Køb grønt! Grønne offentlige indkøb i Europa. Et sammendrag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Køb grønt! Grønne offentlige indkøb i Europa. Et sammendrag"

Transkript

1 Køb grønt! Grønne offentlige indkøb i Europa Et sammendrag

2 Indledning Dette dokument giver et overblik over grønne offentlige indkøb (GPP) i EU. Det introducerer begrebet grønne offentlige indkøb og sammendrager de vigtigste EU-politikker og nationale politikker på dette område. Der gives eksempler på resultater og fordele ved grønne offentlige indkøb baseret på tilgangen hos offentlige myndigheder i hele EU. De juridiske og pengeværdimæssige aspekter af grønne offentlige indkøb præsenteres også. Dette sammendrag er baseret på den mere detaljerede håndbog Buying Green! som kan downloades fra EU's GPP-websted ( Yderligere oplysninger om grønne offentlige indkøb i EU og på nationalt plan findes i de ressourcer, der er nævnt bagest i dette dokument. Den politiske kontekst EU støtter og fremmer aktivt grønne offentlige indkøb i forbindelse med sin politik om bæredygtigt forbrug og bæredygtig produktion. I 2008 støttede meddelelsen Offentlige indkøb for et bedre miljø specifikke mål for grønne offentlige indkøb og fastlagde en række støtteforanstaltninger, som Europa- Kommissionen skulle gennemføre. For nylig har Europa strategien identificeret offentlige indkøb som et af de vigtigste midler til at opnå intelligent, bæredygtig og inklusiv vækst.

3 Hvorfor grønne offentlige indkøb? Offentlige myndigheder i Europa er ansvarlige for over 2 bio. EUR i udgifter hvert år eller 19 % af EU's BNP. Dette er både en mulighed og en nødvendighed for den offentlige sektor for at anvende sin købekraft fornuftigt. Grønne offentlige indkøb kan anvendes til at reducere offentlige aktiviteters direkte miljøpåvirkning og samtidig påvirke markedet til at levere grønnere produkter, tjenesteydelser og arbejde. Fordelene ved grønne offentlige indkøb kan ses i: Opfyldelse af specifikke miljømæssige mål f.eks. nedbringelse af CO 2 -emissioner, energieffektivitet og bevarelse af naturressourcer Omkostningsbesparelser Øget tillid til offentlig administration fra borgere, virksomheder og civilsamfundet Fremme af innovation og støtte til udvikling af konkurrencedygtige grønne produkter og tjenesteydelser samt et større marked herfor Sundere arbejdsvilkår for medarbejdere Kapacitetsopbygning for offentlige organisationer, så de kan imødekomme miljø- og ressourcemæssige udfordringer i fremtiden Potentielle konsekvenser af GPP: CO 2 -emissioner vil blive nedbragt med 15 mio. tons om året, hvis hele EU anvendte de samme miljøkriterier for belysning og kontorudstyr som Turku i Finland hvilket ville reducere elforbruget med 50 %.

4 Den juridiske kontekst Indkøbsdirektiverne fra 2004 (2004/18/EF og 2004/17/EF) giver udtrykkeligt mulighed for at inddrage miljøhensyn i indkøbene. Domstolen har i sin retspraksis allerede understreget dette med vigtige sager i 2002 (Concordia Bus) og 2003 (EVN Wienstrom), hvor muligheden for at inddrage miljøkriterier i udbud blev fastlagt. Hvis sådanne kriterier anvendes på retfærdig og gennemsigtig vis, kan offentlige myndigheder forfølge høje miljøstandarder i deres indkøb. EU's miljølovgivning skaber også obligatoriske forpligtelser i forbindelse med indkøb på bestemte områder f.eks. kontrol med farlige stoffer, affald og genanvendelse, erhvervelse af rene køretøjer, it-kontorudstyr og bygningers energimæssige ydeevne (se boksen). Obligatoriske grønne offentlige indkøb i bestemte sektorer: It-kontorudstyr Minimumskrav til energieffektivitet gælder centrale regeringsmyndigheder, som køber it-kontorudstyr i henhold til EU's forordning om energieffektivitetsmærkning (nr. 106/2008) Køretøjer til vejtransport I henhold til direktivet om renere køretøjer (2009/33/EF) skal offentlige myndigheder tage højde for energiforbrug og emissioner i forbindelse med indkøb af køretøjer over EU's tærskelværdi. Der angives en fælles metodologi til beregnig af driftslevetidsomkostninger. Bygninger Senest fra 2014 skal der anvendes mindstekrav til bygningers energimæssige ydeevne i alle nye bygninger og større renovationsarbejder i henhold til direktivet om bygningers energimæssige ydeevne (2010/31/EU). Alle nye offentligt ejede bygninger skal være "næsten energineutrale" i 2019.

5 Rimelig adfærd Ud over at få værdi for pengene er de offentlige myndigheder forpligtet til at udvise en rimelig adfærd i deres indkøb hvilket betyder, at de skal anvende det indre markeds principper. Disse principper omfatter gennemsigtighed, ligebehandling, ikkeforskelsbehandling og proportionalitet. De kontraherende myndigheder skal ligeledes undgå at skabe hindringer for konkurrence, f.eks. ved at anvende uforholdsmæssigt restriktive specifikationer. Grønne offentlige indkøb kan udføres på en måde, så disse principper overholdes fuldt ud, og tilgangene på EU-plan og i medlemsstaterne afspejler de relevante lovgivningsmæssige krav. Håndbogen Buying Green! beskriver i detaljer, hvordan grønne offentlige indkøb udføres på en sådan måde, at EU's regler om offentlige indkøb overholdes. Dette omfatter alle stadierne i indkøbsprocessen. Høring af markedet Høring af markedet forud for indførelsen af nye krav vedrørende grønne offentlige indkøb er en måde, hvorpå indkøberne kan orientere sig om de sandsynlige indvirkninger på konkurrencen. Tilgange som teknisk dialog kan give større viden om de tilgængelige grønne muligheder og er tilladt i henhold til EU's indkøbsregler, forudsat at de gennemføres på rimelig og gennemsigtig vis. Offentliggørelse af en vejledende

6 bekendtgørelse om planen om at anvende kriterier for grønne offentlige indkøb kan også hjælpe med at sikre, at markedet er klar til at opfylde disse krav. Værdi for penge Grønne indkøb kan både spare penge og have miljømæssige fordele. Ved at tage fat på faktorer som energi- og vandforbrug, reduktion af farlige stoffer, brug af genanvendte materialer og affaldshåndtering kan grønne offentlige indkøb medføre omkostningsbesparelser i en række produkt- og tjenesteydelsesgrupper. Dette gælder især i tilfælde af beregning af livscyklusomkostninger, som skal godtgøre alle de omkostninger, der pådrages i et produkts, et arbejdes eller en tjenesteydelses livscyklus, ikke kun købsprisen. Beregning af livscyklusomkostninger kan være omkostningsbesparende, idet indkøberne kan vælge den mulighed, som giver den bedste værdi over hele livscyklussen. GPP-fordele: De pengemæssige konsekvenser af at gennemføre de foreslåede GPP-kriterier for møbler blev vurderet af det britiske fødevareministerium (Department for Environment, Food and Rural Affairs). Konklusionen lød, at hvis alle centrale regeringsafdelinger og forvaltningsorganer gennemførte kriterierne, ville det medføre besparelser på 40,7 mio. GBP (47,2 mio. EUR) over en periode på 11 år. Besparelserne ville komme fra reducerede drivhusgasemissioner, øget anvendelse af genanvendte materialer og lavere udskiftningshastighed og affaldshåndteringsomkostninger som følge af genanvendelse af møbler.

7 Ud over købspris, drift og vedligeholdelse og bortskaffelse omfatter visse modeller til beregning af livscyklusomkostninger en omkostning til specifikke miljømæssige eksterne virkninger som f.eks. CO 2 -emissioner. Direktivet om renere køretøjer (2009/33/EF) indeholder en specifik metodologi til at beregne omkostningerne i forbindelse brændstofforbrug, drivhusgasser og emissioner af partikler i forbindelse med indkøb af køretøjer til vejtransport. Andre sektorer, hvor beregning af livscyklusomkostninger ofte støtter valget af grønnere muligheder, omfatter indendørs/udendørs belysning, isolering af bygninger og andre byggematerialer, it-kontorudstyr og andre energiforbrugende produkter. En række forskellige redskaber og metodologier til beregning af livscyklusomkostninger er blevet udviklet til indkøbsprocessen. Oplysninger om disse findes bag på dette dokument. GPP-fordele: Wien sparede 44,4 mio. EUR og over ton CO 2 mellem 2004 og 2007 gennem sit EcoBuy-program. Der nedsættes arbejdsgrupper til at dække de enkelte grupper af produkter og tjenesteydelser, og der udvikles kriterier for de vigtigste konsekvenser. Der er f.eks. opnået besparelser som følge af færre rengøringsmidler og installation af energieffektive bygningsbeslag. Beregning af livscyklusomkostninger anvendes til at beregne besparelserne.

8 Overholdelse af miljømæssige mål Offentlige myndigheder på lokalt, regionalt og nationalt plan er i stigende grad klar over behovet for at anvende ressourcer effektivt og opfylde specifikke politiske mål for drivhusgasser, emissioner, energi, vand og affald. Arealanvendelse og nedbringelse af lokale transportemissioner er ligeledes vigtige spørgsmål for mange myndigheder. Grønne offentlige indkøb gør det muligt at gennemføre miljøpolitikker i forbindelse med kontrakter, der tildeles af den offentlige sektor. Europa-Kommissionens tilgang til grønne offentlige indkøb er først og fremmest at identificere de vigtigste miljøpåvirkninger i forbindelse med de enkelte produkter eller tjenesteydelser eller det enkelte arbejde baseret på en omfattende livscyklusanalyse og derefter foreslå indkøbskriterier, som omhandler disse påvirkninger. Dette skaber en tydelig forbindelse mellem indkøbsforanstaltninger og miljøfordele. Potential konsekvens af GPP: Hvis hele den europæiske offentlige sektor vedtog det danske Miljøministeriums retningslinjer for biler, ville emissionerne af kuldioxid falde med omkring ton om året og brændstof og driftsomkostninger med en tredjedel. Hvis alle biler i Europa opfyldte disse krav, ville CO 2 - emissionerne blive reduceret med 220 mio. ton og dermed bidrage betydeligt til at nå det europæiske mål for reduktion af drivhusgasemissioner i 2020.

