Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune"

Transkript

1

2 Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune Frøet til Læringslørdag i Slagelse Kommune blev sået ved deltagelsen i DFS møde Rum for uformel læring den 28. april Herefter blev det drøftet i Slagelses lokale samråd, og der blev taget kontakt til Slagelse Bibliotekerne, som gerne ville indgå i et samarbejde om projektet. Første møde i arbejdsgruppen (3 personer) blev holdt den 16. maj, hvor vi besluttede, hvem der skulle indbydes, og øvrige praktiske opgaver i forbindelse med afholdelsen af dagen. Indbydelsen kom ud sidst i maj med tilbagemelding om deltagelse sidst i juni. Herefter gik det stærkt med kontakten til deltagere, bestille telte, aftaler med pressen, trykning af plakater og postkort, indhente tilladelser hos politi, Vej og Park og ikke mindst beredskabschefen (husk - der skal være plads til en brandbil!). Der var rigtig mange spørgsmål, som der skulle tages stilling til, som f.eks. strøm til teltene, betonklodser mellem teltene, levende og/eller båndet musik, forsikringer (for telte, besøgende, standmateriale, deltagere), ansøgning om tilskud, kontakte mulige sponsorer osv.

3 Indbydelsen blev sendt til alle aftenskoler i Slagelse Kommune (14), Slagelse Produktionsskole og Korsør Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen, Slagelse Sprogcenter, Slagelse Musikskole, Gerlev Idrætshøjskole og Slagelse Bibliotekerne. Deltagere i Læringslørdag var LOF, FOF, AOF, Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen og Slagelse Sprogcenter desværre modtog vi afbud fra sidstnævnte en uge før Læringslørdagen. Højt humør og engagement var kendetegnet for lørdag morgen, hvor der var stor aktivitet i alle telte med klargøring af stand og aktiviteter. Alle mødte med store forventninger, og det var en præstation i sig selv, at hver enkelt organisation kunne stable noget på benene med så kort varsel. Frugt til både store og små Et kig op ad Stenstuegade Dagen forløb rigtig godt trods det mindre gode vejr og svigtende besøg. Vi havde placeret os i Stenstuegade, hvor Slagelse Bibliotek også har til huse, og her er normalt har mange besøgende lørdag formiddag, men desværre ikke denne formiddag. De besøgende fik nogle gode snakke, og der var tid til at besøge hinanden, hvor vi fik indsigt i hinandens arbejdsområder, og flere drøftede mulighederne for samarbejde på tværs.

4 Livlig snak i teltene VEU var parat med vandet, da slikkepinden havde været en tur på jorden!

5 Slagelse Produktionsskole Slagelse Produktionsskole ville gerne vise, hvordan man kan lære på en anden måde! En hammer er ikke bare en hammer der findes mange forskellige slags med hver sit navn og funktion. Der var billeder af flere navngivne hamre. Denne læring benytter skolen på træ værkstedet og i almen undervisning. Derudover præsenterede skolen et udvalg af materialer om den almene undervisning - skolen er opdateret på materiale set i forhold til folkeskolen. Standen fremviste en lille legorobot, som kan programmeres hvilket giver god læring. Det vigtigste på standen var tre unge mennesker (de to ses på billedet til venstre). En 16 årig, der kun har gået i skole i 1 år, og skal i gang med 9. kl. afgangsprøve på produktionsskolen. En 19 årig, der efter få måneder nu er klar til HF. En 22 årig kvinde, der efter nogle år i udlandet og brud med kæreste lige skulle finde sig selv, har nu fast arbejde og bolig.

6 VEU Center Vestsjælland Standen stod for en bred dialog om mulighederne inden for efteruddannelse og opkvalificering, både indenfor det generelle og generelt og mere specifikke. Der var synliggørelse af hvem er VEU Centret, og centrets formål med at hjælpe både virksomheder og enkeltpersoner videre med at finde frem til de løsninger, som de søger enten det er tværgående eller på landsplan. Selandia CEU deltog med en IT underviser, hos hvem det var muligt at få dybere snak og test af kompetencer og niveauer inden for de enkelte fag.

7 Social- og sundhedsskolen Skolens tilbud var en snak om efteruddannelse og sundhed, og det var også muligt, at få målt sit blodtryk. Skolens tilbud indenfor efteruddannelse er følgende: AMU-uddannelser Akademiuddannelse Karrierevejledning i forbindelse med brancheskift Vejledning om grunduddannelserne indenfor SOSU og det pædagogisk område

8 VUC Vestsjælland Syd VUC orienterede om det generelle kursuskatalog, FVU, Almen forberedelseseksamen, 2 årig HF uddannelse, ordblindeundervisning for voksne, HF pakker herunder sygepleje, pædagog, og laborant. Standen kunne også byde på lækre bolsjer, kuglepenne, notesblokke m.m.

9 Slagelse Bibliotekerne - mange flere sider end du tror Biblioteket demonstrerede undervisning i it uden brug af computer. Denne dag kunne der også fås en lyn-introduktion til brugen af borger.dk, og muligheden for en generel snak om bibliotekets læringstilbud. Biblioteket præsenterede desuden et stort program med tilbud indenfor oplysning, uddannelse og kulturelle aktiviteter både for børn og voksne.

10 LOF LOFs grundværdier er respekt, ansvar og livsglæde, og det kommer til fulde til udtryk i efterårsprogrammet. Ud fra respekt for den enkelte, med ansvar overfor helheden og det at få livsglæden til at blomstre er der sammensat en alsidigt program, som består af velkendte tilbud og nye tiltag i Slagelse, Korsør og Skælskør. Denne dag var to medarbejdere på arbejde, og de havde travlt med at uddele programmer og fortælle om efterårets aktiviteter, såsom Mandagstræf, foredrag, forældrematematik, ture, kor, sang og instrumentalundervisning, motion og bevægelse herunder argentinsk tango, gastronomi, julekurser, it, privatøkonomi, sprogkurser m.m. Standen var rigtig god og præsentabel med plads til både kunder, borde, materialer og præsentationsskilte. Uddelingen af frugt m.m. blev godt modtaget af de forbipasserende.

11 FOF FOF præsenterede programmet for efterår/vinter 2011, hvor der blev fortalt om mange spændende nyheder med fokus på livslang læring, kulturen, folkesundheden og det aktive medborgerskab. Efterårsprogrammet åbner for en bred vifte af nye og mere traditionelle aktiviteter og kurser, der alle er med til at give vidsyn, indsigt og livskvalitet. Standen var bemandet af 2 friske medarbejdere, som stod klar til at informere om kulturoplevelser, foredrag og debat, studiekredse, edb-kurser, kunstskole, kreative og praktiske kurser, krop og bevægelse, sang og musik m.m. Særligt populært var de flotte reklameartikler, som blev uddelt fra standen.

12 AOF læsetest, billedkunst og meget mere AOFs ordblindekonsulenter havde medbragt bærbare computere, hvor de testede interesserede forbipasserende. Ligeledes fortalte de om kurser i dansk og matematik, samt kurser for ordblinde. Der blev også reklameret for foredragene Børn kan lære at læse og Hvordan kan du som forældre hjælpe dit barn, hvis du selv er ordblind? AOFs aftenskole havde en spændende billedkunstner med, som stod og malede et stort billede, mens han fortalte om teknikker, og det terapeutiske i at male. Billedkunstneren underviser bl.a. i tegne- og malekurser for personer med senhjerneskade eller særlige behov. Derudover præsenterede aftenskolen det nye efterårsprogram med spændende tilbud indenfor foredrag, ture og rejser, mad og chokolade, vin- og ølsmagninger, kreativ fritid, it, Senior-Universitetet, musik og sang, sprog, kommunikation, meditation, motion og bevægelse, Parkinsonskolen, handicappede, friluftsliv - masser af tilbud med ny viden, oplevelser og nærvær.

13 Hvad gik godt / mindre godt Hvad gik godt: - pavillonernes udformning med vinduer gav en god kontakt til hinanden - datoen var god i forhold til udsendelse af programmer, dog vil vi foreslå den til Læringslørdag i 2012, hvor folk lige har modtaget løn - samarbejdet mellem deltagerne, og at alle mødte positive op på dagen - vi fik sat ansigt på hinanden og flere fik talt om muligheder for samarbejde på tværs Hvad gik mindre godt: - planlægningen skal starte langt tidligere med opstartsmøde ultimo januar - husk at bestille bedre vejr og flere besøgende - placeringen ved biblioteket gav ikke så mange besøgende som håbet - vi havde håbet på et orkester med trommeslagere, blæsere, og artister med brasiliansk gadesamba, som skulle runde centrum, men det gik desværre i vasken - vi skal mere ud af teltene med mere underholdning i form af skøre, kreative og skæve læringsaktiviteter / arbejdende værksteder - husk om muligt en mere fast aftale om pressedækningen Vigtige punkter til næste gang: - indhentning af tilladelser hos politi, Vej og park og beredskabschefen - forsikring - strøm til telte Et kig ned ad Stenstuegade

14 Læringslørdag 2012 Evalueringsmødet den 1. september havde mange positive tilbagemeldinger fra de deltagende foreninger/institutioner, og alle var interesserede i at prøve igen i 2012, og evt. med en mindre egenfinansiering. Der skal findes en mere central placering i byen evt. på Schweizerpladsen, som er et centralt torv i byen. Der er planlagt opstartsmøde for næste Læringslørdag torsdag 26. januar 2012 på Slagelse Bibliotek. Vi er blevet rigtig glade for logoet, som benyttes igen i 2012.

15 Pressemeddelelser Læringslørdag alt det du kan blive klogere af Lørdag 27. august kl vil Stenstuegade i Slagelse summe af aktiviteter, og her vil du møde repræsentanter fra biblioteket, LOF, FOF, AOF, VEU Center Vestsjælland, SOSU-skolen, VUC Vestsjælland Syd og Slagelse Produktionsskole, som står klar til at svare på spørgsmål og fortælle om de konkrete undervisningstilbud, de har på tapetet til efteråret. Du kan bl.a. snuse til zumba, lære it uden brug af pc, finde dig selv på borger.dk, få målt blodtrykket, få tjekket dine it-kundskaber, høre om voksen og efteruddannelse, SOSU-skolen orienterer om uddannelse og efteruddannelse indenfor social og sundhedsområdet, det pædagogiske område samt psykiatrien. Der vil være flotte lego robotter, sund mad, billedkunst, og du kan høre om værkstedssprog, 9. kl. afgangsprøve i dansk, engelsk og matematik, ny almen forberedelseseksamen, SVU, hjælp til læseproblemer, og aftenskolernes mange tilbud. Hanne Liechti fra AOF og Kirsten Slot Larsen fra Slagelse Bibliotekerne tror at Læringslørdag er kommet til Slagelse Kommune for at blive. Vi håber at publikum lader sig inspirere til nye læringsoplevelser, siger Kirsten Slot Larsen og Hanne Liechti supplerer: Læring er der, hvor publikum er. Så vi vil også være klar til at tage imod forslag til nye undervisningsemner. Læringslørdag er arrangeret af Dansk Folkeoplysnings Samråd i Slagelse Kommune i samarbejde med Slagelse Bibliotekerne og udspringer fra det internationale Adult Learners Week - et UNESCO-projekt, der sætter fokus på livslang læring. Adult Learners Week bliver afholdt med stor succes flere steder i Europa, og nu også i Danmark! To pressemeddelelser med Solstrålehistorier Ordblindhed ingen hindring for Michael Hein! Før skrev jeg, den smule, jeg kunne - nu skriver jeg det, jeg vil! Michael Hein er ordblind, og har aldrig lært at læse og skrive i skolen. Han var afhængig af hjælp fra sin kæreste til alt, der skulle læses eller skrives. Hvordan bliver man så selvhjulpen? - for 3 år side fik Michael hjælp til at søge it-støtte og fik det bevilget.

