Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. maj / ojr-dep Kommissionens forslag til Europa-Parlamentet og Rådet vedrørende revision af direktiv (2003/41/EF) om arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers aktiviteter og tilsynet hermed (IORP-direktivet) 1. Resumé Kommissionen har den 27. marts 2014 fremsat forslag til ændring af direktiv 2003/41/EF om arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers aktiviteter og tilsynet hermed, som i Danmark alene regulerer firmapensionskasser. Forslaget har fire overordnede mål: 1) at fjerne tilsynsmæssige barrierer for grænseoverskridende arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser, bl.a. ved at kræve, at investeringsregler og regler om oplysningspligt over for medlemmer og pensionsmodtagere er dem, der gælder i hjemlandet, 2) sikre god governance og risikostyring, 3) give klare og relevante oplysninger til medlemmer og pensionsmodtagere og 4) sikre, at tilsynsmyndighederne har de nødvendige redskaber til at kunne føre effektivt tilsyn med arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser. Kommissionens hensigt med ændringsforslaget er således bl.a. at sikre bedre ledelse og mere gennemsigtighed i relation til disse pensionskasser. Derudover er hensigten at sikre de nødvendige tilsynsmæssige redskaber samt at øge de omfattede pensionskassers aktivitet på tværs af grænserne med henblik på at styrke det indre marked. 2. Baggrund Europa-Kommissionen har den 27. marts 2014 vedtaget en pakke med foranstaltninger, som skal fremme nye måder at frigøre langsigtet finansiering på, og som skal støtte op om Europas tilbagevenden til bæredygtig økonomisk vækst. I meddelelsen om langsigtet finansiering præsenteres et sæt specifikke foranstaltninger, som Kommissionen vil tage for at forbedre den langsigtede finansiering af den europæiske økonomi. To af disse foranstaltninger er:

2 2/17 Forslag om at revidere reglerne for arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser (IORP-direktivet) for at støtte den videre udvikling af langsigtet investering i EU Meddelelse om crowdfunding til at tilbyde alternative finansieringsmuligheder for små og mellemstore virksomheder Den finansielle krise har haft konsekvenser for den finansielle sektors evne til at kanalisere midler over i realøkonomien, særligt i langsigtede investeringer. Det er af afgørende betydning at tage skridt til at genoprette betingelserne for bæredygtig vækst og investeringer, og der skal derfor arbejdes på nye måder til at kanalisere midler over i langsigtede investeringer. Kommissionen fremhæver ligeledes, at Europa er blevet et aldrende samfund. Derfor er det nødvendigt at justere pensionssystemerne i hele EU for at sikre tilstrækkelige, sikre og bæredygtige pensioner. Den foreslåede ændring af direktivforslaget skal medvirke til at tackle disse udfordringer. Der er endvidere sket en udvikling i Europa siden det gældende direktiv for arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser blev vedtaget i Kommissionen pointerer, at den generelle udvikling i EU er kendetegnet ved en tendens væk fra ydelsesdefinerede ordninger og over mod flere bidragsdefinerede ordninger 1, hvor det primært er medlemmerne, der bærer risikoen forbundet med ordningerne, herunder investeringsrisikoen. Denne udvikling og ikke mindst den finansielle krise har medført et behov for at sikre en forsvarlig governancestruktur samt sikre, at medlemmerne af pensionskasserne modtager klar og relevant information om deres pensionsordninger. Endelig viser erfaringerne, at der fortsat findes barrierer i forhold til mulighederne for at udøve grænseoverskridende aktivitet for finansielle virksomheder, hvilket forhindrer virksomhederne i at høste fordelene ved det indre marked. På den baggrund er en revision af IORP-direktivet nødvendig. Kommissionen har følgende tre hovedmål med revisionsforslaget: 1. Forbedre arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers mulighed for at investere i finansielle aktiver med en langsigtet økonomisk profil og dermed fremme finansieringen af væksten i realøkonomien. 1 I ydelsesdefinerede ordninger fastsættes pensionsydelserne på forhånd, som eksempelvis en procentdel af slutlønnen. I forhold til bidragsdefinerede ordninger, defineres bidragene på forhånd, hvorefter pensionsydelserne beregnes på baggrund af disse bidrag.

3 3/17 2. Sikre, at medlemmer af pensionsordninger beskyttes passende mod risici. 3. Drage nytte af alle fordelene ved det indre marked for arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser ved at fjerne hindringer for levering af serviceydelser på tværs af grænser. Retsgrundlaget for forslaget er en omskrivning af direktiv 2003/41/EF. Konkret tager forslaget afsæt i (tidligere artikel 47, stk. 2, artikel 55 og artikel 95 i EF-traktaten) nu artikel 53, 62 og 114, stk. 1 i TEUF. Forslaget forventes at træde i kraft den 31. december Første møde i rådsarbejdsgruppen, under ledelse af det græske formandskab, afholdes den 21. maj Formål og indhold Formålet med revisionen af IORP-direktivet er at styrke udviklingen af arbejdsmarkedsrelaterede pensionsopsparinger, så de er up to date med den europæiske udfordring med hensættelse til pension relateret til den aldrende befolkning og samtidig sikre, at investeringerne vil skabe langsigtet vækst. De arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser står pt. med disse to udfordringer og har i EU for mere end mia. aktiver under forvaltning med en langsigtet horisont. I Danmark regulerer IORPdirektivet alene firmapensionskasser, idet øvrige arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser er reguleret med fundats i andre direktiver, som eksempelvis 3. livsforsikringsdirektiv. Firmapensionskasser udgør omkring 2 pct. af pensionsmarkedet i Danmark. Mere sikre og mere effektive arbejdsmarkedspensioner vil bidrage til, at supplerende pensionsopsparinger i højere grad kan bidrage til pensionsindtægterne, således at de pensioner, der kommer til udbetaling i alderdommen bliver tilstrækkelige og bæredygtige. Endvidere er formålet at styrke arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers rolle som institutionelle investorer i EU s realøkonomi og sikre, at den europæiske økonomi får bedre kapacitet til at kanalisere langsigtede opsparinger henimod vækstfremmende investeringer. Konkret ønsker Kommissionen at styrke udviklingen af de arbejdsmarkeds-relaterede pensionsopsparinger med følgende fire tiltag: 1. Fjerne eventuelle tilsynsmæssige barrierer for grænseoverskridende arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser og dermed styrke mulighederne for grænseoverskridende virksomhed. 2. Sikre god governance og effektiv risikostyring,

