Thomas Veber. Sejl til Middelhavet. Tips til genvejen via Europas floder og kanaler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Thomas Veber. Sejl til Middelhavet. Tips til genvejen via Europas floder og kanaler"

Transkript

1

2 Thomas Veber Sejl til Middelhavet Tips til genvejen via Europas floder og kanaler

3 2014 Thomas Veber 1. udgave

4 4 1 Indhold 1 Indhold Hvor lang tid tager det til Middelhavet? Hvad koster det? Hvilken båd kan man sejle med? Hvad kræves der af dokumentation? Hvilken vej skal man sejle? Forbered dig på sluserne Hav mange diesel- og vanddunke med Fortøj ved brinken, ankre i søerne Tag kort og reservedele med hjemmefra Børn ombord Spørg Mere information... 31

5 5 2 Hvor lang tid tager det til Middelhavet? Hvis det kun er et spørgsmål om at komme så hurtigt som muligt ned til Middelhavet, behøver det ikke at tage så lang tid. 26 dage fra Travemünde til Port St. Louis kan det gøres på. Men så har man ingen overliggerdage, og man er nødt til at sejle fra sluserne åbner om morgenen til de lukker om aftenen hver eneste dag. Elbe Seitenkanal. Vandmotorvej? Det vil være synd at stresse igennem kanalerne, for man sejler igennem mange smukke byer og skøn natur på vejen.

6 6 Det tror man ikke når man sejler på de lange, brede, lige kanaler i Nordtyskland. En vold langs kanalbrinkerne gør at man ikke ser landskabet omkring sig, og de lineal-lige kanaler giver ikke megen variation. Det minder mest om at sejle på en motorvej med støjværn på siderne. Men så snart man kommer ind i Holland, Belgien og Frankrig, for ikke at tale om Mosel længere nede i Tyskland, er der masser at se og opleve. Mosel i Tyskland er noget af det smukkeste på vejen.

7 7 Vi brugte to en halv måned fra Travemünde til Port St. Louis ved Rhônes munding i Middelhavet. Det var rigeligt med tid til at opleve atmosfæren undervejs. Den sidste uge brugte jeg dog mest på at tromme med fingrene på ruftaget af længsel efter at kunne sætte sejl igen. Men vi fik set en masse, og set i bakspejlet fortryder jeg det ikke. Hjemturen fra Port St. Louis til Travemünde tog kun halvanden måned. Vi tog det stadigvæk med ro og lå stille for at udforske forskellige steder. Men visse dage, specielt på motorvejene i Nordtyskland, sejlede vi i mange timer dagligt.

8 8 3 Hvad koster det? Hvad det koster at sejle langt er der ikke noget helt klart svar på. Det kommer naturligvis an på, ikke bare hvor man sejler hen, men også hvem man er, og hvor mange man er. Det er f.eks. meget dyrere at handle i Frankrig end i Spanien og Tyskland. Til gengæld er havnepengene meget dyrere i Spanien. En ting er sikkert: Så længe man sejler koster det ikke så meget. Det er når man ligger stille og er i land, at det koster.

9 9 Vores et års sejltur til Middelhavet t/r kostede gennemsnitligt kr. om måneden, dvs. ca kr. for et år. Det inkluderede havnepenge, diesel, mad, restaurantbesøg, kanalafgiften i Frankrig og alt andet jeg kan komme i tanke om. Det dækkede en familie på to voksne og to små børn. Vores ,- kr. om måneden ligger nok i den lavere ende for langturssejlads. For det første havde vi, selvom vi sejlede i en båd fra 1950, stort set ingen reparationer på båden undervejs. Normalt må man nok forvente, at en del udstyr går i stykker. Kan man reparere det selv, er det selvfølgelig en stor hjælp for skibskassen. Pengene får hurtigt ben at gå på, når man ligger stille. Vi lå opankrede i tre uger ved Alcúdia på Mallorca. Det er et rigtigt turiststed, og den måned lå vores forbrug langt over gennemsnitsmåneden. Det blev til mange cafébesøg, restaurantbesøg, shopping, billeje og lignende. Alt sammen hyggeligt, men i længden ikke godt for langtursejlerens pengekasse. Kanalafgifter Kanalerne i Tyskland, Holland og Belgien er gratis at sejle på. Ligeledes er Rhône i Frankrig gratis. For at sejle på de små franske kanaler, som håndteres af VNF, behøves en vignette som koster et mindre beløb. For en 10 meter båd koster det 108 og kan købes på VNFs kontorer eller på

10 10 Havnepenge Havnepengene i den vestlige del af Middelhavet er urimeligt høje. På Mallorca er 100 for en enkelt nat ikke uset i højsæsonen. På kanalerne og floderne er priserne dog mere rimelige. Alt fra gratis til Gratis flydebro i Frankrig. Spar penge ved at ankre Et sted vi sparede mange penge var på havnepengene. På kanalerne/floderne lå vi selvfølgelig ofte i havn, men det skete også flere gange, at vi bare fortøjede ved kanalbrinken.

11 11 Vi lå stort set ikke i havn mens vi var i Middelhavet. Vi havde investeret i godt ankergrej, og det var tjent ind i løbet af få overnatninger. Det viste sig, at ankerpladserne var en fordel og ikke en ulempe. Vi ville have snydt os selv for mange gode oplevelser, hvis vi var gået i havn hver aften. Selv ikke de flotteste badeværelser i de fineste marinaer kan slå det, at starte dagen med et hovedspring i det klare middelhavsvand. Eller når der midt i morgenmaden, lidt længere ude i bugten, svømmer en flok hvaler forbi. Så hvis man både skal i havn hver aften, og ud at spise ofte, kan man let lægge mindst kr. til budgettet hver måned. Ankerbugt på Mallorca. Kan man forlange mere?

