Dansk OPLEV. Fuglene I TOPPEN AF DANMARK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dansk OPLEV. Fuglene I TOPPEN AF DANMARK"

Transkript

1 Dansk OPLEV Fuglene I TOPPEN AF DANMARK

2 DANMARKS BEDSTE FUGLEKIGGERSTED Oplev fuglelivet hele året rundt. Fugleoplevelser kan deles med andre. VELKOMMEN TIL TOPPEN AF DANMARK - det allerbedste sted at se på fugle. Hele året! Toppen af Danmark er et magisk land at se på fugle i. Denne del af Danmark indeholder en stor mosaik af mange naturtyper og det betyder, at der er mange forskellige fuglearter at se. Lige fra de allermindste fuglekonger til Europas højeste fugl tranen. Begge har du gode chancer for at se her på egnen. Ved strand, hav, hede, strandeng, klithede, mose, løv- og nåleskov, ådale og stenblokkeøer kan du se store mængder af almindelige fuglearter, men også være heldig, at se helt ekstraordinært sjældne arter. Som noget helt specielt kan du i Lysets Land se dejlige fugle året rundt. Vinter Især over havet er der ofte store mængder fugle at se. Ænder, måger og alkefugle. Fiskerihavnene som Hirtshals, Skagen og Strandby er værd at besøge for at se efter spændende måger. Forår Ynglefugle der ankommer, og som via deres forskellige sange fortæller, at de er ankommet. Alt efter lokalitet finder du mange ynglefugle. Forårstrækket over Skagen, men alt efter vejr og vind kan der ofte ses store trækbevægelser langs øst- eller vestkysten. Sommer Ynglefuglene er i fuld gang med at opfostre deres afkom. En lidt stille tid, men und dig en sommernat i en af klitplantagerne for at lytte efter den mystiske snurren fra natravnen. Efterår Tid for trækfugle på vej sydpå. Rastende vadefugle ved strande og strandenge samt hav- og svømmefugle over havet er spændende tidsfordriv.

3 HVORDAN SE PÅ FUGLE? DET ER SLET IKKE SÅ SVÆRT Fugle er alle vegne, men når man først beslutter sig for rigtig at SE på dem, så skærpes synssansen, man lægger mærke til facon, farve, flugt, silhuet. Og høresansen når man lytter til fuglens sang. Men hvad er det så for en art? Du skal bevæbne dig med en kikkert helst en som forstørrer 8 til 10 gange, og tag så en fuglebog med. Gode fuglebøger kan købes for rimelige penge og biblioteket har også et stort udvalg. Er du til fuglesang, så kan du også få CD er. Det er også en god idé at gå på Internettet ( og opsøge de lokale ornitologiske foreningers hjemmesider. Her er der ofte tilbud om udflugter, du kan melde dig til. Så er du godt i gang. Gode tip til en succesfuld fugletur Opsøg f.eks. de steder, vi foreslår i denne folder. Møder du en, som er bevæbnet med teleskop og en dyr kikkert, så er du stødt på en ornitolog. Opfører man sig hensynsfuldt i naturen og undgår støjende adfærd, er man venlig og høflig, så kan man være sikker på, at man let falder i snak, og så får man en hel masse at vide og hjælp til at kigge de rigtige steder hen. Hvem ved, måske får man endda lov at kigge i hans teleskop? Børn er vildt nysgerrige og elsker at komme med ud i naturen, men fortæl dem, at når vi skal opleve fugle, så skal vi lytte og se, og ikke være højrøstet. Det er også en god idé at lade hunden blive hjemme. Husk Varmt tøj også om sommeren! Gode vandtætte sko eller støvler, varm kaffe eller andet at drikke og en god madpakke. En lille rygsæk, og noget at sidde på, så man ikke bliver kold og våd. Pas godt på naturen, både for din egen og naturens skyld. Vi har kun den samme.

4 HVILKE FUGLE KAN MAN SE? Bomlærken: Tik-tik, som en knitren. Hjejlens melankolske kald: Dyy. Bomlærken - Nordjyllands værling Bomlærken er en karakterfugl i Nordjylland, som ikke ses meget i andre dele af Danmark. Navnet snyder, for den er slet ikke i familie med lærker, men derimod med værlinger, som er tæt beslægtet med vore kendte spurve. Bomlærken ses i det åbne land, hvor hannen ofte sidder hele året på en udkigspost, en bom, en stolpe eller et vejskilt, og synger sin simple sang som består af en serie af svirrende lyde der starter langsomt og accelererer frem mod slutningen 2-3 sekunder senere. Bomlærken, som også kaldes for kornværling, er en lille brun fugl med hvid bug og svagt spættet strube og bryst. Om vinteren samles de ofte i småflokke som flyver rundt på markerne, og her hører man deres korte skarpe kald tik-tik der minder om en knitren. Hjejlen - gylden og stille Hjejlen er en efterårs- og vintergæst i Danmark, som kommer på besøg fra Nordskandinavien, hvor den yngler. Store flokke samles i Danmark og flyver fra mark til mark, hvor man ofte kan se flere hundrede fugle gerne sammen med stære og viber. I vinterdragten, som er den vi ser mest i Danmark, er den overvejende svagt gylden med mange lyse prikker. Med dens runde hoved og korte næb, er den let at kende i forhold til de andre vadefulge vi ser i landskabet. Men hvis hjejlen er ved stranden, er det straks lidt vanskeligere. Her kan den let forveksles med sin fætter strandhjejlen. Men den er mere grålig (sølvfarvet) end hjejlen. Strandhjejlen har sorte armhuler, som ses tydeligt når den flyver, mod hjejlens hvide. Hjejlens melankolske kald dyy er også kendeligt i forhold til strandhjejlens pli-jy-i tredelte kald.

5 HVILKE FUGLE KAN MAN SE? Rød glente med den markante svalehale. Nattergalen synger smukt og kraftigt. Rød glente - tager motorvejen De sidste år er den røde glente vendt tilbage til Danmark som ynglefugl. Først i Nordjylland, hvor et par etablerede sig i Elling Plantage. Nu ses rød glente mange steder i regionen året rundt, og Nordjylland er sammen med Vejleområdet blevet kerneområder for den danske bestand. Ingen andre rovfugle ligner rød glente, der med sine fantastiske farver i rødt, brunt og hvidt lyser op på den blå himmel. Dens markante svalehale med stor kile ind mod midten, er et rigtigt godt kendetegn. Du ser glenten glide på lange slanke vinger og med evig bevægelse i halen langs motorvejene eller sidde på en mast eller et træ for at lede efter ådsler. Glenten er nemlig en af de helt store og smukkeste skraldemænd i naturen. Nattergalen - en stemme i mørket Nattergalen er i tilbagegang men stadig en rimeligt almindelig fugl i Nordjylland, som du finder i områder med krat, sump og sø. Som navnet siger galer den om natten. Nogen bliver imponeret over den smukke sang, andre over, at den er så kraftig, at man på en stille aften kan høre den en km væk. Hannen synger for at kalde hunnerne ned fra himlen, når de på trækket, og i deres søgen efter en mage, overflyver de områder, hvor hannen har bygget rede. Bliver hun tiltrukket af hannens sang og flyver ned til ham, vil han øjeblikkelig vise hende den rede, han har bygget. Den er godt skjult inde i tæt krat, ligesom nattergalen selv ofte er svær at få øje på. Hvis hun kan lide ham og reden, så er lykken gjort, og de parrer sig. Nattergalen synger i Nordjylland fra ankomsttidspunktet sidst i april til Sankt Hans. Så det gælder om at komme ud en stille aften for at lytte til sangen.

