Frankrig mindes Første Verdenskrig: De 14 vigtigste steder at besøge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Frankrig mindes Første Verdenskrig: De 14 vigtigste steder at besøge"

Transkript

1 PRESSEMEDDELELSE Frankrig mindes Første Verdenskrig: De 14 vigtigste steder at besøge I 2014 mindes Frankrig hundredåret for Første Verdenskrig. Nedenfor finder du information om de 14 vigtigste mindesmærker på vestfronten, som kan besøges i Frankrig. Flere begivenheder finder sted til ære for de soldater, der faldt i løbet af denne verdensomspændende konflikt.

2 Nord-Pas de Calais NOTRE-DAME-DE-LORETTE nationale kirkegård Beliggende mellem Lens og Arras, er Artois-bakkerne hjemsted for mange mindesmærker, der er skabt for at ære faldne franske soldater, især under offensiverne i maj og september Notre-Dame-de-Lorette Nationale Kirkegård i Ablain-Saint- Nazaire, med grave og derudover lig af andre soldater i benhuse, er stadig den største militærkirkegård i Frankrig. Event: Den 11. november 2014 åbner det Internationale Mindesmærke for faldne soldater i Nord-Pas de Calais under 1. Verdenskrig i Ablain-Saint-Nazaire som en del af den internationale våbenhvileceremoni. FROMELLES australske mindepark "De værste 24 timer i den australske nations historie" er hvordan nogle beskrev Australiens ilddåb i slaget om Fromelles den 19. juli Ved slutningen af denne dag var australske, britiske og omkring tyske soldater blevet dræbt, såret eller erklæret forsvundne. Monumentet blev indviet i 1998 og er et symbol på det heltemod og kammeratskab, der blev udvist af Australian Imperial Force under deres ilddåb på europæisk jord. En kopi af denne statue, lavet af billedhuggeren Peter Corlett, der også har designet Digger af Bullecourt, kan ses på Melbournes mindesmærke, Shrine of Remembrance. Event: Bataille de Fromelles Museum åbnede dørene i juli VIMY RIDGE nationalhistroriske canadiske mindesmærke Alt i alt mistede mere end canadiere livet under 1. Verdenskrig, og Vimy Ridge National Historic Site of Canada (det officielle navn på mindesmærket) hylder deres offer. Adskillige voldelige og blodige kampe fandt sted i Artois-bakkerne, der har en strategisk udsigt over flere mineområder. Vimy Ridge, der ligger på jord, som Frankrig donerede til Canada som gave, er hjemsted for et af Europas mest prestigefyldte canadiske monumenter. Dette historiske mindesmærke er indgraveret med navnene på dem, der døde i kamp. Det hylder de unge canadiere, der mistede livet i Frankrig, og mindes slaget den 9. april Event i Nord-Pas de Calais: Fra den 28. maj til den 6. oktober 2014 er museet Louvre-Lens vært for udstillingen Krigens katastrofer PICARDY - Somme, erindringscirklen HISTORIAL, museum om første verdenskrig - PERONNE Den tyske besættelse af byen Péronne begyndte i august 1914, og den blev straks et centrum for intens militær og logistisk aktivitet, specielt under slaget ved Somme. Bygget af Conseil Général de la Somme i 1992, giver museet Historial en introduktion til 1. verdenskrig og erindringscirklen. Dette enestående museum sammenligner og undersøger objektivt de 3 vigtigste stridende parters smertefulde erfaringer i henhold til historisk kronologi. Historials samling på over udstillede genstande og kvaliteten af dets midlertidige udstillinger giver de besøgende en glimrende forståelse af de historiske og militære dimensioner af Første Verdenskrig. Event: Den 2. juli 2014 afsløredes Det 6. Kontinent, en land-kunstinstallation af landskabsarkitekten Gilles Clément, i Péronne.

3 Mindesmærke for de savnede ved THIEPVAL Kampen for at erobre bakken og landsbyen Thiepval begyndte den 1. juli og sluttede den 26. september I 1932 besluttede den britiske regering at opføre Mindesmærket for de savnede ved Thiepval, et imponerende, 45 m højt murstens- og stenmonument, designet af arkitekten Sir Edwin Lutyens. Det er det største britiske krigsmindesmærke i verden. Det hylder de mænd fra de britiske og sydafrikanske hære, der døde eller blev rapporteret savnede i kamp mellem juli 1915 og marts Besøgscentret vil være vært for en præsentation af Thiepvals rolle i slaget ved Somme. Event: Fra den 1. juli til den 10. oktober 2014 vil Thiepval byde velkommen til de Savnede Franske Mænd, en land-kunstinstallation af den sydafrikanske kunstner Paul Emmanuel. Fra den 12. til den 14. september 2014 vil hundredåret for 1. Verdenskrig blive mindet med et luftshow i Amiens. PICARDY - Aisne LA CAVERNE DU DRAGON, CHEMIN DES DAMES Museum På Chemin des Dames-landtangen, på plateauets smalleste sted bag de forreste linjer, ligger museet Caverne du Dragon, Chemin des Dames. Stedet var et gammelt stenbrud, i drift fra det 16. til det 19. århundrede, som blev en underjordisk kaserne i 1. Verdenskrig. Fra 1915 blev det besat af tyske tropper, der installerede el, kanonstillinger og sygelejer. Besøgende i Caverne du Dragon kan udforske de mange tunneller, der vidner om soldaternes tilstedeværelse. Caverne-museet viser også midlertidige temaudstillinger. I forbindelse med det kommende jubilæum vil den eksisterende modtagelsesbygning i Caverne du Dragon blive omdannet til at give de besøgende mere information om slagmarkerne ved Chemin des Dames. Event: Fra den 16. april til den 20. december 2014 vil museet være vært for udstillingen September 1914: Britiske tropper i Chemin des Dames. BELLEAU Skoven ved Belleau var skueplads for frygtelige kampe fra den 6. til den 25. juni Ved hjælp af maskingeværer og direkte kamp stoppede marinesoldaterne den tyske fremrykning og vandt kontrol over slagmarken i Belleau-skoven. Ved denne ilddåb betalte 2. Division med døde, sårede eller savnede i kamp. I Belleau-skoven kan man stadigt finde rester af skyttegrave, skudhuller og ruiner. Et stort kapel med et neoromansk klokketårn blev opført over skyttegravene og dominerer den amerikanske kirkegård, hvor næsten soldater hviler i fred. På den anden side af vejen vender landsbykirken ud mod kirkegården. I centrum af landsbyen Belleau kan man finde Erindringsmuseet for Belleau , der åbnede officielt den 24. maj For den amerikanske hær er Belleau blevet et symbol på mindehøjtidelighed på Memorial Day, en dag dedikeret til mindet om de unge amerikanske soldater, der gav deres liv for at redde Frankrig.

4 Champagne-Ardenne FORT DE LA POMPELLE Fort de la Pompelle spillede en vigtig rolle i krigen fra Det blev bygget mellem 1880 og 1883 som en del af Reims' forsvar, designet af General Séré de Rivières efter den fransk-preussiske krig ( ). Det var den eneste fort, der forblev i hænderne på de allierede styrker under Første Verdenskrig og beskyttede byen Reims. Ombygget til et museum, indeholder Fort de la Pompelle vigtige militære samlinger herunder den unikke Friese-samling på omkring 560 genstande af hovedbeklædning, der tilhørte den tyske kejserlige hær. Event: I juni 2014 stod Fort de la Pompelle og dets museum færdig renoveret, så besøgende kan opleve og forstå dette historiske sted og dets arv. Mindesmærket for slaget ved MARNE I DORMANS Beliggende midt i Dormans-slottets park er dette mindesmærke det største mindesmærke dedikeret til de soldater, der faldt i slaget ved Marne. Komplekset blev bygget mellem 1921 og 1931 på initiativ af marskal Foch, og det omfatter en krypt, et kapel og et benhus, der indeholder resterne af omkring tusind soldater af alle nationaliteter. Bygningen er hjemsted for adskillige udstillinger, der ser på Første Verdenskrig. Det store museumsområde præsenterer genstande og fotografier fra 1. Verdenskrig og en imponerende samling af kunsthåndværk fra skyttegravene. Event: I oktober 2014 er Châlons-en-Champagne vært for War On Screen (Krig på lærredet), den første filmfestival med temaer der omhandler krige og konflikter. Lorraine Verdun DOUAUMONT benhus Efter over fire års rædsler med forfærdelige kampe blev resterne af franske og tyske soldater indsamlet fra slagmarken ved Verdun og givet et sidste, fælles hvilested i benhusets hvælvinger. På nederste etage findes der et audio-visuelt rum med 120 pladser, hvor filmen "Verdun, muddermændene" vises. VAUQUOIS-bakken Fra den 24. september 2014 besatte tyskerne denne bakketop og lavede den om til en fæstning. Efter flere offensiver genvandt de franske styrker kontrollen i marts Dette blev starten på en statisk, nedslidende kamp, der varede i fire år. I Argonne, kendt for minedrift, er Vauquois-bakken det bedste eksempel på underjordiske "opholds"- barakker. Efter at have gennemgået en renovering tilbydes nu guidede besøg der forklarer om kampene i dette minde om skjult krigsførelse i en underjordisk verden. Event: Fra den 15. februar til den 21. september 2014 er Lorraine-museet i Nancyvært for en udstilling ved navn Sommer 1914: Nancy og Lorraine i krigstid. Fra den 20. juni til den 26. juli 2014 rekonstruerede lyd- og lysshowet From Flames to Light på gribende vis slaget ved Verdun.

5 Første Verdenkrig ved Vosges-fronten NECROPOLE DE LA FONTENELLE Da fronten den 12. september 1914 kom til Fontenelle-bakken, befandt tyskerne og franskmændene sig i en frontal konfrontation. Den 23. juni 1915 led tyskerne et alvorligt nederlag, da de franske styrker nåede bakkens top med hjælp fra eksplosion af underjordiske miner og styrket af veludstyret tungt artilleri. Men den 8. og 23. juli samme år oplevede de franske tropper dog to voldsomme modangreb i forsøg på at genvinde fodfæste på bakken blev taget til fange. Efter den 25. juli rasede krigsførelsen i minen, mens mindre angreb erstattede de frontale angreb i skyttegravene. På trods af tyskernes beslutsomhed forblev La Fontenelle på franske hænder. I 1925 blev et monument indviet i nærheden af kirkegården, der indeholder ligene af franske soldater. De tyske soldater blev bragt sammen på kirkegården i Senones. HARTMANNSWILLERKOPF-mindesmærket Hartmannswillerkopf, der ofte blev forkortet som "HWK" af den tyske kommando, er et pyramideformet klippefremspring, hvorfra der er udsigt til den sydlige del af Alsacesletten. I 1915 gav franske infanterister det tilnavnet "Vieil-Armand" og beskrev det derefter som en "man-eater" eller "Dødens Bjerg". Med en maksimal højde på 956 meter var dets strategiske placering grund til voldsomme kampe fra den 26. december 1914 og indtil den 9. januar Et skøn anslår over dødsfald på begge sider. Af de opførte beskyttelsesrum er halvdelen stadigt synlige og markerer en 90 kilometer linje af skyttegrave. Nationalmonumentet "Hartmannswillerkopf 14-18" er et af fire nationale monumenter, der mindes Første Verdenskrig i Frankrig. Paris Ile-de-France Museet om første verdenskrig, PAYS DE MEAUX Med en samling, der er enestående i Europa, tilbyder Museet om Første Verdenskrig i Pays de Meaux et nyt perspektiv på den første globale konflikt gennem innovative udstillinger, der illustrerer de store sociale forandringer og omvæltninger, den forårsagede. Disse udstillinger giver folk med forskellige baggrunde en mulighed for at lære mere om Første Verdenskrig. Fra en rekonstruktion af en slagmark, til fly og kampvogne i hovedgalleriet, til projektioner, lydlandskaber og interaktive skærme, bruger museet de mest moderne teknikker til at spille på alle de besøgendes sanser (der er ting, man kan røre ved og håndtere osv.). Event: Fra den 28. juni til den 30. december 2014 er museet vært for udstillingen Join Now! Det britiske imperium går i krig. "Vestfronten 14 18: Når deres fortælling bliver vores historie" Logoet identificerer alle regioner på vestfronten, der blev påvirket af slagene under Første Verdenskrig. Det formidler et budskab om fred, der er fokuseret på fremtiden, og inviterer lande rundt om i verden til at opdage og dele Frankrigs fælles historie. Blomsterne symboliserer de store tab, som alle de nationer, der deltog i konflikten, led: Den blå kornblomst for Frankrig, en forglemmigej for Tyskland og en valmue for Commonwealth-landene. Kombinationen af disse blomster styrker logoets budskab om fred.

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Byvandring til Vi reddede jøderne

Byvandring til Vi reddede jøderne Byvandring til Vi reddede jøderne 1. Eksercerhuset På Sdr. Boulevard ligger eksercerhuset, som i dag huser OB Bordtennis, men som i mange år var en del af Odense Kaserne. Under besættelsen var kasernen

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere

Den hvide krig - Om krigen i Alperne

Den hvide krig - Om krigen i Alperne Den hvide krig - Om krigen i Alperne 1915-1918 Indledning Det italienske museum Museo Storico Italiano delle Guerra på slottet Rovereto er viet til Første Verdenskrig, og har dels en permanent udstilling

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter

Tilbage i SSSR. St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter Tilbage i SSSR St. Petersburg - Moskva 8 dage / 7 nætter DAG 1.. Ankomst i St. Petersborg. Transfer til hotel. Check-in. DAG 2.. Morgenmad på hotellet. På denne dag vi vil gerne invitere dig til byrundtur.

Læs mere

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by!

LØRDAG 2. APRIL. Os og vores værter, Rachel og Mattias. Down-town Canberra, en mennesketom by! LØRDAG 2. APRIL I den her weekend skal vi til Canberra og besøge Rachel og Mattias, som jeg boede sammen med i Århus (se desuden 26. februar). De arbejder begge på Canberra Universitet Rachel som phd-studerende

Læs mere

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Anmeldelse De Væbnede Styrkers Museum i Moskva Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Det første der møder én ved indgangen til De væbnede styrkers Museum i Moskva er en T34-85 kampvogn; kampvognen der som

Læs mere

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen

70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen 70 året for D-dagen Af Sven-Erik Bolt Magnussen Den største landgangsoperation, der er foretaget i historien, var de allieredes landgang i Normandiet den 6. juni 1944. Den fik kodenavnet Overlord. Der

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig

Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Kathrine Lemmeke Madsen: Tinglev - Erindringssteder for Første Verdenskrig Introduktion Artiklen er en bearbejdet udgave af en 2.g-historieopgave, som Kathrine Lemmeke Madsen, 2.k på Fredericia Gymnasium,

Læs mere

NORMANDIET JUNI museer, slagmarker og kirkegårde -

NORMANDIET JUNI museer, slagmarker og kirkegårde - NORMANDIET JUNI 2018 - museer, slagmarker og kirkegårde - Tekst: Poul Christensen. Billeder: Niklas Bay Clausen & Poul Christensen I marts måned 2018 blev Niklas og jeg gjort opmærksomme på, at der var

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul Anmeldelse Musee des Blindees i Saumur Besøgt af Søren Juul Indledning Efter et nogle dage i Normandiet i sommeren 2005, gik turen mod Paris via Saumur. Det gav mig selvfølgelig en undskyldning til at

Læs mere

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.:

Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Billedserie om Paris - til inspiration eller gensynsglæde - om bl.a.: Louvre - Tuilerihaven Concordepladsen Champ Élysée - Napoleons Triumfbue - La Defence 1 P A R I S DEN HISTORISKE AKSE Inspiration Gensynsglæde

Læs mere

Besættelsen set fra kommunens arkiver

Besættelsen set fra kommunens arkiver Side 1 Frederikshavn by, ligesom så mange andre danske byer, er fyldt med efterladenskaber fra 2. verdenskrig, der alle vidner om tiden fra 1940-1945 under besættelsen. Det store befæstningsområde som

Læs mere

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen.

DANMARK I NATO. I får rig mulighed for at arbejde med genstande, idet fortet står som et monument over Danmarks aktive rolle i krigen. Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

USA s historie Spørgsmål til kompendiet

USA s historie Spørgsmål til kompendiet USA s historie Spørgsmål til kompendiet 1. Hvad er karakteristisk for de tre typer af engelske kolonier i Nordamerika a. Nordlige b. Miderste c. De sydlige 2. Hvilken aftale har W. Buckland og Mason indgået..?

Læs mere

Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007

Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007 Nigel Blundell: Den sidste overlevende genoplever Passchendaeles rædsler, Mail online, 28. juli 2007 Du skal anstrenge dig for at høre Harry Patch. 109 år gammel bliver den sidste overlevende soldat fra

Læs mere

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015

FREDAGSNYT. FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 FREDAGSNYT Udeskole, mellemgruppen: HUSK varmt tøj til om torsdagen samt en madpakke, der ikke skal varmes. Matematik Der er lektier til mandag FJALTRING FRI - OG UDESKOLE FREDAG DEN 2. oktober 2015 På

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

National event om Danmarks internationale tjenester siden Fortæller for første gang i 70 år den personlige historie

National event om Danmarks internationale tjenester siden Fortæller for første gang i 70 år den personlige historie Næstved Juni 2018 Overblik National event om Danmarks internationale tjenester siden 1948 Fortæller for første gang i 70 år den personlige historie 365 fortællinger fra flagdagen 18 til 10-års jubilæet

Læs mere

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler

1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler 1. verdenskrig - tidslinje i 10 kapitler Udskrift af Tidslinje: Første verdenskrig: de store begivenheder 1) 1914 - Et skud der ændrede verden 19-årige Gavrilo Princip var bosnisk serber og medlem af den

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april.

Krigerne kommer. Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Side 1 Krigerne kommer Moesgaard Museums store, internationale særudstilling i 2016 Krigerne kommer åbner St. Bededag 22. april. Verdens premiere Udstillingen er er en rejse igennem tiderne, med udstillinger

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet

Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet Emne: Hvem tror du, at du er? Identitet Del 2: Hvordan skabes og bevares identiteter? Hvad gør os til hvem og hvad, vi er? For en stor del af os er det vores fortid, eller dét vi husker af den for at være

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Grundskole Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen You remain

Læs mere

KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18

KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18 KARL ALFRED JENSEN - TIL MINDE OM EN FALDEN DANSKER I DEN STORE KRIG 1914-18 Tekst og billeder: Paul Erik Rochler Indgangen til monumentet i Marselisborg Mindepark. Foto: Ulric Borch Er man i Aarhus kan

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater

RESSOURCE 4. Serbere forvises fra Den Uafhængige Stat Kroatien, en af Nazitysklands satellitstater RESSOURCE 4 Under Anden Verdenskrig blev millioner af mennesker ofre for massehenrettelser, deportation, sult, tvangsarbejde, koncentrationslejre og bombardementer. Flygtninge og fordrevne personer Serbere

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale...

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 Musik: Fransk folkemelodi/queen Arrangement: Rødkål&Sauerkraut (Dirk-Uwe Wendrich/Eberhard von Oettingen) Tekst: Ukendt forfatter/eberhard von

Læs mere

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«

»Jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende« b.dk»jeg vil virkelig gerne have, at danskerne lærer denne glemte historie at kende«følg 10-13 minutes Det er over 100 år siden og alligevel så tæt på. Der var krig i Europa. Mellem jul og nytår 29. december

Læs mere

Optakten til 1. verdenskrig

Optakten til 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Optakten til 1. verdenskrig Optakten til 1. verdenskrig Krigen varede fra 1. august 1914 til 11. november 1918 og fandt mest sted i Europa, hvor skyttegravskrigen på Vestfronten er mest

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Hvad skunken gemte. en krigshistorie

Hvad skunken gemte. en krigshistorie Hvad skunken gemte en krigshistorie En vadsæk fra 2. Verdenskrig så dagens lys efter 42 års glemsel i skunken under taget på Sct. Hans Skole, da nysgerrige elever søgte locations til en gyserfilm. 1/24

Læs mere

PROJEKT STJERNE RADIO

PROJEKT STJERNE RADIO PROJEKT STJERNE RADIO Udstillingsoplæg 2015.03.31 Foreløbig skitse til udstilling i den rekonstruerede STJERNE RADIO med kort beskrivelse af indhold og form. Der er vist et udvalg af genstande og fotos,

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

kl. havde fået nok af den globale opvarmning og de deraf mange skybrud, og gik om bord på Noas Ark i Struer.

kl. havde fået nok af den globale opvarmning og de deraf mange skybrud, og gik om bord på Noas Ark i Struer. ULIGEUGEBREV 35 Kære Forældre. Tiden flyver af sted, og de 4 første uger af skoleåret er gået. Alle er godt i gang, og skolen summer af motiverede glade børn, der suger til sig af læring. Forårets trivselsmåling

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien.

PERMANENTE UDSTILLINGER. Designmuseum Danmark formidler centrale udviklingslinjer inden for formgivningshistorien. HISTORIE OG FORMÅL Designmuseum Danmark (tidligere Kunstindustrimuseet) er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og international, industriel design og kunsthåndværk. Museets samlinger, bibliotek

Læs mere

Her begynder historien om Odense

Her begynder historien om Odense Her begynder historien om Odense Mormors fortælling om Odense starter i vikingetiden. Der har dog sneget sig et par dinosaurer ind, der siger Vi var her sgu først. Hvorfor tror I, at Mormor har sat de

Læs mere

Skamlingsbanken. Natur og Stemmer der samler.

Skamlingsbanken. Natur og Stemmer der samler. Skamlingsbanken Natur og Stemmer der samler Da den seneste istids gletsjere forlod området ved Lillebælt syd for Kolding stod en 113 meter høj bakkekam tilbage. Den har siden midten af 1800-tallet været

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

GENERALERNES KRIG. Kilde 4. General von Falkenhayns foredrag om den tyske operationsplan for 1916

GENERALERNES KRIG. Kilde 4. General von Falkenhayns foredrag om den tyske operationsplan for 1916 GENERALERNES KRIG Kilde 4 General von Falkenhayns foredrag om den tyske operationsplan for 1916 General Erich von Falkenhayn overtog den militære overkommando i september 1914 efter det blev tydeligt,

Læs mere

FODSPOR I MORFARS. Min farfars krigsdeltagelse ved jeg. - på campingferie langs Vestfronten

FODSPOR I MORFARS. Min farfars krigsdeltagelse ved jeg. - på campingferie langs Vestfronten I MORFARS FODSPOR - på campingferie langs Vestfronten Siden jeg var barn, har jeg vidst, at begge mine bedstefædre havde været med i 1. verdenskrig som tyske soldater. De var begge født i Sønderjylland,

Læs mere

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog

Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Nyhedsbrev for Historisk Samfund for Sydøstjylland Præsentation af årets årbog Reception for årbog 2017 Det er med stor glæde, at vi igen kan invitere vores medlemmer til reception torsdag d. 5. oktober

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter

Englandskrigene Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et "SUPER FEDT museum " VELKOMMEN

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et SUPER FEDT museum  VELKOMMEN SOMMER/EFTERÅR 2013 VELKOMMEN INDHOLD Til et "SUPER FEDT museum " Fængselsmuseet VELKOMMEN Den 17. maj i år kunne Fængselsmuseet fejre 1 års fødselsdag. Og hvilket år det har været! Interessen har været

Læs mere

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik.

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Taastrup, 2012-08-29 Kjeld Espersen Espersen.kjeld@gmail.com Tlf. 2728 5235 Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Dette stævne var i år lagt til Island og var fra den 16. 19. august. Det var lagt i samme

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering

Walk the Line. Billedbehandling. Procesbeskrivelse. Opgaven. Målgruppe og Budskab. De Grafiske valg. Kvalitetsvurdering Opgaven Der skal laves en plakat, som skal illusterer krig fra den negative side, den skal minde folk om at krig har konsekvenser. Målgruppe og Budskab Målgruppen er alle der er eller overveje karriere

Læs mere

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019

Historie 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 De slesvigske krige 8 Kronologi og sammenhæng 33 kontinuitet (fase 2) 34 Historiekanon (fase 1) 35 Konstruktion

Læs mere

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde

Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde Danmark undgik 1. Verdenskrig med udenrigspolitisk snilde 10. august 2014 Danmark var tæt på at miste sin neutralitet under 1. Verdenskrig, hvor regeringen måtte balancere på en knivsæg mellem Tyskland

Læs mere

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4.

-> Find jeres startpost på næste side og gå enten til Vagttårnet eller Barak H4. Side 1 - Opgavesæt til 6.-8. klasse A Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Selvom det var en

Læs mere

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012

Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 1 Tale ifm arrangementet Policy Director for en dag, Kastellet, 5. marts 2012 Vi skaber vores egen skæbne Da jeg var dreng besøgte vi ofte mine bedsteforældre i deres hus i Stubberup på Lolland. Der havde

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Faglige kommentarer. Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge

Faglige kommentarer. Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge Lærervejledning - 9 den sidste krig og tabet af Norge Faglige kommentarer Et nyt angreb planlægges I løbet af 1700-tallet mistede Sverige sine besiddelser i Centraleuropa og Rusland. I løbet af århundredet

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag

Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang. Praktiske oplysninger. Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Målgruppe: 7-9 kl. Familien Jacobsen - en arbejderfamilie i medgang og modgang Fagområder: dansk, historie og samfundsfag Kort beskrivelse: Undervisningsforløbet Familien Jacobsen en arbejderfamilie i

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Busrejse til Harzen 10. 17. juni 2011 med forberedende dage på

Læs mere

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE

VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE VIDEN OM ARKÆOLOGI & HISTORIE Arkæologiske udgravninger Fund fra samlingerne Registrering af fortidsminder Fredede fortidsminder Artikler om arkæologi & historie Søg ARKÆOLOGISKE UDGRAVNINGER Fra hjemmesiden:

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i mellem 1871 og 1914 blevet delt i to allianceblokke: den såkaldte Triplealliance: Tyskland, Østrig-Ungarn

Læs mere

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014.

Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Fjordagers tur til Rheinland-Pfalz 30. maj - 2. juni 2014. Af Georg Zilmer For 4. gang havde Fjordagers cykelafdeling arrangeret en tur til Tyskland, hvor vi skulle deltage i "Saar-Pfalz Ekstrem Marathon".

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Hit med Historien

Hit med Historien Hit med Historien 1914-1949 Køge 1914-1924 Læs en kort beskrivelse af Første Verdenskrig. Få din lærer til at hjælpe dig med at finde litteratur. Det kan være svært at sammenligne pengenes værdi gennem

Læs mere

Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf.

Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf. Historiefagligt arbejdsark til Stx og hf. Intro Velkommen til udstillingen Den romerske forbindelse. Hvem var romerne? Hvem var germanerne? Hvilke kontakter havde de med hinanden? Hvilken viden havde de

Læs mere

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen

Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Es geht alles vorüber es geht alles vorbei Tekst og billeder N.M. Schaiffel-Nielsen Ak ja, engang, da vi fløj med Spitfires, var en 40 mm Bofors maskinkanon nok til at skræmme angribende fly væk. Det er

Læs mere

Tema KRIG. 12 bøger. der kan holde dig vågen om natten

Tema KRIG. 12 bøger. der kan holde dig vågen om natten Tema KRIG 12 bøger der kan holde dig vågen om natten w Der findes mange former for krige. Nogle udkæmpes på slagmarken, andre er usynlige krige mellem stormagter og atter andre finder sted i psyken hos

Læs mere

STEVNSFORTET I 1980 ERNE

STEVNSFORTET I 1980 ERNE Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015

Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 05-05-2015 Andagt Bording kirke 4. maj 2015.docx Side 1 af 5 Tale ved mindehøjtidelighed i Bording kirke d. 4. maj 2015 i anledning af 70 årsdagen for Danmarks befrielse. "Menneske, du har fået at vide, hvad der

Læs mere

Ekspressionismen En powerpointpræsentation af Sidse Hasle, underviser i dansk og tysk på N. Zahles Gymnasieskole, 2015.

Ekspressionismen En powerpointpræsentation af Sidse Hasle, underviser i dansk og tysk på N. Zahles Gymnasieskole, 2015. Ekspressionismen 1905-1925 En powerpointpræsentation af Sidse Hasle, underviser i dansk og tysk på N. Zahles Gymnasieskole, 2015. Ekspressionisme >< Realisme Opgør med realismens forsøg på objektivt at

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Hotel Bursztynowy Palac

Hotel Bursztynowy Palac Hotel Bursztynowy Palac Dette elegante og luksuriøse hotel er perfekt til en romantisk miniferie og I vil blive imponerede over hotellets mange smukke detaljer. Her er alt hvad I har brug for på et hyggeligt

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere