WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource. WEEE og markedet 1

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource. WEEE og markedet 1"

Transkript

1 6 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource WEEE og markedet 1 Lad markedet sikre bedst mulig udnyttelse af WEEE i en cirkulær økonomi Markedspotentiale for cirkulære løsninger De miljømæssige mål i WEEE-direktivet kan langt hen ad vejen opnås på markedsvilkår frem for gennem yderligere regulering. Dette ses for eksempel i dag ved, at virksomheder i høj grad anvender ecodesign i udviklingen af nye produkter også når der ikke findes en ecodesign-regulering. I Danmark er det muligt at nå WEEEdirektivets genanvendelsesmål og samtidigt skabe lokale jobs og vækst gennem en række cirkulære forretningsmodeller. Rapporten Circular business models for WEEE viser store økonomiske og ressourcemæssige potentialer for cirkulære forretningsmodeller baseret på levetidsforlængelse (istandsættelse og genbrug), genanvendelse (udvinding og genanvendelse af ressourcer fra WEEE) samt produkter som en service (betaling af service/funktion frem for køb af elektriske og elektroniske produkter som alternativ til ejerskab). Levetidsforlængelse Der er et stort potentiale i en forretningsbaseret indsats for levetidsforlængelse af visse produkttyper. Forlænget produktlevetid og mulighed for gensalg giver nye forretningsmuligheder for sekundære forhandlere. Desuden kan producenter forbedre deres varemærkeomdømme via genbrug og gensalg af deres produkter og ved at sikre en god kundeoplevelse gennem hele produktets livscyklus. Dette potentiale kan medføre øget interesse for producenten til at designe produkter til genbrug (ecodesign). I Danmark alene vurderes markedet for levetidsforlængelse af højværdiprodukter at kunne omsætte for over to mia. årligt og at have et potentiale for ressourcebesparelse på over tons EEE om året. Ressourcebesparelsespotentialet opstår ved at forlænge produktets levetid og dermed mindske efterspørgslen efter nye produkter. En række barrierer står dog i vejen for fuld

2 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource 7 TRE CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER HAR STORE POTENTIALER Den Frivillige Aftale om WEEE, har screenet en lang række cirkulære forretningsmodeller for elektroniske produkter, for at undersøge kommercielle potentialer og ressourcebesparelser. Rapporten Circular business models for WEEE viser, at nogle forretningsmodeller særligt dem med fokus på genanvendelse medfører store ressourcebesparelser, men har et begrænset potentiale for omsætning. Andre forretningsmodeller, som produkt som en service og levetidsforlængelse, skaber for visse typer produkter store potentialer for omsætning, men knap så store ressourcebesparelser. I screeningen af cirkulære forretningsmodeller på elektronikområdet blev der ud fra overvejelser om forretningspotentiale og ressourcebesparelse udvalgt tre specifikke kombinationer af forretningsmodeller og produkttyper. For alle tre er der beregnet potentiale for omsætning og ressourcebesparelser : > > Levetidsforlængelse : Genbrug af højværdiprodukter så som smartphones og tablets > > Belysning som en service : Salg af funktionen lys > > Vaskemaskiner som en service : Betaling pr. vask vaskepulver m.v. inkluderet Ved fuld udnyttelse af de tre cirkulære forretningsmodeller i Danmark, peger analysen på en årlig, samlet ressourcebesparelse på mere end tons (sparet) WEEE, og en omsætning på 9,1 mia. udnyttelse af dette potentiale. Bl.a. har det vist sig at være en barriere for ressourceudnyttelse gennem levetidsforlængelse, at vi i håndteringen af brugt elektronik ikke kan skabe de store ensartede mængder, som skal til, for at kunne udnytte stordriftsfordele i genbrugsprocessen. Andre barrierer er høje logistik- og reparationsomkostninger. Rapporten Circular business models for WEEE viser, at levetidsforlængelse kan blive miljømæssigt og økonomisk attraktivt, hvis produkter med relativ høj værdi, som mobiltelefoner og laptops, håndteres separat fra andet brugt elektronik. Det kan f.eks. ske ved at reorganisere indsamling og håndtering. I England og Norge køber elektronikforhandlere brugt elektronik tilbage, istandsætter det og gensælger det med ny produktgaranti, og forbrugerne får mulighed for at købe genbrugsprodukter til en lavere pris end nye produkter. Erfaringer fra danske virksomheder, der lever af at istandsætte brugt elektronik, viser desuden, at det er muligt at skabe ressource- og forretningsmæssig værdi i en dansk kontekst.