12 12 4 Hvilken båd kan man sejle med? Man kan sejle med næsten hvilken som helst båd. Kan du sejle med din båd her hjemme, kan du også sejle på kanaler og floder og i Middelhavet med den. Hvis den altså ikke stikker for dybt. Eller er for høj. Eller for bred. Specielt med en sejlbåd kan det være problematisk med dybgangen. Vores første Anna Lisa var en mahognibåd fra Den fungerede udmærket både på kanalerne og i Middelhavet. På vandvejene i Tyskland og på Rhône kan man sejle med ret store både uden problemer. Men hvis man vil gå hele vejen fra Nordeuropa til Middelhavet, er man tvunget til at passere den lille Canal de l Est / Canal des Vosges. Det er ligegyldigt hvor man vælger at gå ind i kanalerne, og hvor man vælger at gå ud i

13 13 Middelhavet. Man kommer ikke udenom Canal de l Est / Vosges og det er her man vil finde begrænsningerne. De maksimale dimensioner her er: Max. dybgang: 1,80 meter Max. højde: 3,5 meter Max. bredde: 5 meter Max. længde: 38,5 meter De mindste sluser er 38,5 x 5 meter. Men selvfølgelig vil man gerne have plads til at fendre af også, så at gå igennem med en båd på fem meters bredde er nok en smule optimistisk. Også med hensyn til højden skal man være opmærksom. Selvom VNF garanterer 3,5 meter, kan forskelle i vandstanden få dette tal til at mindske. Så vær forsigtig med din radar, antenner (dit hoved?), og andet udstyr når du passerer en bro. Sørg for at båden er så lav som muligt. Dybgangen kan også være en smule tricky. VNF hævder, at den minimale vanddybde er 1,80 meter. Men vi har hørt om både med 1,90 meters dybgang passere uden problemer. På den anden side har vi også hørt om både med 1,60 meters dybgang der var blevet fanget i mudderet visse steder.

14 14 Så generelt når vi taler om den maksimale størrelse på både på de europæiske floder og kanaler, er det de ovenstående tal der gælder. Og en smule held. Masten på en sejlbåd For at komme under de mange broer er det nødvendigt at lægge masten ned. For at få masten med til Middelhavet skal den enten surres på dækket, eller sendes med fragtmand. Det sidste er faktisk ikke så uoverskueligt som det lyder. Der er organiserede mastetransporter fra Travemünde i Tyskland til Port Napoleon i Frankrig. Det er enkelt og smidigt og man slipper for at have en mast stikkende ud både for og agter.

15 15 5 Hvad kræves der af dokumentation? For at sejle på Europas indre vandveje (dog ikke Sverige og Kielerkanalen) kræves et såkaldt Flodskipper Kompetencebevis (CEVNI). Det er ikke svært at tage, og tilbydes f.eks. af Foreningen til Langtursejladsens Fremme på et en-dags kursus. Man skal desuden have et duelighedsbevis eller bedre (f.eks. Yachtskipper). Dette er også et krav for at kunne tage flodskipperbeviset. Har man VHF ombord, og det er en god idé at have, så man kan have kontakt til sluser, havne og andre både, kræves det på floder og kanaler at den har ATIS (Automatic Transmission Identification System). Det er ikke alle standard VHF er som har det. Et ejercertifikat på båden og dokumentation for betalt moms er også nødvendigt. Ejercertifikatet kan f.eks. være en registrering i Skibsregistret eller Langtusejlernes ejercertifikat. Det er også et krav, at der er redningsveste til alle ombord. I sluserne på Rhône er det desuden et krav, at alle er iført redningsvest. Jeg vil dog henvise til Foreningen til Langtursejladsens Fremme på for information om de seneste krav og regler for sejlads på Europas indre vandveje.

16 16 Bådens navn Bådens navn skal kunne ses tydeligt, også forfra. Da mange både har navnet i agterenden kan dette være et problem. En løsning kan være at lave et skilt, f.eks. et lamineret A3-papir, som sættes fast på søgelænderet. Navn og hjemhavn skal kunne ses tydeligt også forfra.

17 17 6 Hvilken vej skal man sejle? Når man ser på et kort over de indre europæiske vandveje, ser det næsten ud som et vejkort. Der er masser floder og kanaler man kan sejle på, og der er mange spændende steder man kan besøge. Amsterdam, Paris, Bruxelles, Düsseldorf, Lyon, Avignon... Jeg kunne blive ved. Så hvilken vej skal man vælge? Det kommer til dels an på båden, og hvor stærkt den kan gå for motor. Normalt vil man gerne undgå at sejle modstrøms på Rhinen, for her kan strømmen være kraftig. Vi har oplevet over 4 knobs strøm på Rhinen. Den kan endda være kraftigere. Masser strøm på Rhinen. Fint på vejen hjem.

18 18 Vejen til Middelhavet Det mest behagelige er at sejle medstrøms så meget som muligt. Jeg vil derfor anbefale følgende rute: Ind i flod/kanalsystemet ved Travemünde Elbe-Lübeck Kanal til Elben Nogle få kilometer medstrøms vest på ad Elben Elbe-Seiten Kanal Mittellandskanal Dortmund-Ems-Kanal Et par timer Medstrøms på Rhinen nordpå og ind i Holland Syd på igen ad Maas-floden gennem Holland og Belgien Canal del Est branch Nord og Sud (kaldes også Canal des Vosges) i Frankrig Medstrøms på Saône Medstrøms på Rhône Ud i Middelhavet ved Port St. Louis, lidt vest for Marseille. Har man en kraftig motor kan man i stedet vælge at sejle modstrøms på Rhinen, svinge ind på Mosel (stadig modstrøm), Canal del Est, Sâone, Rhône og Port St. Louis. I afstand er det kortere, og Mosel er en god oplevelse. Men det kræves at man vil kæmpe mod strømmen på Rhinen.

19 19 Vejen hjem På vejen tilbage til Østersøen kan man med fordel sejle mere på Mosel og Rhinen, for så har man strømmen med sig. Mosel er desuden noget af det smukkeste man vil opleve på vejen. Så efter Saône og Canal del Est kan man fortsætte ad Mosel, svinge ind på Rhinen, og derefter vælge en af de store kanaler øst på, f.eks. Dortmund-Ems-Kanal.

20 20 7 Forbered dig på sluserne Floderne og kanalerne er fyldt med sluser. Du er nødt til at forberede dig på dem. Det kan være stressende at komme ind i en sluse første gang, specielt i de små, ubemandede sluser i Frankrig. Men når man først har fået styr på det, er sluserne ikke noget problem. Det kan faktisk være et hyggeligt afbræk i sejladsen. Slusehåndbogen klæder dig ordentligt på til at håndtere sluserne og undgå skader på båden. Så læs om sluserne, snak med andre som har gjort det og nyd sejladsen.

21 21 Det vigtigste at tænke på ved slusning: Hav altid stramme fortøjninger. Kommer båden først væk fra slusevæggen, er det næsten umuligt at få styr på den igen. Sæt aldrig fortøjningerne fast. Hold dem i hånden. Brug fenderbræt, ellers er der risiko for at fenderne forsvinder ind i et hul i slusevæggen. Brug de største fendere i stævnen og agteren, og de mindre midtskibs, så du bygger en lige side ind mod slusen. Hvis du er i en sluse med et fragtskib, vent med at slippe fortøjningerne til det er helt ude af slusen. Så undgår du at sejle i den uro i vandet som fragtskibet laver.

22 22 8 Hav mange diesel- og vanddunke med Det er ikke kun i havnene her hjemme der går mange rygter. Det gør der også på vejen ned gennem Europa. Det som de fleste klager over, er at det er svært at få fat i diesel og vand. I den båd vi var af sted med, havde vi meget små diesel- og vandtanke. Det viste sig at være en fordel, for så havde vi til gengæld en del diesel og vand med i dunke. Så hver gang vi passerede en tankstation, fyldte vi et par dunke, og hældte det senere på bådens tank. Det samme gjorde vi med vand. Det er muligt, at der ikke er så mange tankstationer hvor man kan tanke båden direkte. Men der er masser tankstationer i gåafstand fra floden/kanalen.

23 23 Det samme gjorde sig gældende med brød. Folk klagede over, at det ikke var muligt at få fat i frisk brød. Vi løste det med bake-off brød. I Frankrig og Tyskland er der et stort udvalg af bake-off brød, som man selv kan varme i sin ovn eller Omnia. Hvis man altså ikke vil bage selv.

24 24 9 Fortøj ved brinken, ankre i søerne Man har lov til at blive overrasket. Man tror ikke, at der findes nogle naturhavne når man sejler på de indre europæiske vandveje. Men der er faktisk rig mulighed for at fortøje ved kanalbrinken eller at ankre i søer. En kanalbrink i Frankrig. Der er lukkede sluser på begge sider af os, så vi har fortøjet stævnen til et træ og har et anker i hækken.

25 25 Det kan være svært at finde et sted at fastgøre sine fortøjninger, når man lægger til ved en kanalbrink. Det er derfor en god idé at medbringe et par spyd, som man kan trykke ned i jorden og fortøje ved. Vi havde også glæde af vores skærgårdskiler af samme grund. Det kan nogle gange være lidt svært med en sejlbåds dybgående at komme helt ind til land. Men så kan man lade kølen sidde i dyndet og bare stikke stævnen ind. Vandet er roligt, og når sluserne er lukkede for aftenen, passerer der ingen både.

26 26 En sø i Holland. Ankerkuglen sidder i spilerstagen. Flere gange i Tyskland, og specielt i Holland, kommer man forbi søer. Både store og små søer. Hvorfor ikke ankre der? Det kan være en fin afveksling til kanalerne og byerne. Husk dog ankerkuglen! Både det tyske og det hollandske politi er krakilske med dette.

27 27 10 Tag kort og reservedele med hjemmefra Når man sejler her hjemme, er der en marinebutik i næsten hver eneste havn. Det er der ikke på vandvejene. Der er heller ikke fiskeforretninger, og andet som vi forbinder med at sejle. Man sejler langt ude på landet, og det er meget lettere at få fat i vin og frugt end det er at få fat i søkort eller oliefiltre. Salg af vin i en sluse i Frankrig

28 28 Afhængig af hvilken vej man vælger at sejle, er der motortimer fra Østersøen til Middelhavet. Det indebærer at der skal skiftes motorolie en gang eller to på vejen. Sørg for at have olie og filtre med hjemmefra. Vi behøvede også at skifte impeller flere gange. Der er meget sand og skidt i vandet det slider på impelleren. Det er ret enkelt både at skifte olie og impeller. Ved du ikke hvordan man gør, så lær det hjemmefra. Det samme gælder kortene. Hvis du bestemmer dig for at sejle et andet sted hen end du har kort til, kan det let give problemer at få fat i kortene undervejs. Der er enkelte marinebutikker på vejen, men jeg tør vædde på, at når du skal bruge et kort eller en reservedel så er de langt væk.