9 Hvordan gennemføres grønne offentlige indkøb? Mange offentlige myndigheder i Europa har udarbejdet en politik for grønne offentlige indkøb eller indarbejdet forpligtelser til gennemførelse af grønne offentlige indkøb i andre politikker. Størstedelen af medlemsstaterne har vedtaget en national handlingsplan om grønne offentlige indkøb. Grønne offentlige indkøb kræver et effektivt samarbejde mellem forskellige afdelinger og medarbejdere i en organisation. Endvidere anses støtte på højt niveau generelt for at være en vigtig faktor i forhold til at afgøre, om gennemførelsen af grønne offentlige indkøb har været en succes. For at være så effektiv som muligt bør en politik: Indeholde klare mål, prioriterede sektorer og tidsrammer Angive omfanget af de dækkede indkøbsaktiviteter Overdrage det generelle ansvar for at gennemføre politikken Sørge for effektiv formidling af politikken og stille vejledning og uddannelse til rådighed Omfatte en mekanisme til overvågning af resultaterne Eksempel: Rumænien uddanner offentlige indkøbere i GPP I 2009 iværksatte det rumænske miljøministerium et GPPuddannelsesprogram med det formål at skabe opmærksomhed omkring de miljømæssige fordele ved grønne offentlige indkøb og formidle relevante redskaber, metoder og god praksis. Resultatet af uddannelsesprogrammerne omfatter en rapport om inddragelse af grønne kriterier i udbudsmateriale, et netværk af offentlige indkøbere i den centrale offentlige administration med fokus på GPP, en håndbog for undervisere i GPP og 49 individuelle undervisere.

10 Der er udviklet en række ressourcer til gennemførelse af grønne offentlige indkøb på EU-plan, som findes på EU's GPP-websted. Webstedet indeholder oplysninger om politikken og de juridiske rammer for grønne offentlige indkøb, den seneste udvikling på EU-plan og i medlemsstaterne, undersøgelser om grønne offentlige indkøb, undervisningsmateriale og andre nyttige ressourcer. Det indeholder også EU's kriterier for grønne offentlige indkøb og tekniske baggrundsrapporter på en række forskellige EUsprog. EU's kriterier for grønne offentlige indkøb dækker en lang række produkter og tjenesteydelser, som normalt indkøbes af offentlige myndigheder. Midlerne til at kontrollere, om kriterierne overholdes, er tydeligt beskrevet, så det sikres, at de indkøbte produkter og tjenesteydelser rent faktisk leverer de forventede miljømæssige resultater. Kriterierne kan indsættes direkte i udbudsmateriale og er inddelt i to typer kernekriterier og omfattende kriterier. Kernekriterierne omhandler de vigtigste miljømæssige aspekter og skal anvendes med mindst mulig yderligere kontrol og færrest mulige omkostningsstigninger. De omfattende kriterier har til formål at købe de bedste miljøprodukter, som findes på markedet. EU's GPP-kriterier (pr. september 2011): kopipapir og grafisk papir rengøringsmidler og -tjenester it-kontorudstyr byggeri og anlæg transport møbler elektricitet fødevare- og cateringvirksomhed tekstiler haveprodukter og -tjenester vinduer, glasdøre og ovenlysvinduer varmeisolering hårde gulvbelægninger vægpaneler kraftvarmeproduktion vejanlæg og trafikskilte vej- og gadebelysning og trafiksignaler mobiltelefoner Yderligere kriterier er under udvikling og offentliggøres på EU's GPPwebsted.

11 Overvågning af udviklingen Det kræver et effektivt overvågningssystem at kunne vurdere udviklingen i forhold til GPP-målene. Flere EU-medlemsstater har indført eller er i gang med at indføre ordninger til overvågning af gennemførelsen af grønne offentlige indkøb på nationalt plan, hvormed der kan fastlægges særlige procedurer, som skal følges, når der skal indsamles oplysninger. Kommissionen foretager ligeledes overvågning. Ud over at overvåge antallet og værdien af GPP-kontrakterne vil en regelmæssig kvalitativ gennemgang af GPP-aktiviteterne være en god idé, hvor hindringer, korrigerende foranstaltninger og eventuelle nødvendige forbedringer gennemgås sammen med en vurdering af fremtidige mål. Europa-Kommissionen overvåger gennemførelsen af GPP I 2009 offentliggjorde Kommissionen en undersøgelse, hvori den undersøgte gennemførelsen af grønne offentlige indkøb i syv medlemsstater (Østrig, Danmark, Finland, Tyskland, Nederlandene, Sverige og Det Forenede Kongerige) for årene 2006 og I undersøgelsen blev der set på anvendelsen af EU's første sæt GPP-kriterier, som blev udviklet for 10 grupper af produkter/tjenesteydelser, i forskellige offentlige forvaltninger. Den omfattede også en analyse af CO 2 og de økonomiske konsekvenser af GPP. Resultatet af undersøgelsen og en nærmere beskrivelse af den metode, som blev udviklet til at måle niveauet og konsekvenserne af GPP, kan findes på GPPwebstedet. I 2011 arrangerede Kommissionen endnu en undersøgelse, og denne gang blev gennemførelsen af GPP målt i alle 27 medlemsstater for de samme 10 produktgrupper i årene 2009 og Resultatet af denne undersøgelsen findes ligeledes på GPP-webstedet.

12 Forskellige typer kontrakter kræver forskellige tilgange til grønne offentlige indkøb. Vigtige elementer i gennemførelsen af grønne offentlige indkøb for byggeri, it-kontorudstyr og papir- og træprodukter præsenteres her med eksempler på deres anvendelse. Bygge- og anlægsarbejde Bygge- og anlægssektoren har stor indvirkning på miljøet (bygninger står f.eks. for ca. 36 % af EU's CO 2 -emissioner og 40 % af den endelige energiefterspørgsel) og er derfor et vigtigt fokusområde for grønne offentlige indkøb. Gennemførelse af grønne offentlige indkøb i bygge- og anlægssektoren kan omfatte følgende elementer: Udvælgelseskriterier for arkitekter og ingeniører baseret på erfaring med bæredygtig bygningskonstruktion og for leverandører, der skal anvende hensigtsmæssige miljøforvaltningsforanstaltninger på stedet Minimumsstandarder for energimæssig ydeevne med ekstra point for en ydeevne, der rækker ud over minimumsangivelsen Præference for konstruktioner, som omfatter vedvarende energisystemer Restriktioner for farlige stoffer i byggematerialer og incitamenter til at anvende bæredygtigt træ og materialer fremstillet af genanvendt indhold Eksempel: Kontraktklausuler I Malta krævede vedrørende specifikationerne affald og til en ny skolebygning, ressourceforvaltning at den skulle være samt energimæssigt transport af byggematerialer selvforsynende ved at producere til stedet, vedvarende som minimerer energi miljøpåvirkningen stedet. Tilbudsgiverne præsenterede forskellige løsninger til at nå dette mål. Der blev specificeret et minimumsniveau for energi- og vandeffektivitet og flere punkter til endnu bedre ydeevne under tildelingen. Vinderen installerede solpaneler og vindmøller, der producerede i alt kwh i de første 10 måneder af aftalen.

13 It-kontorudstyr Offentlige myndigheder er storforbrugere af it-kontorudstyr, og der er rig mulighed for at opnå besparelser på dette område og samtidig hjælpe med at få markedet til at gå over til højere miljøstandarder. GPP-tilgange til it-kontorudstyr omfatter typisk: Krav til energieffektivitet i tændt og slukket tilstand samt standby. Centrale regeringsmyndigheder skal anvende de nyeste kriterier for energieffektivitet i henhold til EU's forordning om energieffektivitetsmærkning som minimum. Der kan opnås højere point på tildelingstidspunktet, hvis den energimæssige ydeevne overstiger minimumskravene. Konstruktioner, som sikrer holdbarhed og fremmer opgradering eller udskiftning af komponenter, f.eks. lettilgængelige hukommelseskort og let demontering, der gør det lettere at genanvende dele. Restriktioner på stoffer, som er identificeret som farlige for menneskers sundhed eller miljøet. Restriktioner for støjniveauer Eksempel: I 2010 indførte byrådet i Stockholm GPP-krav for computere, herunder et meget lavt energiforbrug, anvendelse af genanvendt plast i nye produkter og fjernelse af bly, kviksølv og halogenerede flammehæmmere fra nye computere. Ved udgangen af 2014 forventer byrådet at have reduceret sine computeres miljøpåvirkning herunder i anvendelsesfasen med 40 %, reduceret vægten af farlige stoffer med 8 mio. kg og nedbragt byrådets CO 2 -emissioner med 2 mio. kg.

14 Papir- og træprodukter Fremstilling af papir- og træprodukter kan være en stor byrde med hensyn til skovrydning, tab af biodiversitet, vand- og energiforbrug og kemisk forurening. Mange offentlige myndigheder har indført kriterier som de følgende i deres indkøb af papir- og træprodukter: Papir, som er fremstillet af genanvendte fibre og/eller nye fibre fra bæredygtigt forvaltede skove. Papir, som er fuldstændig chlorfri eller fri for frit chlor Sporbarhedsoplysninger, der kan bekræfte træets oprindelse (i overensstemmelse med EU's forordning (EF) nr. 995/2010 om træ). Dette kan verificeres ved hjælp af en ekstern certificeringsordning (f.eks. FSC, PEFC eller tilsvarende) eller ved hjælp af en tilladelse i henhold til FLEGT-ordningen. For møbler anvendes principper for miljøvenligt design, som gør det muligt at tilpasse og genanvende produkter. Eksempel: Det bulgarske miljøministerium valgte at specificere 100 % genanvendte fibre ved bestilling af papir til kontoret. En analyse Yderligere foretaget ressourcer inden indkøbsfasen viste, at denne overgang til mere Hensigten miljøvenligt med EU's papir GPP-websted kunne ske uden er at at give øge vigtige prisen. oplysninger Efter ministeriets om grønne offentlige vellykkede indkøb. Derfra indgik er det der centrale adgang bulgarske til: indkøbsorgan ligeledes en rammeaftale om levering af 100 % genanvendt papir til en række offentlige myndigheder.

15 Yderligere ressourcer Hensigten med EU's GPP-websted er at give vigtige oplysninger om grønne offentlige indkøb. Derfra er der adgang til: Generelle GPP-kriterier og tekniske baggrundsrapporter Håndbogen Buying Green! om miljømæssige offentlige indkøb med råd til indkøbere om juridiske og praktiske aspekter i forbindelse med grønne offentlige indkøb En GPP-helpdesk, der behandler forespørgsler fra interesserede parter direkte En nyhedsfunktion, som indeholder de seneste nyheder om grønne offentlige indkøb og mange eksempler på gennemførelse af grønne offentlige indkøb i medlemsstaterne Oplysninger om metoder til beregning af livscyklusomkostninger, miljømærker og andre kilder til udvikling af kriterier for grønne offentlige indkøb En liste med svar på ofte stillede spørgsmål (FAQ) og en liste over de vigtigste udtryk og begreber i forbindelse med grønne offentlige indkøb De seneste oplysninger om nationale GPPhandlingsplaner og -politikker Undersøgelser, projekter, videoer, retssager, juridisk og politisk baggrund og undervisningsmateriale

16 Endvidere findes der en række værdifulde online-ressourcer på nationale GPP-websteder og europæiske netværk. Links til disse findes på EU's GPP-websted: ec.europa.eu/environment/gpp Forsidebilleder: The Flying Dutchman/ istockphoto.com, dobrinov/ istockphoto.com, Stephan Köhler (ICLEI) EU, 2011 Gengivelse er tilladt med kildeangivelse doi: /8673 Bagside

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet

EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet EU's kriterier for grønne offentlige indkøb af elektricitet Grønne offentlige indkøb (Green Public Procurement GPP) er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige

Læs mere

PRIMES. [1]Introduktion til grønne offentlige udbud. Præsenteret af. (Insert own logo)

