Beredskab ved Brand, pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger og evakuering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beredskab ved Brand, pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger og evakuering"

Transkript

1 20. december 2012 Retningslinier Beredskab ved Brand, pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger og evakuering I alle undervisningslokaler på skolen hænger der indenfor døren en evakueringsplan/ brandinstruks, som du altid skal kunne handle ud fra. Du skal desuden jævnligt sørge for, at de elever du er ansvarlig for, også kender instruksen og er i stand til at handle efter den. Der afholdes brandøvelse på skolen i undervisningstiden efter behov og mindst 1 gang om året. Brandøvelserne afholdes for at træne sikkerheden, derfor skal ingen udsættes for unødig fare. Det overordnede princip bag evakueringsplanerne er, at alle mennesker skal ud af bygningen hurtigst muligt samtidig med at en evt. brand skal hindres i at brede sig (derfor skal vinduer og døre lukkes). I tilfælde af at der opstår brand på et tidspunkt, hvor læreren ikke er i klassen fx i et frikvarter, skal der derfor handles efter det overordnede princip. Det er derfor nødvendigt, at du, inden du giver elever tilladelse til at være i klassen alene, har sikret dig, at eleverne ved hvordan de skal forholde sig og er i stand til at reagere på en brandalarm. Hvis du er i tvivl om hvorvidt en elev er i stand til at følge evakueringsinstruksen, må du ikke lade eleven være i klassen uden dit tilsyn. Du må ikke gå tilbage til klassen for at hente elever, idet du dels ikke selv kommer hurtigt ud, dels vil kunne hindre andre i at komme hurtigt ud af bygningen, ved at bevæge dig mod strømmen. Nedenstående signal betyder, at du straks skal samle dine elever og forlade skolen: ALARMSIGNAL HØJ BIPPENDE eller VEDVARENDE HYLETONE

2 27. januar 2011 Evakueringsplan I tilfælde af brand og lign. skal alle, såvel voksne som børn forlade skolen straks, når alarmen lyder. Som alarmapparat anvendes skolens brandalarmsystem. Ved alarmens udløsning lyder en kraftig hyletone. I tilfælde af strømsvigt anvendes megafonen. Eleverne går ned samlet med deres lærer, som sørger for at få alle med. HUSK AT TÆLLE! Der må ikke anvendes tid på at hente overtøj og lign. genstande. Læreren går bagest og lukker alle døre efter sig de må ikke låses. Som flugtvej anvendes nærmeste trappe. På trappen har man vigepligt for klasser, der kommer oppefra. I tilfælde af brand eller røg på trappe holdes dørene hertil lukkede. Som flugtvej anvendes tilstødende klasselokaler med gennemgang til modsatte trappe. MELLEMGANGENE MÅ IKKE BENYTTES Alle forlader skolebygningen. Klasser som ligger nærmest den store port går stille og roligt gennem den store port og går til højre ad fodgængerovergangen over Rysensteensgade, ad fortovet til højre til FDF/FPF s bygning og ind i gården. Klasser som ligger nærmest lille port går stille og roligt gennem denne, til venstre ad Vester Voldgade til Ny Kongensgade, til venstre ad Ny Kongensgade og til venstre ad H.C. Andersens Boulevard til Rysensteensgade, over den lysregulerede fodgængerovergang ved Rysensteensgade, til venstre til FDF/FPF s bygning og ind i gården. Alle bliver her, til der gives tilladelse til at vende tilbage til skolen. Det er vigtigt at der bliver skabt ro og draget omsorg for de berørte børn. Børnene skal (klassevis) holdes i samlet flok. Teknisk ejendomsleder og / eller medhjælper sørger for kontrol af alarmpanel, samt tilkaldelse af brandvæsenet. I skolebetjentens fravær, er skoleleder eller souschef ansvarlig herfor. Skolens kontor sørger for, at der straks, når alarmen har lydt, går en person til fodgængerovergangen Vester Voldgade / Rysensteensgade for at dirigere eleverne sikkert over.

3 Beredskab ved pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger og evakuering Ved pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger, fx skoleskyderi Gå ind i nærmeste lokale og lås døren Alarmer politi 112 Underret alle omkring dig om situationen Bliv i lokalet indtil hjælpen når frem Placer jer, så I ikke er synlige. Beredskab ved katastrofesituationer og evakuering Nedenstående signal betyder, at du straks skal samle dine elever, søge indendørs og afvente nærmere direktiver fra skolens kontor: ALARMSIGNAL SKOLENS SIRENE ÉN LYD, SOM STIGER HURTIGT, OG DEREFTER FALDER LANGSOMT. LYDEN KOMMER I ALT FIRE GANGE, OG SIGNALET VARER I ALT 45 SEKUNDER Forholdsregler ved en eventuel katastrofesituation I tilfælde af større katastrofer i fredstid, fx a-kraftuheld, kemisk udslip eller stormflod vil der over Beredskabsstyrelsens fast opsatte sireneanlæg blive afgivet alarmsignal. Sirenerne startes af politiet. De kan varsle hele befolkningen på én gang, sådan som det sker ved den årlige demonstration af sirenevarslingssystemet, som siden 1994 har fundet sted én gang om året - altid den første onsdag i maj måned kl Signalet om fare består af én lyd, som stiger hurtigt, og derefter falder langsomt. Lyden kommer i alt fire gange, og signalet varer i alt 45 sekunder. Dette alarmsignal betyder, at man omgående skal samle børnene, søge indendørs og derefter afvente nærmere direktiver fra skolens kontor. Ved melding om radioaktiv eller kemisk forurening GÅ STRAKS INDENDØRS gør bygningen så lufttæt som muligt for at holde den forurenede luft ude. Luk døre, vinduer og ventilationsanlæg tag ophold så langt fra ydervægge og tag som muligt.

