Forslaget er sendt i høring den 12. januar 2011 hos 119 organisationer, myndigheder mv. med høringsfrist den 26. januar 2011.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslaget er sendt i høring den 12. januar 2011 hos 119 organisationer, myndigheder mv. med høringsfrist den 26. januar 2011."

Transkript

1 Erhvervsudvalget L 160 Bilag 1 Offentligt 28. februar / /Signe Schmidt Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om markedsføring og ophævelse af lov om Forbrugerforum (ophævelse af specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer, ophævelse af bestemmelsen om organiseret rabat, fastsættelse af regler om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens gennemførelse og offentliggørelse af sammenlignende test samt anvendelse af anonym informationsindsamling mv.) KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Indledning Med lovforslaget foreslås det, at markedsføringsloven ændres, således at specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer ophæves. Bestemmelsen om salgsfremmende foranstaltninger vil samtidig blive præciseret således, at tilbudsbetingelserne skal være klare, tydelige og let tilgængelige for forbrugeren. Derudover foreslås det, at bestemmelsen om organiseret rabat ophæves. Endelig foreslås det, at lov om Forbrugerforum ophæves, og at den nugældende testhjemmel i denne lov indsættes i markedsføringsloven. Forslaget er sendt i høring den 12. januar 2011 hos 119 organisationer, myndigheder mv. med høringsfrist den 26. januar Der er modtaget svar fra 35 organisationer, myndigheder mv., heraf 16 svar med indholdsmæssige bemærkninger. De væsentligste bemærkninger fra de hørte parter til de enkelte emner i lovforslaget gennemgås og kommenteres nedenfor. 2. Generelle bemærkninger Dansk Ejendomsmæglerforening meddeler, at de ser positivt på, at markedsføringslovens 16 vedrørende organiseret rabat ophæves, og at markedsføringslovens 10 og 11 selvsagt ophæves som følge af EU-retten. Dansk Ejendomsmæglerforening anfører, at den angivne høringsfrist er uacceptabel og i strid med regeringens intentioner om at forbedre lovkvaliteten. Danske Mediers Forum støtter den foreslåede liberalisering af markedsføringsloven, hvorved bl.a. specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer ophæves i overensstemmelse med EU-retten, således som der oprindeligt var lagt op til i forslaget til en ny markedsføringslov, der blev fremsat i oktober 2005.

2 2/23 Dansk Erhverv anfører, at de er modstander af kuponkaos i detailhandlen og af en ophævelse af disse forbud. Dansk Erhverv har dog forståelse for, at Danmark ikke kan sidde domme fra EU-Domstolen overhørig. På denne baggrund kan Dansk Erhverv tilslutte sig, at forbuddene ophæves under forudsætning af, at Danmark fortsat kæmper for at kunne bevare disse forbud. Det er Dansk Erhvervs overordnede opfattelse, at det eneste, der kan løse problemet, er en ændring af direktivet. Derfor er det særdeles positivt, at økonomi- og erhvervsministeren har tilkendegivet, at han vil arbejde for, at forbuddene kan bevares i forbindelse med den forestående revision af direktivet om urimelig handelspraksis. Dansk Erhverv anfører, at når det på den korte bane er nødvendigt at ophæve forbuddene i Danmark, er det vigtigt, at det sker med nogle klare og præcise retningslinjer for, hvilke konkrete kriterier udstederne af kuponer skal lægge til grund for at sikre, at forbrugerne ikke vildledes. Dansk Erhverv anfører endvidere, at der er tale om et omfattende forslag, og at de 14 dages høringsfrist har gjort det nødvendigt for dem at fokusere på de overordnede problemstillinger. De tager derfor forbehold for, at de kan komme med efterfølgende betragtninger. Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening (DRRB) kan fuldt ud tilslutte sig ophævelsen af specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer og bestemmelsen om organiseret rabat. Det er DRRB s opfattelse, at bestemmelserne ikke er tidssvarende og i øvrigt strider imod EU-domstolenes domme af 23. april 2009 og 14. januar Danmarks Rejsebureau Forening støtter op om, at markedsføringsloven undergår de nødvendige ændringer for at harmonisere gældende EU-ret. Danmarks Rejsebureau Forening ønsker, at dansk lovgivning bevæger sig mod en fuld harmonisering i EU på forbrugerområdet. DI støtter lovforslaget. De Samvirkende Købmænd (DSK) beklager, at specialforbuddene i markedsføringsloven nu står for fald. DSK undrer sig over, at et bredt politisk flertal på den ene side er modstandere af det, som regeringen har betegnet som kuponcirkus, og at erhvervslivet på den anden side alligevel skal trækkes med nye administrative byrder og et mindre gennemskueligt marked. DSK finder det beklageligt og ikke fremmende for effektiviteten i detailhandelen. Foreningen for Distance og Internethandel (FDIH) er generelt tilfreds med de bebudede ændringer i markedsføringsloven, så lovgivning ikke længere strider mod EU s bestemmelser på området. Forbrugerombudsmanden er enig i, at der er behov for at ophæve 10 og 11, da det er hans vurdering, at bestemmelserne ikke kan opretholdes i

3 3/23 lyset af EU-Domstolens principielle domme fra henholdsvis 2009 og 2010 om muligheden for at opretholde generelle, nationale specialforbud i forhold til markedsføringsdirektivet 2005/29/EU. Forbrugerombudsmanden støtter forslaget til en ny 9, stk. 1, i markedsføringsloven. Forbrugerrådet tager til efterretning, at den danske markedsføringslov som følge af flere EU-domme ændres, således at forbuddene mod anvendelse af rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer fjernes. Forbrugerrådet opfordrer samtidig regeringen til at give det høj prioritet at arbejde på at få ændret maksimumdirektivet om urimelig handelspraksis, således at forbuddene kan genetableres. Forbrugerrådet er stærkt imod forslaget til ophævelse af forretningernes pligt til at skilte med, at der ydes organiseret rabat. Horesta hilser forslaget velkomment. Håndværksrådet har ingen bemærkninger til selve ophævelsen af forbuddene mod brug af rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer, idet disse er en konsekvens af en afklaring af omfanget af harmonisering af reglerne på EU-plan. Håndværksrådet støtter beslutningen om at ophæve informationskravet i forbindelse med organiseret rabat. Kommentar Baggrunden for ophævelsen af markedsføringslovens 10 og 11 om specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer er at bringe den danske lovgivning i overensstemmelse med direktivet om urimelig handelspraksis. Det kan på baggrund af ovenstående konstateres, at der hos høringsparterne er forståelse for dette. En række af de hørte organisationer giver i øvrigt udtryk for, at det er positivt, at de pågældende specialforbud ophæves. Dette begrundes bl.a. i, at de er utidssvarende, og at brugen af rabatter og konkurrencer mv. fremmer erhvervslivets muligheder for effektiv markedsføring og forbedret konkurrenceevne med deraf følgende konkurrencedygtige priser og tilbud til forbrugerne. På den anden side peger Dansk Erhverv, DSK og Forbrugerrådet på, at de ønsker specialforbuddene genetableret, og at det er vigtigt, at regeringen giver det høj prioritet at få ændret direktivet om urimelig handelspraksis, således at forbuddene kan genetableres. Hertil kan det bemærkes, at økonomi- og erhvervsministeren ved brev af 4. maj 2010 til Kommissionen har opfordret til, at der tages højde for reguleringen af salgsfremmende foranstaltninger i den kommende rapport og eventuelle revision af direktivet, herunder anvendelsen af særlige former for salgsfremmende foranstaltninger, som fx rabatkuponer. Økonomi- og erhvervsministeren har samtidig gjort Kommissionen opmærksom på, at det er Danmarks holdning, at direktivets nuværende regulering af området bør modificeres således, at det bliver muligt at opretholde en regulering af området.

4 4/23 Det skal slutteligt bemærkes, at Økonomi- og Erhvervsministeriet bestræber sig på, at alle lovforslag er i høring i minimum 4 uger, men at konkrete omstændigheder som i dette tilfælde - kan medføre, at høringsperioden forkortes. 3. Bemærkninger til konkrete emner Høringssvarene vil blive kommenteret med udgangspunkt i følgende overordnede opdeling: 3.1. Ophævelse af 10 og 11 om rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer 3.2. Ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger Generelle bemærkninger i forhold til ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger Konkrete bemærkninger i forhold til ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger 3.3. Ophævelse af 16 om organiseret rabat 3.4. Ophævelse af lov om Forbrugerforum og indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven Ophævelse af lov om Forbrugerforum og indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven Indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven 3.1.Ophævelse af 10 og 11 om rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer Danske Mediers Forum støtter den foreslåede liberalisering af markedsføringsloven, hvorved bl.a. specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer nu ophæves i overensstemmelse med EUretten, således som der oprindeligt var lagt op til i forslaget til en ny markedsføringslov, der blev fremsat i oktober Danske Mediers Forum finder, at brugen af rabatter og konkurrencer m.v. fremmer erhvervslivets muligheder for effektiv markedsføring og forbedret konkurrenceevne med deraf følgende konkurrencedygtige priser og tilbud til forbrugerne. Dansk Erhverv finder, at en ophævelse af forbuddene mod rabatkuponer og konkurrencer vil få store negative konsekvenser for både forbrugere og detailhandel, bl.a. fordi brugen af rabatkuponer gør markedet mindre gennemsigtigt. Dansk Erhverv har desuden påpeget, at for detailhandlen er rabatkuponer forbundet med store administrative byrder ved håndtering af de mange kuponer. Tilsvarende kan købsbetingede konkurrencer være med til at gøre markedet mindre gennemsigtigt. Dansk Erhverv ser gerne en undersøgelse af, hvilke konsekvenser rabatkuponer får for prisdannelse og gennemsigtighed i detailhandlen.

5 5/23 Dansk Erhverv har dog forståelse for, at Danmark ikke kan sidde domme fra EU-Domstolen overhørig. Det er Dansk Erhvervs overordnede opfattelse, at det eneste, der kan løse problemet, er en ændring af direktivet om urimelig handelspraksis. DI støtter ophævelsen af markedsføringslovens specialforbud mod brug af rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer i markedsføringen. DI har i den forbindelse påpeget, at det i dag er lovligt for udenlandske virksomheder at benytte sådanne markedsføringsmetoder i Danmark. Efter DI s opfattelse bør der ikke være forskel på reglerne for danske og udenlandske virksomheder. Når det gælder markedsføring i Danmark, bør danske virksomheder have de samme muligheder for at markedsføre sig som udenlandske virksomheder. DRRB kan fuldt ud tilslutte sig ophævelsen af specialforbuddene mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer. DRRB har i den forbindelse påpeget, at forbuddet mod rabatkuponer blev indført i en tid, der var teknologisk anderledes end i dag, og hvor grænseoverskridende markedsføring var anderledes. I dag er det muligt og lovligt via koder, elektroniske rabatkuponer, medlemskort etc. at yde rabat til særligt udvalgte grupper. Ligeledes indebærer internationaliseringen, at danske virksomheder stilles ringere end konkurrenter i en række andre EU-lande, der ikke har et tilsvarende forbud. Grundlaget for at opretholde et forbud mod at yde rabat på en særlig måde, er derfor, efter DRRB s opfattelse, ikke mere til stede, og er i øvrigt skadeligt for dansk erhvervsliv. Vedrørende købsbetingede konkurrencer har DRRB påpeget, at de nuværende forbud stiller danske virksomheder ringere end konkurrenter i en række andre EU-lande, der ikke har et tilsvarende forbud, og at forbuddet derfor bør afskaffes. DSK finder, at det er beklageligt, at specialforbuddene ophæves, og at det ikke vil være fremmende for effektiviteten i detailhandelen. DSK anfører, at det ville være beroligende, hvis man i lovens bemærkninger kunne være lidt mere præcis sprogligt og angive, om EU-retten fuldstændig entydigt blokerer for en opretholdelse af status quo, eller om dette blot er Økonomi- og Erhvervsministeriets vurdering. DSK henstiller til, at ændringen vedr. specialforbuddene først træder i kraft på et senere tidspunkt og gerne 1. januar 2013, da der med al sandsynlighed skal etableres et administrativt system til clearing af de kuponer, der udstedes af importører/producenter/mærkevareleverandører, og som indløses i detailhandelen. Hvis loven træder i kraft 1. juli 2011, vil det medføre konkurrencemæssige fordele for visse koncepter. Her tænkes især på de butikskoncepter, hvor importør/producent også ejer afsætningskanalen til forbrugerne, og hvor man udelukkende sælger egne varer. I de tilfælde skal der ikke ske en clearing af kuponer, og derfor vil en

6 6/23 senere ikrafttræden være nødvendig, hvis detailhandelen og producenterne af dagligvarer - generelt skal kunne konkurrere på lige vilkår. DSK savner i øvrigt en vurdering af forslagets administrative konsekvenser for erhvervslivet. DSK anfører, at håndtering og indløsning af kuponer naturligvis medfører administrative byrder og dermed omkostninger. FDM anerkender, at afgørelserne fra EU-domstolen kan nødvendiggøre en ophævelse, men FDM er betænkelig ved de forventede konsekvenser af ophævelsen, fx øget ugennemsigtighed i prisdannelsen til skade for forbrugerne. FDM forventer, at lovændringen kan medvirke til at sløre prisen på/værdien af både de enkelte og den samlede ydelse. Dette gælder for såvel nye som brugte varer. Forbrugerrådet tager til efterretning, at den danske markedsføringslov, som følge af flere EU-domme ændres, således at forbuddene mod anvendelse af rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer fjernes. Forbrugerrådet opfordrer samtidig regeringen til at give det høj prioritet at arbejde på at få ændret direktivet om urimelig handelspraksis, således at forbuddene kan genetableres. Forbrugerombudsmanden har deltaget i den lovforberedende arbejdsgruppe vedr. en ophævelse af markedsføringslovens 10 og 11, og kan støtte forslaget herom, således som det er præsenteret. Forbrugerombudsmanden har i øvrigt oplyst, at han er enig i, at der behov for at ophæve 10 og 11, da det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at bestemmelserne ikke kan opretholdes i lyset af EU-Domstolens domme. Da Forbrugerombudsmanden i sin fortolkning og håndhævelse af markedsføringsloven er forpligtet til at sikre overensstemmelse med gældende EUret, har Forbrugerombudsmanden indstillet håndhævelsen af 10 og 11. Horesta er positive over for anvendelsen af rabatkuponer, som Horesta finder er et positivt supplement til en række andre former for prismarkedsføring. I modsætning til fx bonusklubber og rabatter via indkøbsforeninger er det Horestas opfattelse, at rabatkuponerne i deres rabatform er mere demokratiske og gennemskuelige for forbrugeren, da rabatten kan opnås af alle, som er i besiddelse af kuponen. Kommentarer EU-Domstolen har i domme af 23. april 2009 i sagerne C-299/07 og C- 261/07 og 14. januar 2010 i sagen 304/08 slået fast, at direktivet om urimelig handelspraksis er til hinder for et generelt forbud, der forbyder brugen af en specifik salgsfremmende foranstaltning. Markedsføringslovens forbud mod rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer er udtryk for sådanne generelle forbud mod specifikke former for salgsfremmende foranstaltninger, og der er således ikke tvivl om, at forbuddene ikke kan opretholdes.

7 7/23 Vedrørende forslagets betydning for prisgennemsigtigheden fremgår det af bemærkningerne til den ændrede 9, at tilbudsbetingelserne ved anvendelsen af salgsfremmende foranstaltninger såsom fx rabatkuponer og købsbetingede konkurrencer skal være klare, tydelige og let tilgængelige for forbrugeren, og at der i øvrigt ikke må udelades væsentlige oplysninger, som er egnet til mærkbart at forvride forbrugerens økonomiske adfærd. Formålet med oplysning om tilbudsbetingelserne er at sikre gennemsigtighed. Forbrugeren skal have mulighed for på et reelt og veloplyst grundlag og forud for en eventuel beslutning af køb at bedømme de fordele, der tilbydes ved en salgsfremmende foranstaltning og de betingelser og begrænsninger, der måtte være knyttet til tilbuddet. Forbuddet mod rabatkuponer er uforeneligt med EU-retten, og da det under alle omstændigheder skal ophæves, er en undersøgelse af rabatkuponers konsekvenser for detailhandelen ikke hensigtsmæssig. Derudover er rabatkuponer tilladt i langt de fleste EU-lande i dag, og uanset resultatet af en sådan undersøgelse, er det ikke vurderingen, at en sådan dansk undersøgelse i sig selv ville kunne føre til en ændring af hverken den danske eller den europæiske lovgivning på området. Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli Det er ikke hensigtsmæssigt at lade forslaget træde i kraft senere, idet Forbrugerombudsmanden har indstillet håndhævelsen af markedsføringslovens 10 og 11, da Forbrugerombudsmanden i sin fortolkning og håndhævelse af markedsføringsloven er forpligtet til at sikre overensstemmelse med gældende EU-ret. Samtidig skaber det usikkerhed om retstilstanden, såfremt der i den gældende markedsføringslov er opstillet forbud, som i praksis ikke håndhæves. Vedrørende administrative konsekvenser for erhvervslivet betyder ophævelsen af 10 og 11, at virksomhederne får mulighed for at benytte sig af nye markedsføringsmekanismer. Forslaget opstiller en række krav til oplysninger, som en virksomhed skal opfylde, hvis den vælger at benytte sig af de salgsfremmende foranstaltninger. Det er dog frivilligt, om virksomhederne vil benytte sig af disse nye muligheder, og derfor medfører forslaget ikke i sig selv administrative byrder. Det bemærkes i øvrigt, at der med forslaget om at ændre den eksisterende 9 er tale om en præcisering af den gældende retstilstand, og at de nævnte oplysningskrav i lovforslaget allerede gælder i dag, når virksomhederne benytter andre former for salgsfremmende foranstaltninger. Som tidligere fremhævet, har økonomi- og erhvervsministeren ved brev af 4. maj 2010 til Kommissionen opfordret til, at der tages højde for reguleringen af salgsfremmende foranstaltninger i den kommende rapport og eventuelle revision af direktivet, ligesom økonomi- og erhvervsministeren har gjort opmærksom på, at det er Danmarks holdning, at det skal være muligt, at opretholde en regulering af området.

