Museum Sønderjylland. Teknik og Miljø indstiller at bemærkningen tages til efterretning, men fører ikke til ændringer i Vandhandleplanen.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Museum Sønderjylland. Teknik og Miljø indstiller at bemærkningen tages til efterretning, men fører ikke til ændringer i Vandhandleplanen."

Transkript

1 Teknik og Miljø Miljø & Natur Dato: Sagsnr.: 12/39341 Sagsbehandler: SBN Indkomne bemærkninger til Aabenraa Kommunes Vandhandleplan Nedenstående skema indeholder meget kortfattet resumé af indkomne ideer og bemærkninger fra offentlighedsperioden 6. juni til 10. august Endvidere er kommunens bemærkninger hertil anført samt konsekvenser for planforslaget. Afsender Patriotisk Selskab Bemærkninger Implementeringen af de statslige vandplaner bør ske på et fagligt dokumenteret og gennemanalyseret grundlag. Miljøministeriet har overimplementeret vandrammedirektivet og fejlklassificeret vandløb. Der er ikke taget stilling til konsekvenserne af Vandplanernes indsatser. Administrationsmodellen for indsatsernes implementering samt forhold omkring lodsejerkompensation foreligger endnu ikke fra statslig side. Betænkeligt, at klimaforandring og tilpasning ikke er indarbejdet i de statslige vandplaner og den kommunale handleplan. Implementeringen af EU s vandrammedirektiv er sket via de statslige vandplaner, og det er staten, der har ansvaret for klassificering af vandløb og deres miljømål. Det faglige grundlag for dette arbejde ligger i den statslige overvågning af vandområder. Det er korrekt, at administrationsmodellen endnu ikke foreligger, men vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser kan først foretages, når man når frem til selve projektfasen. Kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Klimaforandringer indgår ikke i kommunens prioritering af de indsatser, som staten har fastsat. Aabenraa Kommune arbejder dog sideløbende med en klimastrategi, hvor i første omgang lavtliggende byområder, men også senere landområder vil indgå. Der planlægges udarbejdet en klimahandlingsplan med udgangen af Museum Sønderjylland Eftersom Vandhandleplanen er af generel karakter, kan museet ikke foretage en konkret risikovurdering. Der vil dog være risiko for at støde på fortidsminder i forbindelse med anlægsarbejde. Museet anbefaler derfor, at der fremsendes konkrete forespørgsler til Museum Sønderjylland i projektfasen. Kommunen har en fast procedure for forespørgsel hos Museum Sønderjylland i forbindelse med anlægsprojekter. Dette vil også ske ved gennemførelse af projekter i medfør af Vandplanerne.

2 Kystdirektoratet Kystdirektoratet har med interesse læst handleplanforslaget, men har ingen bemærkninger. LandboSyd på vegne af 11 lodsejere ved, Gejlå Ændret vandløbsvedligeholdelse på en strækning af Gejlå vil få alvorlige følger for store arealer i oplandet til vandløbet. Kommunens vandløbsvedligeholdelse er i forvejen i underkanten, så en reduceret vedligeholdelse vil resultere i vådere marker. Det foreslås, at vandløbsvedligeholdelsen ændres fra 1 til 2-3 gange årlig for at minimere konsekvenserne af den mere skånsomme vedligeholdelse. Det kuperede terræn med lavninger i baglandet gør det vanskeligt at beregne skaderne af en hævet vandstand og resultatet vil være påvirkning og defigurering af mange hundrede hektar. Det er vigtigt, at kommunen vedligeholder vandløbet til punkt og prikke forud for beregningen af konsekvenser, og der opfodres samtidig til at anlægge et forsigtighedsprincip, når kompensationskortet skal beregnes. Lodsejergruppen er ikke tilfreds med udsigten til kompensation via landdistriktsprogrammet. Der opfordres til, at projekter med ændret vedligeholdelse behandles som regulativændringer med erstatning. Kun engangserstatning kan accepteres, idet årlige tilskud kan ændres eller fjernes. Administrationsmodellen for de arealer, hvor der i henhold til de statslige vandplaner skal ske ændret vandløbsvedligeholdelse, foreligger ikke endnu. Kommunerne afventer således, at retningslinjerne for konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det har kommunen ingen indflydelse på. Helt præcis hvilken ændring af vandløbsvedligeholdelsen, der skal til for, at smådyrsfaunaen i vandløbet fremmes bedst, vil blive vurderet i projektfasen. Flere, men mere skånsomme vedligeholdelser kunne være et bud, selvom den kommunale udgift til vedligeholdelsen så vil stige. Kommunen er helt enig i, at konsekvensberegninger skal gennemføres så retvisende som muligt, og at der ikke må være afvandingsmæssigt påvirkede arealer, som bliver overset. Det gælder også i dag med den nuværende vandløbslov, og har været udgangspunktet for alle de vandløbsprojekter, som har været gennemført i amt og kommune de senere år. Kommunen følger vandføringsevnen i Gejlå, som typisk har en større dimension end regulativet foreskriver. Peter From-Eriksen Finder det en dårlig idé at åbne en rørlagt strækning af Ann Bertels Bæk ved Sdr. Hostrup. Rørledningen er længere end vist på de statslige vandplankort. Med åbningen af rørlægningen bliver der pålagt randzoner langs vandløbet. Marken bliver defigureret og åbningen vil resultere i driftsmæssige ulemper. Arealet mister værdi.

3 Beskeden effekt for vandløbsfaunaen, idet røret ligger øverst i vandløbssystemet. Ekstra udgift til vandløbsvedligeholdelse. Kræver kompensation til køb af erstatningsjord og dækning af udgifter i øvrigt. Staten yder efter ansøgning fra kommunerne tilskud til gennemførelse af restaureringsprojekter i vandløb. Først når der skal søges om tilskud til de enkelte projekter vil det præcise omfang og den forventede udgift til projektet blive vurderet. Herefter vil staten formentlig prioritere ansøgningerne efter omkostningseffektivitet, placering i vandløbssystemet og effekt på vandløbsfaunaen. Det er således ikke afgjort, at kommunen kan få tilskud til gennemførelse af alle vandplanens indsatser. Kommunen kender endnu ikke modellen for lodsejerkompensation, hvis staten meddeler tilskud til eksempelvis åbning af rørlagte vandløbsstrækninger. Dansk Akvakultur Fjernelse af spærringer skal ske i henhold til vandløbsloven, og der skal afsættes tilstrækkelige midler til erstatning hos berørte dambrug. Gør opmærksom på, at dambruget skal meddeles eventuelle ændrede afvandingsforhold inden, dambruget kan indsende fyldestgørende miljøansøgning (samtidighedsprincippet). Indsatsen skal ikke ske i forhold til dambrugenes tildelte foderkvoter, og der er som udgangspunkt ingen begrundelse for at ændre dambrugenes N og P kvoter i forhold til tildelte foderkvoter. Ændret vandløbsvedligeholdelse nedstrøm dambrug bør tilrettelægges, så opstuvning og forringet vandafledning fra dambruget undgås. Alle reguleringer af vandløb skal godkendes efter vandløbsloven. Vandløbsloven foreskriver ligeledes, at en hver, der lider tab ved regulering af vandløb har ret til erstatning. De 3 dambrug i Aabenraa Kommune har alle gældende miljøgodkendelser. Hvis der skal ske ændringer i vandløbsforholdene i omkring dambrugene, vil disse forudgående blive inddraget. Godkendelserne udløber i 2015, hvor fornyelse af dem vil tage udgangspunkt retningslinjerne i den nye Dambrugsbekendtgørelse omkring udlederkontrol. Projekter med ændret vandløbsvedligeholdelse ikke kan gennemføres uden en fyldestgørende vurdering af konsekvenser for tilstødende arealer. Kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Effekter i forhold til dambrugene vil også indgå i denne vurdering. Brian Eriksen Det er umuligt, at overskue konsekvenser for tilstødende arealer af ændret vedligeholdelse i Hovslund Bæk og Immervad Å. Vil fremsætte erstatningskrav for alle forhold, der resulterer i reducerede indtægter for ejendommen eller værditab som følge af vandplanerne. De statslige vandplaner er ugyldige, og handleplanerne dermed ulovlige og et ekspropriatiativt indgreb. Mange vandløb er fejlklassificeret som naturlige, og at landbruget har krav på at få disse vandløb klassificeret som stærkt modificerede i stedet.

4 Det er afgørende for dyrkningssikkerheden, at afvandingsdybden langs vandløb ikke nedsættes. Anmoder om en vurdering af konsekvenser for bedriftens arealer. De statslige vandplaner, som blev vedtaget d. 22. december 2012, er ikke kendt ugyldige. Det er på dette grundlag, at de kommunale vandhandleplaner er udarbejdet. Det er staten, der har ansvaret for klassificering af vandløb og deres miljømål. Det har kommunen ikke mulighed for at ændre. Administrationsmodellen foreligger endnu ikke, men vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser kan først foretages, når man når frem til selve projektfasen. Kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det har kommunen heller ingen indflydelse på. Kurt Andresen Er uenig i, at der er behov for ændret vedligeholdelse af Gammelå. Har oplevet, at engene gennem årene er blevet vådere, og at afgræsning samt høslet af den grund er blevet vanskeligere. Reduceret vandløbsvedligeholdelse vil gøre engene endnu vådere og påvirke driften af tilstødende omdriftsarealer. Forbeholder sig ret til erstatning, hvis arealer bliver mere vandlidende. Foreslår, at man genindfører den historiske bevanding af engene forår og efterår dels gennem opstemning af Sønderåen ved Teptoft og dels gennem øget vandløbsvedligeholdelse. Det foreslås, at vedligeholde med en strømrende skæring i foråret samt en gennemgribende skæring senere på året. Klimaet ændrer sig med kraftigere og hyppigere regn. Man fjerner de naturlige regnvandsbassiner ved at gøre arealer vådere. Vandløbene fra øst mod vest har ringe fald og det vil få store negative konsekvenser, hvis man forsinker vandet under vejs. Det er ingen tvivl om, at ændret vandløbsvedligeholdelse i nogle vandløb vil kunne besværliggøre den fremtidige drift af de vandløbsnære arealer. Handleplanerne for Natura 2000-områder vil typisk være mere tungtvejende end vandhandleplanerne. Derfor vil omfang og metode for den ændrede vedligeholdelse også skulle vurderes nøje i selve planlægningsfasen ikke mindst i de områder, hvor Natura2000 planen peger på, at fortsat drift af engene er vigtigt for udpegningsgrundlaget (i dette tilfælde forskellige fuglearter). Reetablering af engvandingsanlægget ved Teptoft kunne være interessant ud fra en kulturhistorisk synsvinkel, men lader sig næppe realisere. Den statslige vandplan peger på, at resterne af stemmeværket ved Teptoft udgør en faunaspærring i Sønderåen, og at denne spærring skal fjernes helt. Klimaforandringer indgår ikke i kommunens prioritering af de indsatser, som staten har fastsat. Aabenraa Kommune arbejder dog sideløbende med en klimastrategi, hvor i første omgang lavtliggende byområder, men også senere landområder vil indgå. Der planlægges udarbejdet en klimahandlingsplan med udgangen af Kommunen er enig i, at øget nedbør sætter vandløbssystemer under pres. Når arealer bliver mere fugtige, er de imidlertid i tættere kontakt med vandløbene, så vand bedre kan holdes tilbage og forsinkes. Det aflaster nedstrømsliggende vandløb.

5 Ole Andersen på vegne af Zunami Gruppen Ravsted og Omegn Foreningens lodsejere, der alle har drænudløb til Hvirlå og Lundbæk, har til statsamtet påklaget, at planen ikke er sendt ud til den enkelte, berørte lodsejer. Er utilfreds med detaljeringsgraden af kortbilagene Kommunes vandløbsvedligeholdelse er mangelfuld, og en overgang til mere skånsom vedligeholdelse af vandløbene vil medføre hævede bundkoter og forringet vandafledningesevne. Vil kræve erstatning, hvis der indføres forbud mod maskinelt vandløbsvedligehold. Foreningen henstiller til, at arealer bliver udlagt til vådområder med ekspropriation, hvis vandplanens intentioner gennemføres og arealer ikke længere kan tjene landbrugsformål. Der spørges til, om kommunen har kendskab til alle drænudløb og deres koteforhold. Handleplanen er udsendt i henhold til Lov om miljømål m.v. for vandforekomster og internationale naturbeskyttelsesområder (miljømålsloven) Nr af 17. december Statsforvaltningen har i brev af 6. september 2012 ikke fundet anledning til at rejse en tilsynssag på baggrund af kommunens offentliggørelse af den kommunale vandhandleplan. Statsforvaltningen henviser i stedet til muligheden for at påklage den endelige vandhandleplan til Natur- og Miljøklagenævnet for så vidt angår planens tilvejebringelse og indhold. Kortbilagene er oversigtskort og der henvises i handleplanen til MiljøGIS på Naturstyrelsens hjemmeside for detaljeret visning af de enkelte kort. Aabenraa Kommune har myndighed til at vælge vedligeholdelsesmetoderne og vedligeholder i øvrigt de offentlige vandløb i henhold til gældende regulativer. Ændret grødeskæring vil kunne medføre højere vandstande, men en overgang fra maskinel vedligehold til vedligeholdelse med hånd behøver ikke at forringe vandafledningen. Det afhænger helt af omfang og hyppighed for anvendelsen af begge metoder. Uanset metode for vedligeholdelse af vandløb vil kommunen også fremadrettet skulle overholde gældende regulativer. Disse kan naturligvis ændres i medføre af vandplanerne, hvis dette er nødvendigt for at opnå den ønskede tilstand i vandløbene. Staten har kun anvendt virkemidlet med etablering af vådområder i oplandet til de indre farvande her i første planperiode. Vådområder i oplandet til Vadehavet bliver muligvis et virkemiddel i næste planperiode efter Kommunen kender ikke placeringen af alle dræn på nuværende tidspunkt. Disse oplysninger vil blive indhentet i forbindelse med de forundersøgelser, som skal gennemføres for at vurdere konsekvenser af indsatsen i de enkelte vandløb. Kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det har kommunen heller ingen indflydelse på. LandboSyd på vegne af Landboorganisationerne i Aabenraa Kommune 1. Med de statslige vandplaner sker der en overimplementering af Vandrammedirektivet, idet alt for få vandløb er klassificeret som kunstige, stærkt modificerede eller blødbundsvandløb. 2. Landbruget opfordrer derfor til, at vandløb med et lavt DVIF-indeks, et ufuldstændigt videns- eller beslutningsgrundlag og ingen samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger prioriteres lavt med henblik på en forventet korrektion af klassificeringen i næste planperiode. 3. I områder, hvor landskabet er fladt, vil ændret vandløbsvedligeholdelse få særdeles mærkbare konsekvenser, idet mere grøde vil resultere i nedsat strømningshastighed og deraf følgende vandstandsstigning. Landbruget foreslår, at ændret vandløbsvedligeholdelse prioriteres lavt og koncentreres omkring områder med ekstensiv landbrugsdrift. For få

