Formand for Sølovsudvalget Mette Christensen bød deltagerne velkommen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formand for Sølovsudvalget Mette Christensen bød deltagerne velkommen."

Transkript

1 REFERAT 9. maj 2011 Vores reference: Sag Arkivkode Center for Maritim Regulering pbl/snr Tredje nordiske sølovsmøde om Rotterdam-reglerne Søfartsstyrelsen, onsdag den 23. marts 2011 Deltagere Mirja Högstrom Erik Røsæg Trond Solvang Mia Ebeltoft Harald Thomsen Viggo Brondi Mette Christensen Peter Ringsted Peter Appel Rasmus Linding Vibe Garf Ulfbeck Per Zerman Kaare Christoffersen Uffe Lind Rasmussen Birgit Sølling Olsen Anne Skov Strüver Sine Rosenborg Pernille Bøgeskov Larsen Justitiedepartmentet Nordisk Institutt for Sjörett Nordisk Legal Services Finansnæringens Hovedorganisasjon Thomsen Eiendom AS Norges Rederiforbund (formand for Sølovsudvalget) (for Advokatrådet) (for Bilfærgernes Rederiforening) (for Justitsministeriet) (Kbh. Universitet, sagkyndig tilforordnet) (for Skuld) (for Søfartsraadet) (for Søfartsraadet) (for Økonomi- og Erhvervsministeriet, Søfartsstyrelsen) (for Økonomi- og Erhvervsministeriet, Søfartsstyrelsen) (sekretariat for Sølovsudvalget) (sekretariat for Sølovsudvalget) SØFARTSSTYRELSEN Vermundsgade 38 C 2100 København Ø Tlf Fax CVR-nr EAN-nr sfs@dma.dk ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Formand for Sølovsudvalget Mette Christensen bød deltagerne velkommen. 1. Forholdet til andre konvensjoner (oppfølging) Artikel 26 (Notat: Udkast til bemærkninger) Uffe Lind Rasmussen indledte med at opsummere, at der synes at være enighed om, at artikel 26 (netværksbestemmelsen) ikke omhandler konventionskonflikter. Bestemmelsen omhandler ansvarsregler, der enten leder til Rotterdamreglerne anvendelse eller til, at Rotterdam-reglerne suppleres af relevante unimodale konventioner. Sidstnævnte forudsætter, at skadestedet kan lokaliseres, at den relevante konvention regulerer ansvarsspørgsmålet og at der er tale om en ikke-maritim skade. Det er ikke afgørende om domstolslandet er part i konventionen.

2 2/9 Erik Røsæg var enig i ovenstående og bemærkede, at i de situationer, hvor der således ikke er en relevant konvention, der regulerer forholdet, da vil man nok falde tilbage på Rotterdam-reglernes anvendelse. Det er ønskværdigt at skabe klarhed over afgrænsningen til de multimodale transportregler, herunder klargøre, at hvis forholdet ikke reguleres af en konvention, så vil Rotterdam-reglerne finde anvendelse (forudsat de almindelige betingelser herfor er opfyldt) i betænkningen. I forhold til inddragelse og fortolkning af udenlandsk retspraksis, bemærkede Mette Christensen, at det kan have relevans at finde et balancepunkt i forhold til fortolkningsspørgsmålet af internationale konventioner. Det blev dog påpeget, at det forudsætter en ens fortolkning i hele verden, hvis domstolene skal instrueres i fortolkningsspørgsmålet og i anvendelse af regelsættet. Forudsigelighed i lovgivningen er afgørende, men det må anerkendes, at der ikke kan tages højde for samtlige kombinationer af transportløsninger. Inddragelse af en hypotetisk transportaftale vil kunne give vejledning til domstolene. Selve fortolkningen bør dog overlades til domstolene. Det kunne konkluderes, at der var enighed om udkast til bemærkninger til artikel 26. Artikel 82 (Notat: Udkast til bemærkninger) Uffe Lind Rasmussen indledte med at redegøre for, at der under forhandlingerne af Rotterdam-reglerne synes at være to opfattelser i forhold til artikel 82-situationen; den ene er, at bestemmelsen er uden reel betydning, da der ikke kan opstå en konflikt mellem to internationale konventioner, mens den anden er, at bestemmelsen er af afgørende betydning for at løse konflikter mellem to internationale konventioner. Udkastet til bemærkninger tager udgangspunkt i førstnævnte opfattelse, og antager, at der enten er en søtransport-aftale, som omfattes af Rotterdam-reglerne eller en aftale om anden transportform. Hvis parterne ikke har indgået en sådan aftale, lægges der op til, at domstolene ved inddragelse af almindelige fortolkningsprincipper kan nå frem til en kvalifikation af aftalen. Til brug for denne fortolkning er opstillet en ikkeudtømmende opregning af kriterier. Erik Røsæg rejste bekymringen om, at en sådan tilgang kan give forskellige resultater alt efter hvilken tilgang de øvrige Rotterdam-lande implementerer efter. Endvidere kunne det lede til forskellige resultater ved domstolslandets kvalifikation af aftalen. En model som foreslået vil derfor for nuværende være en skandinavisk løsning. En anden tilgang kunne være at tage udgangspunkt i artikel 82 og hvis bestemmelsen ikke i sig selv giver mulighed for en løsning, så kan aftalen kvalificeres, som angivet i udkastet til bemærkninger.

3 3/9 Viggo Brondi anerkendte bekymringen, men var også betænkelig ved at fastslå en definitiv løsningsmodel, som der ikke er støtte for i forarbejderne til Rotterdam-reglerne. Kaare Christoffersen bemærkede, at det formentlig ikke vil være et stort problem i praksis, men at det er relevant at gøre opmærksom på problemstillingen, således at parterne kan sikre sig ved at indgå en aftale om hvilken konvention, der skal regulere transporten. Erik Røsæg påtog sig at udarbejde et udkast til afgrænsning af artikel 82, som foreslået ovenfor. [Ref.: Udkastet er vedhæftet til orientering. De to sekretariater arbejder i fællesskab på at færdiggøre bemærkninger til artikel 82.] 2. Forholdet til EUs lovvalgsforordinger (oppfølging) Erik Røsæg indledte med, at det er af afgørende betydning at få afklaret spørgsmålet om, hvorvidt artikel 5 er en lovvalgsbestemmelse eller en bestemmelse om Rotterdam-reglernes geografiske anvendelsesområde. Det blev i den forbindelse bemærket, at Luganokonventionen forventes udvidet med en parallelaftale, der inddrager Rom-I forordningen (lovvalg i kontrakt). Mette Christensen orienterede om, at Danmark endnu ikke har afklaret spørgsmålet endeligt, men at man arbejder på en snarlig afklaring. Mirja Högstrom bemærkede, at Sverige ikke har taget stilling til spørgsmålet. Der var ikke klarhed over, om og hvordan Spanien, som har ratificeret konventionen, har forholdt sig til spørgsmålet. Erik Røsæg foreslog en model, hvor man i lovteksten henviser til baggrundsretten, som er Rotterdam-reglerne, eksempelvis dersom norsk ret skulle finde anvendelse, så skal sjöloven finde anvendelse. 3. Værnetings- og voldgiftsbestemmelser Mette Christensen indledte med, at der synes at være tre modeller; videreførelse af de nuværende bestemmelser, for sølovens vedkommende 310 og 311, tilpasning til Rotterdam-reglerne eller opt-in på Rotterdamreglernes kapitel 14 og 15. Der var enighed om, at en opt-in løsning, i hvert fald for Danmarks vedkommende, ikke er en mulighed. Erik Røsæg foreslog en tilpasning til Rotterdam-reglerne. Et yderligere alternativ er at udelade regler om værneting og voldgift i respektive sølove.

4 4/9 Peter Appel bemærkede, at det må være afgørende for dansk erhverv, at afskiber kan få dansk værneting. Det blev konkluderet, at der arbejdes videre med en Rotterdam-tilpasset værnetingsbestemmelse med reservation for cross trade. Sølovsudvalget påtog sig at udarbejde en sådan bestemmelse til skriftlig afklaring med Sjölovskomiteen. 4. Klargjøring av forholdet til negotiabilitetsreglene i gjeldsbrevloven nå det gjelder transportdokumenter, og kanskje også lovvalgsregler i så henseende Erik Røsæg indledte med, at der synes at være et behov for en afklaring af forholdet til gjeldsbrevloven/gældsbrevloven. For det første kan der være internationale forskelle i hvilke dokumenter, der anses for værende negotiable, til eksempel er et bill of lading ikke negotiabelt efter engelsk ret. Hvis norsk ret finder anvendelse vil gjeldsbrevlovens regler finde anvendelse. En bestemmelse, lig den foreslåede 310D, vil kodificere gældende norsk ret. For det andet opererer Rotterdam-reglerne med to grupper af negotiable dokumenter ved at introducere negotiable dokumenter med udtrykkelig udleveringsreservation, jf. artikel 47, stk. 2. Eftersom en type negotiabelt dokument derved fratages den centrale funktion som udleveringsdokument, kan der være grund til at sondre mellem disse to typer af negotiable dokumenter fsva. visse negotiabilitetsvirkninger. Enkelte merknader fremkom til det hensigtsmæssige ved å skulle nedgradere negotiabilitetsregler for konnossementer (negotiable dokumenter) med utleveringsreservasjon. Uffe Lind Rasmussen var enig i en videreførelse af sølovens bestemmelser om negotiable konnossementer. En henvisning til gældsbrevsloven kunne være en udmærket ide frem for som i dag at basere sig på usikre analogier, men ville dog kræve en nærmere analyse i forhold til regelsættets udstrækning, herunder spørgsmålet om indsigelser og rettigheder. Derimod var Uffe Lind Rasmussen ikke enig i, at et konnossement med udleveringsforbehold ikke var negotiabelt. Tværtimod var det afgørende og i overensstemmelse med Rotterdam-reglerne, at der ikke blev etableret to slags konnossementer med helt forskellig retlig status. Herefter blev bankernes krav til konnossementer drøftet. Det kunne konstateres, at der internationalt er varierende krav. Det blev konkluderet, at der kan være et behov for at analysere problemstillingen nærmere.

5 5/9 Sjölovskomiteen påtog sig at analysere emnet nærmere til skriftlig afklaring med Sølovsudvalget. 5. Avsenders ansvar; spørsmål om bevisbyrde, ansvar for forsinkelse, kontraktsbestemt avsenders rolle/ansvar Uffe Lind Rasmussen indledte med at redegøre for, at der synes at være to forståelser af artikel 30 som værende en bestemmelse om almindeligt culpaansvar eller om culpa med omvendt bevisbyrde. Som redegjort for i Stevens para var intentionen under forhandlingerne en bestemmelse med ligefrem bevisbyrde, men man fik skrevet en bestemmelse, der kan læses som værende med omvendt bevisbyrde. Den tilsvarende bestemmelse i søloven indeholder et almindeligt culpaansvar. Vibe Uflbeck var af den opfattelse, at bestemmelsen indeholder et almindeligt culpaansvar, hvor transportøren skal bevise, at der har været en breach of obligation, mens afsenderen kan frigøre sig fra ansvar ved at føre modbevis. I forhold til obligation er problemstillingen, at dette kan være en agtsomhedsforpligtelse og ikke blot en rent objektiv konstaterbar breach of obligation. Det blev, som løsningsmodel, foreslået at implementere en konventionsnær oversættelse af bestemmelsen, der overlader det til en domstolene at fastlægge, hvad der ligger i obligation. Det blev konkluderet, at implementere løsningsmodellen og i bemærkningerne gøre rede for de forskellige synspunkter i forhold til bevisbyrde. 6. Ansvar for vildledende konnossementer (ny 298A), og andre nationale/nordiske særregler Trond Solvang indledte emnet med en præsentation af sølovens tosporede system for vildledende konnossementer. Da Rotterdam-reglerne ikke regulerer vildledningsansvar er spørgsmålet om sjöloven/sølovens system skal videreføres. Uffe Lind Rasmussen var enig i, at der kan være behov for en bestemmelse om ansvar for vildledende oplysninger, men der er behov for en nærmere afklaring. For det første er der spørgsmålet om en sådan bestemmelses virkeområde og forholdet til regulering af transportøransvaret i Rotterdam-reglerne. For det andet er der spørgsmålet om ret til ansvarsbegrænsning. Hvornår der ifaldes ansvar afgøres efter national ret, medens retten til at begrænse ansvaret er konventionsbestemt. Erik Røsæg var enig i en videreførelse af ansvar for vildledende oplysninger, men var ikke enig i, at begrænsningsretten vil kunne finde anvendelse. Spørgsmålet om retten til ansvarsbegrænsning blev drøftet og der var flertal for synspunktet om, at begrænsningsretten ikke skal kunne finde

6 6/9 anvendelse ved svig, eksempelvis ved bevidst at have givet forkerte oplysninger i transportdokumentet. I den forbindelse blev duty of care samt privity principper inddraget til mulig støtte for, at der ikke skal være begrænsningsret. I den forbindelse blev sølovens 300 og dens forankring i generelle erstatningsregler fremhævet. Erik Røsæg påpegede, at sådant informationsansvar i princippet har to skyldkomponenter, et rettet mod persongruppen som er retligt værnet og et vedrørende selve fejlinformationen. Sådanne betragtninger om informationsansvaret genfindes i andre lands ret, som i engelsk ret og duty of care. Det blev konkluderet, at spørgsmålet kræver en nærmere analyse. Erik Røsæg påtog sig at udarbejde et tekstforslag med bemærkninger til en bestemmelse, mens Peter Appel og Uffe Lind Rasmussen påtog sig at udarbejde en analyse af privity princippets anvendelighed. 7. Forældelsesreglerne, herunder evt. art Mette Christensen indledte med at redegøre for hovedproblemstillingerne i forhold til Rotterdam-reglernes kapitel 13 om time for suit. For det første er der tale om en 2-årig søgsmålsfrist og ikke en egentlig forældelsesfrist lig den i sølovens 501. Vibe Ulfbeck bemærkede, at det grundlæggende problem med kapitel 13 synes at være at reglerne er skrevet som time of suit og ikke egentlige forældelsesregler. Uffe Lind Rasmussen orienterede om, at man under forhandlingerne var bevidst om dette, men alligevel valgte denne fremgangsmåde. For det andet er der spørgsmålet om, hvilke krav, der skal underlægges den 2-årige frist. Det er klart, at fristen som minimum gælder Rotterdamkrav. Men om fristen også skal udstrækkes til eventuelle nationale særregler, er endnu ikke afklaret i Sølovsudvalget. Erik Røsæg orienterede om, at Sjölovskomiteen endnu ikke har behandlet kapitel 13, men var enig i, at Rotterdam-krav omfattes af artikel 62. For det tredje er der spørgsmålet om fristafbrydelse. Artikel 63 bestemmer i udgangspunktet, at fristen ikke kan afbrydes, dog således at den mod hvem kravet kan gøres gældende, har ret til at give udsættelse. Læser man artikel 63 helt bogstaveligt betyder det at foretagelse af retsskridt ikke afbryder forældelsesfristen, hvilket dog næppe kan være hensigten. Endvidere vil skyldners erkendelse af gælden heller ikke være tilstrækkeligt til afbrydelse af fristen.

7 7/9 Erik Røsæg foreslog, at der nationalt kunne indføres en bestemmelse, hvorefter en skyldners erkendelse af gælden ville være at anse som en forlængelse af søgsmålsfristen med eksempelvis 3 år. En sådan model var der ikke tilslutning til bl.a. af hensyn til afgrænsningen til artikel 79. For det fjerde er der spørgsmålet om videreførelse af en bestemmelse tilsvarende sølovens 501, stk. 4, der bestemmer, at en forhåndsaftale om fravigelse af den lovbestemte forældelsesfrist er ugyldig. En sådan videreførelse vil dog skulle modificeres af artikel 79. For det femte er der spørgsmålet om en videreførelse af sølovens 501, stk. 6, der bestemmer, at de almindelige regler om forældelse finder anvendelse (udfyldningsregel). Det vil kræve en nærmere analyse af forholdet mellem Rotterdam-reglernes kapitel 13 og national ret. For det sjette er der spørgsmålet om forståelsen af time allowed by the applicable law in the jurisdiction... i artikel 64 og 65. Sølovsudvalget er af den opfattelse, at teksten ikke skal forstås som værende et lovvalgsspørgsmål men en henvisning til lex fori. Dette baseres på A/CN.9/WG.III/WP.56, art. 72, note 572, hvoraf fremgår, at the text is suggested in order to accommodate the inclusion of federal jurisdictions in States. Mette Christensen opfordrede til eventuel fornyet drøftelse af forældelseskapitlet, når Sjölovskomiteen har behandlet kapitlet. 8. Forholdet mellom sjøl kap 13 og kap 14 kan det bli klarere i den reviderte loven Trond Solvang indledte med en forklaring af baggrunden for opdelingen i det nuværende kapitel 13 og 14 i sjöloven/søloven og rejste spørgsmålet, om der er behov for et videregående harmoniseringsarbejde, nu hvor kapitel 13 gennemgribende ændres. Selv om der var støtte til synspunktet, var der enighed om, at et egentligt harmoniseringsarbejde vil være tidskrævende, og at man derfor for nærværende bør foretage nødvendige konsekvensændringer. Et egentligt harmoniseringsarbejde kan igangsættes på et senere tidspunkt. 9. En diskusjon om abstraksjonsnivå og konvensjonsnærhet basert på en innledning med observasjoner fra det vi hittil har gjort Erik Røsæg indledte emnet med at konstatere, at målsætningen må være at læseren af lovudkastet skal kunne genkende konventionsteksten, herunder i forhold til struktur og litrering m.v. I forhold til oversættelse af konventionsteksten må man dog erkende, at denne volder visse vanskeligheder, bl.a. derfor har man i Sjölovskomiteen valgt at oversætte without prejudice med i tilleg till....

8 8/9 Birgit Sølling Olsen oplyste, at man på dansk nok ville oversætte med uanset bestemmelsen, mens Mirja Högstrom oplyste, at man på svensk ville oversætte med utan hinder eller utover. Uffe Lind Rasmussen bemærkede, at den norske modeloversættelse nok ikke ville fungere i forhold til eksempelvis artikel 48, hvor der er tale om et alternativ, e.g. i stedet for artikel kan artikel 48 finde anvendelse. Den danske oversættelse er meget konventionsnær med få undtagelser, uanset at sproget kan synes ringere, og at bestemmelserne kan synes svært tilgængelige. Mette Christensen konkluderede, at selv om der i konventionsteksten kan være sproglige nuancer, er det vigtigt at være entydig i forhold til oversættelsen og konventionsteksten. Non-negotiable transport document that requires surrender Erik Røsæg nævnte, at den norske komité har konkluderet, at rektabetegnelsen ikke skulle benyttes til erstatning for non-negotiable transport document that requires surrender. Trond Solvang bemærkede, at formålet med en anden betegnelse kunne være at gøre teksten mere læsevenlig, men at der skal udvises varsomhed, da det ikke er alle ikke-negotiable dokumenter, der er rektadokumenter Kaare Christoffersen orienterede om, at man under forhandlingerne havde afvist at anvende allerede kendte termer, eks. bill of lading og i stedet introducere med nye termer, der defineres efter indhold. I den forbindelse bemærkede Erik Røsæg at måske simpelt dokument eller enkelt dokument kunne overvejes. 10. Elektroniske dokumenter, forholdet til e-signaturdirektivet og RR artikkel 9-prosedyrer Erik Røsæg indledte med en præsentation af e-signaturdirektiver, herunder spørgsmålet om hvilke signaturer, der skal godkendes og retten til at fraskrive sig ansvar for eks. falsk underskrift. Da Rotterdam-reglerne ikke regulerer emnet, er spørgsmålet, om dette skal reguleres. Kaare Christoffersen bemærkede, at man under forhandlingerne var sig bevidst om den teknologiske udvikling, hvilket synes at være kommet til udtryk i de meget vide rammer i artikel 9-procedurerne. At begrænse aftalefriheden på dette område synes at være i strid med konventionen. Det blev kort konkluderet, at der ikke i dansk ret synes at være behov for en sådan særskilt regulering.

9 9/9 11. Eventuelt IAB 12. Afrunding v. formand for Sølovsudvalget Mette Christensen Mette Christensen afrundede mødet og takkede for deltagelsen samt de mange gode indlæg.

REFERAT. Ekstraordinært nordisk søretsmøde om Rotterdamkonventionen Mandag den 25. januar 2010, kl. 9.00-14.00

REFERAT. Ekstraordinært nordisk søretsmøde om Rotterdamkonventionen Mandag den 25. januar 2010, kl. 9.00-14.00 REFERAT 26. januar 2010 Vores reference: Sag 200912616 Arkivkode 30.80.21 Center for Maritim Regulering /haa Ekstraordinært nordisk søretsmøde om Rotterdamkonventionen Mandag den 25. januar 2010, kl. 9.00-14.00

Læs mere

NOTAT. Sølovsudvalgets 4. betænkning om aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne)

NOTAT. Sølovsudvalgets 4. betænkning om aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne) NOTAT 12. juni 2012 Vores reference: Sag 201201527 Arkivkode 31.70.01 JUS /snr Sølovsudvalgets 4. betænkning om aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne) Indledning FN

Læs mere

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring

NOTAT. Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring NOTAT 1. juli 2014 Vores reference: Sag 2013010286 Arkivkode Søfartspolitik, Jura og Søfartssociale forhold (SJS) /jga Resumé vedr. ikraftsættelse for Grønland af en række love om ændring af søloven Den

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato 29. juni 2006 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2006-702-0033 Dok.: JTS40625 KOMMISSORIUM for udvalget om køberetlig regulering af produktansvar 1. Indledning Ifølge

Læs mere

ROTTERDAMREGLERNE - fra et redersynspunkt. Kaare Christoffersen Maersk Line

ROTTERDAMREGLERNE - fra et redersynspunkt. Kaare Christoffersen Maersk Line ROTTERDAMREGLERNE - fra et redersynspunkt Kaare Christoffersen Maersk Line Oversigt I. Maersk Line II. Maersk Line s virkeområde De gældende regler for transport af gods til søs De gældende søretlige regelregimer

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.04.2005 KOM(2005) 146 endelig 2005/0056(CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af aftalen mellem Det Europæiske Fællesskab og Kongeriget

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 7 69 E M K I

Læs mere

5.1 Garanti på udskiftede dele og reparationer udført under nyvognsgarantien følger dansk rets almindelige regler

5.1 Garanti på udskiftede dele og reparationer udført under nyvognsgarantien følger dansk rets almindelige regler 5. januar 2015 Køberens retsstilling ved reklamation inden for garantiperioden og fejlen senere opstår igen I dette notat behandles spørgsmålet om køberens retsstilling i situationer, hvor sælgeren inden

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Europaudvalget 2016-17 EUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Civilafdelingen Dato: 2. november 2016 Kontor: Procesretskontoret Sagsbeh: Kenny Rasmussen Sagsnr.: 2016-4000-0265 Dok.: 1922881 Notat om forhandlingerne

Læs mere

4. betænkning afgivet af Sølovsudvalget. Aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne)

4. betænkning afgivet af Sølovsudvalget. Aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne) 4. betænkning afgivet af Sølovsudvalget Aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs (Rotterdam-reglerne) 2 Betænkning om aftaler om transport af gods helt eller delvist til søs Indhold I. Indledning...

Læs mere

Den nye Domsforordning

Den nye Domsforordning Den nye Domsforordning Domskonventionen 1968 Domsforordningen 2000 Domsforordningen Baggrund og historik Den nye Domsforordning 2012 Dobbelte instrumenter Kompetencereglerne Sagsøgte med bopæl i EU Sagsøgte

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V.

N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 22. november 2012 N Y T L O V F O R S L A G O M B E T A L I N G S F R I S T E R M V. 1. Indledning Den 3. oktober 2012 fremsatte justitsministeren et lovforslag, der indfører regler om maksimale betalingsfrister

Læs mere

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt

Retsudvalget L 31 Bilag 12 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 31 Bilag 12 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM IDENTITETSKRAVET I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL TRE ÆNDRINGSFORSLAG TIL LOVFORSLAG NR. L 31 1. Preben Bang Henriksen (V)

Læs mere

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg

2. Forordningen om bilaterale aftaler om lovvalg Notat om tilvalg af forordningen om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af visse aftaler mellem medlemsstater og tredjelande vedrørende lovvalgsregler for kontraktlige forpligtelser

Læs mere

Sag T-241/01. Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sag T-241/01. Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber Sag T-241/01 Scandinavian Airlines System AB mod Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber»Konkurrence aftale luftfart forordning (EØF) nr. 3975/87 anmeldte aftaler aftale, der overskrider rammerne for

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. jm@jm.dk og mll@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 J C H @ H U M A N R I G H T S. D

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. marts 2017 Sag 203/2016 (2. afdeling) Topdanmark Forsikring A/S (tidligere Danske Forsikring A/S) (advokat Anne Mette Myrup Opstrup) mod Aarhus Kommune (advokat Gert

Læs mere

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver.

2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. 2007-02-27. Københavns Kommune. Vejledende udtalelse om kommunens adgang til at erhverve arealer i Sverige med henblik på etablering af kolonihaver. Resumé: statsforvaltningen har ikke fundet grundlag

Læs mere

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut

INATSISARTUT. Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut INATSISARTUT Medlemmerne af Inatsisartut Dato: 23. marts 2015 J.nr.: 01.82-00064 Selvstyrelovens sprogbestemmelse forbyder ikke anvendelsen af dansk i Inatsisartut Formandskabet har fået udarbejdet et

Læs mere

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument.

Hermed følger til delegationerne den afklassificerede udgave af ovennævnte dokument. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 29. maj 2019 (OR. fr) 14707/03 DCL 1 JUSTCIV 242 AFKLASSIFICERING af dokument: af: 17. november 2003 ny status: Vedr.: 14707/03 /EU RESTRICTED Offentlig Henstilling

Læs mere

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 12 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K.

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 12 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K. Retsudvalget L 165 - Svar på Spørgsmål 12 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 21. maj 2007 Kontor: Formueretskontoret Sagsnr.: 2005-705-0012 Dok.: JTS41066

Læs mere

Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden København K. Att.: og

Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden København K. Att.: og Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 1061 København K Att.: cki@bm.dk og mpm@bm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K DK-1403 C O P E N H A G E N K T E L E F O N + 4 5 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 9 1 3

Læs mere

Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012

Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012 Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 14. november 2012 /PVS/EBH/RBJ Sags. nr:12/100 Forklarende bemærkninger til ændringer i patentbekendtgørelsen 2012 Patent- og Varemærkestyrelsen har sendt et udkast

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark strafferetskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K øbe n h a v n K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 6 7 3 M A

Læs mere

Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet

Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet Dato: 1. juli 2014 Sag: FO-14/02011-20 Sagsbehandler: /tmn Notat om forbrugerens hæftelse for en eventuel værdiforringelse, jf. forbrugeraftalelovens 24, stk. 5. Formålet med notatet Den nye forbrugeraftalelov

Læs mere

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom?

2. Var det korrekt, at Retten i Aalborg den 4. april 2018 udsatte fristen for at afgive svarskrift i stedet for at afsige udeblivelsesdom? Rettevejledning til opgave 1 Spørgsmål 1. Var det korrekt, at Retten i Randers henviste sagen til Retten i Aalborg? Det følger af retsplejelovens 248, stk. 2, at retten skal henvise en sag til rette domstol,

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 361 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 18. februar 2008. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 361 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 13. marts 2008 Kontor: Statsretskontoret Sagsnr.:

Læs mere

14950/14 jn/js/ikn 1 DG G 2B

14950/14 jn/js/ikn 1 DG G 2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 4. november 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0400 (CNS) 14950/14 FISC 182 ECOFIN 1002 RAPPORT fra: til: formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 14532/14

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING

RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING RETNINGSLINJER FOR UNDERSØGELSE I KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) REDAKTIONEL NOTE OG GENEREL INDLEDNING Indholdsfortegnelse 1 Emne... 3 2 Formålet med retningslinjerne...

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2014-15 (1. samling) REU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 682 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 18. maj 2015 Kontor:

Læs mere

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen

Notat om tilvalg af Rom III-forordningen Notat om tilvalg af Rom III-forordningen 1. Indledning Rådets forordning (EU) nr. 1259/2010 af 20. december 2010 om indførelse af et forstærket samarbejde om lovvalgsreglerne i forbindelse med skilsmisse

Læs mere

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler

Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler Notat om tilvalg af forordningen om bilaterale familieretlige aftaler 1. Baggrund Rådets forordning (EF) Nr. 664/2009 om indførelse af en procedure for forhandling og indgåelse af aftaler mellem medlemsstater

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen.

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. - 1 Forlængelse af ansættelsesfrist i henhold til skatteforvaltningslovens 26, stk. 5 Fri bil til hovedanpartshaver/direktør kontrolleret disposition omfattet af skattekontrollovens 3 B - SKM2013.61.LSR

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Af Universitetsloven 2 stk. 2, fremgår det, at universitetet har forskningsfrihed og skal værne om denne og om videnskabsetik. Københavns Universitets

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2012-13 L 48, endeligt svar på spørgsmål 3 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 30. november 2012 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Christina Hjeresen

Læs mere

A. Vinding Kruse På hvilke områder bør nordisk lovgivning gennemføre objektivt erstatningsansvar?

A. Vinding Kruse På hvilke områder bør nordisk lovgivning gennemføre objektivt erstatningsansvar? Bilaga 4 A. Vinding Kruse På hvilke områder bør nordisk lovgivning gennemføre objektivt erstatningsansvar? Överläggningsämne vid det tjugofjärde nordiska juristmötet På hvilke områder bør nordisk lovgivning

Læs mere

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt

Socialudvalget B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 B 194 Svar på Spørgsmål 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 14. maj 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk

Læs mere

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven

Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven NFT 4/2007 Den nye danske forældelseslov og forsikringsaftaleloven af Jens Teilberg Søndergaard og Gitte Danelund I artiklen gennemgås hovedtrækkene i den nye danske forældelseslov og de nyaffattede bestemmelser

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Udlændinge- og Integrationsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark uim@uim.dk cbo@uim.dk brj@uim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø B E N H A V N K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver

Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver Erstatning for overtrædelse af EU s udbudsdirektiver Steen Treumer Institutleder, professor, Ph.D., Juridisk Institut, Dansk Forening for Udbudsret, 14. November 2007 1. Introduktion Erstatningsbeføjelsens

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 11.2.2011 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0331/2010 af Ignacio Ruipérez Arregui, spansk statsborger, om flyveledernes situation i Spanien

Læs mere

Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade København K. Sendt pr. til

Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade København K. Sendt pr.  til Justitsministeriet Att. Nanna Due Binø Slotsholmsgade 10 1216 København K Sendt pr. e-mail til databeskyttelse@jm.dk Forsikring & Pensions bemærkninger til Udkast til forslag til lov om supplerende bestemmelser

Læs mere

Til Folketinget Skatteudvalget

Til Folketinget Skatteudvalget Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2018-19 L 28, L 28 A, L 28 B Offentligt 12. december 2018 J.nr. 2017-1461 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 28 - Forslag til Lov om ændring af selskabsskatteloven,

Læs mere

Indledningsvis har jeg dog under pkt. 1 fundet anledning til kort at redegøre for undtagelsen i offentlighedslovens 4, stk. 2.

Indledningsvis har jeg dog under pkt. 1 fundet anledning til kort at redegøre for undtagelsen i offentlighedslovens 4, stk. 2. 3. januar 2014 Sagsnr. 123-167642 lbn Sekr. Anne Mette Elbo Jespersen Tel. 7221 1686, mail aje@70151000.dk Sendt pr. e-mail til info@aalborghavn.dk Aalborg Havn A/S Langerak 19 9220 Aalborg Ø Badehusvej

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark.

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark forvaltningsretskontoret@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B I L 9 1 3 2 5 7 7 5 L

Læs mere

Copenhagen Business School

Copenhagen Business School Copenhagen Business School!"#"$$" Hvad er det egentlig? Forskellige retsområder Civilretligt Aftaleret, køberet, erstatning mv. Offentligretligt Markedsføringsret, databehandlingsret, konkurrenceret mv.

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0175 Bilag 3 Offentligt Europa-Kommissionen JLS-coop-jud-civil@ec.europa.eu Lovafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Procesretskontoret Christian Wiese Svanberg Sagsnr.: 2009-748/21-0406

Læs mere

Fortolkning af voldgiftsaftaler

Fortolkning af voldgiftsaftaler Morten Frank Fortolkning af voldgiftsaftaler patologier og anden uklarhed i forståelsen af voldgiftsaftalers rækkevidde Morten Frank Fortolkning af voldgiftsaftaler patologier og anden uklarhed i forståelsen

Læs mere

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet

Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Ph.d.-skolen ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet Vejledning i forbindelse med bedømmelse og forsvar af ph.d.-afhandling ved ph.d.-skolen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet Vejledningen

Læs mere

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A

9901/17 ht/jb/ef 1 DGD 2A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 1. juni 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2015/0287 (COD) 9901/17 NOTE fra: til: Formandskabet Rådet Tidl. dok. nr.: 9641/17 + ADD 1 Komm. dok. nr.: 15251/15

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

Relationen dataansvarlig/ databehandler. v/rami Chr. Sørensen

Relationen dataansvarlig/ databehandler. v/rami Chr. Sørensen Relationen dataansvarlig/ databehandler v/rami Chr. Sørensen 1 Dataansvarlig/databehandler Se den vejledning, som Datatilsynet og Justitsministeriet har udgivet den 15. november 2017: 2 Dataansvarlig/databehandler

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19.

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19. Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen Frederiksberg, 19. december 2011 Vedrørende standpunkt til markedsføring via sociale medier. Indledende bemærkninger.

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

9567/1/19 REV 1 ipj 1 LIFE.1.C

9567/1/19 REV 1 ipj 1 LIFE.1.C Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 27. maj 2019 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2008/0140(CNS) 9567/1/19 REV 1 RAPPORT fra: til: formandskabet Tidl. dok. nr.: 14253/18 Komm. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem

Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem Statsforvaltningens brev af 10. februar 2009 til et byrådsmedlem 10-02- 2009 TILSYNET Du har som byrådsmedlem af Svendborg Byråd klaget over den proceduremæssige behandling af spørgsmålet om aflysning

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.4.2004 KOM(2004) 351 endelig 2002/0124 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

Retsudvalget L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt

Retsudvalget L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 93 endeligt svar på spørgsmål 2 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 6. februar 2015 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Katrine Drejer Vienberg

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet

P R O T O K O L A T af 19. september faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet P R O T O K O L A T af 19. september 2008 i faglig voldgiftssag: Fællesudvalget for Musikundervisere inden for Musikskoleområdet (FMM) (advokat Anne Troelsen) mod Kommunernes Landsforening (KL) (advokat

Læs mere

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over

Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 15. juli 2015 Praktisk information hvis du overvejer optagelse til handel på et reguleret marked og offentligt udbud af værdipapirer over 5.000.000 euro I dette notat er samlet praktisk information om

Læs mere

Bech-Bruun Dragsted INTERESSEKONFLIKT

Bech-Bruun Dragsted INTERESSEKONFLIKT Bech-Bruun Dragsted Advokatfirma Langelinie Allé 35 2100 København Ø Tlf. +45 72 27 00 00 Fax +45 72 27 00 27 INTERESSEKONFLIKT Problemstilling Dette notat omhandler to problemstillinger. Den ene problemstilling

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk

Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk Justitsministeriet Lovafdelingen Strafferetskontoret E-mailes til jm@jm.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 19 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer 8. april 2014 EU-dom giver Rådet og Parlamentet et skøn mht. at vælge mellem

Læs mere

SPEDITIONSRET INDHOLD: NR. 50 December 2016 VELKOMMEN TIL SPEDITIONSRET

SPEDITIONSRET INDHOLD: NR. 50 December 2016 VELKOMMEN TIL SPEDITIONSRET SPEDITIONSRET VELKOMMEN TIL SPEDITIONSRET Med denne udgave af Speditionsret runder vi et skarpt hjørne. Sådan noget skal som altid markeres og have et par ord med på vejen. Vi udgiver nu Speditionsret

Læs mere

H Ø R I N G S S V A R V E D R

H Ø R I N G S S V A R V E D R Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E 3 2 6 9 8 9 0 5 M O B I L 3 2 6 9 8 9 0 5 M A

Læs mere

International factoring

International factoring International factoring 333 International factoring Af højesteretssagfører EBBE SUENSON, Danmark International factoring spiller en stadigt stigende rolle i den internationale handel, da det har vist sig,

Læs mere

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende.

Ombudsmanden mente endvidere, at reglerne burde have været kundgjort i Lovtidende. 2012-6 Regler om dokumenter, der ikke underskrives, skal fastsættes i bekendtgørelsesform Med hjemmel i skatteforvaltningsloven havde Skatteministeriet i en bekendtgørelse fastsat regler om digital kommunikation

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0555 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 24-37

ÆNDRINGSFORSLAG 24-37 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 2011/0059(CNS) 2.4.2012 ÆNDRINGSFORSLAG 24-37 Udkast til udtalelse Marina Yannakoudakis (PE478.403v01-00) om udkast til Rådets

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

tages i betragtning i forhold til den senere frysning, da alene denne konserveringsproces

tages i betragtning i forhold til den senere frysning, da alene denne konserveringsproces FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT H. MAYRAS FREMSAT DEN 5. APRIL 1979 1 Høje Ret. Den 12. juli 1973 udførte firmaet Galster, Hamburg, ikke-udbenet skinke og svinekam (karbonade)

Læs mere

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt

Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt 2018-24 Afslag på aktindsigt, fordi kravet om angivelse af tema ikke var opfyldt En journalist havde anmodet Statsministeriet om aktindsigt i eventuelle e- mails vedrørende ministerielle anliggender, som

Læs mere

24.Nordiske Sjørettsseminar Reykjavik

24.Nordiske Sjørettsseminar Reykjavik 24.Nordiske Sjørettsseminar Reykjavik Utkast 19.04.2010 SJØRØVERI LOGISTIKKAVTALER Foredragsholder MANDAG 30.august DEL I - SJØRØVERI 11.50 12. 5 5 REGISTRERING/INNSJEKK/LUNCH 13.00-13.10 Åpning Trine-Lise

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark databeskyttelse@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E A N P E @ H U M A N R I

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Tony.Nielsen@skat.dk Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning Skatteministeren har den 13. april 2010

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13

Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K 3. april 2013 Forslag til direktiv om gennemførelse af forstærket samarbejde på området for afgift på finansielle transaktioner H043-13 Skatteministeriet

Læs mere

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation?

Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Kan man udskyde fristen for indhentelse af dokumentation? Af Julia Vorgod og Maj-Britt Böwadt, Legal Consulting, Rambøll Management Consulting Før ordregivers tildelingsbeslutning skal ordregiver, jf.

Læs mere

3.2. Forhøjede strafminima

3.2. Forhøjede strafminima Normalstrafferammen giver derimod ikke i sig selv nogen vejledning med hensyn til, hvad udgangspunktet for strafudmålingen skal være i normaltilfælde. Det er et generelt anerkendt princip, at strafmaksimum

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. december 2016 Sag 233/2016 A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N og O kærer Østre Landsrets kendelse om afslag på beskikkelse af bistandsadvokat (advokat Brian

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E

Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Klagenævnet for Udbud 2:714-7/96-23.166 4. juni 1996 (Rosenmeier, Bente Madsen, Viggo Olesen) K E N D E L S E Dansk Industri (advokat Jens Auken) mod Kolding Kommune (advokat Jon Stokholm) Denne sag er

Læs mere

En klage over Metroselskabet I/S faldt uden for kerneområdet for ombudsmandens virksomhed. 22. oktober 2014

En klage over Metroselskabet I/S faldt uden for kerneområdet for ombudsmandens virksomhed. 22. oktober 2014 2014-30 En klage over Metroselskabet I/S faldt uden for kerneområdet for ombudsmandens virksomhed En advokat bad på vegne af en klient en underentreprenør på metrobyggeriet ombudsmanden om at iværksætte

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2016 COM(2016) 798 final 2016/0399 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om tilpasning af en række retsakter inden for retlige anliggender,

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST

Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST - 1 06.11.2014-40 Omkostningsgodtgørelse konkursbos tilbagetræden fra domstolssag 20140930TC/BD Omkostningsgodtgørelse godtgørelse ved konkursbos tilbagetræden fra domstolssag SKM2014.668.SANST Af advokat

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS AFGØRELSE KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 23.2.2009 KOM(2009)81 endelig 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Det Europæiske Fællesskabs indgåelse af protokollen om,

Læs mere