29 29 11 Børn ombord Man kan nok ikke finde nogen mere børnevenlig sejlads end kanalsejlads. Man er aldrig indeblæst, der er ingen søgang og søsyge, og der er altid noget at se på. I Frankrig ligger sluserne ofte så tæt, at far kan stige af båden med børnene ved en sluse og gå til den næste, mens mor sejler båden. Så kan man hjælpes ad i slusen, for derefter at gå til den næste og mødes igen. Børnene kan sagtens hjælpe til i sluserne.

30 30 12 Spørg Der er et rigtigt godt sammenhold og en stor hjælpsomhed blandt kanalsejlere. Læg dig på siden af mig, kan en allerede fortøjet båd råbe, når man kommer til en fyldt kaj. Der står som oftest også altid nogen på kajen og tager imod dine fortøjninger når du skal lægge til. Folk hjælper også hinanden med handling, fortøjning og ikke mindst tips om gode havne, lukkede sluser, billige købmænd mm. Vær ikke bange for at spørge, for folk hjælper gerne. Pga. dybgangen kom vi ikke helt ind til kajen. Vi blev inviteret til at lægge os på siden af prammen som nu var lystbåd.

31 31 13 Mere information På min hjemmeside lægger jeg løbende information ind om langtur- og kanalsejlads. Foreningen til Langtursejladsens Fremme er et must hvis man skal ud at sejle langt. Mere information på Bøger om sejlads? Gå ind på

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne.

Vi sejlede ned ad floden og skønt at der er masser af vand under kølen og ingen hastighedsbegrænsning, samt langt mellem sluserne. Rejsebrev nr. 7 28. juli 2017 Vi er ankommet Port Napoleon ved Rhône flodens munding. Vi har sejlet 1499 sømil, gået 372 motortimer og forceret 301 sluser Vi er endelig nået Middelhavet, fået masten på

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Her i december, og efter en tur i vandet på la Gomera, synes vi det var på tide, at vi skrev lidt til Spygattet hjemme i kolde Danmark.

Her i december, og efter en tur i vandet på la Gomera, synes vi det var på tide, at vi skrev lidt til Spygattet hjemme i kolde Danmark. Her i december, og efter en tur i vandet på la Gomera, synes vi det var på tide, at vi skrev lidt til Spygattet hjemme i kolde Danmark. Vi har nu været af sted i godt 8 måneder, omkring halvvejs på vores

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Bredde (m) Op/ned slusning

Bredde (m) Op/ned slusning Rejsebrev nr. 05 fra Lauenburg til Wittingen (Elbe-Seite-kanal) Elbe-Seite-kanal er en gravet kanal, og derfor relativ lige. Kanalen åbnede i 1976 og skulle være forbindelse mellem Hamburg og Mittellandskanalen

Læs mere

Da mit kort ikke virker, må Per en tur i banken inden vi sejler af sted, så vi har penge til skibsprovianten, så vi besøger på vejen til Fuestrup.

Da mit kort ikke virker, må Per en tur i banken inden vi sejler af sted, så vi har penge til skibsprovianten, så vi besøger på vejen til Fuestrup. Rejsebrev nr. 07 fra Recke til Dorsten (Dortmund-Ems & Wesel-Datteln-kanal) Dortmund-Ems-kanalen forbinder industriområdet i Dortmund med kysthavnen i Emden. Kanalen er 217 km lang, men vi skal kun besejle

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med

Det har regnet det meste af dagen, men ved sluserne har vi haft tørvejr. Efter en lang dag med Rejsebrev nr. 08 fra Dorsten til Nijmengen Tirsdag den 21. Juli 2009 Dorstener MYC - Wesel (32,4 km) Afg. kl. 10:55. Ank. kl. 14:55 I dag skal vi fra Dortmund-Ems-kanalen (DEK) og ud på Rhinen. Vi har

Læs mere

En lille hurtig tur til Sverige/Norge.

En lille hurtig tur til Sverige/Norge. En lille hurtig tur til Sverige/Norge. Midt på sommeren var vi nogle stykke GTC er som havde et lille kaffemøde (har vi engang i måneden). Og samtalen er meget righoldig og et af emnerne landede pludselig

Læs mere

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder.

Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Tyske løg, Schweizer ost og Franske nyheder. Vi er lige ankommet til camping William i byen Markelfingen helt nede i bunden af Tyskland, vi kigger lige over på Schweiz på den anden side af søen som campingpladsen

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

Fokus på tursejlads. Artikel nr. 6

Fokus på tursejlads. Artikel nr. 6 Fokus på tursejlads Artikel nr. 6 Jeg går og glæder mig til den kommende sejlersæson og tænker på de mange muligheder, der ligger i kombinationen: En folkebåd og en hel sommer forude, det er en dejlig

Læs mere

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012

Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 Til Stockholm med Lis Kristine, 2012 I år gik sommerturen til Stockholm. En frisk nogle gange hård vind fra sydvest sendte os to dage efter Sct.Hans ud af Limfjorden over Grenå og Helsingør til Svanemøllen

Læs mere

Nytårstogt på de hollandske kanaler

Nytårstogt på de hollandske kanaler Nytårstogt på de hollandske kanaler Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 6.695,- Højdepunkter Nytårsaften på dejlige hollandske kanaler Nytårsmiddag med drikkevarer inklusiv Oplev

Læs mere

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til

Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til Ny vin på gammelt træskib på historisk sejlads lægger til SKIBET er en såkaldt galease, det vil sige det har to master, hvor den agterste er kortere end stormasten. Var det omvendt, ville SKIBET være en

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og

Vi var nogle stykker der benyttede sig af det gode sommer vejr til at deltage i Dronningens besøg på Årø Med Dannebrog for anker i Årøsund, og foto: frost Ideen med at skrive lidt om Lillebælts Nordlige del er at fortælle om de oplevelser og muligheder der er her, og så er det også mit farvand her har jeg sejlet i 60 år men der er stadig noget

Læs mere

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået.