4 4/17 3. Sikre, at der gives klare og relevante oplysninger til medlemmerne. 4. Sikre, at tilsynsmyndighederne har de nødvendige redskaber til at føre effektivt tilsyn med disse pensionskasser. Ad 1. Grænseoverskridende virksomhed Forslaget indeholder opdaterede regler i forhold til at udøve grænseoverskridende virksomhed. Hensigten er at skabe bedre og mere gennemskuelige muligheder for at udøve virksomhed på tværs af grænserne. Blandt andet er der i forslaget indsat krav om, at hjemlandet 2 skal begrunde sin beslutning, hvis den forbyder grænseoverskridende virksomhed. Samtidig skal den kompetente myndighed i hjemlandet begrunde, hvis den ikke underretter den kompetente myndighed i værtslandet om, at pensionskassen har til hensigt at tilbyde pension i værtslandet 3. Derudover må værtslandet ikke længere pålægge pensionskasser, der udøver grænseoverskridende virksomhed, supplerende oplysningskrav. Det skyldes, at der med forslaget indføres en standardiseret pensionsoversigt. Endvidere kan værtslandet ikke kræve supplerende investeringsregler opfyldt. Derudover indeholder forslaget en tydeliggørelse af de procedurer, der skal iagttages, når en virksomhed ønsker at operere på tværs af grænser eller ved overdragelse af pensionsordninger på tværs af grænserne, samt en klarere definition af tilsynsrollerne for hjem- og værtsland. Der er fortsat krav om, at pensionskasser, der udøver grænseoverskridende virksomhed, skal have fuld kapitaldækning til de hensættelser, som pensionskassen forvalter. Ad 2. Governance og god risikostyring Det er ifølge forslaget af afgørende betydning for en hensigtsmæssig risikostyring, at der findes et effektivt governancesystem. Derfor foreslås det, at der med udgangspunkt i arten, omfanget og kompleksiteten af pensionskassen stilles krav om, at virksomhederne har et effektivt governancesystem, der sikrer sund og forsvarlig ledelse af virksomheden. Kravene relateret hertil indebærer bl.a. indførelse af fire nøglefunktioner (risikostyring, compliance, intern revision og aktuarfunktion) og tilhørende krav om, at personer, der reelt leder virksomheden eller varetager nøglefunktioner, har faglige kvalifikationer, viden og erfaring, som vurderes tilstrækkelige. 2 Den medlemsstat, hvor pensionskassen er godkendt eller registreret, og hvor den har sit hovedkontor. Ved hovedkontorets hjemsted forstås et sted, hvor pensionskassens beslutningstagende organ træffer sine vigtigste strategiske beslutninger. 3 Den medlemsstat, hvis social- og arbejdsmarkedslovgivning vedrørende arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger finder anvendelse på forholdet mellem det pensionstegnende firma og medlemmerne, eller pensionsmodtagerne.

5 5/17 Krav til eksistens af nøglefunktioner og risikostyringssystemer skal medvirke til at sikre, at risici identificeres, overvåges og styres. Det vil derudover være et krav, at virksomheden som led i risikostyringsarbejdet udarbejder en risikoevaluering, der forholder sig til eksisterende og nye risici mv. Endelig skal virksomhederne have en forsvarlig aflønningspolitik. Konkret i forhold til aflønningsreglerne gælder, at forslaget indeholder en generel forpligtelse for pensionskasserne til at fastsætte en lønpolitik for kassens bestyrelse og direktion, de personer, der varetager pensionskassens nøglefunktioner, samt andre medarbejdere, hvis aktiviteter har en væsentlig indflydelse på pensionskassens risikoprofil. Lønpolitikkens indhold skal sikre en forsvarlig og effektiv risikostyring og skal afspejle pensionskassens størrelse, interne organisation og arten, om-fanget og kompleksiteten af deres aktiviteter. Pensionskasserne skal endvidere regelmæssigt offentligøre oplysninger om aflønningspolitikken. Intervallet herfor og omfanget af oplysningsforpligtelsen er ikke nærmere angivet. Forslaget indeholder tillige en bemyndigelse til, at Kommissionen kan udstede en delegeret retsakt om hvilke elementer, der skal indgå i virksomhedens lønpolitik, samt hvordan lønpolitikken skal implementeres i pensionskassen. Forslaget er et udtryk for et ønske om, at pensionskasserne skal omfattes af aflønningsregler, der svarer til, hvad andre finansielle virksomheder er underlagt, idet der skal tages højde for pensionskasserne størrelse, omfang og kompleksitet. Der er derudover indsat regler om, at der skal indføres en effektiv intern auditfunktion, som skal vurdere, om blandt andet det interne kontrolsystem er hensigtsmæssigt og effektivt. Den interne auditfunktion skal varetages af mindst én uafhængig person i eller uden for pensionskassen. Ad 3. Skærpede krav til medlemsinformation Med revisionen af IORP-direktivet bliver pensionskasserne underlagt en række nye informationskrav. Informationskravene har til formål at øge gennemsigtigheden for medlemmer af pensionskasserne. Informationskravene skal endvidere sikre sammenlignelighed med de informationskrav, som stilles, når det drejer sig om investeringer, som ikke sker for pensionsmidler fx kravene om, at investorer har adgang til et dokument med central inve-storinformation, når de investerer i fx investeringsforeninger (fonde, som er underlagt EU s UCITS-direktiv). Disse bestemmelser sætter rammerne for de generelle principper for information til medlemmerne og fastsætter fx, at informationen skal gives i et letforståe-

6 6/17 ligt sprog uden brug af tekniske fagudtryk. Samtidig fastsætter de den type information, som medlemmerne skal have - fx information om rettigheder, pligter og investeringsrisiko. Ligeledes indebærer informationskravene, at pensionskasserne skal sikre, at aktive medlemmer omkostningsfrit en gang årligt har adgang til et personligt Pension Benefit Statement, som indeholder de væsentligste oplysninger om kundens pensionsordning. Dokumentet skal være forståeligt og være på max 2 A4 sider, og medlemmerne skal have adgang til dokumentet enten på papir eller på webside. Disse oplysninger er bl.a. oplysning om eventuelle garantier, balance, bidrag, omkostninger, pensionsprognoser, investeringsprofil, performance og yderligere relevant information. Informationskravene er formuleret, så de giver medlemsstaterne mulighed for at introducere mere specifikke krav med henblik på eksempelvis at sikre sammenlignelighed mellem fx forskellige søjler i pensionssystemet. Der stilles endvidere krav til, at dokumentet skal indeholde pensionsprognoseoplysninger for de garanterede månedlige pensionsydelser eller for størrelsen af den forventede akkumulerede kapital på bl.a. pensioneringstids-punktet. Der stilles også krav om, at hvis medlemmet bærer investeringsrisikoen, skal medlemmet have oplyst investeringsvalgmuligheder / risikoprofilmuligheder, og kundens nuværende valg skal markeres. Endvidere stilles der krav om, at medlemmet skal have risiko- og afkastprofil vist grafisk. Dokumentet skal endvidere bl.a. angive investeringernes historiske performance. Og der stilles også krav til, at medlemmet i dokumentet skal henvises til, hvordan medlemmet kan få yderligere information. Kommissionen foreslår, at den gennem delegerede retsakter skal fastsætte, hvordan det specifikke indhold til ovenstående skal præsenteres, herunder bl.a. fastsætte standarder for beregningen af pensionsprognoser samt for, hvordan omkostninger skal udregnes Der stilles ydermere krav til, at medlemmer foruden at modtage et årligt Pension Benefit Statement også, når de kommer tæt på pensioneringstids-punktet, skal informeres om bl.a. udbetalingsmuligheder og fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. Der stilles tillige krav om, at firmapensionskasser skal give aktuelle ydelsesmodtagere information om kommende ydelser og betalingsmuligheder. Endvidere skal aktuelle ydelsesmodtagere i de tilfælde, hvor ydelsesmod-

7 7/17 tageren bærer en investeringsrisiko i udbetalingsfasen, have passende information. Ad 4. Særligt vedr. tilsyn Med henblik på at styrke beskyttelsen af pensionsordningernes medlemmer indeholder forslaget en tydeliggørelse af de områder, der anses for omfattet af tilsynet med pensionskasserne. Samtidig stilles der krav om, at det er hjemlandets kompetente myndighed, der har eneansvaret for tilsynet med alle pensionskasser, der er godkendt eller registreret i landet. Derudover indføres en tilsynsmæssig evaluering, som har til formål at finde pensionskasser med finansielle, organisatoriske eller andre problemer, som eventuelt kan medføre en højere risikoprofil. Endelig skal de kompetente myndigheder varetage deres opgaver på en gennemsigtig og ansvarlig måde. Øvrige bestemmelser Udover de beskrevne ændringer indeholder forslaget en række justeringer i forhold til bl.a. investeringsområdet. Her er det hensigten at tydeliggøre pensionskassernes muligheder for at investere i finansielle aktiver med en langsigtet økonomisk profil og dermed støtte op om at fremme finansieringen af væksten i realøkonomien. Denne justering skal ses i lyset af Kommissionens meddelelse om langsigtet finansiering. Ønsket er at styrke pensionskassernes rolle som institutionelle investorer i EU s realøkonomi, så den europæiske økonomi får bedre kapacitet til at kanalisere langsigtede opsparing hen imod vækstfremmende investeringer. Forslaget indeholder endvidere bestemmelser for pensionskasser, der tilbyder bidragsdefinerede ordninger, om udpegelse af en depositar, samt regler for opbevaring af aktiver, depositarens ansvar og de relaterede overvågningsopgaver. Revisionen af forslaget indeholder ikke nye solvensbestemmelser. Det var oprindeligt hensigten, men det fremgår imidlertid af præamblen til forslaget, at en EIOPA-undersøgelse af de kvantitative virkninger fra 2013 har vist, at der er behov for flere og bedre data om solvensaspekter, inden der kan træffes beslutning om, hvorvidt disse bestemmelser skal med i forslaget. Den manglende opdatering af solvensbestemmelserne i et nyt IORP direktiv betyder, at der i 2016, når Solvens-II træder i kraft, vil være forskelle i solvenskravene for de pensionsudbydere, der reguleres i medfør af dette direktiv og de pensionsudbydere, som er omfattet af Solvens-II reglerne. I Danmark vil det konkret betyde, at firmapensionskasserne fremover vil være underlagt et solvensmæssigt regelsæt, mens de tværgående pensionskasser og livsforsikringsselskaber m.fl. vil være underlagt et andet solvensmæssigt regelsæt. I forhold til eventuel grænseoverskridende

8 8/17 virksomhed vil det betyde, at en firmapensionskasse fra et andet EU land vil kunne tilbyde ordninger i Danmark og være underlagt de solvensregler, der gælder i medfør af IORP direktivet, hvorimod de tværgående pensionskasser og livsforsikringsvirksomheder, som udbyder størstedelen af alle ordninger i Danmark, vil være underlagt de kommende Solvens II regler. Forslaget rummer som hidtil en regel, der foreskriver, at der i forhold til pensionskasser, der driver grænseoverskridende virksomhed, til enhver tid skal være fuld kapitaldækning for de tekniske hensættelser for alle de pensionsordninger, som pensionskassen forvalter. Forslaget indeholder fortsat en mulighed for at undlade at anvende størstedelen af direktivet for så vidt angår pensionskasser, der forvalter pensionsordninger for færre end 100 medlemmer. 4. Europa-Parlamentets udtalelser Europa-Parlamentet har endnu ikke udtalt sig om forslaget. Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke nogen tidsplan for Europa-Parlamentets behandling af Kommissionens forslag. 5. Nærhedsprincippet Det er regeringens holdning, at udkastet er i overensstemmelse med nærhedsprincippet. Grunden hertil er, at indsatsen på EU-plan på dette område styrkes på følgende områder: 1. fjerner hindringer for arbejdsmarkedsrelaterede pensionskassers aktiviteter på tværs af grænserne 2. sikrer et højere minimumsniveau for forbrugerbeskyttelse i hele EU 3. medfører stordriftsfordele, risikospredning og innovation på tværs af grænserne 4. hindrer regelarbitrage mellem sektorer for finansielle tjenesteydelser 5. hindrer regelarbitrage mellem medlemsstater 6. tager hensyn til grænsearbejderes interesser. Ifølge forslaget beholder medlemsstaterne det fulde ansvar for organiseringen af deres pensionssystemer. Ændringen tager ikke sigte på at ændre ved dette forhold. Ændringen berører heller ikke aspekter vedrørende national social- og arbejdsmarkeds-, skatte- eller aftaleret. 6. Gældende dansk ret Firmapensionskasser er karakteriseret ved at have til formål, på grundlag om et løfte om pension, at sikre ansatte pension i forbindelse med ansættelse i en virksomhed. Ethvert løfte om pension skal afdækkes enten i et forsikringsselskab eller i en pensionskasse. Pensionstilsagn, der afdækkes i en firmapensionskasse, angår de personer, der har ansættelse i den virksomhed, der har stiftet firmapensionskassen. Heroverfor står de tværgående pensionskasser, hvor medlemskredsen defineres ud fra faggrupper

9 9/17 på tværs af virksomheder, og ikke som ved firmapensionskasser, der dækker den enkelte virksomhed. I udgangspunktet regulerer IORP-direktivet alle arbejdsmarkedsrelaterede pensionskasser. IORP-direktivet indeholder derudover en undtagelse om, at pensionskasser, som følger 3. livsforsikringsdirektiv, ikke er underlagt kravene i IORP. Denne undtagelse har betydning for de tværgående pensionskasser i Danmark. Reguleringen af de tværgående pensionskasser i Danmark sker således på lige fod med livsforsikringsselskaber via lov om finansiel virksomhed (FIL), som er baseret på 3. livsforsikringsdirektiv (og snart Solvens II). Dette er sket i erkendelse af, at de fleste tværgående pensionskasser teknisk set har samme funktionsmåde som livsforsikringsselskaber. De tværgående pensionskasser i Danmark er således hverken omfattet af det gældende IORP-direktiv eller Kommissionens ændringsforslag. I Danmark er det således alene reguleringen af firmapensionskasser, der er funderet i IORP-direktivet. Firmapensionskasserne i Danmark udgør omkring 2 pct. af pensionsmarkedet opgjort på de pensionsmæssige hensættelser, fordelt på enkelte større firmapensionskasser og en række mindre (med færre end 100 medlemmer), hvoraf en del er under afvikling. I enkelte andre lande som fx Storbritannien, Holland, Belgien udgør IORPpensionskasserne en væsentlig større andel af det samlede pensionsmarked. Der er p.t. ikke nogen grænseoverskridende aktivitet for firmapensionskasser i Danmark. På området for firmapensionskasser findes reguleringen således i dag i lov om tilsyn med firmapensionskasser med tilhørende bekendtgørelser, fx bekendtgørelse om ledelse og styring af firmapensionskasser, bekendtgørelse om finansielle rapporter for firmapensionskasser m.fl. Det overordnede hensyn bag den gældende regulering af firmapensionskasser er, at der skal være sikkerhed for, at de løfter en pensionskasse har afgivet kan opfyldes. Regelgrundlaget er løbende moderniseret og i et vist omfang strømlinet med reguleringen for tværgående pensionskasser og livsforsikringsselskaber. Reguleringen indeholder allerede i dag krav i forhold til indretning, styring og ledelse af de omfattede pensionskasser, regler for grænseoverskridende virksomhed, overdragelse af pensionstilsagn, ophør og krisehåndtering, regler for regnskabsaflæggelse og revision samt regler for tilsynet med de om-fattede pensionskasser. I forhold til de mere solvensmæssige forhold indeholder det gældende regelsæt krav til opgørelse

10 10/17 af kapitalkrav, basiskapital m.m., ligesom loven indeholder visse investeringsregler. Der stilles således allerede i dag visse krav til governancesystemet i firma-pensionskasser i overensstemmelse med de krav, der stilles til tværgående pensionskasser og forsikringsselskaber. Bl.a. gælder det, at der skal sikres en forsvarlig organisation og administration af pensionskassen, hvilket udmønter sig i en række krav til indretning og styringen af virksomheden, herunder håndteringen af risici. Da kapitalkravet for firmapensionskasser, der er implementeret på baggrund af EU-direktivet, som udgangspunkt ikke er risikobaseret i dag og dermed er uafhængig af den faktiske placering af investeringsaktiverne, findes der i Danmark p.t. kvantitative placerings- og spredningsregler til at håndtere risikopådragelsen for disse virksomheders investeringer. Herudover indeholder reguleringen nogle kvalitative krav, hvor fokus er på, at kunderne skal have det bedst mulige afkast. Der findes ingen aflønningsregler for firmapensionskasser i den gældende lov om firmapensionskasser. Dog kan firmapensionskasser indirekte være omfattet af aflønningsreglerne i FIL, hvis firmapensionskassen er i koncern med et pengeinstitut, realkreditinstitut eller et fondsmæglerselskab. Dette skyldes, at pengeinstitutter, realkreditinstitutter og fondsmæglerselskaber har pligt til at sikre, at aflønningsreglerne er opfyldt på koncernbasis. Gældende informationskrav i dansk ret Regler om oplysninger til pensionskunder i firmapensionskasser er i dansk ret reguleret i bekendtgørelse om god skik og informationspligt for firma-pensionskasser (bekendtgørelse nr af 8. december 2006). Bekendtgørelsen fastslår, at firmapensionskasser på anmodning skal stille pensionskassens skriftlige investeringsprincipper til rådighed. Endvidere skal de på anmodning informere dels om forventet niveau for pensionsydelser, hvis det er relevant, samt på anmodning informere om pensionsydelsernes størrelse i tilfælde af ansættelsesforholdets ophør. Bekendtgørelsen fastlår også, at hvis investeringsrisikoen bæres af medlemmet selv, skal pensionskassen informere om investeringsmuligheder, den faktiske investeringsportefølje, risikoeksponering og omkostninger. Endvidere følger det af bekendtgørelsen, at firmapensionskasser ved medlemmets pensionering, eller når ret til andre ydelser opstår, skal oplyse med-lemmet fyldestgørende om de ydelser, medlemmet har ret til, og de udbetalingsmåder, der kan vælges imellem.

11 11/17 Regler om oplysninger til pensionskunder i livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser fremgår af bekendtgørelse om information om livsforsikringsaftaler (bekendtgørelse nr af 17. november 2006). Disse selskaber er ikke omfattet af direktivet, men de gældende regler nævnes her, henset til en dansk holdning om, at det vil være en gevinst for forbrugerbeskyttelsen, at direktivets forbrugerinformationskrav udbredes til også at gælde for livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser. Bekendtgørelse om information om livsforsikringsaftaler fastslår, at oplysninger til forsikringstageren skal være klart og præcist formuleret. Samtidig følger det, at investoren ved aftalens indgåelse bl.a. skal oplyses om de enkelte forsikringsydelser og oplysninger om eventuelle valgmuligheder, for-sikringsydelsens størrelse og præmie, og om ydelser, præmier, omkostninger m.v. er garanteret. Endvidere skal investoren, såfremt ydelsen er afhængig af udsving på kapitalmarkedet, oplyses om de investeringsmæssige forudsætninger for de oplyste ydelser. Desuden fremgår det af bekendtgørelsen, at væsentlige ændringer under forsikringsaftalens løbetid til ugunst for forsikringstageren skal varsles. Informationsbekendtgørelsen stiller tillige krav om, at livsforsikringsselskaber og tværgående pensionskasser årligt skal oplyse forsikringstageren om bl.a. størrelsen af forsikringsydelserne, om bonussituationen, om i hvilket omfang bonus er garanteret samt om forsikringstagerens samlede forrentning for året. 7. Lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser Lovgivningsmæssige konsekvenser Kommissionens direktivforslag vil medføre en tilpasning af de gældende danske regler. Som en direkte konsekvens af direktivet vil der specifikt være behov for tilpasninger i lov om tilsyn med firmapensionskasser, bekendtgørelse om god skik og informationsforpligt for firmapensionskasser, bekendtgørelse om ledelse og styring af firmapensionskasser. Som afledt konsekvens af direktivet vil ændringsforslaget også give anledning til, at det bør overvejes at tilpasse bekendtgørelse om information om livsforsikringsaftaler med henblik på at sikre, at de forbrugerinformationskrav, som stilles til tværgående pensionskasser og livsforsikringsselskaber, sikrer kunder i disse selskaber en lige så god forbrugerbeskyttelse,

12 12/17 som den beskyttelse firmapensionskassernes kunder får via IORPdirektivet. Statsfinansielle konsekvenser Med forslaget udvides forpligtelserne for firmapensionskasserne i forhold til hvilken information, der skal gives til medlemmerne samt i forhold til at op-fylde kravene til governancesystemer med videre. Tilsvarende vil forslaget betyde øgede tilsynsforpligtelser for Finanstilsynet. Konkret vil det være forbundet med en vis arbejdsbyrde for Finanstilsynet løbende at indsamle og registrere de yderligere oplysninger fra virksomhederne, som forslaget medfører om fx risikoevaluering og aflønning. Derudover vil det kræve øgede ressourcer at føre tilsyn med de nye krav relateret til governancesystemet og informationsforpligtelserne. Yderligere kan der være en midlertidig arbejdsbyrde forbundet med at bidrage til arbejdet med udvikling af delegerede retsakter samt retningslinjer og tekniske standarder på områderne. Forslaget vil derfor medføre en mindre forøgelse af ressourcebehovet for Finanstilsynet. Udgifterne til Finanstilsynet dækkes gennem bidrag fra den finansielle sektor, hvorfor der ikke umiddelbart er direkte statsfinansielle konsekvenser forbundet hermed. 8. Samfundsøkonomiske konsekvenser Forslaget har bl.a. til hensigt at støtte op omkring Kommissionens pakke med foranstaltninger, som skal skabe vækst og fremme langsigtet investering til gavn for realøkonomien. Yderligere vil justeringerne i forhold til mulighederne for at udøve grænseoverskridende virksomhed styrkes, som vurderes at være til gavn for konkurrencen og dermed forbrugerne. De øgede governancekrav bygger på en antagelse om, at der kan skabes bedre afkast og dermed opnås en større pensionsindkomst i den enkelte pensionsopspares favør. Endvidere er det forventningen, at indførelsen af en række informationsforpligtelser vil styrke pensionsopspareres muligheder for at fx træffe gode og relevante investeringsbeslutninger i forhold til planlægning af pensionsalderen. Generelt er det dog på nuværende tidspunkt vanskeligt mere præcist at opgøre de samfundsøkonomiske konsekvenser, idet der også er usikkerhed om de bestemmelser, hvor indholdet skal fastlægges på niveau 2 gennem delegerede retsakter til Kommissionen og de europæiske tilsynsmyndigheder til udarbejdelse af reguleringsmæssige tekniske standarder. Se også afsnittet neden for om administrative konsekvenser for erhvervslivet.

13 13/17 9. Administrative konsekvenser for erhvervslivet I Kommissionens konsekvensanalyse fremgår det, at selvom der vil være omstillingsomkostninger for firmapensionskasserne forbundet med forslaget, særligt delene vedr. govnernancekrav og informationsforpligtelserne, så er det forventningen, at fordelene ved forslaget vil opveje omkostningerne generelt set. Et groft estimat på de forventede omkostninger vil være engangsomkostninger på 22 EUR pr. medlem og løbende omkostninger hos firmapensionskasserne på mellem 0,27 og 0,80 EUR pr. medlem pr år. For firmapensionskasser, der skal udpege en depositar, vil der endvidere være udgifter forbundet hermed. Disse omkostninger er udregnet generelt i EUregi, og de kan forventes at være højere i Danmark, blandt andet jævnfør depositarregler. Endvidere vil der som en indirekte følge af direktivet kunne komme afledte administrative konsekvenser for tværgående pensionskasser og livsforsikringsselskaber. Disse indirekte administrative konsekvenser følger af en dansk holdning om, at det vil være en gevinst for forbrugerbeskyttelsen i Danmark, hvis de gældende forbrugerbeskyttelsesregler tilpasses for livsfor-sikringsselskaber og tværgående pensionskasser, så disses kunder omfattes af ligeså gode forbrugerbeskyttende informationskrav, som den beskyttelse firmapensionskassernes kunder får via informationskravene i IORP-direktivet. Da der er tale om helt nye regler om aflønning, vil pensionskasserne skulle udarbejde lønpolitik og sikre at der føres kontrol med efterlevelsen af politikken. Herudover vil virksomhederne skulle efterleve de kommende oplysningskrav. Da omfanget heraf ikke fremgår af direktivet, er det ikke muligt på nuværende tidspunkt at sige noget om de administrative konsekvenser heraf. Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har følgende foreløbige overvejelser omkring de administrative konsekvenser af forslaget, idet det ikke har været muligt at lave en mere præcis opgørelse på det foreliggende grundlag: TER vurderer, at en af de største byrder i direktivet er et nyt krav om, at firmapensionskasser årligt skal udarbejde et dokument for hvert medlem med nøgleinformation om medlemmets pensionsordning (Pension benefit statement) (art 40.). Dette dokument skal bl.a. indeholde informationer om eventuelle garantier, bidrag, balance, omkostninger, pensionsprognoser, in-vesteringsprofil, performance samt yderligere relevant information.

14 14/17 TER bemærker, at flere af kravene allerede er helt eller delvist indeholdt i eksisterende dansk lovgivning på området fx i lov 1266 om tilsyn med firmapensionskasser, bekendtgørelse om finansielle rapporter for firmapensionsselskaber, samt bekendtgørelse om kapitalgrundlag og teknisk grundlag for firmapensionskasser. Disse er ved AMVAB metoden målt til hhv. ca. 4,2 mio. kr., 5,0 mio. kr. og kr. årligt på samfundsniveau. En stor del af byrderne ved ovenstående krav er omstillingsomkostninger for virksomhederne i forbindelse med at oprette eller indrette ITsystemer således, at de data der skal indsamles for at kunne efterleve direktivets krav kan udtrækkes automatisk. For de største virksomheder vurderer TER, efter input fra branchen, at disse IT-systemer i stort omfang allerede er på plads og dermed gearet til at indhente den relevante information. For de mindre virksomheder, eller for de virksomheder, der ikke har IT-systemerne på plads, vil der være store omstillingsomkostninger forbundet med at udvikle eller tilpasse IT-systemerne. De administrative konsekvenser af ovenstående krav kan ikke kvantificeres yderligere på nuværende tidspunkt, men det er TER s foreløbige vurdering, at de ikke vil overstige timer årligt på samfundsniveau. TER bemærker yderligere, at firmapensions-sektoren i Danmark udgør under 2% af de samlede pensionsordninger, og at sektoren generelt er under afvikling. Antallet af firmapensionskasser er således knapt halveret de seneste 10 år, og der er nu under 30 virksomheder i alt. De danske firmapensionskasser varierer betydeligt i størrelse. Fx udgør den største firmapensionskasse med sine ca medlemmer ca. to tredjedele af det samlede antal medlemmer for branchen. I den anden ende af skalaen er der mange af firmapensionskasserne der har under hhv. 50 og 100 medlemmer. På den baggrund vurderer TER, at særligt flere af de helt små firmapensionskasser vil opleve store administrative byrder set i forhold til pensionskassens størrelse og antal af medlemmer. 10. Høring Aktuar for syv danske firmapensionskasser, Steen Ragn (SR), SB Aktuar. SR påpeger, at der i ændringsforslaget bør indføres et proportionalitetsprincip, således at der i regelapparatet bliver taget hensyn til mindre virksomheder. SR henviser til, at hovedparten af de af forslaget berørte firmapensionskasser i Danmark er meget små. Typisk har mange af dem under 100 medlemmer. SR pointerer ligeledes for at underbygge nødvendigheden af proportionalitet, at der for så vidt angår firmapensionskasserne typisk alene er tale om aktuelle pensionsmodtagere. Og at firmapensionskasserne ofte har garanti fra en sponsor for at dække eventuelle underskud og samtidigt administreres af sponsor, hvorfor administrationsomkostningerne er medlemmerne uvedkommende. Endelig har firmapensionskas-

15 15/17 serne i mange år været reguleret på lige fod med de tværgående pensionskasser dog undtaget Solvens 2. SR understreger dog, at proportionalitetsprincippet ikke skal sløre for sikkerheden for det enkelte medlem. Således vil det kun være relevant at lave lempelser for pensionskasser, der har mindre end 100 medlemmer, jævnfør artikel 5 i direktivforslaget. Dansk Aktionærforening (DAF) DAF støtter generelt Kommissionens ændringsforslag. DAF støtter endvidere, at de informationskrav, der i direktivforslaget stilles til firmapensionskasserne, bør udbredes til også at gælde for tværgående pensionskasser og livsforsikringsselskaber. Samtidig finder DAF, at hvis Kommissionens skal delegeres beføjelser til at fastsætte de mere detaljerede standarder for Pension Benefit Statement bør Danmark sikre, at det ikke bliver krav svarende til mindste fælles fold, men til the state of the art DAF anbefaler, at regeringens holdning bliver udbygget med følgende: Regeringen bør lægge vægt på, at kravene i direktivet til corporate governance bliver skærpet. Det er afgørende, at ledelsen i en firmapensionskasse og i alle andre finansielle virksomheder har den nødvendige faglige kompetence til at lede virksomheden med den størrelse, den grad af kompleksitet og den forretningsmodel, som den pågældende virksomhed har. Selvom EU-kravene til kapitaldækningsregler med videre eventuelt bliver lempet for at øge finansielle virksomheders mulighed for at finansiere langsigtede investeringer, skal ledelsen i en pensionskasse eller et forsikringsselskab stadig levere de ydelser, som medlemmerne forventer. Regeringen bør lægge vægt på, at arbejdsmarkedsrelaterede pensioner både omfattet/ikke omfattet af direktivet, skal kunne bidrage til at sikre kvaliteten af pensionerne. Det bør derfor undersøges og sikres på europæisk plan, at værdien af udbetalinger fra arbejdsrelaterede pensioner og private pensioner ikke udhules som følge af modregning i søjle 1 pensioner (socialpensioner) og andre ydelser fra det offentlige samt skat. Regeringen bør arbejde for, at der kommer fælles EU-regler for private pensioner, så virksomheder ikke bliver fristede til at flytte arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger fra IORP-området til forsikringsområdet, hvor området ikke er udviklet som en pensionsregulering.

16 16/17 Forsikring og Pension (FogP) FogP tilslutter sig regeringens holdning om, at den generelt kan støtte revisionen af IORP-direktivet. FogP er ligeledes enig i, at et vigtigt mål med forslaget er at sikre medlemmernes interesser. Det er Forsikring & Pensions opfattelse, at forbrugerbeskyttelsen i Danmark og i det øvrige Europa skal være bedst mulig. F&P mener ikke på nuværende tidspunkt, at informationskravene i IORP-direktivet bør udbredes til danske pensionsselskaber, der ikke er omfattet af direktivets anvendelsesområde, F&P mener, at bl.a. reglerne i IMD2-direktivet vedr. informationskrav bør afventes og overvejes, før det besluttes, hvorvidt og i hvilken udstrækning - IORP-informationskravene også skal implementeres for livsforsikringsselskaberne og de tværgående pensionskasser. FogP støtter regeringens holdning om, at indhold, layout og format samt fastsættelsen af, hvordan pensionsprognoser og omkostninger skal beregnes, bedst fastlægges på nationalt niveau. FogP pointerer, at betydningen af grænseoverskridende aktivitet kan være stor både for danske pensionstageres sikkerhed og for den konkurrence, danske udbydere af arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger møder. Det skyldes først og fremmest, at de danske udbydere jo omfattes af de kommende Solvens II regler, mens der ikke introduceres nye solvens- og hensættelsesregler i forslaget til revision af IORP-direktivet. FogP mener derfor, at den endelige udformning af reglerne i IMD2 og andre reguleringsmæssige tiltag vedrørende informationskrav bør afventes og over-vejes, før det bliver besluttet, hvorvidt eller i hvilken udstrækning det er i forbrugernes interesse, at informationskrav fra IORP også implementeres for livsforsikringsselskaberne og de tværgående pensionskasser. 11. Generelle forventninger til andre landes holdninger Det er forventningen, at der generelt vil være opbakning til revision af forslaget. Dog må det forventes, at der bliver debat om, i hvilket omfang det er muligt at anvende de foreslåede informationsregler for visse forsikrings- og pensionsprodukter grundet den meget forskelligartede natur i medlemsstaterne. De andre landes konkrete holdninger har vi ikke kendskab til på nuværende tidspunkt, da rådsforhandlingerne endnu ikke er påbegyndt. 12. Regeringens foreløbige generelle holdning Det er regeringens holdning, at det fremsatte forslag generelt kan støttes.

17 17/17 Det er et vigtigt mål med revisionsforslaget at sikre medlemmernes interesser. Udgangspunktet er endvidere, at der som minimum skal være samme beskyttelsesniveau for medlemmerne som med det eksisterende direktiv. Med henblik på at sikre, at virksomhederne kan håndtere risikoen forbundet med deres investeringer, bør det fortsat være muligt at kunne fastsætte kvantitative investeringsregler i et vist omfang i relation til firmapensionskasser, også i forhold til de langsigtede investeringer, såfremt det vurderes at være nødvendigt ud fra et tilsynsmæssigt perspektiv. Endvidere er det holdningen, at der for de foreslåede krav, så vidt det er muligt, skal gælde en form for proportionalitet, så helt små virksomheder med meget få ansatte eller meget få medlemmer stadig kan fungere. De informationskrav, der i direktivforslaget stilles til firmapensionskasserne, kan støttes, idet de som udgangspunkt sikrer en god forbrugerbeskyttelse. Det er regeringens holdning, at den nærmere fastsættelse af indhold, layout og format af det årlige Pension Benefit Statement, herunder fastsættelsen af hvordan fx pensionsprognoser og omkostninger skal beregnes, bedst kan fastsættes på nationalt niveau. Den danske regering kan derfor generelt ikke støtte, at Kommissionen delegeres beføjelser til at fastsætte mere detaljerede standarder for indhold af og format for det årlige Pension Benefit State-ment. Regeringen er positivt stemt overfor indførelse af aflønningsreglerne, der svarer til de tilsvarende regler i lov om finansiel virksomhed. Det bemærkes dog, at lov om finansiel virksomhed indeholder betydeligt mere detaljerede regler, end de der følger af direktivet. 13. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Beskæftigelsesudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Revision af direktivet om arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0704 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 5. december 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kreditvurderingsbureauer. KOM(2008)704

Læs mere

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015.

Høringsperioden afsluttes den 9. oktober 2014, og det endelige lovforslag forventes fremsat i januar 2015. 9. september 2014 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af Solvens II-Direktivet i dansk ret Finanstilsynet sendte den 28. august 2014 lovforslag ( Lovforslaget ) til implementering af dele af Europa-Parlamentets

Læs mere

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP

DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP DE 4 NØGLEFUNKTIONER UNDER SOLVENS II A PUBLICATION BY FCG THE FINANCIAL COMPLIANCE GROUP Made simple Solvens II udgør den mest omfattende reform af de fælleseuropæiske regler for forsikringsselskaber,

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0433 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. september 2010 Forslag til revision af regler for tilsyn med finansielle enheder i et finansielt konglomerat

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 11.3.2015 2014/0091(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling til Økonomi- og Valutaudvalget

Læs mere

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2010 Rådsmøde 3045 - Økofin Bilag 3 Offentligt 5. november 2010 Supplement til samlenotat vedrørende rådsmødet (ECOFIN) den 17. november 2010 1) Administrativt samarbejde på skatteområdet

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1

Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning for forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. 1 I medfør af 20, stk. 11, 22, stk. 4, og 189, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0102 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 26. april 2012 Grønbog om skyggebanker, KOM (2012) 102. 1. Resumé Kommissionen har udsendt en

Læs mere

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1)

Bekendtgørelse om lønpolitik og aflønning i forvaltere af alternative investeringsfonde 1) BEK nr 1151 af 24/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 27. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1011-0007 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER?

HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? HVAD BETYDER SOLVENS II-DIREKTIVET FOR FORSIKRINGS- SELSKABER? 27.2.2015 Den 21. januar 2015 fremsatte erhvervs- og vækstministeren et forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, der har

Læs mere

Ny regulering af forvaltere af alternative investeringsforeninger

Ny regulering af forvaltere af alternative investeringsforeninger November 2010 Nyhedsbrev Corporate / M&A Ny regulering af forvaltere af alternative investeringsforeninger Indledning Europa-Parlamentet har den 11. november 2010 vedtaget et direktiv (2009/0064(COD))

Læs mere

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse.

Forsikringstilsynet har reduceret antallet af politikker i forhold til den danske bekendtgørelse. Tórshavn 17. juli 2017 Journalnr.: 16/00163-2 Til organisationer og myndigheder nævnt på vedlagte høringsliste Høring af bekendtgørelse om ledelse og styring af forsikringsselskaber m.v. Forsikringstilsynet

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i livsforsikringsselskaber og pensionskasser Baggrund Danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser stilles i disse år over for

Læs mere

07.10.2010 Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 10-0823 1061 København K LIPE

07.10.2010 Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 10-0823 1061 København K LIPE 07.10.2010 Beskæftigelsesministeriet Ved Stranden 8 10-0823 1061 København K LIPE Høringssvar til Europa-Kommissionens GRØNBOG - Sikre, tilstrækkelige og bæredygtige pensionssystemer i Europa FTF har modtaget

Læs mere

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold

SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG. Indhold Europaudvalget 2018 KOM (2018) 0398 Bilag 2 Offentligt SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. september 2018 18/04868-30 Indhold Bemyndigelsesforordningen: Forslag til ændring af Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0194 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 30. maj 2008 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 68/151/EØF

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0452 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat 2. september 2016 J.nr. 16-0830820 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration ABL Forslag

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del E 52 Offentligt Europaudvalget, Socialudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 4. august 2010 Grønbog

Læs mere

FAIF Loven DVCA orientering

FAIF Loven DVCA orientering FAIF Loven DVCA orientering Indledning Den 22. juli 2013 trådte den ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. ( FAIF loven ) i kraft. FAIF loven implementerer EU Direktiv 2011/61/EU om

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) L 125/4 KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2019/758 af 31. januar 2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/849 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske

Læs mere

Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser

Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser Finanstilsynet 10.oktober 2012 Vejledning til evaluering af bestyrelsens viden og erfaring i firmapensionskasser Baggrund Danske firmapensionskasser stilles i lighed med øvrige finansielle virksomheder

Læs mere

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om: Kommissionens Grønbog: Sikre, tilstrækkelige og bæredygtige pensionssystemer

Grundnotat til Folketingets Europaudvalg om: Kommissionens Grønbog: Sikre, tilstrækkelige og bæredygtige pensionssystemer Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0365 Bilag 1 Offentligt N O T A T 2. september 2010 Folketingets Europaudvalg Kopi til Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg J.nr. 2010-0012198 Grundnotat til Folketingets Europaudvalg

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om gennemsigtighed og sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti,

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om gennemsigtighed og sammenlignelighed af gebyrer i forbindelse med betalingskonti, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 322 Offentligt GR UNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVA LG 27. juni 2013 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om gennemsigtighed

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1 Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1 I medfør af [ 9, stk. 2], [ 50, stk. 5], og [ 116, stk. 8], i lov nr. [**] om firmapensionskasser,

Læs mere

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre

KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 17. december 2009 2009-0020853 /mtg KOM (2009) 614 endelig grønbog sammenkobling af selskabsregistre Resumé

Læs mere

Ny revisorlov Hvad betyder det for revisionsudvalg?

Ny revisorlov Hvad betyder det for revisionsudvalg? Ny revisorlov Hvad betyder det for revisionsudvalg? Kontakt Lars Engelund T: 3954 9264 M: 2141 6064 E: len@pwc.dk 10. juni 2016 Revisorloven, der blev vedtaget 19. maj 2016 og som træder i kraft 17. juni

Læs mere

Vedtagne love i 2. kvartal 2007

Vedtagne love i 2. kvartal 2007 Vedtagne love i 2. kvartal 2007 I 2. kvartal 2007 er der vedtaget fire love på Finanstilsynets område: Lov nr. 397 af 30. april 2007 Lov om ændring af lov om investeringsforeninger og specialforeninger

Læs mere

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber

Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Finanstilsynet 20. marts 2012 Krav til bestyrelsens viden og erfaring i skadesforsikringsselskaber Baggrund Danske skadesforsikringsselskaber stilles i disse år overfor en række udfordringer. Blandt de

Læs mere

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) Bekendtgørelse om den risikofrie rentekurve, matchtilpasning og volatilitetsjustering for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) I medfør af 126 e, stk. 5, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf.

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder

Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder Bekendtgørelse for Færøerne om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle virksomheder og finansielle holdingvirksomheder I medfør af 71, stk. 2, 77 a, stk. 8, 77 d, stk. 4, og

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af den bilaterale aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0202 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommissionens forslag til forordning om ændring af forordning (EU) nr. 258/2014 om oprettelse

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Forslag til RÅDETS DIREKTIV

Forslag til RÅDETS DIREKTIV EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.12.2015 COM(2015) 646 final 2015/0296 (CNS) Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår varigheden

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 12. december 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 1997 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II")

DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED (SOLVENS II) DIREKTIV 138/2009 OM ADGANG TIL OG UDØVELSE AF FORSIKRINGS- OG GENFOR- SIKRINGSVIRKSOMHED ("SOLVENS II") 1 Formål og ikrafttræden Solvens II udgør grundstenen i den europæiske regulering af forsikrings-

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om harmonisering af medlemsstaternes love om markedsføring af radioudstyr, KOM(2012)584 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 55 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. november 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del Bilag 137 Offentligt Grund og nærhedsnotat 3. marts 2016 J.nr. 16-0115195 Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Proces og Administration Forslag til Rådets

Læs mere

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets

Socialudvalg. Grundnotatet sendes endvidere til Folketingets Erhvervsudvalg og Folketingets Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 168 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 9. januar 2009 Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om passagerers rettigheder

Læs mere

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1)

Bekendtgørelse om værdiansættelse af pensionshensættelser og pensionsordninger ved omvalg for firmapensionskasser 1) BEK nr 13 af 04/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 8. august 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0030 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686

Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer for investeringsfonde KOM(2006)686 Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0686 Bilag 3 Offentligt SUPPLERENDE GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 19. juni 2007 Eksp.nr. JAV/ Europa-Kommissionens hvidbog om forbedring af EU s indre marked rammer

Læs mere

Bekendtgørelse om depotselskaber 1

Bekendtgørelse om depotselskaber 1 Bekendtgørelse om depotselskaber 1 I medfør af 106, stk. 6, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed, jf. lovbekendtgørelse nr. 705 af 25. juni 2012 og 221, stk. 3, i lov nr. 456 af 18. maj 2011 om

Læs mere

Lønpolitik for PenSam A/S

Lønpolitik for PenSam A/S Lønpolitik for PenSam A/S Målsætninger og Strategi PenSam A/S er ikke er en finansiel virksomhed, men der stilles krav om, at PenSam A/S som leverandør til de øvrige selskaber i koncernen, skal være underlagt

Læs mere

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Notat 30. juni 2015 J.nr. 15-0247969 Proces og Administration ABL GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europa-Kommissionens

Læs mere

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007

Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 8 Offentligt 1. oktober 2007 Samlenotat vedr. Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 Foreløbig oversigt over Rådsmødet (ECOFIN) den 9. oktober 2007 1. Implementering

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0402 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Teknologi og Udvikling Europa-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 127 Offentligt Notat Grund- og nærhedsnotat om EU-Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om kontrol med likvide midler, der føres ind

Læs mere

Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018

Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018 Bestyrelsesudvalg - arbejdsopgaver Offentliggjort den 31. januar 2018 Bestyrelsen har nedsat et aflønningsudvalg, et nomineringsudvalg, et revisionsudvalg og et risikoudvalg. Efterfølgende oplyses nærmere

Læs mere

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger

om lønpolitik og aflønning i pengeinstitutter, realkreditinstitutter, finansielle holdingvirksomheder og investeringsforeninger Rapport om efterlevelse af regler om aflønningspolitik i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 575/2013 af 26. juni 2013 om tilsynsmæssige krav til kreditinstitutter og investeringsselskaber

Læs mere

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Med Solvens II forøges i mange tilfælde kapitalkravene til de europæiske forsikringsselskaber. Hensigten er blandt andet bedre forbrugerbeskyttelser,

Læs mere

Lønpolitik for PenSam A/S

Lønpolitik for PenSam A/S Lønpolitik for PenSam A/S Indledning Politikken gælder for bestyrelse, direktion og alle medarbejdere i PenSam A/S. Målsætninger og Strategi PenSam A/S er ikke er en finansiel virksomhed, men der stilles

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0167 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 27.3.2014 COM(2014) 167 final 2014/0091 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om arbejdsmarkedsrelaterede

Læs mere

Bekendtgørelse om matchtilpasning og volatilitetsjustering af den risikofrie rentekurve for gruppe 1-forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om matchtilpasning og volatilitetsjustering af den risikofrie rentekurve for gruppe 1-forsikringsselskaber 1) BEK nr 1775 af 16/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0033 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg

Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 258 Offentligt Komiténotat til Folketingets Europaudvalg Dato 18. december 2018 Kommissionens forslag til revideret forordning som gennemfører Europa-Parlamentets

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 82-165

ÆNDRINGSFORSLAG 82-165 EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 25.3.2015 2014/0091(COD) ÆNDRINGSFORSLAG 82-165 Udkast til udtalelse Jeroen Lenaers (PE541.293v01-00) om forslag til Europa-Parlamentets

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0730 Bilag 1 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 3. december 2004 Til underretning for

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.11.2011 KOM(2011) 746 endelig 2011/0360 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/65/EF om samordning af love og administrative

Læs mere

Nye regler i 4. kvartal 2010

Nye regler i 4. kvartal 2010 Kvartalsnyt, marts 2011 Nye regler i 4. kvartal 2010 Vedtagne love I 4. kvartal 2010 er der vedtaget følgende love på Finanstilsynets område: Lov nr. 1553 af 21. december 2010 om ændring af lov om betalingstjenester,

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 29.9.2017 C(2017) 6469 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 29.9.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/1011

Læs mere

(FISCUS) (KOM(2011)706).

(FISCUS) (KOM(2011)706). Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0706 Bilag 1 Offentligt Notat 9. januar 2012 J.nr. 2011-221-0039 Grund- og nærhedsnotat om Forslag til Europa- Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af et handlings-program

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension

Forslag. Lov om ændring af lov om Arbejdsmarkedets Tillægspension 2008/1 LSF 138 (Gældende) Udskriftsdato: 26. januar 2017 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., j.nr. 2008-0000966 Fremsat den 25. februar 2009 af beskæftigelsesministeren

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen foreslår

Læs mere

Forbrugerbeskyttelse

Forbrugerbeskyttelse Forbrugerbeskyttelse Julie Galbo, Finanstilsynet AIDA Det danske selskab for forsikringsret 27/1-2011 Oversigt Sampension Tanker om gruppelivsforsikring SEB-afgørelsen Ny informationsbekendtgørelse God

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0941 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 16. marts 2012 Grønbog på vej mod et integreret europæisk marked for kort-, internet- og mobilbetalinger

Læs mere

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet

Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet 18. juli 2018 Nyhedsbrev Vejledning om alternative investeringer og gode investeringsprocesser i lyset af prudent personprincippet Introduktion I januar sendte Finanstilsynet et udkast til vejledning om

Læs mere

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2006 2767 - beskæftigelse m.v. Bilag 1 Offentligt Samlenotat Folketingets Europaudvalg Kopi: Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg AK/AT RMH/JAIC 17. Direktivforslag vedr. ændring og forenkling

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0617 Bilag 1 Offentligt N O T AT T I L FOLKE TI NGE TS EUROP AU D V AL G Klima-, Energi- og Bygnings ministeriet 31. oktober 2014 Kommissionens forslag til Rådets direktiv

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 23.3.2018 L 81/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) 2018/480 af 4. december 2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 8 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs- og Vækstudvalget Folketingets Økonomiske konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. november

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 C(2014) 3656 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) Nr. /.. af 4.6.2014 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU

Læs mere

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 16. november Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 12 af 16. november Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lisbeth Bech Poulsen (SF). Skatteudvalget 2018-19 L 26 endeligt svar på spørgsmål 12 Offentligt 21. november 2018 J.nr. 2018-6527 Til Folketinget Skatteudvalget Vedrørende L 26 - Forslag til Aktiesparekontolov. Hermed sendes svar

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.6.2017 C(2017) 4250 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 23.6.2017 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2015/2366

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 53 Offentligt Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg Den 23. oktober 2015 Sagsnummer: 2015-7673 MFVM 444./. Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering

Læs mere

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark.

Den delegerede retsakt vurderes ikke at medføre konsekvenser for Danmark. Europaudvalget 2018-19 EUU Alm.del - Bilag 613 Offentligt Notat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. april 2019 Europa-Kommissionens delegerede retsakt om fastlæggelse af kriterier for biobrændstoffer

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 27.12.2018 L 329/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/2057 af 20. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem, for så vidt angår en midlertidig anvendelse af

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1

Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 Bekendtgørelse om opgørelse af solvenskapitalkravet ved anvendelse af en af Finanstilsynet godkendt intern model 1 I medfør af 126 c, stk. 6, 175 b, stk. 9, og 373, stk. 4, i lov om finansiel virksomhed,

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Aflønningsrapport for 2017

Aflønningsrapport for 2017 Aflønningsrapport for 2017 Forord Denne rapport beskriver PFA Banks principper for aflønning, og hvordan gældende regler efterleves. Rapporten er udformet med afsæt i regler i lov om finansiel virksomhed

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del Bilag 93 Offentligt Notat II 12. januar 2017 J.nr 16-1784570 Grund- og nærhedsnotat vedr. Europa-Kommissionens forslag til Rådets forordning om modernisering af momsreglerne

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Bekendtgørelse om driftsplaner, planer for genoprettelse, finansieringsplaner og individuelt solvensbehov for forsikringsselskaber 1)

Bekendtgørelse om driftsplaner, planer for genoprettelse, finansieringsplaner og individuelt solvensbehov for forsikringsselskaber 1) BEK nr 319 af 30/03/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 31. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.162-0039 Senere ændringer til

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg.

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg. Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0028 Bilag 2 Offentligt Notat 13. marts 2009 J.nr. 2009-739-0203 Grundnotat om Europa-Kommissionens forslag til Rådets direktiv om gensidig bistand ved inddrivelse af fordringer

Læs mere

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1)

Bekendtgørelse om opgørelse af kvalificerede andele 1) BEK nr 277 af 03/04/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 4. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0006 Senere ændringer til

Læs mere

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet.

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0603 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat om genoptagelse af ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om mindstekrav til fremme af arbejdskraftens

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0660 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Dato 30. november 2017 Kommissionens forslag til revision af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0462 Bilag 1 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 20. august 2013 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om europæiske langsigtede

Læs mere

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om

Supplerende Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 2 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 6. oktober 2010 6. oktober 2010 J.nr. 2010-221-0032 Supplerende

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven)

Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og finansiering af terrorisme (hvidvaskloven) Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk belhvl@ftnet.dk Dato: 24. august 2016 Forslag til lov om ændring af lov om forebyggende foranstaltninger mod hvidvask og

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0362 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0362 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0362 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 18. august 2009 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.3.2016 C(2016) 1224 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.3.2016 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 596/2014

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Bank A/S

Lønpolitik for PenSam Bank A/S Lønpolitik for PenSam Bank A/S Målsætninger og Strategi Formålet med en lønpolitik for PenSam Bank A/S, der modsvarer reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed samt Bekendtgørelse om lønpolitik

Læs mere

Lønpolitik for PenSam Forsikring A/S

Lønpolitik for PenSam Forsikring A/S Målsætninger og Strategi Formålet med en lønpolitik for PenSam Forsikring A/S der modsvarer reglerne om aflønning i lov om finansiel virksomhed samt Bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelse

Læs mere

NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET

NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET NOTAT TIL EU-SPECIALUDVALGET 11. marts 2015 JURA Kommissionens grønbog om etablering af en kapitalmarkedsunion (Green Paper - Building a Capital Markets Union), COM(2015)63 1. Resumé Kommissionen offentliggjorde

Læs mere

Hvem er omfattet? FAIF loven omfatter forvaltere og alternative investeringsfonde med tilknytning til Danmark. Tilknytningskravet

Hvem er omfattet? FAIF loven omfatter forvaltere og alternative investeringsfonde med tilknytning til Danmark. Tilknytningskravet Den 28. maj 2013 Nyhedsbrev Bank & Finans / Corporate/M&A Indledning Den 16. maj 2013 vedtog Folketinget en ny lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. (i det følgende omtalt som FAIF loven

Læs mere