6 vandløb er klassificeret som blødbundsvandløb. Landbruget foreslår, at vandløb med blødbundkarakter prioriteres lavt med forventning om, at miljømålet nedsættes til næste planperiode. 4. Der peges på, at de overvågningsdata, som miljøindsatsen bygger på er år gamle. Problemet med okkerforurening aftager i takt med at pyritten i jorden opbruges, og det er derfor en nærliggende antagelse, at miljømålet allerede er opnået flere steder. Endvidere er virkemidlet med ændret vandløbsvedligeholdelse til okkerbekæmpelse for unuanceret og for generel. Der peges på en okkerkortlægning, som er 30 år gammel og ikke særlig detaljeret, hvor en generel vandstandshævning via ændret vedligehold ikke nødvendigvis vil ramme okkerkilden. Endelige mangler der et alternativt virkemiddel i form af okkersøer og bassiner. Landbruget foreslår, at vandløb med indsatskrav om ændret vandløbsvedligeholdelse til bekæmpelse af okker nedprioriteres. 5. Åbning af rørlagte vandløb fører til defigurering af arealer, tab af dyrkningsjord samt anlæg af dyrkningsfrie randzoner. Prioritering af disse indsatser bør ske, hvor der kan forventes størst mulig effekt og synergi med andre områder. Landbruget anbefaler, at der foretages konsekvensvurderinger før åbning af en konkret strækning og, at det sker i tæt samarbejde med lodsejeren. 6. Vandplanerne er udarbejdet uden overvejelse og stillingtagen til observerede og fremtidige klimaforandringer. Det findes stærkt kritisabelt, at Naturstyrelsen ikke har ladet klimaforandringer indarbejde i vandplanerne. Landbruget foreslår, at kommunen lader klimaforandringer få høj prioritet ved fastlæggelse af indsatskrav. 7. Reduceret vandløbsvedligeholdelse vil give højere vandstande i vandløbene og dermed påvirke de tilstødende landbrugsarealer negativt. Påvirkningen vil medføre driftstab på kort og på lang sigt, og arealer vil forringes i værdi. Endelig kan arealer miste status som harmoniareal med tab af ejendomsværdi til følge. Landbruget henstiller til, at der løbende laves målinger og vurderinger på konsekvenser af ændret grødeskæring. Det anbefales, at grødeskæringen ændres gradvist, så konsekvenserne kan vurderes løbende. Der bør tages hensyn til berørte landbrugsarealers anvendelse, og om arealer overgår til ikke-harmoniareal som følge af den ændrede grødeskæring. Modelberegninger kan ikke beskrive alle de afledte effekter af ændret grødeskæring, og nogle effekter vil først vise sig efter flere år. Der opfordres til, at der laves et udredningsarbejde, som beskriver den nuværende status. Lodsejerne bør inddrages i dette arbejde. 8. Vidensniveauet omkring vandkvaliteten i de enkelte vandløb er mangelfuld med deraf følgende risiko fejlinvestering. Det forventes, at vandløbenes faktiske tilstand vurderes inden, indsats og prioritering besluttes endeligt. Ser helst, at der prioriteres uafhængig af geografien, så indsatser generelt prioriteres højest, hvor der fås mest miljø for pengene. Spildevandsindsatsen bør prioriteres højt og gennemføres inden, at der iværksættes andre indsatser. 9. Det foreslås, at ændringer i praksis vedr. vandløbsvedligeholdelse, åbning af rør m.m. altid ledsages af regulativmæssige ændringer. 10. Det anbefales, at lodsejere og landboorganisationer inddrages, når en indsats skal projekteres. Samtidig ønskes det noteret, at der bør kunne omprioriteres, hvis ovennævnte forhold tilsiger det. Ad 1. Implementeringen af EU s vandrammedirektiv er sket via de statslige vandplaner, og det er staten, der har ansvaret for klassificering af vandløb og deres miljømål. Ad 2. Aabenraa Kommune har overordnet foreslået en tidsmæssig og geografisk prioritering, idet alle vandplanens indsatser som udgangspunkt skal være gennemført inden d. 22. december Indenfor de enkelte år er de vandløb, der er tættest på målopfyldelse og, hvor der kan opnås synergi ved flere samtidige indsatser, prioriteret højest. NaturErhvervstyrelsen har i høringssvar til vandhandleplanen imidlertid gjort kommunen opmærksom på, at der i planperioden kan komme ny lovgivning, der kan have betydning for den konkrete gennemførelse eller prioritering af indsatser-

7 ne i vandhandleplanerne. Kommunen kan med andre ord blive tvunget til at prioritere anderledes, hvis det statslige bevillingssystem til finansiering af indsatserne tilsiger det. Ad 3. Ændret vandløbsvedligeholdelse prioriteres jf. ovenstående og kan ikke begrænses til arealer med ekstensiv landbrugsdrift. Aabenraa Kommune har i høringen af de statslige vandplaner peget på at flere vandløb burde klassificeres som blødbundsvandløb. Anmodningen har ført til ændret klassifikation i flere tilfælde. Ad 4. Aabenraa Kommune er enig i problemstillingen omkring ensidigt at bekæmpe okker gennem ændret vandløbsvedligeholdelse. Kommunen har derfor også prioriteret indsatsen i disse vandløb lavest. Ad 5. Projekter med åbning af rørlagte vandløb vil som alle andre vandplanindsatser først blive gennemført, når der er gennemført grundige forundersøgelser, som kan belyse konsekvenser for lodsejere og det vandområde indsatsen berører. En planlagt åbning af et rørlagt vandløb vil også ske i samarbejde med lodsejerne. Kommunen har prioriteret indsatser med synergieffekt højest. Ad 6. Klimaforandringer indgår ikke i kommunens prioritering af de indsatser, som staten har fastsat. Aabenraa Kommune arbejder dog sideløbende med en klimastrategi, hvor i første omgang lavtliggende byområder, men også senere landområder vil indgå. Der planlægges udarbejdet en klimahandlingsplan med udgangen af Ad 7. Omfanget og karakteren af den ændrede vandløbsvedligeholdelse vil blive vurderet i projektfasen og i forbindelse med gennemførelsen af de nødvendige forundersøgelser. Det afgørende vil naturligvis være, at der med indsatsen kan sikres målopfyldelse i de konkrete vandløb. Der vil formentlig være vandløb, hvor målopfyldelse kan opnås ved små ændringer i grødeskæringspraksis og måske helt uden påvirkning af tilstødende arealer. I andre tilfælde kan der være behov for mere gennemgribende ændringer, hvor den får konsekvenser for dyrkningen af arealer i oplandet. Det skal dog pointeres, at en vandstandshævning på ingen måde er målet med indsatsen. Det handler primært om at øge strømningshastigheden på vandløbsbunden, så den grusede vandløbsbund ikke sander til og dermed ødelægger smådyrenes levesteder. En forbedring eller sikring af smådyrenes levesteder er hele opgaven i vandløbsindsatsen, idet staten har valgt at vurdere vandløbenes tilstand på baggrund af DVFI-målinger. Staten har i den forbindelse i 2012 gennemført en lang række DVFI-målinger i Aabenraa Kommune, og kommunen har selv suppleret med yderligere målinger. Hvis der med opdateret viden kan konstateres målopfyldelse i konkrete vandløb, vil de planlagte indsatser som udgangspunkt ikke blive gennemført. Der vil fra statslig side blive opstillet en fast administrationsmodel, som kommunerne skal anvende ved konsekvensvurdering i forbindelse med ændret grødeskæring. Modellen foreligger endnu ikke, så det er ikke muligt at vurdere, i hvilket omfang modellen kan beskrive de afvandingsmæssige effekter på kort og på lang sigt. Det er ligeledes uvist, hvilke data omkring nuværende forhold modellen kræver. Ad 8. Det har været statens vurdering, at vidensniveauet omkring vandløbene har været godt nok til at gennemføre vandplanlægningen og dosere indsatser, men kommunen er helt enig i, at der er behov for et mere detaljeret kendskab til årsagssammenhænge og konkret indsatsbehov inden, at en indsats iværksættes. Kommunen forventer denne viden indhentet/samlet i forbindelse med de forundersøgelser, som skal gennemføres forud for de enkelte projekter. Kommunen har foretaget prioriteringerne i vandhandleplanen med de begrundelser, som er nævnt i planen. De vandløb, hvor der i vandplanerne er forudsat spildevandsindsats og ændret vandløbsvedligehold i samme vandløb, har staten vurderet, at begge indsatser er nødvendige for målopfyldelse. Staten har meldt ud, at der med det nye tilskudssystem til restaurering af vandløb vil støtte blive prioriteret til de projekter, hvor man får mest miljø for pengene. Ad 9. Ændringer i et vandløbs skikkelse, vandføringsevne mv. vil som udgangspunkt altid føre til regulativmæssige ændringer i henhold til vandløbsloven. I praksis vil ændringerne ofte bestå af vedtagne projekter med tillæg til regulativerne, som vil være retsmæssigt gældende til kommende revision af selve regulativet. En ændring af grødeskæringsmetode som f.eks. overgang fra maskinvedligeholdelse til håndvedligeholdelse kræver ikke en regulativmæssig ændring med mindre vandløbets fysiske skikkelse ændres samtidig.