PROGRAM. Efter paskontrol og told er der bustransport til jeres dejlige hotel, Pier Sixty Six Hotel & Marina. En lang rejsedag er overstået. PROGRAM Dag 1, 24. april 2019: Afrejse fra København til Fort Lauderdale Rejselederen møder gæsterne i Københavns Lufthavn, Terminal 2 ved Norwegian check-in. Flyafgang er kl. 12.50 via London Gatwick

Læs mere

Mosel Tyskland Afrejse den 27. maj 2018

Mosel Tyskland Afrejse den 27. maj 2018 For Skibhuscentret arrangerer Frørup Rejser ApS. 6 dages rejse til Mosel Tyskland Afrejse den 27. maj 2018 Rejse til et af Tysklands mest idylliske vindistrikter, hvor vi skal opleve vinbjergene, de små

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park.

Skal man krydse Kattegat og måske en tur til Anholt så husk, at her er kommet en stor vindmølle park. foto: frost I år er der 25 års jubilæum, og denne gang har tursejlerne også en chance, uden målerbrev Gå ind på : http://www.palbyfyncup.dk/ og læs om mulighederne, man kan også se hvem der er tilmeldt,

Læs mere

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at

Interview med Tove Nielsen - Årgang 2008 økonoma på Storedam. Hvorfor har du valgt at blive økonoma på Storedam? Jeg har egentligt ikke selv valgt at Ekstranummer Oktober 2017 Ved I, hvor dejligt det er at være økonoma på Storedam?... Og ved I, at vi har brug for flere økonomaer? Som alle ved, så skal vi på kursus for at blive stordammer. Når det slutter,

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Bådlauget Halvtolv. Husorden for Bolværkerne (revideret april 2015)

Bådlauget Halvtolv. Husorden for Bolværkerne (revideret april 2015) Bådlauget Halvtolv Husorden for Bolværkerne (revideret april 2015) Indhold 0 Skal læses... 3 1 Alment om Bolværkerne... 4 1.1 Dybdeforhold... 4 1.2 Besejlingsforhold... 4 1.3 Placering af strøm- og vandudtag...

Læs mere

Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel

Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 07.06.2020 15.06.2020 9 dage 9.895,- Højdepunkter Den flotte helpension om bord på det dejlige MS Rigoletto Et

Læs mere

Julemarkedstogt på Rhinen

Julemarkedstogt på Rhinen Julemarkedstogt på Rhinen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.095,- Højdepunkter De store julemarkedsbyer Køln og Rüdesheim Oplev også fantastiske Mainz Den flotte helpension om

Læs mere

Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris

Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 8.195,- Højdepunkter Skønne, gamle badebyer Honfleur og Rouen Vi sejler med et lækkert 5 ankre skib

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Film med Sebbe september 2006

Film med Sebbe september 2006 Film med Sebbe 1. - 3. september 2006 En skjalds rejse i Nordeuropa er temaet i en film hvor Sebbe fik en vigtig rolle - for rejse over havet i vikingetiden uden skib kunne jo ikke lade sig gøre. Planlægningen

Læs mere

Børne & Familie Flotille Af: Mads Lillelund, Bogense

Børne & Familie Flotille Af: Mads Lillelund, Bogense Børne & Familie Flotille 2018 Af: Mads Lillelund, Bogense Herhjemme var vi (far og mor) blevet enige om, efter at have set foreningens opslag om Familie-flotillen 2018, at sommerens sejlerferie skulle

Læs mere

Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris

Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris Flodkrydstogt på Seinen, Honfleur og Paris Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 8.895,- Højdepunkter Skønne, gamle badebyer Honfleur og Rouen Vi sejler med et lækkert 5-ankre skib

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Overraskelse. Vi kører mod syd og der ligger River Kwai ikke. Nå, men hvad skal vi så se i dag.

Overraskelse. Vi kører mod syd og der ligger River Kwai ikke. Nå, men hvad skal vi så se i dag. Turen går til Thailand Juni og Juli 2010 (dag 8) Klokken 7 er godt nok tidligt når man har ferie. Om en time så kom A(Phanu) og konen og henter os. Morgenmad og opvask klares på rekordtid og vi er klar

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget.

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget. 2016 Sidste tur Fredag Så er vi startet på årets sidste tur. Efter et laaangt kryds til Oddesundbroen, hvor vi ventede et kvarter, krydsede vi videre til Jegind Tap, hvor vinden nu var øget fra 7-9 til

Læs mere

Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel

Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel Flodkrydstogt på Rhinen og Mosel Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 8.995,- Højdepunkter Alle nætter om bord på skibet Den flotte helpension om bord på det dejlige MS Rigoletto

Læs mere

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia

Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia Små havne og overnatningspladser i det nordlige Lillebælt. Lars Oudrup Kærmosevej 20 7000 Fredericia 6. maj 2009 Selv om jeg nu har haft catamaran i Midelfart Sejlklub og i Middelfart Marina i snart 30

Læs mere

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 Dette års efterårstur går til den dejlige vinby Altenahr syd for Bonn. Altenahr er beliggende ved floden Ahr i det sydvestlige Tyskland i Eiffel-bjergene,

Læs mere

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2

KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KATRINES DAGE EN HISTORIE OM ET BOSTED KAPITEL 1 & 2 KAPITEL 1 Næste gang skal alt det hvide lugte af den her Grøn Æblehave, synes du ikke Katrine? Camillas øjne lyser af begejstring, mens hun holder den

Læs mere

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter

Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Nivå Sejlcenters Sejlerskole Kom og lær at sejle hos Nivå Sejlcenter Sejlads er en sjov, udfordrende og afstressende aktivitet, som du kan dele med familien og dyrke på dine rejser. Vi tilbyder praktisk

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Bruxelles og Belgien Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 03.07.2020 4.695,- Højdepunkter Rundtur i Bruxelles med dansktalende lokalguide Vi ser Grand Place og Manneken

Læs mere

DRUPA Året er 1990 det var DRUPA år.