6 HVILKE FUGLE KAN MAN SE? Tejsten lever det meste af sit liv på havet. Tranen, Europas højeste fugl. Tejsten - med de ildrøde ben Sejler du en tur til Hirsholmene ud for Frederikshavn, så bliver du budt velkommen af en lille sort alkefugl med knaldrøde ben. Det er tejsten, der yngler imellem stenene på den sydlige mole af havnen. Der er meget få ynglekolonier i Danmark, hvor de ca. 700 par på Hirsholm er den største. Tejsten tilhører gruppen af alkefugle, som lever det meste af sit liv på havet, hvor de er fantastiske fiskere og kan tåle storme og kulde, som ingen andre. Kun i yngletiden, fra april til hen i slutningen af juni, går de på land. De kan dykke langt ned i havet på fisketur og komme som en prop til overfladen med næbbet fyldt af tobis og andre småfisk. Når tejsten flyver, så er det lavt over vandet med meget hurtige vingeslag, nærmest som en lille raket, der kommer hen over vandet. De to store hvide vingespejl på den ellers sorte fugl, er et godt kendetegn. Tranen - trompet og kartofler De senere år er tranen vendt tilbage til den danske natur. I Nordjylland yngler efterhånden flere par blandt andet i Råbjerg Mose. Selv om tranen er en stor fugl, så kan den være svær at få øje på i yngletiden, hvor den holder lav profil. Men ellers er tranen synlig i landskabet, hvor den gerne færdes i mindre flokke og lader sit gjaldende trompetkald høre vidt og bredt. Enten så ser du tranen, når den langsomt spankulerer rundt i moseområderne eller på marker og leder efter føde, som primært består af planter, græs, korn og gerne kartofler. Den kan dog også spise insekter m.m. Tranen er måske mest kendt for de store forsamlinger ved Hornboga Sjön i Sverige tidligt om foråret, hvor de danser deres specielle dans. Men også i Danmark danser tranen på ynglepladsen Det ser fantastisk ud, når to traner står overfor hinanden og hopper op og ned.

7 HVILKE FUGLE KAN MAN SE? Natravnen synlig og nysgerrig om natten. Præstekraven er en god skuespiller. Natravnen - gedemalkeren I Nordjylland har vi nogle af landets bedste steder for at opleve den meget specielle natravn. Ikke mange mennesker kender denne mærkelige fugl, der helt forsvinder om dagen, men som om natten er både synlig og nysgerrig. Natravnen yngler i granplantager med lysåbne områder, hvor den kan jage. Den lever af natsværmere og fanger dem ved at åbne sit næb på vid gab og indfange dem som med et net. Natravnen har været årsag til mange myter, bl. a. at den sugede blod fra får og geder om natten. Deraf øgenavnet Gedemalkeren. Dens stemme lyder som pap, man sætter på egerne på en cykel og så cykler af sted. Noget mange drenge sikkert har moret sig med. I nattens mulm og mørke kan det virke skræmmende, hvis man ikke ved, hvad det er. Gå ud på en stille aften i Ålbæk eller Skagen Klitplantage og lyt til denne spændende fugl. Stor præstekrave - den hellige fugl Præstekraven er en af de mere almindelige vadefugle, som yngler i Danmark. På mange af vore strande møder du præstekraven året rundt, hvor den energisk søger efter føde i vandkanten og i sandet. Den yngler på stranden, hvor den skraber et lille hul i sandet og lægger sine æg, der selvfølgelig ligner små sten. Det gør, at den er meget udsat for forstyrrelser. Du opdager, at du er nær en rede, hvis præstekraven højlydt løber rundt foran dig ofte med den ene vinge slæbende hen ad sandet. Lad dig ikke snyde og få ondt af den lille fugl, fordi den er kommet til skade. Den simulerer bare for at få din opmærksomhed og få dig ledt væk fra reden. Hvis du vil være sikker på ikke at komme til at træde i dens rede, så følg efter den fugl, der prøver at snyde dig. Så kommer du på sikker afstand af reden. Når faren er overstået flyver præstekraven væk fra dig og lader dig alene igen. Dens farver omkring halsen minder om den hvide krave en præst har på, deraf navnet.

8 HVOR KAN MAN SE FUGLE? Stensnæs Fuglereservat ved Lyngså. Strandskader ved Stensnæs Fuglereservat. 1 STENSNÆS - strand og strandeng Stensnæs er en lille knude der stikker ud i Kattegat syd for Sæby ved byen Lyngså. Sand samles af havets strømme i dette område, og derfor er der både et rev (Stensnæs Flak) ud for kysten og udvidelse af kysten østpå hele tiden. Men området er et godt fugleområde, fordi havet ud for er meget lavvandet og en del faktisk tørlægges bliver til en vade ved lavvande. Vaden er et føderigt område for vadefugle, småfugle, ænder og gæs. Samtidig er kysten bag stranden et af de efterhånden sjældne strandengsområder, der består af afgræssede enge, vandhuller, småsøer og saltvandslaguner. Tilsammen en lokalitet der er ideel for mange fuglearter og dyr i øvrigt. Ved Stensnæs finder du fra september frem til maj mange vadefugle; stenvender, præstekraver, flere arter ryler, storspove, vibe, strandhjejle og ikke mindst strandskade, som har deres vinterkvarter der. Hele bestanden af lysbugede knortegæs fra Svalbard opholder sig efterår og forår i området. Stensnæs er et såkaldt jagt- og forstyrrelsesfrit reservat. Jagten er restriktiv primært på grund af et stort antal krikænder, der raster i området hele september måned. Det er vores mindste and, og det er spændende at stå og lade sig underholde af de energiske ænder i saltvandslagunen bag stranden. Stensnæs er også kendt for mange småfugle. Engpiber, sanglærke, tornirisk og hvid vipstjert hører til de gængse ynglefugle. Om vinteren besøges området ofte af mindre flokke af snespurve, bjergirisk og andre nordligt ynglende småfugle. For den, der også synes om botanik, byder Stensnæs på flere specielle plantearter. TIP! Man kan iagttage fuglene fra Voerså Havn, tæt ved Stensnæs. Her findes også et fugletårn, hvorfra der er fint udsyn til det rige fugleliv på strandengene og i det lave vand.

9 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Sæby Å slynger sig gennem skoven. Spætmejsen, løber op og ned ad træerne. 2 SÆBYGÅRD SKOV - bynær jungle En tidlig majmorgen i Sæbygård Skov byder på mange oplevelser. Ikke mindst den nyligt udsprungne bøgeskov der får hele skoven til at fremstå som en lysende grøn hule. Men fuglelivet er på dette tidspunkt også på sit højeste. Alle sangfuglene kvidrer løs, og de har travlt med redebygning, rugning og fødesøgning. Alliker og gråkrager flyver muntert over skoven og lader deres let genkendelige stemmer lyde. Måske hører du også deres fætter ravnens klare stemme, når den svæver rundt over trætoppene. Nede mellem træerne piler spætmejserne op og ned ad stammerne, medens de lader deres glade gadedrengefløjt lyde højlydt, og mellem dem får du øje på sortmejse, musvit, blåmejse og sumpmejse, der på hver sin måde har travlt. Solsorten holder vagt, og sangdrossel og skovpiber synger fra deres udkigspost højt i trætoppene. Er du heldig, kan du høre skovsangeren lade ti-øren falde og gransangeren, der med sit tjilp-tjald-tjilp-tjalp synger om kap med løvsangerens vemodige sang. Men mest spændende er det dog at komme til at lytte til hulduernes dybe hu-hu, som pustede de i en flaske. Du skal tæt på. Og medens du står og lytter til dem, kommer der måske en lille blå pil susende hen langs åen. Det er isfuglen. Den yngler nemlig også i skovens dybe stille ro, hvor Sæby Å dovent slynger sig igennem på sin vej mod byen og Kattegat. Om vinteren tager vandstæren sin del af pladsen i åen sammen med isfuglen. Huldue Isfugl

10 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Elling Strandenge er et bynært naturparadis. Rødben med de lange røde ben. 3 ELLING STRANDENGE OG ELLING Å Elling Å, og området omkring dens udløb i Kattegat, ligger klemt inde mellem Strandby og Frederikshavn og gemmer på en lille naturperle af de helt store. Kombinationen af en å, der slynger sig mod havet, og det flade engområde bag klitterne ved havet bliver, hvis det får lov, et fantastisk naturområde. Sådan et er Elling Strandenge. Udløbet i Kattegat, som langsomt bevæger sig mod syd, giver et helt unikt dyreliv, som fuglene er det mest synlige tegn på. Blandingen af det ferske vand fra åen og det salte havvand, samt det lavvandede område ved å-udløbet, skaber et helt specielt rigt dyreliv i havet, som fuglene lever af. Måger, gæs, ænder og skarver raster og fouragerer her hele året. Vadefugle samles på trækket forår og efterår i mindre antal, især syd for å-udløbet. En morgengåtur langs stranden fra Rønnerhavnen til åens udløb, kun fem minutter fra byen, giver nogle fine oplevelser med is-landsk ryle, stor præstekrave, stor kobbersneppe, strandskade, rødben m.fl. I krattet langs stranden er der altid mange småfugle, og om sommeren kan man opleve karmindompap, som yngler her. En ellers sjælden ynglefugl i Danmark. Går man over åen via broen fra sommerhusområdet Kæret, så mødes man af et stort rørskovsområde, som altid er et spændende sted. Rørspurven er her hele året, og i yngleperioden høres rørsanger og sivsanger fra de tætte rør. I sensommeren kan man opleve sort sol, når flere hundrede stære går til ro i rørene, hvor de er i sikkerhed for nattens rovdyr. Strandengene huser også mange vadefugle og andefugle. Grågås, gråand, gravand yngler med nogle få par. Rødben og stor præstekrave yngler her. Blandt de rastende fugle ses krikænder og andre sjældne ænder nyde de små vandhuller, som let ses fra fugletårnet, der står midt i det hele ved den gamle grusvej, der går ned til de to eneste sommerhuse i området.

11 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Råbjerg Mile ses milevidt omkring. Bynkefuglen synger fra toppen af en kvist. 4 RÅBJERG MILE OG MILESØERNE Spænd støvlerne godt og medbring mad og drikke, for nu skal du ud på en god og spændende gåtur, som, hvis du ønsker det, sagtens kan vare hele dagen. Mosen, milesøerne og Råbjerg Mile er et fantastisk område med et varieret dyre- og planteliv. Bliv ikke bange for hugormen, som du kan møde på din vej. Den gør ikke noget, hvis du lader den i fred. Stålormen kan du derimod sagtens tage op i hånden og beundre. Dette firben uden ben er ganske ufarligt og spændende at betragte. Kærulden klæder i blomstringstiden mosen med sit fantastiske hvide tæppe, og flere sommerfugle- og guldsmedearter flakser imellem planterne og langs stierne. Tranen byder dig velkommen med sit høje trompetkald, og selv om du måske ikke ved første øjekast kan få øje på den, så kig godt efter. Den holder nemlig øje med dig. Bynkefuglen synger fra toppen af en bynke eller en anden kvist i de åbne områder, og er du heldig, så får du også øje på dens fætter, sortstrubet bynkefugl, som er meget sjælden i Danmark, men som med jævne mellemrum yngler i området. Storspoven finder du ved søerne, hvor den med sit lange buede næb søger efter snegle og andet godt i det dybe mudder langs søen, hvor strandtudserne holder til. Hvid vipstjert, sanglærke, forskellige småfugle og ikke mindst dobbeltbekkasinen, vil du møde på din vej. Som afslutning på turen kan du være heldig at se en eller flere af områdets kronhjorte holde øje med din færden. Trane

12 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Skagens Gren. Rovfugletræk. 5 SKAGENS GREN På toppen af Danmark ved Grenen mødes havstrømmene fra Nordsøen og Kattegat, og Grenen er et fremragende - og meget populært - udsigtspunkt igennem det meste af året. Skagen er især berømt for sit forårstræk, hvorunder især rovfugletrækket er i europæisk topklasse. Fra ultimo marts til primo juni er der store skarer af fugle, der under deres træk mod nord må slippe det sikre land for at flyve ud over havet. Skagen er i hele efterårsperioden en spændende lokalitet. Her er det Grenens nære forbindelse til havet, der gør stedet godt for iagttagelse af havfugle samt rastende vadefugle, måger og terner. Et helt spektakulært syn er det at se rovfugletrækket om foråret. Trækket over land op gennem Jylland ender i rusen på Skagens Odde, inden fuglene forlader Jylland med kurs mod Nordskandinavien. Det varer fra midt i marts til ind i juni, hvor man, afhængig af vejret, kan opleve grupper af musvåger, ørne og andre rovfugle kredse rundt langt oppe på himlen, før de tager kurs ud over havet. Når man vil kigge på fugle på Grenen, sker det nemmest med udgangspunkt fra parkeringspladsen ved Grenen Kunstmuseum. Herfra er der 10 minutter til fods mod nord til den yderste nordøstligste klit ( Verdens Ende ), hvorfra man har et fint udsyn over begge have, og samtidig kan følge trækket over land. En fin udsigt får man også fra de østligste klitter nord for den store P-plads, og for at komme tættere på havfuglene, rastende vadefugle og småfugle kan man stå nede på stranden. Området mellem Grenen Kunstmuseum og Grenen er en fin rastelokalitet for småfugle, og for- og efterår foretager Skagen Fuglestation ringmærkning i net af småfugle. Hvis du ser et net med fugle i, skal du ikke gå for tæt på, da fuglene skræmmes. Vent lidt på afstand til ringmærkeren kommer forbi på sin runde. Så kan du få lov at se og høre om dette spændende arbejde.

13 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Havørnen ved Skagen. Fuglekig på Flagbakken. 6 FLAGBAKKEN Flagbakken ligger syd for hovedvejen lige før den når Skagen by sydfra. Den er med sine 24 meters højde, det højeste punkt i Skagen. Flagbakkens glimrende udsyn gør bakken til det bedste og populæreste rovfugleobservationspunkt i Skagen især med vindretninger i mellem nord og øst, men også under svage skiftende vindforhold. På de bedste dage kan over 100 fuglekiggere sidde på bakken og observere fugletrækket. På en god dag ses op mod 15 forskellige rovfuglearter, og her findes en rovfugleinformationstavle. 7 NORDSTRAND De gode iagttagelsesforhold over havet gør, at Nordstrand er et besøg værd året rundt. Nordstrand er et godt udsigtspunkt om foråret, da man kan se både de fugle, der trækker over havet, og de, der trækker over land. Om efteråret er det et godt sted, hvorfra man kan se havfugle. Et godt sted at kigge fugle er klitten ved parkeringspladsen for enden af Batterivej, hvor der er god udsigt både over hav og land. Et par bunkere i områder er gode udkigspunkter, ligesom yderste klitrække også kan fungere som et godt sted at se på fugle.

14 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Sangsvaner ved Vandplasken. Rubjerg Knude fyr i solnedgangen. 8 VANDPLASKEN - et skvulp fra det store hav Bag ved klitrækken ved Kærsgård Strand ligger en sjat vand, der er fredet. Området hedder Vandplasken, og er et fantastisk område for fugle. Ikke bare søen, men hele området fra Skallerup Klit til Tornby Strand trækker mange fugle til. I foråret kan mange trækkende fugle ses fint fra klittoppene, både dem der trækker over havet, og dem der trækker mere sikkert over land. Dværgfalk, rød glente, vandrefalk er blandt de trækkende rovfugle, men småfugletræk og vadefugletræk er også meget spændende. I Vandplasken og Åslyngen yngler der bl.a. gråstrubet lappedykker, rødben og grågås, og i træktiden er der set mange interessante vadefugle og ænder. Der er ingen adgang til Vandplasken, men søen kan overskues fra klittoppene. Hvis du følger Nordsøstien mod syd eller nord, finder du det åbne lands fugle - tornirisk, tornsanger, engpiber, bynkefugl, og måske er du heldig at falde over en sortstrubet bynkefugl eller en rødrygget tornskade. Tag madpakke med og vandrestøvler på. Det kan blive en fantastisk tur i området. 9 RUBJERG KNUDE Landskabet ved Rubjerg Knude er helt specielt. Her ligger Danmarks største havtornekrat på ca. 600 ha. Havtornen har nogle stygge torne, der effektivt yder beskyttelse for små dyr og fugle. En del fugle gemmer sig i havtornen, og på grund af havtornen har Rubjergområdet en ret stor bestand af ynglende fugle, som bruger krattet som gemmested for sig selv og rederne. Disse tornfugle tæller fx tornirisk, tornsanger, gærdesanger, gulbug og jernspurv. Hvis man har øjnene med sig kan man finde insekter, som den rødryggede tornskade har spiddet på havtornens pigge og bruger som forrådskammer. Om vinteren, når krattet har masser af smukke gulorange bær, kan man opleve store skarer af drosler, som spiser bærrene. Der er talt op til sjaggere i Rubjerg Knudes havtornekrat, og det er en flok, som hurtigt kan fortære alle bær i krattet. Hvis man vil se på rovfugletræk, så er det bedst, når der er lun vind fra øst og sydøst. Om morgenen er der mange finker, stære og duer, svaler og mursejlere. Senere på dagen, når luften begynder at blive varm, dukker rovfuglene op.

15 HVOR KAN MAN KIGGE FUGLE? Hirtshals er fiskeri- og færgehavn. Hirtshals Fyr er placeret i yderste klitrække. 10 HIRTSHALS HAVN OG FYR Hirtshals Havn, som er en fiskeri- og færgehavn, ligger lige der, hvor kysten slår et 90 graders knæk. Beliggenheden gør, at man kan se mange havfugle - både dem, som trækker forbi op langs kysten og dem, som raster i havnen i ly for hårdt vejr. Derudover skaber fiskeriets aktiviteter gode fødemuligheder for især måger. Nogle af de bedste steder, at se på fugle på Hirtshals Havn, er ved havnekontoret og ved kranen ved isværket. Når der losses fisk, er der rig lejlighed til at se på de mange måger, som tiltrækkes af de mange fisk. Her er det sted i Danmark, hvor der findes flest forskellige mågearter, hele 13! På Hirtshals Havn finder man en pæn stor koloni af den smukke ride. En mågeart som let falder sammen med alle de andre, men som er meget forskellig. Bl.a. har de helt sorte vingespidser, der ser ud som var de dyppet i blæk. En rigtig atlanterhavsfugl, som yngler på klipperne direkte ud til det barske hav. På Hirtshals Havn har de fundet noget der minder om klipperne på nogle af havnens højere bygninger. Ved tørdokken, som i folkemunde kaldes Katedralen, kan man i yngletiden se rider. Ved fyret, som ligger i klitterne syd for, er der god udsigt ud over havet, og er det regnfuldt og blæsende, kan man trække i læ ved de gamle kanonstillinger fra Anden Verdenskrig. I vandet ud for fyret er et stenrev, som tiltrækker andefugle, bl.a. edderfugle og sortænder. Hirtshals er et godt sted at se på trækkende fugle om foråret. Fuglene følger ofte kysten, når de trækker nordpå, og her ved Hirtshals kan man se både hav- og landfugle i stort tal. Nogle fugle trækker fra Hirtshals ud over vandet til Norge, men de fleste trækker op mod Skagen og derefter mod Nordskandinavien.

16 HER KAN MAN KIGGE FUGLE 1 STENSNÆS. Nordostvej, Voerså, 9300 Sæby. Følg grusvejen i krydset Nordostvej/Engvej tæt på Lyngså. Se efter ugleskiltet. 2 SÆBYGÅRD SKOV. Kildevej 51, 9300 Sæby. Fra p-pladsen følges stien ind i skoven mod åen. 3 ELLING STRANDENGE OG Å. Kør mod øst ad Strandbyvej, 9970 Strandby. Drej til højre efter jernbaneoverskæring. Følg skilt og kør ad grusvej mod fugletårn. 4 RÅBJERG MILE OG MILESØERNE. Start enten fra p-pladsen på Kandestedvej i Hulsig eller fra p-pladserne ved Råbjerg Kirke. 5 SKAGENS GREN. Parker på p-pladsen ved Grenen, 9990 Skagen. 6 FLAGBAKKEN. Parker på p-pladsen for enden af Flagbakkevej, 9990 Skagen. 7 NORDSTRAND. Parker på p-pladsen for enden af Batterivej, 9990 Skagen. 8 VANDPLASKEN. Parker for enden af Kærsgård Strandvej nord for Skallerup Klit. Vandplasken ligger syd for p-pladsen. 9 RUBJERG KNUDE. Fyrvejen 30, 9480 Løkken. 10 HIRTSHALS HAVN OG FYR. God parkering både på havnen og ved fyret, 9850 Hirtshals Udgivet 2013 af: Toppen af Danmark A/S, Skandiatorv 1, 2. sal, 9900 Frederikshavn. - tad@toppenafdanmark.dk Foto og tekst: Hans Henrik Larsen, Knud Pedersen, Jan Skriver, Kurt Rasmussen, Erik Holm Sørensen, Lisbeth Derry, Børge Søndergård.

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015

Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Tur til Mecklenburg-Vorpommern Lørdag den 23.5 2015 Turdeltagere: Flemming Olsen, Gunnar Boelsmand Pedersen. Rene Christensen. Turbeskrivelse: Hovedformålet med turen var, at besøge nogle af de lokaliteter

Læs mere

Duer og hønsefugle Agerhøne

Duer og hønsefugle Agerhøne Duer og hønsefugle Agerhøne Levesteder: Det åbne land Vingefang: 45-48 cm Længde: 28-32 cm Vægt: 350-450 g Maks. levealder: 5 år Kuldstørrelse: 10-20 æg Antal kuld: 1 Rugetid: 23-25 dage Ungetid: 90-100

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen

Havørn 1 AD R, Brushane 2 R, Sortklire 2 R, Fjordterne 1 R, Landsvale 600 R. Erik Ehmsen 30. juni Brændegård Sø (12:40-14:00): Toppet Lappedykker 10 R, Skarv 400 R, Fiskehejre 2 R, Knopsvane 12 R, Grågås 180 R, Gravand 8 AD R, Gravand 14 PUL R, Knarand 4 R, Krikand 3 R, Gråand 30 AD R, Gråand

Læs mere

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle

Vinterens fugle. Lav mad til vinterens fugle Når frosten sætter ind, søger mange fugle fra skoven ind til byerne. De søger føde i byerne og flyver tilbage til skoven hver aften. Solsortene samles ofte i flokke i grantræer, hvor de finder sig et skjul

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017

Smør- og Fedtmosen. Frank Desting Herlev år 2017 Herunder beskrivelser af specielt fuglelivet i Herlev lokalområde's fugle- og naturområder, nemlig Smør- og Fedtmosen, Sømosen og Kagsmosen, som alle delvis hører ind under Herlev Kommune. Med link til

Læs mere

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne.

Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne: Danmark og Europa investerer i landdistrikterne. Denne folder indeholder fem forslag til vandreture på Venø, hvoraf den ene også kan gennemføres

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3

NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 20. september 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 3 JULI - AUGUST 2015 Tekst og foto: Henrik Knudsen Så er det atter

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune

Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Appendix 2: Fuglelokaliteterne i Århus Amt, DOF 1998. Rønde Kommune Rønde Kommune 739040... Troldkær vest for Stubbe Sø 739050... Langsø i Skramsø Plantage 739060, 737065... Øjesø og Lillesø i Skramsø

Læs mere

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm)

Mål og vægt. Artsnavn (dansk) Han Hun (cm) (cm) Mål og vægt Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane 4,2-8,5 kg 4,1-8,3

Læs mere

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz

DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz DOF Storstrøms tur til Nationalpark Müritz 10. - 13.6 2019 Nationalpark Müritz ligger i den sydlige del af delstaten Mecklenburg-Vorpommern ca. 125 km. syd for Rostock. Nationalparken er en mosaik af søer,

Læs mere

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ)

(vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.2:12.05.2015) Mål og vægt Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) Vægt g (angivet hvis kg) Længde Vingefang Knopsvane 8,5-15 kg 6,5-12 kg 125-160 210-240 Sangsvane 7,2-15,5 kg 5,6-13 kg 140-165 205-235 Pibesvane

Læs mere

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag.

Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Fuglearter set i grusgravsområdet Tarup/Davinde fra 1982 til i dag. Arterne er primært set indenfor Tarup/Davinde I/S s område. Listen bliver løbende opdateret Rødstrubet Lom Sjælden trækgæst: 1 6/10-14.

Læs mere

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum

Naturhistorisk Museum. Mads Valeur Sørensen og Charlotte Clausen, Naturhistorisk Museum EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? PRODUKTION OG COPYRIGHT TEGNINGER Fugle i Danmark - ved vandet Let (0. - 3. klasse) 1. sal Mads Valeur Sørensen og Ida Marie Jensen Naturhistorisk Museum Mads Valeur

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat.

Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. 19. januar 2016 - Gråkragetur til Hollandsbjerg Holme, Voer og Udbyhøj Syd. Årets første Gråkragetur gik til området omkring Randers Fjord og dens udmunding i Kattegat. Vi samledes ved Aldi i Allingåbro

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005

Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Vestlige Kreta 2.juli - 16.juli 2005 Af Per Rasmussen Turen til Kreta var ikke mit første besøg på øen, og som tidligere besøg var dette også lagt an på familieferie. Men som fuglekikker vil man jo gerne

Læs mere

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015

Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Scanbird Extremadura 26.4-3.5 2015 Fugle-, patterdyr- og orkidéliste Foto: Stor Hornugle i Storke-koloni 30/4-15 Fugleliste Alle registrerede arter er nævnt og selvfølgelig ikke set af alle i gruppen.

Læs mere

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1

Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Lars Heltborg Fugleobservationer 12-02-2013 Side 1 Fugleobservationer 2012 L Heltborg, 6091 Bjert. Dato Art Antal Sted Bemærk 24-02-12 Knopsvane Solkær enge Gråand Do Alm. skarv Do Krikand Do Grågæs Do

Læs mere

Trækfugle ved Næsby Strand

Trækfugle ved Næsby Strand Trækfugle ved Næsby Strand Grønsisken Særligt om efteråret kan der være et fint fugletræk ved Næsby Strand. Det er oftest et træk mod vinden. Det vil sige, at jævn vind fra vestlige retninger giver det

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Sanglærke. Vibe. Stær

Sanglærke. Vibe. Stær Sanglærke Sanglærken noteres, når den høres synge første gang. Det sker helt sikkert i luften, for den stiger til vejrs under jublende og langvarig sang. Den er stadig en af vores almindeligste fugle i

Læs mere

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved

Gotland. Fugle og blomster 16/6-23/6 2015. Lilly Sørensen og Niels Bomholt. Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland Fugle og blomster 16/6-23/6 2015 Lilly Sørensen og Niels Bomholt Närsholmen med blomstrende slangehoved Gotland ligger lige midt i Østersøen, og er Sveriges største ø. Den har været svensk siden

Læs mere

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007

Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Østrig Ungarn 14. til 29. Maj 2007 Turen Vores tur til Østrig Ungarn i de sidste to uger af Maj måned. Var et længe næret ønske om at få et godt kendskab til den midteuropæiske natur typer, speciel at

Læs mere

Sønderjylland April 2010

Sønderjylland April 2010 Sønderjylland April 2010 Bramgæs ved Saltvandssøen (foto: Frank Desting) Deltagere: Leif Frederiksen (LFR), Frank Desting (FDE). Turrapport fra en Sønderjyllandstur fra fredag den 16/4 til søndag den 18/4

Læs mere

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1.

30. juni. 28. Juni. 27. juni. Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Espe: Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 30. juni Tarup Grusgrave: Sildemåge 22 AD R. Per Rasmussen. [dofbasen.dk] Blåvinget Pragtvandnymfe 1. 28. Juni Gøg 1, Tårnfalk 2, Musvåge 1, Ravn 1. Rød glente 1 R. Erik Ehmsen. [Snatur] Øster Hæsinge:

Læs mere

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005.

BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 1: Fredningskort for fredning af Råmosen, Ballerup Kommune jvf. Fredningskendelse af 21. oktober 2005. BILAG 2: Ejerforhold 4b 3d 5d 4i 8ac 1bc 5a 4ah 3b 1cx 1cu 5d 4ae 2ae 8at 3s 5i 5b 5h 1a 1h

Læs mere

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen

Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen Opsamling på atlaslejrene i Thy, Søhøjlandet og Vendsyssel i 2017 Af Timme Nyegaard og Michael Fink Jørgensen I 2017 blev der planlagt og gennemført hele 3 atlaslejre fra centralt hold. Formålet med lejrene

Læs mere

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge

Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Bilag 1: Præsentation af de måger, som du oftest vil støde på i byen. Sølvmåge Med et vingefang på næsten halvanden meter er sølvmågen en af vores største måger. Den voksne sølvmåge er nem at kende med

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Forår Brøndby kommune Naturbeskrivelse Når kulden slipper sit tag, og dagene bliver længere, springer skoven ud. Foråret er en skøn tid, hvor dyrene kommer ud af deres

Læs mere

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund

VELKOMMEN TIL. Danmarks Jægerforbund, Hadsund VELKOMMEN TIL Jagttegn 2011 Danmarks Jægerforbund, Hadsund Øvrige fugle 1. Lommer 2. Lappedykkere 3. Årefodede 4. Storkefugle 5. Mågefugle 6. Terner 7. Alkefugle 8. Vandhøns 9. Vadefugle 10. Hønsefugle

Læs mere

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016

Tur til Sønderjylland og Nordfriesland maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Tur til Sønderjylland og Nordfriesland 5. 6. maj Skrevet af Lis Eriksen og Helge Mølbach Sørensen. Publiceret 8. august 2016 Bramgæs. Vellykket tur i dejligt solrigt forårsvejr med let til jævn vind fra

Læs mere

Tur 3. Kør ud ad Gravsholtvej forbi kartoffelmelsfabrikken til Lyng drup. Drej til venstre, og kør op over motorvejsbroen til cykelstien

Tur 3. Kør ud ad Gravsholtvej forbi kartoffelmelsfabrikken til Lyng drup. Drej til venstre, og kør op over motorvejsbroen til cykelstien 800 m. drejer du til højre mod Langholt. Turen er i alt på ca. 12 km. Den kan forlænges ved at køre ad Elsamvej til Elværket. Her følger du første vej, Nefovej, til højre mod Stae. Når du kommer til Stae

Læs mere

Oversigt over fuglearter til spillekort

Oversigt over fuglearter til spillekort Oversigt over fuglearter til spillekort 1. Drosselfugle - Smådrosler Rødhals Blåhals Husrødstjert Rødstjert Bynkefugl Sortstrubet bynkefugl Stenpikker - Egentlige drosler Ringdrossel Solsort Sjagger Sangdrossel

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Indhold. Atlas III nyhedsbrev juni Rørsanger. Foto: Ulrik Bruun

Indhold. Atlas III nyhedsbrev juni Rørsanger. Foto: Ulrik Bruun 1 Indhold Fra 43 til 36 arter... 2 Det er stadig tid til de sene TimeTælleTure... 3 En beretning fra atlaslejren i Thy... 4 Kort nyt... 5 Opgrader arter i kvadraterne og vær med i konkurrencen om flotte

Læs mere

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken

Billeddagbog. Tranetur 31. marts 1. april 2012 med. Naturhistorisk Forening for Nordsjælland. Traner og gravænder ved Pulken Billeddagbog Traner og gravænder ved Pulken Tranetur 31. marts 1. april 2012 med Naturhistorisk Forening for Nordsjælland Milturt ved Forsakarbäcken Lørdag den 31. marts Turen startede fra Hillerød Station

Læs mere

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist

Gabrijela Rajovic Biologi Fugle Måløv skole, Kim Salkvist 1 2 Natuglens liv Vi skulle hver for sig vælge en fugl, vi gerne vil skrive om. Dermed har jeg valgt at skrive om en natugle. Jeg finder dem meget interessante og vil gerne vide noget mere om dem, og da

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 30. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 Uge 30 Emne: Venner Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 30 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge30_venner.indd 1 06/07/10 11.45 Uge 30 l Venner Det er blevet sommer. Solen skinner,

Læs mere

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015.

Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Boligbirding i DOF København, 2015 Så er det tid til en samlet status over Boligbirding i DOF København 2015. Perioden startede 1. januar og sluttede den 15. marts. Der var ingen regler for, hvordan en

Læs mere

Feltkendetegn for klirer

Feltkendetegn for klirer Feltkendetegn for klirer Sommersæson er også vadefuglesæson, mange vadefuglearter yngler nor for Danmark, ja mange helt oppe i eller tæt på Arktis. Der har de en meget kort ynglesæson, og nogle er ikke

Læs mere

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen

Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt. Fotos: Finn Jensen Turberetning fra TRANETUREN den 4.-6. april 2008. Af Ulla Brandt Fotos: Finn Jensen FREDAG den 4. april var vi en flok på 36 personer, der satte kurs mod Sverige for at opleve bl.a. Tranerne ved Hornborgasjön.

Læs mere

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan:

Skovkontrakten. Skovkontrakten lyder sådan: Skovkontrakten Skovkontrakten, den er vigtig! Alle dyr og nisser har skrevet under på den, og har lovet at holde den. Hvis der er en eller anden der bryder den, vil ingen af de andre have noget med dem

Læs mere

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R.

31. januar. 30. januar. Klik på billede for stor størrelse. Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. 31. januar Silkehale Klik på billede for stor størrelse. 30. januar Bukgård v. Egeskov: Blisgås 6 R, Grågås 225 R, Knopsvane 8 R, Sangsvane 36 R, Musvåge 1 R. Sangsvane Klik på billede for stor størrelse.

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af.

Jeg HAR sendt den samme skrivelse til Struer Kommune pr. post og vedlagt diverse fotos fra området her, som vi holder meget af. Fra Vibeke Nielsen [vibeke@bikat.dk] Til!De tekniske områder [teknisk@struer.dk] CC BCC Emne Vindmølleplan. "Hindsels" på Thyholm Afsendt 07-02-2015 20:05:24 Modtaget 07-02-2015 20:05:24 indmøllesagen.odt

Læs mere

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde)

Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Føde (Hvd; Hvirveldyr - Hvld; Hvirvelløse dyr - Pf; Planteføde) Artsnavn (dansk) Sommerhalvåret (ynglesæsson)* Vinterhalvåret* Føde/Trofiske niveau** Knopsvane Pf/vand-sumpplanter/rodstængler/alger/vinterafgrøder/raps

Læs mere

Efterårstræk på Stevns

Efterårstræk på Stevns Efterårstræk på Stevns Af Tim Andersen De fleste forbinder et efterårstræksted for landfugle med vest- og sydvendte pynter. At det ikke altid behøver at være sådan, er Stevns Klint et eksempel på. Her

Læs mere

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling

Grønne spirers konkurrence. Dagplejen Beder/Malling Grønne spirers konkurrence Dagplejen Beder/Malling Kære Grønne spirer I dagplejen Beder/Malling kan vi i sandhed sige, at vi er vildt begejstrede for udelivet. Vi voksnes glæde ved naturen smitter automatisk

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan

FAKTA ARK. Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan FAKTA ARK Én svale gør ingen sommer men den gør hvad den kan Lang og farlig rejse Svalerne er indbegrebet af den danske sommer og deres ankomst i april varsler sommerens komme. Før i tiden troede man,

Læs mere

Lighthouse Highlights - september, 2019 Sådan fanger man en skarv - om na?en

Lighthouse Highlights - september, 2019 Sådan fanger man en skarv - om na?en Lighthouse Highlights - september, 2019 Vi har lige *lbragt en uge som gæster på Skagen Fuglesta*on, hvor vi boede i lejligheden i fyrbygningen. For os var det en helt ny verden at kigge lidt ind i, og

Læs mere

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske

Det magiske spejl. - At elske sig selv og bygge selvværd. Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Det magiske spejl - At elske sig selv og bygge selvværd Børnemeditation af Mia Nørnberg Paaske Læses inden start: Du skal nu til at guide dit barn gennem denne skønne meditation. Jeg vil her inden meditationen

Læs mere

På uglejagt i Sønderjylland

På uglejagt i Sønderjylland På uglejagt i Sønderjylland Den store hornugle har kronede dage i Jylland. På 25 år er bestanden vokset fra nul til omkring 50 ynglende par og tilsyneladende bliver der bare flere og flere. MiljøDanmark

Læs mere

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013

Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Artsoptegnelser fra turen til Brandenburg 25. april 28. april 2013 Torsdag den 25. april Sejltur fra Rønne til Neu Mukran kl. 8.00 11.30. Ederfugl 15 T, Sortand 9 T, Fløjlsand 1 T, Havlit 11 T + 30 R,

Læs mere

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017.

Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Skåne turen 31 marts til 2. april 2017. Traner ved Pulken, 7500 traner blev der talt aftenen forinden Tekst: Birgit Winther Foto: Leif Bisschop-Larsen Solen skinnede varmt, og vinden holdt sig væk, da

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande

Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Tænk hvis du var en ryle - Cases til de forskellige lande Namibia: Fugleflokken skal passere Sahara-ørkenen. Det har været et usædvanligt tørt år uden megen regn, så vandhullerne er udtørrede. Flokken

Læs mere

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk

Supplerende materiale i serien Natur og Museum, som kan købes på museet eller online på www.nathistshop.dk EMNE SVÆRHEDSGRAD HVOR LØSES OPGAVEN? Fugle Form og funktion Middel (4.- 6. klasse) Danmarkshallen og Den Globale Baghave Seneste opdateret 08.06.2015 Lærervejledning Hjemme på skolen: I forbindelse med

Læs mere

Regn i februar varsler frost i marts

Regn i februar varsler frost i marts Gamle vejrvarsler 1. januar: Er solen rød på nytårsmorgen, betyder det krig og uvejr i det kommende år. 1. januar: Blæser det på nytårsdag, bliver det et godt frugtår. 6. januar: Hellig trekongers tø er

Læs mere

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1.

30. november. 29. november. 28. november. 27. november. 26. november. Snarup: Musvåge 2. Espe: Musvåge 1, Tårnfalk 1. 30. november Snarup: Musvåge 2. Musvåge 1, Tårnfalk 1. 29. november Sollerup / Arreskov Sø (14:10-16:00): Toppet Lappedykker 8 R, Skarv 2 R, Fiskehejre 4 R, Knopsvane 2 R, Taffeland 1 R, Troldand 70 R,

Læs mere

Kløverstier Brøndbyøster

Kløverstier Brøndbyøster Kløverstier Brøndbyøster Blå rute Efterår Brøndby kommune Naturbeskrivelse I løbet af efteråret skifter skoven karakter. Grønne blade skifter farve og gule, orange, røde og brune nuancer giver et fantastisk

Læs mere

På træk med ryleflokken

På træk med ryleflokken Cases til de forskellige lande Snak om svære ord undervejs. Namibia: Fugleflokken skal flyve over Sahara-ørkenen. Det har været et meget tørt år uden regn, så der er intet vand i vandhullerne. Flokken

Læs mere

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi.

Side 1. Den rige søn. historien om frans af assisi. Side 1 Den rige søn historien om frans af assisi Side 2 Personer: Frans Frans far Side 3 Den rige søn historien om frans af assisi 1 Æggene 4 2 Frans driller 6 3 Om natten 8 4 Penge 10 5 En tigger 12 6

Læs mere

Ankomst til Hjerternes Dal

Ankomst til Hjerternes Dal Ankomst til Hjerternes Dal 1 Ankomst til Hjerternes Dal Introduktion til kapitel 1: Ankomst til Hjerternes Dal Ankomsten til Hjerternes Dal er en af to indledende meditationer, som jeg har skrevet, for

Læs mere

Fugle i naturen. 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye

Fugle i naturen. 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Fugle i naturen 05.06.16 11.06.16 I samarbejde med ornitolog Klaus Malling og leder af Vadehavscentret Klaus Melbye Mærk vingesuset fra nogle af naturens mest fascinerende skabninger, få en flyvende start

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren

Side2/9. Billeder af maskinerne: Flishuggeren Når man går ad stien gennem Tude Ådal i disse dage, vil man straks bemærke, at der er sket en hel del i vinterens løb. Flot udsigt over Tude Å og ådalen er dukket op og landskabets form er blevet tydeligere.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Sort Sol med Nolde museet og Mandø

Sort Sol med Nolde museet og Mandø Sort Sol med Nolde museet og Mandø Lørdag d. 27. september til søndag d. 28. september Rejseleder: Jan Hjort Få en af Danmarks største naturoplevelser Sort Sol. Fænomenet blev første gang præsenteret af

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Naturpleje i Terkelsbøl Mose

Naturpleje i Terkelsbøl Mose Naturpleje i Terkelsbøl Mose I dette efterår/vinter gennemføres et større naturplejeprojekt i Terkelsbøl Mose nord for Tinglev. Da denne mose sammen med Tinglev Mose udgør et NATURA 2000-område, har myndighederne

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

RINGMÆRKET I 2015 SANGDROSSEL HAVESANGER LØVSANGER BOGFINKE 78 33

RINGMÆRKET I 2015 SANGDROSSEL HAVESANGER LØVSANGER BOGFINKE 78 33 Blåvand Fuglestation Dansk Ornitologisk Forening Fyrvej 81 6857 Blåvand Den 15. august 2015 NYHEDSBREV FRA BLÅVAND FUGLESTATION No. 2 MAJ JUNI 2015 Tekst og foto af Henrik Knudsen Så er det atter tid til

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2011 - det nye vådområdes betydning for ynglende fugle Kunde Rådgiver Egedal kommune Rådhustorvet 2 3660 Stenløse Orbicon A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Telefon: 72 59 73 15 Telefon 46 30 03 10 Telefax 46

Læs mere

Ynglefugletællinger 2010

Ynglefugletællinger 2010 Ynglefugletællinger 2010 Borris Skydeterræn og Flyvestation Karup Ole Olesen og Egon Østergaard August 2010. Indhold Baggrund og fokusarter... 2 Optællinger... 3 Artsgennemgang... 5 Flyvestation Karup...

Læs mere

EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord).

EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). Høringssvar til idéfase Natura 2000 handleplaner EF-Fuglebeskyttelsesområde nr 2 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). EU-Habitatområder nr 14 (Den del der ligger nord for Mariager Fjord). Vurdering

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2015. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Naturen som social løftestang Logbog

Naturen som social løftestang Logbog Naturen som social løftestang Logbog Så har vi været i gang i to uger, fået skurvognen sat og fundet stedet der skal være vores base igennem projektets løbetid. Stedet er som et rigtigt godt udgangspunkt

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse.

28 februar. 27. februar. Espe: Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Klik på billede for stor størrelse. 28 februar Halemejse 1, Spætmjse 1, Rødhals 1, Grågås 8 OF. Sjagger og Solsort i kamp. Arreskov Sø: Grågås 17, Gravand 1. Erik Ehmsen. 27. februar Stor Skallesluger - Blishøns - Gråand Stor Flagspætte

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle.

Desuden kan Tjørnuvik og Saksun anbefales med flot natur,vandfald og fugle. Færøerne: 13-20 juli 2001 Turen til Færøerne var ikke en fugletur, men der blev alligevel tid til mange gode natur og fugleobs. Vi var en gruppe, og klassiske smukke natursteder skulle beses. Vi boede

Læs mere

Omegnens All-Round Klub

Omegnens All-Round Klub Indledning Regler for fiskeri Kort over fiskevand Foreningen samler lystfiskere i alle aldre, og arrangerer fisketure, familieture, udflugter og klubfester. Desuden stiller klubben ca. 6 km. fiskevand

Læs mere

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen.

Nærbillede af den store sten. Da isen er smeltet væk har stenen ligget tilbage på jordoverfladen. Dyrespor Dyrene der lever i skoven, laver også spor. Der findes for eksempel spor efter de mange rådyr, der lever i skoven. Prøv selv at finde ét næste gang du kommer til noget mudder. Istidens spor Denne

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren?

TJEK DIN VIDEN! Klasse: Decimal-nummer: 56.1 FLAGER-MUS. 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: 2. Hvor er der flager-mus om vinteren? TJEK DIN VIDEN! Opgaver til Navn: Dyr i mark og have 1 Klasse: Decimal-nummer: 56.1 Dato: FLAGER-MUS Indhold 1.På hvilken side kan du læse om dvale? Side: Gå tæt på teksten 2. Hvor er der flager-mus om

Læs mere

Vinterfugle ved foderbrættet

Vinterfugle ved foderbrættet Vinterfugle ved foderbrættet Vinteren 2010-2011 ved foderbrættet ved Benth Micho Møller Fra slutningen af november, hvor den første sne faldt og kulden satte ind, begyndte jeg at fodre på mine to foderbræt

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

STENBRONATUR. Byens måger. Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger

STENBRONATUR. Byens måger. Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger ktivitetsark 2 af 2 Side 1 af 5 yens måger Yngleadfærd hos hættemåger og sølvmåger Måger yngler i kolonier, og deres territorium er ofte begrænset til reden og dens nære omgivelser. et er en stor fordel

Læs mere