8 Ad 10. Aabenraa Kommune er helt indforstået med, at landbruget ønsker inddragelse i selve projektfasen. Dette er også nævnt flere gange i vandhandleplanen. Det er ligeledes nævnt, at kommunen forbeholder sig ret til at omprioritere indsatserne inden for planperiodens tidsmæssige ramme, dersom lovmæssige, praktiske eller økonomiske forhold nødvendiggør eller taler for det. Christian L. Jensen Har arealer i oplandet til Hovslund Bæk og Rævekær Bæk. Det er afgørende, at konsekvenser af ændret vedligeholdelse vurderes grundigt. Det vurderes, at ændret vandløbsvedligeholdelse vil få alvorlige konsekvenser og resultere i mere vandlidende marker. Klassificeringen af vandløbene burde ændres til stærkt modificerede med henvisning til statens vejledning: Retningslinjer for udarbejdelse af indsatsprogrammer fra april Der er ved fastsættelsen af miljømål ikke taget tilstrækkeligt stilling til vandrammedirektivets undtagelsesbestemmelser. Kommunen bør tage i betragtning, at miljømålet for Hovslund Bæk og Rævekær Bæk med overvejende sandsynlighed vil blive ændret i næste planperiode. Det ligger helt fast, at projekter med ændret vandløbsvedligeholdelse ikke kan gennemføres uden en fyldestgørende vurdering af konsekvenser for tilstødende arealer samt økonomien i projektet. Kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Det er derfor også uvist i hvilket omfang staten vil prioritere projekterne, men der vil formentlig blive vurderet både økonomi og forventet effekt. Hvorvidt staten vil ændre miljømålene til næste planperiode og evt. lade det indgå i en prioritering er uvist. Indtil videre er kommunen nødt til at arbejde efter de klassifikationer og miljømål, som er fastsat af staten i de første vandplaner. RegionSyddanmark Regionen vurderer, at implementeringen af vandplanens indsatser ikke er i direkte konflikt med den gældende råstofplan eller råstofplan Det er vurderingen, at vandhandleplanen ikke nødvendiggør en ændring af råstofplanen. Regionen forventer heller ikke, at vandhandleplanen får indflydelse på regionens grundvandsindsats i forhold til gældende indsatsplan. Region Syddanmark tager forbehold i forhold til den forventede implementering af Vandrammedirektivet i Jordforureningsloven. Såfremt vandhandleplanen berører lokaliteter, som er kortlagt efter Jordforureningsloven mv. kan implementeringen være omfattet af lovens bestemmelser omkring anmeldelse og tilladelse. Teksten i afsnit 6.2 ændres i henhold til høringssvaret.

9 at bemærkningen tages til efterretning, og de to sidste afsnit under pkt. 6.2 Råstofplanen ændres til: Det er Region Syddanmarks vurdering, at vandhandleplanen for Aabenraa Kommune ikke vil kræve ændringer af den gældende råstofplan. Eneste sted, hvor Aabenraa Kommune har peget på en evt. konflikt i forhold til med råstofplanen (Region Syddanmark, 2012: Forslag til Råstofplan 2012) er vest for Hostrup Sø. Her kan et udpeget råstofområde muligvis skabe problemer i forhold til hydrologien i det område, hvori Hostrup Sø ligger. Region Syddanmark har påpeget, at der kan tages højde for risici ved råstofgravning i forhold til Natura2000 området ved Hostrup Sø i en evt. gravetilladelse. Naturstyrelsen, Odense Det er Naturstyrelsens opfattelse, at Aabenraa Kommunes vandhandleplan grundlæggende opfylder miljømålslovens krav og giver et overblik over kommunes planlagte implementering af de statslige vandplaner. Det anføres, at miljømålene skal være opnået senest d. 22. december For tidsmæssigt at kunne nå dette er det Miljøministeriets opfattelse, at vandplanernes indsatser skal være iværksat senest 22. december Naturstyrelsen betragter en bevillingskrævende indsats som værende iværksat, hvis kommunen har indsendt en ansøgning om forundersøgelser senest d. 22. december 2014 med henblik på anlæg inden d. 22. december Vejdirektoratet har bemærket, at direktoratet forudsætter vandhandleplanens indsatser ikke vil påvirke fremtidig drift og vedligehold af eksisterende og planlagte statsveje. Forsvaret har bemærket, at det forudsættes, at indsatserne ikke begrænser eller forhindrer udøvelse af forsvarets militære aktiviteter. NaturErhvervstyrelsen har bemærket, at der i planperioden kan komme ny lovgivning, der kan have betydning for den konkrete gennemførelse eller prioritering af indsatserne i vandhandleplanerne. Der gøres endvidere opmærksom på, at der med handleplanerne ikke kan reguleres forhold, som hører under NaturErhvervstyrelsens kompetence. BaneDanmark har ingen bemærkninger til vandhandleplanen. Teksterne i afsnit 4 og 4.1 ændres i henhold til høringssvaret. at bemærkningen tages til efterretning, og der tilføjes ordet lovgivning i afsnit 4 Kriterier for prioritering af indsatser i andet afsnit: Kommunen forbeholder sig ret til at omprioritere indsatserne inden for planperiodens tidsmæssige ramme, dersom lovmæssige, praktiske eller økonomiske forhold nødvendiggør eller taler for det. og der tilføjes følgende i afsnit 4.1 Overordnede kriterier under punktopstilling 3.: Det skal dog bemærkes, at vandplanerne miljømål skal være opnået senest d. 22. december For tidsmæssigt at kunne nå dette er det Miljøministeriets opfattelse, at vandplanernes indsatser skal være iværksat senest 22. december Naturstyrelsen betragter en bevillingskrævende indsats som værende iværksat, hvis kommunen har indsendt en ansøgning om forundersøgelser senest d. 22. december 2014 med henblik på anlæg inden d. 22. december 2015.

10 Hannah Bahnsen på vegne af lodsejere ved Uge Bæk Lodsejerne langs Uge Bæk og Kastvrå Bæk er bekymrede for, at ændret vandløbsvedligeholdelse vil få store konsekvenser for afvandingsforholdene opstrøms. Arealer vil på års sigt blive meget vandlidende, og der er fare for, at bygninger, gyllebeholdere og andet oversvømmes eller tager skade. Lodsejerne gør krav på erstatning på mange millioner. Administrationsmodellen for de arealer, hvor der i henhold til de statslige vandplaner skal ske ændret vandløbsvedligeholdelse, foreligger ikke endnu. Kommunerne afventer således, at retningslinjerne for konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Der er dog ingen tvivl om, at effekten vil komme på betydeligt kortere tid end år, og der ikke vil blive gennemført indsatser, som resulterer i borgernes huse oversvømmes eller lider skade. Hvis forundersøgelser skulle vise risiko i den retning vil en evt. ændret vedligeholdelse skulle tilrettelægges således, at vandstanden enten ikke stiger eller kun stiger ubetydeligt. Det kunne f.eks. ske ved mere skånsom, men hyppigere vedligeholdelse end i dag. I forhold til landbrugsarealer vil det med administrationsmodellen blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det har kommunen ingen indflydelse på. Ellen Kramer Ændret vedligeholdelse i Uge Bæk vil resultere i mere vandlidende arealer og umuliggøre dyrehold. Arealer vil på op til 20 års sigt blive mere vandmættet. Hvis grødeskæring ophører, kræves der erstatning for påførte skader. I forbindelse med de konkrete projekter med ændret vandløbsvedligeholdelse vil forundersøgelser skulle afdække omfang og formen af den ændrede grødeskæring. I mange tilfælde vil der derfor formentlig ikke blive tale om ophør af grødeskæring, men derimod en ændring af metode, der har til formål at øge strømhastigheden i vandløbet. Forundersøgelserne vil endvidere skulle afdække i hvilket omfang ændringen resulterer i vandstandsstigninger og berøre tilstødende arealer. Der er dog ingen tvivl om, at effekten vil komme på betydeligt kortere tid end 20 år. Med den statslige administrationsmodel vil det blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det har kommunen ingen indflydelse på. Bent S. Iversen Det er umuligt at danne sig et overblik over konsekvenserne af planerne for bedriften, og kommunen anmodes om at redegøre for disse. Kommunen kan imødese erstatningskrav for samtlige forhold, der kan medføre reducerede indtægter for bedriften. Herunder værdiforringelse af ejendommen som følge af vandplanerne. Den statslige finansiering synes usikker og utilstrækkelig, og Folketingets finansieringsmodel kan ikke accepteres. Finder det urimeligt, at planer, der resulterer i forsumpning af landbrugsarealer samt fjernelse af fundamentet for produktion, trækkes ned over bedriften.