8 8/ Ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger Generelle bemærkninger i forhold til ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger Dansk Erhverv har anført, at det vil øge læsevenligheden, hvis bemærkningerne til lovforslagets 1 blev inddelt i afsnit med overskrifter. Dansk Erhverv har videre anført, at der generelt mangler en konstatering af, at lovforslagets oplysningspligter er teknologineutrale, og at der skal helt særlige grunde til at fravige disse i medier med begrænset plads, eksempelvis mobiltelefoner. Dansk Erhverv har videre anført, at det juridisk set er nødvendigt at skelne mellem forskellen mellem en erhvervsdrivendes egne kuponer og en leverandørs kuponer, og at lovforslaget bør redegøre for forskellen mellem disse typer af kuponer. Dansk Erhverv finder det positivt, at det bliver strafbelagt at undlade at opfylde oplysningsforpligtelserne, men anfører, at der kan opstå problemer med de tiltag, som ikke er definerede i markedsføringsloven. Dansk Erhverv foreslår derfor, at det skrives, at loven alene omfatter de salgsfremmende foranstaltninger, som specifikt er nævnt i loven. Dansk Erhverv har anført, at markedsføringslovens 12 a om oplysningsforpligtelser ved købsopfordringer gælder alle købsopfordringer, uanset om der er knyttet en salgsfremmende foranstaltning hertil. 12 a har dermed ikke et indhold af særlig betydning for salg, hvor der anvendes salgsfremmende foranstaltninger. Den er derfor af sekundær betydning i forhold til 9. Dette kommer særlig tydeligt frem, hvor en virksomhed tilbyder rabatter eller deltagelse i konkurrencer uden krav om, at købet relaterer sig til en bestemt vare. Dansk Erhverv foreslår derfor, at bemærkningerne om 12 a udgår. Dansk Erhverv har endelig anført, at eftersom loven stiller en række nye krav til præcise oplysninger med formuleringen af 9, som skærper kravene til allerede eksisterende salgsfremmende foranstaltninger som tilgift og loyalitetsprogrammer, skal det tilføjes, at loven ikke gælder materiale, der var lovligt og udgivet før lovens ikrafttræden, det kunne passende være et år senere. Danmarks Rejsebureau Forening har anført, at der bør udarbejdes en vejledning til virksomhederne om, hvad ændringerne i markedsføringsloven i praksis vil medføre, eller at der udarbejdes materiale til Konkurrence og Forbrugerstyrelsens og Forbrugerombudsmandens hjemmeside, der henvender sig til erhvervsdrivende, og som i let forståeligt sprog forklarer rammerne for anvendelsen af salgsfremmende foranstaltninger, som fx købsbetingede konkurrencer.

9 9/23 Forbrugerrådet har anført, at ændringen af den foreslåede 9 til også at omfatte købsbetingede konkurrencer og rabatkuponer, som tidligere var forbudt, i princippet ikke medfører en ny retstilstand, idet disse krav må anses for at være almindeligt gældende i forbindelse med markedsføringsloven. Kommentarer Vedrørende den foreslåede ændring af markedsføringslovens 9 kan det generelt anføres, at den reviderede bestemmelse skal ses som et supplement til markedsføringslovens generelle krav om god markedsføringsskik i 1, og vildledningsforbuddet i markedsføringslovens 3, hvortil kommer de særlige oplysningskrav ved købsopfordringer i 12 a. Der er dermed ikke tale om en ny retstilstand, men om en præcisering af gældende retstilstand. Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at den foreslåede bestemmelse om salgsfremmende foranstaltninger er teknologineutral, hvilket indbefatter, at de nævnte oplysningsforpligtelser i den foreslåede bestemmelse ligeledes er teknologineutrale. Det fremgår ikke af bemærkningerne til den foreslåede 9, at oplysningskravene kan fraviges i medier med begrænset plads. Oplysningerne skal stadig være klare, tydelige og let tilgængelige, men som det fremgår af bemærkningerne, vil vurderingen af tilgængeligheden være forskellig alt efter, hvilket medie de fremgår af. Fx kan det i visse tilfælde, hvis der er tale om medier med begrænset plads, som fx TV, være tilstrækkeligt at henvise til en hjemmeside for yderligere oplysninger. Det vil imidlertid ikke være tilstrækkeligt i forhold til markedsføring i traditionelle medier, som fx aviser og ugeblade. Vedrørende forskellen mellem leverandørudstedte kuponer og egne kuponer, fremgår det allerede i dag af lovforslaget, at rabatudstederen både kan være en leverandør og en forhandler af et produkt eller en ydelse. Det kan være relevant at skelne mellem, om kuponen er udstedt af en leverandør eller af en forhandler, da leverandørudstedte kuponer ikke altid kan indløses hos samtlige forhandlere af et givent produkt. Derfor fremgår det af bemærkningerne til lovforslaget, at forbrugeren oftest vil have brug for oplysninger om, hvem der er rabatudsteder, og at det bør fremgå af en kupon, om den kun kan indløses hos udvalgte forhandlere. Forslaget tager i bemærkningerne således højde for, at der kan være særlige omstændigheder forbundet med oplysningskravene til en rabatkupon alt efter, om der er tale om en kupon udstedt af en leverandør eller af forhandleren. Markedsføringsloven gælder enhver form for markedsføring og dermed også de typer af salgsfremmende foranstaltninger, der ikke er specifikt nævnt i loven. Derfor vil en overtrædelse af den foreslåede 9 i forhold til typer af salgsfremmende foranstaltninger, der ikke er specifikt nævnt i bemærkningerne, også være strafbelagt. Det bemærkes i den forbindelse,

10 10/23 at også en overtrædelse af den nuværende 9 om salgsfremmende foranstaltninger er strafbelagt, og at den foreslåede 9 ikke er udtryk for en ændring, men alene en præcisering af den gældende retstilstand. Vedrørende samspillet mellem den foreslåede 9 og markedsføringslovens 12 a om købsopfordringer vil den foreslåede 9 netop få særlig betydning ved købsopfordringer, da det især er her, tilbudsbetingelserne har betydning for forbrugerens økonomiske adfærd, det vil sige om forbrugeren skal træffe eller ikke træffe en købsbeslutning. Derudover skal den foreslåede 9 ses som et supplement til markedsføringslovens 1, 3 og 12 a, hvorfor det i bemærkningerne er relevant at nævne samspillet mellem 9 og 12 a. Lovforslaget er en præcisering af gældende retspraksis. Der stilles ikke med lovforslaget nye eller skærpede krav til de erhvervsdrivendes oplysninger ved anvendelsen af salgsfremmende foranstaltninger. Allerede udarbejdet markedsføringsmateriale, der er lovligt efter de gældende bestemmelser i markedsføringsloven, herunder 1, 3, 9 og 12a, skal vurderes konkret i forhold til den reviderede 9, men som udgangspunkt vil materiale, der i dag er lovligt, også leve op til kravene i den præciserede bestemmelse. Det er derfor ikke relevant at udsætte lovens ikrafttræden i forhold til markedsføringsmateriale, som er udgivet og lovligt i dag. Forbrugerombudsmandens hjemmeside indeholder allerede i dag en guide til markedsføringsloven med en nærmere forklaring af indholdet til de enkelte bestemmelser i loven. Derudover har de erhvervsdrivende mulighed for at få en forhåndsbesked fra Forbrugerombudsmanden om lovligheden af et tiltænkt markedsføringstiltag, såfremt den erhvervsdrivende er usikker på, om tiltaget er i overensstemmelse med loven. Endelig tager bemærkningerne til den foreslåede 9 udgangspunkt i Forbrugerombudsmandens eksisterende vejledning om salgsfremmende foranstaltninger. Det vurderes derfor ikke at være nødvendigt at lave en ny selvstændig vejledning på området Konkrete bemærkninger i forhold til ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, om salgsfremmende foranstaltninger Danske Mediers Forum har anført, at omfanget af informationskravet i markedsføringslovens 9 ikke må medføre, at mængden af pligtige oplysninger bliver så uoverkommeligt, at kravet herom reelt hindrer de erhvervsdrivende i at benytte sig af liberaliseringen. Danske Mediers Forum finder, at det er uhensigtsmæssigt, at alle relevante oplysninger som udgangspunkt skal fremgå samtidig og i samme medie, hvor markedsføringen finder sted. Dette synspunkt gør sig især gældende ved flygtige medier som radio og TV. Dansk Erhverv anfører, at det fremgår af forslagets bemærkninger, at sms er et kommunikationsmedium med begrænset plads. Dansk Erhverv peger