4 Når alle er samlet, skal man blive inde, indtil nærmere meddelelse gives af kontoret. Evakuering Normalt vil skolens bygninger yde tilstrækkelig beskyttelse, men i visse tilfælde kan der blive tale om evakuering fra et truet område. Meddelelse om evakuering og forholdsreglerne vil blive givet af myndighederne gennem radioen eller på anden måde. Kontoret sørger for at formidle meddelelserne. Såfremt en situation opstår, hvor katastrofeplanen træder i kraft, forventes det, at de ansatte forbliver på skolen for at bevare roen blandt eleverne, ligesom det forventes, at ingen elever overlades til at være alene. Skolen vil fraråde, at forældre afhenter deres børn. Skolen kan ikke modsætte sig, at forældre ønsker at hente deres børn. I sådanne tilfælde skal kun indgangsdøren ved den lille port anvendes. Vær opmærksom på, at trappeafsatsen skal anvendes som sluse. Ejendomsleder sørger for at lukke for ventilationssystemerne Skolens ledere informerer personale, elever og Område Indre By / Østerbro Lærerne foretager optælling af elever og meddeler dette til skolens ledere Skolesekretæren ringer til politiet (telefonnummer opgives over Danmarks Radio program 1, 2, 3 og 4). Sirenevarslingssystemet vil også blive brugt, når faren er overstået. Systemet vil afgive et andet signal, som betyder at faren er forbi. Lydsignalet er én lang ensartet tone, som varer 45 sekunder. Når signalet om faren er forbi har lydt, kan man igen gå udenfor.

5 Retningslinier Beredskab Forebyggelse Undgå voldelige og livsfarlige handlinger Kriseberedskab Sådan forholder vi os i forb. m. kritiske hændelser på Den Classenske Legatskole. FOREBYGGELSE Forebyggelse af pludseligt opståede farlige eller voldelige hændelser, herunder skoleskyderi. Det vigtigste er, at have fokus på at undgå voldelige og livsfarlige handlinger i at opstå. Dette sker gennem forebyggelse. Kriser og konflikter skyldes ofte, at børn, unge eller voksne har problemer, hvorfor det er nødvendigt, at skolen aktivt bestræber sig på at sikre et godt undervisningsmiljø på skolen, således at alle elever føler sig trygge og trives. Som ansat skal du være opmærksom på, hvilke faresignaler, du skal være på udkig efter hos eleverne og du skal reagere, når du opfanger sådanne signaler. Prioritér et godt undervisningsmiljø, herunder elevernes trivsel Sikringen af et godt og sikkert undervisningsmiljø er helt centralt, når skolen vil forebygge ulykker og krisesituationer, idet et godt undervisningsmiljø kan medvirke til at forhindre og begrænse unødvendige kriser og konflikter, herunder mobning, social isolation og eksklusion fra fællesskabet. Et godt undervisningsmiljø kan være med til at højne kvaliteten af undervisningen, motivationen for gennemførelse, den generelle trivsel og det faglige miljø. Følgende faktorer er vigtige at have fokus på: Kontinuerligt og systematisk fokus på det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. Rummelighed. Der skal være plads til forskellige typer af elever, hvilket betyder, at de skal føle, at de bliver lyttet til, at de bliver taget alvorligt, og at de frit kan ytre sig.

6 Eleverne vil således opleve at de bliver anerkendt, og de vil føle, at de er en del af et fællesskab. Understøttelse af et godt socialt miljø, der fremmer gensidig respekt og dannelse af tætte sociale relationer. Demokrati. Forudsætningen for et godt undervisningsmiljø er en demokratisk tilgang bestående af dialog og inddragelse, rettigheder og pligter for den enkelte. Organisering af et nødvendigt samarbejde mellem bestyrelse, ledelse, personale, elever, samt eksterne parter (fx brandmyndigheder, politi, socialrådgivere, psykologer, sundhedsinstitutioner, vejledningsmyndigheder m.v.). Sammenhæng mellem undervisningsmiljøarbejdet og det øvrige sikkerhedsarbejde på skolen. Tilstedeværelsen af et godt undervisningsmiljø er ikke en garanti for, at der ikke findes elever på skolen, som mistrives eller som kan udgøre potentielle sikkerhedstrusler. Alle skolens ansatte bør derfor være opmærksomme på eventuelle elever med alvorlige problemer. Indikationer på et usundt undervisningsmiljø, usædvanlig adfærd og andre faresignaler I det følgende er der opstillet en række indikatorer, der med forsigtighed kan betragtes som mulige tegn på et usundt socialt fællesskab. Listen af indikatorer er ikke udtømmende. Indikatorer på et usundt undervisningsmiljø kan fx være: Unødig meget uro Stærke negative relationer Uforløste konflikter Bekymrende fraværsmønstre Manglende respekt, en dårlig omgangstone, negativt og grænseoverskridende sprog og manglende lydhørhed. Omvendt kan der også være tale om elever, der er tavse, som eventuel forfølges og føres til syndebukke. Yderligere er der opstillet nogle indikatorer, der kan pege i retning af, hvornår elever potentielt kan udgøre en sikkerhedstrussel mod skolen. Indikatorerne er udarbejdet med baggrund i tidligere tilfælde af skoleskyderier i andre lande. Erfaringerne er, at skoleskyderier sjældent er impulsive handlinger, men at der ofte går en planlægningsproces forud for gerningen. Vedkommende vil ofte have udvist et bekymrende adfærdsmønster op til handlingen, og i nogle tilfælde vil andre have haft kendskab til vedkommendes planer. Det er derfor helt afgørende, at skolerne kan spotte og reagere på

