Skolemateriale til IMAX-filmen: Mod Ukendt Land fra Mississippi til Stillehavet.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skolemateriale til IMAX-filmen: Mod Ukendt Land fra Mississippi til Stillehavet."

Transkript

1 Side 1 Mod Ukendt Land fra Mississippi til Stillehavet I 1803 sendte De Forenede Staters præsident Thomas Jefferson en ekspedition af sted mod ukendt land, for at finde en vandvej til Stillehavet og udforske det ukendte amerikanske Vesten. Det var ekspeditionens opgave at drage hen, hvor ingen fra verden udenfor nogensinde havde været, for at åbne et af Jordens sidste store vildmarksområder. Et sted, som de troede, måske stadig rummede mammutter og andre forhistoriske skabninger. At finde ud af, hvad der virkelig fandtes derude, og at overleve - var den tids modstykke til en rejse til Månen. Til at lede denne farefulde ekspedition valgte præsident Thomas Jefferson sin øverste assistent, den otteogtyve årige Meriwether Lewis. Lewis havde brug for en partner og valgte sin gamle kommandør fra hæren, William Clark, der var fire år ældre end Lewis, ekspert i korttegning og flodsejlads. Mange frygtede, at de aldrig ville vende tilbage. Men hvis de klarede den, ville de komme til at forandre historiens gang for evigt. For Lewis og Clark var det ukendt land men ikke for indianerne. På det tidspunkt levede hundreder af tusinde indianere, fordelt på mere end 170 stammer, vest for Mississippi. Alligevel havde Verdens stormagter fremsagt indbyrdes konkurrerende krav på Nordamerikas store landområder; England på Canada og Oregon-området, Rusland på den nordvestlige Stillehavskyst, Spanien på Vesten og dele af Syden, mens Frankrig havde gjort krav på et mægtigt område, der blev kaldt Louisiana. I 1803 tilbød Napoleon at sælge hele Louisianaterritoriet til De Forenede Stater for 15 millioner dollars. Handlen blev indgået og mere end fordoblede dermed nationens størrelse. Med ekspeditionen håbede Thomas Jefferson på at åbne Vesten for De Forenede Stater. Deres vigtigste mission var at finde en vandvej til Stillehavet, og Orienten hinsides det - den Nordvestpassage, man længe havde håbet på at finde. Følg ekspeditionen Side 2 Opgave: Amerikanske stater Side 10 Opgave: Vandskel Side 11 Opgave: Store opdagelser Side 11 Opgave: Opdagelser kontra opfindelser Side 11 Tidslinie: De store opdagelser Side 12 Menneskets trang til udforskning Side 15 Opgave: Ekspeditioner før og nu Side 17 Opgave: Hvorfor udforske rummet? Side 17 Optakt til diskussion Side 18

2 Side 2 Følg ekspeditionen På National Geographics hjemmeside: kan du, gennem dagbogsoptegnelser, historiske fotos, tegninger og kort, følge Lewis og Clarks ekspedition mod ukendt land. Teksten er på engelsk, men de 22 hovedafsnit bringes her i en dansk bearbejdelse. Der er også links til mange andre spændende historier, billeder og spil. Læs fx historien om Sacagawea og hendes søn Jean Baptiste eller prøv spillet: Go West across America With Lewis and Clark.

3 Side 3 1. Rejsen starter 21. maj 31. juli 1804 Den 14. maj 1804 sejlede William Clark og næsten 50 mand op ad Missouri floden fra lejrpladsen ved St. Louis, hvor de havde forberedt ekspeditionen siden efteråret Meriwether Lewis stødte til ekspeditionen den 20. maj. Ekspeditionen, som blev kaldt»the Corps of Discovery«, drog af sted i en 55 fod (17 m) lang kølbåd og to mindre pirogues. Clark tilbragte det meste af tiden på kølbåden med at navigere og tegne kort, mens Lewis ofte gik i land for at studere klippeformationer, jordbund, dyr og planter langs ruten. Ekspeditionen havde forberedt sig på mødet med indianere. De var bevæbnede, slog som regel lejr på små øer i floden og havde vagt på om natten. De havde også gaver og varer der kunne bruges til byttehandler med. I slutningen af juli havde de rejst mere end km op ad floden og havde endnu ikke mødt en eneste indianer. 2. Fare på færde? august 1804 Ved solnedgang den 2. august ankom nogle Oto og Missouri indianere til ekspeditionens lejr. Dette første møde med indianere gik godt de to parter udvekslede hilsener og gaver. Men kaptajnerne indså, at det kunne blive anderledes når de mødte Sioux indianerne. Præsident Jefferson havde præciseret, at de skulle optræde venligt over for denne magtfulde stamme. Sergent Charles Floyd blev den første amerikanske soldat der døde vest for Mississippi. Han omkom den 20. august, formodentlig af blindtarmsbetændelse. Han var den eneste, der omkom på hele turen. I den sidste uge af august nåede Lewis og Clark frem til den østlige kant af de store sletter, et sandt paradis med elsdyr, hjorte, bison og bævere. De var nu på vej til hjertet i Sioux indianernes territorium. Ekspeditionen mødte først Yankton-Sioux indianerne, et mere fredeligt folk end deres naboer længere oppe ad Missouri, Teton-Sioux indianerne. Yankton indianerne var på en eller anden måde skuffede over de gaver, som de modtog blot fem medaljer og advarede amerikanerne om den modtagelse der ventede længere oppe ad floden. 3. Uafgjort kamp med Teton-Sioux indianerne september 1804 Præcis som Yankton-Sioux indianerne havde forudset blev Teton Sioux indianerne ikke begejstret for deres gaver; en medalje, en militæruniform og en hat. En af Teton høvdingene forlangte en båd som betaling for at sejle på floden. Da indianerne blev truende forberedte ekspeditionen sig på at møde dem med magt: Clark trak sit sværd og Lewis rettede kølbådens drejekanon mod Sioux indianerne. I sidste øjeblik trak begge parter sig tilbage og krisen gik over. Men ekspeditionen havde ikke levet op til Jeffersons ønsker om venlige relationer til Sioux indianerne. Amerikanerne fortsatte op ad floden med en potentiel fjende lige bag sig, og vinteren var lige om hjørnet.

4 Side 4 4. Forberedelser til vinterens komme 1. oktober 20. december 1804 Lewis og Clark var ivrige efter at tilbagelægge så mange kilometer som muligt før Missouri floden frøs til. Fire dage efter det første snefald nåede de frem til Mandan stammens landsbyer, hvor de besluttede at tilbringe vinteren. Ekspeditionen gik øjeblikkeligt i gang med at bygge et fort en beskyttelse mod både en hård nordlig vinter og et angreb fra Sioux indianerne. Fortet var færdigt inden udgangen af november, hvor der allerede drev isflager rundt i vandet. Temperaturen nåede ned på -18 C, og vagterne måtte afløses hver halve time. Ekspeditionens forsyninger af madvarer begyndte at svinde ind. Det var nødvendigt at finde ekstra forsyninger af kød for at komme gennem vinteren. 5. Vinter på Fort Mandan 21. december april 1805 Ekspeditionens medlemmer havde vinteren igennem travlt med at reparere udstyr, handle med indianerne og jage bison. Lewis og Clark fik et stort kendskab til landet vest for Mandan og til deres nabostamme Hidatsa. Det var her de ansatte Toussaint Charbonneau som tolk, en fransk-canadisk pelsjæger, der levede blandt Hidatsa. Charbonneau skulle sammen med sin Shoshone hustru Sacagawea og deres søn Jean Baptiste rejse med ekspeditionen, når de forlod Fort Mandan. Så kom forårsregnen. Isen på Missouri var ved at bryde op. Det var tid til at fortsætte. Lewis og Clark havde tilbragt det meste af vinteren med at skrive en rapport om deres iagttagelser indtil nu. De sendte rapporten af sted sammen med en halv snes medlemmer af ekspeditionen samt 108 botaniske arter, 68 mineraler og Clarks kort over USA ombord på kølbåden. Målet var St. Louis og eventuelt Præsident Jefferson. Seks kanoer og de to større perogues blev lastet med forsyninger og udstyr. Ekspeditionen stod nu over for et stort skridt ind i et amerikansk territorium, hvor ingen endnu havde opholdt sig. 6. Ind i Grizzlybjørnens land 7. april 3. maj 1805 For første gang på hele turen rejste Lewis og Clark nu i deres foretrukne retning stik vest. De var nu i grizzlybjørnenes land. Indianerne havde advaret dem mod disse kraftfulde dyr, men det gjorde ikke indtryk på Lewis. Han mente, at selv om grizzlierne udgjorde en reel trussel mod indianere, der kun var bevæbnede med bue og pil, så ville der ikke være problemer for en mand med en riffel.

5 Side 5 Den 29. april skiftede han imidlertid mening. Den dag fik han og nogle af hans mænd øje på et par grizzlybjørne. De sårede den ene af bjørnene, som det lykkedes at undslippe. Men den anden løb efter Lewis og jagede ham 70 meter inden han og en af hans kolleger var i stand til at lade geværet igen og dræbe bjørnen. 7. Rocky Mountains forude maj 1805 I starten af maj havde ekspeditionen næsten mistet det ene af de to pirogues, da en kastevind fangede sejlet og krængede fartøjet over på siden. En hurtig indsats fra Sacagawea, der sad i fartøjet, redede værdifulde journaler og forsyninger, der ellers ville være gået tabt. Den unge kvinde sprang i floden og samlede så meget som muligt sammen igen. Fra nu af blev Lewis og Clark mere og mere bekymrede over det snarlige møde med Rocky Mountains, bjergkæden som de vidste, at de skulle passere. I den sidste uge i maj så Lewis for første gang bjergene. Han blev glad og øjeblikkeligt opstemt af de udfordringer, der ventede forude. Kaptajnerne var ivrige efter at nå frem til bjergene, men det gik langsomt i den snævre flod, der hele tiden skiftede retning, og floden var fyldt med skarpe klippefremspring. 8 Floden deler sig 29. maj 11. juni 1805 Den 3. juni kom ekspeditionen til en forgrening på floden. Selv om begge flodløb var nogenlunde lige kraftige mente kaptajnerne, at den sydlige gren måtte være Missouri, der ville føre dem til bjergene, som de håbede på at kunne krydse inden efterårssneen faldt. De øvrige var uenige og mente, at den nordlige gren måtte være den rigtige. Lewis og Clark kunne ikke tåle at tage fejl. Spejdere, der blev sendt op ad begge flodløb, var ikke i stand til at afgøre sagen. Derfor besluttede Lewis at drage op ad den sydlige gren sammen med tre mand og lede efter de store vandfald, som indianerne ved Fort Mandan havde fortalt ham, at de ville møde. Først når han nåede frem til vandfaldene kunne han være sikker på, at han var på Missouri. 9 Rundt om de store vandfald 12. juni 20. juli 1805 Den 13. juni oplevede Lewis som den første hvide mand at se de store vandfald (the Great Falls) på Missouri. Men til hans overraskelse var der fem separate fald, ikke et enkelt som indianerne havde sagt og de var fordelt over en strækning på 19 km. Turen rundt om faldene kom til at tage meget længere tid end planlagt. Den 16. juni slog Lewis igen følge med Clark, og seks dage senere gik de i gang med transporten til lands. Det var turens hidtil hårdeste fysiske udfordring. Der gik mere end en måned før ekspeditionen var kommet rundt om vandfaldene frem til det næste stykke vand, som man kunne sejle på. Forude rejste Rocky Mountains sig.

6 Side 6 10 Frem mod vandskellet 21, juli 7. august 1805 Jo tættere de kom på bjergene, jo mere formidabel så de snedækkede toppe ud. Lige så snart de var over vandskellet kunne de benytte Columbia floden, der flød vestpå. Men på stykket fra Missouri floden til Columbia floden havde de brug for heste. Ekspeditionen var derfor nødt til at finde Shoshone stammen. Folk fra Hidatsa stammen havde fortalt Lewis og Clark, at de ville støde på Shoshone indianerne, der havde mange heste. Men indtil videre havde de til deres store bekymring endnu ikke mødt nogen. 11 Blandt Shoshone indianerne august 1805 Den 11. august fik Lewis øje på en indianer til hest. Det var endelig en Shoshone, den første indianer, som de havde set siden Fort Mandan. Indianeren førte ekspeditionen til sin høvding, der ved et lykketræf viste sig at være Sacagawea s bror. Med Sacagawea som tolk kom kaptajnerne hurtigt i forhandlinger om heste med høvdingen Cameahwait. Uden disse heste ville deres chancer for at nå frem til Stillehavet formodentlig være forspildte. I starten var en kniv og en gammel skjorte tilstrækkeligt til at købe en hest. Men prisen steg dag for dag indtil Clark var nødt til at ofre sin kniv, sin pistol og hundrede styk ammunition for et enkelt dyr. De fleste heste var i en elendig tilstand. Kaptajnerne indhentede også vigtige informationer hos Shoshone indianerne. En gammel mand i stammen beskrev et spor, der førte hen over vandskellet. Sporet blev benyttet af Nez Perce stammen, der levede på den anden side af bjergene. Nu kendte ekspeditionen en vej over bjergene. 12 Farefuld overgang: The Bitterroots 25. august 7. oktober 1805 Sneen begyndte at falde da ekspeditionen fortsatte mod vandskellet. Der var ikke tid til sjov i bjergene, og fødevareforsyningerne blev små. Men endelig nåede ekspeditionen passet og fortsatte på den anden side ned i Bitterroot dalen. Her mødte amerikanerne en flok Flathead indianere og købte flere heste til turen gennem Bitterroot bjergene. Denne del af turen satte i høj grad ekspeditionens udholdenhed på en prøve. Efter 11 dage i Bitterroots var hestene udsultede, og mændene, der var nødsaget til at spise tre ungheste, havde det ikke meget bedre. Efter bjergene fik de kontakt til Nez Perce og opdrev noget tørret fisk og rodfrugter. Kaptajnerne slog lejr på bredden af Clearwater floden, en biflod til Snake floden, der igen var en biflod til den Columbia floden. Der fik de lavet fem kanoer af udhulede træstammer. Bjergene var bag dem nu, Stillehavet lå foran dem. 7. oktober brød de op fra lejren og satte kursen ned ad Clearwater floden. Endelig havde ekspeditionen flodens strøm bag sig.

7 Side 7 13 Hav i sigte! 8. oktober 7. december 1805 Båret af flodens halsbrækkende strøm sejlede de ned ad Clearwater. De nåede Snake floden 10. oktober og Columbia floden seks dage senere. Her holdt de en pause for at hvile ud og møde indianere, der havde slået sig ned langs bredden. I en enkelt by anslog Clark, at der var 4,5 ton tørret laks. Derpå gik det ned ad Columbia, men de måtte på land omkring de værste steder i Cascades, det sidste bjergområde mellem dem og Stillehavet. Den 7. november mente Clark, at de var nået til Stillehavet Hav i sigte! Hvilken fornøjelse, skrev han i sin dagbog. Men i virkeligheden var de kun nået til mundingen af Columbia floden stadig 32 km fra kysten. Kraftig storm fra Stillehavet, oprørt vand og for høj vindstyrke tvang dem på land i tre uger den mest forfærdelige tid, jeg har oplevet, skrev Clark. Men midt i november nåede de frem til Stillehavet. Mændene holdt ivrigt udkik efter master på skibe, der kunne bringe dem hjem. Men de måtte indstille sig på at tilbringe vinteren ved kysten. 14 Vinter ved Stillehavet december 1805 Lewis og Clark besluttede at slå lejr syd for Columbia floden. På en skråning langs bredden på en mindre flod ryddede de et skov- og buskområde og byggede Fort Clatsop, der blev opkaldt efter de lokale Clatsop indianere. Livet på fortet var monotont, og tiden gik med at lave mokkasiner og lædertøj, lagre mad, samt arbejde med journaler og kort. Selv juledag var trist, middagen bestod af senet elsdyrkød og rodfrugter. Det regnede uafbrudt. Det skete at handelsskibe fra amerikanske og engelske havne ankom til Columbia flodens munding og Lewis og Clark var opsatte på at få kontakt til disse skibe. I den tid ekspeditionen befandt sig på vestkysten var der kun et enkelt skib der lagde til for at handle med indianerne. Men indianerne fortale ikke Lewis og Clark om det, og skibet tog af sted igen uden dem og uden at de vidste, det havde været der. 15 Forberedelser til tilbageturen 31. december marts 1806 Ekspeditionens medlemmer længtes efter at komme hjem. Timingen med hensyn til tilbageturen var imidlertid kritisk. Kun hvis sneen smeltede, var de i stand til at krydse bjergene. Men hvis de ventede for længe, ville Missouri floden være frosset på det tidspunkt hvor de nåede frem, og ekspeditionen måtte tilbringe endnu en vinter på sletterne. I den tredje uge af marts var de parate til at følge deres egne spor på tilbageturen. De lastede tre kanoer, købte en fjerde fra de lokale indianere, og da de ikke var i stand til at købe en femte stjal de en fra den nærmeste landsby. Turen tilbage over kontinentet var i gang. 16 Bådene efterlades 23. marts 28. april 1806 Den 23. marts forlod flokken af opdagelsesrejsende Fort Clatsop og begyndte turen op ad Columbia floden. På denne del af turen, stred mændene mod en stærk strøm og de måtte ofte bære alt rundt om vandfald. Chinookan indianerne var en konstant trussel mod dem. Deres gentagne forsøg på at stjæle ekspeditionens forsyninger havde nær fremprovokeret åben kamp flere gange. Det var for stor en udfordring at komme rundt om vandfaldene, så mindre end en måned efter at de havde forladt Fort Clatsop efterlod ekspeditionen kanoerne og gik over land mod bjergene med heste, som de havde fået fat i hos den venligtsindede Walle Walle stamme.

8 Side 8 17 Blandt Nez Perce indianerne 29. april 9. juni 1806 Næsten uden forsyninger nåede ekspeditionen tilbage til Nez Perce indianernes territorium, hvor de måtte vente på bedre vejr inden et forsøg på at krydse de snedækkede Bitterroots. Mændene kunne se frem til en tid på diæt på tørret fisk og rodfrugter, lejlighedsvis med kød hjort, elg, hest eller hund. Under deres ophold hos Nez Perce indianerne, beskæftigede Lewis sig med etnografi og naturstudier, mens Clark forsøgte at helbrede syge folk i stammen. I starten af juni var ekspeditionen udstyret med friske heste og parate til at drage østpå. På trods af råd fra Nez Perce indianerne, der ikke mente at amerikanerne kunne nå at krydse Bitterroots inden juli, forlod Lewis og Clark Camp Choppunish og drog mod bjergene. 18 Over Bitterroots - igen 10. juni 2. juli 1806 Ekspeditionen forlod Nez Perce stammen den 10. juni, hver af dem til hest med en anden på træk. Fem dage senere begav de sig på vej op i bjergene. Det var forår på sletten, men i Bitterroots var der stadig vinter. Snart bevægede de sig i tre meter sne, der var pakket så hårdt, at det kunne bære hestenes vægt. Mændene kunne imidlertid ikke finde vej i så dyb sne, og de blev tvunget til at vende tilbage til Nez Perce stammen efter hjælp. Med indianernes råd gik turen igen op i bjergene. Den 30. juni nåede de Traveler s Rest, hvor Lewis og Clark besluttede at gå hver sin vej for at udforske mere af Louisiana området. Lewis og ni mand ville udforske Marias floden mod nord, mens Clark og de øvrige ville drage mod Yellowstone floden mod syd. 19 Vejene skilles, træfning med Blackfeet indianerne juli 1806 Den 3. juli brød Lewis op fra lejren for at krydse vandskellet og stige ned fra bjergene nær de store vandfald. Kaptajnen beordrede sine mænd til at bære forsyningerne rundt om faldene mens han og tre af mændene tog af sted for at udforske Marias floden. Lewis og mændene vidste at Marias floden befandt sig i Blackfeet indianernes territorium og at det dermed var et farligt område. Den 26. juli fik 8 Blackfeet indianere øje på dem. De virkede venligtsindede, så de besluttede at slå lejr sammen. For ikke at tage nogen chancer stod Lewis mænd vagt på skift natten igennem. Om morgenen stjal en af indianerne et par rifler, og i det efterfølgende slagsmål døde to indianere. Lewis og hans mænd red af sted og tilbagelagde 190 km på 24 timer uden at vide om Blackfeet indianerne var fulgt efter dem. I mellemtiden havde Clark sammen med sine mænd passeret vandskellet den 8. juli og var på vej ned i Crow stammens territorium, slettens store hestetyve. Den 21. juli vågnede de op og konstaterede at halvdelen af deres heste var forsvundet. Trods det så de aldrig en Crow indianer.

9 Side 9 20 Ned ad Missouri 29. juli 12. august 1806 Den 11. august skød en fra Clarks gruppe på noget han troede var en elg men ramte i stedet en hjorteskindsklædt Lewis. Skuddet gik gennem Lewis venstre lår og gav et smertefuldt, men dog ikke et alvorligt sår. Clark og Lewis grupper blev genforenede. Fra nu af ville strømmen i Missouri floden bære dem hjemad i en fart. 21 Tilbage til Mandan, spidsrod med Sioux indianerne 13. august 9. september 1806 Snart var Lewis og Clark tilbage i landsbyerne i Mandan, hvor de tog afsked med nogle af ekspeditionens medlemmer, herunder Sacagawea. Den 17. august brød de op efter at Lewis sår nu var helet nok til at de kunne fortsætte turen. Ekspeditionen måtte løbe spidsrod med Teton Sioux indianerne. Den 30. august stod omkring 100 bevæbnede Sioux krigere langs Missouris bred. Ekspeditionen holdt sig imidlertid til flodens midte, og mødet blev kun til hån og trussel. 22 Anset for døde, hyldet som helte september 1806 Her på den sidste del af turen tilbagelagde ekspeditionen op til 130 km om dagen. Lewis og Clark traf nu handelsfolk, der fortalte dem, at de blev anset for at være omkommet. Om morgenen den 23. september ankom de opdagelsesrejsende til Mississippi floden og lagde ved middagstid til ved St. Louis to år, fire måneder og ti dage efter at de var taget af sted, og afsluttede dermed en kilometer lang odyssé. St. Louis et tusind indbyggere samledes langs bredden og gav den tilbagevendte ekspedition en storslået velkomst med salutter af geværskud. De blev hyldet som nationalhelte - de første amerikanske statsborgere, der havde krydset kontinentet. Lewis havde beskrevet mindst 178 planter og 122 dyr, der var nye for videnskaben. Clark havde tegnet nye og nøjagtige kort, som skulle komme til at vise vej for den næste generation af pionerer. Sammen havde de banet vejen for deres nations fremtid. Ekspeditionen havde nået sit mål og åbnet Vesten for deres landsmænd. Det var begyndelsen til en ny æra for De Forenede Stater. Men den indianske måde at leve på skulle aldrig mere blive den samme.

10 Side 10 OPGAVE: På kortet ses de nuværende 50 amerikanske stater. Det startede med nogle ganske få på østkysten og sluttede med de sidste to, Hawaii og Alaska i Skriv navn, nummer og årstal på hver stat, brug fx Farvelæg staterne med farvekoden: rød amerikanske stater før 1790 gul nye amerikanske stater i perioden grøn nye amerikanske stater i perioden blå nye amerikanske stater i perioden violet nye amerikanske stater i perioden sort nye amerikanske stater i perioden

11 Side 11 OPGAVE: Brug internettet til at undersøge, hvad man forstår ved et vandskel. Brug fx søgeordene: Vandskel/watershed Missouri-floden/Missouri river Columbia-floden/Columbia river Hærvejen Rocky Mountain Den jyske højderyg/the Jutland Ridge OPGAVE: Vælg enkeltvis eller i mindre grupper en af de begivenheder, der er beskrevet på de næste sider. Søg information om emnet på biblioteket og/eller på internettet, hvorefter du forbereder et foredrag for dine klassekammerater. Da de intet kender til emnet i forvejen, er det vigtigt, at du beskriver din viden detaljeret og forklarer det omhygeligt. Det vil være en meget stor fordel at udarbejde en elektronisk præsentation (fx med PowerPoint), hvor der kan vises billeder m.m. under foredraget. OPGAVE: Diskuter forskellen på en opdagelse og en opfindelse. Se fx

12 Side 12 De store opdagelser Cro-Magnon-mennesket på folkevandring fra Afrika til Kina og det øvrige Asien Mennesket vandrer fra Sibirien til Alaska. Nordamerika befolkes De første optegnelser om at egypterne foretager rejser på havet Mennesket krydser oceanet og når frem til Fiji-, Tonga- og Samoa-øerne Hawaii bosættes af polynesere Admiral Hanno fra Kartago udforsker den nordafrikanske kyst Alexander den Store udforsker og besejrer Indien, Lilleasien og dele af Afrika. -55 Julius Cæsar rejser første gang til England. 0 År 0 eksisterer ikke i vores tidsregning 43 Romerne besejrer England under ledelse af Claudius 982 Erik den Røde kommer til Grønland 1000 Polynesere slår sig ned i New Zealand 1001 Leif Erikson går som den første europæer i land i Nordamerika Marco Polo starter en 30-årig periode med udforskning af Kina og Asien Opfindelse af savmøller fremmer skibsbyggeriet Portugisiske navigatører når frem til øgruppen Madeira Portugiserne opdager Azorerne De kapverdiske øer udforskes af portugiserne Portugiserne starter 15 års udforskning af Afrika Christopher Columbus opdager Centralamerika Columbus grundlægger det første europæiske samfund i den ny verden, Santo Domingo i Hispaniola John Cabot opdager Nordamerika, går i land i Newfoundland og Canada Vasco da Gama gennemfører den første sørejse fra Europa til Indien rundt om Kap det gode Håb Cabral opdager Brasilien 1501 Den Sydamerikanske kyst udforskes af Amerigo Vespucci De første afrikanske slaver føres til Amerika 1513 Den østlige stillehavskyst opdages af Vasco Nunez de Balboa 1519 Ferdinand Magellan starter sin jordomsejling Den spanske general Hernando Cortez erobrer Mexico fra aztekerne Magellan dræbes af indfødte på Filippinerne på sin jordomrejse En spansk kortmager, Diego Ribeiro, tegner det første kort over Stillehavet Jacques Cartier sejler op ad floden St. Lawrence 1540 Hernando de Soto opdager floden Mississippi 1543 Kopernikus dør og hans hovedværk om Solsystemets opbygning bliver udgivet Tobak føres fra Amerika til Spanien 1572 Tycho Brahe opdager en supernova, Stella Nova, i stjernebilledet Cassiopeia Sir Francis Drake, en engelsk søfarer, sejler rundt om Jorden Willem Barents udforsker Arktis og opdager Svalbard 1606 Den første europæer, William Jansz, opdager Australien Den første permanente engelske koloni på amerikansk jord grundlægges, Jamestown i Virginia Henry Hudson udforsker Nordamerika og Canadas østkyst Galileo Galilei bruger som den første en kikkert til astronomiske observationer. Han opdager Jupiters fire største måner.

13 Side 13 De store opdagelser... fortsat 1615 William Baffin udforsker Baffin Bugt og Baffin Island Hollændere grundlægger New York (dengang kaldet New Amsterdam) 1642 Abel Tasman opdager Tasmanien 1676 Ole Rømer måler»lysets tøven« Isaac Newtons hovedværk Principia udkommer. Den beskriver hele den klassiske mekanik, herunder himmellegemers bevægelse Hollandske opdagelsesrejsende opdager Samoa- og Påskeøerne Danskeren Vitus Bering opdager Beringstrædet mellem Alaska og Sibirien Pierre de Maupertuis viser under en ekspedition til Lapland, at Jorden er fladtrykt ved polerne James Cook påbegynder udforskning af Stillehavet Kaptajn Cook s skib Resolution krydser den sydlige polarcirkel Horace Saussure bestiger som den første Mont Blanc 1804 Lewis and Clark påbegynder en to-årig ekspedition tværs gennem Amerika til Stillehavet William Parry udforsker Nordvestpassagen Den engelske opdagelsesrejsende William Smith ser som den første selve Antarktis Charles Wilkes beviser, at Antarktis er et kontinent James Clark Ross gennemfører over fem år en række undersøgelser af Antarktis, herunder opdagelse af Ross Ice Shelf, Victoria Land og Ross Sea Sir George Everest beretter om stedet, der nu er kendt som Mount Everest David Livingstone ser som den første europæer Victoria Vandfaldene 1857 James Alden opdager den første kendte canyon på havbunden (Monterey Canyon) 1859 Charles Darwin udgiver sit hovedværk om Arternes oprindelse 1871 Livingstone og Henry Stanley mødes i Ujiji, en lille by ved bredden af Tanganyika-søen Sir Wyville Thomson gennemfører ombord på Challenger den første verdensomspændende oceanografiske ekspedition Fridjof Nanssen krydser Grønland til fods Robert Peary indser, at Grønland er en ø Fridtjof Nanssen forsøger uden held at nå til Nordpolen Nordmændene Leonard Kristensen og C.E. Borchgrevink går i land på Antarktis Robert Scott laver forundersøgelser til udforskning af Antarktis Albert Einstein fremsætter fire banebrydende teorier i fysik, bl.a. den specielle relativitetsteori og forklaringen på fotoelektrisk effekt Den norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen sejler gennem Nordvestpassagen Cook (1908) and Robert Peary (1909) hævder hver for sig at de er de første, der når frem til Nordpolen. Striden er aldrig blevet afgjort Douglas Mawson når som den første frem til den magnetiske sydpol Roald Amundsen når Sydpolen en måned før Kaptajn Scott Kaptajn Scott når Sydpolen, men omkommer under tilbageturen Niels Bohr præsenterer sin model af atomets opbygning.

14 Side 14 De store opdagelser... fortsat 1926 Richard Byrd og Floyd Bennett gennemfører en rundflyvning fra Svalbard til Nordpolen Amerikaneren Richard Byrd flyver som den første over Sydpolen En engelsk flyvemaskine flyver over toppen af Mount Everest Første neddykning i dybhavet gennemføres af Beebe og Barton 1945 Den første atombombe bringes til sprængning Bardeen, Brattain og Shockley opfinder transistoren Australien bygger det første permanente observatorium på Antarktis Challengerdybet, det dybeste sted på Jorden, bliver opdaget i Marianergraven Edmund Hilary og Tenzing Norgay bestiger som de første toppen af Mount Everest, verdens højeste bjerg nationer opretter baser på Antarktis med henblik på videnskabelige undersøgelser Striber af magnetisk materiale opdages i havbunden ud for den amerikanske vestkyst det er starten til teorien om pladetektonik Den første sattellit, Sputnik 1, sendes 4. oktober i kredsløb om Jorden af russerne 1958 Atomubåden Nautilus sejler under Nordpolen 1960 Jacques Piccard og Don Walsh når med Trieste ned til bunden af Challengerdybet april sendes Yuri Gagarin i rummet som det første menneske 1969 Neil Armstrong sætter som det første menneske foden på Månen 20. juli John B Corliss og Robert Ballard, undersøger dybhavet med ubåden Alvin. De opdager varme kilder (rygende skorstene, black smokers) nær Galapagosøerne. Omkring disse varme kilder eksisterer der liv baseret på kemosyntese i stedet for fotosyntese Seks personer gennemfører på syv måneder en km lang tur tværs over Antarktis med hundeslæde Mars Pathfinder lander på Mars med bl.a. dansk forskningsudstyr ombord Opbygningen af Den Internationale Rumstation, ISS, påbegyndes Spirit lander i Gusev Krateret den 4. januar og Opportunity på Meridiana Sletten den 25. januar Huygens lander 14. januar med faldskærm på Saturns største måne Titan.

15 Side 15 Menneskets trang til udforskning Udforskningen af vores omverden har til alle tider betaget mennesker. Vores forældre og bedsteforældre har været fascineret af de store opdagelsesrejser - Marco Polos rejser til Østen i sidste halvdel af tallet, Columbus opdagelse af Amerika i 1492, Magellans rejse omkring Jorden i 1519 og James Cooks udforskning af Stillehavet med skibet Endeavour. Danske opdagelsesrejsende, som fx Hans Egede, Ludvig Mylius-Erichsen og Knud Rasmussen, har bidraget til udforskning af de arktiske egne, ikke mindst Grønland. I 1785 foretog man den første ballonfærd over Kanalen, senere blev flyvemaskinen og ubåden opfundet. Mennesket havde nu så at sige erobret hele Jorden. Men menneskets nysgerrighed og trang til at forstå naturen og ikke mindst kappes med naturen vil hele tiden fortsætte denne udforskning af vores omverden. Lige siden Newton i 1687 bragte forudsætningerne i orden, er tanken om at sende raketter ud i rummet lige så stille blevet modnet. Først som science fiction hos forfattere som Jules Verne, men allerede tidligt i forrige århundrede tog den mere seriøse udvikling fart. I 1903 udgav en russisk skolelærer, Konstantin Tsiolkovsky, bogen»en udforskning af det kosmiske rum ved hjælp af reaktionsapparater«, hvor han sammenfatter sine teoretiske overvejelser af betydning for rumflyvning. Hermann Oberth udgav i 1923 bogen»die Rakete zu den Planetenräumen«en bog der blev slugt af en 13-årig dreng ved navn Wernher von Braun. Han er, om nogen, raketternes fader. Udviklingen af raketter startede i Tyskland, og efter afslutningen af 2. verdenskrig indgik Wernher von Braun en aftale med amerikanerne, der gjorde ham til en frontfigur i NASA s rumprojekter. Første satellit i rummet blev dog russernes Sputnik I, der blev sendt i kredsløb omkring Jorden 4. oktober 1957, og amerikanerne fulgte trop et par måneder senere med Explorer I. Russeren Yuri Gagarin blev den 12. april 1961 første mand i rummet. Det fik den amerikanske præsident John F. Kennedy til at iværksætte et enormt prestigefyldt program for at få den første mand bragt til Månen inden udgangen af det samme årti og især før russerne.

16 Side 16 Det lykkedes 20. juli 1969, hvor Neil Armstrong forsigtigt satte sin NASA-støvle ned i det bløde månestøv og udtalte de berømte ord:»that s one small step for man, one giant leap for mankind«. Næste trin i udviklingen er rumfærgerne, som kan bringes til landing igen og genbruges. Her dukker navnet Endeavour atter op, nu som navnet på en af de rumfærger, der transporterer udstyr og personer til og fra Den Internationale Rumstation. En rumstation kan betragtes som en kæmpemæssig jordsatellit, der kredser omkring Jorden ganske som andre satellitter et kæmpemæssigt hotel i verdensrummet med plads til en hel stab af teknikere og forskere. Wernher von Braun tænkte sig en rumstation bygget som et stort roterende hjul, hvor laboratorierne, opholds- og arbejdsrummene ligger yderst i hjulkransen. I midten af hjulet skal der så være start og landingspladser for rumskibe med kurs mod Jorden, Månen eller planeterne. Von Braun forestillede sig en sådan rumstation anbragt i kredsløb om Jorden i en bane på km højde. Rumstationens hastighed i denne bane skulle være omkring 8 km/s. 300 års udvikling efter Newton inden for fysik og teknologi har gjort opsendelsen af Den Internationale Rumstation mulig. Udseendet blev ikke som von Braun forestillede sig, men drømmen er gået i opfyldelse. Med Den Internationale Rumstation er der føjet endnu et led til kæden af store opdagelser og udforskninger af omverdenen. Et led, der forhåbentlig fører til ny viden og erkendelse. Den Internationale Rumstation er et samarbejde, der bygger på videnskabelig og teknologisk erfaring i ikke mindre end 16 lande. Den næste store drøm er et storstilet internationalt samarbejde. Der kræves omfattende studier af langtidsvirkninger ved påvirkning af mikro-gravitation, før det første skridt til en bemandet flyvning til Mars og tilbage igen kan realiseres.

17 Side 17 OPGAVE: Find forskelle og lighedspunkter mellem nutidens opdagelsesrejser og tidlige tiders rejser, som fx Lewis og Clarks ekspedition tværs over Amerika OPGAVE: Hvorfor udforske rummet? Påstandene på næste side er tænkt som optakt til en gruppediskussion for og imod udforskning af rummet. Du kan selv komme med flere påstande inden for hver gruppe.

18 Side 18 Nysgerrighed Rumforskning giver os ny erkendelse og viden om Universets opbygning Rumforskning forøger vores viden og forståelse inden for videnskab, menneskelig formåen og miljø. Rumforskning giver svar på Hvordan blev Solsystemet dannet?, Hvorfor er vi her?, Hvor kommer vi fra? og Hvor bevæger vi os hen? Rumforskning behøver ikke at have noget klart formål. Ren grundforskning vil altid senere vise sig at kunne anvendes, som fx udviklingen i 1960 af laseren, der i dag findes i hvert eneste hjem. Kolonisering Rumforskning kan skabe nye kulturer og samfund og nye måder at samarbejde på. Rumforskning vil styrke forståelsen af vores placering i Universet, og at Jorden (måske) er unik. Rumforskning kan løse problemet med overbefolkning og krig. Rumforskning kan bedre styre Jordens tilstand ved at overvåge Jorden udefra fx fra Månen. Naturlig udvikling Udforskning er noget fundamentalt for mennesket, det ligger dybt i den menneskelige tankegang. Udforskning betyder at være med til at opdage noget eller indse noget, som ingen andre har gjort tidligere. Rumforskningen er fyldt med så mange positive billeder, fx stolthed, undren, spænding og tro, at det vil være en inspiration for kommende generationer. Samarbejde i rummet er med til at nedbryde kulturelle barrierer. Liv i Universet? Hvis liv eksisterer andre steder i Universet, vil vi kunne drage fordel af at udforske og samle erfaringer fra andre samfund. At finde ud af, at vi er alene, vil være lige så vigtigt som at finde ud af, at der er liv andre steder. At finde liv andre steder i Universet vil være en kæmpestor udfordring for alle mulige religioner på Jorden. At finde liv andre stede i Universet vil være den største opdagelse nogensinde. Økonomisk fordel? Rumforskning er med til at skabe vækst i de fleste landes økonomier. Penge der anvendes til Rumforskning bruges på Jorden og er med til at skabe nye jobs, følgevirksomheder og udvikling af nye teknologier. Ude i rummet vil man finde nye værdifulde materialer, som ikke eksisterer på Jorden. Det er i virkeligheden gratis at sende International Space Station op, da værdien af den forskning og udvikling, som projektet medfører, langt overstiger kost-prisen for rumstationen. Rumforskning er overflødig! Udforskning af rummet er alt for dyrt. Den gevinst, der evt. kan komme er så usikker, at man helt bør stoppe. Mennesket er bestemt til kun at leve på Jorden. Det er ufornuftigt at bruge så mange penge på rumforskning, når der er så meget her på Jorden, vi ikke ved nok om. At mennesket har en trang til at udforske omgivelserne, betyder ikke nødvendigvis, at det er godt. Historien viser jo, at kolonisering har ødelagt mange kulturer udforskning af rummet indebærer den samme risiko.

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Opdagelsesrejser FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori

Cresta Asah Fysik rapport 16 oktober 2005. Einsteins relativitetsteori Einsteins relativitetsteori 1 Formål Formålet med denne rapport er at få større kendskab til Einstein og hans indflydelse og bidrag til fysikken. Dette indebærer at forstå den specielle relativitetsteori

Læs mere

Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere

Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere TM Jeg er professor N. Magnussen og jeg er fascineret af fysik. Kineserne opfandt krudtet omkring år 250 e. Kr. De brugte det til at producere fyrværkeri og våben til at skræmme deres fjenders heste. Mange,

Læs mere

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet.

William Gourdon finder sig ene tilbage med Jens Munk og hans dødssyge nevø. Resolut griber han sin riffel og skyder sig selv på dækket af skibet. SYNOPSIS Året er 1619. Den danske konge, Kong Christian IV, og det nydannede Ostindiske Handelskompagni har blot én enkelt ekspedition bag sig. En ekspedition ledet af Ove Gjedde, som ikke har givet livstegn

Læs mere

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden.

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden. FACITLISTE At sætte tegn, side 17 A. Det regner(,) så jeg går hjem nu. B. Jeg går hjem nu(,) fordi det regner. C. Fordi det regnede, gad vi ikke mere. D. Vi løb(,) da regnen begyndte. E. Vil du ringe(,)

Læs mere

Med postadresse på Nordpolen

Med postadresse på Nordpolen Side 1 af 6 Newton 07.09.2014 kl. 03:00 Med postadresse på Nordpolen AF Lars From To forskere fra Norge er netop blevet sat af på en isflage ikke langt fra Nordpolen. Til næste forår får de om alt går

Læs mere

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste

Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet op. 2. De gav dem redningsveste Hvilke af disse fire handelsvarer hentede man ikke på Guldkysten? 1. Silke 2. Elfenben 3. Guld 4. Slaver Hvad gjorde europæerne for at forebygge, slaverne ikke skulle hoppe over bord? 1. De hængte finkenet

Læs mere

Den måske største tekniske bedrift og også af videnskabelig betydning, var nok landsætningerne af mennesker på Månen.

Den måske største tekniske bedrift og også af videnskabelig betydning, var nok landsætningerne af mennesker på Månen. En hel del ubemandede sonder og satellitter er blevet sendt ud i Rummet. Voyager 1 og 2, som blev sendt ud i 1970 erne er stadig på togt, og er i udkanten af vores Solsystem nu, men sender stadig signaler

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen

Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen Rejser 26.09.2014 kl. 17:16 Sådan underviste jeg mine børn på jordomrejsen AF Oliver Batchelor Københavnerfamilie tog både skolebørnene og skolebøgerne med på jordomrejsen. Med tre sønner i skolealderen

Læs mere

Det første, Erik Jørgensen

Det første, Erik Jørgensen Det første, der møder os i 38-årige Erik Jørgensens lejlighed i Lyngby nord for København, er en riffel. Sammen med resten af hans udstyr ligger den og flyder i et organiseret kaos. Otte store ammunitionskasser

Læs mere

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje.

UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC. For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. UDSKRIFT AF HJEMME IGEN! BIOLOG-FAMILIEN HAMZIC For 15 år siden boede jeg med min familie i Herzegovina i byen Trebinje. Det er tæt på Adriaterhavet nær Dubrovnik. Jeg har en kone og to drenge, som var

Læs mere

Danmark i verden i tidlig enevælde

Danmark i verden i tidlig enevælde Historiefaget.dk: Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark i verden i tidlig enevælde Danmark arbejdede fra 1660-1720 ihærdigt på at generobre Skåne, Halland og Blekinge gennem Skånske Krig og Store

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Og det blev forår. Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Og det blev forår Sabotør-slottet, 5 Og det blev forår Sabotør-slottet, 8 Jørgen Hartung Nielsen Illustreret af: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro ISBN: 978-87-92563-89-7

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Drømmerejsen i campervan udløste familiekrise

Drømmerejsen i campervan udløste familiekrise Rejser 25.09.2014 kl. 19:00 Drømmerejsen i campervan udløste familiekrise AF Oliver Batchelor Tre måneder i en trang campervan ødelagde familieidyllen. En ny rejseplan blev lagt. Tre måneder i Nordamerikas

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC

Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC Dimissionstale 2017, torsdag 22. juni, Thy-Mors HF & VUC Af rektor Jens Otto Madsen Kære hf-studenter, kære kursister I dag er en rigtig festdag! I har nået det mål, I satte jer den sommer for to eller

Læs mere

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål)

5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) 5.-6. klasse: Trekantshandlen (50 spørgsmål) Trekantshandlen 1) Hvad var trekantshandlen? En handelsrute* En handelsaftale mellem tre lande En handel med tre varer 2) Hvilke områder foregik trekantshandlen

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER

STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER STJERNESKUDDET MEDLEMSBLAD FOR ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER "Courtesy NASA/JPL-Caltech." Voyager 1977-2007 30 år og stadig i live OKTOBER 2007 ØSTJYSKE AMATØR ASTRONOMER Ole Rømer Observatoriet Observatorievejen

Læs mere

Moskusoksejagt på Grønland

Moskusoksejagt på Grønland Moskusoksejagt på Grønland Få steder i verden oplever man så uberørt natur, så enorme mennesketomme vidder og så kold og klar luft som på en vinterjagt helt inde ved indlandsisen. Og så kan det opleves

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Storm P. og drømmen om Amerika

Storm P. og drømmen om Amerika Storm P. og drømmen om Amerika Rigtigt mange danskere immigrerede til USA i perioden 850-920, og Storm P. og Willumsen optrådte for små samfund af danskere, som holdt sammen i det nye land. De røde prikker

Læs mere

Drenge spiller kugler

Drenge spiller kugler Drenge spiller kugler Henning Ipsen I parken er der en sti, som er ganske plan og fast, lige så jævn som en tennisbane. Den fandt drengene en dag ganske tilfældigt, og med deres sikre, hurtige drengeøjne

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr

Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Kartoffel Karl og det store kartoffeleventyr Af Kathrine Graasbøll - illustrationer af Anne Majlund Her er Kartoffel Karl. Karl er en sød og rar kartoffel. Han ligger trygt i en kælder sammen med sin store

Læs mere

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig

Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig Til min nevø Rasmus, som stiller store spørgsmål, og til alle andre, som også forventer et ordentligt svar. Jeg håber, at denne bog vil hjælpe dig til at forstå lidt af påskens mysterium. Indhold Indledning

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx

Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3.s.e.påske 2015, konfirmation..docx Lindvig Osmundsen Side 1 26-04-2015 Prædiken til 3. s. e. påske 20. Konfirmation Bording kirke. Tekst: Johs. 14,1-11. En vej gennem livet. I dag er vi samlet til konfirmation, i glæde, forventning og med

Læs mere

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant.

Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. Victoria Falls - David Livingstone fortæller om en spændende tur i kano til en lille ø meget tæt på vandfaldets kant. 1 David Livingstone fortæller om farlig tur i kano ved Victoria Falls David Livingstone

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

FANGET I BJØRNENS KLØER

FANGET I BJØRNENS KLØER FANGET I BJØRNENS KLØER OG ANDRE VILDE DYREANGREB ALVILDA INDLEDNING Hajer, tigere, slanger, bjørne Vilde dyr har altid fascineret mennesker. Men lige så smukke og majestætiske dyrene er, lige så farlige

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

historien om Jonas og hvalen.

historien om Jonas og hvalen. Side 3 HVALEN historien om Jonas og hvalen Jonas, vågn op! 4 Gud talte 6 Skibet 8 Stormen 10 Min skyld 12 I havet 14 Hvalen 16 Byen vil brænde 18 Kongen 20 Gud og byen 22 Jonas var vred 24 Planten 26 Side

Læs mere

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives

VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INDHOLD. Dette materiale er ophavsretsligt beskyttet og må ikke videregives VERDEN FÅR VOKSEVÆRK INTET NYT AT OPDAGE? I slutningen af 1800-tallet var mange fysikere overbeviste om, at man endelig havde forstået, hvilke to af fysikkens love der kunne beskrive alle fænomener i naturen

Læs mere

Fredagsnyt d. 17. november, Kære alle. Ugen, der er gået, har budt på forskellige nye, gamle men også uventede ting.

Fredagsnyt d. 17. november, Kære alle. Ugen, der er gået, har budt på forskellige nye, gamle men også uventede ting. Fredagsnyt d. 17. november, 2017 Kære alle Ugen, der er gået, har budt på forskellige nye, gamle men også uventede ting. Erling, vores pedel, kunne konstatere at vi over en tid har haft et noget større

Læs mere

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde.

Side 1. En farlig leg. historien om tristan og isolde. Side 1 En farlig leg historien om tristan og isolde Side 2 Personer: Tristan Isolde Isolde Kong Mark Side 3 En farlig leg historien om Tristan og isolde 1 En kamp på liv og død 4 2 Isolde den skønne 6

Læs mere

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede.

En anden slags brød. Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En anden slags brød Så endelig er bølgerne faldet til ro dernede. En lille fåremavet sky hænger højt oppe over søen. Hænger helt stille, som om den er kommet i tvivl om, hvor den egentlig er på vej hen.

Læs mere

Denne dag blev det heller ikke til en kudu.

Denne dag blev det heller ikke til en kudu. DRØMMEN OM AFRIKA Den 28. januar sidst på eftermiddagen ankom vi til Matswani, forventningerne var store, spændingen og humøret var helt i top. Vi fik en dejlig velkomst og et glas champagne.. Det hele

Læs mere

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior

Solformørkelse. Ali Raed Buheiri Vinding Skole 9.a 2015 Unge forskere Unge forskere junior Solformørkelse Siden 1851 den 18. juli, er den totale solformørkelse, noget vi hele tiden har ventet på her i Danmark, og rundt i hele verden har man oplevet solformørkelsen, som et smukt og vidunderligt

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET

TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TYCHO BRAHE OG SOLSYSTEMET TIL UNDERVISEREN Dette undervisningsmateriale tager udgangspunkt i programserien Store Danske Videnskabsfolk og specifikt udsendelsen om Tycho Brahe. Skiftet fra det geocentriske

Læs mere

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres

Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres Nu har jeg det! jublede Harm. Tyrfing! Det dødbringende sværd! Jeg har det her i min højre hånd! De tre blodsøstre kom jagende gennem luften på deres magre krikker. Harm var i spidsen. Hun holdt Tyrfing

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019

keiler stiven LÆSERAKETTEN 2019 keiler stiven 86 LÆSERAKETTEN 2019 Min mor var soldat STINE BANG ANDREAS BECK Junglen er tæt, og det er kun enkelte steder, solens stråler når ned til jorden. Fuglene i træerne siger kurukukuuuu kurukukuuuu,

Læs mere

Julemandens arv. Kapitel 14

Julemandens arv. Kapitel 14 Kapitel 14 Bogen var en form for dagbog der strakte sig meget langt bagud i historien. Den var håndskrevet, og det var tydeligt at det var Julemanden der havde skrevet om sine mange oplevelser. Han undrede

Læs mere

15. DECEMBER. Sjøberg

15. DECEMBER. Sjøberg 15. DECEMBER Sjøberg Jeg elsker at lege med mit episkop. Siden jeg fik det i fødselsdagsgave for 2 år siden, har jeg lavet rigtigt mange film med det. Det er jo ikke rigtige film, det ved jeg godt, men

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd.

Tak til: Peter Møller for din uundværdlige støtte og hjælp. Rikke Vestergaard Petersen for kritik og råd. Molly Den Magiske Ko Copyright Lene Møller 2012 Illustrationer: Lene Møller Forlag: Books On Demand GmbH, København, Danmark Trykt hos: Books On Demand GmbH, Norderstedt, Tyskland Bogen er sat med Georgia.

Læs mere

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig.

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Den lige landevej ligger vidstrakt foran os, endeløs med små sving og små stigninger. Det gør os udmattede at se på

Læs mere

Dimissionstale 26. juni 2015 ved rektor Hanne Hautop

Dimissionstale 26. juni 2015 ved rektor Hanne Hautop Dimissionstale 26. juni 2015 ved rektor Hanne Hautop Kære HFere, Kære STXere, Kære Studenter I dag er det en festdag. I er blevet studenter I er i centrum, og I skal fejres. Nogle af jer er sikkert stolte,

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer

Bårehold i felten. Uddrag af noter fra observationer Bårehold i felten Uddrag af noter fra observationer 1: Vi får et kald til Holst Camping-området, og springer i bilen. Det er en ung pige, de har svært ved at komme i kontakt med. Vi får et fix-punkt at

Læs mere

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for.

Kapitel 4 11.08.2014. Det var professionel jæger, jeg var kommet for at blive, og det var, hvad jeg ville blive. Kampen var jeg ikke bange for. Man kan, hvad man vil! A Professionel jæger Da Natasha Illum Berg var 18 år gammel i 1989, rejste hun til Afrika. Her besluttede hun, at hun ville være storvildtjæger i Tanzania. Natasha fortæller i sin

Læs mere

Palmesøndag 20. marts 2016

Palmesøndag 20. marts 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Kristus kommer Salmer: 176, 57; 68, 59 Evangelium: Joh. 12,1-16 "Det forstod hans disciple ikke straks", hørte vi. De kunne først forstå det senere. Først efter påske og pinse,

Læs mere

Alaska september 2012

Alaska september 2012 Alaska september 2012 Indianer slik (tørret og røget laks i strimler med skind på bagsiden) serveret med æble både og appelsinstykker møjsommeligt pillet af Joe. Man gnaver laksen af skindet, mens man

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

Det, som aviserne ikke skriver om

Det, som aviserne ikke skriver om Det, som aviserne ikke skriver om Mathias Trankjær er 22 år og industritekniker. Han er vokset op i Skagen og bor nu i Ålborg. En sommernat i 2013 fejrede Mathias sit nyerhvervede kørekort ved at køre

Læs mere

Storytelling motiv til en kommune

Storytelling motiv til en kommune Storytelling motiv til en kommune Mit navn er Vitus. Jeg er opkaldt efter den berømte søfarer og opdagelsesrejsende Vitus Bering, som blev født i Horsens. Det var i 1681. Vitus Bering lod sig hverve til

Læs mere

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - -

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - - SDU og DR Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? Atom-model: - - - + + - + + + + + - - - Hvad er et atom? Alt omkring dig er bygget op af atomer. Alligevel kan du ikke se et enkelt

Læs mere

Livet giver dig chancer hver dag

Livet giver dig chancer hver dag Gnisten som guide I de momenter, hvor du lykkes at være dig selv, kommer helheden. Hvis du på dit livs rejse får nogle af de glimt igen og igen, begynder det at blive mere meningsfyldt at leve. Når gnisten

Læs mere

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod

Men ikke alene er der måske ikke tre mænd, der kommer ridende, vi har heller ingen god grund til at tro, at de stolt og roligt bevægede sig frem mod I dag er det helligtrekongers søndag. Nu skulle man jo tro, at det i dag handler om de hellige tre konger, men faktisk var de hverken konger, tre eller hellige. Egentlig får vi bare at vide, at der var

Læs mere

Noa og den store oversvømmelse

Noa og den store oversvømmelse Børnebiblen præsenterer Noa og den store oversvømmelse Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: M. Maillot; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Noa og den store oversvømmelse

Børnebiblen præsenterer. Noa og den store oversvømmelse Børnebiblen præsenterer Noa og den store oversvømmelse Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Byron Unger; Lazarus Bearbejdet af: M. Maillot; Tammy S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible

Læs mere

Side 1 af 6 Jorden koger og bliver stadig varmere, viser ny klimarapport. 2015 var rekordvarm og fyldt med ekstreme vejrhændelser. På mange parametre går det faktisk præcis, som klimaforskerne har advaret

Læs mere

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt

At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Julie K. Depner, 2z Allerød Gymnasium Essay Niels Bohr At forstå det uforståelige Ordet virkelighed er også et ord, som vi må lære at bruge korrekt Der er mange ting i denne verden, som jeg forstår. Jeg

Læs mere

Born i ghana 4. hvad med dig

Born i ghana 4. hvad med dig martin i ghana 1 2 indhold Børn i Ghana 4 Martin kommer til Ghana 6 Børnene i skolen Landsbyen Sankt Gabriel 12 Martin besøger en høvding 16 Zogg en lille klinik på landet 1 På marked i Tamale 20 Fiskerne

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5

Jørgen Hartung Nielsen. Under jorden. Sabotør-slottet, 5 Under jorden Jørgen Hartung Nielsen Under jorden Sabotør-slottet, 5 Under Jorden Sabotør-slottet, 5 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2011 Illustrationer: Preben Winther Tryk:

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4

Jørgen Hartung Nielsen. Sabotage. Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Sabotage Sabotør-slottet, 4 Sabotage Sabotør-slottet, 4 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau 1. udgave, 1. oplag 2010 Illustrationer: Preben Winther Tryk: BB Offset, Bjerringbro,

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Nr. 6: At involvere sine børn

Nr. 6: At involvere sine børn Nr. 6: At involvere sine børn Januar 2018: Der er før kommet hjælp fra børnene. Blandt andet stod en datter for at male køkkenet. Foto: Abelone Glahn Selvom vi var kommet bemærkelsesværdigt langt med saneringen

Læs mere

Vinter på HUNDESTED HAVN

Vinter på HUNDESTED HAVN Vinter på HUNDESTED HAVN En billedkunstners dagbog Fredag d. 26. november 2010 kl. 13.25 Vinter Vinteren er kommet tidligt og uden varsel midt i november. Det er minusgrader og Hundested Havn har

Læs mere

Jeg KRISTUS kan fortælle Jer, at Danmark er et Land, der er udvalgt af selve HIMLENS G U D! Det er der flere forskellige grunde til:

Jeg KRISTUS kan fortælle Jer, at Danmark er et Land, der er udvalgt af selve HIMLENS G U D! Det er der flere forskellige grunde til: Den 26. marts 2018 modtog vi denne storslåede TALE, hvori KRISTUS henvender sig direkte til den danske Befolkning og fortæller os, hvorledes DANMARK på flere forskellige områder adskiller sig væsentligt

Læs mere

Strukturerede tekstsamtaler

Strukturerede tekstsamtaler Eftertest ver. 2 Elevens navn: Dato: Klasse: Lærer: Teksten klippes op i to strimler. Eleven får én strimmel ad gangen. Nu skal jeg læse en kort tekst for dig. Jeg læser højt, du må gerne følge med i teksten.

Læs mere

KRIGEREN OG GLASTELEFONEN

KRIGEREN OG GLASTELEFONEN 82 Take a walk on the wild side: KRIGEREN OG GLASTELEFONEN 83 Jeg har besluttet mig for at tage imod Vibeke på den bane, hun befinder sig på. Fuldstændig åben og på hendes præmisser. Sharma Kunsang rapporterer

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden

den tilfrosne å. Far kan nu godt se, at jeg keder mig, og gir mig til sidst lov til at gå om til de andre, som kælker på den store bakke i den anden På kælkebakken I morgen er det juleaften. Det bliver en rigtig hvid jul med sne, klar himmel og frostvejr. Lissom et billede jeg har set på forsiden af et af mors juleblade. Jeg er ude at kælke på den

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight.

Rovfisken. Jack Jönsson. Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. . Rovfisken Jack Jönsson Galskaben er som tyngdekraften. Det eneste der kræves. Er et lille skub. - Jokeren i filmen: The Dark Knight. 1 Er du nu sikker på at du kan klare det, sagde hans mor med bekymret

Læs mere

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen.

Stormen på Bastillen. Stormen Skildring af parisernes storm på den gamle fæstning i Paris. Stormen blev med tiden selve symbolet på revolutionen. Den franske Revolution Stormen på Bastillen Vi skriver den 14. juli 1789, og stemningen var mildt sagt på kogepunktet i Paris. Rygterne gik. Ja, de løb faktisk af sted i ekspresfart. Hæren var på vej mod

Læs mere

Med Ladbyskibet på tur

Med Ladbyskibet på tur Med Ladbyskibet på tur 1. Ladby 1. Ladbyskibet skal sejle over Storebælt. Vinden er stærk og kommer fra syd. Turen tager lang tid. Hvor kommer vinden fra? I skal hoppe på et ben frem til Trelleborg. 2.

Læs mere

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til:

Professoren. - flytter ind! Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: 1 Professoren - flytter ind! 2015 af Kim Christensen Baseret på virkelige hændelser. FORKORTET LÆSEPRØVE! Særlig tak til: Shelley - for at bringe ideen på bane Professor - opdrætter - D. Materzok-Köppen

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende 1 2 Padron 3 En smuk promenade langs med floden Sar. 4 Men vand var det småt med. 5

Læs mere

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden.

Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Og han følger os og er hos os helt ind i døden. Kære Gud og far Nu bliver det påske. Festen for foråret. Festen for dit folks udfrielse af Ægypten Den tid hvor vi mindes din søns Jesus s død og opstandelse. Han forlod sin himmel og blev ét med os i

Læs mere

Birgit Lund. Facitliste til Den lille skattejagt A-I

Birgit Lund. Facitliste til Den lille skattejagt A-I Facitliste til Den lille skattejagt A-I Tegner: Keld Petersen Forlaget ELYSION Den lille skattejagt A I junglen. Aben er på grenen med den lange slange. På havet. Gummibåden er ved kassen. I grotten. Lygten

Læs mere

Studie. De tusind år & syndens endeligt

Studie. De tusind år & syndens endeligt Studie 15 De tusind år & syndens endeligt 83 Åbningshistorie Der, hvor jeg boede som barn, blev det en overgang populært at løbe om kap i kvarteret. Vi have en rute på omkring en kilometer i en stor cirkel

Læs mere

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR

HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR HISTORIEN OM HVAD DER KAN SKE NÅR MAN ÅBNER SIN HOVEDDØR AF KIT KJØLHEDE LAURSEN AUGUST 2006 DER VAR ENGANG TRE GODE VENNER: BETTEMAND, LANGØRE OG GRØNSKOLLING. EN DAG MØDTES DE FOR AT HYGGE SIG. SE HER

Læs mere

Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne

Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne Knud Rasmussen et liv med ski og slædehunde i den kolde sne 1879: Knud fødes i Jakobshavn i Nordgrønland. 1891: Knud tager til Danmark for at gå i skole. 1900: Knud får job som journalist på Kristelig

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere