GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport"

Transkript

1 GENFREMSTILLING I DANMARK Uddrag af rapport

2 LINEÆR OG CIRKULÆR ØKONOMI 2 Affald som ressource Lineær vs. cirkulær økonomi Den cirkulære økonomi er vundet frem som et alternativ til den lineære brug og smid væk-økonomi. Brug og smid væk-kulturen beror på et lineært forbrug, som både kræver store mængder energi og ressourcer/råmateriale. Med en verdensbefolkning på mere end 7 mia. mennesker og en kraftigt voksende middelklasse er verdensøkonomien under pres. WWF Verdensnaturfonden vurderer, at det vil tage jorden halvandet år at regenerere de ressourcer, der forbruges på ét år (WWF, 2012). Udviklingen slår desuden ud i råvarepriserne, der efter et kontinuert fald gennem hele 1900-tallet er steget kraftigt i de seneste knap 12 år (Ellen Macarthur Foundation, 2012). Lineær økonomi Råmateriale Design Cirkulær økonomi Produktion Distribution Produktion Forbrug Affald Den cirkulære økonomi er en betegnelse for en industriel proces, hvor man ser alt affald som en ressource og som regenerativ. Målet er at minimere brug af energi, skadelige kemikalier og affald gennem et design, der tillader at produkter og materialer bruges igen (Ellen Macarthur Foundation, 2012). Med den cirkulære økonomi dannes et lukket kredsløb, hvor der ideelt set hverken kommer nye ressourcer ind eller brugte ressourcer ud, hvor alt genbruges, genanvendes og genfremstilles. Råmateriale Design Distribution Genfremstilling Forbrug Indsamling Cirkulær økonomi illustreret med udgangspunkt i genfremstilling.

3 CIRKULÆR ØKONOMI OG GENFREMSTILLING 3 Begreber i den cirkulære økonomi Definitioner Den cirkulære økonomi rummer flere forskellige metoder til at konvertere affald til en ressource (All-Party Parliamentary Group, 2014): + Reparation: Når en fejl på et brugt produkt udbedres. Eksempel: Udbedring eller udskiftning af dele, der er gået i stykker på en mobiltelefon. + Genbrug: Når et brugt produkt bruges igen uden modifikationer. Eksempel: En brugt sofa sælges eller gives bort til en ny ejer. + Renovering: Æstetiske forbedringer af et brugt produkt. Eksempel: En sæt brugte alufælge som får udbedret hakker, ridser og skrabemærker. + Istandsættelse: Justering og rengøring af eksisterende dele i et brugt produkt for at omdanne det til sin oprindelige tilstand. Eksempel: En brugt bil får udbedret enkelte dele, så den fremstår som i oprindelige form. + Genanvendelse: Udvinding af et produkts råmaterialer til fremstilling af nye produkter. Eksempel: Et stel fra en brugt cykel smeltes om og bruges til at producere nye cykler med. + Genfremstilling: Forbedringer af et produkt, så det er som nyt med ny garanti. Eksempel: En brugt farvepatron til en printer får fyldt ny farve på og sælges som ny med ny garanti. I praksis kan det være vanskeligt at lave et klart skel mellem metoderne. Der er ofte sammenfald og sideløbende brug af flere metoder i samme proces. Vi har valgt en definition af genfremstilling, der ligger tæt op af United States International Trade Commission (2012) og The All- Party Parliamentary Group (2014): Genfremstilling er en omfattende industriel proces, hvorved et tidligere solgt, slidt eller ikke-funktionelt produkt eller komponent, bruges som input i et nyt produkt og sælges igen i ny eller "bedre end ny" tilstand, med tilhørende ny garanti i forhold til præstationsniveau og kvalitet. (The Remanufacturing Industries Council, 2014) Bemærk, at det ikke nødvendigvis er den samme virksomhed, som varetager alle aktiviteterne i genfremstillingsprocessen. Én virksomhed kan stå for at indsamle produkter, en anden for at skille dem ad, mens en tredje køber delene og foretager selve genfremstillingen.

4 GENFREMSTILLINGSPROCESSEN 4 Genfremstillingsprocessen Genfremstilling: en trinvis proces Genfremstilling foregår typisk i 8 forskellige trin. Antallet af trin og rækkefølgen kan variere afhængigt af produktet, der bliver genfremstillet. 1 I genfremstilling indhentes den såkaldte core, som er en fællesbetegnelse, der beskriver den komponent eller det produkt, der bevares og genfremstilles. 2 Når core-delen er indhentet, bliver den undersøgt for fejl og mangler. 3-5 Herefter bliver produktet skilt ad og rengjort, og slidte komponenter bliver udskiftet. 6-7 Produktet bliver herefter samlet igen og som oftest kvalitetstestet. 8 Som det sidste trin i genfremstillingen bliver produktet distribueret til brugerne igen. Genfremstillingsprocessen kan også bestå i at tage brugbare komponenter med lang levetid fra et ellers slidt produkt og indbygge dem i et nyt (Ellen Macarthur Foundation, 2012). 8 Distribution 7 Tests 1 2 Coreindsamling 6 5 Genmontering Fejl og mangler Komponenter udskiftes 3 Demontering 4 Rengøring Kilde: United States International Trade Commission, 2012 og Seeda, 2008

5 PRODUKTER OG PRODUKTKARAKTERISTIKA 5 Produkter, der egner sig til genfremstilling Produkttyper Genfremstilling finder sted inden for mange forskellige brancher. Det er mest udbredt i brancher, der producerer kapitalintensive og varige produkter, som har en relativ lang levetid. I teorien kan alle produkter blive genfremstillet, men designet af nogle produkter gør, at de kan blive genfremstillet med større succes end andre. Særligt mere komplekse produkter, hvor der eksisterer en produktstandard over en længere årrække, egner sig til genfremstilling. Der er en række kriterier, der sandsynliggør, at virksomhederne vil og kan vælge at genfremstille et produkt (All-Party Parliamentary Group, 2014, Seeda, 2008): + Produktet har en høj værdi. + Der er ingen hurtige ændringer i teknologien, som skal være stabil over mindst én livscyklus for produktet. + Der er tilstrækkelig efterspørgsel til at opretholde forretningsgrundlaget. + Der er ingen hurtige ændringer i mode og trends for produkttypen. + Produktet er varigt. + Produktet er designet til at blive skilt ad og samlet igen. + Produktet kan leases eller bruges som en service i stedet for at være egentligt hardware. De forskellige forudsætninger for succesfuld genfremstilling betyder, at der er produkter, som det i praksis ikke giver mening at genfremstille. + Det kan være billige produkter, hvor genfremstillingen er dyrere end selve fremstilingen. + Det kan også være produkter, hvor den teknologiske udvikling betyder, at produktet hurtigt bliver forældet. En rapport fra USA har undersøgt udbredelsen af genfremstilling og identificeret en række produktområder, hvor den er mest udbredt. Produktområderne spænder vidt, men der er ofte tale om motorer, maskiner eller dele, der indgår i sådanne produkter (United States International Trade Commission, 2012). Når virksomhederne skal beslutte, om de vil genfremstille eller forsætte med konventionel produktion af et produkt, sammenholder de naturligvis de omkostninger, der er forbundet med genfremstilling, og de omkostninger, der er forbundet med ny fremstilling. Omkostningerne forbundet med genfremstilling skal alt andet lige være mindre end omkostningerne forbundet med konventionel produktion, for at det er økonomisk interessant for virksomhederne at genfremstille.

6 TO EKSEMPLER PÅ GENFREMSTILLING 6 Caterpillar Xerox I den eksisterende litteratur om genfremstilling er der særligt ét eksempel, der går igen: Caterpillar har med sit Cat Reman-brand gjort genfremstilling til en central del af virksomhedens forretningsmodel (Caterpillar, 2014). Omkring 10% af Caterpillars maskiner får nye dele, mens de resterende 90% forbliver uforandrede. Gennem Cat Reman tager virksomheden produkter tilbage, før de går i stykker, og genfremstiller dem med en blanding af nye og brugte dele, hvorefter de bliver genindsat i maskinerne. Caterpillar har i forlængelse af programmet for genfremstilling lavet en incitamentsbaseret ordning for at få levereret gamle dele fra deres maskiner tilbage. Prisen for en genfremstillet del (core) er den samme som en helt ny, medmindre man afleverer en gammel del. Når man gør det, får man en rabat. Det medvirker til en øget indlevering af gamle dele og danner grundlaget for virksomhedens genfremstilling (All-Party Parliamentary Group, 2014). En anden virksomhed, der går igen i litteraturen på området, er Xerox. De har arbejdet med styring af deres produkters livscyklus siden 1960 erne, og de konverterer gamle maskiner til funktionelle produkter. I dag er alt udstyr, som Xerox laver, designet ud fra et princip om genfremstilling. Virksomheden maksimerer slutværdien af sine produkter og dele ved at sørge for, at de har en lang levetid og er nemme at skille ad. For at sikre, at gamle dele sendes tilbage til Xerox, har virksomheden udviklet et retursystem. Her muliggør forudbetalte post-labels og den originale produktindpakning, at kunderne omkostningsfrit kan sende brugte produkter retur til Xerox. De returnerede produkter bliver brugt til at genfremstille nye produkter, eller de bliver genbrugt (Xerox, 2005).

7 HVOR ER POTENTIALET? 7 Hvor er potentialet for genfremstilling i de seks brancher? Hvilke produkter kunne potentielt blive genfremstillet i fremtiden? 1 Metalindustri + Dele til komfurer, opvaskemaskiner eller ovne + Dele til håndværktøj + Dele til motorer Produkteksemplerne illustrerer potentialet K 2 Elektronikindustri 3 Fremst. af elektrisk udstyr 4 Maskinindustri 5 Transportmiddelindustri + Dele til antenner + Dele til elmotorer og -generatorer + Dele til radiosendere/-modtagere + Dele til elektriske motorer + Dele til elektriske lodde- og svejseapparater + Dele til trafikreguleringsudstyr + Dele til ventilationssystemer + Dele til vindmøller + Dele til centrifuger + Dele til motorkøretøjer + Dele til biler til specielle formål + Dele til start- og tændingsudstyr til generatorer Eksemplerne tegner et billede af, hvor genfremstilling muligvis vil vinde frem i Danmark. Om det bliver præcis de produkter eller beslægtede produkter, er ikke muligt at afgøre på nuværende tidspunkt. Ligesom det heller ikke er muligt at opgøre, i hvor stort et omfang de enkelte produkter kan og vil blive genfremstillet. Vi har udvalgt produkteksemplerne ud fra om de udgør en væsentlig del af produktionen i brancherne. og om produkterne umiddelbart er mulige at genfremstille. 6 Møbel- og anden industri mv. + Dele til skibe herunder specialfartøjer + Dele til ure herunder armbåndsure og lommeure + Dele til medicinsk udstyr Eksemplerne er baseret på et specialudtræk fra Danmark Statistik, som Erhvervsstyrelsen har stillet til rådighed.

GENFREMSTILLING I DANMARK (2015) Omfang, potentialer og barrierer

GENFREMSTILLING I DANMARK (2015) Omfang, potentialer og barrierer GENFREMSTILLING I DANMARK (2015) Omfang, potentialer og barrierer FORHISTORIE 2 Genfremstilling De seneste år er der kommet øget fokus på den cirkulære økonomi. I den forbindelse ønsker Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Bytteværdi. Originale ombytningsdele. Når Mercedes-kvaliteten belønner både dig og miljøet.

Bytteværdi. Originale ombytningsdele. Når Mercedes-kvaliteten belønner både dig og miljøet. Bytteværdi Originale ombytningsdele. Når Mercedes-kvaliteten belønner både dig og miljøet. Bates y&r 2235 09/10 10.000. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl og ændringer. Bytteværdi Byt, og spar

Læs mere

Up-market-produkter kræver produktudvikling

Up-market-produkter kræver produktudvikling Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2017 Up-market-produkter kræver produktudvikling Fire ud af ti eksportkroner kommer fra up-market-produkter, som kan oppebære højere priser end

Læs mere

POST 1: UDVINDING DILEMMA:

POST 1: UDVINDING DILEMMA: POST 1: UDVINDING DILEMMA: Din mobiltelefon er blevet stjålet, og du skal have ny. Hvad vælger du? 1. Jeg køber en model, der er lavet af 50 % genanvendte materialer. 2. Jeg vælger den nyeste model, som

Læs mere

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept

Victor Energy Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept Projects: Globalt partnerskab går sammen om nyt solcellekoncept For virksomheden projects har deltagelse i Region Midtjyllands projekt Rethink Business Fokuseret Værdikædesamarbejde været et startskud

Læs mere

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling

Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gør din forretning grøn og rentabel Grøn Omstilling Gitte Krasilnikoff, 20. maj 2014 Dagens program 1. Hvorfor grøn omstilling og bæredygtig? 2. Grøn forretning som vejen til vækst 3. Virksomhedscases

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Om Dansk Retursystem

Om Dansk Retursystem Om Dansk Retursystem Dansk Retursystem er en non-profit miljøvirksomhed. Vi driver det danske pantsystem, som hører til blandt verdens bedste. Hvert år afleverer danskerne over 1,1 milliard engangsflasker

Læs mere

#3 januar Dansk industriproduktion ØKONOMISK TEMA

#3 januar Dansk industriproduktion ØKONOMISK TEMA #3 januar 2012 ØKONOMISK TEMA Dansk industriproduktion Den danske industriproduktion er steget med 4,3 pct. over det seneste år. Sensommeren og efteråret 2011 bød dog på faldende produktion. Det er særligt

Læs mere

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede Industri 1 Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal

Læs mere

Er I klar til den cirkulære ressource økonomi?

Er I klar til den cirkulære ressource økonomi? Er I klar til den cirkulære ressource økonomi? Henrik Grüttner 17. august 2016 Disposition Forretningsmodeller i den cirkulære økonomi Rethink Resources tilgange Særligt om design for cirkulær økonomi

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Miljøvaredeklarationer - EPD

Miljøvaredeklarationer - EPD Miljøvaredeklarationer - EPD Henrik Fred Larsen Seniorkonsulent EPD Danmark Teknologisk Institut Indhold Hvad er en EPD og hvad bliver den brugt til? Hvor kommer krav til EPD er fra? Hvordan laves en EPD?

Læs mere

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR.

DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 69 Offentligt September 2016 DELEØKONOMI BLANDT VIRKSOMHEDER KAN ØGE VELSTANDEN MED 1,7 MIA. KR. Deleøkonomi er ikke kun for forbrugere, men

Læs mere

GO CO 2 FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL

GO CO 2 FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL GO FRA RESTPRODUKT TIL RESOURCE OG STØRRE FORSYNINGSSIKKERHED VERSION 2019/01 GENEREL Strandmøllen A/S er i gang med at bygge Danmarks første -anlæg i forlængelse af verdens største biogasanlæg i Korskro

Læs mere

Industrien i Danmark. Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012. Af de ca. 300.000 beskæftigede. 63 pct. af omsætningen skete på eksportmarkedet

Industrien i Danmark. Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012. Af de ca. 300.000 beskæftigede. 63 pct. af omsætningen skete på eksportmarkedet Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 Claus Andersen Industrien i Danmark Der blev produceret for 614 mia. kr. i 2012 Af de ca. 300.000 beskæftigede 63 pct. af omsætningen skete

Læs mere

Om Circular Computing

Om Circular Computing Om Circular Computing Vores mission er at ændre verdens syn på køb af IT. Bæredygtighed er altafgørende men må ikke gå på kompromis med ydeevne og kvalitet. På den måde kan alle leve i en bedre verden

Læs mere

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat?

Jorden venter. Missionen er planlagt. Er du parat? Du kan gøre en forskel Du har sikkert allerede hørt om klimaforandringer og drivhuseffekt. Om overforbrug og madspild. Du har sikkert også set billeder af isbjerge, der smelter, af oversvømmelser eller

Læs mere

Salg af varer og services smelter sammen

Salg af varer og services smelter sammen Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 JANUAR 2019 Salg af varer og services smelter sammen Flere og flere fremstillingsvirksomheder sælger serviceydelser sammen med deres produkter. På 10

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Juni 2015 Energibesparelser i private virksomheder Indledning I 2009 udarbejdede IDA et scenarie for, hvordan Danmark i 2050 kan reducere sin udledning af drivhusgasser

Læs mere

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft

Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft Anvendelsen af højtuddannet arbejdskraft er i nogle brancher fordoblet på blot otte år I perioden -18 er der sket et markant løft af uddannelsesniveauet blandt de beskæftigede. I finansierings- og forsikringsbranchen

Læs mere

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb

5 friske fra. Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Et katalog til miljøministeren med forslag til fremme af bæredygtige indkøb 5 friske fra Forum For Bæredygtige Indkøb Forum for Bæredygtige Indkøb præsenterer her fem forslag til, hvordan

Læs mere

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI Hill & Knowlton for Ekokem Rapport August 2016 SUMMARY Lavt kendskab, men stor interesse Det uhjulpede kendskab det vil sige andelen der kender til cirkulær økonomi uden

Læs mere

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks

Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks Organisation for erhvervslivet September 2009 Eksport af høj kvalitet er nøglen til Danmarks velstand Danmark ligger helt fremme i feltet af europæiske lande, når det kommer til eksport af varer der indbringer

Læs mere

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik -

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik - Indhold Bruttoværditilvækst 2005 priser 1993-2005 2005 priser 2006-2012 Årets priser 1993-2005 Årets priser 2006-2012 Bruttoværditilvækst (mio kr) 2005 priser, kædede værdier 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Læs mere

Idékatalog til arbejdet med cirkulær økonomi i virksomheder

Idékatalog til arbejdet med cirkulær økonomi i virksomheder Idékatalog til arbejdet med cirkulær økonomi i virksomheder Dette idekatalog rummer nogle af de mest oplagte områder, hvor en virksomhed kan arbejde og udvikle forretningsmodeller baseret på tankesættet

Læs mere

CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR Copyright 2016 Accenture All rights reserved.

CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR Copyright 2016 Accenture All rights reserved. CIRKULÆRE FORRETNINGSMODELLER FEBRUAR 2017 Copyright 2016 Accenture All rights reserved. HVAD ER PROBLEMET? LINEÆR MODEL BRUG TAG SMID VÆK KORTERE PRODUKTLIV FLERE PRODUKTER E-AFFALD +33% 2017 SOURCE:

Læs mere

Fra råstof til produkt til affald

Fra råstof til produkt til affald Fra råstof til produkt til affald til råstof til produkt til affald til råstof til produkt til affald til råstof til produkt til affald til råstof til produkt til affald til råstof til produkt til affald

Læs mere

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET

CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET VISIONSKATALOG CASI BORGERPANEL DANMARK 18.-19. APRIL 2015 TEKNOLOGIRÅDET FIRE VISIONER FOR EN BÆREDYGTIG FREMTID Vision 1: Bæredygtig elektronik Det er vores vision at alt elektronik er bæredygtig på

Læs mere

Cirkulær økonomi. Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S

Cirkulær økonomi. Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S Cirkulær økonomi Brian Clemmensen, DanWEEE Recycling A/S Hvorfor cirkulær økonomi? I forlængelse af et stigende forbrug af elektronik, og en tendens til at produkter har kortere brugsperiode er behovet

Læs mere

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober.

2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til senest 26. oktober. Kære Innovatør, Her kan du læse mere om: 1) Udfordringen stillet af ARGO (Genanvendelse) 2) Vurderingskriterier og løsningsformat for din løsning, som skal udfyldes og sendes til camilla@corolab.dk senest

Læs mere

TEKCASE: FUNKY FURNITURES UNDERVISNINGSMATERIALE TIL KLASSETRIN

TEKCASE: FUNKY FURNITURES UNDERVISNINGSMATERIALE TIL KLASSETRIN TEKCASE: FUNKY FURNITURES UNDERVISNINGSMATERIALE TIL 7. 10. KLASSETRIN KLEENEXKULTUR Vi producerer forbruger massevis af produkter hver dag. Vores tid er præget af en brug smid væk - kultur. Det stiller

Læs mere

ZA5896. Flash Eurobarometer 388 (Attitudes of Europeans towards Waste Management and Resource Efficiency) Country Questionnaire Denmark

ZA5896. Flash Eurobarometer 388 (Attitudes of Europeans towards Waste Management and Resource Efficiency) Country Questionnaire Denmark ZA896 Flash Eurobarometer 88 (Attitudes of Europeans towards Waste Management and Resource Efficiency) Country Questionnaire Denmark FL 88 - Waste and Resource Efficiency - DK D Hvad er din alder? (SKRIV

Læs mere

Sönnich Dahl Sönnichsen, PhD-Stipendiat, Copenhagen Business School, Institut for Afsætningsøkonomi Hvem er jeg?

Sönnich Dahl Sönnichsen, PhD-Stipendiat, Copenhagen Business School, Institut for Afsætningsøkonomi Hvem er jeg? Hvem er jeg? Sönnich Dahl Sönnichsen, PhD-Stipendiat Bachelor HA-Almen Speciale i marketing og cirkulær økonomi Minor i bæredygtig forretningsudvikling Ph.d. forskningsområde: Cirkulære Offentlige Indkøb

Læs mere

Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit

Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit Sikr din produktion mod uventede nedbrud Retrofit Retrofit - hvad er det? Inden for fremstillingsindustrien anvendes retrofit/udskiftning, hvor nye eller opdaterede dele bliver monteret på gamle eller

Læs mere

SLADDA cykelstel og drivrem

SLADDA cykelstel og drivrem 25_017 SLADDA cykelstel og drivrem Hverdagen stiller store krav til cykler. SLADDA cykel bliver testet for at sikre, at den overholder IKEAs standarder for styrke og holdbarhed. Derfor giver vi garanti

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET. Bjørn Bauer, PlanMiljø

TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET. Bjørn Bauer, PlanMiljø TILTAG TIL ØGET RESSOURCE-EFFEKTIVITET Bjørn Bauer, PlanMiljø NY REGULERING er der et behov? Mange virksomheder vil gerne, særligt, hvis det giver udbytte Men markedet kan ikke selv Begrænsning af risici

Læs mere

MØBELVIRKSOMHED ER BLEVET ENELEVERANDØR PÅ EN FÆLLESKOMMUNAL INDKØBSAFTALE

MØBELVIRKSOMHED ER BLEVET ENELEVERANDØR PÅ EN FÆLLESKOMMUNAL INDKØBSAFTALE BUSINESS 5 CASE MØBLER MØBELVIRKSOMHED ER BLEVET ENELEVERANDØR PÅ EN FÆLLESKOMMUNAL INDKØBSAFTALE GRØNNE INDKØB Et offentligt udbud med strenge miljø- og kvalitetskrav og ikke mindst dokumentationskrav

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN VIRKSOMHEDSUNDERSØGELSE SEPTEMBER 2017 1 INDHOLD RESULTATER & METODE KENDSKAB, ANVENDELSE & HOLDNING EFFEKTER OG POTENTIALE BARRIERER ANSVAR OG FREMTIDSPERSPEKTIVER APPENDIKS

Læs mere

IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR

IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR \\1651-FS-0\VOL2\BRUGERE\GS\jan-feb-2003\ae-hk-mw.doc 1 Af Martin Windelin, direkte tlf.: 33557720 16.01.2003 Resumé: IT-BESKÆFTIGELSEN REDUCERET MED 7 PCT. DET SENESTE ÅR Ifølge de mest aktuelle beskæftigelsestal

Læs mere

Skil skidtet. Designbrief I skal bygge en maskine, der kan sortere kugler og bolde efter så mange kriterier som muligt.

Skil skidtet. Designbrief I skal bygge en maskine, der kan sortere kugler og bolde efter så mange kriterier som muligt. Karl skal på genbrugsstationen, og han vil gerne sørge for, at skraldet bliver sorteret rigtigt, så vi kan genbruge de mange dyrebare råmaterialer. I dag har han en masse forskellige kugler og bolde, og

Læs mere

Værdiskabelse på tre bundlinier

Værdiskabelse på tre bundlinier Værdiskabelse på tre bundlinier Henrik Riisgaard, AVV og Aalborg Universitet Grenaa, 23. marts 2018 En mand to kasketter Forretningsudvikler Projekter på de tre øverste niveauer i affaldshierarkiet + Studielektor

Læs mere

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren

Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Vejen frem for cirkulær økonomi i bygge- og anlægssektoren Building Green 2016 Kontorchef Camilla Bjerre Søndergaard Globalt Mål 9: Industri, innovation og infrastruktur Mål 11: Bæredygtige byer og samfund

Læs mere

Ved at implementere disse teknologier, har Honda foretaget følgende forbedringer:

Ved at implementere disse teknologier, har Honda foretaget følgende forbedringer: Honda's filosofi Honda har i mange år været i front, når det drejer sig om miljøhensyn, og har været sig sit ansvar som global bilproducent bevidst. Honda har taget arbejdet med at minimere bilernes påvirkning

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV? FORLØB NR. 8 KAN EN BAMSE FÅ NYT LIV? Der er sikkert meget af dit legetøj, som du ikke leger med mere. Måske har du allerede givet det videre, eller det er solgt til nogen, som nu leger med det. Men det

Læs mere

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten

Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Industrien taber arbejdspladser eksporten trækker væksten Krisen på det danske arbejdsmarked har ramt bredt. Specielt har industrien været hårdt ramt, hvor knapt hver femte arbejdsplads er forsvundet under

Læs mere

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Små og mellemstore virksomheders rente på kassekreditten er faldet med 2 %-point de seneste 2,5 år. Det er positivt, men det er fortsat bemærkelsesværdigt,

Læs mere

Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave

Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave Hvis det er muligt, vender vi gerne maskinen på hovedet for at løse en opgave NAKSKOV MASKININDUSTRI ApS Parathed og fleksibilitet Viden Høj kvalitet Konkurrenceevne Lidt om os Vores virksomhed Hvis det

Læs mere

FRA SPILD TIL RESSOURCER

FRA SPILD TIL RESSOURCER FRA SPILD TIL RESSOURCER Fra at tænke på affald som spild vil vi i højere grad tænke cirkulært i ressourcer. DIVERSITET Fra at omgåes de samme specialer vil professionalisering handle mere om at arbejde

Læs mere

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling

Baggrundsnotat. Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Baggrundsnotat 29. oktober 2015 Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling Her kan I læse om Erhvervspartnerskaber for Cirkulær Forretningsudvikling, som er temaet for Grøn Omstillingsfonds

Læs mere

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017

CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017 CIRKULÆR ØKONOMI MILJØSTYRELSEN BORGERUNDERSØGELSE OKTOBER 2017 1 INDHOLD RESULTATER & METODE BAGGRUND & ADFÆRD PRODUKTVALG GENANVENDELSE & REPERATION EJERSKAB ORGANISK AFFALD CIRKULÆR ØKONOMI 3 5 8 13

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling

Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling Den Sociale Kapitalfond Analyse Disrupted? Mange små og mellemstore virksomheder står over for en teknologisk omstilling November 217 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 322 6792 Denne analyse

Læs mere

Direkte genbrug Nordforbrænding

Direkte genbrug Nordforbrænding Direkte genbrug Nordforbrænding Affaldskontoret ApS maj 2014 Direkte genbrug Affaldskontoret er af Nordforbrænding blevet anmodet om at opstille en tids- og handleplan, samt tilhørende økonomi for et forsøg

Læs mere

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning

ER PANT KUN FOR DÅSER OG FLASKER? AKTIVITET 2 FORLØB NR. 7. Design en pantordning FORLØB NR. 7 De fleste af jer har nok prøvet at betale og få udbetalt pant for dåser og flasker til sodavand. Men har du tænkt nærmere over, hvad der ligger bag, og om det er muligt at bruge en pantordning

Læs mere

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi

Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Danmark i 2030 Et land i vækst og velstand drevet af cirkulær økonomi Flemming Besenbacher Formand for regeringens Advisory Board for cirkulær økonomi Bestyrelsesformand, Carlsberg A/S og Carlsbergfondet

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage.

CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. CO2-udledning ved distribution af fisk i genbrugsemballage, målt i forhold til EPS engangsemballage. Teknologisk Institut, september 2011 Indhold Projektets indhold... 3 Indledning... 4 Sammenligning af

Læs mere

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien

Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Hvad er cirkulær økonomi, og hvad er Plastindustriens politik på området? Christina Busk, Miljøpolitisk chef i Plastindustrien Dagsorden Hvad er cirkulære økonomi? Hvor stor en dagsorden er cirkulær økonomi

Læs mere

Plastaffald - erfaringer fra København

Plastaffald - erfaringer fra København Plastaffald - erfaringer fra København Plast og de mange agendaer Produktion og forbrug af plast bidrager til CO2- ophobningen i vores atmosfære. 1. Madspild og fødevaresikkerhed Produktion af fødevarer

Læs mere

Industriens udvikling

Industriens udvikling Industriens udvikling 2000-2012 Temapublikation oktober 2013 af Claus Andersen, Søren Kristensen og Ingeborg Vind Indhold Industriens udvikling ift. andre erhverv og i internationalt perspektiv Industriens

Læs mere

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Hvad sker der med WEEE?

Hvad sker der med WEEE? Hvad sker der med WEEE? Affaldsdage 10. november 2017 Anne Harborg Larsen Cirkulær Økonomi & Affald Det vil jeg fortælle om Dialogproces om fremtidens producentansvar for WEEE Implementering af del2 af

Læs mere

Branchekonjunkturanalyse - efterår 2010

Branchekonjunkturanalyse - efterår 2010 Den 18. oktober Branchekonjunkturanalyse - efterår Af økonomisk konsulent Maria Hove Pedersen, mhd@di.dk Fremgangen er tilbage i dansk økonomi, men tempoet er ikke højt. Fremgangen dækker næsten hele erhvervslivet,

Læs mere

Vækstpotentiale i Velfærdsteknologi og service (VTS)

Vækstpotentiale i Velfærdsteknologi og service (VTS) Vækstpotentiale i Velfærdsteknologi og service (VTS) September 2012 2 Vækstpotentiale i Velfærdsteknologi og -service Resume De senere års relativt beskedne økonomiske vækst har skabt fornyet interesse

Læs mere

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe

Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Fra vandflaske til 100 procent genanvendeligt tæppe Den midtjyske tæppeproducent, Fletco Tæpper, deltog i en workshop i Rethink Business projektet om idéer til forretningsudvikling. Fletco Carpet lancerer

Læs mere

Etablering af tekstilmølle i Danmark

Etablering af tekstilmølle i Danmark Etablering af tekstilmølle i Danmark Forundersøgelse Introduktion Tekstilmøllen er en industrivirksomhed der genanvender tekstiler og skaber et unikt dansk produkt. I dag bliver der alene i Danmark smidt

Læs mere

Brancheglidning har reduceret lønkvoten

Brancheglidning har reduceret lønkvoten ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Marts 2015 Brancheglidning har reduceret lønkvoten Den danske lønkvote er på det laveste niveau siden 2000. Det er af nogle blevet udlagt som en historisk stærk konkurrenceevne.

Læs mere

Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik

Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik university of copenhagen Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik Publication date: 2014 Document Version Forlagets

Læs mere

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller

Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Introduktion til fase 1 af program Nye grønne forretningsmodeller Deadline for ansøgning: 29. oktober 2013 kl.12:00 1. Hvad kan der søges om? Har du en idé til en ny grøn forretningsmodel? Og tror du,

Læs mere

Ernst Kuburovic 3 STEP IT

Ernst Kuburovic 3 STEP IT Ernst Kuburovic 3 STEP IT Agenda Hvem er 3 Step IT? Lifecycle Management konceptet AssetNG som et værktøj Finansierng vs. Kontantkøb Bæredygtighed Q&A? Vores mission er at skabe den mest optimale IT livscyclus

Læs mere

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen

Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Når selektiv nedrivning og ressourcekortlægning bidrager til høj kvalitet i ressourceudnyttelsen Cirkulært Kvalitetsbyggeri Aruwa Bendsen Cirkulær Økonomi & Affald Miljøstyrelsen Stort fokus på bygge og

Læs mere

Postillonen og miljøet:

Postillonen og miljøet: Postillonen og miljøet: Postillonen er en virksomhed, som primært beskæftiger sig med kurértransport af stykgods. Vi udfører desuden transporter af levende vilde dyr, og vi udfører fast firmakørsel. Vi

Læs mere

Reparation af varige forbrugsgoder

Reparation af varige forbrugsgoder Reparation af varige forbrugsgoder Februar 2018 Indledning Man kan sige, at vi i dag lever i et brug-og-smid-væk samfund. Der kommer hele tiden nye og bedre elektroniske produkter som er billige, hvilket

Læs mere

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug?

Samrådsspørgsmål. M. Hvilke initiativer agter ministeren at tage for at øge den andel af affaldet i Danmark, som går til genbrug? Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 231 Offentligt 1 Miljøministerens besvarelse af tre samrådsspørgsmål om genbrug (M, N og O) i FMPU den 31. januar stillet af Per Clausen (EL) Samrådsspørgsmål

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 353 Bilag 3. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser Sammenhængen med DB03 Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Læs mere

Vækstpotentiale i cleantech

Vækstpotentiale i cleantech Vækstpotentiale i cleantech Maj 2012 2 Vækstpotentiale i cleantech Resume De senere års relativt beskedne økonomiske vækst har skabt fornyet interesse for virksomheders, branchers og nationers produktivitet.

Læs mere

OMRÅDE: REPARATION OG DIREKTE GENBRUG

OMRÅDE: REPARATION OG DIREKTE GENBRUG OMRÅDE: REPARATION OG DIREKTE GENBRUG (968 m2) (1292 m2) Detail o (1944 Detail og B (1944 m (1512 m2) (1512 m2) Genbrugstorvets tilknyttelse til vej og infrastruktur i nord, gør også at man kan ankomme

Læs mere

TILLYKKE MED DIT NYE EMFANG

TILLYKKE MED DIT NYE EMFANG BRUGERVEJLEDNING 2 INDHOLD INTRODUKTION 3 3 4 5 6 9 10 11 12 Tillykke med dit nye emfang Betjening Styring Gode råd om emfang Vedligeholdelse Rengøring af filter Fejlsøgning 5 års garanti TILLYKKE MED

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi Nationalregnskabet Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra nationalregnskabet. I figur 1 er udviklingen

Læs mere

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver KL har modtaget meddelelse om cirkulær økonomi og forslag til direktiv om ændring

Læs mere

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union

LÆrervejledning. Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union LÆrervejledning I Viborg Kommune kan alle borgere fra 1. februar til 1. juli 2014 hente en fedtespand på den lokale genbrugsplads, indsamle deres fedt i spanden og aflevere det igen til genbrug. Så bliver

Læs mere

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi

Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Fremtidssikring af design - i en cirkulær økonomi Flemming Lynge Nielsen Bæredygtighedschef Danfoss A/S 1 Public Affairs & Sustainability 21. februar 2017 Danfoss udvikler teknologier, der gør verden i

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 96/59/EF af 16. september 1996 om bortskaffelse af polychlorbiphenyler og polychlorterphenyler (PCB/PCT) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

RÅDETS DIREKTIV 96/59/EF af 16. september 1996 om bortskaffelse af polychlorbiphenyler og polychlorterphenyler (PCB/PCT) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE RÅDETS DIREKTIV 96/59/EF af 16. september 1996 om bortskaffelse af polychlorbiphenyler og polychlorterphenyler (PCB/PCT) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR - under henvisning til traktaten om oprettelse

Læs mere

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien:

BYGNINGER SMART ENERGI SMART ENERGI. i samarbejde med. I private hjem bliver der gjort flere ting for at spare på energien: BYGNINGER SMART ENERGI I private hjem bliver el-forbruget sænket ved at udskifte elektriske apparater til moderne apparater med lavt og intelligent energiforbrug. SMART ENERGI I private hjem bliver der

Læs mere

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV)

Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) 20. november 2014 Positionspapir: Creating Shared Value (CSV) Corporate Social Responsibility (CSR) eller samfundsansvar - er et begreb i konstant udvikling. Oprindeligt var CSR et frivilligt engagement

Læs mere

Muligheder i et nyt varmeanlæg

Muligheder i et nyt varmeanlæg Program Hvilke muligheder er der for et nyt varmeanlæg? Hvordan er processen i udskiftningen af varmeanlæg? Tilskudsmuligheder Hvor finder jeg hjælp i processen? Muligheder i et nyt varmeanlæg Fjernvarme

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150

Brugervejledning. Rørventilator. Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Brugervejledning Rørventilator Artikel: 300115 EAN: 5709133910150 Læs venligst manualen grundigt igennem inden brug. Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør. Sikkerheds instruktioner ADVARSEL

Læs mere

Cradle to Cradle. Stig Hirsbak sth@plan.aau.dk Kasper Dirckinck-Holmfeld kadir@plan.aau.dk AAU Cph, By-, energi-, miljøplanlægning

Cradle to Cradle. Stig Hirsbak sth@plan.aau.dk Kasper Dirckinck-Holmfeld kadir@plan.aau.dk AAU Cph, By-, energi-, miljøplanlægning Cradle to Cradle Stig Hirsbak sth@plan.aau.dk Kasper Dirckinck-Holmfeld kadir@plan.aau.dk AAU Cph, By-, energi-, miljøplanlægning Braungart og MCDonough generelle forståelse Slogan: Fra mindst mulig skade

Læs mere

Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system

Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system 1 Traditionel markedsføring-> et produkt du har på hylden Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system Strategiske alliancer og partnerskaber er ofte nødvendige pga. kompleksiteten

Læs mere

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning

Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Johan Mathiesen Dam, konsulent jomd@di.dk, 5213 2337 JULI 2019 Afmatning nager flere industribrancher trods flot vækst i omsætning Selvom det internationale opsving befinder sig på usikker grund, har DI

Læs mere

Kort introduktion til grøn innovation

Kort introduktion til grøn innovation Kort introduktion til grøn innovation Hvad kan der søges om, hvem kan søge, og hvordan søger man? Ansøgningsrunde juni 2011 vedr. innovation af serviceydelser, produkter og systemløsninger på det grønne

Læs mere

Indgår i analysen ved hjælp af kvalitative dybdeinterviews (og dermed analyserende tekst), og markeres på slides som Mødeagenter.

Indgår i analysen ved hjælp af kvalitative dybdeinterviews (og dermed analyserende tekst), og markeres på slides som Mødeagenter. 1 2 3 Indgår i analysen ved hjælp af kvalitative dybdeinterviews (og dermed analyserende tekst), og markeres på slides som Mødeagenter. Indgår i analysen ved hjælp af kvantitative webinterview (og dermed

Læs mere

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus?

ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Den danske ressourcestrategi DAKOFA-konference 4. november 2014 Hvad vil jeg fortælle om? Ressourcestrategien - Danmark uden affald: Hvorfor er elektronikaffald i fokus? Forventede effekter og initiativer

Læs mere

Workshop: Returtagning og genanvendelse

Workshop: Returtagning og genanvendelse Workshop: Returtagning og genanvendelse Dagens program: Formiddag 10:00 10:20 10:50 11:15 11:30 12:00 12:45 Velkomst og introduktion til dagen v/chefkonsulent Finn Zoëga, Teknologisk Institut Cirkulær

Læs mere

Er det ikke sådan et Danmark

Er det ikke sådan et Danmark Er det ikke sådan et Danmark Affaldsplaner vi gerne vil have? for Danmark AFFALDSPLANER FOR DANMARK Affaldsplaner for Danmark VIBORG KOMMUNE Affaldschef Poul Møller Oktober 2013 Er det ikke sådan et Danmark

Læs mere

MUDP handlingsplan for december 2018

MUDP handlingsplan for december 2018 MUDP handlingsplan for 2019 20.december 2018 Bestyrelsen for det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) udstikker i denne handlingsplan rammerne for indsatsen i 2019. MUDP handlingsplanen

Læs mere

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet

aug. 15 Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Konjunkturbarometer for Industrisamarbejdet Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex. persontransport)

Læs mere