11 11/23 på, at mange mobiltelefoner har en skærm, der er langt større end de fleste rabatkuponer eller konkurrencebeskrivelser, og da det må forventes, at markedsføring i fremtiden i stigende grad vil flytte sig over til elektroniske medier som f.eks. sms, er det ikke hensigtsmæssigt at lave undtagelser for oplysningsforpligtelserne ved sms-beskeder, hvorfor den undtagelse bør fjernes. Til salgsfremmende konkurrencer anfører Dansk Erhverv, at det er positivt, at forslaget opstiller en række krav til oplysninger forbrugerne skal have, herunder at forbrugerne skal oplyses om begrænsninger for at deltage. Dansk Erhverv anfører videre, at der ses eksempler på, at man udlodder et gavekort til en navngiven virksomhed, hvor udbyderen af konkurrencen ikke har indgået en aftale med den navngivne virksomhed. For at forhindre at forbrugeren bliver snydt, bør det fremgå af lovens bemærkninger, at præmieleverandøren til en konkurrence skal give sit samtykke til markedsføringen. I relation til forslagets bemærkninger om markedsføring med rabatkuponer, hvor det fremgår, at forbrugeren som regel har behov for viden om, hvem der er rabatudsteder, påpeger Dansk Erhverv, at forbrugeren altid har brug for denne viden, da han ellers ikke ved, mod hvem han skal rette sit krav, hvis han har problemer med at få kuponen indløst, eller hvis vilkårene for brugen er uklare. Derfor skal der stå altid i stedet for som regel. På samme måde påpeger Dansk Erhverv, at forslagets bemærkninger om, at det skal oplyses, hvor kuponen kan indløses, når det er muligt og relevant skal ændres til, at det altid er relevant at vide, hvor kuponen kan indløses, og at det altid er muligt at oplyse herom. Dansk Erhverv påpeger endelig, at det fremgår af bemærkningerne, at oplysninger om besparelser og andre prismæssige fordele ved brug af rabatkuponer skal [ ] være retvisende og reelle men anfører, at Forbrugerombudsmandens retningslinjer om prismarkedsføring ikke tager højde for ophævelsen af forbuddet mod rabatkuponer, og bemærkningen bør derfor udgå. Forbrugerrådet anfører, at den foreslåede ændring af markedsføringslovens 9, stk. 1, forringer forbrugernes retsstilling, idet der nu udelukkende skal oplyses om en tilgiftsydelses værdi, hvis den er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes økonomiske adfærd. Forbrugerrådet finder derfor, at der med forslaget er lagt op til en lempelse i forhold til erhvervsdrivendes pligt til at oplyse om en tilgiftsydelses værdi. Det vil både være ressourcekrævende i hvert tilfælde at skulle tage stilling til, om det er mærkbart, og der er tale om en forringelse af forbru-

12 12/23 gerens retsstilling. Forbrugerrådet skal derfor anmode om, at det nugældende krav om oplysning af tilgiftsydelsers værdi bevares. Kommentarer Det beror på en konkret vurdering i hver enkelt sag, hvilke oplysningsforpligtelser i relation til markedsføring med salgsfremmende foranstaltninger, der er relevante. Der stilles med lovforslaget dermed ikke krav om, at virksomhederne ved hvert enkelt markedsføringstiltag skal opfylde samtlige oplysningsforpligtelser, som nævnt i bemærkningerne til 9, men blot krav om, at tilbudsbetingelserne skal være klare, tydelige og let tilgængelige. Med hensyn til markedsføring i flygtige medier, som fx fjernsyn og radio, er der ikke tale om en ændring af den gældende retspraksis, idet bemærkningerne viderefører Forbrugerombudsmandens gældende praksis på området. Efter denne praksis vil den erhvervsdrivende som udgangspunkt have opfyldt tilgængelighedskravet, hvis alle betingelser fremgår direkte af reklamen. Det fremgår dog samtidig af bemærkningerne, at det ved markedsføring i flygtige medier kan være en mulighed at henvise til et andet medie for yderligere oplysninger. Dog er det i sådanne situationer afgørende, at reklamen i fx fjernsynet er beskrevet klart, loyalt og velafbalanceret med hensyn til fordele og betingelser og begrænsninger. Dette indebærer, at fordele og ulemper skal markedsføres med samme meddelelseseffekt. I modsat fald kan der være tale om en vildledende udeladelse i strid med markedsføringslovens 3 uanset om vilkårene er beskrevet udførligt og let tilgængeligt i et andet medie end fjernsynet. Vedrørende markedsføring via sms bemærkes det, at der i bemærkningerne ikke er en undtagelse til oplysningskravet i den foreslåede 9, men derimod en angivelse af, at tilgængelighedskravet kan opfyldes ved, at forbrugeren henvises til fx en voic eller en yderligere sms. Selvom såkaldte smart phones med stor skærm bliver mere udbredte, er det vurderingen, at mobiltelefoner af den type, man vil betegne som et medie med begrænset plads, fortsat er udbredte. Det er derfor vurderet, at der forsat er behov for, at tilgængelighedskravet kan opfyldes ved en henvisning til et andet medie. I modsat fald ville det blive forbrugerens ansvar at have en mobiltelefon med så stor skærm, at alle oplysningsforpligtelser kan ses på skærmen. Vedrørende oplysningsforpligtelser ved købsbetingede konkurrencer kan det oplyses, at markedsføringslovens 9 regulerer forholdet mellem forbrugere og erhvervsdrivende, hvorfor det ikke er relevant at beskrive i lovens bemærkninger, at præmieleverandøren til en konkurrence skal give sit samtykke til markedsføringen, da dette regulerer det indbyrdes forhold mellem to erhvervsdrivende. Det fremgår af dommene fra EU-Domstolen, at direktivet om urimelig handelspraksis er til hinder for generelle forbud mod salgsfremmende

13 13/23 foranstaltninger, der ikke tager hensyn til særlige omstændigheder i hver enkelt sag. Dommene slår videre fast, at salgsfremmende foranstaltninger kun kan forbydes, hvis de enten udtrykkeligt fremgår af direktivets bilagsliste vedrørende forhold, som under alle omstændigheder anses som urimelige, eller hvis de ud fra en konkret vurdering anses for at være direktivstridige. Såfremt der stilles krav om, at det altid skal fremgå af en rabatkupon, hvem der er rabatudsteder, vil der være tale om et generelt forbud mod rabatkuponer, som ikke angiver dette. Dette ville, jf. ovenstående, være i strid med direktivet om urimelig handelspraksis. Derfor fremgår det af bemærkningerne, at forbrugeren som regel har behov for at vide, hvem der er rabatudsteder. Bemærkningerne lægger således op til en konkret vurdering af den salgsfremmende foranstaltning i hvert enkelt tilfælde i overensstemmelse med ovennævnte domme fra EU- Domstolen. Det samme synspunkt gør sig gældende i forhold til Dansk Erhvervs bemærkninger om, at det altid skal anføres, hvor kuponen kan indløses. Hertil kan i øvrigt bemærkes, at det i nogle tilfælde giver sig selv, hvor en rabatkupon kan indløses, og at der derfor ikke altid er behov for at oplyse særskilt om dette. Det vil fx være tilfældet, hvor rabatkuponen kan klippes ud af et tilbudskatalog fra et bestemt supermarked, hvor rabatkuponen ligeledes kan indløses. I forhold til henvisningen til Forbrugerombudsmandens retningslinjer for prismarkedsføring, så fremgår det af bemærkningerne, at oplysninger om besparelse og andre prismæssige fordele ved brug af rabatkuponer skal være retvisende og reelle. Oplysningerne om prisen relaterer sig til selve varen eller tjenesteydelsen og ikke til selve markedsføringstiltaget. Prisoplysninger skal, i det omfang de er dækket af Forbrugerombudsmanden retningsliner om prismarkedsføring, tage højde for disse retningslinjer. Det er derfor relevant at henvise til Forbrugerombudsmanden retningslinjer om prismarkedsføring i bemærkningerne. Til spørgsmålet om, hvorvidt der er sket en lempelse i forhold til den erhvervsdrivendes pligt til at oplyse om en tilgiftsydelses værdi, fordi værdien kun skal oplyses, hvis den er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes økonomiske adfærd, skal det bemærkes, at forslaget supplerer den eksisterende bestemmelse i markedsføringslovens 1 om god markedsføringsskik og vildledningsforbuddet i 3. Forslaget skal derfor fortolkes i overensstemmelse med det generelle vildledningsforbud, hvorefter det er forbudt at anvende vildledende eller urigtige angivelser eller udelade væsentlige informationer, såfremt dette er egnet til mærkbart at forvride forbrugernes eller andre erhvervsdrivendes økonomiske adfærd på markedet. Der er derfor alene tale om en præcisering af den gældende bestemmelse i 9, der hermed svarer til direktivets bestemmelser om urimelig handelspraksis, hvorefter der under alle omstændigheder skal foretages en konkret bedømmelse i hvert enkelt tilfælde.

14 14/ Ophævelse af 16 om organiseret rabat Dansk Ejendomsmæglerforening ser positivt på, at markedsføringslovens 16 om organiseret rabat ophæves, således at de administrative byrder lettes. DI, DRRB og Håndværksrådet støtter ophævelsen af markedsføringslovens 16 om organiseret rabat på grund af bestemmelsens begrænsede betydning i praksis. Det bemærkes af DI, at virksomheder, for hvem det er relevant, på frivillig basis kan fortsætte med at skilte med, at de yder organiseret rabat. Dansk Erhverv anfører, at formålet med 16 er at skabe større gennemsigtighed omkring prisdannelsen. Ifølge Dansk Erhverv risikerer gennemsigtigheden omkring prisdannelsen at blive markant sløret, hvis brugen af rabatkuponer bliver udbredt, som følge af ophævelsen af markedsføringslovens 10 om rabatkuponer, hvorfor det på den baggrund er vanskeligt at påpege en større nytteværdi af bestemmelsen om organiseret rabat. Dansk Erhverv ser hellere, at Forbrugerombudsmanden prioriterer udformning af en vejledning om rabatkuponer og styrker indsatsen for at håndhæve reglerne over for midlertidige salgssteder som lagersalg mv. DSK tager forslaget til efterretning men vil gerne understrege, at manglende overholdelse af gældende regler aldrig må blive et selvstændigt argument. Dansk Erhverv og DSK påpeger endvidere, at lettelsen af de administrative byrder er skudt langt over målet, og at der ikke kan spares et så stort beløb som 155 mio. kr. ved ikke længere at skulle opsætte en lille tekst om organiseret rabat på butikkens dør. DSK påpeger at set fra detailhandelen medfører kuponcirkus langt, langt større administrative udfordringer end ophævelsen af kravet om ikke længere at opsætte et skilt på døren. Forbrugerrådet finder det helt uacceptabelt, at regeringen vil ophæve markedsføringslovens 16, som på initiativ af Dansk Erhverv og Forbrugerrådet i sin tid blev vedtaget af et enigt Folketing. Forbrugerrådet er ikke enig i forslagets begrundelse om, at der er tale om regelsanering og en lettelse af de administrative byrder for erhvervslivet, samt at bestemmelsen har begrænset betydning for priserne, og at der kun er et yderst beskedent antal forbrugerklager over manglende overholdelse af bestemmelsen. Forbrugerrådet finder, at såfremt der ydes organiseret rabat til bestemte grupper uden, at det oplyses, bliver den reelle salgspris uigennemskuelig for forbrugerne, og giver dem øgede søgeomkostninger. Forbrugerrådet anfører, at aktive forbrugere er vigtige for konkurrencekulturen. For eksempel opnår ni ud af ti forbrugere, som søger information inden et køb eller forhandler om prisen, en besparelse. Øget viden om de reelle forhold

15 15/23 sætter forbrugerne i stand til effektivt at forhandle om priser. Derved styrkes den svage danske konkurrencekultur, der jf. Konkurrencestyrelsen (2010) kan være en medvirkende årsag til det høje danske prisniveau. Ved skiltning med de rabatter, der kan opnås for særlige grupper, hæves informationsniveauet og dermed handlemulighederne ifølge Forbrugerrådet for alle forbrugere. Forslaget vil ifølge Forbrugerrådet endvidere have en klar social slagside, da det blev dokumenteret i en undersøgelse foretaget af Forbrugerstyrelsen i 2001, at det særligt er de høje indkomstgrupper, der har adgang til organiseret rabat. Med hensyn til forslagets bemærkninger om at der er et yderst beskedent antal forbrugerklager over manglende overholdelse af bestemmelsen, finder Forbrugerrådet det grotesk at anvende dette forhold som en begrundelse for at ophæve bestemmelsen. Forbrugerrådet finder tværtimod, at der er tale om, at erhvervslivet klart overtræder gældende dansk lovgivning, og at man har set igennem fingrene med det i årevis. Forbrugerrådet giver udtryk for at være meget tilfreds med Forbrugerombudsmandens retningslinjer for prismarkedsføring, men finder ikke at disse har direkte relevans for den situation, som markedsføringslovens 16 dækker, og de finder ikke, at retningslinjerne på nogen måde vil kunne varetage de samme hensyn, som den meget fokuserede bestemmelse i markedsføringslovens 16. Forbrugerrådet må derfor ganske afvise at der pålægges virksomhederne en række byrder, som ikke står mål med den effekt, som kravet har på forbrugerbeskyttelsen, og anmoder om, at markedsføringslovens 16 ikke ophæves. Kommentar Ophævelsen af bestemmelsen er primært begrundet i bestemmelsens begrænsede betydning for prisniveauet. I forbindelse med Markedsføringsudvalget var det den daværende Konkurrencestyrelses opfattelse, at såfremt der ikke eksisterede organiseret rabat, ville virkningen på listepriserne være begrænset, bortset fra isolerede prisnedsættelser fx i form af kampagnerabatter og tidsbegrænsede rabatter. Samlet set var det Konkurrencestyrelsens vurdering, at den organiserede rabat ud fra bredere samfundsøkonomiske betragtninger har en meget begrænset betydning for prisniveauet og en begrænset salgsfremmende effekt. Indsatsen for forbrugerbeskyttelse kan derfor udøves mere effektivt på andre områder, hvor det kommer flest mulige forbrugere til gavn. Det fremgår af bemærkningerne, at Forbrugerombudsmanden kun modtager ganske få klager på område. Det er alene tænkt som en beskrivelse

16 16/23 af gældende praksis og er ikke et afgørende argument for forslaget om ophævelse af bestemmelsen. For at tydeliggøre dette, er beskrivelsen flyttet til afsnittet om gældende ret. Forslagets henvisning til Forbrugerombudsmandens retningslinjer for prismarkedsføring er ikke begrundet i et synspunkt om, at retningslinjerne erstatter beskyttelsen efter 16. Henvisningen er alene begrundet ud fra synspunktet om, at Forbrugerombudsmanden har begrænsede ressourcer til rådighed, og det er derfor vigtigt, at Forbrugerombudsmanden udnytter sine ressourcer på de områder, hvor det giver den største effekt for flest mulige forbrugere. Det er Forbrugerombudsmandens vurdering, at håndhævelsen af disse regler vil sikre en væsentlig større gennemsigtighed og klarhed i prisstrukturen end håndhævelsen af reglerne om organiseret rabat. Da indsatsen for forbrugerbeskyttelsen kan udøves mere effektivt på andre områder, fx i forbindelse med prismarkedsføring, hvor det kommer flest muligt forbrugere til rådighed, foreslås bestemmelsen i 16 ophævet. Øget viden om prisniveauet sætter forbrugerne bedre i stand til at forhandle om priserne og dermed øges konkurrencekulturen. Som beskrevet i lovforslaget er den øgede fremkomst af forbrugerguides på Internettet og i andre medier, hvor varernes pris og egenskaber sammenlignes, med til generelt at øge prisgennemsigtigheden, således at forbrugere, der orienterer sig på markedet, har mulighed for at gøre et fordelagtigt køb, uanset om de får del i en organiseret rabat eller ej. Bestemmelsen om organiseret rabat er af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vurderet til at være en administrativ byrde for erhvervslivet på 155 mio. kr. under forudsætning af fuld efterlevelse af reglerne. I skiltningskravet ligger en forpligtelse for de erhvervsdrivende, som yder organiseret rabat i form af rabat eller anden særlig fordel til medlemmer af foreninger eller organisationer eller til bestemte persongrupper vedrørende varer eller tjenesteydelser, til at: skilte tydeligt ved samtlige indgangsdøre til forretningslokalet oplyse på skiltet, hvilke grupper der modtager organiseret rabat oplyse på skiltet, hvad størrelsen af rabatten er. Derudover skal den erhvervsdrivende, ifølge 16, efter anmodning forevise en liste over de varer og tjenesteydelser, der er omfattet af den organiserede rabat samt over rabattens størrelse. En ophævelse af skiltningskravene i 16 vil således betyde, at de erhvervsdrivende ikke længere skal oplyse om organiseret rabat for varer og tjenesteydelser, hverken i fysiske butikker, på internetsider, i forretningslokaler eller værksteder. Endvidere vil de erhvervsdrivende ikke efter anmodning skulle fremvise lister, der nærmere angiver de varer og tjenesteydelser, der er omfattet af den organiserede rabat, og angiver ra-

