GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor"

Transkript

1 11. januar 2018 GRØN KICKSTART Ny partnerskabsmodel, der sikrer bedre rammer for teknologiudvikling i den danske affaldssektor

2 Behov for en Grøn Kickstart AT OMSTILLE SAMFUNDET FRA EN LINÆR TIL EN CIRKULÆR ØKONOMI ER EN ENORM OPGAVE. DE PRODUKTER, VI OMGIVER OS MED, SKAL DESIGNES, SÅ DE HOLDER LÆNGE, KAN GENBRUGES OG I SIDSTE ENDE GENANVENDES SOM RENE MATERIALER. Når produkter først er blevet til affald, er det en meget vanskelig og omkostningstung opgave at få ressourcerne tilbage i spil i nye produkter. Derfor er der i affaldssektoren et stort behov for at styrke teknologiudviklingen og etablere nye anlæg. Samtidig skal sektoren balancere både miljømæssige, økonomiske og erhvervsmæssige hensyn. Affaldet skal have den miljømæssigt bedste behandling, borgernes omkostninger skal holdes på et fair niveau, og samtidig skal sektoren bidrage til at realisere ambitionen om, at dansk erhvervsliv i 2030 har en global førerposition indenfor udvikling, implementering og eksport af cirkulære løsninger, og at Danmark er verdenskendt som et hub for cirkulær økonomi. Desværre findes der i dag flere væsentlige barrierer, som politikere og myndigheder bør adressere, hvis sektoren skal kunne bidrage til at styrke genanvendelsen af affaldet og samtidig sikre udvikling af grøn teknologi og arbejdspladser i Danmark. Konkret er der behov for nye rammer for samarbejde mellem offentlige og private aktører for at sikre den fortsatte teknologiog metodeudvikling. Dansk Affaldsforening foreslår med Grøn Kickstart en ny partnerskabsmodel, der kan bane vejen fra ambition til realitet. Forslaget er en konkretisering af forslag nr.11 fra Fuld skrald på den cirkulære økonomi, som er foreningens udspil til en reform af affaldssektoren, God læselyst. 2 Advisory Board for cirkulær økonomi anbefalinger til regeringen (juni 2017)

3 5 BARRIERER FOR TEKNOLOGIUDVIKLING OG ETABLERING AF ANLÆG 1. AFFALD ER OMKOSTNINGER Affald har negative priser. Selv efter forbehandling eller sortering er affald typisk en omkostning samlet set. 2. SEPARATE AFFALDSSTRØMME Når strømmene er delt op i erhverv og husholdning, reduceres muligheden for at sikre effektivitet og fuld kapacitetsudnyttelse. 3. RISIKO FOR TAB AF MILJØ OG JOB i DK Forsyningsstrategiens krav om udbud og privatisering af anlæg vil i praksis betyde, at affaldet ikke kan holdes i Danmark. 4. UDEN GARANTIER - INGEN INVESTERINGER Danske virksomheder vil ikke etablere de fornødne anlæg, når de (som følge af EU-udbud) ikke kan få garanti for mængderne. 5. RIGIDE RAMMER FOR SAMARBEJDER Selvom mange kommuner og virksomheder gerne vil samarbejde om anlæg, er det tæt på umuligt under de nuværende regler. Derfor vil markedet fravælge den miljømæssigt bedste løsning på kort sigt. Kun få nye avancerede anlæg er bygget i Danmark - typisk for at virkeliggøre politiske målsætninger. En stor del vil flyde til udlandet og gøre det vanskeligt at sikre miljø og danske arbejdspladser. Det problem ses allerede for erhvervsaffaldet. Kommunerne kan derimod styre borgernes affald. Kun ved at kunne etablere og drive anlæg i fællesskab, kan der sikres miljø samt job i Danmark.

4 Situationen i dag 4 Kommunerne har brug for anlæggene for at leve op til de genanvendelsesmål, de er pålagt af staten med ressourcestrategien. Mål, som bliver strammet i de kommende år, når nye EU-mål skal implementeres. Samtidig er anlæggene en mulighed for at sikre den bedst mulige genanvendelse og behandling af de rester, der opstår undervejs. Markedet leverer ikke alene Markedet har haft eneret til det genanvendelige erhvervsaffald siden affaldsreformen i Evalueringen af reformen konkluderede dog, at den hverken havde resulteret i mere innovation, bedre miljø eller billigere priser. Evaluering af affaldssektoren 2016, Deloitte og Incentive for Energistyrelsen Eks. har markedet kun i begrænset omfang etableret avancerede anlæg til behandling af husholdningsaffald eller husholdningslignende affald fra detail- og servicesektoren. Styr på affaldet giver danske job Regeringens foreslår i forsyningsstrategien, at kommunerne skal udbyde alt affald, så snart det er samlet ind, og at kommunerne hverken må etablere, eje eller drive anlæg til håndtering af affald. Hvis det bliver en realitet, vil det være meget vanskeligt at sikre den miljømæssige bedste behandling. Konsekvensen vil blive, at affaldet i vid udstrækning vil flyde til udlandet via EUudbud, hvor det bliver svært at følge og sikre reel genanvendelse. Dermed mister vi styringen med affaldet og dermed fundamentet for at skabe danske arbejdspladser i den cirkulære økonomi. Derfor er der konkret behov for: En model, der sikrer, at offentlige og private aktører kan arbejde sammen om etablering og drift af affaldsløsninger. Målet med modellen selskabsformen grøn kickstart - er todelt. Den skal maksimere miljø- og klimabeskyttelsen - herunder markant øget genanvendelse - til den lavest mulige pris for borgere og virksomheder. Samtidig skal modellen agere fødselshjælper for teknologi- og metodeudviklingen i affaldssektoren og bidrage til nye arbejdspladser i Danmark.

5 GRØN KICKSTART En model, der sikrer, at offentlige og private aktører kan arbejde sammen om etablering og drift af affaldsløsninger

6 GRØN KICKSTART: Modellen i hovedtræk AFFALDSSELSKABER, KOMMUNER OG PRIVATE VIRKSOMHEDER SKAL PÅ EN ENKEL, SMIDIG OG FLEKSIBEL MÅDE KUNNE ETABLERE OG DRIVE SELSKABER I FÆLLESSKAB TIL FX HÅNDTERING, SORTERING OG BEARBEJDNING AF GENANVENDELIGT AFFALD. Anlæggene/selskaberne skal kunne håndtere det affald, de har ansvar for, eller som de har fået kompetenceoverdraget. Anlæggene skal kunne etableres, ejes og drives med både kommunale og private aktører i ejerkredsen. Anlæggene skal kunne stilles til rådighed for andre end ejerkredsen - både private aktører og/eller andre kommuner. Det sikrer de største mulige mængder affald og bedre økonomi i anlæggene. 6 I praksis betyder det, at kommunerne skal kunne være (med)ejer af et anlæg, der både håndterer husholdningsaffald og erhvervsaffald, hvilket i dag ikke er muligt. Anlæggene skal endvidere delvist kunne agere på et konkurrenceudsat marked.

7 FEM ELEMENTER I PRAKSIS #1 Tidsbegrænset eneret Ejerkommunerne skal kunne tildele selskabet eneret/koncession på deres affald i en begrænset periode. Det giver sikkerhed for affaldsmængder til udvikling i perioden frem til en kommercialisering. #2 Tværgående ejerkreds Private virksomheder skal kunne indgå i ejerkredsen. Det betyder også, at der skal være tale om selskaber i juridisk forstand (ex. Aps eller A/S), der har mulighed for at behandle både husholdning og erhvervsaffald. #3 Incitament til at sælge selskabet Selskaberne skal kunne operere på et kommercielt marked for at fremme denne type aktiviteter på lang sigt derfor skal det også være attraktivt at sælge virksomheden bl.a. uden modregning i bloktilskud. #4 Bidrag til innovation Selskaberne skal kunne bidrage til teknologiudvikling i offentligt og/eller privat regi. For at beskytte borgerne må kommunerne ikke kunne tilføre kapital til selskabet gentagne gange. #5 Overskud bliver i sektoren Den kommunale andel af et evt. overskud skal gå tilbage i hvile-i-sigselv økonomien enten i form af lavere priser eller mere udvikling. Det sikrer, at evt. overskud ikke finansierer andre aktiviteter. 7 Detaljerne i forslaget om grønne kickstarter-selskaber gennemgås på de følgende sider

8 MODELLEN I DETALJER DE GRØNNE KICKSTARTER-SELSKABER I PRAKSIS

9 Fundamentet Kommuner og affaldsselskaber skal have et sikkert juridisk fundament for, at de må modtage erhvervsaffald på anlæg, de ejer. Virksomheder skal samtidig have frihed til at køre deres affald til den miljøgodkendte behandling, som de finder mest attraktiv (pris/kvalitet). Dansk Affaldsforening foreslår derfor, at kommunerne pålægges et krav om at anvise genanvendeligt erhvervsaffald til behandlingsform (og ikke til konkrete anlæg). Forslaget udrydder dermed enhver tvivl om, at kommuner inden for kommunalfuldmagten og affaldsreguleringen kan arbejde med genanvendeligt erhvervsaffald og at erhvervsaffald også kan modtages på de anlæg, der etableres af kommunerne.

10 Selskabsformer De grønne kickstarter-selskaber skal etableres som en selvstændige juridisk enheder eks. Aps, A/S eller lignende. Kravet indføres for at begrænse kommuner og affaldsselskabers risiko og dermed også begrænse, hvor mange af borgernes penge kommunen må stille til rådighed som indskudskapital på et (delvist) kommercielt marked. Derfor bør kommuner og affaldsselskaber heller ikke gentagende gange kunne tilføre ny kapital til de grønne kickstarter-selskaber. Selskaberne bør samtidig lånefinansieres på det private kapitalmarked for at undgå en eventuel konflikt med statsstøttereglerne, Selskabet skal betale skat (af et evt. overskud) i henhold til gældende regler.

11 Tidsbegrænset eneret til selskab Driftsselskabet - det grønne kickstarterselskab skal kunne håndtere de mængder, der kommer fra ejerne. På den måde begrænses investeringsrisikoen. Den tidsbegrænsede eneret (fx i form af koncession) skal gøre det muligt at afskrive investeringen i udviklingsaktiviteter på en fornuftig måde. Selskabet skal derudover kunne håndtere mængder derudover. Dvs. at et driftsselskabet (off-off el. off/privat) skal kunne byde på opgaver fra andre kommuner og håndtere erhvervsaffald. Ejerkommunerne skal ikke økonomisk spændes for behandlingen af affald fra andre kommuner/virksomheder. Derfor bør det bestemmes, at de opgaverne, der udføres, som minimum skal dække kapitalomkostningerne. Tankegangen er, at teknologien/anlægget kan udvikles i eneretsperioden til et sådant niveau, at det efterfølgende kan markedsgøres 100%. Der er en udbudsretlig problemstilling i forhold til in-house reglerne, sådan som de fortolkes i dag. Dette skal evt. afklares med EU-kommissionen. Idet eneretten er tidsbegrænset og alene har til formål at etablere aktiviteten og udvikle teknologien, samt at den efterfølgende drift alene skal foregå på kommercielle markedsvilkår (via udbud), bør der kunne findes en vej, såfremt den politiske vilje er tilstede. I enerets/koncessionsperioden er anlægget underlagt Hvile i sig selvreguleringen. Hvis kommunerne opnår et eventuelt overskud (efter skat), skal det gå til at sænke af affaldsgebyrerne og dermed borgernes omkostninger. Operate A/S Side 11

12 EKSEMPEL Koncessionens længde FRA ENERET TIL KOMMERCIALISERING Som det fremgår af eksemplet (illustreret i figuren) etableres anlægget i år 0 med en eneret/koncession af ejernes genanvendelige affald. Eneretten løber i 10 år. De efterfølgende kontrakter (kontrakt 1-4) indgås på baggrund af udbud. I år 10 når eneretten/koncessionen udløber vil anlægget have et kontraktgrundlag bestående af kontrakt 2, 3 og 4, og skal på denne baggrund byde på ejerkommunernes affald. I år 10 overgår anlægget således også til at være et 100% kommercielt drevet anlæg. Alt afhængig af investeringens omfang er det muligt at koncessions/enerets perioden skal være længere fx 15 år..

13 Øvrige forhold for den kommunale aktivitet Om fælleskommunale selskaber De fælleskommunale selskaber har fået kompetenceoverdraget de opgaver, som de arbejder med - herunder opgaverne omkring genanvendelse af husholdningsaffald. For at gøre det enkelt at etablere de grønne kickstarter-selskaber, bør det være muligt for de fælleskommunale selskaber at indgå i A/S driftsselskabets ejerkreds direkte. Alternativt skal primærkommunen først trække opgave hjem for efterfølgende at kunne lægge opgaven over i et nyt driftsselskab. Dette kan være besværligt og uhensigtsmæssigt i forhold til 60 konstruktionen og kræver endvidere statsforvaltningens godkendelse. Overskud/underskud af kommercielle aktiviteter Hvis der opstår overskud af de (delvist) kommercielle aktiviteter, bør overskuddet efter skat gå til konsolidering, teknologiudvikling mv. Alternativt skal midlerne indgå i ejernes non-profit regnskab, hvor det skal behandles på samme måde, som hvis de nuværende selskaber opnår en positiv pris på salg af fx papir eller metal. Et eventuelt underskud af de kommercielle aktiviteter vil belaste driftsvirksomhedens egenkapital og i sidste ende tvinge selskabet til at gå konkurs. Reglerne om indskud fra ejerkommunerne skal ses i dette lys. Salg af virksomheden Ejerne skal (samlet set) have et incitament til at sælge virksomheden, når/hvis den kommer til at fungere på fuldt kommercielle vilkår på et velfungerende marked. Det bør i reguleringen gøres klart, at salg af denne type driftsvirksomhed ikke vil udløse modregning i bloktilskuddet. Det er rimeligt, da det grønne kickstarterselskab i hele sin levetid betaler skat og er finansieret via låneoptag på det private kapitalmarked. Operate A/S Side 13

14 Krav om høj genanvendelse Selskaberne anlæggene har til formål at fremme genanvendelse. Kommunen skal igennem kontrakter - eller ejerskab af sorteringsanlæg - kunne dokumentere, at den størst mulige andel af det indsamlede affald (fx plastik) går til genanvendelse. Det vil også styrke legitimiteten overfor borgerne på længere sigt samt øge kvaliteten af genanvendelsen og værdien af de indsamlede ressourcer. For at understøtte dette bør affaldsbekendtgørelsen krav om at sikre genanvendelse af væsentlige dele justeres til størst mulige andel af de fraktioner, der indsamles til genanvendelse. Formålet er sikre god sortering af især kildeopdelte fraktioner (eks. metal og plastik i samme spand) samt visse vanskelige fraktioner - såsom husholdningsplast. Affaldsbekendtgørelsen 26-31

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del Bilag 27 Offentligt 11. oktober 2018 Høring om organiseringen af affaldssektoren Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 3 CENTRALE POINTER FOR CIRKULÆR

Læs mere

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min.

Tidspunkt: Ca Taletid: 11 min. Arrangement: Generalforsamling - beretning Sted: Grenaa (Kystvejens Konferencecenter) Tidspunkt: Ca. 16.50 Taletid: 11 min. Indledning Tak for ordet. Det er en glæde at stå foran jer med foreningens beretning

Læs mere

FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018

FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018 FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, ÅRSMØDE 2018 BREAKOUT: FORSYNING HVAD ØNSKER DE LOKALE POLITIKKERE, SOM EJERE AF FORSYNINGSSELSKABERNE? V/OLE BONDO CHRISTENSEN, FORMAND VESTFORBRÆNDING OLE BONDO CHRISTENSEN

Læs mere

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget)

Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) 28. maj 2019 Rammerne for offentlig-privat samarbejde på affaldsområdet (illustreret med et OP A/S, der aldrig blev til noget) Natur & Miljø 2019 Lars Bracht Andersen AffaldGenbrug, Vejle Kommune Hvorfor

Læs mere

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen?

Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Den nationale affaldsplan Hvor langt er vi og hvor skal vi hen? Mette Marie Nielsen & Alan Sørensen Miljøstyrelsen De 4 tog - Input til ny affaldsplan Advisory board for CØ EU s CØpakke Evaluering af RS1

Læs mere

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren

Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Miljøudvalget 2011-12 MIU alm. del Bilag 340 Offentligt 7. oktober 2010 hjo/j.nr. 02.01.0011-12 Affaldsreformens fase 2 skal give mere miljø og teknologiudvikling i affaldssektoren Der har længe været

Læs mere

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO

Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO 29. august Overordnede rammer og politisk fokus for plastgenanvendelse Temamøde om plast, ARGO Affaldsforebyggelse og genbrug Flere drivere for plastpolitikken Den kommunale affaldssektor forfølger de

Læs mere

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren

Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Analyse af forsyningssikkerheden i affaldssektoren Energistyrelsen Amaliegade 44 1256 København K T: +45 3392 6700 E: ens@ens.dk Side 1/8 www.ens.dk Indhold 1. Indledning - Forståelse af forsyningssikkerhed

Læs mere

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016

Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Vejle Fjord 11. november Forsyningsstrategi Affaldsdage 2016 Forsyningsstrategi konkurrenceudsættelse af: 1. Genanvendelig affald 2. Affaldsenergisektoren Beslutninger bør tages på et oplyst grundlag

Læs mere

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover!

Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Cirkulær økonomi set fra affaldsselskabet Renosyd - hvad gør vi i dag og hvilke muligheder ser vi fremover! Lotte Mørk, chef for drift og udvikling IDA miljø den 5. marts 2018 1. Hvem er vi? 2. Hvad vil

Læs mere

Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse

Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse Miljø- og Fødevareudvalget 2018-19 MOF Alm.del - Bilag 262 Offentligt KOMMENTAR TIL PLASTIKHANDLINGSPLAN Mindre plastik - mere genbrug og genanvendelse Dansk Affaldsforening vil gerne kvittere for den

Læs mere

Tidspunkt: Taletid: 15 min.

Tidspunkt: Taletid: 15 min. Arrangement: Affald 2018 Årsmødetale: Styr på værdierne Sted: Kystvejens Kursus- og Konferencecenter, Grenaa Tidspunkt: 14.00-14.15 Taletid: 15 min. Indledning I dag er en særlig dag. Ikke blot mødes vi

Læs mere

DANSK AFFALDSFORENING

DANSK AFFALDSFORENING DANSK AFFALDSFORENING Affaldsdage 2017 Året der gik i Dansk Affaldsforening Jacob H. Simonsen Det går ufatteligt godt Genanvendelse af husholdningsaffald ÅR 2013 2014 2015 7 fokus fraktioner 27% 31% 33%

Læs mere

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen

Ressourcestrategi med. fokus på organisk affald. v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Ressourcestrategi med fokus på organisk affald v/linda Bagge, Miljøstyrelsen Køreplan for et ressourceeffektivt EU fra 2011 - Vision frem til 2050 I 2020 bliver affald forvaltet som en ressource. Affaldet

Læs mere

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk v/kirsten Henriksen Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. Livscyklus- og ressourceforvaltning den 11. april 2011 Disposition Et hurtigt

Læs mere

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013

Notat. Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 Notat Udkast til høringssvar til Danmark uden affald, Ressourceplan for affaldshåndtering 2013-2018, høringsudkast, november 2013 8. januar 2014 Dok.nr.: 2013/0024904-3 Indledningsvist skal Frederiksberg

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7

Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald Side 1 af 7 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 190 Offentligt NOTAT Konkurrenceudsættelse af genanvendeligt husholdningsaffald 28.03.2017 Side 1 af 7 J.nr. NIR 4.10.4.2-01 Baggrund Energi-,

Læs mere

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk

Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400 mail@silkeborgforsyning.dk www.silkeborgforsyning.dk !!"#$ Silkeborg Forsyning a/s Tietgenvej 3 8600 Silkeborg Telefon: 8920 6400

Læs mere

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres?

til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? DEBATOPLÆG Frit erhvervsaffald til forbrænding Hvis erhvervsaffaldet blev frit - hvordan skal forbrænding i Danmark så organiseres? Europas mest effektive affaldsbehandling RenoSam har dokumenteret, at

Læs mere

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen

Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen NOTAT Bemærkninger til affaldsbekendtgørelsen Notatet indeholder bemærkninger af mere principiel karakter til affaldsbekendtgørelsen. 01.09.2017 Side 1 af 5 J.nr. NIR 11.7.16-01 Indledning Miljøstyrelsen

Læs mere

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver

Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver Høringssvar fra KL om meddelelse om cirkulær økonomi og direktiv om revision af målsætninger mv. i diverse affaldsdirektiver KL har modtaget meddelelse om cirkulær økonomi og forslag til direktiv om ændring

Læs mere

Vi forsyner Danmark. Visioner for forsyningssektoren

Vi forsyner Danmark. Visioner for forsyningssektoren Vi forsyner Danmark Visioner for forsyningssektoren Verdens måske bedst fungerende forsyning Svar på spørgsmålet:»hvor enig eller uenig er du i, at prisen på fjernvarmen fortsat skal reguleres, så der

Læs mere

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald

Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald Udnyttelse af ressourcerne i det organiske affald v/suzanne Arup Veltzé, DAKOFA Konference Fossil frit Thy den 21. juni 2012 Disposition Ressourceeffektivt Europa Ressourceeffektivitet og organisk affald

Læs mere

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer

Ressourcestrategi for. drivere, mulige mål og initiativer Ressourcestrategi for affaldshåndtering 2013-18/24: 18/24: drivere, mulige mål og initiativer v/morten Carlsbæk, Miljøstyrelsen Den tørre del af husholdningsaffaldet DAKOFA konference 5. februar 2013 Er

Læs mere

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen

Status licitation/regulering husholdningsaffald. Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Status licitation/regulering husholdningsaffald Niels Bukholt, Chefkonsulent, Energistyrelsen Energistyrelsen 27. januar 2016 Side 1 Emner Status forbrænding Status evaluering på affaldssektoren Affaldsmængder

Læs mere

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi

Notat. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi Notat Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål og sammenligning med regeringens ressourcestrategi 14. oktober 2013 Dok.nr.: 2013/0000200-95 1. Muligheder for skærpelse af genanvendelsesmål Genanvendelsesmål

Læs mere

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1

Udbud af ydelsen. forbrænding af affald. 2 februar Oplægsholder. Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner. Side 1 Udbud af ydelsen forbrænding af affald 2 februar 2017 Oplægsholder Sune Troels Poulsen Advokat, ph.d., partner 1 Oversigt Udbud og udbudsreglerne Særligt om in-house Udbud i mulige fremtidige situationer

Læs mere

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges.

Det overordnede mål med udspillet er at minimere miljøbelastningen fra affald samtidig med at udbuddet af vigtige ressourcer øges. De nye købmænd Aktørerne i affaldssektoren er fremtidens nye ressourcekøbmænd. Blandt varerne på hylderne er fosfor, kulstof og sjældne metaller, som findes i affaldet. Den fagre nye ressourceforretning

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ).

Miljøstyrelsen har den 22. november 2017 sendt udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 130 af 6. februar i høring (herefter blot udkastet ). Miljø- og Fødevareministeriet Miljøstyrelsen Cirkulær Økonomi og Affald Haraldsgade 53 2100 København Ø Brevet sendes alene elektronisk. Høring af ændring af bekendtgørelse om at bringe elektrisk og elektronisk

Læs mere

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder

FORSLAG TIL AFFALDSPLAN Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder FORSLAG TIL AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK

Affaldsplan Udkast til høring af affaldsplan UNMK Affaldsplan 2015-2024 Udkast til høring af affaldsplan UNMK 17.2.2015 Affaldsplan 2015-2024 Affaldsbekendtgørelsen fastsætter, at kommunerne skal udarbejde en affaldsplan for håndtering af affald. Planperioden

Læs mere

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget

U dvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2013 U dvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillings område 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2013 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald

Læs mere

Udspil om øget genanvendelse og cirkulær økonomi

Udspil om øget genanvendelse og cirkulær økonomi 1 Udspil om øget genanvendelse og cirkulær økonomi Udspil om øget genanvendelse og cirkulær økonomi Regeringen ønsker, at Danmark forebygger og genanvender en større andel af affaldet og sender meget mindre

Læs mere

Er der liv efter genbrugspladsen?

Er der liv efter genbrugspladsen? FORSLAG: SOCIO-ØKONOMISKE REPARATIONSVIRKSOMHEDER Er der liv efter genbrugspladsen? Forslag: Kommunerne skal kunne oprette socio-økonomiske reparationsvirksomheder for at styrke den cirkulære økonomi 26.12.2017

Læs mere

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs

DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs DAGSORDEN FOR BESTYRELSESMØDE 23. september 2015 kl. 9.00 hos Reno Djurs Dagsorden: 15-15 Regnskab for 2. kvartal 2015 16-15 Øget genanvendelse af dagrenovion via optisk sortering 17-15 Forslag om ændring

Læs mere

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling

?genbrugsstationer. Fremtidens affaldssektor. Idéoplæg om. retssikkerhed og opgavefordeling. farligt affald. regelforenkling retssikkerhed og opgavefordeling?genbrugsstationer farligt affald regelforenkling genanvendeligt erhvervsaffald Idéoplæg om Fremtidens affaldssektor I N D H O Forord 3 Indledning 4 L D?Genbrugsstationer

Læs mere

Bioaffald. Arkiv nr

Bioaffald. Arkiv nr Arkiv nr. 5.2.8 Nomi4s i/s September 2017 1 Resume Nærværende rapport indeholder beskrivelse af indsamlingsmetode for bioaffald, materiel til indsamling ved borger og behandlingsmetode af bioaffald. Udover

Læs mere

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March

Agenda. PwC Advokatfirmaet Energi og Miljø. March AVV Agenda 1. Anbefaling 2. Regeringens forsyningsstrategi 3. Om AVV 4. AVV selskabsgøres 5. AVV sælges 6. AVV i produktionsfællesskab med Hjørring Varmeforsyning 2 1. Anbefaling 3 Anbefaling Anbefaling

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 Kortlægning af affaldsmængder Ishøj Kommune 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport...

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2014 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26. 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2014 har der været en stabil bortskaffelse af alle former for affald fra

Læs mere

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget

ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 2017-18 EFK Alm.del Bilag 226 Offentligt ISOBRO s foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Den 12. april 2018 En saglig debat og effektiv beskyttelse af

Læs mere

FÆLLESUDSPIL VORES AFFALD - DANMARKS RESSOURCER FÆLLES POLITIKPAPIR. Affald er ressourcer

FÆLLESUDSPIL VORES AFFALD - DANMARKS RESSOURCER FÆLLES POLITIKPAPIR. Affald er ressourcer FÆLLESUDSPIL VORES AFFALD - DANMARKS RESSOURCER FÆLLES POLITIKPAPIR Affald er ressourcer 2 Affald er ressourcer Dansk Affaldsforening Vester Farimagsgade 1, 5. sal 1606 København V Tlf. 7231 2070 www.danskaffaldsforening.dk

Læs mere

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014.

Inden endelig vedtagelse skal planen i offentlig høring i 8 uger. Kommunalbestyrelsen skal vedtage affaldsplanen senest den 1. oktober 2014. Bilag 1 Rebild Kommunes Affaldsplan 2014-24: udkast til målsætninger og handlingsplaner Affaldsplanen skal udarbejdes i henhold til reglerne i affaldsbekendtgørelsen. Affaldsplanen skal bestå af 3 dele:

Læs mere

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune

Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling og håndtering af affald i Gladsaxe Kommune GLADSAXE KOMMUNE Forsyningsafdelingen Bilag 1 - Introduktion NOTAT Dato: 9. maj 2011 Af: Gorm Falk Miljøudvalget 26.05.2011 Sag nr. 38, bilag 1 Introduktion til de forestående udbud og status på indsamling

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag 1 KORTLÆGNING af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund...3 2 Datakilder...3 2.1 Husholdningsaffald...3 2.2 Erhvervsaffald...3 2.3 Import og eksport...3 3 Husholdningsaffald...4

Læs mere

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren

Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrændingssektoren Louise Brix, Energistyrelsen Energistyrelsen 2. Februar 2017 Agenda Baggrund Forsyningsstrategi Udspil om Konkurrenceudsættelse af affaldsforbrænding

Læs mere

Høringsudkastet giver os anledning til at komme med følgende kommentar.

Høringsudkastet giver os anledning til at komme med følgende kommentar. Miljøstyrelsen Att. Marianne Moth Strandgade 29 1401 København K joaff@mst.dk København, den 15. marts 2007 Høring om regeringens udspil den nye affaldssektor GenvindingsIndustrien (GI) har modtaget ovennævnte

Læs mere

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING

INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING Horten Advokat Rikke Søgaard Berth Advokat Line Markert Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf. +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 170633 Bilag 2 INNOVATIV AFFALDSBEHANDLING ORGANISERINGSMODELLER IFT.

Læs mere

Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S. Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014

Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S. Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014 Af salgs- og marketingdirektør Jeanett Vikkelsøe, Marius Pedersen A/S Natur & Miljø 2014 Odense Congress Center 21. maj 2014 Disposition for oplæg Kort intro til Marius Pedersen A/S Erfaringer med Offentlig

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) cob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Større centrale affaldssorteringanlæg

Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale affaldssorteringanlæg Større centrale sorteringsanlæg - De juridiske udfordringer Juridiske Specialistadvokat udfordringer (L) Jacob Brandt Projektets metode og indhold Videnprojektet beskriver

Læs mere

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald. Genanvend mere forbrænd mindre Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Disposition Indsatser og mål/effekter Genanvendelse af organisk dagrenovation Genanvendelse af plast Statslige initiativer og projekter EU Meddelelse

Læs mere

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet

Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Kilder og affaldshåndtering ved fjorden Thomas Budde Christensen Lektor, Roskilde Universitet Affaldsforbrænding Kort over affaldsforbrændingsanlæg 29 affaldsforbrændings-anlæg i Danmark. Kapaciteten varier

Læs mere

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren

Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren MILJØstyrelsen 14. december 2004 Jord & Affald CFM; MHY Resume af En effektiv affaldssektor anbefalinger fra arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren Baggrunden for arbejdsgruppen gennemgås kort

Læs mere

Svendborg uden affald 2022

Svendborg uden affald 2022 Svendborg uden affald 2022 Svendborg Kommune skal ændre på ordningerne for husholdningsaffald for at øge mængden af affald som genanvendes. Det nationale mål er, at der skal genanvendes minimum 50% af

Læs mere

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre

Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Danmarkudenaffald.dk Danmark uden affald Genanvend mere forbrænd mindre Organisk affald Jette Skaarup Justesen, Miljøstyrelsen Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Visionen er et Danmark uden affald,

Læs mere

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE

NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED I ODENSE KOMMUNE Horten Advokat Henriette Soja Philip Heymans Allé 7 2900 Hellerup Tlf +45 3334 4000 Fax +45 3334 4001 J.nr. 158247 8. februar 2013 NOTAT OM KOMMUNALE SELSKABERS MULIGHED FOR AT DRIVE AFFALDSVIRKSOMHED

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 203 Offentligt Ingen sammenhæng mellem genanvendelse og ejerskab af affaldsenergianlæg har analyseret på data, der kunne ligge til grund

Læs mere

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder

Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Økonomiske modeller for installation af indendørs sorteringsenheder Bilag 1: Kortlægning MST projekt J.nr. MST-770-00308 14. december (seneste version af dokumentet kan findes på www.sorterbedre.dk) Dataindsamling

Læs mere

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD

I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD I/S RENO-NORD 2017 HENRIK KIRKEGAARD SORTERINGSANLÆG Baggrund Sortering De tekniske chefer i Reno-Nords ejerkommuner efterspurgte i august 2014 forslag fra Reno-Nord til håndtering af de udfordringer,

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget

Mødesagsfremstilling. Teknik- og Miljøudvalget Mødesagsfremstilling Teknisk Forvaltning Teknik- og Miljøudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 08-12-2009 Dato: 20-11-2009 Sag nr.: KB 214 Sagsbehandler: Poul Jessen Petersen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER

GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER GÅRSDAGENS AFFALDSSEKTOR ER MORGENDAGENS RÅSTOFPRODUCENTER Jette Bjerre Hansen, DAKOFA Dansk Betonforenings møde d. 8. november 2017 Anvendelse af genbrugsbeton DAKOFA Dansk Kompetencecenter for Affald

Læs mere

STRATEGI 2024. Der findes ikke affald - kun ressourcer

STRATEGI 2024. Der findes ikke affald - kun ressourcer STRATEGI 2024 Der findes ikke affald - kun ressourcer Juni 2014 Baggrund I perioden frem til 2024 vil der fortsat ske ændringer i samfundets udvikling, herunder i hvordan affalds- og energiopgaver defineres

Læs mere

Fra affald til ressourcer

Fra affald til ressourcer Fra affald til ressourcer Oplæg til et nyt affaldssystem bedre sortering Mindre CO2 Ren energi bæredygtig Omlægning Affald er en del af løsningen i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Kommunerne i

Læs mere

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning

Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024. Del 1- målsætning og planlægning Herning Kommunes Affaldshåndteringsplan 2015-2024 Del 1- målsætning og planlægning 1 Indledning..3 Målsætning...5 Fokusområde 1: Bedre sortering...5 Fokusområde 2: Mere effektiv og miljøvenlig indsamling

Læs mere

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen

Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Hvor går Ressourcestrategien hen? Linda Bagge, Miljøstyrelsen Organisk affald Omfatter: - affald fra husholdninger - affald fra servicesektoren (restauranter, supermarkeder, dagligvarebutikker mv.) - restprodukter

Læs mere

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune

NOTAT (PTU) Affald i Stevns Kommune. Maj Affald i Stevns Kommune NOTAT (PTU) Maj 2015 1 INDLEDNING Stevns Kommune samarbejder med KaraNoveren omkring udvikling af nye affaldsløsninger. Hvordan får vi borgerne i Stevns Kommune til at være mere bevidste omkring affald

Læs mere

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI

KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI KARA/NOVEREN 2020 STRATEGI GODKENDT AF BESTYRELSEN 30.9.2016 1 Indhold Indledning... 3 Mission - 2016... 5 Vision 2016... 5 Værdier 2007/2016... 6 Optimering og udvikling af drift... 6 Strategiske målsætninger...

Læs mere

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende:

Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger. I det følgende tages der udgangspunkt i følgende: Notat Dragør Kommune DRAGØR KOMMUNE - AFFALD Udsortering af 20 % forbrændingsegnet fra husholdninger I forbindelse med indgåelse af aftale om etablering af nyt forbrændingsanlæg på Amagerforbrænding, skal

Læs mere

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter

Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter Refleksioner over konsekvenser af ny definition på MSW og beregning af genanvendelsesprocenter v/henrik Wejdling, AffaldPlus DAKOFAs konference 20.03.18 Husholdningsaffald Definition Gældende Nye Ingen

Læs mere

Liberalisering af affaldssektoren

Liberalisering af affaldssektoren Liberalisering af affaldssektoren Aarhus, den 3. november 2016 2 Baggrund om liberalisering af affaldssektoren Arbejdsgruppen om organisering af affaldssektoren, En effektiv affaldssektor, 2004: Det anbefales,

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling

Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Drøftelse: Indsamling af papir, glas, metal, plast og madaffald fra tæt/lav- og etageboliger Sagsnr. i ESDH: 18/2513 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for natur, miljø og grøn omstilling Forvaltningen

Læs mere

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job

LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job April 2018 LO s pejlemærker til at fremme grøn vækst og gode job Regeringen forventes i løbet af foråret 2018 at komme med et udspil til en ny energiaftale.

Læs mere

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET

FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2018-19 (2. samling) KEF Alm.del - Bilag 83 Offentligt FJERNVARMEN KAN LØSE STOR DEL AF 70 PCT. MÅLET 100% CO 2 -NEUTRAL FJERNVARME I 2030 Kim Mortensen & Michael

Læs mere

SMOKA er nu under pres fra flere sider, hvilket betyder, at SMOKA er meget sårbar over for ændringer udefra:

SMOKA er nu under pres fra flere sider, hvilket betyder, at SMOKA er meget sårbar over for ændringer udefra: 27. februar 2008 Notat til politisk drøftelse af SMOKA s fremtid og strategi Indstilling SMOKA er som beskrevet nedenfor i en situation, som hverken bestyrelsen, eller SMOKA s administration finder tilfredsstillende

Læs mere

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget

Udvalg Teknik- og Miljøudvalget REGNSKAB 2012 Udvalg Teknik- og Miljøudvalget Bevillingsområde 10.26 Renovation mv. Udvalgets sammenfatning og vurdering I 2012 har der været kontinuerlig bortskaffelse af alle former for affald fra borgere

Læs mere

DAKOFA ÅRSBERETNING

DAKOFA ÅRSBERETNING Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer Vesterbrogade 149, Bygning 8, 4. sal DK-1620 København V Tlf.: 13. 32 juni 96 90 2016 22 Email: dakofa@dakofa.dk www.dakofa.dk DAKOFA ÅRSBERETNING 2017-2018

Læs mere

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune.

Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 3. november 2014 Høring af affaldsplan 2015 2018 Offentlig høring af affaldsplan 2015 2018, gældende for Aarhus Kommune. 1. Resume

Læs mere

Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Silkeborg Kommunes forsyningsvirksomheder mv.

Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Silkeborg Kommunes forsyningsvirksomheder mv. 28. februar 2011 Notat vedr. undersøgelse af muligt salg af en eller flere af Kommunes forsyningsvirksomheder mv. I Kommunes budget for 2011 er der afsat 1 mio. kr. til undersøgelse af muligheden for eventuelt

Læs mere

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug

Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Forslag til nye affaldsordninger v/sara Rosendal, Affald & Genbrug Albertslund Kommune Nordmarks Allé 2620 Albertslund www.albertslund.dk albertslund@albertslund.dk T 43 68 68 68 F 43 68 69 28 Hvorfor

Læs mere

Kommunen som investor i vindmølleprojekter. www.energiogmiljo.dk

Kommunen som investor i vindmølleprojekter. www.energiogmiljo.dk Kommunen som investor i vindmølleprojekter 1 Det vil jeg tale om Hjemmelsgrundlaget for kommunen som deltager i elproduktion Låneoptagelse og garantistillelse Modregningsreglerne Risikoafdækning Anvendelse

Læs mere

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig

Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig Finansudvalget 2010-11 Aktstk. 76 Svar på 8 Spørgsmål 1 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 7. februar 2011 Samrådsmøde den 8. februar 2011 om planerne vedr. risikovillig kapital Inspirationspunkter Jeg vil

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Affaldsplanlægningens retlige hierarki

Affaldsplanlægningens retlige hierarki Affaldsplanlægningens retlige hierarki Specialistadvokat (L) Jacob Brandt 2 Disposition Hvoraf udspringer det retlige grundlag for lægningen, herunder navnlig i lyset af - affaldsdirektivet - miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen

Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Affaldsdage 2012 22. maj. 13 Bæredygtig organisering af affaldsbehandlingen Lars DI Disposition Frem mod bæredygtig vækst Fra affald til ressource Affaldssektorens organisering 2 Oplevet værdi i en foranderlig

Læs mere

Indsamling af KOD I Horsens Kommune

Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af KOD I Horsens Kommune Indsamling af affald i kommunerne Erfaringer i Horsens Kommune Henrik Ørtenblad Økonomiseminar, 11. dec. 2017 Lovgrundlaget for affaldshåndtering og kommunernes ansvar

Læs mere

AFFALDSPLAN

AFFALDSPLAN AFFALDSPLAN 2019-2024 Affaldsplan for Læsø Kommune 2019-2024: Alle kommuner i Danmark skal udarbejde og vedtage en plan for, hvordan affald i kommunen skal håndteres. De kommunale planer for håndtering

Læs mere

Notat om behandlingsstrategi

Notat om behandlingsstrategi Teknik- og Miljøforvaltningen NOTAT 9. november 2007 Notat om behandlingsstrategi Journalnr. Skriv Journalnr. /ICa Baggrund: Jf. 2.14 i Betinget aftale om ophør af R98s koncession, overtager kommunerne

Læs mere

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi.

Dansk Erhverv fremsender hermed bemærkninger til Europa-Kommissionens høring for forslag til cirkulær økonomi. Miljø- og Fødevareministeriet Att: Thomas Nicolai Pedersen (tpe@mim.dk) Klaus Retoft (kre@mim.dk) Mikkel Stenbæk (mshan@mst.dk). 10. august 2015 EU-høring af forslag til cirkulær økonomi Dansk Erhverv

Læs mere

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6

Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed Side 1 af 6 NOTAT Notat om lovfæstelse af kommunal- og myndighedsfuldmagtsreglerne om erhvervsvirksomhed 08-04-2019 Side 1 af 6 J.nr. NIR 11.7.20.2-02 Notatet uddyber Dansk Affaldsforenings høringsbrev (J. Nr.: NIR

Læs mere

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020

Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 Punkt 2. Godkendelse af status og tidsplan for Affaldsplan 2020 2019-024287 Miljø- og Energiforvaltningen indstiller, at godkender som foreløbigt plangrundlag Status på Aalborg uden Affald Forslag til

Læs mere

Ressourcestrategi og affaldsstrømme

Ressourcestrategi og affaldsstrømme Ressourcestrategi og affaldsstrømme Seminar on Automation in Waste Handling systems May 13th, 2013 Inge Werther, DAKOFA Ressourceeffektivitet affaldet som ressource Miljøminister Ida Auken 2 kriser, der

Læs mere

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder

AFFALDSPLAN Bilag Kortlægning af affaldsmængder AFFALDSPLAN 2019-2030 Bilag Kortlægning af affaldsmængder 1 Indhold 1 Formål og baggrund... 3 2 Datakilder... 3 2.1 Husholdningsaffald... 3 2.2 Erhvervsaffald... 3 2.3 Import og eksport... 3 3 Husholdningsaffald...

Læs mere

Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger. Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen

Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger. Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen Cirkulær økonomi - Advisory Board og EU forhandlinger Camilla Bjerre Søndergaard/Nis Christensen Miljøstyrelsen Flemmings film https://www.youtube.com/watch?v=fxsij91-zim Vi skal recirkulere materialer

Læs mere

Øget genanvendelse af gasbeton og sanitet

Øget genanvendelse af gasbeton og sanitet Øget genanvendelse af gasbeton og sanitet Statusrapport November 2013 Danwaste Consult ApS Nordsøvej 4 2150 Nordhavn Tlf: 33 66 30 63 Indhold 1 Indledning 1 2 Interview af parterne 1 2.1 Farum Sten & Grus

Læs mere

Hvad sker der med WEEE?

Hvad sker der med WEEE? Hvad sker der med WEEE? Affaldsdage 10. november 2017 Anne Harborg Larsen Cirkulær Økonomi & Affald Det vil jeg fortælle om Dialogproces om fremtidens producentansvar for WEEE Implementering af del2 af

Læs mere

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren

Kontornotits. Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Kontornotits By- og Udviklingsforvaltningen Renovation, Administration Emne: Notat om effektivisering af affaldsenergisektoren Dato 4. april 2016 Sagsbehandler Anita Hallgreen Direkte telefon 79 79 14

Læs mere

Forslag til ny tekst: Bemærkning:

Forslag til ny tekst: Bemærkning: Kommentarer til Ressource- og Affaldsplan 2024. Dansk Byggeri fremsender hermed sine kommentarer til Københavns Kommunes affaldsplan 2024. Nr. Nuværende tekst: Forslag til ny tekst: Bemærkning: 1 Gennem

Læs mere

ÅBNINBSTALE TIL KAPITALMARKEDSDAGEN 16. NOVEMBER

ÅBNINBSTALE TIL KAPITALMARKEDSDAGEN 16. NOVEMBER ÅBNINBSTALE TIL KAPITALMARKEDSDAGEN 16. NOVEMBER [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for muligheden for at komme og tale i dag. Udvikling på kapitalmarkederne, som er dagens tema, er yderst relevant for regeringens

Læs mere