11 Den statslige administrationsmodel for gennemførelse af vandplanernes indsatser foreligger endnu ikke. Det er derfor umuligt at sige noget om konsekvenser for den enkelte ejendom på nuværende tidspunkt, og kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Det ligger dog fast, at vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser først kan foretages, når man er fremme ved selve projektfasen og gennemførelsen af de hydrauliske forundersøgelser. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det er således staten, der fastsætter finansieringsmodellen - det har kommunen ingen indflydelse på. Niels Peter Mathiesen Det er umuligt at danne sig et overblik over konsekvenserne af planerne for bedriften, og kommunen anmodes om at redegøre for disse. Kommunen kan imødese erstatningskrav for samtlige forhold, der kan medføre reducerede indtægter for bedriften. Herunder værdiforringelse af ejendommen som følge af vandplanerne. Den statslige finansiering synes usikker og utilstrækkelig, og Folketingets finansieringsmodel kan ikke accepteres. Finder det urimeligt, at planer, der resulterer i forsumpning af landbrugsarealer samt fjernelse af fundamentet for produktion, trækkes ned over bedriften. Den statslige administrationsmodel for gennemførelse af vandplanernes indsatser foreligger endnu ikke. Det er derfor umuligt at sige noget om konsekvenser for den enkelte ejendom på nuværende tidspunkt, og kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Det ligger dog fast, at vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser først kan foretages, når man er fremme ved selve projektfasen og gennemførelsen af de hydrauliske forundersøgelser. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det er således staten, der fastsætter finansieringsmodellen - det har kommunen ingen indflydelse på. Henning Sørensen Det er umuligt at danne sig et overblik over konsekvenserne af planerne for bedriften, og kommunen anmodes om at redegøre for disse. Kommunen kan imødese erstatningskrav for samtlige forhold, der kan medføre reducerede indtægter for bedriften. Herunder værdiforringelse af ejendommen som følge af vandplanerne. Den statslige finansiering synes usikker og utilstrækkelig, og Folketingets finansieringsmodel kan ikke accepteres. Finder det urimeligt, at planer, der resulterer i forsumpning af landbrugsarealer samt fjernelse af fundamentet for produktion, trækkes ned over bedriften. Ændret vedligeholdelse af Hovslund Bæk og Immervad Å vil resultere i våde pletter samt nedsat udbytte. Arealer bliver i forvejen oversvømmet som følge vandafledning fra den sønderjyske motorvej. Oplevere hyppigere vinteroversvømmelse og foreslår derfor, at vandløbene grødeskæres 2 gange årligt.

12 Den statslige administrationsmodel for gennemførelse af vandplanernes indsatser foreligger endnu ikke. Det er derfor umuligt at sige noget om konsekvenser for den enkelte ejendom på nuværende tidspunkt, og kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Det ligger dog fast, at vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser først kan foretages, når man er fremme ved selve projektfasen og gennemførelsen af de hydrauliske forundersøgelser. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det er således staten, der fastsætter finansieringsmodellen - det har kommunen ingen indflydelse på. Helt præcis hvilken ændring af vandløbsvedligeholdelsen, der skal til for, at smådyrsfaunaen i vandløbet fremmes bedst, vil blive vurderet i projektfasen. Flere, men mere skånsomme vedligeholdelser kunne være et bud, selvom den kommunale udgift til vedligeholdelsen så vil stige. Kristian Krogh Det er umuligt at danne sig et overblik over konsekvenserne af planerne for bedriften, og kommunen anmodes om at redegøre for disse. Kommunen kan imødese erstatningskrav for samtlige forhold, der kan medføre reducerede indtægter for bedriften. Herunder værdiforringelse af ejendommen som følge af vandplanerne. Den statslige finansiering synes usikker og utilstrækkelig, og Folketingets finansieringsmodel kan ikke accepteres. Finder det urimeligt, at planer, der resulterer i forsumpning af landbrugsarealer samt fjernelse af fundamentet for produktion, trækkes ned over bedriften. Den statslige administrationsmodel for gennemførelse af vandplanernes indsatser foreligger endnu ikke. Det er derfor umuligt at sige noget om konsekvenser for den enkelte ejendom på nuværende tidspunkt, og kommunerne afventer, at retningslinjerne for disse konsekvensberegninger bliver udarbejdet af staten. Det ligger dog fast, at vurderingen af konsekvenserne af de enkelte projekter/indsatser først kan foretages, når man er fremme ved selve projektfasen og gennemførelsen af de hydrauliske forundersøgelser. Med administrationsmodellen vil det ligeledes blive fastlagt, hvordan og til hvilken takst påvirkede arealer skal kompenseres. Det er således staten, der fastsætter finansieringsmodellen - det har kommunen ingen indflydelse på.

Resume og kommentarer til høringssvarene til Struer kommunes vandhandleplan

Resume og kommentarer til høringssvarene til Struer kommunes vandhandleplan Resume og kommentarer til høringssvarene til Struer kommunes vandhandleplan 2010-15. I det følgende gives et kort resume af de enkelte høringssvar samt forvaltningens bemærkninger og til sidst i bilaget

Læs mere

Klikvejledning vandplaner Juni 2013

Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Klikvejledning vandplaner Juni 2013 Når du skal undersøge konkrete stedsspecifikke elementer i vandplanforslagene (fx en indsats eller forkert miljømål i et specifikt vandløb), skal du gå ind på Miljøministeriets

Læs mere

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse

Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse Punkt 6. Vandhandleplan 1. Forslag til godkendelse 2014-188502 Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender forslag til vandhandleplan for Aalborg Kommune. Lene Krabbe Dahl var fraværende.

Læs mere

Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen

Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen Arbejdet omkring Vandplaner i Styregruppen Overordnet indsigelse Rikke Kyhn Landbrugsrådgivning Syd Formål med mødet Forventningsafstemning mellem dig, din forening, Videnscentret og L&F. Hvem gør hvad?

Læs mere

Langeland Vandløbslaug v. Erik Pilegaard Petersen - Langøvej 4-5932 Humble, Tlf.: 62571136 Mail: aepilegaard@gmail.com

Langeland Vandløbslaug v. Erik Pilegaard Petersen - Langøvej 4-5932 Humble, Tlf.: 62571136 Mail: aepilegaard@gmail.com Langeland Vandløbslaug v. Erik Pilegaard Petersen - Langøvej 4-5932 Humble, Tlf.: 62571136 Mail: aepilegaard@gmail.com Langeland kommune Fredensvej 1, 5900 Rudkøbing Dato 17. august 2012 Vedr. forslag

Læs mere

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015

Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Møde i Det Grønne Råd, Ærø Kommune den 26. februar 2015 Punkt 4: Vandhandleplan 2015 Punkt 5: Vandområdeplaner 2015-2021 Af: Terkel Broe Christensen, Svendborg Kommune Vandhandleplan 2015 Ærø Kommune Møde

Læs mere

Bilag 2: Hvidbog for Vandhandleplan Solrød Kommune

Bilag 2: Hvidbog for Vandhandleplan Solrød Kommune Bilag 2: Hvidbog for Vandhandleplan Solrød Kommune 2012-2015. Indsendte høringssvar i forbindelse med offentliggørelse af Udkast vandhandleplan Solrød Kommune 2012-2015 Administrationens bemærkninger til

Læs mere

Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1.

Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1. Hvidbog. Gribskov Kommunes vandløbsrestaureringsforslag, vandplan 1. Dette notat er en gennemgang af høringssvar til vandløbsrestaureringsforslag i forbindelse med vandplan 1 - indsatserne i Gribskov Kommune

Læs mere

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune

Indstilling. Ny høring af statens vandplaner. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 29. oktober Aarhus Kommune Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 29. oktober 2013 Ny høring af statens vandplaner Aarhus Kommune Natur og Miljø Teknik og Miljø Forslag til Aarhus Kommunes høringssvar til statens vandplaner,

Læs mere

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012

Forslag til vandhandleplan Borgermøde 19. juni 2012 Forslag til vandhandleplan 2012-2015 Borgermøde 19. juni 2012 Program 1. Velkomst 2. Baggrund og formål 3. Vandløbsindsatser og prioritering 4. Pause 5. Fra plan til handling 6. Høringssvar 7. Spørgsmål

Læs mere

Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb. Trine Balskilde Stoltenborg

Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb. Trine Balskilde Stoltenborg Vandløb - definitioner af god kvalitet samt naturlige og modificerede vandløb Trine Balskilde Stoltenborg Fokuspunkter Processen omkring udpegningen af vandløbene, herunder særligt vedr. undtagelsesbestemmelserne

Læs mere

Notat. Ivan Hrubenja. Skema over modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015

Notat. Ivan Hrubenja. Skema over modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015 Notat Emne Forslag til besvarelse af modtagne høringssvar til forslag til Greve Kommunes vandhandleplan 2010-2015 Sagsnr 2012-21791 Dokumentnr 2012-97949 Dato 01-11-2012 Administrativ enhed Center for

Læs mere

VEJLEDNING August 2013

VEJLEDNING August 2013 VEJLEDNING August 2013 Tilskud til erstatning i forbindelse med vandløbsrestaurering Efter vandløbslovens 37, stk. 4, har enhver, der lider tab som følge af vandløbsrestaurering, ret til erstatning. I

Læs mere

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB

TILLÆGSREGULATIV FOR TISTED-TERNDRUP BÆK MED TILLØB Natur og Miljø Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 06.02.00-P24-3-16 Ref.: Jens Peter Neergaard Direkte tlf. 97113623

Læs mere

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode

Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Status for vedtagelse af forslag til vandplaner for første planperiode Blåt Fremdriftsforum August 2014 Sara Westengaard Guldagger, Naturstyrelsen, Vandplaner og Havmiljø Forslag til vandplaner for første

Læs mere

Status for Vandplanerne

Status for Vandplanerne Status for Vandplanerne Kontorchef Peter Kaarup Wilhjelmkonference 14. november 2014 De vedtagne planer for 1. planperiode til 2015 Miljøministeren offentliggjorde vandplanerne for første planperiode (VP1)

Læs mere

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015

Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Svendborg Kommunes vandplansindsats i 2015 Orienteringsmøde for lodsejere Den 19. februar 2015 Udarbejdet af: Christian Vinther Mette Serup Terkel Broe Christensen Dagens program 16.00 Velkomst 16.05 Oplæg

Læs mere

Bekendtgørelse om tilvejebringelse af Natura 2000-skovplanlægning 1)

Bekendtgørelse om tilvejebringelse af Natura 2000-skovplanlægning 1) BEK nr 76 af 21/01/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 28. november 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-200-00007 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

På vegne af Jørn Petersen, Jelshøjvej 15, 6600 Vejen indgives høringssvar til Maltbæk Bæk i Vejen Kommunes Vandhandleplan 2009-2015.

På vegne af Jørn Petersen, Jelshøjvej 15, 6600 Vejen indgives høringssvar til Maltbæk Bæk i Vejen Kommunes Vandhandleplan 2009-2015. Vejen kommune JYSK MARK OG MILJØ Center: Esbjerg e-mail: ah1@jlbr.dk Direkte tlf: 76602193 Mobil: Esbjerg, den 9. juni 2015 Høringssvar til Vandhandleplan 2009-2015 for Vejen Kommune På vegne af Jørn Petersen,

Læs mere

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk

Viborg Kommune, Natur og Vand. Prinsens Allé Viborg. Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk. Det private vandløb Skravad Bæk Teknik & Miljø Natur og Vand Tlf.: 87 87 87 87 Viborg Kommune Att.: Natur og Vand hsjen@viborg.dk viborg.dk Ansøgning om vandløbsrestaurering i Skravad Bæk Vandløb: Det private vandløb Skravad Bæk Dato:

Læs mere

Møde med Grønt Råd 16. august Status Vand- og naturhandleplanerne

Møde med Grønt Råd 16. august Status Vand- og naturhandleplanerne Møde med Grønt Råd 16. august 2012 Status Vand- og naturhandleplanerne Proces og tidsplan Forslag til handeplan, senest ½ år efter vedtaget statslig plan 28. marts 2012. Grønt Råd - drøftelse af handleplaners

Læs mere

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale.

Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Udvidet vejledning i at undersøge vandplanernes kortmateriale. Denne vejledning viser med kortksempler hvorledes man undersøger konkrete elementer i vandplanforslagene (f.eks. forslag til restaurering

Læs mere

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud?

Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Hvordan kommer Vandhandleplanerne til at se ud? Sort tekst på hvid baggrund. Opgaven og rammerne for løsningen af den. Mit udgangspunkt er at: Vandplanerne er nødvendige Vandplanerne er som udgangspunkt

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N216 Saltum Bjerge

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N216 Saltum Bjerge NOTAT Naturstyrelsen Himmerland J.nr. NST-422-01061 Ref. katka Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N216 Saltum Bjerge Forslag til Natura 2000-plan for

Læs mere

Nr. Organisation/ borger 1 Danmarks Naturfredningsforening. Resumé Svar og vurdering Ændring i vandhandleplan

Nr. Organisation/ borger 1 Danmarks Naturfredningsforening. Resumé Svar og vurdering Ændring i vandhandleplan HVIDBOG over høringssvar til forslag til Roskilde Kommunes vandhandleplan for Isefjord og Roskilde Fjord Høringsperiode fra 8. juni til 14. september 2012. INDSATSER DER ER UDGÅET MÆRKET MED RØDT. Nr.

Læs mere

Hvidbog i forbindelse med offentlig høring af forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune 2012

Hvidbog i forbindelse med offentlig høring af forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune 2012 Hvidbog i forbindelse med offentlig høring af forslag til Vandhandleplan for Haderslev Kommune 2012 Haderslev Kommunes forslag til vandhandleplan har været udsendt i offentlig høring fra d. 5. juni til

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221.

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221. 1 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Udkast til høring Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 2 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Vand- og Natura2000 planer

Vand- og Natura2000 planer Vand- og Natura2000 planer Vand og Natura2000 planerne er nu offentliggjort. Nu skal kommunerne lave handleplaner, der viser hvordan målene nås. Handleplanerne skal være færdige i december 2012. Indsatsen

Læs mere

Til Naturstyrelsen September 2013

Til Naturstyrelsen September 2013 Til Naturstyrelsen September 2013 Høringssvar til de statslige vandplaner fra Svendborg Kommune Staten har på ny sendt forslag til de statslige vandplaner i offentlig høring i perioden fra den 17. juni

Læs mere

Gudenå og Gjern Bakker

Gudenå og Gjern Bakker Vandløbslauget GST 6.april 2011 Høringssvar Natura 2000 plan Gudenå og Gjern Bakker Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej 25, Truust 8882 Fårvang Indledning

Læs mere

Tønder Kommunes kommentarer til bemærkninger fra høring af forslag til Natura2000 handleplan Kogsbøl og Skast Mose

Tønder Kommunes kommentarer til bemærkninger fra høring af forslag til Natura2000 handleplan Kogsbøl og Skast Mose Team Natur og vandløb NOTAT Sags id.: 01.00.00-P16-2-12 Sagsbeh.: DL16LISC 24. september 2012 Tønder Kommunes kommentarer til bemærkninger fra høring af forslag til Natura2000 handleplan Kogsbøl og Skast

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1.

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. Dato: 29. januar 2014 Sagsnummer: 13/14267 Forfatter: Allan Dalmark Jensen Emne: Forundersøgelse for Elling Å 1 Knivholt Bæks indløb i rørlægning. Indhold

Læs mere

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover?

Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 539 Offentligt Høring om revision af vandløbsloven m.v. Hvad kan vandløbsloven i dag, og hvad skal den kunne fremover? Flemming Lehbert Sørensen

Læs mere

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015

Høringssvar. Forslag til Fællesregulativ. For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune. Vandløbslauget GST. 24. november 2015 Vandløbslauget GST 24. november 2015 Høringssvar Forslag til Fællesregulativ For visse offentlige vandløb i Silkeborg Kommune Vandløbslaug for Gudenå-systemet Silkeborg Tange sø CVR-nr. 32498701 Klostergårdsvej

Læs mere

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter.

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter. Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland 3.1 Bornholm Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Oktober 2014 Titel: Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Løgstør Bredning, Vejlerne og Bulbjerg Natura 2000

Læs mere

1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B)

1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B) 1. Principper for revision af vandløbsregulativer (B) Sagsnr.: 330-2010-108384 Dok.nr.: 330-2015-187176 Åbent Kompetence: Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget Beslutningstema Udvalget skal tage stilling til

Læs mere

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag).

Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000 ha. (se kortbilag). Til Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Vandplaner høringssvar konsekvenser. Hermed gøres indsigelse vedr. udkast til vandplan for vandopland Vadehavet Bredeåsystemet omfattende i alt ca. 45.000

Læs mere

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune

Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer. Om fosfor-ådale og lidt mere. Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Om fosfor-ådale og lidt mere Af Irene Paulsen Skanderborg kommune Høring af Statens Vand- og Natura 2000 planer Udkast til Vand og Natura 2000 planer er udsendt

Læs mere

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221

2. planperiode. Natura 2000-handleplan Risum Enge Selde Vig. Natura 2000-område nr Habitatområde H 221 2. planperiode Natura 2000-handleplan 2016 2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr. 221 Habitatområde H 221 1 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Risum Enge Selde Vig Natura 2000-område nr.

Læs mere

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup.

Spærringen er ligger i Hellerup Å på matriklerne 1a og 1t Hellerup Hgd. Hellerup. HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Fjernelse af spærring ODE-708 i Hellerup Å. Faaborg-Midtfyn Kommune har 1. marts 2017 søgt om godkendelse til, at regulere Hellerup Å i st. 5.711

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Agger Tange, Nissum Bredning, Skibsted Fjord og Agerø

Læs mere

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum.

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Oversigtskort Maj 2015-1 Herning Kommune behandler og gemmer alle dokumenter i alle sager elektronisk. Hvis

Læs mere

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi

Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Alle lodsejere og interessenter 24-01-2014 Sags id.: 13/1782 Sagsbehandler: Kristiina Mardi Offentlig høring af restaureringsprojekt i Gammelby Mølleå Fredericia Kommune ønsker at gennemføre restaureringstiltag

Læs mere

Høring - Vandløbsrestaurering Høgvad bæk, Kelstrupvej 19, 8560 Kolind.

Høring - Vandløbsrestaurering Høgvad bæk, Kelstrupvej 19, 8560 Kolind. Til Høringsberettigede 20. december 2016 Sagsnr.: 16/41298 Kontaktperson: Niclas Patrick Boyton 87535249 npb@syddjurs.dk Høring - Vandløbsrestaurering Høgvad bæk, Kelstrupvej 19, 8560 Kolind. Syddjurs

Læs mere

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces

Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vand- og Natura 2000-planer Status og proces Vejle 18. januar 2011 Vicedirektør Helle Pilsgaard, Naturstyrelsen, Miljøministeriet Proces frem mod de endelige planer Forhøring Offentlig høring G.V. 2.0

Læs mere

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder

Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder Punkt 9. Godkendelse af forslag til afgrænsning af vandløb, samt udpegning af kunstige og stærkt modificerede vandområder 2017-031316 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at Miljø- og Energiudvalget

Læs mere

GENNEMGANG AF INDKOMMENDE HØRINGSSVAR

GENNEMGANG AF INDKOMMENDE HØRINGSSVAR NOTAT 20. AUGUST 2015 JOURNALNUMMER 10/184 SKREVET AF STEEN ROED GENNEMGANG AF INDKOMMENDE HØRINGSSVAR Stevns Kommune har modtaget kommentarer fra Naturstyrelsen, Jan Pedersen samt Gefion i forbindelse

Læs mere

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab?

Trusler Har Staten overset mulige trusler ud fra jeres viden og lokalkendskab? FOKUS-OMRÅDER Høring af Vand- og Naturplaner Det er aftalt i Grønt Råd, at der afholdes møder vedr. høringen af Statens Vand- og Naturplaner med det formål, at lokale interesseorganisationer og Kommunen

Læs mere

Godkendelse efter vandløbsloven af frilægning af en strækning af Kærgrøft - Sdr. Farup. Ribe

Godkendelse efter vandløbsloven af frilægning af en strækning af Kærgrøft - Sdr. Farup. Ribe Esbjerg Kommune Vej & Park Frodesgade 30 6700 Esbjerg Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 22. august 2012 Sagsbehandler Tomas Jensen Telefon direkte 7616 1529 Sags id.

Læs mere

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1

Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398. Statens Vandplan 1 Restaureringsforslag til Bøgebirkerenden, ROS-398 Statens Vandplan 1 Indsatsen i Børgebirkerenden er omfattet af Statens Vandplan 1. Bøgebirkerenden udspringer nord for Esbønderup i nordkanten af Lunden,

Læs mere

Vandrådets opmærksomhedspunkter til indsatsprogrammet er: Generelt ser kommunernes prioriteringer ud til at være i orden, indenfor de givne rammer.

Vandrådets opmærksomhedspunkter til indsatsprogrammet er: Generelt ser kommunernes prioriteringer ud til at være i orden, indenfor de givne rammer. Notatark Sagsnr. 09.00.06-A00-1-14 Sagsbehandler Niels Rauff 23.7.2014 Vandrådenes bemærkninger til forslagene til indsatspram Der er oprettet Vandråd for hvert af de 4 hovedvandoplande Lillebælt/Jylland,

Læs mere

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven 25.august 2017 Kontorchef Peter Kaarup Opgave 2: Kvalificering af udpegning af vandløb som stærkt

Læs mere

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune

Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Forundersøgelse VP2 Vandplanprojekt Røde Møllebæk o8036 Vandområdeplan: Hovedvandopland 1.1 Nordlige Kattegat og Skagerrak Hjørring Kommune Indsats Projektet omfatter vandløbsforekomst o8036, der er 8,106

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

UDKAST. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering Maj 2016 UDKAST Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering I medfør af 37, stk. 2 og 5, i lov om vandløb, jf. lovbekendtgørelse nr. 1579 af 8. december

Læs mere

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer

Dagsorden. Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer Dagsorden Velkomst Status for foreningens aktiviteter og planer v. Knud Erich Thonke Danske Vandløb; v. Lars Palle Kaffepause Ret og pligt som bredejer; v. Erik Blegmand, Gefion Dok. og indberetning af

Læs mere

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient.

Køge Kommune har derfor behandlet din henvendelse som en klage over utilstrækkelig vandløbsvedligeholdelse med deraf følgende skader for din klient. Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Bech-Bruun Advokat Håkun Djurhuus djur@bechbruun.com Dato Udvalget for teknik- og miljø Klik her for at angive tekst. Køge Kommunes vedligeholdelse

Læs mere

Vandhandleplan 2010-2015. Aabenraa Kommune November 2012

Vandhandleplan 2010-2015. Aabenraa Kommune November 2012 Vandhandleplan 2010-2015 Aabenraa Kommune November 2012 KOLOFON Denne vandhandleplan for Aabenraa Kommune er udarbejdet i 2012 af Aabenraa Kommunes medarbejdere i samarbejde med Orbicon A/S. Vandhandleplanens

Læs mere

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende

Hvidbog. Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer der er indkommet i høringsfasen vedrørende Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Dråby Vig Natura 2000 område nr. 29 Habitatområde

Læs mere

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 4.1, Vidå/Kruså. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 4.1, Vidå/Kruså. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland 4.1, Vidå/Kruså Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Januar 2012 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning...4 1.1 Høringsnotatets

Læs mere

Naturstyrelsen Dato: Haraldsgade 53 Sagsb.: Susan Helena Boëtius/Mikael Møller Andersen 2100 København Ø Sagsnr.

Naturstyrelsen Dato: Haraldsgade 53 Sagsb.: Susan Helena Boëtius/Mikael Møller Andersen 2100 København Ø Sagsnr. Naturstyrelsen Dato: 17-12-2013 Haraldsgade 53 Sagsb.: Susan Helena Boëtius/Mikael Møller Andersen 2100 København Ø Sagsnr.: 13/25168 Dir.tlf.: E-mail: Natur@holb.dk EAN.nr 5798007604875 Holbæk Kommunes

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø. Odder Kommune Miljø Rådhusgade Odder. Mail:

Miljøministeriet Naturstyrelsen Haraldsgade København Ø. Odder Kommune Miljø Rådhusgade Odder. Mail: Miljøministeriet Naturstyrelsen Haraldsgade 53 2100 København Ø Odder Kommune Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Mail: miljoe@odder.dk Odense, den 4. juli 2012 Bemærkninger til forslag til Natura 2000-handleplan

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Skovsø Å øvre del projekt 2014

Skovsø Å øvre del projekt 2014 Skovsø Å øvre del projekt 2014 Slagelse Kommune har sammen med en lang række lodsejere restaureret mere end 50 km vandløb de sidste ti år. Det har medført en klar forbedring af vandløbstilstanden generelt

Læs mere

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk

Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Restaureringsprojekt Genåbning af rørlagt strækning og restaurering ved Kastkær Bæk Foto: Kastkær Bæk nedstrøms for omløbsstryget. Indholdsfortegnelse Formål 3 Baggrund og fysiske forhold 3 Planlagte typer

Læs mere

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning.

Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. NOTAT Høringssvar til nyt vandplankoncept. Forslag til Lov om vandplanlægning. I lovforslaget beskrives at formålet er: at indføre et nyt koncept for vandplanlægning, der skal sikre en smidigere, enklere

Læs mere

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40

Forslag til Natura 2000 handleplan Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde H55 Fuglebeskyttelsesområde F40 Hvidbog Behandling af indsigelser, bemærkninger og kommentarer, der er indkommet i høringsfasen vedrørende: Forslag til Natura 2000 handleplan 2016-2021 Venø og Venø Sund Natura 2000 område nr. 62 Habitatområde

Læs mere

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven

Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven Kvalificering af udpegning af stærkt modificerede og kunstige vandløb - rammer og forudsætninger for opgaven 13. september 2017 Kontorchef Peter Kaarup Opgave 2: Kvalificering af udpegning af vandløb som

Læs mere

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Skørsø. Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53. Udkast til politisk 1. behandling

Natura 2000-handleplan. 2. planperiode. Skørsø. Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53. Udkast til politisk 1. behandling Natura 2000-handleplan 2016 2021 2. planperiode Udkast til politisk 1. behandling Skørsø Natura 2000-område nr. 60 Habitatområde H53 Kolofon Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021 Udgiver: Holstebro Kommune

Læs mere

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr.

SLUTRAPPORT. Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune. NaturErhvervstyrelsen j. nr. SLUTRAPPORT Vandhandleplan-projekt: Realisering: Vandløbsindsatser i Nørreå-oplandet, Viborg Kommune NaturErhvervstyrelsen j. nr.: 15-0282378 Naturstyrelsens j. nr.: NST-4265-00298 Projektet er sammensat

Læs mere

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161

Natura 2000-handleplan Gyldenså. Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Gyldenså Natura 2000-område nr. 185 Habitatområde H161 Titel: Natura 2000-handleplan for Gyldenså Udgiver: Bornholms Regionskommune År: 2017 Kort: Miljøstyrelsen og Bornholms

Læs mere

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å.

Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke. Restaureringsprojekt - Damvad Å. Egedal Kommune Center for Teknik og Miljø Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke Restaureringsprojekt - Damvad Å. Station 5695 6383 INDLEDNING... 3 BAGGRUND... 3 NUVÆRENDE OG FREMTIDIG SKIKKELSE.... 3

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 2.4 Køge Bugt. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter.

Lokalt høringsnotat. Forslag til vandplan for hovedvandopland 2.4 Køge Bugt. Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter. Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland 2.4 Køge Bugt Resumé og kommentering af høringssvar af lokal karakter Oktober 2014 Titel: Lokalt høringsnotat Forslag til vandplan for hovedvandopland

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Projekt for frilægning af rørlagt strækning st st på det offentlige vandløb Kærgrøft Esbjerg Kommune

Projekt for frilægning af rørlagt strækning st st på det offentlige vandløb Kærgrøft Esbjerg Kommune Esbjerg Kommune Vandløb Park & Natur Frodesgade 30 6700 Esbjerg Att. Tomas Jensen Sag nr.: 2012-6698 Dato: E-mail: Tlf.nr. Projekt for frilægning af rørlagt strækning st. 1010 st. 1563 på det offentlige

Læs mere

Problemstillinger ved vandløbsindsatsen i vandplanerne

Problemstillinger ved vandløbsindsatsen i vandplanerne Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 (Omtryk - Supplerende materiale) MPU alm. del Bilag 590 Offentligt Problemstillinger ved vandløbsindsatsen i vandplanerne Helle Borum, Heden & Fjorden Flemming Gertz,

Læs mere

Hvordan laver man et høringssvar?

Hvordan laver man et høringssvar? Hvordan laver man et høringssvar? Hvem skal skrive høringssvar? Flere forhold i vandplanerne er ret specifikke, f.eks. krav om yderligere efterafgrøder, krav om reduceret eller ophør af vedligeholdelse

Læs mere

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering

Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedrørende vandløbsrestaurering BEK nr 1023 af 29/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 3. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, NST-4200-00051 Senere ændringer til

Læs mere

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner?

Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Har Danmark forstået vandrammedirektivets vandplaner? Lasse Baaner lb@foi.ku.dk Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi KU / Science Vandrammedirektivets vandområdeplaner Formål: Give overblik over

Læs mere

Vejledning om de kommunale handleplaner til opfølgning af Natura planerne

Vejledning om de kommunale handleplaner til opfølgning af Natura planerne Naturbeskyttelse J.nr. NST-4100-00019 Ref. pem Januar 2016 Udkast til Vejledning om de kommunale handleplaner til opfølgning af Natura 2000- planerne 2016-21 1. Indholdet af de kommunale handleplaner Med

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Høringsnotat for Natura 2000-plan

Høringsnotat for Natura 2000-plan Høringsnotat for Natura 2000-plan NOTAT vedrørende høringssvar til Natura 2000-plan 2010-2015 inkl. miljørapport (SMV) Forslag til Natura 2000-plan nr. 115 Habitatområde H99 Østerø Sø Udkast til Natura

Læs mere

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg

Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3 r, Asferg by, Asferg Kristian Dohn Balgårdsvej 37 Gassum 8981 Spentrup 4 ugers Høring frem til den 20-06-2017??- 06-2017/ 06.02.03-K08-3-16 Tilladelse til regulering af ca. 130 meter af Tronkær bæk beliggende på matrikel 3

Læs mere

Hvordan læses en vandplan?

Hvordan læses en vandplan? Hvordan læses en vandplan? Den overordnede enhed for vandplanlægningen er de 23 hovedvandoplande. Der findes en vandplan for hvert hovedvandopland. I det følgende beskrives hvordan de 23 vandplaner skal

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

Der er særlig fokus på 2 store dræn: VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT HERNING KOMMUNE Miljømæssig vurdering af forslag til regulering af Hammerum Å ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MILJØVURDERING INDHOLD

Læs mere

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge

UDKAST - Tilladelse efter vandløbslovens 17 til regulering af 375 m vandløb samt sløjfning af mindre grøfter i Helstrup Enge Tilladelse til regulering af vandløb Matrikel 9i, Helstrup By, Helstrup Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89151746 ehk@randers.dk www.randers.dk

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen.

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Ændret grødeskæring i

Læs mere

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø

NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan for N36 Nipgård Sø NOTAT Naturstyrelsen Søhøjlandet J.nr. NST-422-01157 Ref. lawer Februar 2016 NOTAT vedrørende høringssvar til forslag til Natura 2000-plan 2016-2021 for N36 Nipgård Sø Forslag til Natura 2000-plan for

Læs mere

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces

Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark. - Tidsplan og høringsproces Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark - Tidsplan og høringsproces 2 Ny naturplanlægning i Natura 2000-områder i Danmark Udgivet af Miljøministeriet Hæftet findes i PDF-udgave på www.skovognatur.dk

Læs mere

Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup Karlsbjergvej 39, Sdr. Broby 5672 Broby

Egeskov Gade 18, 5772 Kværndrup Karlsbjergvej 39, Sdr. Broby 5672 Broby HØRING I HENHOLD TIL VANDLØBSLOVEN Projektbeskrivelse for Realisering af en vandplansindsatser i Albækken og en i Sallinge Å Faaborg-Midtfyn Kommune har den 1. november 2015 søgt om godkendelse til at

Læs mere

KL s høringssvar til:

KL s høringssvar til: Naturstyrelsen, Miljøministeriet NaturErhvervstyrelsen, Fødevareministeriet KL s høringssvar til: 1. Bekendtgørelse om kriterier for vurdering af kommunale projekter vedr. vandløbsrestaurering 2. Bekendtgørelse

Læs mere

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41

Natura 2000-handleplan Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord. Natura 2000-område nr. 66. Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Natura 2000-handleplan 2016 2021 Stadil Fjord og Vest Stadil Fjord Natura 2000-område nr. 66 Habitatområde H59 Fuglebeskyttelsesområde F41 Titel: Natura 2000-handleplan 2016-2021. Stadil Fjord og Vest

Læs mere

Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st

Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st VIRKSOMHED OG MILJØ Dato: 13. marts 2018 Sagsb.: Frej Faurschou Hastrup Sagsnr.: 18/11261 Dir.tlf.: 72365359 E-mail: freha@holb.dk Forslag: Ændret grødeskæring i Elverdamsåen, st. 0-7.046 Forslag til ændret

Læs mere

Natura 2000 og 3 beskyttet natur

Natura 2000 og 3 beskyttet natur Natura 2000 og 3 beskyttet natur - Og måske lidt om randzoner? Den Europæiske Union ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har deltaget

Læs mere