7 kendskab til mistænkelige ytringer, våbenfund, bekymrende adfærd m.m. Gerningsmanden har som hovedregel været en yngre mand. Kønsaspektet bør dog ikke mindske opmærksomheden på piger og unge kvinder, som de følgende indikatorer passer på. Grundlæggende indikator: Social udstødelse. Oplevelsen af manglende anerkendelse fra skolekammerater, undervisere eller familie. Den pågældende opleves som ensom, indelukket, anderledes, umoden, aggressiv, narcissistisk eller psykisk uligevægtig. Mobning og/eller andre personlige nederlag på uddannelsesstedet. Vedkommende kan have venner, men der er ofte tale om overfladiske bekendtskaber uden tætte relationer, eller der kan være tale om, at vennerne nærmere er at betragte som medsammensvorne i et bekymrende fællesskab isoleret fra det øvrige sociale fællesskab. Der kan også være tale om tidligere elever, som ikke længere er tilknyttet skolen. Det vigtigste er dog, at skolen på et tidspunkt har været i kontakt med vedkommende, og derfor har en mulighed for at yde en præventiv indsats i forhold til denne. Andre indikatorer: Udtryk for had og foragt for en eller flere personer, navnlig nuværende eller tidligere skolekammerater og / eller undervisere. Dette kan fx finde sted i chatrum, breve, mundtligt mv. Vedkommende har tidligere givet udtryk for at ville begå eller har forsøgt at begå selvmord. Selvmord er særligt bekymrende, hvis den pågældende har en trang til udadvendt destruktion og virker som indestængt aggressiv, jf. ovenstående indikator. Et eller flere afbrudte uddannelsesforløb. Direkte trusler mod nuværende eller tidligere skolekammerater og eller undervisere. Psykiske lidelser, hvor der muligvis foreligger en diagnose. Der kan være tale om ét eller flere afbrudte behandlingsforløb. En overdreven interesse for skydevåben eller vold (computerspil, film mv.). Fund af skydevåben eller mulig adgang til våben. Voldelig adfærd og mangel på empati eller impulskontrol. Påklædning (ændring af påklædning til fx militæruniform eller lignende). Glorificering af tidligere skoleskydere, herunder udtryk for at den pågældende vil gå i samme fodspor.

8 Det vil altid være et skøn, om en konkret person, der opfylder én eller flere af ovenstående indikatorer, udgør en sikkerhedstrussel. Det generelle råd er dog, at jo flere indikatorer der er til stede, des større er behovet for at reagere. Reaktioner på mistrivsel, dårligt undervisningsmiljø og andre faresignaler Når en ansat identificerer udpræget mistrivsel, et dårligt undervisningsmiljø, usædvanlig adfærd eller andre faresignaler, skal der reageres på dette. Er der tale om, at en elev ikke trives eller udviser en usædvanlig adfærd, er det vigtigt, at en ansat tager initiativ til at starte en dialog med den pågældende elev. Her kan det være en fordel, at skolens daglige ledelse i samråd med de enkelte faglærere, studievejledere og andre ansatte beslutter, hvem der i den pågældende situation er mest kompetent til at føre en sådan samtale. Herudover skal rammen for samtalen fastlægges, dvs. at det på forhånd skal gøres klart, hvilken form for samtale der er tale om, og hvad eleven skal konfronteres med. Såfremt en elev eller underviser får kendskab til oplysninger, der tyder på, at eleven er i alvorlige problemer eller udgør en potentiel sikkerhedstrussel, skal ledelsen eller relevante fagpersoner og myndigheder straks kontaktes med henblik på at få afdækket den pågældendes behov for professionel hjælp. Det er vigtigt, at ledelsen og de ansatte tager eventuelle indberetninger alvorligt. Hvis der tale om kendskab til direkte trusler eller fund af våben, skal politiet straks informeres herom. Det følger af reglerne om tavshedspligt, at ansatte ikke frit kan videregive alle oplysninger, som de gennem deres arbejde får kendskab til. Tavshedspligten kan dog undtagelsesvist brydes, såfremt der er tale om modstående hensyn, der nødvendiggør videregivelsen af informationer. Dette vil fx være tilfældet ved direkte trusler eller fund af våben, men det vil tillige kunne være relevant ved sociale og personlige problemer. Der bør generelt reageres på et usundt undervisningsmiljø ved at opprioritere det forebyggende arbejde og få genskabt fundamentet for trivsel på skolen. Dette kan for eksempel ske ved udarbejdelse af en handleplan for, hvordan undervisningsmiljøet kan forbedres.

9 Retningslinier Beredskab Tiltag efter en voldsom hændelse 1. Ledelsen involveres hurtigst muligt 2. Ledelsen skaber overblik over situationen og tager de fornødne forholdsregler Rækkefølgen af det følgende trin 1 vil altid afhænge af den specifikke situation, og ledelsen vil som udgangspunkt have kontakt til flere involverede parter samtidig. Ledelsen afdækker hændelsesforløbet og skaber overblik over situationen samt sørger for at foretage de fornødne forholdsregler. 3. Trin 1 Specifikt Kontakt til involverede medarbejder(e) Personlig kontakt til den/de involverede medarbejdere Involverede parter tilbydes mæglingsmøde Foranstaltninger iværksættes Arbejdsskade anmeldes Hvis nødvendigt henvises til Rigshospitalets Krisecenter via den arbejdsmiljøansvarlige i Område Indre By / Østerbro, Børne- og Ungechef Svend Allerslev, tlf Alle fastansatte medarbejdere kan kontakte SOS International Rådgivningscenter, tlf Kontakt til involverede elev(er) Personlig kontakt til den/de involverede elever Utrygge elever beroliges, og foranstaltninger iværksættes Kontakt til involverede hjem/forældre Telefonisk kontakt til det/de involverede hjem Personligt møde aftales og eventuelle involverede parter tilbydes mæglingsmøde Foranstaltninger med samarbejdspartnere iværksættes Omsorg for de iværksatte tiltag