17 17/23 battens størrelse. Det vil give de erhvervsdrivende en lettelse i deres administrative byrder. Det vil stadig være muligt frivilligt at skilte med, at man som erhvervsdrivende yder organiseret rabat Ophævelse af lov om Forbrugerforum og indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven Ophævelse af lov om Forbrugerforum Danmarks Rejsebureau Forening anfører, at da de ikke har deltaget i Forbrugerforum, eller er blevet informeret om de inviterede organisationers arbejde, ser de ingen negative konsekvenser af nedlæggelsen af dette. Danmarks Rejsebureau Forening støtter op om, at den dialog, der er nødvendig, rettes til de relevante organisationer inden for den givne branche. Dansk Erhverv mener, at det er en gammeldags opfattelse, at der eksisterer et modsætningsforhold mellem forbrugere og erhvervsliv. Ingen seriøs virksomhed kan i 2011 overleve ret længe, hvis de ikke sørger for gode forbrugerforhold. Dansk Erhverv har som den eneste erhvervsorganisation en fast plads i Forbrugerforum. Dansk Erhverv har støttet Forbrugerforum, men er enig i, at Forbrugerforum ikke har levet op til det, der i sin tid var målet. Dansk Erhverv kan tilslutte sig en nedlæggelse under forudsætning af, at Forbrugerforum erstattes af en langt mere effektiv og målrettet inddragelse af Dansk Erhverv og andre berørte parter i formuleringen af forbrugerpolitikken. Det kan eksempelvis ske ved nedsættelse af ad hoc arbejdsgrupper, inden nye tiltag iværksættes. Dansk Erhverv peger på, at det vil være Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens opgave at sikre, at den nødvendige dialog finder sted. Det er af afgørende betydning for Dansk Erhverv, at denne forudsætning overholdes. DI støtter forslaget om, at Forbrugerforum nedlægges. DI finder, at den dialog mellem forbrugerorganisationer, erhvervsorganisationer og myndigheder, som det oprindelig var tanken, at Forbrugerforum skulle være rammen om, udmærket kan komme i stand på en anden og mere målrettet måde. DRRB anfører, at formålet og intentionerne med Forbrugerforum var gode, nemlig at skabe en dialogbaseret mulighed for rådgivning af ministeren af aktuelle spørgsmål på forbrugerområde. Det gav samtidig erhvervslivet mulighed for at blive en aktiv medspiller i forbrugerpolitikken. DRRB er dog enige i, at Forbrugerforum aldrig har spillet en aktiv rolle i praksis, sandsynligvis fordi forummet rent kompetencemæssigt har været forkert sammensat. DRRB tilslutter sig, at det nuværende Forbrugerforum nedlægges men mener dog, at der sammen med testvirksomheden bør bevares en form for forum, der kan varetage interesserne for såvel forbrugerne som erhvervslivet. DRRB anfører, at dette fx kan ske ved at sammensætte en gruppe interessenter, der efter behov og afhængig af

18 18/23 emnet kunne deltage i en slags ad hoc arbejdsgruppe. Disse ad hoc arbejdsgrupper skulle have relevante kompetencer repræsenteret ved behandlingen af specielle spørgsmål. Fx kan brancheforeninger og organisationer mv. med kompetencer inden for miljø eller reklame, indkaldes, hvis der er behov for at se nærmere på spørgsmål om grøn markedsføring. DSK har ingen bemærkninger til, at det foreslås at nedlægge Forbrugerforum. FDIH finder det ærgerligt, at ophævelsen af Forbrugerforum ikke erstattes med et tilsvarende forum, hvor der er plads til en åben dialog mellem myndigheder og organisationer fra erhvervslivet og forbrugersiden. FDIH anfører, at en dialog i et formaliseret forum tjener til hurtigere afklaring af styrker og svagheder i både lovinitiativer og i forhold til aktuelle problemstillinger, der fx opstår i takt med teknologiske muligheder. Set fra FDIHs side er der et stærkt stigende behov for den dialog i lyset af den stadige strøm af forbrugerbeskyttelsestiltag ikke mindst fra EU, der i meget høj grad har en direkte effekt på e-handelsvirksomheders forretningsførelse. FDIH anbefaler, at etablering af et forum for erhvervs- og forbrugerorganisationer indarbejdes i den endelige lovtekst, hvor der også åbnes for deltagelse af en bredere kreds af organisationer end i dag. FDM støtter fortsat tankerne bag etableringen af Forbrugerforum, og håber, at Økonomi- og Erhvervsministeriet er indstillet på at etablere en anden funktion med tilsvarende formål. FDM finder, at Forbrugerforum, på trods af de i høringsbrevet beskrevne negative sider, har været en vigtig platform for medlemmerne for at aflevere vigtige synspunkter. Efter FDMs vurdering er indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven ikke tilstrækkelig hertil. Finansrådet kan tilslutte sig forslag til ophævelse af lov om Forbrugerforum. Forbrugerrådet bemærker, at de ikke har kommentarer til ophævelse af lov om Forbrugerforum. Håndværksrådet har ingen bemærkninger til nedlæggelsen af Forbrugerforum. Kommentar Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at det er hensigten, at nedlæggelsen af Forbrugerforum skal medføre en mere effektiv og målrettet dialog med relevante interessenter. Der vil derfor også fremadrettet være en tæt dialog direkte med de relevante interessenter om forbrugerområdet. Både Økonomi- og Erhvervsministeriet og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er meget opmærksomme på, at alle relevante interessenter ind-

19 19/23 drages i arbejdet med fx lovgivningstiltag. Dette er en vigtig del af den almindelige myndighedsvaretagelse, og er bl.a. med til at sikre, at lovgivning og øvrige tiltag er hensigtsmæssige og af en høj kvalitet. Der vil derfor fortsat være stor opmærksomhed omkring at sikre, at alle relevante interessenter inddrages. Det kan fx ske ved nedsættelse af arbejdsgrupper inden for afgrænsede områder. Derved sikres fx, at relevante kompetencer er repræsenteret ved behandlingen af specielle spørgsmål. Som det fremgår af bemærkningerne, foreslås det, at Forbrugerforum nedlægges, da erfaringerne har vist, at det har været vanskeligt for Forbrugerforum at levere den rådgivning, som er en del af forummets opgavebeskrivelse. På baggrund af erfaringerne med Forbrugerforum er det ikke hensigtsmæssigt, at etableringen af et forum for erhvervs- og forbrugerorganisationer skal indarbejdes i den endelige lovtekst, hvor der også åbnes for deltagelse af en bredere kreds af organisationer end i dag. Det skal endelig bemærkes, at Forbrugerombudsmanden, der håndhæver markedsføringsloven, ved forhandling skal søge at påvirke de erhvervsdrivende til at handle i overensstemmelse med principperne for god markedsføringsskik. Dette sker bl.a. ved, at organisationer bliver inddraget i Forbrugerombudsmandens arbejde med at fortolke og anvende markedsføringsloven mv. på de enkelte erhvervsområder, navnlig vedrørende retningslinjer. For så vidt angår håndhævelsen af markedsføringsreglerne, inddrager myndighederne således relevante interesser Indsættelse af testhjemmel i markedsføringsloven Danmarks Rejsebureau Forening ser intet til hinder for, at der gives hjemmel til, at økonomi- og erhvervsministeren kan fastsætte nærmere regler for styrelsens gennemførelse af tests af varer og tjenesteydelser. Danmarks Rejsebureau Forening opfordrer dog på det kraftigste til, at der direkte i lovgivningen indføres bestemmelser om virksomhedernes ret til at blive informeret om kommende anonym informationsindsamling samt retten til efterfølgende aktindsigt. Danmarks Rejsebureau Forening mener, at der bør indføres en bestemmelse, hvori det vil fremgå, at virksomheder, der undergår eller deltager i en sådan test, skal informeres med mindst 14 dages varsel om, i hvilket tidsrum den anonyme informationsindsamling vil foregå. Det bør ligeledes fremgå i lovteksten, at der bør være en relevant referenceperiode for, hvornår testen bliver foretaget. Danmarks Rejsebureau Forening ser intet til hinder for, at en sådan referenceperiode kan være på 3 måneder, da en kortere periode kan medføre, at virksomheder blot øger bemanding eller indskærper procedurer i en kortere periode. Grunden til nødvendigheden af en referenceperiode må være hensynet til, at det ofte kan medføre unødvendig stress for både virksomheden og dennes medarbejdere at være under lup uanset om denne stress er berettiget eller ej.

Dansk Erhvervs svar på høring om udkast til lov om ændring af markedsføringsloven samt ophævelse af lov om forbrugerforum

Dansk Erhvervs svar på høring om udkast til lov om ændring af markedsføringsloven samt ophævelse af lov om forbrugerforum Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Att.: Susanne Aamund Amagerfælledvej 56 2300 København S 26. januar 2011 Dansk Erhvervs svar på høring om udkast til lov om ændring af markedsføringsloven samt ophævelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 116 Offentligt Lovforslag nr. L XX Folketinget 2010-11 Fremsat den XX af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om

Læs mere

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark.

Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for alle virksomheder og forbrugere i Danmark. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 10. januar 2017 Samråd i ERU den 10. januar 2017 Spørgsmål A-F

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011. Betænkning. over 2010/1 BTL 160 Offentliggørelsesdato: 26-05-2011 Folketinget Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Bilag 2 Den fulde tekst Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011 Betænkning over Forslag

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om markedsføring (L13)

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om markedsføring (L13) Erhvervsudvalget L 13 - Bilag 12 Offentligt 7. december 2005 Sag 101/1-325 Ændringsforslag til Forslag til lov om markedsføring (L13) Af ministeren for familie- og forbrugeranliggender, tiltrådt af xxx:

Læs mere

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund

Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Dato: 19. december 2014 Sag: FO-12/12069-28 Sagsbehandler: /tmn Forbrugerombudsmandens vejledning om krav til oplysninger i tvreklamer, jf. markedsføringslovens 3, 12 a og 14 a. Baggrund Gennem de seneste

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum 1) Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2010-11

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum 1) Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2010-11 Lovforslag nr. L 160 Folketinget 2010-11 Fremsat den 2. marts 2011 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum 1)

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring og om ophævelse af lov om Forbrugerforum 1) 2010/1 LSF 160 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 10/05177 Fremsat den

Læs mere

2010/1 BTL 160 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj Betænkning.

2010/1 BTL 160 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj Betænkning. 2010/1 BTL 160 (Gældende) Udskriftsdato: 27. december 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 24. maj 2011 Betænkning over Forslag til lov om ændring af

Læs mere

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven

NOTAT. Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven NOTAT 1. december 2014 14/06943-2 Kommissorium for udvalg om markedsføringsloven Baggrund Markedsføringsloven udgør en væsentlig rammebetingelse for virksomhederne og forbrugerne. Den skal således medvirke

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed

Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed NOTAT 16. januar 2007 Sag 101/1-759/ssa Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om regler for Forbrugerombudsmandens virksomhed Markedsføringsloven indeholder hjemmel for ministeren til at fastsætte

Læs mere

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ

NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ NY MARKEDSFØRINGSLOV PÅ VEJ Markedsføringsloven har været til hovedeftersyn. Erhvervs- og vækstministeren har den 1. juli offentliggjort en rapport, som indeholder et udkast til lovforslag til en ny markedsføringslov,

Læs mere

Dansk Erhvervs svar på høring om Kommissionens meddelelse og tilhørende rapport om anvendelsen af UCP-direktivet

Dansk Erhvervs svar på høring om Kommissionens meddelelse og tilhørende rapport om anvendelsen af UCP-direktivet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att. Susanne Aamann Mail: saa@kfst.dk cc. cmd@evm.dk intsekr@evm.dk 2. april 2013 Dansk Erhvervs svar på høring om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål

Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål Erhvervsudvalget 2010-11 L 160 Bilag 6 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 2. maj 2011 10/05177-272 Talepapir til åbent samråd i ERU den 3. maj 2011 samrådsspørgsmål A af 6. april 2011 stillet af Benny Engelbrecht

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

Betænkning. I. Forslag til lov om tjenesteydelser i det indre marked

Betænkning. I. Forslag til lov om tjenesteydelser i det indre marked 2008/1 BTL 122 og L 123 (Gældende) Udskriftsdato: 19. december 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 16. april 2009 Betænkning over I. Forslag til lov

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

Erhvervsudvalget L 13 - Offentligt

Erhvervsudvalget L 13 - Offentligt Erhvervsudvalget L 13 - Offentligt Erhvervsudvalget MINISTEREN 8. november 2005 Erhvervsudvalget har med brev af 25. oktober 2005 anmodet om min besvarelse af følgende af spørgsmål: Ad L 13 spørgsmål 2:

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Att.: Kontorchef Signe Schmidt E-mail: rzn@kfst.dk Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Krav til oplysninger i tv-reklamer Vejledning 2015

Krav til oplysninger i tv-reklamer Vejledning 2015 Krav til oplysninger i tv-reklamer Vejledning 2015 Krav til oplysninger i tv-reklamer Vejledningens paragrafhenvisninger er opdateret den 1. juli 2017 i overensstemmelse med den nye markedsføringslov (lov

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over vildledende tv-reklame for Boxer sendt på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over vildledende tv-reklame for Boxer sendt på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV Att.: TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 8. maj 2012 Sagsnr.: 2012-000877 Søren F. Jensen Juridisk konsulent sfj@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3337

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring (Indsættelse af faktureringspligt for regningsarbejde og ændring af Forbrugerombudsmandens ansættelsesvilkår) 1 I markedsføringsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Markedsføringsloven har fået et hovedeftersyn og er blevet mere brugervenlig

Markedsføringsloven har fået et hovedeftersyn og er blevet mere brugervenlig VELFUNGERENDE MARKEDER 06 2017 Markedsføringsloven har fået et hovedeftersyn og er blevet mere brugervenlig Markedsføringsloven har fået et hovedefter syn, som bringer den i overensstemmelse med EU-reguleringen.

Læs mere

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov.

Tak for invitationen til dette samråd i dag om forslaget til en ny markedsføringslov. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 endeligt svar på spørgsmål 36 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 8. marts 2017 Samråd i ERU den 23. marts 2017 Spørgsmål G-H stillet

Læs mere

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3.

Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Dato: 3. april 2014 Sag: FO-14/02776-1 Dokumentationskravet i markedsføringslovens 3, stk. 3. Problemstilling En erhvervsdrivende skal kunne dokumentere, at faktiske forhold, der oplyses om i markedsføringen,

Læs mere

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne.

Ganske mange branche- og forbrugerorganisationer har medvirket ved udarbejdelsen af og bakker nu op om retningslinjerne. Nyhedsbrev IP & Technology Nye regler om prismarkedsføring Forbrugerombudsmanden har udstedt nye retningslinjer for prismarkedsføring for at sikre forbrugerne yderligere mod vildledende prisangivelser

Læs mere

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om markedsføring

Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om markedsføring Erhvervsudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 274 Offentligt NOTAT TIL ERHVERVSUDVALGET 20. august 2005 Sag 111/1-3/ubp/hbj Høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om markedsføring Udkast

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2018-19 L 208 Bilag 1 Offentligt Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegrænsning ved salg af lattergaspatroner)

Læs mere

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19.

Forbrugerombudsmanden. Carl Jacobsens vej 35. 2500 Valby. Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen. Frederiksberg, 19. Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens vej 35 2500 Valby Att.: Chefkonsulent Tina Morell Nielsen Frederiksberg, 19. december 2011 Vedrørende standpunkt til markedsføring via sociale medier. Indledende bemærkninger.

Læs mere

Bilag 1. Bilag 1 er et tillæg til Retningslinjer om god markedsføringsskik på teleområdet. Bilag 1 træder i kraft 1. marts 2013.

Bilag 1. Bilag 1 er et tillæg til Retningslinjer om god markedsføringsskik på teleområdet. Bilag 1 træder i kraft 1. marts 2013. Bilag 1 Bilag 1 er et tillæg til Retningslinjer om god markedsføringsskik på teleområdet. Bilag 1 træder i kraft 1. marts 2013. Markedsføring af bredbåndsforbindelser Indledning: De generelle krav, der

Læs mere

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service

Prisreklame 2005. Gode råd om. Prisreklame. Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Gode råd om Prisreklame Kend reglerne for prisreklame og undgå utilfredse kunder! Udgivet af Dansk Handel & Service Prisreklame 2005 Kend reglerne for prisreklame Unøjagtighed i prismarkedsføringen giver

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov

Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov Politisk aftale mellem regeringen, Venstre og Konservative om en ny offentlighedslov 1. Regeringen, Venstre og Konservative (herefter benævnt aftaleparterne) har indgået aftale om en ny offentlighedslov.

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 L 40 Bilag 3 Offentligt TEKNISK GENNEMGANG AF MARKEDSFØRINGSLOVEN NY STRUKTUR FOR LOVEN MED TEMATISKE KAPITLER 1. Indledende bestemmelser om lovens anvendelsesområde

Læs mere

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 24. februar 2006 Benedicte Federspiel Dok. 40440/ph Foretræde for Retsudvalget den 2. marts 2006 vedr. juridisk

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0753 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 16.11.2004 KOM(2004)753 endelig 2003/0134(COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag.

Tak for invitationen til at komme her i udvalget i dag. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 349 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER [Kun det talte ord gælder] Talepapir ERU alm. del Spm. Ø stillet den 8. april 2014

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 5. september 2007

TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura. København den 5. september 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: Reklamejura København den 5. september 2007 Klage over tv-reklame for Wupti.com sendt på TV 2 Allan Kok har ved mail af 18.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed

Forslag. Lov om ændring af lov om produktsikkerhed Lovforslag nr. L 208 Folketinget 2018-19 Fremsat den 20. marts 2019 af erhvervsministeren (Rasmus Jarlov) Forslag til Lov om ændring af lov om produktsikkerhed (Bemyndigelse til at fastsætte mængdebegræsning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring Lovforslag nr. L 131 Folketinget 2009-10 Fremsat den 25. februar 2010 af økonomi- og erhvervsministeren (Brian Mikkelsen) Forslag til Lov om ændring af lov om markedsføring (Faktureringspligt for regningsarbejde

Læs mere

64 E-handelsloven Direktivet om elektronisk handel blev gennemført i dansk ret ved lov nr. 227 af 22. april 2002 om tjenester i informationssamfundet, herunder visse aspekter af elektronisk hand el. Loven,

Læs mere

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget L 65 Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget 2015-16 L 65 Bilag 1 Offentligt 20. november 2015 J.nr. 14-5317487 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering vedlægges høringsskema samt de modtagne høringssvar vedrørende

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom

Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom 1 af 5 11-08-2014 11:22 Høring af forslag til ændring af lov om omsætning af fast ejendom Jnr.: 2:83-53/psoe Rådsmødet den 17. juni 1998 1. Resumé Ved brev af 4. maj 1998 har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen

Læs mere

Besparelsesudsagn ved markedsføring af fyrværkeri Orientering 2016

Besparelsesudsagn ved markedsføring af fyrværkeri Orientering 2016 Besparelsesudsagn ved markedsføring af fyrværkeri Orientering 2016 BESPARELSESUDSAGN VED MARKEDSFØRING AF FYRVÆRKERI Besparelsesudsagn ved markedsføring af fyrværkeri Forbrugerombudsmanden Carl Jacobsens

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening.

Kendelse. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. i sag 381 j.nr.17/00125 ( ) Dansk Ejendomsmæglerforening. Den 11. oktober 2017 har Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere i sag 381 j.nr.17/00125 (2016-10954) Dansk Ejendomsmæglerforening mod Ejendomsmæglervirksomheden MM Living [Adresse] [By] afsagt sålydende

Læs mere

Radio Limfjord Friskolevej 16, Bjergby 7950 Erslev. Sendt pr. mail til Radio Limfjord. 27. juni 2018

Radio Limfjord Friskolevej 16, Bjergby 7950 Erslev. Sendt pr. mail til Radio Limfjord. 27. juni 2018 Radio Limfjord Friskolevej 16, Bjergby 7950 Erslev Sendt pr. mail til Radio Limfjord Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 Michala Stampe Fuldmægtig, cand.jur.

Læs mere

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende

L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende L 162/20 Den Europæiske Unions Tidende 21.6.2008 KOMMISSIONENS DIREKTIV 2008/63/EF af 20. juni 2008 om konkurrence på markederne for teleterminaludstyr (EØS-relevant tekst) (kodificeret udgave) KOMMISSIONEN

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

REGLER FOR MARKEDSFØRING AF BONUS

REGLER FOR MARKEDSFØRING AF BONUS REGLER FOR MARKEDSFØRING AF BONUS Særligt med henvisning til spillelovens forbrugerbeskyttende formål har området for tilladelsesindehavernes markedsføring af og tilbud om bonus stor bevågenhed hos Spillemyndigheden.

Læs mere

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens SKAT Jura, Afgifter og Lovkoordinering Østbanegade 123 2100 København Ø Pr. mail: juraskat@skat.dk 17. januar 2017 Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens aktiver

Læs mere

Bilag 1. Tillæg til Retningslinjer om god skik på teleområdet

Bilag 1. Tillæg til Retningslinjer om god skik på teleområdet Bilag 1 Tillæg til Retningslinjer om god skik på teleområdet 2013 BILAG 1 Bilag 1 Bilagets paragrafhenvisninger m.v. er opdateret den 1. juli 2017 i overensstemmelse med den nye markedsføringslov (lov

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til

Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag. til Fremsat den {FREMSAT} af undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om institutioner

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring

fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring fremtiden starter her... Gode råd om... Prismarkedsføring INDHOLD Indledning 3 Hvad siger loven? 3 Den enkle løsning én vare én pris 3 Sammenligningspriser 3 Prissammenligning egen førpris 4 Referenceperioden

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget 2012-13 EUU alm. del Bilag 108 Offentligt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Ernæring/Fødevareenheden/EUenheden Sagsnr.: 2012-27-221-01521/Dep.sagsnr. 16039

Læs mere

Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning

Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 FAX 33 36 97 50 DATO: 09-02-2005 J.NR.: 04-012602-05-0066 REF.: Notat om udkast til forslag til lov om juridisk rådgivning 1. Indledning Advokatrådet

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Til de på vedlagte liste anførte høringsparter Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring

Forslag. Lov om ændring af lov om markedsføring 2009/1 LSF 131 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Økonomi- og Erhvervsministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin. Forbrugerstyrelsen, j.nr. 09/05614 Fremsat den 25. februar 2010

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsfremme UDKAST 6.december 2013 Fremsat den {FREMSAT} af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsfremme (Ophævelse af reglerne om industrisamarbejde i forbindelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Ved af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast.

Ved  af 23. juni 2017 har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen anmodet om Advokatrådets bemærkninger til ovennævnte udkast. Erhvervs- og Vækstministeriet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby hc@kfst.dk + kle@kfst.dk KRONPRINSESSEGADE 28 1306 KØBENHAVN K TLF. 33 96 97 98 DATO: 10. august 2017 SAGSNR.:

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Meddelelse fra Kommissionen om revision af direktiv 2006/114/EF om vildledende og sammenlignende markedsføring (KOM(2012) 702 endelig)

Meddelelse fra Kommissionen om revision af direktiv 2006/114/EF om vildledende og sammenlignende markedsføring (KOM(2012) 702 endelig) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 122 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 4. januar 2013 Meddelelse fra Kommissionen om revision af direktiv 2006/114/EF

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K

Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade København K 24. juli 2013 UHa Deres sagsnr.: MST-600-00023 Miljøstyrelsen Att.: Anders Skou Strandgade 29 1401 København K Høring af udkast til ny bekæmpelsesmiddelbekendtgørelse og ny bekendtgørelse med lister over

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Fremsat den 31. marts 2004 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen)

Fremsat den 31. marts 2004 af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) L 214 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af lov om værdipapirhandel m.v., lov om finansiel virksomhed, lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. (årsregnskabsloven) med

Læs mere

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9.

nævnt heri, eller sag C-147/06 og C-148/06 SECAP SpA og Santorso, præmis Jf. sag C-95/10, Strong Seguranca, præmis 35. Dato: 9. Dato: 9. maj 2016 Sag: OK/JH Notat om hvorvidt udbudslovens 132, 148 og 160 finder analog anvendelse på indkøb omfattet af Lovbekendtgørelse nr. 1410 af 07/12/2007 (tilbudsloven). Resume Det er Konkurrence-

Læs mere

Efter klagenævnets opfattelse er det nu fremsatte lovforslag (L 204 af 29. april 2011) imidlertid ikke egnet til at sikre formålet.

Efter klagenævnets opfattelse er det nu fremsatte lovforslag (L 204 af 29. april 2011) imidlertid ikke egnet til at sikre formålet. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Kampmannsgade 1, 1780 København V. Telefon: 33 30 77 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@eogs.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk moc@kfst.dk

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

RADIO- OG TV-NÆVNET. TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 22. december 2004

RADIO- OG TV-NÆVNET. TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup. København den 22. december 2004 TV 2/Reklame Baunegårdsvej 73 2900 Hellerup RADIO- OG TV-NÆVNET København den 22. december 2004 Klage over tv-reklame for Debitel 1 øre sendt på TV 2 Michael Jørgensen har ved mail af 3. november 2004

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.11.2014 COM(2014) 705 final 2014/0333 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1387/2013 om suspension af den fælles toldtarifs autonome

Læs mere

Erhvervsudvalget L 122 Bilag 7, L 123 Bilag 7 Offentligt

Erhvervsudvalget L 122 Bilag 7, L 123 Bilag 7 Offentligt Erhvervsudvalget 2008-09 L 122 Bilag 7, L 123 Bilag 7 Offentligt Til lovforslag nr. L 122 og L 123 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. april 2009 1. udkast Betænkning over

Læs mere

Markedsføringsloven - Oversigt over ny lov og ændringer

Markedsføringsloven - Oversigt over ny lov og ændringer Markedsføringsloven - Oversigt over ny lov og ændringer Michael Hopp, advokat, partner Jane Frederikke Land, advokat 4. juli 2016 Markedsføringsloven - Oversigt over ny lov og ændringer 1 Anvendelsesområde

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om markedsføring

Betænkning. Forslag til lov om markedsføring Erhvervsudvalget L 13 - Bilag 13 Offentligt Til lovforslag nr. L 13 Folketinget 2005-06 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. november 2005 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om markedsføring

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 cabi@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer på postområdet 1. Indledning Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om urimelig markedsføring i forbrugerforhold 1)

Bekendtgørelse om urimelig markedsføring i forbrugerforhold 1) BEK nr 1084 af 14/09/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 14. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Familie- og Forbrugermin., Forbrugerstyrelsen, j.nr. 2007-101/1-1000 Senere

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Sendt pr. e-mail til: boliglov(qtbst.dk «?k(a:itbst.dk og lag@tbst.dk 23. august 2017 Ref: PHU Juridisk konsulent Pernille Lind

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Kemi og Fødevarekvalitet Sagsnr.: 2012-29-221-01530/Dep. sagsnr. 18351 5. december 2012 FVM 104 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Læs mere

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Beretning. Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger Til beslutningsforslag nr. B 72 Folketinget 2009-10 Beretning afgivet af Retsudvalget den 19. august 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om at ændre reglerne for offentlige indsamlinger

Læs mere

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg)

Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) Med forslaget til Lov om ændring af lov om social service (Målretning af de forebyggende hjemmebesøg) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse nr. 150 af 16. februar 2015, som senest ændret ved lov

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att. TV 2 Jura. Genoptagelse af klage over tv-reklame for Hurup Møbelfabrik A/S vist på TV 2 TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att. TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 6. februar 2012 Sagsnr. 2009-004115 Rasmus Pleidrup Fuldmægtig, cand.jur. rpl@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33

Læs mere

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden

Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 253 Offentligt Finanstilsynet 8. juni 2007 Redegørelse vedrørende Finanstilsynets notat om udsteders pligt til at offentliggøre intern viden Den 20. april 2007 offentliggjorde

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 8. maj vedrørende rådsmøde (Konkurrenceevne) den 21.-22. maj 2007

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 8. maj vedrørende rådsmøde (Konkurrenceevne) den 21.-22. maj 2007 Erhvervsudvalget ERU alm. del - Bilag 212 Offentligt SAMRÅDSNOTITS TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 8. maj vedrørende rådsmøde (Konkurrenceevne) den 21.-22. maj 2007

Læs mere