Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. Historie. Motivationshistorier. Aktiviteter. Frem. Tilbage. Hjem"

Transkript

1

2 Indholdsfortegnelse. Historie Motivationshistorier Aktiviteter Frem Tilbage Hjem

3 Den lille drypstenstrold. Storyline-målgruppe 3-6 år. Skrevet af; Tina Redder

4 Den lille drypstenstrold. Der var engang, for mange år siden, en hule langt ude på landet. Den hule, blev kaldt for en drypstenshule. Drypstenshuler er store huler, der ligger langt nede i jorden og har lange gange, hvor man kan gå rundt og opleve en masse spændende ting.

5 I drypstenshulen boede en trold med sin familie. Den havde rigtig mange søskende og de levede godt dernede. Hvis man besøgte hulen og ikke vidste, at de var der, så kunne man heller ikke se dem. De hang nemlig alle sammen fra loftet i hulen, med hovedet nedad, så det eneste, man kunne se, var deres lange næser. Der hang de rigtig godt og det var kun når de skulle have noget at spise eller hvis de små drypstenstroldeunger ville lege, at de hoppede ned fra loftet.

6 Da var det, det en dag gik galt for vores lille drypstenstrold. Han var ude for at finde noget mad og for at lege med sine søskende da han fik øje på en trold, der ikke helt lignede ham selv. Han listede efter den lille trold, for at kigge nærmere på ham og han glemte alt om, hvor hans søskende var og hvor han boede.

7 Han syntes den anden lille trold så lidt sjov ud, for hans næse var ikke ret lang. Gad vide hvordan den boede? Så vores lille drypstenstrold listede hen til den anden trold og sagde, hej, hvor bor du og hvordan kan din mor og far finde dig, når du ikke har en lang næse? Den anden trold blev så bange, at han hoppede 3 meter op i luften og havnede på en gren i et træ. Nåh, sagde vores lille drypstenstrold, bor du i et træ? Må jeg komme op og besøge dig? Den anden trold tænkte sig lidt om, men til sidst sagde den Ja, det må du da gerne.

8 Så kravlede vores lille drypstenstrold op i træet til den anden trold og de legede hele dagen sammen. Vores drypstenstrold viste den anden trold, hvordan man kunne hænge i knæhaserne med hovedet nedad. Det var jo sådan, han altid hang i sin drypstenshule. Den anden trold viste, hvordan han kunne hoppe så højt, som han gjorde, da han blev forskrækket og de morede sig begge to, for nu havde de lært noget nyt.

9 Men da det begyndte, at blive mørkt og vores drypstenstrold ville hjem, kunne han ikke finde vej. Han blev så ked af det at hans lange næse begyndte at løbe og hans øjne blev fyldt med tårer, der løb ned af hans kinder. Hvad skulle han da gøre?

10 Men så viste den anden lille trold, hvad hans næse kunne. Den kunne nemlig lyse og så kunne den lugte, hvor han havde gået sidst. Så han tændte for sin næse, så den lyste hele skoven op og han kravlede foran vores drypstenstrold, mens han havde sin næse langt nede i skovbunden. Nu kunne han vise vores drypstenstrold den vej de begge var gået og pludselig stod de foran drypstenshulen, hvor vores lille drypstenstrolds mor og far stod og ventede på ham. De blev så glade for at se ham og spurgte om den anden lille trold ikke havde lyst til, at komme med ind og spise aftensmad.

11 Det ville den anden lille trold rigtig gerne og fra da af var de to trolde de bedste venner, selvom deres næser var helt forskellige.

12 Motivationshistorier og aktiviteter Medie Focus spørgsmål /Teori Motivation og aktivitet (1) Motivation og aktivitet (2) Drama Focus spørgsmål/teori Motivation og aktivitet (1) Motivation og aktivitet (2) Værksted Focus spørgsmål/teori Motivation og aktivitet (1) Motivation og aktivitet (2) Musik Focus spørgsmål/teori Motivation og aktivitet (1) Motivation og aktivitet (2) Natur Focus spørgsmål/teori. Motivation og aktivitet (1) Motivation og aktivitet (2)

13 Hvorfor er fantasi vigtig for barnets udvikling? Fantasi er rigtig vigtig for barnets udvikling, da det er med til at lære børnene at tilpasse sig, f.eks. som opdragelse, hvor barnet lærer vigtige grundregler, som f.eks. at børste tænder, dække bord, spise sammen osv. Der findes bøger, hvor disse grundregler bliver brugt. Her lever barnet sig ind i historien og bruger dermed sin fantasi til at gøre det virkeligt. Et eksempel er bogen om Karius og Baktus. Fantasien kan også bruges til at bearbejde angst eller sorg, som et spændende krydderi på tilværelsen og som kilde til livskvalitet. Fantasien er vigtig, for at barnet kan udvikle sin kreative side. Fantasi er nødvendig for al udvikling, for kreativ udfoldelse og evnen til at fantasere holder hele livet og kan endda udvikles livet igennem. Det er netop igennem fantasien, børn udvikler sig og lærer at begå sig i det samfund, de er født i.

14 Motivationshistorie og aktivitet i værksted 1) Nede i drypstenshulen hænger alle de søde drypstenstrolde og sover. Der er ingen der kan se dem og man skal være meget heldig, hvis man får dem at se, når de hopper ned for at spise eller lege. Selvom vi heller ikke har set en rigtig drypstenstrold, kunne det så ikke være rigtig sjovt, at prøve at lave en selv? Så kunne vi rigtig bruge vores fantasi og se hvordan vi tror de ser ud. Når man skal lave en drypstenstrold er det rigtig sjovt, at bruge trylledej. Så kan I jo spørge jeres forældre, om I må prøve, at lege med trylledej derhjemme og lave endnu flere drypstenstrolde. Kom, så finder vi tingene, vi skal bruge.

15 8 kopper mel 3 kopper fint salt 3 kopper varmt vand tilsat 2 spsk. Madolie Opskrift trylledej. Fremgangsmåde Mel og salt blandes grundigt. Derefter tilsættes vand og olie og dejen æltes godt igennem 5-10 minutter, til den bliver glat og smidig. Mængden af vand afhænger af melets og rummets fugtighed. Du må prøve dig frem. Du kan afgøre om dejen har en passende konsistens ved at trille en aflang pølse og holde den mellem to fingre. Holder pølsen formen, er konsistensen tilpas. Dejen skal herefter hvile en time. Når dejen hviler, skal den opbevares køligt en plasticpose, for ikke at tørre ud. Mens du arbejder med trylledejen, er det vigtigt, at den trylledej, du ikke arbejder med bliver i plasticposen, for ikke at tørre ud.

16 Vi former, bager og maler. Vi starter med at finde mel, salt olie og vand frem og blander det hele i en stor skål. Børnene får lov til selv at ælte dejen. De fleste kan lide det, men der er også nogle, der ikke er så vilde med det. De kigger på i stedet for. Mens dejen hviler former vi vores drypstenstrolde af stanniol og trådnet. Nu er vi klar til at rulle vores dej ud og forme vores drypstenstrold. Til at rulle dejen ud med, bruger vi en kagerulle. Det er ligesom, når vi bager småkager. Dejen skal være tynd, når den er rullet ud. Nu er vi klar til at forme vores dej rundt om den figur, vi har lavet.. Når vi har formet dejen rundt om vores figur, skal den bages (opskrift på bagning findes her.) Og til sidst skal vores figur males, så den kan blive rigtig fin i de farver, ( akrylfarve er godt at male på trylledej med,) vi synes passer til den.

17 Vi finder materialer. Mens trylledejen hviler en time finder vi materialer frem. Vi skal bruge stanniol til at forme krop og hoved på drypstenstrolden. Og vi skal bruge trådnet til at vikle udenom så det er noget, trylledejen kan hænge ved. Vi skal bruge en kagerulle til at rulle trylledejen ud med, så den ikke er for tyk, når vi skal forme drypstenstrolden. Og til sidst skal vi bruge maling (akrylfarve) så vores drypstenstrold kan blive rigtig fin. Hvis drypstenstrolden skal holde rigtig længe, er det en god ide, at lakere den først. Og til allersidst er det en rigtig god ide, at lægge aviser på bordet inden man maler.

18 Bagning. Når vi er færdige med at forme vores drypstenstrold, skal han bages. Vi starter med at sætte ham på en bageplade med bagepapir og stiller ham i ovnen på 50 grader i 1 time. Derefter sætter vi temperaturen op til 100 grader og bager ham videre i 1 time. Nu sætter vi temperaturen helt op til 125 grader og bager ham videre i 1 time mere. For at være sikker på, at han er bagt færdig, kan man forsigtigt banke på ham med knoerne på hånden (ligesom når man bager boller.) Hvis han lyder hul er han færdigbagt.

19 Måle op

20 Ælte trylledej

21 Bygge op

22 Forme

23 Male

24 Vores drypstenstrold er færdig.

25 Motivationshistorie og aktivitet i værksted 2) Den lille drypstenstrold bor i en drypstenshule, langt ude på landet, sammen med sine forældre og søskende. Når de sover om natten, hænger de med hovedet nedad, så man kun kan se deres næser. Er der nogen af jer, der har været i en drypstenshule? Skal vi ikke prøve at lave vores helt egen drypstenshule, som vi tror den ser ud, med troldenes næser. Vi kan lave en drypstenshule i papmache. Kom lad os finde materialer frem, vi kan bruge til at lave drypstenshulen med.

26 Materialer. 1) Melklister 2) Ståltrådsnet 3) Malertape 4) Balloner. 5) Pladesaks. 6) Skævbider. 7) Tang. 8) Aviser. 9) Papir, f.eks. Køkkenrulle. 10) Håndpiskeris. 11) Stor skål. Materialer og opskrift til papmache. Opskrift melklister. 1) 2 dl Mel 2) 3 dl kogende vand Fremgangsmåde. Hæld det kogende vand i en stor skål. Hæld melet i en si og sigt det i det varme vand, samtidig med, at du pisker det hele sammen med håndpiskeriset. Melklisteret skal være helt fri for klumper.

27 Opbygning. Vi klipper et stykke af trådrullen i den størrelse, vi skal bruge. Den lille tang er til at bøje stikkende kanter på trådnettet ind med.

28 Nu skal vi forme vores drypstenshule, som vi vil have den. Vi puster vores balloner op, men kun meget lidt, så der er et stykke uden luft yderst. Vi binder vores balloner på indeni hulen, ved at slå en knude med enden af ballonen omkring trådnettet. Til sidst sætter vi malertape udenpå vores hule. Opbygning.

29 Opbygning. Det er vigtigt, at den pædagogiske assistent hjælper og vejleder, da opbygningen af hulen er en lidt svær proces, for min målgruppe.

30 Opbygning/melklister. Nu har vi lavet skabelonen til vores drypstenshule. Så skal vi til det sjove med melklister og avis;) Når vi har vores melklister klar river vi stykker af vores avis og dypper i melklistret. Derefter fører vi de våde stykker udenpå vores skabelon til den er helt dækket med 1-2 lag avispapir. Husk at det skal tørre inden du vender skabelonen om og gentager processen indeni. Ellers vil avisen du har klistret på udenpå, løsne sig.

31 Opbygning/melklister

32 Male og dekorere. Nu skal vi male og dekorere vores drypstenshule, så den kommer til at ligne en rigtig drypstenshule. Materialer. Maling, Gouache Tempera Prima Color fra Pebeo, til at male vores drypstenshule med. Husk forklæde, da malingen ikke kan vaskes af. Savsmuld, Til at blande i vores maling, så den ligner jord. Grydesvamp, til at bruge til at påføre vores blanding af maling og savsmuld på vores drypstenshule. Pensel, ikke for stor, til at male vores drypstenstrolde med. Gaffel, til at bruge når vi blander farverne til den brune farve vi vil have.

33 Ittens Farvecirkel. For at få den helt rigtige brune farve, vi gerne vil have, skal vi bruge tre grundfarver. Vi bruger Ittens Farvecirkel. Johannes Ittens farvecirkel er en model der viser de rene farver og deres kontrastfarver. Ved hjælp af denne cirkel kan man blande sine farver. Grundfarverne gul, blå, rød er de farver, alle andre farver er dannet af. Blandes grundfarverne indbyrdes, får man de sekundære farver orange, grøn og violet. Ved at blande disse seks farver indbyrdes opnås de øvrige nuancer Ifølge Ittens Farvelære får man altid brun, når man blander de tre primære farver, rød blå og gul. Start med at blande rød og gul til en varm orange farve. Dernæst tilsættes blå, lidt af gangen, til man finder den helt rigtige brune farve. Begynder farven at blive lilla, tilsættes lidt gul farve til den lilla farve Forsvinder.

34 Ittens Farvecirkel.

35 Hulen dekoreres Opskrift. Vi skal bruge. 1) Små sorte sten 2) Guldglimmer 3) Diamant glimmer 4) Lim lak 5) Grøn maling blandet af gul og blå 6) En svamp 7) Saks 8) Limpistol 9) Fjer Grunden til, at vi blander med lim lak er, at guld og diamant glimmer ikke flyver rundt og sætter sig alle vegne og de små sorte sten og sandet er meget nemmere, at hæfte på hulen. Vi laver en blanding af lim lak og guldglimmer, dernæst lim lak og diamant glimmer og til sidst lim lak og små sorte sten. Blandingerne med diamant-og guldglimmer pensles på indvendig i hulen. Blandingen med små sorte sten og blandingen med sand-og lim lak pensles i klatter udenpå hulen.

36

37 Hulen males/duppes og dekoreres.

38 Hulen dekoreres.

39 Dekorering.

40 Dekoration.

41 Øjne og næser males på.

42 Troldene er klar til nye eventyr.

43 Er det vigtigt, at børn lærer, at bruge de digitale medier? Mennesket har altid haft behov for, at udtrykke sig over for andre mennesker. Mennesket har brug for, at gøre noget sammen med andre mennesker, altså være social med andre mennesker. Dette er meget vigtigt, da samvær med andre mennesker er udviklende for både børn og voksne. Medier bruges direkte til kommunikation med andre mennesker som f.eks., tale mimik gestik ( kropsbevægelser) og med skrift. Direkte oversat betyder medie mellemled og stammer fra latin. I dag er det digitale medie kommet for at blive. Digital stammer fra det latinske ord digitus og betyder finger, der her har betydningen at tælle eller tal. Eksempler på digitale medier er, video, computer, mobiltelefoner og spillekonsoller. Både børn og voksne bruger digitale medier. Som voksen bl.a. når vi skal kommunikere mellem stat eller kommune med E-post. Som barn bl.a. ved at spille på spillekonsoller enten alene eller sammen med andre. Skabe historier eller selv lave spil som f.eks. vendespil. Det er derfor vigtigt, at vi som pædagogiske assistenter er medvirkende til, at børn, unge og voksne, lærer at bruge de digitale medier.

44 Motivationshistorie og aktivitet i medie 1) Synes I historien om den lille drypstenstrold var spændende? Hvordan tror I en drypstenstrold ser ud? Hvordan mon en lang næse ser ud? Er der nogen af jer, der har været i en drypstenshule? Hvordan ser en trold ud, der ikke har en lang næse. Hvor sover I om natten? Kunne det ikke være sjovt, at finde vores ipad frem og søge efter nogle billeder på internettet og selv tage nogle billeder? Bagefter kan vi lave et vendespil af billederne? Kom, lad os finde ipad en frem og lave et vendespil, vi kan spille sammen bagefter.

45 Opskrift til vendespil Vi skal bruge vores ipad til at søge efter billeder på internettet til vores vendespil. Vi søger på Google, hvor man kan finde rigtig mange billeder. Man skal skrive ordet på det billede, man gerne vil finde og søge i fanen billeder på Google. Vi sætter alle de billeder, vi vil bruge, ind i et Word dokument. Vi redigerer billederne, så de får den rigtige størrelse. Vi printer billederne ud. Husk at vi skal bruge to af hvert billede og en bagside til brikkerne i vendespillet. Vi skal bruge en saks til at klippe billederne ud og limstift, så vi kan lime en bagside på vores brikker. Vi bruger en lamineringsmaskine og lamineringsark, til at laminere billederne. Det er vigtigt, at den pædagogiske assistent hjælper, vejleder, står sammen med og ved siden af børnene, hele vejen igennem processen, da det er nyt for børnene i den aldersgruppe, jeg har valgt, at bruge digitale medier til, at lave et produkt.

46 Google.

47 Word dokument.

48 Printe og klippe.

49 Tilbage til motivationshistorie Regler vendespil Antal deltagere, 2-6. Alle kort lægges ud på bordet med bagsiden opad. Den første deltager vender to kort, er de forskellige, går turen til den næste deltager. Vender denne deltager 2 ens kort, er det et stik, der lægges ved den heldige deltager, som må vende to nye kort, før turen går videre. Når der ikke er flere kort, tæller deltagerne deres stik, og den der har flest stik, har vundet.

50 Motivationshistorie og aktivitet i medie 2) Nu har I set og hørt om den lille drypstenstrold og hans nye ven. Kunne det ikke bare være vildt spændende hvis vi tog i skoven og tog nogle billeder med vores ipad? Så kan vi måske få øje på, hvor vores lille drypstenstrold og hans nye ven legede. Måske kan vi se det træ, de hoppede op i. Billederne kan vi bruge til at lave en dækserviet af, så I kan se på dem hver dag, når I spiser.

51 Opskrift til dækservietter. Det skal vi bruge. IPad eller kamera. Billeder, vi selv har taget. Computer til at overføre billederne til. Printer, så vi kan printe billederne ud. Saks, til at klippe billederne ud med. Karton til at lime billederne på. Lamineringsark. Lamineringsmaskine.

52 Vi bruger de billeder, vi selv har taget, da vi var i skoven for at lede efter en drypstenshule.

53 Klip dine billeder ud.

54

55 Vi laminerer vores dækservietter.

56 Nu er vores dækservietter færdige og børnene har været med hele vejen igennem processen, hvor den pædagogiske assistent både har gået foran og stået ved siden af børnene.

57 Er musik og sang vigtigt for børns sociale udvikling? I dag er det praktisk- musiske område bl.a. musik og billedkunst der regnes for særlig vigtige for tilegnelsen og udfoldelsen af kreative udtryksformer. Musik berører vore følelser og kan også anvendes til lindring af smerte, stress og depression. Musikken bruges som middel til fællesskab. Det er derfor rigtig godt med et musikforløb, hvor børnene kan udvikle sig, lære og føle et fællesskab. Disse niveauer i deltagerstrategier, er meget vigtige at have med i sine forberedelser i et musikforløb. Her får hvert enkelt barn en god mulighed for at udvikle sig socialt igennem musikken og med hjælp og støtte fra den pædagogiske assistent. Passiv deltagelse, ( Sofus er bare med i rummet, men deltager ikke) (han fortæller dog livligt om forløbet bagefter, så selvom han ikke deltog, får han stadig noget ud af det.) Støttende deltager, (Skal holde en voksen i hånd, sidde på skød osv.) (får lidt mere ud af forløbet, da han får en tryg tilgang, ved den tætte kontakt med en voksen.)

58 Er musik og sang vigtigt for børns sociale udvikling? Imitation, (barnet gør det samme) (har ikke brug for de voksne mere, men det har brug for at blive bekræftet i det, det gør.) (Her er barnet meget deltagende, men skal hele tiden kigge efter, hvad de andre gør.) Identifikation, (barnet kan godt selv, kan det den voksne kan og måler sin succes i det, det kan.) Eleboration, her bygger man videre på forløbet. F.eks. (kender I en løve?) (Hvad siger løven?) Konklusion, man skal ikke sige, om noget af det barnet gør, er rigtigt eller forkert, men derimod støtte barnet i det, det gør og der hvor barnet er i sin udvikling. Musik er en stor og meget vigtig del i et barns sociale udvikling, så derfor er en af den pædagogiske assistents vigtigste opgaver, at introducere børnene for musikken i alle dens kundskaber.

59 Motivationshistorie og aktivitet i musik. (1) Nu har I hørt historien om den lille drypstenstrold. Ved I hvad han hedder? Han hedder Gabriel. Ved I hvad den anden trold hedder? Han hedder Samuel. Jeg har skrevet en lille sang om de to trolde, kunne I ikke tænke Jer, at høre den? Så kan jeg starte med at synge den for jer og bagefter kan vi synge den sammen. Det kunne være sjovt, at synge den for jeres forældre på torsdag, når vi har forældrekaffe. Kom lad os sætte os i en rundkreds og tromme på vores trommer, mens vi synger vores sang sammen.

60 Vi trommer til vores sang om drypstenstrolden. Den voksne kan vælge rytmen løve-løve eller gnu-gnu der vil passe til sangens rytme. Børnene følger med ved at tromme som de har lyst og kunnen.

61 Sang Melodi: Mariehønen Evigglad. 1) Drypstenstrolden Gabriel Gik tur med trolden Samuel De hoppede og dansede Og glemte alt om tid og sted. 2) De havde begge to en tud Men de så vidt forskellig ud Den ene den var lang som strå Den anden den var kort og grå. 3) Da drypstenstrolden skulle hjem Så ku han ikke finde frem Han græd, for klokken den var sen Hvordan fandt han dog hjem igen.

62 4) Men drypstenstroldens nye ven Han viste trolden hjem igen Hans næse kunne lyse op Som højt fra træets grønne top. 6) Så selvom begge troldes tud Så vidt og helt forskellig ud Så kunne intet skille dem De havde fundet sig en ven. 5) Og da de så var kommet frem Til drypstenstroldens fine hjem Så spiste de lidt aftensmad Og nu var alle trolde glad(e)

63 Motivationshistorie og aktivitet i musik. (2) I historien om vores lille drypstenstrold, finder han pludselig ud af, at klokken er mange og det er ved at blive mørkt. Han bliver bange og ked af det, for han kan ikke finde hjem. Men hans nye troldeven hjælper ham ved at lyse med sin næse og lugte hvilken vej, de har gået. Kom her alle børn. Jeg har lige fået en god ide. Skal vi ikke lege en leg, hvor vi gemmer os og leger, at vi er drypstenstrolden og hans ven, der skal finde hjem til drypstenstroldens hule? Jeg har lavet en sang, jeg kan synge for jer først og så kan I synge med, når I har hørt den. Vi skal bruge sangen i vores gemmeleg.

64 Sang-og gemmeleg. Dette skal vi bruge. Til vores sang-og gemmeleg, skal vi bruge et bord og et tæppe. Vi hjælper hinanden med, at lægge tæppet hen over bordet, så det bliver til en hule. Vi skal også bruge en lommelygte, der kan lyse, så vi kan finde vej hjem til drypstenshulen.

65 Sang-og gemmeleg. Sangen Melodi: Under tæppet, laver vi en hule. /:Under bordet Laver vi en hule Den er svær at finde Når det hele, det er mørkt:/ Omkvæd Lys og du skal finde Lys og du skal finde. Melodi afspilles ved 0;40 /:Kom med næsen Den kan nemlig lyse Når vi tænder for den Kan vi sagtens finde hjem:/ Omkvæd Lys og du skal finde Lys og du skal finde.

66 Sang-og gemmeleg. Aktiviteten Nu skal vi bruge sangen i vores gemmeleg. Vi har lagt tæppet hen over bordet, så der er en hule. Så er der et barn, der skal holde lommelygten. Først slukker vi lyset og ruller gardinerne for. Halvdelen af børnene inklusive barnet med lommelygten, lægger sig på gulvet, med hovedet gemt i hænderne. Tre-fire børn sætter sig ud i siden af lokalet og fire-fem af børnene gemmer sig. Nu må børnene der ligger på gulvet rejse sig og begynde, at lede efter de andre børn. Barnet med lommelygten går forrest, med de andre børn bagved. Han tænder for lommelygten og de leder med det lys den giver. De børn der sidder ude i siden af lokalet synger sangen sammen med den pædagogiske assistent, mens de andre leder. Når børnene nærmer sig et barn, der er skjult, synger de højere og højere (tampen brænder.) Hver gang et barn bliver fundet, skal det ind i hulen under bordet og sidde, indtil alle er fundet. Legen kan gentages, så alle prøver lommelygten.

67

68 Er legekulturen den samme som de seneste årtier? En undersøgelse af børns legekultur i dag viser, at den har ændret sig. Der er en tendens til, at man giver de elektroniske og digitale medier skylden for denne forandring. Det har den også, men forskning viser, at der er mange andre faktorer, der også spiller ind. F.eks. er der færre børn i familierne og samværet mellem børn på tværs af aldersgrupper er blevet mindre, så de ældre søskende gir ikke den kulturelle arv videre til de yngre søskende og hermed bliver kulturarven svagere. Børn går mere i skole i dag, så der er ikke så god tid til leg og fordybelse i fritiden. Medier og digitalt legetøj bruges mere og mere til leg og socialt samvær mellem børn. Her er legeværdien det centrale, nøjagtig som alt andet legetøj. Gennem barnets brug af medier i deres leg, får barnet flere færdigheder og kompetencer, der kan bruges senere i livet som f.eks. det sociale, sproglige og tekniske. Børn leger mere inde i dag end førhen, så de traditionelle udelege som f.eks. at hoppe i sjippetov, køre på rulleskøjter og klatre i træer er ikke så almindeligt som det var før i tiden. Så man kan konkludere, at legekulturen eksisterer som den altid har gjort, bare i andre kontekster, der passer ind i det samfund, vi har i dag.

69 Motivationshistorie og aktivitet i drama 1) Nu har vi hørt historien om vores lille drypstenstrold. Men kunne det ikke være spændende, at prøve at lege, at vi var trolde? Jeg har en sjov leg vi kan lege og når vi har leget den nogle gange, så er vi så gode til den, at vi kan vise den til Troldestuens børn, I ved dem på den anden side af gangen. Kom, så skal jeg fortælle jer om legen.

70 Troldeleg. Sminke til børn. Reb til haler. Instrumenter man selv vælger, f.eks. trommer eller rasle æg. Et lokale eller udendørs, hvor man kan sidde på gulvet eller på jorden. I denne leg bliver det ekstra spændende, hvis man leger den i en skov. Opskrift på rasle æg, man selv kan lave. Sæt af muslingeskaller, der hænger sammen. Små perler eller klokker eller hvad man selv synes kan rasle. Limpistol. Små øjne.

71 Opskrift til rasle æg. Man tager de to muslingeskaller, der hænger sammen og putter 3-4 små perler indeni. Herefter lukker man dem sammen og limer langs kanten med en limpistol. Det er vigtigt først at lime, når muslingeskallerne er lukket sammen, ellers risikerer man, at perlerne limer sig fast i limen indeni. Nu er rasle ægget klar til at blive pyntet udenpå. Her bruger man sin fantasi;)

72 Troldelegen. Vi starter med at finde noget børnesminke frem og maler os i ansigterne. Vi vælger selv, hvilken trold vi vil være. De der vil være drypstentroldens ven, kan male deres næse gul, så det ser ud til, at den lyser. Man kan også finde udklædningstøj og klæde sig ud. Rebene binder vi om livet, så de hænger med en lang del bagpå. Dette er troldens hale.

73 Troldelegen. Alle børnene sætter sig i rundkreds på gulvet eller hvis de er ude, på jorden. Mens børnene trommer eller rasler med deres rasle æg, tæller de højt til ti. Nu springer alle børnene op og råber jeg er en trold. Et af børnene bestemmer så, hvilken trold de er, f.eks. en grinetrold, og alle børnene løber rundt mellem hinanden, mens de griner, alt det de kan. Når den pædagogiske assistent trommer på sin tromme, løber alle børnene tilbage til deres pladser og sætter sig. Legen begynder forfra med at tælle til ti, mens de trommer/rasler med rasle æg. Og et andet barn vælger hvad troldene skal være. Legen fortsætter til alle har prøvet, at bestemme hvad de andre trolde skal være.

74

75 Motivationshistorie og aktivitet i drama (2) Nu har I hørt, hvordan de små drypstenstrolde hænger og sover med hovedet nedad inde i drypstenshulen. Vi har også hørt, at de engang imellem hopper ned for at spise eller lege. Men hvad mon de små drypstenstrolde leger, når de er udenfor deres drypstenshule? Kunne I tænke jer at høre om en af legene, de leger og bagefter selv prøve, at lege legen? Kom nu skal jeg fortælle jer om en sjov leg, de leger.

76 Tæppeleg med blade. Materialer Et stort tæppe eller en faldskærm til leg. En masse tørre blade. Et godt sted ude, hvor der er plads. Her vil skoven være et ideelt sted. Eller et sted hvor der er mange nedfaldne blade.

77 Tæppeleg med blade. Vi finder et stort tæppe eller en faldskærm, som vi lægger på jorden. Så finder vi en masse blade, helst tørre blade, da de er bedst at bruge i vores leg. Bladene lægger vi ovenpå tæppet/faldskærmen. Når vi synes, der er nok blade på, tager vi alle fat i tæppet, så vi har fat hele vejen rundt. Nu skal vi starte nede fra jorden og hurtigt løfte tæppet/faldskærmen højt op i luften, så bladene flyver. Vi bliver ved med at løfte tæppet/faldskærmen op og ned indtil alle bladene er blæst af. Når bladene er blæst af er legen forbi, men man kan også fortsætte legen, lige så mange gange man har lyst.

78 Er det vigtigt, at der er et mål for børn, med en tur i naturen? Det er vigtigt, at den pædagogiske assistent har et mål med turen i naturen, for på den måde, bedre at kunne formidle sin viden, begejstring og interesse til børnene, så de herigennem bliver inspireret og dermed får lyst til at opleve mere natur. Et mål kan være så enkelt, som at gå ned til søen for at se om der er ænder, der er sultne. Problemet her kan så være, at der ingen ænder er den dag eller at de er blevet fodret, så de ikke er sultne. Børnene bliver måske skuffede, da de havde forventet, at de skulle fodre de sultne ænder. Her kan børnene nemt miste interessen. Men man kan sætte sig det mål, at gå ud i naturen, bare for at opleve og sanse naturen og lade sig inspirere. Efter turen i naturen hvor man f.eks. finder dyr og planter kan man bagefter læse om det, man har fundet og måske tegne det. Så vil børnene meget bedre kunne bevare interessen for det, de har med hjem. Altså målet for en tur i naturen er vigtig, men man skal være sikker på, at man som pædagogisk assistent, kan leve op til det mål man har sat sig for børnene og forberede sig godt inden.

79 Motivationshistorie og aktivitet i natur (1) Nu har I hørt at vores lille drypstenstrold bor i en drypstenshule langt nede i jorden. Men mon der findes huler andre steder? Måske vi kan se det hvis vi tager en tur i skoven og kigger. Vi kan også bygge en selv, kunne det ikke være spændende? Kom, nu tager vi godt med tøj på, for det er lidt koldt i dag og så går vi ned i skoven og ser om vi kan finde en hule. Hvis vi ikke finder en hule, så prøver vi, at bygge en selv. Jeg har en ide til hvordan vi kan bygge en hule selv, så her er en opskrift.

80 Opskrift hule. Vi skal finde et sted i skoven hvor der er tre træer med ca. 1,5 m imellem. Så skal vi samle en masse lange grene sammen, der ligger i skovbunden. Vi skal bruge snor til at binde nogle af grenene sammen med træerne. Vi skal bruge en saks eller en kniv, til at klippe/ skære snoren over med. Vi skal bruge rigtig mange små kviste, som vi også samler sammen fra skovbunden. Vi skal have et par poser med, så vi kan samle små grene, kviste og blade til at tage med hjem. Det kan vi bruge til at bygge en lille hule, der ligner den vi bygger i skoven, i størrelsesforhold Til sidst skal vi bruge en masse blade, til at smide løst hen over hulen, når den er færdig. Det skal være de visne fra skovbunden. Vi skal ikke plukke dem fra træerne, så vi ødelægger naturen.

81 På vej ned i skoven går vi forbi en smuk Å der ligger lige inden vi går ind i skoven. Vi finder tre træer, vi kan bruge og begynder at samle lange grene i skovbunden.

82 Vi binder vores lange grene på og imellem de tre træer med den snor vi har med. Vi skal hjælpe hinanden med at holde grenen og binde snoren.

83

84 Nu er vores hule færdig. Foran ligger der en stor tyk gren man kan sidde på og vi snakker om, hvad den kan bruges til. Vi synes den skal bruges, så den pædagogiske assistent kan sidde og læse en historie for børnene, mens de sidder i hulen. Vi døber vores hule og kalder den for:

85 Vi bygger vores hule derhjemme. Næste dag efter vi byggede hulen i skoven, bygger vi en hule derhjemme. Vi skal bruge. De grene, kviste og blade, vi samlede i poser fra skoven. Ler til at sætte grene i, der skal forestille træer. Målebånd til at måle størrelsen på hulen. Den pædagogiske assistent regner størrelsesforholdet ud. En træplade, hvor vi bygger vores hule på. Snor til at binde grene sammen med.

86

87

88 Motivationshistorie og aktivitet i natur (2) Kan I huske, da vi gik på stien på vej ned til skoven? Da så vi en Å. Vi gik langs Åen ned til den store sø, der lå lige inden skoven, hvor vi byggede vores hule. Der var nogle af jer, der sagde, at det kunne være sjovt, at sejle med både i søen. Skal vi bygge en båd selv og bagefter tage en tur ned til søen og se om vi kan få vores både til at sejle? Kom, så skal jeg vise jer hvordan man kan lave sin egen båd.

89 Opskrift til båd af avis.

90 Sådan laver vi vores egen båd.

91 Flapperne skal overlappe fladt. Båden tager form.

92 Båden tager mere form.

93 Begynder det at ligne?

94

95 Vi søsætter vores båd og det er bare så sjovt.

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248)

Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Aben Abelone Lavet af: Lisbeth Hansen (226248) Indholdsfortegnelse: INDLEDNING HISTORIEN OM ABEN ABELONE VÆRKSTED Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MEDIE Teori Aktivitet 1 Aktivitet 2 MUSIK: Teori Aktivitet

Læs mere

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R

GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R GRISEN ARTHUR - T I L M Å L G R U P P E N 9-1 2 Å R Storyline af Helle Bennedsen INDHOLDSFORTEGNELSE Historien: Grisen Arthur Værksted Modellervoks, Klodser. Natur Bladkranse, Bålmad. Medier Fotografering

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 26. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 Uge 26 Emne: Eventyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 26 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge26_eventyr.indd 1 06/07/10 11.43 Uge 26 l Eventyr Hopp er øm i hele kroppen, da hun

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 23. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 Uge 23 Emne: Min krop Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 23 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge23_minkrop.indd 1 06/07/10 11.41 Uge 23 l Min krop Hipp har det bedre og nyser ikke

Læs mere

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole

Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole. Udeskole Evaluering af Udeskole Rønnebæk skole Marts 2014 Udeskole Vi var ude i skoven ved et bål hus, og der skulle vi lave nogle opgaver, nogle af opgaverne var matematik idræt musik dansk og naturteknik, vi

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen

Kaninen pixeline. Af Kit G. Laugesen Kaninen pixeline Af Kit G. Laugesen indledning Storyline er en lille historie om kaninen pixeline som godt kan lide farver. Målgruppe er dagpleje/vuggestuebørn i alder 1-3år,da jeg selv er dagpleje er

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN

STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN STØT BARNETS SPROGUDVIKLING IDEHÆFTE TIL FORÆLDRE, PÆDAGOGER & DAGPLEJEN Tale-hørekonsulenterne PPR Brønderslev Tal med dit barn Børn lærer sprog, når de er sammen med vigtige personer i deres liv, især

Læs mere

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin

Trine Bjerre & Kirsten Ruth. Oskar i Legeland. Forlaget Den lille Delfin Trine Bjerre & Kirsten Ruth Oskar i Legeland Forlaget Den lille Delfin Oskar i Legeland af Trine Bjerre & Kirsten Ruth 2014 1. udgave, 1. oplag isbn-13: 978-87-996221-3-9 Tekst & Lay-out: Trine Bjerre

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 25. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 25 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 25 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge25_verden_omkring_mig.indd 1 06/07/10 11.42 Uge 25 l Verden omkring

Læs mere

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del.

Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Børne program Programmet er det samme hver uge, men kan dog variere en hel del. Søndag Hver får et stykke A5 papir og tegner og maler på det. Hvert stykke papir er nu en mursten. Og de klistres sammen,

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

Drengen der mødte det uhyggelige træ.

Drengen der mødte det uhyggelige træ. Drengen der mødte det uhyggelige træ. 3-6 årige Storyline lavet af Panerak Tobiassen Indholds fortegnelse Drengen der mødte det uhyggelige træ Værksted: Fokus spørgsmål Motivation + Aktivitet 1 Motivation

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen

For hendes fødder. af Emma Elisabeth Nielsen For hendes fødder af Emma Elisabeth Nielsen Hun hedder Mia. Hun smækker med døren. Det er, som om verden er sky. Sådan er det altid. Det er, som om græsset bøjer sig for hende, når hun tramper gennem haven

Læs mere

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen:

Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Beskrivelse og materialeliste for løbsledelsen: Start: Hvert hold får sin egen farve, så vi kan kende holdene fra hinanden. Holdets farve males på kinderne af deltagerne og alles næser males røde med sminke-

Læs mere

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1

Den nysgerrige. Skovtrolde - niveau 1 - trin for trin. Skovtrolde Niveau 1 Årstid: Årstid: Forår og sommer Lokation: Forløbets varighed: Forløbets varighed: 2 trin + en eftermiddag - niveau 1 - trin for trin Som skal spirerne blive klogere på træer ikke mindst hyldetræer. De

Læs mere

lav dit eget minijuletræ

lav dit eget minijuletræ Af Pia Buusmann. Foto: Jes Buusmann lav dit eget minijuletræ miniature overdådig jul i Hvis du ikke har plads til et stort og flot juletræ, men gerne vil have den hyggelige stemning, er der heldigvis andre

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår.

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår. Lad det vokse -1 Du høster, hvad du sår. Mål: Børnene lærer om forudsætninger for vækst. Børnene lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; de indser, at man høster det, man sår - både i det naturlige

Læs mere

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE

IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE IDEHEFTE VEDRØRENDE TEKSTLIGGØRELSE DEN KONKRETE FREMGANGSMÅDE Tekstliggørelse er med vilje en meget enkel metode, som ikke kræver specielle indkøb eller nye færdigheder. Det er vigtigt, fordi dagligdagen

Læs mere

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager

Aktivitet 2. Lav trolde - lysestager Aktivitet 2 Lav trolde - lysestager Motivation Trolde bor i skoven, og de har derfor ikke strøm så de kan få lys. De bruger stearinlys. I dag skal vi farve vores egne flotte trolde lysestager. I bestemmer

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

Med Jesus i båden -1

Med Jesus i båden -1 Med Jesus i båden -1 Jesus kalder Mål: At give børn en forståelse for, at Jesus kalder på dem og ønsker, at de skal følge ham i deres liv. Tekst: Mark. 1, 14-20 + Luk. 5, 1-11 (Jesus kalder sine disciple).

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Missionsprojekt 2016 Skattejagt

Missionsprojekt 2016 Skattejagt Missionsprojekt 2016 Skattejagt 1 Foto: Sxc.hu Peru skattejagt Engang var der i Peru et meget rigt rige, som man kalder Inkariget. Da spanierne kom, og erobrede riget, plyndrede de det, og tog Perus guld

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013

Fælles info. Nyhedsbrev SFO Fritterhøjen uge 8+9 2013 Fælles info Fastelavn. Vi holdt fastelavn mandag efter vinterferien. Vi flyttede det hertil fordi vi havde Danmarks Indsamling i uge 6, men til næste år flytter vi det tilbage, så det ligger tættere på

Læs mere

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen

Lørdag eftermiddag. Søndag morgen Drømmekommunen Der var engang en familie, der ville tage på ferie langt væk fra København. De valgte en by, der hed Halsnæs, fordi de havde hørt hvor fantastisk og fortryllet den var blevet. De tog af

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Den vigtigste og bedste gave

Den vigtigste og bedste gave LEKTIE År B 1. kvartal Lektie 6 Den vigtigste og bedste gave Ugens tekst og referencer: Matt 1,21-23. Den Store Mester, kap. 1. Huskevers: I dag er der født jer en frelser. (Luk 2,11) Hovedformålet er,

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst

Skagenrosen. Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst Skagenrosen Tæt ved havet groede en lille plante. En blomst kunne man ikke kalde den, for den havde ingen krone kun en stilk med nogle grønne blade. Hver dag kiggede den ud over det åbne hav, og når det

Læs mere

GYVEL-POSTEN. Interviewe med Anette. :: Nr. 2 :: 06/11 2015. Læs mere på side

GYVEL-POSTEN. Interviewe med Anette. :: Nr. 2 :: 06/11 2015. Læs mere på side GYVEL-POSTEN 06/11 2015 :: Nr. 2 :: Chokoladekage Denne kage er en lækker chokoladekage, den passer til en lille bradepande, så hvis du vil bruge en brandepande fra ovnen, skal du nok lave dobbelt portion.

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Aktiviteter 0.-2. klasse

Aktiviteter 0.-2. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir, forbrænding

Læs mere

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse.

Hvem ka? Gud ka! -1. Betty Baxters liv og omvendelse. Hvem ka? Gud ka! -1 Betty Baxters liv og omvendelse. Mål: I denne undervisning kommer vi ind på frelsens budskab. Vi vil skabe plads til, at børn kan åbne deres hjerte op for Jesus, som Betty Baxter gjorde.

Læs mere

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting:

Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Tidlig matematik, Workshop 10. februar 2016 Aktiviteter Hvad er matematik? Gæt hvor mange og hvad Fyld en mængde genstande i en ikke gennemsigtig beholder. Man skal nu gætte to ting: Hvad er i beholderen?

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY

Uge 1. Emne: Dyr. HippHopp. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 1 Emne: Dyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 1 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge 1 l Dyr Hipp og Hopp møder tit hinanden. De er meget forskellige, men de kan begge to godt lide

Læs mere

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21

Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Nyhedsbrev Alme Skoles SFO februar 2016.02.21 Kære forældre Håber I alle har nydt en uges vinterferie sammen med familie eller venner. Vi glæder os til at tage imod jeres børn på mandag, til nye aktiviteter

Læs mere

Mini-overflødighedshorn

Mini-overflødighedshorn Mini-overflødighedshorn 10 pers. (9 ringe) Ingredienser Kransekagemasse 150 g flormelis 30 g past. æggehvider 500 g ren, rå marcipan Sprøjteglasur 75 g sigtet flormelis ca. 30 g past. æggehvider Pynt 200

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

DSB Kolonnehus Svenstrup J.

DSB Kolonnehus Svenstrup J. DSB Kolonnehus Svenstrup J. Byggevejledning Læs venligst hele byggevejledningen inden du starter med at samle huset. Inden malerarbejdet startes er der lige noget der skal limes, lim de fire stykker med

Læs mere

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING

STRANDPARKSKOLEN. Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING STRANDPARKSKOLEN Thomas Koppels allé 10, 2450 København SV STØT DIT BARNS LÆSEINDLÆRING Strandparkskolen Støt dit barns læseindlæring 2 LÆSEINDLÆRING Læsning er med til at stimulere dit barns sproglige

Læs mere

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet.

Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Ord på Natursamarbejdet 0-3 årige børns oplevelser og erfaringer på Natursamarbejdet. Denne rapport er en del af Kvalitetsløft Natursamarbejdet - et to-årigt udviklingsprojekt i Natursamarbejdet, Børn

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Grovmotorik. Jorden er giftig

Grovmotorik. Jorden er giftig Fra 5 år Grovmotorik Gå på forskellige måder på tæer/hæle/m. lange skridt/små trin forlæns/sidelæns/sidelæns Gå balance på en streg, kantsten, træstamme m.v. Stå på ét ben statueleg stå trold Løbe på forskellige

Læs mere

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted

Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012. Sy og filte værksted Nyhedsbrev fra SFO oktober 2012 Kære forældre Reserver allerede nu torsdag i næste uge klokken 14-16, da vi holder forældrekaffe. Vi laver en cafe, børnene har bagt og der vil være udstillinger fra nogle

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

hurtige juleideer ı dekoration

hurtige juleideer ı dekoration hobby ı dekoration 10 hurtige juleideer Står du og mangler en hurtig venindegave? En dekoration til første søndag i advent? Eller har du glemt at købe kalenderlys? Læn dig tilbage, og lad dig inspirere

Læs mere

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab

Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Forslag til lege og aktiviteter Småbørn med høretab Udarbejdet af Pia Solholt, psykolog Ninna Holst-Hansen, pædagogisk konsulent Birthe Hyldgaard Klausen, pædagogisk konsulent Tove Søby, pædagogisk konsulent

Læs mere

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over.

BRUNSVIGER KAGEKONE. Rør alle ingredienser til remoncen sammen til en blød masse. Prik let i dejen med fingrene og kom remoncen over. BRUNSVIGER KAGEKONE 400 g Amo Hvedemel 100 g margarine (mælkefri) 50 g gær 50 g sukker 1 æg Ca. 2 dl lunken risdrik (ca. 37 C) Remonce: 100 g margarine (mælkefri) 150 g brun farin 1 tsk. vaniljesukker

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe.

lave. Men i dag har jeg ikke rigtig lyst til noget som helst. Sådan har jeg det sommetider, men som regel varer det ikke så længe. Vi kører blade Jeg er lige kommet hjem fra skole, har klædt om, og ved ikke rigtig hvad jeg skal lave. Jeg går op på mit værelse og tager kassen med mit legetøj. I kassen ligger alt mit Tekno ingeniørsæt,

Læs mere

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud

Et godt valg -2. Daniel hører fra Gud Et godt valg -2 Daniel hører fra Gud Mål: Børnene må indse, at de kan ændre situationer, når de tager sig tid til at søge Gud, lytte til ham og hører fra ham. Fremtiden ligger i Guds hænder, og han hjælper

Læs mere

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.)

SCENE 6 ET STED I ARNES INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) SCENE 6 ET STED I S INDRE (Tre kinesere står med lænker om fødderne i en mine og graver. To flodheste holde vagt.) FLODHEST 1 Jeg keder mig FLODHEST 2 Det er snart overstået. Han gør det i nat. FLODHEST

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse

Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Jeg glæder mig til at bo på Sedenhuse Interview med seks af de unge der skal flytte på Sedenhuse i november. Af Ole Dan Jensen og Stig Sørensen, fagkonsulenter i H&P, juni 2009. Gitte Nø., David, Nynne,

Læs mere