10 Kontakt til forvaltningen Orientering om hændelsesforløbet Foranstaltninger i overensstemmelse med juridisk aspekter afstemmes Foranstaltninger ved udefra kommende, fx fra pressen, varetages af Område Indre By / Østerbro eller Børn- og Ungeforvaltningens pressechef Område Indre By / Østerbros krisetelefon kan kontaktes på tlf Kontakt til evt. samarbejdspartnere PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning), Jette Lentz, tlf SSP (Socialcenter, Skole og Politi), Marianne Blandeberg, tlf Kontakt til skolebestyrelsen Telefonisk orientering til skolebestyrelsens formand (Jesper Mølgård) om hændelsesforløbet og igangsatte foranstaltninger 4. Hændelsesforløb beskrives Hændelsesforløbet beskrives ud fra oplysningerne i trin 1. Det betyder, at skolens argumentation baseres på troværdige oplysninger og dokumentation således, at informationen, der videregives, er velskrevet og korrekt. 5. Trin 2 Generelt Information til medarbejdere Konkret medarbejderinfo til den/de involverede medarbejdere. Beskrivelse af hændelsesforløbet, tiltag og det videre arbejde. Generel medarbejderinfo. Orientering om hændelsen til øvrige medarbejdere i førstkommende elevpause samt en konkret orientering om, hvordan elever (og forældre) orienteres og involveres i overensstemmelse med de involverede personer samt i overensstemmelse med den pålagte tavshedspligt. Særlig hensyn til vikarer. Ledelsen sikrer, at alle vikarer bliver orienteret direkte. Information til eleverne Klassens lærer (fra team) orienterer klassen om hændelsesforløbet samt om foranstaltninger og tiltag. I indskolingen skal der ligeledes gives skriftlig information til forældrene. Utrygge elever beroliges og foranstaltninger iværksættes

11 Information til skolebestyrelsen Skolebestyrelsen bliver orienteret om hændelsesforløbet, tiltag og det videre arbejde via mail. Kontaktforældrene bliver orienteret om hændelsesforløbet, tiltag og det videre arbejde via mail. Information til hjemmene/forældre Forældreinfo til den/de involverede klasser i overensstemmelse med de involverede personer samt i overensstemmelse med den pålagte tavshedspligt. Beskrivelse af hændelsesforløbet, tiltag og det videre arbejde sendes via mailliste til den/de involverede klasser. Klasselæreren har overblikket over, hvem der ikke er på en evt. mailliste. Informationen bliver ligeledes taskeomdelt. Generel forældreinfo til den øvrige skole i overensstemmelse med de involverede personer samt i overensstemmelse med den pålagte tavshedspligt. Beskrivelse af hændelsesforløbet, tiltag og det videre arbejde bliver taskeomdelt samt lagt på skolens hjemmeside. 6. Kontakt til skolen Skolen ønsker et godt og trygt skole-hjem samarbejde, jf. skolens samværspolitik, og derfor er forældre altid velkommen til at kontakte skolen, hvis man undrer sig over noget, der er hændt på skolen. Forældre kan altid henvende sig på skolens kontor eller kontakte skoleleder Lone Laursen. 7. Opfølgning Situationen tales igennem med elever, forældre og personale Foranstaltninger og tiltag for de involverede parter evalueres Orientering til forældre, medarbejdere og elever om, at evt. skærpet tilsyn o. lign. er bragt til ophør.

ALARMSIGNAL HØJ BIPPENDE

ALARMSIGNAL HØJ BIPPENDE 27. januar 2011 Retningslinier Beredskab ved Brand, pludseligt opståede farlige eller voldelige handlinger og evakuering I alle undervisningslokaler på skolen hænger der indenfor døren en evakueringsplan/

Læs mere

Politik og handleplan for skoleskydning på Tibberupskolen

Politik og handleplan for skoleskydning på Tibberupskolen Politik og handleplan for skoleskydning på Tibberupskolen Politikken er udarbejdet på baggrund af Undervisningsministeriets vejledning om Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikkerhedsrisici på danske

Læs mere

Sikkerheds- og kriseberedskabsplan

Sikkerheds- og kriseberedskabsplan Sikkerheds- og kriseberedskabsplan Skolen er forpligtet på at sikre elevers ret til et sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt miljø beskrevet i Undervisningsmiljøloven 1 stk 1. Det er ledelsen, der

Læs mere

Krise- og sikkerhedsberedskab på Christianshavns Gymnasium 2010

Krise- og sikkerhedsberedskab på Christianshavns Gymnasium 2010 Krise- og sikkerhedsberedskab på Christianshavns Gymnasium 2010 Heldigvis er livet på Christianshavns Gymnasium og i øvrigt også andre danske gymnasier roligt, hvad angår voldelige handlinger. Der har

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af PLOV

Forebyggelse og håndtering af PLOV Forebyggelse og håndtering af PLOV - En guide til udarbejdelse af beredskabsplan Af Lea Fuglsang, konsulent for proaktiv kriminalitetsforebyggelse, Center for Børn og Undervisning. 2012 2 Forebyggelse

Læs mere

2Akut situation. 3Efterfølgende indsat

2Akut situation. 3Efterfølgende indsat Sikkerhed og kriseberedskab ved skoleskyderier eller terror (Jf.: Sikkerhed og kriseberedskab råd og vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner; Undervisningsministeriet 2009) 1Forebyggelse Opmærksomhed

Læs mere

6. Forbliv i lokalet indtil politiet eller en fra skolen kalder jer ud

6. Forbliv i lokalet indtil politiet eller en fra skolen kalder jer ud Instruks ved indtrængen af person med våben 1. Underret alle omkring dig om truslen 2. Alarmér politiet på 112 3. Alarmér skolens administration på 49 28 10 20 4. Gå ind i nærmeste lokale, lås døren og

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikkerhedsrisici på danske uddannelsesinstitutioner udsendt juni 2009.

Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikkerhedsrisici på danske uddannelsesinstitutioner udsendt juni 2009. Indledning Denne beredskabsplan for Randers Social- og Sundhedsskole er udarbejdet med udgangspunkt i gældende lovgivning, herunder Undervisningsministeriets vejledning Forebyggelse og håndtering af ulykkes-

Læs mere

PLOV BEREDSKABSPLAN -

PLOV BEREDSKABSPLAN - PLOV BEREDSKABSPLAN - for Påbegyndte Livsfarlige Og Voldelige handlinger (den lange version) I henhold til Lov om elevers og studerendes Undervisningsmiljø er danske institutioner i dag bl.a. med baggrund

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN

Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Balletskolen Odense OMSORGSPLAN Kære forældre Jeres børn tilbringer størstedelen af deres vågne tid på Det Kongelige Teaters Balletskole. Derfor har alle vi medarbejdere, som nogle af børnenes nære, udover

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

VOLDSPOLITIK (samt procedurer ved vold og trusler om vold)

VOLDSPOLITIK (samt procedurer ved vold og trusler om vold) VOLDSPOLITIK (samt procedurer ved vold og trusler om vold) Vi tager afstand fra fysisk og psykisk vold (uværdig og truende tale). Vi accepterer ikke, at der udøves vold mod skolens medarbejdere eller elever/kursister

Læs mere

2) Bekæmp om muligt branden uden at forsinke evakuering af børn og giv nødvendig førstehjælp.

2) Bekæmp om muligt branden uden at forsinke evakuering af børn og giv nødvendig førstehjælp. Den 9. september 2009 Brand- og evakueringsplan for Byens Skole Alle medarbejdere skal læse hele planen i gennem Medarbejderopgaver 1) Enhver, som opdager brand eller overhængende fare herfor, skal straks

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikker- hedsrisici på danske uddannelsesinstitutioner

Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikker- hedsrisici på danske uddannelsesinstitutioner Forebyggelse og håndtering af ulykkes- og sikker- hedsrisici på danske uddannelsesinstitutioner En vejledning om sikkerhed og kriseberedskaber Undervisningsministeriet juni 2009 Side 1 af 24 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

C. Begravelse - Skolens ( klassens ) deltagelse aftales med de pårørende. Præsten inviteres evt. op i klassen inden.

C. Begravelse - Skolens ( klassens ) deltagelse aftales med de pårørende. Præsten inviteres evt. op i klassen inden. OMSORGSPLAN Omsorgsplan for Det Kongelige Teaters Balletskole Odense Ved elev eller medarbejders dødsfald ( som ikke er en følge af en ulykke ) A: Orientering 1. Ledelsen orienteres Dagbog startes med

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV

Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV Langeskov SKOLE 5550 LANGESKOV Principper/retningslinier vedrørende skolens forholdsregler i forbindelse med fysiske/psykiske overgreb/trusler om overgreb mod elever og medarbejdere på Langeskov Skole

Læs mere

Brandinstruktion og evakueringsplan for Tallerupskolen.

Brandinstruktion og evakueringsplan for Tallerupskolen. Brandinstruktion og evakueringsplan for Tallerupskolen. Formålet med denne plan er, at sikre skolens elever og personales evakuering i tilfælde af brand eller anden ulykke. At leve op til de stedlige brandmyndigheders

Læs mere

THISTED KOMMUNE. Trivselsplan for elever og personale ved Sennels Skole

THISTED KOMMUNE. Trivselsplan for elever og personale ved Sennels Skole THISTED KOMMUNE Trivselsplan for elever og personale ved Sennels Skole Mål: Vi vil fremme og værne om god trivsel i klassen og på skolen Vi vil forebygge dårlig trivsel blandt skolens elever og personale

Læs mere

Værdiregelsæt på Holmebækskolen

Værdiregelsæt på Holmebækskolen Værdiregelsæt på Holmebækskolen Formål med værdiregelsæt Formelt set stilles der krav om, at alle folkeskoler skal udarbejde et værdiregelsæt jf. Bekendtgørelse om fremme af god orden i folkeskolen. Ifølge

Læs mere

APV og Handleplan for Arbejdsmiljøet på Nørrebro Park Skole 2011

APV og Handleplan for Arbejdsmiljøet på Nørrebro Park Skole 2011 APV og Handleplan for Arbejdsmiljøet på Nørrebro Park Skole 2011 Indledning Nørrebro Park Skole er i gang med en sammenlægnings- og ombygningsproces, som stiller store krav til medarbejdere og ledelse

Læs mere

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre.

Anti-mobbe-strategi. Børn, som mobbes har brug for hurtig og effektiv intervention fra omgivelserne skole, kammerater og forældre. Anti-mobbe-strategi Mobning er en pågående, vedvarende, utryghedsskabende og ekskluderende adfærd, som fratager en enkelt person eller en gruppe sin integritet. De(n) mobbede er afmægtige i situationen

Læs mere

Sikkerhed og kriseberedskab. råd og vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner

Sikkerhed og kriseberedskab. råd og vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner Sikkerhed og kriseberedskab råd og vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner Undervisningsministeriets håndbogsserie nr. 51 2009 Forord Med baggrund i de tragiske skoleskyderier i Finland og Tyskland

Læs mere

Hurup Skoles. Trivselsplan

Hurup Skoles. Trivselsplan Hurup Skoles Trivselsplan Dato 12-03-2014 Trivselsplan for Hurup Skole og SFO: Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for, at eleverne lærer at respektere

Læs mere

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18

Antimobbestrategi for Seden Skole. Gældende fra den Skoleåret 2017/18 Antimobbestrategi for Seden Skole Gældende fra den Skoleåret 2017/18 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi på Seden Skole? Formålet med antimobbestrategien er at: alle børn er glade for at gå

Læs mere

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning.

På Marstal Skole lægger vi stor vægt på, at alle lærer fællesskabets betydning. Marstal Skoles antimobbestrategi På Marstal Skole arbejder vi for: at alle børn trives i fællesskabet. at skabe forståelse og respekt for, at vi alle er forskellige. at alle har venner i klassen og på

Læs mere

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested

Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested Antimobbestrategi for Åmoseskolen Et godt værested er et godt lærested En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Formål: - At alle elever trives i skolens sociale

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd... 1 Forord... 2 Vores målsætning... 2 Vores succeskriterier er:... 2 I praksis betyder det, at:... 3 Hvad forstår vi ved

Læs mere

Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV)

Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV) UDKAST Vejledning til skoler, gymnasier m.m. vedr. påbegyndte livsfarlige og voldelige handlinger (PLOV) September 2017 Formål Formålet med denne vejledning er at sikre, at skolen kan opretholde sine funktioner

Læs mere

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring?

Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Trivselserklæring for Mariager Skole Gældende fra den 1. august 2010 (tilrettet februar 2012) FORMÅL Hvad vil vi med vores trivselserklæring? Med vores trivselserklæring ønsker vi at skabe god trivsel

Læs mere

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium

Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Beredskabsplan for Marselisborg Gymnasium Institutions adresse: Leder: Funktion: Bygninger: Formål: Ansvar: Marselisborg Gymnasium Birketinget 9 8000 Århus C Rektor Kirsten Skov Marselisborg Gymnasium

Læs mere

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen

Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Torstedskolen Forebyggelse af vold og trusler om vold på Torstedskolen Politik Juni 2007 SIDE 2 Politik for forebyggelse af vold og trusler om vold. Samarbejdet på Torstedskolen er præget af en række fælles

Læs mere

BEREDSKABSPLAN FOR VUC AARHUS

BEREDSKABSPLAN FOR VUC AARHUS BEREDSKABSPLAN FOR VUC AARHUS Efteråret 2015 Indhold 1. Formål og distribution... 2 2. Oversigt over opsamlingssted ved evakuering og placering af udrykningskøretøjer... 3 3. Alarmering/livstruende Instruks

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole 2006 At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Skolens omsorgspolitik og handleplan

Skolens omsorgspolitik og handleplan 1 Iqra Privatskole Foråret 2016 Skolens omsorgspolitik og handleplan Hvordan forholder vi os, når en elev, en kollega eller skolen som helhed rammes af sorg, sygdom, dødsfald eller krise? Endvidere hvordan

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 24. september 2018 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Formål: Vi ønsker, at alle elever trives og oplever et trygt læringsmiljø på.

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd

Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd Retningslinjer til forebyggelse og håndtering af grænseoverskridende adfærd 3. udgave Godkendt 30. januar 2012 af områdeudvalget for administrationen. Retningslinjerne er revideret af HR-afdelingen forår

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER DET TALTE ORD GÆLDER 1. Indledning Kristeligt Dagblad bragte d. 26. januar 2009 en artikel, hvor i der blev efterspurgt en national indsats mod skoleskyderier. Uddannelsesudvalget har i den forbindelse

Læs mere

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1

Førstehjælps- og Omsorgsplan. Marts 2011 1 Marts 2011 1 Indholdsfortegnelse 1. Hvem gælder planen for side 3 2. Førstehjælpskurser. side 4 3. Førstehjælpskasser. side 4 4. Handleplan ved ulykker side 4 5. Fysisk eller psykisk belastende hændelser

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

Omsorgsplan for Jerne Børnehave

Omsorgsplan for Jerne Børnehave Omsorgsplan for Jerne Børnehave Mange forskellige ting kan fylde et barn med følelsen af at have mistet. Man kan sige, at sorgen har mange ansigter og ikke kun handler om at miste en af dem, der står os

Læs mere

Løsning Skoles antimobbestrategi

Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles antimobbestrategi Løsning Skoles vision er, at vi i samarbejde med forældrene vil udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, som de kan. Løsning skoles profil er INNOVATION og ENTREPRENØRSKAB,

Læs mere

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse

Xclass [VOLDSPOLITIK] Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse Xclass Willemoesvej 2b, 4200 Slagelse [VOLDSPOLITIK] Xclass værdier i forhold til vold, definition af vold, målsætning, handleplaner og psykisk førstehjælp samt liste over kontaktpersoner i tilfælde af

Læs mere

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole.

Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Sorgpolitik på Østerbro Lilleskole. Østerbro Lilleskoles sorgpolitik og plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger. Vores sorgpolitik tager altid udgangspunkt i en individuel vurdering,

Læs mere

OmSorgs-Plan Skovboskolen

OmSorgs-Plan Skovboskolen OmSorgs-Plan Skovboskolen "At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi for Mobning og Sct. Ib Skole Sct. Ibs Skole er en katolsk skole, der bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Som udtrykt i skolens formålsparagraf ønsker vi at danne og uddanne eleverne

Læs mere

Lærernes og pædagogernes ansvar

Lærernes og pædagogernes ansvar Trivselsplan Vi ønsker, at Marie Mørks skole skal være et trygt og udviklende sted at være, så alle børn trives optimalt. Den enkeltes trivsel anser vi som en forudsætning for, at fællesskabet kan styrkes

Læs mere

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER

TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER TVIS SKOLE HANDLEPLANER FOR SORG-KRISESITUATIONER Dette er Tvis Skoles handleplan til brug for ansatte på skolen i sorgkrisesituationer. En sådan handleplan kan aldrig være udtømmende og skal naturligvis

Læs mere

Nærum Skoles overordnede samværsregler

Nærum Skoles overordnede samværsregler Handleplan for elever, der overtræder skolens, forstyrrer undervisningen, udviser voldelig eller aggressiv adfærd over for andre elever eller skolens ansatte. På Nærum Skole ønsker vi, at både elever,

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole

Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Esbjerg Ungdomsskole Grønlandsparken 300, 6715 Esbjerg N Dato 19. december 2017 Antimobbestrategi for Esbjerg Ungdomsskole Gældende fra: 01.01.2018 Revideres: Medio august 2018 Formål: Vi ønsker, at alle

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING...

INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 DIALOG FORPLIGTENDE FÆLLESSKAB ØJE FOR DEN ENKELTE... 3 FORUDSÆTNINGER OG MÅL... 3 DEFINITION AF MOBNING... 3 HVAD GØR VI FOR AT FOREBYGGE MOBNING... 3 LÆRERNES

Læs mere

Der kan være vikaropgaver både i indskolingen, mellemtrinnet og i udskolingen og både på afd. Vandel og afd. Nørup

Der kan være vikaropgaver både i indskolingen, mellemtrinnet og i udskolingen og både på afd. Vandel og afd. Nørup Du bydes hermed velkommen til Firehøjeskolen, vi glæder os til samarbejdet. Tilkaldevikar er et spændende job, hvor man bliver kaldt ud til forskellige undervisningsopgaver. Ofte når man ikke engang at

Læs mere

BEREDSKAB PÅ LANGELINIESKOLEN

BEREDSKAB PÅ LANGELINIESKOLEN BEREDSKABSGUIDE FOR OMRÅDE ØSTERBRO Institutioner, skoler, PPR, sundhedspleje og administration INDHOLD: Grundlag og formål s. 2 Akut-telefonnumre s. 3 SOS International s. 4 Beredskab i Område Østerbro

Læs mere

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK

ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S ARBEJDSMILJØPOLITIK FSL'S Som lærere og børnehaveklasseledere (fremover samlet lærerne) bruger vi en væsentlig del af vores tid og vores liv på arbejdet. Arbejdet bør derfor være sundt, udviklende og motiverende. Det giver

Læs mere

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler

Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Antimobbestrategi for Esbjerg Kommunes skoler Gældende fra: 01.10.2017 Revideres: Formål: Vi ønsker, at alle børn trives og oplever et trygt læringsmiljø på skolen. Derfor ønsker vi, at alle på og omkring

Læs mere

Antimobbestrategi. På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning. Indhold: Mål..Side 2.

Antimobbestrategi. På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning. Indhold: Mål..Side 2. Antimobbestrategi På Søndermarksskolen har vi fokus på god trivsel derfor tolererer vi ikke mobning Indhold: Mål..Side 2 Definition Side 2 Forebyggelse af mobning......side 2 Opmærksomhedspunkter ved mobning..side

Læs mere

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi

Byskovskolens ANTI-mobbestrategi Vedtaget af skolebestyrelsen januar 2017 - Revideres juni 2018 Formål Formålet med anti-mobbestrategien er at sikre, at Byskovskolen er et trygt sted, hvor eleverne trives, deltager aktivt i undervisningen

Læs mere

Holbæk Private Realskole

Holbæk Private Realskole Holbæk Private Realskole På vores skole går trivsel og læring hånd i hånd. Det lykkes når skole, forældre og elever i fællesskab forstår, hvilken rolle de hver især spiller, og hvilke muligheder vi sammen

Læs mere

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE

OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE OMSORGSPLAN HVIS ET BARN PÅ FRISKOLEN MISTER FAR, MOR ELLER SØSKENDE Den, der først får kendskab til dødsfaldet kontakter skoleleder / souschef. Det er som udgangspunkt ledelsens ansvar at sætte omsorgsplanen

Læs mere

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Lilleåskolen og SFO/klub Gældende fra den 1.marts 2016 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil gerne have, at alle børn har det godt. Vi vil gerne give børn, personale

Læs mere

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI

TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Vores sted TRÆLLERUPSKOLENS ANTIMOBBESTRATEGI Formål Antimobbestrategien har til formål at understøtte vores daglige trivselsarbejde med at skabe inkluderende fællesskaber, hvor alle elever kan trives

Læs mere

Beders Skoles værdier og værdigrundlag

Beders Skoles værdier og værdigrundlag Beders Skoles værdier og værdigrundlag Udvikling, læring, trivsel, engagement og forpligtende fællesskaber Vi skaber rammer så børn og unge kan udvikle sig med henblik på at være fagligt og socialt kompetente,

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI FOR

ANTIMOBBESTRATEGI FOR ANTIMOBBESTRATEGI FOR Hannæs Østerild Skole og SFO 2017 Trivselsplan for Hannæs-Østerild Skole og SFO Alle både forældre, ansatte og elever har et medansvar for trivslen på skolen. Vi arbejder for at eleverne

Læs mere

Sikkerhed og kriseberedskab. vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner

Sikkerhed og kriseberedskab. vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner Sikkerhed og kriseberedskab vejledning til skoler og uddannelsesinstitutioner Forord Verden er i hastig forandring, og med denne forandring følger behovet for en øget opmærksomhed på, hvordan vi gør de

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

OVERORDNET VOLDSPOLITIK

OVERORDNET VOLDSPOLITIK Vedtaget i SLU den 20. december 2006 OVERORDNET VOLDSPOLITIK Målgruppe Den overordnede voldspolitik er gældende for alle ansatte i Slagelse Kommune. Værdigrundlag Medarbejderne undgår at blive udsat for

Læs mere

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri

Dansk Erhverv. Psykologisk krisehjælp. ved vold/røveri Dansk Erhverv Aftale med Psykologgruppen af 1984 om Psykologisk krisehjælp ved vold/røveri Ét nummer ét opkald Dan Kontrol 70 22 19 84 (svarer hele døgnet) Dan Kontrol tager imod dit opkald og modtager

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FORORD 3 Beredskabsteamets medlemmer 3 FOREBYGGELSE 4 Hvad siger loven? 4 BEKYMRING - MISTANKE - KONKRET VIDEN 5 En bekymring 5 En mistanke 5 En konkret

Læs mere

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for

Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Værdiregelsæt og antimobbestrategi for Vildbjerg Skole Værdiregelsæt Skolens værdier - Det forstår vi ved værdien, sådan tager vi ansvar, og det skal værdien fremme: Første værdi Vi passer på hinanden

Læs mere

Sorg-Plan. Valhøj Skole

Sorg-Plan. Valhøj Skole Sorg-Plan Valhøj Skole At børn kan rammes af sorg, kan ingen forhindre. Men som voksne har vi alle et ansvar for, at barnet ikke føler sig isoleret i en uoverskuelig situation. Børn kan befinde sig i forskellige

Læs mere

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt

Børn lærer bedst, når de fungerer socialt Børn lærer bedst, når de fungerer socialt 1 Indhold 1. Indledning... p. 3 2. Trivsel, konflikt, mobning... p. 4 3. Hvad gør vi for at forebygge mobning... p. 4 4. Hvad gør vi konkret, når mobning konstateres...

Læs mere

Antimobbestrategi for

Antimobbestrategi for Antimobbestrategi 2016- Antimobbestrategi for Ullerup Bæk Skolen, Fredericia Gældende fra den Skoleåret 2016-17 og frem FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Vi vil arbejde målrettet for, at

Læs mere

Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017

Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017 Sammen om TRIVSEL OG RESPEKT på Nærum Skole Dette dokument er udarbejdet af de forældrevalgte i Skolebestyrelsen på Nærum Skole, juni 2017 L FÆLLES FORSTÅELSE FOREBYGGENDE ARBEJDE / Fokus på trivsel /

Læs mere

Beredskabsplan for Outrup Skole

Beredskabsplan for Outrup Skole Beredskabsplan for Outrup Skole Formål: Beredskabsplanen finder anvendelse på skoler, SFOèr, daginstitutioner, døgninstitutioner, STU uddannelsessteder i Varde Kommune og omfatter retningslinjer for børn,

Læs mere

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Tuen

ACTION CARDS. Beredskabsplaner Dagtilbud. Daginstitutionen Tuen ACTION CARDS Beredskabsplaner Dagtilbud Daginstitutionen Tuen Akut opstået ulykker Stands ulykken Ring 1-1-2 Yd relevant førstehjælp Tilkald yderligere hjælp fra kollega/institutionen Kontakt nærmeste

Læs mere

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Sagsnummer 15/25331 11111111111515 Vi Vigtige telefonnummer: Familierådgivningen: 74 34 10 54 - Bed om akutvagten Uden for arbejdstid kontaktes politiet

Læs mere

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter.

2) Forskellige konkrete ideer som inspiration til alle samt en arbejdsgang i forbindelse med konflikter. Kommissorium for konfliktudvalget Konfliktudvalget på Kolding HF&VUC er nedsat med medlemmer fra alle personalegrupper. Følgende deltager i udvalgsarbejdet: HPN (avu), AT (hf), ES (tap), BT (vejledning)

Læs mere

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg

Til forældre og borgere. Roskildemodellen. Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Til forældre og borgere Roskildemodellen Tidlig og målrettet hjælp til børn med behov for særlig støtte og omsorg Indhold Forord Forord side 2 Roskildemodellen stiller skarpt på børn og unge side 3 At

Læs mere

Voldspolitik for Agerskov Børnehus.

Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Voldspolitik for Agerskov Børnehus. Vold er for os. Fysisk overlast i form af overgreb, slag, spark, bid, spytning Psykisk overlast: Verbale og nonverbale trusler, herunder mobning, chikane eller nedsættende

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Trivselsplan for Bavnehøj Skole 2017

Trivselsplan for Bavnehøj Skole 2017 Trivselsplan for Bavnehøj Skole 2017 På Bavnehøj Skole vil vi sikre trivsel, så alle børn kan føle sig trygge i deres skolegang. Børn, der trives, bidrager til trivsel omkring sig og har bedre betingelser

Læs mere

Beredskabsplan. 10. KlasseCenter Bornholm. Førstehjælp. 1. Stands ulykken

Beredskabsplan. 10. KlasseCenter Bornholm. Førstehjælp. 1. Stands ulykken Førstehjælp 1. Stands ulykken Trafikulykker - Advar trafikken Arbejdende maskiner - Stands maskinen El-ulykker - Afbryd strømmen Beredskabsplan 2. Giv livreddende førstehjælp 10. KlasseCenter Bornholm

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

1. Sorgpolitik og sorgplan

1. Sorgpolitik og sorgplan 1. Sorgpolitik og sorgplan Nærum Skoles sorgpolitik og -plan er blevet til på baggrund af skolens værdier og holdninger og handler om skolens holdning til alvorlige ulykker, traumatiske oplevelser og dødsfald

Læs mere

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever:

Gældende fra den Oktober En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Antimobbestrategi for eleverne på Maglebjergskolen Gældende fra den Oktober 2017 En fælles skolekultur med fælles grundlæggende værdier skal sikre, at eleven oplever: Maglebjergskolen er en specialskole

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER

VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER VÆRDIREGELSÆT SYDSKOLENS VÆRDIER Sydskolen har barnet i centrum og skal være et godt sted at være. Vi arbejder aktivt med både elevernes læring og trivsel Sydskolens hverdag er præget af tillid, gensidig

Læs mere

Delplan for Gullestrup Skole

Delplan for Gullestrup Skole Forord... 2 1.0 Indledning... 3 1.0 Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Beredskabsplanens opbygning.. 3 1.3 Opgaver... 4 1.4 Ansvar... 4 1.5 Gyldighedsområde... 4 1.6 Offentliggørelse og opbevaring af

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen

Omsorgsplan. Dagtilbud Broen Omsorgsplan Dagtilbud Broen Denne plan skal opfattes som et beredskab, der kan bruges når det, der ikke må ske, sker. Som udgangspunkt kan vi ikke tage sorgen fra et menneske, men vi kan dele sorgen med

Læs mere