3 8 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource FORRETNINGSPOTENTIALE FOR CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER BASERET PÅ LEVETIDSFORLÆNGELSE Den frivillige aftale om WEEE har undersøgt det forretningsmæssige potentiale for istandsættelse og gensalg af produkter, der typisk har en lav værdi (f.eks. støvsugere), og produkter af højere værdi (f.eks. mobiltelefoner). For støvsugere gælder, at de omkostninger, der er forbundet med at anskaffe, istandsætte m.v. overstiger gensalgsprisen, og forretningsmodellen er ikke økonomisk attraktiv. Omkostninger 437 Salgpris 224 Omkostninger 887 Salgpris 964 Tab 213 Gevinst 77 STØVSUGER MOBILTELEFON For mobiltelefoner overstiger salgsprisen omkostningerne til anskaffelse og istandsættelse, hvilket medfører et kommercielt potentiale for levetidsforlængelse af produkter af højere værdi. For levetidsforlængelse er det endvidere vigtigt at betragte produkternes potentiale for ressourcebesparelse over en samlet livscyklus, således at der også tages hensyn til energiforbruget i brugsfasen, der for nye produkter kan være meget mindre end i gamle. Dette gælder f.eks. køleskabe. Andre konsekvenser af at forlænge elektroniks levetid er nedsat hastighed ved brug, som typisk rammer de typer af elektronik med hurtig innovation som f.eks. mobiler, tablets mv. Sidestil lineære og cirkulære forretningsmodeller Den nuværende lovgivning gør det vanskeligt at genbruge produkter og materialer, da indsamlet og brugt elektronik kategoriseres som affald. I stedet for at kategorisere WEEE som affald, bør det kategoriseres som produkter. Dette vil gøre det lettere at genbruge WEEE og i højere grad muliggøre cirkulære forretningsmodeller. Lovgivningen skal tilpasses, så den sidestiller lineære og cirkulære forretningsmodeller.

4 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource 9 Giv producenterne ret til det kasserede elektronik Producentansvaret i EU betyder, at producenter/importører af elektronik er ansvarlige for håndtering af indsamlet, brugt elektronik. Derved er producenterne berettigede til det WEEE, der indsamles på genbrugspladserne. Arbejdet i Den frivillige aftale om WEEE har midlertidig erfaret, at visse kommuner gensælger kasserede, indsamlede apparater af høj værdi. Reglerne skal derfor håndhæves således, at producenterne får adgang til det kasserede eller indsamlede WEEE fra genbrugspladserne i Danmark. En øget ressourcebesparelse gennem levetidsforlængelse kan desuden tilskyndes gennem en reorganisering af det eksisterende indsamlings-, sorterings- og behandlingssystem for brugt elektronik. Forlæng produkt levetiden med nye samarbejder Produkter med høj markedsværdi bør indsamles og oparbejdes gennem nye kanaler, der bevarer produkternes og materialernes værdi. LEVETIDSFORLÆNGELSE : LEVETIDEN FOR ET PRODUKT KAN FORLÆNGES PÅ FLERE MÅDER Levetiden for et (elektronik) produkt kan forlænges på flere måder. Forbrugeren kan gensælge produktet til en anden forbruger, f.eks. på Den Blå Avis, og produktets levetid forlænges ved genbrug hos den næste forbruger. Forbrugeren kan også sælge sit produkt til en kommerciel forhandler, der gensælger produktet direkte til en ny kunde, eller istandsætter produktet forud for gensalg. Et produkt kan endvidere vedligeholdes, f.eks. ved at udskifte delkomponenter, og dermed forlænges levetiden hos den første forbruger. Vedligeholdelse Værksted Salg Forbruger Indsamlingssted Istandsættelse og gensalg (kommercielt) Gensalg (kommercielt) Gensalg (privat) For privat gensalg er det kunderne imellem, der organiserer videresalg og logistik forbundet hermed, mens kommerciel istandsættelse og gensalg kræver et system for indsamling og håndtering af elektronik, f.eks. i detailhandlen. Jo flere led et produkt skal igennem (f.eks. indsamling istandsættelse gensalg), desto større krav stiller det til logistikken forbundet hermed.

5 10 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource SAMARBEJDER MELLEM AKTØRER I WEEE-VÆRDIKÆDEN SKABER KOMMERCIELT GRUNDLAG FOR LEVETIDSFORLÆNGELSE Allerede i dag er der initiativer, som rummer samarbejde mellem forskellige aktører på forretningsmæssigt grundlag. NORSK OMBRUK er et eksempel på et forretningsdrevet samarbejde mellem butikker og reparatører i WEEE- værdikæden. > > NORSK OMBRUK afhenter brugt elektronik, primært hårde hvidevarer fra Elkjøp (den norske udgave af Elgiganten), istandsætter produkterne, og videresælger disse til en række forhandlere af brugt elektronik. Alle indsamlede produkter får en stregkode, og de istandsatte produkter sælges med garanti. > > Refurb.dk tilbagetager mindre elektronikprodukter af høj værdi, herunder computere, tablets og smartphones, fra virksomheder og institutioner. Refurb istandsætter og opgraderer produkterne med den seneste software, og produkterne sælges med garanti via virksomhedens online butik. NORSK OMBRUK og Refurb.dk er eksempler på økonomisk-attraktive, cirkulære forretningsmodeller for brugt elektronik baseret på levetidsforlængelse. Begge virksomheder istandsætter og tester produkter inden gensalg, som sker med garanti på linje med salg af nye elektronikprodukter. Den frivillige aftale om WEEE anbefaler, at barriererne adresseres gennem tiltag som for eksempel etablering af samarbejder mellem aktører, herunder butikker og reparatører i WEEE-værdikæden for at sikre en forretningsdrevet forlængelse af produkternes liv og derigennem en bedre ressourceudnyttelse. Eventuelt nye indsamlings-, sorterings- og behandlingssystemer for WEEE kræver samtidigt en ny og bedre registrering af indsamling og genbrug/genanvendelse af EEE/WEEE, end tilfældet er i dag. Genanvendelse Selvom der i gennemsnit er en høj grad af genanvendelse af ressourcerne i WEEE, er der et særligt potentiale for øget genanvendelse af værdifulde metaller. Den frivillige aftale om WEEE har valgt at fokusere på to metaller, som indgår i elektroniske og elektriske produkter : guld (som er meget værdifuldt) og Neodymium (som er mindre værdifuldt men et vigtigt metal i mange sammenhænge). Mellem pct. af guldet i WEEE genanvendes i dag formentlig mere. Genanvendelsen sker dog primært gennem andre end de officielle kanaler. En del højværdi-weee bliver stjålet fra bl.a. genbrugspladser og indsamlingssteder. Andet bliver opkøbt af oparbejdere direkte fra forbrugere eller mellemhandlere, hvorved produkterne ikke tæller med i statistikken over indsamlet WEEE. Da der kan udvindes stor værdi af WEEE, er der således etableret separate værdikæder for guld og andre tilsvarende værdifulde materialer uden om det gængse indsamlingssystem også selvom den gældende regulering ikke understøtter det. Rapporten WEEE recycling in Denmark viser således, at der formentlig er potentiale for at højne genanvendelsen af guld og andre værdifulde metaller ved at formalisere andre typer af indsamling af specifikke produktgrupper med relativt stort indhold af guld og andre værdifulde metaller eksempelvis mobiltelefoner, computere og printplader. Som hovedregel sker genindvinding af metaller fra WEEE på udenlandske smelterier. Der findes dog eksempler på nye teknologier, der kan bringes i anvendelse i Danmark. F.eks. har det uafhængige udviklingsinstitut IPU kortlagt en teknologi til genindvinding

6 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource 11 af neodymium fra magneter, der kan gennemføres uafhængigt af udenlandske smelterier. Genanvendelse af materialer som neodymium med begrænset værdi kan imidlertid ikke forventes at ske på kommercielle vilkår. En kommerciel genanvendelse vil kræve enten betydelige subsidier i størrelsesorden mindst 400 /kg eller en tilsvarende prisstigning/reduktion i omkostninger til udvinding. For andre materialer som f.eks. yttrium vil det nødvendige subsidie forventes at være betydeligt højere. Eventuelle krav om genanvendelse vil således svare til at pålægge industrien en betydelig udgift, der ikke vil medføre økonomisk gevinst. Øg værdien af WEEE Undersøgelser foretaget af SDU viser, at der er potentiale i at øge kvaliteten af de fraktioner, der bliver sendt til smelterierne, og Den frivillige aftale om WEEE foreslår derfor, at de kollektive ordninger og kommunerne sammen med oparbejdere afklarer mulige ændringer i kommunernes håndtering med henblik på at : 1) Reducere de totale omkostninger til håndtering af WEEE og 2) Øge værdien af WEEE gennem hensigtsmæssig håndtering og sortering. Ligesom det er gældende for levetidsforlængelse, mener Den frivillige aftale om WEEE, at indsamling gennem nye kanaler vil kunne medvirke til at realisere bedre genanvendelse af materialer f.eks. indsamling via elektronikforhandlere eller andre forhandlere med forbrugerkontakt. Produkt som en service Rapporten Circular business models for WEEE viser, at forretningsmodeller, der bygger på produkt som en service (PseS), har både ressourcebesparelses- og forretningspotentiale. Virksomheder, hvis forretningsmodeller bygger på PseS, har en iboende interesse i at fremme ecodesign, da det er virksomheden selv, der bevarer ejerskabet over produkterne. Ejerskabet betyder, at de ressourcemæssige besparelser i brugsperioden (f.eks. el og vand) samt eventuelle gevinster fra genindvinding af ressourcer ved End-of-Life tilfalder virksomheden selv. Helt konkret viser resultaterne fra rapporten, at der er et betragteligt markedspotentiale for PseS inden for elektronik, herunder lys som en service, hvor en PseS-udbyder leverer lys og tilhørende installationer på abonnement, eller vaskemaskiner som en service, hvor en PseS-udbyder sælger abonnement på vaskemaskiner og tilhørende vedligeholdelsesservices, hvor udbyderen dækker alle omkostninger til el, vaskepulver m.v., og forbrugeren blot betaler et fast beløb pr. vask. EL-BILER SOM EN SERVICE : CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER OG ECODESIGN UDEN REGULERING BMW har udviklet et koncept, hvor miljøvenlige biler udlejes som en service i en række euro pæiske storbyer. I Danmark har Arriva købt dette franchise af BMW, der markeds føres som DriveNow i København. Forretningsmodellen er et eksempel på produkter som en service, hvor kunderne udelukkende betaler for kernefunktionen, der i dette tilfælde er transport fra én destination til en anden. Forretningsmodellen er også et eksempel på markedsdrevet udvikling af ecodesign, da bilerne er elektrificerede, og delvist producerede fra genindvundne materialer.

7 12 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource POTENTIALER FOR CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER LYS SOM EN SERVICE Der er et betragteligt markedspotentiale for produkter som en service (PseS) inden for elektronik. Et eksempel er lys som en service, hvor PseS-udbyder leverer lys og tilhørende installationer på abonnement, og kunden betaler kun for kerneydelsen lys. Business as usual (100 %) Omk. serviceudbyder 65 % Gevinst udbyder 15 % 20 % Gevinst forbruger > Sammenligning af de samlede omkostninger til belysning i virksomheder og offentlige institutioner ved business as usual og maksimal udbredelse af lys som en service. LYS SOM EN SERVICE Store energibesparelser ved brug af LED-pærer, sensorstyring m.m. giver økonomisk gevinst på ca. 20 pct. for forbrugeren af lys som en service, sammenlignet med en lineær forretningsmodel baseret på produktkøb business as usual. I den lineære model afholder kunden udgifter til installation, elkøb og vedligehold af traditionelle armaturer inkl. udskiftning af pærer eller lysstofrør. Til trods for omkostninger forbundet med servicering i brugsfasen opnår udbyder af lys som en service en økonomisk gevinst på ca. 15 pct., primært pga. de ressourcemæssige besparelser i brugsperioden. Både på det danske marked og globalt er der eksempler på eksisterende PseS-ydelser, der selv uden lovkrav designes med henblik på genbrug og genanvendelse. Cirkulære forretningsmodeller (særligt PseS) tilskynder virksomheder til at fremme ecodesign, idet virksomhederne kan kapitalisere direkte på sådanne investeringer. Ved at bevare ejerskabet bliver udbyderne specialister i produktets brugsfase og kan videreudvikle produkter baseret på disse erfaringer. Endvidere kan PseS-udbyderen genbruge produkter og produktkomponenter hos nye og eksisterende kunder. Der er dog fortsat en umodenhed på markedet for forretningsmodeller baseret på salg af produkter som service, der dels skyldes barrierer som manglende kendskab og erfaring, dels at der kan være uoverensstemmelse mellem bindingsperioderne og den periode, det kræver at sikre Return on Investment (ROI) for en PseS-forretningsmodel. Vi vurderer dog, at efterhånden som markedet for PseS modnes og barriererne reduceres, vil der ske en vækst i markedet for produkter herunder elektriske apparater, der markedsføres som en service.

8 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource 13 Lad det offentlige gå forrest Den frivillige aftale om WEEE foreslår, at barrierer for PseS-ydelser adresseres ved at udbrede kendskabet til forretningsmodellen i offentlige og private virksomheder. Konkret kan det gøres ved at sætte fokus på potentialerne og ved at opbygge kompetencer hos offentlige indkøbere inden for relevante udbudsformer som bl.a. muliggør køb af services frem for produkter. Udbud med funktionskrav, brug af totalomkostningsberegninger samt øget markedsdialog er vigtige redskaber i den forbindelse. Hvis det offentlige går foran i et skifte fra køb af produkter til køb af services, kan det skabe opmærksomhed om potentialerne ved PseS, og herved etablere et nyt marked, der kan indfri de identificerede ressourcebesparelser. For lys som en service kan der f.eks. etableres partnerskaber med firmaer, der driver facility management som har interesse i at optimere drift af ejendomme og dermed fokus på at realisere totalomkostningsbesparelser, uagtet om disse opnås på drifts- eller investeringsbudgettet. VASKEMASKINER SOM EN SERVICE Vaskemaskiner som en service kan være økonomisk attraktivt for særlig tre typer kundesegmenter : Kunder der har brug for en vaskemaskine i en kortere periode (under 2 år), kunder der vælger højkvalitetsmaskiner og har et mindre vaskebehov samt de, der traditionelt set køber vaskemaskiner på afbetaling. Kundesegmenter Kunder som har brug for en vaskemaskine i mindre end 2 år. Kunder der ellers ville købe vaskemaskiner på afbetaling Kunder der køber vaskemaskiner på afbetaling Antal købte vaske maskiner der erstattes ved vaskemaskiner som en service > Vurdering af antallet af vaskemaskiner, som kan sælges som service. Beregninger i rapporten Circular business models for WEEE viser, at forretningsmodellen potentielt kan erstatte op til købte vaskemaskiner årligt, og at der for en markedsopbygning over 11 år er et maksimalt potentiale for danske abonnenter.

WEEE. GOES CIRCULAR Resultater fra Den frivillige aftale om WEEE

WEEE. GOES CIRCULAR Resultater fra Den frivillige aftale om WEEE WEEE GOES CIRCULAR Resultater fra Den frivillige aftale om WEEE Rapporter udarbejdet under Den frivillige aftale om WEEE Nedenfor er listet de rapporter, der er udarbejdet i Den frivillige aftale om WEEE.

Læs mere

WEEE og lovgivning 2

WEEE og lovgivning 2 14 WEEE goes circular Brugt elektronik: Fra affald til ressource WEEE og lovgivning 2 Fjern barrierer for cirkulære forretningsmodeller i lovgivningen Der er en række EU-direktiver relateret til WEEE-området,

Læs mere

CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR Copyright 2016 Accenture All rights reserved.

CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR Copyright 2016 Accenture All rights reserved. CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR 2017 Copyright 2016 Accenture All rights reserved. HVAD ER PROBLEMET? LINEÆR MODEL BRUG TAG SMID VÆK KORTERE PRODUKTLIV FLERE PRODUKTER E-AFFALD +33% 2017 SOURCE:

Læs mere

Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald

Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald Forretningsmuligheder ved genanvendelse af elektronikaffald DAKOFA Konference Ressourcerne i elektronikaffald -Hvem, hvad og hvordan? Tirsdag den 4. november 2014 i Ingeniørhuset Teamleder Stig Yding Sørensen,

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Hvad sker der med WEEE?

Hvad sker der med WEEE? Hvad sker der med WEEE? Affaldsdage 10. november 2017 Anne Harborg Larsen Cirkulær Økonomi & Affald Det vil jeg fortælle om Dialogproces om fremtidens producentansvar for WEEE Implementering af del2 af

Læs mere

WEEE Goes Circular - Brugt elektronik: Fra affald til ressource

WEEE Goes Circular - Brugt elektronik: Fra affald til ressource WEEE Goes Circular - Brugt elektronik: Fra affald til ressource Lovgivningen barrierer og muligheder Hvordan kan reguleringen understøtte cirkulær økonomi? Annette Gydesen, Viegand Maagøe A/S FORMÅL At

Læs mere

Cirkulær økonomi. Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S

Cirkulær økonomi. Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S Cirkulær økonomi Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S Hvorfor cirkulær økonomi? I forlængelse af et stigende forbrug af elektronik, og en tendens til at produkter har kortere brugsperiode er behovet

Læs mere

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Dagsorden Hvad er cirkulære økonomi? Hvor stor en dagsorden er cirkulær økonomi

Læs mere

Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen

Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen Att.: Lasse Sehested Jensen Miljøministeriet / Miljøstyrelsen Strandgade 29, 1401 København K Email: lasje@mst.dk 29. april 2011 Høring vedrørende forpligtelse til indsamling af småt WEEE i detailhandlen

Læs mere

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug?

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug? Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 231 Offentligt 1 Miljøministerens besvarelse af tre samrådsspørgsmål om genbrug (M, N og O) i FMPU den 31. januar stillet af Per Clausen (EL) Samrådsspørgsmål

Læs mere

Er der liv efter genbrugspladsen?

Er der liv efter genbrugspladsen? FORSLAG: SOCIO-ØKONOMISKE REPARATIONSVIRKSOMHEDER Er der liv efter genbrugspladsen? Forslag: Kommunerne skal kunne oprette socio-økonomiske reparationsvirksomheder for at styrke den cirkulære økonomi 26.12.2017

Læs mere

Producentansvar for biler, batterier og elektronik

Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Producentansvar for biler, batterier og elektronik Anne Harborg Larsen Jord & Affald Det skal I høre om de næste 45 minutter Hvad er producentansvar?

Læs mere

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus?

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Den danske ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Hvad vil jeg fortælle om? Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Forventede effekter og initiativer

Læs mere

Notat. Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen. : Miljøstyrelsen 1 INDSAMLING AF WEEE I DETAILHANDLEN

Notat. Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen. : Miljøstyrelsen 1 INDSAMLING AF WEEE I DETAILHANDLEN Notat Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4396 4414 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Udenlandske erfaringer med indsamling af WEEE i detailhandlen 22. november 2012 Projekt: 30.3199.54

Læs mere

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder

Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design: Udlejning af møbler øger graden af genanvendelse og åbner for nye markedsmuligheder Thors-Design er på vej med et nyt tilbud til deres kunder, så de kan leje møbler og levere dem tilbage

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Flemming Lynge Nielsen Bæredygtighedschef Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 21. februar 2017 Danfoss udvikler teknologier, der gør verden i

Læs mere

Producentansvar EE affald. Allan Bugge, direktør BFE. 1. Fællesmodellen 2. Weee System 3. EPA www.elretur.dk

Producentansvar EE affald. Allan Bugge, direktør BFE. 1. Fællesmodellen 2. Weee System 3. EPA www.elretur.dk Allan Bugge, direktør BFE 1. Fællesmodellen 2. Weee System 3. EPA www.elretur.dk 2002 - Strukturoplæg til dansk recyclingssystem Udenlandsk producent Dansk Producent Importør Forhandler Distributør Forbruger

Læs mere

Fremtidens emballage i Danmark - Tendenser og regulering Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Fremtidens emballage i Danmark - Tendenser og regulering Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Fremtidens emballage i Danmark - Tendenser og regulering Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Hvem er Plastindustrien? Brancheorganisation for ca. 250 medlemsvirksomheder Talerør for en

Læs mere

Data og statistik for 2006

Data og statistik for 2006 NB! I tabel 3 og 4 er der foretaget rettelser i kategori 5 Lyskilder (pr.16. aug. 2007) WEEE-System august 2007 Data og statistik for 2006 Dette dokument giver en kort oversigt over etableringen af systemet

Læs mere

TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET. Bjørn Bauer, PlanMiljø

TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET. Bjørn Bauer, PlanMiljø TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET Bjørn Bauer, PlanMiljø NY REGULERING er der et behov? Mange virksomheder vil gerne, særligt, hvis det giver udbytte Men markedet kan ikke selv Begrænsning af risici

Læs mere

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Baggrundsnotat 29. oktober 2015 Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Her kan I læse om Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling, som er temaet for Grøn Omstillingsfonds

Læs mere

Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar?

Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar? Overholder din virksomhed det lovpligtige producentansvar? Bemærk! Det er ulovligt for indkøbere og distributører at købe eller forhandle udstyr fra producenter eller importører, som ikke er registreret

Læs mere

Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE)

Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE) November 2014 Individuel producents indsamling af elskrot (WEEE) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017

Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017 Genanvendt beton: Hvad er op og ned? November 2017 2 #1 Hvorfor beskæftiger betonbranchen sig med genanvendelse nu? Branchen har set på dette i årevis, ja årtier, men incitamenterne (efterspørgslen) har

Læs mere

Landsdækkende genanvendelse

Landsdækkende genanvendelse Hvad skal der til for at få mere gods til havnene? Landsdækkende genanvendelse Det første tons stål blev produceret af jernmalm fra jorden, Det sidste tons vil blive produceret af skrot (scrap). Hvem ejer

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

Om Circular Computing

Om Circular Computing Om Circular Computing Vores mission er at ændre verdens syn på køb af IT. Bæredygtighed er altafgørende men må ikke gå på kompromis med ydeevne og kvalitet. På den måde kan alle leve i en bedre verden

Læs mere

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009

FM s betydning for samfundets udvikling. Jan Stiiskjær. 29. jan. 09 DFM KONFERENCEN 2009 DFM KONFERENCEN 2009 Dette vil jeg tale om Kort om DI og DI Service Den samfundsmæssige udfordring Offentlig-privat samarbejde og FM Hvad gør DI 2 DI organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver-

Læs mere

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald

Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald Flexiket A/S: Katalysator for kundernes genanvendelse af affald For virksomheden Flexiket A/S blev Region Midtjyllands projekt Rethink Business startskuddet til at give indspil til kundernes ressourcestrategier.

Læs mere

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark Baggrundsnotat 17. september 2015 Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling i Danmark Her kan I læse om Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling, som er temaet for Grøn Omstillingsfonds

Læs mere

Reparation af varige forbrugsgoder

Reparation af varige forbrugsgoder Reparation af varige forbrugsgoder Februar 2018 Indledning Man kan sige, at vi i dag lever i et brug-og-smid-væk samfund. Der kommer hele tiden nye og bedre elektroniske produkter som er billige, hvilket

Læs mere

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne

powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne powerperfector Optimer el-forbruget og spar på driftsbudgetterne Beboer Sænk spændingen og sænk el-regningen Stigende el-priser er i stadig højere grad med til at lægge pres på både offentlige og private

Læs mere

Genanvendelse af tagpap

Genanvendelse af tagpap «From Roof to Road» Innovative recycling of bitumen felt roofing material Genanvendelse af tagpap Karsten Rasmussen 11. maj 2012 1 Workshop genanvendelse af tagpap Indhold Historien Konceptet Udfordringerne

Læs mere

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system

Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Rheinzink Danmark A/S: Tættere på et take-back-system Ved at deltage i Rethink Business er Rheinzink Danmark A/S blevet overbevist om, at der er god forretning i at tage brugt zink tilbage. Næste skridt

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage DAKOFA 27. Februar 2019 Anne Harborg Nielsen & Lea Kholghi Frederiksen EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Cirkulært Kvalitetsbyggeri Aruwa Bendsen Cirkulær Økonomi & Affald Miljøstyrelsen Stort fokus på bygge og

Læs mere

WEEE-direktivets baggrund og formål

WEEE-direktivets baggrund og formål December 2014 WEEE-direktivets baggrund og formål DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal

Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Svar på spørgsmål vedrørende nye indsamlingsordninger for genanvendeligt affald i Norfors Kommunerne, Allerød, Fredensborg, Hørsholm og Rudersdal Hvor meget forventer man at indsamle af hver fraktion i

Læs mere

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel

Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel Outercore IVS: Omstilling til cirkulær økonomi giver inspiration til ny forretningsmodel For Outercore gjorde samarbejdet med Rethink Business, at man gik målrettet efter at omstille til cirkulær økonomi.

Læs mere

Disposition. Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark. Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel

Disposition. Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark. Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel Nye WEEEregler og -krav Miljøstyrelsen v/søren Freil og Lis Vedel Dakofa-konference den 12. marts 2012 Disposition Hvilke krav stiller det nye WEEE- direktiv? Implementering i Danmark Ny y elektronikaffaldsbekendtgørelse

Læs mere

Nye forretningsmuligheder i elektronikaffald? Projektoverblik. 24.April 2014. Stig Yding Sørensen

Nye forretningsmuligheder i elektronikaffald? Projektoverblik. 24.April 2014. Stig Yding Sørensen Nye forretningsmuligheder i elektronikaffald? Projektoverblik 24.April 2014 Stig Yding Sørensen Teknologisk Institut http://rately.com/questions/tech-blue-birdsculpture-bird-sculpture-jay-gatsby-lasvegas-crow-with-snowy-white-owlsculpture-which-bird-sculpture-foryou-509945e2843f9c2c8f009997

Læs mere

GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport

GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport LINEÆR OG CIRKULÆR ØKONOMI 2 Affald som ressource Lineær vs. cirkulær økonomi Den cirkulære økonomi er vundet frem som et alternativ til den lineære brug og

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

Tildelingsordningen tildelingskriterier

Tildelingsordningen tildelingskriterier November 2018 Tildelingsordningen tildelingskriterier DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app

Bæredygtigt forbrug: Ny bæredygtig app 22. februar 2012 /cwg Sag Høringssvar: Ideer og input til national handlingsplan for 'Open Government' Erhvervsstyrelsen har ideer til tre initiativer, der kunne indgå i handlingsplanen for Open Government.

Læs mere

Sikkerhedsstillelse (WEEE)

Sikkerhedsstillelse (WEEE) Sikkerhedsstillelse (WEEE) Oktober 2016 I henhold til reglerne om producentansvar for affald fra elektriske og elektroniske produkter (EEprodukter) beskriver dette dokument principperne for sikkerhedsstillelse

Læs mere

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BILAG til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald, 94/62/EF om emballage og emballageaffald,

Læs mere

Tildelingsordningen (WEEE/BAT)

Tildelingsordningen (WEEE/BAT) December 2014 Tildelingsordningen (WEEE/BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens regler

Læs mere

Hvordan siger man Service på kinesisk? - erfaringer fra det kinesiske marked.

Hvordan siger man Service på kinesisk? - erfaringer fra det kinesiske marked. Hvordan siger man Service på kinesisk? - erfaringer fra det kinesiske marked. Presentation for workshop hos DELTA 09/01/2013 Barbara Scheel / barage@um.dk Service = fuwu Kinesiske forbrugere forventer

Læs mere

Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT)

Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT) November 2014 Ophør/fusioner af virksomheder (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Cirkulær Kemi selvfølgelig

Cirkulær Kemi selvfølgelig Cirkulær Kemi selvfølgelig Som verdens største distributør af kemikalier, så har vi en umiddelbar tilgang og vigtig rolle i, at være innovative og gå i dialog med vores kunder omkring muligheder for ressource

Læs mere

Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE)

Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE) November 2014 Afgrænsning af begrebet producent/importør (WEEE) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens

Læs mere

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Den 12. april 2018 En saglig debat og effektiv beskyttelse af

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 1 INDHOLD RESULTATER & METODE KENDSKAB, ANVENDELSE & HOLDNING EFFEKTER OG POTENTIALE BARRIERER ANSVAR OG FREMTIDSPERSPEKTIVER APPENDIKS

Læs mere

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT)

Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) December 2014 Administrativ procedure for kommunikation i forbindelse med tildelingsordningen (WEEE, BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach

KLIMATILPASNING. Foto Ursula Bach KLIMATILPASNING I de kommende år skal Københavns klimatilpasningsplan omsættes til konkrete anlægsprojekter. Klimatilpasning handler om at ruste København til at modstå de vejrmæssige udfordringer som

Læs mere

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen

Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen Miljøstyrelsen joaff@mst.dk Høringssvar fra KL om elektronikskrotbekendtgørelsen KL har modtaget ovennævnte forslag i høring, og vi skal på den baggrund udtale følgende med forbehold for, at vi kan komme

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gitte Krasilnikoff, 20. maj 2014 Dagens program 1. Hvorfor grøn omstilling og bæredygtig? 2. Grøn forretning som vejen til vækst 3. Virksomhedscases

Læs mere

Resumé af konsekvensanalysen

Resumé af konsekvensanalysen KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 3.12.2008 SEK(2008) 2934 C6-0472/08 ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om

Læs mere

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477.

Agenda. 1. Cirkulær økonomi. 2. Rethink Business. 3. Perspektivering. Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477. Agenda 1. Cirkulær økonomi 2. Rethink Business 3. Perspektivering Henrik Sand, COWI Management hesa@cowi.dk / 2913 4477 1 Hovedbudskaber Cirkulær økonomi kan give inspiration til, hvorfor og hvordan den

Læs mere

WEEE WEEE TYPOGRAFI OG OMBRYDNING GOES CIRCULAR GOES CIRCULAR. Resultater fra Den frivillige aftale om WEEE

WEEE WEEE TYPOGRAFI OG OMBRYDNING GOES CIRCULAR GOES CIRCULAR. Resultater fra Den frivillige aftale om WEEE TYPOGRAFI OG OMBRYDNING OPGAVEBESKRIVELSE I forbindelse med en konference om brugt elektronik og genanvendelse, fik jeg til opgave at sætte en publikation op med resultater fra den frivillige aftale om

Læs mere

Sikkerhedsstillelse (WEEE)

Sikkerhedsstillelse (WEEE) Sikkerhedsstillelse (WEEE) September 2015 I henhold til reglerne om producentansvar for affald fra elektriske og elektroniske produkter (EEprodukter) beskriver dette dokument principperne for sikkerhedsstillelse

Læs mere

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk

Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk Troldtekt: Take-back-ordning sikrer optimal udnyttelse af ressourcer og et mindre CO2-aftryk For Troldtekt A/S gav deltagelse i Rethink Business mulighed for at realisere et ønske om at få at etableret

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor

GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor 11. januar 2018 GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor Behov for en Grøn Kickstart AT OMSTILLE SAMFUNDET FRA EN LINÆR TIL EN CIRKULÆR

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018

Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 1 Agenda for Plaststrategien og jeres udbytte af plastgenanvendelse NoDig Infra Årsmøde i Fredericia 15. marts 2018 Hvem er Aage Vestergaard Larsen A/S Hvorfor nu den snak om plast? Potentialet for Danmark

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017 CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017 1 INDHOLD RESULTATER & METODE BAGGRUND & ADFÆRD PRODUKTVALG GENANVENDELSE & REPERATION EJERSKAB ORGANISK AFFALD CIRKULÆR ØKONOMI 3 5 8 13

Læs mere

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr

Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald. Sagsnr Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling BILAG 2 Udenlandske erfaringer med bedre sortering af husholdningsaffald Nedenstående er en kort sammenfatning af udenlandske erfaringer

Læs mere

Briefing VækstHimmerland

Briefing VækstHimmerland Briefing VækstHimmerland Den 1. marts 2017 Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling Norddanmark - grøn omstilling som en nordjysk vækstmotor Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark NBE s FORMÅL

Læs mere

Konference for skuemestre, LUU-medlemmer og skolerepræsentanter ejendomsserviceteknikeruddannelsen. Onsdag d. 29. august 2012 i Middelfart Lovgivningen på miljøområdet (samt et bud på udviklingen de kommende

Læs mere

Forretningsoptimering i ERP-projekter. v/managementkonsulent Jan Damkjær

Forretningsoptimering i ERP-projekter. v/managementkonsulent Jan Damkjær Forretningsoptimering i ERP-projekter v/managementkonsulent Jan Damkjær Indhold Tilgang til ERP-projekter Indhold i en Business case Eksempel på forretningsorienteret ERP projekt Afrunding Udvalgte referencer

Læs mere

Udvidet producentansvar på emballage

Udvidet producentansvar på emballage Udvidet producentansvar på emballage 2. maj 2019 Lea Kholghi Frederiksen lefre@mfvm.dk EU s cirkulære økonomi-pakke Som en del af EU s handlingsplan for cirkulær økonomi er 6 direktiver revideret: Affaldsdirektivet

Læs mere

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi.

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi. Miljø- og Fødevareministeriet Att: Thomas Nicolai Pedersen (tpe@mim.dk) Klaus Retoft (kre@mim.dk) Mikkel Stenbæk (mshan@mst.dk). 10. august 2015 EU-høring af forslag til cirkulær økonomi Dansk Erhverv

Læs mere

Tildelingsordningen (WEEE/BAT)

Tildelingsordningen (WEEE/BAT) Marts 2017 Tildelingsordningen (WEEE/BAT) DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens regler

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system

Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Reglerne om bygge- og anlægsaffald i det kommunale system Temadag om bygge- og anlægsaffald på genbrugspladser Funktionsleder Niels Bukholt Oversigt Baggrunden for reglerne Reglerne om sortering af byggeaffald

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Alternative veje til mere genbrug - via reparation

Alternative veje til mere genbrug - via reparation Alternative veje til mere genbrug - via reparation Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier Genbrugsaktiviteter med affald fra genbrugspladsen ; 21. juni 2016 Det Økologiske Råd Miljøorganisation der

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER

Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER Markedets mest energieffektive LED armaturer Professionel LED Belysning SPAR 3-500 KR ÅRLIGT PR GAMMELT ARMATUR DU UDSKIFTER VI HAR DE RIGTIGE LAMPER TIL ALLE FORMÅL Arbejdspladsen Industri & Lager Sport

Læs mere

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen.

Vores affald. Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. Vores affald Sådan nedbringer vi vores affaldsmængder og øger genanvendelsen. mener, at vi i fremtiden skal minimere mængden af affald. Det skal især ske ved at forebygge, at affaldet opstår, og ved at

Læs mere

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020

Tids- og aktivitetsoversigt Affaldsplan 2009-2020 Husholdninger Dagrenovation Information om sortering og om eksisterende ordninger En øget udsortering af genanvendelige materialer fra husholdningsaffald. Etablere affaldsøer i kolonihaver Optimere mulighederne

Læs mere

Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site

Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site 1. Revideret ansøgning SAMSØ KOMMUNE fra Samsø Kommune Revideret an www.samsoe.dk 31. maj 2013 Rev. 27. juni 2013 CVR/SE-nr. 23795515 Pumper i Cirkulær økonomi Samsø som test site Udviklig af forretningsmodeller

Læs mere

Gebyrer til DPA-System (BAT)

Gebyrer til DPA-System (BAT) Gebyrer til DPA-System (BAT) Juli 2015 DPA-System er en forkortelse for Dansk Producent Ansvarssystem. DPA-System varetager de administrative opgaver, som er forbundet med miljølovgivningens regler om

Læs mere

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen

Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Peter Bernt Jensen, konsulent pebj@di.dk, 3377 3421 NOVEMBER 2017 Fødevarebranchen ruster sig til digitaliseringen Fødevarebranchen er god til robotter og automatisering, men kan blive endnu bedre til

Læs mere

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder

Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Klimamuligheder for mindre og mellemstore virksomheder AF KONSULENT JESPER FRIIS, JEF@DI.DK OG KONSULENT LARS B. TERMANSEN, LBTE@DI.DK Det globale marked for

Læs mere

En buy-back løsning hos VisBlue reducerer produktionsprisen og kunden får penge refunderet ved returnering af produkt

En buy-back løsning hos VisBlue reducerer produktionsprisen og kunden får penge refunderet ved returnering af produkt En buy-back løsning hos VisBlue reducerer produktionsprisen og kunden får penge refunderet ved returnering af produkt Virksomheden VisBlue har deltaget i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret

Læs mere

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse?

Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Effektvurdering hvad opnår vi ved øget genanvendelse? Arbejdsgruppen bag Task Forcens formål er at Arbejde for at de politiske ønsker om 50% genanvendelse af de tørre fraktioner og det organiske affald

Læs mere