teknikker til at bryde isen, skabe energi & fremme dialogen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "teknikker til at bryde isen, skabe energi & fremme dialogen"

Transkript

1 teknikker til at bryde isen, skabe energi & fremme dialogen

2 [navnelegen] Introduktion af deltagerne 3 minutter At skabe tryghed i gruppen inden start Bruges som en hurtig og kort præsentation af navne og evt. firma. Når alle har fundet en plads, kaster du en bold til en af mødedeltagerne. Modtageren skal sige sit navn og evt. firma. I starten kan bolden gå i rækkefølge. Dernæst kan bolden blive kastet rundt tilfældigt. Bliv ved så længe du synes eller når du mener, at alle nogenlunde er med på alle hedder og evt. kommer fra. Tips: Du kan bruge en anden rekvisit end en bold - en gummihjerne, en plastikand - den skal bare kunne holde til at blive kastet rundt med. Du kan låne en bold på Trinity.

3 [10 skud fra hoften] Icebreaker - interview 2 og 2 sammen 5 minutter Du sætter 2 og 2 sammen. Parrene stiller hinanden 10 af dig fastlagte spørgsmål, som evt. kan relatere til det forestående emne. Eksempelvis: 1. Hvad kan du bedst lide at gøre i frien? 2. Hvem var din helt/heltinde, da du var barn? 3. Hvem er det nu? 4. Hvilken film har gjort størst indtryk på dig -? 5. Hvis du vandt 1 mio. kr. i Lotto, ville du bruge pengene til? 6. Hvis du skulle være kunstner på fuld, hvilken kunstart skulle det være? 7. Hvad får dig til at le? 8. Hvad er det mest pinlige du har oplevet? 9. Hvad er du allermest stolt af at have opnået her i livet? 10. Hvorfor har du valgt at være med i dette træningsforløb? Bagefter skal de enkelte par præsentere deres modpart over for resten af kursisterne/mødedeltagerne.

4 [bingo] Bevægelse, hilse på og giver deltagerne en uformel viden om hinanden Max. 7 minutter hvornår Ved dagens begyndelse. Stil jer i en klump på gulvet. Alle får en bingoplade og noget at skrive med Fortæl, at de nu skal finde personer, der matcher de udsagn, der findes på pladen. For at sikre at man får talt med så mange som muligt, må deltagerne kun skrive ét navn per felt (hvis der er få med, kan du eventuelt tillade, at hver person må bruges til 2 eller 3 felter. Bed deltagerne skrive navnet på den person, der svarer til udsagnet på pladen, så du bagefter kantjekke, at vinderen ikke har snydt. Fortæl, at den, der først udfylder pladen, har vundet. Hav eventuelt en lille præmie med fx. et stykke chokolade eller en gummikylling eller en spilledåse. Vinderen råber selvfølgelig bingo når pladen er udfyldt. Lav eventuelt en stikprøvekontrol ved at spørge om det er rigtigt at Jytte har fået en fartbøde og at Jonas har været i Paris. Fif: Du kan tilpasse pladens indhold efter kursets indhold, konferencens tema eller mødets dagsorden.

5 bingo Du er lige blevet udsat for en icebreaker, en mødeformsteknik som skal fremme tilliden og dialogen mellem dig og de andre. Tip: Brug bingopladen til dit næste netværksmøde DRIKKER 3 KOPPER KAFFE OM DAGEN? NAVN: VAR FORNYLIG UDE AT REJSE? DYRKER SPORT? FORETRÆKKER HUNDE FREMFOR KATTE? HAR 3 BØRN? KAN IKKE FÅ NOK SKO? SKAL HAVE EN INDKØBSSEDDEL MED? VILLE SOM BARN VÆRE BRANDMAND? HAR HAFT LANGT HÅR?

6 [forfilmen til dit liv] Icebreaker, få viden om hinanden på en hurtig og effektiv måde På en hurtig og effektiv måde får deltagerne parvis en viden om hinanden 2-3 minutter Gå sammen i par Stil jer over for hinanden med cirka en halv meter mellem hver (tag eventuelt hænderne bag nakken og lad jeres albuer røre hinanden) En af jer starter med at fortælle om sit liv, fra I blev født til i dag - på ét minut. Facilitatoren tager. Bagefter bytter I og så fortæller den anden person om sit liv på 1 minut. Fif: Giv mellemer når du styrer en. De fleste har svært ved at fornemme, hvor lang et minut varer, mens de snakker eller lytter.

7 Den bedste læring opstår, når oplevelsen skaber de optimale fysiske, mentale og sociale dimensioner OPLEVELSESBASERET KOMMUNIKATION 2004 JENS ØRNBO, CLAUS SNEPPEN OG PETER WÜRTZ

8 [zip-zap-zup] Energizer Skærpe koncentrationen og give deltagerne fornyet energi. hvornår 2 minutter Stil jer i rundkreds Facilitatoren sender den første besked ved at se en af de andre i øjnene og pege md 2 hænder fladt mod hinanden (som i et asiatisk buk) i retning afden, der skal have beskeden og siger ZIP. Modtageren sender hurtigt beskeden videre på samme måde ved at sige ZAP. Den næste siger ZUP, og således kører den med ZIP- ZAP-ZUP. Tempoet skrues så højt op som muligt.

9 [beskeder] Energizer At skabe dynamik, holde energien og udveklingen mellem deltagerne oppe 2-3 minutter Stil jer i en rundkreds. Facilitatoren sender en besked til personen ved siden af sig. En besked kan være en lyd eller et ord (fx. bif, baf eller buf), en grimasse, en bevægelse (fx. et knips) eller flere af tingene på en gang. Personen ved siden af facilitatoren sender den samme besked videre til den næste, indtil den har været hele cirklen rundt. Prøv at sende beskeden 2-3 gange rundt i cirklen for at blive fortrolig med den. Stop den første besked og send en ny besked rundt den modsatte vej. Den nye besked skal være anderledes end den anden. I skal ikke kunne tage fejl. Send nu begge beskeder rundt hver sin vej. Den, der modtager beskeder fra begge sider på samme, bliver sandsynligvis forvirret. Når I kan sende to beskeder rundt uden problemer, så indfør en tredje, en fjerde osv. De fleste grupper magter ikke mere end tre beskeder.

10 [lucky luke] Energizer Skærpe koncentrationen og skabe energi 2-3 minutter Gå sammen i par Stil jer over for hinanden med cirka en ½ meter mellem hver med let spredte ben som 2 outlaws, der mødes på hovedgaden i Dogde City til shootout. Forklar, at når du siger 1, klapper parret højre hånd sammen over hovederne. Når du siger 2 klapper de venstre hånd sammen og når du siger 3 klapper de begge hænder sammen. Prøv nu at tæl i et jævnt tempo, mens alle klapper samig. Begynd at bytte rundt på rækkefølgen: I starten griner folk og er forvirrede, men hurtigt kan de finde ud af det. Nu skal parrene selv sige numrene. Hvem som helst af parret kan sige et nummer og så skal de hurtigt klappe venstre hånd sammen. Begge har ret til at sige et nummer når som helst. Princippet er, at den, der siger noget først, er den, der skal følges.

11 [ringenes herre] Energizer - en dramatisk version af sten-saks-papir i stedet er mulighederne troldmand-hobbit-kæmpe. Skærpe koncentrationen og give deltagerne fornyet energi 7 minutter Del 2 lige store hold. Holdene aftaler, uden det andet hold hører det, om de vil lave troldmand, hobbit eller kæmpe. Herefter stiller holdene sig på 2 rækker over for hinanden. Mens der tælles højt til 3, hopper holdene i samlet flok (det ser ret sjovt ud), og på nu stiller alle sig i den positur, holdet har aftalt, og man kan straks afklare, hvem der har vundet. Spil eventuelt bedst ud af 3 eller 5. Fif: Du kan tilpasse legens figurer efter kursets tema, dine kursister eller konferencens indhold. TROLDMAND: STÅR LET I KNÆ OG SEN- DER MAGI GENNEM SIN FIKTIVE TRYL- LESTAV, SOM HAN HOLDER FREM FORAN SIG. TROLDMANDEN SLÅR KÆMPEN, MEN BLIVER SLÅET AF HOBBITTEN. KÆMPEN: STÅR PÅ TÆER MED ARMENE HØJT LØFTET OVER HOVEDET. KÆMPEN SLÅR HOBBITTEN, MEN BLIVER SLÅET AF TROLDMANDEN. HOBBITTEN: SIDDER PÅ HUG MED HÆN- DERNE RUNDT OM KNÆERNE. HOBBIT- TEN SLÅR TROLDMANDEN, MEN BLIVER SLÅET AF KÆMPEN.

12 Når vi selv erfarer og konkluderer et budskab med kroppen, skaber det langt større motivation og forståelse. OPLEVELSESBASERET KOMMUNIKATION 2004 JENS ØRNBO, CLAUS SNEPPEN OG PETER WÜRTZ Ønsker du en af teknikker demonstreret eller udført, kan du aftale og booke en konferencevært. Tlf eller Kilde til teknikkerne: Teknologisk Institut

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. Aktiviteter til grunduddannelsen DEL DEL DEL. Grunduddannelse. Plan for. Materialeliste. Intro til grunduddannelsen BYDELSMOR Grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste Aktiviteter til grunduddannelsen AKTIVITETER til Bydelsmødrenes Grunduddannelsen For

Læs mere

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet.

Et stykke herfra (jo længere væk, jo sværere) stilles den store spand. Denne udgør neutralisationsområdet. Samarbejdsøvelser Giftigt affald (adopteret fra DDS Projektledelseskursus) Formål Materialer Antal Målet er at få teamet til at samarbejde om opgaven, så alle bidrager konstruktivt til opgavens løsning.

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

En arbejdsplads i bevægelse

En arbejdsplads i bevægelse TEMA Bevægelse på arbejdspladsen Idékatalog En arbejdsplads i bevægelse Ideer til fysisk aktivitet på kontoret En arbejdsplads i bevægelse Bevægelse er vigtigt for vores sundhed og velbefindende. Derfor

Læs mere

Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser. Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn

Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser. Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn Ny Pædagogik til Kreative Læreprocesser Lotte Darsø Bo Krüger Jørgen Rafn Kort resumé 2 Indledning 2 Baggrund 3 Forløbet 3 Den pædagogiske model Afprøvning af nye lærerroller 4 7 Læring og kreativitet

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S

INNOVATIVE AKTIVITETER. For produktivitet i møder og undervisningssituationer. Af PS4 A/S INNOVATIVE AKTIVITETER For produktivitet i møder og undervisningssituationer Af PS4 A/S Indhold Indhold... 1 Forord... 2 1. Introduktion... 3 2. 2 sande og 1 falsk... 5 3. Accept og respekt... 6 4. Aktiv

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: etik på mobil og internet. etik i forhold til billeder og det skrevne ord. Formål Med udbredelsen af internettet er mobningen blevet digital og kan foregå 24 timer i døgnet

Læs mere

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG

SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG SKAB FÆLLESSKAB OG EJERSKAB I BYDELSMØDRE-GRUPPER - EN HÅNDBOG Bydelsmødrene bringer håb og forandring i andre kvinders liv Bydelsmødrenes Landsorganisation www.bydelsmor.dk Indholdsfortegnelse HVORDAN

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

- TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG

- TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG 9TEKNIKKER - TIL LÆRENDE MØDER DEN GULE BOG LÆRENDE MØDER På de fleste konferencer og møder er der for mange præsentationer og deltagerne er for passive. Her er ni teknikker, hvormed mødedeltagerne kan

Læs mere

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin

Skolens Sociale Liv. Øvelser 1. Alle klassetrin Skolens Sociale Liv Øvelser 1 Alle klassetrin Indhold: Spilleregler - behov og rettigheder... 2 Spilleregler - rettigheder og ansvar... 4 Læringsmiljø... 6 Seks-hjørne øvelse... 8 Opvarmningsøvelser...

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1

Ugeskema. 7 Det er lidt svært 1 Man må gå ud og sjippe Man må selv om hvornår man vil lave 1 Nogen gange er der for mange opgaver 1 Spørgeskema elever i. klasse Eleverne blev bedt om at skrive tre fordele og tre ulemper om hvert punkt. Det gik nemt med fordele, men en del elever havde svært ved at finde ulemper. Hvis eleverne ikke

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

4 trin + en dag REDOK

4 trin + en dag REDOK Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en dag Udfordringen Formålet I dette mærke bliver pigerne udfordret på deres kommunikationsevner, kreative tænkning og logiske sans. Pigerne vil lære om skjulte

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre

Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Et øvelseskatalog der får elevernes kreative evner til at blomstre Sociale lege 4 Samarbejdsøvelser 8 Kreative øvelser 14 Idégenerering 18 Hjernegymnastik 25 Pjattelege 28 Sociale lege Rækkefølge-leg

Læs mere

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER

1-2-TRÆNER VOLLEYBALL KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER VOLLEYBALL 1 KIDSVOLLEY DEN SJOVESTE SVEDER 2 VOLLEYBALL INDHOLDSFORTEGNELSE Velkommen på kursus 3 Underhåndsserv 8 Baggerslag 10 Fingerslag 12 Smash 14 Sådan vælger du de øvelser, som du vil bruge i træningen

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling

[Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling [Trivsel og Bevægelse i Skolen] Brain breaks eksempelsamling Indholdsfortegnelse INTRODUKTION... 4 SOCIALT FOKUS... 5 SVUISJ SPOING BANG... 5 HVEM ER HVEM HAR - SCHYYY... 6 HVIS DU HAR - SÅ SKAL DU...

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 8-11 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 OM DE VOKSNE, DER KAN HJÆLPE DIG 12 OM AT SIGE SIN MENING OG FÅ AT VIDE, HVAD DER SKAL

Læs mere

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling

Øvelseshæfte. over 12. Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling Øvelseshæfte over 12 Spillestil Holdets udvikling Personlig udvikling 2009 Kære DGI fodboldskole ledere og instruktører Vi ønsker den højeste kvalitet ved afholdelse af vores fodboldskoler i DGI. Det kan

Læs mere