16 Dette har betydet, at han i dag kan klare sit job som buschauffør hos Reviva, sit hverv som tillidsrepræsentant for 80 personer og at være repræsentant i 3fs bestyrelse. Michael klarer nemt læsning af lovtekster og nyhedsstof. Tidligere blev han træt i hovedet, når han skulle forholde sig til svære tekster - nu får han sin computer til at læse al tekst op. Når han skal skrive breve anvender han sit skrive-støtte program, hvor han har indlagt alle de mange svære fagord. Programmet kommer med ordforslag og kan læse det skrevne op. Er du ordblind kan du få hjælp hos AOF? Kom til Læringslørdag 27. august i Stenstuegade og få en snak med AOFs læsekonsulenter, som vil være stede i tidsrummet kl Du er altid velkommen til at kontakte læsekonsulent Ruth Maltesen på tlf fra AOF Center Sjælland Syd. Du kan kun blive lokumsrenser Af Kasper Frank og Rasmus Giese Jakobsen, 16. maj 2011 Thomas Cramon Hansen har gået på tre folkeskoler i Slagelse, men alle steder kom han i konflikter med lærere og andre elever. Konflikterne fortsatte uden for klasseværelset. Se videoen, og læs hvordan Thomas kom videre i artiklen under Diana hjalp Thomas med krammere og store ører For Thomas Cramon Hansen blev mødet med en ny lærer på Slagelse Produktionsskole det øjeblik, der fik ham til at sætte et punktum i sit liv. Nu er han stoppet med at lave ballade og kan komme op til tiden på sit nye arbejde. Thomas liv Thomas droppede ud af folkeskolen i 7. klasse. Han begyndte på Slagelse Produktionsskole, hvor han tog folkeskolens afgangsprøve. Herefter havde han to mislykkedes ophold på skolens gartner- og IT-linie. I 2010 kom han på skolens nyoprettede malerlinie. Sidste efterår kom Thomas i 14 dages skolepraktik hos PP Mestermaling i Slagelse. I dag har Thomas en læreplads som salgsassistent med speciale i maling samme sted samt en ugentlig undervisnings-dag på HG i Slagelse. Thomas drømmer om at åbne sin egen malerforretning engang i fremtiden Slagelse: En hel ungdom med dårlige oplevelser i Slagelses skoler sluttede først for 18-årige Thomas Cramon Hansen, da han mødte Diana Buch Hansen. Hun var lærer på en ny malerlinje på Slagelse Produktionsskole. Thomas havde på det tidspunkt gået på produktionsskolen i to år og havde endnu ikke haft succes med nogen af skolens linjer. Det ændrede Diana Buch Hansen, men hun var noget overvældet første gang, hun mødte Thomas.

17 Jeg tænkte, I guder en knægt! Bliver han nogensinde til noget. Thomas var en meget flyvsk dreng, der ikke anede, hvad han ville med sit liv, fortæller Diana Buch Hansen, mens Thomas sidder ved siden af og nikker samtykkende. Gode snakke om livet Thomas Cramon Hansen og Diana Buch Hansen havde dog en rigtig god kemi, og Diana fandt opskriften, der kunne hjælpe Thomas videre i sit liv. Jeg tog mig af ham. Jeg gav ham de kram, han havde brug for, og jeg havde de ører, han havde brug for. Han havde ikke brug for den løftede pegefinger, som han havde mødt i sin tidligere skoletid, fortæller Diana Buch Hansen. Thomas er enig i, at Diana kunne give det, han manglede på det tidspunkt af sit liv. Han peger Thomas Cramon Hansen og Diana Buch uden tøven på Diana, som hovedårsagen til, at Hansen. Foto: Kasper Frank han begyndte at komme op til tiden, passe sin undervisning på produktionsskolen og droppede at hænge på gaderne i Slagelse og lave med ballade med kammeraterne. Vi snakkede utroligt godt sammen og havde nogle gode snakke om, hvordan man egentlig bør leve sit liv, siger Thomas, der stadig har tæt kontakt til Diana i dag. Hun er nærmest blevet en reservemor for mig. Fra maler til sælger På produktionsskolen underviste Diana Thomas og hans klassekammerater i bygningsmaling, men det var ikke inden for det fag, at Thomas havde det største potentiale. Under et indkøbsbesøg hos malergrossistfirmaet PP Mestermaling på Merkurvej i Slagelse, spurgte Thomas om firmaet mon ikke havde brug for en praktikant. Bestyrer Sonja Hviid Hansen var først i tvivl, men gav Thomas lov til at komme på prøve i 14 dage, fordi hun synes, at han virkede som en god dreng trods sin brogede baggrund. - Jeg spekulerede over, om det mon var så godt at tage imod en ung mand, der havde gået hele tre år på produktionsskole. For hvad havde han mon med i bagagen, fortæller Sonja Hviid Hansen om sine tanker inden hun tog imod Thomas. Thomas Cramon Hansen elsker at betjene kunderne, og sørge for at de forlader butikken med en god oplevelse og de rigtige varer. Foto: Kasper Frank

18 Thomas fik dog lov til at komme, og det har Sonja ikke fortrudt. Vi klikkede rigtig godt den første uge, han var her, og jeg fandt hurtigt ud af, hvordan han skal motiveres med masser af ros og inddragelse i fællesskabet, siger Sonja Hviid Hansen. Thomas, der før har haft problemer med autoriteter, er også selv glad for, at han har fået muligheden for at skabe sig en karriere hos PP Mestermaling. Det er de bedste chefer, jeg nogensinde har haft. Vi snakker meget om tingene og tager alle uenigheder i opløbet, inden de når at vokse sig store, siger han Kom og hør mere, når Slagelse Produktionsskole vil være repræsenteret på Læringslørdag 27. august kl i Stenstuegade Rapport udarbejdet af Hanne Liechti, tovholder

19 Resumé af projektrapporten Frøet til Læringslørdag i Slagelse Kommune blev sået ved deltagelsen i DFS møde Rum for uformel læring den 28. april Herefter blev det drøftet i Slagelses lokale samråd, og der blev taget kontakt til Slagelse Bibliotekerne, som gerne ville indgå i et samarbejde om projektet. Første møde i arbejdsgruppen (3 personer) blev holdt den 16. maj, hvor vi besluttede, hvem der skulle indbydes, og øvrige praktiske opgaver i forbindelse med afholdelsen af dagen. Indbydelsen kom ud sidst i maj med tilbagemelding om deltagelse sidst i juni. Herefter gik det stærkt med kontakten til deltagere, bestille telte, aftaler med pressen, trykning af plakater og postkort, indhente tilladelser hos politi, Vej og Park og ikke mindst beredskabschefen (husk - der skal være plads til en brandbil!). Der var rigtig mange spørgsmål, som der skulle tages stilling til, som f.eks. strøm til teltene, betonklodser mellem teltene, levende og/eller båndet musik, forsikringer (for telte, besøgende, standmateriale, deltagere), ansøgning om tilskud, kontakte mulige sponsorer osv. Deltagere i Læringslørdag var LOF, FOF, AOF, Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSUskolen og Slagelse Sprogcenter desværre modtog vi afbud fra sidstnævnte en uge før Læringslørdagen. Indbydelsen var sendt til alle aftenskoler i Slagelse Kommune (14), Slagelse Produktionsskole og Korsør Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen, Slagelse Sprogcenter, Slagelse Musikskole, Gerlev Idrætshøjskole og Slagelse Bibliotekerne. Højt humør og engagement var kendetegnet for lørdag morgen, hvor der var stor aktivitet i alle telte med klargøring af stand og aktiviteter. Alle mødte med store forventninger, og det var en præstation i sig selv, at hver enkelt organisation kunne stable noget på benene med så kort varsel. Dagen forløb rigtig godt trods det mindre gode vejr og svigtende besøg. Vi havde placeret os i Stenstuegade, hvor Slagelse Bibliotek også har til huse, og her er normalt har mange besøgende lørdag formiddag, men desværre ikke denne formiddag. De besøgende fik nogle gode snakke, og der var tid til at besøge hinanden, hvor vi fik indsigt i hinandens arbejdsområder, og flere drøftede mulighederne for samarbejde på tværs. Hvad gik godt / mindre godt Hvad gik godt: - pavillonernes udformning med vinduer gav en god kontakt til hinanden - datoen var god i forhold til udsendelse af programmer, dog vil vi foreslå den til Læringslørdag i 2012, hvor folk lige har modtaget løn - samarbejdet mellem deltagerne, og at alle mødte positive op på dagen - vi fik sat ansigt på hinanden og flere fik talt om muligheder for samarbejde på tværs Hvad gik mindre godt: - planlægningen skal starte langt tidligere med opstartsmøde ultimo januar - husk at bestille bedre vejr og flere besøgende - placeringen ved biblioteket gav ikke så mange besøgende som håbet - vi havde håbet på et orkester med trommeslagere, blæsere, og artister med brasiliansk gadesamba, som skulle runde centrum, men det gik desværre i vasken - vi skal mere ud af teltene med mere underholdning i form af skøre, kreative og skæve læringsaktiviteter / arbejdende værksteder - husk om muligt en mere fast aftale om pressedækningen Vigtige punkter til næste gang: - indhentning af tilladelser hos politi, Vej og park og beredskabschefen - forsikring - strøm til telte Læringslørdag 2012 Evalueringsmødet den 1. september havde mange positive tilbagemeldinger fra de deltagende foreninger/institutioner, og alle var interesserede i at prøve igen i 2012, og evt. med en mindre egenfinansiering. Der skal findes en mere central placering i byen evt. på Schweizerpladsen, som er et centralt torv i byen. Der er planlagt opstartsmøde for næste Læringslørdag torsdag 26. januar 2012 på Slagelse Bibliotek.

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

At være ordblind er ingen hindring

At være ordblind er ingen hindring At være ordblind er ingen hindring HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed som del af Den Internationale Ordblindeuge. HF & VUC FYN sætter i uge 40 fokus på ordblindhed, når vi markerer Den Internationale

Læs mere

AVU Almen Voksenuddannelse

AVU Almen Voksenuddannelse AVU Almen Voksenuddannelse campusvejle AVU er et tilbud til voksne over 18 år, som ønsker at forbedre deres kundskaber i et eller flere fag Fag på : Dansk Samfundsfag Dansk som andetsprog Tysk Engelsk

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN VESTER AABY 2012 SØNDAG DEN 15.APRIL KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det måtte ikke være for let. For så lignede det ikke virkeligheden.

Læs mere

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN

AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN AFTENSKOLERNE I KØBENHAVN Kurser Foredrag Debat WWW.KURSERKBH.DK Pjecen er udgivet af Aftenskolernes Samråd i København. Se mere på www.kurserkbh.dk Layout og tryk: Eks-Skolens Trykkeri ApS Tak til Københavns

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.?

En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? En indsats for indskolingselever 0.-3.kl.? Hvornår sættes der ind? Hvordan sættes der ind? Eksempler på it-støttede indsatser Eksempler på forældresamarbejde Hvorfor tidlig indsats? Michael Rosholm, leder

Læs mere

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt.

jeg klarer mig uden, selv om det går lidt langsomt. Gamle elever. Når man kommer ind på skolen hænger der en række billeder. Det er billeder af samtlige elever. Et billede for hver årgang. De billeder bliver flittigt studeret. Både af gæster, elever og

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? Fredericia 2012 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning)

CAMPUS VEJLE. FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) CAMPUS VEJLE FVU (Forberedende voksenundervisning) OBU (Ordblindeundervisning) FVU Forberedende voksenundervisning ASFALDT ELLER ASFALT? FVU-dansk......hvis du vil være bedre til at følge med i aviser,

Læs mere

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåas dfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfg

qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåas dfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfg qwertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqw ertyuiopåasdfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåas FOLKEOPLYSNINGSSAMVIRKET AALBORG dfghjklæøzxcvbnmqwertyuiopåasdfg Folkeoplysningssamvirket Aalborg paraplyorganisation for aftenskolerne

Læs mere

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem?

Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Hvorfor vælger unge en eud og hvad fastholder dem? Præsentation og debat af hovedresultater fra forskningsprojektet Ind i undervisningsrummet på eud v/ videnskabelig assistent Rikke Brown, Center for Ungdomsforskning,

Læs mere

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr.

Pludselig kom dagen, hvor vi skulle af sted. Nu startede vores Chengdu-eventyr. 1 One a pouns a time, ja sådan starter alle eventyr. I 2009 startede et nyt kapitel i mit liv, jeg havde besluttet at udfordre mig selv (er en ung kvinde på 39) med at læse til lærer. Som mor til to små

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse

Forældreundersøgelse. Om dig. Netværk 2014:204,205, 206,207; 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse Om dig 1.1 Er du? a. Gift eller bor sammen med en partner b. Enlig c. Ønsker ikke at oplyse 1.2 Hvad er din alder? 1.3 Hvad er din højeste fuldførte uddannelse? a. Folkeskole 9. eller 10. klasse b. EFG/HG/Teknisk

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR FOR CI-BRUGERE, DØVE OG UNGE MED HØRETAB - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 2016-2017 5 FACTS OM NAVIGATOR * Uddannelsen varer 42 uger fra august 2016 til juni 2017 * Eleverne bor på Navigator

Læs mere

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid

Undersøg job ARBEJDSKORT 1. Job i dagligdagen. Opgaven. Sådan kommer du i gang. Resultat. Tid ARBEJDSKORT 1 Undersøg job Job i dagligdagen Hver dag møder du, overalt hvor du kommer, mennesker på job. Hos bageren, i indkøbscentret, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere,

Læs mere

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN

SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN SKOLESTART Langmarkskolen folkeskolen i dit lokalområde LANGMARKSKOLEN HØJ FAGLIGHED GOD TRIVSEL FÆLLESSKAB Skolestart er en milepæl i alle børns liv og meget betydningsfuld såvel i en faglig som en social

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Vi var nærmest euforiske

Vi var nærmest euforiske Vi var nærmest euforiske Fire forældre fire løsninger. Da Michael og Jette mødte andre forældre, som havde problemer med deres unges brug af rusmidler, fandt de tro, håb og nye veje frem Tavshed. Sådan

Læs mere

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010

REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 REFERAT UNGDOMSSKOLEBESTY RELSEN 2010 DATO: 12-05-2010 STED: THORSENSVEJ 11, 2, 4800 NYKØBING F. TIDSPUNKT: KL. 19.00 AFBUD: Orientering den 12. maj 2010 J.NR. SAGSID. 25453 INITIALER LPE ÅBEN SAG 1. Folkeskolens

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE forældre i 7. årgang - 2012/13 Til forældre med elever i overbygningen Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle forældre med

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 5+6 2015 Vinterferie. Så er vi nået til uge 7 og skolen holder vinterferie og dermed holder SFO åbent hele dagen. Det har vi annonceret i de sidste par udgaver af Nyhedsbrevet. Vi skal bl.a. i BioHuset og se Min

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms - uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse.

NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. NU VED JEG HVAD JEG VIL! Gennem produktion, kreativitet og personlig udvikling, gør produktionsskolerne dig klar til din ungdomsuddannelse. Gennem tillid og anerkendelse støtter vi din faglige udvikling

Læs mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere

- Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere - Livet er stadig for godt til at sige, at jeg ikke vil mere Michael Svendsen har besluttet sig for at sige ja til respirator. Men den dag han ikke længere kan tale eller skrive, vil han have den slukket

Læs mere

Evaluering brobygning

Evaluering brobygning or_6739.mdb Evaluering brobygning November 2008 Sydvestjyllands Efterskole SELVEVALUERING 2008-09 Evaluering brobygning [ S Y D V E S T J Y L L A N D S E F T E R S K O L E N O V E M B E R 2 0 0 8 ] I ugerne

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre

Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre Skolebestyrelsens møde med skolens elevers forældre onsdag d. 07. marts 2012-02-28 Årsberetning: Jeg vil gerne starte med at byde jer alle sammen velkommen til vores årlige møde med jer forældre. En aften

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? Vejle 2012 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive på

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2014

Bestyrelsens beretning 2014 Bestyrelsens beretning 2014 ved generalforsamling tirsdag 29. april 2014 Velkommen Først vil jeg gerne sige velkommen. Det er dejligt at se så mange er mødt op, jeg tænker det er fordi der er mange der

Læs mere

HF Et aktivt valg! 1

HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! 1 HF Et aktivt valg! Kobling mellem teori og praksis VELKOMMEN TIL BRØNDERSLEV GYMNASIUM OG HF Brønderslev Gymnasium og HF lægger vægt på at flytte den enkelte elev mest muligt, skabe

Læs mere

10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE

10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE www.tieren.dk 10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE Velkommen til 10. Klasse Center Skive. Her kan du frit vælge, hvad du vil fokusere på i løbet af året - vi har projektforløb

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Introduktion til LOF. Af Kristian Snerle Organisationskonsulent i LOF

Introduktion til LOF. Af Kristian Snerle Organisationskonsulent i LOF Introduktion til LOF Af Kristian Snerle Organisationskonsulent i LOF VELKOMMEN TIL JER Hvem er jeg Organisationskonsulent i LOF Uddannet jurist Tidligere landssekretær i VU Tidligere alle mulige organisatoriske

Læs mere

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler

SommerCamp 2015. Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler SommerCamp 2015 Sommerhøjskole med støtte fra Satspuljemidler 1 2 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. 3 gode grunde til at tage på SommerCamp Studieforberedelse Vejledning Fællesskab 3 højskoler

Læs mere

FOF- Herning har ikke ønsket deltagelse. Begrundelse at de ikke har aktivitet i området.

FOF- Herning har ikke ønsket deltagelse. Begrundelse at de ikke har aktivitet i området. Referat af møde i uddannelsesudvalget ved VUC Ringkøbing Skjern d. 9. januar kl. 14.00 på VUC i Skjern, Skolebyen 5. Referat = kursiv Til stede: Viktor Jensen, Susan Bruun, Poul Erik Delfs, Ivan Thomsen,

Læs mere

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en

Grønland. Solopgang. Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en Grønland Solopgang Det var til mit store held, at jeg kom til Grønland. Jeg vidste, at jeg ville ud og have en praktik i udlandet. Jeg kunne ikke helt finde ud af om det skulle være USA eller Grønland,

Læs mere

Skoleåret September

Skoleåret September Skoleåret 2013 2014 September Sidste skoledag før sommerferien! Sidste dag før sommer ferien var i år noget helt særligt i Gislinge. Vi skulle tage afsked med 6.klasse, der efter ferien er begyndt i Svinninge.

Læs mere

Ordblindhed. Mine erfaringer med det at være ordblind, samt undervise ordblinde. Hvad er ordblindhed, og kan man gøre noget ved det?

Ordblindhed. Mine erfaringer med det at være ordblind, samt undervise ordblinde. Hvad er ordblindhed, og kan man gøre noget ved det? [deadline mandag kl. 8.30] Det Søde Hjørne er navnet på vores arbejdende værksted. Vi kaster os ud i at producere bolsjer, karameller, konfekt og andre sukrede sager, som på basaren vil blive solgt i gennemsigtige

Læs mere

NYHEDSBREV TILTAG. Flere end forventet får en ungdomsuddannelse. Maj 2013

NYHEDSBREV TILTAG. Flere end forventet får en ungdomsuddannelse. Maj 2013 Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland NYHEDSBREV Maj Velkommen til det første nyhedsbrev, du får fra Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland, og som du fremover vil modtage en gang

Læs mere

FOF Odder. www.fof.dk. Else Elisabeth Andersen. fof.odder@gmail.com. Tlf. 86 55 80 22 - er ikke bemandet dagligt FOF, Nølev Driften 150, 8300 Odder

FOF Odder. www.fof.dk. Else Elisabeth Andersen. fof.odder@gmail.com. Tlf. 86 55 80 22 - er ikke bemandet dagligt FOF, Nølev Driften 150, 8300 Odder FOF Odder Else Elisabeth Andersen fof.odder@gmail.com Tlf. 86 55 80 22 - er ikke bemandet dagligt FOF, Nølev Driften 150, 8300 Odder www.fof.dk Lær noget nyt - eller bliv bedre til noget du kan og interesserer

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde

Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord: Blev buddhist ved et tilfælde Efter morens selvmord havde Bodil Wellendorf svært ved at se meningen med livet. Men så fandt hun ro som nonnen Ani Tenzin Af Marie Varming, februar

Læs mere

Et tilbud til ordblinde elever

Et tilbud til ordblinde elever Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6

Nyt værdigrundlag s. 2. Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3. Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 1 Indholdsfortegnelse: Nyt værdigrundlag s. 2 Rønbækskolens formål, mål og værdigrundlag s. 3 Værdigrundlaget arbejder i hverdagen s. 6 Formål, værdigrundlag og mål kort fortalt s. 10 Nyt værdigrundlag

Læs mere

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN

BØRNEINDBLIK 5/14 ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN BØRNEINDBLIK 5/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 5/2014 1. ÅRGANG 3. JUNI 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FOLKESKOLEREFORMEN ELEVER ER BEKYMREDE FOR FOLKESKOLEREFORMEN Omkring fire ud af ti elever i 7.

Læs mere

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse!

Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Gid der var flere mænd som Michael, Martin og Lasse! Det bedste ved at have en voksenven til min søn er, at han får en oprigtig interesse fra et andet voksent menneske, som vil ham det godt. 2 Så kunne

Læs mere

Kære forældre. Indhold (tryk på overskriften og kom direkte til det skrevne)

Kære forældre. Indhold (tryk på overskriften og kom direkte til det skrevne) Kære forældre Hermed følger det første forældrebrev i 2014. Selv om vores ambition er, at forældre-brevet udsendes en gang månedligt, kan indholdet være så begrænset, at en enkelt måned udgår Dette var

Læs mere

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag

HF KREATIV ER FOR DIG DER: ER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF HFDESIGN - din uddannelse HF KREATIV ER FOR DIG DER: er kreativ er innovativ er selvstændig er holdspiller er målrettet drømmer om en fremtid indenfor et kreativt fag HF KREATIV ER: dit springbræt til

Læs mere

2014/2015. klassecenter HOLBÆK

2014/2015. klassecenter HOLBÆK 2014/2015 klassecenter 10. HOLBÆK Holbæk 10. klassecenter Vores tilbud på Holbæk 10. klassecenter er til dig, der har brug for at blive stærkere fagligt eller personligt. Vi bestræber os på at hjælpe dig

Læs mere

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober

Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Referat Grønlandskarbejdsgruppemøde Det Nordatlantiske Hus // den 31. oktober Deltagere: Sakarine, Karl, Ivalo, Gerth, Bent og David (Fra sekretariat Nancy og Tobias) Ordstyrer: Nancy Referent: Tobias

Læs mere

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse.

Kursustilbuddet i vognene er rettet mod elever på mellemtrinnet, primært elever fra 4. klasse. Et tilbud til ordblinde elever Eleven kan få tilbud om kursus i et af kommunens to mobile kompetencecentre, hvis: Forældre og lærere skønner, at eleven er motiveret og parat til at arbejde målrettet med

Læs mere

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Det spirer frem alle vegne, nu hvor sommeren er på vej. Det betyder, at musikskolens sæson nærmer sig sin afslutning.

FAVRSKOV MUSIKSKOLE. Det spirer frem alle vegne, nu hvor sommeren er på vej. Det betyder, at musikskolens sæson nærmer sig sin afslutning. Sæson 2014/15 Volume 4 Nyhedsbrev FAVRSKOV MUSIKSKOLE Indhold Sommerhilsen...1 Kommende arrangementer...2 Tak til tournéholdet... 2 Ny sæson 2015/16...2 Om Bazartilbud...3 Musikskolen og Folkeskolereform.3

Læs mere

Så kører Netværkslokomotivet

Så kører Netværkslokomotivet Så kører Netværkslokomotivet Skal du med? VEJLE 2013 Nye muligheder i hverdagen Kurser og efteruddannelse er vejen frem, når virksomhederne vil holde på arbejdskraften og når medarbejderne vil blive på

Læs mere

Skolebestyrelsens årsberetning 2017/18 Christiansfeld Skole

Skolebestyrelsens årsberetning 2017/18 Christiansfeld Skole 26. juni 2018 Skoleåret 2017/18 er ved at være slut. Med det følger skolebestyrelsens årsberetning. Den endelige beretning for skoleåret blev behandlet på skolebestyrelsesmøde d. 26. juni 2018 og bliver

Læs mere

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET

Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET Nemt på Nettet IT-kursuskatalog EFTERÅR 2015 NEMT PÅ NETTET 1 Nemt på Nettet Holbæk Kommunes projekt Nemt på Nettet er et tilbud om hjælp til at bruge de digitale løsninger. I denne sæson tilbyder vi udover

Læs mere

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet

SommerCamp 2011. Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet SommerCamp 2011 Sommerhøjskole med støtte fra Integrationsministeriet 1 SommerCamp 3 ugers højskole for 1.500 kr. Er du ung og har anden etnisk baggrund end dansk, giver Integrationsministeriet støtte

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

Nyhedsmail. Lokalforeningen i Albertslund. Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien er d. 26. maj.

Nyhedsmail. Lokalforeningen i Albertslund. Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien er d. 26. maj. Nyhedsmail gggggggg fra Lokalforeningen i Albertslund Udgivet maj 2015 E-mail: albertslund@diabetes.dk Hjemmeside: albertslund.diabetes.dk Træningsholdet fortsætter i hele maj måned - sidste gang før sommerferien

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed

Til elever og forældre. Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Til elever og forældre Information til elever og forældre om vurdering af uddannelsesparathed Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Aarhus-Samsø Januar 2011 Vurdering af uddannelsesparathed Når du forlader

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse

ELEVUNDERSØGELSE 8. og 9. klasse Nr. Spørgsmål Svarkategorier Kommentar Filter: Hvis IP-nummer er ulige, skal der stå matematik igennem skemaet. Hvis IP-nummer er lige, skal der stå dansk igennem skemaet. Velkommen til undersøgelsen.

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

- Jobcenterets rolle i uddannelsespolitikken

- Jobcenterets rolle i uddannelsespolitikken - Jobcenterets rolle i uddannelsespolitikken 1. Uddannelsesrådet 2. En indgang til erhvervslivet 3. Virksomhedsservice 4. Partnerskabsnetværk 5. Local Social Responsibility 6. SUK Festivalen 7. Kortere

Læs mere

VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL

VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL VUC ROSKILDE UDDANNELSER, FACTS OG TAL FAKTA OM VUC ROSKILDE Center for voksen- og efteruddannelse 3 adresser: Roskilde, Greve og Køge 4 uddannelser: HF, AVU, FVU, OBU 1250 årskursister (3800 sjæle) 185

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie. Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Litteraturhistorie Navn på universitet i udlandet: Bilgi Istanbul Universitesi Land: Tyrkiet Periode: Fra:11-02-2014 Til:11-06-2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

2014 Elevtrivselsundersøgelsen

2014 Elevtrivselsundersøgelsen 14 Elevtrivselsundersøgelsen For erhvervsuddannelserne Selandia - CEU Svarprocent: 64% (1927 besvarelser ud af 39 mulige) Elevtrivsel Selandia - CEU Landsgennemsnit EUD ekskl. SOSU Bedste resultat for

Læs mere

Velkommen til Fugleviglund Produktionshøjskole

Velkommen til Fugleviglund Produktionshøjskole Velkommen til Fugleviglund Produktionshøjskole Vores mål er at forbedre elevernes muligheder for at komme videre i uddannelse eller beskæftigelse. Indholdsfortegnelse Velkommen til Fugleviglund Produktionshøjskole...

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE elever 8. årgang - udskolingslinjerne Du kan her se resultatet af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 8. årgang. 79 elever ud af årgangens

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014

Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 35-36 2014 OL. Det første større SFO arrangement her i det nye skoleår er OL i Skovby. Her dyster vi mod SFO fra Skovby, Låsby og Herskind i en række discipliner som f.eks. mooncar ræs, fodbold, sjipning m.v. Arrangementet

Læs mere

Elevtrivselsundersøgelsen 2012

Elevtrivselsundersøgelsen 2012 Elevtrivselsundersøgelsen 12 Selandia - CEU Svarprocent: 53% (387 besvarelser ud af 727 mulige) Elevtrivsel Selandia - CEU Regionsgns. (Region Sjælland) Landsgennemsnit HHX/HTX Bedste resultat for skole

Læs mere

ALinie STU. estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

ALinie STU. estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse ALinie Unge med behov for særlig tilrettelagt struktur JOB & AKTIVITETSCENTER estegnen Center for socialt samvær, job og udvikling Velkommen Hos os kan vi lide,

Læs mere

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU)

Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med uddannelsen Fra 1. august 2007 er der et lovkrav om at alle kommuner skal tilbyde en ungdomsuddannelse til unge med særlige behov. Uddannelsen

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

En skole af elever- For elever

En skole af elever- For elever En skole af elever- For elever Efter 10 års økonomisk og politisk forsømmelse af vores erhvervsuddannelser er det endeligt gået op for politikerne, at der er brug for en reform. Vi har et behov for øget

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER. Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER Pixi-rapport nr. 2 / 2014 UNGE OG MEDIER BØRNERÅDETS BØRNE- OG UNGEPANEL 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET Jeg er glad for at kunne sende dig den anden pixi-rapport fra

Læs mere

18/19.

18/19. 18/19 www.tieren.dk 10. KLASSE CENTER SKIVE ER IKKE BARE EN ALMINDELIG 10. KLASSE Velkommen til 10. Klasse Center Skive. Her kan du frit vælge, hvad du vil fokusere på i løbet af året - vi har projektforløb

Læs mere

Nyhedsbrev, november 2003

Nyhedsbrev, november 2003 Nyhedsbrev, november 2003 Så er det længe ventede andet nyhedsbrev i 2003 fra Den Sikre Vej på gaden. Brevet indeholder en beretning af, hvad der er sket i foreningen siden sidst og lidt nyheder fra Camino

Læs mere

PLAN T - læsecamp for teenagere

PLAN T - læsecamp for teenagere Distriktsudvalg Tarup, c/o Tarup Ungdomsskole, Rismarksvej 80, 5200 Odense V, tlf: 63 755 755, mail: tu.buf@odense.dk Evaluering af Plan T, eleverne, opsamling Modtaget 18 ud af 24 mulige svar (svarende

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Video og tekstcollage Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Hvornår er man egentlig dansker? Når man ser dansk ud? Når man har dansk pas? Eller danske forældre? Er man

Læs mere

Forord til dansk udgave:

Forord til dansk udgave: RUSK op I DIN KREATIVITET 5 Forord til dansk udgave: Du behøver ikke at læse bogen fra ende til anden. Du kan anvende den som opslagsbog og udvælge afsnit og kaste dig over den beskrevne kreative teknik.

Læs mere

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner

Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00. 787 du som har tændt millioner af stjerner 1 Kirke for Børn og UNGE Søndag 18. januar kl. 17.00 21 Du følger Herre, al min færd 420 Syng lovsang hele jorden 787 du som har tændt millioner af stjerner Da jeg kom i 6. klasse fik vi en ny dansklærer,

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk

vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk vucstor.dk Tag en 2-årig hf på VUC Storstrøm Tilmelding på www.optagelse.dk Velkommen til VUC Storstrøm Den 2-årige hf er en kompetencegivende ung doms uddannelse, der giver adgang til de videregående

Læs mere

Magleby Efterskole Nyhedsbrev

Magleby Efterskole Nyhedsbrev Magleby Efterskole Nyhedsbrev Januar 2013 Godt nytår til alle forældre og elever på Magleby Efterskole! Selvom det er dejligt at holde ferie, var det nu også en god oplevelse at komme tilbage til skolen

Læs mere

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber.

Eggeslevmagle Skole vil med linjerne skabe en endnu bedre skole i samarbejde med en række virksomheder og klubber. FREMTIDENS SKOLE - elever 7. årgang Du kan her se resultat af spørgeskemaundersøgelsen, som har været udsendt i december 2012 til alle elever i 7. årgang. 91 elever ud af årgangens 103 elever har svaret,

Læs mere

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ

FORDOMME. Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 16 Katrine valgte: ABENHEDENS VEJ 17 Mange psykisk syge er fyldt med fordomme, siger 32-årige Katrine Woel, der har valgt en usædvanlig måde at håndtere sin egen sygdom på: Den (næsten) totale åbenhed.

Læs mere

10. KLASSE. begyndelsen på noget nyt. 10. KLASSE Engagement, læring og afklaring

10. KLASSE. begyndelsen på noget nyt. 10. KLASSE Engagement, læring og afklaring 10. KLASSE begyndelsen på noget nyt 10. KLASSE Engagement, læring og afklaring KÆRE FORÆLDER Rigtig mange har svært ved at træffe et valg om, hvad de vil i så ung en alder. Med 10. klasse får de unge et

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere