Energihuset Intelligent energistyring

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energihuset Intelligent energistyring"

Transkript

1 Energihuset Intelligent energistyring Allerede i dag kan man få systemer, der kan styre og/ eller regulere vores forbrug af el, vand, varme og måske ventilation i vores boliger. I fremtiden vil disse systemer blive mere almindelige, og vi vil få sensorer og computere, der kan hjælpe os med at spare på energien og fordele energiforbruget til tidspunkter, hvor prisen er lav. Du kan lære mere om disse løsninger ved at vælge én af følgende tre opgaver: Mobile sensorer Smart Grid-simulator Energihuset

2 OM MOBILE SENSORER Nogle steder har du sikkert oplevet, fx at lyset i et rum tænder, når du træder ind i rummet. Dette sker, fordi en sensor registrer en ændring i fx lys, skygge, varme eller bevægelse. Sensoren sender derved et elektrisk signal til lampen, som derefter tænder. Andre steder er det måske en dør, der åbner sig; en tyveri-alarm, der går i gang eller noget helt tredje, der sker. Find selv eksempler på sensorer, som vi kan møde i hverdagen! Her i laboratoriet har vi to mobile sensorer. Sensorerne er placeret på hver sin kasse. På begge kasser er der en kontakt, hvor du kan tænde for systemet, samt en lampe, der kun lyser, når den får et signal fra sensoren. Når der er tændt for kontakten, vil sensoren registrere bevægelse (infrarød stråling) i området foran sensoren. Når det sker, sender sensoren et elektrisk signal til lampen, som derved tænder. Opgaver og udfordringer Find et sted på din skole, hvor det vil være smart at bruge en sensor fx til at tænde for lyset! Husk: Det er smart, hvis sensoren kan medvirke til, at skolens forbrug af energi bliver mindre! Husk også: Sensoren skal placeres, så den kan se alle personer, der kommer ind i rummet! Tag en af kasserne med derhen, hvor du mener, at det vil være smart at bruge sensoren. Placér kassen, hvor du mener, at den vil virke bedst. Afprøv derefter systemet. Hvis du mener, at sensoren skal styre andet end tænd/sluk af lys, skal du bare notere det på svarfelterne på næste side. Svar også på de andre spørgsmål. PS: Du må gerne finde flere steder, hvor sensorer kan være smarte at bruge på skolen.

3 Hvor på skolen mener du, at det vil være smart at bruge sensoren? Hvad skal sensoren tænde/slukke for? Hvor og hvordan skal sensoren placeres, for at virke mest hensigtsmæssigt? Hvilke fordele mener du, at det vil være smart at bruge sensoren til netop der?

4 OM SMART GRID-SIMULATOREN Smart Grid er en internationalt anvendt betegnelse for elektronisk styring af hele elforsyningen. I mange lande er man er i fuld gang med at udvikle disse intelligente elsystemer. Ønsket er at skabe systemer, der forbedrer effektivitet, pålidelighed, økonomi og ikke mindst bæredygtighed i vores elforsyning. Smart Grid anses som en forudsætning for, at vi i Danmark kan håndtere de store variationer i mængden af strøm i elnettet, der vil opstå i takt med, at vindmøller og andre vedvarende energikilder skal levere en stadigt større del af elektriciteten. Du kan se to korte film om Smart Grid på flg. link: (6:42) dks-forskning-og-udvikling/smart-grid/sider/film-smart- Grid-Danmark.aspx (14:38) Her i laboratoriet har vi en simulator, der består af to paneler. På det ene panel kan en gruppe på 2-3 personer styre (simulere) samfundets energiforsyning, og på det andet panel kan en anden gruppe styre (simulere) samfundets energiforbrug. Simuleringen forgår over et døgn (forkortet til ca. 12 min.) i år Opgaver og udfordringer Se figur næste side Del jer i to hold, der skal styre henholdsvis elforsyningen og el-forbruget. El-forsyningen skal sørge for, at forbrugerne har den energi, de har brug til den billigst mulige pris og med den mindst mulige udledning af C0 2 til atmosfæren (se den samlede produktion nederst til venstre på panelet). Forbrugerne skal foretage nogle valg med hensyn til deres hjem, og de skal dagligt sørge for at forskellige processer udføres: madlavning, vask, opladning af elbilen mm. Forbrugeren har en interesse i at dette gøres til den mindst mulige pris. Døgnet starter og slutter kl. 7 om morgenen. Når døgnet er gået vurderes præstationerne. El-produktionen vurderes på følgende: Har de undgået, at elforsyningen har været overbelastet, og/eller at elforsyningen er brudt ned (se de røde, gule og det grønne felt øverst til højre på panelet) Har de minimeret overskudsproduktionen - der går til spilde Har de minimeret CO 2 -udledningen Forbrugerne vurderes på følgende: Har de udført de faste opgaver i løbet af dagen: tilberedning af morgenmad, frokost og aftensmad klaret opvasken og tøjvasken opladt deres elbil Har de udført ovenstående til en fornuftig udgift (se de varierende priser øverst til højre på panelet)

5

6 SMART GRID arbejdsark - forbruger Vi skriver året 2020 energien er steget i pris i forhold til nu. Der er indført intelligente systemer, så forbrugerne betaler skiftende priser for energien afhængig af produktionsmetoder og efterspørgsel. Alle forbrugere har deres egen el-bil. Mange forbrugere har deres eget solpanel på taget. Mange funktioner, der angår forbruget, er computerstyrede, men i denne øvelse skal I (forbrugerne) selv foretage nogle valg i løbet af et døgn, der går fra kl. 7 om morgenen til næste dag kl. 7. Før døgnet begynder, skal I foretage nogle valg disse kan ikke ændres i løbet af døgnet. Valgene foretages på knapperne i panelets venstre side: Har I eget solpanel? Tryk Tænd/Sluk Vælger I at have alle apparater i huset til at stå i standby, når de ikke bruges så de lynhurtigt kan tændes? Tryk Tænd/Sluk Har alle beboere i huset eget TV, egen radio, PC mm? Tryk Tænd/Sluk Hvilken energikilde har I huset - varmepumpe, fjernvarme, oliefyr eller el-varme? Bemærk her: Varmeforbruget afregnes over elregningen Tryk Tænd udfor én af energikilderne Når I som forbrugere har truffet disse valg, skal I notere disse valg på resultatarket (næste side). Herefter giver I besked til det andet hold, som styrer forsyningen de vil så starte døgnets forløb. I løbet af døgnet, skal I foretage en række valg: I skal lave mad 3 gange morgenmad, frokost og aftensmad I skal klare opvask og tøjvask - mindst én opvask og mindst én tøjvask - i løbet af døgnet I skal sørge for, at bilen er klar til at køre 3 gange i løbet af døgnet, og den skal være fuldt opladet, når døgnet er gået. I kan løbende foretage en række aflæsninger på kontrolpanelet: Hvor meget producerer jeres solpanel hvis I har et sådant? Hvad er den aktuelle pris pr kwh? Hvad er klokken? Hvad er det samlede forbrug i løbet af det igangværende døgn målt i kr? I får løbende information på LCD-displayet om jeres valg og opgaver. Hvis I ikke udfører jeres opgaver i løbet af døgnet pålægges i en strafafgift svarende til den forventede udgift til at klare opgaverne efter en gennemsnitlig takst. Når døgnet er gået får I en række data om jeres forbrug og udgifter oplyst. Noter også disse oplysninger på resultatarket (næste side).

7 SMART GRID resultatark - forbruger Inden I gennemfører et døgn på simulatoren, skal I notere følgende: Valg før døgnets start Eget solpanel App. på standby Eget TV, radio mm. JA NEJ JA NEJ JA NEJ Varmepumpe Fjernvarme Oliefyr Elvarme JA NEJ JA NEJ JA NEJ JA NEJ Når I har gennemført et døgn på simulatoren, aflæser I følgende data : FORBRUG,00 KR. STRAFAFGIFT,00 KR. BIL KØRT I STÅ GANGE SAMLET UDGIFT,00 KR.

8 SMART GRID arbejdsark - forsyning Vi skriver året 2020 energien er steget i pris i forhold til nu. Der er indført intelligente systemer, så forbrugerne betaler skiftende priser for energien afhængig af produktionsmetoder og efterspørgsel. Jeres opgave er at sørge for, at der altid er den fornødne energi til jeres lokalsamfund i løbet af et døgn fra kl. 7 om morgenen til næste dag kl. 7. I denne øvelse går vi ud fra at forsyningsselskabet selv skal sørge for al energien der kan altså ikke importeres energi fra det omgivende samfund eller fra udlandet. I råder over: 3 kulfyrede kraftværker det ene (Kul 1) vil altid være tændt og tjener som grundforsyning til al den øvrige produktion. Værkerne yder hver 32 MW og det tager næsten 3 timer for et kulfyret kraftværk at nå fuld ydelse og den samme tid at lukke det ned igen. 3 gasfyrede kraftværker på hver 25 MW alle tre kan slukkes og tændes det varer ca. 1 timer at nå fuld ydelse og samme tid at lukke det ned igen. En solenergi-park med en ydelse op til 9,6 MW. Ydelsen er afhængig at solindstrålingen. Forsyningen har mulighed for at tænde og slukke denne energikilde med øjeblikkelig virkning. En vindmøllepark med en ydelse op til 60 MW. Ydelsen er afhængig af vindforholdene. Forsyningen har mulighed for at tænde og slukke denne energikilde med øjeblikkelig virkning. I modtager løbende varsler på LCD-displayet om sol- og vindforhold samt varsler om forventede markante ændringer i forbrugernes behov for energi. Før døgnet begynder, skal I sætte Stop/Start-omskifteren på Stop og trykke på den røde Reset-knap på bagsiden. De 7 sæt trykknapper stilles automatisk til start-indstillingen, som vist her: I må ikke ændre på disse indstillinger før døgnforløbet er startet. Når forbrugerne melder klar, skifter I omskifteren til Start - og døgnet begynder. I løbet af døgnet, skal I foretage en række valg: Tænd og sluk de forskellige energiforsyninger, således at der altid er energi nok til forbrugerne det anbefales, at forsyningen aldrig kommer under 115% i forhold til behovet. Procenten aflæses på de 5 LEDlamper øverst til højre. Undgå at producere for meget strøm den går til spilde og kan forårsage for stor udledning af CO 2 Når døgnet er gået, får I en række data oplyst om jeres evner til at styre el-produktionen i samfundet. Noter disse på resultatarket.

9 SMART GRID resultatark - forsyning Når I har gennemført et døgn på simulatoren, skal I notere følgende data som vises på LCDdisplayet: ANTAL BLACK-OUTS GANGE ANTAL GANGE MED OVERPRODUKTION GANGE SAMLET CO2 UDLEDNING TONS

10 OM ENERGIHUSET For at give et billede af hvor meget man faktisk kan spare i et hus, har vi opbygget en model af et hus. Der er fire rum bryggers, soveværelse bad og køkken. I rummene er der monteret komponenter, der skal symbolisere energiforbruget og intelligente komponenter, der skal hjælpe jer med at sænke energiforbruget. For enden af huset kan I se den medfølgende styring bag en glasplade. Her er desuden monteret en ventilator, der symboliserer husets ventilationsanlæg. Modellen er udstyret med pumper, belysning og ventilationsanlæg, som et moderne hus vil være det i dag. I vil i opgavesættet blive introduceret til den brugerflade, som Kjærgaard har udviklet til husstyring. Det er den I skal løse de efterfølgende opgaver med. Ved at løse opgaverne, får I et indblik i, hvordan man selv kan være med til at bestemme, hvornår man vil bruge energi, og hvad det betyder for forbruget i en helt almindelig familie. Man kalder det intelligent boligstyring, men husk at det er teknik, der styrer energien. Intelligensen kommer fra jer! Opgaverne har stigende sværhedsgrad fra start til slut, og det er vigtigt at løse opgaverne fuldstændigt, for at programmet kan godkende det, og I kan komme videre.

11 Opstart af hus Opgaver og udfordringer Når huset startes op, skal det nulstilles til Level 1. Tryk på Reset til Level 1 i bunden af skærmbilledet I kan senere skifte level på knappen øverst i skærmbilledet Øvelse 1 Husets grundforbrug. Et hus har altid et grundforbrug, uanset om der er nogen hjemme eller ej. Grundforbruget er der, fordi pumperne til varmt vand og rumopvarmning kører hele tiden, ligesom ventilationen også kører. Prøv at måle hvor meget strøm grundforbruget udgør på en time Tryk på Start ny måling og aflæs forbruget Skift til Level 2: Tryk på Næste level Øvelse 2 Husets øvrige forbrug. kwh Nu vil vi se på, hvad det koster at lade alt i hele huset stå tændt. Det kunne fx ske på en vinteraften. For at tænde lyset skal I: Klikke på teksten til et af rummene Tryk derefter på pæren Gør dette ved alle pærerne og stikkontakterne, i alle rum og husk det udvendige lys Tryk Start ny Måling på oversigtsbilledet og aflæs forbruget for en time: kwh Hvis der var smileys for husets energiforbrug, ville vi ende på en sur smiley. Der må kunne spares en del her!

12 Øvelse 3 Introduktion af husstyringen. Selvom det er muligt at få brugerfladen til huset over på en ipad eller en anden smart platform, så er det stadig meget rart at kunne betjene huset på de tryk, der er rundt omkring i rummene. Lad os prøve at programmere et tryk: Tryk på badeværelset, og derefter på knappen ud for Lys1 Her er der forskellige muligheder, I kan enten: Trykke på Indlær tænd-tryk hvorefter I skal trykke på det tryk i huset, I gerne vil bruge eller I kan: Trykke på et af nullerne til venstre for knappen og få en liste frem med tilgængelige tryk. Gør det samme med Lys2 og stikkontakten. Brug nogle andre knapper i trykket. For at gøre det nemmere at få slukket for alting i et rum, kan et tryk programmeres til formålet: Sluk-tryk er dedikerede til kun at slukke, hvorimod tænd-tryk både tænder og slukker. Indlær det sidste tryk som sluk-tryk på både Lys1, Lys2 og stikkontakten Vælg kort tryk til lysene og langt tryk til stikkontakten Øvelse 4 Who goes here? Med PIR-sensorer kan man se, om nogen bevæger sig rundt i huset. I nogle rum, som for eksempel badeværelset, kan det være rart at tænde lyset automatisk, hvis det samtidig er mørkt udenfor (DarkOn). Gå ind på Lys1 Tryk på Tilknyttet sensor, og vælg sensoren fra listen (sensor 4). Tryk på Tænd DarkOn Test det ved at skifte til nat på Dag/Nat-kontakten (den sidder udenfor huset på gavlen). På brugerfladen kan man se, at Solen i øverste venstre hjørne skifter til måne, når man aktiverer kontakten (skumringsrelæet).

13 Øvelse 5 Glemt at slukke? Den klarer vi Tryk på køkkenet Start med at programmere tænd-sluk til lyset og stikkontakten. PIR-sensoren kan også bruges til at se, om der er vedvarende aktivitet i et rum. Tilknyt en sensor til Lys1 og Lys2. Lav AutoSluk efter 5 minutter hvis det er lyst, og efter 10 minutter hvis det er mørkt. Programmer AutoSluk af lyset i badeværelset også. Øvelse 6 Sluk Alt Tryk på bryggerset. Start med at programmere tænd-sluk og auto-sluk til lyset. Programmer stikkontakten så I mener, at man kan spare noget. Når man går hjemmefra kan man lige så godt slukke for det hele. I stedet for at rende rundt i hele huset og tjekke, om der er slukket, kan vi programmere et tryk til sluk alt Start med at indlæse et sluk-tryk som Langt tryk. Tryk på knappen her for at kopiere til udklipsholderen Når trykket er i udklipsholderen kan det nemt kopieres ind på de andre lys og stikkontakter ved at trykke på Tryk Vælg tænding og kopier trykket ind som Langt sluk-tryk på alle tændinger. Husk belysning ude. Øvelse 5 Alt kan ske i soveværelset I må nu bruge de erfaringer, I har samlet og prøve at programmere soveværelset så energirigtigt som muligt.

14 Øvelse 7 At presse citronen Tryk på varme-knappen Her har vi husets grundforbrugere. Dem kan vi også gøre lidt ved for at spare på strømmen. Indlær husets sensorer i ventilationen, og indstil tiden til 15 minutter så ventilationen kører ned på lavt niveau efter 15 minutter uden bevægelse. Indlær husets sensorer i brugsvandspumpen, og indstil tiden til 5 minutter, så pumpen kører med et interval af minutter og slukker helt, hvis der ikke er aktivitet. Hold tyven ude, og pengene i madrassen Tryk på tyverialarm Trykket uden på huset er til alarmen, og hertil skal vi have lavet en kode. De fire tryk repræsenterer talværdierne 1, 2, 3, 4. Dvs. at koden fx kunne være Minus-længden er 4 og max er 8. Lav en kode til tyverialarmen. Prøv at til-/frakoble alarmen og få den til at gå af ved at lave en bevægelse. Det kan være, at der skal mere til at skræmme tyven væk, så lad os prøve at få noget lys til at blinke. Gå ind på noget lys. Tryk på et af nullerne under SceneKald Nr. og vælg 103 Alarmtilkolingsblink. Tryk på K og Kip (blink). Kobl alarmen til igen og prøv at aktivere den. Hjemmesimulering kan også bruges til at holde indbrudstyvene væk. Det simulerer, at der er nogen hjemme ved at tænde og slukke forskellige ting rundt om i huset. Vælg medtag i hjemmesimulering under noget lys. Kobl alarmen til og se simuleringen. Eftersom der ikke er nogen hjemme, når alarmen er koblet til, er der jo god mulighed for at spare på energien. Lav AutoSluk af nogle ting, når alarm tilkobles vha. SceneKald. Lav AutoSluk af brugsvandspumpen under varme.

15 LINKS OG EFTERBEHANDLING Ideer til opfølgning på Den Energi-rigtige Husstyring Spareiver Undersøg jeres energiforbrug hjemme på udvalgte produkter. Det kunne være familiens TV, PC eller lys på børneværelset. Man laver først måling på en helt almindelig uge, hvor alle opfører sig almindeligt. Derefter lægges en strategi for mulige besparelser, hvorefter der atter måles en uge, hvor besparelserne overholdes. Herefter kan laves beregninger på, hvad der er at hente på de foreslåede besparelser. EnergiFlexHouse: Teknologisk Institut arbejder med energieffektiv teknologi. I EnergiFlexHouse er der bygget to ens huse. Det ene benyttes til målinger og det andet bebos af en testfamilie. Familiens forbrug opdateres hvert 12. minut på hjemmesiden: Når jeg er blevet voksen/danmark år 2040 Hvordan tror du, at energisituationen ser ud i Danmark år 2040? Hvilke energiformer anvendes, og hvordan fordeler forbruget sig mellem disse energiformer? Er der stadig kulfyrede kraftværker? Har vi A-kraft eller vindkraft? På hvilken måde transporterer vi os rundt i byerne og på landet?

16 Insero Science Academy, Chr. M. Østergaardsvej 4A, 8700 Horsens

INTELLIGENT BOLIGSTYRING

INTELLIGENT BOLIGSTYRING Energihuset INTELLIGENT BOLIGSTYRING Introduktion Om energihuset Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion I dag kan man godt få systemer der kan styre el, vand, varme eller ventilation

Læs mere

Solcellelaboratoriet

Solcellelaboratoriet Solcellelaboratoriet Jorden rammes hele tiden af flere tusind gange mere energi fra Solen, end vi omsætter fra fossile brændstoffer. Selvom kun en lille del af denne solenergi når helt ned til jordoverfladen,

Læs mere

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din bolig. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din bolig Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Sluk for ekstraudgifterne med et enkelt tryk Standby funktionen er både smart og nyttig. Det ved alle, der bruger den til daglig.

Læs mere

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG

ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG ENKEL OG INTUITIV STYRING AF DIN BOLIG Kunne du tænke dig en nem, intuitiv og smart styring af lys, el, indeklima, tryghed og komfort i din nye bolig? Visility Smart Bolig hjælper dig til netop det, så

Læs mere

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling

MOBIL LAB. Solceller SOL ENERGI. Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Solceller SOL ENERGI Introduktion Om solcellelaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og Efterbehandling Introduktion Solceller er inden for de seneste år blevet én af de muligheder, man som familie

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED

BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED BRUGERVEJLEDNING TÆND-SLUK ENHED Side 1 til tænd-sluk enheden Introduktion Med tænd-sluk enheden fra LOCKON kan du styre strømmen i din bolig. Du kender princippet fra de traditionelle tænd-sluk ure, der

Læs mere

Mobil Lab 2 Generel guide

Mobil Lab 2 Generel guide Mobil Lab 2 Generel guide Mobil Lab 2 indeholder en masse teknologi, og som underviser kan det være en kilde til frustrationer, hvis teknologien ikke virker, eller hvis man er i tvivl om hvordan den betjenes.

Læs mere

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H.

Start jagten på strømtyvene på dit værelse. Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden. Opgave H.1: Opgave H.2: Opgave H. 1 2 Start jagten på strømtyvene på dit værelse Indsaml målinger her i bogen, og registrer dem på hjemmesiden Nu sætter jagten på strømtyvene ind hjemme hos dig. Bevæbnet med et SparOmeter skal du nu opspore

Læs mere

Vindlaboratoriet. Vindenergi

Vindlaboratoriet. Vindenergi Vindlaboratoriet Vindenergi Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende energi. Overalt ser man vindmøller i landskabet, og i mange år har Danmark været blandt de førende

Læs mere

Integreret energisystem Elevvejledning

Integreret energisystem Elevvejledning Integreret energisystem Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og naturgas, skal der bruges vedvarende

Læs mere

CLEVER TEMA: Opladning

CLEVER TEMA: Opladning Kære elbilist Nu har du forhåbentlig gjort dig en række erfaringer med at køre i elbil vi er glade for, at du deler de erfaringer med os til fordel for projektet. I denne nyhedsmail vil vi gerne fortælle

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Træk din el-installatør fra i skat. og gør din bolig mere værd. Preview BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk

Træk din el-installatør fra i skat. og gør din bolig mere værd. Preview BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk Træk din el-installatør fra i skat og gør din bolig mere værd BRUG HÅNDVÆRKER- FRADRAGET NU! blueinstall.dk Håndværkerfradraget kort fortalt Det nye håndværkerfradrag har et grønt sigte. Det betyder fx,

Læs mere

Niko Home Control. Det smarte hjem

Niko Home Control. Det smarte hjem Niko Home Control Det smarte hjem Introduktion Dit hjem bliver smart med Niko Gør livet mere komfortabelt og sikkert, samtidig med at du sparer mest mulig energi. Niko Home Control er en ny intelligent

Læs mere

Solceller SOFIE MYGIND BISGAARD 1

Solceller SOFIE MYGIND BISGAARD 1 Solceller SOFIE MYGIND BISGAARD 1 Indhold Sol celler... 3 Elektroner... 3 Optimal placering... 4 Opbygning... 5 Miljø... 6 Soltimer... 7 Solstråler... 8 Konklusion... 9 Robot... 9 Effekt forsøge... 10

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Den mobile mølle VIND ENERGI. Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Den mobile mølle VIND ENERGI Introduktion Om den mobile mølle Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling MOBIL LAB Introduktion Som supplement til test af vindmøller i Mobil Lab s vindtunnel, giver

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

BASISPAKKE Dit valg, din service

BASISPAKKE Dit valg, din service BASISPAKKE Dit valg, din service VELKOMSTGAVE ADGANG TIL MIN SIDE SKRIFTLIG KUNDESERVICE MÅNEDLIG FAKTURERING BAGUD OVERSIGT OVER ALLE DINE FORDELE ADGANG TIL MIN SIDE SKRIFTLIG KUNDESERVICE VELKOMSTGAVE

Læs mere

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi

Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi Skab din perfekte komfortzone med evohome WiFi WiFi Mere komfort, mere kontrol og mindre energi - den smarteste måde at opvarme hjemmet på 2 Komfort og kontrol 3 evohome systemet for intelligent zonekontrol

Læs mere

Samfundet bliver elektrisk

Samfundet bliver elektrisk Samfundet bliver elektrisk reduce..but use with Aarhus 6. juni 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning

Læs mere

Termografi. Tag temperaturen på energiforbruget

Termografi. Tag temperaturen på energiforbruget Tag temperaturen på energiforbruget Termografi-undersøgelser afslører, hvor godt boligejere passer på energi til boliopvarmning. Med termografi kan man se, hvor varmen slipper ud og dermed også, hvor man

Læs mere

Den intelligente bolig er lige om hjørnet

Den intelligente bolig er lige om hjørnet Af Jesper Andersen foto jan djenner Den intelligente bolig er lige om hjørnet Energistyring til private boliger er i rivende udvikling og vil i de kommende år blive hvermandseje. Vi har set nærmere på

Læs mere

Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata

Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata Tjek dit forbrug! - Vejledning i Nukissiorfiits web-baserede system for tjek af forbrugsdata Indhold 2 Indledning 3 1. Log på 3 Siden 3 Sprog 3 Kundenummer og password 4 2. Funktioner 4 A. Kundeinformation

Læs mere

OMEGA-opgave for indskoling

OMEGA-opgave for indskoling OMEGA-opgave for indskoling Tema: Vandforbrug Vand der kommer i vores vandhaner kommer nede fra jorden. Det er undervejs i lang tid og skal både renses, pumpes og ledes bort i kloakken bagefter igen. Billede:

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+ boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

PRIORITETSPAKKE Dit valg, din service

PRIORITETSPAKKE Dit valg, din service PRIORITETSPAKKE Dit valg, din service VELKOMSTGAVE ADGANG TIL MIN SIDE SKRIFTLIG OG TELEFONISK MÅNEDLIG FAKTURERING BAGUD OVERSIGT OVER ALLE DINE FORDELE TILBAGEKALD FRA Ved kø tilbyder vi dig altid at

Læs mere

Dette projekt handler om at installere elektronik i forbindelse med

Dette projekt handler om at installere elektronik i forbindelse med Elsystemet Fremtidens energisystem vil se meget anderledes ud end det system, vi kender i dag. Hele energisystemet vil være mere intelligent og dynamisk. Efterhånden som vindmøller leverer en større andel

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning AlmenBolig+-boligerne er opført som lavenergiboliger, og har derfor et mindre varmebehov end traditionelle bygninger. Boligerne har et integreret anlæg, der

Læs mere

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen

Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen 2 Elspare-stafetten undervisningsbog 2013 Energistyrelsen Udgiver: Redaktør: Fagkonsulenter: Illustrationer: Produktion: Tryk og reproduktion: Energistyrelsen, opdatering af 2010-udgave fra Center for

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion en fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige enheder som rumsensorer,

Læs mere

Manual KlimaC SMS Box. Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.)

Manual KlimaC SMS Box. Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.) Manual KlimaC SMS Box Dioder for fjernbetjening skal pege mod varmepumpen (afstand 6 m.) Opstart Isætning af SIM kort: SIM-kortet SKAL være uden Pin-kode, koden fjernes nemmest ved at isætte SIM-kortet

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Fysik/kemi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin FK1 grundbegreber el Spændingsforskel volt, V I daglig tale kaldet spænding. Spændingen måles

Læs mere

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010

Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Ressourceforbrug på kommunens ejendomme i 2010 Grønt Regnskab 2010 Indledning Det grønne regnskab 2010 for Greve Kommune præsenterer ressourceforbruget i bygninger, der administreres

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR

BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR BRUGERVEJLEDNING RUMSENSOR Side 1 til rumsensor Introduktion Rumsensoren fra LOCKON er en bevægelsessensor, som reagerer på bevægelser inden for rumsensorens dækningsområde. Når sensoren er slået til og

Læs mere

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark

Manual. VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK. Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006. SKIOLD A/S Kjeldgaardsvej 3 DK-9300 Sæby Danmark Manual VentCom Apollo-Multi Ver. 018.01.DK Manual nr. 982002600 Ver 3.00 01.12.2006 SKIOLD A/S Danmark Vejledning i brug af VentCom sammen med Apollo Multi. VentCom er et program, som kan præsentere aktuelle

Læs mere

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi

Den grønne kontakt til din virksomhed. Kontakt med omtanke for miljø og økonomi Den grønne kontakt til din virksomhed Kontakt med omtanke for miljø og økonomi En slukket stikkontakt kan mærkes på bundlinjen I dag stilles der mange krav til lysstyring i erhvervsbygninger gennem lovgivningen.

Læs mere

Elforbrug og energirigtige skoler

Elforbrug og energirigtige skoler Elforbrug og energirigtige skoler Elevark - Geografi Et undervisningsforløb udviklet til 7.-9. klassetrin G1. Hvor produceres el Hvor produceres el i jeres lokalområde Vi får el fra mange forskellige teknologier

Læs mere

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således:

Når du skal demonstrere SparOmeteret, kan du starte med at beskrive de grundlæggende funktioner således: Kend dit elforbrug Lærer vejledning Baggrund: I Klimahandlinger på dit værelse skal eleverne lære at måle apparaters elforbrug og finde ud af hvor stort et elforbrug de har på deres værelse. Formål: Målet

Læs mere

Hvor meget el bruger din familie?

Hvor meget el bruger din familie? Opgave E.1 Hvor meget el bruger din familie? Ud fra resultatet i opgave H.1 skal eleverne regne deres forventede årsforbrug ud. Forbruget på forskellige dage kan svinge en del, så tallet giver kun en idé

Læs mere

Ta de gode vaner med i sommerhuset

Ta de gode vaner med i sommerhuset Ta de gode vaner med i sommerhuset - og få en mindre elregning Brug brændeovn i stedet for elvarme Tjek temperaturen på varmtvandsbeholderen Se flere gode råd inde i folderen Gode elvaner er meget værd

Læs mere

Kom godt i gang med solceller fra OK

Kom godt i gang med solceller fra OK 1 Kom godt i gang med solceller fra OK Brug strømmen, når solen skinner få gode tips til hvordan! Hvad kan du spare med solceller? Time for time afregning hvad betyder det for dig? www.ok.dk 2 3 Solceller

Læs mere

Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K. 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen

Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K. 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Energigennemgang Kvorning Design og Kommunikation. Magstræde 6, 1204 Købh. K 17-11-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Indhold Formål:... 3 Generelt:... 3 Generelle besparelsesområder:... 4 STAND-BY

Læs mere

inspirerende undervisning

inspirerende undervisning laver inspirerende undervisning om energi og miljø TEMA: Solenergi Elevvejledning BAGGRUND Klodens klima påvirkes når man afbrænder fossile brændsler. Hele verden er derfor optaget af at finde nye muligheder

Læs mere

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort

Clorius Energistyring. Besparelser med optimal komfort 99.50.20-A Clorius Energistyring Besparelser med optimal komfort En vejledning til hvordan du kan holde varmen og samtidig belaste miljøet og din økonomi mindst muligt! Gælder for 1-strengede anlæg. Indholdsfortegnelse

Læs mere

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd

TDC HomeBox VDSL. Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd TDC HomeBox VDSL Installationsvejled ning til dig med telefoni og bredbånd 2 Udstyr fra TDC Følgende skal være i kassen, du har modtaget fra TDC: TDC HomeBox VDSL Installations vejled ning til dig med

Læs mere

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER

KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER KONTROLBOG TIL AFLÆSNING AF EL APPARATER INDLEDNING Gode el vaner er den direkte vej til lavere el regning og renere miljø. Langt de fleste familier kan skære 10 % af forbruget væk uden at sænke komforten.

Læs mere

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Intelligent bolig uden besvær økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret og tidløst design

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL

BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL BRUGERVEJLEDNING BETJENINGSPANEL Side 1 til betjeningspanel Introduktion Du kan betjene din alarm med det trådløse betjeningspanel. Det placeres ved hjemmets hoveddør, så det er let at slå alarmen til

Læs mere

MOBIL LAB. Vindlaboratoriet VIND ENERGI. Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling

MOBIL LAB. Vindlaboratoriet VIND ENERGI. Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Vindlaboratoriet VIND ENERGI Introduktion Om vindlaboratoriet Opgaver og udfordringer Links og efterbehandling Introduktion Vindenergi er en af de meget synlige energiformer, når vi snakker om vedvarende

Læs mere

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017

Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 Notat: Forbrugernes perspektiver på fleksibelt elforbrug Februar 2017 EcoGrid 2.0 is a research and demonstration project funded by EUDP (Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). The 9

Læs mere

Kom godt i gang med solceller fra OK

Kom godt i gang med solceller fra OK 1 Kom godt i gang med solceller fra OK Brug strømmen, når solen skinner få gode tips til hvordan! Grøn energi er fremtiden Hvad kan du spare med solceller? Time for time afregning det betyder det for dig.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING

BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING BRUGERVEJLEDNING TIL FJERNBETJENING Side 2 til din LOCKON fjernbetjening Introduktion Før du starter, skal du have installeret og aktiveret din LOCKON centralenhed. Tips: Brug fjernbetjeningen som en nem

Læs mere

Vedvarende energi. Sådan kommer du i gang med LEGO Energimåleren

Vedvarende energi. Sådan kommer du i gang med LEGO Energimåleren Vedvarende energi Sådan kommer du i gang med LEGO Energimåleren de LEGO Group. 2010 The LEGO Group. 1 Indholdsfortegnelse 1. Beskrivelse af Energimåleren... 3 2. Sådan påsættes Energiakkumulatoren... 3

Læs mere

Energibesparelser på hospitaler, en praktisk vejledning

Energibesparelser på hospitaler, en praktisk vejledning Energibesparelser på hospitaler, en praktisk vejledning Af Luc de Visme, Schneider Electric Energibesparelser er ikke bare noget, man kan købe sig til. Det er en proces, der kræver hele organisationens

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER

BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER BRUGERVEJLEDNING SIGNALFORSTÆRKER Side 1 til signalforstærker Introduktion Signalforstærkeren fra LOCKON bruges til at forlænge og forstærke det trådløse signal fra centralenheden ud til de forskellige

Læs mere

Forsyn dig selv med energi

Forsyn dig selv med energi Lærervejledning Formål I denne aktivitet skal eleverne vha. en ombygget kondicykel få konkrete erfaringer med at forsyne sig selv med energi, dvs. mærke energibehovet til at dække forskellige belastninger

Læs mere

Danfoss Micro Booster unit ENS projekt Geding

Danfoss Micro Booster unit ENS projekt Geding Danfoss Micro Booster unit ENS projekt Geding Indhold Micro Booster unitten... 3 Opstart af unit... 4 Udluftning af unit... 5 Justering af brugsvandstemperatur... 6 Åbne/lukke varmekreds til sommer- og

Læs mere

Air Sync Brugervejledning

Air Sync Brugervejledning Air Sync Brugervejledning Oplad din Air Sync 1. Slut Air Syncs micro USB-port (D) til din computer eller andre kompatible opladerenheder ved hjælp af den medfølgende USB eller andre kompatible micro USBtilslutninger.

Læs mere

Fjernbetjening Flex Teknisk manual

Fjernbetjening Flex Teknisk manual Fjernbetjening Flex Teknisk manual VEKA INT. Indblæsnings aggregat 1 Beskrivelse Flex fjernbetjening kan bruges til at styre ventilationsanlæg med V1 og V2 printkort. Tekniske data Knapper på display Knap

Læs mere

Energiproduktion og energiforbrug

Energiproduktion og energiforbrug OPGAVEEKSEMPEL Energiproduktion og energiforbrug Indledning I denne opgave vil du komme til at lære noget om Danmarks energiproduktion samt beregne hvordan brændslerne der anvendes på de store kraftværker

Læs mere

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år?

Vand. Hvor mange m 3 vand bruger skolen pr. måned? Pr. år? Bedøm om skolen bruger mere eller mindre vand end sidste år? Eksempler på spørgsmål til Miljørevision Svarene på spørgsmålene kan findes i et samarbejde med det tekniske personale, ved at spørge elever og lærere og ved selv at undersøge forholdene. Vand Hvor mange

Læs mere

Vejledning om varmeforsyning

Vejledning om varmeforsyning Vejledning om varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter (a d) 5. Energiråd 1. Generel info

Læs mere

DON T JUST STANDBY Sluk på stikkontakten når du ikke bruger dine elektroniske apparater.

DON T JUST STANDBY Sluk på stikkontakten når du ikke bruger dine elektroniske apparater. VUC ROSKILDE DON T JUST STANDBY Sluk på stikkontakten når du ikke bruger dine elektroniske apparater. Rmedie14, Kommunikation/IT Eksamensprojekt. Ditte B Hansen 11-05-2015 Indholdsfortegnelse Indledning:...

Læs mere

Gør dit nye hjem intelligent. - rum for rum

Gør dit nye hjem intelligent. - rum for rum Gør dit nye hjem intelligent - rum for rum 1 Tænk på fremtiden nu Der er mange ting at tage stilling til, når du skal vælge dit nye hus. Også fremtiden. Forhåbentlig skal du bo i huset i mange år, og derfor

Læs mere

Beskrivelse af tryghedsalarmen

Beskrivelse af tryghedsalarmen Denne vejledning fungerer som en hurtig og nem brugervejledning på dansk, oversat af GSM Teknik ApS. Skal man bruge alle detaljer, henvises til den engelske vejledning, der medfølger i kassen. Beskrivelse

Læs mere

Tunstall DECT 7202/7212

Tunstall DECT 7202/7212 Tunstall DECT 7202/7212 Brugervejledning D3302/D3312 Tunstall A/S Tel. +45 87 93 50 00 Niels Bohrs Vej 42, Stilling Fax. +45 87 93 50 10 8660 Skanderborg info@tunstallnordic.com Danmark www.tunstallnordic.com

Læs mere

Praktiske oplysninger

Praktiske oplysninger Praktiske oplysninger (Til husejere på RG&W) Indholdsfortegnelse Indledning....3 Flex-control...4 Log på dit hus...4 Sådan styres dit hus...6 Hus ID og Notat...7 Forbrugsaflæsning...7 Temperatur...8 Varme...8

Læs mere

J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP

J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP VINDKR AF T OG ELOVERL ØB 9. maj 2011 J.nr. 3401/1001-2921 Ref. SLP Indledning Danmark har verdensrekord i vindkraft, hvis man måler det i forhold til elforbruget. I 2009 udgjorde vindkraftproduktionen

Læs mere

CleverHouse. SOFTCONTROL - CleverHouse. Større komfort, sikkerhed og energieffektivitet. Online styring af boliger!

CleverHouse. SOFTCONTROL - CleverHouse. Større komfort, sikkerhed og energieffektivitet. Online styring af boliger! Online styring af boliger! SOFTCONTROL - Større komfort, sikkerhed og energieffektivitet. SoftControl Gør dit liv mere sikkert, komfortabelt, og effektivt, mens du sparer penge SoftControl er en platform

Læs mere

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd

Spar på energien. Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd Spar på energien Få mest muligt ud af energien og skån miljøet med vores spareråd varme Udnyt varmen rigtigt JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC 15,5 14,5 14 9 3,5 2 2 2 3 8 12 14,5 Årligt

Læs mere

Komme-gå modul. En vejledning til forældre

Komme-gå modul. En vejledning til forældre Komme-gå modul En vejledning til forældre Dit barns daginstitution har indført Komme-gå registrering. Du har som forælder ansvaret for at registrere dit barns ankomst og afhentning. Hvad betyder det for

Læs mere

L Age D or. Vesterbrogade 20, 1620 Købh. V. 03-12-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen

L Age D or. Vesterbrogade 20, 1620 Købh. V. 03-12-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Energigennemgang L Age D or. Vesterbrogade 20, 1620 Købh. V 03-12-2009 J & E electric a/s Ronnie Larsen Indhold Formål:... 3 Generelt:... 3 Generelle besparelsesområder:... 4 STAND-BY FORBRUG... 4 Belysning:...

Læs mere

GPS trackeren virker ved hjælp af GSM netværket og GPS satellitterne, og kan bruges til at overvåge og bestemme hvor en enhed befinder sig henne.

GPS trackeren virker ved hjælp af GSM netværket og GPS satellitterne, og kan bruges til at overvåge og bestemme hvor en enhed befinder sig henne. GPS Tracker 1 Om GPS trackeren GPS trackeren virker ved hjælp af GSM netværket og GPS satellitterne, og kan bruges til at overvåge og bestemme hvor en enhed befinder sig henne. Hvor kan GPS trackeren bruges?

Læs mere

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentpri...

https://www.survey-xact.dk/servlet/com.pls.morpheus.web.pages.corerespondentpri... Side 1 af 22 Navn Adresse Postnr By Side 2 af 22 Undersøgelse i Fremtidens Parcelhus Kære beboer i Fremtidens Parcelhus, Vi er glade for, at du vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Hvis du svare

Læs mere

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende

Micro:bit. Komponenter i CFU-kasser. Lær komponenterne at kende Micro:bit Komponenter i CFU-kasser Lær komponenterne at kende Byg en ringeklokke eller en alarm... 2 Bevægelsessensor... 3 Høre-test... 5 Lys der giver lyd... 7 Klap-o-meter... 8 Vanding af blomster...

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR

BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR BRUGERVEJLEDNING VANDSENSOR Side 1 til vandsensor Introduktion Vandsensoren er designet til at opdage vand, f.eks. ved oversvømmelser i din bolig. Den kan placeres alle steder, hvor der kan være risiko

Læs mere

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab

Turen til Mars I. Opgaven. Sådan gør vi. ScienceLab Turen til Mars I Opgaven Internationale rumforskningsorganisationer planlægger at oprette en bemandet rumstation på overfladen af Mars. Som led i forberedelserne ønsker man at undersøge: A. Iltforsyningen.

Læs mere

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch

InterWalk brugermanual. Specifikt til iphone og ipod touch InterWalk brugermanual Specifikt til iphone og ipod touch Indholdsfortegnelse 1. Sådan kommer du godt i gang med InterWalk... 3 1.1 Kort introduktion... 3 1.2 Sådan låser du din skærm op og åbner InterWalk

Læs mere

X88S. SMS fjernstyring til sommerhuse

X88S. SMS fjernstyring til sommerhuse X88S SMS fjernstyring til sommerhuse X88s er en GSM/SMS baseret fjernstyring med: 6 indgange 8 relæudgange 2 temperaturfølere Billig i drift, intet abonnement. Kan køre på taletidskort. Nem og hurtig montering.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear BRUGERVEJLEDNING El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear INDHOLDSFORTEGNELSE Kære kunde 5 Motor 6 Display 6 Batteriindikator 7 Assistfunktionen 7 Fejlindikator

Læs mere

Tillæg til Grønt Regnskab 2012

Tillæg til Grønt Regnskab 2012 Tillæg til Grønt Regnskab 212 Varme Kommunes korrigerede varmeforbrug er samlet set steget med 1,9 % over de sidste to år. Dette er naturligvis et skuffende resultat, der vil blive arbejdet på at forbedre

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear

BRUGERVEJLEDNING. El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear BRUGERVEJLEDNING El-cykel SCO Premium E-Cargo 2-hjulet, 9 gear / Premium E-Cargo 3-hjulet, 9 gear INDHOLDSFORTEGNELSE Kære kunde 5 Motor 6 Display 6 Batteriindikator 7 Assistfunktionen 7 Fejlindikator

Læs mere

Energigennemgang af Sundhedsvæsnets Patientklagenævn

Energigennemgang af Sundhedsvæsnets Patientklagenævn 1 Energigennemgang af Sundhedsvæsnets Patientklagenævn Energivejleder: Miljø- & Energikonsulent Pia Gade for Center for Miljø Formål Formålet med energigennemgangen er at afdække energibesparelser især

Læs mere

KLIMAPAKKE Dit valg, din service

KLIMAPAKKE Dit valg, din service KLIMAPAKKE Dit valg, din service TELEFONISK ENERGIRÅDGIVNING OPKØB AF CO2-KVOTER ÅRLIGT ENERGITJEK FÅ KONTANTE FORDELE MED MODSTRØMS FORDELSKORT GRATIS STRØM OM NATTEN ÅRLIGT ENERGITJEK Som aktiv energiforbruger

Læs mere

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær

Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Landsbyens-energi Projektmøde i Halkær Tirsdag den 26. januar 2016 Marianne Bender, Energitjenesten Nordjylland Landsbyens Energi Kort om projektet og dets tilbud Erfaringer indtil nu: Hvad vi finder ved

Læs mere

Installationsvejledning. SALUS Smart Home

Installationsvejledning. SALUS Smart Home Installationsvejledning SALUS Smart Home Download app Download fra App Store eller Google Play. App navn Salus Smart Home Bemærk på IPad, kan det være nødvendigt at begrænse søgning til Kun IPhone for

Læs mere

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010

SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 SOLVARMEANLÆG FORÅR 2010 The Smarthome Company, Lergravsvej 53, DK-2300 København S. www.greenpowerdeal.com Til dig der står og tænker på at købe et solvarmeanlæg I Danmark skinner solen ca. 1.800 timer

Læs mere

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013

medemagruppen Joystick DX2-REM420 Brugervejledning P Q ver November 2013 medemagruppen P9-0292-Q ver. 1.0.0 - November 2013 DK Brugervejledning Joystick DX2-REM420 Medema Danmark A/S Enggårdvej 7 Snejbjerg 7400 Herning Telefon: 70 10 17 55 Telefax: 97 18 88 35 Quick guide P9-0292-Q

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det

SECHURBA spørgeskema Figur 1 Kort over det udvalgte område. Den lilla streg angiver det Rubow Arkitekter, Københavns Ejendomme (KEjd) og Cenergia Energy Consultants arbejder sammen på et europæisk projekt, hvis formål er at få en bredere viden om energi effektivitet og mulighederne for etablering

Læs mere

Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host

Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host Betjeningsvejledning til Håndterminal og AnyQuest Host INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Indledning... 2 2 Generelt for Håndterminalen... 3 2.1 Justering af Dato og Tid.... 3 3 Aflæsning... 6 3.1 Opstart... 6 3.1.1

Læs mere

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk.

LK IHC Control. Komfort og sikkerhed i hjemmet. Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. LK IHC Control Komfort og sikkerhed i hjemmet Du kan få yderligere oplysninger om LK IHC Control hos din lokale el-installatør eller på www.lk.dk. Lauritz Knudsen A/S Industriparken 32 2750 Ballerup Telefon

Læs mere

Godt indeklima med LK IHC. - Intelligent styring af varme og ventilation

Godt indeklima med LK IHC. - Intelligent styring af varme og ventilation Godt indeklima med LK IHC - Intelligent styring af varme og ventilation Hav det godt når du er hjemme Forstil dig, at din bolig altid har behagelige varme gulve. Forstil dig, at luften altid er frisk,

Læs mere

Vejledning om ventilation og varmeforsyning

Vejledning om ventilation og varmeforsyning Vejledning om ventilation og varmeforsyning 1. Generel info om ventilationssystemet og varmeforsyning 2. Ventilations - brugervejledning 3. Andre indstillinger 4. Vedligeholdelse, udskiftning af filter

Læs mere

Butterfly Brugervejledning D3030B

Butterfly Brugervejledning D3030B Butterfly Brugervejledning D3030B Tunstall A/S Tel. +45 87 93 50 00 Niels Bohrs Vej 42, Stilling Fax. +45 87 93 50 10 8660 Skanderborg info@tunstallnordic.com Danmark www.tunstallnordic.com Indholdsfortegnelse

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Smart energi - Smart varme

Smart energi - Smart varme Smart energi - Smart varme Fossil frie Thy 22. august 2012 Kim Behnke Energinet.dk Sektionschef Miljø, Forskning og Smart Grid Dansk klima- og energipolitik med ambitioner 40 % mindre CO 2 udledning i

Læs mere

Om natten vågner Hans, da han skal på toilettet. Ude på badeværelset tænder lyset ganske svagt, men ikke musikken, den tænder kun i dagtimerne.

Om natten vågner Hans, da han skal på toilettet. Ude på badeværelset tænder lyset ganske svagt, men ikke musikken, den tænder kun i dagtimerne. Nyt lavenergi byggeri med m2invision som arkitekt og Lasse Larsen Byg som totalentreprenør. Boligen er under opførelse og forventes indflytningsklar i foråret 2013. I det følgende fortælles nogle af de

Læs mere