PRIMES. [1]Introduktion til grønne offentlige udbud. Præsenteret af. (Insert own logo) PRIMES [1]Introduktion til grønne offentlige udbud Præsenteret af (Insert own logo) Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Hvorfor købe grønne produkter? At købe billigt

Læs mere

Værktøjskasse til kurser i grønne offentlige indkøb, GPP. Køb grønt! - Gør en forskel med GPP

Værktøjskasse til kurser i grønne offentlige indkøb, GPP. Køb grønt! - Gør en forskel med GPP Europa-Kommissionen Værktøjskasse til kurser i grønne offentlige indkøb, GPP Introduktion Køb grønt! - Gør en forskel med GPP GPP - gør r verden lidt grønnere Klimaforandringer Gennemsnitstemperaturerne

Læs mere

Køb grønt! Håndbog om grønne offentlige indkøb. 2. udgave. Europa-Kommissionen

Køb grønt! Håndbog om grønne offentlige indkøb. 2. udgave. Europa-Kommissionen Køb grønt! Håndbog om grønne offentlige indkøb 2. udgave Europa-Kommissionen 1 Vigtig meddelelse Denne håndbog er et vejledende dokument fra Kommissionens tjenestegrene og kan ikke betragtes som bindende

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited

Indorama Ventures Public Company Limited Indorama Ventures Public Company Limited Miljøpolitik (Godkendt på bestyrelsesmøde 2/2013 dateret 22. februar 2013) 1. revision (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2017 dateret 17. februar 2013) Bemærkning

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af 11.6.2012. om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.6.2012 C(2012) 3717 final KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 11.6.2012 om de nationale bestemmelser om visse industrielle drivhusgasser, som Danmark har givet meddelelse om

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0334 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2015 COM(2015) 334 final 2015/0147 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Ansvarligt og intelligent indkøb

Ansvarligt og intelligent indkøb 7. marts 2014 1 Ansvarligt og intelligent indkøb Udbudsjurist Vibeke Jessen & Chefkonsulent Rikke Dreyer, SKI 7. marts 2014 2 Program Hvorfor er emnet aktuelt og vigtigt? Hvad er TCO og LCC? Hvad siger

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.5.2018 COM(2018) 275 final 2018/0130 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF for så vidt angår fristen for

Læs mere

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD)

Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION 6436/12. Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 16. februar 2012 (17.02) (OR. en) Inte rinstitutionel sag: 2011/0438 (COD) 6436/12 MAP 12 MI 91 CODEC 364 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner 1

Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner 1 Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14 KEB Alm.del Bilag 355 Offentligt Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner 1 (til samtlige ministerier med tilhørende institutioner m.v.) I

Læs mere

PRIMES. [2] Juridiske & politiske rammer for GPP. Præsenteret af. (Insert own logo)

PRIMES. [2] Juridiske & politiske rammer for GPP. Præsenteret af. (Insert own logo) PRIMES [2] Juridiske & politiske rammer for GPP Præsenteret af (Insert own logo) Co-funded by the Intelligent Energy Europe Programme of the European Union Oversigt 1) Principper for offentlige indkøb

Læs mere

Miljøhensyn ved offentlige indkøb

Miljøhensyn ved offentlige indkøb 20. marts 2014 Zennure Karismaz Miljøhensyn ved offentlige indkøb Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 2014 AFSNITS- ELLER PRÆSENTATIONSTITEL >INDSÆT >SIDEHOVED & SIDEFOD, SIDENR SLÅS TIL OG FRA HER Agenda

Læs mere

Indkøbs- og udbudspolitik

Indkøbs- og udbudspolitik Indkøbs- og udbudspolitik 1 2 Forord Indkøbs- og udbudspolitikken fastlægger de overordnede rammer for indkøb og udbud i Randers Kommune. Politikken gælder dermed for hele Randers Kommune. Den er rettet

Læs mere

EU's GPP-kriterier for billedbehandlingsudstyr

EU's GPP-kriterier for billedbehandlingsudstyr EU's GPP-kriterier for billedbehandlingsudstyr Grønne offentlige indkøb er et frivilligt instrument. Dette dokument indeholder de kriterier for grønne offentlige indkøb, som EU har fastlagt for produktgruppen

Læs mere

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse

Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR ERHVERV OG INDUSTRI Vejledning 1 Bruxelles, den 1. februar 2010 - Forholdet mellem direktiv 98/34/EF og forordningen om gensidig anerkendelse 1. INDLEDNING Dette

Læs mere

Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner 1)

Cirkulære om energieffektivisering i statens institutioner 1) CIR1H nr 9477 af 02/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 20. november 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr.3003/3005-0003

Læs mere

PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP

PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP PRIMES [4] Strategisk implementering af GPP Præsenteret af (Indsæt eget logo) Bæredygtige offentlige udbud er den vigtigste foranstaltning for lande der ønsker at opnå en grøn økonomi. Achim Steiner, UNEP-Director

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.3.2019 C(2019) 1616 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 4.3.2019 om ændring af bilag VIII og IX til direktiv 2012/27/EU om indholdet af de omfattende

Læs mere

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv

BILAG. til. Europa-Parlamentet og Rådets direktiv EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.7.2014 COM(2014) 397 final ANNEX 1 BILAG til Europa-Parlamentet og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald, 94/62/EF om emballage og emballageaffald,

Læs mere

PRIMES. produktgruppe e-services (Cloud-Computing) Præsenteret af

PRIMES. produktgruppe e-services (Cloud-Computing) Præsenteret af produktgruppe e-services (Cloud-Computing) Præsenteret af Oversigt Cloud computing og offenligt indkøb Miljømæssig påvirkning Eksempler på 'best practice' Nyttige Links Foto fra hywards af http://www.freedigitalphotos.net

Læs mere

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01.

Hermed følger til delegationerne Kommissionens dokument - D023442/01. RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 8. november 2012 (09.11) (OR. en) 15867/12 ENV 838 ENER 444 IND 186 COMPET 672 MI 700 ECOFIN 920 TRANS 381 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget:

Læs mere

FORSLAG TIL BESLUTNING

FORSLAG TIL BESLUTNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Mødedokument 22.4.2013 B7-0000/2013 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af forespørgsel til mundtlig besvarelse B7-0000/2013 jf. forretningsordenens artikel 115, stk. 5, Europa-Parlamentets

Læs mere

OFFENTLIGE KONTRAKTER

OFFENTLIGE KONTRAKTER OFFENTLIGE KONTRAKTER Offentlige myndigheder indgår kontrakter for at sikre udførelse af bygge- og anlægsarbejder og levering af varer eller tjenesteydelser. Disse kontrakter, der indgås med en eller flere

Læs mere

"Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne

Et ressourceeffektivt Europa En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne "Et ressourceeffektivt Europa" En undersøgelse af lokale og regionale myndigheders mening Oversigt over resultaterne DA Disse konklusioner er baseret på notatet "Evaluering af flagskibsinitiativet Et ressourceeffektivt

Læs mere

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A

7727/16 gng/aan/ikn 1 DGG 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 8. april 2016 (OR. en) 7727/16 COMPET 145 RECH 89 NOTE fra: til: Vedr.: formandskabet delegationerne Udkast til Rådets konklusioner - Bedre regulering med

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 2.7.2009 K(2009) 5229 endelig KOMMISSIONENS BESLUTNING af 2.7.2009 om de danske myndigheders meddelelse om fritagelse for forpligtelsen til at

Læs mere

Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015

Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015 Grønt regnskab temarapport Grønne indkøb 2015 Indledning Herning Kommune har indgået centralt koordinerede indkøbsaftaler for de løbende indkøb af varer og tjenesteydelser, som har en samlet indkøbsværdi

Læs mere

TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV. Birger Lauersen Dansk Fjernvarme

TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV. Birger Lauersen Dansk Fjernvarme TEMADAG OM NY ENERGISPAREAFTALE ENERGISPAREMÅL SET UD FRA ET EU PERSPEKTIV Birger Lauersen Dansk Fjernvarme PÅ DEN HELT LANGE BANE - EU har forpligtet sig til at reducere drivhusgasemissionerne med 80-95

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0261 Bilag 2 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 12. august 2005 Til underretning for Folketingets

Læs mere

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

INDKØBSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE INDKØBSPOLITIK I ALLERØD KOMMUNE 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indkøbspolitikkens formål og principper 2. Indkøbspolitik og udbudsstrategi 3. Hvem er omfattet 4. Organisering af indkøb i Allerød Kommune

Læs mere

PRIMES [5] Kulstoffattig GPP

PRIMES [5] Kulstoffattig GPP PRIMES [5] Kulstoffattig GPP Præsenteret af (Indsæt eget logo) Overblik Prioritering af de rigtige produkter Beregne indvirkningen af kulstoffattige udbud. Sammenhæng med SEAP er Energiydelsesarbejder

Læs mere

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018

Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Oversigt over KL's prioriterede EU-sager 2018 Introduktion Oversigten indeholder både sager, der fortsætter fra 2017 og nye sager fra Kommissionens arbejdsprogram 2018. Kommissionens arbejdsprogram indeholder

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2010 KOM(2010)118 endelig 2010/0062 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse af en frivillig partnerskabsaftale mellem Den Europæiske Union og Republikken

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse

BERETNING FRA KOMMISSIONEN. om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse DA BERETNING FRA KOMMISSIONEN om arbejdet med retningslinjerne for statsstøtte i forbindelse med tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse 1. FORMÅLET MED RAPPORTEN Det Europæiske Råd i Sevilla

Læs mere

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt

Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget 2011-12 EUU Alm.del EU Note 23 Offentligt Europaudvalget og Klima-, Energi- og Bygningsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Grønbog om innovative

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 07.03.2002 KOM(2002) 113 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Luxembourg til i overensstemmelse med artikel 8, stk. 4, i direktiv

Læs mere

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner

Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Bilag 1 Notat vedrørende grundlæggende udbudsretlige emner Efter aftale med Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) gennemgås hermed en række grundlæggende udbudsretlige emner, der vurderes at være væsentlige

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0183 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.4.2016 COM(2016) 183 final 2016/0094 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD))

Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning. Forslag til forordning (COM(2017)0825 C8-0433/ /0334(COD)) 3.7.2018 A8-0227/ 001-018 ÆNDRINGSFORSLAG 001-018 af Regionaludviklingsudvalget Betænkning Ruža Tomašić A8-0227/2018 Støtteprogrammet for strukturreformer: finansieringsramme og overordnet målsætning (COM(2017)0825

Læs mere

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed

Grønt Regnskab 2012. Fredericia Kommune. Som virksomhed Grønt Regnskab 212 Fredericia Kommune Som virksomhed Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 3 Elforbrug... 4 Varmeforbrug... 6 Transport... 7 Klima... 8 Vandforbrug... 1 Forbrug af sprøjtemidler... 11 Indledning

Læs mere

Guide til grønne indkøb

Guide til grønne indkøb Guide til grønne Guide til grønne Dette er en guide til de væsentligste vejledninger, værktøjer, mærker og netværk, der findes til offentlige grønne. Guiden kan benyttes af alle, der ønsker hjælp og inspiration

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/577. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/577. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/577 577 Betragtning 9 e (ny) (9e) Manglende overholdelse af reglerne for etablering af internationale vejtransportvirksomheder skaber forskelle inden for det indre marked og bidrager

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET. i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 24.10.2016 COM(2016) 689 final 2013/0028 (COD) MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til artikel 294, stk. 6, i traktaten om Den Europæiske Unions

Læs mere

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg

Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2019 Rådsmøde 3713 - transport, tele og energi Bilag 1 Offentligt Samlenotat til Folketingets Europaudvalg Dato 5. september 2019 Rådsmøde (energi) den 24. september 2019 Dagsorden Side

Læs mere

Sociale hensyn ved indkøb

Sociale hensyn ved indkøb Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk 18. marts 2014 Sociale hensyn ved indkøb Udbud I forbindelse med boligorganisationernes indkøb af bygge- og

Læs mere

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET

DANSK FORENING FOR UDBUDSRET DANSK FORENING FOR UDBUDSRET ARBEJDSKLAUSULER I OFFENTLIGE KONTRAKTER ER KLAUSULER OM LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR LOVLIGE OG HVORDAN KAN DE BLIVE LOVLIGE? Andreas Christensen, advokat (H) og partner Tirsdag

Læs mere

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker

Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Hvordan giver udbudsloven mulighed for at stille krav om mærker Maria Haugaard, advokat Seminar om krav om miljømærker i indkøb og udbud 6. november 2017 Udbudslovens muligheder for at stille krav om mærker

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 22.2.2019 L 51 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) 2019/316 af 21. februar 2019 om ændring af forordning (EU) nr. 1408/2013 om anvendelse af artikel 107

Læs mere

Kommunal fremme af ressourceeffektivitet gennem udbud & indkøb. Case: Skolemadsemballage i KK

Kommunal fremme af ressourceeffektivitet gennem udbud & indkøb. Case: Skolemadsemballage i KK Kommunal fremme af ressourceeffektivitet gennem udbud & indkøb Case: Skolemadsemballage i KK Johannes Michelsen, Udbudsjurist (Cand.merc.jur) Sundhed og Indkøb, Børne- og Ungdomsforvaltningen 1 Skolemadsemballage

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.6.2016 COM(2016) 395 final 2016/0184 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne

Læs mere

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet

BILAG. til. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV. om ændring af direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.11.2016 COM(2016) 761 final ANNEX 1 BILAG til Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2012/27/EU om energieffektivitet {SWD(2016)

Læs mere

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud

Udbudsloven hvad er nyt? Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Bedre udbud Udbudsloven hvad er nyt? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber ind på vegne af en offentlig myndighed? Få her en kort oversigt over, hvad de nye regler betyder. Indhold 3

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN

BERETNING FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.9.2016 COM(2016) 618 final BERETNING FRA KOMMISSIONEN Rapport, der skal understøtte beregningen af den tildelte mængde til Den Europæiske Union, og rapport, der skal

Læs mere

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø

Indstilling. Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Teknik og Miljø Den 28. maj 2013 Indkøb af bæredygtig energi og Aarhus som første WindMade kommune i verden Denne indstilling skal fremme anvendelsen af vedvarende

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.2.2018 COM(2018) 52 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelsen af de beføjelser til at vedtage delegerede retsakter, der er tillagt

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. juni 2019 (OR. en) 9892/19 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité/Rådet ENV 525 CLIMA 152 AGRI 283 PECHE 269 ECOFIN

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.12.2017 COM(2017) 769 final 2017/0347 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr.

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 24.9.2013 2013/2116(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om anvendelsen af direktivet om urimelig handelspraksis 2005/29/EF (2013/2116(INI))

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt i Byrådet den 20. juni 2016 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,9 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX D040155/01 [ ](2015) XXX draft KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) / af XXX om ændring af forordning (EF) nr. 692/2008 med hensyn til emissioner fra lette personbiler

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 20. december 2016 (OR. en) 15718/16 ENV 816 CLIMA 187 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 15. december 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi AYET PUIGARNAU, direktør,

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0541 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.8.2016 COM(2016) 541 final 2016/0258 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 25.10.2012 2012/2104(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om bedre udnyttelse af EU's miljøforanstaltninger: opbygning af tilliden

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 17.9.2008 ARBEJDSDOKUMENT om omsætning, gennemførelse og håndhævelse af direktivet om vildledende og sammenlignende reklame

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.12.2009 KOM(2009)693 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET om situationen

Læs mere

PRIMES. Produktgruppe Grøn elektricitet. Præsenteret af

PRIMES. Produktgruppe Grøn elektricitet. Præsenteret af Produktgruppe Grøn elektricitet Præsenteret af Overblik Miljøpåvirkning Juridisk Baggrund Anbefalede GPP kriterier Good practice eksempler Nyttige links Photo courtesy of Simon Howden by http://www.freedigitalphotos.net

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 07.01.2002 KOM(2001) 809 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Danmark til i overensstemmelse med artikel 8, stk. 4, i direktiv

Læs mere

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune

Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Retningslinjer for udbud i Lyngby-Taarbæk Kommune Godkendt af Økonomiudvalget den 13. december 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Omfang og afgrænsning...3 3. Tilrettelæggelse og gennemførelse

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.3.2015 COM(2015) 138 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om udøvelse af de delegerede beføjelser, der tillægges Kommissionen i henhold

Læs mere

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets EPC Support Strategi Project Transparense Motivationsfaktorer Indeklima og miljø Garanteret forbedring af indeklima i Reduceret miljøpåvirkning Finansiering

Læs mere

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen

Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen Indkøbspolitik for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2014 Indledning Indkøbspolitikken for Københavns Kommune 2011-2014; Fælles indkøb mere velfærd, fastlægger de overordnede målsætninger og principper

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 164 Bilag 13 Offentligt Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til udbudslov Af erhvervs- og vækstministeren 1)

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0291 (COD) 14183/17 ADD 6 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 10. november 2017 til: Tidl. dok. nr.: Vedr.:

Læs mere

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål

1 Bilag 3. Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål 1 Bilag 3 Green Cities: Gennemgang af forslag til nye mål På et seminar 7.-8. september 2011 har embedsværket i Green Cities kommunerne (inkl. observatør kommunerne Næstved og Aabenraa) produceret forslag

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. september 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. september 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. september 2017 (OR. en) 11563/17 API 95 INF 139 JUR 376 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS AFGØRELSE om Rådets åbne datapolitik

Læs mere

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER

BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER BYRÅDET UDBUDSPOLITIK FOR BYGGE- OG ANLÆGSOPGAVER 1 Baggrund Odsherred Kommunes overordnede udbudsstrategi sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse kan øge kvaliteten og effektiviteten i kommunens

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

1 Bekendtgørelse nr. 823 af 27. juni 2014 om regler for anmeldelse af priser og betingelser. Direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre

1 Bekendtgørelse nr. 823 af 27. juni 2014 om regler for anmeldelse af priser og betingelser. Direktiv 2009/72/EF om fælles regler for det indre Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 83 Offentligt Bilag 1: Oversigt over bekendtgørelser på Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets område, rer erhvervsrettet

Læs mere

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling

Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling ARBEJDSDOKUMENT. Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Retsudvalget Udvalget om Kvinders Rettigheder og Ligestilling 3.6.2013 ARBEJDSDOKUMENT om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en mere ligelig kønsfordeling

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0201 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.4.2016 COM(2016) 201 final 2016/0109 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 10. november 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0291 (COD) 14183/17 ADD 1 FORSLAG fra: modtaget: 10. november 2017 til: TRANS 461 CODEC 1777 IA 171

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Strasbourg, den 13.11.2018 COM(2018) 744 final 2018/0385 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om tilpasning af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/27/EU

Læs mere

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.1. Skabelon til: Indkøbspolitik for UC. Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 Statens Indkøbspolitik...3 Samarbejde på tværs af Danmark...4 Lokale

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0279/181. Ændringsforslag. Corinne Lepage, Jens Rohde for ALDE-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A7-0279/181. Ændringsforslag. Corinne Lepage, Jens Rohde for ALDE-Gruppen 4.9.2013 A7-0279/181 181 Artikel 2 nr. 2 litra c nr. ii Direktiv 2009/28/EF Artikel 3 stk. 4 afsnit 2 litra d d) Ved beregningen af biobrændstoffer i tælleren må andelen af energi fra biobrændstoffer,

Læs mere

Nyt cirkulære og ny vejledning

Nyt cirkulære og ny vejledning Nyt cirkulære og ny vejledning - om sikring af bæredygtigt træ i det offentliges aftaler INFO- og ERFA-møde om EUTR og off. indkøb af træ Århus, den 2. december 2014 Christian Lundmark Jensen Sikring af

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.8.2017 COM(2017) 424 final 2017/0190 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1380/2013 om den fælles fiskeripolitik

Læs mere

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019

INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 INDKALDELSE AF FORSLAG EAC/S19/2019 Monitorering og coaching gennem idræt af unge i risiko for radikalisering Denne indkaldelse af forslag har til formål at gennemføre det årlige arbejdsprogram for 2019

Læs mere

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015

Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING. om Maltas nationale reformprogram for 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.5.2015 COM(2015) 267 final Henstilling med henblik på RÅDETS HENSTILLING om Maltas nationale reformprogram for 2015 og med Rådets udtalelse om Maltas stabilitetsprogram

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.4.2005 KOM(2005) 154 endelig 2005/0064 (SYN) Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 om styrkelse af

Læs mere

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til

ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN. Ledsagedokument til EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 10.7.2013 SWD(2013) 252 final ARBEJDSDOKUMENT FRA KOMMISSIONENS TJENESTEGRENE RESUMÉ AF KONSEKVENSANALYSEN Ledsagedokument til Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring

Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring RESUMÉ Spørgeskemaundersøgelsen i forbindelse med den offentlige høring Fra april til juli 2015 gennemførte Europa-Kommissionen en åben offentlig høring om fugledirektivet og habitatdirektivet. Høringen

Læs mere

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen

Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk. v/kirsten Henriksen Ressource- og Livscyklusperspektivet - nye rammebetingelser - nyt netværk v/kirsten Henriksen Møde i DAKOFAs netværksgruppe vedr. Livscyklus- og ressourceforvaltning den 11. april 2011 Disposition Et hurtigt

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.10.2015 COM(2015) 494 final 2015/0238 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en særlig

Læs mere

14. juni 2014 1. TCO ved udbud. Jura, erfaringer og hvordan gør du? Udbudsjurist, Vibeke Jessen & Chefkonsulent for samfundsansvar, Rikke Dreyer

14. juni 2014 1. TCO ved udbud. Jura, erfaringer og hvordan gør du? Udbudsjurist, Vibeke Jessen & Chefkonsulent for samfundsansvar, Rikke Dreyer 14. juni 2014 1 TCO ved udbud Jura, erfaringer og hvordan gør du? Udbudsjurist, Vibeke Jessen & Chefkonsulent for samfundsansvar, Rikke Dreyer 14. juni 2014 2 Program Hvorfor er emnet aktuelt og vigtigt?

Læs mere

Indkøbs- & udbudspolitik

Indkøbs- & udbudspolitik Indkøbs- & udbudspolitik Godkendt af Byrådet den 26. maj 2014 1 Forord Fredensborg Kommune er en stor virksomhed med et bruttobudget på 3,8 mia. kr. og mere end 3.000 medarbejdere, der leverer myndighedsopgaver,

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere