEGADE, KOLDING 04. FEB. 2016 UDVIKLINGSPROJEKT - MASTERPLAN GIMBELGRUNDEN SDR. HAVNEGADE, KOLDING IBA SDU GIMBELGRUNDEN RAMMER FOR LIVET/MANGFOLDIGHED Gimbelgrunden et nyt udviklingsområde i Kolding midtby, vis a vis

Læs mere

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv

KULTURCENTER. Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv KULTURCENTER Laboratorium for udvikling af det gode og aktive hverdagsliv IDÉOPLÆG Hvad drømmer du om? Det spørgsmål stillede Områdefornyelsen borgerne på Ydre Østerbro til borgermødet Kulturcenter for

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Introduktion 5. Aktiviteter 6. Jonstrup i dag 8. Fremtidens Jonstrup 10. Skitse 12. Visualisering 14

INDHOLDSFORTEGNELSE. Introduktion 5. Aktiviteter 6. Jonstrup i dag 8. Fremtidens Jonstrup 10. Skitse 12. Visualisering 14 U D V I K L I N G S F OR S L A G F OR JON S T R U P C E N T R U M S. 3 15 INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion 5 Aktiviteter 6 Jonstrup i dag 8 Fremtidens Jonstrup 10 Skitse 12 Visualisering 14 Dato : 22.02.2017

Læs mere

EN BEVÆGELSE I LANDSKABET - NYT MARITIMT VIDENCENTER I TUNGEVÅGEN

EN BEVÆGELSE I LANDSKABET - NYT MARITIMT VIDENCENTER I TUNGEVÅGEN EN EVÆGELSE I LANDSKAET - NYT MARITIMT VIDENENTER I TUNGEVÅGEN 0.0 +2.5 0.0 A +5.0 PLADS FOR AD, FISKE OG ANKOMST MED ÅD TUNGENES FYR +5.5 +7.5 0.0 +2.5 +5.5 +5.0 NYT MARITIMT VITENSENTER 0.0 TUNGEVIKA

Læs mere

Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé januar 2017

Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé januar 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 5 Til Teknik- og Miljøudvalget Bilag 5 Referat af borgermøde - Lindgreens Allé - 16. januar 2017 07-03-2017 Sagsnr. 2017-0116928 Dokumentnr.

Læs mere

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS

STØVRING BIBLIOTEK OG UNGDOMSHUS TOTALRÅDGIVER ØSTERGAARD ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - ARKITEKT NØRKÆR+POULSEN ARKITEKTER APS UNDERRÅDGIVER - INGENIØR RAMBØLL A/S UNDERRÅDGIVER - LANDSKAB RAMBØLL BYUDVIKLING OG LANDSKAB STØVRING BIBLIOTEK

Læs mere

Visionsplan for Hårlev

Visionsplan for Hårlev Visionsplan for Hårlev 1 2 VISION FOR FREMTIDENS HÅRLEV Hårlev er stationsbyen i Ådalen. I Hårlev har vi det hele. Skønne naturoplevelser i baghaven, boliger til alle aldersgrupper, et levende handelsog

Læs mere

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN 1 Det Maritime Museum AQUARIUS Tungevågen INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4. ARKITEKTONISK, URBANT OG LANDSKABELIGT KONCEPT 5-7. CONCEPTUELLE DIAGRAMMER 8. MASTERPLAN OG TVÆRSNIT 9. PLAN -1, +1 10. ARKITEKTUR OG

Læs mere

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025

Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling Bilag 1: Introduktion til Optimeringsplan KBH Cykelby 2025 Optimeringsplanen består af 6 rapporter, som udgør selve optimeringsplanen, med

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1

BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1 BYRUMSANALYSE OPGAVEARK 1 Byrum, hvad er det egentlig for noget? Det er de rum der skabes mellem husene, det er pladser, parker, veje, osv. Byer er planlagte ned til mindste detalje, men det er dem der

Læs mere

Placeringen afstemmes med funktionskrav til infrastrukturen. Diagrammet illustrere principiel forskydningen af jordmængder.

Placeringen afstemmes med funktionskrav til infrastrukturen. Diagrammet illustrere principiel forskydningen af jordmængder. HOVEDGREB Arkitektur og landskab 11 Da terrænets naturlige plateau er mindre end anlæggets areal er der behov for en tilpasning til terrænet. Placeringen afstemmes med funktionskrav til infrastrukturen.

Læs mere

SKANDERBORG - FÆLLESSTIEN

SKANDERBORG - FÆLLESSTIEN Skanderborg Andelsboligforening og Midtjysk boligselskab 301917 IDÉOPLÆG - 02.09.2016-1 OM OPGAVEN 2 - SKANDERBORG - SKOLESTIEN OM OPGAVEN Opgaven er at udforme ideoplæg til en ny fælles sti omkring Skanderborg

Læs mere

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til.

Interviewer: Ej, vi skal lige gå en god tur i det dejlige vejr. Hvor bor du henne? I forhold til. Samtalevandring d. 9. maj 2012. Sanne, 23 år. Studerende på KEA. Bor på Jagtvej. Interviewer: Så lad os gå den her vej. Sanne: Ja. Interviewer: Fedt, you re mine nej. Sanne: Ej fuck, Maria har jo ikke

Læs mere

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD

BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD BILAG 8 NOTAT 22/05 2013 BELÆGNING UD FOR NYHAVN 71 KVÆSTHUSMOLEN SYD Nyhavns huse står på nordsiden af kanalen, side om side med den kendte smalle, lodrette takt, med forskellige højder og farver. Her

Læs mere

Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus

Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus Skitseforslag - Hjørnegrunden Nørrebrogade/Knudrisgade - Århus 16.10.2006 Arkitektfirmaet schmidt hammer lassen - Århus Hjørnegrunden Nørrebrogade Knudrisgade Den omkringliggende kontekst er karakteriseret

Læs mere

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011

Høiriisgård bakker. - en ny grøn bydel. Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Høiriisgård bakker - en ny grøn bydel Volumenanalyse af d. 16.08.2011 Parcelhuskvarter Motorvej Jernbane Byggegrund Århus Midtby Indfaldsvej Rekreativt naturområde Situation Byggegrunden er karakteriseret

Læs mere

Lokaludvalget havde den 21. januar et borgermøde om sagen. Ca. 60 borgere deltog. En opsummering af synspunkterne:

Lokaludvalget havde den 21. januar et borgermøde om sagen. Ca. 60 borgere deltog. En opsummering af synspunkterne: Indre By Lokaludvalg Rådhusstræde 13 1466 København K indrebylokaludvalg@okf.kk.dk Tlf. 60 37 80 58 EAN nr. 5798009800077 Teknik- og Miljøforvaltningen Lokaludvalget er blevet bedt om et høringssvar vedrørende

Læs mere

Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet

Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet Bilag 1: Tilgang og principper for Grøn Strategi en strategi for et grønt løft i byerne med fokus på sammenhæng og identitet Byernes åndehuller Kolding Kommune er beriget med smukke naturområder, som vi

Læs mere

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet

Rødovre Kommune. Belysningsforslag til Vandtårnet Rødovre Kommune til Vandtårnet Udarbejdet af ÅF Lighting 02/01-2017 Indledning er beliggende i krydset mellem Rødovre Centrum og Tårnvej. Bygningen, som stod færdigopført i 1927, har med sit distinkte

Læs mere

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER!

FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! FREDERIKSBERG HOSPITAL - HELE BYENS NYE KVARTER! VISION På hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige fremtidsløsninger

Læs mere

LAANSHØJ FÆLLESHUS 1

LAANSHØJ FÆLLESHUS 1 1 LAANSHØJ FÆLLESHUS INDHOLDFORTEGNELSE LAANSHØJ FÆLLESHUS 04 Introduktion Situationsplan KONCEPT 07 ARKITEKTUREN 09 Tagplan + Opstalt Stueplan + Længdesnit Visualisering Snit AA + BB REFERENCER 21 Relation

Læs mere

Omsorgscentret Fælledgården

Omsorgscentret Fælledgården På 1. sal på Fælledgården, trænger der til en kærlig hånd. Der er ikke blevet gjort meget de sidste 30 år, for der er ikke penge til de gamle. Både personale og beboere virker meget glade for at være der.

Læs mere

Dansk Talentakademi: Vision for Campus

Dansk Talentakademi: Vision for Campus Dansk Talentakademi: Vision for Campus vedtaget af bestyrelsen September 2014 Indledning Dansk Talentakademi tilbyder undervisning til ca. 150 elever fordelt på fem linjer: Musik Kunst og Design Dans Musical

Læs mere

SKOVPARCELLER I DREJENS

SKOVPARCELLER I DREJENS SAGSNR. 12.4591 1. udkast - d. 30. maj 2014 SKOVPARCELLER I DREJENS forslag TIL NY DISPONERING forslag til ny disponering med åben-lav boliger gældende planforhold arealopgørelse Nærværende projektmappe

Læs mere

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan

FORTÆTNINGSSTRATEGI. - en del af Kommuneplan FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 FORTÆTNINGSSTRATEGI - en del af Kommuneplan 2017-2029 Retningslinjekort for fortætning 3 Retningslinjer for fortætning 1.2.1 Fortætningsområderne afgrænses

Læs mere

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt

Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt Borgermøde den 20. januar 2014 om Fremtidens Sølund Input fra grupperne Gruppe 1 Skrevet i den rækkefølge de er udtalt (Denne gruppe valgte ikke at udarbejde en prioriteringspils-planche) Kan Læssøegade

Læs mere

Finsensvej 15. Forslag til studieboliger, 2000 Frederiksberg. Owner: Vision Student Homes, COPI, Bredgade 38, st.

Finsensvej 15. Forslag til studieboliger, 2000 Frederiksberg. Owner: Vision Student Homes, COPI, Bredgade 38, st. Situationsplan Mål 1:500 Området. Området omkring Finsensvej har siden 50 erne gennemgået en voldsom forandring. Fra at være en bydel præget af industri og jernbaneterræn, er udviklingen gået i retning

Læs mere

Kirke i Sydhavnen

Kirke i Sydhavnen Kirke i Sydhavnen 2016 Udsigt fra vandsiden til det gang baretag 01 af 28 Kontemplation i højden Det høje - fysisk, åndeligt og metaforisk Forslaget er inspireret af kontemplation i det høje og som landskab.

Læs mere

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme

Seniorhuset. Byggeriet og de arkitektoniske tanker bag Danmarks første ældreboliger til mennesker med autisme Seniorhuset Baggrund og vision Hvordan skal mennesker med autisme bo, når de bliver ældre, og hvordan kan vi skabe de bedst mulige rammer for denne gruppe borgere, når de er oppe i årene? De spørgsmål

Læs mere

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter - Samlingssted i lokalområdet - Motion og sundhed for alle aldre - Fleksibilitet, åbenhed og inspiration - Identitet og fælleskab Adresse: Ny sportshal

Læs mere

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By

Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Borgerpanelundersøgelse Forholdene i Indre By Gennemført 24-27. februar 2017 Konklusioner på borgerpanelundersøgelse om forholdene i Indre By Sammenfatning: Indre By som helhed Prioriteringer med hensyn

Læs mere

Litteraturliste. Litteratur:

Litteraturliste. Litteratur: 88 Konklusion Dette projekt tager sit udgangspunkt i det nye motorvejsprojekt i og omkring Silkeborg. Den kommende motorvej i Silkeborg får store konsekvenser for byen, både negative og positive. Silkeborg

Læs mere

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL

UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL UDVIKLING AF FREDERIKSBERG HOSPITAL Overordnet vision og delvisioner På Hospitalsområdet skaber vi et åbent, imødekommende, grønt og blandet byområde, hvor LIV og RO forenes i et bykvarter med bæredygtige

Læs mere

Sankt pauls plads Dato

Sankt pauls plads Dato Skitseforslag Sankt pauls plads Dato 2018.05.04 PLAN I 1:400 05 m 10m SANKT PAULS PLADS Skt. Pauls Plads Mere grønt, mere plads Sankt Pauls plads har fået plads. Et sted i Nyboder ligger denne oase, hvor

Læs mere

BILAG 3 Tilgængelighedsanalyse og byrumsanalyse

BILAG 3 Tilgængelighedsanalyse og byrumsanalyse Tilgængelighedsanalyse Strækningen er analyseret for særlige problemstillinger mht. indpasning af tilgængelighed - særligt følsomme byrum udpeges som vist herunder. For disse byrum er der udarbejdet alternative

Læs mere

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet

Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet Bilag 7 Egenartsanalyse for campingarealet EGENARTSANALYSE ALTERNATIV TIL ØFK FORUNDERSØGELSE FORUNDERSØGELSE HISTORIE Amagers landskab har gennem de sidste hundrede år skiftet karakter fra et åbent landbrugsområde

Læs mere