DRUPA Året er 1990 det var DRUPA år. DRUPA 1990 DRUPA 1990 Året er 1990 det var DRUPA år. DRUPA står for Drück und Papier og havde været afholdt i Düsseldorf siden starten af 1950 erne. På messen kan ses og opleves det absolut ypperligste

Læs mere

Flodkrydstogt på Rhinen

Flodkrydstogt på Rhinen Flodkrydstogt på Rhinen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 13.06.2020 21.06.2020 9.895,- Højdepunkter Den flotte helpension om bord på det dejlige MS Rigoletto Et fantastisk flodkrydstogt

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

[ Wåt do you wånt? ] Vandveje via Kielerkanalen til Berlin del 1

[ Wåt do you wånt? ] Vandveje via Kielerkanalen til Berlin del 1 Vandveje via Kielerkanalen til Berlin del 1 Rungsted Vordingborg Nykøbing Falster Nysted Neustadt Lübeck Mølnn Lauenburg Uelzen Wittingen Wolfsburg Haldersleben Brandenburg Potsdam [ Wåt do you wånt? ]

Læs mere

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017 Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro 27. maj 9. juni 2017 Sejlplan Afsejling fra Lemvig, lørdag den 27. maj 2017 kl. 10.00 1. destination Glyngøre Afsejling Glyngøre, søndag den 28. maj kl. 9.00

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ)

Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Lavinehunde kursus i Østrig 2012 (Winterlehrgang des SVÖ) Skrevet af Helle Heidi Jensen Jeg har lige været på lavinehundekursus med min hund Vanilla på 8½ år. Jeg ville helst have deltaget min hund Ginger,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad

Gode råd og krav for både i Ry Marina. Havnens Emma Gad Gode råd og krav for både i Ry Marina Havnens Emma Gad Fortøjning til bro og pæle I Danmark blæser det en hel del. Det gør det også i Ry Marina. Derfor er det nødvendigt at vi fortøjer korrekt, naturligvis

Læs mere

lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde

lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde lev bedre med natarbejde tips til dig med natarbejde 1 Lev bedre med 2 natarbejde Fremstillet af: SID s holddriftudvalg Kampmannsgade 4 1790 København V Produktion: NKN Grafisk a/s Fotos: Harry Nielsen

Læs mere

Le Doubs et le Canal du Rhône au Rhin Fra St. jean de Losne til Mulhouse Strasbourg og videre til Mosel

Le Doubs et le Canal du Rhône au Rhin Fra St. jean de Losne til Mulhouse Strasbourg og videre til Mosel Le Doubs et le Canal du Rhône au Rhin Fra St. jean de Losne til Mulhouse Strasbourg og videre til Mosel Turen fra Saone, ad le Doubs, Canal Rhone-Rhin, foregår for det meste på floden. Kun ved sluser,

Læs mere

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening?

imod nye Tag godt Citat Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? Hvorfor tror I, folk kommer langvejs fra for at deltage i netop jeres forening? imod nye Tag godt Det er nok det med, at de fleste af os i bestyrelsen er gode til lige at gå hen og lige sige hej, hvis

Læs mere

Mandag d. 1. oktober.

Mandag d. 1. oktober. Mandag d. 1. oktober. Dette var dagen, vi havde set frem til meget længe. Kl. 9.30 var vi mere end klar til at tage af sted på vores lejrskole til Friedrichstadt i Tyskland. Med to busser pakket med kufferter

Læs mere

Rejsebrev nr september Vi ligger for anker ved den græske ø Paxos syd for Korfu.

Rejsebrev nr september Vi ligger for anker ved den græske ø Paxos syd for Korfu. Rejsebrev nr. 8-2. september 2017 Vi ligger for anker ved den græske ø Paxos syd for Korfu. Vi har sejlet 2663 sømil, gået 553 motortimer siden vi forlod Danmark. Der er sket meget siden sidste rejsebrev.

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Bolgebetvingere Udfordringen

Bolgebetvingere Udfordringen Årstid: Forår og sommer Lokation: En stor sø Forløbets varighed: 4-5 trin + en formiddag og eftermiddag Bolgebetvingere Udfordringen Formål Dette mærke har som formål, at pigerne skal få et praktisk kendskab

Læs mere

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3

Polen 2009. En tur til Gdansk Del 3 Polen 2009 En tur til Gdansk Del 3 Portene fra havnefronten ind til byen Sanne på vej ind i byen Gdansk er en helt utrolig flot og velplejet by. Overalt er der rent og pænt, og alle slags butikker forefindes

Læs mere

Introduktion til Europas indre Vandveje

Introduktion til Europas indre Vandveje Introduktion til Europas indre Vandveje Kom godt i gang med flod- og kanalsejlads ved Ove V. Hansen og Svend Albrechtsen 2008 Dansk Sejlunion og forfatterne Kopiering fra denne udgivelse er kun tilladt

Læs mere

GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014

GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014 GUIDE TIL NYKREDIT COPENHAGEN MARATHON 2014 Find rute og al praktisk information på www.copenhagenmarathon.dk Dagene før Lav meget gerne en game plan, så du har helt styr på, hvad du skal gøre hvornår,

Læs mere

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015

Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Til Københavns Billedkunstudvalg Læsø, 22/6/2015 Baggrund og idé Sommeren 2015 viser den tyske kunstner, Till Verclas, et udendørs installationsværk, Den Anden Havn, i Bouet på Læsø. Værket består af syv

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev

Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev 1 2013 Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev grundigt. Dommerkomite Dommer og regel komiten består af Poul-Erik Hagemann (Gadusn) Bjarne Lehné (11 ren) Peter Dan Petersen (Onsevig

Læs mere

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 Velkommen ombord! Du står nu på en af klubbens skønne

Læs mere

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap

20.s.e.trin. I 2017 Bejsnap Kim Larsen har skrevet en sang, der hedder festen. Den handler om at gå rundt en kold nat og få øje på et sted, hvor der er fest. Omkvædet til sangen lyder: Da jeg bankede på, var der en, der åbnede døren

Læs mere

DM i Fladfisk. DM i Fladfisk Danmarks bedste Fladfiskefarvand. Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev grundigt.

DM i Fladfisk. DM i Fladfisk Danmarks bedste Fladfiskefarvand. Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev grundigt. Danmarks hyggeligste fiskestævne 1 2018 Inden du kommer til Onsevig bedes du læse dette nyhedsbrev grundigt. Når du ankommer til Onsevig Check ind i bureauet, her vil du få udleveret en start pose med

Læs mere

Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015.

Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015. Sognerejse til Køln, Alsace, Turckheim og Strasbourg lørdag d. 13. juni lørdag d. 20. juni 2015. I Alsace har både vinen og området krop og sjæl. Det er et kulturlandskab i mange dimensioner: vinmarkerne,

Læs mere

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj

KØBENAVN 25. april 2 maj BILLUND 25. april 2 maj KØBENAVN 25. april Afrejse fra Københavnden 25 april kl. 06:30 ankomst til Palma kl. 09:25 DK 431 afrejse fra Palma den 02 maj kl. 10:45 ankomst til København kl. 13:45 DK 432 2 maj Afrejse fra København

Læs mere

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET

PAKKEREJSE-ANKENÆVNET PAKKEREJSE-ANKENÆVNET 1 K E N D E L S E i sag nr. afsagt den 12. marts 2018 ****************************** KLAGER [K] (1 person) SALGSBUREAU ARRANGØR REJSEMÅL PRIS KLAGEN ANGÅR KRAV [B] [B] Busrejse Helgoland

Læs mere

FTLF Børne & Familie- Flotille 2019 til Polen Turen er tilpasset børnefamilier, som kun har 3-4 ugers sommerferie Uge 28, 29, 30 & 31.

FTLF Børne & Familie- Flotille 2019 til Polen Turen er tilpasset børnefamilier, som kun har 3-4 ugers sommerferie Uge 28, 29, 30 & 31. FTLF Børne & Familie- Flotille 2019 til Polen Turen er tilpasset børnefamilier, som kun har 3-4 ugers sommerferie Uge 28, 29, 30 & 31. Mere info: Christian Houkjær Mail: choukjaer@hotmail.com Mobil: 26

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Udvidet sømandskab: Bådhåndtering

Udvidet sømandskab: Bådhåndtering Udvidet sømandskab: Bådhåndtering (fortøjning, ankring, grundstødning, slæbning) 14. Februar 2018 Bjarke Bornemann Christensen Materialet er under konceptudvikling i Sundets Sejlerskole Agenda Introduktion

Læs mere

Herunder finder du praktiske råd og generel info om flodbådsferie.

Herunder finder du praktiske råd og generel info om flodbådsferie. Herunder finder du praktiske råd og generel info om flodbådsferie. Rejseforsikring Husk at det er muligt at tegne en rejseforsikring gennem Seatravel. Husk at hjemrejse aldrig er dækket af den offentlige

Læs mere

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

Eksempel på prøveopgave. Testopgave 1. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 1 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvad kaldes linier der går fra geografisk pol til geografisk pol? Linjerne kaldes

Læs mere

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør!

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! For her cykler du hver dag i 7 dage Du cykler 15.000 højdemeter, og hver meter bringer

Læs mere

Spygattet. Nr. 1 2011. Nytårskur side 5. En hilsen fra SU-PER side 8. Junior side 17. Køb og salg side 19. Der hygges til Nytårskuren den 8.

Spygattet. Nr. 1 2011. Nytårskur side 5. En hilsen fra SU-PER side 8. Junior side 17. Køb og salg side 19. Der hygges til Nytårskuren den 8. Spygattet Nr. 1 2011 Der hygges til Nytårskuren den 8. januar Nytårskur side 5 En hilsen fra SU-PER side 8 Junior side 17 Køb og salg side 19 NK-S Fra bestyrel sen i Nykøbing Sj. Sejlklub Bestyrelsen Formand,

Læs mere

At bygge bro til et andet menneske Vejret

At bygge bro til et andet menneske Vejret At bygge bro til et andet menneske Vejret I min familie har vi altid talt meget om vejret. Vejret er ofte indgangsreplikken, når vi mødes, ringer eller skriver sammen. Eller også dukker det helt sikkert

Læs mere

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling

Bjarke Schjødt Larsen SOM EN TYV I NATTEN. Illustreret af Andreas Erstling Bjarke Schjødt Larsen GH ST SOM EN TYV I NATTEN Illustreret af Andreas Erstling I fængsel Du har ti minutter, siger vagten og åbner den tunge dør. Jeg nikker og går ind. Jeg hader at være i fængslet,

Læs mere

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns)

En lille tur. Helle Helle, 2000 (5,4 ns) En lille tur Helle Helle, 2000 (5,4 ns) Det er sommer, og min mor har lavet en aftale med mig. Vi skal mødes på banegården i min frokostpause, hun 5 ankommer med en rutebil lidt over tolv og skal først

Læs mere

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37]

Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Tekster: 2 Mos 16,11-18, 2 Pet 1,3-11, Joh 6,24-35[36-37] Salmer: 736 Den mørke nat 637 Du som mætted tusind munde 319 Vidunderligst (Barnekow) 31 Til himlene rækker 736 Den mørke nat 298 Helligånden trindt

Læs mere

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde

JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde JAGTEN PÅ GULDSKÅLEN fanget af trolde Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Gry kommer fra et slot i himlen. Hun skal finde en guldskål, der er blevet væk. Fem har lovet at hjælpe

Læs mere

Holland i sommerklæder

Holland i sommerklæder Holland i sommerklæder Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.195,- Højdepunkter Holland er også hot om sommeren Kanalsejlads i idylliske Giethoorn Hollands Venedig En morgen-oplevelse

Læs mere

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole.

Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. side 1 af 7 Sikkerhedsinstruks for sejlads med følgebåd. Faxehus Efterskole. Udarbejdet: 19. maj 2017 14:28 Sikkerhedsinstruksen For at sejle sikkert skal det ske inden for rammerne af godt sømandsskab.

Læs mere

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1.

3/10/2015. Eksempel på prøveopgave. Testopgave 4. Generel opgave. Hjælpemidler: Ingen. Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1. Eksempel på prøveopgave Testopgave 4 Generel opgave Hjælpemidler: Ingen Opgaven bør kunne besvares på en halv time. Opgave 1 Hvilken signalfigur skal du føre, om dagen når du ligger til ankers? En sort

Læs mere

Indbydelse til Tursejlere

Indbydelse til Tursejlere Indbydelse til Tursejlere 31. maj - 2. juni 2019 K E R T E M I N D E S E J L K L U B Velkommen til Kerteminde Kerteminde Sejlklub har fornøjelsen af at indbyde til Classic Fyn Rundt 2019. "Gækken" under

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen.

Vær frisk og veludhvilet. Når du skal læse, er det vigtigt at du er frisk og har sovet nok, og at det ikke er blevet for sent på dagen. LÆSERÅD FOR BØRN Gennemgå de 26 læseråd med dit barn. Efter hvert punkt snakker I om hvordan det kan anvendes i forbindelse med læsning. Lyt til hinanden, og bliv enige før I går videre til næste punkt.

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

21/08/08 Torsdag. Edgar & David Zakarian HTX Euc Syd Teknologi

21/08/08 Torsdag. Edgar & David Zakarian HTX Euc Syd Teknologi Edgar & David Zakarian For meget mad smides ud Indholdsfortegnelse For meget mad smides ud......2 Forord...... 3 Indledning...... 4 Baggrundsviden...... 6 Udgangspunk & Afgrænsning af madvarer:...... 7

Læs mere

ZOOM8 EM 2016 PALAMOS FÆLLES TURMANUAEL

ZOOM8 EM 2016 PALAMOS FÆLLES TURMANUAEL KÆRE ZOOM8-SEJLER Vi er meget glade for, at du har valgt at tage til Zoom8 EM i 2016 i SPANIEN. Denne turmanual indeholder information om fællesturen til EM, som afholdes i perioden fra d.19/3-26/3 2016.

Læs mere

Undersøgelses resultater

Undersøgelses resultater Undersøgelses resultater Autocamper adfærds mønster autocamperplads - campingplads Campervenner & autocamper-info.dk November 2015 AUTOCAMPER ADFÆRD JI/2015!1 ! Resultater af autocamper adfærds undersøgelsen

Læs mere

Er meget flov over denne fejl jeg har begået...og regner med, at jeg må udskyde at få gupser i baljen en uge mere??

Er meget flov over denne fejl jeg har begået...og regner med, at jeg må udskyde at få gupser i baljen en uge mere?? Tror jeg har dummet mig... Indsendt af Maiken Poulsen - 2014/10/04 12:45 Ok, jeg snakkede med en af min mands kollegaer, og han har haft fisk i mange år, så han mente jeg sagtens kune stole på. Han har

Læs mere

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri.

Fyrrummet på Varde Andelsmejeri. 19. DECEMBER BADET Mor er ved at rydde op efter, at vi har fået kaffe og kage i skuret. Byggeriet er nu kommet i gang, for far fik lånet i Handelsbanken. Murene er snart ved at være højere end mig. Nu

Læs mere

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

OPEN SOURCE? HVAD ER DET?

OPEN SOURCE? HVAD ER DET? OPEN SOURCE? HVAD ER DET? Tag med Rolf, den grønne pirat på cybereventyr EN BOG TIL VOKSNE BØRN 2 Den grønne pirat sejler på det oprørte hav på internettet, hvor folk surfer. Hey-ho! Hey-ho! og en hel

Læs mere

Børnebyens kostpolitik

Børnebyens kostpolitik Børnebyens kostpolitik Kernehuset / Kastanjehuset PILDAMSVEJ 4 C HAVNBJERG 6430 NORDBORG Kostpolitik: Sund mad God madpakke Hyggelige måltider God oplevelse behov Redigeret oktober 2011 Forord Kostpolitikken

Læs mere

Beretningen Siden sidste år er der igen skiftet ting i husene og vedligeholdelses arbejde foregår jo hele tiden.

Beretningen Siden sidste år er der igen skiftet ting i husene og vedligeholdelses arbejde foregår jo hele tiden. Beretningen 2018 Først velkommen til de nye beboere der er kommet til siden sidst, og selvfølgelig også velkommen til jer andre og tak fordi I er mødt op her i dag. Siden sidste år er der igen skiftet

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere