Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune"

Transkript

1

2 Alt det du kan blive klogere af Læringslørdag 27. august i Slagelse Kommune Frøet til Læringslørdag i Slagelse Kommune blev sået ved deltagelsen i DFS møde Rum for uformel læring den 28. april Herefter blev det drøftet i Slagelses lokale samråd, og der blev taget kontakt til Slagelse Bibliotekerne, som gerne ville indgå i et samarbejde om projektet. Første møde i arbejdsgruppen (3 personer) blev holdt den 16. maj, hvor vi besluttede, hvem der skulle indbydes, og øvrige praktiske opgaver i forbindelse med afholdelsen af dagen. Indbydelsen kom ud sidst i maj med tilbagemelding om deltagelse sidst i juni. Herefter gik det stærkt med kontakten til deltagere, bestille telte, aftaler med pressen, trykning af plakater og postkort, indhente tilladelser hos politi, Vej og Park og ikke mindst beredskabschefen (husk - der skal være plads til en brandbil!). Der var rigtig mange spørgsmål, som der skulle tages stilling til, som f.eks. strøm til teltene, betonklodser mellem teltene, levende og/eller båndet musik, forsikringer (for telte, besøgende, standmateriale, deltagere), ansøgning om tilskud, kontakte mulige sponsorer osv.

3 Indbydelsen blev sendt til alle aftenskoler i Slagelse Kommune (14), Slagelse Produktionsskole og Korsør Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen, Slagelse Sprogcenter, Slagelse Musikskole, Gerlev Idrætshøjskole og Slagelse Bibliotekerne. Deltagere i Læringslørdag var LOF, FOF, AOF, Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen og Slagelse Sprogcenter desværre modtog vi afbud fra sidstnævnte en uge før Læringslørdagen. Højt humør og engagement var kendetegnet for lørdag morgen, hvor der var stor aktivitet i alle telte med klargøring af stand og aktiviteter. Alle mødte med store forventninger, og det var en præstation i sig selv, at hver enkelt organisation kunne stable noget på benene med så kort varsel. Frugt til både store og små Et kig op ad Stenstuegade Dagen forløb rigtig godt trods det mindre gode vejr og svigtende besøg. Vi havde placeret os i Stenstuegade, hvor Slagelse Bibliotek også har til huse, og her er normalt har mange besøgende lørdag formiddag, men desværre ikke denne formiddag. De besøgende fik nogle gode snakke, og der var tid til at besøge hinanden, hvor vi fik indsigt i hinandens arbejdsområder, og flere drøftede mulighederne for samarbejde på tværs.

4 Livlig snak i teltene VEU var parat med vandet, da slikkepinden havde været en tur på jorden!

5 Slagelse Produktionsskole Slagelse Produktionsskole ville gerne vise, hvordan man kan lære på en anden måde! En hammer er ikke bare en hammer der findes mange forskellige slags med hver sit navn og funktion. Der var billeder af flere navngivne hamre. Denne læring benytter skolen på træ værkstedet og i almen undervisning. Derudover præsenterede skolen et udvalg af materialer om den almene undervisning - skolen er opdateret på materiale set i forhold til folkeskolen. Standen fremviste en lille legorobot, som kan programmeres hvilket giver god læring. Det vigtigste på standen var tre unge mennesker (de to ses på billedet til venstre). En 16 årig, der kun har gået i skole i 1 år, og skal i gang med 9. kl. afgangsprøve på produktionsskolen. En 19 årig, der efter få måneder nu er klar til HF. En 22 årig kvinde, der efter nogle år i udlandet og brud med kæreste lige skulle finde sig selv, har nu fast arbejde og bolig.

6 VEU Center Vestsjælland Standen stod for en bred dialog om mulighederne inden for efteruddannelse og opkvalificering, både indenfor det generelle og generelt og mere specifikke. Der var synliggørelse af hvem er VEU Centret, og centrets formål med at hjælpe både virksomheder og enkeltpersoner videre med at finde frem til de løsninger, som de søger enten det er tværgående eller på landsplan. Selandia CEU deltog med en IT underviser, hos hvem det var muligt at få dybere snak og test af kompetencer og niveauer inden for de enkelte fag.

7 Social- og sundhedsskolen Skolens tilbud var en snak om efteruddannelse og sundhed, og det var også muligt, at få målt sit blodtryk. Skolens tilbud indenfor efteruddannelse er følgende: AMU-uddannelser Akademiuddannelse Karrierevejledning i forbindelse med brancheskift Vejledning om grunduddannelserne indenfor SOSU og det pædagogisk område

8 VUC Vestsjælland Syd VUC orienterede om det generelle kursuskatalog, FVU, Almen forberedelseseksamen, 2 årig HF uddannelse, ordblindeundervisning for voksne, HF pakker herunder sygepleje, pædagog, og laborant. Standen kunne også byde på lækre bolsjer, kuglepenne, notesblokke m.m.

9 Slagelse Bibliotekerne - mange flere sider end du tror Biblioteket demonstrerede undervisning i it uden brug af computer. Denne dag kunne der også fås en lyn-introduktion til brugen af borger.dk, og muligheden for en generel snak om bibliotekets læringstilbud. Biblioteket præsenterede desuden et stort program med tilbud indenfor oplysning, uddannelse og kulturelle aktiviteter både for børn og voksne.

10 LOF LOFs grundværdier er respekt, ansvar og livsglæde, og det kommer til fulde til udtryk i efterårsprogrammet. Ud fra respekt for den enkelte, med ansvar overfor helheden og det at få livsglæden til at blomstre er der sammensat en alsidigt program, som består af velkendte tilbud og nye tiltag i Slagelse, Korsør og Skælskør. Denne dag var to medarbejdere på arbejde, og de havde travlt med at uddele programmer og fortælle om efterårets aktiviteter, såsom Mandagstræf, foredrag, forældrematematik, ture, kor, sang og instrumentalundervisning, motion og bevægelse herunder argentinsk tango, gastronomi, julekurser, it, privatøkonomi, sprogkurser m.m. Standen var rigtig god og præsentabel med plads til både kunder, borde, materialer og præsentationsskilte. Uddelingen af frugt m.m. blev godt modtaget af de forbipasserende.

11 FOF FOF præsenterede programmet for efterår/vinter 2011, hvor der blev fortalt om mange spændende nyheder med fokus på livslang læring, kulturen, folkesundheden og det aktive medborgerskab. Efterårsprogrammet åbner for en bred vifte af nye og mere traditionelle aktiviteter og kurser, der alle er med til at give vidsyn, indsigt og livskvalitet. Standen var bemandet af 2 friske medarbejdere, som stod klar til at informere om kulturoplevelser, foredrag og debat, studiekredse, edb-kurser, kunstskole, kreative og praktiske kurser, krop og bevægelse, sang og musik m.m. Særligt populært var de flotte reklameartikler, som blev uddelt fra standen.

12 AOF læsetest, billedkunst og meget mere AOFs ordblindekonsulenter havde medbragt bærbare computere, hvor de testede interesserede forbipasserende. Ligeledes fortalte de om kurser i dansk og matematik, samt kurser for ordblinde. Der blev også reklameret for foredragene Børn kan lære at læse og Hvordan kan du som forældre hjælpe dit barn, hvis du selv er ordblind? AOFs aftenskole havde en spændende billedkunstner med, som stod og malede et stort billede, mens han fortalte om teknikker, og det terapeutiske i at male. Billedkunstneren underviser bl.a. i tegne- og malekurser for personer med senhjerneskade eller særlige behov. Derudover præsenterede aftenskolen det nye efterårsprogram med spændende tilbud indenfor foredrag, ture og rejser, mad og chokolade, vin- og ølsmagninger, kreativ fritid, it, Senior-Universitetet, musik og sang, sprog, kommunikation, meditation, motion og bevægelse, Parkinsonskolen, handicappede, friluftsliv - masser af tilbud med ny viden, oplevelser og nærvær.

13 Hvad gik godt / mindre godt Hvad gik godt: - pavillonernes udformning med vinduer gav en god kontakt til hinanden - datoen var god i forhold til udsendelse af programmer, dog vil vi foreslå den til Læringslørdag i 2012, hvor folk lige har modtaget løn - samarbejdet mellem deltagerne, og at alle mødte positive op på dagen - vi fik sat ansigt på hinanden og flere fik talt om muligheder for samarbejde på tværs Hvad gik mindre godt: - planlægningen skal starte langt tidligere med opstartsmøde ultimo januar - husk at bestille bedre vejr og flere besøgende - placeringen ved biblioteket gav ikke så mange besøgende som håbet - vi havde håbet på et orkester med trommeslagere, blæsere, og artister med brasiliansk gadesamba, som skulle runde centrum, men det gik desværre i vasken - vi skal mere ud af teltene med mere underholdning i form af skøre, kreative og skæve læringsaktiviteter / arbejdende værksteder - husk om muligt en mere fast aftale om pressedækningen Vigtige punkter til næste gang: - indhentning af tilladelser hos politi, Vej og park og beredskabschefen - forsikring - strøm til telte Et kig ned ad Stenstuegade

14 Læringslørdag 2012 Evalueringsmødet den 1. september havde mange positive tilbagemeldinger fra de deltagende foreninger/institutioner, og alle var interesserede i at prøve igen i 2012, og evt. med en mindre egenfinansiering. Der skal findes en mere central placering i byen evt. på Schweizerpladsen, som er et centralt torv i byen. Der er planlagt opstartsmøde for næste Læringslørdag torsdag 26. januar 2012 på Slagelse Bibliotek. Vi er blevet rigtig glade for logoet, som benyttes igen i 2012.

15 Pressemeddelelser Læringslørdag alt det du kan blive klogere af Lørdag 27. august kl vil Stenstuegade i Slagelse summe af aktiviteter, og her vil du møde repræsentanter fra biblioteket, LOF, FOF, AOF, VEU Center Vestsjælland, SOSU-skolen, VUC Vestsjælland Syd og Slagelse Produktionsskole, som står klar til at svare på spørgsmål og fortælle om de konkrete undervisningstilbud, de har på tapetet til efteråret. Du kan bl.a. snuse til zumba, lære it uden brug af pc, finde dig selv på borger.dk, få målt blodtrykket, få tjekket dine it-kundskaber, høre om voksen og efteruddannelse, SOSU-skolen orienterer om uddannelse og efteruddannelse indenfor social og sundhedsområdet, det pædagogiske område samt psykiatrien. Der vil være flotte lego robotter, sund mad, billedkunst, og du kan høre om værkstedssprog, 9. kl. afgangsprøve i dansk, engelsk og matematik, ny almen forberedelseseksamen, SVU, hjælp til læseproblemer, og aftenskolernes mange tilbud. Hanne Liechti fra AOF og Kirsten Slot Larsen fra Slagelse Bibliotekerne tror at Læringslørdag er kommet til Slagelse Kommune for at blive. Vi håber at publikum lader sig inspirere til nye læringsoplevelser, siger Kirsten Slot Larsen og Hanne Liechti supplerer: Læring er der, hvor publikum er. Så vi vil også være klar til at tage imod forslag til nye undervisningsemner. Læringslørdag er arrangeret af Dansk Folkeoplysnings Samråd i Slagelse Kommune i samarbejde med Slagelse Bibliotekerne og udspringer fra det internationale Adult Learners Week - et UNESCO-projekt, der sætter fokus på livslang læring. Adult Learners Week bliver afholdt med stor succes flere steder i Europa, og nu også i Danmark! To pressemeddelelser med Solstrålehistorier Ordblindhed ingen hindring for Michael Hein! Før skrev jeg, den smule, jeg kunne - nu skriver jeg det, jeg vil! Michael Hein er ordblind, og har aldrig lært at læse og skrive i skolen. Han var afhængig af hjælp fra sin kæreste til alt, der skulle læses eller skrives. Hvordan bliver man så selvhjulpen? - for 3 år side fik Michael hjælp til at søge it-støtte og fik det bevilget.

16 Dette har betydet, at han i dag kan klare sit job som buschauffør hos Reviva, sit hverv som tillidsrepræsentant for 80 personer og at være repræsentant i 3fs bestyrelse. Michael klarer nemt læsning af lovtekster og nyhedsstof. Tidligere blev han træt i hovedet, når han skulle forholde sig til svære tekster - nu får han sin computer til at læse al tekst op. Når han skal skrive breve anvender han sit skrive-støtte program, hvor han har indlagt alle de mange svære fagord. Programmet kommer med ordforslag og kan læse det skrevne op. Er du ordblind kan du få hjælp hos AOF? Kom til Læringslørdag 27. august i Stenstuegade og få en snak med AOFs læsekonsulenter, som vil være stede i tidsrummet kl Du er altid velkommen til at kontakte læsekonsulent Ruth Maltesen på tlf fra AOF Center Sjælland Syd. Du kan kun blive lokumsrenser Af Kasper Frank og Rasmus Giese Jakobsen, 16. maj 2011 Thomas Cramon Hansen har gået på tre folkeskoler i Slagelse, men alle steder kom han i konflikter med lærere og andre elever. Konflikterne fortsatte uden for klasseværelset. Se videoen, og læs hvordan Thomas kom videre i artiklen under Diana hjalp Thomas med krammere og store ører For Thomas Cramon Hansen blev mødet med en ny lærer på Slagelse Produktionsskole det øjeblik, der fik ham til at sætte et punktum i sit liv. Nu er han stoppet med at lave ballade og kan komme op til tiden på sit nye arbejde. Thomas liv Thomas droppede ud af folkeskolen i 7. klasse. Han begyndte på Slagelse Produktionsskole, hvor han tog folkeskolens afgangsprøve. Herefter havde han to mislykkedes ophold på skolens gartner- og IT-linie. I 2010 kom han på skolens nyoprettede malerlinie. Sidste efterår kom Thomas i 14 dages skolepraktik hos PP Mestermaling i Slagelse. I dag har Thomas en læreplads som salgsassistent med speciale i maling samme sted samt en ugentlig undervisnings-dag på HG i Slagelse. Thomas drømmer om at åbne sin egen malerforretning engang i fremtiden Slagelse: En hel ungdom med dårlige oplevelser i Slagelses skoler sluttede først for 18-årige Thomas Cramon Hansen, da han mødte Diana Buch Hansen. Hun var lærer på en ny malerlinje på Slagelse Produktionsskole. Thomas havde på det tidspunkt gået på produktionsskolen i to år og havde endnu ikke haft succes med nogen af skolens linjer. Det ændrede Diana Buch Hansen, men hun var noget overvældet første gang, hun mødte Thomas.

17 Jeg tænkte, I guder en knægt! Bliver han nogensinde til noget. Thomas var en meget flyvsk dreng, der ikke anede, hvad han ville med sit liv, fortæller Diana Buch Hansen, mens Thomas sidder ved siden af og nikker samtykkende. Gode snakke om livet Thomas Cramon Hansen og Diana Buch Hansen havde dog en rigtig god kemi, og Diana fandt opskriften, der kunne hjælpe Thomas videre i sit liv. Jeg tog mig af ham. Jeg gav ham de kram, han havde brug for, og jeg havde de ører, han havde brug for. Han havde ikke brug for den løftede pegefinger, som han havde mødt i sin tidligere skoletid, fortæller Diana Buch Hansen. Thomas er enig i, at Diana kunne give det, han manglede på det tidspunkt af sit liv. Han peger Thomas Cramon Hansen og Diana Buch uden tøven på Diana, som hovedårsagen til, at Hansen. Foto: Kasper Frank han begyndte at komme op til tiden, passe sin undervisning på produktionsskolen og droppede at hænge på gaderne i Slagelse og lave med ballade med kammeraterne. Vi snakkede utroligt godt sammen og havde nogle gode snakke om, hvordan man egentlig bør leve sit liv, siger Thomas, der stadig har tæt kontakt til Diana i dag. Hun er nærmest blevet en reservemor for mig. Fra maler til sælger På produktionsskolen underviste Diana Thomas og hans klassekammerater i bygningsmaling, men det var ikke inden for det fag, at Thomas havde det største potentiale. Under et indkøbsbesøg hos malergrossistfirmaet PP Mestermaling på Merkurvej i Slagelse, spurgte Thomas om firmaet mon ikke havde brug for en praktikant. Bestyrer Sonja Hviid Hansen var først i tvivl, men gav Thomas lov til at komme på prøve i 14 dage, fordi hun synes, at han virkede som en god dreng trods sin brogede baggrund. - Jeg spekulerede over, om det mon var så godt at tage imod en ung mand, der havde gået hele tre år på produktionsskole. For hvad havde han mon med i bagagen, fortæller Sonja Hviid Hansen om sine tanker inden hun tog imod Thomas. Thomas Cramon Hansen elsker at betjene kunderne, og sørge for at de forlader butikken med en god oplevelse og de rigtige varer. Foto: Kasper Frank

18 Thomas fik dog lov til at komme, og det har Sonja ikke fortrudt. Vi klikkede rigtig godt den første uge, han var her, og jeg fandt hurtigt ud af, hvordan han skal motiveres med masser af ros og inddragelse i fællesskabet, siger Sonja Hviid Hansen. Thomas, der før har haft problemer med autoriteter, er også selv glad for, at han har fået muligheden for at skabe sig en karriere hos PP Mestermaling. Det er de bedste chefer, jeg nogensinde har haft. Vi snakker meget om tingene og tager alle uenigheder i opløbet, inden de når at vokse sig store, siger han Kom og hør mere, når Slagelse Produktionsskole vil være repræsenteret på Læringslørdag 27. august kl i Stenstuegade Rapport udarbejdet af Hanne Liechti, tovholder

19 Resumé af projektrapporten Frøet til Læringslørdag i Slagelse Kommune blev sået ved deltagelsen i DFS møde Rum for uformel læring den 28. april Herefter blev det drøftet i Slagelses lokale samråd, og der blev taget kontakt til Slagelse Bibliotekerne, som gerne ville indgå i et samarbejde om projektet. Første møde i arbejdsgruppen (3 personer) blev holdt den 16. maj, hvor vi besluttede, hvem der skulle indbydes, og øvrige praktiske opgaver i forbindelse med afholdelsen af dagen. Indbydelsen kom ud sidst i maj med tilbagemelding om deltagelse sidst i juni. Herefter gik det stærkt med kontakten til deltagere, bestille telte, aftaler med pressen, trykning af plakater og postkort, indhente tilladelser hos politi, Vej og Park og ikke mindst beredskabschefen (husk - der skal være plads til en brandbil!). Der var rigtig mange spørgsmål, som der skulle tages stilling til, som f.eks. strøm til teltene, betonklodser mellem teltene, levende og/eller båndet musik, forsikringer (for telte, besøgende, standmateriale, deltagere), ansøgning om tilskud, kontakte mulige sponsorer osv. Deltagere i Læringslørdag var LOF, FOF, AOF, Slagelse Bibliotekerne, Slagelse Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSUskolen og Slagelse Sprogcenter desværre modtog vi afbud fra sidstnævnte en uge før Læringslørdagen. Indbydelsen var sendt til alle aftenskoler i Slagelse Kommune (14), Slagelse Produktionsskole og Korsør Produktionshøjskole, VEU, VUC, SOSU-skolen, Slagelse Sprogcenter, Slagelse Musikskole, Gerlev Idrætshøjskole og Slagelse Bibliotekerne. Højt humør og engagement var kendetegnet for lørdag morgen, hvor der var stor aktivitet i alle telte med klargøring af stand og aktiviteter. Alle mødte med store forventninger, og det var en præstation i sig selv, at hver enkelt organisation kunne stable noget på benene med så kort varsel. Dagen forløb rigtig godt trods det mindre gode vejr og svigtende besøg. Vi havde placeret os i Stenstuegade, hvor Slagelse Bibliotek også har til huse, og her er normalt har mange besøgende lørdag formiddag, men desværre ikke denne formiddag. De besøgende fik nogle gode snakke, og der var tid til at besøge hinanden, hvor vi fik indsigt i hinandens arbejdsområder, og flere drøftede mulighederne for samarbejde på tværs. Hvad gik godt / mindre godt Hvad gik godt: - pavillonernes udformning med vinduer gav en god kontakt til hinanden - datoen var god i forhold til udsendelse af programmer, dog vil vi foreslå den til Læringslørdag i 2012, hvor folk lige har modtaget løn - samarbejdet mellem deltagerne, og at alle mødte positive op på dagen - vi fik sat ansigt på hinanden og flere fik talt om muligheder for samarbejde på tværs Hvad gik mindre godt: - planlægningen skal starte langt tidligere med opstartsmøde ultimo januar - husk at bestille bedre vejr og flere besøgende - placeringen ved biblioteket gav ikke så mange besøgende som håbet - vi havde håbet på et orkester med trommeslagere, blæsere, og artister med brasiliansk gadesamba, som skulle runde centrum, men det gik desværre i vasken - vi skal mere ud af teltene med mere underholdning i form af skøre, kreative og skæve læringsaktiviteter / arbejdende værksteder - husk om muligt en mere fast aftale om pressedækningen Vigtige punkter til næste gang: - indhentning af tilladelser hos politi, Vej og park og beredskabschefen - forsikring - strøm til telte Læringslørdag 2012 Evalueringsmødet den 1. september havde mange positive tilbagemeldinger fra de deltagende foreninger/institutioner, og alle var interesserede i at prøve igen i 2012, og evt. med en mindre egenfinansiering. Der skal findes en mere central placering i byen evt. på Schweizerpladsen, som er et centralt torv i byen. Der er planlagt opstartsmøde for næste Læringslørdag torsdag 26. januar 2012 på Slagelse Bibliotek.

Farverige Foreninger. Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet. Af Majbrit Kronborg Mouridsen

Farverige Foreninger. Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet. Af Majbrit Kronborg Mouridsen Farverige Foreninger Gode idéer og erfaringer til at arbejde med mangfoldighed i foreningslivet Af Majbrit Kronborg Mouridsen Farverige Foreninger er udarbejdet i juni 2009 Initiativet er finansieret af

Læs mere

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede.

Så var der præsten, ham måtte vi da kunne stole på, men også her blev vi skuffede. Støtteforeningen Hjælp de ældre i Rumænien Formandens beretning 2012 Da vi sidste år vedtog, at ændre vores vedtægter, således, at vi overgav plejehjemmets drift til Torben, og valgte at starte et nyt

Læs mere

Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne

Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne Modulerne i Next EUD fortalt af eleverne NEXT EUD - en forberedelse på fremtiden Af Josephine Eliasen - Next EUD elev - TEC Elektriker Next EUD er et nyt grundforløbskoncept på tværs af tre skoler med

Læs mere

Evaluering af projekt Pitstop

Evaluering af projekt Pitstop Evaluering af projekt Pitstop Et toårigt, tværfagligt samarbejdsprojekt mellem Charlotteskolen og Fritids- og Ungdomsklubben 5 eren, med det formål at undgå eksklusion af elever fra skolen ved hjælp af

Læs mere

Bilag til analyserapporten:

Bilag til analyserapporten: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Bilag til analyserapporten: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I. Sydkysten

UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I. Sydkysten UDVIDET OPLAG 111.300 SÆRTILLÆG I Sydkysten Færdig med skolen, i gang med ungdomsuddannelsen Det kan siges meget kort Færdig med skolen, i gang med ungdomsuddannelsen og sådan tænker og handler langt de

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel

Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel Maj 2014 Erfaringsopsamling fra det første stilladskursus i et fængsel med virksomheden FA Stillads og High:five Interviews med indsatte i Horserød Statsfængsel INDHOLD Kort om stilladskurset 3 Før kursusstart

Læs mere

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen

Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Seniorer i Skolen Håndbog En guide til indførelse af Seniorer i Skolen Håndbogen er produceret af arbejdsgruppen: Ruta Aukspole, Dainis Naburgs, Karl-Erik Olsson, Sven Norén, Jørgen Ole Erichsen, Grete

Læs mere

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne

LÆRING FOR LIVET. Aftenskolerne har gode muligheder for samarbejde med folkeskolerne ... ET NETVÆRK AF AFTENSKOLER OG FOLKEOPLYSENDE FORENINGER NYTº02JUNI 2014 ÅRGANG 12 LÆRING FOR LIVET På teaterskolen Move 'n Act i Århus undervises der i mere end skuespil Aftenskolerne har gode muligheder

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

LEG, LÆRING OG LEKTIER

LEG, LÆRING OG LEKTIER LEG, LÆRING OG LEKTIER INDHOLD Forord 3 En lektiecafé er mere end 2+2 4 Til fodbold i Herning 6 Foreningsliv på nydansk Københavns Internationale Forening 10 På biblioteket i Vollsmose 14 IT som motivation

Læs mere

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING

SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING SÅDAN FINDER DU NYE FRIVILLIGE HÅNDBOG I REKRUTTERING INDHOLDSFORTEGNELSE 4 Luk op for noget godt Sådan bruger du håndbogen 4 Værktøjer til rekruttering 6 Planlægning og forberedelse Trin 1-9: Kom godt

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Evaluering af Klinkehuset

Evaluering af Klinkehuset SØNDERBORG KOMMUNE 2013 Evaluering af Klinkehuset 95%-målsætningen: Transfaglighed i et ungeperspektiv Anna-Maj Stride Geyti Forskning og Innovation University College Lillebælt Indhold Læsevejledning...

Læs mere

Juni 2010. Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr.

Juni 2010. Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr. Juni 2010 Rundhøjskolens skoleblad, 2. årgang, 4. nr. Kære læsere. Med fjerde nummer af Rundologien - juni 2010 er skoleåret ved at nærme sig afslutningen. Det har været et virkeligt godt år for Rundhøjskolen,

Læs mere

Ny Mesterlære - stærkt gået

Ny Mesterlære - stærkt gået Ny Mesterlære - stærkt gået 13 stærke fortællinger fra ny mesterlære 2008 FoU-projekt 121492 Forfatter: Jane Jakobsen, DEL www.delud.dk Ny Mesterlære - stærkt gået FoU-projekt 121492 Forfattere: Jane Jakobsen,

Læs mere

Landsforeningen af forældre til blinde og svagsynede. Nr. 2-2011

Landsforeningen af forældre til blinde og svagsynede. Nr. 2-2011 Landsforeningen af forældre til blinde og svagsynede Nr. 2-2011 Indhold Nr. 2-2011 Udgivet af Landsforeningen af forældre til blinde og svagsynede Forord... side 03 Synshancicappede børn og unge - et debatoplæg

Læs mere

R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk så er jeg støttelærer og så har jeg dansk som andet sprog.

R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk så er jeg støttelærer og så har jeg dansk som andet sprog. Bilag 3 Interview Ditte I: Må jeg starte med at høre hvor gammel du er? R: Jeg er 33. I: 33, så er vi jo lige gamle. Og hvilke fag underviser du i R: Jeg er øh idrætslærer, underviser i idræt, og i dansk

Læs mere

Unges motivation for politisk deltagelse

Unges motivation for politisk deltagelse Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement Niels-Henrik M. Hansen & Niels Ulrik Sørensen 2014 Unges motivation for politisk deltagelse Syv former for politisk engagement

Læs mere

Retten til at lære. Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære :

Retten til at lære. Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære : Retten til at lære Indledning Det indledende hæfte til Vores rettigheder vores ansvar fremfører følgende tanker om temaet Retten til at lære : Læring starter fra det øjeblik vi bliver født og fortsætter

Læs mere

BILAG TIL UNGEANALYSEN

BILAG TIL UNGEANALYSEN BILAG TIL UNGEANALYSEN Bilag 1: Statistik vedrørende de unge Bilag 2: Udvikling af tilbud til de unge Bilag 3: Unge cases Bilag 4: Dataindsamlingsmetode Bilag 1: Statistik vedrørende de unge 1. Frafald,

Læs mere

Langfristet gæld 41.374 29.155 0 0 Kortfristet gæld 46.921 45.354 39.447 28.540

Langfristet gæld 41.374 29.155 0 0 Kortfristet gæld 46.921 45.354 39.447 28.540 Årsskrift 2012 Hovedog nøgletal VUC Storstrøm tilbyder undervisning inden for: Almen voksenuddannelse (AVU) Forberedende voksenundervisning (FVU) Gymnasiale suppleringskurser (GSK) Ordblindeundervisning

Læs mere

SKOLE-HJEMSAMARBEJDE I PRAKSIS

SKOLE-HJEMSAMARBEJDE I PRAKSIS SKOLE-HJEMSAMARBEJDE I PRAKSIS Indsatser, der virker skole-hjemvejledernes erfaringer fra 2009-2013 1 Kolofon Skole-hjemsamarbejde i praksis Indsatser, der virker skole-hjemvejledernes erfaringer fra 2009-2013

Læs mere

Sæsonstart 2009. Sæsonstart 2009

Sæsonstart 2009. Sæsonstart 2009 Sæsonstart 2009 Sæsonstart 2009 Vi står overfor en ny sæson i FDF, og den nye sæson skal sættes i gang med et brag både for nuværende og kommende medlemmer. Sæsonstarten er mere end blot et godt opstartsarrangement

Læs mere

NIVÅ MEDBORGERCENTER. bibliotek og meget mere. Fritid med indhold Familie og integration Aktivt medborgerskab

NIVÅ MEDBORGERCENTER. bibliotek og meget mere. Fritid med indhold Familie og integration Aktivt medborgerskab NIVÅ bibliotek og meget mere MEDBORGERCENTER Evaluering af Nivå Medborgercenter 2011-2012 Fritid med indhold Familie og integration Aktivt medborgerskab Lektiecafé og mobile fritidstilbud/fritidsmedarbejdere

Læs mere

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen?

Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Hvad skal børnene lære i skolen og som hjemmearbejde? Tekst af Solveig Gaarsmand og Helge Christiansen AKTIVE FORÆLDRE HJEMMEARBEJDE

Læs mere

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN

ANDERLEDES SKOLEDAG. Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN Folkeskolereformen VELKOMMEN TIL EN ANDERLEDES SKOLEDAG En TEMAAVIS om FOLKESKOLEREFORMENS ELEMENTER - den nye skoledag med mere bevægelse og nye aktiviteter, nye samarbejdspartnere m.m. - og fortællinger

Læs mere

Sæsonstart 2007. 2 Markedsføring

Sæsonstart 2007. 2 Markedsføring Sæsonstart 2007 2 Markedsføring Sæsonstart 2007 Vi står overfor en ny sæson i FDF, og den nye sæson skal sættes i gang med et brag både for nuværende og kommende medlemmer. Sæsonstarten er mere end blot

Læs mere